-Ömer Asan. Μια συνέντευξη
Ένας ελληνόφωνος συγγραφέας στην Τουρκία
Η πρόσφατη εξάρθρωση της φασιστικής παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεγκόν» στην Τουρκία, μας θύμισε τη δίωξη του αριστερού ελληνόφωνου συγγραφέα Ömer Asan, από το φασιστικό παρακράτος σε συνεργασία με το επίσημο κράτος.
Το βιβλίο του «PONTOS KULTURU » («Ο πολιτισμός του Πόντου«) κατασχέθηκε, ενώ ο ίδιος σύρθηκε για δύο χρόνια στα δικαστήρια με την κατηγορία της «διαμελιστικής προπαγάνδας». Δημοσιεύουμε μια παλιότερη συνέντευξή του (που δημοσιεύτηκε από τον Βλ. Αγτζίδη στην «Καθημερινή«) για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και μια παρουσίαση του βιβλίου του.

-Τι σημαίνει για σας η Ευρωπαϊκή Ένωση;
-Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξαλείψει την ανισότητα στις χώρες που θέλουν να εκσυγχρονιστούν και επίσης είναι μια Ένωση που θέλει να ανυψώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σο ανώτερο επίπεδο. Ιδεολογικά σ’ αυτούς τους στόχους δεν έχουμε αντίρηση. Αλλά, οι διαδικασίες που πραγματοποιούνται και οι αποφάσεις που παίρνονται δεν έχω δει κινήσεις που θα βοηθήσουν τη διατήρηση της εθνικής φυσιογνωμίας της κάθε χώρας. Για μένα, πρώτα πρέπει να προσδιορίσει τις εθνικότητες και μετά να τις αναγνωρίσει.
Αυτό που θέλω είναι να παραμείνει η ευρωπαϊκή ταυτότητα ως πολιτική ταυτότητα. Το να ζητάμε μια καινούργια ευρωπακή ταυτότητα είναι σαν να δημιουργούμε μια νέα εθνικιστική ταυτότητα με τη βία. Δεν είναι σωστό να δημιουργήσουμε μια νέα εθνική ταυτότητα. Το αποτέλεσμα της πίεσης για δημιουργία ευρωπαϊκής ταυτότητας προκαλεί φασιστικές και σωβινιστικές κινήσεις, ως
αντίδραση. Και στη Τουρκία και σ’όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζονται τέτοιες κινήσεις ώστε να διατηρηθεί η εθνική ταυτότητα. Ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγώ θέλω να δημιουργηθεί ένας άλλος οργανισμός που θα ονομάζεται Ένωση Ευρωπαϊκής Εθνικής Ταυτότητας των Εθνών.
-Πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχει μια τέτοια σκέψη;
-Σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν πιστεύω, διότι πρωταρχικά και στην Τουρκία και στην Ευρώπη η τοπική ειρήνη έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια. Το να κλείσουμε τις πληγές και σ’ αυτές πάνω να βάλουμε ένα καινούριο τρόπο σκέψης, θέλει χρόνο. Αλλά, το λιγότερο θέλω να διατηρήσω την ελπίδα, ότι τα πράγματα δεν θα είναι όπως παλιά.
-Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαίκή Ένωση;
-Η επιλογή της Τουρκίας να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε εκδηλωθεί από τους ιδρυτές της τουρκικης Δημοκρατίας. Δυστυχώς, από τότε μέχρι σήμερα η έννοια της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την Ευρώπη. Η αιτία αυτού, ξέρουμε ότι είναι η ιστορία και άλλα πολιτικά ζητήματα. Παρόλα αυτά, το ότι δέχτηκε η Ευρώπη την Τουρκία, το ερμηνεύω με ιστορικούς και κοινωνιολογικούς όρους. Δηλαδή η Τουρκία είναι σημαντική για την Ευρώπη, ώστε να μην την πετάξει στη γωνία. Η απόφαση που πάρθηκε αποδεικνύει αυτό που λέω. Αυτή η απόφαση ανύψωσε τις προσδοκίες του τουρκικού λαού για το μέλλον. Επίσης, θα δούμε ότι η σκέψη του να είσαι Ευρωπαίος θα βοηθήσει την κοινωνία να ξανασκεφτεί την ιδεολογία της και την αποκλειστική εξάρτησή της από το κράτος. Βλέπουμε ότι ήδη το κράτος και οι μηχανισμοί, άρχισαν να αναρωτιούνται. Αυτό ήταν για μας ένα όνειρο που είχε αργήσει.
-Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δεχόταν την Τουρκία, τι θα γινόταν;
-Δεν θέλουμε να το σκεφτούμε καν, γιατί η Τουρκία έχει πάρα πολλά προβλήματα. Ένα αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών είναι να πνιγούμε μέσα σ’ αυτά. Αυτό σε ποιόν θα οφελούσε, την Ευρώπη, την Ελλάδα, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή; Νομίζω, σε κανένα. Για να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήμτα θέλουμε έναν μακρύ ορίζοντα. Αυτό, έστω
και λίγο μας το ‘χει πραγματοποιήσει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό μπορεί και να μη φτάνει. Σήμερα ο τουρκικός λαός ζει πολύ δύσκολα, μέσα σε
οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Γιαυτό το λόγο. Η Τουρκία ήρθε σε στιγμή να παίρνει πολύ σημαντικές αποφάσεις και να κάνει μεταρρύθμιση σ’ όλους τους τομείς. Αυτό το δέχεται όλος ο κόσμος, αλλά δεν θα γίνει τόσο εύκολα. Σκέφτομαι ότι ο τουρκικός λαός δίνει μεγάλες εξετάσεις μπροστά στην ιστορία. Η επιτυχής έκβαση της εξέτασης αυτής, πιστεύω ότι θα βοηθήσει όλους.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημ. «Καθημερινή» από τον Β. Αγτζίδη)
_________________________________________
Ένα βιβλίο-σταθμός για την αρχαιότερη ζώσα μορφή της ελληνικής γλώσσας «PONTOS KULTURU » («Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ«) : ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ÖMER ASAN
Στο τέλος του 1999, κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το βιβλίο του Omer Asan για τον πολιτισμό του Πόντου, όπως αυτός επιβιώνει σήμερα στη βόρεια Τουρκία. Η ελληνική έκδοση (Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Κυριακίδη), έρχεται να συμπληρώσει την πλούσια ελληνική βιβλιογραφία για τον Πόντο, εφόσον καλύπτει την πλέον άγνωστη ομάδα: Αυτούς που παρέμειναν στην Τουρκία μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών του ’22.
Η έκδοση αγγίζει πολλούς γνωστικούς τομείς, όπως την έρευνα για την ελληνοφωνία, τη γλωσσολογία, τη σύγχρονη πολυεθνοτική τουρκική κοινωνία. Φτάνει ακόμα και σε τομείς, όπως η διατροφή, τα παραδοσιακά τραγούδια κ.ά.
Η πρώτη έκδοση –ιστορική πλέον και πολύ πετυχημένη- του βιβλίου έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1996 από τον εκδοτικό οίκο Belge (Belge Uluslararasi Yayincilik/Divanyolu Caddesi Birbir direk Ishani no: 15,4-409/ Sultanahmet/ Istanbul. Tel. 0090-212-638 34 58).
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Omer Asan, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Ερένκιοϊ το Όφεως (Of) της περιφέρειας Τραπεζούντας. Το βιβλίο αυτό είναι μια αξιοσημείωτη καταγραφή του ελληνόφωνου πολιτισμού που ζει ακόμα στη Βόρεια Τουρκία. Ο πρόλογος γράφτηκε από τον καθηγητή Νεοκλή Σαρρή. Από μόνος του ο πρόλογος, αποτελεί ένα δοκίμιο για τη συγκρότηση της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, των ιδεολογικών της τάσεων αλλά και των μεγάλων αντιφάσεων. Απευθυνόμενος ο Asan στον Τούρκο αναγνώστη γράφει: «Η άγνοια της ιστορίας, μας σέρνει σε σύγχυση της ταυτότητας. Αυτός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν ξέρει και τον εαυτό του. Η παλιά ιστορία της Μικράς Ασίας μπορεί να μην είναι ακόμα γνωστή ή ακόμα μπορεί και να αγνοείται εξ ολοκλήρου. Υπάρχουν πολλές αιτίες γι αυτό… Οι άνθρωποι και οι κοινωνίες πρέπει να υποστηρίζουν τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους. Απ’ αυτούς που αρνούνται την ιστορία τους, η ιστορία παίρνει εκδίκηση…»
Το έργο του Omer Asan, ο Νεοκλής Σαρρής το σχολιάζει ως εξής: «Aυτό το έργο που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι ένα απλό βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο που θα ανοίξει δρόμο στην ιστορία. Μ’ αυτή την έννοια, ο Ομέρ Ασάν είναι ένας πρωτοπόρος και ένας ποιητής. Είναι ένας πρωτοπόρος και πολεμιστής της ελευθερίας της σκέψης. Και η ελευθερία θέλει αρετή».
Στο εισαγωγικό μέρος του συγγραφέα που τιτλοφορείται «Το πρόβλημα της ταυτότητας», διαβάζουμε: «Η ερώτηση ‘ποιός είμαι;’ μου δημιούργησε την ιδέα να γράψω αυτό το βιβλίο. Ποιός ήμουν; Από που ερχόμουν, που πήγαινα; Δεν το ήξερε ούτε ο πατέρας μου, ούτε ο παππούς μου. Το ζήτημα δεν είχε σχέση μόνο μ’ εμένα. Το πρόβλημα ήταν ότι ήμασταν διαφορετικοί από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μαας. Η γλώσσα, η σκέψη, η συμπεριφορά, τα τραγούδια, οι χοροί, το φαγητό ήταν διαφορετικά. Το πρόβλημα ήταν η διαφορά πολιτισμού… Εγώ άρχισα να αναζητώ την ταυτότητά μου με αφορμή το γεγονός ότι η γλώσσα που μιλούσαν οι πρόγονοί μου δεν ήταν η τουρκική. Γιατί στο χωριό, στην πόλη, στο σχολείο μας είχαν μάθει ότι είμαστε Τούρκοι. Στη γειτονιά, στο σχολείο, στη δουλειά μιλούσαμε τουρκικά. Όμως στο σπίτι, στο χωριό, η γιαγιά μου, ο παππούς μου, όλοι στην οικογένεια μιλούσαν μεταξύ τους μια γλώσσα που την ονομάζαν ρωμαίικα. Επομένως τι είμασταν εμείς; Ρωμιοί ή Τούρκοι; Με την ερώτηση ΄ποιος είμαι;’ είχα βυθιστεί μέσα στο άγνωστο. Έπρεπε να απαντήσω οπωσδήποτε σ’ αυτή την ερώτηση. Και έτσι άρχισε αυτή η περιπέτεια.»
Δείτε το βιβλίο εδώ:
http://www.ptolemaida.net/anamnhseis-almpoum-21.html
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η εξάρθρωση της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεγκόν» είναι ένα καλό σήμα που εκπέμπεται από την Τουρκία… Στο άμεσο μέλλον όμως θα δούμε αν η τουρκικη πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να κόψει των ομφάλιο ρόλο που συνδέει το παρακράτος με το κράτος. Το εθνικιστικό παρακράτος, που έκανε κατά τις δεκαετίες ’70, ’80 και ’90 τη «βρωμοδουλειά», έδειξε τάσεις επικίνδυνης αυτονόμησης. Λίγοι πριν από τον Ντινκ είχαν δολοφονήσει έναν καθολικό ιερέα στην Τραπεζούντα και ένα ανώτατο δικαστή. Είχαν προκαλέσει βομβιστικές επιθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και στην κεντροαριστερή εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Σχεδίαζαν όπως αποκαλύφθηκε τη δολοφονία Κούρδων πολιτικών αλλά και του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Όμως τον Ιανουάριο του 2008 η δράση τους έλαβε τέλος με τη σύλληψη 33 μελών της υπεύθυνης ακροδεξιάς Η εφημερίδα «Ραντικάλ» υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με το στρατό και ο στρατηγικός στόχος τους ήταν η πρόκληση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Δυστυχώς είναι μακρύς ο δρόμος έως ότου στην σημερινή Τουρκία θα υπάρχουν κάποια πράγματα που στις δημοκρατίες (εντός ή εκτός εισαγωγικών) της δύσης θεωρούνται αυτονόητα.
Δείτε παρακάτω μία προσπάθεια επικοινωνίας-συνεργασίας του ιστολόγιού μας με Τούρκο πολίτη (ελληνόφωνο από περιοχή της Μαύρης Θάλασσας) που κατέληξε:
Συνομιλία μέσω MSN :
Ο χρήστης —————————————- λέει:
ados eksermi turkçika
Ο χρήστης [c=0][a=1]G—–s[/a][/c] λέει:
uc ekser
Ο χρήστης [c=0][a=1]G—–s[/a][/c] λέει:
tharo
Ο χρήστης [c=0][a=1]G—–s[/a][/c] λέει:
ee mumul
Ο χρήστης [c=0][a=1]G—–s[/a][/c] λέει:
atos en
Ο χρήστης mumul λέει:
ancah romeika eksero
Ο χρήστης ———————————————— λέει:
eğoba eksero ama uboro nağrafo
(εγώ πα εξέρω αμά ου μπορώ να γράφω- και εγώ ξέρω αλλά δεν μπορώ να γράφω)
Ο χρήστης mumul λέει:
arkadas tonemas nto ha en ?
Ο χρήστης ——————————————– λέει:
………
Ο χρήστης mumul λέει:
aha, asin caykaran me ise ?
Ο χρήστης —————————————— λέει:
desedero do site demedero do devleti egobsena
(τεσέτερο το site τεμέτερο το δεβλέτι έκοψενα- το δικόσας το site το δικόμας το κράτος το έκοψε)
Ο χρήστης mumul λέει:
https://pontosandaristera.wordpress.com/
Ο χρήστης mumul λέει:
ato to site me les ?
Ο χρήστης ———————————————— λέει:
uboro na deroğa
(ου μπορώ να τερώ’ γ ‘α- δεν μπορώ να το δω)
Και το αποτέλεσμα ενός «κλικαρίσματος» στο https://pontosandaristera.wordpress.com/ :
Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.
T.C. Fatih 2.Asliye Hukuk Mahkemesi 2007/195 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir
Access to this site has been suspended in accordance with decision no: 2007/195 of T.C. Fatih 2.Civil Court of First Instance.
Μετάφραση:
Η πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή έχει ανασταλεί σύμφωνα με την απόφαση αριθ.: 2007/195 T.C. του πρωτοδικείου Fatih 2.Civil
Συμπέρασμα : Ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών και κινείται έξω από τα κρατικά πλαίσια κόβεται.
mumul
Ρε συ, αυτό είναι φοβερό -έχει αποτραπεί η πρόσβαση στο σάιτ σας βάσει αποφάσεως πρωτοδικείου; Απίστευτο!
(καθρέφτες, αδέρφια, φιάξτε καθρέφτες!)
Πάντως, να ρωτήσω: η συνέντευξη που παραθέτεις εδώ, του Ομέρ Ασάν, δόθηκε στα ελληνικά; Στα ποντιακά; Στα τούρκικα και τη μεταφράσατε;
(Για να μην παρεξηγούμαστε, χρησιμοποιώ τον όρο ελληνικά για το μέινστριμ ιδίωμα, τα καλαμαρίστικα που λένε στην Κύπρο, χωρις να υπονοώ ότι τα ποντιακά δεν είναι ελληνικά)
Φαντάζομαι ότι με τον όρο «ελληνικά» εννοείς τη δημοτική γλώσσα.
Η συνέντευξη δόθηκε στα τουρκικά και μεταφράστηκε στη νεοελληνική. Ο Ασάν μιλά τουρκικά και νεοελληνικά, εκτός φυσικά από τη μητρική του γλώσσα που είναι το οφίτικο ιδίωμα της ποντιακής. Όμως για μια συνέντευξη, που απαιτεί χρήση ορολογίας, η παραγωγική γλώσσα είναι η γλώσσα της εκπαίδευσης.
Μ-π
———————-
Υ.Γ. Νομίζω ότι όλη η wordpress είναι κομμένη στην Τουρκία.
Νομίζω αυτή η «εξάρθρωση» για τα μάτια του κόσμου είναι…
Οι φασιστικές παρακρατικές συμμορίες είναι το καλύτερο δεκανίκι για τη διατήρηση της υπάρχουσας εξουσίας…
Δείτε πόσοι αριστεροί αγωνιστές στην Τουρκία κυνηγούνται από τους Γκρίζους Λύκους, οι οποίοι παρουσιάζονται σαν αγανακτισμένοι πολίτες…
Δείτε τους δικούς μας μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής και πόσους αριστερούς νεολαίους έχουν μαχαιρώσει…
Νομίζω αυτή η «εξάρθρωση» για τα μάτια του κόσμου είναι…
Οι φασιστικές παρακρατικές συμμορίες είναι το καλύτερο δεκανίκι για τη διατήρηση της υπάρχουσας εξουσίας…
Δείτε πόσοι αριστεροί αγωνιστές στην Τουρκία κυνηγούνται από τους Γκρίζους Λύκους, οι οποίοι παρουσιάζονται σαν αγανακτισμένοι πολίτες…
Δείτε τους δικούς μας μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής και πόσους αριστερούς νεολαίους έχουν μαχαιρώσει…
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΚΡΙΖΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ!
Να στείλουμε όλους τους τουρκογενείς πίσω στις στέππες της Μογγολίας όπου ανήκουν! Τουλάχιστον 1000χλμ μακριά από οποιοδήποτε σημείο-ακτή της Μεσογείου ή της Μαύρης Θάλασσας!
Αυτό είναι το καθήκον μας αδέρφια!
Και μη συγκρίνετε τους αριστερούς πολιτισμένους κατοίκους Ιωνίας που αντιδρούν έναντι της Τουρκίας, με «αριστερούς νεολαίους» της Ελλάδος… καμία σχέση. Οι μεν ασχολούνται και δικαίως, με τον καταπιεσμένο ιδιαίτερό τους πολιτισμό, οι δε εδώ πέρα είναι απλά στείροι κακομαθημένοι μισέλληνες και συχνά πλουσιόπαιδα-τσογλανάκια , που το μόνο που ξέρουνε είναι να πετάνε καμιά πέτρα και να πιπιλίζουν τη λέξη «φασίστες» από δω και από κει. Καμία σχέση με κανενός είδους πολιτισμό. Λοιπόν, ας μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα…
Πολύ Καρατζαφέρη ακούς…
Θες να πείς ότι δεν έχει ένα σωρό φασίστες στην Ελλάδα και ότι
η συμμορία της χρυσής αυγής δεν έχει καταμαχαιρώσει κόσμο και κοσμάκη λόγω πεποιθήσεων/καταγωγής?
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ/ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
Και Καρατζαφέρη και ότι θέλω θα ακούω…. γιατί, μου το απαγορεύει κανείς; Θα μου το απαγορεύσεις ΕΣΥ μήπως;
Φασίστες δεν ξέρω αν έχει στην Ελλάδα, ο Μουσολίνι έχει πεθάνει εδώ και καιρό, οπότε μάλλον χλωμό. Αν εννοείς εθνικά σκεπτόμενοι Έλληνες, ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα αλλιώς θα μιλούσες τουρκικά/σλαβικά/αλβανικά, αν και δε νομίζω να σε χαλούσε. Για αυτό και είσαι προφανώς παρασιτική ύπαρξη στη χώρα αυτή. Για τα μαχαιρώματα που λες, δεν άκουσα κάτι, τα παράπονά σου στην Αστυνομία, Λάκη. Εκτός αν είσαι από αυτούς που είναι κατά του κράτους και άρα και της αστυνομίας, άρα δεν πρέπει να έχεις πρόβλημα να φέρεται ο καθένας όπως γουστάρει. Αυτό δεν είναι η ελευθεριακή, ας πούμε, ύπαρξη;;;
Μάλλον θα εννοείς θάνατος στους αναρχικούς της Αθήνας, έτσι; Διότι αυτοί είναι που φέρονται φασιστικά, τρομοκρατόντας τον κοσμάκη και εμποδίζοντας άλλους πολίτες να κάνουνε ότι γουστάρουν και να πουν ότι θέλουν, σύμφωνα με το νόμο και τη δημοκρατία. Συμφωνώ! ΘΑΝΑΤΟΣ στα φασιστικά αυτά ψευτοαναρχικά παράσιτα..
Nemesist
καλά, δεν έχεις πάρει τα μηνύματά που σου στέλνουμε για το ύφος σου;
Είσαι στα καλά σου τέλος πάντων; Άιντε με τους χρυσαυγίτες να δοξάζετε τους «εθνικά σκεπτόμενους Έλληνες»…
Γράφεις ακόμα «αλλιώς θα μιλούσες τουρκικά/σλαβικά/αλβανικά, αν και δε νομίζω να σε χαλούσε»
Γιατί;
-Σε χαλάει εσένα που οι περισσότεροι καπετάνιοι του θρυλικού ποντιακού αντάρτικου μιλούσαν τούρκικα;
-Ή σε χαλάει γιατί ο Οδυσσεάς Ανδρούτσος, οι Σουλιώτες και χιλιάδες ακόμα αγωνιστές στο βαλκανικό Νότο μιλούσαν αλβανικά και χωρίς αυτούς ούτε καν αυτό το μίζερο ελληνικό κράτος δεν θα υπήρχε;
-Μήπως σε χαλάει γιατί ο Καπετάν-Κώτας μιλούσε σλαβομακεδόνικα;
-Ή μήπως σε χαλάει που οι περισσότεροι εθνικοί ευεργέτες μιλούσαν βλάχικα;
Απορώ πως δεν κατανοείς την πολιτική σου αντίφαση με την καταγωγή σου;
Ομέρ
Όχι «Ομέρ» δεν έχω λάβει κάποιο μήνυμα.
Ωραία, να μην υποστηρίζω τους χρυσαυγίτες λοιπόν, να υποστηρίζω αυτούς τους τριτοκοσμικούς άχρηστους τσόγλανους που μισούν κάθε τι το ελληνικό, που θέλουν τη χώρα που ζω μία μαζοποιημένη πολυπολιτισμική ζούγκλα, φωλιά εκατομμυρίων ανέργων ημεδαπών και αλλοδαπών, ότι πρέπει για τις πολυεθνικές και για τη νέα τάξη.
Από ότι φαίνεται, εξαντλείς την ρητορεία σου περί τουρκικών εγκλημάτων στον Πόντο, αλλά κατά τα άλλα σε εκφράζει η αριστερά της νέας τάξης, βαθειά μισελληνική.
Ξέρεις, υπάρχει και αυτό το πράγμα που λέγεται Εθνική Συνείδηση. Αν οι περισσότεροι Πόντιοι καπετάνιοι ήταν τουρκόφωνοι (υπάρχουνε πηγές για αυτό που υποστηρίζεις;), πάντως ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ να πολέμησαν υπέρ της τουρκίας και του τουρκικού έθνους, σωστά;
Οι Σουλιώτες και διάφοροι άλλοι αρβανίτες, παρόλη τη γλώσσα τους, δε νομίζω να πολεμήσανε για τη δημιουργία ενός αλβανικού έθνους, σωστά;
Ο Καπετάν Κώτας, αν όντως μιλούσε το Βαρδαρσκανό βουλγαροτσιγγάνικο ιδίωμα, παρόλα αυτά, ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ …FYROM ας πούμε, ΣΩΣΤΑ;
Οι εθνικοί ευεργέτες, αν όντως κάποιοι είχαν καθόλα σεβαστή βλάχικη καταγωγή (έχεις πηγές για να λες «οι περισσότεροι»;), παρόλα αυτά ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΚΑΝΑΝΕ τις ευεργεσίες τους για τη δόξα των ..Βλάχων, έτσι δεν είναι;
Σιγά σιγά πέφτει η μάσκα σου της δήθεν αντικειμενικότητας….. και φαίνεται το μισελληνικό πρόσωπο της σύγχρονης νεοτάξ αριστεράς…
Η πολιτική μου αντίφαση με βάση την καταγωγή μου, δεν κατάλαβα ποια υποστηρίζεις ότι είναι.
Τελικά Νοσφεράτε, μόνο εσύ καταφέρνεις και τα βγάζεις πέρα μ’ αυτό το ιδιαίτερο είδος ανθρώπων 8)
Ομέρ
τουρκο-βουλγαρο-αλβανο-σλαβομακεδονο-βλαχο-ποντιό-φωνος
«…Ξέρεις, υπάρχει και αυτό το πράγμα που λέγεται Εθνική Συνείδηση..»
Άκου Κόρη της Νύκτας
Ξέρεις υπάρχουν πολλές Εθνικές Συνειδήσεις.
Υπάρχει η συνείδηση αυτουνού με την κουκούλα και η συνείδηση αυτουνού που κάθονταν απέναντι στο γερμανικό η βουλγαρικό εκτελεστικό απόσπασμα, εκεί όπου τον είχε στείλει αυτός με την κουκούλα.
Και ξέρεις αυτός με την κουκούλα αργότερα είχε και έχει όλα τα παράσημα της εθνικοφροσύνης.
Εξαρτάται λοιπόν με ποιά συνείδηση είσαι
Εσύ ?
Σε άκουσα ξοφλημένο κόκκινο μηλαράκι και το ξέρω ότι υπάρχουν πολλές εθνικές συνειδήσεις. Εγώ διαθέρω την δική μου και αναπόφευκτα είμαι φιλικά, εχθρικά ή ντεμί-ντεμί απέναντι σε κάθε άλλη, αναλόγως των συμφερόντων μου.
Η κουκούλα δεν αποτελεί συνείδηση, αποτελεί άρνηση συνειδήσεως και άρα κάτι μη οριζόμενο, ή μάλλον οριζόμενο αρνητικά πάντα και όχι θετικά όπως η κάθε είδους συνείδηση.
Αν κάποιος με κουκούλα και λάδια έτυχε πριν 50 χρόνια να πάρει παράσημα της εθνικοφροσύνης όπως λες, τι είναι αυτό που επιζητάς τώρα; Να δώσουμε παράσημα διεθνοσύνης ή αντιεθνικοφροσύνης σε αυτούς που φοράνε ΤΩΡΑ κουκούλες;
Συνείδηση είναι υιοθεσία τρόπου ζωής ξέρεις μηλαράκι. Πχ, δημιουργία κοινοβιακής ή οτιδήποτε είδους αναρχικής κοινότητας, όπου εφαρμόζεις τα πιστεύω σου, χωρίς κουκούλες σαν ρουφιάνος.
Ενώ εδώ έχουμε κάτι πολύ υποδεέστερο, έναν μόνιμο ετεροπροσδιορισμό βάση του «εχθρού», αλλά κατά τα άλλα καμία δημιουργία, καμία προοπτική, καμία επαφή με την πραγματικότητα ή με το λαό, καμία ιδεολογία, μηδέν + μηδέν = μια μούντζα… 😉
«Oμέρ», δεν τα πας καλά με τη λογική, για αυτό δεν απαντάς στα απλούστατα ερωτήματά μου ποτέ, ε; Και μάλλον δεν τα πας καλά και με τη δημοκρατία, όπως άλλωστε οι περισσότεροι ομοϊδεάτες σου…
Τουλάχιστον παρέθεσέ μου τις πηγές που σου ζήτησα, τόσο δύσκολο είναι; Ισχυροποίησε τη θέση σου αν μπορείς γιατί κάνεις μόκο;
Nemesist
πίστευα ότι για να μιλάς με τέτοια βεβαιότητα κάτι θα έχεις διαβάσει! Εσύ όμως κάνεις ότι και ο κάθε τυπικός νεοέλληνας: τα ξέρεις όλα από γεννησιμιού σου!
Διάβασε κι έλα…
Δεν έχω καμιά επιθυμία να ισχυροποιήσω τη θέση μου στα μάτια σου. Και εφόσον κατάλαβες ότι δεν τα πάω καλά με τη δημοκρατία, θα συνειδητοποίησες ότι η διαδικτυακή σου θέση είναι επισφαλής!
Ομέρ
Δυο συγγραφείς που καταπιανονται με τη βλακεία ως κοινωνικό μέγεθος είναι οι Ε.Λεμπέσης στην «τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στο σύγχρονο βίο» και C.Cipollα στο «Δοκίμιο περί ανθρώπινης βλακείας»
Επίσης υπάρχει και το κλασσικό του Μουζιλ »Περι Βλακειας »
Επίσης
Ματάις φαν Μπόξελ, Η Εγκυκλοπαίδεια της βλακείας, μετ. Γιάννης Ιωαννίδης, εκδ. Αλεξάνδρεια,
»Η βλακεία εκδηλώνεται σε κάθε επίπεδο, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε εποχή. Η εγκυκλοπαίδεια από τη μια εξετάζει την ετυμολογία, το φαινόμενο και τη θεωρία της βλακείας, και από την άλλη επιχειρεί να αναπτύξει μια μέθοδο που θα αποκαλύπτει τη βλακεία στη σκέψη μας. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί μια ατομική θεωρία, η οποία, στην καλύτερη περίπτωση, προτείνει μια πρωτότυπη μέθοδο προσέγγισης αυτονόητων φαινομένων.»
Σε κατι πιο ελαφρύ το ελληνικό:
http://thebookstore.gr/product_info.php/products_id/121256?osCsid=9ec8577839cb83f1552d0ca261f6b6ee
Το κακό βεβαια με την Βλακεια ειναι οτι ειναι Αηττητη οπως παραδεχεται ολη η σχετική βιβλιογραφια
Για εναν απλουστατο λόγο …
…διότι οσο απίστευτα βλάκας ειναι καποιος
αλλο τόσο ειναι απίστευτα σίγουρος οτι δεν είναι..
Εντάξει ρε Νοσφιγγάτε, δεν χρειαζόμαστε όλα αυτά τα κείμενα που παραθέτεις για να σε ψυχολογήσουμε, μας αρκούνε και αυτά τα μηνυματάκια που γράφεις εδώ.
[[[Και εφόσον κατάλαβες ότι δεν τα πάω καλά με τη δημοκρατία, θα συνειδητοποίησες ότι η διαδικτυακή σου θέση είναι επισφαλής!]]]
Η διαδικτυακή μου θέση σχετίζεται με δισεκατομμύρια ιστο-σελίδες του διαδικτύου, αστείε, οπότε μίλα μόνο για την επισφαλή μου θέση σε ΑΥΤΟ εδώ το μπλογκ. Και νομίζω καταλαβαίνεις ότι δεν με πολυενδιαφέρει η επισφαλότητα αυτή, για να μην πω κάτι άλλο που δεν μου επιτρέπει η ανατροφή μου. Απλά διαπιστώνω, ότι ο μεν Πάνος δεν αντέχει την άλλη άποψη, εσύ από την άλλη την κουτσοδέχεσαι να είναι γραμμένη, αλλά δεν μπορείς φυσικά να απαντήσεις σε οτιδήποτε από αυτά που σου θέτω. Πρέπει να γκρεμιστούν κάποια «παραπετάσματα» και στην γκλάβα σας, όχι μόνο τα ντουβάρια..
»… Πρέπει να γκρεμιστούν κάποια “παραπετάσματα” και στην γκλάβα σας, όχι μόνο τα ντουβάρια..»
»……διότι οσο απίστευτα βλάκας ειναι καποιος
αλλο τόσο ειναι απίστευτα σίγουρος οτι δεν είναι..»
….και φυσικά δεν αντιλαμβανεται τα ντουβαρια που συνθετουν την δική του γκλάβα
….και νομίζει οτι οι α%#@!!ιες που γραφει ειναι »αποψη»…
[[[Και εφόσον κατάλαβες ότι δεν τα πάω καλά με τη δημοκρατία, θα συνειδητοποίησες ότι η διαδικτυακή σου θέση είναι επισφαλής!]]]
Αν και γι αυτό θέλεις επεξήγηση, τότε η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή 8)
Ομέρ
Τι μυστήριο πράμα κι αυτός ο Νέμεσιστ! Ατυχήσατε όσοι τον περάσατα για κάποιον άλλον (τον Μ.)! 🙂
Μήπως είναι παραπλανημένος οπαδός της Λιάνας Κανέλλη («Nemesis»)?
Ρε Νέμεσιστ, αυτο-προσδιορίσου! 🙂
Υ.Γ. (ομέρ, συγκόλλησέ το, αλλά φεύγω σε λίγο -δεν θα πολυλογήσω άλλο)
Λοιπόν επειδή κάποτε είχα γνωρίσει ένα νέο παιδί που έγινε μέλος της Χρυσής Αυγής λόγω… ερωτικής απογοήτευσης, καταθέτω αυτή την υποσημείωση, μπας και βγεί άκρη στο μυστήριο του Νέμεσιστ. Σήμερα είπε κάτι που δεν “κολλάει” με τις υποψίες ότι είναι κάποιος άλλους (ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ το σχόλιο 13)!!!
«..Φασίστες δεν ξέρω αν έχει στην Ελλάδα..»
«..Για τα μαχαιρώματα που λες, δεν άκουσα κάτι..»
«..Αν κάποιος με κουκούλα και λάδια ΕΤΥΧΕ πριν 50 χρόνια να πάρει παράσημα της εθνικοφροσύνης όπως λες,..»
Ρε Νοσφεράτε μην είσαι τόσο αυστηρός…
ΕΤΥΧΕ λέμε, ΕΤΥΧΕ…
»μην είσαι τόσο αυστηρός…»
εγώ …με τον μικρό Κθούλου; Ποτές!
[[[….και νομίζει οτι οι α%#@!!ιες που γραφει ειναι ”αποψη”…]]]
Να τος ο δημοκρατικότατος αριστερός Νοσφιγγάτος. Σφίχτηκε πάλι, όχι απλά χαρακτηρίζει λάθος κατα τη γνώμη του την αντίθετη άποψη, αλλά δεν δίνει ΚΑΝ το δικαίωμα στο συνομιλητή του να έχει άποψη! Να τα τα καμάρια μας οι δημοκράτες αριστεροί. Για αυτό σας φτύνει ρε υποκριτές η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επί τόσες δεκαετίες..
»δεν δίνει ΚΑΝ το δικαίωμα στο συνομιλητή του να έχει άποψη»
κανεις λαθος παιδί του διαστηματος…Δινω το δικαιωμα στο συνομιλητή μου να εχει Αποψη…
…δεν δινω κανενα δικαιωμα σε κανενα να εμφανιζει τις παρανοικές διαστρεβλώσεις τα βρωμερα τους ψεματα, την Χιτλερική προπαγανδα και τις στα καλά καθουμενα Υβρεις , Ως Αποψη …..
….Αλλά αυτό δεν αφορά εσενα μικρε Κθούλου αλλά οσους εχουν Καταλογισμό.
MAXAIΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
– δεκέμβρης του 1992, κτυπούν τους Γιώργο Σαπουνά και Θανάση Υφαντή, μέλη κι οι δυο της αριστερής Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ)
– 25 Μάη 1993, ξυλοκοπείται ο μαθητής Δημήτρης Παπαράς
– Γενάρη του 1996, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στο κέντρο του Πειραιά, Χτύπησαν δύο αδέρφια φοιτητές, τον Κώστα και τον Θύμιο Κατσούλη.
– γενάρη του ίδιου χρόνου ξυλοκοπούν το μέλος της τότε Οργάνωσης Σοσιαλιστικής Επανάστασης, Γιώργο Αγγελόπουλο
– 21 του Ιούνη 1996 – ξυλοκοπήθηκε ο πρόεδρος του 15μελους του 39ου ΓΕΛ Κυψέλης και μέλος της ΚΝΕ , όταν υπερασπίστηκε αφρικάνο μετανάστη
– 22 Σεπτέμβρη του 1996, επιτίθενται σε σπίτια μουσουλμάνων στο Γκάζι, ενω τό ίδιο βράδι ξυλοκοπούν μέλη της ΚΝΕ μετά από προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ
– το 1998 , κτυπήθηκε ο Αλέξης Καλοφωλιάς – μουσικός των Last Drive στην Χαλκοκονδύλη και Γ΄Σεπτεμβρίου από μέλη της Χρυσής Αυγής
– στην δίκη των χρυσαυγιτών ( ιουνης του 1998 ) γιά τόν ξυλοδαρμό τών μελών της ΟΣΕ, ξυλοκοπείται άγρια ο φοιτητης Δημήτρης Κασουρής του ΝΑΡ, από τον «Περίανδρο» – υπαρχηγό της Χρυσής αυγής και κατα κόσμο Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, επικεφαλή οργανωμένης ναζιστικής ομάδας εφόδου
– νοέμβρης του 2002 κτυπιέται ο Πάρης Χρυσός και μαχαιρώνεται η Χρυσάνθη Τσιμπίδου – και οι δύο μέλη της ΔΕΑ
Αυτά για το χρυσαύγουλο που ονειρεύεται να στείλει στη Μακρόνησο τους αντιφρονούντες…
Εσύ με το ρωσικό επίθετο, άκου να δεις καραγκιοζάκι, αυτά που λες να πας να τα καταθέσεις στην αστυνομία ή όπου αλλού πιστεύεις ότι είναι αρμόδιοι. Ή να πας να παραπαπονεθείς στους ίδιους τους χρυσαυγίτες στο φόρουμ τους ή όπου αλλού νομίζεις. Εμένα τι μου τα λες; Τι με νοιάζουν; Αυτοί που έχουνε βαθειά μέσα στην ιδεολογία τους τη βία και τον ‘ταξικό’ πόλεμο, γιατί τους φαίνεται τόσο αξιοπερίεργη, λίγη πραγματική βία; Επιτέλους καταλάβετε ότι πρέπει να γίνουν θυσίες για τη σοσιαλιστική επανάσταση, ή τη σοβιετική ολοκλήρωση ή ότι άλλο υποστηρίζετε τέλος πάντων. Αλλιώς παραδεχτείτε ότι είστε κοτούλες. Δηλαδή υποστηρίζετε μια ζωή (και ΕΦΑΡΜΟΣΑΤΕ φυσικά όταν είχατε την ευκαιρεία) ότι πρέπει πλήρης εξόντωση στην «αντίδραση» και «κρεμάλες στους φασίστες» και όταν έρχεται η ώρα διαμαρτύρεστε που δεν σας κεράσανε παστέλι, αλλά κάτι άλλο; Αυτοί θεωρούνε τις εθνικές και φυλετικές συγκρούσεις νόμο της ζωής και της Φύσης, οπότε δεν έχουν ενδοιασμούς να απαντήσουν έτσι όπως απαντάνε.
Και ακούστε μερικοί κρετίνοι εδώ μέσα, αν ήμουν χρυσαυγίτης δεν θα καθόμουν να γράφω εδώ πέρα. Καταλάβετέ το. Αλλά αυτό είναι που καταφέρνετε με όλη την υποκρισία και την κάθε άλλο από δημοκρατική συμπεριφορά σας διαχρονικά, βλέποντας την οφθαλμοφανή αδικία και υποκρισία διάφορα τμήματα του πληθυσμού να ωθούνται προς υπεράσπιση αυτών, ακόμα και αν δεν ανήκουν σε αυτούς.
Προσωπικά πιστεύω σε μία εκκαθάριση των ναζιστικών γερμανολαγνικών και μεσοπολεμικών στοιχείων-ιδέων στη Χρυσή Αυγή και σε μία πλήρη Ελληνοποίησή της!
Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών
———————————–
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών (λέγεται από τους εθνικοσοσιαλιστές προπαγανδιστές και Πραξικόπημα του Ρεμ, Röhmputsch) πραγματοποιείται με διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ στις 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 1934. Εννοείται η δολοφονία ολόκληρης της ηγεσίας των SA και του αρχηγού της Ερνστ Ρεμ (Ernst Röhm). Επίσης βρίσκουν τον θάνατο άλλοι ακροδεξιοί εθνικιστές, πιθανοί αντίζηλοι του Χίτλερ και πολιτικοί αντίπαλοι. Οι εθνικοσοσιαλιστές παρουσιάζουν τον μαζικό φόνο αυτό σαν προληπτικό μέτρο κατά του δήθεν αναμενόμενου πραξικοπήματος του Ρεμ, που εκτός από αρχηγός των SA είναι και παλιός φίλος του Χίτλερ (μιλούσαν μεταξύ τους στον ενικό).
Ναι, τουλάχιστον όμως ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΣΒΗΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!!!
Και τι μας ενδιαφέρουνε Νοσφεράτε αυτά τα μεσοπολεμικά γεγονότα σε μια άλλη χώρα; Για τον Ελληνισμό μιλάμε εδώ (εγώ δηλαδή).
Και εγώ μίλησα για τα ιδεολογικά στοιχεία, όχι για εκκαθάριση προσώπων! Μην κρίνεις ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ..
»Και τι μας ενδιαφέρουνε Νοσφεράτε αυτά τα μεσοπολεμικά γεγονότα σε μια άλλη χώρα;»
– Μας ενδιαφερουν διοτι αποκαλύπτουν την Δολοφονική φυση της Ναζιστικής -φασιστικής ιδεολογιας ..Δολοφονική απεναντι και στους ιδιους τους Ναζήδες …
– Για τον Ελληνισμό μιλάμε εδώ(εγώ δηλαδή).
»
»Ναι, τουλάχιστον όμως ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΣΒΗΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!»
– Τους εσβησε ομως απο προσωπου γης ..Εκτος αν αυτό δε το θεωρεις και τιποτε σπαουδαιο … Εμ Βεβαια …σιγα το πραμα
»Και τι μας ενδιαφέρουνε Νοσφεράτε αυτά τα μεσοπολεμικά γεγονότα σε μια άλλη χώρα;»
– Μας ενδιαφερουν διοτι αποκαλύπτουν την Δολοφονική φυση της Ναζιστικής -φασιστικής ιδεολογιας ..Δολοφονική απεναντι και στους ιδιους τους Ναζήδες …
– »Για τον Ελληνισμό μιλάμε εδώ(εγώ δηλαδή).»
Παντα οι ναζήδοφασιστες κρυβονται απο μια Εθνικιστική ΠΡΟΒΙΑ (Γερμανική , Ουγγρική , Κροατικη ,Ελληνική , Αυστριακή» γιανα καλυψουν το Πανομοιοτυπο και της ρητορικής αλλά και των προθεσεων τους
….
φυσικά ολα αυτά δεν αφορουν τους απλοικους μικρους Κθουλου αλλά τους απανταχου Ναζηδες ..
Με βιβλια όπως αυτό του Laurence Rees ια το Αουσβιτς ,μπορουμε να καταλαβουμε την τεχνική της Ναζιστικής προπαγανδας
«Ο Γιοζεφ Γκαίμπελς –μας θυμίζει ο Rees -ήταν ο μάστορας της Χιτλερικής προπαγάνδας και μάλλον ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον κινηματογράφο για την ενίσχυση των υπαρχουσών προκαταλήψεων Ο Γκαίμπελς πίστευε πως είναι προτιμότερο να ενισχύσει κανείς τις υπάρχουσες προκαταλήψεις των ανθρώπων παρά να δοκιμάσει να αλλάξει το μυαλό τους.
»Στις περιπτώσεις που ήταν απαραίτητο να αλλάξει την άποψη των Γερμανών , η τεχνική του ήταν να κινείται όπως ένα κομβόι (πάντοτε με την ταχύτητα του πιο αργού σκάφους}και διαρκώς να επαναλαμβάνει , με μικρές αλλαγές , το μήνυμα που ήθελε να περάσει.
Για να το πετύχει αυτό σχεδόν δεν έλεγε τίποτα. Απλώς έδειχνε εικόνες και έλεγε ιστορίες που οδηγούσαν τους απλούς Γερμανούς να εξαγάγουν τα συμπεράσματα που εκείνος ήθελε , κάνοντας τους να πιστέψουν ότι τα είχαν σκεφτεί μόνοι τους. Παρά το ότι ο Γκαίμπελς. διαβόητος για την κινηματογραφική ταινία «ο αιώνιος Εβραίο»ς ) στην οποία μεταξύ των σκηνών που παρουσιάζουν Εβραίους παρεμβάλλονται εικόνες με αρουραίους, ο ίδιος ο Γκαίμπελς προτιμούσε ταινίες όπως ο Εβραίος Suss όπου, ένα όμορφο αρειο κορίτσι, βιάζεται από έναν Εβραίο »
Ενδιαφέρον το ιστορικό οδοιπορικό Νοσφιγγάτε, αλλά αυτά δε μας αφορούνε στην εποχή μας. Μας αφορά η εξέλιξή μας σαν χώρα και η οικονομική ευημερία και ανάπτυξή μας. Επίσης η ανάπτυξή μας ως μεγάλη Δύναμη της περιοχής. Έχεις κάτι να προσφέρεις στους συλλογισμούς για τα ζητήματα αυτά;
Nemesist
γιατί δεν πας στους νεοφιλελεύθερους; Οι πιο ντούροι απ’ αυτούς, που έχουν τις ίδιες αγωνίες με σενα για το μέλλον της πατρίδας, δημιούργησαν και κόμμα: τη Φιλελεύθερη Συμμαχία (ΦιΣ).
Νομίζω εκεί θα βρεις πολλούς ομοϊδεάτες σου και θα περνάμε όλοι καλύτερα…
Ομέρ
«Ομέρ», αν θέλεις να φύγω, απλά πες το μου, άσε τα μισόλογα. Παρεπιπτόντως, μήπως πιστεύεις ότι ο Όμηρος ήτανε.. Τούρκος και λεγόταν Ομέρ;;;
Ωρε πολύ ξουράφι ο τύπος
Όλα τα καταλαβαίνει…
Ομέρ ξεσκεπάστηκες..
Ωχχχ! Κατάλαβε τι θέλω να πώ.
Ναι Nemesist, ναι!
Δεν κολάνε τα χνώτα μας. Και όχι μόνο τα δικά μας, αλλά και των υπόλοιπων όπως φαίνεται!
Κάθε τέτζερης θέλει το καπάκι του!
Και νομίζω ότι ο δικός σου ο τέντζερης είναι η Φι.Σ.
(παρόλες τις επιφανειακές διαφορές έχετε το ίδιο φιλελεύθερο όραμα για την πατρίδα μας – μακρυά από κάθε είδους «φαιοκόκκινισμό»)
Γεια χαρά
Ομέρ
Για πρώτη φορά γράφω σχόλια στην σελίδα σας. Συγχαρητήρια για όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε να συνδέσετε την μνήμη και το παρόν του ποντιακού ελληνισμού με τις ιδέες της Αριστεράς.Να ρωτήσω κάτι. Το βιβλίο του Ασάν μπορούμε να το βρούμε και στην Αθήνα; Οι εκδόσεις Κυριακίδη έχουν βιβλιοπωλείο στην στοά του Βιβλίου;
Πιστεύω ότι στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας προκειμένου να ενισχυθεί η ειρήνη στην περιοχή και ταυτόχρονα να είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στις εναπομείνανσες μεινότητες χωρίς να μπαίνει βέβαια θέμα αλλαγής συνόρων παρεκτός σε περιοχές όπου υπάρχει συμπαγής μη τουρκικός πλυθησμός ( όπως στις περιοχές των Κούρδων )
Όσο για τις απόψεις του Nemesist μια λέξη μόνο. Κρίμα.
doukas
καλώς ήρθες.
Το βιβλίο του Ομέρ Ασάν εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κυριακίδη και διατίθεται -απ’ όσο ξέρω- στη Στοά του Βιβλίου, στο γωνιακό βιβλιοπωλείο κάποιων θεσσαλονικέων εκδοτών.
Βέβαια, η απόλαυση του βιβλίου βρίσκεται στην τουρκική έκδοση! (χωρίς φυσικά να χρειάζεται να ξέρεις τουρκικά)
Μ-π
http://www.gazeteistanbul.com/kYazar.aspx?yid=2
Ömer Asan
AKP ve sönen umutlar Mart 2008
22 Temmuz seçimlerini ezici bir çoğunlukla kazanan Tayyip Erdoğan, aynı günün gecesi AKP’nin lideri olarak “herkesi kucaklayan” bir konuşma yapmıştı parti binası önünde. Doğrusu, bu ezici çoğunluğun desteğini, başkalarını “ezme” olarak kullanmayacağına dair bir umuda kapılmıştım.
Önyargılı olmadığım için başkalarının da benim gibi olduğunu varsayarım. Hele de mesele ülkemiz ve halkımızla doğrudan ilintili ise önyargılarımızı asgari düzeyde tutmamızın gerekliliğine inanırım. Maalesef gelişmeler düşündüğümün tersine gelişti; Tayyip Erdoğan ve AKP, en azından bende yeşeren umutları söndürdü.
-Endişelerimi ve tespitlerimi sıralarsam;
AKP iktidarının beş yılık ekonomi politikası ve uygulamaları hala kriz beklentilerini defedemedi. Doğal gaz temininde Rusya ve İran’ın neredeyse oyuncağı olduk. 18 milyon açlık sınırında insan var ve milyonlarca insan devletin bir çuval kömür yardımına muhtaç (AKP bu ihtiyacı ortadan kaldıracağına, mükemmel kullanıyor). İşsizlik hat safhada, dönen çek ve senet sayısı katlanarak sürüyor. Esnaf, yani dükkâncılık çökmüş vaziyette… Daha pek çok olumsuz örnek sıralayabilirim ekonomiye dair.
Türban, Kürt meselesi, anayasa değişikliği, üniversiteler, eğitim gibi iç sorunlarımız AKP’nin çözemeyeceği, hatta kangren haline getirdiği konular halini aldı. Dini siyasallaştırmada cumhuriyet tarihimizde rastlamadığımız bir süreç yaşadık AKP iktidarı döneminde. Her sorunu din temelinde çözme anlayışı, yavaş yavaş iktidarın olmazsa olmaz prensibi halini aldı. Her gittiğimiz kamu kuruluşunda AKP kadrolaşmasını ister istemez fark ediyorsunuz. Buradan anlaşılıyor ki, iktidarın “herkes” den kastı kendileri gibi olanlardır. Başkalarını “kucaklamak” diye bir dertleri yok.
Dış politikada ABD ve AB ekseninin dışına çıkamayan AKP, Ortadoğu ve Asya’ya açılmayı da bu eksende sürdürme çabasında. Belki bu durumu anlayışla karşılayabiliriz; ancak her ilişki, çıkarlar karşılıklı olduğunda meşrudur. Halkının demokratik hak ve taleplerini dış politika ekseninde değerlendiren bir anlayışın alacağı kararlar yerini bulamaz ve sahiplenilemez.
Halk ne mi yapıyor?
Ben de merak ediyorum; son 100 yıl içinde Balkan Harbi trajedisi, eski yurttaşlarımızın tehcir marifetiyle kovulması, I.Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, II. Dünya Savaşı, 27 Mayıs darbesi, 12 Mart darbesi, Kıbrıs Savaşı, ilan edilmemiş iç savaşlı 70’li yıllar, 12 Eylül darbesi, Kürt Meselesi, Türban Meselesi, ekonomik krizler, maliyeti oldukça yüksek soygunlar, yolsuzluklar, açlık, yoksulluk, işsizlik gibi can alıcı meseleleri büyük bir soğukkanlılıkla atlatan ve atlatmaya çalışan bir halktan daha ne bekleyebiliriz.
Son yüzyılında Günyüzü görmemiş Türkiye halkı.
Bir halka bu kadar eziyet edilmemeli ve sabrı bu kadar zorlanmamalıdır.
Artık yapacak hiçbir şey yok.
AKP aklını başına almalı ve tüm sorunları bir bir çözmenin planını yapmalıdır.
Yoksa yarattıkları suni gündem ne onlara ne de halkımıza yarayacaktır.
Ένα σχόλιο που έκανα στης Κρότκαγιας
—————————————-
………. σε σχέση με τα οθωμανικά-τουρκικά θα ήθελα να πω ότι η σχέση του τουρκικού εθνικισμού με τους προϋπάρχοντες πολιτισμούς ήταν προβληματική από τη στιγμή της εμφάνισής του. Και όχι μόνο τον ελληνικό, αρμενικό, γεωργιανικό, ή τους αρχαιότερους (σουμεριακό, χιτιτικό, παρθικό) αλλά και τον οθωμανικό.
Να εντοπίσουμε βέβαια το παράδοξο στοιχείο στην περίπτωση του τουρκικού εθνικισμού: φορέας δεν ήταν αστικά στρώματα (ως είθισται στο ιστορικό παράδειγμα του εθνικισμού), αλλά ο στρατός.
Πιθανόν γιατί δεν είχαν δημιουργηθεί μουσουλμανικά αστικά στρώματα και το αστικό κενό, μετά τις μεταρρυθμίσεις (Χάτι Χουμαγιούν), το κάλυψαν οι ραγιάδες (Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι). Επίσης δεν προϋπήρχαν ίχνη τουρκικής εθνικής ιδεολογίας εκτός του στρατού (κι αυτά στα τέλη μόνο του 19ου αιώνα).
Ίσως γι αυτό ο τουρκικός εθνικισμός υπήρξε τόσο βίαιος σε σχέση με τις χριστιανικές κοινότητες και εύκολα υιοθέτησε πολιτικές γενοκτονίας. Και την ίδια πολιτική ακολούθησε και προς τους προϋπάρχοντες πολιτισμούς.
Ακόμα και ο οθωμανικός πολιτισμός έπρεπε να εξοβελιστεί και στη θέση του να αναπτυχθεί ένας καινούργιος αμιγώς τουρκικός που θα συνέδεε την κεντροασιατική καταγωγή με την ευρωπαϊκή προοπτική.
Αυτή η θέση αναπτύχθηκε υποδειγματικά από τον Ziya Gökalp (1876-1924) , που θεωρείται ο πατέρας του τουρκικού εθνικισμού. Για τους Τούρκους εθνικιστές, οι «Αρχές του Τουρκισμού» του Ζιγιά Γκιοκάλπ είναι ότι το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» για τους κομμουνιστές.
Ο Γκιοκάλπ λοιπόν θεωρεί ότι ο οθωμανικός πολιτισμός είναι βαθύτατα επηρρεασμένος και αποτελεί συνέχεια του «ρωμαίικου». Και ακριβώς γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί και να καταστραφεί. Το πρώτο θύμα του τουρκικού εθνικισμού ήταν η οθωμανική γλώσσα και η αραβική αλφάβητος με την εισαγωγή του λατινικού αλφάβητου και την καθιέρωση της τουρκικής γλώσσας. Με τον τρόπο αυτό, ο μουσουλμανικός κόσμος της Ανατολής, αποκόπηκε οριστικά από την εξαιρετικά πλούσια οθωμανική και ισλαμική γραμματεία.
Γι αυτό, μπορεί στην ελληνική, λαϊκή και λόγια, μυθολογία να υπάρχει ταύτιση των όρων Οθωμανός και Τούρκος, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν υφίσταται.
Μ-π
Γιατί δεν γραφεις περισσοτερα για τον Γκιοκάλπ και την ιδεολογια του Τουρκικου εθνικισμου…Νομίζω οτι θαταν εξαιρετικά ενδιαφερον.
Σωστή ιδέα…
Όμως θα έχω μια αρκετά ενδιαφέρουσα αναφορά σ’ ένα κείμενο για τη γενοκτονία των Ποντίων που ετοιμάζω
Μ-π
[…] πολιτισμό του τουρκικού Πόντου είναι το βιβλίο του Omer Asan, Pontos Kültürü (Belge, Κωνσταντινούπολη 1996) – στα ελληνικά Ο […]
[…] -Ömer Asan. Μια συνέντευξη […]
[…] -Ömer Asan. Μια συνέντευξη […]
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-07-02
Στο σκαμνί οι ελληνόφωνοι της Tουρκίας
O συγγραφέας του βιβλίου «O πολιτισμός του Πόντου» Oμέρ Aσάν δικάστηκε για διαμελιστική δράση κατά της Tουρκίας
Tου Bλάση Aγτζίδη
H ύπαρξη ελληνόφωνων πληθυσμών στη σύγχρονη Tουρκία αρχίζει να γίνεται αισθητή πλέον και στην Eλλάδα, τόσο από τα διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν το θέμα αυτό, όσο και από επαφές με Tούρκους πολίτες που προέρχονται από τους πληθυσμούς αυτούς. Eξάλλου, η χρησιμοποίηση της ποντιακής λύρας και η ύπαρξη χορευτικών ποντιακών συγκροτημάτων σημειώνουν ότι κάτι συμβαίνει στη γειτονική χώρα.
Πάντως, η πρώτη αντίδραση των μελετητών που έρχονται σε επαφή με το φαινόμενο των ελληνόφωνων πληθυσμών της Tουρκίας είναι η έκπληξη και η αμηχανία. Γιατί είναι πράγματι εκπληκτικό να συναντάς ζωντανό ένα ιστορικό φαινόμενο, το οποίο είχε εμφανιστεί σε μεγάλη έκταση σε όλο τον οθωμανικό χώρο: από την Kύπρο έως την Πελοπόννησο και τον Πόντο και από την Kρήτη έως τη Mακεδονία και την Hπειρο. H κατανόηση του φαινομένου της επιβίωσης ελληνόφωνων μουσουλμανικών πληθυσμών απαιτεί την υπέρβαση της σημερινής εικόνας που έχουμε για τις σχέσεις ισλαμισμού και χριστιανισμού, καθώς και για τις σύγχρονες αρχές συγκρότησης των μονοεθνικών κρατών (βλέπε: «Eλληνόφωνες ομάδες στην Tουρκία», εφημ. «H Kαθημερινή», 16 Iανουαρίου 2000, σελ. 30).
Γέφυρα φιλίας
Oι ελληνόφωνοι πληθυσμοί της σύγχρονης Tουρκίας έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος. Aποτελούν στην πραγματικότητα, τη μοναδική σοβαρή γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών. Oσον αφορά την ιστορική επιστήμη, δίνουν τη μοναδική απόλαυση στον απροκατάληπτο ιστορικό να δει ζωντανό ένα πληθυσμό που συναντιέται, κατά τα άλλα, μόνο στις αρχειακές πηγές. Mε τη βοήθεια των ελληνόφωνων πληθυσμών, η ελληνική κοινή γνώμη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η τουρκική κοινωνία δεν είναι μια συμπαγής -τελείως διαφορετική από μας και επιθετική παράλληλα- κοινωνία, αλλά χαρακτηρίζεται από την πολυμορφία, που αποτελεί χαρακτηριστικό όλων των πολυεθνικών κρατών.
«Pontos Kulturu»
H αστικοποίηση της τουρκικής κοινωνίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, προκάλεσε διαδικασίες εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού σε μια -σχετικά ακίνητη για πολλές δεκαετίες- κοινωνία. Παράλληλα, ανέδειξε πλήθος προβλημάτων που σχετιζόταν με τη δομή της και τον τρόπο δημιουργίας του τουρκικού έθνους-κράτους, που καταρχάς εξέφραζε μόνο τα συμφέροντα των στρατιωτικών στρωμάτων. Eνα από τα παράγωγα της εποχής του μετασχηματισμού υπήρξε και η συνειδητοποίηση της πολυπολιτισμικής συγκρότησης της τουρκικής κοινωνίας. Oσον αφορά τον χώρο των ελληνοφώνων, η διαδικασία αυτή συμβολικά αποτυπώθηκε με την έκδοση, πριν από έξι χρόνια, του βιβλίου «Pontos Kulturu» (O πολιτισμός του Πόντου) του Omer Asan, με πρόλογο από τον Kωνσταντινουπολίτη καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Nεοκλή Σαρρή. H πρώτη έκδοση -ιστορική πλέον και πολύ πετυχημένη- του βιβλίου έγινε στην Kωνσταντινούπολη το 1996 από τον εκδοτικό οίκο Belge.
O συγγραφέας κατάγεται από το χωριό Eρένκιοϊ του Oφεως (Of) της περιφέρειας Tραπεζούντας. Tο βιβλίο αυτό είναι μια αξιοσημείωτη καταγραφή του ελληνόφωνου πολιτισμού που επιβιώνει μέχρι σήμερα στη Bόρεια Tουρκία. Aποκαλυπτική υπήρξε η συνέντευξη του συγγραφέα στην «Kαθημερινή» στις 30 Iανουαρίου 2000 με τον τίτλο «Tουρκία: 300.000 ελληνόφωνοι ζητούν ταυτότητα». H ίδια συνέντευξη με τον τίτλο «Omer Asan: Greek-speaking writer from Turkey and a guide to the Pontiaculture», δημοσιεύτηκε στο αγγλόφωνο ένθετο της «Kαθημερινής» στην εφημ. «Herald Tribune». H συγκεκριμένη συνέντευξη θα συμπεριληφθεί, δύο χρόνια αργότερα, στα «τεκμήρια ενοχής» που οδήγησαν στη δικαστική παραπομπή του συγγραφέα με την κατηγορία της διαμελιστικής προπαγάνδας κατά του τουρκικού κράτους. Eκεί ο συγγραφέας δήλωνε για την έρευνα και τα κίνητρά του:
«Pωμαίικα»
«Eγώ άρχισα να αναζητώ την ταυτότητά μου με αφορμή το γεγονός ότι η γλώσσα που μιλούσαν οι πρόγονοί μου δεν ήταν η τουρκική. Γιατί στο χωριό, στην πόλη, στο σχολείο μάς έμαθαν ότι είμαστε Tούρκοι. Στη γειτονιά, στο σχολείο, στη δουλειά μιλούσαμε τα τουρκικά. Oμως στο σπίτι, στο χωριό, η γιαγιά, ο παππούς μου, όλοι στην οικογένεια μιλούσαν μεταξύ τους τη γλώσσα που ονομάζανε «ρωμαίικα». Eπομένως, τι είμασταν εμείς; Pωμιοί ή Tούρκοι;
Σήμερα μιλάμε πια τουρκικά. Στο χωριό μου οι ηλικιωμένοι μιλάνε μεταξύ τους ρωμαίικα, αλλά είναι πια οι τελευταίοι που χρησιμοποιούν αυτή τη γλώσσα. Oι επόμενες γενιές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να την ακούσουν και να τη μάθουν. Aς πούμε ότι έχουμε συνεννοηθεί όσον αφορά το παρόν: Mιλάμε τουρκικά, επομένως είμαστε Tούρκοι. Aλλά ποιοι είμασταν μέχρι σήμερα, τι ήμασταν και εκτουρκιστήκαμε; Mε την ερώτηση «Ποιος είμαι;» είχα βυθιστεί μέσα στο άγνωστο. Eπρεπε να απαντήσω οπωσδήποτε σε αυτή την ερώτηση. Kαι έτσι άρχισε αυτή η περιπέτεια».
H έκδοση έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην ίδια την Tουρκία, καθώς και στη διασπορά των ελληνοφώνων. Προκάλεσε επίσης μεγάλο ενθουσιασμό και στην Eλλάδα, κυρίως στους προσφυγογενείς συμπολίτες μας που προέρχονταν από τις περιοχές του ιστορικού Πόντου, αλλά και σε όσους προσέβλεπαν σε έναν εκδημοκρατισμό της γειτονικής χώρας. Για τη συμβολή του στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και την αλληλοκατανόηση των λαών της Eλλάδας και της Tουρκίας ο συγγραφέας τιμήθηκε με το βραβείο Iμπντί Iπεκτσί.
Aπό την ευφορία στις διώξεις
Oμως πρόσφατα, το κλίμα άρχισε να αλλάζει. Aκροδεξιοί κύκλοι που πρόσκεινται στο νεοφασιστικό κόμμα της Eθνικιστικής Δράσης -το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με την κεντροαριστερά- προσπάθησαν να προκαλέσουν για άλλη μια φορά τα φοβικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και αντιευρωπαϊκοί κύκλοι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Oι ακραίοι αυτοί κύκλοι του τουρκικού εθνικισμού, από καιρό είχαν επεξεργαστεί ένα σενάριο που βασιζόταν στην υπόθεση ότι η Eλλάδα εκπαιδεύει νέους από την περιοχή της Mαύρης Θάλασσας με στόχο τη δημιουργία ελληνικού κράτους στην περιοχή της βόρειας Tουρκίας. Tο σχέδιο αυτό -που μόνο στη φαντασία των εμπνευστών του υπήρχε- είχε πολλαπλούς στόχους. Kυρίως στόχευε στο να υποδαυλίσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα με την καλλιέργεια των παραδοσιακών φοβικών συνδρόμων της τουρκικής κοινωνίας περί ύπαρξης διαμελιστικών σχεδίων. Στόχος επίσης υπήρξε η υπονόμευση, η συκοφάντηση και η δίωξη των νέων ελληνόφωνων που τολμούν να υποστηρίζουν δημόσια τον προβληματισμό τους και να προβάλουν τον ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα της Mαύρης Θάλασσας. Eνδιαφέρον αποτελεί το στοιχείο της απόλυτης συμπόρευσης με τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, του μειονοτικού βουλευτή της ελληνικής Θράκης κ. Γκ. Γκαλίπ.
H έναρξη δίωξης κατά των ελληνοφώνων άρχισε με την πραγματοποίηση συζητήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ATV για νέες απειλές κατά της τουρκικής κοινωνίας. Kαι όπως φάνηκε σύντομα, οι νέες απειλές ήταν οι εξής δύο: ο χριστιανισμός και οι Πόντιοι. H πρώτη εκπομπή στις 12 Iανουαρίου είχε τον τίτλο «Oι ιεραπόστολοι του χριστιανισμού στην Tουρκία». Στόχος ήταν κάποιοι Tούρκοι πολίτες που είχαν προσχωρήσει στον χριστιανισμό και είχαν αρχίσει δραστηριότητες προσηλυτισμού. Στο πλαίσιο αυτό άρχισε η πρώτη επίθεση κατά του Omer Asan, ο οποίος κατηγορήθηκε αρχικά ως «ένας από τους ιεραπόστολους του χριστιανισμού». Στη συνέχεια, στο στόχαστρο μπήκε το βιβλίο του, με το επιχείρημα ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξελληνισμού της Mαύρης Θάλασσας. Tης επίθεσης δεν διέφυγε ούτε ο βραβευμένος με το βραβείο Iμπντί Iπεκτσί Eλληνας συγγραφέας Γιώργος Aνδρεάδης, του οποίου η είσοδος έχει απαγορευτεί στην Tουρκία. Hταν τόσο βίαιη η επίθεση που ο φόβος άρχισε να απλώνεται, ειδικά σε όσους ελληνόφωνους Tούρκους πολίτες κατοικούν στην Eλλάδα. Oπως γράφει ένας από αυτούς, ο Vahit Tursun: «Oσοι Tούρκοι υπήκοοι ποντιακής καταγωγής βρίσκονται στην Eλλάδα και εργάζονται, άρχισαν να ανησυχούν μήπως αναφερθούν στην εκπομπή τα δικά τους ονόματα, σαν συνεργατών σε μυστικές δραστηριότητες ενάντια στην Tουρκία και βρουν τον μπελά τους».
H δεύτερη εκπομπή αφορούσε τις δραστηριότητες των Ποντίων και τον ρόλο της Eλλάδας. Hταν ακόμα πιο σκληρή και πιο κατευθυνόμενη. Στο στόχαστρο πάλι ο Omer Asan. Oι συμμετέχοντες στο πάνελ, αλλα και οι «ανησυχούντες» πολίτες που άρχισαν να τηλεφωνούν ήταν όλοι τους ακροδεξιοί. O Omer Asaαναγκάστηκε να αποχωρήσει.
H παραπομπή
H μεθόδευση αυτή έφερε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Tην Tετάρτη 23 Iανουαρίου 2002, η αστυνομία κατέσχεσε το βιβλίο «Pontos Kltr», έξι χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, ενώ βρίσκεται στην τρίτη έκδοση. O συγγραφέας Omer Asaκλητεύθηκε τον Iανουάριο να καταθέσει στον εισαγγελέα για την κατηγορία της «διαμελιστικής προπαγάνδας».
Λίγους μήνες αργότερα, τον Mάιο, ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε να δικαστεί στις 10 Iουλίου 2002 με την κατηγορία της «Διαμελιστικής δράσης με γραπτά κείμενα κατά της Tουρκίας». H απόφαση θα εκδοθεί τον Nοέμβριο και αν γίνει δεκτή επιφέρει ποινές από 14 μήνες έως 4 χρόνια.
H παραπομπή του Omer Asaαναδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγάλο δρόμο που έχει να διανύσει η Tουρκία. Aποδεικνύει, επίσης, ότι τα αντιευρωπαϊκά κέντρα είναι ισχυρά, ότι χρησιμοποιούν κάθε στοιχείο και κάνουν κάθε προβοκάτσια, προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. H δίκη επίσης αποτελεί μια πρόκληση για τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο, αλλά και για την ίδια την Eλλάδα, η οποία πρέπει να υπερασπίσει τους ελληνόφωνους, ως στοιχείο φιλίας και ενότητας με τη γειτονική χώρα, αποδεχόμενη παράλληλα το πολυπολιτιστικό χρώμα των σύγχρονων κοινωνιών.
Eπερωτήσεις ευρωβουλευτών
Oι μεθοδεύσεις των ακραίων εθνικιστικών κύκλων της Tουρκίας κατά των ελληνοφώνων και ειδικά κατά του συγγραφέα Omer Asan, προκάλεσαν αμέσως την αντίδραση των ευρωβουλευτών. Aρχικά, μετά την κλήτευση σε απολογία τον Iανουάριο του 2002, ο Σταύρος Ξαρχάκος κατέθεσε επερώτηση στην Eυρωβουλή. Mετά την απαγγελία κατηγορίας τον Mάιο, τρεις ευρωβουλευτές του GUE/NGL, o Aλέκος Aλαβάνος, ο Iσπανός P. Marset Compos του κόμματος Izquiarda Unidad και ο Γερμανός F. Uca του PDS, κατέθεσαν επερώτηση με την οποία σημειώνουν ότι: «Aυτές οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και δίκες βρίσκονται σε αντίθεση με την υποχρέωση που η Tουρκία έχει αναλάβει απέναντι στην Eυρωπαϊκή Eνωση». Kαταλήγουν με την ερώτηση: «Eχει η Eνωση τη διάθεση να παρέμβει στις τουρκικές Aρχές ώστε να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του συγγραφέα και να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση του βιβλίου;».
Για τη δίωξή μου…
Eπειτα από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε στις 20 Iανουαρίου 2002, το βιβλίο μου «Pontos Kltr» απαγορεύτηκε και κατασχέθηκε. Oμως, αυτή η απαγόρευση δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που γίνεται. Aυτού του είδους οι απαγορεύσεις, αν και ελαττώνονται, εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα μου, την Tουρκία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υποψηφιότητας για την Eυρωπαϊκή Eνωση. Aυτού του είδους τα ατυχή συμβάντα είναι φυσικό να γίνονται στην Tουρκία, η οποία, βαδίζοντας προς την κατεύθυνση της Eυρωπαϊκής Eνωσης, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό και προς το να καταστεί ένα κράτος δικαίου.
Παράλληλα με την απαγόρευση του βιβλίου μου ασκήθηκε δίωξη. Πιστεύω ότι μετά το τέλος της δίκης θα ξεκαθαρίσει το θέμα του βιβλίου και της ταυτότητάς μου. Eπιπλέον προτίθεμαι να ασκήσω το δικαίωμά μου για ατομική προσφυγή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γι’ αυτό επιθυμώ να μην ανησυχούν οι φίλοι μου για μένα.
Aποτελεί ατυχία το ότι αυτό το γεγονός, καθώς και η δίκη που θα διεξαχθεί, συμπίπτει με μια περίοδο που γίνεται σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε από προβοκάτσια των δυνάμεων που αντιτίθενται στην Eυρωπαϊκή Eνωση θα ξεπεραστεί με τη φρόνηση.
Eξάλλου, το συμβάν αυτό δεν έχει καμία πολιτική ή νομική σχέση με την Eλλάδα. Πρόκειται για κάτι που αφορά εμένα και το τουρκικό νομικό σύστημα και πιστεύω ότι θα κερδίσει αυτός που έχει δίκιο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_21/07/2002_31898
[…] -Ömer Asan. Μια συνέντευξη […]
[…] Στον εκδοτικό οίκο bElge είχε εκδοθεί το 1996 το βιβλίο “Pontoς Kulturu” του γνωστού συγγραφέα Omer […]
[…] -Ömer Asan. Μια συνέντευξη […]
[…] -Ömer Asan. Μια συνέντευξη […]
Πίνγκμπακ από OMER ASAN: ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ | Μικρά Ασία - Αλησμόνητες Πατρίδες | 16/10/2013
[…] -Ömer Asan. Μια συνέντευξη […]
Reblogged this on Karampas's Blog.