Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ανέβζηγος Αροθυμία…

«Νοσταλγία που δεν σβήνει»  για μια θάλασσα που από τους αρχαίους χρόνους προκαλούσε την φαντασία, την περιέργεια και την τόλμη των ανθρώπων. Γεμάτη με δεκάδες μυθοπλασίες, τέρατα και μάγισσες. Μια αγριεμένη θάλασσα που την σάρωναν τρικυμίες και καταιγίδες.

Όλα αυτά ,από τότε που η πενηντάκωπη Αργώ διάβηκε τον Βόσπορο και η άγρια θάλασσα σε Εύξεινο Πόντο μετατράπηκε  μέχρι την στιγμή που η άδικη μοίρα  επιφύλαξε για την Ανατολή αποτελούν αντικείμενο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής   της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων που με πολύ μεράκι και αγάπη επιμελούνται και παρουσιάζουν η Λένα Σαββίδου και ο Αχιλλέας Λέρας.

«Ένα ταξίδι ανατολικά στο χώρο και στο χρόνο μέσα από την μουσική, την ιστορία και την παράδοση. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε μιαν άλλη Ελλάδα..Την Ελλάδα του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας. Πατρίδες από καιρό σβησμένες από τους χάρτες αλλά τόσο ζωντανές μέσα στις καρδιές μας.»

Ανέβζηγος Αροθυμία λοιπον ο τίτλος της εκπομπής που επιλέχτηκε από τους υπεύθυνους της εκπομπής από μια ομώνυμη δισκογραφική δουλειά της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος να είναι και το όνομα του δικού τους  ταξιδιού.

Εμείς από καρδίας,  το ταξίδι της Ανέβζηγου ατέρμονο να είναι.

Στις μνήμες που περιπλανιόνται…στις μνήμες που επιμένουν…

 ——————————————

Αυτόν τον νέο κύκλο της «Ανέβζηγου Αροθυμίας» μπορείτε να ακούτε  κάθε Σάββατο στις 12.00 από το Ράδιο Πρωινός στους 105,3. Ακούστε την εκπομπή μέσω Internet στη διεύθυνση: http://www.proinosfm.gr/

Οι παλιές και νέες  εκπομπές φυλάσσονται εδώ :  http://thalassa-karadeniz.mylivepage.com/file/2166

15/10/2010 - Posted by | -προσφυγιά, -Ιστορικά, -Λαογραφία, -Μνήμες, -Περί Πόντου

25 Σχόλια »

 1. Ευχαριστούμε για τις από καρδίας ευχές σας για καλά ταξιδέματα του Νου στο Χθες και στη Μνήμη. Όμορφο το «καλό κατευόδιο» σας στην Ανέβζηγο μας. Χαιρόμαστε που θα σας έχουμε παρέα.
  Πολύ όμορφη και η γωνιά της Ανέβζηγου που στήσατε δω μέσα.
  Για την αντίθεση του πράγματος και το ζωντάνεμα του χώρου,επιτρέψτε, ένα δύο κάδρα στους τοίχους, μερικά έπιπλα εποχής,ένα καλό χαλί και το καλό ασημένιο σερβίτσιο να στραποβολάει κάτω από τον κρυστάλλινο πολυέλαιο…
  Αέρας Αστικού Πόντου ας γεμίσει τον χώρο:

  ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ. ΚΥΚΛΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ. ΕΚΠΟΜΠΗ 2

  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ Η «ΜΕΡΙΜΝΑ»
  Από την Τραπεζούντα του 1900 στη Θεσσαλονίκη του σήμερα.
  Ένας αιώνας προσφοράς στον συνάνθρωπο.

  «Η αγάπη είναι ο σεβασμός στη ζωή». Αλμπ. Σβάϊτσερ.

  Σάββατο 16 του Οκτώβρη και η Ανέβζηγος Αροθυμία έχει αφιέρωμα στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, γυναικείο φιλανθρωπικό σωματείο «Μέριμνα».
  Καλεσμένες της Λένας Σαββίδου η επίτιμη πρόεδρος της Μέριμνας, κυρία Άννα Θεοφυλάκτου και η νυν πρόεδρος του σωματείου κυρία Ιφιγένεια Πανίδου.
  Το υλικό της εκπομπής βασίστηκε στην εισήγηση των Σαββίδου Λένα, Λέρα Αχιλλέα και Σαμαρά Βαγγέλη στο 4ο Συμπόσιο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού, στη σχετική Μονογραφία του ιστορικού κυρίου Χατζηκυριακίδη Κυριακού και στις προσωπικές καταθέσεις της κυρίας Άννας Θεοφυλάκτου.

  Facebook: http://www.facebook.com/pages/Anebzegos-Arothymia/113965248663458?%21%2Fpages%2FAnebzegos-Arothymia%2F113965248663458%3Fref=sgm

  Σχόλιο από Thalassa Karadeniz | 15/10/2010

 2. «Νοσταλγία που δεν σβήνει» είναι (προφέρεται) «ανέζβηγος» (και γράφεται «ανέσβηγος» δηλαδή «Άσβηστη»)και οχι «Ανέβζηγος».
  Άντε ξυπνάτε γιατί κατι τέτοια γράφετε και μετα κλαψουριζετε οτι σας εχουνε για χαζους και οτι λενε ανεκδοτα με ποντιους.

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 16/10/2010

 3. Κακως, πολυ κακως το σβησατε το σχολιο. Τουλαχιστον διορθωστε το «ανέβζηγος» σε «ανέζβηγος» ή ρωτηστε το Γιωργο Πουλαντζακλη, που ειναι δικος σας,για το πως γραφεται

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 16/10/2010

 4. Δε σβήσαμε κανένα σχόλιο. Απλώς όταν κάποιο ΙP πρωτοεμφανίζεται μπαίνει αυτόματα το σχόλιο σε έλγχο. Το γνωστό μοντερέισον. Τώρα που τα είδαμε ,τα ανοίξαμε και στο εξής μπορείς ελεύθερα να σχολιάζεις.

  Γράφεις: «ρωτηστε το Γιωργο Πουλαντζακλη, που ειναι δικος σας». Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/10/2010

 5. Σχετικά με το όνομα της εκπομής γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στο εδώ post: «Ανέβζηγος Αροθυμία λοιπόν ο τίτλος της εκπομπής που επιλέχτηκε από τους υπεύθυνους της εκπομπής από μια ομώνυμη δισκογραφική δουλειά της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος να είναι και το όνομα του δικού τους ταξιδιού.»

  Σχετικά με τα Ποντιακά Ανέκδοτα σας παραπέμπω στον Ηλία Πετρόπουλο: http://thalassa-karadeniz.mylivepage.com/wiki/2090/2213_%CE%9F%CE%99_%CE%A0%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%99_-_%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%A3_%CE%A0%CE%95%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3.

  αλλά κι εδώ, γιατί «όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό ρατσιστή»:
  http://thalassa-karadeniz.mylivepage.com/wiki/2090/2212_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_1986-87_%CF%83%CF%84%CE%B1_%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD

  Για το αν αξίζει αυτή η δουλεια να αντιμετωπίζεται επιδερμικά σας παραπέμπω εδώ: http://thalassa-karadeniz.mylivepage.com/file/2166

  Για τον δικό μας χωρίς εισαγωγικά, Γιώργο Πουλαντζακλή (γιατί εμείς είμαστε περήφανοι για τα τα δικά μας παιδιά και σε εισαγωγικά δεν τα βάζουμε)εδώ: http://pontiakossyllogossykeon.wikidot.com/poylatzaklis

  Λένα Σαββίδου για το Thalassa Karadeniz

  Σχόλιο από Thalassa Karadeniz | 16/10/2010

 6. χμμ αγαπητέ Dr Alouelas

  Κατ’ αρχήν ευχαριστούμεν τα μάλλα δια τας υποδείξεις σας.

  Θέλοντας δε να συμβάλλομεν εις την περί της «Ανεβζήγου» φιλομάθειάν σας, θα σας προτείναμε το «Ιστορικόν λεξικόν της Ποντικής διαλέκτου» του Άνθιμου Παπαδόπουλου , έκδοση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, έτος 1958.
  Και δια να μην χάνετε άδικα το πολύτιμο χρόνο σας , σας θέτουμε υπ’ όψη: τόμος πρώτος, σελ.149 πάνω αριστερά, τρίτη γραμμή…..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/10/2010

 7. Νομίζω ότι ο k. Alulelas έχει δίκιο. Η αληθινή λέξη είναι «ανέσβηγος» δηλαδή άσβηστη. Όμως ο λαός μας τη διαμόρφωσε αυτή τη λέξη και τη μετέτρεψε σε «ανέζβηγο».

  Νομίζω ότι πρέπει οι χρήστες της να σεβαστούν τη μορφή που πήρε από τον ίδιο τον λαό.

  Π.χ. όταν ο λαός λέει τη λέξη «αδερφός» δε νοείται κανείς να τον διορθώνει, να αλλάζει τη λέξη όταν εκφωνείται με «ρ» και να γράφει «αδελφός».

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 16/10/2010

 8. Κατ’αρχην σχετικα με τον Γιωργο Πουλαντζακλη, με εκπληξη διαπιστωνω οτι αγνοειτε τον πλεον σημαντικο και ιδιοφυη μουσικο ερευνητη της ποντιακης μουσικης και, αδιασφηβητητα, τον καλυτερο οργανοπαιχτη Κεμανέ στην Ελλαδα, τουλαχιστον.
  Και μιλαμε για ολων των ειδων τους Κεμανεδες: μεταβυζαντινο, Καπαδοκικο, μεσομπασο καθως και τον πριμο κεμανε Ποντου.
  Τωρα σχετικα με το «Ανεβζηγος-Ανεζβηγος» και το “Ιστορικόν λεξικόν της Ποντικής διαλέκτου” σε συμβουλευω οτι αντι να εμπιστευεσαι τυφλα και απεριοριστα ενα ποντιακο λεξικο ειναι προτιμοτερο να σκεφτεσαι.

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 16/10/2010

 9. …..τυφλά κι απεριόριστα λοιπόν εμπιστευομαστε την «Σκέψη Dr Alouelas»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/10/2010

 10. Πριν απο λιγο επικοινωνησα με τον καθηγητη κ. Ενεπεκίδη του οποιου η αποψη σχετικα με το “Ανεβζηγος-Ανεζβηγος” ειναι ταυτοσημη με οσα πριν σας ανεφερα.

  Οποτε δεν εχω τιποτε αλλο να δηλωσω παρα μονο οτι λυπαμαι για τη αστοχια σας.

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 16/10/2010

 11. Εμείς καταφύγαμε στον Κώστα Διαμαντίδη, σ’ εμέτερον τον Κοσμέτε, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους χρήστες και γνώστες της ποντιακής σήμερα. Σύμφωνα μ’ ατόν:

  «Εβσήεν η καντήλαν..» έλεγαν στη Γαλίενα και όχι «εσβήεν», όπως συναντάμε σε άλλες περιοχές του Πόντου. Παντού βέβαια το «σ» προφέρεται «ζ».

  Με δυό λόγια, και οι δύο τύποι είναι σωστοί. Και το «ανέβζηγος» και το «ανέζβηγος». Όπως και «ανέβσηγος» και το «ανέσβηγος».

  Απόλυτες εκδοχές δεν χωρούν στην προκειμένη περίπτωση.

  Στο σχόλιο 4 ρώτησα ντο σημαίνει η έκφραση: “ρωτηστε το Γιωργο Πουλαντζακλη, που ειναι δικος σας”. Ο τρόπος που το έγραψες αγαπητέ Ντόκτορ παρέπεμπε σε ιδεολογικό συγχρωτισμό, οπότε συγκινημένος ζήτησα περισσότερες πληροφορίες. Δατς ολ!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/10/2010

 12. …και βέβαια φαντάζομαι ότι η «λύπη» σας «δόκτορα Αλλού-έλα» στρέφεται όχι σε μας αλλά στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της διατύπωσης:
  -στην ΟΠΣΝΕ -η οποία έκανε το μεγάλο λάθος να αυτοδιαλυθεί, να προσχωρήσει στην ΠΟΕ και να υφίστανται τα παλιά μέλη της τον χλευασμό και την βλακεία της ηγετικής ομάδας- και
  -στους Τρικαλινούς συμπατριώτες μας που το αναπαρήγαγαν…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/10/2010

 13. Κυριε Ομερ, Θα εμπιστευομουν ευχαριστως τον ΚΔ για κανενα σφραγισμα, για καμια εξαγωγη ή το πολυ-πολυ για καμια δακρυβρεχτη ιστορια, αλλα το να τον τοποθετειτε απεναντι στον κ Ε, το λιγοτερο που μπορει -δικαιως- να σας προσαψει κανεις ειναι αμετροεπεια.
  Σχετικα με τα υπολοιπα που αναφερεις ελπιζω το λαμπρο παραδειγμα της ΟΠΣΝΕ να το ακολουθησουν ολες οι ποντιακες οργανωσεις αλλα και ΠΟΕ να αυτοδιαλυθουν και να ενταχθουν μεσα στην ελληνικη κοινωνια.

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 16/10/2010

 14. Αγαπητοί αριστεροπόντιοι, απορώ πώς επιτρέπετε τον κάθε ανόητο άσχετο να κάνει τέτοιους χαρακτηρισμούς.

  Ο Ενεπεκίδης άνθρωπέ μου ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ καλά την ποντιακή γλώσσα! Είναι άριστος βυζαντινολόγος, εξαιρετικός συγγραφέας, ο ΠΡΩΤΟΣ που ερεύνησε τα αυστριακά αρχεία και έγραψε για τη γενοκτονία από το 1960 ΑΛΛΑ δεν γνωρίζει την ποντιακή όπως ο Διαμαντίδης.

  Για υτό είναι λάθος που εσύ, ένας ανώνυμος εκθέτεις μ΄αυτόν το αισχρό τρόπο έναν σημαντικό επιστήμονα όπως ο Ενεπεκίδης.

  Φίλοι του Π&Α, παρακαλώ μην επιτρέπετε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί το όνομα του Ενεπεκίδη και να τον εκθέτει έτσι!

  Απορώ επίσης πως του επιτρέπετε να εμφανίζετε, ενώ εξαρχής από το πρώτο του σχόλιο, προέβη σε ρατσιστικό χαρακτηρισμό.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 16/10/2010

 15. Ματσκαλή μου, μάλλον έχεις δίκιο, αλλά όπως βλέπεις έχουμε γίνει εξαιρετικά φιλελεύθεροι.

  Dr Alouelas ή ανόητε κατά τον Ματσουκάτη, μην ξανακάνεις τέτοιου είδους σχόλιο!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/10/2010

 16. Α, ωστε εγω τον εκθετω, με «αισχρο τροπο» μαλιστα, αλλα εσυ λες οτι δεν γνωριζει καλα την ποντιακην!
  Εγω ειμαι «ανοητος» αλλα εσυ που εισαι οξυνους, και την γνωριζεις καλα την ποντιακη, την χαρακτηριζεις «γλωσσα» και οχι διαλεκτο (αλλα μαλλον, οταν λες γλωσσα, θα εννοεις τα Χαλδιωτικα ή τα ιδιωματα Τραπεζουντας και Ματσουκας)!
  Κατα τα λοιπα με το που εμφανιστηκε μη ποντιος στο μπλογκ ενοιωσες τον ρατσισμο στο πετσι σου. Κλειστε τις πορτες μη μπει κανενας …ξενος και πει κανενα ανεκδοτο γιατι χαθηκαμε!
  Τελικα αυτος ο φοβο εκτος απο ανεβζηγος ειναι και ανεζβηγος!

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 17/10/2010

 17. «…με το που εμφανιστηκε μη ποντιος στο μπλογκ ενοιωσες τον ρατσισμό στο πετσι σου»

  Δε μου φαίνεσαι και πολύ μη Πόντιος και τους την έπεσες ρατσιστικά εξαρχής. Και λίγα σου είπαν. Πρέπει να είσαι μάλλον κατά φαντασία ασθενής για να νοιώθεις ότι η παρουσία σου προκαλεί φόβο. Εγώ που είμαι στην πραγματικότητα μη Πόντιος ποτέ -αλλά ομόφυλος με το άλλο ήμισυ του ανεκτικού Ομέρ- δεν ένοιωσα αυτά που περιγράφεις εσύ από τους αριστεροπόντιους. Το αντίθετο μάλιστα..

  Σχόλιο από Γκίκας (Χαρδούβαλίδης) ο Σπατεύς | 17/10/2010

 18. Αγαπητε Γκικα κλπ γραφεις:
  «Εγώ που είμαι στην πραγματικότητα μη Πόντιος ποτέ -αλλά ομόφυλος με το άλλο ήμισυ του ανεκτικού Ομέρ- δεν ένοιωσα αυτά…»
  Η σωστη διατυπωση ειναι:
  «Εγώ που είμαι στην πραγματικότητα μη Πόντιος -αλλά ομόφυλος με το άλλο ήμισυ του ανεκτικού Ομέρ- ποτε δεν ένοιωσα αυτά…» δηλαδη το «ποτε» πηγαινει μετα τη φραση με τις παυλες και οχι πριν απο αυτη.
  Συντακτικα αυτο ειναι απαραδεκτο σε δικογραφο συνηγορου υπερσπισης, διορθωσε το σε παρακαλω.
  Φικικοτατα.

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 17/10/2010

 19. Παραδρομη: φιλικωτατα

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 17/10/2010

 20. Παιδιά δεν τελειώνετε καλύτερα με τα γραμματολογικά, τα συντακτικά και τα ερμηνευτικά!

  Φίλε Γκίκα Άβε! Ο Dr κιαβ σι μπιθ εκαρδιάσουρ. Οπότε, χάσον!

  Ομέρ ο σύντεκνος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/10/2010

 21. Αχ εμείς οι Άνθρωποι…
  Πόσο εύκολα κατακεραυνώνουμε τους άλλους για πράγματα που όταν τα κάνουμε οι ίδιοι δεν τα δίνουμε σημασία καν…
  Τι εύκολο να μειώσω τον απέναντι μου που γράφοντας βιαστικά βάζει την παύλα σε άτοπο σημείο της πρότασης αλλά δεν κοιτάω που δεν τονίζω τις μισές και πλέον λέξεις του κειμένου μου.
  Ναι, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη είναι ο εύκολος τρόπος να μη δω κατάματα την Απουσία σημαντικότερων πραγμάτων στη Σκέψη και την Ψυχή μου..
  Φευ! κουραστικό το όλον και συνηγορώ με τον σύντεκνο του κυρίου Γκίκα και ομοαίματο εμού της ιδίας Ομέρ: ας τελειώνουμε «με τα γραμματολογικά, τα συντακτικά και τα ερμηνευτικά!». 🙂
  Η Ουσία των πραγμάτων έχει χρώμα «Απειροστικής» Δημιουργίας. Αν κάποιοι πρέπει να περάσουν μέσα από όλο το σύνολο των Εκφάνσεων του Πεπερασμένου για να συναντήσουν το Άπειρο, κατά το «Αξίωμα» Καραθεοδωρή, «Καλό τους ταξίδι».

  Σχόλιο από Thalassa Karadeniz | 17/10/2010

 22. Καραντενιζ σωστη η παρατηρηση σου για τους τονους αλλα αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι το μπλογκ των αριστεροποντιων εχει ατονισει ιδιετερα τον τελευταιο καιρο και -οπως βλεπεις- αυτο που κανω ειναι οτι προσπαθω να …..ανεβασω τους τονους !

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 18/10/2010

 23. Ποντιε, μου εκοψες παλι ενα σχολιο το οποιο απευθυνοταν στην Thalassa Karadeniz και το οποιο μου πηρε μια ωρα να το σκεφτω.
  Αυτοδιορθωσου.

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 19/10/2010

 24. Κόβε Ομέρ, κόβε ανενδοίαστα!

  Σχόλιο από Γκίκας (Χαρδούβαλίδης) ο Σπατεύς | 19/10/2010

 25. κ. Γκικα, ο Ποντιος ως προσφυγας εχει ευαισθησιες γιαυτο και ειναι ανεκτικος με τους ξενους (Αλουέλες) οι οποιοι προσφευγουν στο μπλογκ του.

  Σχόλιο από Dr Alouelas | 19/10/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: