Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η «πόλη» Ρωμανία: What? Τι; Sto eta? Nτo; Que? Ne dir? Ήντα; Was ist das?

Μια καθυστερημένη αποτίμηση 

romania1.jpgb126685.jpgΓια δέκα  περίπου χρόνια, από τo 1994, το αίτημα για τη δημιουργία μιας καινούργιας πόλης στα Πετρωτά της Ροδόπης απορρόφησε μεγάλο μέρος από τη ζωτικότητα του οργανωμένου ποντιακού κινήματος. Το συγκεκριμένο αίτημα πρόταξε μια δυναμική πολιτική ομάδα, αυτή που αποκαλούμε Ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη. Η ομάδα αυτή, προερχόμενη από τους λεγόμενους «Ιταλούς» του Πασόκ, έγινε γνωστότερη  όταν ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ένωσης (ΔΠΕ). 

Πλήθος πολιτών –άλλων κοινωνικά ευαίσθητων και άλλων, απλώς, αμοραλιστών- υιοθέτησε το αίτημα για τη δημιουργία της Ρωμανίας. Τι σήμαινε όμως το αίτημα αυτό; Τι κόστος είχε; Προώθησε τους ευρύτερους προβληματισμούς ή οδήγησε στο πισωγύρισμα του κινήματος;

Ανοίγουμε τη συζήτηση επί του ζητήματος αυτού, χρησιμοποιώντας ώς έναυσμα το σχετικό απόσπασμα από μια ευρύτερη μελέτη που φιλοξενούμε στο μπλογκ μας…

Ελπίζουμε ότι με μια συζήτηση που θα σέβεται τους κανόνες του ευπρεπούς διαλόγου, θα καταφέρουμε να ανιχνεύσουμε μεγάλο μέρος των παραμέτρων που σχετίζονται με το εγχείρημα.

romania1.png

 Η Ρωμανία

Το μοναδικό αίτημα, που επεξεργάστηκε η Ομάδα και υπάγεται  ολοκληρωτικά στην ιδεολογική και οργανωτική της αντίληψη, είναι το αίτημα για τη δημιουργία μιας νέας πόλης με το όνομα Ρωμανία. Το αίτημα αυτό εκφράστηκε δημόσια την περίοδο 1994 και έλαβε και οργανωτική μορφή με τη δημιουργία μιας ομώνυμης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής της ιδέας, η ίδρυση της Ρωμανίας «…είναι μόνο η αρχή.» Θεωρούσε ότι dhpe.gifξεκινά μια «νέα ελληνική παλιγγενεσία που έχει ανάγκη ο ελληνισμός…» Η νέα αυτή πόλη θα ήταν η πατρίδα των Ποντίων μετά το ΄22 γιατί «…οι Πόντιοι δεν είχαν τόπο και έψαχναν να τον βρουν και τον βρήκαν στους πρόποδες του Ίσμαρου…»  Θα ήταν το «ανθεί και φέρει και άλλο», δηλαδή η μοναδική πράξη ιστορικής επιβεβαίωσης των Ποντίων από την εποχή της Καταστροφής. Με βάση την αντίληψη του εμπνευστή η Ρωμανία θα ήταν τα πάντα: «Η νέα αυτή πόλη είναι η αναζήτηση της χαμένης αυτοπροσωπίας και αυτοσυνειδησίας μας, είναι η ανάκτηση της έννοιας της πόλης ως πολεοδομική αστική αισθητική.» Φυσικά το άμεσο ιστορικό πλαίσιο και η κοινωνική ομάδα στην οποία απευθυνόταν πρωτίστως η πρόταση ήταν οι νέοι Πόντιοι πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Την αποκατάσταση αυτών ικανοποιούσε πρακτικά, σύμφωνα πάντα με τα κείμενα του εμπνευστή, η ίδρυση της Ρωμανίας. Εξάλλου, για το στόχο αυτό, δηλαδή την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων, υπέγραψαν οι βουλευτές του κοινοβουλίου. 

imgp0512.jpg          Το ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι ηγέτες της Ομάδας εκπόνησαν το σχέδιο για τη Ρωμανία, χαρακτηριζόταν κυρίως από την έξαρση του νεοπροσφυγικού προβλήματος, ως απόρροια των εθνοτικών συγκρούσεων στον Καύκασο. Ήδη (’92-’93), η ανθούσα ελληνική κοινότητα της Αμπχαζίας (Καύκασος, Γεωργία) είχε καταστραφεί λόγω του πολέμου. Θρήνησε επί πλέον και πολλούς νεκρούς κατά την πολεμική αντιπαράθεση Γεωργιανών και Αμπχαζίων. Σε όλη την έκταση της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης θα υπάρξουν μικρές και μεγάλες εστίες εντάσεων, που θα προκαλέσουν κύματα εξόδου του ελληνικού πληθυσμού. Δεκάδες χιλιάδες θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, κάτω από άθλιες συνθήκες σε έναν άξενο τόπο και θα υφίστανται τις συνέπειες της διαχείρισης που θα ασκήσει ένα ημιμαθές και διεφθαρμένο κράτος. Αίτημα εκείνη την εποχή ήταν: η μέγιστη δυνατή ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να αυξηθούν τα περιθώρια κοινωνικής αποδοχής προς τους νέους πρόσφυγες και η άσκηση πολιτικής πίεσης προς τον κρατικό μηχανισμό για την μεγιστοποίηση της απόδοσής του και την ανακούφιση των Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

  Την κρίσιμη αυτή στιγμή, το αίτημα για αποκατάσταση των νέων προσφύγων σε μια νέα πόλη, που θα ιδρυόταν στο μέλλον, λειτούργησε αποπροσανατολιστικά. Η μικρή δυναμική του οργανωμένου ποντιακού χώρου θα διοχετευτεί, την πρώτη περίοδο, στην προώθηση του αιτήματος. Λειτούργησε επίσης απενοχοποιητικά για τους παλιούς Πόντιους του ΄22 ή του ΄39, εφόσον στήριζαν το αίτημα και κατέθεταν τον οβολό τους στον ειδικό λογαριασμό του Κεπομέ. Όλοι θεωρούσαν ότι με τη στήριξη του αιτήματος για τη δημιουργία της Ρωμανίας, έκαναν το χρέος απέναντι στους  νεοπρόσφυγες «Πόντιους αδελφούς». 

          Η κριτική στο εγχείρημα έγινε από πολλές πλευρές και άγγιζε ένα σύνολο 032.jpgθεμάτων. Από το πόσο ρεαλιστικό και δόκιμο στην ιστορία της δημιουργίας πόλεων είναι να ιδρυθεί μια πόλη μόνο με βάση την επιθυμία μιας μικρής ομάδας προσώπων -χωρίς να είναι γνωστή η οικονομική, κυρίως, αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο- μέχρι το αν ήταν επιτρεπτό να χρησιμοποιηθεί το όνομα Ρωμανία. Κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν θα έπρεπε το όνομα μιας αυτοκρατορίας να χρησιμοποιηθεί από έναν οικισμό (κριτική π. Γεωργίου Μεταλληνού), κάποιοι άλλοι θεωρούσαν ότι στη σύγχρονη εποχή ο όρος Ρωμανία είχε χάσει τη μεσαιωνική της σημασία και παρέπεμπε περισσότερο στη Ρουμανία (Romania), κάποιοι βυζαντινολόγοι υποστήριζαν ότι ο όρος Ρωμανία εισήλθε στη λαϊκή γλώσσα από τους Λατίνους, όταν δημιούργησαν μετά την Άλωση του 1204 το λατινικό κράτος της Κωνσταντινούπολης, κάποιοι εσωποντιακοί ανταγωνιστές της Ομάδας, θεωρούσαν ότι η Ρωμανία θα εξελιχθεί σε «ποντιακή Ντίσνεϊλαντ».

          Έτσι και αλλιώς, η θεωρητική προσέγγιση των κ.κ. Χαραλαμπίδη και Φωτιάδη για τη δημιουργία της Ρωμανίας ήταν άκρως προβληματική.

 • Κατ’ αρχάς, δεν μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματικό μέσο επίλυσης του νεοπροσφυγικού προβλήματος, με το δεδομένο ότι το αίτημα άρχισε να συζητιέται δημοσίως από το ‘93-’94, ενώ από το ‘89 δεκάδες χιλιάδες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση βρίσκονταν στο δρόμο της προσφυγιάς. Η επεξεργασία πολιτικών για αποκατάσταση των νεοπροσφύγων δεν ήταν θεωρητικό ζήτημα, αλλά άμεση υπόθεση επιβίωσης και ζωής.

 • Από την άλλη, αποκρύπτονταν το ιστορικό γεγονός ότι στην Ελλάδα υπήρχαν ήδη εκατοντάδες Ρωμανίες, ενώ οι Πόντιοι πρόσφυγες είχαν δημιουργήσει εδώ και imgp0513.jpgπολλές δεκαετίες εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Ευγένιο. Ότι πραγματική, χτισμένη και επανδρωμένη, Ρωμανία ήταν κάθε χωριό, συνοικία ή πόλη πού ίδρυσαν οι πρόσφυγες του ‘22 (Πόντιοι, Ίωνες, Καππαδόκες), καθώς και οι πρόσφυγες του ‘39, του ‘65 και του ΄75 από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ότι, Ρωμανίες ήταν: η Νέα Τραπεζούντα, η Νέα Σαμψούντα, η (νέα) Πάφρα, η (νέα) Αργυρούπολη (στην Αττική, στο Κιλκίς, στη Δράμα), η Ανατολή (Γιάννενα), το Θρυλόριο (Κομοτηνή), η Γκοριτσά και η Φούσα (Ασπρόπυργος), το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Καλαμαριά, η Νέα Ιωνία (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αθήνα, Κόρινθος), το Μενίδι, οι δεκάδες Συνοικισμοί, που ακόμα επιζούν σ’ όλες τις παλαιοελλαδικές πόλεις και τόσα άλλα χωριά και πόλεις της Ελλάδας.

 • Θεωρούσαν, μέσω των γραπτών τους προσεγγίσεων, ότι η Ελλάδα δεν ήταν έθνος-κράτος που εκπροσωπούσε τους Πόντιους. Γι’ αυτό θα έπρεπε να δημιουργηθεί το πρώτο ελεύθερο ποντιακό έδαφος, δηλαδή η Ρωμανία, εφόσον «οι imgp0516.JPGΠόντιοι δεν είχαν τόπο και έψαχναν να τον βρουν…» Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως το «δικό μας έθνος-κράτος», αλλά ως εχθρικό πολιτειακό περιβάλλον, όπου ακόμα και η δικαιοσύνη της, σε σχέση με τους Πόντιους, θεωρείται αντίστοιχη της οθωμανικής. Η προσέγγιση αυτή είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Καταρχάς καλλιεργούσε αλυτρωτικές και ρεβανσιστικές τάσεις, οι οποίες όμως καθόλου δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική εποχή (και όχι στην virtual reality, που δημιουργούσε η Ομάδα). Από την άλλη εγκατέλειπε το μέχρι τότε προσανατολισμό των Ποντίων της Ελλάδας για αναβάθμιση μέσα στα υπάρχοντα όρια του ελληνικού έθνους-κράτους και διεκδίκηση της θέσης που τους ανήκε, ισάξια με τους Πελοποννήσιους, τους Κρητικούς ή τους Μακεδόνες.

 • Κατά συνέπεια, με αυτές τις προσεγγίσεις ο δρόμος που ανοιγόταν για τους Πόντιους ήταν η επιστροφή στο γενέθλιο χώρο και ένας αλυτρωτισμός, που αντικειμενικά θα οδηγούσε τους Πόντιους στο δρόμο των Αρμενίων και σε πολιτικές συμμαχίες με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της περιοχής. Η σχέση της Ομάδας με το κουρδικό κίνημα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα πάρει και μορφές πολιτικής συνεργασίας των Ποντίων. Η Ομάδα εξάλλου, αυτονομιμοποιούνταν να εκπροσωπεί τους Πόντιους, εφόσον θεωρούσε ότι αυτή μόνο εκφράζει τον ποντιακό λαό και αποτελεί την «φωτισμένη του πρωτοπορεία». Το βάθος της συνεργασίας τους με τους Κούρδους, η εμπλοκή του ποντιακού χώρου που επιχείρησαν, καθώς και οι υποσχέσεις βοήθειας που τους έδωσαν, χρήζουν ιδιαίτερης έρευνας, ώστε να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο που είναι γεμάτο με πράκτορες, υπόγειες μεθοδεύσεις, ανήθικες αντιπροσωπεύσεις. Το οπισθόφυλλο ενός περιοδικού εκείνης της εποχής που επιμελούνταν ο νυν επίσημος εκδότης της Ομάδας και παρίστανε δεξιά και αριστερά της Παναγίας Σουμελά, τον Πόντιο και τον Κούρδο αντάρτη είναι αποκαλυπτικές του συγκεκριμένου κλίματος. Σχεδόν μέχρι σήμερα στον Τύπο της Ομάδας θα υπάρχουν δημοσιεύματα, ακόμα και πρωτοσέλιδα, για «αντάρτικο στον Πόντο», ερμηνεύοντας τη δράση αριστερίστικών οργανώσεων κατά το δοκούν. Η προσέγγιση αυτή έχει ήδη μετατραπεί σε μια απίστευτη προβοκάτσια με κύρια θύματα τους ελληνόφωνους της βόρειας Τουρκίας.

 • Η ένταξη των Ποντίων στο πολιτικό σχέδιο της Ομάδας Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη -που αποσκοπούσε σε μια πλήρη πολιτική αλλαγή και στην ίδια την Ελλάδα (με τη gonsalves_castleonthecliff.jpgδημιουργία άλλων «δύο ή τριών» πόλεων, ανταγωνιστικών με το κέντρο), η οποία θεωριόταν ως «νέα παλιγγενεσία»- μετέτρεπε μια πολύμορφη κοινωνική ομάδα σε πολιτικό υποκείμενο. Ένας τέτοιος μετασχηματισμός ιστορικά ήταν πρωτοφανής. Στην ιστορία ούτε καν τάξεις ομοιογενείς μπόρεσαν να παίξουν με συνέπεια το ρόλο του κοινωνικού ανατροπέα.

 • Η πολιτική αυτή της Ομάδας έθισε μεγάλα τμήματα του ποντιακού λαού στην εύκολη αποδοχή του παράλογου. Το να θεωρούν το εξωπραγματικό και το ανέφικτο, ως υπαρκτό και υλοποιήσιμο, θα αποτελέσει στοιχείο της ποντιακής συμπεριφοράς στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, μια πρόταση του κ. Χαραλαμπίδη που κατατέθηκε δημόσια σε συνέντευξη το ‘94, για πραγματοποίηση εκλογών (εκείνη την εποχή) στη Ρωμανία, η οποία μόνο ως σκέψη υπήρχε, με βάση τη λίστα των υποψήφιων οικιστών, ώστε να εκλεγούν τα αυτοδιοικητικά όργανα δεν βρήκε κανένα αντίλογο. Ίσως, η πρόταση να παρέπεμπε ιστορικά στην Εθνοσυνέλευση του Πόντου που είχε δημιουργηθεί στο Βατούμι εβδομηνταπέντε χρόνια πριν. Μόνο που το 1994, πόρρω απείχε από το 1919.

 • Το πιθανό επιχείρημα δημιουργίας ενός αντιτουρκικού πόλου στη Θράκη, ως αντιστάθμισμα της επιρροής που ασκούσε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής στη μουσουλμανική μειονότητα, δεν είχε αντίκρυσμα με την έννοια ότι το ίδιο το κόμμα των ιδρυτών της Ομάδας είχε εκπονήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 το πρόγραμμα εγκατάστασης Ποντίων από τη Σοβιετική Ένωση στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια τίποτα καινούργιο και στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν κόμιζε η πρόταση για την ίδρυση της Ρωμανίας.

imgp0515.JPG Ενδιαφέρον έχει επίσης και η πορεία της Αστικής Αναπτυξιακής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ρωμανία», στην οποία επίσημος πρόεδρος ήταν ο κ. Χαραλαμπίδης. Τα ιδρυτικά μέλη της ήταν φυσικά πρόσωπα. Όμως το ‘96 θα εισέλθει και ένα δευτεροβάθμιο, η ΟΠΣΝΕ, την διοίκηση της οποίας είχαν καταλάβει από το Νοέμβριο του ‘95 οι φίλοι της Ομάδας. Θα ακολουθηθεί μια πορεία προβολής του αιτήματος και εισροής κονδυλίων, είτε από κρατικούς φορείς, είτε από ιδιώτες. Η λειτουργία της Εταιρείας θα έχει έναν τελείως προεδροκεντρικό χαρακτήρα. Κάποιοι ρόλοι θα είναι εικονικοί. Για παράδειγμα, ο ταμίας της Εταιρείας μόνο τις εισροές από τους κρατικούς φορείς διαχειρίστηκε. Ποτέ δεν έλαβε γνώση της κίνησης του λογαριασμού στην Αγροτική Τράπεζα, όπου οι πολίτες κατέθεταν τις εισφορές τους, για τη Ρωμανία ή τον Άγιο Ευγένιο. Η Εταιρεία θα διαλυθεί κάποια χρόνια αργότερα εν κρυπτώ. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΠΣΝΕ θα πληροφορηθούν παρεπιπτόντως τη διάλυση του φορέα, στον οποίο συμμετείχαν ως ιδρυτικά μέλη. Η διάλυση έγινε χωρίς να κληθούν να αποφασίσουν οι Εταίροι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διάλυσαν την Εταιρεία, χωρίς αυτή να έχει ολοκληρώσει τους σκοπούς της και, πάνω απ’ όλα, χωρίς να αποδόσει στον ποντιακό λαό -και φυσικά στα μέλη της- ένα στοιχειώδη οικονομικό απολογισμό.

 dsc02730_.jpg

 

                                                            

                                                                        

                                                           

                                                                                       

                                                             

(Η μνήμη του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας, ενέπνευσε διάφορες ομάδες του πληθυσμού)

——————-

 

 

….Δείτε και στην Παρέμβαση από την Κομοτηνή

21/02/2008 - Posted by | -Πολιτική, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

126 Σχόλια »

 1. «Μετανάστες Πόντιοι από τη Ρωσία: Ιστορίες ζωής»

  Ανθογαλίδου Θεοπούλα, Καρακατσάνη Πέρσα, Παπανικολάου Ελένη

  Η πόλη της Ρωμανίας

  Το κράτος, λοιπόν, θα έλυνε ίσως κάποια προβλήματα εάν κατάφερνε να εγκαταστήσει τους πόντιους πρόσφυγες στη Θράκη. Το ’95, που πήραμε τις συνεντεύξεις συζητιόταν ακόμη και η προοπτική να ιδρυθεί μια ολόκληρη πόλη με το όνομα Ρωμανία (ή Ρωμαιούπολη ή Ορφεούπολη ή Θράκη). Ήταν μια πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη – μέλους του Ε.Γ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κατά την άποψή του «στην ιδέα της πόλης της Ρωμανίας συναντιούνται η πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας φιλόξενης Ιθάκης για τους πρόσφυγες, αλλά και η ανάδειξη, ειδικά στις νέες γενιές, της αγωνίας για την ποντιακή ύπαρξη και συνέχεια.»

  Προσδιορίσθηκε ο χώρος, όπου θα δημιουργούνταν, στο Νομό Ροδόπης (πολύ κοντά στα όρια με το Νομό Έβρου) πάνω στη θάλασσα, κάτω από τα Πετρωτά, πλάι στη Μαρώνεια. Η θέση είναι πολύ σημαντική γιατί βρίσκεται αφενός στο επίκεντρο του αρχαιολογικού τριγώνου Σαμοθράκης – Μαρώνειας – Μεσημβρίας και αφετέρου σε μια περιοχή που προσφέρεται για ανάπτυξη. Η διατιθέμενη έκταση είναι μεγάλη και ανήκει στο ελληνικό δημόσιο (εκτός από 200 στρέμματα τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες).

  Το σχέδιο προέβλεπε την εγκατάσταση μέχρι και 50.000 κατοίκων, «κατά πρώτο λόγο Ελλήνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε χώρες του Εύξεινου Πόντου και να καταφύγουν στην Ελλάδα». Στα σχέδια όσο αφορά την πόλη εντάσσονται η ίδρυση πανεπιστημίου, πολιτιστικού κέντρου, ανέγερση ναού (συγκεκριμένα του Αγίου Ευγενίου), λειτουργία συγκοινωνιακού συστήματος καθώς και δημιουργία οδικού δικτύου και νέου λιμανιού. Επιπλέον οι υποστηριχτές της ιδέας τονίζουν ότι η οικοδόμησή της επιβάλλεται και «για λόγους εθνικών συμφερόντων, αφού η επανακατοίκηση της Θράκης από ποντίους θα αποκαταστήσει τις δημογραφικές ανισορροπίες στην περιοχή.»

  Ωστόσο η ίδρυση της πόλης εκκρεμεί. Τα σχέδια βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά, ενώ οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών απειλούν με δυναμικές αντιδράσεις και συγχρόνως διατυπώνονται ευρύτερες επιφυλάξεις και φόβοι ότι η Ρωμανία θα αποτελέσει ένα γκέτο για τους ποντίους.

  Ο εμπνευστής της Ρωμανίας είχε επιχειρήματα, ενάντια σ’ αυτές τις απόψεις: «Το γκέτο είναι ήδη μια πραγματικότητα στις Αχαρνές, τον Ασπρόπυργο, τις Σάπες Ροδόπης, την Παλαγία Αλεξανδρούπολης. Δημιουργούμε με τεράστια σπατάλη χρημάτων συνοικισμούς υπνωτήρια – γκέτο, ενώ θα μπορούσαν να χτιστούν 10 μικρές Ρωμανίες, όπως έκαναν ο Βενιζέλος και ο Παπαναστασίου στη δεκαετία του ’20.» Και ο τότε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Ευαγγελίδης δήλωνε πως αν και η Ρωμανία δεν επρόκειτο να λύσει το πρόβλημα της εγκατάστασης και εργασίας των Ποντίων, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προοπτικές.

  Από τους άμεσα ενδιαφερόμενους οι περισσότεροι φαίνεται να αγνοούν τα σχέδια για την πόλη αυτή και όσοι ακόμα κάτι γνωρίζουν δε φαίνεται να ενδιαφέρονται για αβέβαιες προοπτικές, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ζωτικά και επείγοντα ζητήματα.

  http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=1986

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/02/2008

 2. Επίσης για την παλιότερη σχέση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη με τον Τανιμανίδη και την «παρέα» της Παναγίας Σουμελά, δείτε [ΕΔΩ]

  Όπου διαβάζουμε:

  «Ο κ. Τανιμανίδης (ΠΟΠΣ), που ήταν κι αυτός ανάμεσα στο μαινόμενο πλήθος, βεβαιώνει ότι η ηγεσία της άλλης Ομοσπονδίας (ΟΠΣΒΕ) συνυπήρχε με τις ομάδες ακροδεξιών στα άθλια επεισόδια. Επίσης, επιμένει ότι η ΟΠΣΒΕ είναι διασπαστική και εμπνέεται από τις ιδέες του Μ. Χαραλαμπίδη. Δεν μας παίρνει ο χώρος να αναφερθούμε αναλυτικά στις διαγραφές και τις απίστευτες κατηγορίες που εκτοξεύουν οι τάσεις του «ποντιακού χώρου», η μια για την άλλη. Ενα μόνο παράδειγμα: Σε ερώτησή του στη Βουλή, ο κ. Κηπουρός έγραφε (31.10.96) ότι η ΠΟΠΣ είναι «Ομοσπονδία μαϊμού». Η ΠΟΠΣ απαντά ότι η «ομάδα των Ιταλών» προσπαθεί να αλώσει το «χώρο» , προσφεύγει στα δικαστήρια, διασπά του Πόντιους και προωθεί ένα υπερφίαλο σχέδιο μιας «Πόντιοland» στην Ρωμανία («Ποντιακός Δεσμός», Ιούνιος 1997).»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/02/2008

 3. Η Ρωμανία δεν έπρεπε να γίνει γιατί θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο πού μας δίνει ένα κάρο ιστορικές πληροφορίες

  Σχόλιο από Νέαρχος Γαλανάκης | 18/02/2008

 4. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διάλυσαν την Εταιρεία, χωρίς αυτή να έχει ολοκληρώσει τους σκοπούς της και, πάνω απ’ όλα, χωρίς να αποδόσει στον ποντιακό λαό -και φυσικά στα μέλη της- ένα στοιχειώδη οικονομικό απολογισμό.

  Σχόλιο από νοσφερατος | 18/02/2008

 5. εκπληκτικό!!! (το παραπάνω): χωρίς να αποδόσει …..στα μέλη της- ένα στοιχειώδη οικονομικό απολογισμό»

  Και πως Γίνεται αυτό …εννοώ Πως το δεχτηκαν ;

  Σχόλιο από νοσφερατος | 18/02/2008

 6. Παντως θυμήθηκα τον περιφημο ΣΟΕ του Τροχανά .
  (Λειπει βεβαι η Πατριωτική σαντιγύ αλλά τα αλλα..)
  Και ..σορρυ για τον »Ιο» αλλά εκανε καλές ερευνες

  http://www.iospress.gr/mikro2007/mikro20070714.htm

  Σχόλιο από νοσφερατος | 18/02/2008

 7. Nοσφεράτε,

  αν δεν είχες κουραστεί από τις ερευνητικές σου ενασχολήσεις, θα μπορούσες να αξιοποιήσεις το φαινόμενο τούτο, που προσφέρει ένα εξαιρετικό -και αδιερεύνητο- πεδίο που σχετίζεται με τον εθνικισμό, το τέλος του έθνους-κράτους, την ανάδυση των παλιών ταυτοτήτων, της επανεμφάνισης πολιτικών ομάδων που διακρίνονται για τον φονταμενταλιστικό λόγο και την ύπαρξη πολλών διαφορετικών τάσεων, άλλων θετικών και άλλων επικίνδυνων.

  Ειδικά στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει μια δημόσια συζήτηση για τα νέα αυτά φαινόμενα, τα οποία -καλώς ή κακώς- δεν μπορούν να εξοριστούν από τη ζωή της πόλης.

  Και τα οποία, όσο ο «χώρος» θα κλείνει τα μάτια, τόσο θα εξοντώνει τα θετικά τους και θα εκχωρεί τους νέους προβληματισμούς στη βαρβαρότητα… Και δυστυχώς γι αυτό θα φταίει αποκλειστικά ο «χώρος»!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/02/2008

 8. εθνικισμό, το τέλος του έθνους-κράτους, την ανάδυση των παλιών ταυτοτήτων, της επανεμφάνισης ομάδων που διακρίνονται για τον φονταμενταλιστικό λόγο και την ύπαρξη πολλών διαφορετικών τάσεων, άλλων θετικών και άλλων επικίνδυνων»

  Και απο οτι φαινεται και με κατι αλλο το οποιο το αναφερεις κι εσύ παρεμπιπτοντως αν και δεν ειναι καθολου δευτερευον… (»χωρίς να αποδόσει …..στα μέλη της- ένα στοιχειώδη οικονομικό απολογισμό”»)

  -Παντως εχεις δικιο :Εχω »κουραστεί από τις ερευνητικές ενασχολήσεις,»

  Προτιμώ την κουβεντουλα με την Παρτιζανα

  Σχόλιο από νοσφερατος | 18/02/2008

 9. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αμερικανού τηλευαγγελιστη:

  «ο Οραλ Ρομπερτς , έχυσε δάκρυα απελπισίας στην τηλεόραση λέγοντας ότι , αν δεν του έστελναν 8 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο μήνα «ο Κύριος θα τον έπαιρνε». Ο Κύριος δεν τον πήρε, αλλά ο Ρόμπερτς έλαβε αρκετές δωρεές να συνεχίσει τον πολυδάπανο τρόπο ζωής του

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/07/01/16-6-2007/

  Σχόλιο από νοσφερατος | 18/02/2008

 10. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση του θέματος. Μπορεί ο καθένας να έχει την οποιαδήποτε ιδεολογική διαφωνία ή συμφωνία με τον Χαραλαμπίδη ή με τους διαφωνούντες με την πολιτική του. Όμως δεν μπορώ να κατάλάβω πώς είναι δυνατόν μια τέτοια εταιρεία που έκανε δημόσιους εράνους και επένδυσε τα χρήματα που συνέλεξε να μην έχει αποδόσει λογαριασμό στους καταθέτες. Αυτό είναι παράνομο, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες.

  Απορώ πώς οι λαλίστατοι συμπατριώτες μας έχουν σιωπήσει.

  Παρακαλώ δώστε μια εξήγηση.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 19/02/2008

 11. Ακόμα, ας μου λύσει κάποιος την απορία:

  πώς είναι δυνατόν ο Χαραλαμπίδης να τα έχει βρει σήμερα με τον Τανιμανίδη και να πορεύονται αντάμα, από τη στιγμή που για είκοσι χρόνια ήταν θανάσιμοι εχθροί;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 19/02/2008

 12. Απ’ ότι βλέπω καλά τα πάτε 🙂

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 19/02/2008

 13. Εγώ επέστρεψα πολύ αργά το βράδυ (ή το πρωί) από συνάντηση με φίλους νυκτόβιους (DJ) και έριξα μια ματιά εδώ, γιατί το θέμα με ενδιαφέρει πολύ και δηλώνω άγνοια για πολλές πτυχές του. Πριν φύγω είχα διαβάσει όλη τη συζήτηση στο indymedia που παρατέθηκε, κι έχω να πω τα εξής:

  1) To θέμα αυτό δεν είναι καθόλου απλό, απαιτεί ισχυρή γνώση της Ιστορίας και επίσης σιδερένια αμεροληψία.
  2) Η συζήτηση στο Indymedia για τον αδαή παρατηρητή δίνει την εντύπωση σε πολλά σημεία της ότι έληξε, ότι ο εκάστοτε ομιλητής είπε την «τελική αλήθεια», αλλά… εκπλήσσεται κανείς διαπιστώνοντας αμέσως μετά ότι δεν έληξε, ότι υπάρχει και άλλη άποψη, άλλη οπτική γωνία για την Ιστορία.
  3) Αν κάναμε τον κόπο να υπογραμμίσουμε σε ΟΛΟΥΣ τους σχολιαστές τα θετικά που είπαν, είναι αρκετά. Αυτό θα έκανε και τις διαφορές να αμβλυνθούν. π.χ. Ο Νακρατζάς, τον οποίον αντιπαθείτε, στη βασική του θέση, δεν είπε κάτι με το οποίο να έχετε διαφωνία. Η βασική του θέση συνοψίστηκε στο «να ζητήσουν οι δύο πλευρές συγνώμη η μία από την άλλη για τα εγκλήματα που έγιναν», καθώς επίσης και το ότι το ποσοστό Ποντίων στον πληθυσμό εκείνων των περιοχών δεν ήταν αρκετά μεγάλο, αλλά μειοψηφία. Με τις δύο αυτές θέσεις δεν βλέπω ουσιαστικό λόγο διαφωνίας, ούτε σοβαρά επιχειρήματα εναντίον τους. Ουσιαστικά ο καυγάς είναι στις λεπτομέρειες, καθώς και σε _μία_ ριζική διαφωνία (όπου μάλλον έχετε δίκιο) ότι η γενοκτονία των Ποντίων ήταν προσχεδιασμένη ενώ τα εγκλήματα σε βάρος των Τούρκων περιστασιακά. ΑΥΤΗ είναι η διαφωνία όπου νονίζω πρέπει να εστιαστεί το debate, καθώς επίσης και το γκρέμισμα του μύθου ότι ο Κεμάλ ήταν εντάξει, ότι ήταν ΜΟΝΟ «απελευθερωτής». Σφαγέα τον κόβω, από όσα διάβασα (και τώρα πια έχω διαβάσει πάρα πολλά).

  Επίσης διάβασα το άλλο σας άρθρο περί Χαραλαμπίδη, που το βρήκα πολύ καλό, και ιδιαίτερα χρήσιμο. Ο ρόλος του μπλογκ και της ομάδας σας, αν διαβάσει κανείς αυτό το άρθρο, μπορεί να αποδειχτεί πολύ θετικός, γιατί ξεσκεπάζει τις ακραίες και επικίνδυνες θέσεις κάποιων άλλων, που είναι πραγματικά εθνικιστικές, πραγματικά επικίνδυνες για την ειρήνη, κλπ.

  Με τον Ακη Γαβριηλίδη, τώρα, το θέμα πάλι δεν είναι απλό. Αν και πολλά από όσα λέει ισχύουν, δεν βλέπω το λόγο ΓΙΑΤΙ να τα φορτώνει σε εσάς, που απλώς ενσαρκώνετε τις προβολές του μυαλού του. Οσα λέει θα μπορούσαν κάλλιστα να ισχύουν 100% για τον Χαραλαμπίδη, όπου θα μπορούσατε ακόμη και να… συμφωνήσετε με τον Α.Γ.! (απίστευτο αλλά αληθινό).
  Τι λες μ-π? 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 20/02/2008

 14. omadeon

  ας αφησουμε την κουβέντα για τα μέτρα και τα σταθμά του Νακρατζά σε επόμενη συζήτηση, ότνα θα κάνουμνε ποστ για τους δαίμονες μας: τον Πλεύρη και του λόγου του.

  Ξέρεις τι λέει ο μάγκας για το ψευδοκράτος των 18% των «τουρκοκυπρίων» ποτ δημιούργησε ο τουρκικός εθνικισμός σε συνεργασία με την ελληνική χούντα : Να αναγνωριστεί!

  Ενώ για τη δική μας περίπτωση, όπου ο μισός ελληνικός πληθυσμός είχε φύγει από τον Πόντο για τη Ρωσία ή τον Καύκασο, τη στιγμή που ακόμα δεν είχαν κατασκευαστεί οι εθνικά Τούρκοι (από τους πολυεθνοτικούς μουσουλμάνους) είναι ξεκάθαρος.

  Απ’ την άλλη αντιμετωπίζει τα γεγονότα σαν να έγιναν στο κενό. Σα να μην υπήρχε εξουσία, βίαιο κράτος, νεότουρκοι και κεμαλικοί. Παρουσιάζει ως εξουσία τους κακόμοιρους Πόντιους αντάρτες που βγήκαν στο βουνό για να γλυτώσουν τη γενοκτονία, και φυσικά δεν ήταν αγγελάκια.

  Είναι σα να μας λέει ο γελοίος Νακρατζάς ότι για το Ολοκαύτωμα θάπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη και οι δυό πλευρές.

  Άμα θέλει ας γράψει κάτι ο καθ’ ύλιν αρμόδιος της παρέας μας.

  Ομέρ Νακρατζίδης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 15. Ομέρ, πολύ κακώς λέει ο Νακρατζάς ότι το ψευδοκράτος πρέπει να αναγνωριστεί. Μάλιστα αυτό δεν το ήξερα και εκπλήσσομαι. Προφανώς… δεν είναι από τα ισχυρά του επιχειρήματα, αφού ακόμη και διεθνείς οργανισμοί και πολλοί αμερόληπτοι ξένοι διαφωνούν με την αναγνώριση.

  Πάντως, επειδή έχει κάποια ηλικία ο ίδιος, ας μην ξεχνάμε το σίγουρο ενδεχόμενο να έχει «κολλήσει» το μυαλό του σε απόψεις που χρονολογούνται από πολύ παλιά, όταν η εθνικιστική προπαγάνδα ήταν πολύ ισχυρότερη και αποτελούσε εθνική πολιτική πολύ περισσότερο, ενώ οι αντι-εθνικιστές αντιμετωπίζονταν σαν προδότες στην Ελλάδα. Προφανώς, οι εχθροί αυτού του μπλογκ (π.χ. Χαραλαμπίδης) μπορεί και να σας συκοφαντούν παρομοίως.

  Η εξίσωση πάντως με το Ολοκαύτωμα που κάνεις μάλλον είναι ακραία, όσον αφορά το «να ζητήσουν συγνώμη και οι δύο πλευρές», ιδιαίτερα αν οι «δύο πλευρές» δεν αφορούν ΜΟΝΟ τα περί της γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και εγκλήματα όπως εκείνα του Ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική εκστρατεία.

  Με ενδιαφέρει το θέμα γιατί πέρασα τη δική μου φάση του «υπερβολικού πατριωτισμού» πριν πολλά χρόνια, αλλά και σαν εύπιστος που νομίζω ότι είμαι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν επανεξετάζω απόψεις και γεγονότα.

  Μην ξεχνάς ότι το δυσκολότερο πράγμα δεν είναι η αναγνώριση των εγκλημάτων που έκαναν οι εχθροί κάποιου έθνους από το ίδιο το έθνος. Αυτό είναι εύκολο! Το δύσκολο είναι να αναγνωρίσει το εκάστοτε έθνος τα δικά του εγκλήματα.

  Και φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει κάποτε να ξυπνήσουν από την πλύση εγκεφάλου σχετικά με τον Κεμάλ, αλλά κι εμείς πρέπει να αναγνωρίσουμε χωρίς φόβο τα δικά μας ατοπήματα, ώστε -τουλάχιστον- να μετριάσουμε τους δικούς μας υπερπατριώτες.

  Καλή συνέχεια!

  Σχόλιο από omadeon | 20/02/2008

 16. Είναι τυχαίο ότι η ιδεολογική θολούρα της ομάδας Χαραλαμπίδη και αργότερα του (απο)κόμματός του, κρύβεται πίσω από μεγάλα «όμορφα» λόγια;

  Εγώ που είμαι λίγο καχύποπτος με αυτά, τι να υποθέσω;

  Η «επιχείρηση (με την καλή έννοια) Ρωμανία» είχε σκοπό το εικονοστάσι του Άγιου Ευγένιου ή το παγκάρι των απανταχού Ποντίων;

  Σχόλιο από Allu Fun Marx | 20/02/2008

 17. Μιάς και η … ιστορία αυτή γίνεται στα μέρη μας, να πω και γω κάτι!
  Πιστεύω ότι το θέμα με τη Ρωμανία έχει λήξει προ πολλού και δεν γίνεται πλέον καμία προσπάθεια να προχωρήσει, ακόμη και από τους εμπνευστές της!
  Συμμετείχα σαν δημοσιογράφος της περιοχής στην ανάδειξη του εγχειρήματος (εκπομπές σε τοπικά κανάλια, ντοκιμαντέρ στην ΕΤ2 κλπ) γιατί και σαν Πόντιος και σαν κάτοικος της περιοχής, έβλεπα ότι το εγχείρημα θα μπορούσε να έχει θετικά αναπτυξιακά στοιχεία για την περιοχή.
  (Εκείνη την εποχή, η Θράκη με βάση τις στατιστικές, ήταν στην προτελευταία θέση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών)
  Πιστέψτε το, εκείνη την εποχή, όλοι σχεδόν οι τοπικοί παράγοντες, έβλεπαν θετικά το εγχείρημα! Στο αρχείο μου, έχω ακόμη φωτογραφίες με όλους τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι μίλησαν θετικά για αυτή την ιστορία!
  Πιστεύω ότι το όραμα αυτό, τελείωσε με την δημιουργία του κόμματος από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, όταν και έχασε σχεδόν όλους τους υποστηρικτές του στην περιοχή και αυτοί ανήκαν κυρίως στο ΠΑΣΟΚ!
  Είχε αρχίσει όμως η κατασκευή του Ιερού Ναού του Αγίου Ευγενίου, για τον οποίο -εγώ προσωπικά- στεναχωριέμαι να τον βλέπω έτσι!
  Η θέση που κατασκευάστηκε, θυμίζει πραγματικά τον Πόντο! Πάνω σε ένα λόφο του Ισμάρου, με θέα το Θρακικό Πέλαγος και τη Σαμοθράκη απέναντι!
  Πέρυσι, ένοιωσα δέος όταν πήγα στη Θεία Λειτουργία που έγινε εκεί (νομίζω μία από τις φωτογραφίες είναι και δική μου) Εγραψα τότε http://iparemvasi.wordpress.com/2007/06/25/%ce%a3%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%95%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%a0%ce%b5%cf%84%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ac/

  Ο έρανος για την αποπεράτωση του ναού, συνεχίζεται και ο λογαριασμός γι αυτό, τηρείται από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
  Είμαι σίγουρος, ότι το εγχείρημα για τη Ρωμανία, έχει πλέον τελειώσει!
  Είναι κρίμα όμως, να μην τελειώσει η εκκλησία! Η οποία από μόνη της, αποτελεί προσκύνημα!

  ΥΓ Για το θέμα είχε γράψει και ο Αριστερός μας Ψάλτης στο
  http://iparemvasi.wordpress.com/2007/07/05/%ce%9c%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%95%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bf%e2%80%a6/

  Σχόλιο από tkelesidis | 20/02/2008

 18. Η ίδρυση και η συνολική πορεία της Εταιρείας «Ρωμανία» δείχνει με ανάγλυφο τρόπο την παθολογία του οργανωμένου χώρου των Ποντίων. Ενός χώρου που χρόνια τώρα υποθήκευσε την δυναμική του δείχνοντας επικίνδυνα μεγάλη ανοχή σε φορείς και πρόσωπα που είναι φορείς μεσιανικών αντιλήψεων, αδιαφανών διαδικασιών και λειτουργιών στα όρια της νομιμότητας.

  Ζήσαμε τον παραλογισμό να θεωρείται ύβρις και προδοσία η στοιχειώδης δημοκρατική λειτουργία και η διαφάνεια στην διαχείρηση σημαντικών ποσών. Ευτυχώς που σήμερα έχουν αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, οι ανομολόγητοι στόχοι της Ομάδας των «ιεραποστόλων». Σ΄αυτό βοήθησε και ο εναγκαλισμός τους με τους εκφραστές της παρακμής. Εναγκαλισμός που ορισμένους «πιστούς» τους αιφνιδίασε αλλά για αρκετους «υποψιασμένους» ήταν αναμενόμενος.

  Σχόλιο από Καρσλής | 20/02/2008

 19. Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας πάνω σε ένα καλά δουλεμένο ποστ.
  Ομολογώ ότι ως παλαιο-ελλαδίτης γνωρίζω πολύ λίγα σε σχέση ΚΑΙ με την υπόθεση «Πόλη Ρωμανία».

  Καλή σας συνέχεια.

  Σχόλιο από manitaritoubounou | 20/02/2008

 20. tkelesidis,

  Ακόμη και η Ιερά Μητρόπολη «ονειρεύεται» ένα μεγάλο πανηγύρι σαν της Σουμελά, με όλα τα «καλούδια» αυτής της γιορτής.

  Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και να συμφωνούμε ότι: Ότι δεν είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και ευθύνης «βρωμάει» όπως και αν το σερβίρει κανείς.

  Το ίδιο άλλωστε ζούμε και με μια άλλη σερβιρισμένη ως «αγαθοεργή» αλλά στην ουσία καθαρά επιχειρηματική πρωτοβουλία(Pontos Visa). Κάποιοι, αποφάσισαν να εκμεταλευτούν ιερά σύμβολα, μοιράζοντας ένοχα ποσοστά.

  Σχόλιο από Καρσλής | 20/02/2008

 21. Επίσης ρε παιδιά δεν μπορεί να εξισώνουμε τον Πλεύρη με τον Νακρατζά. Ακόμη και… πράκτορας Τούρκων να ήταν ο τελευταίος (που ειλικρινά δεν το νομίζω) όλη του η ζωή είναι αγώνας κατά εγκληματιών και εγκλημάτων, κατά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.ο.κ. – ΟΛΑ αυτά «τρίχες» στη ναζιστική κοσμοθεωρία του Πλεύρη και των ομοϊδεατών του!

  Αν ψάχνετε για τον «δικό σας Πλεύρη» μάλλον θα τον βρείτε στην άλλη όχθη του Αιγαίου (κάποιος Τούρκος φασίστας, ίσως σε πιο μοντέρνα έκδοση).

  Σχόλιο από omadeon | 20/02/2008

 22. omadeon ….. άσχετο!

  Ελπίζω να μη θέλεις να μας υποδείξεις το πως θα βλέπουμε τον κάθε μ@λ@κ@ νεοέλληνα που ανοίγει το στόμα του και δεν ξερει τι λέει. Γιατί ο Νακρατζάς ή μ@λΑκ@ς είναι ή ποιος ξέρει; Ίσως κανένα άλιεν 8)

  Αλλά τα υπόλοιπα αλλού

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 23. Καρσλή

  να αγιάσει το στόμα σου!

  Που ήσουν βρε παιδί μου εσύ;


  Ομέρ Χαραλαμπίδης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 24. Αγαπητέ Καρσλή (Καρσλής έτον κι ο πάπο μ΄ ο Πραγκάτς…)
  συμφωνώ με το «Ότι δεν είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και ευθύνης “βρωμάει” όπως και αν το σερβίρει κανείς. «

  Για την pontos Visa και τις υπεράκτιες, έγραψα και στην εφημερίδα μου!

  Δεν με ενδιαφέρει αν θέλει η Μητρόπολη να κάνει κάποια μπάζα από την εκκλησία και οι σχέσεις μου με τις εκκλησίες γενικότερα δεν είναι και η καλύτερη!

  Θεωρώ όμως τραγικό να ξεκινά να χτίζεται ένας ναός και να καταλήγει σταύλος! Γιατί αυτή τη στιγμή, τέτοιος είναι ο Άγιος Ευγένιος στα Πετρωτά!
  Θα καθαριστεί πάλι κάποια στιγμή το καλοκαίρι, όταν ξαναγίνει εκεί Θεία Λειτουργία και μετά πάλι τα ίδια!

  Μάτωσε η καρδιά μου στην Ίμβρο, όταν είδα ότι ο πρώην Ναός της Παναγίας είναι αχυρώνας και έβριζα τους Τούρκους!
  Στα Πετρωτά, μόνοι μας κάναμε ένα τεράστιο Ιερό … σταύλο και δεν θα ενδιαφερθούμε;

  Σχόλιο από tkelesidis | 20/02/2008

 25. Δεν με ενδιαφέρει αν θέλει η Μητρόπολη να κάνει κάποια μπάζα από την εκκλησία (και οι σχέσεις μου με τις εκκλησίες γενικότερα δεν είναι και οι καλύτερες!)

  Ήθελα να γράψω…

  Σχόλιο από tkelesidis | 20/02/2008

 26. tkelesidis

  θέτεις το ζήτημα διαφορετικά. Και έτσι έχεις δίκιο. Όμως εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ιδεολογικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα που σχετίζεται με τη στάση της ομάδας Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη, τις μεθοδεύσεις της, τις αρπαχτές της (μέχρις αποδείξεως του εναντίον).

  Για την κατάσταση που περιγράφεις κάποιοι φταίνε ολοκληρωτικά.

  Ας κάνει ο ποντιακός χώρος την κάθαρση και μετά ας αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

  Εδώ τώρα τι γίνεται; Οι ίδιοι που ξευτέλισαν, εκμεταλλεύτηκαν και αποπροσανοατόλισαν το ποντιακό κίνημα, μαζεύονται μια φορά το χρόνο στο «πρώτο ελεύθερο ποντιακό έδαφος» για να αυτοεπιβεβαιωθούν και αλληλοσυγχαρούν.

  Δεν υπάρχει πρόβλημα;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 27. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, νομίζω ότι σιγά σιγά ο Χαραλαμπίδης και ο Φωτιάδης αποσύρονται από τη «Ρωμανία» και έχουν αφήσει τους καϋμένους τους Πόντιους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να διαχειρίζονται το πρόβλημα που δημιούργησαν και να νοιώθουν όπως ακριβώς νοιώθουν και στην Ίμβρο.

  Και γιατί αποσύρονται;

  Γιατί τώρα πιά τα βρήκαν με τον Τανιμανίδη και την Παναγία Σουμελά, οπότε δεν τους χρειάζεται ούτε η Ρωμανία ούτε ο Άγιος Ευγένιος.

  Τώρα πια,

  πέφτουν και πάλι
  στο μεγάλο παγκάρι.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 28. για την επανακολληση των «ακρων» εχω γραψει εδω και πολυ καιρο.

  ομως τοτε η ομαδα παρχαριδη δεν μας ακουγε (κινηση Ταβουλτσιδη)γιατι τα πηγαινε καλα με τους μεσσιες. οταν εσπασε το μπλοκ με την καταρρευση του συνδικαλιστικοδεξιου χαραλαμπιδικου μορφωματος τοτε αρχισαν τα τραλαλα.

  δεν λυπαμαι κανεναν, μονο τα νιατα μου και την ομορφια μου που τα εδωσα βορα στους παραγοντες.

  γιωργο ταβουλτσιδη πολυ νωρις την εκανες.

  τωρα να δεις μαϊμουνια.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 20/02/2008

 29. Αγαπητέ, tkelesidis,

  ήμουν βέβαιος για την έντονα συναισθηματική προσέγγισή σου στο θέμα αυτό και το σέβομαι. Όμως η μη πολιτική διαχείριση των συναισθημάτων μας ήταν και είναι η «αχίλειος πτέρνα» στην οποία σημαδεύει πάντα η ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη και μέχρι πρόσφατα πετύχαινε τον στόχο της.

  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο αίτημα, να καταθέσουν απολογισμό οικονομικής διαχείρισης, απαντούσαν «εμείς απολογούμαστε μόνον στους 353.000 νεκρούς μας. Δυστυχώς αυτή η «αλλόκοτη» απάντηση έγινε σχεδόν ανεκτή απο τα στελέχη του χώρου που λογικά έπρεπε να τους «πετροβολίσουν».

  Εύχομαι ειλικρινά να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εκκλησίας αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα μας κάνουν να νοιώσουμε όλοι συνυπεύθυνοι και ένοχοι. Ένοχοι είναι συγκεκριμένα πρόσωπα που τώρα αναζητούν την άφεση αμαρτιών στην σκέπη της Παναγίας Σουμελά, αγκαλιά με τους «ιδιοκτήτες» της.

  Σχόλιο από Καρσλής | 20/02/2008

 30. Φίλε Ομέρ, είχα καιρό να πάω στον Άγιο Ευγένιο!
  Πήγα πέρυσι, μετά από 10 περίπου χρόνια, αν και δεν έφυγα αυτό το διάστημα από την περιοχή! (Καταλαβαίνεις γιατί;)
  Πέρυσι που πήγα, δεν είδα λοιπόν τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη εκεί και δεν ένοιωσα ότι βρίσκομαι στο «πρώτο ελεύθερο ποντιακό έδαφος”

  Πήγα αν θες, να δω και σε τι κατάσταση βρίσκεται πλέον η εκκλησία και εκεί ήταν η στεναχώρια μου!

  Φίλε Καρσλή, η συναισθηματική μου φόρτιση, έχει να κάνει με δύο πράματα: Πρώτα, αυτή η ιστορία συμβαίνει στην περιοχή μου και δεύτερον, την είχα (χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο) … παλέψει ένα καιρό και γω!

  Πλέον με ενδιαφέρει μόνο να γίνει ο Ναός και δεν έχω βάλει στο μάτι κανένα παγκάρι, ούτε φιλοδοξώ να γίνω … παπάς εκεί!

  Εξακολουθώ να (νομίζω ότι…) εργάζομαι για την ενότητα στο χώρο! Και πίστεψέ με, για μας που είμαστε στην εσχατιά της Ελλάδας, μακρυά από τα … παγκάρια, τα προγράμματα και όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα στενάχωρο να βλέπουμε ότι ο Ποντιακός χώρος έχει χωριστεί σε … βιλαέτια!

  Πέρυσι στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία που έγιναν στην Κομοτηνή, έγινε και μία ολονυκτία στο άγαλμα του Χρύσανθου! Δεν θα μείνω στην ολονυκτία, αλλά στην πολύωρη συζήτηση που γινόταν εκεί και το σημείο στο οποίο συμφωνούσαμε όλοι, ήταν η αγωνία μας, για το πως θα μπορέσει να ξαναενωθεί ο ποντιακός χώρος!

  Το θέλουμε όλοι!

  Για την οποιαδήποτε κάθαρση, σε όλους τους τομείς, θα με βρεις σύμφωνο!

  Σχόλιο από tkelesidis | 20/02/2008

 31. tkelesidis

  βασική διαφωνία δεν έχουμε. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα ξεχωριστά μπας και βγάλουμε άκρη.

  Τώρα κουβεντιάζουμε τη Ρωμανία, στη συνέχεια σε άλλο κείμενο το αίτημα για αναγνώριση της Γενοκτονίας, κατόπιν τους ελληνόφωνους της Τουρκίας…

  Αλλιώς όλα γίνονται αχταρμάς και τελικά όλοι συμφωνούμε στα γενικά και είμαστε (όλοι μας) ευτυχισμένοι και θα κλαίει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου ενθυμούμενοι τους νεκρούς μας απ’ τη γενοκτονία.

  Σου φαίνεται ίσως παράξενη η εικόνα! Όμως έτσι γίνεται.

  Τώρα έφτιαξα το κείμενο τούτο για τη Ρωμανία, βασιζόμενος σε ένα απόσπασμα από μια έκθεση ενός φίλου. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν ευθύνες; Ποιές είναι αυτές; Ποιοί έπαιξαν παιχνίδι στην πλάτη του ποντιακού λαού και του κινήματος; Ποιοί έφεραν το χώρο σε μια απελπιστική θέση;

  Τα πάντα έχουν ονόματα!

  Ελπίζω η ΠΟΕ που είναι πράγματι μια ζωντανή και δημιουργική έκφραση του οργανωμένου χώρου να ακολουθήσει την κατεύθυνση αυτή.

  Είναι κρίμα να κλαίμε σε ολονυχτίες για την τραγική μας μοίρα ή για τον Άγιο Ευγένιο που έγινε σταύλος και να μην τολμούμε ως χώρος να βρούμε τις αιτίες..

  Ομέρ
  (κατά κόσμον Ανδρέας Ζαχαριάδης)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 32. Φίλε «Ομέρ»,

  συγχαρητήρια για το κείμενο αυτό και για την τόλμη σου να επιχειρήσεις μια δημόσια συζήτηση.

  Βλέπω όμως ότι δεν χρησιμοποίησες εδώ όλο το σχετικό κείμενο του Αγτζίδη, το οποίο παρακάτω μιλά για το πώς αντιμετώπισε ο Χαραλαμπίδης τις προσπάθειες για απόδοση οικονομικού απολογισμού.

  Νομίζω ότι είναι από τα αποκαλύπτικότερα σημεία. Το παραθέτω παρακάτω.

  Μ-π

  ———-

  «….Επειδή το αίτημα για την ίδρυση της Ρωμανίας το είχα στηρίξει δημοσίως παλιότερα, ζήτησα το ‘99 έναν απολογισμό με αφορμή την ίδρυση του κόμματος του κ. Χαραλαμπίδη. Στο έγγραφό μου που τους απεστάλη, αναφερόταν μεταξύ άλλων:

  “…είναι εύλογη η ανησυχία μου για την πιθανότητα να υπάρχουν κοινά ταμεία μεταξύ του κόμματός σας και της «Ρωμανίας», πόσο μάλλον που ήδη άρχισαν οι φήμες ότι τα γραφεία της «Ρωμανίας» και του ΚΕΠΟΜΕ χρησιμοποιούνται στο νέο εγχείρημα. Βεβαίως, πιστεύω ότι κανείς δε θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ποσό, που συγκεντρώθηκε λόγω της ευαισθησίας του ελληνικού λαού για ένα ιερό σκοπό -όπως η ανέγερση του Αγίου Ευγενίου- σε κάποιον άλλο σκοπό, όσο ιερός και αν φαντάζει στα μάτια των πρωταγωνιστών. Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια, θα σας παρακαλούσα εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος να μου κοινοποιήσετε έναν οικονομικό απολογισμό της «Ρωμανίας», από τη στιγμή που ζήτησα δημοσίως την ενίσχυσή της (21-2-1994) και να μου περιγράψετε τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο φορέων και ειδικότερα μεταξύ των ταμείων τους.”

  Η προσπάθεια αυτή για διαφάνεια, η οποία ήταν απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα, προκάλεσε την μήνιν του προέδρου κ. Χαραλαμπίδη. Φυσικά καμιά απάντηση δεν έλαβα. Και από τότε κανείς άλλος δεν έχει λάβει γνώση του οικονομικού απολογισμού. Η αποδοχή αυτής της συμπεριφοράς από τους Πόντιους της Ελλάδας πιθανόν να αποδεικνύει ένα προηγούμενο συμπέρασμα: Ότι δηλαδή έχουν εθιστεί στο να αποδέχονται παράλογες και παράνομες, ακόμα, συμπεριφορές

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 33. Παιδιά, που ζει ο Χαραλαμπίδης; Με τι ασχολείται τώρα;

  Και να σας θυμίσω ότι δεν απαντήσατε στα ερωτήματά μου (σχόλια. 10 και 11)

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 20/02/2008

 34. Είχα κάποιες ελπίδες οι οποίες μάλλον θα αποδειχθούν φρούδες.
  Είχα κάποιες ελπίδες :

  -Κάποιος ή κάποιοι από αυτούς που υιοθέτησαν και υιοθετούν το αίτημα της Ρωμανίας να συμμετάσχει επιτέλους σε μια δημόσια συζήτηση για αυτό το θέμα.

  -Κάποιος ή κάποιοι από αυτούς που χώρισαν τον κόσμο σε αμνούς και ερίφια .
  -Κάποιος ή κάποιοι από αυτούς αν τολμούσες να εκφράσεις ,τότε αλλά και τώρα, διαφορετική άποψη είχαν έτοιμη την ταμπέλα του προδότη, κεμαλιστή κλπ

  -Κάποιος ή κάποιοι από αυτούς που θεωρούσαν και θεωρούν το εαυτό τους φωτισμένη (από τον Άγιο Ευγένιο ίσως ?) πρωτοπορία και όλους τους άλλους το αμόρφωτο και απολωλός πόπολο που ήταν και είναι υποχρεωμένο να υποταχθεί στα κελεύσματα του μεγάλου αλλά και μικρότερων και αναδυόμενων γκουρού.

  -Κάποιος ή κάποιοι από αυτούς που δεν έχουν την ευαισθησία να πουν οτιδήποτε για το ζήτημα πέραν του «εμείς απολογούμαστε μόνον στους 353.000 νεκρούς μας» λες και οι νεκροί είναι ιδιοκτησία τους. Κανείς επί της γης δεν απολογείται σε νεκρούς αλλά σε ζωντανούς. Κανείς.

  -Κάποιος ή κάποιοι από αυτούς που διοίκησαν την αστική εταιρεία «Ρωμανία» και διαχειρίστηκαν το ταμείο της. Γιατί τα χρήματα στο όνομα των Ποντίων τα έπαιρναν όχι στο δικό τους.

  -Κάποιος ή κάποιοι από αυτούς που και σήμερα με χυδαίο τρόπο εκμεταλλεύονται
  αισθήματα και σύμβολα (vises ,μίζες κλπ) με μόνο στόχο την γούλαν ατουν.

  Αλλά δυστυχώς, μάλλον δεν θα το δω αυτό.

  Και δυστυχώς φίλε Τέλη ειλικρινή συναισθήματα και αγωνίες ,σαν και τα δικά σου, για τα τεκταινόμενα και την ενότητα του χώρου, που στο φως της ημέρας πολύ όμορφα και ωραία και παρά τις όποιες διαφωνίες μπορούμε να κουβεντιάζουμε, φαντάζουν πολύ ρομαντικά και εκτός εποχής.
  Κάποιοι δεν μπόρεσαν ούτε μπορούν το φως της ημέρας…
  (και μακάρι να έχω λάθος εγώ..)

  Τι έγινε ρε μάγκες ? Σαν πολλοί Καρσλίδες δεν μαζεύτηκαν εδώ μέσα ?
  Είναι σύννομο αυτό ? 🙂

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 35. Μ-π,
  δεν έγινε σκόπιμα όπως μπορείς να καταλάβεις, αλλά για την οικονομία και μόνο του αρχικού κειμένου.

  mumul,
  είναι απίστευτη η αφασία τους και το θράσος τους! Αν δεις και τη φασιστοφυλλάδα που εκδίδουν [(εφημερίδα «Ο Πόντος») -ο καϋμένος ο Πόντος μας τι τούμελε να πάθει; Από «Χρυσή Αυγή» των Ποντίων έως πιστωτική κάρτα κατάντησε !) θα πάθεις επίσης σοκ!

  Ομέρ Φουντουκίδης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 36. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τι λέτε, και ενίοτε με έκπληξη και απορία.

  Από το κύριο ιστολόγιό μου έστειλα σήμα σε φίλο Πόντιο να διαβάσει όσα γράφονται εδώ (και θα τα συζητήσω μαζί του κατ’ ιδίαν).

  Ρε τι γίνεται…

  Σχόλιο από omadeon | 20/02/2008

 37. Ομέρ,

  μιας και εξελίσσεσαι σε ρεπόρτερ πρώτης γραμμής, γιατί δεν ετοιμάζεις ένα κείμενο για την εφημερίδα «Ο Πόντος» της Ομάδας Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη.

  Πιστεύω ότι θα βγάλεις λαυράκι! Τύφλα νάχει η pontos Visa 🙂

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 38. Ρε σύ Ομέρ

  Μας έχεις ζαλίσει… Σταμάτα να αλλάζεις επίθετο τρεις την ώρα. Μήπως έχεις πρόβλημα ταυτότητας ? 🙂

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 39. Καλά ρε mumul

  μη βαράς!

  Μ’ αρέσει η σημειολογία των ονομάτων. Αρέσει επίσης και στο Νοσφεράτο!

  Αλλά αφού δεν αρέσει σε σένα και σε ζαλίζει θα το κόψω… Σνίφ !

  Ομέρ σκέτος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/02/2008

 40. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ομάδα αυτή και οι οπαδοί της απουσιάζουν από οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση και αρκούνται μόνο σε εκδηλώσεις όπου δεν υπάρχει αντίλογος.

  Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί, αλλά οι υπόλοιποι που ανέχονται ή φοβούνται τη συμπεριφορά της Ομάδας.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/02/2008

 41. Καλημέρα, έχετε χαιρετισμούς και συγχαρητήρια από αγαπητούς φίλους (εκτός διαδικτύου) που μπήκαν και διάβασαν το άρθρο. Ο πρώτος που το είδε ήταν ο Μήτσος (στην κεντρική σελίδα του δικού μου μπλογκ άφησε σχόλιο) μετά ο Βίκτορας (που είναι Πόντιος και πρώην κάτοικος ΕΣΣΔ).

  ΤΙ να σχολιάσει κανείς; Μερικές φορές στο διαδίκτυο, η σιωπή σημαίνει ότι τα σχόλια περιττεύουν, κάτω από κάτι πολύ καλό.
  (θεραπεία και για πολυλογάδες όπως η πάρτη μου)

  Σχόλιο από omadeon | 21/02/2008

 42. μουγκα στη στρουγκα για το σχολιο μου αγαπητοι αριστεροι. ειναι αριστερα αυτο?

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 21/02/2008

 43. γεωργιαδη γιωργο

  δεν κατάλαβα; Ποιά μουγκα και ποιά στρουγκα;

  Εμείς θα απαντήσουμε εκ μέρους του Χαραλαμπίδη και του Φωτιάδη ή θα εξηγήσουμε γιατί ο Παρχαρίδης αγνόησε τότε τον Ταβουλτσίδη και προσπάθησε να τα βρει -ματαίως- με τον Χαραλαμπίδη;

  Εμείς ένα ζήτημα τεράστιο ανοίξαμε…. και περιμένουμε να δούμε όλες τις πλευρές του.

  Ούτε στον «Ματσουκάτη» μπορώ να απαντήσω. Τι να του πώ; Αφού τα έγραψα στο εισαγωγικό μου σημείωμα και σε διάφορα σχόλιά μου. Τόσο εγώ όσο και οι άλλοι φίλοι του Π&Α.

  Άμα θέλειςνα αναφερθούμε περισσότερο στη συμβολή του Ταβουλτσίδη και το φτύσιμο που του έκανε παλιότερα η παρέα του Παρχαρίδη, γράψε ένα κείμενο και στείλτο μας με τις αντίστοιχες φωτογραφίες και μεις θα το ανεβάσουμε.

  Τι άλλο να κάνουμε; Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/02/2008

 44. Γουστάρω! Πόλη Ποντίων! Να μαζευτούν εκεί πέρα όλοι (όλοι όμως έτσι?!), να φτιάξουμε και ένα τείχος να ησυχάσουμε! ΚΑι άμα λάχει και θέλουν να ανακηρύξουν και μια ανεξαρτησία τώρα που γυρίζει το θέμα!

  Ήμαρτον θεε μου, τι άλλο θα ακούσουμε?!

  Προτιμώ την κουβεντούλα με τον Νόσφυ!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 21/02/2008

 45. κι εγώ το ιδιο Παρτιζανα μου …αλλά τι λέγαμε;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/02/2008

 46. εσυ δε θα μπεις στην πόλη αυτη γιατι θα μπαίνουν μονο οι αμιγώς και εσυ δεν είσαι..έτσι μου είχες πει, ότι δεν είσαι!!!!!!!Μη μου το γυρίσεις τώρα, καλά?!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 21/02/2008

 47. Πριτςςςς

  Δεν πάμε πουθενά χωρίς το Νόσφυ. Αμας θές μπορείς να έρθεις και συ! Μικρασιάτισα είσαι εξάλλου!

  Ή θα μας το παίξεις την τελευταία στιγμή Μωραϊτισα;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/02/2008

 48. και Μικρασιατισα και Τουμπιώτισα;(θανασιμος συνδυασμός)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/02/2008

 49. Μόνο όσοι έζησαν και υπέστησαν την αγριότητα και τις φασιστικές μεθόδους της ομάδας των «καθαρών Ποντίων» και «εργολάβων» της αστικής μή κερδοσκοπικής εταιρίας «Ρωμανία» μπορούν να κατανοήσουν το θέμα αυτό σε βάθος.

  Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι «οι περί ού ο λόγος» και κατα τα άλλα λαλίστατοι κύριοι «καταπίνε καμέλε και φορθάκας. Στόμαν έχνε και λαλίαν κι΄ έχνε».

  Τι να πούνε άλλωστε.

  Η φωλιά δεν είναι καθαρή, σύμφωνα με τους βασικούς όρους συλλογικής λειτουργίας και διαφάνειας.

  Σχόλιο από Καρσλής | 21/02/2008

 50. […] Για να διαβάσετε το post και τη συζήτηση, κάντε κλικ στο https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/02/18/18-2-2008/ […]

  Πίνγκμπακ από Τι απέγινε η Ρωμανία; « H ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ | 22/02/2008

 51. Να προσθέσω και το νέο μου post όπου υποδεικνύω το θέμα σας και τη συζήτηση, μαζί με τρεις ακόμη φωτογραφίες από τον Άγιο Ευγένιο, τότε και τώρα
  http://iparemvasi.wordpress.com/2008/02/22/%ce%a4%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%b7-%ce%a1%cf%89%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/#more-5124

  Σχόλιο από Τέλης Κελεσίδης | 22/02/2008

 52. ΔΕν υπάρχει περίπτωση να έρθω!Ασε που άλλο εμείς και άλλο εσείς!Μικρασιάτισσα από τη μάνα μου είμαι, και τουμπιώτισσα από τα γεννοφάσκια μου!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 22/02/2008

 53. Έλα καλέ… Καλά θα περάσουμε!

  Θα έχει απ’ όλα. Ακόμα και τροτσκιστές που σου αρέσουν!

  Και ‘γω Πόντιος από τον πατέρα μου είμαι!

  Όλοι μιγάδες καταντήσαμε πια εδώ στα Βαλκάνια 🙂

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2008

 54. Παρτιζάνα δεν χαρίζεις κάστανο, σπιθαμή και πόντο,
  Κόψε κάτι στα παιδιά του Πόντου, κάνε σκόντο!
  🙂

  Σχόλιο από omadeon | 22/02/2008

 55. Παραπάνω έχω κάποιες παραπομπές, οι οποίες από σήμερα το απόγευμα, δεν ισχύουν, καθώς η wordpress διέγραψε το blog της Παρέμβασης, για άγνωστο ακόμη λόγο!

  Ζήτησα ενημέρωση για να μάθω γιατί έγινε αυτό, ποιοί ενοχλήθηκαν και γιατί;

  Λέτε να πάρω απάντηση;

  Σχόλιο από Τέλης Κελεσίδης | 22/02/2008

 56. Έλα ρε;;;;

  Απίστευτο!

  Λες να φτάνει το χέρι του Χαραλαμπίδη μέχρις εκεί; 🙂

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2008

 57. Και πόντιοι και τρότσκες!

  Ε αυτό δε θα το αντέξω! Καλύτερα να πάω να φουντάρω! Τζίζους!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 22/02/2008

 58. Οχι …Καλύτερα να βουτήξεις…

  Σχόλιο από bathianera | 22/02/2008

 59. […] Επειδή το υπόλοιπο κείμενο δεν σώθηκε, σας παραπέμπω αμέσως στη συζήτηση, στο https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/02/18/18-2-2008/ […]

  Πίνγκμπακ από Τι απέγινε η Ρωμανία; « Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ | 23/02/2008

 60. Συγγνώμη που διακόπτω το ομαδικό «θάψιμο» προς τον Χραλαμπίδη και τον Φωτιάδη, αλλά θα ήθελα να φρεσκάρω λίγο την μνήμη διαφόρων ομιλούντων εξ’ονόματος όλων των Ποντίων, λέγοντας τα εξής απλά:

  Το άρθρο «Η ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη και το ποντιακό κίνημα» δεν είναι μια «παρουσίαση» των προσώπων αυτών. Είναι η άποψη του κυρίου Αγτζίδη, που ούτε αντικειμενική προσπαθεί να είναι, ούτε στερούμενη προσωπικών επιδιώξεων, από έναν καθ’όλα σεβαστό επιστήμονα, που όμως τυχαίνει να έχει ΔΙΑΦΟΡΕΣ με αυτούς που σχολιάζει. Περισσότερο λοιπόν ΚΡΙΤΙΚΗ με επιστημονικό μανδύα μου φαίνεται εμένα.

  Δεύτερον, νομίζω πως η κριτική (κάποιες στιγμές ξεπέρασε τα όρια της κριτικής και έφτασε στην λάσπη) απέναντι στην ομάδα Χαραλαμπίδη σε αυτό το ιστολόγιο, δεν λαμβάνει υπόψη πτυχές του πολιτικού του βίου που θα ήταν ευχής έργο να είχαμε από πολλούς συναδέρφους του.

  Απ’ότι θα γνωρίζετε, ο Χαραλαμπίδης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ένας από τους λίγους πραγματικούς σοσιαλιστές που παρέμειναν στο κίνημα μέσα στην πορεία των ετών, και γιαυτό και δεν είχε θέση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ έτσι όπως το κατάντησαν οι «εκσυγχρονιστές» του. Μετρημένα κουκιά. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έπρεπε να γίνει δεξιό κόμμα, και ένα στέλεχος που μιλάει για περιφερειακό κράτος, προσφυγικά κλπ, δεν «τραβάει». Επίσης να υπενθυμίσω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άνοιξε πολλές φορές από την στιγμή αποχώρησής του τις πόρτες και εισέπραξε μεγαλοπρεπείς αρνήσεις.

  Δεν είναι δύσκολο σε όποιον συναντήσει προσωπικά τον Χαραλαμπίδη ή αν τον διαβάσει, να καταλάβει την εντιμότητα της πορείας του. Κριτική μπορεί να γίνει ασφαλώς επάνω σε αυτή, αλλά νομίζω για πρόσωπα που έχουν γράψει την δική τους ιστορία (εν προκειμένω στα ποντιακά θέματα που μας ενδιαφέρουν) θα ήταν πιο ωραίο να μην τα κράζαμε σαν να μιλάμε για λαμόγια της γειτονιάς μας.

  Σχόλιο από planitas | 24/02/2008

 61. planitas

  δηλώσαμε εξ αρχής ότι το κείμενο αυτό βασίζεται σε μια ευρύτερη μελέτη που φιλοξενούμε. Το χρησιμοποιήσαμε ώς έναυσμα για να ξεκινήσει μια συζήτηση επί του ζητήματος της «Ρωμανίας» που πολύ μας απασχόλησε.

  Το ότι στο απόσπασμα αυτό ασκείται σκληρή κριτική στο εγχείρημα είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι οι προσδοκίες ενός ολόκληρου κόσμου απ’ την μια και η απόλυτη διάψευσή τους απ’ την άλλη.

  Ανεξάρτητα από το ήθος ή τις πορείες των προσώπων, ανεξάρτητα από τις όποιες προσωπικές εμπλοκές και τις όποιες πικρίες υπάρχουν και κάποια αντικειμενικά γεγονότα, υπάρχουν συμφέροντα πολιτικά, οικονομικά, και πάνω απ’ όλα υπάρχει η είσοδος στον οργανωμένο ποντιακό χώρο πρωτοφανών μορφών πολιτικής διαχείρισης και αντιμετώπισης των «αντιπάλων».

  Το να εντοπίζονται αυτά και να επιχειρείται έστω και έντονα ένας απολογισμός, δε νομίζω ότι αλλάζει το στόχο του κειμένου τούτου. Ούτε φυσικά η επίκληση του ήθους και της πολιτικής πορείας ενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές δίνει απαντήσεις …

  Γιατί λογικό είναι οι Πόντιοι να διεκδικούν για όλα αυτά -από τις πολιτικές προθέσεις μέχρι τον οικονομικό απολογισμό-απαντήσεις.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 62. Εμένα που δεν έχω καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ ούτε με ενδιαφέρει ως κόμμα, που απ’ την αρχή το θεωρούσα δεξιό και λαϊκιστικό, γιατί θα έπρεπε να αρκεστώ στο γεγονός ότι ο ο Χαραλαμπίδης είχε μια κάποια πορεία σ’ αυτό και ότι βρέθηκε εκτός για κάποιους λόγους;

  Η επιχειρηματολογία του «πλάνητα» απευθύνεται μάλλον στους πασοκικούς συντρόφους. Αλλά στον ποντιακό χώρο υπάρχει ποικιλία πολιτικών αποχρώσεων, και κάποιες απ’ αυτές ποσώς νοιάζονται για την πορεία ενός κόμματος του συστήματος, που μάλλον υπήρξε το καλύτερο δεκανίκι του. Αλλά εδώ το ζήτημα δεν είναι η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και οι αντιθέσεις του!

  αΑυτό δε σημαίνει ότι οι φιλοπασόκοι φίλοι μας δεν θα έπρεπε να απαντήσουν και για τα εσωκομματικά τους. Ας το κάνουν φυσικά. Αλλά να μη χάσουμε το στόχο.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 63. Φίλοι δεν μου δώσατε τις απαντήσεις που περιμένω. Δεν υποστηρίζω ότι εσείς είστε οι αρμόδιοι, αλλά θα ήθελα να δω τις εκτιμήσεις σας.

  Διαβάζοντας και τη φιλική παρέμβαση αρχίζω να πιστεύω ότι τα προβλήματά μας είναι μάλλον της αρμοδιότητας του κ. Φρόιντ.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 24/02/2008

 64. Ματσουκάτη,

  αυτά που ρωτάς για εράνους, Τανιμανίδη κ.λπ. δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε εμείς. Κι εμείς ψάχνουμε για απαντήσεις.

  Όποιος κινείται στον πραγματικό κόσμο και όχι στο ποντιακό γκέτο καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει να έχεις χάσει ως χώρος τόσα πολύτιμα χρόνια λόγω κάποιων εσωκομματικών συγκρούσεων.

  Ο ποντιακός χώρος, με ευθύνη κυρίως των χαραλαμπιδικών, κινήθηκε σα να είναι ο ομφαλός της γης, έχοντας την αίσθηση ότι είχε απεριόριστο χρόνο. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο θλιβερό σημείο να έχουν διαδοθεί περισσότερο τα κείμενα κατά της γενοκτονίας του νεοδωσίλογου, μ@λ@κ@ Νακρατζά, παρά τα ιστορικά κείμενα για τη Γενοκτονία.

  Κάποιοι νομίζουν ότι για τον χαμένο χρόνο δεν υπάρχουν ευθύνες! Είναι γελασμένοι.

  Και αν δεν πάρουν τις ευθύνες τους ανοιχτά, καθαρά και έντιμα, όντως σε λίγο καιρό όλοι θα θεωρούν την πολιτική τους, που αποτελεί βέβαια παρελθόν, σαν έκφραση των λαμογιών της γειτονιάς που άνθισαν τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και κορυφώνονται σήμερα με τους νεοδημοκράτες.

  Ας δώσουν τουλάχιστον τον οικονομικό απολογισμό για να μην συντηρούνται οι σκιές.

  Ματσουκάτη,

  όσον αφορά τη σπόντα για τον Φρόιντ… μπορεί και νάχεις δίκιο 🙂

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 65. Δεν θα παρενέβαινα στην πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγισή σας εάν δεν διάβαζα την παρέμβαση του planita.

  Ο οποίος αναπαράγει με απλοϊκό τρόπο την άποψη ότι μέχρι το ’96 το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα αριστερό κόμμα και μετά έγινε δεξιό. Οπότε οι παλιοί αριστεροί αγωνιστές σαν τον Χαραλαμπίδη δεν μπορούσαν να μείνουν για λόγους αρχών.

  Αυτό αν το πιστεύει πραγματικά και δεν το λέει μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, είναι μια μπαρούφα και μισή. Αντίστοιχη με τον αυτοθαυμασμό του Χαραλαμπίδη που σε μια εκπομπή του Σπ. Καρατζαφέρη δήλωσε με μια ναρκισιστική αφέλεια που σόκαρε και τον παρουσιαστή ότι καθοδηγούσε τον Παπανδρέου τον Ανδρέα Ναι! Ο Χαραλαμπίδης, που δεν έδωσε ούτε καν οικονομικό απολογισμό στους γελοίους (όπως πίστευε) Πόντιους υπηκόους του, καθοδηγούσε τη μεγαλύτερη πολιτική ποσωπικότητα της μεταπολίτευσης (πάρτο απ’ όποια πλευρά το θέλεις) !

  Αυτό αν δεν είναι ανέκδοτο, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός ζούσε σε άλλο πλανήτη και το εκτόπλασμά του φαίνεται ότι βρισκόταν στον πλανήτη γη.

  Γιατί η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτά που ισχυρίζεται. Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δε διεκδίκησε άλλο ρόλο από το σοσιαλδημοκρατικό. Είναι απίστευτο ότι ο Χαραλαμπίδης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ κάτι σαν κομμουνιστικό κόμμα, που θα έκανε τη μεγάλη κοινωνική ανατροπή. Τα όρια του ήταν ξεκάθαρα από τη στιγμή της ίδρυσής του. ΉΤΑΝ ΕΝΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.

  Φυσικά το ΠΑΣΟΚ μετεξελίχθηκε στις νέες συνθήκες και αρκετές αρχικές εξαγγελίες που δεν ταίριαζαν στις νέες συνθήκες άλλαξαν. Οι έξυπνοι πολιτικοί ηγέτες δεν την κοπανάνε -πιστεύοντας ότι είναι οι νέοι Μεσσίες που ο λαός θα αναγνωρίσει το ρόλο τους, που τους τον στέρησε το Κόμμα τους- αλλ παραμένουν και αγωνίζονται γι αυτό που θεωρούν καλύτερο.

  Όποιος δει τα κείμενά τους και τις προσδοκίες τους ως Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση θα καταλάβει περι του τι πρόκειται. Οι άνθρωποι ήταν αλλού! Και επειδή ήταν αλλού τους έφταιγε η πραγματικότητα. Απλά οι Πόντιοι πλήρωσαν ακριβά αυτό το στιλ του συγκεκριμένου πολιτικού ανδρός, γιατί μάλλον τους είχε κανονικότατα γραμμένους.

  Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου

  Σχόλιο από Πασοκτσής | 24/02/2008

 66. xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

  Σχόλιο από ainteeeeeee | 24/02/2008

 67. Εγώ που χαρακτήρισα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 70, κόμμα του αριστερού χώρου, είμαι απλοϊκός.
  Εσύ που αποκαλείς την σοσιαλδημοκρατία δεξιά, προφανώς είσαι ορθολογιστής.
  Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε διαβρωθεί πολύ πιο πριν από το 96, αλλά όπως είπες και συ, η κουβέντα μας δεν είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
  Του οποίου, να σημειώσω, ποτέ δεν υπήρξα ψηφοφόρος.

  Απλώς, βλέπω πέντε απλά πράγματα στον πολιτικό βίο του Χαραλαμπίδη που δεν μπορώ να παραγνωρίσω.
  Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άνοιξε την πόρτα πολλές φορές στον Χαραλαμπίδη και αυτό είναι γνωστό, όπως και γνωστός και ο τρόπος με τον οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στις πολιτικές παλινωδίες του George Παπανδρέου.
  Το ότι δημιούργησε ένα πολιτικό κόμμα «εκτός πραγματικότητας» ίσως εννοείς «της δικής μου πραγματικότητας».
  Σου φάνηκε παράλογο φίλε, το ότι η ΔΠΕ ήθελε να χωρίσει την Ελλάδα σε περιφέρειες. Άλλωστε μόνο οι Έλληνες είμαστε οι πανέξυπνοι, που μοιράζουμε όλους τους πόρους του κράτους μέσω ΑΘηνών. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Αυστραλία είναι πίσω. Μετά όμως βγαίνουν όλοι οι τιμητές της αριστεράς και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα που δεν αποκεντρώνεται η χώρα.
  Μένοντας -βεβαίως βεβαίως- σε γενικόλογες προτάσεις περί στήριξης της περιφερειακής και αγροτικής (γιατί το μη-κεντρικό έχει περάσει ως βουκολικό) ανάπτυξης. Φίλε πασοκτσή, να τα λέμε όλα.

  Σχόλιο από planitas | 24/02/2008

 68. Επίσης κάτι προς τον οικοδεσπότη φίλο «πόντος και αριστερά»

  Χαίρομαι που λες: «το κείμενο αυτό βασίζεται σε μια ευρύτερη μελέτη που φιλοξενούμε.». Θα ήθελα πολύ να δω την υπόλοιπη μελέτη επί του θέματος. Δηλαδή όταν αρχίζεις με ένα άρθρο που «κράζει» τον Χαραλαμπίδη και μετά λες «ας κάνουμε κουβέντα», με τοποθετήσεις αναλόγου ύφους, νομίζω ότι είναι μονόπλευρη παρουσίαση. Καμία τοποθέτηση δεν είναι αντικειμενική (εξ’ορισμού), αλλά νομίζω ότι βοηθάει και αν αφήνουμε τον άλλον να αυτοπροσδιοριστεί, έτσι;
  Ας πούμε θα ήταν ωραίο να διαβάζαμε και κανένα πολιτικό άρθρο του ίδιου του Χαραλαμπίδη ή κάποιο από το πρόγραμμά του, αντί να το πληροφορείται ο χρήστης της ιστοσελίδας μέσω διαβολών. Περιμένω λοιπόν, με ανυπομονησία, την υπόλοιπη έρευνα.

  Σχόλιο από planitas | 24/02/2008

 69. planitas

  παραπέμπουμε στην υπόλοιπη μελέτη για το φαινόμενο «Ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη». Ένα κλικ πάνω στο λινκ και θα σου εμφνίσει το υπόλοιπο κείμενο το οποίο φιλοξενούμε στη θεματική κατηγορία «Πόντιοι και ανορθολογισμός». Αλλά τώρα δεν είναι το ζήτημα η παρουσίαση όλων των πλευρών του φαινομένου, αλλά το θέμα Ρωμανία.

  Τις απόψεις Χαραλαμπίδη όσο μπορούμε τις παρακολουθούμε. Εντάξει, οι πασόκοι φίλοι μπορεί να τις ξέρουν καλύτερα. Κάποιοι από μας τις γνώρισαν στην εφαρμογή τους στον ποντιακό χώρο. Και η αίσθησή μας απ΄αυτές δεν ήταν και η καλύτερη.

  Στο κείμενο για τη Ρωμανία θίγονται πλευρές αυτής της αρνητικής αίσθησης με την οποία συμφωνούμε και γι αυτό το χρησιμοποιήσαμε ως κείμενο εκκίνησης της συζήτησης.

  Τι θα πει «μονόπλευρο»;
  Ασκεί κριτική στην πολιτική δράση του Χαραλαμπίδη στον ποντιακό χώρο. Φαντάζομαι ότι κάθε κριτική έχει τα στοιχεία της κριτικής και όχι της δοξολογίας. Αυτός είναι και ο ρόλος της κριτικής.

  Το ότι το κείμενο σε κάποια σημεία είναι σκληρό, είναι γεγονός. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνά τα όρια της ευπρέπειας προς τον κριτικαριζόμενο και δεν συκοφαντεί. Και μόνο «διαβολές» δεν είναι. Εκτός εάν είναι! Αλλά τότε κάποιος θα πρέπει να το αποδείξει.

  Το κείμενο επισημαίνει, υποθέτει και καταθέτει εκτιμήσεις.

  Είναι δυνατόν ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως αυτο της Ρωμανίας, να καταλήγει με τον τρόπο που περιγράφει το κείμενο και να μην υπάρχει κριτική;

  Η κριτικη δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο κάποιους που επιζητούν να χυθεί φως, αλλά θα έπρεπε να είναι απαίτηση όλου του ποντιακού χώρου. Και η υποχρέωση και του Χαραλαμπίδη και του Φωτιάδη απέναντι στον ποντιακό λαό είναι να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις. Ειδάλλως πολύ φοβάμαι ότι θάχει δίκιο ο «πασοκτζής» στις ακόμα πιο σκληρές αξιολογικές του παρατηρήσεις.

  Όσον αφορά τις απόψεις του Χαραλαμπίδη το μπλογκ μας δεν θα είχε καμιά απολύτως αναστολή το να τις παρουσιάσει και να συζητηθούν δημοσίως… Παρότι δεν βρισκόμαστε ούτε στο ’94, ούτε στο ’96 αλλά στο 2008!

  Αλλά ας κλείσουμε πρώτα τον κύκλο των εκκρεμοτήτων που γεννούν οι παλιές πρακτικές και τα ερωτήματα που αιωρούνται!

  Και σε ξαναρωτάω:

  Γιατί δεν δίνουν τουλάχιστον τον οικονομικό απολογισμό για να μην συντηρούνται οι σκιές ;;;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 70. Αυτό φαντάζομαι ότι θα πρέπει να το απευθύνεις στους ίδιους, δηλαδή εφόσον έχεις την εντύπωση ότι «δαγκωσαν» λεφτά, να τους κάνεις μια επιστολή (ή ακόμη και εξώδικο εάν έχεις συνεισφέρει οικονομικά για την Ρωμανία) και να λάβεις απάντηση εντός εβδομάδας.
  Γράφετε σε ένα blog και επειδή δεν απαντάει έδω μέσα ο Χαραλαμπίδης, σημαίνει ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να απαντήσει; ΤΟ ίδιο ισχύει και για τον Φωτιάδη. Εάν θέλει κανείς από τους κριτές να ακολουθήσει τον δρόμο αυτό, μπορώ να βοηθήσω στο να εντοπιστούν διευθύνσεις τους, είτε ηλεκτρονικές είτε οικίας.
  Αλλά σε παρακαλώ, δεν πιστεύω να έχεις την απαίτηση να απαντήσω εγώ για λογαριασμό τους. Ούτε όφελος έχω από αυτήν την ιστορία, αλλά κυρίως ούτε αρμοδιότητα.

  Ένας Πόντιος είμαι και γω που αναγνωρίζω στον Χαραλαμπίδη τουλάχιστον τον ρόλο του για να θεσπιστεί η 19η Μαϊου, για να μην επεκταθούμε στα υπόλοιπα.
  Εγώ θυμάμαι πάντως στο σχολείο μου, να μας βγάζουν έξω οι καθηγητές και να γίνεται ομιλία για την ποντιακή γενοκτονία.
  Κουτσή στραβή, με παραλείψεις, με λάθη, να συμφωνήσω.
  Ας δούμε λίγο και τι κάναμε ΕΜΕΙΣ για το ποντιακό ζήτημα πριν πετροβολήσουμε τον Χαραλαμπίδη ή τον Φωτιάδη.

  Δεν μου αρέσει καθόλου το να γίνομαι δικηγόρος. Παρακαλώ μην με χρησιμοποιείτε ως τέτοιο.

  Σχόλιο από planitas | 25/02/2008

 71. planitas

  δεν έχω καμιά εντύπωση!

  Η συζήτηση αυτή δε γίνεται για τις εντυπώσεις αλλά γιατί οι κανόνες του έντιμου και δημοκρατικού βίου πρέπει να υπάρχουν και στον ποντιακό χώρο.

  Το ζήτημα της γενοκτονίας και το τι έκανε αυτός ή ο άλλος είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο σκοπεύουμε να το ανοίξουμε κάποια στιγμή.

  Εάν ενδιαφέρεσαι το πως βλέπει η παρέα που έφτιαξε τούτο το μπλογκ το ζήτημα αυτό μπορείς να δεις τα σχετικά κείμενα. Και κυρίως το: «Πόντος και Αριστερά«!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 72. planita, έξυπνα το παίζεις το παιχνίδι. Υπερασπίζεσαι την ιστορία του κυρίου Χαραλαμπίδη στο ΠΑΣΟΚ το οποίο βέβαια, όπως δηλώνεις, ποτέ δεν ψήφισες, ούτε και όταν συμμετείχε και καθοδηγούσε τον Ανδρέα και ολόκληρο το κίνημα ο πολιτικός σου φίλος (εδώ γελάνε μέχρι λιποθυμίας με αυτή τη γελοιότητα την οποία αναπαράγουν πολιτικά μή σκεπτόμενοι).

  Η ουσία όμως δεν είναι η πορεία του Μ. Χαραλαμπίδη στο ΠΑΣΟΚ,αυτή κρίθηκε και η πολιτική ιστορία τον έβαλε εκεί που ανήκει(να τον θαυμάζουν μόνο παραεκλησιαστικοί, εθνικιστές και ακραίοι). Η λειτουργία της ομάδας αυτή στον οργανωμένο χώρο είναι αντιδημοκρατική, αδιαφανής και σκοτινή. Ποτέ δεν συμμετείχε σε δημοκρατική διαδικασία.

  Σχόλιο από Καρσλής | 25/02/2008

 73. Ευχαριστώ που με κατατάσσεις στους παραεκκλησιαστικούς τους εθνικιστές και τους ακραίους. Υπάρχει δυνατότητα υγιής πνευματικά άνθρωπος να συμφωνήσει με τον Χαραλαμπίδη ή να πάω να με κοιτάξει και γιατρός;

  Για να λύσω την αντίφαση που δημιούργησες στο μυαλό σου σχετικά με τα γραφόμενά μου, να σε πληροφορήσω ότι είμαι 23 χρονών. Άρα όταν ο Χαραλαμπίδης ήταν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχα καν δικαίωμα ψήφου.

  Ψαχτήκατε ποτέ, να βρείτε ποιός έκανε την πρόταση για να θεσπιστεί η 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων; Και από ποιούς υπονομεύτηκε, στην συνέχεια, η όλη προσπάθεια; Και το ίδιο εργάκι μήπως παίχτηκε και στην Ρωμανία; Να τα λέμε όλα.

  Σχόλιο από planitas | 25/02/2008

 74. planitas

  η μέθοδος που ακολουθείς δεν είναι σωστή!

  Για τα ζητήματα της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με τον Χαραλαμπίδη επικαλείσαι το ότι τότε δεν ψήφιζες!

  Για το ζήτημα της Ρωμανίας που είναι το θέμα ΤΩΡΑ δεν έχεις άποψη και μάλλον συμφωνείς με τις μεθοδεύσεις της Ομάδας Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη.

  Έχεις όμως άποψη για το πλέον σύνθετο ζήτημα αυτό της Γενοκτονίας !!! Και θέλεις να μεταφερθεί η συζήτηση στο ζήτημα αυτό, για το οποίο σου δηλώσαμε ότι θα ανοίξουμε σίγουρα τη συζήτηση και σε παραπέμψαμε στο σχετικό μας κείμενο.

  Πες -αν θέλεις και αν έχεις βέβαια- την άποψή σου για το ζήτημα της ΡΩΜΑΝΙΑΣ…

  Ούτε για το Κόσοβο συζητάμε αυτή τη στιγμή, ούτε για τη Γενοκτονία, ούτε για το κουρδικό ή το κυπριακό ζήτημα!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 75. planita, κανείς δεν μπορεί να σε κατατάξει πουθενά και ειδικά εγώ. Σου λείπουν βασικές γνώσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει με την πλειοψηφία αυτών που υποστηρίζουν αυτήν την ομάδα. Δεν γνωρίζεις σχεδόν τίποτα για «το εργάκι» που όπως λες παίχτηκε για την γενοκτονία και την Ρωμανία. Πιστεύεις ότι σου λένε. Όσοι επιδίωξαν και ενημερώθηκαν, (ειδικά για το θέμα Ρωμανία), για τα πραγματικά γεγονότα έφυγαν μακρυά, για να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους.

  Σχόλιο από Καρσλής | 25/02/2008

 76. Μ-π,

  φρονώ ότι διαβάζεις και καταλαβαίνεις ελληνικά. Δεν επικαλέστηκα πουθενά το ότι δεν ψήφιζα. Απλώς επειδή μου ζητήθηκε να εξηγήσω μια φαινομενική αντίφαση από μέλος του φόρουμ (πως δηλαδή συμφωνούσα με τον Χαραλαμπίδη αλλά δεν ψήφισα ποτέ ΠΑ.ΣΟ.Κ.), έδωσα κάποιες πληροφορίες σχετικά για να αποφασηνίσω την θέση μου.

  Επίσης, σου ξαναείπα ότι το ζήτημα της Ρωμανίας δεν τέθηκε στη σωστή βάση.
  ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΤΗΝ ΡΩΜΑΝΙΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
  Πολύ καλή μου φάνηκε η πρόταση, σε μία εποχή που η Ελλάδα ΔΕΧΕΤΑΙ μετανάστες, και μάλιστα από χώρους ποντιόφωνους, να δημιουργηθεί ένα κέντρο όπου θα διατηρηθεί αυτό το ιδιαίτερο χρώμα της παράδοσής μας και η ανάμνηση της κοινής κληρονομιάς, της ρωμανίας.
  Βέβαια εσείς μπορεί να προτιμάτε να συσσωρεύονται οι οικονομικοί μετανάστες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ακούγεστε. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν πραγματικά εναλλακτικές προτάσεις και ο Μ. Χαραλαμπίδης έχει προσφέρει ουκ ολίγες. Δεν μου αρέσει το γλύψιμο και δεν κατασκευάζω είδωλα.

  Αλλά σου είπα, άλλο πράγμα να κρίνουμε την Ρωμανία ως πολιτική (και έχει βέβαια ο καθένας δικαίωμα να διαφωνήσει με αυτήν την πολιτική), και άλλο να μιλάμε για «φαγώματα». Και είπα από την αρχή: Αν ο σκοπός αυτής της συζήτησης είναι οποιοσδήποτε άλλος από το να δημιουργηθούν εντυπώσεις, διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας υπάρχουν και για τον Χαραλαμπίδη και για τον Φωτιάδη. Ιδού η Ρόδος.

  Σχόλιο από planitas | 25/02/2008

 77. Προς καρσλή,

  Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι πλήρης γνώσεων. Αλλοίμονο αν ήμουν. Όμως δεν δέχομαι το «πιστεύω ότι μου λένε».

  Εάν θέλεις και συ, μπορείς να συνεισφέρεις στη συζήτηση, εξηγώντας τα γενικά που έγραψες περί «ανθρώπων που έφυγαν για να διασώσουν την αξιοπρέπειά τους».

  Σχόλιο από planitas | 25/02/2008

 78. planitas,

  Δεν αμφισβητώ εύκολα τις προθέσεις κανενός, αλλά επειδή καμιά φορά οι καλές προθέσεις είναι ο χειρότερος σύμβουλος της αλήθειας, ας αναφερθούμε σε ορισμένα γεγονότα:

  -η εταιρεία Ρωμανία ιδρύθηκε απο πρόσωπα(απολύτου επιλογής του κυρίου Χαραλαμπίδη) αλλά και φορείς, μεταξύ των οποίων και μία Ομοσπονδία.
  -μέσω εράνου συγκεντρώνονται χρήματα για ενίσχυση του έργου της εταιρείας.
  -γίνονται διάφορες δωρεές για τον ίδιο σκοπό
  -«εν μιά νυκτί» διαλύεται η εταιρεία Ρωμανία χωρίς να το γνωρίζουν ακόμα και ιδρυτικά μέλη και κύρια η μοναδική Ομοσπονδία δηλαδή τουλάχιστον 50 σύλλογοι.
  Μέχρι σήμερα κανένας δεν γνωρίζει τίποτα για την διαχείρηση των όποιων ποσών συγκεντρώθηκαν στους λογαριασμούς αυτούς.
  Κανένας υπαινιγμός αλλά όταν και ο τελαυταίος σύλλογος, που διαχειρίζεται ασήμαντα ποσά, δίνει κάθε χρόνο απολογισμό στο σώμα της Γ.Σ και υφίσταται έλεγχο και κριτική, δεν είναι δυνατόν οι διαχειριστές σημαντικών ποσών να κλείνουν το θέμα έτσι, χωρίς απολογισμό ούτε στους μετόχους.

  Αν μετά απο αυτά τα λίγα συνεχίζεις να μου αναφέρεσαι σε μεγάλες ιδέες και οράματα, καλύτερα να σταματήσω εδώ και «ο καθείς εφ΄ω ετάχθει»

  Σχόλιο από Καρσλής | 25/02/2008

 79. Δηλαδή μου λες, ότι όλοι αυτοί οι μη κερδοσκοπικοί σύλλογοι, εξαπατήθηκαν ομαδικώς και δεν υπήρξε ούτε μια εξώδικος, για να διεκδικηθούν τα κλεμμένα χρήματα; Και δεν υπήρξε ποτέ δίκη του Χαραλαμπίδη για οικονομικά αδικήματα; Οπότε η ηθική δικαίωση όλων αυτών των ανθρώπων θα έρθει μέσω μπλογκ;

  Γιατί κάτι δεν μου δένει καλά σε όλη αυτή την ιστορία;

  Σχόλιο από planitas | 25/02/2008

 80. Καρσλή, έχει δίκιο ο πλάνητας…

  Με μια έννοια εάν ο οργανωμένος ποντιακός χώρος είναι τόσο εύκαιρος και γελοίος ώστε να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, καλά να πάθει… Είναι άξιος της μοίρας του. Είναι δυνατόν να μην έχει υπάρξει ούτε μια Εξώδικος Πρόσκληση για την απόδοση λογιαριασμού και να έχει κλείσει με τον τρόπο αυτό η Εταιρεία και όλοι να κινούνται στη λογική «πάτα απάν».

  Γιατί μας έχουν ξεσκίσει όλοι; Γιατί φαίνεται ότι είμαστε ένας αναξιοπρεπής κοινωνικός χώρος

  Θα ήθελα και ‘γω μια ερμηνεία γιατί αποδέχτηκε ο οργανωμένος ποντιακός χώρος αυτή την προσβλητική συμπεριφορά από την ομάδα Χαραλαμπίδη;

  Και να ρωτήσω κάτι ακόμα: Γιατί μετά από τόσο καιρό η ΠΟΕ δε μας στέλνει την καταγγελία για την ΠΟΝΤΟΣ-ΒΙΖΑ παρότι το αποφάσισε ομόφωνα στο Δ.Σ. της;

  Μήπως πάει να κουκουλώσει κι αυτή την εκμετάλλευση των συμβόλων γιατί αποδείχθηκε ότι οφσόρ εταιρείες ανήκουν σε κάποιον «τεμέτερον»; Ρε μπας είναι ο Χαραλαμπίδης πίσω κι απ’ αυτή την ιστορία;

  Πλάνητα,

  οι πιο πολλοί της παρέας εδώ δε δραστηριοποιούνται στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
  Βλέπουν με αηδία τα δρώμενα και τις μαφίες και ελπίζουν σε μια καλύτερη μέρα.

  Όταν και αν ξυπνήσει ο κόσμος και τους αρχίσει όλους αυτούς στις σφαλιάρες!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 81. Ομέρ, ας μην είμαστε ισοπεδωτικοί.

  Προσπάθειες να δοθούν απαντήσεις έγιναν. Σε παραπάνω σχόλιο μετέφερα το σχετικό απόσπασμα από το κείμενο του Αγτζίδη που χρησιμοποίησες.

  Νομίζω ότι είναι από τα αποκαλυπτικότερα σημεία. Το ξανα-παραθέτω παρακάτω.

  Μ-π

  ———————————————————————————————-

  “….Επειδή το αίτημα για την ίδρυση της Ρωμανίας το είχα στηρίξει δημοσίως παλιότερα, ζήτησα το ‘99 έναν απολογισμό με αφορμή την ίδρυση του κόμματος του κ. Χαραλαμπίδη.

  Στο έγγραφό μου που τους απεστάλη, αναφερόταν μεταξύ άλλων:

  “…είναι εύλογη η ανησυχία μου για την πιθανότητα να υπάρχουν κοινά ταμεία μεταξύ του κόμματός σας και της «Ρωμανίας», πόσο μάλλον που ήδη άρχισαν οι φήμες ότι τα γραφεία της «Ρωμανίας» και του ΚΕΠΟΜΕ χρησιμοποιούνται στο νέο εγχείρημα. Βεβαίως, πιστεύω ότι κανείς δε θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ποσό, που συγκεντρώθηκε λόγω της ευαισθησίας του ελληνικού λαού για ένα ιερό σκοπό -όπως η ανέγερση του Αγίου Ευγενίου- σε κάποιον άλλο σκοπό, όσο ιερός και αν φαντάζει στα μάτια των πρωταγωνιστών. Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια, θα σας παρακαλούσα εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος να μου κοινοποιήσετε έναν οικονομικό απολογισμό της «Ρωμανίας», από τη στιγμή που ζήτησα δημοσίως την ενίσχυσή της (21-2-1994) και να μου περιγράψετε τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο φορέων και ειδικότερα μεταξύ των ταμείων τους.”

  Η προσπάθεια αυτή για διαφάνεια, η οποία ήταν απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα, προκάλεσε την μήνιν του προέδρου κ. Χαραλαμπίδη. Φυσικά καμιά απάντηση δεν έλαβα. Και από τότε κανείς άλλος δεν έχει λάβει γνώση του οικονομικού απολογισμού. Η αποδοχή αυτής της συμπεριφοράς από τους Πόντιους της Ελλάδας πιθανόν να αποδεικνύει ένα προηγούμενο συμπέρασμα: Ότι δηλαδή έχουν εθιστεί στο να αποδέχονται παράλογες και παράνομες, ακόμα, συμπεριφορές.”

  ———————————————————————————————-

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 82. Νομίζω πως ο ενιαίος ποντιακός χώρος αποφάσισε για την ΡΩΜΑΝΙΑ το καλοκαίρι του 2003 στην Θεσσαλονίκη έτσι δεν είναι .

  Υπάρχει σαν θέμα για ίδρυση της πόλης Ρωμανιας στο καταστατικό τις Π.Ο.Ε ?

  ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ

  ΤΟ ΑΠΑΦΑΣΙΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ και ας μην το θέλανε κάποιοι

  Σχόλιο από xatsior | 25/02/2008

 83. planitas,

  Μιλάς για κλεμένα χρήματα, για δίκες κ.α πλέκοντας το δικό σου σενάριο. Η πραγματικότητα δεν απαιτεί ούτε δίκες ούτε και είναι πιθανή η κατάχρηση χρημάτων. Εμένα με ενοχλεί και με τρομάζει, αυτό που εσύ προσπερνάς άνετα. Η λογική της ομάδας ότι, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους ζητήσει απολογισμό, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα θεσμικό όργανο αλλά μόνο στην ομάδα τους. Αυτό είναι το πρόβλημα και όλα τα άλλα περί διασπάθησης και ανάγκης δίκης κι΄ αν δεν είναι, λειτουργούν προβοκατόρικα.

  Το ερώτημα είναι απλό: Οφείλουν όλοι να λογοδοτούν στα συλλογικά όργανα και να σέβονται τις αποφάσεις τους; Αν σ΄αυτό συμφωνούμε, ας διαφωνούμε σε όλα τα άλλα.

  Σχόλιο από Καρσλής | 25/02/2008

 84. Μα δεν το προσπέρασα ποτέ. Εγώ έπλεξα το σενάριο;

  Να με συμπαθείς Καρσλή, αλλά δεν έγραψα εγώ για «μακρυά χέρια» και για «παγκάρια». Κανείς από εμάς δεν γεννήθηκε χτες, και όταν λέμε κάποιες εκφράσεις καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοούμε.
  Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει σε μία χώρα, όπου το μόνο που ακούγεται δεξιά και αριστερά είναι «όλοι τα παίρνουν». Ο Νεοέλληνας υποψιάζεται από τον μπακάλη της γειτονιάς του, μέχρι τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Και πες μου ότι δεν είναι έτσι.

  Το ζήτημα είναι, ότι κάποτε από τις κατηγορίες του στιλ «Ο Χαραλαμπίδης τα παίρνει», πρέπει να προχωράμε και στις πράξεις.
  Εμένα πάντως αν με έκλεβε κανείς, θα του έστελνα εξώδικο.
  Φέρε τα λεφτά πίσω αλλιώς θα με αναγκάσεις να διεκδικήσω τα λεφτά που «δάγκωσες».
  Τα πράγματα είναι πολύ απλά και αναρωτιέμαι γιατί τα λιβανίζουμε με τις ώρες.

  Για μένα ο Χαραλαμπίδης είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Και να είστε όλοι σίγουροι πως αν αποδειχτεί πως είναι ένοχος θα είμαι ο πρώτος που θα τον «κράξω».

  Όμως μέχρι τότε, προτιμώ να τον κρίνω ως πολιτικό άνδρα και να λέω ότι είναι ένας άνθρωπος που προώθησε και βοήθησε το ποντιακό ζήτημα.
  Με δική του πρόταση θεσπίστηκε η ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, και ήταν από τους πρώτους που προσπάθησε να διεθνοποιήσει το ζήτημα σε αρμόδιες επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

  Όσο για τα συλλογικά όργανα που με ρωτάς, Καρσλή, εξαρτάται από τα συλλογικά όργανα. Ας πούμε αν στείλει επιστολή κάποιος σύνδεσμος του Ολυμπιακού και πει στον Χαραλαμπίδη «δωσε μας οικονομικά στοιχεία για την Ρωμανία», δεν έχει καμία υποχρέωση να τους τα δώσει. Αν όμως στείλει π.χ. ένας ποντιακός σύλλογος που συνεισέφερε οικονομικά και πολιτικά στην δημιουργία της πόλης, ασφαλώς και οφείλει να λάβει ενημέρωση. Δεν ξέρω αν σε κάλυψα.

  Σχόλιο από planitas | 26/02/2008

 85. planitas

  δεν είσαι εντάξει! Μόνο στον Καρσλή απαντάς!

  Δηλαδή ένας πολίτης που παρακίνησε δημοσίως και εγγράφως άλλους πολίτες να καταθέσουν τον οβολό τους στον έρανο για τη Ρωμανία στο λογαριασμό του ΚΕΠΟΜΕ και κατέθεσε και ο ίδιος χρήματα, δικαιούται να ζητησει απολογισμό;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2008

 86. Άσε που νομίζω ότι και η ΠΟΕ έχει ζητήσει τον οικονομικό απολογισμό ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η αρχική της δέσμευση προς τη Ρωμανία. Και ότι, όποτε κάποιοι (εκπροσωπώντας την πρωτοβουλια για τον Άγιο Ευγένιο μετά τη διάλυση της Εταιρείας «Ρωμανία») έφερναν το ζήτημα αυτό σε συνεδριάσεις πάντα τους ζητιόταν ο οικονομικός απολογισμός.

  Αν κάποιο μέλος του Δ.Σ. μας διαβάζει καλό θα ήταν να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει…

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2008

 87. planitas,

  Η δική μου επιμονή στο θέμα αφορά καθαρά στο πολιτικό και ηθικό σκέλος αλλά επειδή εσύ επιμένεις στο ποινικό μέρος σου λέω ότι είναι γελοίο το να υποστηρίξει κανείς ότι ο Μιχ. Χαραλαμπίδης «έφαγε» λεφτά και «πλούτισε» απο την Ρωμανία. Αυτά είναι αστεία πράγματα.

  Το πρόβλημα είναι ότι διακατέχονται απο μεσιανικές αντιλήψεις και πιστεύουν ότι έχουν αποστολή-εντολή απο ψηλά να σώσουν τον ποντιακό ελληνισμό και όχι μόνο. Θεωρούν άχρηστους και ανίκανους εκατοντάδες συλλόγους, Ομοσπονδίες, παγκόσμια όργανα όταν δεν υποτάσονται. Αυτό που είναι σοβαρό για μένα είναι το γεγονός ότι υπήρχε μέχρι προσφατα μια αρωστημένη ανοχή απέναντι στην ομάδα αυτή.

  Κάτι σαν ιερές αγελάδες που και να σε πατούσαν δεν έπρεπε να αντιδράσεις παρά μόνο να κάνεις στο πλάϊ και να ανοίξεις τον δρόμο σ΄αυτές. Ευτυχώς αυτό τελείωσε και έτσι η παθογένεια αυτή είναι υπό θεραπεία. Μετά απο τον μικρό διάλογο που έχουμε κάνει στην blogόσφαιρα εκτιμώ ότι συμφωνούμε σε πάρα πολλά, ένας που διανύει την 7η δεκαετία του και ένα νέο παιδί που θέλει να τα βλέπει όλα με θετική ματιά και έτσι πρέπει.

  Σχόλιο από Καρσλής | 26/02/2008

 88. Καρσλή, πως είσαι τόσο βέβαιος ότι ΔΕΝ “έφαγε” λεφτά και ΔΕΝ “πλούτισε” απο την Ρωμανία ο Χαραλαμπίδης;

  Μήπως έχεις δει τον οικονομικό του απολογισμό και ΔΕΝ το ‘μολογάς;

  Ή τον κοίταξες στα μάτια και θυμηθηκες το χρέος απέναντι στους 353.000 νεκρούς μας και είπες «δε γ@μι%τ@* τώρα! Με τα λεφτά θ’ ασχολούμαστε; Εδώ μας πλακώνει το ιστορικό ΧΡΕΟΣ !»


  Ομέρ Ρωμανίδης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2008

 89. για το θεμα χαραλαμπιδη φταει η ποε, οι συνδικαλιστες των ορυχειων της δεη.

  ο καρσλης γνωριζει και δεν τα λεει.

  εγω τα λεω. εγω ζητησα οικονομικο απολογισμο στο δ.ς της ποε με ομοφωνη αποφαση 62 σωματειων της κεντρικης μακεδονιας-θεσσαλιας. ποιοι κλωτσουσαν και απερριπταν την θεση αυτη? καρσλη στην μνημη του ταβουλτσιδη οφειλεις να παρεις θεση και αφηστε τις προσκαιρες συμμαχιες γιατί ετσι βολευει η συγκυρια.

  αν ηθελε η ποε με τα 351 σωματεια της θα το ειχε σκουπισει το θεμα.

  εδω και την ποντολατσοκαρτα δεν σκουπιζει,τον ψωμιαδη δεν σκουπιζει που επαθε αφωνια για το κεμαλοστεφανο του καραμανλη δεν σκουπιζει και ερχεται απο την πισω πορτα {ο νομαρχης}να θολωσει τα νερα για την εκδηλωση της 19ης μαιου.

  ειμαι και θα μεινω πιστος στον αδερφο γιωργο ταβουλτσιδη ο οποιος μου λειπει ολο και περισσοτερο

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 26/02/2008

 90. planitas,

  Στο σχόλιο 78 σε ενημερώνω ότι αγνοήθηκε μια ομοσπονδία μέτοχος της εταιρείας Ρωμανία(50 σύλλογοι) και όχι μόνο δεν της δόθηκε απολογισμός αλλά διέλυσαν την εταιρεία κρυφά απο την Ομοσπονδία.

  Το γεγονός αυτό, πέρα απο το ηθικό και πολιτικό αγγίζει τα όρια και της νομιμότητας, εσύ το προσπερνάς και μας μιλάς για κάποιον σύνδεσμο του Ολυμπιακού και άλλα ευτράπελα. Αν δεν πάρεις καθαρή θέση σ΄αυτό το γεγονός, μειώνεις την αξιοπιστία σου, τουλάχιστον απέναντί μου.

  Σχόλιο από Καρσλής | 26/02/2008

 91. Γιώργο Γεωργιάδη

  Όσοι συμμετέχουν στο Δ.Σ της ΠΟΕ σίγουρα γνωρίζουν τη στάση κάθε μέλους στα θέματα αυτά, Ομάδας Χαραλαμπίδη, Εταιρείας Ρωμανία, κάρτας pontos visa κ.α Στην ΠΟΕ όμως κάθε φορά και σε κάθε θέμα λαμβάνονται αποφάσεις που στηρίζει η πλειοψηφία.

  Εξ όσων γνωρίζω τελευταία παρατηρείται μια στροφή στην θέση σημαντικών στελεχών της ΠΟΕ και αλλάγή του κλίματος. Αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται γιατί δεν βοηθά στην δυναμική που ήδη αναπτύσσεται.

  Η ΠΟΕ απογαλακτίζεται απο την γνωστή ομάδα και αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη για το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού.

  Εσύ, διαθέτοντας και την επαγγελματική τεχνογνωσία έχεις επισημάνει, πολλές φορές και έγκαιρα, αλήθειες που δεν αξιοποιήθηκαν. Η συλλογική δράση έχει ορισμένες αδυναμίες αλλά δεν παύει να είναι η μόνη δημοκρατική διαδικασία. Αλλαγή των συσχετισμών είναι η απάντηση.

  Σχόλιο από Καρσλής | 26/02/2008

 92. Νομίζω ότι έχει δίκιο ο «Ομέρ»!

  Δεν θα έπρεπε να απενοχοποιείται τόσο εύκολα κάποιος που βαρύνεται με τόσο αντιδραστική συμπεριφορά εις βάρος του ποντιακού χώρου -όσο ευφυής και να είναι κατά τα άλλα!

  Η υποτιθέμενη προσφορά του στο χώρο δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ!

  Τι λες «Καρσλή»;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2008

 93. Υποτιθέμενη;
  Αμφισβητείς ότι η 19η Μαϊου θεσπίστηκε με πρόταση του Χαραλαμπίδη;
  Αμφισβητείς ότι ήταν από τους πρώτους που διεθνοποίησαν το θέμα της γενοκτονίας όταν στην Ελλάδα πουλούσαν φτηνό εθνικισμό;
  Η προσφορά του Χαραλαμπίδη στο παρελθόν δεν είναι υποτιθέμενη, είναι δεδομένη.

  Είπαμε, τα της Ρωμανίας, τα οικονομικά και οι λοιπές σημερινές κατηγορίες να μπούνε όλα στην σειρά που τους πρέπει και οι θιγόμενοι να λάβουν τα μέτρα τους. Τι παραπάνω να πω δηλαδή; Θέλεις να καταδικάσω τον Χαραλαμπίδη για ένα ζήτημα που ΔΕΝ ΞΕΡΩ;

  Όσο για το τι απαντάω, απαντάω όσο μπορώ σαν ένας άνθρωπος που κάνει παράλληλη συζήτηση με 3-4 άτομα. Να με συγχωρείς. Δεν έχω δείξει διάθεση να αποφύγω την συζήτηση για τίποτα, απλούστατα γιατί σε είπα από την αρχή ότι δεν έχω προσωπική εμπλοκή στο ζήτημα, την άποψή μου λέω.

  Σας είπα από την αρχή ότι δεν θέλω να κάνω τον δικηγόρο του Χαραλαμπίδη και του Φωτιάδη. Εξακολουθείτε να με βλέπετε έτσι. Τι να κάνουμε!

  Σχόλιο από planitas | 26/02/2008

 94. Μ-π

  Δεν απενοχοποίησα ποτέ τον Χαραλαμπίδη αλλά και δεν θα τον ενοχοποιήσω εύκολα για οικονομική κατάχρηση. Αλοίμονο αν το πρόβλημα Χαραλαμπίδη το ευτελίσουμε σε κάποια κακή οικονομιή διαχείρηση. Είναι πολύ βαθύτερο και πιό διαβρωτικό. Πιθανόν να δέχτηκε οικονομική ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα του κόμματός του αλλά μέχρι εκεί. Βέβαια είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι «ξυπνιοι» απο τον περίγυρό του, έχουν επωφεληθεί και οικονομικά.

  Οι περισσότεροι όμως απλά κάνουν πολιτική «ψυχοθεραπεία» καλύπτοντας τις πολιτικές φαντασιώσεις τους. Ο Μ. Χαραλαμπίδης πολιτικά είναι στο περιθώριο χωρίς καμία πολιτική δυνατότητα.

  Πρέπει σιγά-σιγά να μην ασχολούμαστε καθόλου ούτε με την ομάδα, την οποία πρέπει να αναλάβει πλέον η σάτιρα.

  Σχόλιο από Καρσλής | 26/02/2008

 95. planitas

  είναι πολύ καλό σε μια συζήτηση να υπάρχουν πολλές απόψεις. Εγώ τουλάχιστον δεν σε είδα ως εκπρόσωπο κανενός. Πάνω στις θέσεις σου έκανα τις όποιες παρατηρήσεις.

  Για τη λέξη «υποτιθέμενη» που σε ενόχλησε, μπορώ να συμπληρώσω ότι το ζήτημα της Γενοκτονίας και της ανάδειξης του ιστορικού γεγονότος έχει κάποιες άγνωστες πλευρές. Όπως αυτό που αναγράφεται στα κείμενα που φιλοξενούμε, ότι δηλαδή υπήρχαν περισσότερες της μια ομάδες (ή παρέες) που προωθούσαν την ιδέα για αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η κάθε μια από την πλευρά της, με τον τρόπο της και τη δυναμική που διέθετε. Εξάλλου το πρώτο δημόσιο κείμενο για τη Γενοκτονία ήταν μια προκήρυξη της «Αργώς» το καλοκαίρι του ’86 και το πρώτο δημοσιευμένο κείμενο στο περιοδικό «Κονβόι» το χειμώνα του ίδιου χρόνου. Το ΚΕΠΟΜΕ άργησε στο να βγει και να μιλήσει δημόσια για τη Γενοκτονία.

  Σαφώς όμως, η συμβολή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ως μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ -δηλαδή ενός οργάνου με ιδιαίτερο βάρος στα ελλαδικά πολιτικά πράγματα- ήταν καθοριστική. Κυρίως όσον αφορά την πολιτική «δύναμη πυρός» που μπορούσε να διαθέσει ο ποντιακός χώρος. Φυσικά επίσης, ο Χαραλαμπίδης επέλεξε τελικά και προώθησε την πρόταση που του κατέθεσε ο Νεοκλής Σαρρής για θέσπιση της ημέρας 19 Μαϊου ως επίσημης επετείου .

  Κανείς δεν αμφισβητεί το συγκεκριμένο ρόλο του Χαραλαμπίδη εκείνα τα χρόνια.

  Η αμφισβήτηση έχει να κάνει με τον προσβλητικό και αυταρχικό τρόπο που αντιμετώπισε τους «Πόντιους υπηκόους» του, μετά. Καθώς επίσης και το πώς διαχειρίστηκε το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, το πώς η Ομάδα από τη μια και ο Τανιμανίδης (μ’ ότι αυτό συνεπάγετε) απ’ την άλλη, δεν ευνόησαν την ουσιαστική διάχυση των ιδεών αυτών στον επιστημονικό κόσμο. Και αρκέστηκαν σ’ ένα ρόλο «διαχείρισης της ιδιοκτησίας» τους.

  Μ’ αποτέλεσμα σήμερα, 14 χρόνια μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων, να μην υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ μη Πόντιος ιστορικός (προσοχή: εννοώ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ στην ειδικότητα και στις σπουδές) που να αποδέχεται τη δική μας προβληματική.

  Εάν αυτό δεν λέγεται ΑΠΟΤΥΧΙΑ, πές εσύ πως λέγεται!

  Και γι αυτή την κατάσταση φταίει στο μεγαλύτερο βαθμό η Ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη.

  Όταν μιλάμε για πολλά χαμένα χρόνια, κάτι τέτοια έχουμε στο μυαλό μας!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2008

 96. «..Αν όμως στείλει π.χ. ένας ποντιακός σύλλογος που συνεισέφερε οικονομικά και πολιτικά στην δημιουργία της πόλης, ασφαλώς και οφείλει να λάβει ενημέρωση…»

  «..εγω ζητησα οικονομικο απολογισμο στο δ.ς της ποε με ομοφωνη αποφαση 62 σωματειων της κεντρικης μακεδονιας-θεσσαλιας. ποιοι κλωτσουσαν και απερριπταν την θεση αυτη?..»

  Και ποιά απάντηση έλαβαν αυτά τα 62 σωματεία ?
  Πες τα βρε αδερφέ να γνωρίζουμε και εμείς οι περαστικοί..

  Σχόλιο από perastikos | 26/02/2008

 97. Αφήστε δε τα άλλα 50 σωματεία που σαν ομοσπονδία ήταν ιδρυτικά μέλη της εν λόγω εταιρείας «Ρωμανία».
  Και ποιός ξέρει τι άλλο….

  Δεν νομίζετε ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα?
  Όχι οικονομικό ούτε νομικό, αλλά απλά θέμα δημοκρατίας.
  Ποιός είναι αυτός που δεν απολογείται δεν δίνει λογαριασμό πουθενά και για τίποτα ?
  Πως θα συμβαδίσω εγώ με κάποιον ή κάποιους που γράφουν στα τέτοια τους απλές (όχι τίποτα σύνθετο) δημοκρατικές διαδικασίες ?

  Τρομάζω με τα «οράματα» όλων αυτών που μιλάνε για μένα χωρίς εμένα.

  Σχόλιο από perastikos | 26/02/2008

 98. Απ’ όλα αυτά που διαβάζω τόσες μέρες, βγαίνουν θλιβερά συμπεράσματα. Όχι μόνο για την περίπτωση της Ρωμανίας, αλλά και για την κατάσταση των οργανώσεων και των ομοσπονδιών. Ο «καρσλής» φαίνεται πολύ αισιόδοξος σε αντίθεση με τον «γεωργιάδη». Ποιον να πιστέψουμε; Και ποιόςείναι ο Ταβουκτσίδης και τι συνέβη; Πείτε ανοικτά. Ας έρθουν σε φως όλα τα προβλήματα. Μόνο έτσι μπορεί να διορθωθεί κάτι.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/02/2008

 99. ματσουκατε αν θελεις να αναφερεσαι στο ονομα μου δεν θα το βαζεις σε εισαγωγικα και αν εισαι ποντιος ελλην θα μιλας τογρια με τ΄ονεμα ς. αγουρεακα αμον εμεν. το ποιος ειναι ο ταβουλτσιδης φανερωσου να σου πω

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 27/02/2008

 100. Σιγά φίλε μου μην αρπάζεσαι.

  Δεν το έβαλα σε εισαγωγικά υπονοώντας κάτι. Απλώς όλα τα ονόματα που είδα ως υπογραφές τα έβαλα σε εισαγωγικά. Γράψε λάθος! Και γράφε το όνοματεπώνυμό σου, αφού είναι το ορθό, με μεγάλα αρχικά γράμματα.

  Άν για να ρωτήσω οτιδήποτε που αναφέρθηκε στη συζήτηση εδώ το εκλαμβάνει κάποιος για ανάκριση και αρχίζει και απαιτεί ονοματεπώνυμο, άστο καλύτερα. Άκυρη η απορία.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/02/2008

 101. τι ειπε ο ενεπεκιδης για τον ταλαμπανι χαραλαμπι? ποσα μαγαζα διατηρει η οικογενεια φωτιαδη στο μοναστηρι της σουμελα? ποσες βιλες χτιζει ο τανιμαν στη θερμη απο υστερημα του για τα παιδια του? ποτε δουλεψε τελευταια ο συνδικαλιστης της RWE-POE-ΔΕΗ{φεβρουαριο 1821 μ.Χ} ποσες μηνυσεις εκανε ο συγγραφεας Ανδρεαδης σε παραγοντα πολλων «κυβικων»?{ μια}. Αυτα ειναι θεματα

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 28/02/2008

 102. εθνολαικε ….

  εδώ απαιτείται η παρέμβαση του πλάνητα!

  Εγώ δεν ξέρω απ’ αυτά!

  Ένας φτωχός οικολόγος είμαι!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/02/2008

 103. Ομέρ

  τον planita μάλλον «τον χάσαμε». Κατάλαβε ότι υπερασπιζόταν μιά χαμένη και «χαμένη» υπόθεση και δεν θέλει να συνεχίσει. Είδε ότι δεν ακολουθήσαμε την «νομική-δικαστική» γραμμή, να αναζητούμε καταχραστές και να καταδικάζουμε «κλέφτες».

  Η εμονή μας να καταδικάζουμε πολιτικές πρακτικές και απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες έδειξε καθαρά και τους στόχους μας.

  εθνολαικέ

  αν κατάλαβα, καλή η τακτική κίνηση που έκανες.

  Σχόλιο από Καρσλής | 28/02/2008

 104. γαρσλη καλα πας. αν συνεχισεις να με παρακολουθεις εχεις να μαθεις πολλα.stick around

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 28/02/2008

 105. Καρσλή,

  πλάνητας είμαι, φυσικό είναι να χάνομαι.
  Συγγνώμη που δεν είμαι μέσα 24 ώρες για να απαντάω στο κάθε θρεντ για τον Χαραλαμπίδη και τον Φωτιάδη. Εκτός του ότι δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά μου, δουλεύω 2 δουλειές για να απολαύσω την δωρεάν ανώτατη παιδεία, οπότε εγείρονται και ανθρωπολογικά εμπόδια!

  Άλλωστε εγώ το έχω δηλώσει από την αρχή εδώ πέρα, ότι είμαι δικηγόρος της «ομάδας». Οπότε ό,τι κατηγορίες έχετε, μαζέψτε τες όλες να τις επισυνάψουμε στην μπλογκοσφαιρικη δικογραφία.

  Εθνολαϊκέ: οι υπαινιγμοί σου ήταν σαφέστατοι. Με έκανες να δω με άλλο μάτι την ζωή.

  Θα γράψω δέκα φορές στον πίνακα «δεν θα ξαναπώ καλή κουβέντα για τον Χαραλαμπίδη» και ίσως μου επιτρέψετε και κανένα διάλλειμα, έτσι;

  ΛΙΒ ΓΙΟΡ ΜΙΘ ΙΝ ΓΚΡΙΣ.

  Σχόλιο από planitas | 28/02/2008

 106. planitas

  Μου άρεσε το εν κατακλείδι σου:ΛΙΒ ΓΙΟΡ ΜΙΘ ΙΝ ΓΚΡΙΣ.

  Με μια έννοια, τι θα κάναμε χωρίς τον Χαραλαμπίδη και τον Φωτιάδη; Τουλάχιστον τώρα έχουμε να ασχολιόμαστε!

  Πέρα από τα όποια υπόλοιπα, η παρουσία τους «είναι μια κάποια λύση» στη μίζερη ποντιακή ζωή μας 🙂

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/02/2008

 107. planitas! κανεναν υπαινιγμο δεν εκανα! τα ειπα ολα σε δυο σειρες.

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 108. Δε θέλω να επέμβω στα των Αριστεροπόντιων και Χαραλαμπιδικών, πάντως εγώ το 2000 είχα ψηφίσει την ΔΠΕ του Χαραλαμπίδη! Βέβαια, αν κατέβαιναν οι Αριστεροπόντιοι αντί της ΔΠΕ, ίσως να ψήφιζα εκείνους. Αν αυτό αφήνει κάποιο μήνυμα το αφήνω στους αναγνώστες του σχολίου μου. Να προσθέσω ότι κανένα από τα έξι μεγαλύτερα κόμματα των τελευταίων εκλογών δε με εκφράζει. Τι θα γίνει με μας; θα μας σκεφτεί κανείς γιατί οι ευρωεκλογές του 2009 και όπως όλοι προβλέπουν ο δικομματισμός θα υποστεί τη μεγαλύτερή του ήττα. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!

  Σχόλιο από Μάρκος | 14/03/2008

 109. Λες βρε Μάρκο;

  Και γιατί δεν πάμε στο ΣυΡιζα;
  Είναι και ο Ρούντι εκεί. Δεν θάμαστε μόνοι!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/03/2008

 110. Oi apospis olon ine sevastes!!!
  Skopos tis anegersis tis ekklisias itan exarhis na litourgisi (ashetos ti sinevi sto mellon….).
  Kata tin tapini mou apopsi den noite kathe hrono tin imera tis doxologias, sas thimizo peripou 24/7, na pareuriskode metrimeni anthropoi kai fisika na mionete i proseleusi hrono me to hrono.
  Gnorizoume oti ipeuthini pleon ine i mitropoli Maronias kai Komotinis (megalo trauma kai auto).
  Mporoume,esto an den mporoume na voithisoume pou sigoura oloi kati mporoun na kanoun, mporoume na pareurethoume!
  Opoioi kai an vriskodai opisthen den pauei, an kapote me tin sindromi mas gini, na aniki se olous tou pontious kai mi fisika.
  Piste ato gia Hari tou Agiou Eugeniou, gia Patridan emoun! Sin P A T R I D A N o Agion Eugenion eton, amon do exeroumen oul, tranon egglesian. Giati na min ehomen ada pa enan aikon?

  Σχόλιο από pandec | 26/04/2008

 111. pandec, εδώ απ’ ότι καταλαβαίνω, εκτός από τις απόψεις υπάρχει και ένα πολιτικό εγχείρημα κάποιων περίεργων τύπων, που θέλησαν κάποια στιγμή να το παίξουν ηγέτες, βασιλιάδες και μεγαλοκομνηνοί και συμπαρέσυραν στο χαμό εκτός από το σαρκίο τους, ΚΑΙ τους οπαδούς τους και την εκκλησία.

  Δεν θάπρεπε πρώτα να σηκωθούν τα θύματά τους και να τους γαμωσταρίσουν, πριν αρχίσουν και πάλι να λατρεύουν τον Ύψιστο στα Πετρωτά;

  Μια ερώτηση κάνω… Μην παρεξηγιέστε!

  Σχόλιο από Kεπομίτης | 29/04/2008

 112. […] Η “πόλη” Ρωμανία: What? Τι; Sto eta? Nτo; Que? Ne dir? Ήντα; Was ist das? […]

  Πίνγκμπακ από -Xαραλαμπίδης VS Καλεντερίδης ; « Πόντος και Αριστερά | 22/05/2008

 113. Όσοι πολέμησαν στην εκστρατεία των Εξακεστο-Mαλκιδών,
  υπήρξαν μάρτυρες μιάς τολμηρής εξάπλωσης:
  σαν αλλεργία σε συγκαμένο δέρμα.

  Ιδίως ο γιός του Πεισίστρατου,
  οδήγησε ενάντια στη Θάσο στίφη
  αδίστακτων λυρητών και αυλητών.
  Όσο για το καθαρό χρυσάφι που χάρισαν στους Θράκες,
  ήταν σκληρό και μύριζε χώμα.

  Αρχίλοχος ο Πάριος (7ος πχ. αι.)

  Σχόλιο από Κεπομίτης | 26/05/2008

 114. i poe stirizi ROMANIA dilosi ekprosopoy toy ds

  emorfa epiteloys kati sosto

  Σχόλιο από xatsior | 03/07/2008

 115. xatsior

  εδώ ο κόσμος καίγεται και εσύ το χαβά σου !

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/07/2008

 116. lathos omer

  edo oi pontioi kaigomaste 90 xronia kai esis ta parapolitiko sas xava

  Σχόλιο από xatsior | 04/07/2008

 117. Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πώ… οπότε άστο!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/07/2008

 118. […] -Η “πόλη” Ρωμανία: What? Τ […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 119. »Το πιθανό επιχείρημα δημιουργίας ενός αντιτουρκικού πόλου στη Θράκη, ως αντιστάθμισμα της επιρροής που ασκούσε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής στη μουσουλμανική μειονότητα, δεν είχε αντίκρυσμα ….»

  Μα αυτή η ιδια η εργαλειακή χρήση των Ποντιων προσφυγων -που αναποφευκτα θα οδηγουσε στην Γκετοποιηση τους και στην ανεργια-οπως και οδηγησε οπου για τους ιδιους λόγους εγινε κατι αναλογο- στο ονομα μιας Δηθεν αλληλεγγυης- αυτή η χωρις προσχηματα εκμεταλευση του δραματος δεν ειναι απο μόνη της Θλιβερή; ..
  Εστω και σαν ιδεα ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/04/2009

 120. Δυστυχώς Νοσφεράτε είναι
  Εστω και σαν ιδέα…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/04/2009

 121. Παντως αυτό το πόστ αποκτά ξαφνικά μια Ειδική επικαιροτητα
  Και ειναι προς τιμην του Π &Α που εβγαλε στηνν επιφανεια τα σχεδια των τοτε Εθνολαικιστων ..Δεν αμφιβαλλ οτι πολλοι απο αυτους θα συνεχιζουν το Υποκριτικό τους εργο ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/05/2009

 122. αυτοι που παιρνουν ενα σκασμο προγραμματα στην αττικη τι ακριβως κανουν για το μή γκετο?

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 09/05/2009

 123. και κατι ακομα.. στο ιστορικο οργανωτικο συνεδριο του ιουνη του 2003 το ζητημα της καταστατικης υποστηριξης της «Ρωμανιας» εγκριθηκε με συντριπτικη πλειοψηφια,αν και καποιοι απο εμας ειχαμε αλλη αποψη. υπο την εννοια αυτην το συνολο σχεδον του οργανωμενου χωρου ή η μεγαλη του πλειοψηφια του ειναι καταραμενοι εθνολαικιστες. δηλ,καποιοι εδω μεσα απο το μπλογκ συμμετεχουν σε οργανα που οι εθνολαικιστες κυριαρχουν. και δεν βλεπω καποια καταγγελια επ αυτου..

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 09/05/2009

 124. παρατηρω μια επιλεκτικη καθυστερηση στην εμφανιση των σχολιων μου..άλλα μπαινουν σχεδον αμεσως και άλλα…

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 09/05/2009

 125. […] -Η “πόλη” Ρωμανία: What? Τι; Sto eta? Nτ […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 126. Reblogged this on Ῥωμηῶν Ἐνημέρωση.

  Σχόλιο από ΡΩΜΗΟΣ | 15/03/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: