Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-ΠΟΕ: Είναι και οι 19 «ανωμαλιάρηδες»;

Κάπως έτσι φαντάζεται ο Άκης Γαβριηλίδης ότι είναι κάτω από την καθώς πρέπει εμφάνιση, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕ, όπως και της ΠΟΠΣ, αλλά και του ΔιΣυΠΕ και κάθε ποντιακού συλλόγου και ακόμα περισσότερο κάθε Πόντιος όπου και αν βρίσκεται σε όποιο κοινωνικό στρώμα κι αν ανήκει.

Στο πολύ καλό κατά τα άλλα περιοδικό Container που συνοδεύει την «Ελευθεροτυπία« μια φορά το μήνα, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ένα κείμενο του Άκη Γαβριηλίδη με τίτλο: «Η ποντιακότητα ως queering. Η αρρενωπότητα στα όρια της αυτοπαρωδίας», με φόντο τη σημαία του Gay Parade…

Αν λάβουμε υπόψη τη μέχρι τώρα εμπειρία από ΠΟΕ και ΠΟΠΣ  γνωρίζαμε μετά πολλών αποδείξεων ότι ο οργανωμένος χώρος είναι μια τεράστια «αυτοπαρωδία».

Όμως ο Άκης Γαβριηλίδης δεν αναφέρεται σ’ αυτό και μάλλον δεν δίνει δεκάρα ούτε για  ΠΟΕ, ούτε για ΠΟΠΣ ούτε για Παναγία Σουμελά. Τον ίδιο τον ενοχλεί ο κάθε Πόντιος γιατί, όπως θεωρεί ο συγγραφεύς, κουβαλάει γονιδιακά ένα σύνολο αρνητικών χαρακτηριστικών. Ο καθένας, σύμφωνα με τον Γαβριηλίδη κρύβει μέσα του ένα μικρό Πανίκα Ψωμιάδη. Δηλαδή ομοφοβικό, κουτοπόνηρο, απατεωνάκο και άλλα πολλά αντίστοιχα.

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί έχει αυτή την οφθαλμοφανώς ανόητη, ισοπεδωτική, ρατσιστική προσέγγιση ο Άκης Γαβριηλίδης, αφού και αυτός είναι γόνος Ποντίων προσφύγων.

Παρότι δεν είμαστε ούτε ψυχίατροι, ούτε ψυχαναλυτές θα αποτολμήσουμε μια υπόθεση:

Το κάνει γιατί πιθανότατα στο μοντέλο που προτείνει περιγράφει όλα εκείνα τα στοιχεία που πιστεύει ότι δεν ταιριάζουν στον ίδιο του τον εαυτό, έχοντας φυσικά εξιδανικεύσει το ιδεατό εγώ του. Η συμπεριφορά του ταιριάζει σ΄ εκείνο το μοντέλο που μεγάλωσε με γονείς απόμακρους. Φαίνεται να εκφράζει με τον τρόπο του -κατά Φρόιντ- μια ανεκπλήρωτη παιδική επιθυμία προς τους Σαφραμπολίτες προγόνους. Πιθανόν και η έλξη προς τον (εχθρό των προγόνων του) παπα-Ευθύμ, ίσως και η γοητεία που ασκεί πάνω του η  εγγονή του, η γνωστή Σεβγκί Ερενερόλ, να ερμηνεύεται έτσι.  Πιθανόν το διιστικό σχήμα «κακοί Πόντιοι»-«καλός παπα-Ευθύμ» να του επιτρέπει να βάλει σε τάξη την δική του εσωτερική σύγχυση ώστε να οδηγηθεί σε μια απόλυτη καταξίωση του εγώ. Ως ανασφαλές άτομο επιζητά μέσα από την πρόκληση την αναγνώριση και την αγάπη.  Προφανώς ο Γαβριηλίδης χαρακτηρίζεται από την εξιδανικευμένα θετική εικόνα που έχει  για τον εαυτό  και μια αρνητική εικόνα για τους άλλους.

Ποιός να ξέρει;  Άβυσσος η παιδική ηλικία του κάθε ανθρώπου! Μακάρι κάποιος ψυχαναλυτής να ασχοληθεί σοβαρά με τέτοιες περιπτωσάρες, να τις πάρει στα σοβαρά υπόψη και να τις αντιμετωπίσει ως ασθενείς του, ώστε να μπει μέσα στην ιδιάζουσα ατομική τους ψυχολογία. Η έρευνα θα πρέπει να φτάσει σε βάθος. Θα πρέπει να εξεταστεί ακόμα και η πιπίλα, γιατί ως γνωστόν, όπως έλεγε ο Φρόιντ, το πιπίλισμα ενός αντικειμένου,  χτίζει τον ψυχισμό του παιδιού.   Μόνο ένας επαγγελματίας θα μπορούσε να εντοπίσει εκείνους τους παράγοντες που διαμόρφωσαν τέτοιες εσωτερικές αναπαραστάσεις των σχέσεων, ώστε ο ασθενής να τις υπερβαίνει με τον γαβριηλίδειο  τρόπο.

Φυσικά, μέσα στα έργα και τα κείμενα του Γαβριηλίδη μπορείς να βρεις ΚΑΙ εξαιρετικές ιδέες ΚΑΙ να εμπνευστείς μια άλλη, πιο σοφιστικέ αλλά και ναρκισιστική γραφή. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα κι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο…….

Πάντως οι Πόντιοι που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στα όσα τους σούρνει  αντιδρούν.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ανω Λιοσίων «Η Τραπεζούντα» μας κοινοποίησε μια επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προσωπικά στη διευθύντρια της «Ελευθεροτυπίας» Κύρα Αδάμ. Τη δημοσιεύουμε παρακάτω, αντιγράφοντάς την αναγκαστικά από το πρωτότυπο έγγραφο, αναμένοντας τις αντιδράσεις των υπόλοιπων «ανωμαλιάρηδων, αλλόκοτων» Ποντίων….

Προς την κ. Κύρα Αδάμ,

Διευθύντρια της εφημ. «Ελευθεροτυπία»


Σας στέλνουμε την επιστολή αυτή για να διαμαρτυρηθούμε για τη δημοσίευση ενός ρατσιστικού κειμένου στο περιοδικό “Container” (Ιούνιος 2011)  που συνόδευε την «Ελευθεροτυπία» την περασμένη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο κείμενο του κ. Άκη Γαβριηλίδη που έφερε τον τίτλο «Η ποντιακότητα ως queering. Η αρρενωπότητα στα όρια της αυτοπαρωδίας». Θεωρούμε ότι στο κείμενο αυτό ο κ. Γαβριηλίδη παρουσιάζει συλλήβδην τους έχοντες ποντιακή καταγωγή ως από τη φύση τους αντιδραστικούς, ομοφοβικούς, ανέντιμους.

Βλέπουμε να προβάλλει όλα τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής συντηρητικής κοινότητας στους Πόντιους, αφού πρώτα τα σηματοδοτήσει αρνητικά.

Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ρατσιστικό κείμενο, έστω και αν καλύπτεται με μια τάχα αριστερή φρασεολογία, δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική εφημερίδα όπως την «Ελευθεροτυπία» που αγαπήσαμε από τα φοιτητικά μας χρόνια.

 Και για να απαντήσουμε και εμείς στην αρχική μας προβοκατόρικη ερώτηση: «ΠΟΕ: Είναι και οι 19 «ανωμαλιάρηδες»;»  που την προκάλεσε η τοποθέτηση του Άκη Γαβριηλίδη, ο οποίος παίζει συνειδητά με τις βρώμικες εκδοχές της λέξης  «queering»   απαντούμε με σαφήνεια:  Φυσικά και δεν είναι, παρότι εκλέχτηκαν, πλην ελαχίστων, με μεθόδους που θα τις ζήλευε ο Τσαουσέσκου!… Φυσικά, το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους θα φανεί από την αντίδρασή τους στη ροχάλα που τους έριξε ο κ. Άκης Γαβριηλίδης. Αν δηλαδή τον επιβεβαιώνουν «αυτοπαρωδούμενοι» ή τους έχει απομείνει κάποιος λίγος  αυτοσεβασμός.

Βεβαίως, όποιος θέλει να δει τις απόψεις του κ. Γαβριηλίδη για τους Πόντιους, τη γενοκτονία, το κίνημα για την αναγνώρισή της, δεν έχει παρά να διαβάσει ένα παλιότερο κείμενό του που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο: «Εμείς οι έποικοι!«, όπου οι Πόντιοι πρόσφυγες του 1922 παραλληλίζονται με τους Τούρκους έποικους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ένα από τα καλυτερότερα που έχει γράψει είναι το εξής: «Αν οι σφαγές που διενήργησε ένα χαλαρό δίκτυο επαναστατημένων ατάκτων στην Τριπολιτσά δεν ήταν εθνοκάθαρση, κατά μείζονα λόγο δεν ήταν γενοκτονία οι σφαγές που διενήργησε ένα χαλαρό δίκτυο επαναστατημένων ατάκτων στη Μικρά Ασία.”

Μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση με τις θέσεις του Γαβριηλίδη έγινε πριν από κάποια χρόνια στο μπλογκ του Πάνου Ζέρβα υπό τον τίτλο: Η αθλία Τριπολιτσά. Δείτε την! Έχει πολύ ενδιαφέρον….

 Ο Γαβριηλίδης γενικά «όλα τα σφάζει / όλα τα μαχαιρώνει». Προσπαθεί διαρκώς να προκαλέσει και να δημιουργήσει μια συζήτηση γύρω απ’ τις θέσεις του. Αυτο το επιχείρησε και με ένα βιβλίο του που είχε ως τίτλο: «Η αθεράπευτη νεκροφιλία του ριζοσπαστικού πατριωτισμού: Ρίτσος – Ελύτης – Θεοδωράκης – Σβορώνος».

Στο βιβλίο αυτό, που παρουσιάστηκε από το γνωστό και μη εξαιρετέο Μιχ. Τρεμόπουλο,  παρουσιάζεται η Αριστερά ως διεπόμενη απ’ τη λατρεία του θανάτου, από τον εθνικισμό που εμφανίζεται σαν κομμουνισμός ή τον κομμουνισμό που εμφανίζεται ως εθνικισμός. Βέβαια μ’ ένα περίεργο τρόπο εντάσσει στην Αριστερά και στην «αριστερή κουλτούρα» τον αντικομμουνιστή Ελύτη που κατα τύχη διασώθηκε το Δεκέμβρη του ’44 από τις εκτελέσεις «αντιδραστικών» που μαζικά έκανε τότε η ΟΠΛΑ.  Ε! Να ήταν αυτή η μόνη του πατάτα;

Κάποια πολύ ενδιαφέροντα κείμενα για το συγκεκριμένο έργο που αφορά τη «νεκροφιλία της Αριστεράς» έγραψε ο Οmadeon:

Δημιουργική κριτική του βιβλίου «Η Nεκροφιλία του Ριζοσπαστικού Πατριωτισμού…» (1)

Η θεραπεύσιμη ζωοφιλία του αποσπασματικού σχολιασμού (πρώτη προσέγγιση ενός νέου βιβλίου του Ακη Γαβριηλίδη)

“Η Αθεράπευτη Νεκροφιλία του Ριζοσπαστικού Πατριωτισμού”: Παρανοήσεις και Διαμάντια

Το “Άξιον Εστί” του Ελύτη, ο Ακης Γαβριηλίδης, η θυματοποίηση και ο… Ronald D. Laing!

Επίσης δείτε και ένα κριτικό προς τον Γαβριηλίδη κείμενο των Μπ. Γεωργούλα-Π.Κλαυδιανού από την εφημ. «Εποχή» :

 Ή μήπως μπορεί και να μην είναι;

Ας δούμε όμως και μια άλλη σκοτεινή πλευρά του αξιοσημείωτου συγγραφέα:

Ο παπα-Ευτύμ, ιδρυτής του τουρκοορθόδοξου πατριαρχείου, για τον οποίο ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ)  είχε πει  ότι πρόσφερε στην (εθνικιστική) Τουρκία όσο ένας ολόκληρος στρατός [«Baba Eftim bu memlekete bir ordu kadar hizmet etmiştir. Mustafa Kemal«, δηλαδή «Ο παπά-Εφτίμ έχει προσφέρει στη χώρα μας όσο ένας στρατός. Μουσταφά Κεμάλ»],  υπήρξε κάτι σαν είδωλο και πρότυπο του Άκη Γαβριηλίδη σε εκτεταμένες συζητήσεις που έγιναν στο διαδίκτυο. Τότε είχε πει το ανεκδιήγητο: “…είμαι απολύτως συνεπής με τους προγόνους μου που θεωρούσαν τον εξελληνισμό ως κατηγορία.” [Βεβαίως οι αληθινοί -εξ αίματος, αυθεντικοί- πρόγονοί του θεωρούσαν τον παπα-Ευθύμ προδότη. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στην ανάγκη επανακατασκευής της ιστορίας για να εξυπηρετηθούν ιδεολογικές ανάγκες προσαρμογής του αληθινού στο ιδεολόγημα.]

Του είχαμε αφιερώσει τότε και ένα πόστ:

-Περί Τριπολιτσάς, Πόντου, Γαβριηλίδη και Τριαρίδη….
(όπου έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τη συμμετοχή του Άκη)

Για το θέμα του παπα-Ευτύμ και του τουρκοορθόδοξου Πατριαρχείου, που τόσο πολύ ενθουσίασε τον Άκη, διαβάζουμε από μια αντικειμενική πηγή:

Η ιστορία, αν και ως “σύλληψη” είναι για γέλια, αφού επρόκειτο για μία “εκκλησία” με ουσιαστικά ανύπαρκτο πλήρωμα πιστών μέσα στα εκατομμύρια των τούρκων υπηκόων, ωστόσο δείχνει τα μέσα που μετήλθε το “βαθύ” τουρκικό κράτος για να μειώσει το ρόλο του Πατριαρχείου:  την περίοδο του πολέµου στη Μικρά Ασία, το 1919-1922, οι τούρκοι εθνικιστές, µε επικεφαλής τον Μουσταφά Κεµάλ, ίδρυσαν στην Καππαδοκία µια  «Τουρκορθόδοξη Εκκλησία», επιχειρώντας τη διάσπαση της ορθόδοξης κοινότητας (στην οποία υπήρχαν και χριστιανοί, τουρκικής καταγωγής), µε απώτερο σκοπό να την αποσπάσουν από την ελληνική επιρροή. Της “εκκλησίας” ηγήθηκε ο παπα-Ευθύµ (papa Eftim), κατά κόσµον Παύλος Καραχισαρίδης και αργότερα Ζεκί Ερενερόλ, που γεννήθηκε το 1884. Ήταν ευνοούµενος του Κεµάλ, ο οποίος  ενήργησε για να εξαιρεθεί η οικογένειά του από την ανταλλαγή των πληθυσµών, εκδίδοντας µάλιστα ειδικό νόµο προς αυτό το σκοπό.  Το 1962 τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του «Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου» ο γιος του, Τουργκούτ Ερενερόλ (papa Eftim ΙΙ) και αργότερα, το 1991,  ο άλλος γιος του, Σελτζούκ Ερενερόλ (papa Eftim ΙΙΙ), ενώ σήμερα και από το 2202 αρχηγός είναι ο Paşa Ümit Erenerol (σωστά μάντεψες: papa Eftim IV, εγγονός του πρώτου!). Η δε Σεβγκί Ερενερόλ, κόρη του papa Eftim ΙΙΙ και αδερφή του papa Eftim IV,  ντεμέκ … “εκπρόσωπος τύπου” της “εκκλησίας”, ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες για την  εθνικιστική συνομωσία της “Εργκενεκόν”! Δηλ. οι άνθρωποι όχι μόνον εφάρμοσαν στο ακέραιο την έννοια της οικογενειοκρατίας, επιπλέον ήταν  όλοι τους και … “μπουμπούκια“! Τάφηκαν, όμως,  στο ρωμέϊκο Κοιμητήριο, κατόπιν πιέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, και προκειμένου να πετύχουμε κάποιες παραχωρήσεις καταπατημένων ναών.  

————————————————————————————————————————————————  

  ΚΑΙ  ΟΠΩΣ  ΥΠΟΝΟΕΙ  ΚΑΙ  Ο  ΑΚΗΣ :

 

09/06/2011 - Posted by | -παράνοια, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Γαβριηλίδης, -Ιδεολογικά, -Λαμόγια, -Νεοελληνικά, -Τουρκο-ορθόδοξοι, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, Αναθεωρητισμός |

44 Σχόλια »

 1. Μη ζορίζεστε με τον Γαβριηλίδη. Ο άνθρωπος είναι -κυριολεκτικά- ΤΟ ψώνιο.

  Έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για τη «θανατολαγνεία» της αριστεράς, με επίκεντρο τον Εμφύλιο, και στη συνέχεια αφελέστατα ομολόγησε ότι για τον Εμφύλιο «δεν έχει ιδέα» – επειδή, λέει δεν του είπαν τίποτα σχετικά οι παππούδες του!

  Σοβαρά τον παίρνει μονάχα όποιος ΔΕΝ έχει συζητήσει μαζί του, πάνω στα ίδια του τα κείμενα.

  Σχόλιο από Πάνος | 09/06/2011

 2. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο ΑΓ κατακρίνει τον Ψωμιάδης πώς «παίζει με τις ταυτότητες και τις υπονομεύει» δηλαδή ισχυρίζεται ότι ο Ψ. κάνει κακή και ιδιοτελή χρήση της καταγωγής του.
  Δεν είδα πουθενά να λέει ότι οι πόντιοι είναι αδελφές, κάτι που έτσι και αλλιώς, απο αισθητική άποψη και μόνο, θα ήταν τραγικό.
  Συνεπώς η επίθεση στον ΑΓ υποκρύπτει κάποια άλλη μεταξύ σας διαφορά.

  υγ
  Έχω όλη την καλή πρόθεση να δεχθώ τους ισχυρισμούς του κ. Ψωμιάδη (οτι δεν φοράει στρίγκ) αλλά το γεγονός ότι δεν μας έδειξε τον κώλο του στην τηλεόραση, προκειμένου να το διαπιστώσουμε «ιδίοις όμασι», με βάζει σε σκέψεις.

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 09/06/2011

 3. Η αναλυτική σου ικανότητα όλο και βελτιώνεται
  εύγε τεκνον….

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2011

 4. Πάντως οι δύο τύποι της φωτογραφίας κάτι θυμίζουν από τους ποετζήδες. Απλώς είναι πολύ βαμμένοι και γι αυτό είναι αγνώριστοι

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 10/06/2011

 5. O Aκούλης (ας τον λέω έτσι εγώ ειδικά) είναι απαράδεκτος μ’ αυτά που γράφει. Αγνοεί εμάς που έχουμε παίξει κορυφαίο ρόλο στα συγκεκριμένα πράγματα, Δηλαδή εγώ η Αλόμα-πόντιος α’σο Κιλκίς, καθώς και η διάσημη Γαβριέλα -πόντια α’ση Ρουσία, που ξεπέταξε τη μισή Αθήνα και τόσες/οι άλλες. Τους ξέρουμε απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη κάτι τέτοιους τύπους που κάνουν τους έξυπνους στον έξω κόσμο και όταν χρειάζεται το πουλάκι δεν κάνει κούκου, οπότε την πληρώνουν οι αδύναμοι.

  Τι να πω λοιπόν για τον Ακούλη ; Αίσχοοοοος… Χειρότερος κι απ’ τον Πανίκα κατάντησε.

  Σχόλιο από Αλόμα | 10/06/2011

 6. @Πόντε, είσαι πολύ είρων.

  @Ματσουκάτες, ποιοί δύο τύποι, ο ρόζ ή ο μπλέ;

  @Αλόμα, είσαι μέσα από το Κιλκίς ή απ’ έξω;

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 10/06/2011

 7. Tris, na sti vali .. με φαίνεται ότι δε με διαβάζεις καλέ μου.
  Δες μια φορά το βίντεο ολόκληρο και θα καταλάβεις απ’ όθεν εν’ τα γονεϊκά μ’.
  Εσύ απ’ όθεν είσαι; Δικιά μας;

  Σχόλιο από Αλόμα | 10/06/2011

 8. Ευχαριστούμε όλους και όλες για τα σχόλια. Ειδικά την Αλόμα.

  Για τον Γαβριηλίδη δείτε κάποια ενδαιφέροντα κείμενα του Ομαντεόν:

  Δημιουργική κριτική του βιβλίου «Η Nεκροφιλία του Ριζοσπαστικού Πατριωτισμού…» (1)
  http://omadeon.wordpress.com/2007/03/27/gabrielides-book-1/

  Η θεραπεύσιμη ζωοφιλία του αποσπασματικού σχολιασμού (πρώτη προσέγγιση ενός νέου βιβλίου του Ακη Γαβριηλίδη)
  http://omadeon.wordpress.com/2007/03/24/gabrielides-critiqu/

  “Η Αθεράπευτη Νεκροφιλία του Ριζοσπαστικού Πατριωτισμού”: Παρανοήσεις και Διαμάντια
  http://omadeon.wordpress.com/2007/03/23/%CE%B7-%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83/

  -Το “Άξιον Εστί” του Ελύτη, ο Ακης Γαβριηλίδης, η θυματοποίηση και ο… Ronald D. Laing!
  http://omadeon.wordpress.com/2007/03/28/%CE%B5%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

  Είναι πολύ καλά. Δείτε εάν σας ενδιαφέρει το φαινόμενο αυτό.

  ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/06/2011

 9. Καλημέρα! Με τον Γαβριηλίδη έχω διαφωνήσει, νομίζω και στο ιστολόγιο του Πάνου, αλλά αυτά τα ψυχαναλυτικά που λέτε στο άρθρο σας μου θύμισαν αναλύσεις Ισραηλινών για τον Φινκελστάιν, που προσπαθούν να βρουν τι τον έσπρωξε να αρχίσει να επικρίνει τον σιωνισμό.

  Σχόλιο από sarant | 10/06/2011

 10. Ατυχέστατη η σύγκριση κ. Σαραντάκο!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/06/2011

 11. Εμένα πάντως ο κ. Σαραντάκος μου έφερε στου νου τις παρακάτω ιστορίες:

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 10/06/2011

 12. Nικο, νομίζω ότι είναι αρκετά άχαρο να νοιώθει κάποιος ότι πρέπει να υπερασπιστεί κάποιον γιατί ιδεοληπτικά θεωρεί ότι ανήκει στην οικογένειά του. Εμείς είμαστε πολύ πιο κοντά σε σένα, χωρίς τις ψευτο-αριστερές φιοριτούρες που συναρπάζουν, και από τον Νάσο Θεοδωρίδη και από τον Άκη Γαβριηλίδη.

  Η σύγκριση που έκανες είναι άτοπη, όπως ευφυώς σχολίασε και ο μικρός Ομέρ. Γιατί η κριτική του Φινκελστάιν στοχεύει στην αποκάλυψη της εργαλειακής χρήσης του Ολοκαυτώματος που κάνει μια σκληρή εξουσία για να νομιμοποιήσει την καταπίεση πληθυσμών. Ασκεί σφοδρή κριτική στη Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος και όχι στο ίδιο το Ολοκαύτωμα. Αντιθέτως ο Γαβριηλίδης, όπως και ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς αμφισβήτησαν με κυνικό και χυδαίο τρόπο ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη στην Ανατολή, και επιπλέον χρησιμοποίησε κλασικά και ξεπερασμένα ρατσιστικά σχήματα, ασκώντας έτσι μια σκληρή βία κατά ενός πληθυσμού, που απλώς τόλμησε να ενοχλήσει το σύστημα και τις καθεστηκυίες απόψεις μιλώντας για την ιστορική του μοίρα..

  Το συγκεκριμένο κομμάτι της Αριστεράς λειτούργησε ως ιμάντας εμπέδωσης της εθνικιστικής τουρκικής ερμηνείας των γεγονότων και ως γιουσουφάκι του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το οποίο μπορεί να αναγνώρισε τις Γενοκτονίες όταν ξεσηκώθηκαν και το απαίτησαν οι πολίτες, αλλά επί της ουσίας συνέχισε την πολιτική της αγνόησης των γεγονότων. Ποτέ οι προσφυγικές ερμηνείες της ιστορίας, που είναι ταυτόσημες με τις ερμηνείες των αντικαθεστωτικών Τούρκων αριστερών ιστορικών, δεν ενσωματώθηκαν στην κυρίαρχη ελλαδική ιδεολογία. Δυστυχώς δεν έχεις διαβάσει το αφιέρωμα του “Δρόμου”!

  Η συγκεκριμένη ελλαδική Αριστερά που υπερασπίζεσαι έχει τεράστιες ηθικές ευθύνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής Μνήμης αφενός και την απίστευτη διευκόλυνση που παρείχε στον εθνολαϊκισμό να εκμεταλλευτεί τέτοια ζητήματα αφετέρου.

  Όσον αφορά το κείμενο του Άκη για την “ποντιακότητα” απορώ πως δεν είδες την εμφάνιση των ρατσιστικών απόψεων της Νέας Δεξιάς μέσα από τον ψευδώνυμο αριστεροφιλελεύθερό του λόγο. Η συγκάλυψη ανομιών, είτε αυτές είναι ο ξεκάθαρος ρατσιστικός λόγος του Γαβριηλίδη, είτε η αμάθεια, η υποκρισία και το διπρόσωπο του Νάσου Θεοδωρίδη, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί «αριστερή στάση». Μάλλον το αντίθετο!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/06/2011

 13. Μ-π,
  έχω μια ερώτηση. Πως συμβαίνει να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση από οποιαδήποτε Ισραηλινή πολιτική δύναμη (αριστερά, δεξιά, κεντρώα) , ή έστω από κάποιο μεμονωμένο άτομο, για την ύπαρξη του ολοκαυτώματος (ο τρόπος προσέγγισης, ερμηνείας και εργαλειακής χρήσης του ολοκαυτώματος αφορά άλλη συζήτηση);

  Και πως ερμηνεύεις το γεγονός ότι αυτό που εσύ αποκαλείς γενοκτονία των ποντίων (άλλοι το ερμηνεύουν/ονομάζουν αλλιώς) αμφισβητείται σαν τέτοια όχι μόνο «από μια μερίδα της Ελλαδικής αριστεράς» (την οποία κατηγορείς/υβρίζεις ότι …»λειτούργησε ως ιμάντας εμπέδωσης της εθνικιστικής τουρκικής ερμηνείας των γεγονότων και ως γιουσουφάκια του ελληνικού πολιτικού συστήματος») αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους και πολιτικώς ανεξάρτητα ατομα;

  Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για εσένα;

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 10/06/2011

 14. Μ-π, δεν συγκρίνω τον Φινκ. με τον Άκη, αλλά την ψυχολογική ερμηνεία που δώσατε αφενός εσείς εδώ και αφετέρου διάφοροι εβραίοι για τον Φινκ. Το κείμενο του Άκη βασικό στόχο είχε, πιστεύω, τον σεξιστικό λόγο του Πανίκα (δεν φοράω στριγκάκια, κάτι τέτοιο) και μάλλον στραβά το πήρατε.

  Όπως στραβά πήρατε την ποντιακότητα του Άκη, διότι ο ίδιος λέει (στο Fb) ότι δεν είναι πόντιος.

  Σχόλιο από sarant | 12/06/2011

 15. μπαινω μονο και μόνο για να ξαναδοκιμασω ..μουπε ενας φιλος (οχι βεβαια ο Ομερ) πρωτα το μέηλ και μετα το ονομα ..Για να δουμε

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 12/06/2011

 16. ωραια ..ΦΔυσικά δεν προκειται να σχόλιασω μετα΄απο οσα μουσυρε ο Ομερ μονο και μόνο επειδήγ τολμησα να πω οτι συναντω προβλημα στο να βαλω σχόλιο εδώ .. Ευχαριστω τον ανωνυμο φίλο που μου υπεδειξε τον τροπο .. ΓΕΙΑ …

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 12/06/2011

 17. @ 14 προσπαθώ να δώσω μια ερμηνεία για την έντονα κριτική σταση του κ. Σαραντάκου για τους Πόντιους και το θράσος του να ταράξουν τις ωεραίες μας ισορροπίες, όπου ο ακροδεξιός και ο αριστερά μέχρι πρότινος είχαν την ίδια άποψη για τον Πόντο και διασκέδαζαν με τα ίδια ποντιακά ανέκδοτα. Όμως δεν βρίσκω το κατάλληλο ψυχολογικό προφίλ γι ανα σας το προετείνω 😉

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 12/06/2011

 18. Νοσφεράτε
  τι εννοείς «προβλημα στο να βαλω σχόλιο», να «ξαναδοκιμασω»… κλπ?

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/06/2011

 19. «... διότι ο ίδιος λέει (στο Fb) ότι δεν είναι πόντιος»

  Φυσικά, ο Άκης -κάτοικος ως έποικος στην Πρώην Οθωμανική Μακεδονία- είναι κυρίως (βιολογικά) Βρυξελιώτης.

  Αναντάμ παπαντάμ!

  Σχόλιο από Nos_OΜΕΡ | 12/06/2011

 20. Nos_OΜΕΡ Κακώς ειρωνεύεσαι.

  Ο καθένας διαλέγει την ταυτότητα που του ταιριάζει. Θυμήσου πόσο πετυχημένοι ήταν στις επιλογές του οι μαύροι που προσπαθούσαν να ξασπρίζουν το δέρμα τους και να βάφουν ξανθά τα μαλιά τους, ώστε να πάψουν πια να είναι νέγροι και να περνιούνται ως μέλη της κυρίαρχης φυλής;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 12/06/2011

 21. Aki’re太愚蠢和抑制型。

  同行只有你能说服你写的废话..

  多久会嘲笑荒谬希腊人销售他们的球

  Σχόλιο από 老同志阿基斯Gavrielides | 12/06/2011

 22. εννοω οτι αλαξε το συστημα των σχολιων και δεν ηξερα πως να βαλω σχολιο..
  επρεε να βαλω πρωτα το μέηλ

  Ο (Νοσφ) Ομερ ηρθε στο μλογκ μου και αρχισε α ειρωνευεται οτι δηθεν το κανω επιτηδες και αλλα παρομοια παρα πολύ εξυτπνα.. ηθελε να πει οτι το κανω επιτηδες ,,, λές και δεν εχω σχολιασει χιλιαδες φορές Ευτυχως ενας ανωνυμος φιλος μου εξηγησε …Φυσικάμετα ΚΑΙ απο αυτο λέω..δε πα ..Φυσικά αν θελει εχω κατι ετρωτησεις να του κάνω … στο δικο μουτ μπλογκ ομως ..Ο καιρος του Πριονη περασε

  Σχόλιο από ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ | 13/06/2011

 23. Μπρε Νοσφεράτε, τόσο καιρό γνωριζόμαστε διαδικτυακώς και ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε μεταξύ μας ένα αστείο, να πούμε μια υπερβολή ή να κάνουμε και ενα λάθος, χωρίς ο άλλος να το πάρει τοις μετρητοίς και να αρχίσει τα παράπονα;

  Σόρι αν υπάρχει πρόβλημα, αλλά θεώρησα ότι εφηύρες μια δικαιολογία. Και πάλι σόρι…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/06/2011

 24. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ πολύ περισσότερο με το Νίκο Σαραντάκο. Ο ίδιος ο Ακης μάλλον αδιαφορεί πλήρως για έθνη και για γονίδια. Ζει στις Βρυξέλλες, χέζει τους πάντες εκ του μακρόθεν, επισημαίνει με οξυδέρκεια ιδεολογικά λάθη, τα οποία… ενίοτε… διαπράττει ΚΑΙ ο ίδιος (Χαχαχα…) αλλά η προσφορά του δεν μπορεί να εκμηδενιστεί. Και οπωσδήποτε η κριτική του για τον λανθάνοντα εθνικισμό κλπ. κλπ. μερικές φορές ΕΙΝΑΙ πολύ σωστή (άσχετα αν… πλήττει ΚΑΙ λάθος ανθρώπους ή με… λάθος τρόπο). Βγάλτε άκρη ΑΝ μπορείτε (χλωμό το βλέπω).

  Γενικά το θέμα του Ακη είναι αμφιλεγόμενο. Εγώ δεν θα επιχειρούσα «ψυχολογική» ερμηνεία, τη στιγμή που ο Ακης διαπράττει κάποια λάθη παρερμηνείας ή τσουβαλιάσματος σε άλλους τομείς, ΧΩΡΙΣ αυτό να σημαίνει ότι όλο το έργο του ειναι για πέταμα. Ισα-ίσα, ακόμη και… άθελά του, έχει πολλά δίκια!!! π.χ. Το βιβλίο του περί «Πατριωτικής Νεκροφιλίας» είναι λογικά συνεπές συμπλήρωμα των ιδεών του… Οδυσσέα Ελύτη, δηλαδή ιδεών _κατά_ του νεκρόφιλου πατριωτισμού («εμπόρων που εισπράττουν το κέρδος των δικών τους πτωμάτων», κλπ. κλπ.) μόνο που… ο Ακης τσουβαλιάζει τον Ελύτη μαζί με άλλους, με λάθος τρόπο, ενώ… παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως… ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΝ το ποίημα «προπατορικός παράδεισος» ή άλλα που αποτελούν τον πυρήνα της ποίησης του Ελύτη. Το μόνο που δεδηλωμένα τον ενδιαφέρει είναι η στηλίτευση του «εθνικισμού» του Ελύτη. Καλά κρασιά, δηλαδή. Και η μπύρα να είναι… Μύθος.

  Σας ευχαριστώ θερμά πάντως για τους συνδέσμους σε παλιά μου ποστ, που… φτούρισαν κάπως, όπως φαίνεται ! χαχαχα

  Διαβάζω το ιστολόγιό σας συχνά, σταθερά στηρίζοντας όλα τα θετικά σας και σταθερά κρατώντας σιωπηλές επιφυλάξεις για αμφιλεγόμενά σας.
  Μόνο που πνίγομαι σε… τσουνάμια υπερφόρτωσης πλεροφορίας! Και ο… αναμάρτητος; πρώτος τον… λίθον βαλέτω.

  Υ.Γ. Ενα δωράκι… με Μίκη Μάους. Αναπαραγωγή σε μπλόγκια ελεύθερη:
  http://omadeon.wordpress.com/2011/06/13/troikan-hero/

  Υ.Γ.2 Προς Νίκο Σαραντάκο. Μπράβο και πάλι, εύστοχος και σωστός…
  Μήπως θα ήθελες να σχολιάσεις, ως ειδικός στη γλώσσα / λογοτεχνία, και το πολύ χειρότερο ατόπημα του Ακη να… δαιμονοποιεί τον Ελύτη ΧΩΡΙΣ να έχει διαβάσει τον πυρήνα του έργου του?

  (η ασυνέπεια αυτή του Ακη, να κρίνει ποίηση που δεν ξέρει καλά, θυμίζει και όσα επεσήμανε και ο…Πάνος στο πρώτο σχόλιο, που έχει δίκιο, αν και για… λάθος λόγους -χαχαχα- -Για τον Πάνο αρμόζειι σφοδρήκριτική για άααλλα θέματα επικαιρότητας πολιτικής αλλά… ΔΕΝ βιάζομαι ΟΥΤΕ νιάζομαι να του την κάνω. Εχουμε πόλεμο ούτως ή άλλως, ΟΧΙ μεταξύ μας πληζ)

  Σχόλιο από omadeon | 14/06/2011

 25. @Ομερ, χρειάζεται άραγε να πω ότι συμφωνώ με όσα επεσήμανες σε… γνωστό μου «αντιπαλο»? ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ. Διότι μπορεί να κατηγορηθώ ως μεροληπτών. χαχαχα

  Σημείωση / διόρθωση: «Ο αναμάρτητος πρώτος το… μολότωφ βαλέτω». :mrgreen:

  Παρεμπιπτόντως, μεθαύριο προβλέπεται μακελειό, ΑΝ κατεβούν όσοι είπανε ότι θα αποκλείσουν τη Βουλή με αυτοκίνητα. Λογικά, τότε… θα αναλάβουν τα ΜΑΤ και θα γίνει της… Σπανιολας.

  Σχόλιο από omadeon | 14/06/2011

 26. Το προαναφερόμενο αφιέρωμα των Δρόμων της Ιστορίας στον Δρόμο:

  Από την Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος: Η Γενοκτονία στην Ανατολή
  Κείμενα Τούρκων ιστορικών και διανοούμενων

  http://istoriologio.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

  Σχόλιο από Γιάννης Σκαλιδάκης | 14/06/2011

 27. @Ομερ, χρειάζεται άραγε να πω ότι συμφωνώ με όσα επεσήμανες σε… γνωστό μου “αντιπαλο”? ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ. Διότι μπορεί να κατηγορηθώ ως μεροληπτών. χαχαχα»

  ομαντεον αν εννοεις εμενα θαθελα να σε πληροφορησω οτι ουτε παλιοτερα σε θεωρουσα ουτε ΙΔΙΩΣ τωρα σε θεωρώ ..αντιπαλο .. Ειλικρινά.. Και σου ευχομαι οτι επιθυμεις και οπως βλεπεις δεν ασχολουμαι μαζί σου -(ασε που σε ύπερασπιστηκα κιολας τοτες που Υπερασπιστηκες-και Μπραβο σου – τον Καζακη που του την πεφτανε οι Σπιθες και καλά εκανες ασχετως αν διαφωνώ με τον Καζακη αλλά οχι κι ετσι μολις φευγει καποιος απο τον Σπιθα και καταγγελει οσα ειδε εκει μέσα να οτου τη νπεφτουνε ..)
  αν παλι δεν εννοουσες εμενα ουδεν προβλημα

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 21/06/2011

 28. Nοσφεράτε, τρελλαθήκατε στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνετε εκδήλωση ως » Ένεκεν» για τους Πόντιους με τον Ταχματζίδη;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/06/2011

 29. Μ-π το Ενεκεν ….δεν ειναι μια συλλογικοτητα σαν τις αλλες . Εν πασει περιπτωσει τα παραπονα στο ..Ενεκεν . Εγω εκφραζω την Σπηλια μου ..
  α .. και γιατι Γιατι δεν πας στου Πανου Ζερβα στην Καλυβα να τα πεις ; 😉

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 21/06/2011

 30. α .. και γιατι Γιατι δεν πας στου Πανου Ζερβα στην Καλυβα να τα πεις ;»
  Δεν ξερω αν τοπιασεςτο Υπννοουμενο για την Καλυβα και τον Ταχαματζιδη Μ- π ..
  το ξαναλέω .. αυτά που λές σε μενα γιατι δεν τα λές στην Καλυβα του Πανου οπου εχει ειδικο Ποστ ο Ταχατζίδης .. ;
  και εν πασει περιπτωσει σε παρακαλώ αλλη φορά να μη μέγκαλεις για ..ενεργειες αλλων οπως δεν κανω κι εγω σε σενα .. Αντε να τελειωνουμε μ’αυτά ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 21/06/2011

 31. «Νοσφεράτε»,

  στην ενημέρωση που μου έστειλε ο Γιωργος Γιαννόπουλος για την εκδήλωση που οργανώνει το ‘Ένεκεν» μεθαύριο 23-6-2011 με ομιλητή τον Όμ. Ταχματζίδη και θέμα «‘Πόντιοι» και Εβραίοι. Μνήμη χωρίς παρελθόν. 80 χρόνια από τον εμπρησμό του Κάμπελ», όπου ευθέως συνδέει τον αντισημιτισμό, αλλά και το αντιεβραίκό πογκρόμ που έγινε στο συνοιισμό του Κάμπελ, με τους Πόντιους, απάντησα με το παρακάτω κείμενο:
  ————————————————

  Γιώργο, έλαβα την ενημέρωση για την εκδήλωση που ετοιμάζεις και αναρωτιέμαι «γιατί το κάνεις αυτό;»

  Κατ’ αρχάς οι Πόντιοι ελάχιστα ενεπλάκησαν με τους Εβραίους. Στο προσφυγικό γκέτο της Τούμπας ελάχιστοι απ’ τους πρόσφυγες που κατοικούσαν ήταν Πόντιοι. Το να συνδέεις τους Πόντιους με την παρακρατική-φασιστική 3Ε αποτελεί ρατσιστική ύβρι πρώτου μεγέθους και βασίζεται στη αντίληψη περί συλλογικής ευθύνης. Ίσως αγνοείς ότι εκείνη την εποχή του Μεσοπολέμου, οι Πόντιοι πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση του αριστερού κινήματος στη Μακεδονία και συνέβαλαν τα μάλα για τη σωτηρία του εβραϊκού πληθυσμού μέσω του ΕΑΜ… Αν δεν έχεις υπ’ όψη σου τα στοιχεία αυτά, να σου τα στείλω!

  Κάνοντας μια τέτοια μονοδιάστατη εκδήλωση ως «Ένεκεν» με τον Ταχματζίδη -ο οποίος έχει γνωστές και απολύτως έλεγχόμενες απόψεις, που βασίζονται κυρίως στο Νακρατζά, δηλαδή στο «Pontus Meselesi» του τουρκικού υπ. Εξ.- τοποθετείσαι αρνητικά απέναντι σε μια εθνοτοπική ομάδα που «τόλμησε» να μιλήσει για τη δική της ιστορική μοίρα, έστω με άτεχνο και άκομψο πολλές φορές τρόπο και να συγκροτήσει ένα σύγχρονο -έστω προβληματικό σε κάποιες πλευρές του- προσφυγικό κίνημα..

  Για μας που είμαστε γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη αλλά ζούμε μακρυά, είναι τελείως φανερό ότι η αρρώστεια της πόλης έχει φτάσει ως το μεδούλι σε κάθε έκφρασή της. Και το πιο χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι ότι ο «αντιεθνικισμός» είναι το άλλο πρόσωπο του εθνολαϊκισμού. Είναι μια κοινωνία-βασίλειο του Θεού Ιανού.

  Το να προβάλλεις μ’ αυτό τον κυριαρχικό τρόπο -και χωρίς αντίλογο- μια μερική άποψη, η οποία διαμορφώθηκε ιδεοληπτικά σε φυτώριο που λίγο απέχει να χαρακτηριστεί ακροδεξιό (η παρέα Νακρατζά) προσωπικά με σοκάρει… Δεν περίμενα ποτέ ότι μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια θα προβάλλει θέσεις, που άνθισαν στη βάση της (αξιοσημείωτης) ημιμάθειας σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ανατολή κατά την περίοδο της μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1914-1923), καθώς και με την προσωπική αδιαφορία για την γνώση της προσφυγικής γραμματείας στην Ελλάδα μετά το ’22..

  Φαίνεται ότι το αρνητικό κλίμα ενισχύθηκε απ’ τον εθνολαϊκισμό, που σάρωσε τη Θεσσαλονίκη ως αντανάκλαση των εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία. Φαίνεται ότι η εμφάνιση ενός ακραία εθνικιστικού λόγου σε κάποιους θεσσαλονικιώτικους χώρους, οδήγησε αρκετούς που προσέγγιζαν τελείως επιφανειακά τις διεργασίες, σε στάση απαξίωσης του νεαρού προσφυγικού κινήματος που έθετε εκ νέου παλιούς στόχους σε μια ανώμαλη εποχή. Το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, εκφράστηκε σε δύο επίπεδα. Πρώτα με την απαξίωση, την περιφρόνηση και το ρατσισμό κατά των νέων Ποντίων προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και έπειτα με την Άρνηση της Γενοκτονίας. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο αυτοαποκαλούμενος «αντιρατσιστικός-αντιεθνικιστικός» χώρος της Θεσσαλονίκης δεν ανάπτυξε ούτε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους εξαθλιωμένους πληθυσμούς της σοβιετικής κατάρρευσης που κατέκλυσαν την «πόλη των προσφύγων», αλλά αντιθέτως συνέβαλε στη ρατσιστική τους απόρριψη. Η κακή αυτή παράδοση φαίνεται να συνεχίζεται με τη διατύπωση αυθαίρετων ιδεολογικών σχημάτων που επαναφέρουν ένα ρατσιστικό λόγο, που ξεπερνά ακόμα και τη σύγχρονη Νέα Δεξιά και μας πηγαίνει κατευθείαν στα μεσοπολεμικά σχήματα που βασίζονται στην αντίληψη περί βιολογικής κληρονομικότητας…

  Απoρώ πως ο κοινός φίλος «Νοσφεράτος» δεν έχει αντιληφθεί το πόσο επικίνδυνα ο λόγος της Νέας Δεξιάς έχει διαβρώσει το χώρο μιας ελευθεριακής αριστερής κριτικής. Και η αντιμετώπιση των Ποντίων από το συγκεκριμένο χώρο της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι η είσοδος των ακροδεξιών απόψεων και η διαμόρφωση των αντίστοιχων στάσεων έχει ήδη συμβεί.

  Για να έχεις μια πλήρη άποψη σου προτείνω κάποια κείμενα.

  1. Όσον αφορά τη Γενοκτονία στην Ανατολή, που απαξιώνει απολύτως ο Ταχαμζίδης βλέπε το αφιέρωμα στο ‘Δρόμο της Αριστεράς» με τίτλο : ‘Από τηνΑυτοκρατορία στο έθνος-κράτος. Η Γενοκτονία στην Ανατολή» με κείμενα ΜΟΝΟ Τούρκων ιστορικων και ερευνητών (Fikret Baskaya, Ahmet Oral, Dogan Akanli, Attila Tuygan, Taner Akçam, Sait Çetinoğlu, Pervin Erbil)

  http://www.e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=78

  -Απ’ τα κείμενα των Τούρκων, λόγω της εκδήλωσης που οργανώνεις, σου προτείνω ειδικά το κείμενο του Sait Çetinoğlu με τίτλο: «Η ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

  2. Τρία δικά μου κείμενα που έχω ανεβάσει στο μπλογκ μου από το βιβλίο Γιώργος Κόκκινος – Έλλη Λεμονίδου – Βλάσης Αγτζίδης,Tο τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα, 2010

  -Η γενοκτονία και η άρνησή της [ http://kars1918.wordpress.com/2011/05/27/genocide/ ]

  -Η περίπτωση Νακρατζά και η είσοδος ακροδεξιών τουρκικών απόψεων σε μέρος της Αριστεράς [ http://kars1918.wordpress.com/2011/03/01/nakratzas/ ]

  3. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ [ http://emfilios.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A6%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%A3%20%CE%9A%CE%99%20%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%91 ]

  Σόρυ αν σου αμφισβητώ τις βεβαιότητες!

  Βλάσης

  —————————————————————————————————————

  Σχόλιο από Βλάσης Αγτζίδης | 21/06/2011

 32. Βλαση : Γνωριζομαστε απο το 76 …και διαδικτυακώς πολύ καλά εδώ και τεσσερα χρονια Γνωριζεις πολύ καλά οτι το ΕΝΕΚΕΝ εχει ιδιοκτητη και εκδοτη και οτι δεν ειναι ενα περιοδικό κομματος .. Παρολο που εχω συμβαλλει στην απογειωση της κυκλοφοριας του (οπως εχω κανει και με διαφορα Μπλογκς μεταξύ των οποιων και του Π &Α ) στο Ενεκεν δεν ειμαι ιδιοκτητης ουτε καν ..συν-ιδιοκτητης .. Χαιρομαι που κυκλοφορει και οργανωνει εκδηλώσεις και ανεβαζει το επίπεδο στη Θεσσαλονικη αλλά αυτο δεν σημαινει οτι συμμεριζομαι καθε αποψη που υπαρχει ειτε μεσα στο Ενεκεν ειτε καλυπτται ως εκδηλωση απο το Ενεκεν
  Τωρα … επειδή γνωριζομαστε παρα πολύ καλά και ξερεις και τις αποψεις μου και οτι δεν διασταζω να λέω αυτο που σκεφτομαι οσο και να σκεφτοται ατομικά και οχι ομαδικά και κυριως να Σκεφτομαι ..
  Σου λέω το τι σκεφτομαι αυτή τη στιγμή Εχω κουραστει ρε Βλάση .. αφου ταπες εκει που ηθελες να τα πεις τι μου τα λές εμένα; ξΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙς ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΛΑ ΣΧΕΔΌΝ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ενεκεν .. Ξερεις οτι εχω ενα αρθρο σχεδον σε καθε τευχος .. Τα διαβασες; Εεις κατι να μου πεις απ’ αυτών ; Σου αρεσαν ; Τα θεωρεις ανοητα; ειναι καλά ; ειναι κακά; .. ; Αυτά θα περιμενα να μου πεις μετα απο μια γνωριμια 30 τοσων χρονων και – νομιζα – φιλια και οχι να μου την πεφτεις γαι τα του Ταχματζιδη .. Φυικα φαινεται οτι κανω παντα τα ιδια Λάθη .. Ο καενας με τις εμμονές του ..
  Αλλά περιμενα και κατι αλλο ρε γαμοτο περα απο τα ιδια και τα ιδια
  τεσπα ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/06/2011

 33. Εντυπωσιακές εξελίξεις. Η όσμωση των θέσεων μεταξύ ακροδεξιάς και ψευτοαριστεράς είναι εντυπωσιακή. Ειδικά όταν υπάρχει και το επίχρισμα της ντεμέκ διανόησης.

  Σχόλιο από Sabah-aentin | 22/06/2011

 34. Συγνώμη αλλά γιατί προσάπτετε ως κατηγορία, τον τόπο κατοικίας κάποιου;
  Δηλαδή όποιος ζει στις Βρυξέλλες, όπως ο Α. Γαβριηλίδης, δεν δικαιούται δια να ομιλεί;
  Aυτόματα αποκτά κύρος η γραφή αν ζεις στο Κρεοκούκι π.χ.; Έστω κι αν γράφεις ανοησίες;

  Σχόλιο από ROZAKI | 06/07/2011

 35. […] κάποιες στιγμές, απόψεις. Απόψεις που έχουν τύχει της έντονης κριτικής από αρκετούς. Άλλες απ’ αυτές είναι αποκλίνουσες […]

  Πίνγκμπακ από Ποιός τελικά είναι queer? _ ή _ “συζητώντας” με τον Άκη…. « Und ich dachte immer | 28/07/2011

 36. —————————————————————————————————————
  Βοήθεια, ένας Εβραίος στη ντουλάπα μου!

  ΟΤΑΝ Ο Μ-Π ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ ΣΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ (καθώς και έναν ακροδεξιό ραβίνο)

  [(από το 129 σχόλιο και κάτω….. και ως συνήθως άφησε, λόγω ποντιακότητας, τον τελευταίο λόγο στον «φιλοξενούμενο» (μέχρι που εμφανίστηκε ο Ομέρ)]
  —————————————————————————————————————

  …………………………………………………………………………………
  …………………………………….

  ……………………………….

  Μορντεχάϊ Φριζής είπε

  6 Νοεμβρίου, 2011 στις 10:24
  Όντως υπάρχουν και ‘πειραγμένοι’ Εβραίοι που βλέπουν παντού εχθρούς (αν και μετά απ’όσα τραβήξαμε δυστυχώς αυτό είναι κάτι το φυσικό), όμως ας μην ξεχνάμε πως επίσης υπάρχουν Εβραίοι που μισούν την εβραϊκότητα τους, Εβραίοι χειρότεροι και από αντισημίτες, Εβραίοι δυστυχώς προδότες, που συνήθως καλύπτουν το αρρωστημένο τους μίσος ενάντια στον ίδιο τους το λαό, κάτω από το προσωπείο του ‘αντι-σιωνισμού’ ή του ‘ειρηνισμού’ κτλ…
  Αν κάποιος ψάξει τέτοιου είδους Εβραίοι υπήρχαν και στο παρελθόν και εξαιτίας τους ο εβραϊκός λαός υπέφερε αρκετά. Η εβραϊκή θρησκευτική παράδοση τους αποκαλεί ως ‘Ερεβ Ραβ, Μινίμ, Απικορσίμ, Ροντφίμ, Μοσρίμ’.

  ________________________________________________________________

  …………………………………….

  ……………………………….
  ______________________________________________________________

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  6 Νοεμβρίου, 2011 στις 14:27

  Ωωωωωωχ, τι είναι αυτά που διαβάζουμε:”όμως ας μην ξεχνάμε πως επίσης υπάρχουν Εβραίοι που μισούν την εβραϊκότητα τους, Εβραίοι χειρότεροι και από αντισημίτες, Εβραίοι δυστυχώς προδότες, που συνήθως καλύπτουν το αρρωστημένο τους μίσος ενάντια στον ίδιο τους το λαό, κάτω από το προσωπείο του ‘αντι-σιωνισμού’ ή του ‘ειρηνισμού’ κτλ”

  Εάν αντικαθιστούσαμε τη λέξη “Εβραίος” με τη λέξη “Έλληνας” θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια αυτούσια θέση ενός ακροδεξιού στρατιωτικού επίτροπου, κατά τον Εμφύλιο, λίγο πριν διατυπωσει την ετυμηγορία του και στείλει στο απόσπασμα τους “προδότες”. Αλλά και σήμερα, τα ίδια δεν λέει η Χρυσή Αυγή;

  Θλιβερό!

  Μ-π

  __________________________________________________________

  YOSEF22ADAR είπε

  6 Νοεμβρίου, 2011 στις 14:30
  # 132 Είπαμε :
  “Ας μη κρινουμε εξ ιδιων τα αλλοτρια “.
  Τωρα αν τα συνδέεις με τον τροπο που τα συνδέεις ,
  λογω τραυματικων εμπειριων … Θλιβερό!

  _______________________________________________________

  Άκης Γαβριηλίδης είπε

  6 Νοεμβρίου, 2011 στις 14:53
  Επίσης, άν αντικαθιστούσαμε τη λέξη “Εβραίος” με τη λέξη “Πόντιος” θα βρισκόμασταν μπροστά σε αυτό:
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/06/09/gavriilidis/
  Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή που λέει τα ίδια …

  ______________________________________________________

  ……………………………………………………….
  ……………………………………………………….
  _______________________________________________________

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  6 Νοεμβρίου, 2011 στις 15:56
  Αλήθεια, ο “δικός μας” (στου Νικοκύρη δηλαδή) Άκης Γαβριηλίδης, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον απλοϊκό ρατσιστή που περιγράψαμε εδώ ( https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/06/09/gavriilidis/ ) και του οποίου η αρρωστημένη κατασκευή (ποντιακότητα) εντάσσεται απολύτως στο λογικό σχήμα “το μπουζούκι είναι όργανο, κ.λπ.” ;

  Αγαπητέ Γαβριηλίδη, μάλλον εσύ διεκδικείς στο προκείμενο τη θέση του ραβίνου!

  Μ-π

  ______________________________________________________

  ……………………………………………………….
  ……………………………………………………….
  _______________________________________________________

  Άκης Γαβριηλίδης είπε

  6 Νοεμβρίου, 2011 στις 16:44
  Τι σημασία έχει αν είναι το ίδιο ή άλλο πρόσωπο;
  Θα μπορούσε να είναι, ή και να μην είναι, όπως θα μπορούσαν τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο να είναι ανύπαρκτα πρόσωπα ή πρόσωπα άλλα από αυτά που νόμιζε ο συντάκτης του σχολίου ότι είναι.
  Ό,τι και να ισχύει όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι στο λινκ που παραθέτω βρίσκουμε την αυτούσια εφαρμογή της θεωρίας τού self hating Jew μεταφερμένη στους Ποντίους.
  Η ομοιότητα μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ισχύει για την περίπτωση του υποθετικού “ακροδεξιού στρατιωτικού επίτροπου κατά τον Εμφύλιο”. Διότι εδώ δεν ταυτίζεται μόνο το ερμηνευτικό σχήμα, αλλά και αυτό που καλείται να ερμηνεύσει: ήτοι, την “άρνηση μιας γενοκτονίας”.

  ______________________________________________________

  ……………………………………………………….
  ……………………………………………………….
  _______________________________________________________

  ………………………

  YOSEF22ADAR είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 07:46
  Διαβαζοντας προσεχτικα θα τους βρουμε τους Ταλιμπαν
  http://en.wikipedia.org/wiki/Islamization_of_Gaza

  ___________________________________________________________

  ………………………………………….

  Άκης Γαβριηλίδης είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 11:09

  #196 YOSEF22ADAR:
  Πήγαινε στα τσακίδια.
  (προσπαθώ να εκφραστώ ευγενικά).
  Είδα πέντε δευτερόλεπτα από το βίντεο και το πέταξα στα σκουπίδια.
  Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Έχω μπουκώσει.
  Έχω φάει στη μάπα αρκετά χρόνια τον ελληνικό εθνικισμό και όλα αυτά τα ανυπόφορα “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική εδώ και 3-4-7 (ανάλογα με τα γούστα και την αίσθηση του μέτρου του κάθε ομιλητή) χιλιάδες χρόνια”, “οι ψευδεπίγραφοι Σκοπιανοί” που “είναι φυλετικά Σλάβοι και ήρθαν τελευταίοι στην περιοχή”, “η ανύπαρκτη γλώσσα τους” κ.ο.κ. Δεν θέλω άλλη μια μερίδα του ίδιου χυλού ξανασερβιρισμένη με παλαιστινιακή σάλτσα. Μπορώ να σου πω εκ των προτέρων τι λέει το βίντεο αυτό χωρίς να το δω, είναι απολύτως προβλέψιμο και επαναλαμβάνεται με διάφορα ονόματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Θέλεις να σου πω μία; Ο Άγιος Παντελεήμονας στην Αθήνα. “Έξω οι Πακιστανοί/ Μπαγκλαντεσιανοί/ Κινέζοι/ Σενεγαλέζοι/ κ.ο.κ.” (παλιότερα οι Αλβανοί, ακόμα παλιότερα οι ίδιοι οι Εβραίοι, που είναι μια σταθερή αξία -απλώς τώρα έχουν εξαφανιστεί οι περισσότεροι, ιδίως από τη Θεσσαλονίκη, και έτσι τους ξεχάσανε λίγο).
  Και γιατί “έξω” όλοι αυτοί; επειδή “ήρθανε τελευταίοι” στην “Ελλάδα”.
  Δηλαδή ο Πλεύρης μάς ενοχλεί μόνο όταν στρέφεται εναντίον μας; Όταν στρέφεται εναντίον άλλων ομάδων με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, του δίνουμε και δίκιο από πάνω;
  Καθόσον με αφορά, λοιπόν, μην κοπιάζεις να ψάξεις να μου πετάξεις κατακέφαλα “ιστορικές αποδείξεις” ότι οι Παλαιστίνιοι είναι “τεχνητός λαός” που “δημιουργήθηκε πρόσφατα”. I grant you that beforehand. Με μία όμως προσθήκη: αυτό που ισχύει για τους Παλαιστινίους, ισχύει για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους λαούς. Οι λαοί είναι δημιουργήματα της ιστορίας, παράγονται μέσα στην ιστορία. Καμία πληθυσμιακή ομάδα δεν φύτρωσε από τη γη. Όλες από κάπου ήρθαν, άλλες νωρίτερα και άλλες αργότερα. Το αν μία ήρθε νωρίτερα, αυτό δεν της παρέχει κάποιο ανώτερο δικαίωμα έναντι των άλλων. Εξάλλου, μήπως και οι Ισραηλινοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν πήγαν στο κράτος του Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου; Αν μου πεις ότι “ήταν πάντοτε εκεί από την Παλαιά Διαθήκη”, αυτό θα συνιστά ιστορικό παπατζηλίκι που ανάλογό του μπορούμε να βρούμε μόνο στην υποτιθέμενους “παλιννοστούντες” της δεκαετίας του 90 οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν φύγει από την Ελλάδα με τον αποικισμό, τον Ιάσονα, το χρυσόμαλλο δέρας κ.λπ. κ.λπ. και μετά από μια σύντομη βόλτα μερικών χιλιετιών, “ξαναγύρισαν” στην “πατρίδα τους”.

  __________________________________________________________________________

  …………………………………………….

  YOSEF22ADAR είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 11:33
  #201 Άκης Γαβριηλίδης
  Πήγαινε στα τσακίδια.
  (προσπαθώ να εκφραστώ ευγενικά).
  O #137 δεν ηταν τοσο αβρος, οσον αφορα τα μπουζουκια και τη λογικη σου.
  ____________________________________________________________________________

  Άκης Γαβριηλίδης είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 11:40
  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Είναι όμως κάπως περιττές: είμαι ήδη εκεί.
  O #137 δεν ηταν τοσο αβρός, αλλά επίσης δεν ήταν τόσο ειλικρινής (όσο εσείς): αυτός αρνείται να παραδεχθεί πόσο συμπίπτει με τη λογική σας, πράγμα που αντιθέτως κάνετε εσείς. Είναι κι αυτό κάτι.

  _________________________________________________________________________

  ……………………………………………………….

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 13:03

  @ 201 Γαβριηλίδη (παρολίγον “ρωσοπόντιε”), κρατώντας την ψυχραιμία μου και σεβόμενος τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που δικαίως έχει ορίσει ο Νικοκύρης σου γράφω τα εξής:

  Στέλνοντας τον YOSEF22ADAR στα τσακίδια, αποδεικνύεις για άλλη μια φορά το πόσο ημιμαθής και εμπαθής είσαι, εφόσον θα έπρεπε να τον αντιμετωπίζεις ως σύντροφό σου….. ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι “αρνείσαι να παραδεχθείς πόσο συμπίπτει με τη λογική σας”. Και πόσο επιβεβαιώνεις το (ώριμο καθώς φαίνεται) συμπέρασμα του Πάνου που μας υπέδειξε τα εξής όταν ξανασχοληθήκαμε με τα ενοχλητικά ρατσιστικά σου :

  “Μη ζορίζεστε με τον Γαβριηλίδη. Ο άνθρωπος είναι -κυριολεκτικά- ΤΟ ψώνιο. Έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για τη “θανατολαγνεία” της αριστεράς, με επίκεντρο τον Εμφύλιο, και στη συνέχεια αφελέστατα ομολόγησε ότι για τον Εμφύλιο “δεν έχει ιδέα” – επειδή, λέει δεν του είπαν τίποτα σχετικά οι παππούδες του! Σοβαρά τον παίρνει μονάχα όποιος ΔΕΝ έχει συζητήσει μαζί του, πάνω στα ίδια του τα κείμενα…” ( https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/06/09/gavriilidis/ )

  Και όλα αυτά, με αφορμή αυτό που έγραψες: αυτό θα συνιστά ιστορικό παπατζηλίκι που ανάλογό του μπορούμε να βρούμε μόνο στην υποτιθέμενους “παλιννοστούντες” της δεκαετίας του 90 οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν φύγει από την Ελλάδα με τον αποικισμό, τον Ιάσονα, το χρυσόμαλλο δέρας κ.λπ. κ.λπ. και μετά από μια σύντομη βόλτα μερικών χιλιετιών, “ξαναγύρισαν” στην “πατρίδα τους

  Για να αποδείξεις για άλλη μια φορά το πόσο επιφανειακά, εξυπνακίστικα και ιδεοληπτικά αντιμετωπίζεις τα πράγματα.

  Δεν σχολιάζω το γεγονός, ότι καμιά κουβέντα αλληλεγγύης και αγάπης, στο πλαίσιο έστω μιας γενικής ουμανιστικής στάσης, για τους απόκληρους εκείνους της σοβιετικής κατάρρευσης, δεν εκστόμισε το πολυλογάδικο στόμα σου.

  Όμως δεν κατάλαβες ούτε ότι οι άνθρωποι αυτοί,
  -θα μπορούσαν να είναι εσύ, εάν ο παππούς σου, είχε καταφύγει στη Ρωσία, πράγμα συνηθισμένο εκείνες της εποχές,
  -ότι δεν αποζημιώθηκαν ποτέ από το απατεωνίστικο ελληνικό κράτος για τις περιουσίες που άφησαν στις αληθινές τους πατρίδες, όπως αποζημιώθηκε -έστω και λίγο- ο παππούς σου
  -ότι υπήρξαν τραγικά θύματα του εθνικισμού όταν ζούσαν στις πατρίδες τους,
  -ότι εκπατρίστηκαν βιαίως από τους Νεότουρκους και λοιπούς Τούρκους εθνικιστές και εγκλωβίστηκαν στην ΕΣΣΔ,
  -ότι τους εξόντωσε και καταπίεσε ο Πατερούλης με εθνοτικά κριτήρια (“για την Ελλάδα ρε γαμώτο”) στέλνοντάς τους στα γκουλάγκ και στις στέπες της Κεντρικής Ασίας,
  -ότι απ’ την άλλη, το άθλιο ελληνικό κράτος τους αποστέρησε από τα νόμιμα δικαιώματά τους που απέρρεαν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τέλος -πραγματικά ανθρώπινα κουρέλια-
  -ήρθαν στην Ελλάδα όχι ως πατρίδα τους, αλλά ως έθνος-κράτος, τη διαδικασία συγκρότησης του οποίου υπέστησαν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο (και το οποίο μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένο να τους αποκαταστήσει και να τους αποζημιώσει)..

  Και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, όπου κάποιοι γόνοι των παλιών προσφύγων του ΄22, τους φέρθηκαν -σαν γουρούνια- με τον ίδιο τρόπο που ονειρεύεται ο ραβίνος στους…..

  Γι αυτό σου λέω Γαβριηλίδη!!! Το ποτάμι υπάρχει, και από τη μια πλευρά είστε όλοι εσείς οι απάνθρωποι φανατικοί που έχετε βάλει τον εαυτό σας στο πάνθεο των πανσόφων και κρίνετε και απαξιώνετε λαούς και πληθυσμούς, αποτελώντας το άλλοθι για κάθε πολιτική αποκλεισμού και καταπίεσης και από την άλλη οι απλοί άνθρωποι που τυχαίνει να διατηρούν και κάποιο ανθρωπισμό…

  Μ-π

  ————————–

  Υ.Γ. Είναι περίεργο το πώς τα καταφέρνεις πάντα να γίνεσαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος!

  __________________________________________________________________________________

  Άκης Γαβριηλίδης είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 13:18
  Πραγματικά, είναι περίεργο.
  Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να αναρωτηθείς εσύ, και όχι εγώ.
  Ιδίως όταν δηλώνεις, υποκριτικά, επικαλούμενος και διαφόρους Πάνους, Μάνους κ.λπ., ότι “δεν θα ξαναασχοληθείς μαζί μου”, ενώ όλοι ξέρουμε ότι θα ξαναασχοληθείς,

  ___________________________________________________________________________

  Άκης Γαβριηλίδης είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 13:24
  Για να πούμε και κάτι επί της ουσίας.
  Πρώτον, είναι αστείο να μιλάει για “εμπάθεια” κάποιος που το γραπτό του δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου που έχει αναψοκοκκινίσει και καταληφθεί από ιερή φρίκη και αγανάκτηση, όπως εξάλλου και ο Εβραίος σύντροφός του.
  Εν πάση περιπτώσει, για τα συναισθήματα του καθενός δεν μας πέφτει λόγος, αλλά μας πέφτει να κρίνουμε τα επιχειρήματα που υιοθετούνται για να τα εξυπηρετήσουν. Για αυτά, αρκεί μία μόνο φράση:
  οι εθνοτικά Έλληνες, ή όσοι παρουσιάστηκαν ως τέτοιοι, που ήρθαν από τη Σοβιετική Ένωση, μπορεί όντως να υπέστησαν όλα αυτά που αναφέρονται. Πλην όμως, η επίκληση αυτών των δεινών είναι εκτός θέματος: εγώ απλώς αναφέρθηκα στο παπατζηλίκι της επινόησης κάποιας υποτιθέμενης “παλιννόστησης”. Το οποίο είναι παπατζηλίκι, είτε οι άνθρωποι αυτοί υπέφεραν είτε όχι. Και είναι από την ίδια μεριά του ποταμού -εάν υπάρχει αυτός ο ποταμός- με το αντίστοιχο παπατζηλίκι περί “επιστροφής των Εβραίων στα πάτρια εδάφη του Ισραήλ”. Μα απολύτως αντίστοιχο. Ουδείς λόγος να χάνουμε την ψυχραιμία μας περί αυτού.

  ____________________________________________________________________

  YOSEF22ADAR είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 13:47
  Εδω τα μπουζουκια και το μυαλο φλογερα :
  Ολα αχταρμας – Κυπριοι, Ελληνες ,Εβραιοι.
  Μονο που λειπουν οι Αρμενιοι, οι Ινδιανοι, οι Χαζαροι και οι …Γαλατες.

  http://nomadicuniversality.wordpress.com/2011/02/28/%ce%b5%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b9/#_ftnref6

  Oops na oi Galates – kserete aytoi poy zoysan sth Mayrh Thalassa, aristera
  http://nomadicuniversality.wordpress.com/tag/asterix/

  _________________________________________________________________________

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 14:04

  @ 207 Γαβριηλίδη (παρολίγον “ρωσοπόντιε”) μάλλον μας μπερδεύεις. Ποτέ δεν δήλωσα ότι ΔΕΝ θα ξαναασχοληθώ μαζί σου. Κάθε φορά που θα εμφανίζεσαι με το γνωστό ισοπεδωτικό (ντεμέκ κριτικό) στιλάκι σου θα έχεις και απάντηση και αντίλογο.

  Θα ήταν τραγικό να κλείναμε τα μάτια μπροστά στην εμφανώς ρατσιστική σου προσέγγιση, μόνο και μόνο γιατί έξυπνα καλύπτεται από αριστερή μορφή. Η δική σου περίπτωση είναι χειρότερη και πολύ πιο επικίνδυνη από τους τους διάφορους χρυσαυγίτες που εκείνα τα χρόνια κυκλοφορούσαν ακόμα και προκηρύξεις για τους “ρωσότουρκους” που τόλμησαν να έρθουν στα ιερά χώματα !!!! Ή για τους νεοδημοκράτες και τον Καρατζαφέρη που στοχοποίησαν για δικούς τους λόγους τον ίδιο πληθυσμό που ιδαιτέρως κυνικά στοχοποιεί σήμερα ο Γαβριηλίδης.

  Η περίπτωση σου μου θυμίζει καθαρά τους Γερμανούς νεοναζί που υιοθετούν άλλη μορφή ( https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/05/1-3-2007/ ).

  Εκείνοι τουλάχιστον έχουν την αξιοπρέπεια να ομολογούν την ιδεολογική τους τοποθέτηση, σε αντίθεση με σένα που την ανοησία και το ρατσισμό τον βαφτίζεις κριτική.

  Μ-π

  _______________________________________________________________________

  Sarant είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 14:22
  Αριστεροπόντιε, δεν θέλω να μπω στην ουσία της κουβέντας, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, και ίσως όχι μόνο τη δική μου, η συνήθεια που έχεις να παρομοιάζεις πότε τον Άκη Γαβριηλίδη και πότε τον Κωστόπουλο των Ιών με τους νεοναζί κτλ. σε κάνει αναξιόπιστο και για τα σωστά που λες.

  _______________________________________________________________________

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 15:48

  @ 211 Νίκο, Δεν έχω να αντιτείνω κάτι για το συμπέρασμά σου, για την προσπάθεια κατηγοριοποίησης που κατά καιρούς επιχειρούμε.

  Αρκεί να ξεχωρίζεις τα σωστά!!

  Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές ξεπερνάμε τα όρια (μετανιώνοντας όμως λίγο αργότερα). Εξάλλου, οι αντοχές μας μειώνονται με τα χρόνια, όντας μπλεγμένοι χρόνια τώρα σε συγκρούσεις με τη νεοελληνική ανοησία, τον αναθεωρητισμό, την ημιμάθεια, τον εξυπνακισμό, την ταύτιση αυτών που μας ασκούν κριτική με δυνάμεις που επέφεραν δεινά. Προσπαθώντας παράλληλα μέσα στην νεοελληνική έρημο να μιλήσουμε για το προφανές, που ξεκάθαρα βλέπουν οι Τούρκοι σύντροφοι και ανερυθρίαστα διαστρεβλώνουν πολλοί απ’ τους εν Ελλάδι ενδυόμενους την αριστερή λεοντή.

  Από τη δική μου πλευρά, η συνάντηση (αναπόφευκτη λόγω θέματος) με τον Γαβριηλίδη αναπαρίσταται εξαιρετικά από τον Μπρεχτ στο “Αγάπη για την πατρίδα” https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/12/18/%CE%BC%CE%BC/ όπου ξεκάθαρα (για μένα) στο δρώμενο ο Α.Γ έχει το ρόλο του “εθνικιστή”…..

  Μ-π

  ————————————————–

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 15:51
  Το παρακάτω βιντεάκι το βάζω για την αλληλοκατανόηση, μιας και με το μπλογκ του Σαραντάκου έχουμε (για μας μιλάω πάντα) μια αίσθηση συντροφικότητας.

  Με βάση αυτά που κατά καιρούς έχει πει ο Άκης κατά των Ποντίων τον αντιμετωπίζουμε όπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε τον Άδωνη ή τον Αυτιά. Ακατανόητο; Ίσως, αλλά αληθινό!!!

  ________________________________________________________________

  Άκης Γαβριηλίδης είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 17:13

  Mετά και από το πρόσφατο υλικό, νομίζω μπορούμε να διατυπώσουμε μία υπόθεση που να εξηγεί “πώς τα καταφέρνω πάντα να γίνομαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος”.
  Η υπόθεση αυτή έχει ως αφετηρία, καταρχάς, την απλή διαπίστωση ότι ΔΕΝ γίνομαι “το επίκεντρο του ενδιαφέροντος”. Ή τουλάχιστον, δεν ξέρω ποιες περιπτώσεις καλύπτει αυτό το “πάντα”, αλλά τουλάχιστο σε αυτήν εδώ την περίπτωση ΔΕΝ έγινα.
  Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν δημοσιευτεί πολλές δεκάδες σχόλια από πολλούς διαφορετικούς σχολιαστές. Βαριέμαι να τους μετρήσω, αλλά σίγουρα πολλούς.
  Από αυτούς τους σχολιαστές, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται καν με εμένα (πολλώ δε μάλλον δεν με καθιστά “επίκεντρο του ενδιαφέροντός του”), εκτός από ΔΥΟ.
  Ποιους δύο;
  Αυτούς οι οποίοι νιώθουν ότι όσα λέω απειλούν να τους “κλέψουν την απόλαυση”, να υπονομεύσουν την ίδια τη βάση της υποκειμενικότητάς τους, το σημείο απ’ όπου εκπορεύεται (και όπου πάντα ξαναγυρίζει, χωρίς να απομακρυνθεί και πολύ εξάλλου) ο λόγος τους. Το σημείο αυτό είναι το εξής: “ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΡΕ; ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΧΩ ΥΠΟΦΕΡΕΙ; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΟΣΟ ΕΓΩ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΣΟ ΕΧΩ ΥΠΟΦΕΡΕΙ, ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΑΣ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ”. Και, φυσικά, το λογικό επακόλουθο: “όποιος δεν καταλαβαίνει και δεν συμμερίζεται [=δηλαδή όλοι, εφόσον κανείς άλλος εκτός από μας δεν καταλαβαίνει και ούτε μπορεί να καταλάβει και να συμμεριστεί] αυτή την αποκλειστικότητά μας στη θέση του θύματος, είναι κακός, πολύ κακός, μας μισεί, είναι ρατσιστής, Χρυσαυγίτης και μύρια όσα άλλα”. Άρα: “είμαστε έθνος ανάδελφον”, αφού όλοι μας μισούν. Όπερ έδει δείξαι.
  Όπως είναι προφανές, ο λόγος αυτός είναι ένα κλειστό σύστημα, ένας μύλος που γυρίζει μόνος του. Δεν μπορεί, και δεν επιδιώκει εξάλλου, να πείσει κανέναν άλλον έξω από τα μέλη της αντίστοιχης φαντασιακής θυματικής κοινότητας. Τα γρυλλίσματα αυτά και οι ηθικολογίες είναι απλώς μια εκτόνωση της οργής που προκαλεί όποιος εκτός της κοινότητας αυτής τολμάει να συγκρίνει και να παραλληλίσει τα παθήματά της με εκείνα οποιασδήποτε άλλης κοινότητας. Τότε υψώνονται τείχη: είναι “μπουζούκι και φλογέρα” το να αντιμετωπίζεις μαζί, στα πλαίσια της ίδιας ανάλυσης, τους Τουρκοκύπριους, τους Κούρδους, τους Εβραίους, τους Μακεδόνες, τους Αρμένιους … Απαράδεκτο σκάνδαλο και σύγχυση! Το μυαλό μπερδεύεται έτσι: η μόνη καθαρότητα είναι να βάζεις ΧΩΡΙΑ όλους τους άλλους και ΧΩΡΙΑ τους Εβραίους (ή τους Ποντίους, ή τον αντίστοιχο ενδιαφερόμενο. Αν είχαμε και κανέναν Αρμένη παίκτη στην “αγορά του οίκτου” που λέει και ο Τερραί, σίγουρα θα εξανίστατο και αυτός που τολμάμε να βάζουμε ίσα κι όμοια τους Αρμένιους με όλους τους άλλους, και ούτω καθεξής).

  ________________________________________________________________

  Άκης Γαβριηλίδης είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 17:20

  Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων πάντως, θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση:
  δεν παρουσιάζομαι ως αριστερός.
  Όποιος λοιπόν με θεωρεί ιδιαιτέρως επικίνδυνο διά την δημόσια (ή την δική του) ασφάλεια επειδή φαντάζεται ότι “έξυπνα καλύπτομαι από αριστερή μορφή”, μπορεί να χαλαρώσει στον αντίστοιχο βαθμό.

  _____________________________________________________________________

  Pontos&Aristera είπε

  9 Νοεμβρίου, 2011 στις 18:50

  “…δεν παρουσιάζομαι ως αριστερός”

  Ουουοοουουουφ! Μας έφυγε ένα βάρος τώρα

  ………………………………………….
  ………………………………………….
  _______________________________________________________________________

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 10:10
  @ 216

  Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή για τις συγκεκριμένες έννοιες:

  “Ο Μπελογιάννης, κύριοι του ΒΗΜΑΤΟΣ, δεν ήταν αριστερός. Ηταν κομμουνιστής. Να τη σημειώνετε τη διαφορά, γιατί είναι τεράστια και όχι να κατατάσσετε τον Μπελογιάννη στην Αριστερά!!”

  http://www2.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=5622804

  Μ-π

  __________________________________________________________________________________________

  Μορντεχάϊ Φριζής είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 10:13
  Κύριε Σαραντάκο, γράψατε:

  “Σας παρακαλώ να μην συνεχιστεί ο μονόλογος και σβήνω (χωρίς καν να το δω) ένα σατιρικό βιντεάκι που παρέθεσε ο Μορντεχάι Φριζής αφενός επειδή δεν είναι κάτι που το λέει με τα δικά του λόγια και αφετέρου επειδή μου προκαλεί αηδία η σάτιρα των δυνατών για τους αδύνατους”

  Γιατί αγαπητέ μου, μήπως ΦΟΒΑΣΤΕ;;; Γιατί αγαπητέ μου δεν αντιδράτε όταν οι αγαπητοί ‘σύντροφοι’ κάνουν συνέχεια τον δικό τους μονόλογο περί ‘κακού’ Ισραήλ;;; Και τί πάει να πει, πως αφαιρείτε βίντεο, επειδή δεν είναι με τα δικά μου λόγια;;; Μήπως αφαιρείτε και τα υπόλοιπα βίντεο-αναρτήσεις των άλλων;;; Και τί πάει να πει, πως σας προκαλεί αηδία;;; Και εμένα μου προκαλεί αηδία ο φανατικός αντι-σιωνισμός κάποιων εδώ μέσα, τους οποίους προσπαθώ να αντικρούσω με επιχειρήματα. Ωστέ κάνετε ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ…

  Και πού είναι όλοι οι αγαπητοί ‘σύντροφοι’ να απαντήσουν έστω και σε ένα ερώτημα και επιχείρημα δικό μου ή του Γιόσεφ22Αντάρ…

  Δεν πειράζει, σας ξέρουμε ‘σύντροφοι’… ξέρουμε το πόσο ‘δημοκράτες’ και ‘ανοιχτόμυαλοι’ είστε με όποιον δεν συμφωνεί με τα μανιφέστα σας και τις κοσμοθεωρίες σας…

  Σας μάθαμε επί Στάλιν και επί Σοβιετικής Ένωσης γενικότερα, όταν κηνυγήσατε ανελέητα Εβραίους επειδή ήταν θρήσκοι ή Σιωνιστές… Σας μάθαμε στα γκούλανγκ και στη Σιβηρία… Σας μάθαμε όταν επί δεκαετίες στηρίζετε την αραβική τρομοκρατία εναντίον μας…

  Η ‘αγάπη’ σας για τους Εβραίους,περιορίζεται μόνο και μόνο όταν αποσκοπείτε πως ο Εβραίος θα προσκηνύσει τον Μαρξ ή τον Λένιν ή τον Στάλιν ή τον Μπακούνιν… Να μας λείπει…

  Σας είδαμε πόσο ‘φιλο-εβραίοι’ είστε, όταν με εξαίρεση τον κ.Δημητρά και την Αντι-ναζιστική πρωτοβουλία, κανείς σας δεν πάτησε το ποδαράκι του στην επαίσχυντη δίκη του ναζιστή πλεύρη… μα φυσικά και αυτός υπέρ των ‘αδύναμων παλαιστινίων’ και κατά του ‘δυνατού’ Ισραήλ αγωνίζεται…

  Η εποχή του αντι-σιωνιστικού μονολόγου τελείωσε…

  ______________________________________________________

  ……………………………………………………….
  ……………………………………………………….
  _______________________________________________________

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 10:45

  Μορντεχάϊ Φριζής, ξεφεύγεις τελείως και αποδεικνύεσαι αχάριστος και αντιγραφέας της δομής των φανατικών αντισημιτών, γράφοντας:

  “Σας μάθαμε επί Στάλιν και επί Σοβιετικής Ένωσης γενικότερα, όταν κηνυγήσατε ανελέητα Εβραίους επειδή ήταν θρήσκοι ή Σιωνιστές… Σας μάθαμε στα γκούλανγκ και στη Σιβηρία… ”

  Πως είναι δυνατόν να προβάλλεις τα ιστορικά γεγονότα σε συνομιλητές σου και να τους καθιστάς αυτόματα συνένοχους σε μεγάλα εγκλήματα, τη στιγμή που δεν έχουν υποστηρίξει ποτέ τις δυνάμεις που καταδίωξαν Εβραίους..

  Ας δούμε όμως συγκεκριμένα το λάθος που κάνεις γράφοντας το παραπάνω:

  Ο Στάλιν πρωτίστως εξόντωσε τους παλιούς του συντρόφους. Διέπραξε πραγματική γενοκτονία των μπολσεβίκων….

  Στη συνέχεια, και με αφορμή την βίαιη κολεχτιβοποίηση, ολοκλήρωσε τις διώξεις κατά των θρησκευτικών λειτουργών, χριστιανών (ορθόδοξων, καθολικών, ουνιτών…), μουσουλμάνων, εβραίων και βουδιστών, κλείνοντας και τους περισσότερους λατρευτικούς χώρους που είχαν διασωθεί από τα χρόνια του Πολεμικού Κομμουνισμού.

  Από από τις αρχές της δεκαετίας του 30, ξεκίνησε τις διώξεις κατά των εθνικών μειονοτήτων. Πρώτα με τους σοβιετικούς Κορεάτες της Άπω Ανατολής (1932). Οι διώξεις αυτού του τύπου κορυφώθηκαν μετά της Δίκες της Μόσχας (1936). Το 1937 άρχισε το εθνοτικό πογκρόμ κατά των σοβιετικών Ελλήνων (Ποντίων, Μαριουπολιτών, Ελλαδικών, μελών του ΚΚΕ), Γερμανών του Βόλγα, Τατάρων της Κριμαίας, Τσετσένων, Καλμίκων, Τούρκων Μεσχετίνων, Ογκουσέτιων κ.λπ.

  Εναντίον της εβραϊκής κοινότητας ο Στάλιν στράφηκε μετά το τέλος του β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τότε δεν γνωρίζουμε να υπήρχε δυσμενής μεταχείριση με εθνικά κριτήρια. Αντιθέτως είχε δημιουργηθεί το 1928 η Αυτόνομη Εβραϊκή Περιοχή (Jewish Α.Ο.), η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα και στης οποίας το μνημείο της Σοά, στο Mpirompitzan, τίμησε ο Μεντβέντεφ τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

  Μην υποτιμάς καθόλου τη συγκεκριμένη φιλοεβραϊκή σοβιετική χειρονομία. Γιατί εάν γνωρίζεις την ιστορία του σιωνιστικού κινήματος θα ξέρεις ότι η επιλογή της Παλαιστίνης (ο παλαιστινοκεντρισμός) δεν ήταν εξ αρχής… θέση αρχής. Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις ότι τα πρώτα χρόνια το εδαφικό ζήτημα έθεσε σε δοκιμασία την ενότητα των σιωνιστών.

  Σε ένα καλό κείμενο για την ιστορία του σιωνισμού διαβάζουμε:

  “…Στο «Εβραϊκό Κράτος», ο ίδιος ο Χερτσλ γράφει ότι «δύο περιοχές μπορούν να ληφθούν υπόψη» για τον προτεινόμενο εποικισμό: «Η Παλαιστίνη και η Αργεντινή».
  * Σοβαρότερη υπήρξε, μεταξύ 1903 και 1905, η συζήτηση μιας επίσημης βρετανικής πρότασης για την παραχώρηση εδαφών στην Ουγκάντα.
  * Τελικά επικράτησε ο παλαιστινοκεντρισμός, αν και όχι χωρίς αντιδράσεις: μια ολόκληρη τάση του κινήματος, οι «τεριτοριαλιστές», διασπάστηκε διεκδικώντας μίαν οποιαδήποτε εδαφική αποκατάσταση.
  Η πολυμορφία
  Ενα μέρος τους θα επιχειρήσει να οικοδομήσει, στα πρώτα χρόνια της ΕΣΣΔ, μια αυτόνομη εβραϊκή εθνική εστία στο Μπιρομπιτζάν της ανατολικής Σιβηρίας….”
  (http://edu09.pbworks.com/w/page/11606391/%CE%A3%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82)

  Μ-π
  ____________________________________________________________________

  Sarant είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 10:47
  219: Κύριε Φριζή, αν μετρήσετε τα βιντεάκια του παρόντος νήματος θα δείτε ότι τα περισσότερα είναι δικά σας και του Γιοζέφ, επομένως ισορροπία ήδη δεν υπάρχει. Τόσο εσείς όσο και η άλλη πλευρά έχετε τόνους από προπαγανδιστικό υλικό, αν είναι να το μπαζώνετε εδώ καήκαμε.

  Ειδικότερα τώρα, σε μένα προσωπικά προκαλεί απέχθεια το χιούμορ με στόχο τον ανίσχυρο, είτε είναι ναζιστικό χιούμορ για τους εβραίους είτε είναι ρατσιστικό χιούμορ για τους μετανάστες, είτε το βιντεάκι που έσβησα.

  ______________________________________________________

  ……………………………………………………….
  ……………………………………………………….
  _______________________________________________________

  YOSEF22ADAR είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 12:53
  http://www.terminal119.gr/show.php?id=517
  Περικυκλωμένοι από Ειρηνιστές – Terminal 119 [ Ιούλιος / 2010]
  Spam – spam – spam,
  οταν αντιδρωντας στην Τουρκικη προβοκατσια του “Free Gaza”
  (που πολλοι προοδευτικοι τοτε, κανατε gargara)
  αναδημοσιευσα αποσπασματα απο κειμενο των Terminal 119
  http://sarantakos.wordpress.com/2010/05/27/digitalship/

  http://abravanel.wordpress.com/2011/09/07/trial-of-frizis-plevris/#comment-21738

  ______________________________________________________

  ……………………………………………………….
  ……………………………………………………….
  _______________________________________________________

  Αγγελος είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 13:00
  Για να θυμηθούμε ότι είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, δύο παρατηρήσεις:
  1. Αριστεροπόντιε, όχι και Mpirompitzan! Μπιρομπιτζάν, Birobidjan, Биробиджан, ότι θέλεις, αλλά όχι τέτοιες φρικαλεότητες!
  2. Ρ. Μορντεχάι, όχι “Ραμπάτ Αμόν” όταν γράφεις ελληνικά, παρακαλώ! (Για όποιον δεν το ξέρει, πρόκειται για την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.)

  _________________________________________________________________________

  Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 13:19
  Ε ρε γλέντια – ο Γαβριηλίδης, ο οικοπεδούχος του Γιαχβέ Αντάρ και ο εκλεκτός του Θεού ραββίνος στο ίδιο ποστ! Πως και το έχασα τέτοιο κελεπούρι! Όχι τίποτα άλλο αλλά κάθε νέο υλικό Φριζή είναι ευπρόσδεκτο, έχασα τη συλλογή μου από Πολιτικά Θέματα της δεκαετίας του 90 και δεν έχω πια μεγάλο κόρπους (ελληνιστί Νίκο) ισραηλινού σωβινισμού γραμμένο στα ελληνικά.
  ____________________________________________________________________________

  Πόντος Και Αριστερά είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 13:20
  YOSEF22ADAR, αν θές πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων σε διαβεβαιώ ότι και εμείς έχουμε αναδημοσιεύσει κείμενα των terminal119 και επι πλέον τους έχουμε και στα προτεινόμενα λινκ. Και αν κατάλαβα καλά, συμφωνείς πολιτικά με την Ανταρσύα!

  Αγγελος, καλά αυτό πρόσεξε απ’ όλα;

  Αλλά μιας και είσαι γλωσσολόγος και φαντάζομαι ότι δεν σου λείπει το χιούμορ, γράψε μου φωνητικά τις λέξεις: “Mpirompitzan” και “Birobidjan”. Για να σου πω την αλήθεια, η βαρβαρική γραφή που χρησιμοποίησα προήλθε μάλλον μετά από τη βιασύνη που μου προκάλεσε η αποτυχία μου για να το γράψω στα εβραϊκά. Όχι ότι είμαι και ορθογράφος στη μεταφορά λέξεων από την κυριλική στη λατινική (γραφή)!!!

  Μ-π

  _________________________________________________________________________

  YOSEF22ADAR είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 13:27

  #230. Το ξερω Μ-π.
  Σου εστειλα e_mail, το ελαβες? (τα σχολια ηταν κλειστα).
  Πιστοποιητικα φρονηματων οχι απο (ή σε μενα) – αχρειαστα.
  Συμφωνω με την επιρροη που εχει ο μεσος ψηφοφορος στο “συσχετισμο δυναμεων”.
  Στειλε μου e_mail να σου τα πω απο κοντα.

  _____________________________________________________________________

  ………………………………………………………
  ……………………………………………….
  ______________________________________________________________

  Μορντεχάϊ Φριζής είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 14:25
  Αγαπητέ Πόντος & Αριστερά,

  Ο Χερτσλ, με όλο τον σεβασμό δεν εκπροσωπεί τον αυθεντικό Βιβλικό Σιωνισμό…

  Βρε, είπαμε ‘κακή κουβέντα’ για τον Στάλιν και τον κομμουνιστικό σωβινισμό,και ξύνισες… Πολύ καλό παιδί αυτός ο Στάλιν και κυρίως με τους Εβραίους (και δη γιατρούς)….

  _____________________________________________________________________

  Αγγελος είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 14:32

  Ρ. Μορντεχάι, στο τελευταίο σου είσαι άδικος. Ο Αριστεροπόντιος απαριθμεί ένα σωρό εγκλήματα του Στάλιν, και απλώς επισημαίνει ότι “εναντίον της εβραϊκής κοινότητας ο Στάλιν στράφηκε μετά το τέλος του β’ Παγκοσμίου Πολέμου.” Και λάθος να κάνει επ’αυτού, μόνο σαν υπερασπιστής του Στάλιν δεν εμφανίζεται!

  ____________________________________________________________________

  YOSEF22ADAR είπε

  10 Νοεμβρίου, 2011 στις 14:43
  #234 Καλημερα Αγγελε.
  Σωστα ειπας.

  …………………………….

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/11/2011

 37. ENA ENDIAFERON KEIMENO
  ———————————————————-

  Ποιος απελευθερώθηκε το 1912;

  του Γιάννη Ταχόπουλου
  Εφημερίδα Ρήξη, 13-12-2011

  Ο Άκης Γαβριηλίδης επιτίθεται στην ιστορική μνήμη της Θεσσαλονίκης!

  Ο Άκης Γαβριηλίδης, γνωστός για την πρωτοτυπία των ύβρεών του κατά του Ρίτσου κ.ά., με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης έγραψε το άρθρο: Ποιος απελευθερώθηκε το 1912; Σκέψεις με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό των εκατό χρόνων από την «απελευθέρωση» της Θεσσαλονίκης.
  Προσπερνώντας την διόλου πρωτότυπη αξίωσή του να ορίσει τι συνιστά πραγματική ελευθερία και την άποψή του ότι ένας λαός δεν θεωρείται ελεύθερος/ασφαλής όταν αποκτά δικό του κράτος, ούτε καν ότι δύναται να έχει ένα «δικό» του κράτος –ίσως οι Παλαιστίνιοι, αλλά και η Σαλονικιά Ρ. Μόλχο να είχαν αντίρρηση–, εξετάζουμε τα επιχειρήματά του.

  Πάντως, εναντιώνεται στο κράτος του έθνους υπηρετώντας ένα πολύ μεγαλύτερο κράτος άλλου είδους και λιγότερο δημοκρατικό: Έτσι φαντάζεται τον αντικρατισμό. Για τον Α.Γ., η απελευθέρωση του 1912 είναι στην πραγματικότητα…κατάληψη της πόλης, γιατί οι Έλληνες το 1912 αποτελούσαν μειονότητα και γιατί η Ελλάδα εισέβαλε στην οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό συνιστά αποδοχή της οθωμανικής πραγματικότητας, σε βαθμό τέτοιο ώστε η ανατροπή της να συνιστά αδικαιολόγητη πράξη βίας: Οι Έλληνες έγιναν μειονότητα λόγω της οθωμανικής βίας· το επιχείρημα ότι ήταν μειονότητα το ’12 και άρα δεν υπήρξε απελευθέρωση, συνιστά υπεράσπιση της βίας η οποία τους μετέτρεψε σε μειονότητα, και φυσικά είναι ένα επιχείρημα βασισμένο μόνο στη ισχύ των όπλων.

  Οι Οθωμανοί κατέκτησαν εδάφη στα οποία δεν ζούσαν μουσουλμάνοι, το ελληνικό εθνοκράτος απελευθέρωσε εδάφη στα οποία ζούσαν Έλληνες πολύ πριν από την οθωμανική κατάκτηση. Τη βία (αυτή) αποδέχονται όσοι αξιολογούν βάσει των επιπτώσεών της τις ελληνικές αξιώσεις πάνω στην πόλη. Ο Α.Γ. ισχυρίζεται ότι δεν ήταν όλα σκλαβιά, μαυρίλα κ.λπ. ως το 1912: Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο για ορισμένες από τις μη ελληνικές κοινότητες. Είναι αφελές να πιστεύεται ότι τα πράγματα ήταν όλα καλά ή μαύρα εξίσου για όλες τις κοινότητες και/ή ότι αυτό εννοούν όσοι μιλάνε για σκλαβιά. Αν εξαιρέσουμε τη σφαγή Δυτικών στα 1876, την εκδίωξη των Αλβανών μουσουλμάνων, τις περιοδικές, αλλά όχι σπάνιες διώξεις και τον εξισλαμισμό σημαντικού τμήματος των Εβραίων, καθώς και το ότι αυτοί ήρθαν από τη Δύση ως επιστήμονες και λόγιοι, καταλήγοντας λόγω των οθωμανικών αντιλήψεων, μεσσιανιστές και καβαλιστές, ώς το 1912 όλα ήταν ρόδινα για τους μουσουλμάνους κατακτητές και τους εξισλαμισμένους συνεργάτες τους, εκτός από τις σχεδόν ανά πενταετία προκαλούμενες πυρκαγιές και τις επιδημίες χολέρας και πανούκλας. Πράγματι, οι κατακτητές δεν απελευθερώνονται: Χάνουν τη λεία τους. Για τους Έλληνες (βλ. οθωμανικά αρχεία Θεσσαλονίκης) απέμεναν οι βαρύτεροι φόροι, το παιδομάζωμα (όταν τις εκ των απίστων γονέων ή άλλος τις αντιστή εις την παράδοσιν του γενιτσάρου υιού του, θ’ απαγχονίζηται ευθύς εις το κατώφλιον της θύρας του, του αίματός του θεωρουμένου άνευ αξίας), η κατάσχεση εκκλησιών και η θρησκευτική καταπίεση (Εν ταις χώραις του θεοφρουρήτου κράτους του Ισλάμ η ανέγερσις εις τινα πόλιν ή χωρίον νέων εκκλησιών ή μονών απαγορεύεται απολύτως… Μόνον η επιδιόρθωσις και η επισκευή των ήδη υπαρχουσών παλαιών επιτρέπεται και αύτη κατόπιν ειδικής αδείας, χορηγουμένης παρά της γραμματείας του υψηλού Χαλιφάτου μου), οι σφαγές και η θεσμοθετημένη γκετοποίηση (βλ. Ιω. Αναγνώστη), ενώ το 1911 οι Νεότουρκοι στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν τον εκτουρκισμό/εξόντωση των χριστιανών της αυτοκρατορίας. Αλλά ακόμη και για τους Έλληνες, παρά το ότι ήταν μειονότητα, τον 18ο αι. επικρατούσαν στο εμπόριο της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1821, ώσπου η σφαγή τους έδειξε για μια ακόμη φορά ποιος είναι ο κυριαρχούμενος και ποιος ο κυρίαρχος (Αναφέρουμε απλώς τις σφαγές του 1571 και 1772.). Έτσι, η παρουσία «εθνικών» μνημείων και καθιέρωση ελληνικών ονομασιών στις οδούς δεν υποδηλώνει κάποια Κατοχή και αθέλητη συμμόρφωση των κατοίκων της προς την «ελληνοκανονιστικότητα», όπως πιστεύει ο μεγάλος ανατόμος των ψυχών Α.Γ., αλλά έκφραση του ότι δεν είχαν την τύχη (μαζί με κομμάτι των Μικρασιατών) πολλών Μικρασιατών σύμφωνα προς το νεοτουρκικό πρόγραμμα. Το ότι οι Τούρκοι διοικητές στη Φλώρινα και τη Θεσσαλονίκη δήλωναν το ’12 στους Έλληνες ότι από αυτούς τις πήρανε, σε αυτούς τις παραδίδουν και «από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε», δεν μπορεί να αποδοθεί στον φιλελληνισμό ούτε στον καιροσκοπισμό τους. Ο Α.Γ. υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος μετέφερε στην ευρύτερη περιοχή της πόλης πρόσφυγες του ’22 ώστε να την εξελληνίσει· ούτε λέξη για τον σχεδιασμένο και πραγματοποιημένο από τους Οθωμανούς αφελληνισμό Μακεδονίας-Θεσσαλονίκης μέσω του συστηματικού εποικισμού τους με μη ελληνικούς πληθυσμούς τον 15ο αι., έμπρακτη ανατροπή του οποίου ήταν ο επανελληνισμός της περιοχής.

  Ο Α.Γ. καταγγέλλει την καταστροφή μιναρέδων χτισμένων σε εκκλησίες κι έτσι θεωρεί ηθικά αδιάφορο ή δίκαιο τον βίαιο αφελληνισμό/αποχριστιανισμό της πόλης μετά το 1430 (καταστροφή κοιμητηρίων, εκκλησιών, μνημείων κ.ά.). Με τις εμμονές του ξεσκεπάζει την ανδροκρατία –όντας ειδικός στο να ανακαλύπτει παντού αντισημιτισμό και σεξισμό, ως τις έσχατες αιτίες κάθε αντίθετης άποψης– ως σύμβολο της μετά το ’12 ελληνικής τάξης πραγμάτων, υπονοώντας, ίσως, ότι προ του 1912 και ίσως πριν από την εποχή των εθνικισμών, σύμβολο αντίστοιχο, αλλά κοινωνικά απελευθερωτικό, ήταν τα πολυεθνικά χαρέμια.

  Έχοντας αναφερθεί στην κατ’ επίφαση πολυεθνική Φεντερασιόν, η οποία υποστήριζε το οθωμανικό στάτους κβο, ελάχιστα απέχει από το να υποστηρίζει ένα είδος συλλογικής ευθύνης των Θεσσαλονικέων («δεν φάνηκε να δυσαρεστήθηκαν ιδιαίτερα γι’ αυτό… πολλοί από αυτούς έσπευσαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της παρουσίας των Εβραίων») όσον αφορά στη μακάβρια/αυθαίρετη καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου, και την εξόντωση των Ελληνοεβραίων επειδή ελάχιστοι δωσίλογοι/φασίστες και κοινοί καταπατητές των εβραϊκών περιουσιών καταδικάστηκαν μεταπολεμικά. Ωσάν να καταδικάστηκαν περισσότεροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, ωσάν κατά την περίοδο εξόντωσης των Εβραίων να μην εξοντώθηκαν και άλλες 200-300 χιλιάδες Έλληνες και ωσάν η δυσαρέσκεια να μπορούσε να εκφραστεί δημόσια στα 1943 ή κατά τον Εμφύλιο και μετεμφυλιακά, ωσάν να μη συνέβη η πυρκαγιά του 1917, ωσάν να μην εξαφανίστηκε και το ελληνικό παρελθόν της πόλης εξαιτίας της αντιπαροχής, ωσάν η κατεδάφιση των βυζαντινών τειχών στα 1874 να μην ήταν κι αυτή αποτέλεσμα του «εκσυγχρονισμού», και ωσάν να μην ήταν τα 2/3 του ελληνικού πολιτικού φάσματος (βασιλικοί, μεταξικοί και ΕΑΜ) που υπερασπίστηκαν τους Εβραίους της πόλης.

  Σχόλιο από Anagnostis | 22/12/2011

 38. Μετά από πολύν καιρό… διασκεδάζω διαβάζοντας αυτή τη συζήτηση.

  Επειδή μου αρέσει να αναγνωρίζω και να ενθαρρύνω τα; θετικά, όπου υπάρχουν, σας προτείνω να διαβάσετε ένα νέο άρθρο του Ακη Γαβριηλίδη, που το βρίσκω εκπληκτικά… καινοτομικό, για τις συνήθειες της σκέψης (στην αριστερά και γενικότερα).

  http://nomadicuniversality.wordpress.com/2012/05/29/%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e-%ce%ae-%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%bc%ce%ae-%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

  Γνώμη μου είναι ότι αυτό το άρθρο έχει υποτιμηθεί πολύ, ενώ αποτελεί θεμελιώδη θετική μετάλλαξη τρόπων σκέψης που είναι αδιέξοδοι….

  Σχόλιο από Omadeon | 24/06/2012

 39. Καλή διασκέδαση KAI στα σχόλια
  http://kokkinometerizi.blogspot.gr/2011/12/blog-post.html

  Σχόλιο από Καλή διασκέδαση | 30/06/2012

 40. […] νέος ρατσιστικός στόχος θα είναι εκ νέου οι Πόντιοι. Το φαινόμενο “Ψωμιάδη” θα χρεωθεί εξ ολοκλήρου στους …. Κανείς βέβαια δεν θα πει ότι και οι αντίπαλοί του, η […]

  Πίνγκμπακ από -”Πόντος” σημαίνει άρνηση του ρατσισμού και του εθνικισμού… « Πόντος και Αριστερά | 26/04/2014

 41. […] -ΠΟΕ: Είναι και οι 19 «ανωμαλιάρηδες»; […]

  Πίνγκμπακ από -Τα κερατιάτικα του Γιωρίκα Παρχαρίδη « Πόντος και Αριστερά | 15/11/2016

 42. […] -ΠΟΕ: Είναι και οι 19 «ανωμαλιάρηδες»; […]

  Πίνγκμπακ από -«Κι είσαι σο χαρτόπον πούλιμ’ που πας;»… σο Παρχαριδιστάν! « Πόντος και Αριστερά | 10/05/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: