Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-«Βρε Αλέκα, πάλι τον καύκον έπιες;» ή «περί Παπαρήγα ο λόγος»….

Έι  συντρόφισα, «….. πάλιν τον νουν απώλεσας»;

Στη συνεδρίαση της Βουλής της 7-12-2011, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, η συντρόφισσα Αλέκα, καταγγέλωντας από «ιστορικής σκοπιάς» την ιμπεριαλιστική πολιτική του ελληνικού κράτους  τα ξαναέμπλεξε όλα: Μικρά Ασία, Κορέα, Αφγανιστάν και Ιράκ. Ξέχασε, εκ παραδρομής μάλλον, να αναφέρει και το Βιετνάμ!!!

Αποφασίστε επιτέλους βρε σύντροφοι! Τι είμαστε για σας εμείς που προερχόμαστε από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την υπόλοιπη λαγγεμένη Ανατολή;

-Είμαστε κάτι σαν Βιετναμέζοι; (Iός, 1992)
-Ή μήπως είμαστε κάτι σαν  Κορεάτες. (Δίκτυο21, 2007)
-Ή ακόμα καλύτερα, αν σας βολεύει βέβαια,  κάτι σαν Αφγανοί; (Βραδυνή, 1923)

Αφορμή για το αφιέρωμα αυτό στηνΑλέκα η οποία ονειρεύεται να μας κανονίσει κανονικότατα με την «λαϊκή της εξουσία», ήταν ένα σχόλιο (σχ. 7) το οποίο (αφού πρώτα λογοκρίναμε τις ανεπίτρεπτες εκφράσεις προς το πρόσωπο της γλυκυτάτης γραμματέως) έγραφε :  «Άλλο ένα ολίσθημα έκανε η …. Παπαρήγα χθές κατά τη δευτερολογία της στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Μίλησε για τη Μικρασιατική Εκστρατεία μαζί με τον πόλεμο της Κορέας και όλα τα συνέκρινε με την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

….  γυναίκα σε ένα …….  κόμμα που αναπαράγει μέχρι σήμερα την αντιμικρασιατική άποψη του Ιωάννη Μεταξά

Εμείς απαντήσαμε ως εξής:

«Είναι αλήθεια ότι οι γραφειοκράτες που διοικούν σήμερα το ΚΚΕ, εμμένοντας στις αρχικές αντιδραστικές έως δωσιλογικές θέσεις του ΣΕΚΕ του 1920 προσβάλλουν τη προσφυγιά που εν τέλει έδωσε λαό και υπόσταση σ’ ένα  έως τότε απόκομμα που το μετέτρεψε σε Κόμμα.

Για όλα όμως νομίζω ότι φταίνε οι “ιστορικοί” της Κ.Ε. αλλά και τα μικρασιατικής και ποντιακής καταγωγής μέλη του που δέχονται να τους φτύνει τόσο άκομψα η γενική τους γραμματέας.

Όσον αφορά εμάς, έχουμε ξεκαθαρίσει “Ποιά είναι η δικιά μας Αριστερά

https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/01/02/left/

————————–

Για να κατανοήσετε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των δηλώσεων της Παπαρήγα διαβάστε και πάλι το:

H Λούξεμπουργκ, ο Πόντος και το εθνικό ζήτημα

και ακούστε για άλλη μια φορά τη Διεθνή όπως την τραγούδησαν εκείνοι οι Πόντιοι πρωτοπόροι, που  τη τη μνήμη τους προσβάλλει η κυρία Παπαρήγα, όπως και όλων των προσφύγων του ΄22 που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της Αριστεράς στην Ελλάδα….   Πατήστε ΕΔΩ

Για να νιώσετε ακόμα καλύτερα το σύννεφο της μεταφυσικής που καλύπτει τα μυαλά της ηγετικής ομάδας του  ΚΚΕ,  ξανα-διαβάστε το:  Aκτινογραφώντας το ΚΚΕ

———————————————————————————————————————————————–
———————————————————————————————————————————————–

Επεξήγηση

Για την  έκφραση:

Πάλι τὸν καῦκον ἔπιες,

πάλιν τὸν νοῦν ἀπώλεσας


«Δημώδης» στίχος -απ’ ότι διαβάζουμε στην Porta Aurea- που ειπώθηκε από τους Πράσινους, κατά την εμφάνιση του αυτοκράτορα Φωκά (602-610), που εκτός από τύραννος ήταν και μέθυσος, στον Ιππόδρομο.

Μια μέρα, ενώ ο λαός ήταν συγκεντρωμένος στον Ιππόδρομο για μια εκδήλωση και περίμενε τον Φωκά, αυτός αργούσε πάρα πολύ. Τότε ορισμένοι, όταν επιτέλους εμφανίστηκε ο Φωκάς, του φώναξαν το παραπάνω δίστιχο…

 [ΚΑΥΚΟ Σ= κούπα]

———————————————————————————————————————————————–

Και για το τελείωμα ακούστε αυτό «Ησουνα ξυπόλητη (Παξιμαδοκλέφτρα)» 1930 (You Were Barefoot ).

«ήσουνα τι ήσουνα μια κόρη απεργοσπάστη

τώρα που σε πήρα εγώ διαβάζεις Ριζοσπάστη«

 

08/12/2011 - Posted by | -προσφυγιά, -παράνοια, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Μνήμες, -Νεοελληνικά, -Τουρκία, -εθνικισμός, -Mειονότητες στην Τουρκία, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, ΚΚΕ

10 Σχόλια »

 1. Συμφωνώ απολύτως.

  Και λίγο παρακάτω στο ίδιο κείμενο «Δημώδη άσματα»
  στην εξαίρετη Porta Aurea, έχει και την ενδιαφέρουσα συνέχεια
  για τα:
  ΞΥΛΟ – ΚΟΥΚΟΥΔΑ

  Εὕρηκε τὴν δαμαλίδα ἁπαλὴν καὶ τρυφεράν,

  καὶ ὡς τὸ καινὸν ἀλεκτόριν οὕτω αὐτὴν πεπήδηκε,

  καὶ ἐποίησε παιδία, ὡς τὰ ΞΥΛΟΚΟΥΚΟΥΔΑ˙ *

  καὶ οὐδεὶς τολμᾷ λαλῆσαι, ἀλλ’ ὅλους ἐφίμωσεν.
  …………………………………………………………..

  (*ξυλοκούκουδα-Τα κεφαλαία δικά μου)

  Σχόλιο από mavro.fws | 08/12/2011

 2. Aπ’ τη μια η Παπαρήγα κι από την άλλη ο Μίκης Πρωτοπαπαδάκης να προσπαθούν αν μας πείσουν ότι είμασταν ιμπεριαλιστές και κακώς πήγαμε στη Μικρά Ασία.

  Μήπως θα ήταν καλύτερο να ξαναφτιάξουν τη βασιλο-κομμουνιστική συμμαχία του 1920 που δίκην 5ης φάλαγγος μας οδήγησε κατευθείαν στην Ήττα.

  Μετά τα κατορθώματα της «αριστερής» Παπαρήγα, δείτε τα κατορθώματα του ακροδεξιού Πρωτοπαπαδάκη και των άθλιων φίλων του:
  http://mikrasiatis.gr/?p=7200&cpage=1
  http://mikrasiatis.gr/?p=7200&cpage=1

  Σχόλιο από Σμυρνιος | 10/12/2011

 3. […] προηγούμενη ανάρτηση στις περί τα Μικρασιατικά θέσεις της  ημιμαθούς και κυνικής Αλέκας Παπαρήγα, ας καταπιαστούμε σήμερα με το ακροδεξιό ιδεολογικό […]

  Πίνγκμπακ από –Εγκωμιάζοντας την ακροδεξιά εθνοπροδοσία! « Πόντος και Αριστερά | 10/12/2011

 4. […] προηγούμενη ανάρτηση στις περί τα Μικρασιατικά θέσεις της  ημιμαθούς και κυνικής Αλέκας Παπαρήγα, ας καταπιαστούμε σήμερα με το ακροδεξιό ιδεολογικό […]

  Πίνγκμπακ από Εγκωμιάζοντας την ακροδεξιά εθνοπροδοσία! ….. « ΕΘΝΟΣ | 17/12/2011

 5. Η μικρασιατικη εκστρατεια ηταν και ειναι οτι χειροτερο κακο προσφερε η τοτε ξενοδουλη ηγεσια της ελλαδας στον κοσμο και στον ελληνικο λαο. Πονο και καταστροφη εσπειρε σε ανθρωπους και λαους της ευρυτερης περιοχης (..δες περιγραφες δυτικων κλπ για την πρακτικη του ελληνικου στρατου σε μη ορθοδοξους :καμενη γη και κρεμαλες ) αλλα και και στον ιδιο τον ιωνικο ελληνισμο ….η ελλαδα πηγε να γινει ενα «ισραηλ» των δυτικων στην περιοχη ….η «μεγαλη ιδεα» ηταν απο την γεννηση της ενα ανιστορητο ,ισοπεδοτικο ,ψευτικο , παραπλανητικο,αντιδραστικο ,εθνικιστικο- φασιστικο ιδεολογημα που επινοησαν ,ενισχυσαν οι βαυβαροι ,οι δανοι εγκαθετοι και οι «κοτσαμπασηδες» στην ερμη την πατριδα μας ….ο ξεριζωμος μας …ειναι η διαχηρηση της ητας της «μεγαλης ιδεας » ….της ανταλλαγης …η οποια ανταλλαγη προυποθετει αυτους που «αγνοουσε» η μ. ι. » τους μη «ελληνες» ….. εβραιους και μουσουλμανους ( εβραιους, ελληνες ,τουρκους,αρβανιτες ,σλαβους,βλαχους ,τσιγγανους μουσουλμανικου θρησκευματος ) που ανταλλαχθηκαν που υποφεραν και εκδιωχθηκαν απο τον ελληνικο εθνικισμο . Ο εχθρος δεν ηταν ειναι ενας ….αλλα πολλοι εθνικισμοι που αιματοκυλισαν τα βαλκανια , την ευρωπη και την ευρυτερη περιοχη εκεινη την εποχη στις αρχες του 1900 .Προσπαθησαν να δωσουν λυσεις σε προβληματα ( ανατολικο ζητημα ,βαλκανικο ,ρουμανικο ,πολωνικο αλσατικο κλπ κλπ κλπ) οι κυριαρχες ταξεις της εποχης θυσιαζοντας εκατομμυρια ανθρωπους στο βωμο της ιδεοληψιας τους και της αχορταγης διψας για αγορες και κερδη .Οταν επικαλουμαστε τον ουμανισμο( …ανθρωπισμο ) ή την κοινη λογικη τοτε αυτο δεν εχει χρωμα ή πατριδα …ο «θεος ειναι για ολους τους ανθρωπους» …..Δεν υπηρξε εκεινες τις εποχες αριστερος ,προοδευτικος ανθρωπος( που τοτε φυλακιζοτανε ,βασανιζοτανε ,θανατωνονταν για την ζωη και την αξιοπρεπεια οχι μονον του λαου του αλλα και του «εχθρου» ) σε ατομικο αλλα και σε συλλογικο επιπεδο στα βαλκανια αλλα και σε ολην την ευρωπη (οργανωσεις κομματα ) που να ειχε αλλη αποψη και νομιζω αυτο ισχυει και σημερα .

  Σχόλιο από .Γ.Γ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ | 20/12/2011

 6. Γ.Γ.Γ., αναρωτιέσαι “…..υπαρχει σημερα στην Ελλαδα αριστερη συλλογικοτητα ( οργανωση ,κομμα ) που να μην υποστηριζει οτι η μικρασιατικη εκστρατεια ηταν “λαθος” και εγκληματικη ιμπεριαλιστικη επεμβαση που εγινε με την προτροπη των ιμπεριαλιστικων χωρων (αγγλια ,γαλλια ) για το διαμελισμο της οθωμανικης αυτοκρατοριας ?

  Τέτοιου είδους ερωτήματα βάζει μόνο η κολλημένη παλαιοελλαδίτικη Αριστερά, για την οποία τότε δεν υπήρχαν Έλληνες στην Μικρά Ασία πριν το ’22, παρά μόνο αγγλογαλλικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα (δες στο 5τομα με τα “Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ”)

  Η άποψη αυτή της Παπαρήγα, εκτός ότι ιστορικά ταυτίστηκε με την άποψη του Ιωάννη Μεταξά, είναι πολύ πιο εθνικιστική τουρκική από την ίδια την άποψη των Τούρκων κεμαλικών, δεδομένου ότι από την Άνοιξη του ’22 οι Σοβιετικοί είχαν προτείνει ως εναλλακτική πρόταση την Αυτονομία της Μικράς Ασίας.

  Πιστεύεις ότι η Αριστεροί στη Σμύρνη την Κωσταντινούπολη και την Τραπεζούντα το 1919 είχαν την ίδια άποψη με σένα;

  Ειδικά όταν γνώριζαν από πρώτο χέρι ότι η ισλαμική οθωμανική Αυτοκρατορία και ότι αυτή σήμαινε σε επίπεδο ανοχής των διαφορετικών, είχε ηττηθεί κατά κράτος από τον μιλιταριστικό τουρκικό εθνικισμό των Νεότουρκων, οι οποίοι από το 1911 είχαν αποφασίσει την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών και από το 1914 είχαν προχωρήσει στη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων. Για να μην αναφέρω ότι τη διάλυση και την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την επέφεραν οι Τούρκοι εθνικιστές ιδρύοντας την Τουρκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, καταργώντας το χαλιφάτο, αποκόπτοντας τους πολυεθνοτικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς από την πλούσια οθωμανική γραμματεία, κατασκευάζοντας τεχνητά και με τη βία ένα νέο έθνος -το καινοφανές τουρκικό- και δημιουργώντας μια σκληρή εθνικιστική δικτατορία.

  Η αντίληψη αυτή που αναπαράγεις είναι ότι πιο αλλοτριωτικό και πλαστό έχει παράγει ο δωσιλογισμός για εκείνη την πολύπλοκη εποχή, όταν η ιμπεριαλιστική νεοτουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία, που κατείχε μέχρι τη Λιβύη, τη Μεσοποταμία και την Υεμένη ακόμα, ηττήθηκε στον Α’ ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Και όταν τα 4 εκατομμύρια των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων για να μην αναφέρουμε και τους Κούρδους, έπρεπε να περάσουν στην Επόμενη Μέρα διασώζωντας στοιχειωδώς την ύπαρξή τους και τα συμφέροντά τους σε μια εποχή ακραίων εθνικισμών. Πώς θα γινόταν αυτό;

  Αυτά τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένως στο μπλογκ μας. Να σου προτείνω να διαβάσεις το:
  -H Λούξεμπουργκ, ο Πόντος και το εθνικό ζήτημα

  Καλό θα ήταν να δεις και την άποψη των Τούρκων Αριστερών ιστορικών:
  Από την Αυτοκρατορία στο έθνος-κρατος.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/12/2011

 7. Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ:

  «Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της ΛΔ Κορέας και στο λαό της για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας.

  Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

  Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.

  Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά«

  http://www1.rizospastis.gr

  —————————————————
  ——————————————————-

  AYTO EINAI TO MONTEΛΟ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» ΠΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΕΤΑΙ Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ;


  «Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ επιφύλαξε την επίγεια κόλαση για τον λαό του»

  Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ επιφύλαξε την «επίγεια κόλαση» για τον λαό του, υπενθυμίζουν οι δυτικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Ανάμεσα στον λιμό, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και τις μαζικές εκτελέσεις, το σταλινικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι υπεύθυνο για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ο Κεν Ροθ, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch.

  «Ο Κιμ Γιογκ-ιλ θα μείνει στη μνήμη ως ο βάρβαρος επικεφαλής ενός συστήματος συστηματικής και μαζικής καταστολής, ακόμη και μέσω της πρόθεσής του να αφήσει τον λαό του να πεθάνει από την πείνα.

  Ο «αγαπημένος ηγέτης» αφήνει πίσω του μία χώρα σε οικονομικό μαρασμό, που πλήττεται από φονικό λιμό και σοβαρές και μόνιμες ελλείψεις ειδών διατροφής. Το εν τρίτον του πληθυσμού υποφέρει από την έλλειψη τροφίμων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θεωρούνται αντιφρονούντες βρίσκονται στις φυλακές.

  Ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δήλωσε από την πλευρά του ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Κιμ Γιονγκ-ουν, τον μικρότερο γιο του Κιμ Γιονγκ-ιλ, πραγματοποιήθηκε εκστρατεία εκκαθαρίσεων που περιλαμβάνει την πιθανή εκτέλεση εκατοντάδων αξιωματούχων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, «ο Κιμ Γιονγκ-ουν και όσοι τον στηρίζουν θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την εξουσία τους ενισχύοντας την καταστολή και συντρίβοντας οποιαδήποτε δυνατότητα διαφωνίας».

  Σχόλιο από Κιμ Γιονγκ Ουν | 21/12/2011

 8. Συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατανόησης του ιστορικού βάθους της σκέψης της συντρ. Παπαρήγα. παραθέτω αποσπάσματα του πρώην Γενικού Γραμματέα και βουλευτή του ΚΚΕ Ελευθέριου Σταυρίδη, από το βιβλίο του «Τα παρασκήνια του ΚΚΕ» (Αθήνα 1953) :

  ——–

  «Σοσιαλιστική Φεντερασιόν», αποτελούμενη από υπέρ τα 2.000 μέλη, κατά 90% μορφωμένους Εβραίους, ταξιδεύσαντας εις την Ευρώπην και μορφωθέντας εκεί σοσιαλιστικώς. Αυτή ήτο πολιτική οργάνωσις των Εβραίων κυρίως, αλλά σοσιαλιστική, με σοβαράν πολιτικήν δράσιν, ακόμη από της εποχής της Τουρκοκρατίας. Ήτο συνδεδεμένη με το διεθνές σοσιαλιστικόν κίνημα και απετέλει επισήμως τμήμα της Β’ Σοσιαλιστικής Διεθνούς της Βέρνης εις τα συνέδρια της οποίας απέστελλε τακτικά τους αντιπροσώπους της.
  Από του 1908 είχε συνεργασθή με τους Νεότουρκους, των οποίων το κέντρον ήτο η Θεσσαλονίκη, προς ανατροπήν του Σουλτάνου Χαμίτ, και πολλά μέλη αυτής, εν οις και ο γνωστός μετέπειτα Αβραάμ Μπεναρόγια, μετέσχον του αγώνος των Νεότουρκων και εξεστράτευσαν εκ Θεσσαλονίκης κατά της Κωνσταντινουπόλεως και του Χαμίτ». ( σελ. 14).

  «Ο Βεντούρα, καθ’ α Εβραίος, μετέφερε το ζήτημα και ωμίλησεν ως εκπρόσωπος της ισραηλιτικής μειονότητας υπέρ των ελευθεριών των μειονοτήτων, τονίσας τελικώς ότι «εις την έννοιαν της αυτονομήσεως της Μακεδονίας περιλαμβάνεται ακριβώς η έννοια της ελευθερίας των μειονοτήτων!» Φυσικά η Βουλή δεν επερίμενε ν’ ακούση το πως οι Εβραίοι εννοούσαν την αυτονόμησιν της Μακεδονίας, αφού ταύτην θα την επεθύμουν και οι αστοί Εβραίοι και όχι μόνον οι κομμουνισταί τοιούτοι!» (σελ. 443).

  Το «Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθηνών» (έτος ιδρύσεως 1911) δια του προέδρου του Ν. Γιαννιού διεκήρυττε και επληροφόρει τον Ελληνικό λαό ότι: «Ιδρυταί του Κ.Κ.Ε. τόσον εις τας Αθήνας, όσον και εις την Θεσσαλονίκην, ήσαν Ισραηλίται ή κρυπτοεβραίοι Έλληνες, το δε κίνημά των, παρ’ όλα τα σοσιαλιστικά φαινόμενα ή προσχήματα, ήτο εβραϊκόν εθνικιστικόν. Προσήλθαμεν, εν τούτοις, ως μειοψηφία εις το πρώτον Σοσιαλιστικόν Συνέδριον (1918), ηγωνίσθημεν και πάλιν, αλλ’ απεχωρήσαμεν εν τέλει δια να μη γίνωμεν όργανα της κομμουνιζούσης εβραϊκής πλειοψηφίας».

  «Το ότι οι Εβραίοι απεδείχθησαν περισσότερον Εβραίοι και ολιγώτερον κομμουνισταί ή μάλλον το ότι απεδείχθη ότι οι Εβραίοι παραμένουν Εβραίοι και όταν ακόμη, είναι κομμουνισταί και απειθαρχούν εις το κόμμα προκειμένου να ψηφίσουν ομοεθνείς των προεκάλεσεν αγανάκτησιν».

  ———–
  Να σημειώσω ότι ο Αβραάμ Μπεναρόγια, ηγέτης της εβραϊκής ομάδας του ΚΚΕ διαγράφτηκε από το κόμμα το 1923 ως «πράκτορας της αστικής τάξης». Μετά τον Πόλεμο και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, κατέφυγε στη δικιά του μητέρα-πατρίδα, όπου έξησε μέχρι τη δεκαετία του ’80.

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 11/01/2012

 9. ..

  ΚΚΕ: ένα βήμα μπρος και 44 πίσω…

  Χρήστου Δημήτρης
  Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/03/2012

  Αυτές τις ημέρες διαβάζω το βιβλίο του Τάκη Μπενά για τη ρήξη στο ενιαίο ΚΚΕ και τη γέννηση του ΚΚΕ εσωτερικού. Πρωταγωνιστής και μάρτυρας των γεγονότων, ιστορικό στέλεχος του κόμματος, έπειτα από 44 χρόνια (από τη μεγάλη διάσπαση του 1968) γράφει την ιστορία χωρίς δόλο και πάθος. Στη σελίδα 99 του βιβλίου (εκδόσεις Θεμέλιο) ένα κείμενο της επιτροπής διαφώτισης της ΚΟΑ το 1970, έτσι όπως αναδημοσιεύτηκε στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση, με υποχρέωσε να σταματήσω και να το διαβάσω τουλάχιστον πέντε φορές. Σας το παραθέτω.

  Δεν λέω να μην είμαστε υπέρ της ενότητας της Αριστεράς. Απλά λέω να μην κοροϊδεύουμε τους πολίτες (και τους εαυτούς μας), αυτούς που μας ψηφίζουν και πολλούς περισσότερους που το επιθυμούν, αλλά εμείς τους εμποδίζουμε

  «…Η ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ νοοτροπία καθηλώνει το κίνημα σε μια στείρα άρνηση στον πολιτικό τομέα, στο όνομα δήθεν της επαναστατικής αδιαλλαξίας, απορρίπτει γενικά σαν ‘οπορτουνιστική’ την τακτική της προώθησης του κινήματος προς τους τελικούς σκοπούς, μέσω διαδοχικών βαθμίδων και σταθμών και με την άσκηση μιας θετικής πολιτικής στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας, σταθερής απομόνωσης και εξουδετέρωσης των πιο επικίνδυνων κάθε φορά εξτρεμιστικών αντιδραστικών δυνάμεων. Με βάση αυτήν την αντίληψη, που εκφράζει στην πράξη την τυχοδιωκτική αρχή ‘ή όλα ή τίποτε’ η δογματική νοοτροπία ήταν και είναι βαθύτατα εχθρική προς την αρχή της ισοτιμίας στις συμμαχίες, πράγμα που οδήγησε στην άρνηση της ίδιας της αναγκαιότητας των πραγματικών συμμαχιών. Η δογματική νοοτροπία καταδικάζει, έτσι, το κίνημα στην παθητική αναμονή μιας ‘ευκαιρίας’ που θα κάνει δήθεν δυνατή την ποθητή έφοδο προς την εξουσία, ενώ το αφήνει στην πράξη ανέτοιμο, απροσάρμοστο και ανήμπορο να αντιδράσει αποτελεσματικά στις απότομες στροφές της κατάστασης.

  ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ την επανάσταση σαν πραξικόπημα, τις συμμαχίες σαν ελιγμό τακτικής για να ξεγελάσουμε, να ξεσκεπάσουμε και να απογυμνώσουμε προς όφελός μας τους ενδεχόμενους συμμάχους, το ίδιο το πολιτικό κόμμα της εργατικής τάξης το καταλαβαίνει σαν ομάδα συνωμοτών, χωρίς εσωτερική δημοκρατική ζωή, απαραίτητη για την ύπαρξη ορθής πολιτικής γραμμής και συνειδητής αγωνιστικής πειθαρχίας. Δεν πιστεύει στην αξία των δημοκρατικών ελευθεριών και των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπιστικών αρχών και θεωρεί τις σχετικές διακηρύξεις σαν χρήσιμη μόνο φρασεολογία, σαν μέσο για να τραβηχτούν οι μάζες προς την Αριστερά. Στη θέση της αλήθειας στην πολιτική, ο δογματισμός τοποθετεί το ψέμα, στη θέση της επιστημονικής μελέτης τον αυτοσχεδιασμό και την προχειρότητα, μισεί την κριτική σκέψη και εκθειάζει την αμάθεια, διακηρύσσει την αρχή της εμπιστοσύνης προς τις μάζες -τους ‘δημιουργούς της ιστορίας’-, ενώ στην πράξη τις περιφρονεί βαθύτατα, φοβάται τις πρωτοβουλίες και το κριτήριό τους και θεοποιεί τις κάθε φορά ‘αλάθητες ηγεσίες’, καλλιεργεί μια μόνιμη διάσταση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα, στις διακηρύξεις και στην πράξη, διαπαιδαγωγεί το κίνημα στη μακιαβελική αρχή ‘ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’. Ο δογματισμός συνυφαίνεται έτσι οργανικά, με τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, με μια βαθιά γραφειοκρατική παραμόρφωση του πολιτικού κόμματος της εργατικής τάξης.

  ΕΙΝΑΙ αδύνατο να κατανοήσει και να εξηγήσει κανείς σωστά τις αποτυχίες και τις σοβαρές μέχρι σήμερα ήττες του κινήματος, μα επίσης και τη σημερινή κρίση και διάσπαση του κόμματος, αν δεν πάρει υπόψη τη βαρύτατη κληρονομιά που δημιούργησε η μακρόχρονη επικράτηση του δογματισμού στο ΚΚΕ. Αν δεν υπολογίσει την τεράστια καθυστέρηση που προκάλεσε στην ανάπτυξη της θεωρητικής και πολιτικής σκέψης στο ΚΚΕ, την αιμορραγία και τη φθορά στο στελεχικό του δυναμικό, τη μακρόχρονη διαστρέβλωση των κριτηρίων στην ανάδειξη της ηγεσίας του».

  ΑΥΤΟ το κείμενο, που γράφτηκε το 1970, δεν θα μπορούσε να γραφτεί, ακριβώς το ίδιο, σήμερα και να περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση στο ΚΚΕ; Δεν είναι συγκλονιστικό, μετά από 42 χρόνια, να μην έχει γίνει ούτε ένα βήμα μπρος; Και τουλάχιστον τότε υπήρχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, η ανίκητη στα όπλα Σοβιετική Ένωση, η μάχη απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Σήμερα; Ο “σοσιαλισμός” κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, τα πανίσχυρα κομμουνιστικά κόμματα της ανατολικής Ευρώπης εξαϋλώθηκαν, οι εργάτες δεν υπερασπίστηκαν καμιά από τις περίφημες σοσιαλιστικές κατακτήσεις, η Κίνα (και το Βιετνάμ) μεταμορφώθηκε σε άγρια καπιταλιστική μηχανή και η Κούβα του Φιντέλ, που παραχώρησε την εξουσία στον αδερφό του (!), ψάχνει διεξόδους στη μεικτή οικονομία. Τι έμεινε; Το αδελφό Κόμμα Εργατών της βασιλευομένης Λ.Δ. της Κορέας, το οποίο συλλυπήθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ για τον πρόσφατο θάνατο του ημίθεου Κιμ Ιλ Γιόνγκ!

  ΔΕΝ ΛΕΩ να μην είμαστε υπέρ της ενότητας της Αριστεράς και της δημοκρατικής σοσιαλιστικής προοπτικής. Απλά λέω να μην κοροϊδεύουμε τους πολίτες (και τους εαυτούς μας), αυτούς που μας ψηφίζουν και πολλούς περισσότερους που το επιθυμούν, αλλά εμείς τους εμποδίζουμε. Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ ουδεμία σχέση έχει με τα εγκόσμια βάσανα.

  ΥΓ.: Το σημερινό άρθρο το αφιερώνω στον νεαρό Αλέκο Χαλβατζή, ευχόμενος καλή δύναμη και αντοχή στις συκοφαντικές επιθέσεις που τον περιμένουν.

  Σχόλιο από ΚΚΚ | 04/03/2012

 10. […] -«Βρε Αλέκα, πάλι τον καύκον έπιες;» ή «περί Παπαρήγα ο … […]

  Πίνγκμπακ από -Ο πόλεμος, η εξουσία και η Αλέκα! « Πόντος και Αριστερά | 09/09/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: