Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Τι Χίτλερ τι Γκαίτε, τι Ατατούρκ τι Ναζίμ Χικμέτ!

Θεσσαλονίκη:  Τα πολλά  «περίεργα» πρόσωπα της πόλης

[2007 :«να τιμηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ γιατί είναι παιδί της πόλης» (Μιχάλης Τρεμόπουλος) ]

[1938: Ο Ιωάννης Μεταξάς τιμά το «παιδί της πόλης» μετονομάζοντας την Οδό Αποστόλου Παύλου σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ και δωρίζοντας το σπίτι που γεννήθηκε το «παιδί» στο τουρκικό κράτος]

Πώς γίνεται η   πόλη του Ιωάννου και του Μοσκώφ, να έχει καταντήσει πόλη του Ψωμιάδη και του Τρεμόπουλου; Πώς γίνεται στην πάλαι ποτέ «πόλη των προσφύγων» να εμφανίζεται ένας ρατσιστικός αντιπροσφυγικός λόγος; Και το έρμο το οικολογικό κίνημα; Όλοι αυτοί οι Ατατουρκολάγνοι, το θυσιάζουν προς όφελος της αντιπροσφυγικής εμπάθειας και των ιδεοληψιών τους. 

dsc04558.JPG

(Η Σμύρνη πυρπολήθηκε συνειδητά από τους κεμαλικούς μετά τη νίκη τους. Τα θύματα εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας)

 Και η αφορμή γι αυτή την προσέγγιση, η τελευταία -και για άλλη μια φορά- παρέμβαση του κ. Μ. Τρεμόπουλου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της πόλης υπέρ του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Δεν ξέρουμε αν όντως η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση πόλης και κοινωνίας, που απέχει 60 χλμ από τα σύνορα με τον παλιό ανατολικό κόσμο και τις κοσμογονικές ανατροπές.

Όπου –μια τσιγαριά δρόμος μας χωρίζει- υπάρχει πραγματικό εργαστήρι κατασκευής έθνους από μια γραφειοκρατία και όπου γεννιέται ένα νέο έθνος-κράτος. Δηλαδή όλα όσα μαθαίνεις διαβάζοντας για τον τρόπο διαμόρφωσης των σύγχρονων εθνών, αυτή τη στιγμή μπορείς να τα δεις σε επίπεδο πρωτογενούς διαδικασίας. Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, με την τεράστια ανεργία, την καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων με την ατελή ακόμα κοινωνική ενοποίηση, δύσκολα θα υπολογίσεις, εάν περισσότερο «δαίμονας» είναι ο (γραφικός και γελοίος) Λιακόπουλος ή ο Τρεμόπουλος!

Πάντως για φέτος, το Α’ Βραβείο Αντιπροσφυγικού Ρατσισμού, τα θύματα του Ατατούρκ (Σμυρνιοί, Ανατολικοθρακιώτες, Πόντιοι,  Καππαδόκες) που εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη, νομίζουμε, ότι θα το αποδώσουν επαξίως στον κ. Τρεμόπουλο.

 

 dsc04556.JPG  (Ο Ατατούρκ φαίνεται ότι είναι ο νέος ήρωας  κάποιων στη Θεσσαλονίκη)

 Στηv ανακοίνωση λοιπόν του κ. Τρεμόπουλου, (η έρμη η οικολογική ομάδα τί φταίει;) μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «…κάποιοι αρνούνται να αποδεχθούν το γεγονός ότι ένας άνθρωπος σαν τον Κεμάλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αν αυτό συμβαίνει όμως επειδή ο Κεμάλ ήταν σκληρός στρατιωτικός αντίπαλος, τότε γιατί η Θεσσαλονίκη δεν τιμά ένα άλλο τέκνο της, τον διάσημο προοδευτικό Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ; «

Εμείς, συμβάλλοντας στους προβληματισμούς της συγκεκριμένης παρέας,  καταθέτουμε ένα άρθρο για τη ζωή και  το έργο του «μεγάλου τέκνου της Θεσσαλονίκης»:

dsc04560.JPG

(Μακρόνησος ’22: Πρόσφυγες στην καραντίνα)

Οδός Κεμάλ   Αριθμός μηδέν

Θεσσαλονίκη: Η πόλη του τουρκικού σωβινισμού

Ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881. Μητέρα του ήταν η Τουρκομακεδόνισσα Ζουμπεϊντέ Χανούμ και πατέρας του ο Αλβανός Αλή Ριζά. Υπήρξε αξιωματικός καριέρας και μέλος εθνικιστικών ομάδων. Η κορυφαία οργάνωση με την επωνυμία «Ένωση και Πρόοδος» προκάλεσε το πραξικόπημα του 1908, με το οποίο οι στρατιωτικοί -γνωστοί ως Νεότουρκοι- έλαβαν την εξουσία. Ο τουρκικός εθνικισμός είχε ως κέντρο της δράσης του την οθωμανική Θεσσαλονίκη. Εκεί αποφάσισε την επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξόντωση των γηγενών χριστιανικών εθνοτήτων. Οι Νεότουρκοι εθνικιστές, έχοντας ως όνειρο τη δημιουργία μιας απέραντης τουρκομουσουλμανικής αυτοκρατορίας από τις παρυφές της Κίνας έως τη Μεσόγειο, εισήλθαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Γερμανών.

 

dsc04432.JPG (Ο Μουσταφά Κεμάλ με Γερμανούς ιμπεριαλιστές αξιωματικούς)

Η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιούργησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ρύθμιση του εθνικού ζητήματος με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων. Έτσι, ως πιθανότερη εξέλιξη φαινόταν η αντικατάσταση της πολυεθνικής μουσουλμανικής Αυτοκρατορίας, από έθνη-κράτη. Η Συνθήκη των Σεβρών, ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους πόθους των υπόδουλων εθνών. Η Τουρκία, ως εθνικό κράτος πλέον, θα κατείχε το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας, η Ιωνία και η Αν. Θράκη θα ενώνονταν με την Ελλάδα, η Αρμενία και το Κουρδιστάν θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους. Οι Έλληνες, οι οποίοι ήταν περί το ένα τέταρτο του συνολικού οθωμανικού πληθυσμού, βρέθηκαν να ελέγχουν το ένα έκτο του οθωμανικού εδάφους, ενώ εξαιρέθηκε το έδαφος του Πόντου.

Η προοπτική αυτή, που διασφάλιζε εν μέρει τους πληθυσμούς από την πλήρη εξόντωση δεν υλοποιήθηκε τελικά. Η ελλαδική παρουσία στην Ιωνία την περίοδο 1919-1922, ουδόλως ανέτρεψε τα όσα είχαν δρομολογηθεί από το 1908. Ο τουρκικός εθνικισμός, με την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, έδωσε την ύστατη μάχη του, βοηθούμενος από τους μπολσεβίκους, τους Ιταλούς, τους Γάλλους, το μουσουλμανικό κόσμο και τον ελληνικό Διχασμό.

Κεμάλ και γενοκτονίες των Χριστιανών

Στις 19 Μαϊου 1919, ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και άρχισε την οργάνωση του τουρκικού εθνικιστικού στρατού. Αυτονομήθηκε από την επίσημη οθωμανική κυβέρνηση και οργάνωσε τις παλιές εθνικιστικές συμμορίες, οι οποίες βαρύνονταν με την εξόντωση των Ελλήνων, των Ασσυροχαλδαίων και των Αρμενίων κατά την περίοδο του πολέμου. Στόχος του ήταν η ανατροπή των μεταπολεμικών πολιτικών διευθετήσεων. Ήταν ακριβώς το αντίστοιχο πολιτικό φαινόμενο του Χίτλερ, ο οποίος επίσης προσπάθησε πετυχημένα -λίγο αργότερα- να ανατρέψει τις μεταπολεμικές πολιτικές διευθετήσεις.

dsc04543.JPG

(Οι τρεις υπεύθυνοι της τελικής φάσης της γενοκτονίας στην Ανατολή: Κεμάλ, Ινονού, Τοπάλ Οσμάν)

Πρώτο του στρατιωτικό μέλημα ήταν η εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού, ώστε να εκκαθαρίσει τα μετόπισθεν. Η ύπαρξη ελληνικού αντάρτικου στις βόρειες περιοχές της Μικράς Ασίας, αποτελούσε, όπως φαίνεται, μεγάλο κίνδυνο για τις προσπάθειες του Μουσταφά Κεμάλ. Δύο σώματα του εθνικιστικού τουρκικού στρατού στάλθηκαν κατά των Ποντίων ανταρτών. Παράλληλα αξιοποιήθηκαν περιθωριακές έκνομες ομάδες, όπως αυτή του Τοπάλ Οσμάν, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της γενοκτονίας. Επίσης επανενεργοποιήθηκαν τα έκτακτα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας», τα οποία είχαν δράσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εκατοντάδες Έλληνες καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν απ’ αυτά με την κατηγορία της αυτονομιστικής δράσης.

Το τέλος του 1921 σφραγίστηκε από φοβερές ωμότητες στο μικρασιατικό Πόντο. Ο Βρετανός αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη Sir Horace Rumbold πληροφορεί τον υπουργό εξωτερικών Curzon ότι: «Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δρουν βάσει προμελετημένου σχεδίου για την εξόντωση των μειονοτήτων… Ολοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 15 ετών της περιφερείας Τραπεζούντος και της ενδοχώρας εκτοπίστηκαν στα εργατικά τάγματα του Ερζερούμ, Καρς και Σαρήκαμις.»

Βασισμένος σε μια σειρά επισήμων αναφορών ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόιντ Τζορτζ προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων (House of Commons. The Parliamentary Debates, Fifth Series, τομ. 157): «…(στον Πόντο) δεκάδες χιλιάδες (Ελλήνων) ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή ηθελημένη εξολόθρευση. «Εξολόθρευση» δεν είναι δικιά μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αποστολή».

Σοβιετικές μαρτυρίες

Ακόμα και οι σοβιετικοί απεσταλμένοι, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση των τουρκικών ωμοτήτων κατά των Ελλήνων, δεν μπορούν να κρύψουν τον αποτροπιασμό τους για τα φρικτά εγκλήματα των συμμάχων τους. Ο Αράλοβ, σοβιετικός πρέσβης στη Αγκυρα, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του που κυκλοφόρησαν το 1960 στη Μόσχα με τον τίτλο Vospominaniya Sovietskovo Diplomata 1922-1923, ενημερώνεται στη Σαμψούντα από τον αρχιστράτηγο Φρούνζε. Ο Φρούνζε του είπε ότι είχε δει πλήθος Ελληνες που είχαν σφαγιαστεί «βάρβαρα σκοτωμένους Ελληνες -γέρους, παιδιά, γυναίκες». Προειδοποίησε επίσης τον Αράλοβ για το τι πρόκειται να συναντήσει: «…πτώματα σφαγιασμένων Ελλήνων τους οποίους είχαν απαγάγει από τα σπίτια τους και είχαν σκοτώσει πάνω στους δρόμους».

Η σφαγή των Ελλήνων που κατοικούσαν σε περιοχές της δυτικής Μικράς Ασίας, που δεν βρισκόταν στον έλεγχο του ελληνικού στρατού, ήταν μέρος της τακτικής των Κεμαλικών. Σε τηλεγράφημα -που βρέθηκε στα γαλλικά στρατιωτικά αρχεία που φυλάσσονται στον πύργο του Vencennes στο Παρίσι από τον ερευνητή Χ. Τσιρκινίδη– της Επιτροπής Κατοίκων των πόλεων Αϊδινίου, Ντενιζλί κ.ά. προς τον Γάλλο πρωθυπουργό διαβάζουμε τα εξής: «…στις 22 Ιουνίου 1920, Κεμαλικοί ενεργώντας στην περιοχή Ναζλή σε συνεργασία με εγκληματίες που ήρθαν από τα Σώκια, προφασιζόμενοι προέλαση του ελληνικού στρατού λεηλάτησαν σπίτια χριστιανών αποκομίζοντας λεία. Κάψανε την πόλη με εκρηκτικά εξαιρώντας τη μουσουλμανική συνοικία και τέλειωσαν την αποστολή τους με σφαγές και βασανιστήρια… Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των αγρίως σφαγιασθέντων και νεκρών κάτω από τα ερείπια ξεπερνά τα 500 άτομα. Το υπόλοιπο πλέον των 3.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, εντελώς απογυμνωμένοι οδηγήθηκαν δια της βίας σε αξιοθρήνητη κατάσταση προς το εσωτερικό… Αδύνατοι γέροι, μη μπορώντας να ακολουθήσουν το καραβάνι σκοτώθηκαν αγρίως καθ’ οδόν. Τα πτώματά τους παραμένουν άταφα… Η τύχη των κατοίκων του Σαράκιοϊ είναι τελείως άγνωστη. Στο Ντενιζλί, 20.000 Έλληνες συγκεντρωθέντες υπέστησαν την ίδια τύχη. Ο άρρην πληθυσμός χωρίς εξαίρεση οδηγήθηκε επί της ερήμου νήσου της λίμνης Εγκιρντίρ. Οι Τούρκοι επεδόθησαν σε λεηλασία, όργια κατά γυναικών και παιδιών. Οι αρχηγοί των Κεμαλικών μαλώνουν για τη διανομή της λείας…. Εξοχώτατε, στο όνομα του ανθρωπισμού παρακαλούμε λάβατε μέτρα για την οριστική απαλλαγή μας από την ανυπόφορη τυραννία, που είναι χωρίς προηγούμενο στις δέλτους της ιστορίας».

dsc04520.JPG (Ορφανά στην Τραπεζούντα. Οι γονείς τους είχαν θανατωθεί από τους εθνικιστές)

Η σφαγή της Σμύρνης

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε το Σεπτέμβριο του 1922 στη Σμύρνη, την ιωνική πρωτεύουσα, κάτω από τα απαθή βλέμματα των συμμάχων μας και ενώ ο ελληνικός στρατός είχε αποχωρήσει, εγκαταλείποντας τους Έλληνες της Ιωνίας στο έλεος των κεμαλικών στρατευμάτων. Όπως γράφει ο Ουϊνστον Τσόρτσιλ: «Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού.»

dsc04557.jpg

(Από ελλαδική εφημερίδα εποχής)

Η προσπάθεια του τουρκικού εθνικισμού για μετατροπή του πολυεθνικού οθωμανικού χώρου σε εθνικό τουρκικό πέτυχε απόλυτα. Ο Μουσταφά Κεμάλ εξέφρασε αυτήν ακριβώς την ομογενοποίηση. Γι’ αυτό εξάλλου τιμήθηκε με την προσαγόρευσή του σε Ατατούρκ, δηλαδή γεννήτορα των Τούρκων. Η εξόντωση των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αποφάσισαν οι Νεότουρκοι στη Θεσσαλονίκη το 1911, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Μουσταφά Κεμάλ.Τα αποτελέσματα όμως ήταν τραγικά για τον ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής. Από τον πληθυσμό των 2.601.312 που ήταν οι Έλληνες στη Μικρά Ασία (Πόντο, Ιωνία και Καππαδοκία) και στην Ανατολική Θράκη πριν το 1914, επέζησαν 1.221.849 -οι οποίοι καταμετρήθηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1928- καθώς και όσοι εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο ή διέφυγαν κατευθείαν σε χώρες του εξωτερικού. Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη -η οποία υπήρξε η μήτρα του τουρκικού εθνικισμού- έμελε να κατοικηθεί από τα θύματά του, αναδεικνύει την ειρωνεία που χαρακτηρίζει πολλές φορές την Iστορία.

Εν κατακλείδι

 

Βασική αρχή για το χαρακτηρισμό μιας πόλης ή μιας περιοχής είναι οι άνθρωποί της. Και οι άνθρωποι που κυρίως κατοικούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι Ίωνες, Πόντιοι, Ανατολικοθρακιώτες και Καππαδόκες -μαζί φυσικά με αρκετούς Βαλκάνιους Έλληνες. Δηλαδή είναι τα θύματα ενός κορυφαίου φασίστα και ρατσιστή που τόσο πολύ φαίνεται να εκτιμάτε. Και τα θύματα αυτά έχουν πλέον λόγο και δεν ανέχονται τον εγκωμιασμό των θυτών τους.

Όσον αφορά την επίσημη Ελλάδα, αυτή δεν πολυασχολήθηκε με τον κεμαλισμό. Τον αποδέχτηκε ως απαραίτητο ιδεολογικό πλαίσιο και ως φυσιολογική μορφή διακυβέρνησης της Τουρκίας. Ένα από τα νεοελληνικά παράδοξα είναι ότι η αντιμετώπισή του ήταν θετική από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Με την ίδια ευκολία που οι παλαιοελλαδικές ηγεσίες μετά το ‘22 αποφάσιζαν να εξοντώσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στην καθ’ ημάς Ανατολή, προτιμούσαν να μετατραπούν οι Πομάκοι σε Τούρκους από το να γίνουν κομμουνιστές, πραγματοποιούσαν το πραξικόπημα στην Κύπρο,, με την ίδια λοιπόν ευκολία ονοματοδοτούσαν παλιότερα προς τιμήν των υπευθύνων της Γενοκτονίας.

 

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 άρχισαν να ακούγονται ευρύτερα οι κριτικές φωνές. Ήταν αποτέλεσμα ενός δημοκρατικού κινήματος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης που εξέφρασε τις μικρασιατικές (ποντιακές και ιωνικές) οργανώσεις και τους απογόνους των προσφύγων του ’22. Το κίνημα αυτό πέτυχε την επίσημη ανακήρυξη από τη Βουλή των Ελλήνων δύο σημαντικών ημερομηνιών ως «Ημέρες Εθνικής Μνήμης»: Τη 19η Μαϊου -ημέρα που ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα- ως ημέρα αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη 14η Σεπτεμβρίου -ημέρα που οι Κεμαλικοί πυρπόλησαν τη Σμύρνη- ως ημέρα αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως λοιπόν βλέπετε, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Προτάσεις, όπως αυτές που είδαμε να διατυπώνονται περί μετονομασίας της οδού Αποστόλου Παύλου σε Κεμάλ Ατατούρκ, ανήκουν σ’ ένα αυταρχικό και αντιδραστικό παρελθόν. Φαντάσου να πρότεινε κάποιος να μετονομαστεί σε κάποια εβραϊκή πόλη μια οδός σε «Αδόλφου Χίτλερ». Όσο και αν δεν το συνειδητοποιείτε η πρότασή σας για την πλειονότητα του λαού της Θεσσαλονίκης είναι αντίστοιχη.

Όμως να ξέρετε ότι ζούμε σε εποχές όπου και η δημοκρατία έχει κατακτηθεί και η κοινωνία των πολιτών εν μέρει λειτουργεί. Κατά συνέπεια θα συναντάτε τον αντίλογο σε κάθε σας βήμα με τον ίδιο τρόπο που οι λαοί που υπέστησαν γενοκτονία (Εβραίοι, Αρμένιοι, Ασσυροχαλδαίοι, Παλαιστίνιοι, ιθαγενείς της Αμερικής και της Αυστραλίας, μουσουλμάνοι του Καυκάσου) αντιμετωπίζουν τους θεωρητικούς απολογητές των θυτών τους.

dsc045451.jpg

 (Κερασούντα. Μνημείο προς τιμήν του Τοπάλ Οσμάν, που έκανε «απελευθερωτικό αγώνα» -σύμφωνα με την τουρκική οπτική- και «εξολόθρευσε τους Ρωμιούς της Μαύρης Θάλασσας και τους πέταξε στην Άσπρη Θάλασσα», όπως αναγράφεται επ’ αυτού. Με τη φόρα πούχουν πάρει  οι οπαδοί  του Τοπάλ Οσμάν, σε λίγο  θα ζητήσουν να τιμήσουν και αυτό το πρωτοπαλήκαρο του Κεμάλ.  Το νου σας, ρε….. Μετά τους εθνο-λαϊκιστές έρχονται οι «οικολογο-λαϊκιστές»!!! )

001_.jpg

http://ecology-salonika.org/talk/viewtopic.php?t=124&sid=457423b5e31a6afae960eb74f41e9f05

http://ecology-salonika.org/lib/?p=421#comment-1242

28/02/2007 - Posted by | -Βιβλίο Ιστορίας, -Ιδεολογικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, -Oικολόγοι-Πράσινοι

127 Σχόλια »

 1. Ναι το άκουσα τον Λεβέντη τον Τρεμόπουλο εχτές. Ο Χάρυ Κλίν του τα σειρε, αλλά αυτός είχε το θράσος να λέει, ότι «αυτά» ανήκουν στο παρελθόν, τώρα κοιτάμε το μέλλον.

  Σχόλιο από ange-ta | 10/02/2007

 2. Ωραία. Ας ονομάσουν και οι Παλαιστίνιοι, στο πνεύμα Τρεμόπουλου βεβαίως-βεβαίως, έναν κεντρικό δρόμο της Γάζας «Αριέλ Σαρόν», προς τιμήν του εκλιπόντος.

  Σχόλιο από Γ.Ρακ. | 10/02/2007

 3. μην το παρεξηγείτε το τρεμόπουλο, άμα ασχολείσαι όλη την ώρα με μεταλλαγμένα…

  Σχόλιο από μπαστουνοκατάπιος | 10/02/2007

 4. Και ο Αλή πασάς ήταν παιδί των Ιωαννίνων…

  και ο Δράμαλης της Λάρισας…

  Κι’ αναρωτιέται ο Αθηναίος γιατί σαρώνει ο Ψωμιάδης! Μα γιατί απέναντι έχει τον Μπουτάρη και τον Τρεμόπουλο. Και λίγο βγάζει.

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 10/02/2007

 5. Αγαπητέ «Πόντε και αριστερά»
  Ξαναδιάβασα το Άρθρο με περισσότερη προσοχή και μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες,
  Γράφεις:

  » Η προοπτική αυτή, που διασφάλιζε εν μέρει τους πληθυσμούς από την πλήρη εξόντωση δεν υλοποιήθηκε τελικά. Η ελλαδική παρουσία στην Ιωνία την περίοδο 1919-1922, ουδόλως ανέτρεψε τα όσα είχαν δρομολογηθεί από το 1908. Ο τουρκικός εθνικισμός, με την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, έδωσε την ύστατη μάχη του, βοηθούμενος από τους μπολσεβίκους, τους Ιταλούς, τους Γάλλους, το μουσουλμανικό κόσμο και τον ελληνικό Διχασμό.»

  Θα με βοηθούσες πολύ για την κατανόηση των γεγονότων, αν μου έλυνες τις παρακάτω απορίες μου.

  Οι μπολσεβίκοι έπαιξαν ενεργό ρόλο στη σφαγή των Ποντίων, ή άφησαν χιλιάδες κόσμο στη μοίρα τους;; Δεν είναι η εποχή, που εμείς είχαμε στείλει στρατό να πολεμήσουν τους μπολσεβίκους, οπότε δεν είχαμε κόσμο για να βοηθήσουμε το ελληνισμό της Ανατολίας; η κάνω λάθος;
  Ποιόν μουσουλμανικό κόσμο εννοείς, πλην βέβαια των Νεότουρκων;;
  Ξεχνάς τους άγγλους στις δυνάμεις που έσπρωξαν με τον τρόπο τους του έλληνες στο νερό στη μικρασιατική καταστροφή, ή δεν τους αναφέρεις από κάποιο λόγο;

  Σχόλιο από ange-ta | 10/02/2007

 6. Μια και ο τίτλος «οδός Κεμάλ, αριθμός 0» είναι δικό μου …κοπυράιτ, και κυρίως επειδή στο ποστ των μτΚ (που είχε γράψει ο Βλάσης Αγτζίδης, βεβαίως) υπάρχουν και 78 ενδιαφέροντα (τα περισσότερα) σχόλια,

  επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στο σύνδεσμο:

  http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/2006/06/0.html

  Τα τωρινά, είναι μια επανάληψη (των προεκλογικών) εκείνων.

  Προσωπικά λυπάμαι, γιατί η Οικολογία αυτο-χειριάζεται με αυτόν τον τρόπο!

  Σχόλιο από Πάνος | 10/02/2007

 7. Το διάβασα το Άρθρο, η απορία μου για τους μπολσεβίκους παραμένει, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
  Από παλιά είχα σκεφτεί, ότι αν ρώσικη επανάσταση γινόταν 20 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα θα ήταν διπλάσια και δεν θα θρηνούσαμε τόοοοοσα θύματα. Θέλω δηλαδή να πώ, ότι οι ιστορικές συγκυρίες ήταν όλες εναντίον μας.
  Συμφωνώ πέρα για πέρα, ότι ο Κεμάλ λίγο διαφέρει από τον Χίτλερ και έτσι πρέπει να περάσει στην ιστορία.
  «Προσωπικά λυπάμαι, γιατί η Οικολογία αυτο-χειριάζεται με αυτόν τον τρόπο» Δεν κατάλαβα τι θέλεις να πείς.
  καληνύχτα και καλή Κυριακή

  Σχόλιο από ange-ta | 11/02/2007

 8. (δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου)
  νομίζω η καλύτερη απάντηση προς στην ιστορία και τα πρόσωπα που συνέβαλαν στις αλλαγές της, είναι να φτιάξουμε ένα κράτος με αυξημένη συνείδηση κι ευαισθησία των κατοίκων της, ένα περιβάλλον με σεβασμό στον «άλλο» με τεχνολογικές υποδομές για το σήμερα και το μέλλον. Με συνείδηση του πόσο ασήμαντοι/σημαντικοί είμαστε (σήμερα)στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με καθαρούς δρόμους (που δεν υπάρχουν), με ανθρώπινα πεζοδρόμια (που δεν υπάρχουν), με μονάδες ανακύκλωσης παντού (που δεν υπάρχουν), με πρόσβαση στη γνώση σε όλους (που δεν υπάρχει), με γνώμη ελεύθερα εκφραζόμενη ακόμα και στο πιο ανώτερο επίπεδο (που δεν υφίσταται), το Κράτος να λειτουργεί σαν Κράτος πέρα από ιδεοληψίες και θρησκοληψίες (που δεν συμβαίνει), επένδυση στη έρευνα σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στην Ιστορία (που δεν υπάρχει)…

  αυτά για να μην πολυλογώ.
  (δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου)

  Σχόλιο από roidis | 11/02/2007

 9. Τρέμω στην ιδέα ότι ένα κομμάτι της οικολογίας και της αριστεράς προβάλλει τον Τρεμόπουλο σαν αντίπαλο δέος στο φαινόμενο λαϊκισμού και εθνοκαπηλείας που ονομάζεται Ψωμιάδης.
  Ο Τρεμόπουλος με την πρότασή του ουσιαστικά προσφέρει βούτυρο στο ψωμί του Ψωμιάδη καιεγκλωβίζει μεγαλύτερα κομμάτια της συντηρητικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης στο μαντρί της συντήρησης.

  Σχόλιο από Allu Fun Marx | 11/02/2007

 10. νομίζω η καλύτερη απάντηση προς στην ιστορία…

  Ναι, ακριβώς αυτά σκεφτόταν ο Τρεμόπουλος, όταν κατέθετε την εν λόγω πρόταση. Τα πεζοδρόμια και την ανακύκλωση.

  (δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου)

  ε, πού να ήσαστε κιόλας !

  Σχόλιο από μπατουνοκατάπιος | 11/02/2007

 11. agne-ta,

  θέλω να πω με τέτοια μυαλά, η οικολογία στην Ελλάδα θα παραμείνει …βολβός, εις τον αιώνα τον άπαντα! Δεν πρόκειται να ανθίσει ποτέ.

  Σχόλιο από Πάνος | 11/02/2007

 12. «‘Οσα η Ευρώπη κι εμείς γνωρίσαμε από τους Οσμανλήδες στους αιώνες, όσα γνωρίζουμε ακόμα, μέρα με τη μέρα, μας υποχρεώνουν, να βλέπουμε πίσω από τους ‘’κλάδους ελαίας’’ των τούρκων στρατηγών και πολιτικών, δόκανα και γιαταγάνια και να λέμε,‘’ Το Χτες (τους) μας σκιάζει, το Σήμερα μας ταράζει, το Αύριο μας τρομάζει’’.Μόνον αν έμπρακτα, μόνιμα, σταθερά αλλάξουν στάση οι Τούρκοι, θα πάψουμε να θεωρούμε πως κάθε τους ενέργεια, ειρηνόφιλη ή πολεμόφιλη, είναι‘’ άθλια παρ’ αθλίων προς αθλίους σκοπούς..’’»
  ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ

  Σχόλιο από ΠΗΓΑΣΟΣ | 11/02/2007

 13. Για να δούμε θα δημοσιεύσεις τον παρακάτω λίβελο (ναι σου αξίζει, και περισσότερο…), μεγάλε αφυπνιστά της «εθνικής μας συνείδησης»???

  Γιατί όπως κατάλαβες ξαναεπέστρεψα στη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνεις….

  Βρε …»θεομπαίχτη», -και της αριστεράς και των προσφύγων– στο Νομαρχιακό Συμβούλιο συζητήθηκε η πρόταση για να τιμηθεί ο Κεμάλ?? ή για να παρθεί απόφαση και να καταδικαστεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο (Παιδείας???) το τελευταίο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού ???!! (στα πλαίσια της πίεσης που εξασκεί όλος ο σύγχρονος συρφετός της πατριδοκαπηλείας, που στη Θεσσαλονίκη κάνει πάρτυ χρόνια τώρα…)

  Αντί να νομίζεις ότι μόνο εσύ είσαι πρόσφυγας και δικαιούσαι (εργολαβικώς μέγα «Ιστορικέ μου»???) θάπρεπε να αρχίσεις να σκέφτεσαι τον «εξαίσιο ρόλο» που έχεις αναλάβει, αριστερέ ψάλτη των ΠαπαθεμελιδοΠανίκοΚαραμπελιάδων!!!. Ξέρεις μέγα Ιστορικέ πόσοι σύλλογοι Ποντίων και «Ποντίων» παίρνουν επιδοτήσεις από τη Νομαρχία του Ψωμιάδη. Αυτός είναι Πατερούλης των Ποντίων ?? Υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις απέναντι στους Ποντίους από αυτό???

  Βρε «θεομπαίχτη» ο Ψωμιάδης δεν αγόραζε σημαίες -και τις χρέωνε στη Νομαρχία- από τη βιοτεχνία του αδερφού του, μοιράζοντάς «εθνικό υλικό» για «εθνικούς σκοπούς» στις παρελάσεις?? Που ήσουν όταν ο Τρεμόπουλος κατήγγειλε τους «επαγγελματίες πατριώτες» συγκεκριμένα? Με αυτόν θα μιλήσεις για την Ιστορία που θα διδαχτεί στα παιδιά μας ?
  Είσαι διπρόσωπος και μέγα υποκριτής!!! Με τους ειδικούς της Ιστορικής επιστήμης μιλάς… για παραλείψεις, λάθη και «αναθεώρηση» της Ιστορίας στο νέο βιβλίο της Ιστορίας. Στην πραγματικότητα ετοιμάζεις «λυντσαρίσματα» στο όνομα της «πατρίδας». Ο Άνθιμος αποφάνθηκε, από του άμβωνος, κατά του Τρεμόπουλου!!! Έκλεισε η Αγία Τριάδα και οι κολαούζοι… Είσαι εσύ, και οι άλλοι κατάπτυστοι, οι ηθικοί αυτουργοί μια νέας «ανώμαλης» κατάστασης που –καιρό τώρα- σχεδιάζετε στη Θεσσαλονίκη. Έχει χρόνια να γίνει μια πολιτική δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, μακαριστέ μου…. !!! Το ξέρεις, μικρόψυχε, οτι το συγκεκριμένο πρόσωπο κυκλοφοράει ελεύθερα με μια βέσπα του ’60 χωρίς συνοδούς, Οτι είναι εκλεγμένος Νομαρχιακός σύμβουλος (μαζί με άλλον ένα ακόμη) και εκφράζει την Οικολογία/Αλλυλεγγύη, ότι πιο προοδευτικό υπάρχει στο χώρο της Οικολογίας, με συνέπεια και επιμονή εδώ και 25 χρόνια στη πόλη μας. Επαίσχυντε, το κρίμα θάναι στο λαιμό σου. Και ξέρω ότι αυτό μπορεί να σε αγγίξει γιατί υπήρξατε συναγωνιστές κάποτε (τρομάρα σου…)

  Σου έγραψα και στη Καλύβα, εγώ και άλλοι, για την εμπάθειά σου. Μάθε «Μέγα ευεργέτη προστάτη-υπερασπιστή των Ποντίων», ότι ο «επικοινωνιακός στραγγαλισμός» της ειρήνης και της μετριοπάθειας, του ξεπεράσματος των ποταμών αίματος στο παρελθόν, της μνήμης με το βλέμμα στο μέλλον, διαμέσου του Τρεμόπουλου (σε αυτή τη φάση) δεν θα περάσει, όσους ελέφαντες και να βγάλεις από το καπέλο σου. Το «επικοινωνιακό λυντσάρισμα» (κατ΄αρχάς…) που προωθείς, εσύ και οι όμοιοί σου, με την αριστερή προβιά, θα σε οδηγήσει εκεί που ανήκεις. Στη μνησικακία, τον κούφιο και επικίνδυνο «πατρωτισμό» σου, στη αναμόχλευση της Ιστορίας μαζί με τις εταιρίες όπλων, στην «απανθρωπιά» και το μίσος.

  Γιατί απευθύνεσαι στο «Θυμικό των μαζών», αναμοχλεύεις σαν την σκατόμυγα τα πιο «άγρια ένστικτα της μάζας» για μπορείς να κορδώνεσαι «Ιστορικός» ανάμεσα στους Ιστορικούς. Από αυτούς έχεις πάρει τη απάντηση. Και ψελλίζεις, ψάχνεις για συμμαχίες και μέτωπα. Κάνε τα μέτωπά σου υποκριτή και δόλιε. Κάθε σπίλωση από εσένα και τους ομοίους σου με την αριστερή προβιά είναι λιθαράκι κουράγιου και αγωνιστικότητας.

  Η Εξίσωση του Κεμάλ με τον Χίτλερ («γενοκτονίες ο ένας γενοκτονίες» ο άλλος) νομίζεις ότι στρέφει την μάζα των θεσσαλονικέων να μας θεωρήσει χιτλερικούς και Τουρκόφιλους, προδότες και Κεμαλικούς, ανιστόρητε!!! Εσύ είσαι που δίνεις συγχωροχάρτι στον Χίτλερ τσουβαλιάζοντας μαζί του ότι σου περάσει από το νου. Μήπως ο Νικηταράς (ο επονομαζόμενος Τουρκοφάγος) μπορούν οι τούρκοι «ιστορικοί» (τρομάρα σου!!!) να τον περιφέρουν ως Χίτλερ ???

  «Η πλειοψηφία των έγκυρων ιστορικών της χώρας μας τον θεωρούν μεγάλο αναμορφωτή της σύγχρονης Τουρκίας. Τα σχολικά μας βιβλία (π.χ Ιστορία Γ΄ Λυκείου) τον θεωρούν εκσυγχρονιστή-εθνικιστή ηγέτη. Για την Γενοκτονία των Αρμένιων (και τις σφαγές των Ποντίων -ξεκινούν το 1915) κύριοι υπεύθυνοι ήσαν οι Νεότουρκοι (Ο Κεμάλ φθάνει στον Πόντο το 1919) και η απάνθρωπη διαχείριση του καλλιεργημένου μίσους που μετατρέπει τους ανθρώπους στα πιο άγρια και αιμοσταγή ζώα. Οι σοβιετικοί θεωρούσαν τον Κεμάλ ηγέτη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και συνήψαν μαζί του σύμφωνο συνεργασίας το 1921. Αν θεωρήσουμε τον Κεμάλ ως τον μεγαλύτερο σφαγέα του ελληνισμού, δεν θεωρούμε ως τουλάχιστον ανιστόρητους (προδότες, μήπως είναι καλύτερα???) το σύνολο των ελλήνων πολιτικών με πρώτο τον Ελ. Βενιζέλο, που τον θεωρούσαν μεγάλο πολιτικό ηγέτη; (Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που έχει τις ίδιες απόψεις, τον έχει αναλάβει ο Παρασκευαϊδης, έτσι?)

  Την εξίσωση Κεμάλ=Χίτλερ ποιος Ιστορικός, -εκτός από την αφεντιά σου (τρομάρα σου) και τον Καραμπελιά- ποιος άλλος την υποστηρίζει πολεμοκάπηλε??? Αν νομίζεις οτι θα καταφέρεις να μας μπερδέψεις με τους Κεμαλικούς, είσαι βαθειά νυχτωμένος. Δεν είμαστε τυχαίοι! Γιατί, παμπόνηρε, το να μην αποδέχεσαι ότι Χίτλερ=Κεμάλ δεν σημαίνει οτι ο Κεμάλ είναι «καλός άνθρωπος». Αριθμητική δεν σου μάθανε?? ένα αγγούρι και μια ντομάτα δεν κάνουν ούτε 2 ντομάτες ούτε 2 αγγούρια.

  « Να θάψουμε οριστικά το ματοβαμένο παρελθόν!!!

  Όσοι από μας έχουν βιώσει στην οικογένειά τους το προσφυγικό δράμα, θα έπρεπε να ορκίζονται στο όνομα της συνεννόησης και της μετριοπάθειας.

  http://ecology-salonika.org/lib/?p=421#comments

  Κανείς δεν ξεχνά τα ιστορικά γεγονότα αλλά δεν μπορεί οι περιπέτειες του παρελθόντος να καθορίζουν το παρόν και να εμποδίζουν την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ειρηνικού μέλλοντος.

  Ροΐδη με εκπλήσσεις !!!, ένας σοβαρός και σκεπτόμενος άνθρωπος σαν και εσένα πως μπορεί να είναι τόσο απληροφόρητος και να αναμασά ότι του προσφέρουν. Κρίμα…

  Σχόλιο από bioannis | 11/02/2007

 14. Επιτέλους το κατάλαβα!

  Αυτός ο λεβέντης ο Τρεμόπουλος είναι οικολόγος!!
  Γι αυτό θεωρεί τον Κεμάλ ήρωα. Έσφαξε τόοοοοοοοσο κόσμο, για να αραιώνουμε. Η οικολογική γραμμή. Όσο πιο λίγοι επί της γης, τόσο λιγότερο τη βρωμίζουμε!!!

  Και γώ που νόμιζα, ότι με ειρωνεύεσαι που το παίζω οικολόγρια. Ομως για να μιλήσουμε λιγάκι σοβαρά, η οικολογία σε παγκόσμια κλίμακα δεν βλέπει μπροστά της. Νομίζει, ότι θα πεί σώστε τις ακούδες (και γω το υποστηρίζω, μέχρι θανάτου) και το θέμα τέλειωσε!

  Σχόλιο από ange-ta | 11/02/2007

 15. @bioannis

  Δεν μπορούμε να συμβιώσουμε στην Ε.Ε. με την Τουρκία, αν αυτή δεν παραδεχτεί (όπως αντίστοιχα έπραξε η Γερμανία και αυτό-λυτρώθηκε από το ολοκαύτωμα) την γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των ελληνοκυπρίων.
  Δεν μπορούμε να συζητάμε για την είσοδο της Τουρκία στην Ε.Ε., εάν δεν ελευθερωθεί η Β. Κύπρος
  Εμείς σαν έλληνες, που σέβονται την ειρήνη και την ιστορία, θα πρέπει να τα απαιτήσουμε.

  Αν συμβεί αυτό τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε:

  « Να θάψουμε οριστικά το ματοβαμένο παρελθόν!!!

  Ολα τα άλλα που γράφεις είναι ένας θυμός, που δεν έχει καμία αξία και απλά μας λές ότι έχεις χάσει τον έλεγχο.
  Σύνελθε και σκέψου.

  Σχόλιο από ange-ta | 11/02/2007

 16. Ακριβώς… θυμός και αγανάκτηση:
  Διαβάστε την ανακόίνωση του Γραφείου τύπου του Λάος (γιατί ο Λαός είναι άλλο πράγμα)
  «Όσο επικρατούν οι ιδέες Τρεμόπουλου τόσο πρέπει να τρέμει η Ελλάδα. ʼγαλμα ,λοιπόν, για τον ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ.. Γιατί όχι και για άλλους σφαγείς του Ελληνισμού. Φερ’ ειπείν ο Χίτλερ.

  Ντροπή. Όλα αυτά είναι προϊόν της ανοχής των κυβερνώντων στις έμπρακτες μεθοδεύσεις καταλύσεως του εθνικού φρονήματος από τους αριστεριστές, που λειτουργούν ως Δούρειοι Ίπποι των νεοταξικών σχεδιασμών .

  Ας το συνειδητοποιήσει ο Λαός ευρισκόμεθα προ πολιορκίας Αντιεξουσιαστών. Κουκουλοφόροι και οι ξενόφερτες ορδές των αναρχικών μαζί με τον Τρεμόπουλο και κάποιους καθηγητάδες επιχειρούν την άλωση της πολιτικής και την άμβλυνση των αντανακλαστικών τους.»
  http://www.laos.gr/press/press090207_4.htm

  Σας το λέω… το κρίμα στο λαιμό σας….!

  Σχόλιο από bioannis | 11/02/2007

 17. @bioannis,
  έγραψες: Κανείς δεν ξεχνά τα ιστορικά γεγονότα αλλά δεν μπορεί οι περιπέτειες του παρελθόντος να καθορίζουν το παρόν και να εμποδίζουν την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ειρηνικού μέλλοντος.

  αυτά που γράφεις παραπάνω Ακριβώς ήθελα να πω με το σχόλιο μου.
  Με παρεξήγησες αγαπητέ!

  (δεν είχα βλέπεις διάθεση να γράψω περισσότερα…)

  Σχόλιο από roidis | 11/02/2007

 18. Κλάσανε μέντες (κοινώς clasus mentis) οι εκσυγχρονιστάδες με το ξεφτιλίκι που έχουν πάθει στο θέμα του βιβλίου της ιστορίας της στ’ δημοτικού, με τις δηλώσεις Μπουτάρη παλιότερα, με τις δηλώσεις Τρεμόπουλου προχθές, με το γενικώτερο «ξεβράκωμα» που έχει υποστεί η αλητεία τους. Εκνευρίστηκαν κι’ έχουν αρχίσει να βρίζουν «κλαψομουνίζοντας» παράλληλα… Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε για το φαινόμενο, «παπαριές αχταρμά» για το επιφαινόμενο.

  Παραλληρούν για το ποιός είναι πιό πόντιος, γιατί να δίνει ο Ψωμιάδης λεφτά στους πόντιους (ας δίνει όμως η Ντόρα στους μουσουλμάνους), γιατί αισθάνονται ότι «κινδυνεύουν» απ’ αυτούς που βρίζουν αλλά εμείς πρέπει να τους υποστηρίξουμε σ’ αυτό αλλιώς είμαστε θεομπαίχτες!!!, «καταγγέλουν» τους επαγγελματίες πατριώτες άρα μπορούν να είναι επαγγελματίες προδότες (εκτός κι’ αν είναι επαγγελματίες μαλάκες…), τόχουν ρίξει στην ψυχιατρική κατηγορώντας τους αντιπάλους για ψυχωτικούς όταν δεν τους κατηγορούν για «σκοτεινές επιθυμίες» λυντσαρίσματος, κραβγάζουν για προβιές, σκατόμυγες, σκατόψυχους, επαίσχυντους, ένα σωστό πανηγύρι!!!

  Θα σ’ αφήσω ν’ απαντήσεις αριστεροπόντιε, στον παραληρούντα σχολιαστή σου. Άλλωστε εγώ δεν τα καταφέρνω καλά στις ψυχοθεραπείες… Θα πάρω όμως το σχόλιό του και θα το κάνω φέϊγ –βολάν. Και θα με βοηθήσουν κάτι παλληκαράκια στη Σαλονίκη να το μοιράσουμε, ώστε να γελάσει η συμπρωτεύουσα με το χάλι τους!

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 11/02/2007

 19. 0. Προσφυγικό διαβατήριο: ο παππούς μου κυνηγήθηκε στη Ινέμπολη κατά τους διωγμούς των Ποντίων.
  1. Όταν, πριν μερικά χρόνια, βρέθηκα στη Σμύρνη δυσκολεύτηκα να αντιληφθώ γιατί οι Τούρκοι (το τουρκικό κράτος) τιμούσε τον Κεμάλ ως “απελευθερωτή της χώρας από τους κατακτητές”. Η εκπαίδευση που είχα δεχθεί δεν μου επέτρεπε να καταλάβω στοιχειωδώς τον επίσημο τρόπο της σκέψης της γείτονος χώρας. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσουμε: τα παιδιά μας να καταλαβαίνουν το γείτονα, γιατί διαφορετικά θα πέφτουν σε γκάφες και θα αθροίζουν λάθη και απώλειες.
  2. Έφταιγα εγώ που δεν καταλάβαινα ή το τούρκικο κράτος παραποιεί την Ιστορία; Μήπως υπήρχαν δύο όψεις του ιδίου γεγονότος και αναλόγως του σημείου θέασης, μπορεί ένας να βλέπει 6, εκεί που άλλος κυττάει 9;
  Πράγματι: μετά την ήττα στον Α’ Παγκόσμιο, στα συντρίμια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχαν 3 στρατοί κατοχής: Άγγλοι στο σημερικό Ιράκ, Αραβία (πετρέλαια) και την Παλαιστίνη, Γάλλοι σε Κιλικία και Συρία (δημιούργησαν το Λίβανο και αποχώρησαν) και Έλληνες στα Μικρασιατικά παράλια. Ο Κεμάλ ανασυγκροτεί ένα στρατό και περισώζει (για τους Τούρκους)Κιλικία και Μικρασία. Το νέο βιβλίο Ιστορίας (Στ’ Δημοτικού) αναφέρει λοιπόν ορθά ότι ο Κεμάλ “άρχισε τον απελευθερωτικό αγώνα των Τούρκων”.
  3. Άνθρωποι που δεν αποσκοπούν στο να ζήσουν ειρηνικά με το γείτονα βλέπουν μόνο 6, “φτύνουν κατάμουτρα” (Ψωμιάδης)ή κατασκευάζουν ψέματα (δήθεν πρόταση για άγαλμα του Κεμάλ). Άνθρωποι που θέλουν ειρηνική συνύπαρξη θάβουν το τομαχόκ του πολέμου, προσπαθούν να είναι ενήμεροι για το πως βλέπει τα πράγματα η άλλη πλευρά και χαράσουν μια ψύχραιμη και αμοιβαία συμφέρουσα πολιτική συνύπαρξης. Αντικειμενικά ή από επιδίωξη υπηρετούν καλύτερα το εθνικό συμφέρον τους. Οι άλλοι, από το 1922 είναι ανίκανοι να αναλάβουν την ευθύνη ξεριζωμού Ελλήνων από εστίες 27 αιώνων. Όπως άλλοι που, επιδίωκοντας Ένωση της Κύπρου οδήγησαν σε διχοτόμησή της. Γιατί μη γνωρίζοντας Ιστορία δεν θέλουν και να μάθουν. Και αξιώνουν να μη μάθουν και τα παιδιά μας. Οι πατριδοκάπηλοι!

  Σχόλιο από Πάνος Λιβέρης | 11/02/2007

 20. Οι ΠΑΤΡΙΔΟΠΩΛΕΣ δεν κοιτάνε ποτέ πίσω… Πάντα προστά! Γιατί ότι έχει πωληθεί, έχει πωληθεί…

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 11/02/2007

 21. «Θα πάρω όμως το σχόλιό του και θα το κάνω φέϊγ –βολάν. Και θα με βοηθήσουν κάτι παλληκαράκια στη Σαλονίκη να το μοιράσουμε, ώστε να γελάσει η συμπρωτεύουσα με το χάλι τους!» Θα σου είμαι ευγνώμων Γκριζογιώργο αρχηγέ… άντε να δούμε, θα το κάνεις???

  Σχόλιο από bioannis | 11/02/2007

 22. Το να έχει κανείς διαφορετική πολιτική ή ιστορική άποψη από σένα τον «πρόσφυγα» δεν είναι «ρατσιστικός αντιπροσφυγικός λόγος»… Μην τρελλαθούμε! Είναι αηδιαστική αυτή η πατριδοκαπηλεία, αυτή η κλάψα, αυτή η ανούσια επίκληση της ιδιότητας του πρόσφυγα!

  Να βγάλω κι εγώ το προσφυγικό μου διαβατήριο; Ή την άδεια παραμονής και εργασίας που μου χορήγησε η χώρα που ζω; Θα το θυμηθώ όταν αποκτήσω κτηματικές διαφορές με κάποιον!

  Σχόλιο από Νίκος Γενημάκης | 12/02/2007

 23. Δεν έχω τίποτα κατά του «πάθους» σε μια συζήτηση – ίσα ίσα! Λέω όμως (με το θάρρος της παλαιάς φιλίας των μτΚ και της καλύβας με το παρόν ιστολόγιο, αλλά και με ορισμένους από τους παθιασμένους σχολιαστές) ότι κάποιες φορές πρέπει ο κάθε συνομιλητής να τραβάει και λίγο …χειρόφρενο!

  Μη το πάρει κανείς προσωπικά – γενικά μιλάω.

  (…για προσωπική χρήση του καθενός!)

  Σχόλιο από Πάνος | 12/02/2007

 24. @ τρεμοπουλόπαιδα

  Ότι θα το κάνω – την κατάλληλη στιγμή για μένα και την χειρότερη για σας – να είσαι σίγουρος!

  Επειδή όμως δεν έχω φωτογραφία να παραθέσω, σκέφτομαι να βάλω μια δική μου, μεταξύ αφαλού και γονάτων, καρεδάκι 3/4. Ταιριάζει…

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 12/02/2007

 25. @ bioannis
  Δεν σε ξέρω αγαπητέ μου, διάβασα όμως το σχόλιο σου στο ποστ του Πόντου και Αριστερά. Κάπου ψιλοκατάλαβα ότι προσπαθείς να υποστηρίξεις τη θέση του Τρεμόπουλου, με λεκτικές επιθέσεις που μου θύμισαν »εποχή» μεταπολίτευσης σε φοιτητικά αμφιθέατρα….
  Κατέβασες το επίπεδο, ενός καλοδουλεμένου ποστ (άσχετα αν δεν συμφωνείς)στο επίπεδο παλιάς λαχαναγοράς (γιατί τώρα αργοσβύνει με τα Carfoure..) Και σε ρωτώ:
  Ποιές είναι οι νηφάλιες θέσεις σου για τη »πρόταση» Τρεμόπουλου;
  Συμφωνείς και αν ναι γιατί, ή όχι με αυτή;
  Πώς δέχεσαι, αν δέχεσαι, τις ενέργειες του Κεμάλ, που κανένας δεν αμφισβητεί ότι είχε ικανότητες, αλλά και πρόγραμμα, αυτό της κάθαρσης των περιοχών που κατοικούσαν οι »αλλόθρησκοι» (βλέπε Πόντο, Τραπεζούντα, Αρμενία κ.λ.π);
  YIKIN, KIRIN, GIAVOURDUR (μτφ. σπάστε, γκρεμίστε είναι Γκιαούρης) φώναζαν 50.000 Τούρκοι στη Πόλη το βράδυ στις 6-9-1955 όταν έγινε το τελευταίο προγκρόμ των Ελλήνων, πιστοί στο σύνθημα του Πατερούλη τους του Κεμάλ ΜΠΙΖ ΜΠΙΖΕ ΜΠΕΝΖΕΡΙΖ (μτφ. Εμείς μοιάζουμε με μας).
  Εθνοκάθαρση λέγεται αυτή η ενέργεια, ομογενοποίηση των πληθυσμών των Ανατολικών και Βορείων παραλίων χωρών της παλιάς και πεθαμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε πρόγραμμα να κάνει και το έκανε.
  Τα λοιπά που γράφεις για σύμφωνα φιλίας με τον Ε. Βενιζέλο κ.λ.π, νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος και διαβασμένος για να τα εντάξεις στη σφαίρα των επιχιερημάτων σου. Στην διπλωματία είναι πράγματα που λέγονται και δεν εννοούνται και τούμπαλιν.
  Αν αυτόν τον άνθρωπο (ξαναλέω με πολλές ικανότητες) που έκανε στους ελληνικούς και όχι μόνο πληθυσμούς, εθνοκάθαρση (και μη μου πείς ότι όλο το γαλλικό πολιτικό σύστημα τρελάθηκε που αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων), ο Τρεμόπουλος θέλει να τον ανακυρήξει »Σαλονικιό» τότε να πάρει τους 684 ψηφοφόρους του ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΜΑΖΙ και να πάτε για ποδηλατάδα, αγαπητέ μου bioannis.

  ΥΓ1

  Για τα λοιπά που γράφεις, του Πανίκα και του ΛΑΟΣ, δε θα διαφωνήσω και πολύ, αλλά οι ανιστόριτες εναλλακτικο-οικολογικές σας τσιρίδες, ρίχνουν νερό σε νερόμυλους αλλωνών.
  Η ιστορία bioannis, όσο και αν θέλουμε (θέλετε ή θέλουν), δεν αλλάζει επειδή μας ψήφισαν 684 »πρωτοπόροι» της εναλλακτικής καλλιέργειας λαχανακίων βρυξελών (και ότι καταλάβαμε, καταλάβαμε).
  Θα περίμενα (περιμένω), αφού ηρεμήσεις, με ιστορικά στοιχεία να αντιμετωπίσεις όσα ο Πόντος και Αριστερά έγραψε, με αφορμή τις σκέψεις Τρεμόπουλου.

  ΥΓ2

  Δεν έχω καμμία σχέση με το μπλογκ αυτό, αλλά και δε συμφωνώ σε όλα όσα γράφει. Απλά το επίπεδο δε πρέπει να το ρίχνουμε τόσο χαμηλά, αν θέλουμε να έχουμε αρθρωμένο λόγο.

  Σχόλιο από ΠΗΓΑΣΟΣ | 12/02/2007

 26. vangelakas

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 12/02/2007

 27. Ελπίζω να θεωρήσετε ότι το α’ μέρος του αφιερώματος στον Τρεμόπουλο… ήταν αντάξιο της Σκέψης του για τον μεγάλο, τον πρωτοπόρο οικολόγο, Μουσταφά Κεμάλ τον Ατατούρκ….

  Κάποια οφειλόμενα σχόλια και απαντήσεις σε κάποιους από τους σχολιαστές:

  ange-ta Το ζήτημα των σοβιετοκεμαλικών σχέσεων, αλλά και των όσων διαδραματίστηκαν στο επαναστατικό μπολσεβικικό στρατόπεδο μέχρι τη συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ, αποτελούν θέματα εξαιρετικής ιστορικής σημασίας. Να τονίσουμε ότι εντός της Αριστεράς μας, ποτέ δεν έγινε συζήτηση σε βάθος για όλα αυτά και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε το μεθοδολογικό εργαλείο του ιστορικού υλισμού. Ακόμα και στο περίφημο έργο του Ψυρρούκη, το στοιχείο που προκαθόρισε το στόχο που θα έπρεπε να εξυπηρετηθεί ήταν η κομματική υποχρέωση (ως διδακτορική διατριβή στην Τσεχοσλοβακία) -όπως αναγνώρισε δημόσια και ίδιος μετέπειτα και προσπάθησε εν μέρει να αποκαταστήσει στη δεύτερη έκδοση. Εδώ προσπαθήσαμε, σε κάποια πρωτόλεια κείμενα, να θέσουμε τα βασικά ερωτήματα και να κάνουμε κάποιες υποθέσεις εργασίας.

  Όσον αφορά το ζήτημα της σοβιετοτουρκικής προσέγγισης (απολύτως θεμιτής στο πλαίσια της ρεάλ πολιτίκ), αυτή καθορίστηκε από την διαπάλη στο εσωτερικό του μπολσεβικικού χώρου. Συγκεκριμένα, μετά την Επανάσταση υπήρξαν δύο γραμμές: η συνέχιση του πολέμου και η μετατροπή του σε επαναστατικό (κάτι που θα έφερνε την Επανάσταση στην καρδιά της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης και θα απέτρεπε την ήττα του γερμανικού κινήματος) και η άλλη η άνευ όρων συνθηκολόγηση με τη Γερμανία και η ικανοποίηση όλων των απαιτήσεών της. Η πρώτη άποψη, πλειοψηφική στην Κ.Ε., υποστηρίχθηκε από όλη της Αριστερά, τον Τρότσκι και τους Αναρχικούς. Η δεύτερη από τον Λένιν. Έπρεπε να συγκαλέσει τρεις φορές την Κ.Ε. για να καταφέρει να περάσει με έντονες πιέσεις και εκβιασμούς τη δεύτερη άποψη. Έτσι υπεγράφη η Συνθήκη του Μπρεστ (φεβρουάριος ’18. Δόθηκε στους Γερμανούς όλη η Ουκρανία και η Κριμαία, Στη νεοτουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία οι περιοχές Καρς και Αρνταχάν του Καυκάσου και ο Ανατολικός μικρασιατικός Πόντος. (Μόνο η νίκη των «συμμάχων», 8 μήνες αργότερα, επέτρεψε τις περιοχές που παραχωρήθηκαν στους Γερμανούς να ενσωματωθούν στο νέο σοβιετικό κράτος.)

  Για το θέμα αυτό κάποια στιγμή θα ανεβάσουμε ένα ξεχωριστό ποστ (αφιερωμένο στη Ρόζα Λούξεμπουργκ)

  Όταν λέμε «μουσουλμανικό κόσμο», δεν εννοούμε μόνο τις οθωμανικές μουσουλμανικές μάζες που κινητοποίησε ευφυέστατα ο Κεμάλ (παρότι αντιισλαμιστής) για να κάνουν «τζιχάντ κατά των απίστων» που είχαν τολμήσει να αποβιβαστούν στην «ιερή γη», αλλά κυρίως τους μουσουλμάνους των βρετανικών αποικιών (σημερινή Ινδία, Πακιστάν, Μπάγλαντες) που ξεσηκώθηκαν για να αποτρέψουν την διάλυση του χαλιφάτου (της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) από τους «απίστους». Αυτός ήταν ο λόγος που οι Βρετανοί δεν επέτρεψαν τον ελληνικό στρατό να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη (κάτι εξαιρετικά εύκολο εκείνη την εποχή). Γιατί ήταν η πρωτεύουσα του ισλαμικού κόσμου!

  Και ένα τελευταίο: Αυτό που έγραψες «Αυτός ο λεβέντης ο Τρεμόπουλος είναι οικολόγος!!
  Γι αυτό θεωρεί τον Κεμάλ ήρωα. Έσφαξε τόοοοοοοοσο κόσμο, για να αραιώνουμε. Η οικολογική γραμμή. Όσο πιο λίγοι επί της γης, τόσο λιγότερο τη βρωμίζουμε!!!»
  είναι εξαιρετικό. Μάλλον κορυφαίο!

  Τις τελευταίες μέρες μου τριγύριζε στο μυαλό ως η εισαγωγή στο β’ αφιέρωμα στον Τρεμόπουλο: Γιατί ο Κεμάλ ήταν οικολόγος!!!

  Πάνο σ’ ευχαριστούμε για τον τίτλο. Παράλειψη σοβαρή η μη αναφορά, sorry! Και αιτία, η βιασύνη… για να καλύψουμε την επικαιρότητα!!!

  Roidis Συμφωνώ απολύτως με το πρώτο σου σχόλιο. Και θα συμπλήρωνα ότι όλα αυτά που υφιστάμεθα στο επίπεδο του σεβασμού των θυμάτων της γενοκτονίας στην Ανατολή, είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της ακαταστασίας, του θράσους και της έλλειψης κάθε σεβασμού. Δες τη διαφορά μεταξύ της αξιοπρεπούς μεταχείρισης της ιστορικής μνήμης στην Ευρώπη, των Εβραίων και των Αρμενίων, και στην απίστευτη ύβρι που συνεχίζει να υπάρχει στην Ελλάδα… Εάν δεν βρούμε μια κοινή γλώσσα με διάφορους Βαλκάνιους συμπολίτες μας, και εάν δεν μάθουν να σέβονται τα θύματά μας -ας μην τα αναγνωρίζουν και ως δικά τους, δεν πειράζει!- συνεχώς θα μετατρέπουν την παλιά ιστορία σε φαντάσματα που μας στοιχειώνουν. Μα όλο το ζήτημα, είναι ζήτημα ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ! Διάφοροι απολογητές των γενοκτονιών, τύπου Τρεμόπουλου, δημιουργούν το πρόβλημα…… και εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την ακροδεξιά, η οποία έχει σοβαρότατες ιστορικές ευθύνες για τη γενοκτονία….

  Allu Fun Marx Συμφωνώ απολύτως. Αυτό είναι το κλειδί ερμηνείας για την κυριαρχία της κακογουστιάς και του λαϊκισμού στη Θεσσαλονίκη: Γιατί οι αντίπαλοί τους είναι το ίδιο αποκρουστικοί!

  gregykapogeorge Ευχαριστούμε για τις παρεμβάσεις.

  Ήταν ακριβώς ότι χρειάζονταν σε ΄κείνη τη στιγμή! ..και γι’ αυτό το είδος ανθρώπου: του θρασύτατου, ξερόλα νεοέλληνα, που την παλιά του ολοκληρωτική δομή την μεταφέρει σ’ ότι νέο του γυαλίσει τυχαία… Είναι το είδος, που γενικά πρέπει να αποφεύγεις, γιατί όπως λένε και οι Πόντιοι: «Α’σό να γαμείς παλαλόν, κάλιον να γαμεί σε αχουλής!»

  Πάνο Λιβέρη Ισχύουν όλα όσα έχω γράψει στον Ροϊδη. Δε θάβεις το τομαχόκ του πολέμου εξυμνώντας τον κορυφαίο του τουρκικού εθνικισμού, που μέσα στη τουρκική Βουλή, το ’23, δήλωσε επισήμως «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε!» (τους χριστιανούς από την Ανατολή) Ολοκληρώνοντας το σχέδιο των εθνικιστών του ’11!!!

  Και ακόμα να μην ήταν ένοχος γενοκτονίας ο Κεμάλ Ατατούρκ… Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζεις ότι είσαι οικολόγος και να εξυμνείς ένα στρατοκράτη;

  Νίκος Γενημάκης. Είναι πατριδοκαπηλεία να ζητάς το αυτονόητο; Το δικαίωμα στη μνήμη, το σεβασμό των θυμάτων και της Ιστορίας και την καταδίκη του εθνικισμού, που φταίει για όλα. Όχι, όμως μόνο του δικού σου εθνικισμού, αλλά και του τουρκικού, που υπήρξε εξαιρετικά βίαιος και σκληρός. Και τους χριστιανικούς πληθυσμούς από 4 και κάτι εκατομμύρια, τους μείωσε σε κάτι χιλιάδες και συνεχίζει να τους εξοντώνει (βλ. Χραντ Ντικ).

  Είναι πατριδοκάπηλοι οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι; «Αηδιάζεις» με τη διεκδίκηση του σεβασμού της μνήμης και το αποκαλείς «πατριδοκαπηλεία» και δεν αηδιάζεις ειλικρινά με την οικολογοκαπηλεία που εξειδικεύεται ο Τρεμόπουλος! Τι δουλειά έχει ο οικολογικός χώρος στην υπεράσπιση ενός φασίστα; Τη μνήμη των θυμάτων έπρεπε να υποστηρίζει ενάντια σ’ όλους τους αναθεωρητές!

  Χάρηκα, που είδα ότι έχεις ευαισθησία για το Ολοκαύτωμα και δεν το αποκρύπτεις. Φαίνεται ότι έχουμε κάποιες παρόμοιες ευαισθησίες!

  Όμως γιατί έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά; Αυτό που έγινε με τους Εβραίους από τους Ναζί το πραγματοποίησαν, 20 χρόνια μόλις πριν, οι Νεότουρκοι εθνικιστές κατά των χριστιανικών κοινοτήτων. Με τεράστιο αριθμό θυμάτων και για τους ίδιους «εθνικούς» και ταξικούς λόγους!

  Βγάλε το προσφυγικό σου διαβατήριο, και εκτίμησε το τι σημαίνει!!! Είναι προϋπόθεση για να πάει ο καθένας παραπέρα…

  Πήγασος. Τόπιασες το φαινόμενο! Μόνο που οι τρεμοπουλικοί δεν είναι «εναλλακτικοί οικολόγοι». Υπήρξαν και αυτοί μια συνιστώσα (από τις πολλές) ενός μεγάλου, αλλά άτυχου πειράματος…

  Γ.Ρακ. Εξαιρετική η ιδέα σου: Οδός «Αριέλ Σαρόν» σε μια κεντρική οδό της Γάζας. Γιατί όχι; Νομίζω ότι οι Παλαιστίνιοι θα εκτιμήσουν δεόντως τους νέους φωτεινούς δρόμους στη σκέψη, που ανοίγονται στη Θεσσαλονίκη!!!!!!!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/02/2007

 28. Αγαπητέ Πόντε και Αριστερά,
  Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.

  Εχτές ξαναείδα το ΑΡΑΡΑΤ, για να θυμηθώ τον Κεμάλ.
  Είναι εντυπωσιακή η απάντηση που δίνει ο Αζναβούρ στο τούρκο, που ρωτάει,
  «μα αυτά είναι παρελθόν γιατί να τα θυμόμαστε»;

  «Γιατί, ο Χίτλερ», προκειμένου να στηρίξει το ολοκαύτωμα είπε, «ποιος θυμάται σήμερα την γενοκτονία των Αρμενίων».

  Επίσης «μα εμείς, όπως και οι έλληνες ήμασταν πολίτες του ίδιου κράτους, δεν είχαμε πόλεμο με το τούρκικο κράτος»

  «Ούτε οι Εβραίοι είχαν πόλεμο με τους Γερμανούς»

  Σχόλιο από ange-ta | 12/02/2007

 29. Για να δούμε θα το δημοσιεύσεις και αυτό…

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΝΟΙΧΤΗ
  ΟΧΙ ΤΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ

  Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον καλύτερο αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης επέλεξε να μας κάνει μαθήματα ιστορίας. Ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης των βιβλίων της ΣΤ’ Δημοτικού επειδή «ο Κεμάλ αναφέρεται ως ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων». Η απάντηση του νομαρχιακού συμβούλου της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλη Τρεμόπουλου, που απλά υπενθύμισε κάποιες αυτονόητες αλήθειες, αντιμετωπίστηκε με τις ύβρεις που ταιριάζουν στην αντιδραστική εθνικιστική κλίκα της οποίας ηγείται ο κ. Ψωμιάδης. Πρόθυμοι σύμμαχοι τους οι μεγαλοδημοσιογράφοι των ΜΜΕ (πχ Καψής και Πρετεντέρης) που έδωσαν ρεσιτάλ κατασυκοφάντησης, όπως άλλωστε κάνουν ενάντια στις φοιτητικές κατα-λήψεις.
  Όσο κι αν τους ενοχλεί, όμως, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της επανάστασης των Νεότουρ-κων και του Κεμάλ Ατατούρκ, είναι η πόλη της πολυεθνικής Φεντερασιόν και του Αβραάμ Μπεναρόγια, είναι η πόλη των χιλιάδων προσφύγων, των μουσουλμάνων που διωχτήκαν απ’ αυτήν και των Ελλήνων που ήρθαν. Είναι η πόλη της ηρωικής εργατικής εξέγερσης του Μάη του 1936 και των χιλιάδων Εβραίων που οδηγήθηκαν στη δολοφονία των ναζιστικών κρεματορίων και που με τις περιουσίες τους οργανώσανε πλιάτσικο οι συνένοχοι εκείνου του εγκλήματος, οι δωσίλογοι της κατοχής.
  Ο κ. Ψωμιάδης και η παράταξή του είναι οι σημερινοί συνεχιστές των εθνικιστικών συμμοριών και του αντικομουνιστικού παρακράτους που οργάνωσε συστηματικά από το μεσοπόλεμο, σε συνεργασία με την επίσημη Εκκλησία, όλα αυτά τα εγκλήματα ενάντια στους λαούς και το εργατικό κίνημα της πόλης:
  – Οργάνωναν δικαστικές διώξεις και επιθέσεις, ακριβώς 15 χρόνια πριν, ενάντια στην αριστερά, και στα μέλη της ΟΣΕ (την οργάνωση από την οποία προήλθε το ΣΕΚ), που κυκλοφορούσε το βιβλίο «Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη», ξεσκεπάζοντας τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και τα εθνικιστικά ψέματα.
  – Έδωσαν μετά από δεκαετίες βήμα και νομιμοποίησαν ναζιστικές οργανώσεις σαν τη «Χρυσή Αυγή» και συνεργάτες της χούντας σαν τον κ. Μάρτη και τον κ. Πλεύρη.
  – Οργάνωσαν το 1994 ομάδες φανατικών θρησκόληπτων να εισβάλουν στη Ροντόντα, για να κάνουν με τη βία ελληνικά και τα λίγα μνημεία που έμειναν όρθια από την εθνικιστική μανία τους.
  – Έκαναν κηρύγματα μίσους ενάντια στους μετανάστες από την Αλβανία, συνένοχοι της απάνθρωπης εκμετάλλευσής τους από τους εργοδότες.
  – Οργάνωναν καμπάνια ενάντια στον μαθητή Οδυσσέα Τσενάι με σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνα ποτέ, Αλβανέ», για να μην κρατήσει την ελληνική σημαία.
  – Και πρόσφατα, για να αποδείξουν για μια φορά ακόμα ότι ο εθνικισμός τους πάει μια χαρά χέρι χέρι με τη ρεμούλα και τη διαφθορά, ανέδειξαν για αρχιερέα και προστάτη της κλίκας των «κουμπάρων» τον κ. Ψωμιάδη.
  Οι κύριοι αυτοί πριν λίγες εβδομάδες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ψήφισμα αλληλεγγύης στον Τζαβέντ Ασλάμ, τον προέδρο των Πακιστανών, ενάντια στις απαγωγές και τις στημένη σκευω-ρία, με τη δικαιολογία ότι αυτά αφορούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Ψωμιάδης και η κλίκα του ασκούν εξωτερική πολιτική όταν είναι να ρίξουν το δηλητήριο τους ενάντια στους γειτονικούς λαούς και τους μετανάστες και να συντηρήσουν την ψυχροπολεμική ένταση. Όταν όμως κινδυνεύουν οι δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας, στηρίζουν την κυβέρνηση και της συμμετοχή της στον «αντι-τρομοκρατικό» πόλεμο του Μπους. Όπως και στο παρελθόν, η εθνικιστική Δεξιά αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο των ιμπεριαλιστών στα εγκλήματα τους από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.
  Η Θεσσαλονίκη δεν ανήκει σ’ αυτούς τους κυρίους, όση τρομοκρατία κι αν ασκήσουν. Ανήκει στους λαούς που έζησαν και πρόκοψαν σ’ αυτήν την πόλη για αιώνες. Ανήκει στους χιλιάδες φοιτητές που κάθε βδομάδα διαδηλώνουν στους δρόμους της. Ανήκει στους εκατοντάδες χιλιάδες αντιπολεμικούς διαδηλωτές του 2003 και στους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές της συνόδου Κορυφής. Στους χιλιάδες μετανάστες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τον Πόντο, που ζουν και προκόβουν σ’ όλες τις γειτονιές της.
  Αυτή η πόλη μας ανήκει.

  Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
  Τοπική οργάνωση Θεσσαλονίκης

  Σχόλιο από bioannis | 12/02/2007

 30. Προς bioannis

  Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε χαρακτηρισμούς ή θα προσπαθήσετε να προβοκάρετε, θα αποκλειστείτε!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 31. Έχει πολλές αλήθειες και επίσης πολλές μαλακίες…

  Άλλά εκείνο το αμίμητο: «…η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της επανάστασης των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ».

  Εντάξει, καταλάβαμε: Κεμάλ Ατατούρκ, ο δικός τους Βελουχιώτης… ή όπως τραγουδούσανε παλιά:

  «Αδέλφια μου ασφαλίτες εσείς μόνο,
  το δικό μου τον ξέρετε τον πόνο».

  Ναι ρε μαλάκες, ήταν και η πόλη και αυτών που σκότωσαν τον Τσαρουχά και χιλιάδων ταγματασφαλιτών. Παιδάκια των νεότουρκων ήταν όλοι αυτοί. Με την έννοια ότι όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη και όλοι οι εθνικιστές είναι μαύροι. Κατάλαβες ρε μάγκα μου που μπλέξαμε! ΣΕΚ (εκ του ΟΣΕ, ενιαίου και αδιαίρετου, εδώ γελάνε) και τρεμόπουλος, ήρθαν να μας σώσουν από τους κακούς, με τους νεότουρκους και τον Κεμάλ παρέα.

  Και μιας και ο λαός λέει, Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι, το μόνο που τους ταιριάζει είναι η λαϊκή κραυγή: Ουστ βρωμόσκυλα, φασίστες…

  Καλά τους τάχωσες ρε Πόντιε.. πώς τόπες εκείνο τό.. κάτσε να το βρω:

  «…και γι’ αυτό το είδος ανθρώπου: του θρασύτατου, ξερόλα νεοέλληνα, που την παλιά του ολοκληρωτική δομή την μεταφέρει σ’ ότι νέο του γυαλίσει τυχαία… Είναι το είδος, που γενικά πρέπει να αποφεύγεις, γιατί όπως λένε και οι Πόντιοι: “Α’σό να γαμείς παλαλόν, κάλιον να γαμεί σε αχουλής!”

  Φυσικά αυτή η πόλη μας ανήκει. Και γι αυτό ο φασισμός δεν θα περάσει, άσχετα αν γιαυτό συνεργάζονται θαυμάσια ο κάθε Ψωμιάδης με τον κάθε Τρεμόπουλο, για να μην αφήνουν αέρα σε κανέναν άλλο.

  Σχόλιο από σοσιαληστής | 13/02/2007

 32. Αυτό που γράφεις «σοσιαληστή» το ζήσαμε και μεις στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

  Για 20 και πάνω χρόνια, δύο ομάδες, η μια γύρω από τον Τανιμανίδη, την Παναγία Σουμελά, τα συμφέροντα κ.λπ. και η άλλη γύρω από τον Χαραλαμπίδη και τον Φωτιάδη με την Ρωμανία και τις ατελείωτες αηδίες της, μπλόκαραν κυριολεκτικά τον χώρο.

  Και κατάφεραν να μειώσουν κατά πολύ τη δυναμική ενός από τους πλέον οργανωμένους ελλαδικούς κοινωνικούς χώρους.

  Για 20 χρόνια δεν μπορούσε να φυτρώσει καμιά άλλη φωνή. Οι δύο μονομάχοι εξόντωναν τα πάντα. Και όταν πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε τελικά η ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας) με πάνω από 300 πρωτοβάθμιες οργανώσεις στη δύναμή της, οι δύο θανάσιμοι παλιά εχθροί, συνεργάστηκαν μπροστά στον κοινό κίνδυνο. Απίστευτο, αλλά αυτό ζούμε στον ποντιακό χώρο!

  Και το ενδιαφέρον επίσης είναι (ψάξτε το «γιατί» οι Θεσσαλονικείς), ότι τα καρκινώματα, στο χώρο της Θεσσαλονίκης αναπτύχθηκαν.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 33. Τα κατάφεραν για άλλη μια φορά με τις κοκορομαχίες τους με τον Ψωμιάδη. Μετέφεραν την προσοχή από την καθημερινή ταξική βία που βιώνουν οι εργαζόμενοι, από την ανεργία, από την εξαθλίωση, από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, στο πόσο καλός καγαθός ήταν ο Κεμάλ.
  Μόνο αυτό δείχνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα όλων αυτών των ασήμαντων αριθμητικά ομάδων, που όμως χρησιμοποιούνται και από την εξουσία και από το κεφάλαιο για να αποπροσανατολίζουν το λαϊκό κίνημα και να πολώνουν τζάμπα το λαό.

  Σχόλιο από σοσιαληστής | 13/02/2007

 34. Μιας και τ’ ανέφερες, «Πόντε και Αριστερά», θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω γιατί στα ταξιδιωτικά μου έγγραφα δεν περιλαμβάνω το προσφυγικό μου διαβατήριο:

  1. Έχοντας γνωρίσει ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από το Άουσβιτς, καθώς και Κούρδους πρόσφυγες, θύματα των χημικών του Σαντάμ, θα ήταν από βλακώδες εώς βλάσφημο να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος σαν κι εμένα ως «πρόσφυγας τέταρτης γενιάς»…

  2. Πολιτικά δεν αυτοπροσδιορίζομαι έτσι γιατί απέχω συνειδητά από φατρίες που, κραδαίνοντας προσφυγικό τους διαβατήριο, προσηλυτίζουν κάτι καημένες γιαγιάδες μέσα σε εκκλησίες δίνοντας τους το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο μαζί με το αντίδωρο…

  3. Γιατί δεν μπορώ να ευτελίζω την καταγωγή μου ή μέρος της καταγωγής μου χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης σε γελοίες διεκδικήσεις π.χ. κτηματικές διαφορές. Τα θύματα του Σαντάμ τα γνώρισα στα προσφυγικά της Στοκχόλμης και όχι …του Πανοράματος!

  4. Γιατί έχω ισχυρά αντισώματα απέναντι σε κάτι κυρίες σαν τη Σάρα-Μάρα Σαβουρίδη, που πουλάν μια εξιδανικευμένη και «γυαλιστερή», με αγοραία κριτήρια, έκδοση των «αλησμόνητων πατρίδων» σε αδαή προσφυγόπουλα, που και αυτά βουλιάζουν στη νίλα της καθημερινότητας της μόνης πατρίδας που γνώρισαν.

  5. Γιατί ο «οργανωμένος ποντιακός χώρος», στον οποίο αναφέρεσαι, με τις «Ρωμανίες» τους και τις «Γκετονίες» τους, υπήρξε ανέκαθεν ο διαχειριστής της αφομοίωσης των Ποντίων προσφύγων, ποινικοποιώντας ουσιαστικά κάθε πολιτιστική διαφορά. Αυτούς έχουμε για να τους ευγνωμονούμε, που η Ποντιακή γλώσσα υποβιβάστηκε σε «διάλεκτο» για να είναι έτοιμη να ακολουθήσει τη μοίρα της Καππαδοκικής…

  6. Και για να μην πολυλογώ, γιατί ως άτομο της εθνικής πλειόνοτητας στη σημερινή Θεσσαλονίκη, δε θεωρώ την πόλη αυτή τσιφλίκι «μου» ή «μας», ώστε να συμβιβαστώ με τη συστηματική καταστροφή ό,τι μη «ελληνορθόδοξου» έχει απομείνει σ’ αυτή, ή ακόμα χειρότερα, να συμβάλλω στο έγκλημα που συντελείται με το να εντάσσω τον εαυτό μου σε μια εθνο-πολιτική κλίκα/φατρία που λυμαίνεται την κυριαρχία της, όχι απαραίτητα προς όφελος των «ομοφύλων» της…

  Για να επανέλθω στο θέμα μας, «Πόντε και Αριστερά», η καταστροφή των τζαμιών και των μιναρέδων στη Θεσσαλονίκη δεν «πατσίζει» τα δεινά των παππούδων μου (ή σου), όπως και οι διωγμοί του ’55 στην Πόλη δεν «πατσίζουν» παλιότερες βιαιότητες των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Αλλά και ούτε η (επανα-) μετονομασία της Απ. Παύλου σε «Κεμάλ Ατατούρκ» (γιατί έτσι λέγονταν μέχρι το ’55) μόνη της διορθώνει άμεσα κάτι.

  Η ονοματοθεσία των δρόμων, έτσι όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, είναι μιας αμφιβόλου σημασίας «τιμή». Πολλές φορές επιχειρείται να δοθεί έτσι ένα συγχωροχάρτι στον «τιμώμενο», είτε πρόκειται για το Γρηγόριο τον Ε’, είτε για το Λαμπράκη, από τους ονοματοθέτες, που είναι και οι «νικήτες», αυτοί που γράφουν την επίσημη ιστορία.

  Η πρόταση για την «οδό Κεμάλ Ατατούρκ», έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι, δεν έχει σχέση με τους ανωτέρου συμβιβασμούς της ιστορικής μνήμης, όσο με την υπενθύμιση μιας πτυχής της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, σκέφτομαι πως μια «όδος Κεμάλ Ατατούρκ» ταιριάζει καλά με μια «οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου», του εκπολιτιστή, βεβαίως!

  Αυτά ας τα σκεφτεί κανείς πριν ξεκινήσει τη ρητορική περί «προσδοσίας» κτλ. Αν πάλι κάποιος επιδιώκει να κάνει την υπέρβαση των εθνικών ορίων (η αριστερά είναι διεθνής υπόθεση, έτσι, «Πόντε»;), και να είναι δικαιότερος απέναντι στους λαούς του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, ας αρχίσει να αμφισβητεί το σημερινό «αυτονόητο» καθεστώς ονοματοθεσίας των δρόμων. Ας έχουμε, δηλαδή, μια οδό «Καζαντζάκη» (προσωπική προτίμηση) στη θέση μιας «Μεγαλού Αλεξάνδρου», «Βουλγαροκτόνου» κ.τ.λ., και στη θέση της πρώην «Κεμάλ Ατατούρκ», μια οδό «Ναζίμ Χικμέτ».

  Σχόλιο από Νίκος Γενημάκης | 13/02/2007

 35. Για τον Νίκο Γενημάκη.
  Θέτεις όντως μερικά ζητήματα τα οποία θα άξιζε να συζητηθούν ευρύτερα. Και το ότι δεν έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα, αναδεικνύει την αδυναμία επικοινωνίας που διακρίνει την κοινωνία -μέσα στην οποία ζούμε- την αδιαφορία για τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς του διπλανού μας, την ανικανότητά μας να συνθέσουμε το παζλ για να κατανοήσουμε τα σημεία όπου θα έπρεπε να επικεντρωθούν τα κινήματα.

  -Γράφεις ότι γνώρισες επιζώντες του Άουσβιτς κ.ά. Μα τα παιδιά αυτών δεν έχουν αποκτήσει μια ταυτότητα που σε μεγάλο βαθμό ορίζεται από την τραυματική εμπειρία του παππού ή του πατέρα; Το Άουσβιτς από τις δικές μας «πορείες θανάτου», τα «αμελέ ταμπουρού» και τη σφαγή της Σμύρνης, πόσα χρόνια τα χωρίζει; Γιατί ο απόγονος των θυμάτων του Άουσβιτς δικαιούται -με βάση τη δική σου λογική- να έχει ιστορική μνήμη και εμείς δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα;

  -Και εξάλλου, στην δικιά μας περίπτωση, τα θύματα του Κεμάλ Ατατούρκ, βρίσκονται μέχρι σήμερα στους δρόμους της προσφυγιάς: Οι Πόντιοι πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μέσα από μια εφιαλτική πορεία που είχε και γενοκτονία από τον τουρκικό εθνικισμό και σταλινικές διώξεις και σοβιετική κατάρρευση, οι πρόσφυγες αυτοί -πρόσφυγες στον παρόντα ιστορικό χρόνο- γεμίζουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης ως «ευτελισμένοι Ρωσοπόντιοι»!

  -Δηλαδή τα θύματα του κεμαλισμού θα τα δεις και σήμερα να σέρνουν τα κουρέλια τους γύρω σου. Το ότι ο νέος θεσσαλονικιός -κι ας είναι απόγονος των προσφύγων του ’22- δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπό τους τον μικρασιάτη ή τον ανατολικοθρακιώτη παππού του, αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Η αλλοτρίωση του νεοέλληνα μπροστά μας, ανάγλυφη!

  -Η πλήρης απαξίωση και η ισοπέδωση προς τον οργανωμένο χώρο που εκφράζεις, στην καλύτερη περίπτωση είναι ελιτισμός κάποιου που δεν θέλει να εμπλέκεται με την πλέμπα, και στη χειρότερη ρατσισμός. Η εκμετάλλευση ενός κοινωνικού χώρου από μια ομάδα συνδικαλιστών δεν είναι κάτι το καινοφανές, απ’ ότι γνωρίζω. Στο εργατικό κίνημα υπάρχουν οι εργατοπατέρες, αυτός δεν είναι λόγος να απαξιώνει κάποιος το εργατικό κίνημα. Η οργάνωση των Σμυρνιών, των Καππαδοκών, των Τσιγγάνων, των ομοφυλοφίλων, των Κιλκισιωτών της θεσσαλονίκης, των θυμάτων του σεισμού και ότι άλλο, από τη μια είναι αναγκαία και από την άλλη χαρακτηρίζεται από διάφορα προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους απορρίψουμε, ειδικά κάποιοι που θέλουν να θεωρούν τον εαυτό τους έχοντα εναλλακτική αντίληψη των πραγμάτων!

  -Τώρα, εάν ενοχλεί πολιτικά γιατί οι πρόσφυγες (είτε οι τωρινοί από την τ. ΕΣΣΔ, είτε οι απόγονοι των προσφύγων του ’22) έχουν δεκάδες συλλόγους, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Κάποιος, που στο μυαλό του προτάσσεται η οργάνωση της κοινωνίας, ως αντιστάθμισμα στην γραφειοκρατία και στην κρατική μονοπώληση, θα έπρεπε να είναι πολύ ευχαριστημένος από το φαινόμενο αυτό.

  -Η ιδέα της κοινωνίας των πολιτών βασίζεται ακριβώς σ’ αυτή την οργάνωση των πολιτών. Και εξάλλου, αυτό είναι πολύ πιο υγιές από την ιεραρχική κομματική οργάνωση, ακόμα και «οικολογικού» τύπου. Μακάρι όλες οι ομάδες των πολιτών, που συγκροτούν μικρές ή μεγάλες κατηγορίες, να αποκτήσουν την οργάνωσή τους.

  Βλέπω ότι σ’ ενοχλεί γιατί ασχολούμαστε με τους «δικούς μας πρόσφυγες» περισσότερο. Είναι ακριβώς το ίδιο γιατί στην Ιορδανία για παράδειγμα, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες -τρίτης γενιάς και αυτοί πια- ασχολούνται περισσότερο με τους Παλαιστίνιους παρά με τους Ινδούς οικονομικούς μετανάστες. Λάθος; Ίσως!

  -Ας κάνουμε εδώ μια παύση, γιατί έγραψες πολλά και μας ενοχοποίησες και για θέματα με τα οποία είμαστε μαζί σου.

  Η όλη αντίδρασή μας ξεκίνησε από τη βασική θέση: Η αλεπού δεν έχει δουλειά στο παζάρι.

  Εάν αυτό δεν το καταλαβαίνετε -εάν είσαι μέρος της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας- υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κατανόησης της κοινωνίας που -καλώς ή κακώς- υπάρχει ολόγυρα.

  Υ.Γ. Και ποτέ -μα ποτέ- εμείς δεν μιλήσαμε για «προδοσία»! Προδοσία ποιανού και από ποιόν;
  Μιλήσαμε όμως για ρατσισμό, για αλλοτρίωση, για συγκάλυψη των γενοκτονιών

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 36. Και ένα τελευταίο για τον Νίκο Γενημάκη.

  Έγραψες:

  «Αλλά και ούτε η (επανα-) μετονομασία της Απ. Παύλου σε «Κεμάλ Ατατούρκ» (γιατί έτσι λέγονταν μέχρι το ‘55) μόνη της διορθώνει άμεσα κάτι…»

  Δεν πιστεύω -και συγχώρεσέ με γι αυτό- ότι αυτά τα λέει κάποιος που απαιτεί την εθνική υπέρβαση, που θέλει το σεβασμό των πολλών ταυτοτήτων της πόλης…

  Γιατί: Δεν γίνεται -από θέση αρχής- να καλύπτεις τις ιδεολογικές επιλογές της ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ (όχι εσύ, αλλά ο Τρεμοπουλος και η Ανακοίνωση. Εσύ απλώς το υποβαθμίζεις).

  Δύο χρονια μετά τον Μάη του ’36, μετονομάστηκε η οδός Αποστόλου Παύλου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό το σεβάστηκαν Και οι ΝΑΖΙ επί Κατοχής, και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις επί εμφυλίου και το σκληρότατο για τους πολιτικούς του αντιπάλους μετεμφυλιακό κράτος.

  Αυτοί προσφέρουν την ιδεολογική νομιμοποίηση στην ομάδα Τρεμόπουλου;

  Αλλά και με την εμπλοκή του ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ νάχε γίνει, τι θα σήμαινε για ένα σοβαρό οικολογικό κίνημα; ΤΙΠΟΤΑ! Γιατί από το ’29, ο Βενιζέλος είχε ψηφίσει το ΙΔΙΩΝΥΜΟ κατά των κομμουνιστών και των προσφύγων…. και πολλά άλλα μπορείς να του καταλογίσεις…

  Και η απορία παραμένει: Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 37. Πόντε, και στις δυο σου απαντήσεις προς εμένα γράφεις πράγματα που δεν τεκμηριώνονται σε όσα έγραψα, παρά μονάχα είναι δικές σου εικασίες. Παραθέτω δυο μόνο αποσπάσματα:

  Γιατί ο απόγονος των θυμάτων του Άουσβιτς δικαιούται -με βάση τη δική σου λογική- να έχει ιστορική μνήμη και εμείς δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα;

  Βλέπω ότι σ’ ενοχλεί γιατί ασχολούμαστε με τους “δικούς μας πρόσφυγες” περισσότερο

  Το επισημαίνω γιατί βλέπω την κατάσταση να πολώνεται, και φοβάμαι πως από κάτι τέτοια μπορεί ξεκινήσει πολύ γρήγορα σε βάρος μου μια διαστρέβλωση ανάλογη με αυτή που υπέστησαν οι δηλώσεις του Τρεμόπουλου (το περιβόητο «άγαλμα» που υποτίθεται πως πρότεινε).

  Είναι κι άλλες οι επισημάνσεις που θα μπορούσα να κάνω, αλλά δεν έχω αυτή τη στιγμή το χρόνο. Έχω όμως τη διάθεση, και θα επανέλθω αναλυτικότερα.

  Υ.Γ. Όχι δεν είσαι Τανιμανίδης αλλά και ο Τρεμόπουλος δεν είναι Ψωμιάδης, κι εγώ, όταν σου τα γράφω αυτά, δεν είμαι μέλος καμιάς «πολιτικής ομάδας», οπότε προσοχή στα άκομψα τσουβαλιάσματα.

  Σχόλιο από Νίκος Γενημάκης | 13/02/2007

 38. Το «τελευταίο» τώρα το είδα… και επιφυλάσσομαι.

  Σχόλιο από Νίκος Γενημάκης | 13/02/2007

 39. Έγραψες:

  «Το επισημαίνω γιατί βλέπω την κατάσταση να πολώνεται, και φοβάμαι πως από κάτι τέτοια μπορεί ξεκινήσει πολύ γρήγορα σε βάρος μου μια διαστρέβλωση ανάλογη με αυτή που υπέστησαν οι δηλώσεις του Τρεμόπουλου (το περιβόητο «άγαλμα» που υποτίθεται πως πρότεινε)»

  Κάνεις λάθος. Εδώ συζητάμε!
  Κάτι που είναι σπάνιο…
  Και δεν είμαστε εχθροί. Αν είναι δυνατόν…

  Γράψαμε εδώ πουθενά για άγαλμα ή διαστρεβλώσαμε κάτι;

  Και φυσικά δεν σε τσουβάλιασα. Έγραψα «εάν είσαι μέρος της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας», με μια πολιτική λογική. Θα μπορούσες και νάσε, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι κακό…

  Αν έχουμε θυμώσει κυριολεκτικά, είναι γιατί για μας η παρέμβαση Τρεμόπουλου θεωρείται «φιλοναζιστική». (Θυμώσαμε και για κάτι ακόμα: για το χρόνο και την ενέργεια που υποχρεωθήκαμε να ξοδέψουμε για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Αντί να ασχολιόμαστε με την ποίηση, τα εικαστικά και τη νεότερη Ιστορία, που μας εκφράζουν, είμαστε αναγκασμένοι να συγκρουόμαστε με τις ιδεοληψίες και τα αντιδραστικά στερεότυπα του κάθε νεοέλληνα!)

  Ο ίδιος λοιπόν ο Τρεμόπουλος πρέπει να κλείσει το θέμα για να πάψει αυτός ο φαύλος κύκλος, που δεν θάχει τελειωμό… με την έννοια ότι μαζί θα ζούμε στην πόλη και στον τόπο και τα επόμενα χρόνια και θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τον Κεμάλ Ατατούρκ ως φασίστα και ως αυτόν που ολοκλήρωσε και έδωσε την τελική μορφή στον τουρκικό εθνικισμό (εξ άλλου θεμελιωτής του βαθέος κράτους της Τουρκίας είναι). Και γιατί απόψεις σαν και αυτές, δημιουργούν ψεύτικα μέτωπα μέσα στην κοινωνία. Το έγραψε παραπάνω- έστω και άκομψα- ένας σχολιαστής.

  Σε ένα από τα επόμενα ποστ, θα αναφερθούμε στο τι σημαίνει Κεμάλ Ατατούρκ στη σύγχρονη Τουρκία. Ίσως τότε καταλάβουν μερικοί ότι η βίρτουαλ ριάλιτι της Θεσσαλονίκης απέχει πολύ από την πραγματική ζωή!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 40. Τα μέτωπα δεν είναι ψεύτικα, όπως αποδεικνύει το κείμενο των «σοσιαλιστών»… Είναι υπαρκτά και δυστυχώς πλησιάζουμε στο σημείο, που είτε είναι κανείς με τους από ‘δώ είτε με τους από ‘κεί. Το virtual reality της θεσσαλονίκης το ζούμε και στα εξάρχεια.

  Δεν θα τους συγχωρήσω ποτέ – ακόμα και αν ανανήψουν – ότι μας αναγκάζουν να συμπαρατασσόμεθα με τον Ψωμιάδη…

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 13/02/2007

 41. Κείμενο του ΔΟΚΤΟΡΟς ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΑΚΡΑΤΖΑ
  ———————————————-

  ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ

  Πρόσφατα κατά την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο επικεφαλής των Οικολόγων κύριος Μιχάλης Τρεμόπουλος με παρέμβασή του κατά στην ομιλία του νομάρχη κυρίου Ψωμιάδη ζήτησε να μετονομασθεί εκ νέου η οδός που βρίσκεται μπροστά στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στο όνομα του, υποβάλλοντας την εξής πρόταση : “να τιμηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ γιατί είναι παιδί της πόλης” .

  Σημειωτέον ότι ο κύριος Τρεμόπουλος μαζί με τους συνεργάτες του Γεωργόπουλο και Τσιόλα ανήκουν σε εκείνη την ομάδα των οικολόγων που με την δράση τους έσωσαν τον Χορτιάτη από τσιμεντοποίηση. Εκτός δε αυτού η ίδια αυτή ομάδα αποτελεί μια όαση πραγματικού πατριωτισμού η οποία, όχι χωρίς θυσίες, αντιπαλεύει εδώ και χρόνια την δράση του εθνοφασισμού στη Θεσσαλονίκη

  Μια τέτοια πρόταση σε κάθε πολιτισμένη χώρα θα απαντιόταν με ένα ναι ή με ένα όχι. Σε αντίθεση με πολιτισμένες χώρες τόσο η αίθουσα της Νομαρχίας της Θεσσαλονίκης όσο και το Πανελλήνιο άστραψε και βρόντησε, κυρίως από εκείνους τους εθνοφασιστικούς κύκλους που εάν τους ρωτήσει κανείς τι επαγγέλλονται θα απαντήσουν με ένα στόμα “Έλληνας”.

  Πρώτος και καλύτερος ο κύριος Ψωμιάδης, δηλαδή ο Νομάρχης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Mega είπε ευγενικότατα, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν κύριο που είναι Νομάρχη, το εξής αμίμητο “τον φτύνω κατάμουτρα ”, εννοούσε βέβαια τον Τρεμόπουλο.

  Μόλις έπεσε το σύνθημα από τον Νομάρχη τότε άρχισε να βρυχάται όλη εθνικιστική δυσωδία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με εκφράσεις που αρμόζουν περισσότερο σε κακόφημους γειτονιές.

  Το δυστύχημα είναι ότι η επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και τέως υποψήφια Νομάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη κυρία Πατουλίδου προέβη στις εξής δηλώσεις :

  “Τόσο απλά δοσμένα μεγάλες αλήθειες για τη γενοκτονία των Ποντίων …….. Οι οπαδοί αυτής της λύσης της ανιστορισίας, ποιους σκοπούς εξυπηρετούν τελικά “.

  Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος μιλώντας για “ασέβεια στη μνήμη 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου”.

  Το ρεσιτάλ της κακόηχης αυτής εθνικιστικής ορχήστρας συνεχίστηκε από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου με τους ποιο ανεπίτρεπτους αφορισμούς.

  Το θέμα είναι το κατά πόσο η ταλαίπωρη υποψήφια νομάρχης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κυρία Πατουλίδου είναι όντως γνώστης της ιστορίας ή αποτελεί θύμα εθνικιστών συγγραφέων, οι οποίοι παραποιούν ή παρασιωπούν την ιστορία.

  Για την διερεύνηση αυτής της ερώτησης θα χρησιμοποιήσω την στατιστική του 1912 του Σωτηριάδη, καθηγητού του Πανεπιστημίου των Αθηνών, την οποία στατιστική χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου για να υποστηρίξει τα εθνικά δίκαια της χώρας κατά τις συνομιλίες στις διάφορες συνθήκες ειρήνης.

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απέρριψε τις άλλες στατιστικές που κυκλοφορούσαν τότε με το αιτιολογικό ότι υπερβάλουν (δηλαδή ψεύδονται), και με τον τρόπο αυτό βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

  Κατά την στατιστική του Σωτηριάδη :

  Το βιλαέτι (νομός)της Τραπεζούντας αριθμούσε 353.533 Έλληνες ανέρχονταν

  δηλαδή το 25,9 % του πληθυσμού.

  Το βιλαέτι (νομός) του Σίβας (Σεβάστειας) αριθμούσε 99.367 Έλληνες και

  ανέρχονταν στο 8,9% του πληθυσμού.

  Τέλος στο βιλαέτι της Κασταμονής οι Έλληνες ανέχονταν με 24.919 άτομα

  Αντιστοιχώντας στο 2,5% του πληθυσμού

  Συνολικά οι Έλληνες του Πόντου το 1912 ανέρχονταν σε 477.819 άτομα

  αριθμός που βγαίνει από το άθροισμα των Ελλήνων

  όλων των νομών (353.533 +99.367+24.919).

  Εάν από τις 477.819 αφαιρέσουμε τις 353.000 που τάχα έσφαξαν οι Τούρκοι τότε ο αριθμός των Προσφύγων του Πόντου που έφθασε στην Ελλάδα το 1924 θα πρέπει να ανέρχονταν στις 124.819 άτομα

  Ο αριθμός των Ποντίων προσφύγων είναι γνωστός εάν και πολλοί κατέφυγαν πρώτα στην Ρωσία και από εκεί ήρθαν στην Ελλάδα καταγραφέντες ως πρόσφυγες εκ Ρωσίας.

  Εκείνοι που διέπραξαν εγκλήματα εναντίον του άμαχου τουρκικού πληθυσμού του Πόντου είναι οι Έλληνες και συγκεκριμένα οι Μπαφραλήδες αντάρτες.

  Οι αντάρτες αυτοί μαζί με τους αντάρτες των 7 χωριών της Σάντας αποτελούσαν την μοναδική εστία ταραχών του Πόντου εξοπλισμένοι από τον μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη, ο οποίος έπαιρνε χρήματα και όπλα από τους Ρώσους που πολεμούσαν εκείνη την στιγμή τον τουρκικό στρατό.

  Οι αντάρτες αυτοί, παρά το ότι προέρχονταν από μια Μειονότητα του τουρκικού κράτους, χτυπούσαν από τα μετόπισθεν τον τουρκικό στρατό ενώ αυτός μάχονταν στο μέτωπο της Τραπεζούντας εναντίον του ρωσικού στρατού και έσφαζαν άμαχους Τούρκους χωρικούς καίοντας τα χωριά τους.

  Τέτοιο είδους εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που διαπράχθηκαν από ορισμένους Βλάχους της Θεσσαλίας ή σλαβόφωνους Μακεδόνες στην ανατολική Μακεδονία, χαρακτηρίστηκαν στην χώρα μας ως εγκλήματα εσχάτης προδοσίας. Διερωτώμαι πως θα χαρακτήριζε τα εγκλήματα τα Μπαφραλήδων ανταρτών η κυρία Πατουλίδου, που θεωρεί τον εαυτό της ιστορικά ιδιαίτερα μορφωμένη;

  (τα εγκλήματα των ανταρτών αυτών εναντίον αόπλων Τούρκων χωρικών περιγράφονται στο άρθρο μου περί της λεγόμενης γενοκτονίας του Πόντου προσαρτημένος στο παρόν μήνυμα).

  Στην περιοχή της Τραπεζούντας δεν χύθηκε ούτε σταγόνα αίματος διότι εκεί ήταν δεσπότης ένας άγιος άνθρωπος ο οποίος απαγόρευσε εγκλήματα εναντίον αόπλων των Τούρκων, εκτός αυτού ο πληθυσμός της Τραπεζούντας ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος, χωρίς να παρασύρεται από επαγγελματίες πατριώτες .

  Πραγματικά εγκλήματα γενοκτονίας εναντίον του σλαβομακεδονικού πληθυσμού και εναντίον των Τούρκων διέπραξε ο ελληνικός στρατός και συγκεκριμένα :

  1) Το 1821 ο ελληνικός στρατός κατάσφαξε 32.000 άμαχους Τούρκους και

  Εβραίους στην Τριπολιτσά.

  2) Το 1913 ο ελληνικός στρατός έκαψε όλα τα σλαβομακεδονικά χωριά του Κιλκίς

  και προέβη σε εθνοκάθαρση όλου του πληθυσμού προς την Βουλγαρία.

  3) Το 1919 όταν ο ελληνικός στρατός έκαψε ζωντανούς στα σπίτια τους 4.000

  Τούρκους στο Αϊδίνιο.

  Θα έπρεπε η κυρία Πατουλίδου και μαζί της το ΠΑΣΟΚ προτού βγάζουν τις εθνικιστικές τους κορώνες να διαβάζουν εκτός από τα βιβλία εθνικιστών Ποντίων και άλλη βιβλιογραφία.

  Βιβλιογραφία

  An Ethnological Map

  Hellenism in the Balkan Peninsula and Asia Minor

  By George Soteriadis

  Professor of History at the University of Athens

  London Edward Stanford , LTD 1918

  Σχόλιο από Ιγώ ου Νακρατζόπληκτους | 13/02/2007

 42. Για τον Νίκο Γενημάκη,
  Είναι τραγικό να συγκρίνεις τον Μ. Αλέξανδρο με τον Κεμάλ,
  γιατί ακόμα λέω ακόμα και αν ήταν ίδιοι (θέλει πολύ μακριά συζήτηση η υπόθεση), ο ένας είναι Έλληνας, επομένως είναι δική μας υπόθεση. Σκέψου τι θα λένε οι Τούρκοι, όταν μας ακούν να υμνούμε τον Κεμάλ, εμείς που σφαχτήκαμε απ αυτόν. Το έχεις ποτέ στοχαστεί;;;
  Όχι θέλω να μου πεις αν το έχεις σκεφτεί!

  Απλώς θα λένε, ότι αυτή η σφαγή μας έπρεπε. Τέτοιοι είμαστε δηλαδή; Κωλόφαρα που μόνο η σφαγή, ο βιασμός των παιδιών μας αρσενικών η θηλυκών μας αξίζει;
  Αλλά για να ξαναπάω στο Αλέξανδρο. Μήπως αυτός δεν ήταν μακεδόνας; Μήπως ήταν σλάβος;
  Λοιπόν αγαπητέ μου, ποιός κανακεύει τους κάθε λογής φασίστες του τόπου μας;;
  Νομίζω ότι, έστω και πολύ αργά, η αριστερά οφείλει να βρει έναν μπούσουλα!!
  Αλλά μήπως τα έχει βρεί εκεί στα έδρανα της βουλής, εκεί που το φουστάνι της εξουσιάς τα ντύνει όλα ωραία, όλα ρόζ, σα τα ρούχα που πλύθηκαν σε πλυντήριο και έχουν γίνει ροζ, που λέει και το τραγούδι.

  Κρίμα!!

  Σχόλιο από ange-ta | 13/02/2007

 43. Ευχαριστούμε για την παραπάνω ενημέρωση για το κείμενο του κ. Νακρατζά. Έχουμε έτσι πληρέστερη εικόνα ποιοί απαρτίζουν το φιλοκεμαλικό μέτωπο (yasasin milet!) και συμπαρατάσσονται με την κ. Ρεπούση.

  Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων:

  Η απίστευτη ανοησία των Ποντίων -και σ’ αυτό συμφωνώ απολύτως με τον Ν. Γενημάκη- είναι ότι περιόρισαν το ζήτημα της γενοκτονίας στην περίπτωση του Πόντου. Με ένα φοβικό τρόπο, αγκιστρώθηκαν στην ασφάλεια του γκέτο τους με τρομακτικές αρνητικές συνέπειες! Πρωτίστως, απέκοψαν τον Πόντο ως ιστορική εμπειρία από την υπόλοιπη Ανατολή, που βίωνε το βασανιστικό πέρασμα από την πολυεθνική (και εν μέρει ανεκτική) μουσουλμανική αυτοκρατορία στο ρατσιστικό έθνος-κράτος.

  Ενώ τα θύματα της ελληνικής κοινότητας σ’ όλη την Ανατολή μπορεί και να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο (κάποια στοιχεία δίνονται στο κείμενο για τον Ατατούρκ) αυτοί βολεύτηκαν σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. Φυσικά πίσω απ’ αυτή την ανορθολογική τους στάση ήταν τα πολιτικοσυνδικαλιστικά συμφέροντα της Ομάδας Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη (εκ των «Ιταλών» του Πασόκ προερχομένων). Βέβαια τελευταία, σιγα-σιγά, αρχίζουν να ξεπερνούν αυτά τα συμπλέγματα. (Είδωμεν! Άλλο ένα νεοελληνικό πείραμα…)

  Το ζήτημα της γενοκτονίας και στον Πόντο αλλά και όλης της ελληνικής κοινότητας στην Ανατολή, είναι μέρος της ευρύτερης γενοκτονίας κατά των χριστιανικών ομάδων που αποφάσισαν οι εθνικιστές από το 1911 και εφάρμοσαν από το 1914. …Και σε ταξικό επίπεδο εξέφρασαν τα συμφέροντα του κράτους και του στρατού κατά των αληθινών αστών που προέρχονταν από τους ραγιάδες και τους γκιαούρηδες. (Το φαινόμενο αυτό το προσεγγίζουμε με ένα πρωτόλειο κείμενο.)

  Αυτοί είναι οι επάλληλοι κύκλοι της γενοκτονίας και έτσι τους αντιμετωπίζουμε εμείς.

  Και για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων υπάρχει η μελέτη των Κιτρομηλίδη-Αλεξανδρή, δημοσιευμένη στο Δελτίο του Κ.Μ.Σ.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 44. Θ’ αφήσω τον ειδικό αριστεροπόντιο να τσακωθεί για τα ποντιακά, σημειώνοντας πόσο θυμίζει η «επιχειρηματολογία» των αρνητών της γενοκτονίας των ποντίων, την αντίστοιχη των αρνητών του ολοκαυτώματος.

  Θα μείνω όμως στην ανακοίνωση του (θου κύριε φυλακή τω στόματί μου) «σοσιαλιστικού εργατικού κόμματος» με την οποία «φωτιστήκαμε» πιό πανω.

  Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον καλύτερο αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης επέλεξε να μας κάνει μαθήματα ιστορίας. Ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης των βιβλίων της ΣΤ’ Δημοτικού επειδή «ο Κεμάλ αναφέρεται ως ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων». Η απάντηση του νομαρχιακού συμβούλου της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλη Τρεμόπουλου, που απλά υπενθύμισε κάποιες αυτονόητες αλήθειες, αντιμετωπίστηκε με τις ύβρεις που ταιριάζουν στην αντιδραστική εθνικιστική κλίκα της οποίας ηγείται ο κ. Ψωμιάδης. Πρόθυμοι σύμμαχοι τους οι μεγαλοδημοσιογράφοι των ΜΜΕ (πχ Καψής και Πρετεντέρης) που έδωσαν ρεσιτάλ κατασυκοφάντησης, όπως άλλωστε κάνουν ενάντια στις φοιτητικές καταλήψεις.

  Η σύγκριση και σύνδεση ασχέτων μεταξύ τους υποθέσεων είναι η συνήθης πρακτική όλων όσων προσπαθούν να διαλύσουν και το παραμικρό ψήγμα λογικής στην πολιτική δομηση της σκέψης του νεοέλληνα. Θα μπορούσαν να γράψουν βέβαια «οι σοσιαλιστές» για να είναι λογικά συνεπείς:

  Την ώρα που οι καταπιεζόμενοι από την τριπλή συμμαχία ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑ λαοί μάχονται μέχρις εσχάτων για την ανεξαρτησία τους, την ώρα που θυσιάζονται χιλιάδες άμαχοι για την ικανοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των τριών αυτών χωρών, την ώρα που απειλείται πυρηνικός πόλεμος στο Ιράν, ο Τρεμόπουλος αγωνιά μην τυχόν και μάθουν τα παιδιά της ΣΤ’ δημοτικού για τις γενοκτονίες που διέπραξε ο Κεμάλ και οι νεότουρκοι.

  Αλλά μπά! Ο Τρεμόπουλος είπε αυτο(α)νόητες αλήθεις που δεν αναφέρονται και οι άλλοι ύβρεις εθνικιστικές, που επίσης δεν αναφέρονται…

  Για να δούμε όμως πώς αντιλαμβάνονται στην συνέχεια της εμμετικής τους ανακοίνωσης την Θεσσαλονίκη οι «σοσιαλιστές».

  Όσο κι αν τους ενοχλεί, όμως, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της επανάστασης των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ, είναι η πόλη της πολυεθνικής Φεντερασιόν και του Αβραάμ Μπεναρόγια, είναι η πόλη των χιλιάδων προσφύγων, των μουσουλμάνων που διωχτήκαν απ’ αυτήν και των Ελλήνων που ήρθαν.

  Είναι όλων των άλλων η Θεσσαλονίκη, των τούρκων, των οβριών και προσοχή στο τέλος… «των ελλήνων που ήρθαν»!!! Καμμιά σχέση με παλαιότερους έλληνες η Θεσσαλονίκη…

  ΤΟΜΑΡΙΑ!!!

  Και συνεχίζουν:
  Είναι η πόλη της ηρωικής εργατικής εξέγερσης του Μάη του 1936 και των χιλιάδων Εβραίων που οδηγήθηκαν στη δολοφονία των ναζιστικών κρεματορίων και που με τις περιουσίες τους οργανώσανε πλιάτσικο οι συνένοχοι εκείνου του εγκλήματος, οι δωσίλογοι της κατοχής.

  Μόνο οι Εβραίοι υπέφεραν στην κατοχή κατά τους «σοσιαλιστές»! Κουβέντα για Δαμασκηνούς, κουβέντα για την βοήθεια που έλαβαν από τους έλληνες ώστε να διαφύγουν. Μέχρι και η εργατική εξέγερση του 36 κατά την διατύπωση μοιάζει να οργανώθηκε από τους εβραίους…!

  Ο κ. Ψωμιάδης και η παράταξή του είναι οι σημερινοί συνεχιστές των εθνικιστικών συμμοριών και του αντικομουνιστικού παρακράτους που οργάνωσε συστηματικά από το μεσοπόλεμο, σε συνεργασία με την επίσημη Εκκλησία, όλα αυτά τα εγκλήματα ενάντια στους λαούς και το εργατικό κίνημα της πόλης:
  – Οργάνωναν δικαστικές διώξεις και επιθέσεις, ακριβώς 15 χρόνια πριν, ενάντια στην αριστερά, και στα μέλη της ΟΣΕ (την οργάνωση από την οποία προήλθε το ΣΕΚ), που κυκλοφορούσε το βιβλίο «Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη», ξεσκεπάζοντας τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και τα εθνικιστικά ψέματα.
  – Έδωσαν μετά από δεκαετίες βήμα και νομιμοποίησαν ναζιστικές οργανώσεις σαν τη «Χρυσή Αυγή» και συνεργάτες της χούντας σαν τον κ. Μάρτη και τον κ. Πλεύρη.

  – Οργάνωσαν το 1994 ομάδες φανατικών θρησκόληπτων να εισβάλουν στη Ροντόντα, για να κάνουν με τη βία ελληνικά και τα λίγα μνημεία που έμειναν όρθια από την εθνικιστική μανία τους.

  Το αφήνω ασχολίαστο… για τους ψηφοφόρους των παραπάνω.

  – Έκαναν κηρύγματα μίσους ενάντια στους μετανάστες από την Αλβανία, συνένοχοι της απάνθρωπης εκμετάλλευσής τους από τους εργοδότες.

  Συνένοχοι της απάνθρωπης εκμετάλλευσης – σύμφωνα με όλους τους διανοητές του μαρξισμού – είναι οι υποστηρικτές της λαθρομετανάστευσης! Οι θεσσαλονικείς «σοσιαλιστές» διαφωνούν! Θεωρούν συνενόχους των εργοδοτών αυτούς που είναι εναντίον της λαθρομετανάστευσης!!! Τι γελοία, τί άθλια ανθρωπάκια που είναι…

  – Οργάνωναν καμπάνια ενάντια στον μαθητή Οδυσσέα Τσενάι με σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνα ποτέ, Αλβανέ», για να μην κρατήσει την ελληνική σημαία.

  Προς πληροφόρησή σας, ο Τσενάϊ που σπουδάζει στην Αμερική με ελληνική υποτροφία!!!, έλληνας δεν έγινε και δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει.

  – Και πρόσφατα, για να αποδείξουν για μια φορά ακόμα ότι ο εθνικισμός τους πάει μια χαρά χέρι χέρι με τη ρεμούλα και τη διαφθορά, ανέδειξαν για αρχιερέα και προστάτη της κλίκας των «κουμπάρων» τον κ. Ψωμιάδη.
  Οι κύριοι αυτοί πριν λίγες εβδομάδες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ψήφισμα αλληλεγγύης στον Τζαβέντ Ασλάμ, τον προέδρο των Πακιστανών, ενάντια στις απαγωγές και τις στημένη σκευωρία, με τη δικαιολογία ότι αυτά αφορούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Ψωμιάδης και η κλίκα του ασκούν εξωτερική πολιτική όταν είναι να ρίξουν το δηλητήριο τους ενάντια στους γειτονικούς λαούς και τους μετανάστες και να συντηρήσουν την ψυχροπολεμική ένταση. Όταν όμως κινδυνεύουν οι δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας, στηρίζουν την κυβέρνηση και της συμμετοχή της στον «αντι-τρομοκρατικό» πόλεμο του Μπους. Όπως και στο παρελθόν, η εθνικιστική Δεξιά αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο των ιμπεριαλιστών στα εγκλήματα τους από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.

  Μια παρατήρηση: Δυστυχώς τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην βαλκανική δεν τα υποστήριξε η εθνικιστική δεξιά. Τα συνασπιστήρια, ο Γιωργάκης, η Ντορούλα και κάτι τομαράκια σαν και σας τα υποστήριξαν.

  Στην συνέχεια μας πληροφορούν σε ποιόν κατά την γνώμη τους ανήκει η Θεσσαλονίκη. Στους έλληνες; Απατάσθε!

  Η Θεσσαλονίκη δεν ανήκει σ’ αυτούς τους κυρίους, όση τρομοκρατία κι αν ασκήσουν. Ανήκει στους λαούς που έζησαν και πρόκοψαν σ’ αυτήν την πόλη για αιώνες. Ανήκει στους χιλιάδες φοιτητές που κάθε βδομάδα διαδηλώνουν στους δρόμους της. Ανήκει στους εκατοντάδες χιλιάδες αντιπολεμικούς διαδηλωτές του 2003 και στους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές της συνόδου Κορυφής. Στους χιλιάδες μετανάστες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τον Πόντο, που ζουν και προκόβουν σ’ όλες τις γειτονιές της.
  Αυτή η πόλη μας ανήκει.

  Οι φοιτητές, οι διαδηλωτές, οι αντικαπιταλιστές δεν έχουν εθνικότητα! Οι μετανάστες έχουν!

  Δεν είναι καθ’ ομολογίαν του έλληνες. Να το ξέρουν οι θεσσαλονικείς και να μην τους αντιμετωπίζουν ως συμπατριώτες! Και να μην αναρωτιούνται (όσοι αναρωτιούνται) γιατί ο θόρυβος για την Ιστορία. Είναι προφανές!

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 13/02/2007

 45. bioannis | bioannis@the.forthnet.gr | IP: 62.1.142.188

  Έλα γκριζογιώργο… πες και άλλα … να μαθαίνουμε! Βγάλτα ελεύθερα παληκάρι της φακής Κατανοούμε οτι η συνεργασία σου με τον Π&Α είναι πρόσκαιρη -όχι γιατί δεν το θέλει ο ίδιος- αλλά γιατί αργά η γρήγορα θα αποκαλυφθείς εξ ‘ ολοκλήρου. Εμείς σε γνωρίζουμε. Υπάρχουν φράσεις -που σου ξεφεύγουν όταν παραμιλάς, όταν σκέφτεσαι δυνατά δλδ- που είναι διαχρονικές του χαρακτήρα σου.”Δεν είναι καθ’ ομολογίαν του έλληνες. Να το ξέρουν οι θεσσαλονικείς και να μην τους αντιμετωπίζουν ως συμπατριώτες! Και να μην αναρωτιούνται (όσοι αναρωτιούνται) γιατί ο θόρυβος για την Ιστορία. Είναι προφανές!” Προχώρα στο παρασύνθημα, στο διαταύτα. Που θα μας χώσεις?? σε ποια “ανώμαλη κατάσταση” θα μας δώσεις το μάθημα που μας αξίζει??? Να τον χαιρόσαστε τον νιό, το παληκάρι, τον Έλληνα, τον πατριώτη, αριστεροπόντιε…. Αν κόψεις τους χαρακτηρισμούς… το πόστ ολόκληρο πρέπει να κόψεις! Γιατί κοίτα: Τη φωτογραφία και το “σχόλιο” δίπλα. “Ο Κεμαλ, (λες και δεν τον ξέρουμε παραθέτεις και τη.. διαβολική φωτογραφία) ο νέος ήρωας των “τρεμοπουλικών” (τι αστείος που είσαι!!!). Το πογρόμ που σχεδιάζεις το πρόδωσε ο γκριζογιώργος!!!

  Feb 13, 1:34 PM — [ Edit | Delete | Unapprove | Approve | Spam | View Post ]

  ————————————————-

  Sxolio του Π&Α

  Στην αρχή σκέφτηκα να σβήσω το σχόλιο αυτό και να αποκλείσω το ΙΡ του παραπάνω, όπως είχα προειδοποιήσει.
  Αλλά μετά από μια κουβέντα που είχα με τον Πάνο, που είναι και
  «έμπειρος μπλογκεράς», αποφάσισα να το αφήσω, μόνο και μόνο για να δουν οι νοήμονες αναγνώστες την παραφροσύνη που χαρακτηρίζει κάποιους, τη συνομωσιολογική προσέγγιση των πάντων την αδυναμία τελικά να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με την άλλη άποψη. Να διστάζεις να ασκήσεις κριτική στην οποιαδήποτε άποψη, μόνο και μόνο γιατί θα βρεθεί κάποιος να σου προσάψει ότι του κατεβαίνει στο μυαλό….

  Τι νάναι αυτό το φαινόμενο; Σίγουρα κάτι τρέχει με την πόλη! Δεν είναι φυσιολογικά όλα αυτά…

  ΤΙ ΛΕΣ ΠΑΝΟ;

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 46. Λέω οτι σε τέτοιου επιπέδου «συζήτηση» – όπως οριοθετείται από τον greg και τον φίλο μου Βιολογικό Ιωάννη, ΔΕΝ ΘΕΛΩ να έχω συμμετοχή. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική / ιδεολογική αντιπαράθεση και άλλο ο καυγάς χωρίς αρχές / αισθητική / κανόνες.

  Τέλος, αφού με αποκαλείς «έμπειρο μπλογκερά», και με καλείς ονομαστικά να πάρω θέση, πρέπει να σου πω οτι και συ ΔΕΝ αποφεύγεις να ρίξεις λάδι στη φωτιά. Εγώ την αντίθετη άποψη μπορεί να τη χτυπάω όσο μπορώ, να την σατιρίζω κιόλας, αλλά ΠΟΤΕ δεν τη δαιμονοποιώ: την αντιμετωπίζω πάντα ως πολιτική θέση, την έκφραση της οποίας οφείλω να σέβομαι. Έχω την αίσθηση οτι τον Τρεμόπουλο δεν τον αντιμετώπισες ως πολιτικό, αλλά ως την ενσάρκωση του Οξαποδώ.

  Σχόλιο από Πάνος | 13/02/2007

 47. Α, μην το ξεχάσω: στη Θεσσαλονίκη ΔΕΝ τρέχει τίποτα διαφορετικό. Κυλάνε ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΥΜΑΤΑ, όπως σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη.

  Σχόλιο από Πάνος | 13/02/2007

 48. Σέβομαι την άποψή σου και για να το λες έτσι θα φαίνεται!
  Όμως λάβε υπ’όψη και σχολίασέ το κάποια στιγμή ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση του Μουσταφά Κεμάλ ξεπερνά την όποια δυνατότητα ανοχής και τον τοποθετεί στο επίπεδο του Τούρκου εθνικιστή. Οι δικοί μου φίλοι στην Τουρκία (και όλη η αντικεμαλική Αριστερά), όταν ακούν Κεμάλ νοιώθουν ότι πρόκειται για την «ενσάρκωση του Οξαποδώ.»

  Υ.Γ. Επίσης, τυχαίνει και μπαίνουν στη μέση τέτοια ιστορικά ζητήματα, για την πολιτική διαχείριση των οποίων θα περίμενα μια άλλη στάση από ένα αυθεντικό και απροκατάληπτο οικολογικό κίνημα. Δηλαδή να πρωτοστατεί και όχι να παίζει το ρόλο της χειρότερης αντίδρασης και του απολογητή των γενοκτονιών…. Νομίζω ότι όλοι, όταν τσατίζονται -ακόμα και ‘συ- γίνονται εντονότεροι απ’ ότι συνήθως!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 49. «Νομίζω ότι όλοι, όταν τσατίζονται -ακόμα και ‘συ- γίνονται εντονότεροι απ’ ότι συνήθως!»

  Οφκόρς! Γι’ αυτό λέω
  «ο αναμάρτητος, ας τον βάλει πρώτος!»

  (τον λίθον!) 🙂

  Σχόλιο από Πάνος | 13/02/2007

 50. Για να σε βγάλω από την δύσκολη θέση, αυτό είναι το τελευταίο μου «σχόλιό» στις «απόψεις» σου.

  Αναγνωρίζω οτι δεν έγραψα κανένα σχόλιο στο Ιστολόγιό σου. Μόνο θυμό, οργή, και απελπισία. Κατάφερα να δώ την διαφοροποίησή σου από τον γκριζογιώργο, στο τελευταίο του σχόλιο, και αυτό γιατί κατάφερα να δώ πάνω και πέρα από τα γραφόμενά σου. Αν και το τελευταίο που περιμένω από σένα είναι μια συγνώμη μόνο στο πρόσωπο του Τρεμόπουλου, όχι στις πολιτικές του απόψεις… το αναμένω, γιατί πιστεύω ότι όποιος πραγματικός αριστερός ανάλωσε τη ζωή σε αυτά τα ιδανικά δεν μπορεί παρά να ανγνωρίζει τα λάθη του. Μελέτησε την ανακοίνωση γραφείου τύπου του ΛΑΟΣ … αν δεν σου λέει κατί… πάσο.
  Αν σε ενδιαφέρει λοιπόν η αυτοκριτική και ο αναστοχασμός, μαζί με τον Τρεμόπουλο, πρέπει να βάλεις τον Μπουτάρη, τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου κ.λ.π. για να μην σου πω και τον Ελ. Βενιζέλο, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά άσε… οι τελευταίοι 2 δεν είναι ίδιες περιπτώσεις. Ξεσήκωσες -και εσύ- ένα κλίμα μαγισσών και προδοτών .. και αυτό στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις… πάλι πάσο. Δες τι λέει ο γκριζογιώργος, πρέπει οπωσδήποτε να του απαντήσεις, διαφοροποιημένος από αυτόν. Εδώ δεν έχει.. πάσο. Είμαι κάθετος, οριζόντιος και επι ταυτά! Αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Η «φωτογραφία του Κεμαλ που είναι ο νέος ήρωας των Τρεμοπουλικών» είναι κάτι που θα σε χαρακτηρίζει για πάντα, σε ότι αφορά εμένα. Και για να εξηγούμαι. Όχι μίσος, όχι εκδίκηση (τα βασικά στοιχεία εξαχρείωσης του ανθρώπινου) αλλά σε επίπεδο πολιτικής αγυρτίας. Αυτό που με ηρέμησε είναι το εξής άρθρο. Διάβασέ το… δεν είναι δικό μου, βέβαια (μακάρι νάταν…)

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_21/01/2007_213004

  Ραντευού στα γουναράδικα…

  Σχόλιο από bioannis | 13/02/2007

 51. Πραγματικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν είναι ο νέος ήρωας των τρεμοπουλικών.
  Φταίει μάλλον μόνο η πολιτική μυωπία και η ιδεολογική ανηθικότητα. Αν δεν καταλάβουν όλοι αυτοί ότι ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και την απαλάσσουν από τα πολιτικά βάρη του παρελθόντος της -αναλαμβάνοντας αυτοί τα δικά της βάρη- στα αλήθεια πάμε χαμένοι!!!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 52. Ένα πράγμα που με ενοχλούσε αφάνταστα, εμένα και κάποιους άλλους, ήταν και είναι η όψιμη ενασχόληση των ντόπιων εθνικιστών και η εκμετάλλευση με τα της καθ’ ημάς Ανατολής.

  Κυριολεκτικά όψιμη γιατί υποταγμένοι και δουλικοί στα εκάστοτε δόγματα του εθνικού μας κράτους,της ελληνοτουρκικής «φιλίας», νατοϊκό τοιούτο περί συμμάχου Τουρκίας, κάνανε τουμπεκί ψιλοκομμένο.

  Νάσου καταρέει ο υπαρκτός και ξαφνικά γίνονται πρώτοι αντιαμερικάνοι και αντιιμπεριαλιστές και φιλοπάτριδες, ποιοί; οι καρατζαφεροδιάφοροι.

  Κατεβαίνεις σε αντιαμερικάνικη πορεία νάσου δίπλα η θεούσα με το τσεμπέρι και σηκωμένη ψηλά την εικόνα. Από κοντά και ο παλαιοημερολογίτης καλόγερος που κάτι χρόνια έκανε να βγεί απο το μοναστήρι. Τι έγινε ρε παιδιά !!! τι συμβαίνει!!! κάνουμε κάτι λάθος!!! σε λάθος τόπο βρισκόμαστε !!! μήπως για λάθος λόγο !!!

  Ούτε σε λάθος τόπο είμαστε, ούτε για λάθος λόγο κατεβαίνουμε.

  Εμείς ήμασταν εδώ εχθές και προχθές και θα είμαστε και αύριο. Απλά οι καιροί αλλάξαν και πρέπει να τους ερμηνεύουμε.

  Ήλπιζα ότι ένας προοδευτικός, αριστερός θα έχει το μυαλό και την διορατικότητα να κατανοήσει τι δουλειά έχουν ένα φρικιό και ένας καλόγερος μαζί στον δρόμο.

  Αυτόν τον διαχωρισμό στα της καθ’ημάς Ανατολής θέματα εγώ και μερικοί άλλοι έχουμε σκοπό να κάνουμε, να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε.

  Αλλά…. χαϊρι δεν βλέπω, πολλή οστεοπόρωση, και άπειρη αρτηριοσκλήρυνση υπάρχει.

  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΗΡΕΜΕΙ και ώρες ώρες λέω άϊ σιχτίρ, φεύγω, θα πάω εκεί που με καταλαβαίνουν, εκεί που αν μιλήσω για γενοκτονίες δεν θα με πουν εθνικιστή ούτε θα με εξισώσουν με καρατζαφεροπαπαθεμελήδες είναι κάτι μηνύματα:

  «Mumul Merhaba.
  I missed you fairly.Heaven knows why, I find you in the discussion of Pontus
  dilemma again. It is great to find you.
  Genocide discussion which is described «Gordian knot» (!) observes a very
  easy logic actually.
  Nation-states want homogeneous social background at two subject for their
  class sovereign. Religion and Nation. This is condition for saving their
  class regime.That demand is the characteristic of all nation-states. But,
  some states are skilful about preparing homogeneous background.Some states
  which applies fascism with most primitive manners and methods all right do
  lots of humanity crime. Ottoman and also turkish Republic have never been
  democratic, in my opinion. Even, usually used the primitive methods at
  nation state road.
  Problem is easy Mumul, easy.Until to liberty, and until to real democratic
  Turkiye, the confronting of «dilemmas» is difficult. Otherwise problem is
  easy..
  Don’t wory.. Our day will come..

  En guzel deniz, henuz gitilmemis olandir »

  (η ποιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμα)

  Ναζίμ Χικμέτ

  Σχόλιο από mumul | 13/02/2007

 53. Νά ᾿στε καλὰ ποὺ δὲν λογοκρίνατε τὰ μισελληνικὰ σούργελα τοῦ Τρεμόπουλου καὶ τοῦ Νακρατζᾶ! Φοβερὸ γέλιο!

  Λοιπόν, αὐτοὶ ποὺ τὰ παίρνουν, ἄμεσα ἢ ἔμμεσα, ἀπὸ τοὺς διαφόρους Σόρος καὶ CDRSee, καὶ ἑτοιμάζουν σχολικὰ βιβλία νεοταξικῆς προπαγάνδας γιὰ νὰ κάνουν πλύσι ἐγκεφάλου στὰ παιδιά μας, χύνουν τὸ δηλητήριό τους πολὺ πιὸ ὕπουλα. Αὐτοί, ὅμως, ποὺ προδίδουν ἐκ πεποιθήσεως, γιὰ ψυχοπαθολογικοὺς καθαρὰ λόγους, προσφέρουν πραγματικὰ ἀπίθανο γέλιο, αὐτοεξευτελιζόμενοι στὸ Διαδίκτυο!

  Κρατῆστε τους κι ἄλλο ἂν μπορεῖτε, ἔρχονται καὶ ἀπόκριες!

  Σχόλιο από ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ | 13/02/2007

 54. Γράφει κάποιος τοῦρκος mumul (;):

  Ένα πράγμα που με ενοχλούσε αφάνταστα, εμένα και κάποιους άλλους, ήταν και είναι η όψιμη ενασχόληση των ντόπιων εθνικιστών και η εκμετάλλευση με τα της καθ’ ημάς Ανατολής.

  Τί ἄλλο θ᾿ ἀκούσουμε! Οἱ πρώην ὑμνητὲς τοῦ (χριστιανομάχου) σταλινισμοῦ καὶ νῦν ὑμνητὲς τῆς (ἐπίσης χριστιανομάχου) ἀμερικανικῆς νέας τάξεως πραγμάτων (καὶ τάχα «ἀντιαμερικανοί»· σὲ τί ἄραγε; ), μιλοῦν καὶ γιὰ τὴν καθ᾿ ἡμᾶς Ἀνατολή, καὶ κάνουν καὶ μάθημα συνέπειας στοὺς ἐθνικιστές! (Τὸ «καθ᾿ ἡμᾶς», μᾶλλον σημαίνει «ἡμῶν τῶν νεοοθωμανῶν», στὴν περίπτωσί τους…)

  Σχόλιο από ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ | 13/02/2007

 55. To επόμενο αφιέρωμα του ιστότοπου τούτου θα βασίζεται σ’ ένα κείμενο του mumul.

  Μην το χάσετε!!!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 56. Ὅσο γιὰ τὴν «ὄψιμη ἐνασχόλησι τῶν ἐθνικιστῶν μὲ τὴν καθ᾿ ἡμᾶς ἀνατολή», ἀρκοῦμαι νὰ παραπέμψω στὸν Ἴωνα Δραγούμη. (Ἂς μὴν ψάξουμε ποία ἦταν ἡ ἐνασχόλησις τότε τῶν ὀπαδῶν τοῦ Μπεναρόγια.)

  Σχόλιο από ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ | 13/02/2007

 57. Καλλίμαχε, ανοίγεις μεγάλη ιστορία με τον Ίωνα Δραγούμη.

  Σου υποσχόμαστε ένα αφιέρωμα για τη στάση του στα χρόνια των μικρασιατικών γεγονότων…

  ΚΑι αν θα θέλαμε να αποτυπώσουμε σε δίστιχο σύνθημα τα τότε, θα γράφαμε:

  Μπεναρόγια-Δραγούμης
  κοινός αγώνας!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/02/2007

 58. Είπε ο «σοσιαλιστής» που τον ηρεμεί η Καθημερινή!!!!!!!
  (εδώ που τα λέμε αυτός είναι και ο ρόλος που έχει επιλέξει η περίεργη… εφημερίδα)

  Αν σε ενδιαφέρει λοιπόν η αυτοκριτική και ο αναστοχασμός, μαζί με τον Τρεμόπουλο, πρέπει να βάλεις τον Μπουτάρη, τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου κ.λ.π. για να μην σου πω και τον Ελ. Βενιζέλο, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά άσε… οι τελευταίοι 2 δεν είναι ίδιες περιπτώσεις.

  Μέσα στη θολούρα η αναλαμπή καθαρότητας! Αν και τόχα πεί σχεδόν έτσι πρωτύτερα εγώ! Μαθαίνεις να σκέφτεσαι…

  Και συνεχίζει:

  Είμαι κάθετος, οριζόντιος και επι ταυτά!

  Που θα μας χώσεις?? σε ποια “ανώμαλη κατάσταση” θα μας δώσεις το μάθημα που μας αξίζει???

  Έτσι κάθετοι και οριζόντιοι και επι ταυτά (sic) που είσαστε, δεν χωράτε πουθενά! Και όσο να ποθείτε την ανωμαλία δεν θα σας ικανοποιήσουμε.

  ΥΓ.
  Έχω ένα παράπονο από τον Π&Α. Σχεδιάζει πονγκρόμ 😀 και αφήνει ολόκληρο λεβέντη γκριζογιώργο απληροφόρητο! Αισθάνομαι σαν τον Οβελίξ που δεν τον αφήνουν να «δείρει» ρωμαίους! Κι’ ας τους τρώει ο ..ποπός τους. Συγνώμη για τον καθωσπρεπισμό, δεν μου «πάει» με τέτοιους συνομιλητές, αλλά νομίζω ότι εξαντλήσαμε τα όρια του οικοδεσπότη.

  Θα αναδημοσιεύσω όμως κάποια στιγμή «σοσιαλιστή» μου (την κατάλληλη φυσικά…) την μεταξύ μας συζήτηση στο blog μου, και εκεί θα σε αντιμετωπίσω όπως σου πρέπει…

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 14/02/2007

 59. Βασικά, αγαπητοί πόντιοι συντελεστές, οι ερυθροί Χμερ που άφησαν τις προκηρύξεις τους παραπάνω έχουν κάποιο δίκιο.
  Η μοίρα των Ποντίων και των άλλων εντάσσονται στις παράπλευρες απώλειες εκείνου του πολέμου, το ελλαδικό κράτος απλά δεν μπορεί να τους αντιληφθεί διαφορετικά.

  Πολύ που σκοτίστηκαν οι τουρκαλβανοί της Ρούμελης και του Μωριά, για το τί πάθανε οι μικρασιάτες τότε. Μάλλον τους μίσουν κιόλας που απαρνήθηκαν το «οίκαδε» τότε με οικτρά αποτελέσματα. Αυτός είναι βασικός λόγος που η ποντιακή γενοκτονία δεν αποτελεί (και δεν μπορεί να αποτελέσει) εθνικής εμβέλειας θέμα.

  Ο Κεμάλ πασάς αποτελεί το νοητό όριο της Μεγάλης Ιδέας, και η φήμη του νικητή δίνει δόξα στον ηττημένο. Οι ακροδεξιοί έχουν κάθε λόγο να κρύβουν τη συμμορία του Γούναρη, ο δεξιός Βενιζέλος (θαυμαστής του Μουσολίνι) φυσικό είναι να έκανε κωλοτούμπες για το φίλο του, η ήττα ήτο μεγαλειώδης.

  Στο θέμα συμφωνούν και οι ανήκοντες εις το ρωσικόν κόμμα, οι μεν πρόγονοι ως εντολοδόχοι της Σοβιετίας, οι δε νεόκοποι ως αντιεθνικισταί σεβόμενοι έναν ακραιφνή αντιεθνικιστή όπως ο Ατατούρκ.

  Γενικά, το ζήτημα είναι περισσότερο φυλετικό παρά πολιτικό, δείτε τώρα ένας -όπουλος ανησυχεί και προτείνει, κάποιος αρβανίτης θα επικροτεί «για τη φιλία των λαών, γαμώτη», οι πόντιοι, ατζαμήδες πάντα, πολύ εύκολα στοχοποιούνται ως ακραίοι.

  Και εσείς π.χ. αριστεροί, αλλά εγείρετε πάντα το ζήτημα της γενοκτονίας, μόλον που ως αντιεθνικιστές θα έπρεπε να επικροτείτε και να σέβεστε έναν συνεπή αντιεθνικιστή, όπως ο Ατατούρκ.

  Απλά πράγματα.

  Σχόλιο από μπαστουνοκατάπιος | 14/02/2007

 60. 1. Είχαν λιγότερους λόγους Γάλλοι και Γερμανοί να μισιούνται; Ήταν φλώροι που πάνω στο νωπό αίμα χτίσαν την ΕΟΚ; Είναι λιγότερο έξυπνοι που σύμπτηξαν την πιο εύρωστη οικονομία του κόσμου, αντί να παρακολουθούν κι αυτοί το μεγαλείο της βαλκανικής μιζέριας στα πέριξ της καθ’ ημάς Ανατολής;
  2. Μα πρέπει να σεβόμαστε τη ΜΝΗΜΗ θα αντιτείνουν. Πολύ υποκριτικό. Γιατί μνήμη είναι να θυμάται κανείς και ποιοι ζούσαν στη Σαλονίκη πριν έρθουμε οι πρόσφυγες. Μνήμη είναι (κι ας με πονάει)ότι στους 23 αιώνες αυτές της πόλης δεν γέννησε μεγαλύτερη προσωπικότητα απ’ τον Κεμάλ (ας με διορθώσει παρακαλώ κάποιος, θα το χαρώ).
  3. Προσωπικότητα; Τι σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση; «Δύσκολος αντίπαλος» λέει ο Τρεμόπουλος. Σφαγέας λένε οι εθναμύντορες. Να δώσω τη δικιά μου οπτική. Ευρωπαίος με τα καλά και τα κακά του ήταν ο Κεμάλ: έδωσε ψήφο στις Τουρκάλες πριν τις γαλλίδες (!), κατάργησε την ισλαμική μαντήλα 80 χρόνια πριν την απαγορεύσουν οι Γάλλοι απ’ τα σχολειά τους. Δηλαδή, μετέφερε όλα τα χαρακτηριστικά της αυταρχικής Διαφώτισης. Μαζί τον εθνικό χαρακτήρα του κράτους, την εξόντωση των ετερόδοξων (των αλλιώτικων), την κλασσική μουσική στα δημόσια λεωφορεία της Άγκυρας (μέχρι σήμερα κρατάει).
  4. Κακά τα ψέματα. Πατριώτες και ήρωες γεννούν όλοι οι λαοί. Μερικοί νομίζουν ότι εμείς έχουμε μονοπώλιο. Το μπερδεύουν με κάτι άλλο: είχαμε ήρωες που τους αναγνώρισαν και οι αντίπαλοί τους. Οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν τους «ήρωες» των άλλων. Και δεν δέχονται αυτό να γράφεται στα βιβλία μας. Καληνύχτα.

  Σχόλιο από Πάνος Λιβέρης | 14/02/2007

 61. «μεγαλύτερη προσωπικότητα«, Πού; …στον στρατιωτικό τομέα, στον πολιτιστικό, στον επιστημονικό;

  Σαφώς και γέννησε η Θεσσαλονίκη πολύ σημαντικότερους ανθρώπους από έναν πετυχημένο στρατοκράτη.

  Το αν γέννησε «μεγαλύτερη προσωπικότητα» στον στρατιωτικό τομέα: μα και ο τελευταίος θεσσαλονικιός αντιφασίστας αντάρτης ήταν σημαντικότερος από τον Ατατούρκ! Με βάση φυσικά τη δική μου ταπεινή και λαϊκή κοσμοαντίληψη!

  Μα τι λατρεία της δύναμης και της στολής είναι αυτή που αναδύεται;;; Συγνώμη που στο λέω, αλλά στα δικά μας μάτια τέτοιο δέος το φανταζόμασταν να υπάρχει μόνο σε συλλόγους πρώην λοκατζήδων!

  Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η νοοτροπία είναι μειοψηφική -παρότι ισχυρή- στον οικολογικό χώρο της Θεσσαλονίκης.

  Και μιας και θέλεις να μπεις στα βαθιά και αναφέρεσαι στον μεταρρυθμιστή Κεμάλ, ξεκίνα από τον Ψυρρούκη, που έτσι κι αλλιώς έχει την παραδοσιακή άποψη της βαλκανικής αριστεράς για τα μικρασιατικά.

  Διάβασε και για το ρόλο των δικτατόρων του μεσοπολέμου. Ο Κεμάλ δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τους Μουσολίνι, Φράνκο, Χίτλερ. Όλοι αυτοί οι δικτάτορες είχαν συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο, εξέφρασαν δεδομένες τάξεις και έκαναν-όλοι τους- σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

  Τώρα το τι σήμαινε αστικοδημοκρατικός μετασχηματισμός στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσπαθήσαμε να το ορίσουμε και να καταθέσουμε κάποιες υποθέσεις εργασίας σ’ ένα πρωτόλειο κείμενο .

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/02/2007

 62. • Σημερινή: ΕΙΡΗΣΘΩ: Ιστορία & Ανιστόρητοι

  Οδυρόταν ο ανιστόρητος γιατί δεν… καταφέρνουμε οι Έλληνες και οι Τούρκοι να γράψουμε την «κοινή μας ιστορία», όπως τα κατάφεραν οι Γάλλοι με τους Γερμανούς! Όπως κλαυθμήριζε άλλος παρα-ιστορημένος, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ότι «σήμερα Έλληνες και Ιταλοί αποτελούν υπόδειγμα φίλων… μήπως είναι η ώρα και για τους Έλληνες με τους Τούρκους να κάνουν τις δικές τους υπερβάσεις;». Αμφότεροι και οι ομοϊδεάτες τους, επιμόνως «λησμονούν». Συνειδητά και εκ προθέσεως και σκοπίμως «λησμονούν» ότι: Για να συμφωνήσουν Γάλλοι – Γερμανοί και για να φιλέψουν Έλληνες – Ιταλοί, χρειάστηκε πρώτα να ηττηθεί, να συντριβεί και να εκλείψει ο Ναζισμός και ο Φασισμός. Χρειάστηκε ο γερμανικός λαός και ο ιταλικός λαός, έκτοτε, να αποτάσσονται με βδελυγμία το ναζιστικό και φασιστικό παρελθόν τους. Βδελυγμία εξοπλισμένη και με αυστηρούς Ποινικούς νόμους στα μεταπολεμικά τους κράτη. Χρειάστηκε να ηττηθεί και να εξαλειφθεί η Γερμανική Κατοχή και η Ιταλική Κατοχή. Ανιστόρητοι και μορφωτικά ανεπαρκέστατοι, συνειδητά «λησμονούν», σκοπίμως παραβλέπουν και δολίως αποσιωπούν το ότι, ο Ναζισμός εξοντώθηκε, ο Φασισμός εξέπνευσε, αλλά ο Κεμαλισμός ζει: Κατακτητής σιδερόφρακτος κι επιδρομέας αδίστακτος εναντίον της Κύπρου. φαγέας ανελέητος του κουρδικού λαού. Στρατοκράτης, καταπιεστής των ίδιων των υπηκόων του. Έργοις διδάκτωρ γενοκτονιών, ατιμώρητος κι αναπολόγητος. Στη Γερμανία και στην Ιταλία, τα δημόσια κτίρια και τα ιδιωτικά καταστήματα δεν τα κοσμούν πορτρέτα του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι.

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 14/02/2007

 63. @ Πάνος Λιβέρης,
  Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει το Χίτλερ ως σφαγέα των λαών και όχι μόνο στα λόγια. Τα Dachau, είναι μουσεία. Στο Βερολίνο υπάρχει ολόκληρη πλατεία με αγάλματα και αφιερώματα στο ολοκαύτωμα, υπάρχει και χώρος με φωτογραφίες από τα εγκλήματα των Ναζί! Υπάρχει ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος και οι σημαίες αναστέλλονται σε όλα τα δημόσια κτίρια μεσίστιες. Η τηλεόραση δείχνει σκηνές της φρίκης κατά τη ημέρα της μνήμης.

  Εμείς;;;;; Το ίδιο είναι με μας;;;; Εμείς θέλουμε απλώς «Να θάψουμε οριστικά το ματοβαμένο παρελθόν», που λέει και ο Βιο-ιωάννης. Έτσι στα γρήγορα για να εξαλείψουμε τα ίχνη του εγκλήματος!!

  Όμως την ιστορία δεν πρέπει να τη ξεχνάμε. Αντίθετα οφείλουμε να τη θυμόμαστε για να μη την επαναλάβουμε.
  Εξ άλλου οι Ιταλοί και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι σήμερα επικυρίαρχοι, είναι επόμενο να θέλουν να εμφανίζονται αγκαλιά και ερωτευμένοι.

  Συνεπώς άλλο πράκτορας και άλλο εισπράκτορας.

  Πέρα, όμως από αυτό, όποιος έχει διαβάσει το 1984 και δεν το ξέρει μόνο από το σιριαλ του μεγάλου αδελφού, ξέρει ότι μόνο σε σκοτεινές εποχές και για ευνόητους λόγους η ιστορία «ξαναγράφεται». Διότι αγαπητέ μου, την ιστορία την ερευνάμε, την ερμηνεύουμε, τη διαβάζουμε, την συμπληρώνουμε με νέα στοιχεία που έρχονται στη επιφάνεια, τη σεβόμαστε, αλλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ, γιατί κάτι τέτοιο είναι παραποίηση, ύβρις, κοινωνικός ευνουχισμός, λοβοτομή, σκοταδισμός, ΦΑΣΙΣΜΟΣ με ένα λόγο!

  Σχόλιο από ange-ta | 14/02/2007

 64. Στη σελίδα της «Οικολογικής Ομάδας Θεσσαλονίκης» ΄πήγε να αρχίσει ένας διάλογος.
  Στο πλαίσιο αυτού δημοσιεύτηκε το παρακάτω κείμενο:

  Ο/Η Πετρος Θ. έγραψε:

  14/02/2007 ώρα 02:21

  “Τι έγινε εδώ πέρα. Ο Νομάρχης πρώτα θέλει να βραβεύσει αστυνομικούς που έσωσαν την σημαία από φοιτητές. Μετά να καταδικάσει το βιβλίο της Στ’ δημοτικού επειδή καπου αναφέρεται στον Κεμαλ, ως ηγέτη του εθνικού αγώνα των Τούρκων (παρεμπιπτόντως το ίδιο περίπου kαι το ισχύον εδώ και 20 χρόνια βιβλίο Ιστορίας τής Γ Λυκείου-Γενικής Παιδειας . Να το κάψουμε κι αυτό Ο Τρεμόπουλος αντιδρά λίγο πολύ υπερβολικά (δεν ξερω πως θα αντιδρουσατε εσεις αν εισασταν εκει μέσα κάθε μερα απεναντι στον συγκεκριμένο νομάρχη) Ο Τρεμόπουλος λέει: ο Κεμαλ είναι τέκνο της πόλης… Και γίνεται το έλα να δεις. Ο Νομάρχης μας τον φτύνει κατάμουτρα.. Τα κανάλια -που λειτουργούν ως σπασμένο τηλέφωνο κάνουν το “”τεκνο της πόλης ,’’άξιο τεκνο’’…” η συνεχεια στο προηγουμενο.

  Θα επιμείνω λίγο στο Βιβλιο της ΣΤ Δημοτικού. Μπορεί καποιος εκπαιδευτικός ή ιστορικός ή οποιος αλλος ,ακόμη και ασχετος, να διαφωνεί
  οσο θελει, μαζί του, να δημοσιευσει κριτική, να το κρινει αντιεπιστημονικό ή αντιπαιδαγωγικό. Ειναι τελειως διαφορετικό το ζητημα αν τετοιες κρισεις ή επικρισεις τίθενται στην αιρεση του Νομαρχιακου Συμβουλιου, δημοτικου συμβουλίου ή του Αμβωνος. Εκεί ενυπάρχει ενα ζητημα εξουσιαστικής βαρυτητας – ο διαλογος γινεται ανισος,οι συγγραφεις για παραδειγμα δεν μπορουν να απαντησουν, αν ειναι εκπαιδευτικοι υπάρχει ο υπαινιγμός της ιεραρχίας. Πως να το πουμε ειναι μια ανιση -επιστημονικά και πολιτικά ανηθικη μονομαχια. Π& Α συμφωνούμε τουλαχιστον σε αυτό; Κιαν ναι, θεωρεις αυτόν τον κίνδυνο σημαντικό; (για μενα αυτός ειναι ενας από τους κυριους κινδυνους του εθνολαικισμου: να ρίχνονται βιβλια στη πυρα (κυριολεκτικά ή μεταφορικά ), με ασχετα -λαικιστικα επιχειρηματα. Στο κάτω, κάτω και μια και πολύς λόγος εγινε για τον Χιτλερ θυμιζω οτι πριν το Ολοκαυτωμα (και τα μικροτερα ολοκαυτωματα) προηγηθηκαν τα πνευματικά ολοκαυτώματα:η πυρα βιβλίων και των εργων τεχνης.

  Περιμενω απαντηση«

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/02/2007

 65. Όλα όμως τα καλά στην Ελλάδα, κρατούν ένα βράδι… και ο μονόλογος είναι πάντα πιο βολικός. Εμείς εδώ τον αποφύγαμε, δημοσιεύοντας ακόμα και ύβρεις και συκοφαντίες απίστευτες…

  Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, στην πρόταση του Πέτρου Θ. προσπαθήσαμε να αφήσουμε τα παρακάτω σχόλια. Δεν μας επιτράπηκε…

  Δείτε τα εσείς, και ειδοποιήστε τον Πέτρο Θεοδωρίδη ότι προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε για να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος.

  ———————————–
  Πέτρο Θεοδωρίδη,

  Θα προσπαθήσουμε να σου απαντήσουμε στα θέματα που θέτεις, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα στο γκρίζο τοπίο των ημερών, που διαμόρφωσαν οι δύο κραυγάζοντες μονομάχοι (ένθεν κακείθεν), υπάρχει πολύς χώρος για συζήτηση και για διαμόρφωση μιας κοινής άποψης [με το σεβασμό των αξιωμάτων (=βασικές αρχές) που έχει ο καθένας].

  Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, μετά την ανακοίνωση του «Λάος». Έχουμε αρχίσει και ‘μεις να ανησυχούμε! Γιατί:
  -οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών,
  -οι κληρονόμοι του Παλατιού, του Λαϊκού Κόμματος και των παλαιοελλαδιτών που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να μετατραπούν οι παππούδες μας σε πρόσφυγες την εποχή των μεγάλων μετασχηματισμών,
  -οι ρατσιστές κατά των προσφύγων (που για δεκαετίες μας αντιμετώπιζαν ως «τουρκόσπορους» και «αούτηδες»),
  -αυτοί που βαρύνονται για την «αγιοποίηση» του Μουσταφά Κεμάλ του Ατατούρκ, (όταν το ’38, εν μέσω δικτατορίας Μεταξά μετονόμασαν την Αποστόλου Παύλου σε «οδό Κεμάλ Ατατούρκ», και το σεβάστηκαν όλες οι ακροδεξιές κυβερνήσεις –τόσο μέσα στον Εμφύλιο όσο και τα πέτρινα χρόνια μετά),
  μετατρέπονται σήμερα σε τιμητές και εκμεταλλευόμενοι τις εύλογες αντιδράσεις των προσφυγικών οργανώσεων και τις μετατρέπουν σε παρακρατικές κραυγές.

  Εμείς που συμεμτείχαμε στο κίνημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας που έγινε στην Ααντολή από τον τουρκικό εθνικισμό, μένουμε έκπληκτοι μπροστά στην πλήρη αντιστροφή των ρόλων. Όταν πριν από 25 χρόνια ξεκινούσε το κίνημα αυτό, αντιμετωπίζαμε την έντονη αντίθεση όλης της Δεξιάς. Η αναφορά στις γενοκτονίες ερχόταν σε σύγκρουση με το τουρκοφιλικό κλίμα που κυριαρχούσε στη Δεξιά. Ως «αναρχικούς» προσπάθησαν για χρόνια να μας περιθωριοποιήσουν. Δεν τα πολυκατάφεραν. Και τώρα γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως!

  Το γράφει πολύ καλά ο mumul παραπάνω: «Εμείς ήμασταν εδώ εχθές και προχθές και θα είμαστε και αύριο.»

  Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για δύο θέματα που μας απασχόλησαν έντονα: το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού και οι δηλώσεις για τον Κεμάλ Πασά, τον Ατατούρκ και να καταθέσουμε στο τέλος κάποιες σκέψεις στο πνεύμα που αναφερες.

  Προς Π. Θεοδωρίδη
  ———————————–
  Για το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού
  ———————————–
  Ο νομάρχης μάλλον τελευταίος προσπάθησε να παρέμβη σε μια διαδικασία αμφισβήτησης -της πολιτικής ομάδας που είχε γράψει το βιβλίο- που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι από τα κάτω, από ανεξάρτητες ομάδες πολιτών. Το ίδιο και ο παπαθεμελής, που ως έξυπνος πολιτικάντης μυρίστηκε «ψητό» και έσπευσε αναλόγως, προτελευταίος στη σειρά -αλλά πολύ αποτελεσματικός όπως φάνηκε…

  Επειδή η αλήθεια ποτέ δεν είναι ασπρόμαυρη, εμείς αναπτύξαμε τις απόψεις μας σε 8 άρθρα στο «Πόντος και Αριστερά». Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα δει. Για να μας καταλάβετε σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με το: «Η εκδίκηση των αυτοχθόνων».

  Την αντίθεση τους για τις συγκεκριμένες ερμηνείες επί των ιστορικών γεγονότων έχουν εκφράσει και ιστορικοί που προέρχονται από την Αριστερά, όπως οι Γιώργος Μαργαρίτης, Βλάσης Αγτζίδης, Απόστολος Διαμαντής. Ακόμα και η Χρ. Κουλούρη, υπ’ αρίθμ. 2 της Ομάδας Λιάκου, διφοροποιήθηκε από το βιβλίο και το κατέταξε στην «ουδέτερη ιστορία» ή στην «πολιτικώς ορθή Ιστορία». Από την άλλη, το πολιτικό εγχείρημα της κ. Ρεπούση -γιατί τέτοιο είναι το βιβλίο ιστορίας- υποστηρίχθηκε από όλη τη νεοφιλελεύθερη συμμορία, τους σημιτικούς -πρόεδρος του συλλόγου που ίδρυσε ο Σημίτης είναι ο Λιάκος- το σύνολο του καθεστωτικού Τύπου και των μεγαλοδημοσιογράφων.

  Η αντίθετη άποψη, και ειδικά η δικιά μας, δεν πέρασε πουθενά. Και όπου αναφέρθηκαν στον αντίλογο, αξιοποίησαν τους ακροδεξιούς, τους παπαθεμελήδες, τους καρατζαφέρηδες. Αυτοί τους βόλευαν για να περάσουν το σχήμα «καλοί εναντίον κακών»!

  Το οικολογικό κίνημα, δεν είχε κανένα λόγο να αναμιχθεί σε μια διαμάχη που αφορούσε την πολιτική διαχείριση της ιστορικής μνήμης, ειδικά όταν ένα τμήμα της κοινωνίας έχει χαρακτηρίσει το «επίμαχο» έργο ως «αναθεωρητικό». Δηλαδή κατηγορία που προσάπτεται μόνο στους απολογητές του ναζισμού σε σχέση με το Ολοκαύτωμα.

  Και η ανάμιξη του οικολογικού χώρου έγινε με τον πλέον άκομψο τρόπο!

  Όταν κάνεις πολιτική και εκτίθεσαι δημοσίως, αντιμετωπίζεις έξυπνα τον αντίπαλό σου. Η παρέμβαση Τρεμόπουλου, να επικαλεστεί δηλαδή ως το αντίπαλο δέος για τους «κακούς εθνικιστές» τον Κεμάλ Ατατούρκ, από άποψη ουσίας είναι εγκληματικό και από άποψη τακτικής δεν στέκει -είναι σκέτη αυτοκτονία και ενοχοποιεί και έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, ανοήτως και ματαίως. Γιατί ο οικολογικός χώρος δεν έχει κανένα λόγο να υποστηρίξει τον οποιοδήποτε μιλιταριστή και στρατοκράτη, έστω και αν αυτός είναι ο αδελφός του Τρεμόπουλου.

  Άρα, η αναφορά για τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ειλικρινέστατη, εξέφραζε τον άνδρα, μόνο που αυτός αγνόησε πλήρως τα συμφέροντα του οικολογικού κινήματος, την περιβάλλουσα κοινωνία και έπαιξε με τον πιο αφελή τρόπο το παιχνίδι του νομάρχη.

  ——————————————————-

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/02/2007

 66. «Πόντε και Αριστερά», το πρώτο σχόλιό σου αυτή τη στιγμή είναι δημοσιευμένο στη σελίδα της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης». Τα σχόλια όλων των χρηστών εκεί δημοσιεύονται με καθυστέρηση γιατί είναι «moderated», δηλ. πρέπει να τα ενεργοποιήσει ο διαχειριστής. Περιττό να πω πως το ίδιο συνέβη και με τα δικά μου σχόλια. Επίσης, σκέψου πως αυτή τη στιγμή ο Π. Θεοδωρίδης μπορεί να σου έχει απαντήσει, απλά το σχόλιο να εμφανιστεί με καθυστέρηση.

  Σχόλιο από Νίκος Γενημάκης | 14/02/2007

 67. Πάντως, το ότι άλλαξες τον υπότιτλο της φωτογραφίας από … «ο Μουσταφά Κεμάλ φαίνεται ότι είναι ο νέος ήρωας των Τρεμοπουλικών στη Θεσσαλονίκη» σε … «ο Μουσταφά Κεμάλ φαίνεται ότι είναι ο νέος ήρωας κάποιων στη Θεσσαλονίκη» είναι ένα δείγμα ότι τουλάχιστον ακούς ένα μέρος (μικρό? μεγάλο? θα δείξει…) και φαίνεται οτι υπάρχει ελπίδα σχετικά με σένα.
  Ανανεώνω το ραντευού μας στα γουναράδικα…

  Σχόλιο από bioannis | 14/02/2007

 68. Φίλε μου bioannis.

  Πάντως το ότι το ύφος σου εξακολουθεί να είναι υπεροπτικό και ντεμέκ και τάχα μου δείχνει ότι δύσκολα υπάρχει ελπίδα για σένα.

  Επίσης να ξέρεις ότι αν ο Ψωμιάδης αρχίσει να μιλάει για την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αρκούδα της Φλώρινας εγώ θα ψάξω να βρώ τις διαφορές των λεγομένων του με αυτά της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (εάν αυτή σε ενδιαφέρει). Δεν θα τους βάλω στην ίδια όχθη γιατί ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι.

  Μακριά από εμάς η ισοπέδωση και το εύκολο που κάποιοι άλλοι , δεν ξέρω από ποιά στερεότυπα που καλώς ή κακώς μπήκαν στο κεφάλι τους ορμώμενοι, καταλήγουν.

  Και τέλος νομίζω εμείς και όλοι αυτοί ( με ελάχιστες εξαιρέσεις) που ως φορείς απόψεων εδώ συμμετέχουν είμαστε στην ίδια όχθη.

  Όλοι αυτοί που δεν βολεύονται με τα της σημερινής κοινωνίας και ο καθένας από το όποιο επιλέξει δικό του «μετερίζι» το παλεύει.
  Με τις διαφωνίες μας και τις συγκρούσεις μας.

  Και αυτή είναι η ομορφιά του τοπίου.

  Σχόλιο από mumul | 14/02/2007

 69. Σας στέλνω μία πολύ φρέσκια είδηση!!! original,

  Selbst in den Bildern des Mordens bleibt der Film beherrscht, er zeigt den Blutrausch der Türken nicht als sadistischen Exzess, sondern als steife, beinahe feierliche Schlachterei», schreibt Andreas Kilb über den Film «La masseria delle allodole» («Das Haus der Lerchen»), der den Völkermord an den Armeniern zum Thema hat und auf der Berlinale läuft. Kilb findet ihn «ästhetisch zerrissen» und trotzdem bedeutsam: «Über den Völkermord an den Armeniern gibt es erst einen einzigen Spielfilm, Atom Egoyans ‘Ararat’ aus dem Jahr 2002, und selbst dieser geht das Thema sehr indirekt an, als Teil eines großen Bilderpuzzles über Wahrheit und Lüge im historischen und privaten Sinn. Es hat also etwas zu bedeuten, wenn Paolo und Vittorio Taviani mit dem Geld des italienischen, französischen und spanischen Staatsfernsehens in Bulgarien die Ereignisse von 1915 nachstellen… Der Film der Tavianis wird Epoche machen, und sei es nur deshalb, weil er eine Lücke im Bildergedächtnis des Kinos sichtbar macht, die nun schon seit mehr als neunzig Jahren besteht.»

  Σχόλιο από ange-ta | 14/02/2007

 70. ange-ta

  ευχαριστούμε!

  λίγοι όμως από τους φίλους που φτάνουν ως εδώ υποθέτω ότι γνωρίζουν γερμανικά. Μήπως θα ήταν καλό να στείλεις και την απόδοση στα ελληνικά;

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/02/2007

 71. Ξέρετε κανένα εθνικό κράτος που να στήθκε χωρίς τη χρήση βίας,εθνοκαθάρσεων, προσφυγοποίησης και αντιποίνων. Τώρα εκείνος που ηγείται στην προσπάθεια αυτή πώς χαρακτηρίζεται Απελευθυρωτής ή Δήμιος: Εξαρτάται από την γωνία του καθένα.

  Σχόλιο από Νίκος Αδάμ | 14/02/2007

 72. 1. Είχαν λιγότερους λόγους Γάλλοι και Γερμανοί να μισιούνται; Ήταν φλώροι που πάνω στο νωπό αίμα χτίσαν την ΕΟΚ;

  Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί σταμάτησαν να μισιούνται, έχοντας αιματοκυλήσει την Ευρώπη περί τους 3 αιώνες και αφού προκάλεσαν 2 παγκόσμιους πολέμους – μόνο. Ελάσσονα πράγματα, δηλαδή.
  Είναι προφανές ότι, οι συγκεκριμένοι, αποτελούν το gold standard της σωστής οδού συμφιλίωσης.

  Οι φλώροι, ε.., οιΓαλλογερμανοί, συμφιλιώθηκαν αφού η ναζιστική Γερμανία ηττήθηκε ολοκληρωτικά, η Γερμανία ήταν υπό κατοχή και διχοτομημένη.

  Δεν πήγαν οι Γάλλοι αντιεθνικιστές να ονομάσουν τη Σαν Ελιζέ οδό Γκέρινγκ (ο νέος ηγέτης του Ράιχ, ηγούμενος του απελευθερωτικού γερμανικού αγώνα, μετά την αποπομπή Χίτλερ – υποθετικό σενάριο, κατάλληλο για την περίπτωση) και να προτείνουν συνεννόηση : «Δε γαμείς, ό,τι έγινε έγινε.»

  – και παρά τις «φασίζουσες αντιδράσεις» των εβραίων της Γαλλίας που φώναζαν για γενοκτονία (οι ξεδιάντροποι).

  Βου και α, βα, Λόλα να ένα μήλο.

  2. Μα πρέπει να σεβόμαστε τη ΜΝΗΜΗ θα αντιτείνουν. Πολύ υποκριτικό. Γιατί μνήμη είναι να θυμάται κανείς και ποιοι ζούσαν στη Σαλονίκη πριν έρθουμε οι πρόσφυγες.

  Θυμίσου το, ρε άνθρωπε του Θεού !

  Τι έχει να κάνει με τη Γενοκτονία και το τι προτείνει ο κάθε ταλιμπάν Τρεμόπουλος ;

  Δηλαδή, εσείς θέλετε να θυμόμαστε ποιοι ζούσαν στη Σαλονίκη, αλλά όχι τη Γενοκτονία, γιατί αυτό είναι τι ακριβώς…!!;;;

  Μνήμη είναι (κι ας με πονάει)ότι στους 23 αιώνες αυτές της πόλης δεν γέννησε μεγαλύτερη προσωπικότητα απ’ τον Κεμάλ (ας με διορθώσει παρακαλώ κάποιος, θα το χαρώ).

  Περί τα 300 εκατομμύρια Σλάβων, έχουν αντίθετη άποψη.

  Τώρα το τι σας πονά εσάς είναι δικό σας θέμα, αν και αυτό που γράψατε δεν χρειαζόταν καν σχόλιο, είναι τόσο γελοίο από μόνο του.

  3. Προσωπικότητα; Τι σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση; “Δύσκολος αντίπαλος” λέει ο Τρεμόπουλος. Σφαγέας λένε οι εθναμύντορες. Να δώσω τη δικιά μου οπτική. Ευρωπαίος με τα καλά και τα κακά του ήταν ο Κεμάλ

  Εντάξει, ας πούμε οι «εθναμύντορες» είναι γκαγκάουα.

  Οι …αντιεθνικιστές, που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους όταν πρόκειται για ελληνικό εθνικισμό, ακόμη και τον ιστορικά αναγκαίο (της περιόδου …Ατατούρκ, ξέρετε εσείς…) πώς είναι δυνατόν να θαυμάζουν έναν ξένο εθνικιστή, γαμώ το φελέκι μου ;!;!

  4. Κακά τα ψέματα. Πατριώτες και ήρωες γεννούν όλοι οι λαοί.

  Και δολοφόνους.

  Good night and good luck.

  Σχόλιο από μπαστουνοκατάπιος | 14/02/2007

 73. Στο προηγούμνεο σχόλιο να συμπληρώσω. Ξέρετε κανένα εθνικό κράτος που να στήθκε χωρίς τη χρήση βίας,εθνοκαθάρσεων, προσφυγοποίησης και αντιποίνων. Και περιορίζομαι στα Βαλκάνια

  Σχόλιο από Νίκος Αδάμ | 14/02/2007

 74. @Νίκος Αδάμ

  Γνωρίζουμε τους πρωταθλητές: Τουρκία στα Βαλκάνια
  και ΗΠΑ,Ρωσία,Ισραήλ διεθνώς.

  Για τη γενοκτονία 1.500.000 Αρμενίων,1.000.000 Ελλήνων και αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Ασσυροχαλδαίων θα αποσπάσουμε κάποια αναγνώριση από τους απολογητές του κ.Τρεμόπουλου ή θα συνεχίσουμε σε επίπεδο αφελών συμψηφισμών?

  Σχόλιο από kostas | 14/02/2007

 75. Μετάφραση Αρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung
  Μιλάει για το νέο φιλμ των αδελφών Ταβιάνι, που προβάλλεται στην Berlinale:

  «Ακόμα και στις εικόνες του φόνου το έργο παραμένει συγκρατημένο. Δείχνει την μανία για αίμα των Τούρκων, όχι σαν μία σαδιστική υπέρβαση, αλλά σα μία κορδέλα εορταστικής σφαγής, γράφει ο Andreas Kilb για το έργο La masseria delle allodole” (”Το σπίτι με τις Λεύκες”), το οποίο πραγματεύεται την γενοκτονία των Αρμενίων.

  Ο Kilb, από αισθητικής άποψης το βρίσκει διχασμένο, αλλά παραταύτα σημαντικό:
  Για την σφαγή των Αρμενίων, υπάρχει ένα μόνο έργο, το ‘Ararat’ του Atom Egoyans του 2002, που όμως και αυτό ακόμα διαχειρίζεται ένα μέρος του θέματος έμμεσα, σαν ένα Πάζλ εικόνων αλήθειας και ψέματος τόσο από ιστορικής όσο και ατομικής έννοιας.

  Έχει λοιπόν κάτι να μας πει, εάν ο Paolo και ο Vittorio Taviani με χρήματα της κρατικής τηλεόρασης της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας στη Βουλγαρία μας φέρνουν τα γεγονότα στη μνήμη.
  Το Εργο των Ταβιάνι θα αφήσει εποχή, μόνο

  επειδή θα καλύψει ένα κενό του κινηματογράφου, που υπάρχει εδώ και 90 χρόνια.

  Το δικό μας κενό ποιός θα το καλύψει;;

  Σχόλιο από ange-ta | 14/02/2007

 76. Μην βιάζεσαι ange-ta
  Και το δικό μας σε 90 χρόνια. Το 2012 🙂

  Σχόλιο από mumul | 14/02/2007

 77. Ευχαριστώ τον Πόντο & Αριστερά για την παρότρυνση να δω το πρωτόλειο κείμενο. Ενδιαφέρον, μόνο που δεν έχει τον παραμικρό χαρακτηρισμό για τον ελληνικό στρατό (απελευθερωτικός, κατακτητικός, γιατί όχι και τα δύο; Άσκησε βία; Έκανε σφαγές;).
  Λοιπόν, νοιώθω την ανάγκη κάποιων διευκρινίσεων, γιατί προκάλεσα αρκετά σχόλια. Δεν μένω στους χαρακτηρισμούς «ανιστόρητος» κ.λπ., δυστυχώς κι εγώ τους χρησιμοποιώ και πρέπει να προσέξω.
  1. Φαίνεται ότι η αλήθεια δεν είναι μοναδική, εξαρτάται από το point of view. Αλλιώς όταν την κυττάζεις από τον Πόντο, αλλιώς ως Πουλόπουλος, και χωρίς αναγκαστικά να διαφωνεί κανείς με τη Λούξεμποργκ. Αλλιώς θα έγραφα αν ήμουν Τούρκος αριστερός, αλλού δίνω την έμφαση συνομιλώντας με Έλληνες.
  2. Στα δικά μου συναισθήματα ο τελευταίος ΕΑΜίτης αντάρτης μπορεί να «μετράει» περισσότερο από τον στρατοκράτη Κεμάλ, όπως και στον Π&Α. Αναρωτιέμαι, όμως πόσο διαφέρει ο στρατηγός Σαράφης από το στρατηγό Κεμάλ, όταν οργανώνουν την Αντίσταση στη δικιά τους κατοχή; Αντιλαμβάνομαι βέβαια, ότι πέρα από τον κοινό τους πατριωτισμό, ο δεύτερος ανήκε σε ένα κίνημα που οργάνωσε(όχι ο ίδιος, νομίζω) και φρικτές γεννοκτονίες: όπως οι Γερμανοί, οι καμπόυδες, οι Τούτσι στην Αφρική κ.λπ.
  3. Ο ελληνικός στρατός στη Μικρασία έστειλε αρκετούς Τούρκους στο πλευρό του Κεμάλ, γιατί έδρασε σε πολλές περιπτώσεις ως «κλασσικός» στρατός κατοχής προς ντόπιους υποτακτικούς του. Δεν βλάπτει να το θυμόμαστε, έτσι;
  4. Ο Τρεμόπουλος ήταν ειλικρινής αλλά όχι χρήσιμος για τα συμφέροντα της παράταξής του, γράφει κάποιος. Δεν θα διαφωνήσω. Αν και μερικές φορές πιο σημαντικά κι από τα συμφέροντα είναι αυτός ο διάλογος που πυροδοτήθηκε. Όσο για το σχόλιό σου Π&Α «τι δουλειά είχαν να ανακατευτούν οι οικολόγοι;» πάρτο πίσω. Προφανώς κανείς μας δεν πήρε τη δουλειά αποκλειστική εργολαβία. Άλλωστε και οι Πόντιοι για τη Σαλονίκη μιλάνε εδώ, όχι μόνο για τη γεννοκτονία τους. Και δικαίωμά τους.
  5. Ομολογώ, πως χρήσιμο θα ‘ταν να έμπαινα πιο καλοπροαίρετα στη κουβέντα. Ίσως απέφευγα την παρεξήγηση ότι με «θαμπώνει η στρατιωτική στολή» και μπορεί να πρόσεχαν περισσότερο όσα έγραψα περί Γάλλων και Γερμανών: οι απαντήσεις περί προηγούμενης συντριβής του φασισμού, τι σημαίνουν; Δεν θα μπορούσαν να «κολλήσουν» σε ένα μίσος για τους Γάλλους, αντί να κάνουν μαζί τους την ΕΟΚ σε 10 χρόνια; Μήπως τέτοιο «κόλλημα» μας τυφλώνει 85 χρόνια μετά την ήττα στο Σαγγάριο και δεν κυττάμε ότι σήμερα ένας μόνο τρόπος υπάρχει να ξαναδούμε τα πατρογονικά μας: αγοράζοντάς τα με τη δύναμη του ευρώ και το εξευρωπαϊσμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας υπό ένταξη Τουρκίας. Αλλιώς τι; Τώρα μη με στολίστε πως με θαμπώνει η λάμψη του ευρώ – για εθνική στρατηγική μιλάω και το μόνο είδος «παλινόστησης» στη Μικρασία, που μπορώ να φανταστώ. Καθόσον τη σοσιαλιστική επανάσταση που θα καλέσει τους ξεριζωμένους στα σπίτια τους, δεν θα τη δούμε. Ή μήπως πιστεύει κανείς ακόμα;

  Σχόλιο από Πάνος Λιβέρης | 14/02/2007

 78. αγοράζοντάς τα με τη δύναμη του ευρώ και το εξευρωπαϊσμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας υπό ένταξη Τουρκίας

  Μετά το 60στό σχόλιο, η «σεμνότυφη» πεπλοφορούσα εκσυχρονισμένη «πολιτικά ορθή ιστορία», που κοιτάει πάντα μπροστά και ποτέ πίσω, άρχισε να «ξεβρακώνεται» αργά-αργά. Και ακούγεται που και που ποιό είναι το πλαίσιο σκέψης, ποιό είναι το πολιτικό υπόβαθρο της αποσιώπησης, γιατί η λήθη.

  Για τα γρόσια…(*)

  Και στην χατζατζάρικη αυτή προσέγγιση των παγκοσμιοποιητών, το απύθμενο θράσσος κατηγορεί τους διαφωνούντες για μεγαλοϊδεατισμούς, αιμοδιψή ιστοριολαγνεία, πατριδοκαπηλεία…

  Σας διαφεύγει όμως ότι η αντίστοιχη προσπάθεια, έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στη νεώτερη Ελλάδα και τελικά απέτυχε. Θα αποτύχει ακόμη μια φορά και το αισθάνεσθαι.

  (*) των άλλων κουτεντέδες μου, που νομίζετε ότι θα τα μοιρασθούν μαζί σας

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 15/02/2007

 79. Για τον kostas
  Δηλαδή το ελληνικό εθνικό κράτος πώς στήθηκε με ροδοπέταλα και χωρίς βιαιότητες. Ο Βουλγαροκτόνος (που ακόμη κρατά το όνομα του ένας δρόμος και ο Τουρκοφάγος τι ήταν….

  Σχόλιο από Νίκος Αδάμ | 15/02/2007

 80. «.. πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται»

  Ναζίμ Χικμέτ

  Η ιστορία αυτής της πόλης είναι ενιαία

  Το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα-κίνηση Θεσσαλονίκης, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Νομαρχιακό σύμβουλο Μιχάλη Τρεμόπουλο απέναντι στην ενορχηστρωμένη-προβοκατόρικη επίθεση που δέχεται τις τελευταίες μέρες από τους γνωστούς εθνικιστικούς, ακροδεξιούς κύκλους της
  πόλης μας με επικεφαλής τον Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη συνεπικουρούμενη από την γκαιμπελικά διαστρεβλωμένη από τα ΜΜΕ άρνηση του Μ. Τρεμόπουλου να δεχτεί το ψήφισμα Ψωμιάδη για την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ
  δημοτικού. Αφορμή για το ψήφισμα Ψωμιάδη η αναφορά στο βιβλίο ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων.
  Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα αγωνιστή, κανένα προοδευτικό άνθρωπο βορρά στους εθνικιστές- πατριδοκάπηλους πόσο μάλλον το Μιχάλη Τρεμόπουλο που είναι γνωστός για τους σημαντικούς αγώνες του στην Θεσσαλονίκη -όχι μόνο τους οικολογικούς- με μεγάλο πολλές φορές προσωπικό κόστος.

  Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι το μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό και τον εθνικισμό, για να είναι στέρεο και αποτελεσματικό, πρέπει να μην οικοδομείται περιστασιακά (παίρνοντας αφορμή από μεμονωμένα γεγονότα), ούτε
  και να επιτρέπει στους εθνικιστικούς κύκλους να παίζουν εύκολα με τις εντυπώσεις και το συναίσθημα του κόσμου, δηλητηριάζοντας ακόμα παραπέρα τις καρδιές και το νου λαϊκών ανθρώπων, εργαζόμενων και νεολαίας.
  Ειδικά όταν
  γίνεται χρήση συμβόλων και ονομάτων ιστορικά φορτισμένων, η αντιπαράθεση οφείλει να είναι καλά οργανωμένη, αποκαλύπτοντας το σύνολο των παραμέτρων που ορίζουν κάθε φορά το δίπτυχο εθνικισμός-πατρηδοκαπηλεία αποκαθιστώντας
  με πειστικό τρόπο τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και αναδεικνύοντας τα πιο κατάλληλα εναλλακτικά σύμβολα που σηματοδοτούν την προοδευτική, ανοιχτή και πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, η οποία υπήρξε ιστορικά στις αρχές του
  προηγούμενου αιώνα και που μπορεί με τους συντονισμένους αγώνες μας όχι μόνο να μην θαφτεί στη λήθη, όπως κάποιοι επιδιώκουν, αλλά να αναβιώσει.

  Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα-Κίνηση Θεσσαλονίκης

  Σχόλιο από bioannis | 15/02/2007

 81. Το ελληνικό εθνικό κράτος,όπως η Βουλγαρία,η Αλβανία,η Ρουμανία κτλ ΔΕΝ διέπραξε γενοκτονία.Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την («πολυπολιτισμική»,»πολυεθνικη» και «πολυθρησκευτική») Οθωμανική Αυτοκρατορία του 18ου-20ου αιώνα και την κεμαλική,»εθνικά καθαρή» μεταξέλιξή της,οι οποίες βαρύνονται με την εξόντωση αρκετών εκατομμυρίων ανθρώπων βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.
  Οι προσπάθειες ορισμένων συμπολιτών μας να προσφέρουν άλλοθι σε ιστορικώς τεκμηριωμένες γενοκτονίες είτε «εξισώνοντας τα ανεξίσωτα» είτε προωθώντας την ανέγερση μνημείων προς τιμήν των ηθικών αυτουργών του εγκλήματος είναι νομίζω ενδεικτικές της συντονισμένης παραπληροφόρησης που υπέστη ο ελληνικός λαός κατά την τελευταία δεκαετία…

  Σχόλιο από kostas | 15/02/2007

 82. Η «γκαιμπελικά διαστρεβλωμένη» πραγματικότητα που παρουσιάζει το δίκτυο, στην ανακοίνωση του οποίου τάχα μου αφελώς συνταιριάζουν
  «ρατσισμό και εθνικισμό»,
  «εθνικισμό-πατρηδοκαπηλεία»,
  «εθνικιστές- πατριδοκάπηλους»,

  για να δημιουργήσουν συνειρμούς που πλέον μόνο τα γέλια προκαλούν, όχι μόνο δεν πείθει κανένα πλην των ιδίων, αλλά καθιστά (και δεν τους συγχωρούμε γι’ αυτό) λογικά συνεπείς τους αντιπάλους τους

  Σαν καινούργιοι Ψωμιάδηδες (τον οποίο κατηγορούν ακριβώς γι’ αυτό) είναι εναντίον της ιστορικής λήθης λέγοντας ότι πρέπει «να αναδειχθούν τα πιο κατάλληλα εναλλακτικά σύμβολα που σηματοδοτούν την προοδευτική, ανοιχτή και πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, η οποία υπήρξε ιστορικά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και που μπορεί με τους συντονισμένους αγώνες μας όχι μόνο να μην θαφτεί στη λήθη, όπως κάποιοι επιδιώκουν, αλλά να αναβιώσει»

  Έχετε ατζέντα «διχτυωτή» και επομένως μην περιμένετε να μην βλέπουμε τις απόκρυφες επιδιώξεις σας… Ο δουλεμπορικός σας πολυπολιτισμός και ο αντεθνικός σας προσανατολισμός δεν είναι προοδευτική επιλογή. Είναι αποτέλεσμα συναλλαγής και υποταγής στον νεοφιλελευθερισμό του ελεύθερου απρόσκοπτου εμπορίου αγαθών και ανθρώπων.

  Σχόλιο από gregykapogeorge | 16/02/2007

 83. Ο Τρεμόπουλος και ο ΚΕΜΑΛ ο ‘’Σαλονικιός’’….

  Σήμερα στις ειδήσεις του μεσημεριού, ξαναακούστηκε η ΔΗΛΩΣΗ !!

  Ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι παιδί της Σαλονίκης και πρέπει να τιμηθεί

  Τη δήλωση αυτή την έκανε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, του συνδιασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ, που είναι ο τέταρτος σε σειρά συνδιασμός, που συμμετέχει στη ΤΑ της Θεσσαλονίκης, σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου, της πάλαι ποτέ συμπρωτεύουσας και όπως ήταν (για μένα τουλάχιστον) φυσικό, τα πήραν στο κρανίο και ο Πανίκας και η Βούλα.

  Τρεμόπουλος Μιχάλης. (μετά από λίγο γούγλισμα):

  Γνωστός ‘’οικολόγος’’, ποδηλατιστής, τον ψήφισαν 684 άτομα από τα 18.694 που ψήφισαν συνολικά, εκεί πάνω, για νομάρχη.

  Του τάχει χώσει και το ΚΚΕ, της Αλέκας, γιατί λέει τράβηξε ψήφους από το ΚΚΕ και έχει συμπεθεριάσει με το ΠΑΣΟΚ.

  Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο και δεν θα με απασχολούσε, αν δεν έκανε τη δήλωση αυτή.

  Ούτε θα ψάξω να βρω το λόγο που την έκανε.

  Θα έχει τους λόγους του ο άνθρωπος.

  Εκείνο με προβληματίζει βέβαια είναι ότι θα ήθελα να τον ρωτήσει κάποιος, …..αυτός τίνος παιδί είναι;

  Μια και ο ελληνογενοκτόνος Κεμάλ είναι παιδί της Σαλονίκης !!

  Και ας μην προτρέξουν τα απανταχού ευρισκόμενα νεοπαγκοσμιοποιημένα και ισοπεδωμένα μυαλά να μιλήσουν για φιλίες, κουμπαριές και για προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης με τον φίλο Τούρκικο λαό.

  Έχει άγνοια ο κ. Τρεμόπουλος, για το τι σημαίνε Κεμάλ, για την σημερινή υπόσταση του Τουρκικού Κράτους.

  Έχει ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ, ο κ. Τρεμόπουλος, της μετάφρασης των ονομάτων που έχει ο ‘’Σαλονικιός’’ του !!

  Τα έγραφα στο ποστάλι μου «‘Ηθος ανθρώπω δαίμων» και του τα δίνω:

  ΚΕΜΑΛ= Τέλειος
  ΓΑΖΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ= Νικηφόρος Πολεμιστής Κεμάλ ο Τέλειος.
  ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ= Κεμάλ ο Πατέρας των Τούρκων.
  Milli Sef= Εθνικός Ηγέτης.
  Ebedi Sef= Αιώνιος Ηγέτης.

  Είναι τυφλός ο κ. Τρεμόπυλος και δε βλέπει τίποτε το παράξενο στις φωτογρφίες τουλάχιστον των επίσημων γραφείων της γείτονος, που κυριαρχεί μεγάλη-μεγάλη η φωτογραφία του ‘’παιδιού της Σαλονίκης’’, ακόμη και πάνω από το κεφάλι του Προέδρου της Τουρκίας.

  Έχει αποσυνδεθεί πλήρως, ο κ. Τρεμόπουλος, από την σημερινή κατάσταση που επικρατεί, λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα της Σαλονίκης, στη Κομοτηνή και στον Έβρο.

  Στο σημείωμά μου YIKIN, KIRIN, GIAVOURDUR !, με την ευκαιρία της τελευταίας γενοκτονίας των Ελλήνων της Πόλης, έγραφα:

  «Αυτά φώναζε ο μαινόμενος όχλος 50.000 Τούρκων, οπλισμένων με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σφυριά, το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όταν ξεχύθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταστρέφοντας, πάνω από 1000 σπίτια Ελλήνων Ρωμιών, περισσότερα από 4.500 καταστήματα, εργαστήρια, κλινικές και εργοστάσια, 71 εκκλησίες, 26 σχολεία.»

  και παρακάτω:

  «Ήταν η αρχή ενός καλοσχεδιασμένου σχεδίου τουρκοποίησης, ‘’ομογενοποίησης’’ της Πόλης…Γιατί ο Μεγάλος Πατέρας της Τουρκίας, (ο Κεμάλ, ο Σαλονικιός κατά τον κ. Τρεμόπουλο), είχε πεί: ‘’ΜΠΙΖ ΜΠΙΖΕ ΜΠΕΝΖΕΡΙΖ’’ δηλαδή ‘’εμείς μοιάζουμε με μας’’ »

  Στο σημείωμά μου ΑΘΛΙΑ ΠΑΡ’ ΑΘΛΙΩΝ, ΠΡΟΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
  έγραφα, ως συμπέρασμα, ένα κομμάτι εμπνευσμένο από τον κ. Μ.Πλωρίτη:

  «‘Οσα η Ευρώπη κι εμείς γνωρίσαμε από τους Οσμανλήδες στους αιώνες, όσα γνωρίζουμε ακόμα, μέρα με τη μέρα, μας υποχρεώνουν, να βλέπουμε πίσω από τους ‘’κλάδους ελαίας’’ των τούρκων στρατηγών και πολιτικών, δόκανα και γιαταγάνια και να λέμε,‘’ Το Χτες (τους) μας σκιάζει, το Σήμερα μας ταράζει, το Αύριο μας τρομάζει’’.Μόνον αν έμπρακτα, μόνιμα, σταθερά αλλάξουν στάση οι Τούρκοι, θα πάψουμε να θεωρούμε πως κάθε τους ενέργεια, ειρηνόφιλη ή πολεμόφιλη, είναι‘’ άθλια παρ’ αθλίων προς αθλίους σκοπούς..’’»

  Τελικά σκέπτομαι, ποιος του έδωσε το δικαίωμα να λέει τέτοιες ελαφριότητες
  (για να μην τις χαρακτηρίσω διαφορετικά) ;

  Μήπως οι 684 ψήφοι που πήρε;

  Θαυμάστε τον, τον ‘’εναλλακτικό’’………

  Aπό: Πήγασος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/02/2007

 84. Ο παππούς μου έφυγε από την Πόλη για να μην πάει στον τουρκικό στρατό το 1912. Αφησε πίσω του τις αδερφές του και σήμερα έχω την τιμή ναχω ρωμιούς συγγενείς στην Πόλη. Ο πατέρας μου έζησε 3 χρόνια στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως της Γερμανίας. Εγώ θεωρησα και θεωρώ την Θεσσαλονίκη ως Πατρίδα μου παρότι έλειπα σχεδόν τα μισά μου χρόνια από αυτήν . Την Πόλη όμως παρότι γύρισα όλο τον κόσμο την ένοιωσα πατρίδα μου από την Πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου εκεί ήταν το μόνο μέρος στο εξωτερικό που δεν αισθάνθηκα ξένος , το μόνο μέρος που στεναχωρήθηκα που δεν μιλούσα την γλώσσα του . Ενοιωσα αυτό που λένε . Ο εθνικισμός στις χώρες των Βαλκανίων και της τουρκίας σκόρπισε μόνο θλίψη , η δημιουργία εθνικών κρατών έγινε μέσα από το αίμα στην πλειοψηφία αθώων.Εχει ακούσει κανένας σας ποτέ Βούλγαρο ή Τούρκο να λέει ότι οι παππούδες ήταν πρόσφυγες από την Ελλάδα;Πιστεύετε ότι αυτοί οι παππούδες δεν αγαπούσαν τον τόπο τους ή σας κάνει εντύπωση η λέξη γκιαουρόσπορος που χρησιμοποιούνταν για τους εξ ελλάδος πρόσφυγες στην Τουρκία . Και επειδή λόγω του επαγγέλματός μου μόλις πέρασε από το γραφείο μου ένας καημένος πόντιος από την Ρωσία και μου έδειξε το Ελληνικό Διαβατήριο του Παππού του (εκείνα τα μπλε για όσους θυμούνται) που εκδόθηκε το 1979 στην Μόσχα από την εκεί Πρεσβεία μας , μου λέτε σας παρακαλώ πολύ όσοι από εσας τους τουρκοφάγους έλληνες είστε και δημόσιοι υπάλληλοι γιατί αυτός ο άνθρωπος περιμένει 4,5 χρόνια να πάρει Ιθαγένεια από την άθλια περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ( της Ελληνικής). Η ελλάδα ήταν μπουρδέλο και παραμένει μπουρδέλο και τους έλληνες του εξωτερικού πάντα άθλια τους φέρθηκε και όσοι το παίζουν τώρα περήφανοι πρόσφυγες ας θυμηθούν και την λέξη τουρκόσπορος

  Σχόλιο από efthimios | 21/02/2007

 85. Επειδή οι διάφοροι γκεμπελίσκοι που ανθούν και εδω μέσα, εξακολουθούν να ψευδολογούν -και κανείς να μη διαψεύδει- για τους δήθεν «684 ψήφους που πήρε» ο Τρεμόπουλος στις νομαρχιακές εκλογές, με στόχο να τον μειώσουν -λες και θα ασχολιόταν κανείς με αυτά που είπε, αν ήταν έτσι- μάθετε ότι ο επικεφαλής δεν παίρνει σταυρούς ενώ συνολικά η παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη πήρε 25.646 ψήφους και 4,59%. Αυτή τη ψευδολογία για 684 -αντίστοιχη του δήθεν αγάλματος- την πήρε ο 1ος κακοπροαίρετος από κάποια προσωρινά αποτελέσματα στην αρχή των επίσημων ανακοινώσεων. Δείτε και στο
  http://ekloges2006.nath.gr/ekloges2006/files_nom.asp

  Σχόλιο από ΜΑΤ | 22/02/2007

 86. @ Αγαπητέ ΜΑΤ

  Δεκτή η παρατήρησή σου, χωρίς καν να δω τους αριθμούς. Καμμιά φορά και τα νούμερα έχουν την αξία τους.
  Επί της ουσίας του θέματος όμως , για μένα προσωπικά, δεν αλλάζει τίποτα. Είτε το νούμερο ήταν 684 ή 20.684 ή 100.684.

  Η Aνακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα-Κίνηση Θεσσαλονίκης που υπάρχει παραπάνω (Νο 80), την οποία θα μπορούσα να προσυπογράψω, με έμεσο και κομψό πλην όμως εύστοχο τρόπο αναφέρεται και τοποθετείται στην, τουλάχιστον ατυχή και άστοχη, στάση του Τρεμόπουλου.

  Η προσωπικοί χαρακτηρισμοί δε που εκτοξέυονται ένθεν και ένθεν δεν εξύπηρετούν σε τίποτα τον γράφοντα, δεν μειώνουν την ουσία της τοποθέτησης του άλλου και καλό είναι να αποφεύγονται αφού οδηγούν σε ανούσιους διαξιφισμούς παρεκλίνοντας έτσι την συζήτηση από την ουσία.
  Εκτός αν αυτός είναι ο στόχος ορισμένων….

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2007

 87. Για τον Ευθύμιο.

  «…γιατί αυτός ο άνθρωπος (σ.τ.σ. Πόντιος πρόσφυγας από την πρώην ΕΣΣΔ) περιμένει 4,5 χρόνια να πάρει Ιθαγένεια από την άθλια περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας (της Ελληνικής). Η ελλάδα ήταν μπουρδέλο και παραμένει μπουρδέλο και τους έλληνες του εξωτερικού πάντα άθλια τους φέρθηκε…»

  Επειδή ακριβώς συμφωνούμε απολύτως μ’ αυτά που λες, μόνο που προσπαθούμε να κατανοήσουμε γιατί δημιουργήθηκε αυτό το «μπουρδέλο» δημιουργήσαμε τούτο το χώρο.

  Για το πρόβλημα με τους «ποντιοπατέρες» (τουλάχιστον ένα μέρος τους), που ευθύνονται για τη διαιώνιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς εις βάρος των Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, φιλοξενούμε ένα κείμενο με τίτλο:
  Πόντιοι και ανορθολογισμός

  Και μακάρι ο πολιτικός χώρος που ενδιαφέρεται πραγματικά για τα δικαιώματα των διαφόρων πολιτισμικών ομάδων της πόλης να θεωρήσει ως δικό του ζήτημα και το συγκεκριμένο.

  mahno-p

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2007

 88. μεταφέρω εδώ ένα διάλογο που έγινε στο σαϊτ της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης

  ———————–

  Πέτρος Θ. για Πήγασο

  …Πάντως βρε αδελφε μου, εκει στο Site σου συχναζει και κάποιος
  ονοματι Πήγασος. Αυτός, πολύ α-λογα, γράφει:

  ”Τρεμόπουλος Μιχάλης. (μετά από λίγο γούγλισμα):Γνωστός ‘’οικολόγος’’, ποδηλατιστής, τον ψήφισαν 684 άτομα από τα 18.694 που ψήφισαν συνολικά, εκεί πάνω, για νομάρχη. Πήγασος”
  Καλά, βρε παιδί μου, αλογάκι μου , Πήγασε. Άντε ο Τρεμοπουλος να πήρε 684 ψήφους. Είναι δυνατόν -σε ρωταω- στο νομό Θεσσαλονίκης ”εκεί πάνω” όπως λες -να ψήφισαν για νομαρχιακές εκλογές μόνο 18.694 ατομα; Εκτός αν νομιζετε, οι Πήγασσοι, και οι αλλοι αρχαιοπρεπείς χαμουτζηδες οτι ήμαστε καμμια 30.000 ολοι κι ολοι ”εδώ πάνω”
  Τόση άγνοια γεωγραφίας -ή τι άλλο να πω -έχετε εσείς εκεί κάτω για εμάς εδώ πάνω; Πήγασε πάς σχολείο;
  Κι αυτο το ”γουγλισμα”; ποιος θα το εξηγησει; Τί σημαινει γουγλισμα;
  Υ.Γ Μή μου πειτε οτι το ”18.694” ηταν λάθος της στιγμης, γιατι το εχω δει σε διαφορα Site και με διαφορετικες υπογραφες. Το ”γούγλισμα” ναι , πρωτη φορα το βλέπω

  —————
  Ο/Η π&a έγραψε:

  23/02/2007 ώρα 02:17 (σ.τ.σ. μάλλον γύρω στις 1 θα ήταν)

  Δεν συχνάζει…
  ήρθε και αυτός και έγραψε ότι του κατέβηκε, όπως και άρκετοί άλλοι. Και δεν ξανάρθε. Μπορεί και να σημαίνει κάτι αυτό! Το ενδιαφέρον είναι ότι τον ενέταξες και αυτόν στην παρέα μας…. Η εκτίμηση αυτή έχει τη σημειολογική της αξία.

  Ίσως νάταν λάθος που επιλέξαμε να αφήσουμε όλα τα σχόλια, πλην κάποιων χοντρών βρισιών!

  Αυτά που μας εκφράζουν είναι μόνο τα δικά μας κείμενα και τα δικά μας σχόλια.
  ————————-

  μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/02/2007

 89. Μάταιη η προσπάθεια να διαφοροποιηθείτε από τα φασιστοειδή που σχολιάζουν στο site σας.
  Εσείς αναπαράγετε το κυνήγι κεφαλών, λέγοντας -πέρα από τις ύβρεις- ότι η παρέμβαση Τρεμόπουλου είναι “φιλοναζιστική” και εξακολουθείτε να τον έχετε επικυρηγμένο με το Α’ Βραβείο Αντιπροσφυγικού Ρατσισμού.

  Εσείς είχατε ανηρτημένη εδώ τη φωτογραφία του Κεμάλ με τη λεζάντα ”Ο μουσταφά Κεμάλ φαίνεται ότι είναι ο νέος ήρωας των Τρεμοπουλικών της Θεσσαλονίκης”. Βέβαια, το αλλάξατε μετά την κριτική σε ”νέος ήρωας κάποιων” αλλά εξηγείτε με το παραπάνω ποιον εννοείτε. Όσο εξακολουθείτε να συκοφαντείτε απόψεις και προθέσεις, δεν φαίνεται να έχετε πολλές διαφορές από την ακροδεξιά.

  Σχόλιο από ΜΑΤ | 26/02/2007

 90. Δεν υπάρχει επικήρυξη. Είναι η δίκαιη απονομή ενός βραβείου.
  Κάθε πράξη ενός δημόσιου προσώπου πρέπει να επιβραβεύεται!

  Γράφεις:
  «… δεν φαίνεται να έχετε πολλές διαφορές από την ακροδεξιά».

  Ευχαριστούμε!

  Μόνο που δεν μιλήσαμε εμείς θετικά για έναν στρατοκράτη, μιλιταριστή, εθνικιστή! Για το «παιδί της πόλης», ντε!
  Ούτε δώσαμε εμείς τροφή στα φασισταριά της Θεσσαλονίκης.

  Τουλάχιστον σ’ αυτό το μπλογκ θάρθει και η σειρά τους! Και του Ψωμιάδη και διάφορων άλλων περίεργων…

  Αλλά και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι «δουλεύουν» για τους εθνολαϊκιστές (με ή χωρίς εισαγωγικά) δίνοντάς τους εξαιρετικά επιχειρήματα, είναι λόγος να του αποδώσουμε όχι μόνο το Α’ συγκεκριμένο βραβείο, αλλά και το Α΄Βραβείο της υπέρτατης ανοησίας!

  Κάπου παραπάνω, πριν ακόμα καταλαγιάσει κάπως ο θυμός μας, γράψαμε:

  «Αν έχουμε θυμώσει κυριολεκτικά, είναι γιατί για μας η παρέμβαση Τρεμόπουλου θεωρείται “φιλοναζιστική”. (Θυμώσαμε και για κάτι ακόμα: για το χρόνο και την ενέργεια που υποχρεωθήκαμε να ξοδέψουμε για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Αντί να ασχολιόμαστε με την ποίηση, τα εικαστικά και τη νεότερη Ιστορία, που μας εκφράζουν, είμαστε αναγκασμένοι να συγκρουόμαστε με τις ιδεοληψίες και τα αντιδραστικά στερεότυπα του κάθε νεοέλληνα!)

  Ο ίδιος λοιπόν ο Τρεμόπουλος πρέπει να κλείσει το θέμα για να πάψει αυτός ο φαύλος κύκλος, που δεν θάχει τελειωμό… με την έννοια ότι μαζί θα ζούμε στην πόλη και στον τόπο και τα επόμενα χρόνια και θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τον Κεμάλ Ατατούρκ ως φασίστα και ως αυτόν που ολοκλήρωσε και έδωσε την τελική μορφή στον τουρκικό εθνικισμό (εξ άλλου θεμελιωτής του βαθέος κράτους της Τουρκίας είναι). Και γιατί απόψεις σαν και αυτές, δημιουργούν ψεύτικα μέτωπα μέσα στην κοινωνία.»

  μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2007

 91. Δεν έχετε ελπίδα. Καληνύχτα.

  Σχόλιο από ΜΑΤ | 26/02/2007

 92. Καληνύχτα!!!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2007

 93. Προς τον Μ.Α.Τ.

  «Ούτε εθνολαϊκισμός, ούτε οικολογο-λαϊκισμός»

  Με αφορμή τη σύγκρουση που προέκυψε από έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο, μπήκαμε -χωρίς κανείς να μας υποχρεώνει-σε μια ειλικρινή συζήτηση με τα παιδιά της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (Ο.Κ.Θ.) στην ιστοσελίδα τους.

  Να σημειώσουμε, ότι το δικό μας κείμενο γράφτηκε από οργή γιατί για μας ο φιλο-ατατουρκισμός αποτελεί εθνικιστική παρέκκλιση μεγάλης σημασίας και προσβολή του λαού της Θεσσαλονίκης. Η χρήση των παλιών πρακτικών του ελληνικού αντικομμουνισμού και φασισμού (ελπίζω τουλάχιστον ότι ο Ιωάννης Μεταξάς θεωρείται φασίστας), που σ’ αυτές εντάσσεται η «λατρεία του Ατατούρκ«, από σημερινούς αντιφασίστες, στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να θεωρηθεί αντινομία.

  Αυτά τα εξηγήσαμε αναλυτικά.

  Στο κείμενό μας αποφύγαμε σαφέστατα να στραφούμε κατά της Οκολογικής Κίνησης. Θεωρήσαμε και το υποστηρίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι για το λάθος αυτό οι ευθύνες είναι προσωπικές.
  Και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς, γιατί με αρκετούς από αυτούς που εκφράζονται μέσα από την Ο.Κ.Θ βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος και τρώμε μαζί ξύλο, σε άλλες περιπτώσεις.

  Δεν πρoκαλέσαμε εμείς τη συγκεκριμένη σύγκρουση. Και αν μπήκαμε σε μια κουβέντα –τραυματική- μαζί τους, η πρόθεσή μας ήταν να μην ξαναβρεθούμε ποτέ ξανά σ’ αυτή τη θέση. Να μην επιτρέψουμε σε τεχνητά ιδεολογήματα (που προσβάλλουν το κίνημα) να επικαλύψουν τις πραγματικές αντιθέσεις (ταξικές, οικολογικές) της κοινωνίας, ούτε να δίνουν άκοπα επιχειρήματα στην ακροδεξιά και στον Ψωμιάδη και να τους επιτρέπουν να μετατραπούν από επιγόνους της ένοχης ακροδεξιάς πολιτικής παράδοσης, σε τιμητές των λαϊκών συμφερόντων.

  Και όσο καταλάγιαζε η αρχική μας οργή, τόσο προσπαθούσαμε να ενισχύσουμε τις γέφυρες, είτε μειώνοντας την ένταση κάποιων κατηγοριών, είτε σταματώντας τα αφιερώματα που είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε (είχαμε βρεί, με τη βοήθεια της καλής μας ange-ta από το Ντίσελντορφ και το επόμενο θέμα: Γιατί ο Κεμάλ ήταν οικολόγος:….) και μπαίνοντας σε μια συζήτηση με ότι θεωρητικά εργαλεία είχε ο καθένας μας.

  Και τι συναντήσαμε;

  Κατ’ αρχάς, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, συναντήσαμε τις αρχικές σημαντικές παρεμβάσεις του «Πέτρου Θ».

  την καχυποψία, μέσα από την ισοπέδωση της κριτικής,

  την προσπάθεια να μας ταυτίσουν με την ακροδεξιά, ενώ αυτοί ήταν που χρησιμοποίησαν τα παλιά επιχειρήματα της ακροδεξιάς και προκάλεσαν τη σύγκρουση. Αποκαλυπτικά είναι τα υπ. Αριθμ. 85, 89 σχόλια του (αμετανόητου;) Μ.Α.Τ.

  την ειρωνία, ακόμα και για τις ιδεολογικές μας επιλογές –λες και θάπρεπε να συμβουλευτούμε πρώτα τους ιδεολογικούς μας πατεράδες,

  τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης σε ζητήματα προσωπικών επιλογών κάποιων καλών μας φίλων (που βέβαια έφταιγαν και αυτοί για τις κακές τους παρέες και τις λάθος επιλογές). Έτσι, αντί να συζητάμε για το φεγγάρι που τους δείχναμε, άρχισαν να συζητούν για το δάχτυλο. Προσφιλής τακτική!

  τη σπέκουλα, ειδικά σε κάποια τελευταία σχόλια…

  Μόνο που εμείς που πήραμε μέρος στη συζήτηση δεν το κάναμε γιατί θέλαμε να αποκομίσουμε κάτι, αλλά για να βρούμε κάποιους κώδικες επικοινωνίες. Νομίζω, ότι η παρέμβασή μας βοηθούσε τους καλοπροαίρετους της «άλλης πλευράς» να δουν την ποικιλία των απόψεων που υπάρχουν και να διαρρήξουν την αδιέξοδη αντίληψη του «άσπρου-μαύρου» και μεις με τη σειρά μας, να κατανοήσουμε το «πρόβλημα της Θεσσαλονίκης».

  Πάντως, με τη συζήτηση κατάλαβα ότι οι αγκυλώσεις και οι συντηρητικές γκετοποιήσεις μέσα σε «γνωστό χώρο» και στα «γνωστά δόγματα», δεν μπορουν να ξεπεραστούν εύκολα. Ούτε είναι και εύκολη η απομυθοποίηση των επιλογών της εξουσίας και των άδηλων συμφερόντων, που στηρίζουν προσπάθειες όπως αυτή της αναθεώρησης της Ιστορίας (ρεβιζιονισμό, τις αποκαλεί ο Μαλιγκούδης) μέσα και από το «νέο» βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού. Τη θέση των ταξικών και πολιτικών κριτηρίων έχουν πάρει τα ιδεολογήματα και οι προκαταλήψεις…

  Κατάλαβα επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη λείπει ο πραγματικός εναλλακτικός χώρος της αποτελεσματικής αντίστασης, που θα συγκρουστεί και με τον εθνολαϊκισμό και με τις πρακτικές των τάχα αντιπάλων του, που τον τρέφουν και του επιτρέπουν να διογκωθεί.

  Και όσο αυτό θα λείπει, τόσο η κυριαρχία του κάθε Ψωμιάδη, όσο και του εθνο-λαϊκισμού, θα είναι αναπόφευκτη.

  Mahno-p

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2007

 94. Φίλε ΜΑΤ

  -«…Μάταιη η προσπάθεια να διαφοροποιηθείτε από τα φασιστοειδή που σχολιάζουν στο site σας.…»

  -«.. .Εσείς αναπαράγετε το κυνήγι κεφαλών…»

  -«… δεν φαίνεται να έχετε πολλές διαφορές από την ακροδεξιά…»

  -«…Δεν έχετε ελπίδα. Καληνύχτα…»

  Εάν κάποιος γράφει και εννοεί τις παραπάνω σοβαρότατες καταγγελίες (φαντάζομαι να συμφωνούμε σ’ αυτό) δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν (αν νομίζεις ότι υπάρχει και τρίτο ή τέταρτο θα σε παρακαλούσα να το γράψεις):

  1) Είναι προβοκάτορας

  2) Κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα μετά την εκτενή περιήγησή του στο «Πόντος και Αριστερά».

  Το πρώτο εγώ το αποκλείω, όπως και εσύ φαντάζομαι.

  Για το δεύτερο έχω να πω, ότι εάν το πνευματικό επίπεδο κάποιου και τα πολιτικά του κριτήρια είναι τέτοια που να τον οδηγούν στα παραπάνω συμπεράσματα μετά την περιήγησή του σε αυτόν εδώ τον διαδικτυακό τόπο έχω να του προτείνω να πάει να ανάψει στην Παναγία Σουμελά κανένα κεράκι μπας και πείσει τον Πανίκα να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

  Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρεθεί ο Πανίκας εκτός (αν αυτό ενδιαφέρει, γιατί μπορεί και κάποιοι να τον θέλουν εκεί, ασκούμενοι έτσι και εξαντλώντας την αριστερή τους ρητορική).

  Γιατί όσο υπάρχουν τέτοια μυαλά , στον χώρο που πραγματικά μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος, αυτός εφ’όσον βιολογικά δύναται και το επιθυμεί θα ζει και θα βασιλεύει στην συμπρωτεύουσα.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2007

 95. Βλεποντας τωρα, πιο ψυχραιμα τα πραγματα, και παρόλο που συμμετείχα και εγώ στην οξυνση της αντιπαραθεσης , τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης σε ζητήματα προσωπικών επιλογών κάποιων καλών μας (και δικών μου) φίλων, νομίζω ότι η συζητηση μπορεί να συνεχισθεί αργοτερα, ψυχραιμότερα και γονιμότερα. Επίσης, νομιζω, πώς παραμενει για μας -εδώ στη Θεσσαλονικη το ζητημα του εθνολαϊκισμού ως κυρίαρχο.

  Οι αγκύλωσεις και τα στερεότυπα, ειναι φυσικό να υπάρχουν σε κάθε χώρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οτι ένοιωσα , ότι και σε αυτή τη συζητηση, κάποιες έστω στιγμές, τα στερεοτυπα, ως ενα βαθμό, και για λίγο ειχαν αρχίσει να ξεπερνιουνται.

  Νομίζω οτι η ενταση θα πρέπει να ξεπεραστεί και να κυλίσει λίγο ο χρόνος μέχρι να αρχίσει μια πραγματική και σε βαθος συζήτηση.

  Σχόλιο από Πετρος Θ. | 26/02/2007

 96. Και θα έλεγα (διαλεγοντας επιτελους κι εγώ ενα Νικ-επιτέλους μαθαίνω) ότι »για να βρούμε κάποιους κώδικες επικοινωνίες» οτι »όπως κάποιες επιλογές κάποιων καλών σας (και δικών μας παλιών) φίλων (που βέβαια έφταιγαν και αυτοί για τις κακές τους παρέες και τις λάθος επιλογές)», μπορούν να ξεπεραστούν και να συνεχιστεί η -όποια- συζήτηση, έτσι και κάποιες επιλογες δικών μας φίλων (που αντιμετωπίζουν και το φαιό κλίμα που παράγει ο Πανίκας, και κάθε Πανικας, εδώ πάνω, (και που οδήγησαν στη διαστρέβλωση αυτών που είπε και στο επικοινωνιακό του λυντσαρισμα ( βλ. ανακοίνωση Λάος κ.λ.π) θα έπρεπε να ξεπεραστούν επίσης, για να συνεχίσει η συζήτηση. Θα πρότεινα, π.χ. να αλλάξει ο τίτλος αυτής της στήλης (ειδικά εκείνο με «τα πολλά πρόσωπα του αυγου του φιδιου» -πάει πολύ). Το Αυγό του φιδιού, όπως το ζούμε εμείς εδώ πάνω είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο.

  Είναι εύκολο να παράγονται τραύματα σε τέτοιες συζητήσεις (που έχουν τόσο μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό βαθος).
  Το δυσκολο ειναι να ξεπερνιουνται.
  Και αυτή ειναι η πραγματική προκληση για ολους μας!

  Σχόλιο από Λουσιφερίδης Π. | 26/02/2007

 97. Οκ! …»Για τον Πέτρο ρε γαμώτο!»

  ωχ! πάλι λάθος…. «Για τον Λουσιφερίδη ρε γαμώτο!»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2007

 98. Και όσο γι’ αυτόν τον ΜΑΤ, που προκάλεσε και σε μένα -σε μεγάλο βαθμό- το θυμό μου, που δε συμμετείχε καθόλου στη μεταξύ μας συζήτηση, (δεν κατέθεσε) επιχειρήματα και εμφανίστηκε στο τέλος μόνο για να προκαλέσει, να ρίξει λάδι στη φωτια, και να ΜΑΤαιώσει την όποια μας προσπαθεια διαλόγου και επειδή η υπομονή μου ως προς αυτόν αρχίζει να εξαντλείται, έχω να πω μόνο τό εξής: ΜΑΤ (όποιος, μα όποιος, κι αν εισαι) ΜΑΖΕΨΟΥ.

  Απο τα έγκατα της συμπρωτεύουσας

  Δικός σας

  Λουσιφερίδης (δηλαδή Πόντιος Λούσιφερ)

  Σχόλιο από Λουσιφερίδης Π. | 27/02/2007

 99. Αν είναι οι «Οικολόγοι» της Θεσσαλονίκης, σαν τον αναφερόμενο, όσο σοσιαλιστές ήταν οι ναζί εθνικοσοσιαλιστές τότε βρέθηκε ο κατάλληλος πολιτικός χώρος για τα μπάζα.

  Σχόλιο από Μικρασιάτης | 27/03/2007

 100. Bρήκα ένα ωραίο στο σάιτ των οικολόγων της Θεσσαλονίκης
  ———————————————————————-—————–
  Ο “εθνολαϊκιSSμός” και ο “εθνομαλακισμός”* ως αντιδιαμετρικά ορ(κ)ιζόμενοι και αλληλοανατροφοδοτούμενοι συνομιλητές, κάπου κάπου για να κάνουν ταμείο, αλληλοφτύνονται.
  Ας μην εξαντλείται, λοιπόν, άσκοπα όλη η ιστορική και πολιτική δεινότητα για κάτι που είναι eco-πρασίνου ηλίου φαεινότερον ότι είναι στημένο στα μέτρα των ελλειμάτων πολιτικής επάρκειας, πολιτισμικής εγρήγορσης, δημοκρατικής παιδείας και οργανωτικής δομής, οικονομικής και πολιτικής αυτοτέλειας, εν τέλει στα μέτρα της μαγαζατορικής ψευδοπολιτικής σκοπιμότητας.
  Αξίζει να δεί κανείς τις εκατέρωθεν επικοινωνιακές πρακτικές, να κάνει μια ακτινογραφία της πρεμούρας για εθνοσωτήριες-ecoσωτήριες ασκήσεις ακριβείας, (και) στο γενικότερο πλαίσιο του εκλογοβαίνοντος κυνηματικού χάρτη.
  Αλήθεια πέρα από αυτόν τον πολύχρωμο και θηρεύσιμο εκατέρωθεν θόρυβο, ας αξιολογηθεί τι (δεν) είπαν τα τι-ΤV-ζοντα Ισοϋψή Αντίπαλα Δέη της Σημαιοκυνηγούπολης, δηλαδή οι κάθε λογής εσπρέσσο και γκουρμέ κοσμικοί της απολιτισμικής αφασίας, της κλειδαρότρυπας και του εθνολαϊκισμού, για την επιθετική πολιτική, επί παραδείγματι, της αποκαθήλωσης του άρθρου 16 και ιδιαιτέρως της παραγράφου 16.2; (25 λέξεις για το σκοπό της Παιδείας, βλέπε http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/vios&vios.htm )
  Τι να πούν; Ότι πιπιλούσαν χρόνια τώρα στα μέσα μαζικής αποχαύνωσης ή στις σεχταριστικές μαγαζόγκρουπες : τις αγοραίες τους “νεωτερικότητες” και τα “αλλού βρέχει” στα δύσκολα: http://ecology-salonika.org/lib/?p=396#comment-840
  Μήπως η αποδόμηση, των διαπολιτισμικώς προσλαμβανομένων ιστορικών-πολιτισμικών υποβάθρων, δοξασιών και δογμάτων, προκρίνεται ως μια επείγουσα προϋπόθεση για μια νέα global eco-αντίληψη; Ή μήπως είναι μια ακόμα μίζερη (αν όχι σκόπιμη) πλάνη μπροστά στο συνυπαρξιακό αδιέξοδο, στην κατανοητή -πλήν όμως οικολογικώς ατελέσφορη- άλλη μια τεχνητή ανάγκη για ομάδωση-γκρουποποίηση, και διευθετεί εν τέλει (αλλά και υπαγορεύεται από) την βολική τυποποίηση των μαγαζατορικών ιστορικο-πολιτισμικών υποπροϊόντων που το τελευταίο διάστημα, αφειδώς μοιράστηκαν, δίκην διαφημιστικού δώρου, από τα ΜΜΑ (Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης) και τα e-shopping eco-bloggakia….
  ….. “Ο Μιχάλης την έπαθε σαν αρχάριος, πήγε ξεβράκωτος στα αγγούρια που λένε , λες και δεν ήξερε τι ρόλο βαράνε ο Ψωμιάδης και τα ΜΜΕ, το ότι αποτελούν αντίστοιχα την αιχμή του δόρατος του συμπαγούς εθνολαϊκίστικου όγκου της πόλης και της επίτευξης μέγιστης ακροαματικότητας με κάθε μέσο και παραπληροφόρησης κι αποπροσανατολισμού του κόσμου από τα καίρια προβλήματα…” http://ecology-salonika.org/lib/?p=421#comment-1090
  Η “οικολογική” εμμονή στην θεωρητικοποίηση μιας ακόμα (το ελάχιστον) “άτσαλης” συμπεριφοράς του M. που τόσο γλαφυρά eco-περιγράφηκε, προηγουμένως, δίνει το χαμηλό μέτρο της μαγαζατορικής προπετούς “αντίληψης” του όλου προβλήματος, ταλανίζοντας “κατ’ εθνολαϊκιστικήν αντανάκλασιν” το ιστορικό-πολιτισμικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, παρασσάγγας μακριά από το άριστο μέτρο που κληρονομήσαμε από τους λαϊκούς πολεμιστές του 22, τους πρόσφυγες ένθεν και ένθεν, που η (όποια) υπέρβαση τους ενσωματώνει βιωματικά και πολιτισμικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία, που βρίσκει κανείς στην ιστοριογραφία-λογοτεχνία για την εποχή αυτή.
  Κάπως έτσι, τα βιβλία της ΣΤ’ Δημοτικού έγιναν αι eco-σωτήριοι λέμβοι της αυτιστικής και επιπόλαιας ψευδοαποδόμησης του εθνολαϊκισμού της Σημαιοκυνηγούπολης που εξ ανακλάσεως σέρνει τον κόσμο με την όποια πολιτισμική τσίπα, στα Σημαιοσουπερμάρκετ για μια μεταλλαγμένη μπουκιά Ψωμί και λίγο Καζαντζίδη μπροστά στα φρικιασμένα μνήματα της πολιτισμικής παραχάραξης, τη θλιβερή παραφωνούση συνοδείη (όλο δοτική) των μεταλλαγμένων γιαουρτακτιβιστών της αμνησίας και του ροζέ πρασινουά ληθάργου…
  Κι όμως eco-επιμένουν στην Ο.Α. στήνονοντας θλιβερά πάνελ, βαφτίζοντας, “εμμέσως” πλήν σαφώς, “εθνολαϊκιSSτές”, συλλήβδην όλους τους πολίτες που αρνούνται να απεμπολήσουν αν μη τι άλλο, την κοινή λογική τους και την αίσθηση του πολιτικού λόγου, έναντι εξυπναδίστικων -ενίοτε γιαουρτωμένων- τηλεατακών.
  Μοιάζει σαν να επιμένουν ότι:
  Στο κάτω κάτω κι αν κάποιοι (ΜΑΤιασμένοι θα ήταν οι) άνθρωποι περίμεναν στην αίθουσα αναμονής στη Σμύρνη το 1922 από τότε χιλιάδες άλλοι ταλαιπωρούνται. Δεν είναι οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Και περιμένουν καρτερικά το πολιτικό ασανσέρ τρέχοντας όλη μέρα δίπλα στους πράσινους ολυμπιονίκες. Για την Oικολογία Ρε Γαμότο… http://ecology-salonika.org/lib/?p=421#comment-1280
  Ας μην το κάνουμε και ζήτημα:
  “Εσύ Βιβλία”, “εγώ Κεμάλ”, πάλης ξεκύνημα ροζέ κι οβάλ…
  Κι ας σέρνουν όλα αυτά, μετά μανίας , το άρμα των αδιέξοδων επερχόμενων εκλογών, στη Δεξιά του κυρίου Παρασκευαΐδη…
  Όμως μια μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν προορίζονται για την Δεξιά του Κυρίου Παρασκευαΐδη – που ασφυκτιούν στις λαχανοροζέ συντεταγμένες του αλαφ-ουζοκυνήματος, των μαγαζατόρικων πάσης βιοποικιλότητας πρακτικών -πέρα απ’ την προσβολή της ιστορίας, των δημοκρατικών αγώνων της όλης Εθνικής Αντίστασης και την ολική αναίρεση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας ως διαχρονικών διακυβευμάτων- αντιλαμβάνεται ότι: Ο “εθνολαϊκιSSμός” και ο “εθνομαλακισμός”* ως αντιδιαμετρικά ορ(κ)ιζόμενοι και αλληλοανατροφοδοτούμενοι συνομιλητές, κάπου κάπου για να κάνουν ταμείο, αλληλοφτύνονται:
  …Έ Μακ σύντροφε μια γρηά κάνει το σταυρό της, σου βρίσκεται κανα μεταλλαγμένο γιαουρτάκι;
  …Hey Mac arkadas, ihtiyar bir kadin Allaha dua ediyor, sana degistirdi bir yogurt var mi?
  *Φιλοκαλούμεν τε μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας (40,1-3).
  Ο λαός αυτός αγάπησε την ομορφιά και όμως έμεινε απλός. αγάπησε τη θεωρία, την επιστήμη, και όμως δεν έχασε την ορμή που είχε για δράση. Είτε πλούσιος ο Αθηναίος είτε φτωχός κοιτάζει να ξεπεράσει τα λόγια, για να φτάσει σ’ ένα έργο. Και πάλι η φροντίδα αυτή του καθενός για τη δική του τη δουλειά και για το δικό του το σπίτι δεν τον κάνει αδιάφορο για της πολιτείας τα πράγματα. Γιατί όποιον δε θέλει να πάρει μέρος στα πολιτικά, στην Αθήνα τον βλέπουν σαν έναν άνθρωπο άχρηστο, όχι ήσυχο. Η φιλοσοφία του απραγμόνως ζην, μιας ζωής αποτραβηγμένης από την ταραχή του κόσμου, δεν έχει καμιά θέση εδώ. Κι’ ούτε είναι αλήθεια που λένε, πως ο Αθηναίος είναι μόνο λόγια. το λόγο τον χρειάζεται, για να του δείξει το δρόμο που έχει να πάρει μια σωστή ενέργεια. Εκεί όμως που στους άλλους η συλλογή και το ζύγιασμα γεννούν το δισταγμό, και μόνο η άγνοια και η ασυλλογισιά την τόλμη την παράλογη, ο Αθηναίος έχει τόση δύναμη ψυχής, ώστε και να αναμετράει καλά καλά τον κίντυνο και να τολμάει ύστερα να τον αντικρίσει. μοναχά αυτός συνταιριάζει τη σκέψη και τη δράση, τη θεωρία και την πράξη.
  Πηγή: Ι.Θ. Κακριδή, «Περικλέους Επιτάφιος»
  http://www.philology.gr/articles/epitafios.doc

  Σχόλιο από νεκρόφιλος κομμουνιστής | 06/06/2007

 101. Βρέθηκα στη σελίδα τυχαία, μετά από link σε άλλο site, διάβασα τα σχόλια και θέλω να κάνω κάποια παρατήρηση. Συγγνώμη αν ξεθάβω κάτι, αλλά δύο φασίστες που έγραψαν εδώ προκαλούν άσχημα. (δεν ξέρω τι σχέση έχω με το site). Kαταρχας, είναι εντελώς καταδικαστέες οι πρακτικές του φασίστα ρατσιστή Κεμάλ.

  Οι δύο φασίστες για τους οποίους μιλάω και που τους κόβω μέλη του ΛΑ.Ο.Σ. ή των χρυσαύγουλων λοιπόν, είναι οι gregykapogeorge και ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ. Ο δεύτερος, από τα γραφόμενα του (με πολυτονικό μάλιστα) μας αποδεικνύει ότι κάνει πολύ παρέα με Χριστόδουλο, Άνθιμο κλπ., καθώς βλέπει τους κακούς ανθρώπους που βάζουν στο μάτι την ορθοδοξία μας.

  Προφανώς δεν θα έχει αντίρρηση στο να ξοδεύονται λεφτά από το κράτος για πολυτελείς διακοπές παπάδων, καθώς μας μεταδίδουν τα φώτα τους, ενώ θα στηρίζει την «δεξιά του κυρίου«, όπως μας προτρέπει ο Χριστόδουλος. Για τον πρώτο, αρχικά είναι απολογητής του Αλεξάνδρου (το πως γίνεται κάποιος να είναι ενάντιος του Κεμάλ, αλλά οπαδός του Αλεξάνδρου δεν μπορώ να το καταλάβω, ξέχασα όμως, ο Αλέξανδρος είναι έλληνας και εκπολίτιζε βάρβαρους υπανθρώπους ξένους). Κλασικά εκφράζεται ενάντια στους μετανάστες, όπως κάθε συνεπής εθνικόφρων δεξιός, άρα φαντάζομαι δεν χαλιέται από τα ναρκοπέδια, ή τον εξευτελισμό ανθώπων μόνο και μόνο λόγω καταγωγής.

  Τέλος, για κάτι αστείο που διάβασα, ότι το αθώο ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει ποτέ γενοκτονίες, ας ρωτήσετε
  κανέναν Σλαβομακεδόνα…(ο διαβόητος εθνοκαθαριστής Σωτηρόπουλος, ακόμα και σήμερα που είναι ένα χούφταλο, μόνο και μόνο με το όνομα του προκαλλεί τεράστιο φόβο στους σλαβόφωνους κατοίκους της Φλώρινας).

  Λέω: Όχι σε ρατσισμό-εθνικισμό-γενοκτονίες παντός είδους (ελληνικές/τουρκικές κλπ.)
  Αλλαγή ονομάτων σε οδούς Βουλγαροκτόνου, Αλεξάνδρου κλπ.
  Όχι στον ελληνικό εθνικισμό όσον αφορά τους Σλαβομακεδόνες.
  Όχι στον εθνικισμό της ΠΓΔΜ.

  Μετά από τόσα χρόνια είναι γελοίο να αναζητάμε απογόνους των αρχαίων ελλήνων και μακεδόνων. Τόσα φύλα έχουν περάσει από εδώ και δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα ο χιτλερικός μύθος της φυλετικής καθαρότητας.

  Ναι στη φιλία/αλληλεγύη των λαών. Όχι στους εθνικισμούς και τα μίση.(Τουρκικούς/ελληνικούς). Οι μόνοι υπάνθρωποι είναι οι φασίστες και οι εθνικιστές. ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΚΟΤΑΔΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑ..ΚΑ ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ.

  Σχόλιο από Διεθνιστής Πόντιος | 08/10/2007

 102. […] -Τι Χίτλερ τι Γκαίτε, 1.611 […]

  Πίνγκμπακ από -Ένας χρόνος Π&Α « Πόντος και Αριστερά | 25/12/2007

 103. κείμενα σε διάλογο με τον Π. Θεοδωρίδη, που δημοσιεύτηκαν στη σελίδα των Οικολόγων-Πράσινων της Θεσσαλονίκης, τις μέρες της σύγκρουσης. Τα μεταφέρω εδώ για λόγους καθαρά αρχειακούς. Όποιος έχει το λινκ… ας το καταθέσει

  ——————————————————

  Πέτρο Θεοδωρίδη,

  Θα προσπαθήσουμε να σου απαντήσουμε στα θέματα που θέτεις, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα στο γκρίζο τοπίο των ημερών, που διαμόρφωσαν οι δύο κραυγάζοντες μονομάχοι (ένθεν κακείθεν), υπάρχει πολύς χώρος για συζήτηση και για διαμόρφωση μιας κοινής άποψης (με το σεβασμό των αξιωμάτων που έχει ο καθένας).

  Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, μετά την ανακοίνωση του «Λάος». Έχουμε αρχίσει και ‘μεις να ανησυχούμε! Γιατί:
  -οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών,
  -οι κληρονόμοι του Παλατιού, του Λαϊκού Κόμματος και των παλαιοελλαδιτών που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να μετατραπούν οι παππούδες μας σε πρόσφυγες την εποχή των μεγάλων μετασχηματισμών,
  -οι ρατσιστές κατά των προσφύγων (που για δεκαετίες μας αντιμετώπιζαν ως «τουρκόσπορους» και «αούτηδες»),
  -αυτοί που βαρύνονται για την «αγιοποίηση» του Μουσταφά Κεμάλ του Ατατούρκ, (όταν το ’38, εν μέσω δικτατορίας Μεταξά μετονόμασαν την Αποστόλου Παύλου σε «οδό Κεμάλ Ατατούρκ», και το σεβάστηκαν όλες οι ακροδεξιές κυβερνήσεις –τόσο μέσα στον Εμφύλιο όσο και τα πέτρινα χρόνια μετά),
  μετατρέπονται σήμερα σε τιμητές και εκμεταλλευόμενοι τις εύλογες αντιδράσεις των προσφυγικών οργανώσεων και τις μετατρέπουν σε παρακρατικές κραυγές.

  Εμείς που συμεμτείχαμε στο κίνημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας που έγινε στην Ααντολή από τον τουρκικό εθνικισμό, μένουμε έκπληκτοι μπροστά στην πλήρη αντιστροφή των ρόλων. Όταν πριν από 25 χρόνια ξεκινούσε το κίνημα αυτό, αντιμετωπίζαμε την έντονη αντίθεση όλης της Δεξιάς. Η αναφορά στις γενοκτονίες ερχόταν σε σύγκρουση με το τουρκοφιλικό κλίμα που κυριαρχούσε στη Δεξιά. Ως «αναρχικούς» προσπάθησαν για χρόνια να μας περιθωριοποιήσουν. Δεν τα πολυκατάφεραν. Και τώρα γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως!

  Το γράφει πολύ καλά ο mumul παραπάνω: «Εμείς ήμασταν εδώ εχθές και προχθές και θα είμαστε και αύριο.»

  Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για δύο θέματα που μας απασχόλησαν έντονα: το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού και οι δηλώσεις για τον Κεμάλ Πασά, τον Ατατούρκ και να καταθέσουμε στο τέλος κάποιες σκέψεις στο πνεύμα που αναφερες.
  ———————————————————–

  Προς Π. Θεοδωρίδη
  ———————————–
  Για το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού
  ———————————–
  Ο νομάρχης μάλλον τελευταίος προσπάθησε να παρέμβη σε μια διαδικασία αμφισβήτησης -της πολιτικής ομάδας που είχε γράψει το βιβλίο- που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι από τα κάτω, από ανεξάρτητες ομάδες πολιτών. Το ίδιο και ο παπαθεμελής, που ως έξυπνος πολιτικάντης μυρίστηκε «ψητό» και έσπευσε αναλόγως, προτελευταίος στη σειρά -αλλά πολύ αποτελεσματικός όπως φάνηκε…

  Επειδή η αλήθεια ποτέ δεν είναι ασπρόμαυρη, εμείς αναπτύξαμε τις απόψεις μας σε 8 άρθρα στο «Πόντος και Αριστερά». Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα δει. Για να μας καταλάβετε σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με το: «Η εκδίκηση των αυτοχθόνων».

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/23/%ce%97-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%c2%ab%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%b8%cf%8c%ce%bd%cf%89%ce%bd%c2%bb/

  Την αντίθεση τους για τις συγκεκριμένες ερμηνείες επί των ιστορικών γεγονότων έχουν εκφράσει και ιστορικοί που προέρχονται από την Αριστερά, όπως οι Γιώργος Μαργαρίτης, Βλάσης Αγτζίδης, Απόστολος Διαμαντής. Ακόμα και η Χρ. Κουλούρη, υπ’ αρίθμ. 2 της Ομάδας Λιάκου, διφοροποιήθηκε από το βιβλίο και το κατέταξε στην «ουδέτερη ιστορία» ή στην «πολιτικώς ορθή Ιστορία». Από την άλλη, το πολιτικό εγχείρημα της κ. Ρεπούση -γιατί τέτοιο είναι το βιβλίο ιστορίας- υποστηρίχθηκε από όλη τη νεοφιλελεύθερη συμμορία, τους σημιτικούς -πρόεδρος του συλλόγου που ίδρυσε ο Σημίτης είναι ο Λιάκος- το σύνολο του καθεστωτικού Τύπου και των μεγαλοδημοσιογράφων.

  Η αντίθετη άποψη, και ειδικά η δικιά μας, δεν πέρασε πουθενά. Και όπου αναφέρθηκαν στον αντίλογο, αξιοποίησαν τους ακροδεξιούς, τους παπαθεμελήδες, τους καρατζαφέρηδες. Αυτοί τους βόλευαν για να περάσουν το σχήμα «καλοί εναντίον κακών»!

  Το οικολογικό κίνημα, δεν είχε κανένα λόγο να αναμιχθεί σε μια διαμάχη που αφορούσε την πολιτική διαχείριση της ιστορικής μνήμης, ειδικά όταν ένα τμήμα της κοινωνίας έχει χαρακτηρίσει το «επίμαχο» έργο ως «αναθεωρητικό». Δηλαδή κατηγορία που προσάπτεται μόνο στους απολογητές του ναζισμού σε σχέση με το Ολοκαύτωμα.

  Και η ανάμιξη του οικολογικού χώρου έγινε με τον πλέον άκομψο τρόπο!

  Όταν κάνεις πολιτική και εκτίθεσαι δημοσίως, αντιμετωπίζεις έξυπνα τον αντίπαλό σου. Η παρέμβαση Τρεμόπουλου, να επικαλεστεί δηλαδή ως το αντίπαλο δέος για τους «κακούς εθνικιστές» τον Κεμάλ Ατατούρκ, από άποψη ουσίας είναι εγκληματικό και από άποψη τακτικής δεν στέκει -είναι σκέτη αυτοκτονία και ενοχοποιεί και έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, ανοήτως και ματαίως. Γιατί ο οικολογικός χώρος δεν έχει κανένα λόγο να υποστηρίξει τον οποιοδήποτε μιλιταριστή και στρατοκράτη, έστω και αν αυτός είναι ο αδελφός του Τρεμόπουλου.

  Άρα, η αναφορά για τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ειλικρινέστατη, εξέφραζε τον άνδρα, μόνο που αυτός αγνόησε πλήρως τα συμφέροντα του οικολογικού κινήματος, την περιβάλλουσα κοινωνία και έπαιξε με τον πιο αφελή τρόπο το παιχνίδι του νομάρχη.

  ———————————————————–
  http://ecology-salonika.org/lib/?p=421

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/01/2008

 104. Ο Ατατούρκ και η Μουσική

  «Είναι αλήθεια ότι το τραγούδι ήταν τότε για μας ό,τι έγινε αργότερα η κρατική τηλεόραση: ένα άριστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους πληθυσμούς της Ανατολίας», μου έλεγε πρόσφατα ένας Τούρκος μουσικός και εθνογράφος, παλιός διευθυντής προγράμματος του κρατικού ραδιοφώνου. Με συγκίνηση θυμάται τα χρόνια που σχεδόν τα πάντα έπρεπε να… ανακαλυφθούν από την αρχή. «Συνειδητοποιούσαμε ότι η τουρκική μουσική συνδέεται άμεσα με τη μουσική των νομάδων προγόνων μας από την κεντρική Ασία». Πρόκειται βεβαίως για ανακάλυψη λιγότερο επιστημονική και περισσότερο «ιδεολογική»1 –άλλωστε το σύνολο των σωματικών χαρακτηριστικών του συνομιλητή μου θα καθιστούσε πειστικότερη μια αναζήτηση των προγόνων του στην κεντρική… Βρετανία. Οι απόψεις του αυτές για την καταγωγή των μικρασιατικών μουσικών έχουν τη ρίζα τους στη σκέψη των πρώτων θεωρητικών του τουρκικού εθνισμού, και ιδιαίτερα στο έργο του περίφημου Ζιγιά Γκιοκάλπ (1875-1924), κοινωνιολόγου, φιλοσόφου και ποιητή από το Ντιγιάρμπακιρ, που επηρέασε βαθιά τον Ατατούρκ. Στην προσπάθειά του να ορίσει την «εθνική τουρκική μουσική», ο Γκιοκάλπ απέρριπτε την οθωμανική μουσική των πόλεων και του παλατιού. Πίστευε ότι είναι μια μουσική «ξενόφερτη», «βυζαντινής και περσικής προέλευσης», και άρα «μη εθνική, κάλπικη, αρρωστημένη και μακριά από τους κανόνες της φύσης2. […] Οι ανατολίτες και οι Βυζαντινοί δεν κατάφεραν να ορίσουν τα ορθά διαστήματα του τόνου και του ημιτονίου, […] αλλά ασχολούνταν με μικρά διαστήματα, τα μόρια, που είναι εντελώς πλαστά». Η τουρκική μουσική, επομένως, έπρεπε κατά τη γνώμη του να απαλλαγεί επειγόντως από αυτά. «Η εθνική τουρκική μουσική θα γεννηθεί από τη σύνθεση της δυτικής μουσικής με τη λαϊκή μας μουσική. […] Εάν εναρμονίσουμε [τις λαϊκές μελωδίες] σύμφωνα με τις μεθόδους της δυτικής μουσικής, θα επιτύχουμε τη δημιουργία μιας μουσικής εθνικής, και ταυτόχρονα ευρωπαϊκής. […] Ιδού λοιπόν, με λίγα λόγια, η ουσία του εθνικού τουρκικού προγράμματος σε ό,τι αφορά τη μουσική. Τα υπόλοιπα ανήκουν στους μουσικούς του έθνους μας».

  Ποιοι ακριβώς ήταν όμως οι «μουσικοί του έθνους»; Δύσκολη ερώτηση καθώς, όπως είδαμε, η ίδια η έννοια «έθνος» δεν αφορούσε, κατά την εποχή της θεμελίωσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, παρά ορισμένες –οικονομικές, στρατιωτικές, «πνευματικές»– ελίτ. Ενα μεγάλο μέρος των πληθυσμών της Τουρκίας, τουρκόφωνων ή όχι, μέχρι τότε αυτοπροσδιοριζόταν κυρίως με όρους θρησκευτικούς ή οικογενειακής και φυλετικής συγγένειας. Πολλές φορές δεν καταλάβαιναν τι σήμαινε «έθνος», ούτε γιατί θα έπρεπε να ανήκουν στο ίδιο έθνος με κοινότητες που παραδοσιακά υπέβλεπαν ή απαξίωναν3. Ενα άλλο πρόβλημα υπήρξε το ότι οι τοπικές μουσικές παραδόσεις όφειλαν να συμμορφωθούν με τους νέους «εθνικούς» κανόνες. Η γλώσσα καταγραφής και δημόσιας εκτέλεσης των τραγουδιών, για παράδειγμα, έπρεπε να είναι η τουρκική, ενώ παράλληλα τροποποιούνταν οι στίχοι που απειλούσαν (κατά τη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών λογοκρισίας) την ασφάλεια και την ενότητα του κράτους. Κάπως έτσι οι περήφανοι Ζεϊμπέκοι είδαν τους στίχους που ιστορούσαν τα πολεμικά τους κατορθώματα ενάντια στις αρχές να αντικαθίστανται από άλλους, που τους έβαζαν να σκουπίζουν το παλάτι, ενώ οι επαναστατικοί Κηζηλμπάσηδες άκουσαν το ραδιόφωνο να μεταδίδει κομμένα ή αλλαγμένα τα τραγούδια όπου δήλωναν την υποστήριξή τους στον παλαιό, «αιρετικό» Ιρανό σάχη Ισμαήλ.

  Αλλά και η οθωμανική μουσική του άστεως που λατρεύει ο κύριος Φαρούκ, ο γηραιός Τουρκοκρητικός μουσικοδιδάσκαλος, έπρεπε να περιμένει τη δεκαετία του ’60 για να αρχίσει να επανέρχεται δειλά στο προσκήνιο. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που το οθωμανικό παρελθόν, γενικότερα, ήταν ταμπού στην Τουρκία (όπως ταμπού παραμένει και στην Ελλάδα). Οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό περίπου ισοδύναμούσε με την οπισθοδρόμηση: σύμφωνα με την επίσημη τουρκική ιστορία, οι Οθωμανοί (κυρίαρχη, «πολυεθνικής» προέλευσης τάξη που είχε… λησμονήσει τις απώτατες «εθνικές» της καταβολές) καταπίεζαν τους Τούρκους, και εμπόδιζαν την πρόοδο, η οποία ταυτίζεται με την συγκρότηση του έθνους-κράτους. Ακόμα και σήμερα, η διδασκαλία της επίσημης οθωμανικής γλώσσας και γραφής παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη στην Τουρκία, ενώ η «κλασική» οθωμανική μουσική των πόλεων, αν και έχει πλέον «αποκατασταθεί εθνικά» –το φάλτσο αίτημα της «τουρκικής γνησιότητας» διατηρεί αρκετή από την αίγλη του, στα πλαίσια μιας φαντασιακής εθνικής νομιμοποίησης–, δεν ενδιαφέρει πλέον παρά ένα περιορισμένο κοινό.

  Να όμως που κάποιοι νέοι μουσικοί και ερευνητές προσπαθούν, όπως ήδη αναφέραμε, να ξανανοίξουν τη συζήτηση για τη μουσική αυτή, και να την ξαναπροτείνουν σε ευρύτερα ακροατήρια. Στην Τουρκία, στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, η οθωμανική αστική μουσική αρχίζει να ενδιαφέρει ολοένα περισσότερο. Το κανονάκι, το –συκοφαντημένο σε Ελλάδα και Τουρκία– ούτι, η πολίτικη λύρα, οι ήχοι και τα μακάμια, επανέρχονται για να μας θυμίσουν την κοινή μουσική κληρονομιά του οθωμανικού άστεως, στην οποία συνέβαλαν όλοι οι πληθυσμοί που συμμετείχαν στην οικονομία του παζαριού της πόλης. Μια ωραία κοινή μουσική, ένα ωραίο έναυσμα συζήτησης για το (ευρωπαϊκό;) μέλλον. Δεν είναι έτσι, Μουσταφά Κεμάλ;

  ——————————————————————————–
  1. Είναι μια άποψη που ανταποκρίνεται στις επίσημες θέσεις που υιοθέτησε το τουρκικό κράτος ως προς την προέλευση του τουρκικού πληθυσμού και πολιτισμού, οι οποίες, σε κάποιο βαθμό, θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες και μέσα στην ίδια την Τουρκία.
  2. Τα περί φυσικών μουσικών κανόνων προέρχονται από ένα «ιμπεριαλιστικού τύπου» αξίωμα των παλαιών μουσικολόγων, σύμφωνα με το οποίο το ανθρώπινο αφτί, και επομένως η φωνή, τείνουν «αυθόρμητα» προς την οργάνωση των μουσικών διαστημάτων σε επτά βασικές νότες και δώδεκα ημιτόνια. Κατά… σύμπτωση, βέβαια, τα μουσικά αυτά διαστήματα ταυτίζονται με τη διάταξη των βαθμίδων κατά το δυτικό τονικό σύστημα ή, μ’άλλα λόγια, με τα διαστήματα του πιάνου και της κιθάρας. (Η άποψη αυτή πάντως, αν και εντελώς ξεπερασμένη επιστημονικά εδώ και πολλές δεκαετίες, συνέχισε να διδάσκεται μέχρι πρόσφατα στα… ελληνικά γυμνάσια).
  3. Ως ένα από τα αναρίθμητα παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί η μη αναγνώριση της «γνήσιας τουρκικότητας» σε ορισμένες κοινότητες τουρκόφωνων αλεβήδων. Σε πολλές περιπτώσεις, η (αμοιβαία ή όχι) δυσπιστία ή και έχθρα ανάμεσα σε αλεβήδες και σουννίτες διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

  ©Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο «7» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στις 14/1/2007.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/01/2008

 105. […] ο γάϊδαρος που πετάει Μετά το βιβλίο Ιστορίας , τον Μουσταφά Κεμάλ πασά και το Σλαβομακεδονικό Ζήτημα, οι Οικολόγοι-Πράσινοι […]

  Πίνγκμπακ από -Οι “Οικολόγοι Πράσινοι” και ο γάϊδαρος που πετάει « Πόντος και Αριστερά | 27/02/2008

 106. Δείτε ένα ενδιαφέρον κείμενο για τους Οικολόγους-Πράσινους.

  ———————————————-

  …………… Μολονότι έχουμε εδώ κάποιους ανθρώπους που έχουν αναπτύξει αυτού του είδους τις ευαισθησίες, παρατηρούμε να συμβαίνει εντούτοις κάτι παράδοξο ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν οργανωθεί στις διάφορες ομάδες (πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ κ.λ.π.). Αυτό είναι, ότι ενώ δείχνουν να έχουν αγάπη για την φύση και τα ζώα, δείχνουν αντίθετα ελάχιστο ενδιαφέρον για τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Είναι σαν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως κάποια ελίτ, που είναι ταγμένη να σώσει τον πλανήτη από τον εχθρό που λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Δεν σας θυμίζει κάτι αυτό; Δεν μοιάζουν με τους φανατικούς θρησκευόμενους, που πιστεύουν ότι έχουν εξασφαλίσει οι ίδιοι το εισιτήριο για τον παράδεισο και βλέπουν τους άλλους ανθρώπους με …μισό μάτι; Δεν μοιάζουν επίσης με τους Γερμανούς της εποχής του Γ’ Ράιχ (ίσως και πολλούς που ζουν σήμερα) οι οποίοι έβλεπαν τους εαυτούς τους ως τους «εκλεκτούς»; ……..

  http://alkimosarchive.blogspot.com/2008/07/blog-post_23.html

  Σχόλιο από Σαϊεντολόγος | 28/07/2008

 107. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εσωτερικά των Οικολόγων-Πράσινων, το ρόλο του Τρεμόπουλου και διάφορα άλλα ωραία :

  http://panosz.wordpress.com/2008/10/11/ardin/#comment-45820

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 12/10/2008

 108. εμενα παλι μου φαινονται λιγο ..εμετικά …

  Τελος παντων οποιος βρισκει αυτου του ειδους τα ωραια Ωραια… δικαιωμα του ..Τι να πουμε ..;)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/10/2008

 109. Γιατί το λες αυτό; Όλη η παρακάτω παράγραφος έχει σημασία για να μην ξεχνάμε. Εδώ δεν θάλουμε να ξεχάσουμε ούτε τι έγινε πριν από 86 χρόνια,ούτε πριν από 43. Γιατί να θέλουμε να ξεχάσουμε τι έγινε πέρσι;

  «Τελικά, υπάρχει ανακοίνωση των Ο-Π για το γνωστό θέμα με τον Κεμάλ:

  http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=382

  Ιδού και το σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας:
  http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%D4%F1%E5%EC%FC%F0%EF%F5%EB%EF%F2&a=&id=62656380

  “Η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει τιμήσει τον Κεμάλ γιατί είναι παιδί της πόλης”
  Για την ακρίβεια δεν είναι πρόταση, είναι διαπίστωση / εκτίμηση….»

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 12/10/2008

 110. Γιατί το λες αυτό;

  Διοτι φιλε μου Ματσουκατες κρουεις ανοιχτοτατες θυρες που Τουλαχιστον ο παλιος μου Φιλος ο Μ-π και ο Μουμουλ γνωριζουν οτι τις εχουμε ανοιξει διαπλατα εδώ και ενα χρονο και τις εχουμε περασει μεσα εξω απειρες φορες και προφανώς εγώ τουλαχιστον αλλά εχω την βασιμη υποψΙΑ και αυτοι ) Θα αηδιαζα να ξαναρχισω τα ιδια εμετικά παλι απο την αρχή και πολύ περισσοτερο οταν ξαναβλεπω σ’ αυτό το πσοτ καποια φαντασματα απο εκεινη την περιοδο (των απιστευτων διαστρεβλώσεων και του κυνηγιου μαγισσων )

  Αλλά και γιατί μου φαινεται ΕΝΤΕΛΩΣ γελοια Αποπροσανατολιστικό να ξεκινά σε μια εποχή που οχι μονο ο Καραμανλής και το πρωτοπαλικαρο του στη Θεσ/Νικη εχουν εντελώς ξεμασκαρευτει αλλά και ο Παγκοσμιος Νεοφιλελευθερος καπιταλισμός περνα την χειροτερη Δυνατη του Κριση το να ασχολήθουμε ξανά με το τι ειπε ο Μ. Τρεμοπουλος απαντωντας σε μια απο τις συνηθεις Προκλησεις του Νεοδημοκρατη Ψωμιαδη την οποια εμεταλευτηκαν αμεσως διαστρεβλώνοντας την κατα το επιθυμητον σεαυτους Ν. Δ και Λαος ,μονο και μονο για να παιξουν καποιο το μεσα εξω και να δικαιολογήσουν και την πληρη απουσια θεσων επι του παροντος ..Ουφ.

  Τωρα αν θελεις συνεχισε ..Εγώ δεν προκειται να συνεχισω ..Μεχρι εδώ . Μπορώ ομως να κρινω και να καταλάβω το Γιατί και το Τωρα .

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/10/2008

 111. Τώρα όμως στην πιάτσα βρίσκονται οι νέοι Νοσφεράτε.

  Και οι νέοι πρέπει να ξέρουν!
  Και σεις πρέπει να τους διδάσκετε και να τους λέτε την πάσα αλήθεια.

  Ωχ, λές να θυμώσουν τα πουρά της παρέας;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/10/2008

 112. ρωτα τους λοιπόν ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/10/2008

 113. […] -Τι Χίτλερ τι Γκαίτε, […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 114. Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στου «Έφηβου».

  http://efhbos.wordpress.com/2009/02/12/xrysogelos/

  Συμμετέχουν και κάποιοι δικοί μας, που εμάς μας έχουν ξεχάσει *)

  Μήπως να τους φέρουμε τον Τρεμό, μπας και τους πείσουμε να ξαναασχοληθούν με την κολεχτίβα;

  Ομέρ ο τρέμων

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/02/2009

 115. ομερ μή Τρεμεις

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/02/2009

 116. Στ΄ άλογο στ’ άλογο
  Ομέρ Πριόνη

  Δες ο Τρεμόπουλος
  πώς σε ζυγώνει!!!

  Ομέρ μην τρέμεις,
  θα σού ρθει τρέλα

  σήκω και φύγε
  σε μένα έλα!!!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 12/02/2009

 117. Μικρε Ομέρ τρεμάμενε για πές μου Ποιό Γομάρι
  σε πειραξε ,ποιο ταχατες Τομάρι ;
  και τρέμει η καρδούλα σου και τρέμεις σαν το ψάρι;
  Μη τάχα μεσα στη ζωή πουναι κακούς γεμάτη
  καποιος κακος σε τρομαξε και του κρατάς Γινάτι;

  Χαλαρωσε μικρε Ομέρ και ασε το Πριόνι
  πιασε γερά του Βιου σου το χαλαρό τιμόνι,
  ανοιξε τα ματάκια σου και κοιταξε τριγύρω
  ασε να σε κεράσουμε και μια πιτα με Γύρο

  Μή νευριαζεις αδικα και μη στεναχωριέσαι
  Μη μας μουτρωνεις Ω Ομέρ! πες ενα ..Δε βαριεσαι …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/02/2009

 118. Με αφορμή εκδήλωση για την ποδηλασία επισκέφθηκε την Κομοτηνή ο πρόεδρος των «Οικολόγων Πράσινων» Μιχάλης Τρεμόπουλος μαζί με στελέχη του κόμματος από Καβάλα και Εβρο. Το πέρασμα του Μιχάλη Τρεμόπουλου από την πόλη μας κανονικά θα έπρεπε να ήταν μία ακόμη τυπική συνέντευξη τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής για την διαφήμιση της εκδήλωσης. Και λέμε «θα έπρεπε» γιατί τα πράγματα μόνο τυπικά όπως φάνηκε δεν ήταν…

  Με το “καλημέρα σας” οι δύο συνεργάτες του Μιχάλη Τρεμόπουλου αντίκρυσαν δύο τεραστίων διαστάσεων πανό με τα συνθήματα «ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ» και «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΣ = ΝΑΖΙΣΜΟΣ – Ο «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ» ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑ». Τα πανό είχαν σηκώσει πολίτες της περιοχής, στην πλειοψηφία τους παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ως διαμαρτυρία για παλαιότερες θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος και συγκεκριμένα:

  α) Για τη θέση του να μην εγκατασταθούν οι Πόντιοι στη Θράκη.
  β) Για τη θέση του να τιμηθεί ο (γενοκτόνος των Ποντίων) Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη ως «τέκνο της πόλης».

  Μετά το πρώτο ξάφνιασμα των συνεργατών του Μιχάλη Τρεμόπουλου τα τηλέφωνα άναψαν. Αρχικά ειπώθηκε από τους ίδιους η άποψη η εκδήλωση να ματαιωθεί προφανώς για να μην εκτεθεί ο πρόεδρος. Μετά από λίγη ώρα όμως, άλλαξαν γνώμη και τελικά ο πρόεδρος (που ήταν καθ’ οδόν) θα ερχόταν στο ξενοδοχείο. Όμως ένα ανώνυμο τηλεφώνημα κάποιου που έλεγε πως «θα κάψει» το ξενοδοχείο (!) ήρθε και πάλι να δημιουργήσει αναστάτωση. Στο τέλος ο πρόεδρος ήρθε και ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους…

  Ο ίδιος ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, παρόλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους πολίτες αρνήθηκε κατηγορηματικά ΚΑΙ τις δύο «κατηγορίες» λέγοντας πως πρόκειται για συκοφαντίες που ως σκοπό έχουν να βλάψουν τους «Οικολόγους Πράσινους» οι οποίοι με την μέχρι σήμερα πορεία τους «έχουν πατήσει τον κάλο πολλών» όπως τόνισε. Ούτε τιμές στον Κεμάλ λοιπόν, ούτε «έξω οι Πόντιοι» από τη Θράκη. Δεχθήκαμε την διάψευση και συνεχίσαμε τον διάλογο, ζητώντας ως «Α» να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την «Αντιγόνη», την Μ.Κ.Ο. στην οποία ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συμμετέχει όπως π.χ. τα στοιχεία της φορολογικής της δήλωσης.

  Αποφεύγοντας την ερώτηση ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ρώτησε να μάθει …τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του εκδότη του «Α» τα οποία και του δώσαμε! Ανταπάντησε όμως λέγοντας πως ο ίδιος κάνει φορολογική δήλωση της τάξεως των 8.000 (ετησίως) και πως ζει με τη βοήθεια της συζύγου του, αφού θυσίασε την καριέρα του για την Οικολογία. Λαμπρά. Όμως απάντηση στην αρχική μας ερώτηση περί «Αντιγόνης» ακόμη δε πήραμε… γι αυτό και αποφασίσαμε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο το ζήτημα.

  Οσον αφορά στο θέμα περί του να τιμηθεί ο Ατατούρκ από την Θεσσαλονίκη (προφανώς με ονοματοδοσία κάποιας οδού) κάτι το οποίο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά, έχουμε να παρουσιάσουμε τα παρακάτω:

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 9 Φεβρουαρίου 2009-04-18

  http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%25D4%25F1%25E5%25EC%25FC%25F0%25EF%25F5%25EB%25EF%25F2&a=&id=62656380

  Φωτιές άναψε χθες η πρόταση του επικεφαλής των οικολόγων Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης «να τιμηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ γιατί είναι παιδί της πόλης». Η παρέμβαση έγινε μετά την πρόταση του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη να σταλεί ψήφισμα στην υπουργό Παιδείας για το «επικίνδυνο» βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.

  «Η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει τιμήσει τον Κεμάλ γιατί είναι παιδί της πόλης», είπε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και προκάλεσε έκρηξη. Η νομαρχιακή σύμβουλος του συνδυασμού Ψωμιάδη, Ανθή Πορφυριάδου, εξανέστη και κατήγγειλε τον κ. Τρεμόπουλο για την «αντεθνική του στάση», ενώ αρκετοί ακόμη αντέδρασαν σε ηπιότερους τόνους.

  Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βούλα Πατουλίδου σημείωσε: «Τόσο απλά δοσμένα μεγάλες αλήθειες για τη γενοκτονία των Ποντίων, την τεκμηριωμένη με επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα, που ο καθένας μας μπορεί να αναγνώσει στους 15 τόμους καταγεγραμμένης ιστορίας των Ποντίων από τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη. Κι όμως αυτή τη σπαρακτική αλήθεια πολλοί τολμούν να την αγνοούν. Και χειρότερα: Τολμούν και προτείνουν να τιμηθεί ο γενοκτόνος Κεμάλ Ατατούρκ επειδή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή και το Μπράουνάου της Αυστρίας, γενέτειρα του Χίτλερ, θα έπρεπε με την ίδια λογική να τον τιμά; Οι οπαδοί αυτής της λύσης της ανιστορισίας, ποιους σκοπούς εξυπηρετούν τελικά;».

  Τη σκυτάλη πήρε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: «Εάν οι ανιστόρητες αυτές απόψεις δεν είναι προϊόν ασύγγνωστης άγνοιας και επιπόλαιης επίδειξης δήθεν προοδευτικού πνεύματος, τότε αποτελούν ενσυνείδητη εκδήλωση ασέβειας στη μνήμη των 353 χιλιάδων θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου».

  Πάντως, ούτε η πρόταση του νομάρχη Θεσσαλονίκης να εγκριθεί συγκεκριμένο ψήφισμα για το επίμαχο βιβλίο της Στ’ Δημοτικού έτυχε αποδοχής από τις άλλες παράταξεις.

  Ν.ΦΩΤ

  http://antifonitis.gr/online/

  Σχόλιο από Αντιφωνητής | 30/04/2009

 119. H οικολογία δεν αποτελεί στις μέρες μας απλώς μια παράμετρο καθορισμού των πρακτικών διαβίωσής μας, αλλά οφείλει να αναλύει και να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το κοινωνικοπολιτικό μας μοντέλο.

  Η θέση αυτή έχει γίνει αντιληπτή από την νέα τάξη πραγμάτων, που με ηγέτιδα δύναμη το υπερατλαντικό κέντρο προσπαθεί χρόνια τώρα να ελέγξει το οικολογικό κίνημα, προτείνοντας σαν λύση τον αδιέξοδο πράσινο καπιταλισμό και την δήθεν αειφόρα του ανάπτυξη, με ταυτόχρονο ξεδόντιασμα κάθε ουσιαστικής αντίδρασης, εγκλωβίζοντας τους ακτιβιστές στις διάφορες οικολογικές και πολλές φορές ύποπτα χρηματοδοτούμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

  Aντί λοιπόν να δούμε από τους εκπροσωπούμενους στο Ευρωκοινοβούλιο Οικολόγους – Πράσινους (τμήμα των οποίων αποτελούν και οι εγχώριοι Ο-Π) ανάληψη δράσεων ενάντια στο σημερινό νεοφιλελεύθερο – καταναλωτικό μοντέλο ζωής, στον περιορισμό κάθε δραστηριότητας που εξ’ αντικειμένου μολύνει τον πλανήτη, εκείνοι αρκούνται στο να τρέχουν πίσω από τους μολύνοντες για να «καθαρίσουν». Δεν τους απασχολεί η εξάλειψη των αιτίων τις μόλυνσης, αλλά οι πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούνται ώστε αυτή να καθίσταται προσωρινά μικρότερη, δεδομένου ότι λατρεύουν όπως και ο Αλ-Γκορ με τον Σβαρτζενέγκερ την διαρκή ανάπτυξη!

  Η κατάσταση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή, αν παρέμεναν στο ρόλο της «καθαρίστριας» του καπιταλισμού. Δυστυχώς έχουν αναλάβει και τον εξωραϊσμό του νεοταξικού ιμπεριαλισμού! Με ηγέτες τους πάλαι ποτέ επαναστάτες όπως ο Κον Μπετίτ, σπεύδουν να συμπαραταχθούν και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, υπέρ των Τουρκοκυπρίων και της κατοχής της Κύπρου, εναντίον των Παλαιστινίων, υπέρ του πολέμου στο Αφγανιστάν, εναντίον του Ιράν, εναντίον της κατασκευής αγωγών για μεταφορά του Ρωσικού πετρελαίου (γιατί άραγε;) κλπ. Λες και καθορίζει τα λεγόμενά τους το ΝΑΤΟ και η υπερδύναμη! Τι κι’ αν διατείνονται ότι είναι εναντίον; Όλες τους οι κρίσιμες θέσεις είναι υπέρ!

  Tα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με την ηγεσία του Ελληνικού τμήματός τους. Επικαλούμενη είτε κάποια «ομιχλώδη» δικαιώματα μειονοτήτων, είτε την γενικόλογη συμφιλίωση των λαών – παρεμπιπτόντως τίποτα από τα δύο δεν επηρεάζει το οικολογικό μας πρόβλημα… – έχουν οδηγηθεί στις πλέον ακραίες θέσεις κόντρα στις αγωνίες της Ελλάδας και περιέργως υποστηρικτικά στα πλέον σοβινιστικά – εθνικιστικά συμφέροντα των αντιπάλων της που τυχαία (;) είναι της επιρροής των Αμερικανών.

  Έτσι τρέχουν πρώτοι να ζητήσουν υπέρ της Τουρκίας,

  «την ενταξιακή της προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών έστω και μονομερώς».[1], [2]

  Δεν διστάζουν να υπογράψουν – ανάμεσα σε συνεργάτες του ΕΛΙΑΜΕΠ – υπέρ του σχ. Ανάν σημειώνοντας:

  «…το τελικό σχέδιο Ανάν (Ιδρυτική Συμφωνία) αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να αναπτυχθεί στην Κύπρο -και όχι μόνο- μια νέα κουλτούρα συνύπαρξης μέσα από τη διαφορετικότητα και επιδίωξης της συναίνεσης μέσα από τη διαβούλευση, απορρίπτοντας λογικές κυριαρχίας, αποκλεισμού, απειλής ή άσκησης βίας.»[12], [13]

  Ακόμα και οι εννέα που διαφώνησαν στο εικοσαμελές πολιτικό τους συμβούλιο στις 22/4/04, το αιτιολόγησαν με το απίστευτο:

  «να αρνηθούν να μπουν στο δίλημμα για τοποθέτηση με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ για το σχέδιο Ανάν σε ένα δημοψήφισμα που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός άλλου λαού» [13].

  «Άλλος λαός» για τους Ο-Π οι Έλληνες Κύπριοι! Κι’ αν κανείς θεωρήσει ότι πρόκειται για δύο «ολισθήματα» (άλλωστε και ο Στεφανόπουλος αρθρογράφησε υπέρ Χάγης και το σύνολο σχεδόν της Βουλής ήταν υπέρ του σχ. Ανάν) φροντίζουν να μας βεβαιώσουν για το αντίθετο… Αφού σημειώσουν σε κάθε ευκαιρία ότι

  «…είναι εθνικισμός ο πατριωτισμός» [14]

  είτε δηλώνουν δια του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους Μ. Τρεμόπουλου ότι

  «Η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει τιμήσει τον Κεμάλ γιατί είναι παιδί της πόλης» [6], [7]

  είτε βεβαιώνουν ως απόγονοι προσφύγων (…) ότι

  «πέρα από την πίκρα και τον πόνο για τον ξεριζωμό, δεν υπήρχε το μίσος για τους Τούρκους που υπάρχει τώρα. Το μίσος και η εμπάθεια καθώς και η ανιστόρητη, υστερική και άδικη σύγκριση του Κεμάλ με τον Χίτλερ είναι προϊόν της δεκαετίας του 90 και τής προσπάθειας ορισμένων κύκλων να αναθεωρήσουν την πρόσφατη ιστορία μας γράφοντας και λέγοντας ότι τους κατέβει (για διάφορους λόγους). Με μια λέξη είναι προϊόν του εθνολαϊκισμού.» [7]

  Αλλά και προ 15-ετίας αρθρογράφησαν και πολέμησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν την εγκατάσταση στην Θράκη των Ποντίων που επέστρεψαν από την διαλυμένη Σοβιετική Ένωση, μήπως και διαταραχθεί η αναλογία του πληθυσμού εις βάρος της Μουσουλμανικής μειονότητας! [8]

  Kι’ αν τους συγχωρούσαμε μια παρέκκλιση φιλοτουρκισμού, φρόντισαν παράλληλα να σφιχταγκαλιαστούν από την πρώτη στιγμή με το γνωστό «ουράνιο τόξο» και ότι πιο εθνικιστικό – σοβινιστικό έχει να επιδείξει ο Σκοπιανός αλυτρωτισμός! Δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι:

  «Για μας είναι δεδομένο ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και καμιά εθνότητα ή χώρα δεν είναι «πιο Μακεδόνες» από τις υπόλοιπες»(sic) [2],[3]

  Για να ακυρώσουν οποιοδήποτε αντίμετρο της Ελλάδας στον εθνικισμό του Γκρούεφσκι , ζητούν:

  «…άνοιγμα των συνόρων, …, αναγνώριση της πολυπολιτισμικότητας, …, απεμπλοκή των μειονοτήτων από τις διακρατικές σχέσεις, ενθάρρυνση διαδικασιών για δυνατότητα ένταξης κάθε χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση …» [1] .

  Και κορυφώνουν με το αίτημα εγκατάλειψης του βέτο στα όργανα της ΕΕ και την αντικατάστασή του από “ενισχυμένες πλειοψηφίες”. Έτσι ώστε να χαθεί κάθε διαπραγματευτικό ατού των μικρών χωρών, που θα οδηγηθούν στην πλήρη υποταγή τους στους Αγγλοσάξωνες και τους Τεύτονες των εκατοντάδων ευρωβουλευτών. Σκεφτείται μια Τουρκία των 100 εκατομυρίων αύριο στην ΕΕ με αντίστοιχο σύστημα! Θα κυριαρχεί παντού. Ή υπολογίστε απλά πόσους ευρωβουλευτές έχουν οι χώρες που ανήκουν στην Αμερικανική επιρροή…

  Οτιδήποτε διαλυτικό της κοινωνικής μας συνοχής βρίσκει θαλπωρή στην αγκαλιά των Ο-Π. Χέρι-χέρι με τους αντιρρησίες συνείδησης [1], [4] (μόνο στο ecocrete, 58 άρθρα!). Υπέρ ενός πολυπολιτισμικού σχολείου μακριά από τις «ελληνοχριστιανικές» (εννοούν τις δικές μας…) παραδόσεις! [5] Μάλιστα ζητούν και «εναλλακτικά» όπως λένε σχολεία για τις μειονότητες, εκτός εποπτείας του Υπ. Παιδείας! [5] Φαίνεται ο έλεγχος της μόρφωσης των παιδιών της επικράτειας είναι «αντιοικολογικός»! Το άνοιγμα των συνόρων [1], η αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας σε όσους γεννιούνται στη χώρα [9], τα πολυπολιτισμικά σχολεία [9], ανήκουν στις «οικολογικές» προτεραιότητες των Ο-Π.

  Αλλά και για το Ρεπούσειο «κουρελούργημα» κατά Ζουράρι, επετέθησαν λαύροι κατά όλων ημών που αντισταθήκαμε. Έγραφαν:

  «Πιστεύουμε πως οι διάφοροι υπερπατριώτες έμποροι της ευαισθησίας των πολιτών που κινητοποιήθηκαν για την απόσυρση του βιβλίου, με την επιλεκτική εθνικιστική μνήμη, εκφράζουν ένα έλλειμμα πολιτικής ωριμότητας, αυτοπεποίθησης, βούλησης για αυτοκριτική και διάθεσης για αντικειμενικότητα στην ελληνική κοινωνία. Όμως η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονες αλλά και οι νεότερες παιδαγωγικές απόψεις απαιτούν την αναθεώρηση των σκοπών και μέσων της διδασκαλίας της Ιστορίας.» [10]

  Είναι τυχαίο που η μόνη ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Ρεπούση είναι αυτή; Οι χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν σε όσους αντιτάχθηκαν στο «βιβλίο» από τον υποδυόμενο τον μετριοπαθή υποψήφιο ευρωβουλευτή κ. Τρεμόπουλο είναι ενδεικτικοί:

  «όλοι αυτοί που οργάνωσαν τη φάμπρικα της εθνικοπολιτικής τους παρέμβασης στον άξονα μιας ανίερης συμμαχίας – οι εθναμύντορες – Αυτοί έχουν αφειδώλευτα την υποστήριξη των πιο σκοτεινών πλευρών της νεοελληνικής πραγματικότητας, γι’ αυτό και οι απόψεις τους προβάλλονται από το σύστημα και μάλιστα από έμμισθες θέσεις» [11].

  Όσο όμως και να προσπαθήσουν να μας «ζαλίσουν» με τον πράσινο εθνομηδενιστικό τους φλόμο, όση δημοσκοπική ή άλλη (πχ. αποφυγή καίριων ερωτήσεων…) υποστήριξη και να πάρουν από τους επιχειρηματίες της οικολογίας που ενέσκηψαν πρόσφατα στον εκδοτικοπολιτικό χώρο, όσο μεταμοντερνισμό και να «πουλήσουν», θα μάθουν τελικά ότι οι Έλληνες σε όλη την ιστορική τους διαδρομή ταυτίζονται με εκείνες τις αξίες που τους συνέχουν ως πολιτισμική κοινότητα και σίγουρα απεχθάνονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της υπερατλαντικής υπερδύναμης! Εύχομαι μόνο να μην χρειαστεί εν τω μεταξύ να υποστούμε έστω και έναν ευρωβουλευτή τους!

  Παραπομπές:

  [1]http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=133:syn030517-intro&catid=46:policy-may03

  [2]http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=195:international&catid=31:program-10

  [3]http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=759

  [4]http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=196:humanrights&catid=31:program-10

  [5]http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=157:syn030517-intro&catid=50:policy-may03

  [6]http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%25D4%25F1%25E5%25EC%25FC%25F0%25EF%25F5%25EB%25EF%25F2&a=&id=62656380

  [7]http://ecology-salonika.org/lib/?p=421

  [8]http://olympiada.files.wordpress.com/2009/04/tremopoulos-thraki3.jpg

  [9]http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4235&Itemid=85

  [10]http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=728

  [11]https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/03/04/ange-ta/

  [12]http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=09.04.2004,id=70637748,78392884

  [13]http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=396&Itemid=82

  [14]http://www.epohi.gr/30102005_issues_theodoridis_givisis_interview.htm

  ———————–
  από το http://gazaki.wordpress.com/2009/05/02/feretzes/

  Σχόλιο από Τρεμοπουλίδης | 05/05/2009

 120. Δυο κείμενα για τους Οικολόγους – Πράσινους.

  Το 1ο είναι του Θανάση Τζιούμπα, ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών –όπως και της ΜΚΟ «Μεσόγειος ΣΟΣ», το δεύτερο είναι των Ν. Κόμπλα – Γ. Σταματόπουλου, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκλογικές λίστες των οικολόγων-πρασίνων μέχρι το 2007…

  ——————————

  «Δε βόσκει κανείς ατιμώρητος στα λιβάδια της άρχουσας τάξης, δεν σπουδάζει ατιμώρητος στα πανεπιστήμιά της, δεν χρησιμοποιεί ατιμώρητος τις επιστήμες της. Σχεδόν ανεπαίσθητα, καταπίνει το δηλητήριό της, παραλύει…»

  Καρίν Στρούκ, Ταξική Αγάπη

  Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

  Διανύουμε την πιο στείρα από άποψη πολιτικού προβληματισμού εκλογική περίοδο από την μεταπολίτευση και μετά. Τα υπερεθνικά διευθυντήρια σκηνοθετούν μια παράσταση επίφασης δημοκρατικότητας που έχει τόση σχέση με τα πραγματικά πολιτικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα όσο σχέση είχε η Eurovision με την τέχνη της στιχουργικής. Η απαξίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών μέσα από την αναγωγή του θεάματος της αντιπαράθεσης (σκάνδαλα, προεκλογικά σπότς, απρέπειες και λάσπες) σε ουσία. Οι προβολείς δεν ανάβουν για να φωτίσουν αλλά για να κατασκευάσουν τις σκιές μέσα στις οποίες αποκρύπτονται με επιμέλεια η ένδεια οραμάτων και πολιτικών, η αμηχανία των ελίτ, τα αδιέξοδα του δυτικού πολιτισμικού υποδείγματος, η πληκτική ομοιότητα της συστράτευσης κάτω από φθαρμένες σημαίες επαγγελίας για αέναη ευημερία. Κι αν όλα αυτά ισχύουν σε επίπεδο Ε.Ε. η ελληνική ιδιοπροσωπία δίνει ένα παροξυσμικό τόνο, τα παπαγαλάκια έχουν γεμίσει το στερέωμα.

  Εξέχουσα θέση στο χολυγουντιανής έμπνευσης σκηνικό καταλαμβάνει και η «νέα» εκλογική απόπειρα των «οικολόγων πράσινων». Πρόκειται για ένα αμοιβαία επωφελές συναπάντημα της «συστημικής» οικολογίας με τους συστηματικούς διαχειριστές της οικολογικής ευαισθησίας.

  Το πρόταγμα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού προχωράει εδώ και καιρό σε ένα πράσινο λίφτινγκ. Το εμπόρευμα ανακαλύπτει νέες αγορές, ο κύριος Σόρος μεταβάλλεται σε κήρυκα αυτών των επενδυτικών ευκαιριών, ο κύριος Γκόρ αφού κατέβηκε από το Στέλθ που έσπερνε το απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Σερβία, άρχισε να μοιράζει flyers για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η διακυβέρνηση Ομπάμα είναι μια μόνο έκφραση αυτής νέας επικοινωνιακής εποχής, είναι μια διαπίστωση ότι πράσινο είναι και το χρώμα του δολαρίου. Οι ημεδαποί αντιπρόσωποι δεν μπορούσαν να υστερήσουν. Οι πράσινες εκπομπές αυξάνονται με προεξάρχον το συγκρότημα του κυρίου Alexis. Μια ματιά στο τοπίο των ευρωεκλογών μπορεί να είναι διαφωτιστική: αν αθροίσει κάποιος τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων που φέρουν την οικολογία στον τίτλο με αυτά των κομμάτων που προγραμματικά επικαλούνται το οικολογικό ζήτημα ή την «πράσινη ανάπτυξη», θα διαπιστώσει ότι ήδη ζούμε σε μια οικολογική χώρα, καθώς η πλειοψηφία του κόσμου της πολιτικής εκπροσώπησης πίνει νερό (όχι βέβαια από τον Ασωπό) στο όνομα της οικολογίας. Το πώς ταυτόχρονα το περιβάλλον στην χώρα μας βρίσκεται στην κατάσταση που βλέπουμε όλοι, ή το πώς με τέτοια δημοφιλία της οικολογίας οι κινητοποιήσεις των πολιτών για τα αντίστοιχα θέματα είναι τόσο αναιμικές, αποτελεί ένα «μυστήριο» προς ερμηνεία. Αυτή η «οικολογία» χαρακτηρίζεται από τις καθόλου οικολογικές αρχές της καθήλωσης μπροστά σε μια οθόνη που περιγράφει τον τρόμο του αύριο παραλείποντας αυτά που είναι να γίνουν σήμερα, εκτός βέβαια από την εμπορευματική οικολογία, την πράσινη κατανάλωση. Η μεγάλη εικόνα των πάγων που λιώνουν κατακερματίζεται σε ψηφίδες: ένα πάζλ ατομικών συμπεριφορών αγοράς λαμπτήρων οικονομίας ή βιολογικών τροφίμων. Η υπαρκτή ατομική ευθύνη του πολίτη υπερτονίζεται, όχι για θέσει σε αμφισβήτηση το φετίχ του ευδαιμονισμού που τον διακρίνει αλλά για να επισκιάσει την μείζονα ευθύνη αυτών που εγκαθίδρυσαν και προάγουν το φετίχ αυτό. Αυτό είναι το πεδίο της νέας «συμμαχίας των προθύμων».

  Ας δούμε και τους πρόθυμους της συμμαχίας: Στα ευρωπαϊκά σαλόνια που λανσάρουν το trendy κάποιες δεκαετίες πριν την Ψωροκώσταινα υπήρξαν αθρόες συμμετοχές, όχι μόνο από τον χώρο των «νέων φιλοσόφων» αλλά και από το πάλαι ποτέ ανατρεπτικό οικολογικό κίνημα. Οι «ρεάλος» συνειδητοποίησαν ότι το έσχατο στάδιο του ρεαλισμού είναι η μέθεξη στην εξουσία ως παραπλήρωμα, της σοσιαλδημοκρατίας αρχικά και στην συνέχεια των πραγματικών επικυρίαρχων, των αδιαφανών λόμπυ, επιτροπών συμβούλων, think tanks, λεσχών, MKO και άλλα πολλά καινοτόμα. Το τζάκετ του ακτιβιστή αντικαταστάθηκε από την συλλογή γραβατών του κυρίου Φίσερ με αντάλλαγμα την συστράτευση σε μια σειρά θέματα, ατλαντικού κατά κανόνα ενδιαφέροντος όπως η «ανθρωπιστική επιχείρηση» στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα ερείπια των δίδυμων πύργων και την «οργή» της αμερικάνικης αντίδρασης, τον εξοστρακισμό της Ρωσίας, την αποενοχοποίηση του Σιωνισμού για την Τζενίν ή την Γάζα, την αποδήμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της διεύρυνσης της. Στην ημεδαπή οι πρόθυμοι βρέθηκαν ανάμεσα σε εκείνους που αφού πέρασαν την παιδική ασθένεια του ριζοσπαστισμού, αφού θήτευσαν με ευδόκιμο τρόπο στα τενάγη των «μη κερδοσκοπικών» ΜΚΟ, αφού βρέθηκαν στους προθαλάμους της εξουσίας μέσα από μια σειρά «σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης» με τον ΣΥΝ (που ακολουθήθηκαν από ισάριθμα συναινετικά ή κατ’ αντιδικία διαζύγια), αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα που μια ζωή περίμεναν. Βοήθησε σ’ αυτό και η έξωθεν βοήθεια, βοήθεια όχι μόνο επικοινωνιακή και οικονομική αλλά πάνω απ’ όλα οργανωτική (ας μην ξεχνάμε ότι η οργάνωση του νεοελληνικού κράτους αποτέλεσε ευγενική χορηγία των Βαυαρών).

  Για το timing υπήρξαν οξυδερκείς: Το πολιτικο-δημοσιογραφικό συγκρότημα εξουσίας χρειαζόταν επειγόντως ένα «σχέδιο Β΄» καθώς η επιλογή του Συνασπισμού κατέστη επισφαλής, τόσο από την αλαζονεία του να θεωρεί ότι αποτελεί αυτόφωτο σώμα στο πολιτικό στερέωμα και να δαγκώνει το χέρι που τον τάισε, όσο και από την στάση του τον Δεκέμβρη, που εξόργισε όχι μόνο την κοινωνική του βάση αλλά και τον κύριο Πρετεντέρη. Εξ άλλου οι διάδοχοι της δυναστείας των Βαυαρών θεωρούσαν πάντα ότι μπορούν να κάνουν και τον κηπουρό τους πρωθυπουργό αν ήθελαν.

  Οι «οικολόγοι πράσινοι» αποδείχτηκαν οξυδερκείς και σε μια σειρά άλλα ζητήματα: Κατ’ αρχήν, από πολύ νωρίς ξεκαθάρισαν ότι είναι ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία, βάζοντας την πινακίδα «δίδεται για αντιπαροχή» σε ένα οικόπεδο που δεν κατείχαν καν. Σε ένα σκηνικό όπου οι κυβερνητικές αυτοδυναμίες παίζονται στο νήμα μετέβαλλαν εαυτόν σε ποθητές νύφες αυξάνοντας γεωμετρικά την αναφορά στο σχήμα τους.

  Το δεύτερο ήταν η συστηματική και σκόπιμα αποσιώπηση των πολιτικών τους θέσεων με το αδιάσειστο επιχείρημα ότι αυτά που θέτουν στην κρίση των ψηφοφόρων είναι οι γενικολογίες που περιλαμβάνει το «πρόγραμμα» τους, κι αυτό για όσους κάνουν τον κόπο να το αναζητήσουν στο διαδίκτυο. Το επιχείρημα βέβαια θα πάψει να ισχύει αν η απόπειρα ευοδωθεί και κληθούν να πάρουν θέση στην ευρωβουλή για τα πολιτικά ζητήματα τα οποία τώρα κάνουν πως αντιπαρέρχονται, των ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανόμενων. Τότε βέβαια το πρόταγμα θα είναι η προσωπική τους άποψη και όχι κάποια δέσμευση απέναντι σε όσους τους ψηφίσουν.

  Το τρίτο είναι ότι διάβασαν ορθά και έγκαιρα τις μετακινήσεις στις καταγραφές των δημοσκοπήσεων και διαπίστωσαν ότι έχουν εισροές μέχρι και από έναν μεγάλο αριθμό συντηρητικών ψηφοφόρων, που θεωρούν ότι μια ψήφος στους «οικολόγους πράσινους» δεν είναι παρά μια διαμαρτυρία, μια άρνηση του υπάρχοντος σκηνικού. Επιχειρώντας μια προβλητική ταύτιση στο επικοινωνιακό επίπεδο, προσαρμόζουν την δημόσια εικόνα τους στην εικόνα των πιθανών ψηφοφόρων, περιορίζοντας τον λόγο τους όχι στην προβολή κάποιων μίνιμουμ έστω θέσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλοιώσουν την εικόνα «αυτών που όλοι πρέπει να αγαπήσουν», αλλά υποσχόμενοι όπως οι άλλοι συνάδελφοι τους με πείρα ό,τι μπορεί να ακούγεται ωραίο σε όλους, όπως θέσεις εργασίας (πράσινες παρακαλώ). Η κοινωνία μας μπορεί να περάσει ανώδυνα, χωρίς ανατροπές στον τρόπο που καταναλώνουμε τον πλανήτη, τους άλλους ή τον εαυτό μας, διατηρώντας την ευημερία μας μετρούμενη σε κατά κεφαλή ιπποδύναμη ΙΧ, κινητών τηλεφώνων ή ινστιτούτων αδυνατίσματος, σε έναν πράσινο παράδεισο όπου οι πάγοι δεν θα λιώνουν και τα πουλάκια θα κελαηδούν στις ανθισμένες κερασιές.

  Το ότι η ευημερία αυτής της παρασιτικής χώρας αποτελεί αποδοχή προϊόντος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται ενάντια στον πλανήτη και σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού του αποτελεί μια ενοχλητική και άρα όχι χρήσιμη αλήθεια. Το ότι η υποτιθέμενη «πράσινη διέξοδος» περιορίζεται γεωγραφικά και πολιτισμικά σε ένα κλάσμα της ανθρωπότητας δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα, καθώς το σύνθημα «σκέψου τοπικά δράσε συνολικά» μπορεί να αλλοιώνεται κατά το δοκούν ερμηνεύοντας κατά περίπτωση τους όρους τοπικό και συνολικό. Το ότι αυτή η υλική ευημερία έχει ένα αντάλλαγμα, την υπακοή σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο στις επιταγές των διαχειριστών της πιστοληπτικής μας ικανότητας και το τι σημαίνει αυτή η αφωνία για την ανθρώπινη υπόσταση και ταυτότητα δεν συζητείται, καθώς όλα αυτά αποτελούν μεταφυσικές κατηγορίες στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο. Το ότι τα όρια των αλλαγών καθορίζονται από τους ίδιους τους κλειδοκράτορες, τις κοινωνικές ελίτ ξεπερνιέται με την απόπειρα εισόδου στα σαλόνια των ελίτ όπως μας διδάσκει η παγκόσμια αλλά και η εγχώρια ιστορία με κορυφαίο παράδειγμα την μεταπολιτευτική γενιά.

  Ιδού λοιπόν το προφίλ του οικολόγου που προτείνεται: Ενημερώνεται από τον ΣΚΑΪ, ψωνίζει οικολογικά προϊόντα, αγοράζει κανένα κουπόνι για τα παιδιά του Νταρφούρ, ψηφίζει «οικολόγους πράσινους». Κι αν ψάχνετε την σχέση της περιγραφής αυτής με την ενεργοποίηση των ανθρώπων σε οικολογικές διεκδικήσεις, σας πληροφορώ με λύπη ότι είναι μια σχέση ανταγωνιστική. Το θέαμα της οικολογίας προϋποθέτει και κατασκευάζει τον θεατή, την κουλτούρα του καναπέ, της εκπροσώπησης, της ετερονομίας. Δεν αποτελεί παράλειψη των «οικολόγων πράσινων» ένα εκλογικό εγχείρημα που δεν αναφέρεται, δεν επιχειρεί να αναδείξει και πολύ περισσότερο να πολλαπλασιάσει όσες εν πάση περιπτώσει ζωντανές αντιστάσεις υπάρχουν. Αντίθετα οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει το μάθημα που πήραν στους Οικολόγους Εναλλακτικούς, ότι μια προσέγγιση μέσα από λογικές ανάπτυξης κινήματος δεν τους δίνει τον ζωτικό χώρο για να στήσουν τέτοιου είδους μαγαζιά, ότι η συλλογικές διαδικασίες είναι ενίοτε απαγορευτικές. Γι’ αυτό εξ’ άλλου έκαναν ότι μπορούσαν για να καταλύσουν το εγχείρημα εκείνο.

  Τώρα θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν μόνοι τους. Μπορεί και να πετύχουν τον στόχο τους ως την επόμενη μέρα, τότε που θα χρειαστεί να πάρουν πολιτικές θέσεις αναδεικνύοντας την γύμνια του βασιλιά. Τότε θα είναι ίσως η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για πολιτική οικολογία. Μια πρόταση, για να παραφράσουμε τον Μαρξ, που δεν θέλει απλά να στολίσει την αλυσίδα με ψεύτικα λουλούδια, ούτε καν να τινάξει από την αλυσίδα τα ψεύτικα λουλούδια που κουβαλά ο άνθρωπος την αλυσίδα δίχως αυταπάτες, αλλά να σπάσει την αλυσίδα για να μυρίσει ο άνθρωπος το ζωντανό λουλούδι.

  Θανάσης Τζιούμπας

  Πρώην μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας των Οικολόγων Εναλλακτικών

  Πρώην υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών

  Πρώην ιδρυτικό μέλος του δικτύου «Μεσόγειος SOS»

  Νυν μέλος της Επιτροπής για την Προστασία του Σέιχ Σού

  _________________________________________________________

  OΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ και ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

  Ως ενεργοί πολίτες, έχουμε συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός οικολογικού πολιτικού φορέα με εναλλακτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα, με πολλές ενέργειες. Μεταξύ των ενεργειών αυτών ήταν και η συμμετοχή μας, στο παρελθόν, με την υποψηφιότητά μας, σε εκλογικές διαδικασίες στις εκλογικές λίστες των Οικολόγων Πρασίνων. Αυτό που μας έλκυσε στη συμμετοχή μας αυτή ήταν η επείγουσα ανάγκη ανάδειξης και αντιμετώπισης των οικολογικών αδιεξόδων της Ελλάδας και της οικουμένης, με τη λογική, τη δράση και τον λόγο του οίκου, μέσω ενός πολιτικού φορέα που να επιδιώκει την κοινωνική χειραφέτηση με αρχές άμεσης δημοκρατίας,. Προϋπόθεση της συμμετοχής μας ο φορέας αυτός να μην ετεροκαθορίζεται, και να αντιτίθεται στα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, υπερασπιζόμενος τον τοπικό, περιφερειακό και εθνικό αυτοκαθορισμό, υπό τον όρο της κοινωνικής, εθνικής και διεθνούς, αλληλεγγύης, με σεβασμό πάντα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των αδυνάτων και των μειοψηφιών, με όρο οι τελευταίες να μη λειτουργούν στρατηγικά κατά της κοινωνικής συνοχής και υπέρ των στρατηγικών, μικρο- η μεγαλο-, ιμπεριαλιστικών και επεκτατικών συμφερόντων.

  Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Ο.Π., υπήρχε μια διαλεκτική δημοκρατικής αντιπαράθεσης σε πολλά από τα προαναφερθέντα ζητήματα. Προκρινόταν τελικά, μέσα από επίπονες διαδικασίες, θέσεις συναινετικές. Κι αυτό παρά τις προσπάθειες των παραγοντίσκων που τελικά σήμερα κυριάρχησαν, να επιβληθούν θέσεις που να ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με αυτές των πρωταθλητών της καπιταλιστικής διαχείρισης και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά των παραγοντίσκων αυτών, που σήμερα κυριαρχούν στις τρεις πρώτες θέσεις του σημερινού ευρω-ψηφοδελτίου, είχε πρωτοφανεί με το Σχέδιο Ανάν. Τότε, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Πανελλαδικού Συμβουλίου είχε προκρίνει συναινετική θέση καταδίκης παρεμβατικότητας στελεχών τύπου Κον Μπεντιτ υπέρ του Σχεδίου, και ανάθεση της ευθύνης επιλογής στον κυπριακό λαό, οι προαναφερόμενοι παραγοντίσκοι, με την απειλή διάλυσης του πολιτικού φορέα, προώθησαν την παράλληλη δημοσίευση της μειοψηφούσας θέσης άκριτης αποδοχής του Σχεδίου Ανάν, και παράλληλα κατάφεραν, μέσω του παραγοντισμού τους, τα ΜΜΕ να δώσουν την εντύπωση ότι αυτή είναι η μοναδική θέση του κόμματος.

  Σήμερα οι παραγοντίσκοι αυτοί πλέον κυριαρχούν στους κόλπους των Οικολόγων Πρασίνων, δίνοντας την εντύπωση ότι το κόμμα δεν είναι πλέον παρά ένα τοπικό παράρτημα ενός γερμανό-πνευστου ευρω-κεντρικού GRUN-INTERN, και ανακόπτοντας εντελώς τις διεργασίες δημοκρατικής επικοινωνίας με την κοινωνία, προτιμώντας τη διαμεσολάβηση βαρόνων των ΜΜΕ τύπου Αλαφούζου.

  Στις σημερινές συνθήκες, θεωρούμε πως η εκλογή στο ευρωκοινοβούλιο των συγκεκριμένων παραγοντίσκων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον τόπο μας και για την ειρήνη (δεδομένων των θέσεών τους για την άκριτη αποδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε., για το μακεδονικό, τη μειονότητα της Θράκης, το κυπριακό, κ.λ.π.) όπως επικίνδυνη θα ήταν και η ανάδειξη ενός σοσαλ-φιλελεύθερου συνασπισμού διακυβέρνησης της Ελλάδας με τη συμμετοχή των Οικολόγων Πρασίνων.

  Γι αυτό και παύουμε τη στήριξή μας στο φορέα αυτό.

  Γιώργος Σταματόπουλος Υποψήφιος Ο.Π. Ευρωεκλογές 2004

  Νίκος Κόμπλας Υποψήφιος Ο.Π. Αχαϊας Εθνικές Εκλογές 2007

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2009

 121. […] -Τι Χίτλερ τι Γκαίτε, τι Ατατούρκ τι Ναζίμ Χικμέτ! […]

  Πίνγκμπακ από -Εκλέχτηκε ο πρώτος Έλληνας πράσινος (φιλο.μεταξικός) ευρωβουλευτής « Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

 122. Ενδιαφερουσα αυτή η παλια συζητηση ..
  απο οτι βλεπω βεβαι ολοι χρησιμοποιουν ψευδώνυμα χωρις να δειχνει κανεις οτι ενοχλειται απο αυτό…
  και δικαιως
  Εξάλλου ποιος Μπορει α επιβαλλει νομο ωστε να γραφουμε Επώνυμα οτα δεν υπάρχει -τουλαχιστον ακόμα – τετοιος Νόμος ..;

  Ξαναλέω κι εδώ την προταση και ελπίζω να υιοθετηθει και απο τον Π &Α για ενα δρόμο στη Θεσσαλονικη με το ονομα Ναζίμ Χικμέτ

  Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

 123. […] Η φίμωση των Ποντίων είναι μάλλον το κερασάκι στην τούρτα αυτής της τεράστιας αλλοτρίωσης! Εκτός και αν το τουρκικό προξενείο αρχίζει να έχει τόση ισχύ στην εν λόγω πόλη, μιας και ο κατασκευαστής του τουρκικού έθνους είναι “παιδί της πόλης“!!! […]

  Πίνγκμπακ από -Φίμωσαν το “Ράδιο-Ακρίτες 102,3fm ” στην “προσφυγομάνα” (sic!!!) « Πόντος και Αριστερά | 02/07/2010

 124. […] τους παραδώσει στους τσέτες του αρχιμιλιταριστή, του τρεμοπουλικού “παιδιού της πόλης”, του Μουσταφά […]

  Πίνγκμπακ από -Ο Αγκόπ, οι πρόσφυγες του ’22, και η αντιπροσφυγική Δεξιά « Πόντος και Αριστερά | 03/09/2010

 125. […] -Τι Χίτλερ τι Γκαίτε, τι Ατατούρκ τι Ναζίμ Χικμέτ! […]

  Πίνγκμπακ από ΠΙΕΡ- ΑΝΤΡΕ ΤΑΓΚΙΕΦ: Από τον βιολογικό στον διαφοριστικό ρατσισμό « Πόντος και Αριστερά | 30/06/2011

 126. […] pontosandaristera, […]

  Πίνγκμπακ από Τι Χίτλερ τι Γκαίτε, τι Ατατούρκ τι Ναζίμ Χικμέτ | mySatellite | 21/05/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: