Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Tα κείμενά μας για τη Μικρασιατική Καταστροφή

91 χρόνια  πριν, το δράμα της Ανατολής βρέθηκε στην κορύφωσή του. Οι ξενόδουλες κυβερνήσεις της Ελλάδας (κυρίως δεξιές μοναρχικές, αλλά κι οι βενιζελικές) υποταγμένες στους ξένους αφέντες επέτρεψαν να κυριαρχήσει στην Ανατολή μια από τις πιο αιματοβαμμένες εκδοχές του ρατσιστικού-μιλιταριστικού εθνικισμού: ο κεμαλισμός.  Καμιά σφαίρα δεν θα φτάσει από την Ελλάδα στους αντάρτες του Πόντου, γιατί το απαγόρευσαν οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές. Θα απαγορευτεί στους Μικρασιάτες να δημιουργήσουν δικό τους στρατό για να προστατεύσουν την πατρίδα τους και να  αντισταθούν στους κεμαλιστές. Οι ξενόδουλοι-εξαρτημένοι  κυβερνήτες της Ελλάδας θα απαγορεύσουν τον ίδιο το λαό να σώσει τον εαυτό του ένοπλα. Τον παρέδωσαν με πλήρη συνείδηση για το τι θα ακολουθούσε  σε μια ακραία δολοφονική εθνικιστική μηχανή, αυτή του Μουσταφά Κεμάλ. Τη Σμύρνη την εγκατέλειψαν χωρίς να ρίξουν μια τουφεκιά, έστω για την τιμή των όπλων.

Γιουσουφακια βέβαια του κεμαλικού εθνικισμού και της παλαιοελλαδίτικης ξενοδουλείας υπήρξε και η ανόητη, επίσης ξενόδουλη, ψευτοαριστερά των Πουλιόπουλου-Μπεναρόγια, που ακολούθησε τότε μια δωσιλογική πολιτική. Αντί να προσπαθήσει να συμφιλιώσει τους λαούς της Μικράς Ασίας και να  οργανώσει ένοπλα τις χριστιανικές και μουσουλμανικές μάζες, ενάντια σε κάθε εθνικισμό, δημιουργώντας σοβιέτ στα μικρασιατικά χωριά και τις πόλεις έπαιξε το ρόλο της πέμπτης φάλαγγας-χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία βέβαια βέβαια- και του υποστηριχτή της κεμαλικής νίκης και κατά συνέπεια της βίας ενάντια στις άτυχες μειονότητες. Αυτή η στάση δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά.  Είναι ένας απλός και γνήσιος αντιλαϊκός δωσιλογισμός.

 Όμως η βασική ευθύνη βαραίνει τη Δεξια της Ελλάδας, τον Ιωάννη Μεταξά προσωπικά, το θεσμό της μοναρχίας, αλλά και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που εγκατέλειψε το εγχείρημα της απελευθέρωσης των απειλούμενων ελληνικών, αρμενικών, ασσυροχαλδαϊκών και κιρκασιανών πληθυσμών στα χέρια των δεξιών ντεφετιστών,  των εθνικών απατεώνων-δολοφόνων του Λαϊκού Κόμματος.

 Ελπίζοντας ότι θα είμαστε χρήσιμοι σε κάποιους συντρόφους μας, θυμίζουμε στην ανάρτησή μας αυτή μερικά απ’ τα άρθρα που έχουμε ανεβάσει για το θλιβερό αυτό ζήτημα, που ακόμα διχάζει την ελλαδική κοινωνία, προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στους προσφυγικούς  πληθυσμούς (Πόντιους, Μικρασιάτες, Ανατολικοθρακιώτες) που ακόμα βιώνουν το ρατσισμό και την απόρριψη -αυτή τη φορά σε επίπεδο ιστορικής ερμηνείας και καθεστωτικής ιδεολογίας.

-Σφαγή της Σμύρνης: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

-Κεμάλ Ατατούρκ, ο δολοφόνος!

-Μικρασιατική Καταστροφή: ένα έγκλημα της Δεξιάς

-Σμύρνη 1922: Συνωστισμός στην παραλία!

…για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Oθωμανικής Αυτοκρατορίας

-88 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

-1 Νοεμβρίου 1920: οι μοιραίες εκλογές που έκριναν την ιστορία

-Το ύστατο “ΟΧΙ” ενός μικρού ανθρώπου…

.

-”Ιός”: πίσω από την κουρτίνα!

-Τι Χίτλερ τι Γκαίτε, τι Ατατούρκ τι Ναζίμ Χικμέτ!

-Μικρασία : «Η μεγαλύτερη περιουσία είναι η μνήμη» …

-Τιμώντας τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

-Σικάγο: Συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή

-Το βιβλίο Ιστορίας και η Συνθήκη της Λωζάννης

-Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων»

-Τα “κομμένα βιβλία”, η απωθημένη Ιστορία και η νεοελληνική υποκρισία

-Αλήτη, ΨΕΥΤΗ Μιχαλολιάκο: “Κάτω τα χέρια από Πόντο και Μικρά Ασία”

-Μουσείο Ατατούρκ στην πόλη που εγκαταστάθηκαν τα θύματά του

-Οι πρόσφυγες, η ακροδεξιά και … οι άλλοι

-H Γενοκτονία, η σφαγή της Σμύρνης και η υποκρισία του κυρίου Σαμαρά…

.

-Τρελλάθηκαν οι Αρεοπαγίτες…. και ξεφτιλίζουν το θεσμό;

-Nίκος Τσάγγας: Η Ρεπούση του Αρείου Πάγου

“Ακύρωση της Δίκης των Εξι”: Απατεωνιές στον Άρειο Πάγο ;

Ο Άρειος Πάγος, η ακροδεξιά και ο αναθεωρητισμός

-Ο Άρειος Πάγος και το μήνυμα: Προδώστε, ξεπουλήστε, λεηλατήστε… Εγώ είμαι εδώ για να σας αθωώσω!

-Η Δίκη των Εξι και ο Κολοκοτρώνης

.

Κίνηση για Αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Αυστραλία

.

-H ανομολόγητη πλευρά της ιστοριογραφίας

-Για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού (5)

-Ο παππούς Αντώνης, η Ρεπούση και ο Καρατζαφέρης…

13/09/2013 - Posted by | -προσφυγιά, -παράνοια, -Άρνηση Γενοκτονίας, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Ανόητοι, -Βιβλίο Ιστορίας, -Γενοκτονία, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Δωσιλογισμός, -Ιδεολογικά, -Λαμόγια, -Μνήμες, -Νακρατζάς-"Ιός", -εθνικισμός, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, Ανταλλάξιμοι, Αντιρατσιστικά, Αντιδραστικά, Αναθεωρητισμός, Μικρά Ασία

5 Σχόλια »

 1. Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.

  Σχόλιο από satyrikon | 13/09/2013

 2. Το λάθος ξεκίνησε από το Βενιζέλο που εξετέλεσε την εντολή που έλαβε από τους Άγγλους. Οι Άγγλοι για να περιορίσουν τη δράση των Ιταλών και για δικά τους συμφέροντα, όπως η κυριαρχία των στενών, πρότειναν στο Βενιζέλο να αποδεχθεί την πρόταση, όπως και άλλες φορές ενήργησε με ρίσκο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εκτίμησε καλά τα πράγματα, γιατί δεν μπόρεσε να καταλάβει τις προθέσεις των ισχυρών και δεν του βγήκε. Η Ελλάς όσα επέτυχε μέχρι τότε τα πέτυχε, γιατί παράλληλα εξυπηρετούντο και τα συμφέροντα των συμμάχων. Ο Βενιζέλος έπρεπε να αρκεστεί στα κεκτημένα της συνθήκης των Σεβρών, γιατί ο ελληνικός στρατός μπορούσε να διατηρήσει και χωρίς την θέληση των συμμάχων τα κεκτημένα, αλλά ούτε και οι Τούρκοι δεν θα το διακινδύνευαν και ο ελληνισμός στη Μ. Ασία δεν θα ανταλλάσσετο. Ο Μεταξάς επειδή είδε το έργο το οποίο καλείτο να αναλάβει ήταν πέρα από τις δυνατότητες του Ελληνικού στρατού δεν μπήκε σε αυτή τη λογική του Βενιζέλου. Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες, αλλά δεν δεν θέλω να επεκταθώ, όπως η μη ενίσχυση των Ποντίων, η μη χρήση του ανορθόδοξου πολέμου.Η ευθύνη ανήκει και στα δύο κόμματα βασικά, αλλά και στη στρατιωτική ηγεσία, γιατί δεν επέστησε τους κινδύνους του εγχειρήματος, προφανώς τυφλωθείσα από τις μέχρι τότε επιτυχίες.

  Σχόλιο από Κυριάκος Ιωαννίδης | 13/09/2013

 3. Κοινοποιώ εδώ ένα μηνυμα που άφησα σ’ ένα άρθρο του Χολέβα στο «Αντίβαρο»:

  ——————————————————————-

  ———————————————————-—-
  Κάτω τα χέρια από Χρυσόστομο Σμύρνης
  ————-————————————————-

  Βρείτε κάποιον άλλον να επικαλεστείτε.

  Ο Σμύρνης δολοφονήθηκε από τον Νουρεντίν πασά γιατί παρέμεινε στο ποίμνιό του, το οποίο εγκατέλειψε η τότε κυβέρνηση των Αθηνών στο έλεος των κεμαλικών συμμοριών.

  Γιατί τους απαγόρευσε να εξοπλιστούν και να δημιουργήσουν δικό τους μικρασιατικό στρατό, -γιατί αφόπλισε τις πολιτοφυλακές των Ελλήνων και Αρμενίων

  γιατί δεν είχε στείλει ούτε μια σφαίρα στους Πόντιους αντάρτες

  γιατί εξέδωσε νόμο τον Ιούλιο του 1922 με τον οποίο απαγόρευε την έξοδο από τη Μικρά Ασία των απειλούμενων πληθυσμών -γιατί δεν έκανε γραμμή άμυνας γύρω από τη Σμύρνη

  γιατί δεν υποχρέωσε τον Ιωάννη Μεταξά να ασκήσει το εθνικό του καθήκον, όταν αρνήθηκε την αρχιστρατηγεία του Μετώπου παραβιάζοντας τον στρατιωτικό του όρκο,

  γιατί όρισε αρχιστράτηγο τον Χ’ανέστη,

  γιατί υπονόμευσε το Μέτωπο αποστέλλοντας 20.000 στρατιώτες για να ….καταλάβουν την Κωσταντινούπολη -γιατί δεν έκανε σύμπτυξη του Μετώπου

  γιατί μόλις 4 μέρες μετά την επιτυχημένη επίθεση του Μουσταφά Κεμάλ αποφάσισε την άρον άρον εκκένωση της Μικράς Ασίας ενώ θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη Σμύρνη έως ότου εκκενωθεί από τον άμαχο χριστιανικό πληθυσμό ή στην καλύτερη περίπτωση να κρατήσει τη Χερσόνησο της Ερυθραίας (Τσεσμές) και την χερσόνησο της Κυζίκου στο Βορρά, οι οποίες λόγω της τοπογραφίας και της ύπαρξης ενός πανίσχυρου ελληνικού ναυτικού ήταν απόρθητες -γιατί μετά την απόφαση ο Γούναρης τηλεγράφησε στον Αριστείδη Στεργιάδη να εγκαταλείψει τον απειλούμενο χριστιανικό πληθυσμό “για να μη δημιουργηθεί προσφυγικό πρόβλημα στην Αθήνα”

  γιατί απαγόρευσε τα ελληνικά πλοία που απέπλευσαν από το λιμάνι της Σμύρνης να πάρουν μαζί τους πρόσφυγες

  -και άλλα πάρα πολλά.

  Ο Χρυσόστομος Σμύρνης και οι «συν αυτώ αναιρεθέντες μάρτυρες», δηλαδή οι δεκάδες χιλιάδες αθώοι άμαχοι δολοφονήθηκαν από τους κεμαλικούς (ως κουρμπάνι για την πολιτική του Γούναρη, του Πρωτοπαπαδάκη και του Εξαδάχτυλου) εξ αιτίας την τότε εθνοπροδοτικής και αντιλαϊκής πολιτικής του Λαϊκού Κόμματος, αλλά και του Ελ. Βενιζέλου που εγκατέλειψε άνευ λόγου την προσπάθεια στη μέση (με τις εκλογές του 1920) και φυσικά του ανόητου ΣΕΚΕ-ΚΚΕ.

  Γι αυτό καλοί μου φίλοι “Κάτω τα χέρια από Χρυσόστομο Σμύρνης”. Ας δούμε πρώτα τις δικές μας ευθύνες και ας πούμε στους απογόνους των θυμάτων τους ένα μεγάλο συγγνώμη -όσοι βέβαια υποστηρίζουν αυτούς που άσκησαν τότε εξουσία ή βρέθηκαν γύρω απ’ αυτήν, τον Γούναρη, τον Μεταξά, τον Κωνσταντίνο, τον Πρωτοπαπαδάκη, τον Ελ. Βενιζέλο….

  Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/8940, Ἀντίβαρο

  Σχόλιο από Γ. Σκληρός | 13/09/2013

 4. «Ο Έλλην στρατιώτης επολέμησεν. Η μομφή ήν του προσάπτουν τινές, ότι απορρίψας τον οπλισμόν του, άμα τη ενάρξει της Τουρκικής επιθέσεως, ετράπη εις φυγήν, δεν είναι αληθής. …. Με τη ποσότητα ηθικού ήν ενέκλειεν έτι η ψυχή του ημύνθη γενναίως των οχυρωμένων του θέσεων. Εάν εκάμφθη προ πενταπλασίου εχθρού εν τη αμύνη μιας ελαττωματικής γραμμής, εάν εν τη υποχωρήσει του επανικοβλήθη, οδηγηθείς ως οδηγήθη, αποκοπείς των συγκοινωνιών του, κυκλωθείς επανειλημμένως, μαχόμενος επί ημέρας προς όλα τα σημεία, εις μίαν άχαρι και ματαίαν προσπάθειαν, άνευ πυρομαχικών και άνευ τροφίμων, τούτο ούτε εκπληκτικόν, ούτε πρωτοφανές είναι. … Συνέβη εις στρατούς κάλλιον συγκροτημένους ή ο Ελληνικός και καλύτερους θεωρουμένους τούτου. Τα στρατηγικά σφάλματα άτινα διεπράχθησαν, εβάρυνον καταπληκτικώς επί της πλάστιγγος. Το μειωμένον ηθικόν συνέτεινεν, αλλά δεν έκρινεν … Κύρια αίτια της όλης ήττης ήσαν:
  1. Η εσφαλμένη εκλογή της αμυντικής τοποθεσίας εις την περιοχήν Αφιόν.
  2. Η έλλειψις σοβαράς στρατηγικής εφεδρείας εις την εξέχουσαν του Αφιόν.
  3. Η εσφαλμένη διεύθυνσις του υποχωρητικού αγώνος, από Αφιόν προς Τουμλού Μπουνάρ, το και σπουδαιότερον».

  «Η Μικρασιατική Ήττα»
  Αντισυνταγματάρχης Κ.Δ. Κανελλόπουλος,

  Σχόλιο από Ζ.Χ. | 13/09/2013

 5. […] -Tα κείμενά μας για τη Μικρασιατική Καταστροφή […]

  Πίνγκμπακ από Ομοσπονδία Ποντίων για το Φαρμακονήσι « Πόντος και Αριστερά | 30/01/2014


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: