Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ρατσιστική, αντιπροσφυγική πρόκληση στη Θεσσαλονίκη απ΄ το «Ένεκεν»

Το   «Ένεκεν» το είχαμε αγκαλιάσει όσο μπορούσαμε με τις πολύ μικρές μας δυνάμεις. Μας φαινόταν κάτι σαν όαση μέσα στην ερημιά της Θεσσαλονίκης…. Όπως φαίνεται κάναμε για άλλη μια φορά λάθος. Γιατί όταν  ξύσεις λιγάκι την επιφάνεια και φύγει το λούστρο του ντεμέκ «αντιεθνικιστικού», «αντιρατσιστικού» διανοουμενίστικου (με εισαγωγικά ή άνευ) λόγου, προβάλλει ο ξεφτιλισμένος αγράμματος εξυπνάκιας Νεοέλληνας, που είναι παράλληλα και  εμπαθής και ξερόλας .

Με μεγάλη θλίψη είδαμε την εκδήλωση που ετοιμάζουν για το πογκρόμ του Κάμπελ την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στοχοποιώντας τους Πόντιους, με μοναδικό ομιλητή τον…. Όμηρο Ταχμαζίδη (ωωωωωχ!).

————————————————-

Αντί του δικού μας περαιτέρω σχολιασμού δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε (και μας κοινοποίησε) ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης στον Γιώργο Γιαννόπουλο, εκδότη του «Ένεκεν» και νομίζουμε ότι λέει όλα όσα θα θέλαμε να πούμε και μεις.

Εμείς απλώς θα τους ξεφωνίζαμε λιγάκι παραπάνω.

Άραγε οι φωνακλάδες Πόντιοι της Θεσσαλονίκης, που αρέσκονται να τσακώνονται μεταξύ τους, όπως οι Γαλάτες στο ανυπότακτο χωριό, θα αφήσουν αναπάντητη αυτή τη ρατσιστική πρόκληση; 

Η επιστολή, όπως μας  κοινοποιήθηκε, είναι:

———————————————————————————————————————–

>> Έλαβα μια πρόσκληση-ενημέρωση από τον Γιωργο  Γιαννόπουλο, εκδότη του
>> περιοδικού ‘Ένεκεν» για μια εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη μεθαύριο
>> 23-6-2011 με ομιλητή τον Όμ. Ταχματζίδη και θέμα «‘Πόντιοι» και Εβραίοι.
>> Μνήμη χωρίς παρελθόν. 80 χρόνια από τον εμπρησμό του Κάμπελ», όπου ευθέως
>> συνδέει τον αντισημιτισμό, αλλά και το αντιεβραϊκό πογκρόμ που έγινε στο
>> συνοικισμό του Κάμπελ, με τους Πόντιους.  Απάντησα με το παρακάτω
>> κείμενο:
>>
>> ——————————————————————-

Γιώργο,  έλαβα την ενημέρωση για την εκδήλωση που ετοιμάζεις και αναρωτιέμαι «γιατί το κάνεις αυτό;»

Κατ’ αρχάς οι Πόντιοι ελάχιστα ενεπλάκησαν με τους Εβραίους. Στο προσφυγικό γκέτο της Τούμπας ελάχιστοι απ’ τους πρόσφυγες που κατοικούσαν ήταν Πόντιοι . Το να συνδέεις τους Πόντιους με την παρακρατική-φασιστική 3Ε αποτελεί ρατσιστική ύβρι πρώτου μεγέθους και βασίζεται στη αντίληψη  περί συλλογικής ευθύνης.  Ίσως αγνοείς ότι εκείνη την εποχή του Μεσοπολέμου, οι Πόντιοι πρωτοστάτησαν  στη συγκρότηση του αριστερού κινήματος στη Μακεδονία και συνέβαλαν τα μάλα για τη σωτηρία του εβραϊκού πληθυσμού μέσω του ΕΑΜ… Αν δεν έχεις υπ’ όψη σου τα στοιχεία αυτά, να σου τα στείλω!

Κάνοντας μια τέτοια μονοδιάστατη εκδήλωση ως «Ένεκεν» με τον Ταχματζίδη -ο οποίος έχει γνωστές και απολύτως έλεγχόμενες απόψεις, που βασίζονται κυρίως στο Νακρατζά, δηλαδή στο «Pontus Meselesi» του τουρκικού υπ. Εξ.- τοποθετείσαι αρνητικά απέναντι σε μια εθνοτοπική ομάδα που «τόλμησε» να μιλήσει για τη δική της ιστορική μοίρα, έστω με άτεχνο και άκομψο πολλές φορές τρόπο και να συγκροτήσει ένα σύγχρονο -έστω προβληματικό σε κάποιες πλευρές του- προσφυγικό κίνημα..

Για μας που είμαστε γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη αλλά ζούμε μακρυά, είναι τελείως φανερό ότι η αρρώστεια της πόλης έχει φτάσει ως το μεδούλι σε κάθε έκφρασή της. Και το πιο χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι ότι   ο «αντιεθνικισμός»  είναι το άλλο πρόσωπο του εθνολαϊκισμού. Είναι μια κοινωνία-βασίλειο του Θεού Ιανού.

Το να προβάλλεις μ’ αυτό τον κυριαρχικό τρόπο -και χωρίς αντίλογο- μια μερική άποψη, η οποία διαμορφώθηκε ιδεοληπτικά σε φυτώριο που λίγο απέχει να χαρακτηριστεί ακροδεξιό (η παρέα Νακρατζά) προσωπικά με σοκάρει… Δεν περίμενα ποτέ ότι μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια, όπως αυτή της έκδοσης του περιοδικού, θα προβάλλει θέσεις, που άνθισαν στη βάση της ρατσιστικής προκατάληψης και της (αξιοσημείωτης) ημιμάθειας σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ανατολή κατά την περίοδο της μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1914-1923), καθώς και της προσωπικής αδιαφορίας για την γνώση της προσφυγικής γραμματείας στην Ελλάδα μετά το ’22..

Φαίνεται ότι το αρνητικό κλίμα ενισχύθηκε απ’ τον εθνολαϊκισμό, που σάρωσε τη Θεσσαλονίκη ως αντανάκλαση των εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία.  Φαίνεται ότι η εμφάνιση ενός ακραία εθνικιστικού λόγου σε κάποιους θεσσαλονικιώτικους χώρους, οδήγησε αρκετούς που προσέγγιζαν τελείως επιφανειακά τις διεργασίες, σε στάση απαξίωσης του νεαρού προσφυγικού κινήματος που έθετε εκ νέου παλιούς στόχους σε μια ανώμαλη εποχή.  Το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, εκφράστηκε σε δύο επίπεδα. Πρώτα με την απαξίωση, την περιφρόνηση και το ρατσισμό κατά των νέων Ποντίων προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και έπειτα με την Άρνηση της Γενοκτονίας. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο αυτοαποκαλούμενος «αντιρατσιστικός-αντιεθνικιστικός» χώρος της Θεσσαλονίκης δεν ανάπτυξε ούτε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους εξαθλιωμένους πληθυσμούς της σοβιετικής κατάρρευσης που κατέκλυσαν την «πόλη των προσφύγων», αλλά αντιθέτως συνέβαλε στη ρατσιστική τους απόρριψη. Η κακή αυτή παράδοση φαίνεται να συνεχίζεται με τη διατύπωση αυθαίρετων ιδεολογικών σχημάτων που επαναφέρουν ένα  λόγο, που ξεπερνά ακόμα και τη σύγχρονη Νέα Δεξιά και μας πηγαίνει κατευθείαν στα μεσοπολεμικά σχήματα που βασίζονται στην αντίληψη περί βιολογικής κληρονομικότητας…

 Απoρώ πως ο κοινός φίλος «Νοσφεράτος» δεν έχει αντιληφθεί το πόσο επικίνδυνα ο λόγος της Νέας Δεξιάς έχει διαβρώσει το χώρο μιας ελευθεριακής αριστερής κριτικής. Και η αντιμετώπιση των Ποντίων από το συγκεκριμένο χώρο της Θεσσαλονίκης  αποδεικνύει ότι η είσοδος των ακροδεξιών απόψεων και η διαμόρφωση των αντίστοιχων στάσεων έχει ήδη συμβεί.

 Για να έχεις μια πλήρη άποψη σου προτείνω κάποια κείμενα.

1.Όσον αφορά τη Γενοκτονία στην Ανατολή, που απαξιώνει απολύτως ο Ταχμαζίδης βλέπε το αφιέρωμα στο ‘Δρόμο της Αριστεράς» με τίτλο : ‘Από τηνΑυτοκρατορία στο έθνος-κράτος. Η Γενοκτονία στην Ανατολή» με κείμενα ΜΟΝΟ Τούρκων ιστορικων και ερευνητών (Fikret Baskaya, Ahmet Oral, Dogan Akanli, Attila Tuygan, Taner Akçam,  Sait Çetinoğlu,  Pervin Erbil)

http://www.e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=78

-Απ’ τα κείμενα των Τούρκων, λόγω της εκδήλωσης που οργανώνεις, σου προτείνω ειδικά το κείμενο του Sait Çetinoğlu με τίτλο: «Η ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου«.

2. Τρία δικά μου κείμενα από το βιβλίο Γιώργος Κόκκινος – Έλλη Λεμονίδου – Βλάσης Αγτζίδης,Tο τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα, 2010

Η γενοκτονία και η άρνησή της [ http://kars1918.wordpress.com/2011/05/27/genocide/ ]

Η περίπτωση Νακρατζά και η είσοδος ακροδεξιών τουρκικών απόψεων σε μέρος της Αριστεράς [ http://kars1918.wordpress.com/2011/03/01/nakratzas/ ]

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ [ http://emfilios.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A6%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%A3%20%CE%9A%CE%99%20%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%91 ]

Σόρυ αν σου αμφισβητώ τις βεβαιότητες!

————————————-

———————————————————–
———————————————————————————————————
———————————————————–

   To ποιοί ήταν οι Πόντιοι της Θεσσαλονίκης το μεσοπόλεμο μας το τραγουδά ο μπαρμπα Γιάννης Ταμτάκος:

—————————————————————-

δείτε:

Τα απρόβλεπτα επακόλουθα μιας ομιλίας

Περί της υποτιθέμενης γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

22/06/2011 - Posted by | -Αρνητές Γενοκτονίας, -Δρόμος εφημερίδα, -Δωσιλογισμός, -Ιδεολογικά, -Κάμπελ, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, Αντιρατσιστικά, Αντισημιτισμός, Αναθεωρητισμός

131 Σχόλια »

  1. Ρε παιδιά, όλα αυτά μόνο εξαιτίας της αφίσσας;

    Καθήστε να ακούσουμε τι έχει να πει ο άνθρωπος!

    Όσο για την παραπομπή στο κείμενο του Ταχματζίδη στην καλύβα, είναι κρίμα να συνεχίζεται αυτή η παρεξήγηση: ο Ταχματζίδης δεν αμφισβητεί τη γενοκτονία αυτή καθεαυτή (η οποία, λέει, μπορεί να έγινε ή να μην έγινε) αλλά την επιστημονικήτ ης τεκμηρίωση, για την οποία ισχυρίζεται ότι δεν έγινε – και παρ’ όλα αυτά η γενοκτονία θεωρήθηκε δεδομένη, για πολιτική χρήση.

    Αρκεί αυτό για να δαιμονοποιηθεί ο εν λόγω …πόντιος;

    Με όλη την καλή διάθεση, νομίζω ότι το παρατραβάτε…

    Σχόλιο από Πάνος | 22/06/2011

  2. Μα Πάνο, ότι και να πει, ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός. Εκτός εάν το «Ένεκεν» προσπαθεί να κινηθεί με το σύγχρονο επικοινωνιακό τρόπο (Αίμα+σπέρμα) για να κερδίσει ακροαματικότητα. Μπορεί!

    Μην ξεχνάς ότι το ‘Ενεκεν» έχει δημοσιεύσει έως τώρα ένα από τα σκληρά του Ταχματζίδη -όχι σαν το «αγνωστικιστικό» το τελευταίο- καθώς και αντίστοιχο του Άκη Γαβριηλίδη. Επίσης, απ’ ότι γνωρίζουμε, ο εκδότης του παλιότερα αγνόησε απολύτως πρόταση για σοβαρό αφιέρωμα στη γενοκτονία και στο προσφυγικό κίνημα.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  3. Πόντος και Αριστερά
    »……. ‘μώ τον νόμο σ’ !»
    εχει ο καρος γυρισματα , ροδα ειναι και Γυριζει κλπ

    εν τελει εχει Μεγάλη Πλακα η αγαπητη μας Μπλογκοσφαιρα ) Το Μπλογκοχωρι που ελεγε καποτε και ο Πάνος
    Παδια ..συνεχιστε .. Συγνωμη που διεκοψα 😉

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/06/2011

  4. «Απoρώ πως ο κοινός φίλος “Νοσφεράτος” δεν έχει αντιληφθεί το πόσο επικίνδυνα ο λόγος της Νέας Δεξιάς έχει διαβρώσει το χώρο μιας ελευθεριακής αριστερής κριτικής. Και η αντιμετώπιση των Ποντίων από το συγκεκριμένο χώρο της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι η είσοδος των ακροδεξιών απόψεων και η διαμόρφωση των αντίστοιχων στάσεων έχει ήδη συμβεί….»

    Αυτό είναι για τον δικό μας το Νοσφεράτο;

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 22/06/2011

  5. ποιο;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/06/2011

  6. α το “Απoρώ πως ο κοινός φίλος “Νοσφεράτος” δεν έχει αντιληφθεί το πόσο επικίνδυνα ο λόγος της Νέας Δεξιάς έχει διαβρώσει το χώρο μιας ελευθεριακής αριστερής κριτικής. Και η αντιμετώπιση των Ποντίων από το συγκεκριμένο χώρο της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι η είσοδος των ακροδεξιών απόψεων και η διαμόρφωση των αντίστοιχων στάσεων έχει ήδη συμβεί….”
    βρε δεν με παρατατε λεω γω .. Βρε ειπαμε να κανετε πλακα τοσα χρόνια κι εγω μέσα και να γελάσουμε μια χαρά αλλλά δεν καταλαβατε οτι παραξεχειλωσε ..; Εχετε τον Πανο εδώ βρειτε τα με τον Πανο που σας εξηγει και υπερασπιζετε τις θεσες Ταχαματζιδη ..Εμένα τι μάνακατεβετε.. Και γιατι απορειτε; εδω δεν απορώεγω (πιά ) μέ αυτά που βλέπω απορειτε σεις; 😉

    Υ. Γ Πανε ..γεια ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/06/2011

  7. Καλά, εγώ μια ερώτηση έκανα. Πάντως Νοσφεράτε, για να σε επικαλούνται φαίνεται ότι κάποιοι σε εκτιμούν πάρα πολύ και θεωρούν τα κριτήριά σου εξαιρετικά. Εγώ δεν έχω καμιά άποψη. Ένας πτωχόςπρόσφυξ Ματσουκέτης είμαι.

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 22/06/2011

  8. Ρε σεις το ξέρετε ότι υπήρχε ένας Γιώργος Γιαννόπουλος στην ΕΣΠΟ και ένας Ταχμαζίδης στα ΕΕΣ του Κισά Μπατζάκ;

    Nα οργανώσετε και εσείς μια εκδήλωση με τίτλο: «Γιαννόπουλος-Ταχμαζίδης: Το άγριο πρόσωπο του δωσιλογισμού»

    Καλό; 😉

    Σχόλιο από Kisabazakopoulos | 22/06/2011

  9. Εγώ θα έλεγα, με το συμπάθειο δηλαδή: «Δουλειά δεν είχε ο διάολος, γαμούσε τα παιδιά του»

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  10. To ποιοί ήταν οι Πόντιοι της Θεσσαλονίκης το μεσοπόλεμο μας το τραγουδά ο μπαρμπα Γιάννης Ταμτάκος:

    Αλλά τη χρείαν έχομεν της μαρτυρίας του Ταμτάκου, αφού εμείς οι «ελληναράδες-ντεμέκ αριστεροί και οικωλόγοι» της Θεσσαλονίκης διαθέτουμε το μυαλό ενός Ταχματζίδη;

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  11. αν δεν υπήρχε αρμοδιοτερος εμου για να υπερασπίσει τις αποψεις Ταχματιζδη – συγκεκριμμένα οκ Πάνοςτης Καλυβας που φιλοξενει πυκνα συχνα αρθρα του κ Ταχματιζδ – θα ελεγα οτι οι αποψεις Ταχματζιδη ειναισεχδόν Ταυτοσημες του εδω Ιστολγιου .Π.- Α στα εξής δυο σημεια
    – Οπως και οι Ιστορικοι του εδώ Μπλογκ (συγκεκριμμένα ο Μ-π ) ετσι και ο Ταχματζιδης δεν πεφτει στο εντελώς αναποδεικτο λαθος του Εθνολαικισμνου να ανεβασει τον αριθμό των Θυματων μεταξύ των Ελλήνων του Πόντου στις .. 400. 000 και μαλιστα νεκρους ( ουσιαστικά δηλαδή σε ολον σχεδόν τον τοτε πληθυσμό του Ποντου ) αλλά -αν δεν κανω λάθος στους πανω κατω 200.000 (νεκρους και τραυματιες ) αρισθμό ηδη μεγάλο που γιακαποιους πολύ προφανεις λόγους καποιοι ελληνες -Ποντιοι ιστοριοι Φουσκώνου παραλόγως .. Αυτο το οτι ακριβώς την ιδια αποψη συμμεριζονται τα παιδια του Π& Α το γνωριζω και απο αναριθμητες συζητησεις μαζί τους και απο παλαιοτερα αρθρα του καλου ιστορικου κ Βλαση Αγτσιδη ..
    2. Οπως και ο Π &Α ετσι και ο κ. Ταχματζιδης θεωρουν α-νοητο τον οροι Γενοκτονια των ..Ποντιων μιας και ετσι θα θεωρουσαμε τους Πόντιουςιδιατερη εθνική ομάδα και Οχι Ελληνες… Και αυτο το συναγω απο συζητσεις σε αυτο το Μπλογκ …οπου καθε φορά που εθετα το θεμα του Νεο ποντισμου (της προσπαθειας δηλαδή καποιων κυκλων να εμφανισουν τους πόντιους ως ιδιατερο εθνος η απαντηση απο τους ιστορικους του εδώ μπλογκ ηταν η συμφωνια: ο Νεοοντισμός : Το να θεωρεις τους Ποντιους ως ιδιατερο εθνος ειναι εντελώς λαθος .. και επικινινδυνο

    – ελπίζω τα Παιδια του Π &Α να μην αμφισβητησουν οτι συμφωνου με τον κ Ταχματζιδη σε αυτές τις δυο βασικές θεσεις ..(Scripta Manent)
    ——————
    Τωρα … γιατι ..Μαλώνουν; Ξερω εγώ;

    νομιζω οτι κατα βαθος..συμπαθιουνται ..

    Ισως ναβαλαν το χερακι τους και διαφοροι καλοθεληταδες …διαφορετικής καταγωγής (η -Ποντιακής 😉
    Οπως ξαναειπα ΔΕΝ ενδιαφερομαι να συμμετασχω στον μεταξύ τους καυγά ιδιως απο την στιγμή που ο κ Πανος της Καλυβας ανελαβε να υπερασπισει τον κ Ταχματζιδη από τις εδώ επιθεσεις ..
    Αν θελετε παιδες σας προτεινω το εξής .. τα δυο ιστολογια -που απο τι βλέπω εχουν πιά πολύ καλές σχεσεις: και ξεπερασαν παλιες πληγες

    η Κα΄λύβα του Πάνου και ο Πόντος και Αριστερά να οργανωσουν μια συζητση με θεμα .. Εθνική Αντισταση και Ποντιακός Ελληνισμός :με κεντρικό θεμα την Μαχη του Κιλκι .
    \.:)

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/06/2011

  12. Noσφεράτε, χωρίς πλάκα, γιατί να μην οργανώσουμε εμείς με τη Σπηλιά και όποιο άλλο αριστερό ιστολόγιο θέλει, μια εκδήλωση με τίτλο:

    «Εθνολαϊκισμός, αριστερά και διαχείριση της ιστορικής Μνημης στη Θεσσαλονίκη σήμερα«.

    Εδώ σε θέλω κάβουρα!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  13. Ρωτάτε: «Άραγε οι φωνακλάδες Πόντιοι της Θεσσαλονίκης, που αρέσκονται να τσακώνονται μεταξύ τους, όπως οι Γαλάτες στο ανυπότακτο χωριό, θα αφήσουν αναπάντητη αυτή τη ρατσιστική πρόκληση; «

    Τι να κάνουν οι κακόμοιροι! Με Γεωργιάδη και Παρχαρίδη το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον Ταχματζίδη.

    Μόνο η πολυάνθρωπη ποντιακή Αριστερά μπορεί να πει κάτι. Αυτή όμως κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και γι αυτό τα ποντίκια έχουν στήσει πάρτι γύρω από το σώμα του Πόντου που έχει πέσει σε νεκροφάνεια και δυο φορές το χρόνο υπνοβατεί (19 Μάη και φεστιβάλ χορού).

    Σχόλιο από Πόντιος | 22/06/2011

  14. Για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα για την αντιδραστική, αντιλαϊκή, εθνικιστική δράση του Ταχματζίδη:

    «ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ περί Γενοικτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ΑΠΑΡΧΗ & ΕΞΕΛΙΞΗ μιας Εθνικιστικής Μυθοπλασίας. ΟΜΙΛΗΤΗΣ : ΟΜΗΡΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ « Πραγματοποιήθηκε στις 12-5-2011. Και πάλι χωρίς αντίλογο αναπαράχθηκαν οι εθνικιστικές τουρκικές απόψεις... [Ο διάλογος φαίνεται ότι ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ στη ψυχοσύνθεση όλων αυτών των περίεργων τύπων της «πρωτεύουσας των προσφύγων». Θα ήθελα να ξέρω ποιοί είναι οι οπαδοί και οι φίλαθλοι αυτού του απίστευτου τσίρκου!].

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  15. Διευκρινήσεις:

    1. Στην καλύβα έχει αναρτηθεί ένα (και μοναδικό) άρθρο του Ταχματζίδη. Το ζήτησα εγώ, επειδή με ενδιέφερε πολύ το θέμα του.
    2. Ουδέποτε δήλωσα «υπερασπιστής» του Τ. ή του ΕΝΕΚΕΝ, ούτε θα μπορούσα να επωμισθώ ένα τέτοιο ρόλο.
    3. Ουδεμία ουσιώδης μεταβολή σχέσεων έχει επέλθει μεταξύ του παρόντος ιστολογίου και της καλύβας. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει, υποθέτω, να έχουμε τις τυπικές σχέσεις καλής γειτονίας, που επιβάλλουν οι καλοί τρόποι στο Μπλογκοχώρι.
    4. Το αυτό ισχύει και για το Ν, οσάκις συναντώμεθα …εκτός έδρας (την καλημέρα μου, αγαπητέ)
    5. Γνώρισα τον Ταχματζίδη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές (είμαστε μαζί, στο ψηφοδέλτιο του Μάτη). Ο άνθρωπος είναι ένας τυπικός Πόντιος και Αριστερός. Πιθανόν εξ’ αυτού προκύπτει η σφοδρότητα της σύγκρουσης…
    6. Παρακολουθώ τις εξελίξεις (στην ποντιακή μπλογκο-ιστοριογραφία) από μακριά (χωρίς να σχολιάζω στο παρόν ιστολόγιο) καθότι όποιος έχει καεί στο σουρβάν, φυσάει και το ταν. Με ενόχλησε όμως (θα το πω αυτό) πολύ η ταμπέλα του «δεξιού» που (εμμέσως πλην σαφώς) ατάκα κι επιτόπου κολλήθηκε στον Ταχματζίδη. Πριν καν μιλήσει! Αυτή την πρακτική (σίγουρα «αριστερή», αλλά επ’ ουδενί συγγνωστή) την έχω υποστεί κι εγώ στο έπακρο – απλώς επειδή αυτά που λέω δεν αρέσουν στα «αριστερά» αυτιά – και γι’ αυτό την επισημαίνω, μπας και εγκαταληφθεί κάποτε.

    Ατίο (= αντίο, στα ποντιακά) 😉

    Σχόλιο από Πάνος | 22/06/2011

  16. η Τριτη ομοιοτητα μεταξύ Ταχματζιδη και Π &Α τουλαχιστον στους Κυριοτερους ιστορικους εκπροσωπους του Ιστολογιου ΤΟΝ μ- π κΑΙ ΟΝ μΟΥΜΟΥΛ ..ΑΦΗΝΩ ΕΠΑΞΩ ΤΟΝ οΜΈΡ ΓΙΑ ΤΟΥς ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΟΥς ΛΌΓΟΥς :

    κΑΙ ΟΙ δΥΟ τΑΧΜΑΤΖΙΔΗς και Π &α ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΣΜΌ ΠΟΥ ειναι διαχυτος στον Ποντιακό οργανωμένο χωρο -ειτε με την μοφή το ανοιχτου Ναζιστικου τυπου αντισημιτισμου ειτε με την μορφη του καλυμένου αντισιωνιστικου δηθενα ..»εριστερου Τυπου ‘)
    εχωμεν λοιπόν 3 ομοοιοτητες ..

    Συν τ οτι και οι δυο Π.&Α και Ταχματιζδηςεχουν επανειλημένα δηλώσει οτι τασσονται με την πελυρα της Εαμικής εθνικής αντιστασης και του Δ ΣΕ και θεωρουν ακροδεξια προπαγανδα τα περι ..καημένων αγματαφαλητων που εξαναγκαστηκνα να γινουν κλ π..και δ για τον δηθεν ..ποντιακο εμφυλιο της μαχης του κιλκις κλπ
    αρα 4 ομοιοτητες
    Τωρα ποιοεςοι διαφορές; Νομιζω οτι προκειται για τον Ναρκισσσμό των μικρων διαφορών ‘ για τον οποιον ειναι υπευθνος ο χαρακτρας αμφοτερων των πλευρών.
    Π.χ στο Θεμα του Νεοποντισμου: Εγω διεκρινα οτι οι Π &Α (μου,μουλ και Μ-π πάντα πλην Ομερ βεβαια που απλώς δεν καταλαβεινει ) συμφωνουν Απολυτως με τον ορ και διαφωνουν με τον Ταχματζιδ στο εξής : Ο Ταχματζιδης κατατασσει στους Νεοποντιστες οχι μόνο τις γνωστες ομαδες αλλά και ..τον Π&Α .. Οι Π &α πικραινονται,π ληγωνονται που δεν τους αγαπάει και τους παρεξηγει ο Ταχματζιδης και αρχιζει το γνωστο γαιτανάκι του απ την πολη ερχομαι κιαπ την Κορφή κανέλα οπως δειχνει και αυτο το Ποστ που με βαση μια αφισσα και αγνοωντας οτι ο Ταχ,ματζιδης λεει σχεδον ΑΚΡΙΒΩΣ τα ιδια πρανατα με τους Π &α (ΙΣΩς ΜΕ ΚΑΠΟΙΕς ΛΕΚΤΙΚΈς ΜΙΚΡΟΔΙΑΦΟΡΟΠΟΗΣΕΙς / αρχιζουν τα γνωστ παρεξηγιαρικά και Πληγωμένα ..
    Τελος παρεμβασης .. Απο δω και πέρα βγαλτε τα περα μονοι σας η με τον Πάνο .. ‘

    Σχόλιο από :ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 22/06/2011

  17. Πανο αν θμαμαι καλώς ανερτησες κα την Γκιουλεκιαδα επισης του Ταχματζιδη .. Το ιστορικό ατο αρθρο στο ΕΝΕΚΕΝ που ανέτρεψε τον Παπαγεωργοπουλισμ Γκιουλεκσμό στην συμπρωτευουσα και ανεδειξε το Μπουταρη ως Δημαρχο και το οποιο δεν μπορουν να χωνεψουν καποιοι ..κυκλοι 😉

    Σχόλιο από :ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 22/06/2011

  18. πανο

    4. Το αυτό ισχύει και για το Ν, οσάκις συναντώμεθα …εκτός έδρας (την καλημέρα μου, αγαπητέ)

    ανταποδιω
    5. Γνώρισα τον Ταχματζίδη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές (είμαστε μαζί, στο ψηφοδέλτιο του Μάτη). Ο άνθρωπος είναι ένας τυπικός Πόντιος και Αριστερός. Πιθανόν εξ’ αυτού προκύπτει η σφοδρότητα της σύγκρουσης…
    αυτο ακριβώς ισχυριζοαιπι πάνω με τον ορο : ο ΝΑΡΚΙΣΣΙΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

    Σχόλιο από :ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 22/06/2011

  19. με την ευκαιρια και μιας και ο ολογος περι ΕΝΕΚΕΝ ας κερδισω και για το μπλογκ μου μερικά λεπτα δημοσιοτητας με το αρθρο στο ενεκεν

    ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .. επικαιρο τωρα στον καιρο της..πραγματικής δημοκρατιας και της…. Κατω βουλής

    http://nosferatos.blogspot.com/2010/11/18.html

    Σχόλιο από :ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 22/06/2011

  20. Παρακάμπτω όλω τα κουφά που υπενόησε για το πρόσωπό μου, γνωρίζοντας ότι όλοι οι δάσκαλοι έχουν μια πολύ, μα πολύ σκοτεινή πλευρά και συμπλέγματα. Ας τα πάρει λοιπόν το ποτάμι.

    Εσύ φίλτατε Νοσφεράτε (πριόνη) αυτά μόνο εντόπισες ως διαφορές; Η άρνηση της γενοκτονίας, η υπεράσπιση του τουρκικού εθνικισμού, η απαξίωση των Ποντίων, η σημειολογική αναφορά τους ως αρνητικό στοιχείο για το προγκρόμ του Κάμπελ; Απ’ αυτά δεν είδες τίποτα;

    Εγώ το είχα πει και παλιά, κι ας διαφωνούσαν οι φίλοι σου (μ-π, μουμούλ). Είσαι από τους κλασικότερους Πόντιους Πιλάτους!

    παρόλα αυτά έχεις την αγάπη μου και το σεβασμό μου.

    Ειλικρινά δικός σου

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  21. Ομέρ και συ μου εισαι ΠΆΡΑ ΠΟΛΎΣ ΥΜΠΑΘΉς (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η πΟΝΤΙΑΚΉΠΛΕΥΡΆ ΣΟΥ ..)ΤΩΡΑ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΏ ΟΤΙ ΛΌΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ και ιδιοσυγρασιας σου εχεις χασει επεισοδια .. Τιποτα σπουδαιο βεβαια .. μη στεναχωριεσαι …
    δΙΚΟς ΣΟΥ νΟΣΦΕΡΑΤΟΣ
    Υ. γ παντως ακου που σου λέω ..οι διαφορες ειναι ελαχιστοτατες … εως ανυπαρκτες η μαλλον επινοημένες … κουβεντα νια γινεται…
    ( αυτο αοφα αμφοτερες τις πευρες)

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 22/06/2011

  22. Αγαπητοί του Π&Α καλημέρα!!!

    Η ιστορική σας κατάρτιση είναι αδιαμφισβήτητη. Οι απόψεις σας μεστές και
    τεκμηριωμένες σε ικανότατο βαθμό. Άλλωστε η αποδοχή σας από ευρυμαθείς
    κύκλους, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Αυτά είναι τα σημαντικότερα βέλη της
    πνευματικής σας φαρέτρας.

    Το άλλο σημείο προσέγγισης των ιστορικών αντικειμένων εξαρτάται από την
    γωνία θεώρησης. Η δική σας είναι ριζοσπαστική και τις περισσότερες φορές
    εύστοχη. Βέβαια υπάρχουν και οι βυθίσεις. Αυτό είναι αναπόφευκτο, γιατί δεν
    πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα άνθρωπο. Τότε, ενεργοποιούνται τα όργανα
    προσανατολισμού που διαθέτετε, σας καθοδηγούν και σας βγάζουν σε ασφαλέστερες
    πλεύσεις..

    Για να μην σας κουράζω, σας γράφω και την άποψή μου, για τους Ταχματζήδηδες,
    τους Νακρατζάδες, τους Θεοδωρίδηδες κλπ., στηριζόμενος στα επιστημονικά σας
    ένστικτα.

    Όλοι τους (αυτοί οι στομαχολόγοι), θεωρούν ότι διαθέτουν «φιλοσοφική»
    προσέγγιση στο ποντιακό και όπου αλλού. Δηλαδή θεωρούν ότι ο Πλάτωνας και ο
    Αριστοτέλης , ήταν κάποιοι καλοί τους συνάδελφοι. Με ανάγουν στην πραγματική
    την λαϊκή φιλοσοφική ικανότητα του λαού μας, που διατυπώνει με ακρίβεια την
    διάσταση στο θέμα . «ετσίλντεψεν και η κάτα σην θάλασσαν και ζητά το
    μερτικόν ατ’ς»
    .

    Βρίσκουν τους εύκαιρους (που δυστυχώς ξεφυτρώνουν παντού πλέον.) και
    προσπαθούν να τους πείσουν με δήθεν επιχειρήματα. Αυτά σας δηλώνω ευθαρσώς,
    τα προσπερνάω, όπως τα εμπόδια που πήδαγα στον στίβο .οντες έμνε και εγώ
    γιοσμάς..(και πήδηξα αρκετά, ώσπου να κάνω και ρεκόρ.).

    Γι΄ αυτό, δεν ασχολούμαστε με κομπλεξικούς, ψυχοπαθείς, αριβίστες,
    κατακέφαλους και παπάρες. Τέτοιες χάρες δεν κάνουμε. Ασχολούμαστε με την
    κορυφή .που έχει ψηλά το χιόνι!. Άλλωστε τέτοιους μόνο συναντάμε στην ζωή,
    μόνο που αυτοί δεν κάνουν την διαφορά. Το μόνο που κάνουν καλά, είναι να
    σε τραβάνε προς τα κάτω, μέχρι να σε κάνουν ένα με αυτούς. Να σε βάλουνε στο
    χώμα! Όχι άλλα χατιράκια στην αμφισβήτηση της αλήθειας. Εκείνοι με τις
    απόψεις τους και εμείς με τις δικές μας. Η πάλη του καλού με το κακό. Του
    άσχημου με το ωραίο. Τα πάντα στον βωμό του ήθους, αντί της ανηθικότητας που
    τους διέπει.

    Πάντως σας θαυμάζω για την αστείρευτη διάθεσή σας, να αντιδράτε στις οχλήσεις
    τους.

    Ο Οδυσσέας όμως μας δίδαξε και την χρήση των ωτοασπίδων και με αυτόν τον
    τρόπο πέρασε από τις Σειρήνες με ασφάλεια!…

    Σχόλιο από Να νουνίζουμε ντ' ευτάμε | 22/06/2011

  23. Ήμαρτον για την Γκιουλεκιάδα, κατά το ήμισυ: την είχε αναρτήσει ο σχολιαστής!

    Γκιουλεκιάδα όπως φασολάδα!

    Σχόλιο από Πάνος | 22/06/2011

  24. Μάϊστα, η ΕΕΕ δεν ήταν κατά βάση μια προσφυγική οργάνωση και μάλιστα ποντίων; Δεν υπήρχε εθνοτικός ανταγωνισμός στην Θεσσαλονίκη κάτα τον μεσοπόλεμο τόσο στην εργατική τάξη όσο και στην μικροαστική/μεσαία τάξη; Δεν υπήρχαν πόντιοι μεσεγγυούχοι; Δεν πλούτησαν πόντιοι από τα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη; Οι πόντιοι πολιτικοί της Θεσσαλονίκης δεν εκλέχθησαν με μια εθνικιστική ατζέντα που έβριθε από αντισημητισμό; Οι υπόλοιποι πολιτικοί της Θεσσαλονίκης δεν έγλυψαν τους κώλους της ΠΟΕ με την κατασκευή 2 μνημείων στο κέντρο της πόλης για γεγονότα που έγιναν εκτός Θεσσαλονίκης, ενώ το μνημείο για το θάνατο 55000 θεσσαλονικέων είναι στο πίσω μέρος ενός πάρκινγκ.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 22/06/2011

  25. ‘Οχι κ. Λεωνίδα Παππά. Η ΕΕΕ δεν ήταν μια οργάνωση Ποντίων, όπως δεν ήταν ούτε το ΚΚΕ που εκείνο τον καιρό στη Μακεδονία αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Πόντιους. Ούτε τη βουλγαρική Οχράνα της Κατοχής μπορουμε να την προβάλλουμε και να ισχυριστούμε ότι ήταν οργάνωση των σλαβοφώνων συμπολιτών μας. Αυτές είναι φασιστικές λογικές που στη θέση των συμφερόντων και των τάξεων βάζουν εθνοτικές ομάδες..

    Η ΕΕΕ ήταν μια παρακρατική φασιστική οργάνωση του Μεσοπολέμου. Ακόμα και ο Ιός που δε φημίζεται για τα φιλοποντιακά του συναισθήματα δεν αναφέρει αυτές τις εθνοοτικές καταγγελίες που εσείς με τόση ευκολία εκστομείτε: «Από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη ομάδες με καθαρά φασιστικό χαρακτήρα που είχαν στόχο το εβραϊκό και το κομμουνιστικό κίνημα της πόλης. «Ήδη από το Δεκέμβριο του 1923, την επομένη της νίκης των δημοκρατικών, ιδρύθηκε ο Κεντρικός Σύνδεσμος της Αντιεβραϊκής Νεολαίας με στόχο τους Εβραίους της πόλης που απείχαν στις εκλογές.» (Λιάκος, ό.π.). Η σημαντικότερη φασιστική οργάνωση ήταν η Εθνική Ένωσις Ελλάς (ΕΕΕ), πραγματική παραστρατιωτική οργάνωση, με χαλύβδινα κράνη και ομοιόμορφες στολές…

    Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η αφορμή. Κι αυτή δόθηκε το 1931. Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1930, η βουλγαρική Μακαμπί γιόρταζε τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της. Στον εορτασμό, στη Σόφια, συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις Μακαμπί του κόσμου, κι ανάμεσά τους ο Γιτσάκ Κοέν, καθηγητής γυμναστικής στη Μακαμπί Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση συνέπεσε με το συνέδριο των βουλγάρων μακεδόνων αυτονομιστών της ΕΜΕΟ, οι οποίοι κάλεσαν την τοπική Μακαμπί και τους φιλοξενούμενούς της να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου τους…»

    Δεν καταλαβαίνετε ότι ο δρόμος των εθνοτικών και όχι ταξικών διαχωρισμών και κριτηρίων είναι ολισθηρός και ίσως μπούμεραγκ για όσους τα εισηγούνται;

    Απέχει πολύ ο τρόπος που σκέφτεστε από τον τρόπο των αντισημιτών που χρεώνουν στους Εβραίους όλα τα κακά του κόσμου μόνο και μόνο γιατί σημαίνοντες Εβραίοι έτυχε να παίξουν ρόλο σ’ αυτά;

    Για άλλη μια φορά το παιχνίδι των ……… σαν τον Ταχματζίδη ή τον «Λεωνίδα Παππα» θα το πληρώσουν οι Εβραίοι, εφ΄ όσον φαίνεται ότι οι καταμερισμοί θα γίνουν σε τέτοια εθνοτική βάση. Ο σύντροφος Μπενουά θα έτριβε τα χέρια του αν ήξερε το πως σκέφτονται οι τύποι αυτοί.

    Σχόλιο από Mατσουκάτες | 22/06/2011

  26. Ευχαριστούμε Ματσουκέτη για το σχόλιο. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Φαίνεται ότι το ρατσιστικό αντιπροσφυγικό κλίμα που υπήρχε από τους δεξιούς και τους γηγενείς κατά των προσφύγων το Μεσοπόλεμο επανέρχεται με δριμύτητα, με άλλο πρόσημο. Αλλιώς δεν εξηγείται όλη αυτή η συντονισμένη αντιποντιακή υστερία από συγκεκριμένους κύκλους. Οι Πόντιοι, ως η πλέον δραστήρια ομάδα των προσφύγων του ’22 συγκεντρώνει και πάλι πάνω της όλα τα πυρά από πλήθος ποικιλώνυμων αντιδραστικών κύκλων. Στην πραγματικότητα είναι η μόνη εθνικοτοπική ομάδα που σπάει τη μονοφωνία και τις κοινές πολιτικές συμβάσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ανατολή. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά ενοχλητική για πολλούς! Γι αυτό βλέπουμε να υπάρχει αυτή η μανιχαϊστική προσέγγιση – χωρίς κανένα έλεος για τους προσφυγικούς πληθυσμούς.

    Ο υπερτονισμός κάποιων στοιχείων και η υποβάθμιση κάποιων άλλων επιχειρείται συνειδητά για να τροφοδοτηθούν τα αντιπροσφυγικά ρατσιστικά αντανακλαστικά. Και δυστυχώς συμμετέχουν στο παιχνίδι αυτό και προσφυγικής καταγωγής πολίτες, που λειτουργούν όμως όπως οι οπαδοί του Μεταξά κατά το Μεσοπόλεμο. Αλήθεια, γνωρίζετε τη στάση που κράτησε ο Ιωάννης Μεταξάς τότε κύριε Παππά;

    Επειδή όμως, όπως λέει και ο Ματσουκέτης, η συζήτηση με βάση εθνοτικά κριτήρια είναι εκτός από επικίνδυνη και αδιέξοδη και επειδή «η γνώση σώζοι» σας προτείνω ένα ενδεικτικό κείμενο που δημοσιεύσμα παλαιότερα απ΄ένα εξαιρετικό βιβλίο και αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβαινε στην Μακεδονία σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική στιγμή:

    «O “Λαζάρ-αγας”, η Ποντοκώμη και το ΚΚΕ το 1933«

    -O «Λαζάρ-αγας», η Ποντοκώμη και το ΚΚΕ το 1933

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  27. Επίσης κ. Παππά, γράφοντας το παρακάτω : «Οι υπόλοιποι πολιτικοί της Θεσσαλονίκης δεν έγλυψαν τους κώλους της ΠΟΕ με την κατασκευή 2 μνημείων στο κέντρο της πόλης για γεγονότα που έγιναν εκτός Θεσσαλονίκης, ενώ το μνημείο για το θάνατο 55000 θεσσαλονικέων είναι στο πίσω μέρος ενός πάρκινγκ…» κάνετε τα εξής λάθη:

    1. Αγνοείτε ότι η θεσσαλονικιώτικη κοινωνία αποτελείται πλέον στο μεγαλύτερο ποσοστό της από απογόνους των προσφύγων του ΄22 (Ιωνία, Καππαδοκία, Βιθυνία, Ανατολική Θράκη, Πόντος κ.ά.)

    2) Σας διαφεύγει ότι η έννοια της «πόλεως» βασίζεται όχι πάνω στα άψυχα τεκμήρια ενός νεκρού παρελθόντος, αλλά πάνω στους ζωντανούς ανθρώπους. Πόλη είναι οι πολίτες, πρωτίστως.

    3) Μιλώντας αυθαιρέτως εκ μέρους των Εβράιων συμπολιτών μας τους εκθέτετε, εφόσον προσεγγίζτε το ζήτημα με τρόπο εχθρικό προς την προσφυγική Μνήμη.

    4) Το ζήτημα της καταξίωσης των Εβραίων, αλλά και των μουσουλμάνων που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά και απαιτεί την ενεργοποίηση της αληθινής-υπαρκτής θεσσαλονικιώτικης κοινωνίας, που την απαξιώνεται με τον μερικό τρόπο που προσεγγίζετε το παρελθόν.

    5) Παραγνωρίζετε ότι δεν έχει ανοίξει καν μια σοβαρή συζήτηση πάνω στα ζητήματα της Μνήμης της πόλης. Η πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, σε επίπεδο ονοματοδοσιών εκφράζει απολύτως την παραδοσιακή κρατική -συνηθως αντιπροσφυγική- αντίληψη της ιστορίας. Γι αυτό υπάρχει ακόμς Οδός Δημητρίου Γούναρη, Πλατεία Μεταξά, Πλατεία Ελευθερίας κ.λπ. Ευτυχώς η Οδός Κεμάλ Ατατούρκ που επέβαλε ο Μεταξάς δια του πατρός Κοσμόπουλου το 1938, ξαναπήρε το παλιό της όνομα (Οδός Απ. Παύλου) μετά το 1955.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  28. Ήμαρτον για την Γκιουλεκιάδα, κατά το ήμισυ: την είχε αναρτήσει ο σχολιαστής!

    ρΕ ΣΥ πΑ΄ΝΕ ΤΙ ηΜΑΡΤΟΝ . Πολύ καλά εκανες και αναδημοσιευσες την Γκιουλεκιαδα του Ο . Ταχματζιδη …Μπραβο ΚΑΙ ΣΤΟΝ σΧΟΙΛΙΑΣΤΗ .. κΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΌ ΣΤΗΝ …»μΠΟΥΓΑΤΣΑΔΟΥΠΟΛΗ» ..οπως την ονομαζετε

    ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΕΙΚΟΣΙ ΨΗΦΟΥς ΝΑ ΕΚΟΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ της εξιας που Ρημαξε εδώ και μια εικοσιπενταετια την πόλη μας και την γεμισε με Κιτσαατα εθνολαικιστικα αγαλαμτα και εξαφανσε καθε εννοια ηθους μαζι με μερικές δεκεδες εκατομμυρια κερδος ειναι .. Τι Ημαρτον .. Μια απο τις καλύτερες στιγμές της ΚΑΛΥΒΑς ηταν η Αναδημοισευση της ΓΚΙΟΥΛΕΚΙΑΔΑς του Ταχματζιδη

    Γκιουλεκιάδα όπως φασολάδα!

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 22/06/2011

  29. Πάσχετε από ποντιοκεντρισμό (τον οποίο βέβαια καλύπτετε με τους όρους προσφυγικός, αντιπροσφυγικός αν και οι σχέσεις Μικρασιατών, Ποντίων και Ανατολικοθρακιωτών είναι μηδαμινές).

    Σχετικά με το 1, προφανώς και υπάρχουν αρκετοί απόγονοι προσφύγων, ο εποικισμός της πόλης ήταν επιτυχής καθώς και η δημιουργία μιας μονοπολιτισμικής πόλης μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η πόλη βέβαια δεν έχει καμία υποχρέωση να υποκύπτει στις πολιτικές πιέσεις των διαφόρων συλλόγων με αντάλαγμα ψήφους γεμίζοντας με άσχετα αγάλματα την πόλη (τρανό παράδειγμα η ενεργή δράση των πελλοπονησιακών συλλόγων στο να γεμίσουν την Ελλάδα με αγάλματα του Γέρου του Μωριά). Μια πόλη που δεν έχει τιμήσει την μνήμη προσώπων σημαντικών για την ζωή της πόλης, όπως ο Εμπράρ ή ανθρώπων που έζησαν και ανέδειξαν την πόλη όπως ο Ιωάννου ή ο Πετρόπουλος τιμά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν εξώ από αυτήν.

    Όσον αφορά το 2, το νεκρό παρελθόν δεν είναι νεκρό από φυσικά αίτια αλλά λόγω της δολοφονίας του από μια πολιτική εθνικοποίησης της πόλης στην οποία συνέβαλαν και διάφορες ομάδες που επιθυμούσαν οικονομικά και άλλα οφέλη, οι προσπάθειες ανάδειξης του εγκλήματος είναι σημαντική, ιδίως αφού οι κοινότητες που υπόφεραν από αυτές υπάρχουν ακόμα στην πόλη.

    Σχετικά με το 3,4 ως θεσσαλονικιός 5ης γενεάς ανήκω σ΄αυτούς που προσπαθούν να αναδείξουν το πραγματικό πρόσωπο της πόλης και δεν έχουν κολλήσει σε κλαψιάρικες εκδηλώσεις με guest τον Άνθιμο. Τα πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο, ήδη το όνομα του Περικλή Βυζουκίδη θα σβηστεί από τον χάρτη της πόλης.

    Η πλατεία ελευθερίας δηλαδή το πάρκινγκ της πόλης αναφέρετε σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός που συνέβη στην πόλη, τώρα καλό ή κακό ας το κρίνουν οι ιστορικοί αλλά συνέβη, προσπαθώ να κατανοήσω τους λόγους αφαίρεσης του συμβάντος από την μνήμη της πόλης.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 22/06/2011

  30. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η αφορμή. Κι αυτή δόθηκε το 1931. Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1930, η βουλγαρική Μακαμπί γιόρταζε τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της. Στον εορτασμό, στη Σόφια, συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις Μακαμπί του κόσμου, κι ανάμεσά τους ο Γιτσάκ Κοέν, καθηγητής γυμναστικής στη Μακαμπί Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση συνέπεσε με το συνέδριο των βουλγάρων μακεδόνων αυτονομιστών της ΕΜΕΟ, οι οποίοι κάλεσαν την τοπική Μακαμπί και τους φιλοξενούμενούς της να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου τους…”

    Δεν καταλαβαίνετε ότι ο δρόμος των εθνοτικών και όχι ταξικών διαχωρισμών και κριτηρίων είναι ολισθηρός και ίσως μπούμεραγκ για όσους τα εισηγούνται;»

    ρΕ ΣΥ μΑΤΣΟΥΚΑΤΕς τι θες να πεις; Για τα γεγονοτα του 31 φταιαγαν οι ..Εβραιοι; η …Μακαμπί ;που ηταν προκλητικη; Οπως περιπου λένε οι Βαστες » αυτη εφταιγε; »
    αν δεν θες να πεις αυτο τοτε τι το ηθελες το ….»Δεν καταλαβαίνετε ότι ο δρόμος των εθνοτικών και όχι ταξικών διαχωρισμών και κριτηρίων είναι ολισθηρός και ίσως μπούμεραγκ για όσους τα εισηγούνται;»
    αν οχι διευκρινισε μου σε παρακαλώ τι το θελες αυτο με την Μακαμπί .. Τι σχεση εχει
    ————————-

    φυσικά τα ΕΕΕ ηταν μια φασιστική και οχι ..ποντιακή οργανωση .. φυσικά .. Σε ενα ντοκυμαντερ για τον Μωυσή Μπουρλά ο Μπουρλάς εξομολογειται οτι τον ειχαν πλησιασει και αυτόν τα ..3 ε προσπαθωντας να τον στρατολογησουν …Οπως και τωρα οι Φασιστικές και παρακρατικές οργανωσεις προσαπθουν να στρατολογουν απο τα Πιο φτωχα στρωματα του πληθυσμου ή και απο ..Μεταναστε δινοντας κανα Πενηνταρικο ετσι και τοτε .. Και φυσικά αυτο επιταθηκε με τους Γερμανους και τον Δωσιλογισμό και οι Ταγματασφαλήτες συνεργατες ( ντοποιοι η προσφυγες ) στρατολογουνταν με δελεαρ το χρημα .. Και Φυσικά η συντριπτική πλεοψηφια τω Ποντιων Ελλήνων ηταν ΕΞΞω απο ολα αυττά και σταθερά στον Προοδευτεικο χωρο : (εκτος απο τα τελευταια χρόνια που Γινονται τα ελα Να δεις )’
    —————————
    Αυτά Λέει και ο Ταχματζιδης .. Καθστε και βγαζετε απο τ μυαλο σας πραματα και τα αποδιδετε στον Ταχματζιδη την στιγμή που οι διαφορές μεταξύ Ταχματζιδη και Π &Α
    εινα εντελώς ΑΝΥΠΑΡΚΤΕς και λένε τα ιδια πραματα … Εδικα γιατο ζητημα του Αντισημτισμου οπου και οπως ειχα την ευκαρια να δω αυτο το Ιστολογιο (Με τον Μ- Π και τον Μουμμουλ .. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΜΑΙ ΣΕ ..ΣΧΟΛΙΑΣΤΕς ) ΕΔΩΣΕ ΜΑΧΉ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΜΣΟΥ που ειναι διαχυτος στον Ποντιακό οργανωμένο χωρο μετα απο συστηματική προπαγάναδα της ακροδεξιας ..
    ————-

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 22/06/2011

  31. οσο για το σχ 29 συμφωνω οτι η πολη εχει γεμισει αποΕθνολαικο κιτσ αγαλματα με αποκορυφωμα εκεινο του.. ΚΡΗΤΙΚΟΥ με το 100 νουμερο παπουτσι και που κραταει κολτ ου 1900 ενω στη ζωνη εχει καρυοφιλια του 1800 κα που εγκαινιασε ο Ψωμιαδης και εφαγε κιενα Γαιυρτι και τοτε εβγαινε ο Σταθης της Ε και λεγε πως ηταν ..φασιστική παρξη (το Γιαουρτι και οχι το .Αγαλμα ) και μερικά χρόνια αργοτερα ο Ψωμιαδης φιλησε το χερι του Μικηκαι ο Μικης αντις να του πει αντε ..παραπαέρα το δεχτηκε

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 22/06/2011

  32. Noσφεράτε, φυσικά και δεν έφταιγαν οι Εβραίοι. Μη μου βάζεις στο «στόμα» μου πράγματα που δεν έχω πει. Καλό θα είναι βεβαια να αναλύσουμε την κοινωνική δομή της πόλης, να δούμε τις ταξικές αντιθέσεις εκείνης της εποχής, τα ιδεολογικά ρεύματα, την αλληλεγγύη (υπήρχε άραγε από τους οικονομικά ισχυρούς;) προς τους απόκληρους πρόσφυγες και πολλά άλλα.

    Η άποψή μου είναι ότι το κάθε κοινωνικό πρόβλημα πρέπει να το ερμηνεύουμε με ταξικά μαρξιστικά κριτήρια και όχι με εθνικιστικά, όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο «Λεωνίδας Παππάς«.

    Και όταν μιλάς για τον αντισημιτισμό, αυτός ανιχνεύεται παντού. Το να τον αναφέρεις για τον ποντιακό χώρο είναι μεροληψία. Τις προάλλες αντισιωνιστές-κομμουνιστές βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με την ισότητα «άστρο του Δαβίδ=αγκυλωτός σταυρός».

    Πρέπει να ανοίξει το μυαλό μας εδώ στη μπουγατσαδουπολη. Ειδικά τώρα που οι απόγονοι (5ης γενιάς) των γηγενών φιλομοναρχικών που καταπίεσαν και δολοφόνησαν τους πρόσφυγες παππούδες μας, σηκώνουν κεφάλι με ψευδοαριστερή επιχειρηματολογία, υποστηρίζοντας κυνικά τους Νεότουρκους δολοφόνους των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και υποκρινόμενοι τους υποστηρικτές των Εβραίων, όταν οι παππούδες τους σαν τον Δάγκουλα, επάνδρωναν τα τάγματα ασφαλείας και κερδοσκοπούσαν από την πώληση των περιουσιών των θυμάτων των Ναζί. Αν θέλουμε να παίξουμε με εθνοτικούς όρους, έχουμε πολλά να σούρουμε στους διάφορους απογόνους.

    Σχόλιο από Mατσουκάτες | 22/06/2011

  33. @ Ματσουκάτες

    Ξεχνάς να πεις για τους απογόνους των «γηγενών», ότι αποκρύπτουν συστηματικά το γεγονός ότι στη θέση του ενός Μουσουλμάνου που εκδιώχθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αντιστοιχούσαν 4 πρόσφυγες. Και ότι οι περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν στη Μικρά Ασάι και στην Ανατολική θράκη ήταν τουλάχιστον 10πλάσιες από τις μουσουλμανικές στην Ελλάδα (Ανταλλάξιμη Περιουσία). Και ότι οι γηγενείς συστηματικά καταπάτησαν την περιουσία αυτή κλέβοντάς την από τους φυσικούς δικαιούχους, τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Άιντε γιατί είναι και πρόκληση να μας την βγαίνουν απ’ τα αριστερά οι υποστηρικτές των Τούρκων εθνικιστών και οι απολογητές των τρομερών σφαγών που οι εμπνευστές τους ξεκίνησαν το 1908 από την περήφανη παλιά Θεσσαλονίκη που ονειρεύονται οι άσχετοι εμμονικοί!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  34. Και όταν μιλάς για τον αντισημιτισμό, αυτός ανιχνεύεται παντού. Το να τον αναφέρεις για τον ποντιακό χώρο είναι μεροληψία. Τις προάλλες αντισιωνιστές-κομμουνιστές βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με την ισότητα “άστρο του Δαβίδ=αγκυλωτός σταυρός”. »

    μπα; ; Αντισωνιστες κομουνιστες; » Δεν ηταν Ξεκαθαρα Ναζί;.. Μηπως ηταν μετο ..μαυρο σφυροδρεπανο; (Ξερει ο Μ- π)
    μαθαμε τωρα .. Αντισιονισμός και.μλικ.. Σα Δεν τρεπονται ..
    —————————-
    Τεπσα Ματοσυκατες ειδα εκεινο που εγραφες για την Αφορμή και την Μακαμπή .. Αν δεν εννοουσες οτι έφταιγαν οι Εβραίοι λαθος καταλαβα .. Για τα αλλα που γραφω εχεις να πεις Τιποτε

    —————————–
    Η αποψη μου .. Το Να κρυβεται το γεγονός οτι στην 3 ε συμμετειχαν και ποντιοι ειναι το ιδιο Στρουθοκαμηλισμος με το να λέμε π.χ Συυσωμοι οι Ελληνες αντισταθηκαν στους Ναζι .. Υπηρτχαν πλλοι που συνεργαστηκαν και εγινα Δωσιλογοι και Βρωμεροι Ταγματασφαλήτες ..

    Απο την αλλη το να λέμε π΄χ οτι τα 3 Ε ηταν ποντιακή ορανωση ειναι εξισου παραλογισμός με αυτο που λέγα και λένε οι Δεξιαρες (πχ του Σαμαρα ) οτι Συσσωμοι οι Ελληνες κλπ.

    Ποντιοι , Ελληνες , Εβραιοι δεν εχουν συλλογικές πολιτικές συμπεριφορες .. Υπήρχανκ αι Υπαρχουν παμπολλα καθαρματα και σε Ποντιους και σε Μωραιτες και σε Οτι Θες και σε Εβραιους και σε ολους τους λαους καιεθνοτικες ομαδες του κοσμου .. και καλοι και κακοι , και αριστεροι και φασιστες.. .. Υπήρχαν και Υπαρχουν πανατα Δεξιοι και Αριστεροι και Κεντρωοι..
    Το να επικαλεισαι μια …Ποντιακότητα , η την ουσια του Εβραισμου ή του Ελληνισμου ειναι τοσο ΑΣΧΕΤΟ οσο αυτο που επιχειρουν οι διαφοροι ..αγανακυτισμένοι φεησμπουκαδες σχιζοντας Πανώ οπως το ΚΚΕ (μ-λ) απαγορευοντας τις κοκκινες Σημαιες και Ισχυριζομενοι οτι ειναι μονο ..Ελληες και δεν εχουν πολιτικές ταυτοτητες..Πως δεν εχουν;

    Σχόλιο από Νoσφερατος | 22/06/2011

  35. Οσον αφορά την παρέμβαση στο σχόλιο 29, συμφωνώ με τον κριτικό σχολιασμό του Ματσουκέτη και του Ομέρ. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μεγάλη συζήτηση πάνω στα ζητήματα που τίθενται, αλλά δεν είναι του παρόντος κειμένου. Μακάρι να υπήρχαν ανοιχτόμυαλοι χώροι στη Θεσαλονίκη που θα τολμούσαν εκδηλώσεις με πολυφωνία. Και ίσως η μεγαλύτερη ευθύνη του Γιώργου Γιαννόπουλου είναι ότι θα μπορούσε να έχει το «Ένεκεν» αυτό το ρόλο, αλλά επέλεξε τη μονοφωνία και την προσχώρηση στο στρατόπεδο των ιδιόμορφων φυλετικά σκεπτόμενων και των εκ της Νέας (ευρωπαϊκής) Δεξιάς επηρεαζόμενων -πιθανόν χωρίς να το κατανοούν.

    Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την είδηση που κομίζει: «Τα πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο, ήδη το όνομα του Περικλή Βυζουκίδη θα σβηστεί από τον χάρτη της πόλης», αναφωνώντας, «επιτέλους» και αποδίδοντας ένα μεγάλο «μπράβο» στον Τριαντάφυλλο Μυταφίδη.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  36. εχνάς να πεις για τους απογόνους των “γηγενών”, ότι αποκρύπτουν συστηματικά το γεγονός ότι στη θέση του ενός Μουσουλμάνου που εκδιώχθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αντιστοιχούσαν 4 πρόσφυγες. ..

    κι εσύ μέρ ξεχνας οτι οι 4 προσφυγες ηρθνα -οιοπερισσοτεροι Πριν την συνθηκη της Λωζανης ενώ οι Μουσουλμανοι φυγαν Μετα .. Αφου ηττηθακαμε μωρε.. Μικρασιατική Καταστροφή δεν λέμε; Φυσικά δεν ηταν δικαιη ..ανταλλαγή . Ηταν Τραγωδια .
    Βρε Ομέρ.. Κατλαβαινεις τωρα γιατ λέω να ακους και λίγο τους μεγαλυτερους ;
    Διαβασμα Διαβασμα Διαβασμα …. Ετσι μόνο θα πας μπροστα Ομέρη μου ..

    Σχόλιο από Νoσφερατος | 22/06/2011

  37. Ομέρ δεν πάς κατά Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή να διαβάσεις τα αρχεία Καραβίδα για τον εποικισμό της Μακεδονίας και μετά μίλα για καταπατήσεις ή μήπως να δούμε το σημερινό κτηματολόγιο. Όσο για τον ρόλο των ποντίων στην μνημειακή πολιτική της πόλης σας αφιερώνω απόσπασμα από το «Ονοματοθεσία Οδών και Πλατειών» του Ηλία Πετρόπουλου (1995). Λέει ο Πετροπουλος για τις εκατοντάδες οδούς στην Θεσσαλονίκη που έχουν ονόματα διάσημων αγνώστων:

    «Δεν χρειάζεται να σκαλίσεις πολύ για να βρείς τους λόγους αυτού του φαινομένου, για το οποίο υπεύθυνοι είναι κυρίως οι μικρασιάτες και ιδιαίτερα οι πόντιοι. Για παράδειγμα οι Οδοί Καπετανίδου/Παρχαρίδου/Πουλατζάκη /Τριανταφυλλίδου/Χειμωνίδου/Χρυσαλίδου κτλ. βρίσκονται στην Καλαμαριά, ενώ η Οδός Αδελφών Συμεωνίδη ανήκει στην Πολίχνη – αμφότεροι οι οικισμοί κατοικούνται από πόντιους. Οι πόντιοι δεν διέθεταν τας ιστορικάς περγαμηνάς των ελλαδικών. Οι πόντιοι δεν μπορούσαν να παρατάξουν τα ονόματα των πολιτικάντηδων, των εθνικών ηρώων, των λογοτεχνών, των καλλιτεχνών του, όλοι σχεδόν ανήκουν στην χορεία των γηγενών Όταν λοιπόν οι πόντιοι άρχισαν να ελέγχουν κάποια δημοτικά συμβούλια φόρτωσαν στην πλάτη της Θεσσαλονίκης τέτοιας λογής ονόματα δρόμων (πχ. Κιουπτσίδου). Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης παρείχε πάντοτε τις απαιτούμενες εγκριτικές, γιατί έτρεμε πολιτικά το ποντιακό στοιχείο, που διακρίνεται για τον αντιπαθέστατο εγωϊσμό του.» (σελ. 136).

    Οπότε αντί να γράφετε παραμυθάκια ανοίξτε κανά βιβλίο ιστορίας ή ψάξτε κανά αρχείο (αυτή την περίοδο μελετάω την ελληνική έκδοση του signal εκδιδόμενο στην Κατοχική Θεσσαλονίκη, εκεί να δείτε κάτι ονοματάκια που φιγουράρουν).

    Η δε άγνοια της ιστορίας της πόλης σας κάνει να μην μποτείτε να κατανοήσετε την σημασία του ονόματος μου.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 22/06/2011

  38. «Λεωνίδα Παππά» δεν σταματάς να χρησιμοποιείς ως ψευδώνυμο το όνομα ενός αληθινού ήρωα. Του φούρναρη Λεωνίδα Παππά, ο οποίος πυροβολήθηκε στην κοιλιά καθώς προσπαθούσε να προστατέψει Εβραίους φίλους του. Ο Παππάς και ο Λεόν Βιντάλ, που σκοτώθηκε με σφαίρα στο στήθος από τους φασίστες της ΕΕΕ ήταν τα θύματα του πογκρόμ.

    Αλήθεια, ξέρεις πόσα ήταν οι πρόσφυγες θύματα των γηγενών; Πόσοι δολοφονήθηκαν στο πογκρόμ του Κιούπκιοϊ (η Πρώτη των εθνικοφρόνων Καραμανλήδων); Πόσοι στη Νέα Ιωνία του Βόλου όταν οι παρακρατικοί γηγενείς φασίστες έκαψαν το προσφυγικό οικισμό;

    Η αντιπροσφυγική σου εμπάθεια σε οδηγεί σε παραλογισμούς. Πάρτο απόφαση, η σημερινή Θεσσαλονίκη είναι ΚΑΙ Σμύρνη ΚΑΙ Ραιδεστός ΚΑΙ Τραπεζούντα. Όπως ακριβώς η Κωσταντινούπολη είναι πλέον Ισταμπούλ. Δυστυχώς ο εθνικισμός παραμόρφωσε το ανθρώπινο τοπίο και η τελική πράξη του δράματος ξεκίνησε από αυτή εδώ τη πόλη το 1908 όταν την εξουσία κατέλαβαν οι πρόγονοι των Ναζί που τους υπερασπίζεις. Γκέγκε;

    Έχω και μια απορία; Όλοι μιλάμε (και εσείς φαντάζομαι) για την Κοινωνία των Πολιτών! Έτσι; Αυτή λοιπόν η Κοινωνία είναι καλή μόνο όταν εξυπηρετεί τις ιδεοληψίες σας και τις εμμονές σας. και όταν εκφράζει αυθεντικά την κοινωνία είναι κακή;

    Και κόψε λιγάκι τον αντιποντιακό ρατσιστικό παροξυσμό και την ανόητη υπεροψία. Καταντάς ενοχλητικός. Άκου απαίτηση; Οι Πόντιοι στους οικισμούς τους να ονοματοδοτούν όπως ακριβώς επιθυμεί ο κύριος «Λεωνίδας Παππάς» ή ο οποιοσδήποτε γραφειοκράτης που τυχαίνει να έχει την εν λευκώ εξουσία.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  39. Τουλάχιστον έχεις υψηλότερο iq από το σαϊνί που με έβγαλε δημοτικό σύμβουλο Καβάλας. Αφού βρήκες τα ονόματα των δολοφονηφέντων για ψάξε για τα ονόματα των καταδικασμένων.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 22/06/2011

  40. Είσαι ένας ανετανόητος ρατσιστής!

    Εσύ ψάξε την ίδια εποχή για τα ονόματα των φυλακισμένων στην Ακροναυπλία και έλα να τα συγκρίνουμε.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  41. Ο ποντιακός ρατσισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, για αυτό βγαίνει ο Πανίκας με τα μπούνια. Για την Ακροναυπλία γνωρίζω, ξέρεις εγώ τα βιβλία τα ανοίγω δεν διαβάζω το εξώφυλλο. Υπομονή το signal θα βγάλει κελεπούρια.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 22/06/2011

  42. Ενδιαφέρουσα η συζήτηση, αλλά δεν καταλαβαίνω τη μέθοδο του κ. «Λ.Π.» Δηλαδή εάν βγει ότι η ΕΕΕ είχε 20 Καπουτζήδες, 6 Τραπεζούντιους, 9 Καππαδόκες, 6 Σμυρνιούς, 7 Πελοποννήσιους, τι θα σημαίνει αυτό;

    Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει καμιά σημασία, όπως δεν έχει σημασία το γεγονός ότι λούμπεν Εβραίοι της Σμύρνης βιαιοπράγησαν μαζί με τους παρακρατικούς συμμορίτες και τους τσέτες, υπό τις ευλογίες του Μουσταφά Κεμάλ πασά κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων το Σεπτέμβρη του 1922.

    ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ όλη αυτή η εθνοτική προσέγγιση της ιστορίας.

    Εάν μου πείτε κ. «Λ.Π.» την ιδιαίτερη εθνικοτοπική σας καταγωγή θα σας εύρισκα και τους δαίμονες και τους αγγέλους. Δεν θα έκανα όμως το δικό σας λάθος: Να προβάλλω πάνω σας τα καλά και τα κακά εκείνων των προσώπων. Γιατί δυστυχώς στη ιστορία συμμετέχουν πρόσωπα!

    Αφού ερευνάτε το Μεσοπόλεμο θα σας πρότεινα ένα ενδιαφέρον κείμενο που δημοσιεύτηκε στον emfilios.blogspot με τίτλο: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ’22.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  43. Διστάζω να επέμβω αλλά το τελευταίο σχόλιο με αναγκάζει να πω δυο πράγματα:
    η εθνοτική προσέγγιση της ιστορίας είναι όντως λάθος αλλά είναι αστείο να αγνοούμε οτι η προσέγγιση ήταν εθνοτική την δεκαετία του ’30. Επίσης η προσπάθεια να μην στιγματισθεί ο προσφυγικός χώρος με το στίγμα του αντισημιτισμού, οδηγεί σε ένα απαράδεκτο ξέπλυμα όπου οι ευθύνες είναι πάντα γενικόλογες και ένα «μαζί τα φάγαμε» χρησιμοποιείται σαν έμμεση άφεση αμαρτιών.

    Είναι ωραίο να ηρωοποιούμε καταστάσεις αλλά το παρελθόν μας δεν οφείλει να κρύβεται αλλά να βγαίνει άπλετα στο φως ώστε να κατανοούμε καλύτερα το γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε σήμερα. Πχ προσωπικά δεν απέφυγα ποτέ να αναφέρω οτι η κύρια μάζα των Θεσσαλονικέων Εβραίων ήταν μεταξικοί με ένα 30% ενταγμένο στο ΚΚΕ – μπορεί να μην μου αρέσει αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι εβραίοι έλληνες ιστορικοί, αν και ελάχιστοι σε σχέση με τους πόντιους έλληνες, έχουν συντάξει μελέτες και έχουν ρίξει φως στο φαινόμενο και ξέρουμε μέχρι και τα ακριβή ποσοστά ψήφου. Η αντίστοιχη μαζική ένταξη των προσφυγικών οργανώσεων κυρίως στο βενιζελικό στρατόπεδο, συνεπάγεται οτι οργανώσεις σαν τα ΕΕΕ που είχαν κυρίαρχα βενιζελικό/φασιστικό χαρακτήρα θα στελεχώνονταν κυρίως από πρόσφυγες. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη πτυχή καλύπτεται από ομίχλη, γεγονός που δίνει λαβή σε κακόβουλους κριτικούς να προτείνουν θεωρίες πάνω σε υπαρκτά γεγονότα, (πχ η εκλογική απήχηση των ΕΕΕ ήταν όντως πολλαπλάσια στους προσφυγικούς συνοικισμούς).

    Σημαίνει αυτό κάτι για τους πρόσφυγες σήμερα; Οχι, προφανέστατα αλλά ας μην δουλευόμαστε οτι δεν είχε σημασία το ΄30 – όπως και το γεγονός οτι η ποντιακή κοινότητα μοιράζεται, ως μέλος της χριστιανικής κοινότητας της πόλης, την ευθύνη για το κλίμα εκφοβισμού μετά τον πόλεμο και συνειδητής μνημοκτονίας της γενοκτονίας. Και όχι, δεν ξεχωρίζεται σε σχέση με άλλες κοινοτικές ομάδες ώστε να την ξεχωρίζω κακόβουλα: οι πόντιοι θεσσαλονικείς όντως κακοποιήθηκαν στα χέρια του ελληνικού κράτους αλλά, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν γρήγορα πιόνι στα χέρια της κρατικής εξουσίας και μέρος των κυρίαρχων με σαφή ποντιακή ταυτότητα.

    Δεν έχω καμμία αμφιβολία για την καλή σας πίστη και θεωρώ την αντίδραση λογική ΑΝ αφορούσε κάποιον αποδεδειγμένα κακόβουλο, γεγονός όμως που ρητά δεν το πιστεύω για τον Ο.Ταχματζίδη που πιστεύω οτι είναι ακέραιος άνθρωπος. Φίλος υποσχέθηκε να βιντεοσκοπήσει την ομιλία και θα χαιρόμουν να παρουσίαζα στο ιστολόγιο μου την ομιλία, μαζί με την δική σας απάντηση που όμως θα ξεφεύγει από τα ad hominem.

    ΥΓ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΠΑ σε παρακαλώ θερμά επικοινώνησε μαζί μου γιατί με ενδιαφέρει εξαιρετικά το θέμα του Signal που ανέφερες. Το email μου είναι εδώ.

    Σχόλιο από Abravanel | 22/06/2011

  44. Abravanel χαίρομαι που ήρθες στην «παρέα» μας. Η άποψή σου, γνωρίζεις, ότι μας ενδιαφέρει και την εκτιμούμε. Φοβάμαι όμως ότι η αγάπη για την κοινότητά σου σε οδηγεί στην παραγνώριση του γεγονότος ότι η παλιά εκείνη ιστορία σημαίνει σήμερα πολλά πράγματα για κάποιους ιδιότυπους «γηγενείς» ρεβανσιστές όπως φαίνεται να είναι ο Λ.Π., παρόλο το ερευνητικό επίχρισμα με το οποίο καλύπτει μια πρωτόγονη προσέγγιση των κοινωνικών σντιθέσεων. Εάν διαβάσεις όλες του τις παρεμβάσεις θα το καταλάβεις.

    Επίσης, η αγάπη για την κοινότητα σε οδηγεί στο να κάνεις τα «στραβά μάτια» σε εκδηλώσεις με τέτοιο περιεχόμενο όπου στοχοποιείται μια προσφυγική κοινότητα, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, δεν υπήρξε ποτέ ενιαία στη δομή και στην αυτοαντίληψη πριν τη Μεταπολίτευση και ήταν ένα πολύ μικρό μέρος από τη συνολική προσφυγιά που κατέκλυσε την πόλη με τη Μικρασιατική Καταστροφή.. Πώς θα σου φαινόταν αλήθεια εάν ακολουθούσα τη δική σου στάση ανοχής, εάν όχι αποδοχής, σε μια αντίστοιχη εκδήλωση που θα έλεγε «Εβραίοι και Αρμένιοι. Η αλήθεια για τη γενοκτονία», υπονοώντας ότι οι Εβραίοι υποστήριξαν την πολιτική αυτή των Νεότουρκων [και γνωρίζεις ότι υπάρχει αντίστοιχη φιλολογία]… Εγω φυσικά δεν θα ακολουθούσα ποτέ τη δική σου στάση. Θα ήταν επίσης τραγικό εάν χρησιμοποιούσε κάποιος τη δράση της Φεντερασιόν και του Μπεναρόγια για να ενοχοποιήσει τους Εβραίους για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας στην Ανατολή. Η δική μου στάση θα ήταν εξαρχής υπεράσπιση της κοινότητάς σου από γενικεύσεις τέτοιου τύπου και από την εθνοτική ανάγνωση της ιστορίας. Συμφωνώ απολύτως με έναν προλαλήσαντα που έγραψε ότι την ιστορία πρέπει να την μελετάμε με ταξικά κριτήρια χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας έχει κληροδοτήσει η διαλεχτική σκέψη. Ειδάλλως θα χαθούμε στις εθνοτικές αντιδικίες. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη!!!

    Έχω τη γνώμη, ότι αυτού του τύπου η αντιπαράθεση δεν βοηθά τις διακοινοτικές σχέσεις στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα, αλλα αντιθέτως τις πολώνει και ουσιαστικοποιεί πράγματα τα οποία είναι ανύπαρκτα στο σήμερα και ανήκουν μόνο στη σφαίρα ερεύνης των ιστορικών. Τη στιγμή όμως που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών παύουν να ανήκουν στη σφαίρα αυτή και μεταρέπονται σε εργαλείο άσκησης μεροληπτικής πολιτικής.

    Η προσέγγιση του κ. «Λ.Π» οδηγεί κατευθείαν στα μεσοπολεμικά εκείνα πολιτικά ρεύματα που εκφράστηκαν στην πλέον έντονη μορφή τους με τις αντιπροσφυγικές απόψεις και το κόμμα του Γκοτζαμάνη. Αυτά τα ιδεολογικά ρεύματα δεν έπαψαν ποτέ να ενυπάρχουν στη θεσσαλονικιώτικη κοινωνία και κατά καιρούς έκαναν την εμφάνισή τους, όπως π.χ. το βιβλίο του Χαραλάμπους για τη μυστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει δηλαδή μια επιβίωση της παλιάς απέχθειας και έχθρας των γηγενών της πόλης (ελληνοφώνων, σλαβο/βουλγαροφώνων, εβραίων) προς τους «ξενόφερτους», τους «επήλυδες», τους «τουρκόσπορους».

    Τη γνώμη, για το πως θα έπρεπε να κινηθεί η εβραϊκή σκέψη στην Ελλάδα, όσον αφορά τις επιλογές της, την έχω παρουσιάσει αναλυτικά στο μπλογκ σου. Αυτό που συμφέρει με τη θετική έννοια αυτής της λέξης, τους Εβραίους είναι η συμπόρευση με μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που έχουν κάτι κοινό δομικά, όσον αφορά την ιστορία τους: Την εμπειρία της Γενοκτονίας. Και όχι με εμπαθείς μονάδες, που κουβαλούν τις παραδοσιακές προκαταλήψεις, έστω και αν σήμερα οι απόψεις αυτές έχουν κάπως ισχυροποιηθεί. [Σήμερα όμως! Αύριο τι;]

    Και το άσχημο είναι ότι η συμπόρευση με τις απόψεις αυτές εκθέτουν και την εβραϊκή κοινότητα. Θυμάσαι τις επιπτώσεις που είχε η αφελής άποψη Μπουτάρη αμέσως μετά την εκλογή του για δημιουργία δύο μνημείων στην Πλατεία Ελευθερίας, ένα για το Ολοκαύτωμα και άλλο για τους Νεότουρκους. Και λίγο παραπάνω την επαναφορά της ιδέας του Ιωάννη Μεταξά για την Οδό Αποστόλου Παύλου. Ευτυχώς, όσον αφορά τα νεοτουρκικά, τον μάζεψαν τον μπαρμπα-Γιάννη οι σύμβουλοί του αφού υπήρξε δημόσια εβραϊκή αντίδραση.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2011

  45. Επίσης γράφεις «..η προσέγγιση ήταν εθνοτική την δεκαετία του ’30.» Αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα. έδωσα παραπάνω ένα λινκ, το οποίο μάλλον δεν το χρησιμοποιήσατε.

    Σας το ξαναδίνω: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ’22.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  46. Έχω τη γνώμη, ότι αυτού του τύπου η αντιπαράθεση δεν βοηθά τις διακοινοτικές σχέσεις στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα, αλλα αντιθέτως τις πολώνει και ουσιαστικοποιεί πράγματα τα οποία είναι ανύπαρκτα στο σήμερα και ανήκουν μόνο στη σφαίρα ερεύνης των ιστορικών.

    Αυτό να το πείς στον τεμέτερον (μη ρατσιστική ποντικακή ορολογία) Ιωάννη Κουριαννίδη, πολιτευτή του ΛΑΟΣ παλαιότερα, πλέον με τον Παπαθεμελή και ιδρυτικό μέλος της χουντικής ΕΝΕΚ, που όταν δεν δίνει διαλέξεις για την γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού γράφει άρθρα στα οποία λέει «Η αναγκαιότητα αυτή φαίνεται να του έχει γίνει σαφής, αν κρίνουμε από τους τεχνοκράτες αντιδημάρχους που όρισε, όπως λ.χ. τον ισραηλίτη Χασδάι Καπόν (επί των Οικονομικών, φυσικά!),».

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 23/06/2011

  47. Η απουσία της Αριστεράς επιτρέπει στην ακροδεξιά και τον εθνολαϊκισμό να καλύψει το κενό. Όσον αφορά το ζήτημα του κινήματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που έγινε στην Ανατολή, είναι αποκλειστικά γέννημα της Αριστεράς, Η Δεξιά υπήρξε εξ αρχής αντίθετη. Η ουδετεροποίηση της Αριστεράς ή ακόμα και η Αρνηση της Γενοκτονίας, επέτρεψε στην ακροδεξιά να φορέσει υποκριτικά το ένδυμα τοων παλιών της θυμάτων. Απ την άλλη την ευνοεί και η εποχή.

    Αν σ’ ενδιαφέρει δες:

    «1986: η ΠΡΩΤΗ προκήρυξη για τη Γενοκτονία»

    Κάνεις λάθος βάζοντας το όριο μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων με όρους εθνοτικούς. Δεν έχουμε καμιά απολύτως σχέση ούτε με τον Κουριαννίδη, ούτε με οποιονδήποτε έχει και αναπαράγει τη φυλετική άποψη (γιατί αυτό σημαίνει ακροδεξιά) που λίγο πολύ έχεις και εσύ.

    Δικοί μας είναι οι Τούρκοι με τους οποίους μπορούμε να συννενοηθούμε, οι ανοιχτόμυαλοι Εβραίοι, οι άνθρωποι της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών και κάθε ευαίσθητος αληθινός αντιρατσιστής.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  48. Μιλαμε για τον Μεσοπόλεμο με ορους το Σημερα .. Τι σημαινε τοτε Βενιζελισμός; ποια ηταν η σχεση του με τονΦασισμο;Γιατ οι Προσφυγες περασαν μαζικά με τον Βενιζελισμό; (με πολιτικα κριτηρια η γιατι απώς αισθανονταν οτι ο Βενιζελος τους εσωσεαπο τη σφαγή; Γιατί το Λαικό κομμα θεωρουσε οτι επρεπε να στηριχτειστους Ντοπιους ; Αυτά να προαπσθησουμε να τα καταλαβουμε με ορους του Σημερα (Δεξια , αριστερά ) απλώς κανουμε αναδρομική χρηση της ιστοριας (καπως οπως διαφοροι ..ιστορικοι προτεινουν να ακολουθησουμε σημερα το Παραδειγμα της στασης πληρωμών του Βενιζελου το 32)
    Εγω να πώ οτι χαιρομαι που εξελιχθηκε ο διαλογοςπολύ σοβαρότερα απο οτι περιμενα (μετα ιδιως την παρεμβαση του Αμπραβανέλ ) και οτι- αν μη τι αλλο- η ομιλια του Ταχματζιδη μαλλον θα ξυσει την επιφανεια και την στασισμότητα και -ισως – ξαναφερει ζητηματα Απωθμενης ΜΝΗΜΗς ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΏς ΕΧΟΥΝ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ιστοριογραφια που μαλλον Συγκαλύπτει παρά Αποκαλύπτει .. Στην αρχή ημουν αδιαφορος .. Τωρα λέω οτι θα πάω στην Ομιλια με ενδιαφερον ..
    Νομιζω οτι ενδιαφερον πρπει να δειξουν και οι Π &α αντι να παριστανου οτι ειναι …μεντιουμ που βγαζουν τα συμπερασματα απο μια Αφισσα ..

    Σχόλιο από Νoσφερατος | 23/06/2011

  49. Διαβάζω με ενδιαφέρον την παραπάνω συζήτηση. Παρότι δεν είμαι Πόντιος στην καταγωγή εν τούτοις μπροστά στο εξευτελισμό και στην αρνητική προβολή που δέχονται, νοιώθω αλληλέγγυος ως απόγονος των προσφύγων του 1922.Πιθανόν επειδή οι Πόντιοι αποτελούν το πιο ζωντανό και ανήσυχο κομμάτι του προσφυγικού ελληνισμού να δέχονται πρώτοι τα πυρά ενός περίεργου και ετερόκλητου μετώπου.

    Επίσης με έκπληξη βλέπω την προσπάθεια ωραιοποίησης της παλιάς Θεσσαλονίκης, Της Θεσσαλονίκης που υπήρχε πριν το ’22 και την έλευση των προσφύγων. Πραγματικά δεν ξέρω τι εκφράζει αυτή η τάση. Νοσταλγία προς αυτό που χάθηκε ανεπιστρεπτί; Ή προσπάθεια εσωτερικών ξεκαθαρισμάτων των κοινωνικών ομάδων, όπου οι απόγονοι των παλιών «ντόπιων» μαζί με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα να περιθωριοποιήσουν τους ξενόφερτους ανατολίτες και να αλλοτριώσουν, να γενιτσαροποιήσουν τους απογόνους τους, στρέφοντάς τους έξυπνα ενάντια στην ιστορία των παππούδων τους και πειθαναγκάζοντάς τους να υιοθετήσουν τις ερμηνείες των κάποτε εχθρών τους; Το μέλλον θα δείξει τι συμβαίνει.

    Ας δούμε όμως εάν η ανάμνηση μιας ιδανικής παλιάς Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Η απάντηση είναι πως ΟΧΙ.Η παλιά Θεσσαλονίκη, όσον αφορά την πολιτική ιστορία της ανθρωπότητας, αποτελεί μια μαύρη σελίδα. Εκεί άνθισαν οι πλέον αποκρουστικές μαζί με το φασισμό ιδεολογίες του 20ου αιώνα. Οι Νεότουρκοι και ο Σιωνισμός. Εδώ εκπονήθηκε το σχέδιο για τις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εδώ μια μικρή ομάδα φανατικών εθνικιστών πραξικοπηματικά κατέλαβε την εξουσία εξαπατώντας πρόσκαιρα τους λαούς. Εδώ διαμορφώθηκαν οι συμμαχίες μεταξύ της ελληνικής ακροδεξιάς (Κόμμα Εθνικοφρόνων του Γούναρη), των μουσουλμάνων μπέηδων και των Εβραίων σιωνιστών και σοσιαλιστών μαζί. Όλοι αντάμα κατέβηκαν στις εκλογές του 1915 και όλοι αντάμα εξέλεξαν βουλευτές. Επίσης, όλοι αντάμα στις εκλογές του 1920 ψήφισαν «Μικρά πλην Έντιμος Ελλάς» και «Οίκαδε» και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε τελικά από τους αριθμούς να λείπουν γύρω στο 1 εκατομμύριο Έλληνες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    Ακόμα και οι ομάδες που δεν επηρεάστηκαν από το σιωνισμό παρήγαγαν μέσω της Φεντερασιόν την πολιτική ενίσχυσης των Τούρκων εθνικιστών, δηλαδή των παλιών Νεότουρκων συμπολιτών τους. Όπως σαφώς τα γράφει ο Μπεναρόγια, αυτοί επέβαλαν τη Μικρασιατική ήττα και συνέβαλαν έτσι όσο περνούσε απ’ το χέρι τους στην εξόντωση των Αρμενίων, των Ποντίων, των Σμυρνιών κ.λπ. Τα απόνερα αυτής της μεγάλης ήττας ήταν η Ανταλλαγή των πληθυσμών.

    Όταν λοιπόν μιλάτε για τα χρόνια εκείνα να ξεκινάτε απ’ την αρχή και να κάνετε αποτιμήσεις συνολικές και όχι μόνο αυτές που βολεύουν τους διάφορους πονηρούς της Θεσσαλονίκης που πολύ παραστατικά περιγράφονται εδώ σ’ αυτό το εξαιρετικό μπλογκ.

    Σχόλιο από Smyrnios | 23/06/2011

  50. «..Ποντιοι , Ελληνες , Εβραιοι δεν εχουν συλλογικές πολιτικές συμπεριφορες .. Υπήρχαν και Υπαρχουν παμπολλα καθαρματα και σε Ποντιους και σε Μωραιτες και σε ότι Θες και σε Εβραιους και σε ολους τους λαους και εθνοτικες ομαδες του κοσμου .. και καλοι και κακοι , και αριστεροι και φασιστες.. .. «

    Εμ αυτό είναι το θέμα Νοσφεράτε!
    Όταν υποτίθεται σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθείς στην εθνικιστική – ρατσιστική προσέγγιση της ιστορίας καταλήγεις να χρησιμοποιείς τα ίδια εργαλεία με αυτήν επιδεικνύοντας ένα ιδιότυπο μένος.
    Όταν προσδίδεις χαρακτηριστικά και συμπεριφορές σε ομάδες ανθρώπων με βάση την ράτσα τους πως αλλιώς μπορούμε να το πούμε εκτός από ρατσισμό ?

    -«Είναι ώρα να ανατραπούν κάποιοι μύθοι γύρω απο το ζήτημα των Ποντίων..» σημειώνει ο Νάσος Θεοδωρίδης στην Trakyanin Sesi (σε ένα copy paste άρθρο του από το εθνικιστικό-ρατσιστικό bulgarmak) ψάχνοντας τις ρίζες των Ποντίων στους Ογούζους και στους Σελτζούκους και καταλήγοντας στον «μύθο» της γενοκτονίας…

    -» η ΕΕΕ προσφυγική οργάνωση « και μάλιστα ποντίων μας πληροφορεί ο κος Λ. Παππάς
    Παρόμοιες και με διακυμάνσεις προσεγγίσεις θα βρούμε στον Νακρατζά και αλλού…

    Απορίας άξιον είναι δε που τέτοιες απόψεις σε μέρος της αριστεράς περνάνε στο ντούκου

    Δες τι ακριβώς θα πεί ο Ταχματζίδης στην παραπάνω εκδήλωση, όμως ο τίτλος είναι ενδεικτικός.

    Μια που θα πας θα μας πληροφορήσεις φαντάζομαι.

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  51. […] κείμενό μου αυτό αναρτήθηκε στο Π&Α, όπου λαμβάνει χώρα και μια πολύ ενδιαφέρουσα […]

    Πίνγκμπακ από Ανοιχτή επιστολή στον Γιώργο Γιαννόπουλο « Und ich dachte immer | 23/06/2011

  52. Η παλιά Θεσσαλονίκη, όσον αφορά την πολιτική ιστορία της ανθρωπότητας, αποτελεί μια μαύρη σελίδα.»
    α ετσι; ενω η θεσσαλονικη των γκοτζαμανηδων των δολοφονιων του Λαμπρακη και αλλων της κυριαρχιας των Ανθιμων αποτελυν λευκή σελιδα ε; Ποιον δουλευετε ρε;


    Μουμουλ . Ο Τιτλος εχει το ΄΄ποντιοι΄΄ σε εισαγωγικά . Αν υπληρχε η στοιχεισωδης νοημοσυνη στοξν Π &α θα προσπαθουσε α καταλάβει – ας πουμε θα εμπαινε στο Μπλογκ του Ενεκεν πριν κανει αυτη την εντελώς ΑΗΘΗ αναρτηση …
    εχετε μαθει να τσουβαλοποιειταε τους Παντες .. Σας θυμιζω οτι εγω ποτε δεν σας τσουβαλιασα -ειδικά εσενα -ουτε με το Αρδην του κ Μέρτζου ,ουτε με διαφορους που μπαινουν εδω ποερα και παραιστανουν τους σουπερ .,.εθνικοφρονες …

    Σχόλιο από Νοφερατος | 23/06/2011

  53. Νοσφεράτε καμία όρεξη τσουβαλιάσματος δεν έχω…

    Η χρήση του όρου «Πόντιοι» στον τίτλο της εκδήλωσης αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει και προσωπικά δυσκολεύομαι να την κατανοήσω….

    -Φυσιολογικά τα εισαγωγικά κάλλιστα θα μπορούσαν να σημαίνουν την αντίθεση του Ταχμαζίδη σε μια υπάρχουσα άποψη περί απόδοσης της καταστροφής του Κάμπελ σε μια εθνοτοπική ομάδα (Πόντιους).

    Είναι όμως έτσι ? Μήπως είναι το αντίθετο ? θα δείξει….

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  54. «ενω η θεσσαλονικη των γκοτζαμανηδων των δολοφονιων του Λαμπρακη και αλλων της κυριαρχιας των Ανθιμων αποτελυν λευκή σελιδα ε;»

    Eίναι επίσης μια μαύρη σελίδα!

    Εσύ φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις.

    Σχόλιο από Smyrnios | 23/06/2011

  55. @ 52 Τι θα πει «Πόντιοι» σε εισαγωγικά βρε …… Νοσφεράτε; Όταν ο μοναδικός ομιλητής Ταχματζίδης, από χρόνια έχει βρίσει και ξεφτιλίσει τον ποντιακό χώρο, έχει αμφισβητήσει το ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας και έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να μοιράσει δύο γαϊδάρων άχυρο; Πόντιοι σε εισαγωγικά σημαίνει ότι είναι και δεν είναι Πόντιοι; Ότι υποδύονται τους Πόντιους; Και ποιούς ξεχωρίζει από το σύνολο της κοινότητας και τους στοχοποιεί; Όποιος μιλάει για «γενοκτονία», την «υποτιθέμενη» όπως διάφοροι γελοίοι αρνητές λένε, είναι Πόντιος σε εισαγωγικά; Και γιατί συνδέει το ζήτημα και τους σημερινούς Πόντιους με τα εισαγωγικά, με το απεχθές πογκρόμ που έγινε στο Κάμπελ πριν από 80 χρόνια;

    Εσύ μάλλον έχεις πρόβλημα να είσαι δίκαιος και αναγκάζεσαι για λόγους προσωπικούς να κινείσαι με τη λογική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών. Σε θυμάμαι από την εποχή του Τρεμόπουλου και του Κεμάλ, τη στάση ……. που κράτησες όταν ξαναθυμήθηκε ο φιλαράκος σου το πόσο αντιεθνικιστής και προοδευτικός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς.

    Μ’ αυτά που βλέπω, φοβάμαι ότι ο Smyrnios στο σχ. 49 έχει απολύτως δίκιο. Και ότι κάποιοι σήμερα προσπαθούν να κινηθούν στα βήματα της ΕΕΕ και του Γκοτζαμάνη. Μόνο που ο σημερινός Φαρδής φαίνεται να έχει άλλα ονόματα, σε -πούλος και σε -ίδης, που υποκρίνονται τους αριστερούς και πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα τώρα με τον Μπουτάρη να ξεμπερδεύουν με τις εκκρεμότητες και με τους Πόντιους με τα εισαγωγικά. Δηλαδή με όσους εκφράζουν μια άλλη άποψη για το ιστορικό παρελθόν από την κυρίαρχη κεμαλική εθνικιστική.

    Έτσι σας θέλω. Να ξεμπροστιάζεστε μπας και καταλάβουν οι ηλίθιοι Πόντιοι τι τους ετοιμάζουν.

    Ομέρ μπαϊλτισμένος ………. ……………..

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  56. Ομέρ χαλάρωσε..
    Απαραίτητος όρος για μια ψύχραιμη κουβέντα

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  57. Έτσι σας θέλω. Να ξεμπροστιάζεστε μπας και καταλάβουν οι ηλίθιοι Πόντιοι τι τους ετοιμάζουν.

    Ομέρ μπαϊλτισμένος από τους υποκριτές και τους διπρόσωπους

    ΑΚΟΥ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ..
    μΟΥΜΟΥΛ ΤΑ 4 ΣΗΜΕΙΑ ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΑΠ[ΟΛΥΤΩς (ΔΙΟΤΙ SCRIPTA MANENT ) με τον Ταχματζιδη τα παραδεχεσι; ..Αν ναι πεσ τα στου Ομέρ για να καταλάβει ποιος ειναι Διπροσωπος .. Αν οχι πες που διαφωνεις ..
    Παιδά μη παρατραβάτε το σχοινι .. Οποιος σκαβει τον λακο του αλλουνου πεφτει κι οδιδιος μέσα .. Α καικατι αλλο .. Καταφερατε να κανετε μια ομιλια στην οποια και γώ ημουν αρχικά αδιαφορος σημαντικό γεγονός…

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 23/06/2011

  58. «Α και κατι αλλο .. Καταφερατε να κανετε μια ομιλια στην οποια και γώ ημουν αρχικά αδιαφορος σημαντικό γεγονός…»

    Αυτό είναι μεγάλο κέρδος και για τν Πόντο και για την Αριστερά. Οπότε μπράβο στους Π&Α

    Σχόλιο από Mατσουκάτες | 23/06/2011

  59. Εγώ πάντως θα είμαι εκεί, χωρίς να κρατώ ούτε κίτρινο ούτε κόκκινο σημαιάκι.

    Σχόλιο από Mατσουκάτες | 23/06/2011

  60. και κατι αλλο Τελος . Φυσικά δεν ξαναμπαίνω σενα Μπλογκ οπου ενω εχω κανει χιλαιδες σχόλια και κατα Ομολογια παλιοτερα του Μ- π – το βοηθησα οσο κανεις να απαλλαγει απο τα ..διαφορα περιεργα οντα που ενδημουσαν εδω περα και να αποκτησει φωνή και ζωντανια και ηθος και ποιοτητα ..με την πρωτη ευκαιρία δεχομαι τετοιους χρακτηρισμους οπως αυτους του κυριο..Ομερ του σχ. 52 .. Ουτε σεις να μου καντετε σχολια ουτε εγω ξναμπαινω ,,Ναστε καλά..και να συνεχισετε το ..εργο σας ..

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 23/06/2011

  61. Έχεις δίκιο. Συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς. Αυτολογοκρίθηκα.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  62. Π& Α

    Μια μικρή παρένθεση στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή σας

    Θεσσαλονίκη θεωρούνταν και το Κιλκίς

    Μελετώντας δε τις πολιτικές ταυτότητες των προσφύγων (ποντίων) στην περιοχή μπορούμε να δούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ποντίων στη συγκρότηση του αγροτικού και κομμουνιστικού κινήματος στην περιοχή. Το ρόλο των προσφύγων δασκάλων που θα αποτελέσουν και τη βάση του αριστερού δασκαλικού κινήματος, που με τη σειρά του θα αποτελέσει και το βασικό στελεχιακό δυναμικό της βάσης του ΕΑΜ στα χρόνια της κατοχής κλπ. Πλέον μπορεί κάποιος να πλησιάσει πάμπολλα τεκμήρια για τα παραπάνω σε εργασίες του Αγτζίδη ή στην εργασία των Αθανασιάδη-Μιχαηλίδη.

    Μπορεί όμως-για όποιον ήθελε να δει κάτι παραπάνω-να πλησιάσει το Κιλκίς των προσφύγων 1929-130, το Κιλκίς όπως το έβλεπε το ΚΚΕ..
    «σήμερα η αχτίδα Κιλκίς έχει τόσα μέλη του κόμματος όσα οι δύο οργανώσεις μαζί της Αθήνας και του Πειραιά».
    εφ. «Ριζοσπάστης»,19/3/1930, σελ. 2

    παρακάτω μπορούμε να πλησιάσουμε ξεχασμένες …πραγματικότητες, μέσα από υποκεφάλαιο μιας ευρύτερης εργασίας των γεγονότων 1929-1930 στην περιοχή με τίτλο: Τα γεγονότα του χωριού Μεταμόρφωση και του Γυμνασίου Κιλκίς Μάρτιος 1930, σε:
    http://www.scribd.com/doc/54350095

    ——————————

    Το ΚΚΕ για τα γεγονότα του Κιλκίς

    Με βάση λοιπόν τη «δουλειά» των μαθητών του Γυμνασίου Κιλκίς και των γεγονότων στην περιφέρεια Κιλκίς , ο «Ριζοσπάστης», σε πρωτοσέλιδο άρθρο του (10/3/1930), αφού τονίσει ότι στο Κιλκίς έχουμε «αποτελεσματική, πραγματικά μαζική δουλειά» προβαίνει σε συγκρίσεις: «Ρωτήστε τους συντρόφους των Αθηνών τι καθημερινή εργασία έκαναν για να εισχωρήσουν στα εργοστάσια. Θα δυσκολευτούν να σας πουν. Ρωτήστε αν βγαίνει εργοστασιακή εφημερίδα. Θα πάρετε αρνητική απάντηση. Όταν πρόκειται να γίνη καμμιά καμπάνια ξυπνούνε τη 12η ώρα για να πάνε να μοιράσουν προκηρύξεις έξω από τα εργοστάσια ενώ μέσα σ’ αυτά δεν κάνουν επίμονη καθημερινή δουλειά για δημιουργία πυρήνα κλπ.
    Όταν οι αστυνομικοί χυμάνε να τους πιάσουν δεν βρίσκουν καμμιά υπεράσπιση από τη μάζα των εργατών. Φταίνε οι εργάτες; Όχι! Φταίνε οι κομμουνιστές που δεν διαφώτισαν προηγουμένως τους εργάτες.
    Πήραμε δύο παραδείγματα μονάχα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμα το παράδειγμα των κομμουνιστών της «Μεταμόρφωσης». Το μικρό Κιλκίς, η μικρή Μεταμόρφωση, βάζουν τα γιαλιά στη μεγάλη Αθήνα και πολλές άλλες οργανώσεις μεγάλων προλεταριακών κέντρων.[…]»[1]

    Δύο μέρες μετά ο «Ριζοσπάστης» θα εξάρει και τη στάση των φαντάρων στα επεισόδια της Μεταμόρφωσης, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του (12/3/1930) . Η στάση αυτή- θα τονίσει- ήταν η ενδεδειγμένη στάση, που πρέπει να κρατάει κάθε φαντάρος σε ανάλογη περίπτωση, και πρέπει-σύμφωνα με την εφημερίδα- να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Μάλιστα δε προτρέπει τους φαντάρους, σε ανάλογες περιστάσεις, να ενώνονται με τους φτωχούς αγρότες, να αφοπλίζουν και να τσακίζουν τους αξιωματικούς «που είναι όργανα του Κράτους των εκμεταλλευτών ματοκύλισμα των εξεγειρομένων φτωχών καταπιεζομένων μαζών». Αναφέρει μάλιστα και το παράδειγμα των στρατιωτών στο χωριό Γιάνες[2], που παρέδωσαν τα όπλα στους εξεγερμένους χωρικούς[3].

    Λίγες μέρες αργότερα ο αστικός τύπος αναγγέλλει μέτρα που σκέφτεται να πάρει ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, μέτρα όπως η μετατόπιση και εκτόπιση ολόκληρων οικογενειών και χωριών από την περιφέρεια του Κιλκίς. Ο «Ριζοσπάστης» όμως δηλώνει πως οι φτωχοί αγρότες της περιφέρειας Κιλκίς δεν τρομοκρατούνται, αλλά ετοιμάζονται για «ΕΝΟΠΛΟ ΚΑΘΟΔΟ στο Κιλκίς»[4]. Καλεί δε τους αγρότες όλης της Ελλάδας να «σηκωθούν κατά της τρομοκρατίας και για τις οικονομικές τους διεκδικήσεις, για την απαλλαγή τους από κάθε φόρο και χρέος, για την απαλλοτρίωση όλων των τσιφλικιών χωρίς αποζημίωση, για οικονομικές ενισχύσεις από το Κράτος χωρίς επιστροφή. Πρέπει να οργανώσουν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στα χωριά τους , δίχως καμμιά αναβολή. Με τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήριά τους οι φτωχοί αγρότες θα προετοιμάσουν τα ένοπλα συλλαλητήρια και τις ένοπλες καθόδους των στις πόλεις, θα προετοιμάσουν την κινητοποίηση της 1ης Μαΐου»[5].

    Στις 19/3/1930 ο «Ριζοσπάστης» εξαίρει για μια ακόμη φορά τις οργανώσεις του Κιλκίς:
    «Μέσα σε λίγους μήνες πέτυχαν:
    1. Το διπλασιασμό των μελών τους.
    2. Κινητοποίηση 300 εργατών.
    3. Πέντε συσκέψεις και μια συγκέντρωση κληρωτών.
    4. Διπλασιασμό της εφημερίδας τους «Ίσκρα» και της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη»
    5. 10 Επιτροπές αγώνα
    6. 4 ομίλους Ε.Β.
    7. Περιοδεία σε 20 χωριά».

    Θα επισημάνει δε πως «σήμερα η αχτίδα Κιλκίς έχει τόσα μέλη του κόμματος όσα οι δύο οργανώσεις μαζί της Αθήνας και του Πειραιά».

    Η οργάνωση του κόμματος στο Κιλκίς έγινε μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη και αυτό το δείχνει-κατά το «Ριζοσπάστη»- η «τελευταία εκστρατεία της κυβέρνησης και του τύπου εναντίον των κομμουνιστών της περιφέρειας Κιλκίς εξ αφορμής των γεγονότων της Μεταμόρφωσης»[6].

    Ανταπόκριση του «Ριζοσπάστη» από το Κιλκίς , με ημερομηνία 19/3/1930 πληροφορεί ότι η «Κατάσχεσις του «Ριζοσπάστη» εξακολουθεί. Ολόκληρος η περιφέρεια στερείται μοναδικής ημερησίας εφημερίδας εργατών και φτωχών χωρικών»[7].[………]

    ——————————————————————————-
    Θ’ ακολουθήσουν δε τα -πολύ γνωστά- γεγονότα της Μεταμόρφωσης κατά 1931-32, κλπ

    Και πολύ πιο γνωστή είναι και η συμμετοχή των προσφύγων ποντίων στην ανάδειξη των πρώτων κομμουνιστών στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά 1934: http://kafkasios-pontokomitis.blogspot.com/2011/02/11-1934-12-1934.html

    Απαιτείται σίγουρα ευρύτερη έρευνα, για την εποχή, για την περιοχή και δυστυχώς υπάρχει μηδαμινή έρευνα για την πραγματική πολιτική ταυτότητα των προσφύγων (ιδίως των ποντίων) στο μακεδονικό χώρο, στην πορεία διαμόρφωσής της [πολιτικής ταυτότητας και δράσης], από τα χρόνια εγκατάστασής τους 1914-1920-1922, έως και το 1949. Όσο η έρευνα αυτή είναι ελλιπής τόσο θα υπερέχουν οι απολυτότητες και οι αναλήθειες.

    Με σεβασμό
    Ανδρέας Αθανασιάδης

    Σχόλιο από Καυκάσιος | 23/06/2011

  63. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ΒΛΑΚΕΙΑΣ, ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ,ΑΦΟΥ ΕΠΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ Ως ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ ΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ!!( και δικαίως λέγονται τα ανέκδοτα με εμας ως πρωραγωνιστές). ΑΝΤΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, Ή ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΩΛΟΥΝ.

    Την στιγμή που η Θεσσαλονίκη ήταν το άντρο, των Σιωνιστών της τότε εποχής, και σε αυτήν ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ, που εκολόθρευσε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ ΚΕΜΑΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑ, , οι ανθέλληνες*, ,οχι μόνο είναι αμετανόητοι αλλά προσπαθούν για άλλη μια φορά να εξαργυρώσουν το Ολοκάυτωμα (που το οικειοποιήθηκαν, την στιγμή που αφορά όχι μόνο Εβραίους, αλλά και Ρώσους, Λευκορώσους, Ρομα) των προγόνων τους, κατηγορώντας τους Ελληνες του Πόντου αυτην την φορά, και αυτό γιατί η αλήθεια που κρυβόταν επιμελώς, επι έναν αιώνα αυτήν την φορά δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι. ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ, Ή ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ-ΝΤΟΝΜΕΔΩΝ.

    Και αυτό γιατί ακόμα και σήμερα ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ, ΜΕ «ΑΞΙΑ» ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥΣ , τον πατέρα ΡΑΛΛΗ (πατέρας των ταγμάτων ασφαλείας), τον Έβερτ (αστυνομικός διευθυντής που ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΥΡΟΒΟΛΏΝΤΑΣ ΤΟ ΑΟΠΛΟ ΠΛΗΘΟΣ) , ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟΥ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΣΑΝΤ ΜΙΝΕΪΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΝΙΩΘΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΘΥΜΑΤΑ, ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΆ! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΡΑΒΒΙΝΟΣ, Ο ΣΑΛΤΙΕΛ!!!!

    Κοιτάξτε τις φράσεις που χρησιμοποιούν: υποτιθέμενη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, άσχετα!!! αγάλματα με την πόλη (για το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων), ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!!! για την ίδρυση του κινήματος των δολοφόνων Νεότουρκων (δηλ Εβραίων). Οι Εβραίοι ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΗ!

    ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ, ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ.

    Σχόλιο από ΓΙΩΡΓΟΣ | 23/06/2011

  64. Κε Γιώργο

    Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε εντρυφήσει τόσο βαθιά στην ιστορία
    Το σίγουρο είναι ότι οι απόψεις σας είναι εντελώς έξω από τα όποια πλαίσια αυτού του ιστολογίου.

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  65. Μα τι λέτε!!!
    Ρίξτε μια ματιά στους ηγέτες της πλατείας Ταχρίρ…..Εβραίοι ήταν και αυτοί…

    Σχόλιο από Ταχρείος | 23/06/2011

  66. @ Γιώργος σχολ. 63 Με τη λογική που οργανώνεις τη δική σου σκέψη συγκρουόμαστε και γι αυτό έχουμε ανεβάσει αυτό εδώ το κείμενο. Αυτά που λες είναι ακριβώς η φυλετική αντίληψη της ιστορίας, η οποία μας ενοχλεί και την οποία εντοπίζουμε στο λόγο των Θεσσαλονικέων τύπου «Ένεκεν», Ταχματζίδη, Γαβριηλίδη, «Λεωνίδα Παππα΄», Νακρατζά και δυστυχέστατα κατά καιρούς και κατά περίπτωση, όπως φάινεται, και του αγαπητού «Abravanel». Είσαι δηλαδή ακριβώς ίδιος με ότι απεχθανόμαστε και κατά συνέπεια πολεμάμε. Όπως δεν είναι όλοι οι Πόντιοι ίδιοι ή οι Αρβανίτες ή οι Μακεδόνες, δεν είναι ίδιοι ούτε όλοι οι Αμερικανοί ή οι Ρώσοι. Έτσι δεν είναι ίδιοι ούτε οι Εβραίοι, ούτε και κανένα άλλο στοχοποιημένο έθνος στη γη, που έχει αναλάβει το ρόλο του μαύρου πρόβατου στην ανθρώπινη ιστορία. Γι αυτό σε παρακαλώ πολύ μην ξαναγράψεις με τέτοιο τρόπο. Είναι η τελευταία φορά που το ανεχόμαστε.

    @ Ομέρ σχ. 55. Φίλε μου καλέ, προσπάθησε να κρατάς τα νεύρα σου και να συμμετέχεις στη συζήτηση με όρους ευγένειας και σεβασμού. Ο Νοσφεράτος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτό το σκαιό τρόπο. Συνέβαλε εξ αρχής πολύ στην αποσαφήνιση του πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα αυτού του μπλογκ. Η κοινή μας πολιτική προέλευση λειτούργησε εξαιρετικά παραγωγικά στην επεξεργασία των απόψεών μας. Ευτυχώς του ζήτησες συγγνώμη, πράγμα που σημαίνει ότι κατάλαβες ότι πέρασες τα εσκαμμένα.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  67. Το σχόλιο του Σμυρνιού για την παλιά Θεσσαλονίκη, με παρακινεί για μια μικρή παραπομπή, σε δικό μου κείμενο:

    Συμπέρασμα; Το αναμενόμενο: η περίφημη ανεξιθρησκία της πολυπολιτισμικής οθωμανικής Θεσσαλονίκης δεν είναι τίποτε περισσότερο από μύθος. Ένας ακόμα προπαγανδιστικός μύθος εκείνης της περιόδου, που αναπαράγεται και σήμερα στις ρηχές αναγνώσεις της Ιστορίας και που στηρίχτηκε αποκλειστικά στην υποταγή των πάντων στην οθωμανική απολυταρχία, αλλά και στην προστασία που εξασφάλιζαν στα μέλη τους τα μιλέτια. Αρκεί αυτά τα μέλη να παρέμεναν σκλάβοι – πράγμα εντελώς ανεπίκαιρο ήδη από τις απαρχές του 19ου αιώνα. Την πραγματικότητα του εθνικιστικού και θρησκευτικού μίσους μεταξύ των κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης την αποκαλύπτουν τα γεγονότα του 1876, αλλά αν χρειαστεί μπορούμε να πάμε και πιο πίσω στο χρόνο (στη σφαγή και τον εξανδραποδισμό της πιστής στο σουλτάνο χριστιανικής / ελληνικής κοινότητας στα 1821) αλλά και πιο μπροστά, αφήνοντας κατά μέρος τις «συνήθεις» αλληλοσφαγές χαμηλής έντασης: μετά το 1922, στις ανταλλαγές των πληθυσμών, οι ντονμέδες (εξισλαμισμένοι εβραίοι, μια μικρή σχετικά αλλά εξαιρετικά δυναμική και ισχυρή κοινότητα της Θεσσαλονίκης) παρακαλούσαν τους ορίτζιναλ να τους δεχτούν και πάλι στην πατρώα πίστη και στην εβραϊκή κοινότητα, ώστε να αποφύγουν την προσφυγιά. Αυτοί, φυσικά, αρνήθηκαν – κάτι που βγήκε σε καλό στους «ανταλλάξιμους» μουσουλμάνους Εβραίους: οι απόγονοί τους συναποτελούν την ελίτ της σύγχρονης Τουρκίας σε όλους τους τομείς, ενώ η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης χάθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στα ναζιστικά στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος. Κι αν προχωρήσουμε λίγο ακόμα θα δούμε το εθνικιστικό – θρησκευτικό μίσος, με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς τους χριστιανούς – κυρίως τους έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο, να εκδηλώνεται αδίσταχτο ακόμα και κατά των νεκρών (παρεμπιπτόντως αλλά ουσιωδώς και κατά της Ιστορίας της πόλης) με το ξήλωμα του οθωμανικού νεκροταφείου (σημερινή ΔΕΘ) στη δεκαετία του ’20 και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου (σημερινή πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ) στη δεκαετία του’40. Αλλά ακόμα κι αυτές οι εκδηλώσεις ήταν «λίγες» αν συγκριθούν με την απάθεια (η λέξη ίσως είναι ανεπαρκής) της κυρίαρχης πια εθνικής και θρησκευτικής πλειοψηφίας της πόλης, όταν ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα στοιβαζόταν στα τραίνα με προορισμό την εξόντωσή της τα ναζιστικά στρατόπεδα.

    Η σφαγή των προξένων στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη

    Σχόλιο από Πάνος | 23/06/2011

  68. Όσο για το «Πόντιοι» σε εισαγωγικά, παρακαλώ απευθυνθείτε στον Μ-π. Αυτός ήταν που μου υπόδειξε (με σχόλιο στο δικό μου μπλογκ) ότι οι «Πόντιοι» είναι μεταγενέστερο κατασκεύασμα – όταν οι πρόσφυγες έφτασαν εδώ ήταν μονάχα «ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολής».

    Τον Μ-π τον έχετε στη διάθεσή σας – ρωτήστε τον, πριν επιτεθείτε στον Ταχματζίδη, ο οποίος έχει προφανώς την ίδια αντίληψη (με τον Μ-π) και σε αυτό το θέμα!

    (…αλλά, μάλλον, δεν έχει κανένα λόγο να την «κρύβει»)

    *

    Τέλος (;) ακόμα δεν είδα ούτε μια λέξη για τη μομφή που σας απεύθυνα: είναι δυνατόν όποιος έχει διαφορετική προσέγγιση (από τη δική σας) σε θέματα Ιστορίας, να σπιλώνεται εν ψυχρώ με τη ρετσινιά του «δεξιού»; (Εμμέσως, πλην σαφώς).

    Αν κάποιος Πόντιος και Αριστερός νομίζει ότι κερδίζει έστω και έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο με αυτή την καθαρόμαιμη σταλινική μέθοδο – σου κοτ’ αλέθει!

    (Δε χρειάζεται να σας το μεταφράσω) 😉

    Σχόλιο από Πάνος | 23/06/2011

  69. Ωραίο το κείμενο του Πάνου. Να το δημοσιεύσει το «Ένεκεν», να το πάρει και ο αμπραβανέλ και το θύμα -ο Λεωνίδας Παππάς, προς επίρρωσιν των απόψεών τους για τους κακούς αντιεβραίους πρόσφυγες «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς». Μόνο που να επεξηγήσει ο εκδότης του «Ένεκεν» ότι υπεύθυνοι ήταν μάλλον το σύνολο των Μωραϊτών εποίκων, όπως και ΜΟΝΟ εκείνοι οι ακροδεξιών απόψεων Πόντιοι και Μικρασιάτες που δεν ήταν ως Εαμοβούλγαροι στο Μακρονήσι ή στην πολιτική προσφυγιά. Επίσης και -μπας και ξεφύγουμε κάποτε από τα στερεότυπα περί κακών και καλών- να σημειώσει την εξαιρετική αποστροφή: “..Ποντιοι , Ελληνες , Εβραιοι δεν εχουν συλλογικές πολιτικές συμπεριφορες .. Υπήρχαν και Υπαρχουν παμπολλα καθαρματα και σε Ποντιους και σε Μωραιτες και σε ότι Θες και σε Εβραιους και σε ολους τους λαους και εθνοτικες ομαδες του κοσμου .. και καλοι και κακοι , και αριστεροι και φασιστες…“

    Τελικά έχει δίκιο ο Νοσφεράτος και κακώς τον αποπήρα (αλλά όμως του ζήτησα συγγνώμη!!)

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/06/2011

  70. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στην Ποντοαριστερά (ομερ, μ-π) και στην Ποντοακροδεξιά (ΓΙΩΡΓΟΣ και απέχων Κουριανίδης) που τους στεναχώρησα για αυτό και θα προσφέρω 2 σεκέλ και 5 1/2 αυγά νεοτουρκίας για την χρηματοδότηση της νέας τριγωνικής πλατείας στην Πολίχνη (μακροχρόνιο όραμα της ΠΟΕ, πλησίων των οδών Κεφαλίδη, Ιακωβίδη και Αδελφών Συμεωνίδη) η πλατεία θα φέρει το όνομα «Πόντιοι Δοσίλογοι: ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΕΜΕ» στις άκρες του τριγώνου θα στηθούν τα αγάλματα τριών αγωνιστών του ποντιακόυ χώρου, ο Ξενοφών (φον) Γιόσμας, ο Σεβαστιανός Φουλίδης και ο Αντώνιος Φωστηρίδης.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 23/06/2011

  71. ψευτο-Λεωνιδα Παππά, συνεχίζεις την ίδια ανόητη τακτική. Το αν αυτοί που αναφέρεις και τιμήθηκαν με ονοματοδοσίες, μπορεί να εκτελέστηκαν απ’ τους Γερμανούς δε σε ενδιαφέρει καθόλου και τους υβρίζεις μ’ αυτό τον άθλιο τρόπο.

    Είναι γνωστό ότι με τη βλακεία δεν μπορεί να κανείς να τα βάλει, ούτε με τη ψυχασθένεια, για αυτό ας γίνω πιο ποιητικός και σου χαρίσω ένα ποντιακό τραγούδι για κάποιυς Πόντιους που συνελήφθησαν από τους Γερμανούς, εγκλείσθηκαν στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά και πολλοί απ’ αυτούς εκτελέστηκαν. Φυσικά δεν περιμένω ούτε να καταλάβεις, ούτε πολύ περισσότερο να εγκαταλείψεις τις βολικές διχαστικές, απλοϊκές και ρατσιστικές θέσεις. Καλά σου τα έγραψε κάποιος παραπάνω. Το πνεύμα των ΕΕΕ είναι εδώ και εσύ είσαι ένας απ’ τους εκφραστές του.

    Αιχμαλώτος επιάστα
    σην Κρουσάν απάν μανίτσα μ’
    σην Κρουσάν απάν.
    Σην Θεσσαλονίκην πάω
    σον Παυλόν Μελάν μανίτσα μ’
    σον Παυλόν Μελάν.

    Έρθαν τα Χριστούγεννα
    κι όλα τα γλεντάς μανίτσα μ’
    κι όλα τα γλεντάς
    για τον γιο σ’ σην ξενιτείαν
    πόσα έσυρα μανίτσα μ’
    Κρούσα τ’ εσά τα ραχία
    εματώθανε μανίτσα μ’
    εματώθανε.

    Σ’ εσέν πολλά παλληκάρια
    εσκοτώθανε μανίτσα μ’
    εσκοτώθανε.
    Το αίμαν εκεί ντ’ εκχύεν
    πότισεν την γήν μανίτσα μ’
    πότισεν την γήν
    ‘χάσεν η γαρή τον άντραν
    η μάνα το παιδίν μανίτσα μ’
    η μάνα το παιδίν.

    Τον εχθρό να πολεμούνε
    επουγαλεύτανε μανίτσα μ’
    επουγαλεύτανε.
    Φυλακάς και εξορίας
    ταουτεύτανε μανίτσα μ’
    ταουτεύτανε.

    Πόσοι εθάφτανε σο χώμαν
    και χωρίς σταυρόν μανίτσα μ’
    και χωρίς σταυρόν
    ατότε εχάσα τον κύρη μ΄
    και τον πεθερό μ’ μανίτσα μ’

    Μπορείς να ζητήσεις απ’ τον Ταχματζίδη να σου μεταφράσει τους στίχους.

    Σχόλιο από Mατσουκάτες | 24/06/2011

  72. Κύριε «Λεωνίδα Παππά» συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και σας υπόσχομαι να αναρτήσω ένα ενδιαφέρον ντοκουμέντο που έχει ΚΑΙ Πόντιους ΚΑΙ Εβραίους ΚΑΙ κομμουνιστές ΚΑΙ Ναζί ΚΑΙ δωσίλογους.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/06/2011

  73. Άμα είναι να δούμε ντοκυμαντέρ για τον Παϊσιό τότε σταματάω εδώ, αρκετή βλακεία ανέχτηκα.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 24/06/2011

  74. Κύριε «Λεωνίδα Παππά» το ότι μέχρι τον Παϊσιο μπορεί να φτάσει η φαντασία σας, έγινε αντιληπτό από τα πρώτα σχόλιά σας. Δεν μας είπατε όμως για τη δική σας εθνοτοπική ή απλώς εθνική καταγωγή.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/06/2011

  75. Γλυκούλη για να μην μείνεις με την απορία αδιαφορώ για έννοιες όπως εθνοτοπική και εθνική καταγωγή, δηλώνω θεσσαλονικιός, ευρωπαίος και κοσμοπολίτης δεν χρειάζεται να παραμυθιάζω τον ευατό μου με συλλόγους, ελλαδέμπορους και λοιπές μπούρδες.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 24/06/2011

  76. Καλά. Από την πόλη έρχεσαι και στην κορφή κανέλλα.

    Αφού έτσι το θες έτσι είναι. Ο καθένας, εξάλλου, ζει τον μύθο του!

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/06/2011

  77. Καλά, για να χαλαρώσεις φάε 3 πιάτα εύριστον ακούγωντας την συλλογή Καζαντζίδη που αγόρασες με δόσεις με την Pontos Visa Card. Α και πές στους τεμέτερους http://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%99-%CE%98%CE%B1-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%B7-%CE%B8%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%B9/108914095798115 το θα γυρίσουμε και η γη θα τρέμει το είπε ο Goebels.

    Σχόλιο από Λεωνίδας Παππάς | 24/06/2011

  78. «Είσαι δηλαδή ακριβώς ίδιος με ότι απεχθανόμαστε και κατά συνέπεια πολεμάμε»

    Πρόγατα ισνε,εσείν σα’βο’υτο το μπλογκ, και το κιφάλνεσουν να έσκονετε κεπόρνετε, ους να μην κι’εδεβαν 60 χρόνια, και έρθαμε κι εμείς ασην Ρουσίαν για να ίνουμες εμείς οι ρωσοπόντιοι και εσείν οι Πόντιοι. Ους ατότε εκρυφτετιατο..κι άλλο αδαπές κι γράφτω τιδέν. Αβούτο τελευταίον εν, ΠΡΟΓΑΤΑ.

    Η Ελλάδα καταρρέει κι’εσείς στην κοσμάρα σας. Απεχθάνεστε την αλήθεια. Δεν ήρθαν οι προσφυγες σε μια οποιαδήποτε πόλη, αλλά στην Θεσσαλονίκη την Μητρόπολη του εβραϊσμού, στην οποία ιδρύεται το κίνημα των Νεότουρκων, και το προσπερνάτε έτσι;; Δεν είναι όλοι οι Εβραίοι ίδιοι; Τότε δεν ηταν ίδιοι και οι Γερμανοί που στήριζαν και φηφιζαν τον Χίτλερ,ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΑΝ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΑΝ, ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΓΙ’ΑΥΤΟΝ.

    100 Σχεδόν χρόνια υπάρχει φασιστική αντιμετώπιση στην Ελλάδα απέναντι στους Ποντίους, και το αποτέλεσμα είναι να έχουν προκύψει αλλοτριωμένα μυαλά όπως τα δικά σας, των συντελεστών του παρόντος ιστολογίου, που αντί να διεκδικούν και να αναζητούν την ιστορική αλήθεια, να μάθουν ποιοί και πως κρύβονταν πίσω απο τους Νεότουρκους, ΕΠΙΜΈΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, την στιγμή που είναι το κατασκεύασμα που βοήθησε οσο κανεις άλλος τον Κεμαλ και τους Νεότουρκους, οι οποίοι μπολσεβίκοι ήταν και αυτοι εβραίοι. ΠΡΟΓΑΤΑ. ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ, ΠΟΥ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ-ΚΕΜΑΛ, ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ, ΣΕΚΕ-ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    «Όπως δεν είναι όλοι οι Πόντιοι ίδιοι ή οι Αρβανίτες ή οι Μακεδόνες, δεν είναι ίδιοι ούτε όλοι οι Αμερικανοί ή οι Ρώσοι. Έτσι δεν είναι ίδιοι ούτε οι Εβραίοι, ούτε και κανένα άλλο στοχοποιημένο έθνος στη γη, που έχει αναλάβει το ρόλο του μαύρου πρόβατου στην ανθρώπινη ιστορία. Γι αυτό σε παρακαλώ πολύ μην ξαναγράψεις με τέτοιο τρόπο. Είναι η τελευταία φορά που το ανεχόμαστε.»

    Ναι, μόνο που δεν κυβέρνησαν την Ελλάδα οι Πόντιοι..ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΓΑΠ.

    100 χρόνια ζείτε στην Ελλάδα και επέμνετεν ΠΡΟΓΑΤΑ. Οι Εβραίοι και τράπεζα έχουν, και όλα σχεδόν τα καζίνο της χώρας στα χέρια τους είναι,ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΝ και ανθρωποι όπως εσείς ;; Τικ και κότσαρι σα συλλόγους, ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ .

    ΑΝΤΙΟ ΠΡΟΓΑΤΑ

    ΥΓ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΑ-ΣΑΛΤΙΕΛ-ΣΗΜΙΤΗ

    ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΟΥ, ΝΑΙ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΟΥ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ, Μ,ΑΣΙΑ ,ΘΡΑΚΗ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΣΔ ΜΕ ΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ , ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΙΟΙΙΚΗΤΕΣ (ΚΟΓΚΑΝΟΒΙΤΣ), ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΜΗΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    Σχόλιο από ΓΙΩΡΓΟΣ | 24/06/2011

  79. «.. που αγόρασες με δόσεις με την Pontos Visa Card…»
    Κε Λεωνίδα Παππά, αρχίζουμε και ανησυχούμε για την ταχύτητα με την οποία μας αποκάλυψες….

    Για να αποφύγεις δε και άλλες τέτοιες αποκαλύψεις θα πρότεινα ανταλλαγή μέιλ μετά του κου Γιώργου όπου κοινή όσμωση και κοινός τρόπος αντιμετώπισης των θεμάτων διαφαίνεται….θα έχετε πολλά να πείτε..

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/06/2011

  80. «Αβούτο τελευταίον εν..»

    Oυφφφφφ! Επιτέλους.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/06/2011

  81. Πρέπει να σας πω ότι η χθεσινή εκδήλωση ήταν διαφορετική από αυτή που περιμέναμε βλέποντας την αφίσα και γνωρίζοντας τα κείμενα του Ταχματζίδη. Για άλλα μας προετοίμασαν και άλλα μας επιφύλαξαν. Ο Όμηρος ήταν εξαιρετικός. Δεν είχε καμιά σχέση με τον φονταμενταλιστή που προβάλει μέσα από τα κείμενα. Ο Ταχματζίδης που υποστήριζε ότι καλά έκαναν και κρέμασαν τον Καπετανίδη γιατί ήταν πράκτορας του ελληνικού κράτους και ότι οι Πόντιοι ήταν μια χούφτα θρασύτατων που τα ήθελε ο κώλος του και ότι για όλα σήμερα φταίνε οι εθνικιστές νεοποντιστές, χθες απουσίαζε από την αίθουσα της εκδήλωσης. Προσωπικά αυτό με χαροποίησε γιατί έδειξε ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος. Αυτός του διαλόγου, της ουσιαστικής κριτικής και της σύνθεσης.

    Μακάρι να γίνονται συχνά τέτοιες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι και και ο Άγιος φοβέρα θέλει.

    Μπράβο σας και συνεχίστε χωρίς φόβους, αναστολές και προκαταλήψεις τη γόνιμη σκληρή κριτική. Αποδίδει.

    Σχόλιο από Πόντιος | 24/06/2011

  82. νομίζω ότι όσο ισχύει ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια ατομικής συμπεριφοράς και ήθους εντός μιας κοινότητας δεν σημαίνει ότι μέσες άκρες δεν υπάρχουν ομαδικές συμπεριφορές (ή τάσεις ομαδικών συμπεριφορών) της μιας κοινότητας προς την άλλη.

    για να μην χαρακτηριστεί ρατσιστής κάποιος, δεν απαιτείται να αρνηθεί την ύπαρξη ομαδικών συμπεριφορών και αντιλήψεων, αλλά να την εξηγήσει ιστορικά. αν την εξηγεί μεταφυσικά και «γονιδιακά», τότε υπάρχει πρόβλημα. αν οι εβραίοι είναι έμποροι και αν στους έλληνες αποδίδει ο σβορώνος αντιστασιακό πνεύμα, αυτό δεν οφείλεται ούτε σε κάποια έμφυτη τάση των πρώτων να εκμεταλλεύονται τους μη εβραίους ούτε σε κάποια ανωτερότητα των δεύτερων, αλλά στις ιστορικές περιπέτειές τους και στην γεωγραφική θέση τους, αντίστοιχα.

    Σχόλιο από Γιάννης | 24/06/2011

  83. Στο σχόλιο 77 που υπογράφει με το ψευδώνυμο «Λεωνίδας Παππάς» ένας σαφώς κραγμένος ακροδεξιός -μόνο που δεν το έχει καταλάβει- σας στέλνει σ’ ένα μάλλον ακροδεξιών απόψεων fb για να σας πει ότι όλοι οι Πόντιοι είστε το ίδιο. Αναφερέται και στο σλόγκαν του Goebels που χρησιμοποιούν οι εκεί ανόητοι -που δυστυχώς το εισήγαγε πρώτος ο Χάρι Κλιν στο σάιτ του, αλλά το αφαίρεσε μόλις κατάλαβε από που προερχόταν- το «Θα γυρίσουμε και η γη θα τρέμει«.

    Αν θέλετε να γίνετε κακοί θα μπορούσατε να πείτε στον «Λεωνίδα Παππά» ότι αλλού είναι τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες.

    Αυτοί -οι μόνοι- που στ’ αλήθεια επέστρεψαν και έκαναν τη γή να τρέμει ήταν οι Εβραίοι στην Παλαιστίνη. Και όχι μόνο την έκαναν να τρέμει αλλά δημιούργησαν απέραντη δυστυχία εκπατρίζοντας βιαίως εκατοντάδες χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους και οικειοποιούμενοι την περιουσία τους. Αλλά γι αυτά δεν μιλάει κανείς από τους ψεύτικους φίλους των θεσσαλονικιωτών Εβραίων. Όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως συνηθίζουν να είναι επιλεκτικά αντιρατσιστές.

    Σχόλιο από φιλοσημίτης | 24/06/2011

  84. Πρέπει να σας πω ότι η χθεσινή εκδήλωση ήταν διαφορετική από αυτή που περιμέναμε βλέποντας την αφίσα και γνωρίζοντας τα κείμενα του Ταχματζίδη. Για άλλα μας προετοίμασαν και άλλα μας επιφύλαξαν….κλπ κλπ

    Λοιπόν πραγματι ο Ταχματζιδης ηταν εξαιρετικός Η συζητηση εξαιρετική , ο κοσμος δεν εφευγε παρά τη ζεστη και Φυσικά εειναι εντελώς Ηλιθιο να νομιζει κανεις πως καθησε και αλλαξε την Γραπτη για πάνω απο μια ωρα ομιλια του επειδή ..οπως λεει ο παραπάνω ..ποντιος τρομοκαρτηθηθηκε απο το εδώ .. εντελώς ανοητο Ποστ .. Κανεις δεν επεφυλαξε σε κανενα τιποτε ..Αλλη φορά να μή παριστανετε τους μαντεις και να μην ερμηνευετε αφισσες μπλεκοντας κοσμο και στεναχωροντας εντελώς αναιτια Φιλους σας μόνο και μονο επειδή δενμπηκε ενα Αρθρο σας στο Ενεκεν ..

    Αντε συγχωρειστε -και συ Τέκνον Ομέρ για τις εετελώς απαραδεκτες και αλλα ανταλλων κατηγοριες σου εναντιονμου – αλλά για Τελευταια Φορά .Μη Το ξανακάνεις -ετε …ποτε .
    Α και κατι αλλο .. Ειδατε οτι οταν κανετε τετοιες παρορμητικές και εντελώς ασχετες αναρτησεις -απο την μια Γυρνανε Μπουμεραγκ και απο τη αλλη Ξανεγεμιζετε με περίεργα Οντα – σχολιαστες οπως διαφορους αντισημιτες ναζιστικου τυπου που βρηκαν την ευκαιρια να τρυπώσουν παλι εδώπερα ΜΕΣΑ ;

    αΝΤΕΧΟΥΝ ΑΥΤΆ ΤΑ νΟΥΜΕΡΑ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕς ΑΝΑΡΤΗΣΕΙς; οχι βεβαια .. γιατι εχουν μυαλό Κοτας και θρασσος Πετεινου ..

    Αν αρχιζετε ομως αυτά τα φτηνα και Ασχετα και επιθετικά ποστ Φυσικά θαρθουνε ακριβώς οπως ηταν γεματος ο Π &Α στο ποστ που ανεδειξε απο παλια ο Ομερακος για να μου την βγει .. με Πηγασσους και δεν συμαζευετε …
    Θα μου πεις .. Τι σε νιαζει εσενα;

    Με νιαζει . Γιατι εφαγα οχι απλώς ωρες αλλά Χρονια για να συμβαλλω στο να γινει αξιολογο απο το Μπλογκ .. Και -περα απο τον προσωπικο Θυμο για τις αδικες επιθεσεις που και προσωπικά Υπεστην- Πικραινομαι οταν το βλέπω – για λόγους ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ να το πώ ευγενικά – ελλειψης στοιχειωδους αυτοσυγκρατησης να γινεται Κλωτσοσκουφι σε Παιχνιδια Αλλωνων ..

    Αντε .. Μη ξανακάνετε τετοιες πατατες και προχωρειστε σε σοβαρες αναρτησεις οπως παλια ..Ο
    ΟΜΕΡ συγχωρεμένος

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 25/06/2011

  85. Αγαπητοί φίλοι στο μπλόγκ και αγαπητέ Νοσφεράτε (παρεμπιπτόντως χάρηκα για τη γνωριμία προχτές),

    Ομολογώ ότι παρότι παρακολουθώ τη σελίδα σας και αρκετές φορές μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω διάφορα θέματα, δεν το κάνω διότι φοβάμαι ότι δεν έχω τον χρόνο να απαντώ στις αναρτήσεις που ακολουθούν κάθε σχόλιο, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να είναι και προσωπικές. Επειδή λοιπόν δεν μπορώ να παρακολουθήσω μια συζήτηση μέχρι το τέλος της, συνήθως αποφεύγω να σχολιάσω. Το κάνω τώρα για δυο λόγους. 1ον διότι βρέθηκα στην αίθουσα ακούγοντας έναν άνθρωπο να διαπραγματεύεται ένα θέμα το οποίο αποτελεί τον κύριο κορμό των ερευνητικών μου ενδιαφερόντων και 2ον διότι διάβασα κάποιους παραπάνω να μιλούν με θερμά λόγια για τον ομιλητή. Μεταξύ αυτών και ο Νοσφεράτος -του οποίου οφείλω να ομολογήσω η τελευταία τοποθέτηση για την ανάγκη αναζήτησης μιας ταυτότητας και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο-ομάδα-, ήταν εξαιρετική.
    Καταρχήν αυτό που θέλω να σημειώσω και το είπα και κατά την διάρκεια της συζήτησης είναι ότι ο ομιλητής υπέπεσε σε σοβαρά ιστορικά και μεθοδολογικά λάθη για τα οποία όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις δεν κατάφερε να τις δώσει.
    Αρχικά η ομιλία ελάχιστα είχε σχέση με τα γεγονότα του Κάμπελ. Αυτό ήταν η αφορμή για να προχωρήσει στην ανάπτυξη του θέματος που ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ ένας λίβελλος κατά της «ποντιακότητας«. Για την ποντιακότητα μίλησε σαν να είναι μια και ενιαία. Σαν να μην υπάρχουν τάσεις στον χώρο, λες και σε όλες τις περιόδους εμφανίστηκε με τα ίδια και τα αυτά χαρακτηριστικά. Ο ομιλητής κατέκρινε τις διάφορες ενέργειες ή άλλες εκφάνσεις -γραπτές ή προφορικές- των υποκειμένων που ασπάζονται την ποντιακή ταυτότητα θεωρώντας ως δεδομένο έναν στερεότυπο τύπο ποντιακής ταυτότητας. Για να είναι επιτυχής η εργαλειοποίηση του ποντιακού αυτού τύπου και για να μας δώσει το ζητούμενο, η επιλογή γίνεται συνήθως από τις πλέον περιθωριακές ή ακραίες μορφές του χώρου. Κι αυτός ο τύπος μπορεί με ασφάλεια να αναζητηθεί στους ποντίους που συμμετείχαν στην ΕΕΕ και στα γεγονότα του Κάμπελ. Άρα οι Πόντιοι είναι ρατσιστές και φασίστες. Στο τέλος ψέλλισε κάτι για τον Πασαλίδη, ενώ όλα τα άλλα δημοκρατικά στοιχεία όπως ο Θεοφύλακτος κλπ δεν αναφέρθηκαν καθόλου. Άρα το πρώτο δεδομένο που έχουμε είναι ότι οι Πόντιοι είναι φασίστες.
    Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι είναι και αντισημίτες. Μια αναφορά του Ψαθά αρκεί για τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις ότι δεν είναι και πολύ αντικειμενικό το να πάρεις μια αναφορά και να κόψεις τα λεγόμενα κάποιου στα μέτρα σου, θέτοντας τα έξω από το ιστορικό τους πλαίσιο, ασχέτως αν πότε άλλοτε, το συγκεκριμένο άτομο, δεν έδειξε αντισημιτική συμπεριφορά- Και εν πάση περιπτώσει η περιπτωσιολογία δεν δημιουργεί ιστορία. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι εάν κάποιοι που ανήκουν σε μια ομάδα είναι αντισημίτες, ότι νομιμοποιήσαι να κατηγορήσεις όλη την ομάδα. Το γελοιωδέστερο των επιχειρημάτων ήταν ότι οι Πόντιοι συστηματικά προσπαθούν να υποβαθμίσουν το Ολοκαύτωμα. Αυτό λέει συνέβη με τον παραλληλισμό του Ενεπεκίδη με το Άουσβιτς λέγοντας ότι οι εξοντωτικές πορείες θανάτου ήταν ένα Άουσβιτς εν ροή. Αυτό κατά την άποψη του ήταν υποβάθμιση διότι ο Ενεπεκίδης έκανε παραλληλισμό με το Ολοκαύτωμα και ποιοτικά το έβαζε στην ίδια κατηγορία. Εδώ δυο τινά μπορεί να σχολιάσει κανείς, τα οποία και έθεσα στην συζήτηση. 1ον στις γενοκτονίες δεν μπορείς να κάνεις ποιοτική διαβάθμιση είναι εντελώς αντιεπιστημονικό και 2ον θα μπορούσαμε να δεχτούμε να συζητήσουμε ότι ο Ενεπεκίδης έκανε έναν ατυχή παραλληλισμό, (δεν λέω ότι έκανε, λέω ότι θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε). Από που όμως εξάγεται το συμπέρασμα ότι συστηματικά προσπάθησαν οι πόντιοι να υποβαθμίσουν το Ολοκαύτωμα; Ακολούθησαν μήπως μελετητές πόντιοι οι οποίοι συστηματικά να το προσπάθησαν; Η απάντηση είναι πως όχι. Ούτε συστηματικά αλλά ούτε και σποραδικές μελέτες ποντίων υπάρχουν γύρω απ’ αυτό. Άρα λοιπόν πόθεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Πόντιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το Ολοκαύτωμα; Η απάντηση του ομιλητή ήταν ότι δεν το έγραψε μόνο μια φορά αλλά το δημοσίευσε κι αλλού. Περιττεύει νομίζω να σχολιάσω την απλοϊκότητα της σκέψης. Εν τέλει αφού είμαστε τόσο αντισημίτες γιατί καλέσαμε την Pamela Steiner από το Harvard, δισέγγονη του Morgenthau και εβραϊκής καταγωγής στην Εύξεινο Λέσχη για κεντρική διάλεξη, την οποία τιμήσαμε κιόλας και όπου η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης είχε επίσημη πρόσκληση και παρευρέθηκε με μέλη του ΔΣ της;

    Όσον αφορά τη Γενοκτονία ο ομιλητής την θεωρεί υποτιθέμενη και για να το στηρίξει αυτό είπε -και έχει γράψει- ότι για όλα όσα έγιναν οφείλονται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Μ.Δυνάμεων στον όποιο έτρεξε η Ελλάδα να συμπράξει και γι’ αυτό τιμωρήθηκε με τις σφαγές. Το πρόβλημα εδώ βρίσκεται σε ιστορικές αβλεψίες ή κενά γνώσης των ιστορικών δεδομένων. Όπως έχει αποδείξει ο Τανέρ Ακτσάμ αλλά και άλλοι Τούρκοι συγγραφείς, οι διωγμοί και η προσπάθεια εκκαθάρισης της Ανατολής από τα χριστιανικά στοιχεία ξεκίνησε απροκάλυπτα από το 1913-4 με τους Έλληνες. Οι διώξεις αυτές και οι σφαγές δε σχετίζονται λοιπόν ούτε με τις συνέπειες πολεμικών συρράξεων, ούτε και με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη. Επίσης, άκουσα και το ακόλουθο το οποίο μου έκανε εξαιρετική εντύπωση για την απλοϊκότητα της σκέψης του ομιλητή. Είπε ότι σε καμιά από τις προηγούμενες ελληνικές μελέτες δεν εμφανίζεται ο όρος Γενοκτονία, θέλοντας να στηρίξει την άποψη του, ότι η αξίωση αυτή είναι των τελευταίων ετών και έχει πολιτικές σκοπιμότητες. Η σκέψη είναι απλοϊκή για δυο λόγους: 1ον Όταν έγραφαν οι άνθρωποι αυτοί, ακόμη και οι επιστήμονες ιστορικοί- οι γενοκτονικές σπουδές δεν είχαν καθιερωθεί όπως τώρα στο εξωτερικό, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου ακόμη και σήμερα βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο. 2ον Αν δει κανείς ποιοι έγραψαν τα πρώτα χρόνια για τα γεγονότα αυτά, θα διαπιστώσει ότι είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με πανεπιστημιακή παιδεία. Πως ζητάς λοιπόν απ’ αυτούς να είναι ακριβείς στις ορολογίες των γεγονότων που διηγούνται.
    Το πρόβλημα με τη Γενοκτονία ως όρο, είναι ότι χρησιμοποιείται άκριτα σε πολλές περιπτώσεις με συνέπεια να σχετικοποιείται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε τα εγκλήματα με μεγάλη σπουδή. Το σημαντικό στην υπόθεση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής -όπως είναι το σωστό- είναι ότι οι πλέον εξειδικευμένοι επιστήμονες του κόσμου αποφάνθηκαν ότι το συγκεκριμένο έγκλημα εντάσσεται στην κατηγορία της Γενοκτονίας. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι όταν τέθηκε το ελληνικό ζήτημα, η Ένωση των Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες αρχικά δεν θέλησε άκριτα να εντάξει τα εγκλήματα αυτά στις Γενοκτονίες, διότι θεώρησε ότι διακυβεύεται η σοβαρότητα και η επιστημονικότητα της Ένωσης. Αρκετοί μάλιστα απείλησαν ότι θα παρατηθούν και μεταξύ αυτών και ο Τανέρ Ακτσάμ. Αυτό που έγινε στη συνέχεια ήταν να προσκομιστούν τα απαραίτητα ντοκουμέντα και υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Adam Jones να παρουσιαστούν στην Ένωση προς κρίση. όπως και έγινε. Η Ένωση λοιπόν αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα αποφάνθηκε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τότε, συνιστούσαν Γενοκτονία. Ο Ταχμαζίδης λοιπόν όχι μόνο αγνοεί τους ειδικούς επιστήμονες αλλά είπε κιόλας στην ομιλία του ότι: «εγώ είδα ότι τα εγκλήματα που έγιναν δεν ακολουθούν τα 8 στάδια που ορίζει ο Stanton». Αυτό το είπε σιγά και δεν νομίζω να κατάλαβε ο κόσμος τι εννοούσε. Τα 8 στάδια της Γενοκτονίας που προτείνει ο Gregory Stanton είναι κάποιες φάσεις από τις οποίες μπορεί να καταλάβει η Διεθνής Κοινότητα ότι συγκεκριμένες αγριότητες μπορούν να οδηγήσουν σε Γενοκτονία. Μάλιστα όσο προχωράνε τα στάδια τόσο η Κοινότητα πρέπει να επαγρυπνά για να επέμβει. Πολλοί γενοκτονολόγοι όπως ο Roger Smith και ο Herbert Hirsch θεωρούν ότι η θεωρία του Stanton έχει πολλά κενά. Παρόλ’ αυτά το ζήτημα των 8 σταδίων του Stanton και αν αυτά ταιριάζουν με την ελληνική υπόθεση ήταν ένα από τα θέματα της εργασίας μου στο Διεθνές Ινστιτούτο για τις Γενοκτονίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Τορόντο του Καναδά και σ’ αυτό που καταλήξαμε μαζί με τους καθηγητές μου (μεταξύ αυτών οι Roger Smith, William Schabas, Joyce Apsel, Taner Akcam, Richard Hovanissian κα.), ήταν ότι στην ελληνική υπόθεση πράγματι ακολουθούνται τα στάδια αυτά.

    Επίσης άλλο μεγάλο λάθος του ομιλητή ήταν ότι κατά την άποψη του η Γενοκτονία αποτέλεσε το θεμέλιο της νεοποντιακότητας, θεωρώντας ότι πάνω σ’ αυτήν την αξίωση δομήθηκε η ποντιακή ταυτότητα τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια. Το παραπάνω καταδεικνύει ότι έχει απόλυτη άγνοια των υπόλοιπων στόχων των ποντιακών συλλόγων και των μελών τους. Πράγματι ένας από τους στόχους είναι η ανάδειξη του ζητήματος της γενοκτονίας, όμως άλλοι και εξίσου σημαντικοί είναι η διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας. Το ότι υπάρχουν μέλη και σωματεία που δυσανασχετούν με την «μονοκαλλιέργεια» της Γενοκτονίας φαίνεται φυσικά να μην το γνωρίζει ή εάν το γνωρίζει το αποσιωπά.
    Ο Στράτος Δορδανάς και αν κατάλαβα καλά και ο Θεοδόσης Τσιρώνης, εξαίρετοι ιστορικοί και οι δυο, έθεσαν το θέμα των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν για την ομιλία. Ο ομιλητής ανέφερε πως αποδελτίωσε εφημερίδες και χρησιμοποίησε κάποιες μελέτες. Ο ιστορικός επέμεινε ξανά στην ερώτηση λέγοντας του αν χρησιμοποίησε αρχειακό υλικό και όχι δευτερογενείς πηγές, όπως βιβλιογραφία κλπ. και η απάντηση του ομιλητή ήταν αρνητική. Χρειάζεται να αναλύσω τι σημαίνει αυτό; Νομίζω πως όχι.
    Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι η προχθεσινή ομιλία όχι μόνο πετυχημένη δεν ήταν αλλά ούτε και είχε ενδιαφέρον. Και αυτό το λέω διότι όταν κάποιος βασισμένος σε πηγές, έρχεται να αμφισβητήσει κάποιο ιστορικό δεδομένο, αυτό αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση για να ελέγξουμε ή και για να συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας. Στην προχθεσινή ομιλία αισθάνθηκα ότι ο ομιλητής ήρθε με προειλημμένες βεβαιότητες τις οποίες ήθελε να προπαγανδίσει -μου θύμισε τους πεντηκοστιανούς τηλε-ευαγγελιστές της Αμερικής- στο ακροατήριο του. Και είναι κρίμα γιατί συνήθως όταν κάποιος έρχεται για να απομυθοποιήσει το κάνει για να εγκαταστήσει νέους, τους δικού του μύθους….

    Σχόλιο από Theodosis Kyriakidis | 26/06/2011

  86. Αγαπητε φιλε Theodosis Kyriakidis χαρηκα κι εγω για τηνγνωριμια …Καιετσι οπως το θετεις θα μπορουσα να συμφωνησω ΚΑΙ μαζί σου .. Αλλο η γονιμη νηφάλια κριτική (σαν αυτη που εδειξες και στην Αιθουσα) αλλο η εξαλλη …η πρωτη εχει πάντα γονιμα αποτελέσματα.. η δευτερη τα ανθη του κακου ..
    εξαιρετικο το συνήθως όταν κάποιος έρχεται για να απομυθοποιήσει το κάνει για να εγκαταστήσει νέους, τους δικού του μύθους….

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 26/06/2011

  87. .οσο για μένα αναφερθηκα στο Κλιμα στην αιθουσα – ενας εξαιρετικός διαλογος.. Για τον Ομηρο Τ …απλώς επανέλαβα το σχόλιο του »Ποντιου» σχ 81 … Εκρινα οτι ο ΤΤχματζιδης βελτιωθηκε κατα πολύ ως ομιλητης … (αν και συνεχιζει να διαβαζει απο μέσα τις ομιλιες του ) Απο κει και πέρα δεν ειμαι ειδικος και δεν μπορω να κρινω την επιστημονικότητα των λεγομενων του .. Η Νηφαλιοτητα του Theodosis Kyriakidis μου αρεσε επισης .. Μπορουμε βρε αδελφια να κανουμε διαλογο και χωρις Τσιρικλες….ετσι δεν ειναι;
    Βαρεθηκα τις τσιρικες και τους ψευτοτσαμπουκαδες .. Διαφωνειστε σο θέλετε αλλά χωρις τσιριδες ..Αντε ..Ποναει το κεφαλι μου ..

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 26/06/2011

  88. ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ Η ΤΙΜΗ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

    ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ………….. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ

    ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ;

    ΑΠΛΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ …………………….

    Σχόλιο από Γ. Νεραντζόπουλος | 27/06/2011

  89. K. Nεραντζόπουλε,

    μακρυά από μας η συνομωσιολογία και οι λογικές σαν κι αυτές που αναφέρετε. Εδώ υπάρχει ένας σκληρός ιδεολογικός αγώνας. Το ότι οι κύριοι του ‘΄Ενεκεν» ολίσθησαν, πιθανόν χωρίς να το καταλαβαίνουν, σε ένα ρατσισμό που μοιάζει καταπληκτικά με αυτόν που θέλουν να δείχνουν ότι καταγγέλουν, αποτελεί για μας μια μεγάλη πρόκληση για να παλέψουμε για τη διαμόρφωση μιας μη επιλεκτικής αντιρατσιστικής συνείδησης.

    Ομέρ, (ντό ένεγκεν και ξένεγκεν;)

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  90. οπως σας ελεγα ..Οταν κανετε εξαλλες αναρτησεις πλακώνουν και τα Φιδιακαι οι κατασαριζδες .. αντε να καθαρισεις μετά ..Εγω πα΄ντως δεν ματα ξαναανακατευομαι …Aς καθαρισει μόνος του ο Ομερ Πριονης (και οχι κατω απο το χαλι ε; ..Να καθαρισεις κανονικά ..Σε βλέπω )

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/06/2011

  91. ΑΠΛΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ

    Comment από Γ. Νεραντζόπουλος | Ιουνίου 27, 2011
    εγω θαλεγα να ρωτησετε τον κυριο αυτονα για το ποσο που εισπραττει καθε φορά που κανει τετοιου ειδους (και με καθε Ποινική εννοια ) συκοφαντικά σχόλια σε Μπλογκς γνωριζοντας αφαλώς οτι η Οποια νομική ευθυνη βαρυνει τα .Μπλογκς και οχι αυτονα ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/06/2011

  92. Ok! καθάρισα. Αλλά για καλό και για κακό -μιας και η η Οποια νομική ευθυνη βαρυνει τα Μπλογκς» – να σου δώσω και την διεύθυνσή μου κ. Νοσφεράτε να την δώσεις όπου θέλεις. Στείλε το μέιλ σου!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  93. Ομέρ, νομίζω ότι μόλις αντιλαμβάνεσαι τέτοιου τύπου σχόλια ή να τα λογοκρίνεις ριζικά ή ακόμα και να τα διαγράφεις.

    Νοσφεράτε, κάποιος μεγάλος έγραψε ένα σοφό που τα τελευταία χρόνια η πόλη που ζεις το επιβεβαιώνει διαρκώς:

    «Μα γι αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.”»

    Με εντυπωσιάζει το μίσος και η βρωμερή επίθεση που δέχεται ο Πόντος από συγκεκριμένους κύκλους, τόσο ως ιστορία, όσο και ως δικαίωμα των πολιτών να οργανώνονται και να διεκδικούν.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  94. ομερ ποτε δεν θα μπορουσα να κανω αυτο που μου πετας τωρα ..Ουτε στο Μπλογκ ουτεσεσεαν .. Πως σουρθε παλι αυτο ; Τι ειναι αυτά που πετας;
    Εκεινο που θεωρώ απαραδεκτο ειναι τους διαφορους τυπους που εκθετουν τα Μπλογκς λεγοντας απαραδεκτα πραματα ..
    Τομέηλ μου δεν το ξερεις;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/06/2011

  95. Μ-π πες σε παρακαλώ τον Ομερ να ηρεμήσει και να σκεφτει …Και να μην εινα τοσο Δυσπιστος και επιθετικός μαζί μου .. Αλλος του φταιει αλλος πληρωνει ..
    Και τον υπαινιγμό του οτι θα μποουσα εγώ ποτέ να κανω στον Π &Α αυτο » να σου δώσω και την διεύθυνσή μου κ. Νοσφεράτε να την δώσεις όπου θέλεις. Στείλε το μέιλ σου!» να το βαλει οπου θελει .. και να μαθει λιγακι να φερεται .. Οχι να αντιδρα ετσι μόλις παω να τον προστατεψω …
    Παιδια απο τι βλέπω ..Δεν …
    Και ειχα ορεξη για σοβαρή συζητηση με τον Γιαννη στο ζητημα των Ομαδικών και ατομικών συμπεριφορων ενος λαου .. Καλώς Αντε να δουμε

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/06/2011

  96. Μ-π ο μιστερ Κοινερ ειπε επίσης: »ο λιγοτερο αποτελεσματικος τροπος για να αντιμετωπισεις την βλακεια ειναι να την μιμηθεις»

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/06/2011

  97. Μ-π Οκ!

    Νοσφεράτε, ξαναδιάβασε το σχόλιο 91. Δεν φταίμε μόνο όλοι οι υπόλοιποι!

    Ομέρ
    (υπεύθυνος παρά τω νόμω)

    Υ.Γ

    Εδώ ο Ταχματζίδης με τη συνενοχή του «‘Ενεκεν» συκοφαντεί ασυστόλως έναν ολόκληρο κοινωνικό χώρο με τρόπο που θυμίζει… τον «Γιώργος» (σχ. 78) κι ακόμα χειρότερα και δεν τρέχει τίποτα.

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  98. σχ 78 ειπες; Ομερ;
    α το σχ 78 λεει αυτά τα απιστευτα εντελώς αντισημιτικα :………………….

    Πρόγατα ισνε,εσείν σα’βο’υτο το μπλογκ, και το κιφάλνεσουν να έσκονετε κεπόρνετε, ους να μην κι’εδεβαν 60 χρόνια, και έρθαμε κι εμείς ασην Ρουσίαν για να ίνουμες εμείς οι ρωσοπόντιοι και εσείν οι Πόντιοι. Ους ατότε εκρυφτετιατο..κι άλλο αδαπές κι γράφτω τιδέν. Αβούτο τελευταίον εν, ΠΡΟΓΑΤΑ.

    Η Ελλάδα καταρρέει κι’εσείς στην κοσμάρα σας. Απεχθάνεστε την αλήθεια. Δεν ήρθαν οι προσφυγες σε μια οποιαδήποτε πόλη, αλλά στην Θεσσαλονίκη την Μητρόπολη του εβραϊσμού, στην οποία ιδρύεται το κίνημα των Νεότουρκων, και το προσπερνάτε έτσι;; Δεν είναι όλοι οι Εβραίοι ίδιοι; Τότε δεν ηταν ίδιοι και οι Γερμανοί που στήριζαν και φηφιζαν τον Χίτλερ,ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΑΝ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΑΝ, ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΓΙ’ΑΥΤΟΝ.

    »
    Ταχεςι μαλλον μπερδεψει ενετλώς .. Σε καταλαβαινω ..Καιρος για μπανια .. εκανες κανένα;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/06/2011

  99. στο σχ 91 εγω θαλεγα να ρωτησετε τον κυριο αυτονα για το ποσο που εισπραττει καθε φορά που κανει τετοιου ειδους (και με καθε Ποινική εννοια ) συκοφαντικά σχόλια σε Μπλογκς γνωριζοντας αφαλώς οτι η Οποια νομική ευθυνη βαρυνει τα .Μπλογκς και οχι αυτονα ..»

    αυτο σημαινει οτι θα μπορουσα ποτέ Εγώ -που εχω χιλιαδες φορες σχολιασει και παλεψει γι αυτο το Μπλογκ να κανω αυτο που προ ολιγου μου πεταξες; Πας καλά μωρε Ομέρ;
    ειπα ακριβώς αυτο που πάνατ σκεπομαι για τους διαφορους Θρασυδειλους που πανε σε διαφορα Μπλογκς για να συκοφαντησουν τριτους γνωριζοντας οτι δεν κινδυνευουν απο οποιες νομικές συνεπειες .. Αντε να τους βρεις (και μη μου πεις οτι ηταν..επωνυμος .. Ξερω ¨;) )

    Τετοοιυ ειδους σχόλια εγω δεν τα αφηνω καν να βγουν στον αερα .. Ξρεις πόσα βρωμερα σχόλια μουρχονται ..; Τα πνιγω εν τη γεννεσει τους ..
    Εσυβεβαια δεν εχεις μοντερεησον .. Αλά καλλιστα μπορεις να τα Ξεδοντιασεις… Εχις προπονηθει αρκετα εξαλλου 😉

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/06/2011

  100. κι ενα ακομα και κλεινω που λέν και στη Τηλεοραση ..Ομερ θυμασαι τοτε Που εγραψες για την Κική και την Κοκώ ; ε καπς ετσι μΕ κανετε κι εμεένα Τωρα : Απορω ποιάν να διαλέξω Την Κική ..Π &α ή την Κοκώ ;(ενεκεν )
    Και καλά μεχρι εδώ … Μη το παρακάνετε ομως ε;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/06/2011

  101. Νοσφεράτε, μάλλον ξέχασες ότι εμείς διαλέξαμε!

    Ομέρ
    (υπεύθυνος παρά τω νόμω)

    Υ.Γ

    Λάθος αν νομίζεις ότι ο Ταχμαζίδης δε λέει αυτά που ακριβώς λέει ο «Γιώργος» (σχ. 78) και ακόμα χειρότερα. Τέλος πάντων ο ‘Γιώργος» φαίνεται να είναι σημερινός πρόσφυγας απ’ την ΕΣΣΔ με τα κοινωνικά προβλήματα που κουβαλά η προσφυγιά. Που ήρθε σε ένα άξενο και εχθρικό τόπο και προσπαθεί να βρει τους ενόχους για αυτή την αθλιότητα που συνάντησε. Και τους βρίσκει με το γνωστό τρόπο της συλλογικής ευθύνης και της φυλετικής ενοχοποίησης. Ο Ταχματζίδης δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με τον «Γιώργος». Πιθανόν να θέλει κι αυτός τον ψυχαναλυτή του, αλλά πρόσφυγας δεν είναι. Ήρεμα και ψύχραιμα επιλέγει τους «εχθρούς του» και τους εκτελεί μεθοδικά με τη βοήθεια διάφορων (Ένεκεν, «Λεωνίδας Παππάς» κ.ά.) Όχι ότι δικαιολογείται ο «Γιώργος»! Φυσικά και όχι και το διακηρύξαμε στεντορείως. Διπλά απαράδεκτος είναι, όπως ακριβώς και ο Ταχμαζίδης και το Ένεκεν.

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  102. Ομερ Υπευθυνε Γενικώς Ενταυθα

    ενα πραγμα μοΝο σε δικαιολογει ομερ .. φαινεταιοτι εκενη η Ιστορια με την κική και την κοκω σου αφησε τραυματα και δοθεισης ευκαιριας βαρας την πιο ευαισθητη πλευρα (εμου του ιδίου )..(διοτι απο οτι θυμαμαι ναντι της αλλης πλευράς (ασε μη πω και γινουμε παλι Βιδες ).. δΙΟΤΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕς Ως ΤΩΡΑ ΣΤΟ λΈΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙς : Εμενα χτυπάς Οχι τον Ταχματζιδη ουτε το ..Ενεκεν … να εισαι Σιγουρος γι αυτο

    Δεκτον ειπα -ιας και τοτε τραυματιστηκες σφοδρα κι εχασες τα αυγά και τα πασχαλια σου σου – μεχρι ενος σημειου.. Εχουν περασει πολλά χρονια .. Μην Ξυνεις τις πληγές σου και μη λακτιζεις Καρφια .. ..

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 27/06/2011

  103. Όντως τότε «τραυματίστηκα» πολύ γιατί πήρα πάνω μου μια ιστορία που μου ήτανε (τότε) αδιάφορη, με άγνωστους ανθρώπους που συγκρούονταν υστερικά για ένα τίποτα.

    Έκτοτε σε συμπάθησα, διάβαζα στο μπλογκ σου πολύ τα όσα ενδιαφέροντα ανεβάζεις. Ποτέ δεν ήθελα να σε χτυπήσω, όπως το εννοείς. Ακόμα και τότε που σου έκοβα τα διάφορα. Ειλικρινής προστασία ήταν από πράγματα που εγραφες εν θερμώ.

    Ειδικά τώρα με τον Ταχματζίδη την ευθύνη για την απάντησή μας να τη ρίξεις στον Μ-π, ο οποίος μόλις είδε την αφίσα τα πήρε κυριολεκτικά στο κρανίο και με το δίκιο του. Προσωπικά είχα διαβάσει τα κείμενα του Ταχματζίδη και τα είχα βρει επιπόλαια ρατσιστικά αντιποντιακά κείμενα ενός ολιγόμυαλου φανατικού.’Ιίσως αν ήταν στο χέρι μου να μην τους έκανα «πρώτη μούρη» στο μπλογκ μας. Αλλά πάλι κανείς δεν ξέρει! Εδώ και ο «Πόντιος» (σχόλιο 81) που αναφέρεται θετικά στην εκδήλωση έγραψε:

    «Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι και και ο Άγιος φοβέρα θέλει.

    Μπράβο σας και συνεχίστε χωρίς φόβους, αναστολές και προκαταλήψεις τη γόνιμη σκληρή κριτική. Αποδίδει

    Ομέρ
    (υπεύθυνος παρά τω νόμω)

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  104. ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ… ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ «ΕΝΕΚΕΝ» :

    Ομέρ,
    ούτε ένεγκεν ούτε ξένεγκεν!

    Ή όπως υπονόησε και ο ρατσιστούλης «Λεωνίδας Παππάς»:Θα επιστρέψουμε και η (μυρωδάτη) γη θα…. τρέμει (απ’ το γέλιο)!!!!

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  105. Εγώ θα χαρίσω κάτι διαφορετικό στον Γιαννόπουλο, τον Ταχμαζίδη και τους υπόλοιπους του ‘Ένεκεν» που ΔΕΝ διαφωνούν με την κατρακύλα και την αντιποντιακή πολιτική που ακολουθείται.

    Εκτός από το τραγούδι του μπαρμπα Γιάννη, θα ήθελα να τους χαρίσω ένα ποίημα, ενός εξαιρετικού ποιητή της Θεσσαλονίκης του Μεσοπολέμου, του Τεό Σαλαπασίδη που γεννήθηκε στο Βατούμι, προσφυγοποιήθηκε και κατέφυγε στην «προσφυγομάνα» για να ενταχθεί στον ΕΛΑΣ και να στιγματιστεί από την πολιτική του επιλογή, να κυνηγηθεί από το εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κράτος, όπως χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του.

    Μ-π

    —————————————————————-

    Τέος (Ματθαίος) Σαλαπασίδης, Μαύρη θάλασσα

    «Είναι κι άλλα παιδιά στα παραγκάκια του Λονδίνου»,
    Νίκος Παππάς

    Ατέλειωτη γύρους καβάλα στη νύχτα
    Χάνω την αυγή σε κάθε μου χτύπημα
    Χάνω τους φίλους σε κάποιο άλλο πρόσωπο
    Χάνω τα ποτάμια στην ίδια θάλασσα
    Και με βρίσκουν μόνο οι σπινθήρες
    Που κερδίζουν οι οπλές της από τ’ άστρα
    Σελήνη κτήνος των ιπποτών
    Σμήνος πολικό πασιέντσα δυσανάγνωστη
    Ρουμπίνι άρρωστο κατεβασμένο βλέφαρο φεγγαριού
    Αφροί στο υγρό καπούλι της νύχτας πού με πάτε:
    Και συ αγνή απλή κατάλευκη
    Παρουσία που κράτησαν οι καθρέφτες
    Αίμα των πιο ωχρών κι αναιμικών μου λογισμών
    Βοήθα, Ιόλκη! Ω κυρά των λογισμών μου
    Τα όπλα να κερδίσουν ένα βλέμμα μνήμης
    Κι ας είναι μια ήττα μέσα στον άγριον άνεμο
    Που γυρίζει τα φτερά των ολλαντέζικων μύλων.

    Πού νάσαι μυστήριο παιδικό
    Αγροίκε πατέρα του άλλου παππού μας
    Παλιά περούδα ερωμένη του
    Δαρμένη κάθε τόσο με φτερά παγονιού
    Κι εσύ μοναδικέ μου ξάδερφε με το λαθραίο καπνό
    Πίνεις ατέλειωτες λαβωματιές ρακί
    Όταν έσπαγες το γυαλί στα χέρια σου
    Στα ύποπτα υπόγεια του Ερζερούμ
    Κι είχες τα μάτια σου γλυκόπικρα
    Σαν τ’ άνθος του καπνού.

    Πώς θέλεις κάποιος μια μέρα νάρθει να σας βρει
    Τροχίζοντας το μαχαίρι του στον Καύκασο
    Κάτω απ’ του γύπα τη σκιά να μετρηθεί
    Μ’ ένα συκώτι ξεραμένο σ’ εύξεινο καιρό
    Καθώς θα τραγουδά ο άνεμος με ράμφη σπασμένα
    Ναρθεί να βρει την πετρωμένη Διμοιρία
    Ή κάποιο σχηματισμό των τελευταίων Κομνηνών
    Να κουβεντιάσει με το μικρό εθελοντή της Τραπεζούντος
    Και παίζοντας ολίγα πορφυρά νομίσματα
    Σε κύβους πολύτιμους των Λοχαγών
    Να ξαναχάσει το μισθό μιας εκστρατείας
    Με ύφος –όσο μπορεί– ακριτικό. Πάντα
    Χειρονομίες που ζήλεψε ο χάρος. Πάντα
    Χειρονομίες που κέρδισε ο χάρος. Ντόρτια!

    Σα μάρμαρο που χάθηκε το πρόσωπο από συνήθεια.

    Τώρα τι να κάνω εδώ που βρέθηκα τόσο νέος
    Και να κάνω εκεί αν πάω τώρα τόσο αργά
    Ας πάμε αλλού –σ’ ένα διαμέρισμα∙ γνήσια φτηνό
    Θα είναι… Κάπου. Άραγε είναι;
    Κι αν είναι, άραγε…

    Πώς να ‘ναι κείνα τα παιδιά
    Στα παραγκάκια του Λονδίνου.

    (Περιοδικό «Νέοι Ρυθμοί», τεύχος 3, Μάιος 1949)

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  106. εσεις ρε παιδιά μαλλον δεν θελτε Φιλους αλλά οπάδους .Προσπαθειτε να χωρεσετε μια αρκουδα σε αλεπουδοτρυπα

    . Το αυτο σε αλλο επιπεδο ισχυει και για Ταχματζιδη ..

    Το χαρηκα αυτό το Μπλογκ για μια περιοδο οπου γινονταν σοβαρες συζητησεις .. Σοβαρες ειπα οχι Σοβαραφανεις. Ειχαν χιουμορ αλλά και ουσια .. Δυστυχώς τον τελευταιο καιρό το ριξατε στα ..Τσαμικα (αν και Πόντιοι )

    δικαιωμα σας αλλά μη ζητατε και να ….διαλέξω.

    (οπως εμμεσως η σαφώς μου ζητησε ο Ομερ στο 101»’ Νοσφεράτε, μάλλον ξέχασες ότι εμείς διαλέξαμε!»)

    ε εγώ δεν διαλέγω ..

    . Αν προκειται για μια αληθινή -απο καρδια-ς συζητηση ναι να συμμετασχω .. ειτε μπλογκικώς ειτε δια ζωσης; .. και εγώ οτι λέω το εννοώ … αΝ ΔΙΝΑΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΙ ΛΈΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΟ ΤΟ μΠΛΟΓΚ ΣΑς – αν σας ενδιεφερε παραγματικά θα ρωτουσατε τι εννουσε ο Theodosis Kyriakidis οταν ειπε »Μεταξύ αυτών και ο Νοσφεράτος -του οποίου οφείλω να ομολογήσω η τελευταία τοποθέτηση για την ανάγκη αναζήτησης μιας ταυτότητας και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο-ομάδα-, ήταν εξαιρετική.»
    θα ρωτουσατε ..ποιά ηταν αυτη η τοποθετηση ..και θα σας την διατυπωνα και γραπτως και μαλλον θα ξκινουσαμε μια πραγματική συζητηση ..
    Αλλά Μπα ..

    Εσας σας ενδιαφερει ο …Ομηρος.. Σαν μια φιλη που ειχε χωρισει και ολο μου κατηγορουσε τον πρωην αντρα της.

    .Οτι και ναλεγα αυτή σημασια δεν εδινε :τον Χαβά της » Ο Τακης , ο ετσι ο τετοιος ο παθιος » Τελικά τα ξαναφτιαξε με τον Τακη και ησυχασε και ησυχασα κι εγω…

    Τι να πώ ρε παιδια .. Ο Ναρκισσιμός τω μικρων διαφορών (διοτι ουτε καν μου απαντησατε στα 4 σημεια συμφωνιας σας με τον Ταχμταζιδη που επισημανα )
    τελικά ειναι πολύ ισχυρος ..Και μαλλον δεν εχει να κανει μονο με το Ποντιακό . Η τραγωδια στην οποια ετοιμαζεται να περιπεσει η χωρα θυμιζει πολύ την Μικρασιατική καταστροφή : και τοτε οι μισοι ελληνες λέγαν τους αλλους μισους Προδοτες …. Φνατασιωσεις μεγαλειου, απολυτη εμπαθεια , οι ελαφρως διαφορετικες αποψεις να στηλιτευονται ωςΠροδοσια..

    Η συνταγή της απολυτης Ηττας..
    Και φυσικά δεν πιτευω οτι για τις μικροτητες φταει το ..Ποντιακό (η η ..Μεγαλή Ιδεα ή ..)

    Για την Μικροτητα φταιει η ιδια Μικροτητα .. \

    Τα αλλα ειναι εκλογικευση ..
    Τα
    αλλα (τις διαφορές το Φιλιοκβε εφευρισκονται εκ των Υστερων ..
    Ευχαριστω Δεν θα διαλέξω .. Ουτε με τον Μ- Π ουτε με τον Ταχματζιδη .. Στο Ενεκεν συμμετεχω ως αρθρογραφος εχω γραψει πάνω απο 15-16 κειμενα για τα οποια . -αν και ειμαι σιγουρος οτι τουλαχιστον ο Μ- π τα διαβασε δεν ειπε κουβέντα – ουτε καλή ουτε κακή …

    Τι τον ενδιαφερει; Ο ..Ταχματζιδης ..

    Τι τον ενδιαφερω; Μα φυσικά πάντα σε σχεση με τον Ταχματζιδη .. Εκει ειναι κολημένος τι να κανουμε τωρα .. Ομως εγω δεν ειμαι ..Παιδες ειλικρινά ΔΕΝ μ’ενδιαφερει το τι λέει ο Ομηρος ..Μεσες ακρες μόνο .. Τις λεπτο΄μερειες και τον μεταξύ σας καυγα τον ΒΑΡΙΕΜΑΙ ..Κσντε οτι θελετε ..

    φυσικά ειναι και για μένα ενα καλό μαθημα ..Νομιζα οτι ειμαι καλοδεχουμενος και οτι ειστε φιλοι .. Αλλά φαινεται με κρινετε με μέτρο τον … Ταχματζιδη
    .. Οπως λεει ο Λακάν – »σ’αγαπώ – λεει αναλυομενος στοναναλυτη -»αλλά επειδή αγαπώ σε σενα κατ περισσοτεροαπο σενα – το αντκειμενο μικρο α *- σε ακρωτηριαζω »

    * Φυσικά για σας το αντκειμενο μικρο α *(του πόθου ) ειναι ο ..Ταχματζιδης ..

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 27/06/2011

  107. Βρε Νοσφεράτε πάλι με/μας παρεξήγησες. Είναι κατ’ αρχάς δυνατόν να κρίνουμε εσένα σε σχέση με τον Ταχματζίδη. Όχι βέβαια. Έτυχε τώρα και έγινε αυτή η συζήτηση, ένεκα…. Κάμπελ. Απλώς η ένταση των συμβολισμών μας τύφλωσε προς ώρας όλους!

    Αυτό που έγραψα «Νοσφεράτε, μάλλον ξέχασες ότι εμείς διαλέξαμε!» απαντούσε αποκλειστικά και μόνο στο δικό σου ερώτημα: «Ομερ θυμασαι τοτε Που εγραψες για την Κική και την Κοκώ ; ε καπς ετσι μΕ κανετε κι εμεένα Τωρα : Απορω ποιάν να διαλέξω Την Κική ..Π &α ή την Κοκώ ;(ενεκεν )»

    Προς Θεού/Αλλάχ/Βούδα/Καρόλου, δεν βάζουμε τέτοια διλήμματα. Και άμα μπήκαν από οποιονδήποτε, κακώς μπήκαν!

    Εμείς, εγώ δηλαδή, σε θέλω έτσι όπως είσαι. Με καλύπτεις απολύτως.

    Ομέρ
    ούτε ένεγκεν ούτε ξένεγκεν!

    Υ.Γ.

    Έίσαι όμως βιαστικός. Ξέρω ότι ο Μ-π κάτι ετοίμαζε για ένα σου κείμενο. Αλλά δεν επέμβαίνω σε σχέσεις άλλων. Επίσης έχουμε αποφασίσει να μην αφήνουμε αναπάντητες ρατσιστικές αντιποντιακές προκλήσεις ή δημόσιες εκφράσεις Άρνησης της Γενοκτονίας. Και είναι πολλές αυτές οι προκλήσεις τελευταία!

    Δε μου ειπες! Σου άρεσε το βίντεο με τον γατούλη;

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  108. ΟΧΙ .
    Υ.Γ ελπίζω το προηγουμενο μου σχόλιο να το διαβασουν απαντες οι ενδαδερομενες πλευρες..και ο ….Ταχματζιδης

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 27/06/2011

  109. Όοοχι;

    Ξέρω επέλεξες πάλι το ποίημα του Μ-π.

    Μόνο λόγια είσαι 🙂

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2011

  110. ωχ νατα μας … Θα μου αρχισεις κι εύ οπως εκείνη η φιλη … Ο Τακης ετσι κι ο Τακης αλλιως .. τονιζε και το Α
    ο Ταααααακης !!!

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 27/06/2011

  111. Καλά. Τώρα που αρχίζουμε και χαλαρώνουμε είδα ότι ο Theodosis Kyriakidis ειπε ”Μεταξύ αυτών και ο Νοσφεράτος -του οποίου οφείλω να ομολογήσω η τελευταία τοποθέτηση για την ανάγκη αναζήτησης μιας ταυτότητας και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο-ομάδα-, ήταν εξαιρετική.”

    Μήπως μπορείς να μας ενημερώσεις και εμάς και να μας στείλεις την τοποθέτησή σου.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2011

  112. […] αμέσως παρακάτω και σας προτείνουμε να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έπεται της […]

    Πίνγκμπακ από Αντίλογος με αφορμή εκδήλωση του περιοδικού “Ένεκεν” | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό | 28/06/2011

  113. η παρεμβαση μου δεν ηταν Γραπτή και θα προσπαθησω να την αναπαραστησω απο Μνημης
    1. Φυσικά οι ταυτοτητες κατασκευαζονται..Ολες , ακομα και οι »φυσικές » (ανδρας γυναικα κλπ) Αυτο ομως , το οτι κατασκευαζονται δεν αναιρει την Υπαρξη τους ..
    Οι Ταυτοτητες Υπάρχουν- γιατι ο ανθρωπος δεν ειναι ζωοδης υπαρξη. Υπαρχουν ακομα και ως κατασκευασμένες .

    Οι Ταυτοτητες απαντουν σε ενα θεμελιωδες Υπαρξιακό ερωτημα » Το ποιος ειμαι» που γινεται ακομα πιο κρισιμο σε καταστασης αγωνιας , αγχους , οπως στις καταστασεις της Προσφυγιας
    2. Ετσι ειναι ανεπερκές να θεωρουμε τους Προσφυγες απλώς ..Προσφυγες ή τους μεταναστες σημερα απλώς μεταναστες , εργατες κλπ .. Για μας ειναι μεταναστες ,ξενοι .. Αυτοι ομως δεν μπορουν να αποδεχτουνοτι ειναι απλώς μεταναστες – μια δηλαδή ταυτοτητα αρνητική : ανασυντασουν τις μνημες τους να αναδιατυπώνουν μεσω της φαντασιας και των συναισθηματων ετσι ωστε να δοθει μια ικανοποιητική – γι αυτους απαντηση στο ερωτημα» Ποιος ειμαι »
    Καπως ετσι – αναλογα .. Οι Προφυγες απο την Μικρα ασια και τον Πόντο δεν μπορουσαν να αποδεχτουν για χρονια οτι ητσαν απλώς Προσφυγες ..

    Θυμαμαι τον Πατερα μου .. Μεχρι την δεεκαετια του 60 οι Ποντιοι ηταν στο περιθωριου του Περιθωριου.. Οχι απλώς προσφυγες αλλα Προσφυεςμεσα στους Προσφυγες . Διοτι οι Μικρασιατες ησαν μεν αποδεκτοι -πιο κοντινοι αλλά οι Πόντιοι; Ασε που δε χρησιμοποιειτο και πολυ ο ορος Ποντιος …

    Ο Πατερας μου μου λοιπόν καποτε -στη δεκαετια του 60 -προσπαθουσε ναμου εξηγησειι οτι ηταν Καυκασιος .. οι Αλλλοι ..ποντιοι ( ας πουμε απο την Τραπεζουντα τους ονμαζαν Λαζους αλλά Λαζοι ηταν μια αλλη φυλή.. Εκεινο ποου τωρα εκ των υστερων διακρινω στα τοτε λόγια του Πατερα ηταν μια αγωνια ..ποιοι ειμαστε τι ειμαστε;
    αλλά και μια προσπαθεια απαντησης στην Ταπεινωση ,το στιγμα ..

    Παλι λέω ..Οι Ποντιοι ηταν στο Περιθωριο του περιθωριου και οι Καυκασιοι στο εριθωριου του περιθωριου του περιθωριου
    διαβλέπω λοιπόν μια Διαλεκτική:Απο την ταπεινωση στην Περηφανεια (κατι καλό ) αλλά και στην Αλαζονεια (κακο ) που παρατηρειται συχνα στο σημερινή (νεο) εκδοχή της ..Ποντακής ταυτοτητας ..
    Καθως αμφισβητηηκε για πολλα χρονια η ..ελληνικοτητα τους (θυμιζω τα Χρονια του Μρταξά ..Ο πατερας μου διηγιοταν το τι ξυλο τρωγαν στο σχολειο οταν μιλουσαν ποντιακά
    Βαλθηκαν να αποδειξουν οτι σαν ελληνες και μαλιστα πιο Ελληνες απο τουςΕλληνες ( τα ποντιακά ως η πιο κοντινή με την αρχια ελληνική κλπ )

    Συνεχιζεται

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 28/06/2011

  114. Noσφεράτε, πολύ ενδιαφέρουσα η αφήγησή σου.

    Όσον αφορά τις ταυτότητες των Ποντίων και τις αλλαγές που υπέστησαν μέσα στο χρόνο δες:

    «Ταυτότητες μέσα στο χρόνο»

    -Ταυτότητες μέσα στο χρόνο

    Σχόλιο από Βλάσης Αγτζίδης | 28/06/2011

  115. ευχαριστω ..Το αναδημοσιευσα ..θα το βαλω στην ιδια ετικετα με το τουΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗ 😉 (ετσι κιαλλιως δεν λέτε και πολύ ..διαφορετικά πραματα αμα το καλοσκεφτεις – και αν μιλατε με ηρεμια και επιστημονικοτητα)
    http://nosferatos.blogspot.com/2011/06/und-ich-dachte-immer-blog.html

    Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 28/06/2011

  116. H προσέγγιση του ίδιου φαινομένου είναι αντιδιαμετρική μεταξύ εμού και του Ταχμαζίδη. Η διαμόρφωση μιας ενιαίας ταυτότητας, που έχει τα χαρακτηριστικά που αντιλαμβανόμαστε σήμερα, αντιμετωπίζεται ως ένα ιστορικό φαινόμενο, το οποίο ο ιστορικός καλείται να μελετήσει.

    Η δαιμονοποίηση, η ηθικιστική προσέγγιση και τα ιδεολογικά φίλτρα δεν έχουν θέση στην ανάλυση ενός ιστορικού φαινομένου.

    Σχόλιο από Βλάσης Αγτζίδης | 28/06/2011

  117. Η δαιμονοποίηση, η ηθικιστική προσέγγιση και τα ιδεολογικά φίλτρα δεν έχουν θέση στην ανάλυση ενός ιστορικού φαινομένου.
    ε αυτο λεω κι εγω …

    Σχόλιο από Nοσφερατος | 28/06/2011

  118. μόνο που η πρωτη δουλεια ενος κοινωνικου επιστημονα ειναι – οχι να απωθησει και να κρυψει κατω απο το χαλι την δική του δαιμονοποίηση,ηθικιστική προσέγγιση και τα ιδεολογικά φίλτρα –
    αλλά να τα αναστοχαστει και να τα θσει σε παρενθεση οσο μπορει -να τα αναστειλει στην διαρκεια της επιτημονικης του ερευνας – αφου ομως πρωτα τα παραδεχτει (οτι τα εχει)..

    Η απωθηση τους δεν σημαινει οτι δεν υπάρχουν ..

    Σχόλιο από Nοσφερατος | 29/06/2011

  119. Δεν ξέρω γιατί αλλά όλη αυτή η ιστορία που άνοιξε το Ένεκεν με τον Ταχμαζίδη μου έφερε στο νου ένα απόσπασμα- The knights who say «Nii»- από την θρυλική ταινία των Monty Python » Monty Python and the Holy Grail»

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 06/07/2011

  120. Kalo!

    Ο knight who say “Nii” πρέπει να είναι ο εκδότης του ‘Ενεκεν» (από κάτω) και ο Ταχματζίδης καθισμένος στους ώμους του εκδότη (για να φαίνονται ογκώδεις).

    Ο βασιλιάς πρέπει να είναι ο Χαραλαμπίδης, εγώ ο δειλός στρατιώτης, που κρατά μια σιδερένια μπάλα πίσω απ΄ το βασιλιά και όλοι διακατεχόμαστε από έντονη «ποντιακότητα’, ειδικά όταν ο knight (εκδότης+Ταχματζίδης) φωνάζει “Niiiiii”

    Omer

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/07/2011

  121. χε χε… Απ’οτι βλέπω ο Ομηρικος ΚΑΥΓΆς πηρε πολλαπλές διαστασεις και μεταφερθηκε και στην Αρκική Κοιτιδα , στην Μετερα ολων των Μπλογκικών μαχών …
    εδω μαλον αριαζουν οι ανκεδοτοι στιχοι μου :

    Θεε μου : Τιθα καμωμεν εν μέσω των Πονήρων
    Ομηροι ες τους ποιητές στην Χωρα των Ονειρων ..

    ——————-

    Παίδες εκει που ειμαι και σε λίγο θα ξανα ειμαι χορευουν Τα Δελφινα και το Φεγγαρι ειναι σαν λαμπρο κομμένο νυχι

    Σας χαιρετω με αγάπη , ειρηνη υμιν και ΝΙ

    Σχόλιο από νοσφερατος | 12/07/2011

  122. Nάσαι καλά Νοσφεράτε και να περνάς καλύτερα.

    Πάντως ο Όμηρος φαίνεται να είναι όμηρος των απόψεών του.

    Όλοι απορούμε το πώς δεν εμφανίζεται ούτε σε φιλικά του μπλογκ να υποστηρίξει τις θέσεις του!

    Άβυσος η ψυχή (και οι μονομανίες) του ανθρώπου…

    Ομέρ ο τριμανής

    ————

    Υ.Γ Αυτό το «ΝΙ» τώρα τι τόθελες; 😉

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/07/2011

  123. ………………..
    Η ε­βρα­ϊ­κή ε­πιρ­ρο­ή στο Χόλ­λυ­γου­ντ

    Οι αρ­νη­τι­κές ει­κό­νες που πλά­θει το Χόλ­λυ­γου­ντ για τους Ά­ρα­βες δεν εκ­πλήσ­σουν πλέ­ον, ε­ξαι­τί­ας του κυ­ρί­αρ­χου ρό­λου που παί­ζουν οι Ε­βραί­οι και οι άλ­λοι υ­πο­στη­ρι­κτές του Σιω­νι­στι­κού κινή­μα­τος στο Χόλ­λυ­γου­ντ. Στην με­λέ­τη του, του 1988, “Μια καθ’ ό­λα δι­κή τους αυ­το­κρα­το­ρί­α: Πώς οι Ε­βραί­οι ε­φη­ύ­ραν το Χόλ­λυ­γου­ντ”, ο Εβραί­ος συγ­γρα­φέ­ας Νηλ Γκά­μπλερ (Neal Gabler) υ­πο­στη­ρί­ζει πως οι Ε­βραί­οι ί­δρυ­σαν ό­λα τα με­γά­λα α­με­ρι­κά­νι­κα στού­ντιο ται­νιών συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Columbia, Metro Goldwyn Mayer, Warner Brothers, Paramount, Universal και Twentieth Century Fox. Η α­με­ρι­κα­νι­κή βιο­μη­χα­νί­α ται­νιών –γρά­φει ο Γκά­μπλερ4– ι­δρύ­θη­κε… και λει­τούρ­γη­σε α­πό Ε­βραί­ους της Α­να­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης… Ό­ταν δε οι ο­μι­λού­σες ται­νί­ες κυ­ριάρ­χη­σαν στη βιο­μη­χα­νί­α, το Χόλ­λυ­γου­ντ δέ­χθη­κε ει­σβο­λή α­πό έ­να πλή­θος Ε­βραί­ων συγ­γρα­φέ­ων, που προ­έρ­χο­νταν κυ­ρί­ως α­πό την Α­να­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη. Τα πιο ση­μα­ντι­κά πρα­κτο­ρεί­α η­θο­ποιών τα δια­χει­ρί­ζο­νταν Ε­βραί­οι. Ε­βραί­οι δι­κη­γό­ροι δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νταν τις πε­ρισ­σό­τε­ρες υ­πο­θέ­σεις και Ε­βραί­οι για­τροί πρό­σφε­ραν βο­ή­θεια στους α­σθε­νείς του κλά­δου. Και πά­νω απ’ ό­λα, πα­ρή­γα­γαν τις ται­νί­ες… Ό­λα αυ­τά, ώ­θη­σαν τον F. Scott Fitzgerald να χα­ρα­κτη­ρί­σει το Χόλ­λυ­γου­ντ ε­πι­κρι­τι­κά ως “έ­να ξε­φά­ντω­μα για τους Ε­βραί­ους, και μια τρα­γω­δί­α για τους μη Ε­βραί­ους”5.

    Μό­λις οι Ε­βραί­οι κυ­ριάρ­χη­σαν στις “ται­νί­ες”, α­πο­κτή­σα­με έ­να πρό­βλη­μα στον κι­νη­μα­το­γρά­φο οι συ­νέ­πειες του ο­ποί­ου δεν εί­ναι α­κό­μα ο­ρα­τές. Στην ε­ξο­νυ­χι­στι­κή με­λέ­τη του “Ιε­ροί δε­σμοί: Μια ι­στο­ρί­α των Ε­βραί­ων”, το 1994, ο κα­θη­γη­τής του πα­νε­πι­στη­μί­ου της Νέ­ας Υόρ­κης, Νόρ­μαν Κά­ντορ (Norman F. Cantor), κα­τέ­δει­ξε ό­τι η πα­ρα­γω­γή και δια­κί­νη­ση ται­νιών του Χόλ­λυ­γου­ντ “κυ­ριαρ­χού­νταν σχε­δόν ο­λο­κλη­ρω­τι­κά α­πό με­τα­νά­στες Ε­βραί­ους τα πρώ­τα πε­νή­ντα χρό­νια και συ­νε­χί­ζει α­κό­μα να κυ­ριαρ­χεί­ται α­πό τους ί­διους στα α­νώ­τα­τα κλι­μά­κια. Ο τε­λευ­ταί­ος μη ε­βρα­ϊ­κός προ­μα­χώ­νας του Χόλ­λυ­γου­ντ, το στού­ντιο της Disney, πε­ρι­ήλ­θε υ­πό τη διοί­κη­σή τους στις αρ­χές της δε­κα­ε­τί­ας του 1990”6. Ο Ε­βραί­ος ι­στο­ρι­κός και δη­μο­σιο­γρά­φος Τζό­να­θαν Γκόλ­ντμπερ­γκ (Jonathan J. Goldberg) γρά­φει το 1996, στην ε­πι­σκό­πη­σή του “Ε­βρα­ϊ­κή ι­σχύς: Στο ε­σω­τε­ρι­κό του Α­με­ρι­κα­νο-Ε­βρα­ϊ­κού οι­κο­δο­μή­μα­τος”: η α­ντι­προ­σώ­πευ­ση των Ε­βραί­ων στα ΜΜΕ φτά­νει σε πο­λύ υ­ψη­λά πο­σο­στά συ­γκρι­τι­κά με τη συμ­με­το­χή τους στον πλη­θυ­σμό.7 [ ]

    Το Χόλ­λυ­γου­ντ, στο τέ­λος του 20ού αιώ­να, πα­ρα­μέ­νει πά­ντα μια βιο­μη­χα­νί­α με σα­φή ε­θνι­κό προσ­διο­ρι­σμό. Στην ου­σί­α, ό­λοι οι διευ­θυ­ντές στα με­γά­λα στού­ντιο εί­ναι ε­βρα­ϊ­κής κα­τα­γω­γής. Το ί­διο ι­σχύ­ει για τους συγ­γρα­φείς, τους πα­ρα­γω­γούς, και, σε μι­κρό­τε­ρο βαθ­μό, για τους σκη­νο­θέ­τες (σε μια πρό­σφα­τη με­λέ­τη για τις κο­ρυ­φαί­ες ε­μπο­ρι­κές ται­νί­ες, το πο­σο­στό της συμ­με­το­χής τους φτά­νει το 59%). Η ι­σχύς τους σε μια α­πό τις πιο κερ­δο­φό­ρες και α­πο­δο­τι­κές βιο­μη­χα­νί­ες της Α­με­ρι­κής τους δί­νει με­γά­λη πο­λι­τι­κή δύ­να­μη. Α­πο­τε­λούν μια βα­σι­κή πη­γή χρη­μά­των για τους Δη­μο­κρα­τι­κούς υ­πο­ψη­φίους. Ο ά­τυ­πος πα­τριάρ­χης της βιο­μη­χα­νί­ας, ο πρό­ε­δρος της MCA Λιου Βά­ι­σμαν (Lew Weis­serman), διο­χε­τεύ­ει τα τε­ρά­στια α­πο­θέ­μα­τα του κύ­ρους του στην πο­λι­τεια­κή και την ο­μο­σπον­δια­κή πο­λι­τι­κή.

    Τα διευ­θυ­ντι­κά στε­λέ­χη του Χόλ­λυ­γου­ντ χαι­ρέ­τη­σαν με εν­θου­σια­σμό την ί­δρυ­ση του Ισ­ρα­ήλ το 1948. Στις δε­κα­ε­τί­ες που α­κο­λού­θη­σαν, το Χόλ­λυ­γου­ντ προ­βάλ­λει συ­χνά μια ω­μή και βάρ­βα­ρη ει­κό­να των Α­ρά­βων. Δια­δη­λώ­νο­ντας την υ­πο­στή­ρι­ξή τους προς το Ισ­ρα­ήλ και την α­ντί­θε­σή τους προς τον Α­ρα­βι­κό και τον Μου­σουλ­μα­νι­κό κό­σμο που έ­χουν α­ντι­τα­χθεί με σθέ­νος στο ε­πι­θε­τι­κό σιω­νι­στι­κό κρά­τος, το Χόλ­λυ­γου­ντ α­νέ­πτυ­ξε έ­να ι­διαί­τε­ρο κι­νη­μα­το­γρα­φι­κό εί­δος που α­φο­ρά την Α­ρα­βο-ισ­ρα­η­λι­νή σύ­γκρου­ση.8 Σ’ αυ­τό το πνεύ­μα πα­ρή­χθη­σαν α­να­ρίθ­μη­τες ται­νί­ες “κα­λών-κα­κών” τα τε­λευ­ταί­α 50 χρό­νια, οι ο­ποί­ες πε­ρι­γρά­φουν με α­πλου­στευ­τι­κό τρό­πο τους Ισ­ρα­η­λι­νούς ως κα­λούς και δί­καιους ν’ α­ντι­με­τω­πί­ζουν τους α­να­ξιό­πι­στους και βάρ­βα­ρους Ά­ρα­βες.

    Μό­νο κα­τά τη διάρ­κεια της δε­κα­ε­τί­ας του 1960, πα­ρή­χθη­σαν του­λά­χι­στον 10 τέ­τοιες με­γά­λες ται­νί­ες.9 Σ’ αυ­τές τις ται­νί­ες οι ισ­ρα­η­λί­τες και οι α­με­ρι­κα­νοί φί­λοι τους συ­χνά α­πο­δί­δο­νται α­πό δη­μο­φι­λείς και ό­μορ­φους α­με­ρι­κα­νούς η­θο­ποιούς ε­βρα­ϊ­κής κα­τα­γω­γής, σαν τους Πωλ Νιού­μαν, Τό­νυ Κέρ­τις, Κερ­κ Ντά­γκλας, ό­πως ε­πί­σης και α­πό εμ­φα­νί­σι­μους μη Ε­βραί­ους η­θο­ποιούς ό­πως οι Γιούλ Μπρί­νερ, Τζον Γουέ­ιν, Τζέ­ιν Φό­ντα, Φράν­κ Σι­νά­τρα, Τσάρ­λτον Ή­στον, Τζωρ­τζ Πέ­παρ­ντ, Ροκ Χά­τσον, Σαλ Μι­νέ­ο και Άρ­νολ­τ Σβαρ­τσε­νέ­γκερ. Οι Ά­ρα­βες, προ­φα­νώς, πα­ρου­σιά­ζο­νται, εκ μη­χα­νι­κής συ­νη­θεί­ας, ω­μοί, κυ­νι­κοί και ά­σχη­μοι.

    Κα­τά τη διάρ­κεια μιας δια­φη­μι­στι­κής συ­νέ­ντευ­ξης για την ται­νί­α της “Rollover” το 1981, στην ο­ποί­α οι “Ά­ρα­βες” κα­τα­στρέ­φουν το πα­γκό­σμιο οι­κο­νο­μι­κό σύ­στη­μα, η η­θο­ποιός Τζέ­ιν Φό­ντα, “η προ­ο­δευ­τι­κή α­ρι­στε­ρί­στρια” του ’60, ε­ξέ­φρα­σε αυ­θόρ­μη­τα τη δι­κιά της φα­να­τι­κή α­ντί­λη­ψη για τους Ά­ρα­βες: “Το να μη φο­βό­μα­στε τους Ά­ρα­βες ση­μαί­νει ό­τι πρέ­πει να κοι­τα­χτού­με σε για­τρό. Έ­χουν μια στρα­τη­γι­κή ι­σχύ την ο­ποί­α στρέ­φουν ε­να­ντί­ον μας. Εί­ναι α­στα­θείς, φο­ντα­με­ντα­λι­στές, τύ­ραν­νοι, μι­σο­γύ­νη­δες και ε­χθροί της ε­λευ­θε­ρο­τυ­πί­ας.”10 Στην ται­νί­α “Έ­ξο­δος” (1960), κτη­νώ­δεις Ά­ρα­βες σκο­τώ­νουν μια ό­μορ­φη 15χρο­νη Ε­βραιο­πού­λα που υ­πο­δύ­ε­ται η Jill Hayworth. Στο “Cast a giant shadow” (1966), Ά­ρα­βες κο­ρο­ϊ­δεύ­ουν και γε­λούν, κα­θώς πυ­ρο­βο­λούν μια ισ­ρα­η­λι­νή ε­γκλω­βι­σμέ­νη σ’ έ­να φορ­τη­γό. Στο “Δί­κτυο” (1976), μια ται­νί­α βρα­βευ­μέ­νη με 4 Ό­σκαρ, πα­ρου­σιά­ζε­ται μια σταυ­ρο­φό­ρος σχο­λιά­στρια ει­δή­σε­ων να προ­ει­δο­ποιεί ό­τι οι Ά­ρα­βες, “οι ο­πι­σθο­δρο­μι­κοί φα­να­τι­κοί”, ε­λέγ­χουν τις Η.Π.Α. Στην “Μαύ­ρη Κυ­ρια­κή” (1977), ο Ισ­ρα­η­λι­νός εί­ναι ο ή­ρω­ας, ε­νώ οι Ά­ρα­βες εί­ναι οι κα­κούρ­γοι και οι τρο­μο­κρά­τες που θέ­λουν να σκο­τώ­σουν τους θε­α­τές της Υ­περ­σφαί­ρας, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του πρό­ε­δρου των Η.Π.Α. Στο “Δύ­να­μη Δέλ­τα” (1986), τον “Α­τσα­λέ­νιο Α­ε­τό” (1986) και το “Θά­να­τος πριν την Α­τί­μω­ση”, το Χόλ­λυ­γου­ντ δεί­χνει στους θε­α­τές πώς να λει­τουρ­γή­σουν α­πο­φα­σι­στι­κά ε­νά­ντια σε κοι­νούς, βρώ­μι­κους, υ­πάν­θρω­πους Ά­ρα­βες τρο­μο­κρά­τες. Στο “Αλ­λα­ντίν”, ται­νί­α κι­νου­μέ­νων σχε­δί­ων της Disney(1992), το τρα­γού­δι της ται­νί­ας πα­ρου­σιά­ζει την Α­ρα­βί­α ως βαρ­βα­ρι­κή. (“Εί­ναι βάρ­βα­ρη αλ­λά εί­ναι η πα­τρί­δα”). Στ’ “Α­λη­θι­νά Ψέμ­μα­τα” (1994), έ­νας Ά­ρα­βας τρο­μο­κρά­της με πυ­ρη­νι­κά ό­πλα πρέ­πει να ε­ξο­ντω­θεί. Στην “Executive Decision” (1996), και πά­λι μια ο­μά­δα Α­ρά­βων α­γω­νι­στών πραγ­μα­το­ποιεί α­ε­ρο­πει­ρα­τεί­α σε α­με­ρι­κα­νι­κό α­ε­ρο­πλά­νο, ε­νώ στο “Kazaam” (1996) έ­νας Ά­ρα­βας δο­λο­φό­νος κι έ­να μαύ­ρο τζί­νι α­πο­λαμ­βά­νουν μια “πα­ρα­δο­σια­κή α­ρα­βι­κή λι­χου­διά”, έ­να πιά­το α­πό μά­τια κα­τσι­κιών.

    Πιο πρό­σφα­τες ται­νί­ες με αρ­νη­τι­κές ει­κό­νες Α­ρά­βων ή μου­σουλ­μά­νων εί­ναι οι: “Ό­χι χω­ρίς την κό­ρη μου” και το “Η Πο­λιορ­κί­α”. Στο “Η Πο­λιορ­κί­α” οι μου­σουλ­μά­νοι ε­πι­χει­ρούν μια βομ­βι­στι­κή εκ­στρα­τεί­α ε­να­ντί­ον α­θώ­ων Α­με­ρι­κανών. Σαν α­πά­ντη­ση, οι ο­μο­σπον­δια­κές αρ­χές κη­ρύσ­σουν στρα­τιω­τι­κό νό­μο και διε­νερ­γούν μα­ζι­κές συλ­λή­ψεις μου­σουλ­μά­νων και Α­ρά­βων σ’ ό­λες τις Η.Π.Α.11…

    Οι «κακοί Άραβες» τα ΜΜΕ και το Χόλιγουντ

    Σχόλιο από Όμηρος | 25/07/2011

  124. Εβραίοι και τρομοκρατία
    —————————————–

    «Στις 22 Ιουλίου 1946, ένα από τα πλέον άνανδρα, ψοφοειδή, ποταπά και θρασύδειλα εγκλήματα της καταγεγραμμένης Ιστορίας έλαβε χώρα. Αναφερόμαστε στην ανατίναξη του King David Hotel της Ιερουσαλήμ. Ενενήντα δυο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε αυτήν την λαθραία επίθεση και σαράντα πέντε τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων υπήρξαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κατώτερα στελέχη και υπαλληλικό προσωπικό, αμφοτέρων των φύλων.

    Το King David Hotel εχρησιμοποιείτο για την στέγαση της Γραμματείας της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης και της Βρεττανικής Στρατιωτικής Διοίκησης. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε περί την μεσημβρίαν της 22ας Ιουλίου, όταν τα γραφεία ευρίσκοντο σε πλήρη δραστηριότητα. Οι επιτιθέμενοι, μεταμφιεσμένοι σαν γαλατάδες, μετέφεραν τα εκρηκτικά σε (“containers”) δοχεία- κουτιά- χαρτοκιβώτια γάλaκτος, τα τοποθέτησαν στο υπόγειο του ξενοδοχείου και ετράπησαν σε φυγή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, Sir John Shaw, δήλωσε σε τηλεγράφημά του:
    “Σαν επικεφαλής της Γραμματείας, η πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών ήταν προσωπικό μου, πολλούς από τους οποίους γνώριζα προσωπικά για ένδεκα χρόνια. Ήταν κάτι περισσότερο από συνάδελφοι, Βρεττανοί, Άραβες, Εβραίοι, Έλληνες, Αμερικανοί. ανώτεροι αξιωματούχοι, αστυνομικοί, ο προσωπικός μου ακόλουθος, ο σοφέρ μου, αγγελιοφόροι, φύλακες, άνδρες και γυναίκες, νεαροί και ηλικιωμένοι, υπήρξαν φίλοι
    μου. Κανένας δεν θα ευχόταν να εξυπηρετείται από πιο επιμελή, πιστή και ειλικρινή ομάδα απλών και καθώς πρέπει ανθρώπων.

    Το μόνο τους έγκλημα ήταν αφοσιωμένη, ανιδιοτελής και αμερόληπτη υπηρεσία τους στην Παλαιστίνη και τον λαό της. Για όλα αυτά ανταμείφτηκαν με εν ψυχρώ ομαδική δολοφονία”. Μολονότι μέλη του Irgun Z’vai Leumi ανέλαβαν την ευθύνη για αυτό το έγκλημα, έκαναν δημοσίως γνωστό, αργότερα, ότι πήραν την συγκατάθεση και την έγκριση της Διοίκησης της Haganah (= άμυνα) και, ακολούθως, της Ιουδαϊκής Αντιπροσωπείας (: Jewish Agency)»,

    δήλωση που έγινε στην Βουλή των Κοινοτήτων, από τον Βρεττανό Πρωθυπουργό Clement Attlee, (War Office Document 261/562, Public Record Office, London]).

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 27/07/2011

  125. Ζωνιανίτη, ισχύει αυτό που έχουμε γράψει προηγουμένως: Οι πράξεις κάποιων ατόμων ή κάποιων οργανώσεων που ανήκουν σε μια εθνοπολιτισμική ομάδα δεν μπορούν να προβάλλονται στο σύνολο της ομάδας.

    Μην κάνεις το ίδιο λάθος με το ‘Ένεκεν» και τους διάφορους αντιπρόσφυγες της Θεσσαλονίκης. Γιατί το πρόβλημα με τη ρατσιστική σκέψη είναι η δομή της και όχι τα κατά καιρούς υποκείμενα. Να σου θυμίζω και πάλι το εκπληκτικό εκείνο κείμενο του Μπρεχτ:

    «Ο κ. Κόινερ δεν τόκρινε απαραίτητο να ζει σε μια συγκεκριμένη χώρα.

    Έλεγε: “Παντού μπορεί να πεινάσω.“

    Κάποτε όμως έλαχε να περνάει από μια πόλη που την είχε κυριέψει ο εχθρός της χώρας όπου ζούσε. Τον πλησίασε τότε ένας αξιωματικός του εχθρού και τον ανάγκασε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κ. Κόινερ κατέβηκε και διαπίστωσε ξαφνικά ότι είχε αγαναχτήσει ενάντια σ’ αυτόν τον άνθρωπο, και μάλιστα όχι μόνο ενάντια στον άνθρωπο μα προπαντός ενάντια στη χώρα που ανήκε ο άνθρωπος αυτός, τόσο, που ευχήθηκε να γίνει ένας σεισμός και να την καταπιεί.

    “Γιατί“, ρώτησε ο κ. Κόινερ, “έγινα εθνικιστής εκείνη τη στιγμή; Γιατί συνάντησα έναν εθνικιστή. Μα γι αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.”

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/07/2011

  126. Σλαβομακεδών της Ελλάδας δηλώνει ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι:

    28 Ιουλ 2011
    «Στη Φλώρινα ζουν πολλοί Βούλγαροι, λίγοι Τούρκοι (πόντιοι) και κανένας Έλληνας»

    Αυτό ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Μελίτης, Παναγιώτης Αναστασιάδης ή Πάντε Ασλάκοφ όπως θέλει να τον λένε ο ίδιος, που εξελέγη με τον συνδυασμό της αγαπητής μας Όλγας Μούσιου (ΠΑΣΟΚ) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της FYROM «Novamakedonjia», αλλά και στη Dnevnik.

    Παραθέτουμε τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης στην εν λόγω εφημερίδα του Αναστασιάδη Π. που …
    τυγχάνει* να είναι πρόεδρος του ΔΔ ΜΕΛΙΤΗΣ και για λόγους ιστορικής τάξης έχουμε πρόσθεση σε παρένθεση την λεκτική αλήθεια αλλά πρώτα θα υπογραμμίσουμε κάποια σημεία.

    • Ραδιόφωνο; Τόσο εύκολα απορρέει από το σύνταγμα ότι κάποιος μπορεί να αγοράσει και να εκπέμπει ανθελληνικούς σκοπούς που βλάπτουν το εθνικό φρόνημα και την συνοχή της πατρίδας;

    • 2300 ψευτοΜακεδόνες; Τα στοιχεία αυτά τα πήρε από την στατιστική υπηρεσία; Οι 200 ψήφοι το 1999 του ουράνιου τόξου είναι 8,69% των ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ της ΜΕΛΙΤΗΣ και εσείς εκλεχτήκατε* κατά τύχη γιατί τέτοιο είναι το εκλογικό σύστημα με περίπου 4,95 % των Ψευτομακεδόνων ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ .

    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΕΞ’ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΙΛΩΝΕΙΣ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

    • Αναφέρει και άλλους 4 πρόεδρους (ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΕΥΗΣ , ΑΧΛΑΔΑΣ…)! Το γνωρίζουν αυτό οι αναφερόμενοι, συμπράττουν, συμφωνούν με τις θέσεις του Αναστασιάδη; Αν έχουν αναφερθεί εν άγνοια τους να βγουν δημόσια και να δηλώσουν τις θέσεις και την γνώμη τους για όλα αυτά. Αν τυχόν συμπράττουν να πάρουν θέση και οι επικεφαλής των συνδυασμών των οποίων εκλεχτήκαν. ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΣΠΡΙΔΗΣ , ΜΟΥΣΙΟΥ.

    • Από δουλειά βλέπουμε δόξα τω Θεω δεν έχει παράπονο.

    • Αυτοί , αυτός που κόπταται για τα ανθρωπινα δικαιώματα, που τρέχουν συνέχεα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και ζητεί τον ορό του αυτοπροσδιορισμού, πώς έχει το θράσος να χαρακτηρίζει, άρα να προσδιορίζει για λογαριασμό αλλού τους Πόντιους σε Τούρκους, τους Αρβανίτες σε Αλβανούς και τους γηγενείς και πρώτους κατοίκους Μελίτης σε Γραικούς επειδή έχουν ελληνική συνείδηση;

    • Όλοι ήξεραν ότι κατέβηκες στις εκλογές ως ψευτομακεδόνας; Το ήξερε και η Μουσιου η επικεφαλής του Ψηφοδελτίου του Πασοκ? Να ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΑΜΕΣΑ!!!

    • Σας ΤΑΠΩΝΕΙ και η δημοσιογράφος ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΕΣΚΟΒΑ στους ισχυρισμούς σας ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΆΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΗ , ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ
    NOVA MAKEDONIA 21/07/2011
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΕΣΚΟΒΑ

    «ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ…………………………., ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.300 «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ». (Δικός του χαρακτηρισμός, δικιά του αυθαίρετη προσέγγιση)

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (ΠΑΝΤΕ ΑΣΛΑΚΟΦ) ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

    Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ή ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕ ΑΣΛΑΚΟΦ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕΛΙΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑ. …………………. ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΚΟΜΑ 4 ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ (ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ) ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΒΕΥΗ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΑ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Ο ΑΣΛΑΚΟΦ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ…………………………….. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΡΟΜ ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΕΚ ΜΠΙΤΟΛΑ. ΙΔΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. (REK BITOLA είναι η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία λιγνίτη της FYROM και είναι θυγατρική της ELEM, της ΔΕΗ δηλαδή της FYROM)

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΣΑΣ;

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΤΗ ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.300 «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ», ΛΙΓΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ (εννοεί τους Βλάχους), ΤΟΥΡΚΟΙ (εννοεί τους Πόντιους) ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.
    (Во Овчарани живеат околу 2.300 Македонци, малку Албанци, Турци и понекој Грк. )
    ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ …………………………………………………………………………………………………. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΕΣΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ, ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΒΑΛΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΔΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ) Ή ΝΑ ΑΙΤΗΘΕΙ ΕΙΣΑΧΘΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, …………………ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ(ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ)……………., ΘΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΩΣ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. ……………………….. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. …………».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ». ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ; ΘΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Ο ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ) ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ;

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ Ρ/Σ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ…………. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΡΑΔΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, …………………………………ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ , ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» Ή «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ «ΕΘΝΙΚΩΝ» ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ;

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΑΝ Η ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΦΥΡΟΜ) ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ» ΕΔΩ , ΘΑ ΒΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ………………………… ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ………………………………………………………………… Η ΜΑΧΗ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Ουράνιο τόξο ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕΣΩ Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    DNEVNIK 21/7/2011
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΙΒΑΝΑ ΚΟΣΤΟΦΣΚΑ
    μετάφραση όλης της συνέντευξης μπορείτε να βρείτε εδώ

    ΠΑΝΤΕ ΑΣΛΑΚΟΦ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ «ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΣΤΑ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ) ΘΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΩΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

    ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (βουλγάρικη εννοεί) ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΑΝΤΕ ΑΣΛΑΚΟΦ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ……………Η ΔΙΗΓΗΣΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΑΝ ΠΟΤΑΜΙ ΟΣΟ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ……..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΑΣ(σλάβος) ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. …….. ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΩΘΕΙ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΠΕΤΣΕΝΤΑΡ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (βουλγάρικη).

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

    ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΗ ΖΟΥΝ 2.300 ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΟΝΟ 300 ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ , ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΑΦΕΣ Ο ΑΣΛΑΚΟΦ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ. ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. ………… ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ (βουλγάρικα), ΟΠΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ……… ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ ΜΕ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ. …………ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

    Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΚΟΦ, ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕ…..,

    …Ο ΕΥΘΥΜΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ, ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΑΣ (βούλγαρος) ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ,….. ….., ΜΑΣ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΑΝΤΟ ΜΑΝΟΝΤΖΗΣ.

    ………, ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΝΟΤΖΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ.

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

    ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ Ουράνιου τόξου ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ βουλγάρικου ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ….. ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ …. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΗΝΩΝ, ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΑΥΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟ».

    ……….. ΑΝ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ………….

    http://taxalia.blogspot.com/2011/07/blog-post_28.html

    Σχόλιο από Μη Σλαβομακεδόνας εθνικά | 29/07/2011

  127. […] Ρατσιστική, αντιπροσφυγική πρόκληση στη Θεσσαλονίκη α… […]

    Πίνγκμπακ από -Να τιμήσουμε τη Γενοκτονία των Εβραίων « Πόντος και Αριστερά | 13/03/2013

  128. […] επίθεση που δέχεται ο ποντιακός χώρος από ένα περίεργο σύνολο ανθρώπων -κυρίως διαμορφωμένων στο ιδιόμορφο θερμοκήπιο της […]

    Πίνγκμπακ από -”Πόντος” σημαίνει άρνηση του ρατσισμού και του εθνικισμού… « Πόντος και Αριστερά | 26/04/2014


Σχολιάστε