Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Αλήτη, ΨΕΥΤΗ Μιχαλολιάκο: «Κάτω τα χέρια από Πόντο και Μικρά Ασία»

ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΥΛΑΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΜΟΝΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ (και αρκετούς ακόμη βέβαια…)

γιατί βρισκόμαστε στο απίστευτο εκείνο σημείο, όπου:

Οι απόγονοι των δολοφόνων του Ελληνισμού της Ανατολής να ομνύουν στη μνήμη των θυμάτων

Το ότι οι Νεοέλληνες έχουν κοντή μνήμη και ότι εύκολα μπορούν να τους δουλέψουν και να τους τουμπάρουν οι διάφοροι πονηροί και επιτήδειοι, το έχουν καταλάβει όλοι.  Ένας από τους τελευταίους που το πήρε είδηση είναι ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, που τελευταία οσμίστηκε ψαχνό και σαν κοράκι όρμησε πάνω στον προσφυγικό ελληνισμό.

Τολμά να σκυλεύει στην προσφυγική Μνήμη αυτός που είναι ένας από τους κυριότερους πολιτικούς κληρονόμους των δολοφόνων του Λαϊκού Κόμματος, της μοναρχίας και του Ιωάννη Μεταξά:
που δεν έστειλαν ούτε μια σφαίρα στους Πόντιους αντάρτες όταν έδιναν τον τίμιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα,
που απαγόρευσαν τους Ίωνες να εξοπλιστούν, να δημιουργήσουν ντόπιο μικρασιατικό στρατό και να κηρύξουν την Ανεξαρτησία της Ιωνίας και εν τέλει
τους παρέδωσαν συνειδητά στο σπαθί των τσετών του Μουσταφά Κεμάλ πασά..

Αυτών –δηλαδή του Ιωάννη Μεταξά και της φασιστικής του συμμορίας – που το 1938 μετωνόμασαν την Οδό Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη των προσφύγων-θυμάτων του Μουσταφά Κεμάλ  σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ

Τολμάει ακόμα να μιλάει για τα θύματά μας από το σταλινισμό συνεπικουρούμενος από τον άλλο αλήτη, τον Μάκη Μαϊλη. Μόνο που δεν λέει ότι στο στόχαστρο του σταλινισμού βρέθηκαν πρώτα οι Πόντιοι μαζί με τους ελλαδίτες κομμουνιστές, ότι καταστράφηκε η σοβιετική ελληνική κοινωνία.

Μόνο που θυμήθηκε πολύ αργά και αυτή τη μεγάλη τραγωδία του νεότερου ελληνισμού!!!!!

Αποσιωπά συνειδητά το γεγονός ότι ο δικός του Πατερούλης, ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς που μάλλον έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για τον Στάλιν,  είχε απαγορεύσει την είσοδο των καταδιωγμένων Ελλήνων από τον Στάλιν στην Ελλάδα. Μόνο όταν απελάθηκαν 25.000 γυναικόπαιδα το 1938-39 αναγκάστηκε να τα δεχτεί. Ότι τους είχε υπό επιτήρηση ως ύποπτους εθνικών φρονημάτων…

Και ότι αργότερα, το 1949, όταν ο Στάλιν εκτόπισε τους Έλληνες του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία, η φιλάνθρωπη ακροδεξιά εμφυλιοπολεμική κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα σοβαρό για την υποστήριξή τους. Αντίθετα, μια από τις φιλάνθρωπες ιδέες που ρίχτηκαν τότε ήταν να μεταφερθούν οι εκτοπισμένοι στηνΚεντρική Ασία στο υπό γαλλική κυριαρχία Μαρόκο για …. να σωθούν.

ΚΑΤΩ  ΛΟΙΠΟΝ  ΤΑ  ΧΕΡΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟΥΣ   ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ  ΚΑΙ  ΠΟΝΤΙΟΥΣ
ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΤΕ «ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ» ΚΑΙ
ΕΞΑΠΟΛΥΑΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΓΚΡΟΜ…

   .  

 Δείτε τα σχετικά:

-Μικρασιατική Καταστροφή: ένα έγκλημα της Δεξιάς

-88 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

-Σφαγή της Σμύρνης: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

-Το ύστατο “ΟΧΙ” ενός μικρού ανθρώπου…

-Κεμάλ Ατατούρκ, ο δολοφόνος!

 -Τρελλάθηκαν οι Αρεοπαγίτες…. και ξεφτιλίζουν το θεσμό;

 -”Mάκης Μαϊλης: ο Απατεώνας” ή “συκοφαντώντας το Λαό”…

 -Το ΚΚΕ, τα Μικρασιατικά και ο νόμος 815

 -Για το σταλινισμό, το ΚΚΕ και τους Πόντιoυς

.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ:

.

ΝΑ  ΤΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ  ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΤΩΝ  ΜΟΝΑΡΧΙΚΩΝ-ΜΕΤΑΞΙΚΩΝ  ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

.

ΚΑΙ….. ΟΙ  ΣΩΤΗΡΕΣ  ΤΗΣ  ΤΟΥΡΚΙΑΣ

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

.

Επίσης διαβάστε:

Φασίστας vs πολιτικό ζώο…

Οι «Πρωταγωνιστές» της Χρυσής Αυγής 

Τα αναβολικά του φασισμού

Χρυσή Αυγή: μαύρα μεσάνυχτα;

-Εγέρθουτου: Ένας μαυρούκος που υποδύεται τον Άριο….

-ΦΑΚΕΛΟΣ “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” : Οι δικοί μας “Γκρίζοι Λύκοι” !

12/06/2012 - Posted by | -παράνοια, -Δωσιλογισμός, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κομμουνισμός, -Λαμόγια, -Μεταξάς, -Μνήμες, -Νεοελληνικά, -Σταλινικές Διώξεις, -Σοβιετικός Μεσοπόλεμος, -αντιφασιστικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, ΚΚΕ, Καύκασος, Μικρά Ασία

36 Σχόλια »

  1. Ναι αλλά η κατηγορία ποια είναι, ότι είναι «πολιτικός κληρονόμος»; Με αυτήν την λογική και η αριστερά είναι πολιτικός κληρονόμος των τότε συμμάχων των «δολοφόνων», γιατί την υποστηρίζετε;
    Έπειτα εδώ (3:38)
    εν μέσω χουντοειδών ανησυχιών περί εκλογών, φέρνει κι ως παράδειγμα καταστροφικών εκλογών αυτές του ’20, επειδή έχασε ο Βενιζέλος κι ακολούθησε η καταστροφή. Συμπέρασμα ;;;

    Το συμπέρασμα μάλλον είναι ότι δεν μπορείς γενικά να μιλάς, 100 χρόνια μετά, για σαφείς «πολιτικούς κληρονόμους». Όπως ήταν άλλη η τότε αριστερά κι άλλη η σημερινή, το ίδιο ισχυει και για τη δεξιά. Στους εθνικιστικούς κύκλους πλέον, όπως επικαλούνται τον Μεταξά έτσι επικαλούνται και τον Βενιζέλο, γιατί κι αυτός βέβαια εθνικιστής ήταν με την τυπική έννοια του όρου. Ασχέτως που οι δύο ήταν τότε μεταξύ τους σφοδροί αντίπαλοι, σήμερα συγχωνεύονται σε μια κοινή αφήγηση.
    Πρέπει να φτάσει κανείς σε ειδικές, περιθωριακές σήμερα, υποκατηγορίες π.χ. ακραιφνών λενινιστών-σταλινικών από τη μία και ακραιφνών μοναρχικών(και άρα ακόμη σφοδρών αντιβενιζελικών) από την άλλη ώστε να έχει κάποιο νόημα η έννοια του πολιτικού κληρονόμου για προ αιώνος καταστάσεις.

    Σχόλιο από Πέτρος | 12/06/2012

  2. Xθες άκουγα τον Μιχαλολιάκο στη Θεσσαλονίκη να μιλά για Πόντο-Μικρασία-Κωσταντινούπολη στο αφιονισμένο πλήθος που ψώναζε για Μελιγαλά, να απειλεί ότι θα απελευθερώσει τα μέρη αυτά και θα τα κάνει «ελλάδα ξανά» και μου ήρθε να σπάσω την τηλεόραση από την τσατίλα. Πόσο θράσος μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για να καπηλεύεται έτσι μια πραγματικά μεγάλη ιστορία. Πόσο μάλλον που αυτοί οι άνθρωποι αυτοί -οι πρόσφυγες- κατά την Κατοχή είχαν βρεθεί στο αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό των δωσίλογων Χιτών που στηρίζει το κόμμα τους..

    Μπράβο για την προσέγγιση.

    Σχόλιο από Ένας Πόντιος | 12/06/2012

  3. Πέτρο γράφεις:

    «…Με αυτήν την λογική και η αριστερά είναι πολιτικός κληρονόμος των τότε συμμάχων των “δολοφόνων”, γιατί την υποστηρίζετε;»

    Κατ’ αρχάς για δύο χρόνια (Νοέμβρης του 1920-Σεπτέμβρης του 1922) την εξουσία στην Ελλάδα τη διαχειρίστηκε η μοναρχική Δεξιά. Αυτή κυβερνούσε, αυτή καθόριζε τις πολιτικές συμπεριφορές, αυτή διαμόρφωνε τις διεθνείς συμμαχίες, αυτή αντιμετώπιζε με ααυτό ή τον άλλο τρόπο τους Έλληνες της Ανατολής και τις οργανώσεις τους.

    Η Αριστερά από την άλλη ήταν πολύμορφή και εκτός εξουσίας. Για ποιά Αριστερά μιλάμε; Για την παλαιοελλαδική Αριστερά (ΣΕΚΕ-ΚΚΕ); Για την Αριστερά των Σμυρνιών ή των Κωσταντινουπολιτών ή των Ποντίων ή των Ελλήνων της Ρωσίας; Δεν υπάρχει ενιαίο σχήμα και ενιαία οργάνωση.

    Φαντάζομαι ότι εννοείς την παλαιοελλαδική Αριστερα των Πουλιόπουλου-Μπεναρόγια. Μα, αυτή υπήρξε περιθωριακή, μειοψηφική γκρούπα εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, που πίσω της κρύφτηκαν οι φιλομοναρχικοί κατά την προεκλογική περίοδο του ΄20.

    Ελάχιστη επιρροή είχε στα γεγονότα και αυτό έχει αποδειχτεί, παρότι οι ίδιοι επιθυμούσαν ή βαυκαλίζονταν να αποδείξουν ότι είχαν σημαντικότερο ρόλο.

    Έχει αναλυθεί το θέμα από κάποιους ιστορικούς. Μπορώ να σου προτείνω κάποια κείμενα του Αγτζίδη: Η Αριστερά και οι πρόσφυγες του ’22 http://emfilios.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A6%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%A3%20%CE%9A%CE%99%20%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%91

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/06/2012

  4. Γι’αυτήν λέω, της οποίας τυπική συνέχεια είναι η σημερινή ελλαδική αριστερά. Δεν ξέρω, εκτός ίσως από εσάς, κανέναν που να απαρνείται εκείνη την αρχική της μορφή, ως «παλαιοελλαδική» (?). Βέβαια με την έλευση των προσφύγων και την ένταξή μεγάλου μέρους τους σε αυτήν άλλαξε προφανώς και η ανθρωπογεωγραφία της, αλλά ο προσανατολισμός της παρέμεινε ο ίδιος (προς την ΕΣΣΔ).

    Οι τότε πρόσφυγες που εντάχθηκαν σε αυτήν γιατί δέχτηκαν να πάνε με αυτούς που ήταν οι σύμμαχοι των δολοφόνων τους (δεν εννοώ τα της Ελλάδας μόνο, ο Λένιν ήταν ο πρώτος και καλύτερος σύμμαχος του Κεμάλ); Οι Έλληνες της Ρωσίας που εντάχθηκαν στους μπολσεβίκους γιατί πήγαν με τους συμμάχους των δολοφόνων των συγγενών τους στην Μ.Ασία;

    Σχόλιο από Πέτρος | 13/06/2012

  5. παντως ο μιχαλολιακος και ο κασιδιαρης εχουν δικιο οταν λενε οτι ο πατερουλης σταλιν και ο σταλινικος κομμουνισμος εστειλε στα γκουλαγκ και στο αποσπασμα χιλιαδες ελληνοποντιους της εσσδ [και οτι το κκε ειναι οι ρουφιανοι της αστυνομιας].Οι τουρκοφωνοι ποντιοι που γλιτωσαν απο το μαχαιρι του κεμαλ ατατουρκ και τις σφαιρες που του εδωσε ο συντροφος Λενιν και κανανε ανταρτικο στον ποντο στα πλαισια της επιβιωσης ,ηρθαν εδω και τους κατεσφαξε το τιμημενο κκε το 1944 στο Κιλκις [7000 νεκροι] και σε αλλους σοσαλιστικους παρθενωνες.όχι ότι δεν αγαπαμε τους κκε δες αλλα οπως ειδαμε και στις 20 οκτωβρη που φυλλαξανε το κυνοβουλιο με τα καδρονια,τα εγκληματα συνεχιζονται

    Σχόλιο από karampas | 13/06/2012

  6. karampas, αγνοείς ότι η μάχη του Κιλκίς έγινε ανάμεσα σε Έλληνες αντιστασιακούς από τη μια και συνεργάτες των Γερμανών, δωσίλογους, από την άλλη. Επίσης κακώς χρεώνεται όλη η δωσιλογική πρακτική στη Μακεδονία σε Πόντιους τουρκόφωνους. Αυτό δείχνει την ανοησία και την αμάθεια όσων χρησιμοποιούν τέτοια επιχειρήματα.

    Τουρκόφωνοι Πόντιοι υπήρχαν και στην εθνική αντιναζιστική αντίσταση, ενώ στους δωσίλογους υπήρχαν και Θρακιώτες και Βλάχοι και σλαβόφωνοι.

    Οι αριστεροπόντιοι έκαναν παλιότερα ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για τη Μάχη του Κικίς του Νοεμβρίου του ’44. Πήγαινε και διάβασε.

    Ο “Ποντιακός Εμφύλιος” ή “το τέλος των Ταγμάτων Ασφαλείας”

    -Ο «Ποντιακός Εμφύλιος» ή «το τέλος των Ταγμάτων Ασφαλείας»

    Σχόλιο από Παπαδόπουλος | 13/06/2012

  7. οι Καναδοί Χρυσαυγίτες εναντίων Ελλήνων “νέγρων”

    Ένα ντοκιμαντέρ για τα ρατσιστικά πογκρόμ κατά των Ελλήνων μεταναστών το καλοκαίρι του 1918 στο Τορόντο του Καναδά.

    Τον Αύγουστο του 1918 ένα πλήθος 50.000 καναδών «πατριωτών» επιδόθηκε για μέρες σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων μεταναστών της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων.
    Οι αφορμές ήταν πολλές. Για χρόνια οι ελληνόφωνοι μετανάστες, μικροιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους «slackers», δηλαδή «τεμπελχανάδες» επειδή κατα τους ρατσιστές απέφευγαν τις βαριές δουλειές του φορτοεκφορτωτή, του ξυλοκόπου ή του βιομηχανικού εργάτη και δούλευαν σαν μάγειροι, ψήστες, σερβιτόροι ή υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων.
    Μια σειρά από γεγονότα, όπως οι καλές σχέσεις του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου με το γερμανό Κάιζερ, η ουδετερότητα της χώρας προέλευσή τους κατα τις αρχές του Α παγκοσμίου πολέμου και η άρνηση των ελληνόφωνων μεταναστών να καταταγούν στον ελληνικό στρατό, θεωρήθηκαν, επίσης, αφορμές.
    Επιστρέφοντας οι χιλιάδες των βετεράνων καναδών από τη σφαγή χαρακωμάτων του Α παγκοσμίου πολέμου, πολλοί απ’ αυτούς ανάπηροι και σε άθλια οικονομική κατάσταση, βρήκαν τους ελληνόφωνους μετανάστες που αποτελούσαν το 0,5% του πληθυσμού της πόλης να ευημερούν έχοντας στην κατοχή τους το 35% των μικρομεσαίων καταστημάτων.
    Τον Αύγουστο του 1918, 10.000 βετεράνοι διαδήλωσαν στους δρόμους συνεπικουρούμενοι από 40.000 καναδούς πολίτες. Οι πολυήμερες διαδηλώσεις συχνά εξετράπησαν σε πογκρόμ σε βάρος μαγαζιών και σπιτιών μεταναστών με την αστυνομία στην καλύτερη περίπτωση θεατή ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου καναδοί αστυνομικοί έπαιρναν ενεργά μέρος στο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων.
    Οι μνήμες του ρατσιστικού πογκρόμ της πόλης έχουν μετατραπεί σήμερα σε φιέστα όπου «αντι»ρατσιστές συγκεντρώνονται στις συνοικίες των ελληνόφωνων και τρώνε μαζικά greek souvlaki, tzatziki, mousaka κλπ μεσογειακά εδέσματα. Οι συγκρίσεις με τα σημερινά πογκρόμ μεταναστών σε Αθήνα και Πάτρα με την ανάλογη στάση της αστυνομίας και κάποιων «πολιτών» είναι αναπόφευκτες.
    Για το γεγονός έχει γυριστεί ντοκυμαντέρ το 2009 από τον John Burry με βίντεο από σκληρές εικόνες της εποχής που κυκλοφορεί σε dvd με υπότιτλους στα ελληνικά με τον τίτλο

    “Violent August” : http://violentaugust.com/

    οι Καναδοί Χρυσαυγίτες εναντίων Ελλήνων «νέγρων»

    Σχόλιο από Καναδοί Χρυσαυγίτες | 15/06/2012

  8. […] -Αλήτη, ΨΕΥΤΗ Μιχαλολιάκο: “Κάτω τα χέρια από Πόντο και… Like this:LikeBe the first to like this. […]

    Πίνγκμπακ από -Απ’ τον Πειραιά δεν πέρασαν ποτέ οι πρόσφυγες του ’22 « Πόντος και Αριστερά | 20/06/2012

  9. Αυτα τα μοναρχοφασιστικα εκτρωματα ειναι ικανοι ακομα και την μανα τους να «πουλησουν» αρκει να ξεγελασουν κανα μπερδεμενο … θα το βρουν το «νεο Κιλκις» …

    Σχόλιο από aris | 19/08/2012

  10. teλικα ο κασιδιαρης ειχε δικιο οταν ειπε στην κανελη την πλουσια αριστερη απο την εκκαλη ότι οι κουκουεδες ειναι οι ρουφιανοι τησ αστυνομιας?Ειχε δικιο όταν ειπε ότι ο πατερουλης σταλιν εξοντωσε αρκετες χιλιαδες ελληνοποντιους και οτι οι υποστηρικτες του σταλιν πρεπει να ζητησουν γονατιστοι συγνωμη για τα εγκληματα του πατερουλη?Καλως ή κακώς ο κασιδιαρης εχει δικιο σε αυτα τα 2 ζητηματα.Που ηταν το κκε και η δηθεν αριστερα στην κορινθο για να εμποδισει τη λειτουργια του στρατοπεδου συγκεντρωσης?Δεν καταλαβαινουμε όλοι ότι τα στρατοπεδα και τα γκουλαγκ χτιζονται για εμασ που αντιδρουμε στα μνημονια και στην κατοχη τησ χωρασ απο τους ευρωτοκογλυφους?Αλλα η δηθεν αριστερα πινει το φραπε τησ και το επαμ στο οποιο συμμετεχω και εγω,και οταν ερθει η ωρα του στρατοπεδου για να μπουμε μεσα θα ειναι αργα

    Σχόλιο από karampas (@karampas) | 03/09/2012


  11. σιγά ρε φίλε που θα αναγάγεις σε ισότιμους συνομιλητές υπόδικους εγκληματίες και θα τους αποδώσεις και δίκια…..
    που εκμεταλλεύονται την βουλευτική τους ασυλία για να γλυτώσουν την φυλακή…
    που κάθονται και αγοράζουν τα μπλουζάκια τους από Τουρκία και Μπαγκλαντές και μετά σου πουλάνε και πατριωτιλίκι…..

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/09/2012

  12. exoyn δικιο ομως και σε πολλα πραγματα,όπως πχ το μνημονιο πρεπει να ανατραπει,οτι πρεπει να αναγνωριστουν τα εγκληματα του σταλινισμου εναντια στους ελληνοποντιους,οτι το κκε ειναι ρουφιανος της αστυνομιας.Ναζι ή ακροδεξιοι,αφου καθε μερα γινεται λαικο προσκυνημα και πατημος στα γραφεια τους στη πλατεια αττικης,φυσικα και πρεπει να τους παιρνουμε στα σοβαρα

    Σχόλιο από karampas | 06/09/2012

  13. Καλό μεσημέρι. Υπάρχουν πρωτογενείς πηγές για τις θέσεις Μεταξά σχετικά με την Μικρασιατική Εκστρατεία ; Κάποια παραπομπή προς έντυπο υλικό ή διαδικτυακός σύνδεσμος;Ευχαριστώ.

    Σχόλιο από Миша | 07/09/2012

  14. Στην Ελλάδα αν κάποιος (Είτε είναι πολιτικός είτε καλλιτέχνης είτε ποδοσφαιριστής κλπ) κάνει κάτι σπουδαίο τον θεοποιούμαι και έκτοτε ότι κάνει καλώς το κάνει και δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για λάθη του και όποιος έχει διαφορετική γνώμη διώκεται ή εξουδετερώνεται. Όπως συνέβη με τον Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο, Τον Άρη Βελουχιώτη (Κλάρα ή Μιζέρια) και τον Ναπολέοντα Ζέρβα, την αριστερά και τα δεξιά κλπ. Ορθή κατά την άποψη μου και ιδίως σε ρευστές καταστάσεις κριτική πρέπει να γίνεται καλόπιστα και αντικειμενικά ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις μας και να επιδιώκει την συμφιλίωση και όχι την όξυνση, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται καλύτερα το συνολικό συμφέρον. Αυτό πρέπει να το έχουν κατά νου, όλοι όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και ο λαός.

    Θα αναφερθώ στους Βενιζέλο και Κωνσταντίνο. Ο Βενιζέλος ήταν ρεαλιστής, ριψοκίνδυνος, είχε συλλάβει καλύτερα τα διεθνή δρώμενα, διπλωμάτης, διορατικός, χαρισματικός άνθρωπος γενικά. Ο Κωνσταντίνος ήταν στρατιώτης, μαχητής, ισχυρού χαρακτήρα σε μία μοναρχική δημοκρατία. Μέσα σε μια διεθνή συγκεχυμένη κατάσταση η επιλογή της ουδέτερης στάσης ή συμπαράταξη με μία από τις δύο αντίπαλες δυνάμεις με την Αντάντ ή τις Κεντρικές δυνάμεις, ιδίως κατά την αρχική φάση ήταν δύσκολη υπόθεση. Ο Βενιζέλος ορθά υπολόγισε, γιατί γνώριζε, ότι αυτός που ελέγχει τη θάλασσα είναι πάντα ο νικητής, γιατί μπορεί να αποκόψει της πηγές ανεφοδιασμού και να μεταφέρει τον πόλεμο σε όποιο σημείο θέλει στο έδαφος του εχθρού, σημαντικά στοιχεία για να φέρουν τη νίκη. Ο Κωνσταντίνος λιγότερο ριψοκίνδυνος ίσως και λόγω της ασθένειας του, του πολέμου του 1812-1913, της Γερμανίδας γυναίκας του, τις εχθρικές γειτονικές χώρες λόγω της πρόσφατης ήττας τους, της μη ύπαρξης ικανών δυνάμεων της Αντάντ στη περιοχή, της μη αναμονής ενισχύσεων από την Σερβία, λόγω απειλής από την Αυστρό-Ουγκαρία και με τις συμβουλές των επιτελών επέλεξε την ουδετερότητα, στάση που μπορεί να δικαιολογείται στην αρχική φάση του πολέμου δεν δικαιολογείται με τίποτε αφότου παρουσιάσθηκαν σημάδια νίκης των δυνάμεων της Αντάντ, γιατί η ουδετερότητα θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει πολλά τμήματα από τα προσφάτως εδάφη που απελευθερώθηκαν . Ο Βενιζέλος κατά την άποψη μου, με τα χαρίσματα που είχε έπρεπε να καταβάλει ακόμη περισσότερη προσπάθεια ώστε οι διαφορές ή οι επιλογές που έγιναν να μη διχάσουν το λαό στο βαθμό που τον δίχασαν, δηλαδή όταν εξέλειπαν οι αφορμές της διαφωνίας θα έπρεπε να πείσει τους οπαδούς του να μη ακολουθήσουν την οδό του διχασμού και του μίσους και να προλειάνει τη συμπεριφορά των συμμάχων προς τον Κωνσταντίνο. Εκ των πραγμάτων, όπως τουλάχιστο πολλοί ιστορικοί γράφουν, πολύ καλά έκανε ο Βενιζέλος, έτσι όπως ενήργησε τουλάχιστο μέχρι την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών στης 10 Αυγούστου 1920. Ο Βενιζέλος μετά την ημερομηνία αυτή δεν εξέτασε της δυνατότητες της χώρας του, ότι χωρίς τη σύμφωνο γνώμη και τη συνδρομή τουλάχιστο των Βρετανών και των Γάλλων δεν ήταν σε θέση να επιβάλει τη θέληση του στην αχανή Τουρκία. Η αποστολή Δυνάμεων στην Ουκρανία, η αποστολή του εκστρατευτικού σώματος στη Σμύρνη, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, η κήρυξη η μη αποστολή Δυνάμεων ή έστω στελεχών, οπλισμού και εφοδίων στους εξεγερμένους Ποντίους οι οποίοι του το ζήτησαν και η άρνησή του, την οποία όχι δεν έπρεπε να αρνηθεί, αλλά ακόμη και αν δεν τη ζητούσαν οι Πόντιοι, αυτός να τη ζητήσει, όχι για την ίδρυση Ποντιακού Κράτους, αλλά για την διεξαγωγή ανορθόδοξου αγώνα στα μετόπισθεν του εχθρού για δολιοφθορές και για άλλους στρατιωτικούς λόγους, δεδομένου ότι το ελληνικό στοιχείο ευρίσκετο παντού στα μετόπισθεν του εχθρού και προσεφέρετο η διεξαγωγή αυτού του αγώνα και η κήρυξη εκλογών την 1/14 Νοεμβρίου του 1920. Για όλα αυτά αν και φαίνονται εκ πρώτης όψεως συνετές ενέργειες, δεν είναι τόσο αθώες, γιατί ο Βενιζέλος ως έμπειρος πολιτικός που ήταν πολύ κοντά στους συμμάχους, έπρεπε να έχει αντιληφθεί, ότι οι στρατιωτικοί στόχοι των συμμάχων είχαν εκπληρωθεί και κατά συνέπεια να πάρει σοβαρές εγγυήσεις για να στείλει τα προαναφερθέντα στρατεύματα, δεδομένου ότι γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας και την διάθεση του λαού για ειρήνη, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι αντίπαλοι του και έχασε τις εκλογές. Αντί να προκηρύξει εκλογές, μπορούσε ανταποκρινόμενος και στις απαιτήσεις του λαού να διαπραγματευθεί με τους συμμάχους λύσεις αποδεκτές και από αυτούς, τότε που οι ένοπλες δυνάμεις ήταν ισχυρές και οι σύμμαχοι τις είχαν ανάγκη. Με λίγα λόγια δεν έπρεπε να πάει στη Σμύρνη μόνο με ευχές δεδομένου δεν είχε τη δυνατότητα μόνη η Ελλάς να Επιβάλει τη θέλησή της στον εχθρό, ούτε μπορούσε να υποστηριχθεί η θέση της Ελλάδας στη περιοχή. Ο Βενιζέλος έπρεπε να αντιληφθεί ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις της Θεσσαλονίκης, εκεί οι σύμμαχοι είχαν ανάγκη των ελληνικών όπλων, εδώ ο εχθρός είχε νικηθεί και καθένας επιδίωκε να αποκτήσει οικονομικά και λοιπά οφέλη. Για όλα αυτά ευθύνεται ο Βενιζέλος. Είναι δύσκολο να του καταλογίσουμε ως εσκεμμένη ενέργεια την κήρυξη των εκλογών που είχε ως σκοπό την μεταφορά της ευθύνης σε άλλους, όταν διαπίστωσε τις προθέσεις των συμμάχων για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από ένα αρρωστημένο μυαλό μπορεί να περάσει, ότι ενήργησε περίπου, όπως ο Παπανδρέου ο αποκαλούμενος Τζέφρη, για την οικονομία της χώρας.

    Οι αντίπαλοί του δεν θα αναφερθώ στην προ των εκλογών του Νοεμβρίου του 1920 περίοδο, αλλά στη μετά των εκλογών περίοδο, έκαναν τρία χαρακτηριστικά λάθη.

    Το πρώτο. Άλλα υποσχέθηκαν προεκλογικά, άλλα έκαναν, δηλαδή, υποσχέθηκαν τη λήξη του πολέμου και έκαναν το αντίθετο, δηλαδή τη συνέχιση του πολέμου. Φαινόμενο που το βλέπουμε και στα σημερινά πολιτικά κόμματα, Άλλα λένε όταν είναι αντιπολίτευση, άλλα κάνουν, όταν παίρνουν την εξουσία.

    Δεύτερο. Το ίδιο λάθος που έκανε και ο Βενιζέλος, δηλαδή δεν βοήθησε το κίνημα των ποντίων και δεν κινητοποίησε το ελληνικό στοιχείο για δολιοφθορές και λοιπές δραστηριότητες στα μετόπισθεν του εχθρού. Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις.

    Τρίτο. Δεν εκτίμησε σωστά τις δυνατότητες του εχθρού και τη στάση των Μ. Δυνάμεων με αποτέλεσμα να εκτελέσει μία εκστρατεία προς Άγκυρα η οποία δεν ήταν αρκετή για να επιβάλει τους όρους της στον εχθρό. Η επιλογή μιας εδαφικής περιοχής την οποία μπορούσε να κρατήσει και η περιχαράκωση γύρω από αυτήν και η διαπραγμάτευση ως νικήτρια δύναμη, ήταν κατά την άποψη μου, η καλυτέρα επιλογή, γιατί θα ανταποκρινόταν στις διακηρύξεις της και στο αίσθημα περί τερματισμού του πολέμου, του λαού, αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Η εκστρατεία προς Άγκυρα, ήταν μία ενέργεια αψυχολόγητη και άφρονα, γιατί στην ουσία δεν είχε αντικειμενικό σκοπό τη συντριβή του εχθρού.

    Σαν συμπέρασμα βγαίνει, το γνωστό σε όλους μας, όταν μαλώνουν δύο, ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας, γι’ αυτό ο φανατισμός μεταξύ των οπαδών δεν έχει νόημα, όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε ανώμαλες καταστάσεις. Οι όποιες διαφορές επιλύονται κατά την περίοδο ομαλών καταστάσεων και με διάλογο, για να έχουν ισχύ. Τελείως αψυχολόγητο και επιζήμιο είναι, όταν οι όποιες διαφορές από βεντέτα συνεχίζονται και στις επόμενες γενεές. Ας είμαστε στο μέλλον περισσότερο προσεκτικοί εμείς οι Έλληνες, γιατί η μέχρι τώρα πολιτεία μας δεν μας τιμά. Αυτός είναι και ο λόγος, που όποιος ανεβαίνει στην εξουσία κάνει του κεφαλιού του και γιατί οι νόμοι που ψηφίστηκαν δεν ήταν κοινής αποδοχής.

    Σχόλιο από Κυριάκος Ιωαννίδης | 28/12/2012

  15. kke exete kani pola eglimata oi propaganta sas teliose panta stirizate oste na xathoyn edafi apo tin ellada ayto stirizete kai tora

    Σχόλιο από xristos | 31/12/2012

  16. xristos το πρώτο πρόβλημα με την τοιποθέτησή σου είναι η πίστη σου ότι Αριστερά=ΚΚΕ. Δηλαδή από την αρχή δείχνεις ότι είσαι «μακρυά νυχτωμένος» από τον τόπο αυτό και από τα δρώμενα εντός του.

    Από την άλλη και σ’ένα επίπεδο πραγματικής ιστορικής λειτουργίας τα δύο μεγάλα εγκλήματα κατά του ελληνισμού τα διέπραξαν οι πολιτικοί πρόγονοι του Μιχαλολιάκου, της Λαϊκής Δεξιάς αλλά και όλου αυτού του σκυλολογιού που διαχειρίστηκε την εξουσία τον 20ο αιώνα:
    τη Μικρά Ασία την ξεπούλησαν οι μοναρχικοί του Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής τον βασιλιά σας και
    την Κύπρο την ξεπούλησε η Χούντα.

    Τα υπόλοιπα είναι για τους αφελείς που τους ταϊζουν κάποιοι πονηροί κουτόχορτο.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/01/2013

  17. katarxin anaferome sygkekrimena sto kke oso giayto poy eipes aristera=kke kai makria nixtomenos polla stelexi allon aristeron komaton stin kne eitan paliotera

    Σχόλιο από xristos | 11/01/2013

  18. Ο Ομέρ για όλα είναι απόλυτος. Ελπίζω κάποτε να μη βρεθεί στη θέση να πει λάθος έκανα, όπως τον άλλο που είπε ευτυχώς χάσαμε.

    Σχόλιο από Κυριάκος Ιωαννίδης | 11/01/2013

  19. Μα Κυριάκο, υπάρχουν τα στοιχεία και η λογική.

    Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείς εμάς τους αριστεροπόντιους για το ΚΚΕ, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Αριστεράς (το ΚΚΕ είναι απλώς ένα μικρό ρεύμα μέσα στην Αριστερά). Σημαίνει ότι καθόλου δεν έκανε τον κόπο ο καταγγέλων να διαβάσει τα κείμενά μας. Και ειδικά αυτά που ασκούν κριτική στο σταλινισμό και στον ανορθολογισμό του ΚΚΕ.

    Και απ’ την άλλη, τα μεγάλα εγκλήματα στην Ελλάδα τα διέπραξαν αυτοί που διαχειρίστηκαν την εξουσία και όχι οι περιθωριακοί που συνήθως ήταν στα ξερονήσια. Δηλαδή η Δεξιά, η οποία συνήθως και από παράδοση ήταν επιπλέον και αντιπροσφυγική.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/01/2013

  20. o papoys eitan ethnikofronas kai polemise kai toys nazi kai toys fasistes kai ayto den mpori na to alaxi kamia aristeristikia propaganta poy gia na exei melon oi aristera stin allada diastrevlose tin istoria eseis eixate tin dinatotita kai to kanate poli kala alla os edo

    Σχόλιο από xristos | 12/01/2013

  21. xristos , φαντάζομαι ότι ο παπούς σου ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ σ’εκείνες τις κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που βαρύνονται με τα εγκλήματα που αναφέρουμε παραπάνω. Εκτός εάν ανήκε! Οπότε μάλλον προσπαθείς να μεταθέσεις αλλού τις ευθύνες.

    Αλλά πιθανότατα δεν είναι έτσι. Το κείμενο που αναρτήσαμε προχτές με τίτλο Αιτίες εμφάνισης του νεοναζισμού στην Ελλάδα και ίσως να σ’επηρέασε αρνητικά, μιλάει σαφώς για συνεργάτες των κατακτητών στην Κατοχή.Ενώ ο παπούς σου, απ΄ότι λες, «πολέμησε τους φασίστες». Νομίζω ότι ενώ ο παπούς σου, που μάλλον ήταν ένας απλός άνθρωπος του λαού -ανεξαρτήτως των πολιτικών του προτιμήσεων- δεν είχε καμιά ευθύνη για όσα δεινά επεσώρευσαν στα κεφάλια των Ελλήνων οι διάφορες κυβερνήσεις και εξουσίες, εσύ αντιμετωπίζεις την ιστορία και την πολιτική μέσα από τον ιδεολογικό φανατισμό και τις πολιτικές παρωπίδες.

    Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τι γράφει ο συνομιλητής μας και όχι να τον ερμηνεύουμε κατά το πώς μας βολεύει.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/01/2013

  22. Δεν ήθελα να μπω σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας, όμως προκαλείς, προφανώς έχεις μίσος ή νομίζεις πως τα ξέρεις όλα. Οι γονείς μου δεν ασχολούντο με αυτά ήσαν απλοί άνθρωποι κατά συνέπεια εγώ βλέπω τα πράγματα νομίζω ποιο καθαρά και αυτός είναι ο λόγος που γράφω έτσι.Θα γράψω και για σένα,τα ίδια που έγραψα στο Σταύρο.Ασχολούμαι με τα ιστορικά γενικώς και περισσότερο με αυτά της περιόδου μετά το 1854 μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι, από τα συμβάντα τις περιόδου αυτής ο λαός μας δεν έβγαλε συμπεράσματα με αποτέλεσμα να παραπαίει. Το μόνο που πιπιλίζει είναι η λέξη Δημοκρατία την οποία εννοιολογικά την κατακρεουργεί. Από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά η ερμηνεία γίνεται σύμφωνα με τα συμφέροντα, των ατόμων, ομάδων και κρατών. Την πρόσφατη ιστορία πρέπει να την μελετάμε, χωρίς μίσος για να βρούμε μόνο την αλήθεια και για να αποφύγουμε παρόμοια λάθη. Άλλη προσέγγιση σημαίνει πάθος.
    Η άμεση δημοκρατία θα επέλυε πολλά προβλήματα, όμως αυτό δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα ακόμη δεν μπορεί να γίνει, για αυτό όλες οι χώρες έχουν τα Συντάγματα και τους νόμους. Η δική μου φιλοσοφία είναι, αντί να ζητάμε αυξήσεις μισθών και άλλες παροχές, να ζητάμε την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων σε πλήρη διαφάνεια με αυστηρό έλεγχο των παραβατών. Με τον τρόπο αυτό σε πρώτη φάση θα διαμορφώσουμε νόμους που μας ταιριάζουν και στη συνέχεια θα έλθουν μόνα τους όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε και μας αξίζουν. Αν συνεχίσουμε έτσι θα ερίζουμε περί όνου σκιάς και οι επιτήδειοι θα μας κλέβουν και αδικούν. Σκόπιμα μας οδηγούν σε λάθος ατραπούς, γιατί αυτοί κερδίζουν στην αναμπουμπούλα.

    Σχόλιο από Κυριάκος Ιωαννίδης | 12/01/2013

  23. aytin tin karamela ethnikistis= fasistas kai neonazi ego den tha tin fao gia tin poli apla den eisxi oi aristera edo kai pola xronia kapia pramata ta efere sta metra tis

    Σχόλιο από xristos | 13/01/2013

  24. @xristos

    Σου ξαναλέω: Διάβαζε προσεκτικά τι γράφει ο συνομιλητής σου. Ποτέ δεν γραψαμε ότι «ethnikistis= fasistas kai neonazi «. Επίσης ξεχωρίζουμε το Δεξιό από τον Φασίστα. Πως γίνεται και όλες αυτές τις διαφορές να θεωρείς ότι δεν υπάρχουν;

    @Κυριάκος

    Κανένα μίσος δεν υπάρχει. Απλώς υπάρχει η γνώση ότι ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ αλλά ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο και ανήκουν στις ομάδες που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

    Κάποιοι κυβερνώντες (δεξιοί-μοναρχικοί) ΔΕΝ έστειλα ούτε μια σφαίρα στους Πόντιους αντάρτες. Οι ίδιοι απαγόρευσαν στους Ίωνες να κανουν δικό τους στρατό και τους εγκατέλειψαν συνειδητά και επίτηδες άοπλους στα στίφη του Μουσταφά Κεμάλ. Και επίσης οι απόγονοί τους (δεξιοί-χουντικοί) κατέστρεψαν από κοινού με τους Τούρκους την Κύπρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και απορώ πως δεν την βλέπεις.

    Από την άλλη, μπορεί ο καθένας να είναι Δεξιός ή συντηρητικός αλλά είναι λάθος να υποτάσσει την αλήθεια στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις. Εμείς καθόλου δεν ακολουθούμε αυτή τη γραμμή. Δε μας νοιάζει αν ο άλλος είναι Αριστερός εφόσον θεωρούμε ότι κάνει λάθος. Αν διαβάσεις τι έχουμε σούρει στο ΚΚΕ, την Αυγή, την κ. Ρεπούση, τον κ. Μπίστη, την ΔΕΑ δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου. Για μας αυτή η στάση σημαίνει «αριστερό ήθος».

    Αντίθετα, οι Δεξιοί συμπατριώτες μας σέρνονται πίσω από τους εθνοπροδότες της παράταξής τους μόνο και μόνο για πολιτικάντικούς λόγους. Θέλεις παραδείγματα; Να σου τα δώσω: Όταν υπήρχε η μεγάλη σύγκρουση για την αναψηλάφιση της Δίκης των 6, δηλαδή την αθώωση των αποδεδειγμένα υπευθύνων της τρομακτικής Καταστροφής, της νίκης των κεμαλικών και της σφαγής της Σμύρνης, κάποιοι «δικοί μας» χαζο-δεξιούληδες τύπου Καλεντερίδη, έγλυφαν τα κάκαλα του Πρωτοπαπαδάκη και των ομοίων του, και το ίδιο έκανε ο ανεκδιήγητος Παρχαρίδης της ΠΟΕ, ο οποίος επιπλέον επί Καραμανλή και για να μην ενοχλήσει τους πάτρωνές του, έθαψε κυριολεκτικά το νεοπροσφυγικό πρόβλημα.

    Να σου πω κι άλλα; Άστο καλύτερα!

    Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένα συντηρητικό ιστολόγιο ή ομάδα που να τολμά να ασκεί κριτική σε προφανώς αντιστορικές και ηλίθιες θέσεις αυτών που θεωρεί «δεξιούς συντρόφους». Αυτή η πρραγματικότητα κάτι δείχνει -αν βεβαια κάποιος είναι καλόπιστος και θέλει δει πέρα από τις παρωπίδες.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/01/2013

  25. Ομέρ. Για τη Ρεπούση πολύ καλά έκαναν, μεταξύ αυτών είμαι και εγώ, για τους λοιπούς δεν έχω γνώμη. Για το ΚΚΕ το θέμα είναι μεγάλο. Έχω γράψει σχετικά λίγα για τον Άρη Βελουχιώτη στο Πόντος και Αριστερά, φυσικά εσύ δεν θα συμφωνείς. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε. Εγώ ένα φεγγάρι έζησα τα γεγονότα και είναι φυσικό να έχω προσωπική γνώμη. Να σου πω και κάτι άλλο έφαγα τη ζωή με το κουτάλι. Τα λόγια τα παχιά είναι ωραία μόνο αν είναι αληθινά

    Σχόλιο από Κυριάκος Ιωαννίδης | 13/01/2013

  26. Kυριάκο, αλοίμονο αν συμφωνούσαμε σε όλα. Τιο θέμα είναι όταν συζητάμε να συζητάμε συγκλερκιμένα, «ακούγοντας» το συνομιλητή μας, αποφεύγοντας τις αναίτιες οξύνσεις και τις καταγγελίες. Ακριβώς γι αυτό αναρωτιέμαι: Που είδες στη συζήτησή μας εδώ, αλλά και στην αρχική ανάρτηση, «παχιά, ψεύτικα λογια» . Και για να σου πως τηναλήθεια δεν κατάλαβα που ακριβώς διαφωνείς… επί του συγκεκριμένου φυσικά!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/01/2013

  27. Με μία καλύτερη ματιά σε αυτά που γράφεις νομίζω τον ίδιο περίπου δρόμο πορευόμαστε με διαφορετικές προσεγγίσεις. Βασική αρχή δική μου είναι, όχι οι αοριστολογίες, όχι το καλό παιδί για να εκμεταλλευτώ τις περιστάσεις, ευθύτητα και όταν η πατρίδα κινδυνεύει σαφή θέση και όχι ουδέτερη. Οι υφιστάμενες διαφορές πρέπει να επιλύονται σε καταστάσεις ειρήνης και όχι κατά την διάρκεια ανώμαλων καταστάσεων. Με αυτό το πνεύμα μπορούμε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας για κάθε θέμα χωριστά.Ας ξεκινήσουμε από τον ´Αρη και την περίοδο των δοσιλόγων. Η δική μου άποψη σε γενικές γραμμές διατυπώθηκε, περιμένω τη δική σου.

    Σχόλιο από Κυριάκος | 14/01/2013

  28. Kyriako, η άποψή μου για το θέμα του Βελουχιώτη όπως και για κάθε άλλο θέμα που αναρτούμε είναι η θέση που διατυπώνεται στο αρχικό κείμενο. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει γόνιμη κριτική, να αντικρούσει τις θέσεις μας, κ.λπ. Κανείς δεν θα σε λογοκρίνει, εφόσον οι απόψεις σου διατυπώνονται κόσμια και με σεβασμο προς την άλλη άποψη. Συνήθως όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή κολεχτίβα του Π&Α συμφωνούν. Φυσικά είναι πολύ πιθανόν και να υπάρχουν και μικρές διαφορές. Αλλά είναι μικρές!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2013

  29. den eipa oti to diavasa edo mesa eipa ti lene exo stin kinonia ayta skopima ta kaliergisan edo kai xronia

    Σχόλιο από xristos | 17/01/2013

  30. ΠΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ.

    ΔΕΝ ΛΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ.

    ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΩΣΙΑ,

    Η ΟΠΟΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΟΠΛΑ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΕΜΑΛ.

    ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ ΔΕΝ,ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

    ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ,ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΒΕΒΑΙΑ,ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ

    ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ

    ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ.

    ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΛΟΙΠΟΝ,ΕΥΘΗΝΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ-ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΟΠΙΕΣ

    ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΠΑΤΡΑ.

    Σχόλιο από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | 23/04/2013

  31. kύριε Αθανοσόπουλε, μάλλον δεν μας διαβάζετε, γιατί εμείς εδώ σ’ αυτό το μπλογκ ποτέ δεν κρύψαμε τίποτα.

    Σας προτείνω να διαβάσετε τα εξής:

    -”Βρε Αλέκα, πάλι τον καύκον έπιες;” ή “περί Παπαρήγα ο λόγος”….

    -«Βρε Αλέκα, πάλι τον καύκον έπιες;» ή «περί Παπαρήγα ο λόγος»….

    –Το ΚΚΕ, τα Μικρασιατικά και ο νόμος 815

    -Το ΚΚΕ, τα Μικρασιατικά και ο νόμος 815

    Όσον αφορά τους σοβιετικούς και τη διαφορά των απόψεων μεταξύ Λένιν και Λούξεμπουργκ δες:

    -H Λούξεμπουργκ, ο Πόντος και το εθνικό ζήτημα

    -H Λούξεμπουργκ, ο Πόντος και το εθνικό ζήτημα

    Να θυμίσω όμως ότι η κριτική προς την Σοβιετική Ένωση και την πολιτική της δεν μπορεί να είναι ίδια με την κριτική που ασκείται στους λεγόμενους συμμάχους για τη στάση τους, ούτε -και κυρίως- στις εκάστοτε ελλαδικές κυβερνήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια τεράστια γεωπολιτική πρόκληση και να στηρίξουν τους Έλληνες της Ανατολής στις προσπάθειες για απελευθέρωση από το νεοτουρκικό ζυγό.

    Η Σοβιετική Ένωση εκείνο τον καιρό ήταν μια χώρα εχθρική προς την Ελλάδα και τους υπόλοιπους Δυτικούς. Ήδη είχε προηγηθεί η στρατιωτική επέμβαση εναντίον τους από τους αγγλογάλλους, συνεπικουρούμενους από 20.000 και πλέον Έλληνες στρατιώτες. Οι Σοβιετικοί κινήθηκαν κατά των φιλοδυτικών Ελλήνων και των Αρμενίων με την κλασική αρχή «ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος». Κατά συνέπεια δεν πρέπει στην ανάλυση εκείνων των συνθηκών να υπερτονίζεται η σημασία της δεδομένης δράσης μιας εχθρικής δύναμης. Η κριτική πρέπει να επικεντρώνεται στον ελληνικό τρόπο διαχείρισης, πολιτικό και στρατιωτικό, εκείνης της ιστορικής στιγμής καθώς και στο ρόλο των συμμάχων.

    Όσον αφορά τη στάση του Βενιζέλου, αυτό που μπορεί να του χρεώσει κάποιος είναι η προκήρυξη εκλογών εν μέσω πολέμου, ένεκα -όπως φαίνεται- της ψυχολογικής κατάρρευσης που του επέφερε η δολοφονική απόπειρα στο Παρίσι λίγες μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Μια καλή παρουσίαση της πολιτικής του έχει κάνει ο Αγτζίδης σε ένα κείμενο για ένα βιβλίο του Σβολόπουλου: http://kars1918.wordpress.com/2010/03/04/svolopoulos-2/

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/04/2013

  32. […] -Αλήτη, ΨΕΥΤΗ Μιχαλολιάκο: “Κάτω τα χέρια από Πόντο και… […]

    Πίνγκμπακ από -Tα κείμενά μας για τη Μικρασιατική Καταστροφή « Πόντος και Αριστερά | 13/09/2013

  33. […] 2) Αλήτη, ΨΕΥΤΗ Μιχαλολιάκο: “Κάτω τα χέρια από Πόντο και … https://pontosandaristera.wordpress.com/2012/06/12/mihaloliakos-huligan/ […]

    Πίνγκμπακ από -ΦΑΚΕΛΟΣ “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” : Οι δικοί μας “Γκρίζοι Λύκοι” ! « Πόντος και Αριστερά | 18/09/2013

  34. […] γεγονός πάντως είναι ότι οι προσπάθειες των νεοναζί να απευθυνθούν τον ποντιακό χώρο αποτελεί την ύψιστη […]

    Πίνγκμπακ από -Οι χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται την ποντιακή αφασία « Πόντος και Αριστερά | 07/06/2015

  35. […] -Αλήτη, ΨΕΥΤΗ Μιχαλολιάκο: «Κάτω τα χέρια από Πόντο και … […]

    Πίνγκμπακ από Bye bye «Χρυσή Αυγή»! « Πόντος και Αριστερά | 06/10/2020


Σχολιάστε