Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Pontos Visa : Η εκμετάλλευση των Ποντίων

111_.pngΤα ιερά και τα όσια του καπιταλισμού: ΤΑ ΚΕΡΔΗ !!!

Ένα κείμενό μας για την αθλιότητα της «Pontos Visa» δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα «Πριν» , στις 4 Μαϊου. Παρακάτω αναρτούμε το κείμενο αυτό, ελπίζοντας ότι η οργή τόσο του τεμέτερον του Κοσμέτε, του Κώστα του Διαμαντίδη,  όσο και η δικιά μας, θα γενικευτεί και θα βάλει κάποια στιγμή φραγμό στους εμποράκους, που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε και όσιο….  [Να σημειώσουμε μόνο ότι το εμπορικό αυτό εγχείρημα δεν έχει καμιά σχέση με τους Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη.]

                                            

 <ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο> 

          Ένα από τα πλέον έντονα συμπτώματα της αλλοτρίωσης, είναι όταν οι μεγάλες ιδέες, η συναισθηματική ένταση και τα σύμβολα μετατρέπονται σε εμπορεύσιμο είδος από κυνικούς εμποράκους. Και αυτό το φαινόμενο το ζει ο ποντιακός χώρος σ’ όλη του την ένταση την τελευταία περίοδο. Ίσως η μετατροπή των συμβόλων του σε τραπεζικό αγαθό να αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα ένα μεγάλο κοινωνικό χώρο.   

          Ίσως, μετά την εμπειρία της εμπορευματοποίησης από συγκεκριμένες οικογένειες του ανιστορημένου μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και μετά από την κυνική πολιτική εκμετάλλευση του ποντιακού χώρου από την τριτοκοσμική Ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη,  η μετατροπή των αγαπημένων συμβόλων σε τραπεζικό κράχτη να  φαίνεται για κάποιους φυσιολογική.

          Το τελευταίο κρούσμα προήλθε από μια εταιρεία, που απ’ ότι φαίνεται δημιουργήθηκε από κάποιους που πιθανότητα σχετίζονταν με την Ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη.  Η εταιρεία αυτή λέγεται  Εντάμαν Ε.Π.Ε. Απ’ ότι διαβάζουμε στο διαφημιστικό της: «Η Εντάμαν Ε.Π.Ε., δηλαδή «όλοι μαζί» στην ποντιακή διάλεκτο, είναι μία εξειδικευμένη εταιρεία που κινείται στο χώρο της πώλησης και διαχείρισης χρηματοοικονομικών – τραπεζικών προϊόντων, με έμφαση στις πιστωτικές κάρτες… Νέο μας προϊόν είναι η πιστωτική κάρτα Pontos Visa, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη, την διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων και εθίμων των Ποντίων, του πιο δυναμικού και δημιουργικού πληθυσμού της Ελληνικής Κοινωνίας. Αποκτήστε την και συμβάλετε στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού

Οι αντιδράσεις

          Από τον Δεκέμβρη που γνωστοποιήθηκε η εμπορική προσπάθεια, άρχισαν και οι αντιδράσεις, με πρωτοπόρα τα ιστολόγια. Πρώτα αντέδρασε το καλό ιστολόγιο «Αλλού Φαν Μαρξ», συνέχισε το «Πόντος και Αριστερά», τα «Σαράντα Μήλα Κόκκινα», η «Φωνή βοώντος» κ.λπ. Η ελλαδική Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, που συσπειρώνει περισσότερες από 350 οργανώσεις πολιτών,  κατάγγειλε ομοφώνως το εγχείρημα. Όμως οι εμποράκοι προχωρούν. Ρίχνουν λεφτά, διαφημίζουν την Κάρτα τους, επιχορηγούν εκδηλώσεις και υπόσχονται να επιχορηγήσουν συλλόγους.

                  Για το εμπορικό αυτό εγχείρημα ο λογοτέχνης Κώστας Διαμαντίδης σχολίασε: «Στο τραπεζικό κεφάλαιο έρχονται να εξαργυρώσουν τη μνήμη των γονιών μας. Είναι αδιανόητο να συμβιβαζόμαστε με αυτή την πρακτική …Αυτοί που το ‘χουν σκεφτεί θα πρέπει να είναι τελείως 100_1762_.jpgαναίσθητοι. Αυτό είναι διαστροφή. Η πράξη αυτή βγάζει οργή και θυμό ενάντια στους υπεύθυνους… Θησαύρισαν που θησαύρισαν κάποιοι με τη θέμα της προσφυγιάς όλο τον προηγούμενο αιώνα, συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πάνω στον πόνο των προσφύγων. Η εμπορευματοποίηση των συμβόλων αποτελεί εκπόρνευση. Και αυτό οι Πόντιοι δεν θα το επιτρέψουμε. Γιατί ο καλύτερος τρόπος και πιο ασφαλής για τον πλήρη εξανδραποδισμό ενός λαού είναι ο εξευτελισμός του και η μετατροπή των συναισθημάτων του σε εμπορεύσιμο είδος.  Η κάρτα αυτή ενισχύει την πολιτιστική εξόντωση του λαού μας. Και είναι αστείο ότι θα δούμε κάποιους απ’ αυτούς που σκέφτηκαν στην κάρτα, ανερυθρίαστα να καταθέτουν στις 19 Μάη στεφάνι στους νεκρούς μας.»

          Σε μια σύντομη έρευνα που έκαναν οι σύντροφοι από τα «Σαράντα Μήλα Κόκκινα» αποδείχτηκε ότι για την εταιρεία «Εντάμαν, Υπηρεσίες  Προώθησης  Τραπεζικών Προϊόντων-Μεσίτης  Αστικών ΣυμβάσεωνΕΠΕ», Εταίροι της εταιρείας που καλύπτουν το 90% του εταιρικού κεφαλαίου είναι :

1) Η εταιρεία «A.S. PONTOS FINANCE LTD» με έδρα την Κύπρο και
2) Η εταιρεία «DAYSTAR MANAGEMENT CORP» με έδρα στις Νήσους Μάρσαλ και συγκεκριμένα Ajeltake Road, Ajeltake Island, Majuro, Marsal Islans 

Το συμπέρασμα

          Μεγάλη είναι η οργή που προκάλεσε  στους ευαίσθητους ανθρώπους του ποντιακού χώρου. Σ’ αυτούς που συνεχίζουν να παλεύουν για την διατήρηση ενός υγιούς προσφυγικού κινήματος, απαλλαγμένο από τον εθνικισμό, στήνοντας γέφυρες φιλίας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, καταγγέλοντας παράλληλα το νεοτουρκικό εθνικιστικό έγκλημα της Γενοκτονίας,  καθώς και κάθε έγκλημα που διαπράττεται κατά ανίσχυρων κοινοτήτων από απάνθρωπες εξουσίες.

           Όμως δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η απραξία και η αμηχανία της Αριστεράς που σνόμπαρε τον προσφυγικό χώρο, που αρνήθηκε να κατανοήσει τις ευαισθησίες του και να μοιραστεί τους προβληματισμούς του. Και όσο η Αριστερά απουσιάζει από την κοινωνία, τόσο τα παράγωγα του χυδαίου καπιταλισμού θα μεγαλώνουν και θα αλώνουν ακόμα και τα όνειρά μας.

 πρώτη δημοσίευση: 5 Μαϊου 2008

 

 

111_.pngΓια το ζήτημα αυτό ο καλός σχολιαστής με το ψευδώνυμο «Κόκκινος Οκτώβρης» έγραψε τα εξής:

Διαβάζει κανείς στο καλαίσθητο site της ΕΝΤΑΜΑΝ ΕΠΕ:
«Στόχος της εταιρείας είναι να καταγράψει το ποντιακό στοιχείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να ενισχύσει ηθικά και οικονομικά τους ποντιακούς συλλόγους και σωματεία».

Ας αφαιρέσουμε το περιτύλιγμα του marketing…

Διαβάζοντας πάλι τους σκοπούς της εταιρείας, όπως περιγράφονται στο καταστατικό και τις τροποποήσεις του, διαπιστώνω τα ακόλουθα:

1.Προώθηση και μεσολάβηση σε πώλησηκάθε είδους τραπεζικών προϊόντων καθώς και στην παροχή κάθε είδους τραπεζικών υπηρεσιών, ενδεικτικά αναφερομένων πιστωτικών-εκπτωτικών καρτών τις οποίες έχει κατοχυρώσει στο όνομα της εταιρείας ή σε όνομα τρίτων.

2.Η με οποιονδήποτε τρόπο συνεργασία ή και συμμετοχή με άλλες εταιρείες οποιασδήποτε μορφής που υφίστανται ή που θα συσταθούν και οι οποίες επιδιώκουν τον ίδιο ή παρεμφερείς σκοπούς.

3.Η ίδρυση με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εταιρειών ή κοινοπραξιών με τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

4.Η αντιπροσώπευση ξένων ή ελληνικών εταιρειών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και γενικά η διενέργεια οποιασδήποτε εμπορικής ή μη δραστηριότητας που έχει σχέση με τους σκοπούς της εταιρείας.

5.Η διαμεσολάβηση στην ιδιωτική ασφάλιση, ήτοι να λειτουργεί ως ασφαλιστικός σύμβουλος.

6.Η μεσιτεία πώλησης ακινήτων και σκαφών αναψυχής

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν τα σημεία 1-6 με την προμετωπίδα του καταστήματος, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.

Αλλά νισάφι πια με την καπήλευση των συμβόλων, των συναισθημάτων, των αξιών, στο βωμό του κέρδους.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την προώθηση των όποιων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Αναφορικά με την εταιρική σύνθεση της εταιρείας ας ακολουθήσουμε τις διαδρομές…

Αύγουστος 2006
Συστήνεται η εταιρεία με εταίρους τους
α)AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος)
β)Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ)
γ)Δ.Π. (άνδρας, συνταξιούχος)
δ)Ε.Π. (γυναίκα, ιδ. υπάλληλος)
ε)Θ.Κ. (γυναίκα, επιχειρηματίας)

Μάρτιος 2007
Οι Δ.Π. (άνδρας, συνταξιούχος) και Θ.Κ. (γυναίκα, επιχειρηματίας) μεταβιβάζουν τα μερίδια τους και έτσι στην εταιρεία απομένουν εταίροι οι:
α)AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος)
β)Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ)
γ)Ε.Π. (γυναίκα, ιδ. υπάλληλος)

Σεπτέμβριος 2007
Η Ε.Π. (γυναίκα, ιδ. υπάλληλος) μεταβιβάζει τα μερίδια της και έτσι στην εταιρεία απομένουν:
α)AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος)
β)Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ)
Παραμένει όμως διαχειρίστρια…

Οκτώβριος 2007
Εισέρχεται στην εταιρεία η Α.Α. (γυναίκα, ιδιώτης) και αναλαμβάνει διαχειρίστρια. Έτσι εταίροι είναι οι κάτωθι:
α)AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος)
β)Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ)
γ)Α.Α. (γυναίκα, ιδιώτης)

Απρίλιος 2008
Οι AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος) και Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ) μεταβιβάζουν τα μερίδια τους στους:
α)Α.Α. (γυναίκα, ιδιώτης)
β)ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Κτηματική Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων.
που είναι και οι τωρινοί εταίροι της ΕΝΤΑΜΑΝ ΕΠΕ

Πολλές αλλαγές και διαδρομές σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με εξωχώριες εταιρείες που έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους (Κύπρος και Νήσοι Μάρσαλ). Χωρίς να είναι νομικά παράνομη οποιαδήποτε διαδικασία, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ας τιμήσουμε τα ημέτερα εθνικά φορολογικά χρώματα…

Εκτός και αν ασπαζόμαστε τη φιλοσοφία «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

21/10/2009 - Posted by | -Περί Πόντου, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

128 Σχόλια »

 1. Και όσο η Αριστερά απουσιάζει από την κοινωνία, τόσο τα παράγωγα του χυδαίου καπιταλισμού θα μεγαλώνουν και θα αλώνουν ακόμα και τα όνειρά μας.
  ——————————————
  Ωραίο άρθρο. Μπράβο.
  Και ο επίλογος, με καλύπτει πλήρως.
  Η αριστερά βέβαια, δεν «απουσιάζει» ακριβώς από την κοινωνία. Απλά είναι «μονόπλευρα» παρούσα, μόνο σε εκείνα τα 5-10 θέματα που θεωρεί σημαντικά. Τα υπόλοιπα τα υποβαθμίζει,αδιαφορώντας ή σωπαίνοντας…

  Σχόλιο από Allu Fun Marx | 05/05/2008

 2. συμφωνω και προσυπογραφω τον ΑλλουΦανιο

  Σχόλιο από Γιώργος Χ | 05/05/2008

 3. Ρε σεις… δεν καταλάβατε τι έγινε; Μαζεύουν λεφτά για να τελειώσουν τον Άγιο Ευγένιο στο πριγκηπάτο της Ρωμανίας 🙂

  Σχόλιο από Άγιος Ευγένιος | 05/05/2008

 4. Απορώ ποιο άρρωστο μυαλό σκέφτηκε αυτή την παπα##(*&#ιά.
  Είναι ικανοί να βγάλουν και …Trapezounta card, Samsounta card, ή … kars card!!!

  Λάνγκεψον’α τους νέπε…

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 05/05/2008

 5. Μια διευκρίνηση παρακαλώ

  Η Π.Ο.Ε πότε κατάγγειλε την ΠΟΝΤΟΣ VIZΑ ?

  και κάτι ακόμα αυτήν την καταγγελία την γνωρίζουν τα 350 σωματεία της ?

  δηλ έχουν σταλθεί έγραφα για την ΠΟΝΤΟΣ VIZA σε όλα τα σωματεία ?

  Σχόλιο από xatsior | 05/05/2008

 6. «..Η Π.Ο.Ε πότε κατάγγειλε την ΠΟΝΤΟΣ VIZΑ ?
  και κάτι ακόμα αυτήν την καταγγελία την γνωρίζουν τα 350 σωματεία της ?..»

  @xatsior
  Μάλλον έβγαλες λαβράκι
  Η ΠΟΕ πήρε απόφαση απόφαση καταγγελίας της συγκεκριμένης ενέργειας (PONTOS VISA)

  Τώρα γιατί την κράτησε στα συρτάρια της και δεν την δημοσιοποίησε..τι να σου πω…δεν γνωρίζω…!!

  – Νάναι το «άρρωστο μυαλό» που λέει ο doctor ?
  – Νάναι «τα παράγωγα του χυδαίου καπιταλισμού» που αναφέρει το άρθρο ?
  – Νάναι οι»τελείως αναίσθητοι…που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πάνω στον πόνο των προσφύγων» που λέει ο Κ. Διαμαντίδης ?

  και «επενέβησαν» και πάνε να κουκουλώσουν το θέμα !!!!

  Γιατί δεν τους ρωτάς εκεί στην ΠΟΕ τι στο καλό συνέβη τέλος πάντων ?
  Να μας ενημερώσεις και εμάς..

  Σχόλιο από 40milakokkina | 05/05/2008

 7. xatsior

  στη συνεδρίαση της ΠΟΕ του Δεκεμβρίου του 2007 πάρθηκε ομόφωνη απόφαση καταγγελίας της απόπειρας με μόνο μία ψήφο λευκή.

  Τώρα γιατί δεν στάλθηκε μέχρι τώρα στους συλλόγους αποτελεί μυστήριο, που ίσως θα έπρεπε να μας το λύσουν οι Μάντεις του Ναού 😉

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/05/2008

 8. Τι να σας πω βρε παιδιά; Μήπως η σκέψη μας να προχωρούσε και λίγο παραπέρα; Ποιοι είναι αυτοί που προφυλάσουν την ΠΟΝΤΟΣ VISA; μήπως τους γνωρίζουμε; μήπως καθόμαστε μαζί τους σε συνέδρια και σε μουχαμπέτια;

  Σχόλιο από xatsior | 06/05/2008

 9. @ Αγαπητέ xatsior

  Για δες εδώ και βγάλε τα συμπεράσματά σου
  (σχ.7 …21 κλπ…)
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/12/09/9-12-2007/

  Φαντάζομαι να κατάλαβες πως παίζεται το παιχνίδι…

  Σχόλιο από 40milakokkina | 06/05/2008

 10. fantazeste se ligo na bgaloyn kai 19 MAIOY VIZA

  OPOS KATI SKILADIKA MAGAZIA POY KANOYN KATHE MAIO AFIEROMA
  STON PONTO

  Σχόλιο από xatsior | 07/05/2008

 11. Ας βαλω κι εδώ μερικές πρωτολειες σκεψεις

  Ειμαι περηφανος που ειμαι Ποντιος (απο τον πατερα)

  ΟΙ ποντιοι -τον καιρό του Σκληρου ηταν αυτοι που εφεραν τις προβληματισμους της Αριστεράς και την Μαρξική σκεψη στην επαρχιωτικη τοτε Ελλαδα

  Πρωτοστατουσαν ως προσφυγες σε ολα τα κοινωνικά δρωμενα ..και στο εργατικό κίνημα Κατα τον Μεσοπόλεμο

  Πρωτοστατησαν στην ΕΑΜική αντισταση κατα των Ναζιστικών-φασιστκών Κτηνων και των εδώ»εθνικιστων -εθνικοφρονων» ταγματασφαλιτων συνεργατών τους

  συμμετειχαν σε ολα τα πρωτοποριακά ρευματα του πολιτισμου και της Τεχνης (ελληνικά αλλά και παγκοσμια )

  — Δυστυχώς τα τελευται χρονια ..κλειστηκαν στον εαυτό τους και στον εθνοτοπισμο …

  (και αυτό ειναι γενικό φαινόμενο)

  και φυσικά αυτο το εκμεταλευτηκαν και η Δεξια και Ακροδεξια (ορα Ψωμιαδισμός -εθνολαικισμός κλπ )
  οσο και διαφοροι επιτηδειοι που παντα πουλουσαν φυκια για μεταξωτά και τωρα βαλθηκαν να πουλήσουν… Ποντο

  (καθε ομαδα οταν κλεινεται αμυντικά στονεαυτό της μαραζωνει
  καθε ομαδα η ανθρωπος που ανοιγεται θαραλεα στον Κόσμο πετά ψηλα )

  Νομίζω οι Ποντιοι(η ιδιατερη ιστορια μας οι πατεράδες και οι παπουδες μας) αξιζουν καλύτερη τυχη απο την να γινονται λεια των διαφορων πολιτικάντηδων και επιτηδείων….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/05/2008

 12. POS EKMETALEYTIKAN TIN DEXIA KAI THN AKRODEXIA AFOY GINOTAN SINANTISIS ME TON GIORGAKI GIA NA KSANA KERDISOYN
  TOYS ARISTEROYS I TOYS ANDREIKOYS PONTIOYS KAI O MIKROS KATETHETE STEFANIA STIN EYLEYSINA ?

  MIPOS KANO LATHOS ?

  SIMFONO ME TON NOSFERATO STO
  Νομίζω οι Ποντιοι(η ιδιατερη ιστορια μας οι πατεράδες και οι παπουδες μας) αξιζουν καλύτεροι τυχη απο την να γινονται λεια των διαφορων πολιτικάντηδων και επιτηδείων….

  POTE
  TO EXOYMN APODIXEI OI OMOSPONDIES ?

  NOMIZO POTEEEEEEEEEEEEEEEEE

  Σχόλιο από xatsior | 09/05/2008

 13. Λοιπόν γκαρντάσια, οι μέρες πλησιάζουν, τι θα κάνουμε;

  @ xatsior: σοβαραά περιμένεις κάτι απο τις ομοσπονδίες;

  αν δεν ενωθούμε εμείς αυτοί το μόνο που θα καάνουν …
  αντε ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ΠΑΛΙ με σύγχησες.

  Σχόλιο από Ιερή Δούλη Erisabetsu | 09/05/2008

 14. ε πουλίμ,
  άνοιξον ατο, άνοιξον ατό….

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/05/2008

 15. «Λοιπόν γκαρντάσια, οι μέρες πλησιάζουν, τι θα κάνουμε;»

  -Ανήμερα θα πραγματοποιειθεί τρισάγιο , χοροστατούντος μητροπολίτου τινός, εις τα κεντρικά γραφεία της EUROBANK, όπου αποπερατούται εντός των επομένων ωρών το μεγαλοπρεπές μνημείο του πόντιου αντάρτη Χαράλαμπου Ποντοvisiδη γνωστού από την δράση του στα όρη του Πόντου.
  -Οι δαπάνες για την ανέγερση του μνημείου αποτελούν ευγενική χορηγία της “DAYSTAR MANAGEMENT CORP” (να τους δίνει χρόνια ο θεός)που εδρεύει ως γνωστόν εις Ajeltake Road, Ajeltake Island, Majuro, Marsal Islans, ένθα υφίσταται δυναμική ποντιακή παροικία από τον καιρό των ναπολεόντειων πολέμων.
  -Την αμοιβή του διεθνούς φήμης γλύπτη κου Sabahatin Arpakolaci θα καλύψει αγογγίστως η A.S. PONTOS FINANCE LTD ο πρόεδρος της οποίας θα καταθέσει και στέφανον μετά του γνωστού νομάρχου βεβαίως βεβαίως εγκαινιάζοντας έτσι το μνημείον.
  -Ομιλίες , διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις δρομολογούνται εις το γνωστόν μέγαρον καλυπτομένων των εξόδων απο γνωστούς φιλοπόντιους εμπόρους φυκιών και μεταξωτών.

  Σχόλιο από 40milakokkina | 09/05/2008

 16. Συμφωνώ με το πνεύμα του κειμένου. Είναι όντως απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει! Θα ήθελα να ξέρω πόσοι τελικά πήραν αυτήν την κάρτα (αν μπορείτε να βρείτε τέτοιο στοιχείο, θα ήταν τρομερά ενδιαφέρον).

  Να σας πω και κάτι γενικά: δεν είμαι πόντια (ευχαριστώ το Θεό που ΔΕΝ με έκανε!) και τώρα τελευταία άρχισα να έχω κάποιες επαφες με το «χώρο». Συμβάλλατε και εσείς, θα πρέπει να ομολογήσω, στο να αποκατασταθεί στα μάτια μου το ποντιακό στοιχείο. Και λέω, να αποκατασταθεί γιατί μέχρι τώρα, πίστευα ότι οι πόντιοι είναι μαύρη συντηρητικούρα, δεξιοί και εθνίκια, πράγμα που μου προκαλεί απίστευτη απέχθεια! Δεν ξέρω αν η «Αριστερά» ασχολείται ή δεν ασχολείτα, ξέρω μόνο για το ΚΚΕ, που κάνει μια προσπάθεια, κυρίως σε επιστημονικό επίπεδο (άρθρα στην ΚΟΜΕΠ, βγήκε και ένα βιβλίο τώρα-άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την ανάλυση), και το πιο τραυματικό για μένα, έκανε και ένα γλέντι πέρσυ με ποντιακά (είδα την αφίσα «Σο ποδάρ αντάμα με το ΚΚΕ» και μου ρθε να πέσω απ’τον τρίτο!).. Έχω την αίσθηση ότι ο ποντιακός χώρος είναι κάτι σαν άβατο για τις προοδευτικές δυνάμεις και νομίζω ότι πρέπει εσείς που είστε πόντιοι και δεν ανέχεστε αυτήν την κατάσταση να συνεχίσετε την καλή δουλειά (αν και δε συμπαθείτε τον Ιωσήφ!), μπας και αλλάξει λίγο η φάση! Εγω από τι μεριά μου, κάνω ό,τι μπορώ για να σας προσεγγίσω, μέχρι και την Οδύσσεια του ξεριζωμένου έκατσα και είδα!

  τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς

  Σχόλιο από παρτιζανα | 09/05/2008

 17. «..δεν είμαι πόντια (ευχαριστώ το Θεό που ΔΕΝ με έκανε!)..»

  Κουφαλα Δημιουργέ, τα πάντα εν σοφία εποίησες..:)

  «..(είδα την αφίσα “Σο ποδάρ αντάμα με το ΚΚΕ” και μου ρθε να πέσω απ’τον τρίτο!)..»

  Αχ παρτιζάνα, αν την βρείς την αφίσα θα σε παρακαλούσα πολύ να μας την στείλεις,(ενα σκανάκι) και σου εγγυώμεθα ‘οτι ούτε εμείς θα πέσουμε από τον τρίτο…

  τα δέοντα

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/05/2008

 18. «..και φυσικά αυτο το εκμεταλευτηκαν και η Δεξια και Ακροδεξια (ορα Ψωμιαδισμός -εθνολαικισμός κλπ )
  οσο και διαφοροι επιτηδειοι που παντα πουλουσαν φυκια για μεταξωτά και τωρα βαλθηκαν να πουλήσουν… Ποντο..»

  Το χλωμό πρόσωπο Νοσφεράτος ίσα μιλάει
  Ουγκ..

  Σχόλιο από skoum | 09/05/2008

 19. Μήπως γνωρίζουμε η ΠΟΝΤΟΣ VIZA σε ποιον ανήκει ?

  ΔΕΞΙΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ

  οργανωμένο ΑΡΙΣΤΕΡΟ

  ποιοι σύλλογοι ή σύλλογος έχουν επιχορηγηθεί από την ΠΟΝΤΟΣ VIZA ?
  H ΠΟΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΕΙ ΠΙΟΣ ΣΥΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΕΙ

  Μήπως μέλη συλλόγων έχουν που έχουν επιχορηγηθεί από την ΠΟΝΤΟΣ VIZA ΕΊΝΑΙ εκλεγμένοι ή έχουν σχέση με την ΠΟΕ ¨?
  τότε να δείτε γλέντια που θα έχουμε
  γιατί δεν μας ενημερώνει τουλάχιστον η ΠΟΕ αφού το έχει συζητήσει το θέμα
  τι ήμαστε μόνο για τα συνέδρια ?

  γιατί δεν μας λένε σε ποιον ανήκει Η ΠΟΝΤΟΣ VIZA ?

  σε ομάδες ,σε κλίκες,σε συναγωνιστές,στο πάμε,σε μουχαμπετζήδες,σε ψήστες, σε φουρουτζηδες,?

  Σχόλιο από xatsior | 09/05/2008

 20. @xatsior

  Δεν προσεξες το σχ. Νο 9
  Προσεκτικά λοιπόν στις παραπομπές του και θα σου λυθούν όλες οι απορίες.
  Ίσως νάναι και «οργανωμένος αριστερός» όπως λες.. 😉

  Ομερ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/05/2008

 21. στο μπλογκ του Μποσλεβικίδη έχει ένα μέρος της, την αφίσα δεν μπορώ να την βρω…μπορεί και μέσα στα νεύρα μου να τις έκαψα όλες!

  Σχόλιο από partizana | 09/05/2008

 22. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι … Μιλάμε πως έχουμε ξεφύγει εντελώς… Άκου ‘Πόντος Βίζα’…

  Σχόλιο από haridimos | 09/05/2008

 23. Εχω μια απορια, εχει ξαναγινει κατι παρομοιο με αλλη κοινωνικη ομαδα (πλην πορωμενων γαυρων κλπ)? Αν οχι γιατι?
  Μονο τους Ποντιους βρηκανε να τους …εκμεταλευτουνε?
  Γιατι ειδικα τους ποντιους?

  Μηπως γιατι ειναι κολλημενοι και με κατι …»να διασωσουμε την πολιτιστικη μας κληρονομια», «Ειμαι περηφανος που ειμαι Ποντιος», πολυ κλαψομουνια και θυματοποιηση, προσφερονται για την οποια δηποτε εκμεταλευση?

  Και τι θα πει «ειμαι περηφανος που καταγομαι απο το ταδε μερος» ρε Νοσφυ, ξερεις εσυ κανεναν που θαπρεπε να ντρεπεται επειδη καταγεται απο καπου?
  Γιατι συμφωνα με αυτη τη λογικη, αν καποιοι ειναι περηφανοι που καταγονται απο καπου καποιοι αλλοι θαπρεπε να …ντρεπονται ή αν ολοι ειναι περιφανοι που καταγονται απο καποιον τοπο τι νοημα εχει να το τονιζουμε: τοτε και εγω δηλωνω περηφανος που …πινω νερο!
  Δεν αισθανομαι ομως καθολου υπερηφανος που εχω γεννηθει και ζω σε μια χωρα υπαναπτυκτη, εσωστρεφη και συμπλεματικη, χωρις πολιτισμο, χωρις ερευνα και αναπτυξη, χωρις αξιοκρατια.

  Οι ποντιοι ειναι θυματα της υπερηφανειας τους και εσωστρεφειας τους οπως πολυ σωστα επισημαινεις -αυτου του ψυχικου μηχανισμου που βαζει τις κοινωνικες ομαδες να …»κοιτανε προς τα μέσα»- και της αυτο-θυματοποιησης τους θα προσθετα επισης.
  Και αυτο το μπλογκ αυτο το πραγμα κανεί ή μηπως υπερβαλω?
  Το αστειο ειναι οτι μετα διαμαρτυροσαστε κιολας που σας …βγαζουν καρτα!
  Με αυτα τα μυαλα σε λιγο θα σας βγαζουν κοκκινη καρτα και θα την πληρωνετε κι απο πανω 😉

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 10/05/2008

 24. theie Isidore exeis apolito dikio!
  exo mia orea idea. ta kerdi apo tin pontosvisa na pane ston kourdiko lao kai ton filakismeno arxigo tou…
  ti lete magkes?

  Σχόλιο από trelaaaaaa | 10/05/2008

 25. @ trelaaaaaa

  Πολύ καλή η ιδέα σου.
  Κάνε μια κρούση στις «A.S. PONTOS FINANCE LTD» και «DAYSTAR MANAGEMENT CORP» για τις λεπτομέρειες.
  ίσως κάτι ξέρουν 😉

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/05/2008

 26. θειε
  για παρα πολλά χρονια ιδιως οι Ποντιοι εγιναν στοχος μειωτικής και ραστσιτικής συμπεριφορας απο τους εδώ αρχοντοχωριατες ( ολοι οι προσφυγες αλλά ιδιως οι Ποντιοι )

  – Και κατα την δεκαετια του 90 βγηκαν της μοδας τα εντελώς ηλιθια ποντιακά ανεκδοτα μαζί με τα αλλα ρατσιστικά για μαυρους Εβραιους , κλπ που εγκαινιασε ο Θεμος αναστασιαδης στο οπισθοφυλλο της Ελευθεροτυπίας

  Ειναι πολύ φυσικό λοιπόν οι Ποντιοι να διεκδικουν το μεριδιο στην υπερηφανια…
  Δεν ησαν κατωτεροι απο τις εδώ εντοπιες κουτοπόνηρες εθνοτικές ομαδες που κρατησουν απο τον μεσοπολεμο και μετα την Αρχοντοχωριατικη »ανωτεροτητα του »εντοπιου ελληνα» ενώ επεφυλασσαν για τους Ποντιους τους πιο μειωτικους χαρακτηρισμους και στερεοτυπα ( καπως οπως οναματιζαν τις Σμυρνιες … »παστρικές» επειδής…. πλενονταν)

  Εκεινο που ηθελα να πώ ..ειναι οτι μαλλον οι Ποντιοι ( ως εθνοτική ομαδα παντα)

  προσπαθώντας να αντισταθμίσουν τις πληγες ταπεινωσης που τους ανοιξαν οι εδωθε Αρχοντοχωριατες (εντοπιοι) τωρα τελευταια (δηλαδη καμμια 15αρια χρονια) περασαν στο αλλο ακρο.. την υπερεθνικοφρσυνη ( ειμαστε» πιο Ελληνες » κλπ ) και ετσι να γινονται ευκολη λεια απο διαφορους ακροδεξιους και δεξιους εθνικισταραδες Ελληναρες και επιτηδειους ….

  Φαυλος κυκλος …Που λυνεται μονο με προσπαθεια, γνωση ψυχραιμια και κοινή λογική …

  και περα απο αυτό συνεχιζω να δηλώνω υπερηφανος

  οχι μονο για το οτι ειμαι Ποντιος αλλά γιατι η ευρυτερη οικογενεια μου Πολεμησε στην διαρκεια της Κατοχής τους φασσιστοναζηδες και τα εδώ ταγματασφαλιτικα ακροδεξια »τσιρακια τους » …

  Γιαυτή την σχεση των( Δημοκρατων -αριστερών ) Ποντιων με την αριστερά τον Αντιφασιστικό αγώνα , την αγαπη για την Δημοκρατια και την Ισοτητα, την αγαπη για τη Γνωση και τη Προοδο που εδειχαν ειμαι περηφανος ..

  Οχι γενικά

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/05/2008

 27. @ θείε

  Η κλαψομουνια και η αυτοθυματοποίηση όντως υπάρχουν στον ποντιακό χώρο (δεν θα έλεγα περισσότερο από άλλες κοινωνικές ή εθνοτικές ομάδες), ιδιαίτερα τα τελευταία 15αρια χρόνια γινόμενοι ευκολη λεια απο διαφορους ακροδεξιους και δεξιους εθνικισταραδες Ελληναρες και επιτηδειους , όπως λέει και ο Νοσφεράτος.

  Επίσης είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει τσίπα στον καπιταλισμό ούτε ιερό ούτε όσιο για το από που μπορεί να βγάλει κέρδος.
  Έτσι τι θα έλεγες αν έβλεπες ας πούμε μια Τσε Visa. (και μη μου πεις ότι δεν υπάρχει, γιατί ποιά η διαφορά της με τα χιλιάδες καταναλωτικά σκουπίδια που εν ονοματι του κυκλοφορούν χρόνια τώρα).
  Θάναι αστείο να διαμαρτυρηθεί κάποιος ?

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/05/2008

 28. Νοσφυ,
  ενταξει, ισχυει αυτο που λες -σ’ενα βαθμο- για δυο λογους: ή γιατι εισαι εσυ μαλακας ή γιατι ο αλλος (που σε κοροϊδευει) ειναι κομπλεξικος.
  Υπαρχει κι ενας τριτος λογος: και οι δυο ειναι μαλακες 😉
  Η ελληνικη κοινωνια παντα ητανε κομπλεξικη, αφιλοξενη και μνησικακη στο συνολο της.
  Εδω πχ πανε καποιοι Κερκυραιοι να ζησουνε στη Κεφαλονια και οταν μαλωνει η μανα στο παιδι της του λεει: «Παλι με τα παιδια της Κερκυραιας επαιζες και ιδρωσες?»
  Το θεμα ομως ειναι τι κανεις εσυ: το ριχνεις στην εσωστρεφεια και στην κλαψομουνιά δινοντας προσφορο εδαφος στο «θυτη» ή κανεις αυτο που πρεπει για να του στερησεις την δυνατοτητα?
  Και στο φιναλε-φιναλε εχεις ακουσει τι σημαινει αυτοειρωνια και αυτοσαρκασμος?: σημαινει τον αφοπλισμο του του ηλιθιου που εχεις απεναντι σου, οτι του παιρνεις το «οπλο» που σε «στοχευει»: ειναι το αγαπημενο παιχνιδι της κοσμοπολιτικης Εγγλεζικης αριστοκρατιας.
  Μονο που απαιτει υψηλο δεικτη νοητικης και -κυριως- συναισθηματικης ευφυιας τον οποιο ευνοει η καλιεργεια του αχθους της υπαρξης αλλα η χαρα της ελαφροτητας του ειναι και η εξωστρεφεια.

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 10/05/2008

 29. Διορθωση: τον οποιο ΔΕΝ ευνοει η καλιεργεια του αχθους της υπαρξης….

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 10/05/2008

 30. Θειε
  Κατ’αρχήν δυο λόγια για την αντιστιξη Ντροπής και περηφανειας …
  Αυτό που συνεβη με τους Ποντιους ειναι μαλλον ενας πολύ γνωστός Ψυχοκοινωνικός Μηχανισμός:

  Π.χ οι Μαυροι νεγροι στην Αμερική …για χρονια θυματα διακρισεων και Ταπεινωσης ..- αναπτυσουν το Μαυρο κινημα και την Μαυρη υπερηφανεια κατα τη δεκαετια του 6ο ..Ως εδώ καλά .. Μετα ομως αναπτυσσονται θεωριες της »Νεγροσυνης» ενας »μαυρος φονταμενταλισμός» κο.κ που διεκδικει την …ανωτεοτητα της »μαυρης Φυλής κλπ …

  – το διο και με εβραιους κι εκει μπορεις να δεις αναλογα φαινομενα

  οπως και με σεξουαλικές ομαδες
  – π.χ ομοφυλοφυλοι: Κι εκει λειτουργει ενας μηχανισμός αντιστροφής του Στιγματος … Απο την ντροπή και την αναπληρωση στην Υπερηφάνεια(καλό) και μετα στην Αλαζονεια και την εσωτρεφεια (κακό)
  (βλ αι το περιφημο βιβλιο του Ερβιγκ Γκοφμαν : Το Στιγμα …)

  – Τωρα : ελπίζω να εγινα σαφής πως οταν μιλώ για την δική μου υπερηφανεια εννοώ την υπερηφανεια για την Δημοκρατική Ανοιχτομυαλη (Δημοκρατική) εξωστρεφή ή αν θες »κοσμοπολιτικη» ή διεθνιστική παραδοση των Ποντιων που ηταν εντονη ακομα και στα Δυσκολα χρονια της Προσφυγιας …

  Δεν αισθανομαι καθολου υπερηφανος ουτε για τα τωρα δειγματα εσωστρεφειας – κακομοιριας και ημιεγγραμματοσυνης
  ουτε για την καπηλεια των Ποντιων απο ακρο δεξιους εθνολαικιστες επαγγελματιες ή επιχειρηματιες…

  Αλλά το ιδιο αφορα και στην ελληνικότητα (μου) ..

  δηλ Ειμαι περηφανος για τον διεθνισμό , ανοιχτοσυνη κλπ της Νεοελληνικής παραδοσης (π.χ για τον δημοκρατικό χαρακτηρα της Δευτερης επαναστασης στην Ευρωπη μετα την Γαλλική που ηταν η Ελληνική του 21 …ή για την αντισταση στους Ακροδεξιους Βρωμοφασισταραδες στην Κατοχή ( Ντοποιους ταγματασφαλήτες και Γερμανους ,κλπ)

  και καθολου για την μιζερια την συμπλεγμαική »εθνικοφροσυνη » κλπ που εμφανιζεται τα τελευταια χρόνια στην Ελλάδα ( Του Ψωμιαδη , Καραμανλή κλπ για να θυμισω και τις εμμονές μου δηλαδής)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/05/2008

 31. Ομερ,
  ποια …»τελευταια 15αρια χρονια» ρε βλαμη?
  Εδω οταν πηγαινα εγω σχολειο ολα τα ποντιοπουλα στα δειαληματα μεταξυ τους κανανε παρεα και στην ταξη μαζι καθοντουσαν και στη γειτονια μεταξυ τους παιζανε.
  Και δεν ητανε οτι τα «κοροϊδευαμε» πχ ή ζητημα φτωχειας κλπ, τα περισσοτερα απο τα αλλα παιδια ημαστενε πιο φτωχομπινεδες απο τις ποντοι.
  Ητανε η μαλακια που κουβαλαγανε «το χωριο τους μεσα στο κεφαλι τους», το ψυχικο βαρος που τους ειχανε δημιουργησει οι γονεις τους περι κατατρεγμου και δε συμαζευεται, η οπτικη για τη ζωη.
  Κι ενταξει, οσο ειμαστε μικροι πληρωνουμε τη μαλακια των γονεωνε μας αλλα μετα που μεγαλωνει καποιος δεν ειναι προσωπικη του ευθυνη και υποχρεωση να ουλοποιησει τα οποια τραυματα, να χαλαρωσει, να δει τη ζωη οχι μεσα απο τα ματια των γονιων του και των προγονων του αλλα απο τα δικα του, να δημιουργησει την δικη του ιστορια και να χαραξει τη δικη του πορεια στη ζωη Του?
  Για πιο λογο πρεπει να κουβαλαει ενα τετοιο αρνητικο βαρος μεσα του, να το αναπαραγει και να το κανει σημαια της υπαρξης του?
  Γιατι πρεπει συνεχως να «παιζει μια μαυρη ταινια» στο μυαλο του?
  Τι κερδιζει με αυτο εκτος απο τη «μαυρη χαρα» που απολαμβανουν οσοι διακατεχονται απο την ψυχολογια του θυματος?

  Ο Τσε μπορει να εγινε καρτα εγινε ομως αλλα καταναλωτικα προϊοντα: μπλουζακια, μπερεδες, κλπ.
  Η εικονολατρεια σε ολο της το μεγαλειο!
  Και τι αλλο ηταν ο Τσε εκτος απο ενα θυμα του εαυτου του με το αγκαθινο στεφανι του οσιομαρτυρα της επαναστασης -που θυσιαστηκε για να αρει τα βασανα του κοσμου- το οποιο η εκκλησια των πιστων το μετετρεψε σε φωτοστεφανο?
  Τι αλλο εκανε ανεκαθεν η αριστερα εκτος απο το να χρησιμοποιει -για δικους της λογους- τους ιδιους ψυχικους μηχανισμους που χρησιμοποιησε και η θρησκεια και να αναπαραγει τα ιδια ηθικα μοντελα: απολυτη αφοσιωση, ενοχη, αμαρτια και οτι εχει να κανει με αυτο που λεμε βαρυθυμια ?
  Ποια ειναι η θεωρηση και η σχεση της αριστερας με την αναπτυξη της ατομικοτητας και τη χαρα της ζωης? Καμια!

  Προσεξε γιατι το «ποντιος & αριστερος» ειναι βαρυ σεκλετι: πιο βαρυ απο αυτο μιας παλιας γκομενας μου που ητανε Ιταλιδα, καθολικη και αριστερη 😉

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 10/05/2008

 32. Θειε
  Τωρα σε οτι αφορά τα αστεια εις βαρος κοινωνικών ομαδων και τη δική μου σταση απεναντι σε αυτά
  α) Γελώ παντα με τα πραγματικά εξυπνα αστεια ειτε ειναι εις βαρος Ποντιων Χαμουτζηδων Μωραιτών κλπ Γυναικών ή οτι αλλο ειτε οχι
  β) εχω αποφασισει να μη Γελώ με ηλιθια αστεια καθε ειδους
  οπως λενε και οι Στερεο Νοβα :

  Μην αφήσεις τη ζωή να σε πάρει από κάτω
  τους φόβους που σε τρέφουν να τους κάνεις κάτι άλλο
  κάνε τους ποίηση ή μηχανήματα σπουδαία
  Μη γυρνάς την πλάτη, μη ζεις στο ψέμα
  πολέμησε το άδικο και κάθε είδους βία

  σκέψου θετικά και μη γελάς με ηλίθια αστεία

  Και οχι μόνο αυτό .. Επειδή οπως ξερεις ειμαι εμπαθέστατος και εκδικητικός (ουχι μνησικακος ) οταν ακουω κανενα ηλιθιο αστειο ειτε εις βαρος μου ειτε οποιουδηποτε ειτε συμπαθώ ειτε οχι … ξερεις με πιανει
  μια ακατασχετη μανια να αναταποδώσω :

  Π. Χ σου θυμιζω οταν ο Γιωργακης επεσε το παιδι απο το ποδηλατο και εσπασε τη μεση του και βγηκαν διαφοροι Χαιρεκακοι που δεν κατεβαινουν απο το αυτοκινητο ουτε μεχρις στο περπιπτερο και βγαλαν τα κομπλεξικά τους
  Τοτε εγραψα σε αλλο μπλογκ

  »Βεβαια οσοι κανουν ποδήλατο – και Δή πολιτικοι – πρεπeι να προσεχουν μήπως Πεσουν …
  Διοτι ετσι και πεσουν και σπασουν και τποτις – στην Χωρα οπου λατρευεται το Φαρδυμπουκαλο στυλ του Πολιτικου με Κοιλιτσα και γοφους
  που κυκλοφορει Μον με Μαυρη Λιμουζινα και δεν καταδεχεται να παει με ποδηλατο
  δηλαδή το γνωστον στυλ Μιστερ Creοsote

  βλ :

  Θα αρχισουν τα χαχανα και θα τους παρουν με τις λεμονοκουπες – με το γνωστοτατο Ελληνικό χιουμορ που χρησιμοποιειται απεναντι σε οποιον κανει ποδηλατο

  και μαλιστα πεφτει(απο το ποδηλατο)

  ..(Αλλο ενα δηθεν εξυπνο χαιρεκακο αστειο με ποδηλατα ..επ’ ευκαιρια της πτωσης …
  απο Γνωστο Γελοιο-γραφο(το πρωτο στη σειρά)

  http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=19888464

  Στέρεο Νόβα : Ηλίθια αστεία

  Τωρα Θειε αυτά που λες για τα Ποντιακαια – και μπορει επιφανειακά -να εχεις δικιο …
  Ε ειναι μαλλον τα ιδια με αυτά που λεγαν για τα Εβραιοπουλα μιαν αλλη εποχή η και τωρα

  και μπορει κιαυτοι να ειχαν- επιφανειακά- δικιο

  Γιατί αυτή ειναι η ακαταμαχητη δυναμη της Κοινοτοπίας ..Στηριζεται μόνοστην παρατηρηση και δεν προχωρά καθολου στην Ερμηνεια ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/05/2008

 33. Λοιπόν ..πολύ ωραια η συζητηση
  Δυστυχώς πρεπει να φευγω ..εχω ναπάω σε κατι Βαφτισια* …

  Ομερ μη ξεχαστεις παιδι μου και κοψεις τον Θειο Ισιδωρο(μη ξεχνας την »ταυτιση με τον επιτιθεμενο»)
  παιδια συνεχιστε …..

  και οπως ειχε πει το Μονοφθαλμο Λιονταρι στον Αλεν Γκινσμπεργκ (κλεινοντας του το Ματι)

  ‘ οχι τωρα μωρό μου …Μα θα ξαναγυρίσω »!!

  * Λαρισαίικο : Σε Γάμ ισαν;ουόχι σε βαφτίσια!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/05/2008

 34. Πριν φυγω αφηνω εδώ ενα πολύ πολύ παλιο σχολιο ..απο την πρωτη φορα που συνατηθηκα Ιντερνετικώς με τον Π &Α ..και νομίζω εχει σχεση με την εξελιξη της κουβαντας

  »Κι εδώ θυμαμαι -μια που εν τελει μιλαμε για ταυτοτητες και που καταλήγουμε τελικά και ποιοι είμαστε, ενα μυθιστορημα, το Ανθρωπινο στιγμα» του Φιλιπ Ροθ.

  θυμαμαι περιπου την υποθεση. Εκεί, γυρω στην εποχή μετα τον δευτερο παγκόσμιο, στις ΗΠΑ, ενα παιδι, μαυρος -μαλλον ανοιχτοχρωμος -που επαιρνε τα γραμματα, για να ανεβει κοινωνικά και να κάνει καριερα -υιοθετεί μια πλαστή ταυτοτητα:εμφανιζεται ως Εβραιος.

  Περνουν τα χρόνια… Ο Μαυρο -Εβραιος μας γινεται διασημος καθηγητης, ελληνιστής και πρυτανης. Εχει και μια καλή γυναικα. Ωσπου κάνει -εβδομηνταπενταρης αυτός το μοιραιο λάθος, Δυο φοιτητές του ειναι αποντες. Που ειναι αυτοι, οι αφαντοι; ρωταει το ακροατηριο. Η λεξη αφαντος ομως εχει μια δευτερευουσα σημασια: σημαινει μαυρος.

  Απέσως οι politicaly correct κησνσορες πιανουν δουλειά. Ειναι ρατσιστής! Χανει τη θεση του στο πανεπιστημιο. Τον διαπομπευουν. Η γυναικα του πεθαινει.

  Αργοτερα, ο γερος αυτός τα φτιαχνει -ερωτευεται , κανει σχεση, σεξ, οπως θελεις πες το με μια 35αρα. Καθαριστρια. Αμεσως συνεχίζεται το κυνηγι. Την εκμεταλλευεται σεξουαλικά! λενε καποιοι ή μάλλον καποιες.

  … και αναμεσα σ’ αυτά, τον κατηγορεί κι ο γυιος του. Αυτός ηταν ενας μαυρος που παριστανε τον Εβραιο. Ο γυιος του ομως εγινε φονταμενταλιστής Εβραιος. Τον κατηγορεί λοιπόν που δεν τηρεί τις παραδοσεις των Εβραιων, που δεν ειναι αρκετα θρησκος κ.λ.π.

  Θελω να πώ! Εκεί στο τελος της ζωής, ολων μας, εκεί που θαμαστε ετοιμοι να ξεκουραστουμε, και να πουμε φθανει:

  Φθανει με τις ταυτότητες, τους μαυρους, τους Ασπρους, τους Εβραιους, τη Ρωμιοσυνη, Ποντοσυνη, κ.λ.π εκεί που πιθανόν να θελουμε να ησυχασουμε μακρια απο ολα αυτά τα δεσμευτικά (ταυτοτητες ή στιγματα), εκεί μάλλον θα συναντησουμε τον αυθεντικό φθονο και μνησικακία, εκει θα μας την εχουν ολοι στημενη περιμενοντας το οποιο λαθος, την οποια μικρή ή μεγαλη μας πατατα, παρεξηγώντας το οποιο πάθος ή τελος παντων την αναγκη για ξεκουραση και ησυχία ή εστω για λίγο, αυθεντικό ερωτα…»

  ε αυτα προς το παρον ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/05/2008

 35. Νοσφυ,
  πολυ σωστο σε βρισκω, αν δεν ησουνα και …υπερηφανος 🙂

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 10/05/2008

 36. ε ..ειμαι και υπερηφανος τι να κανουμε (και τωρα τελευταια και στ’αυτιά)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 37. θείε
  «Ητανε η μαλακια που κουβαλαγανε..» (σχ.32)

  Ώστε έτσι ε !! ήτανε η μαλακία που κουβαλάγανε !!
  Ενδιαφέρουσα άποψη δε λέω.
  Τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως νάχεις δίκιο.
  Να, και σήμερα αν πας σε γειτονιές του Ασπρόπυργου και του Μενιδίου πάλι τα ίδια θα δεις. Πάλι μεταξύ τους παίζουνε τα ποντιόπουλα. Ομάδες, συμμορίες και δεν συμμαζεύεται. Γκέτο το καταντήσανε.

  Τις προάλλες δε, μούλεγε ένας φίλος δάσκαλος που διδάσκει σε ένα σχολείο της Κυψέλης ότι και εκεί τα αλβανόπουλα μεταξύ τους παίζουνε. Για δες ρε συ μαλακία που κουβαλάνε στο κεφάλι τους.
  Και στο Βερολίνο είναι συνοικίες ολόκληρες τούρκικες σου λέω. Τούρκικα καφενεία, τούρκικα εστιατόρια, περπατάς στον δρόμο και από τούρκικα δεν ακούς τίποτε άλλο. Γκέτο και εκεί. Και μετά παραπονιούνται (κλαψομουνιάζουν επί το λαϊκότερον) όταν λαμπαδιαζει κανά τουρκόσπιτο. Αλλά και αυτοί σαν τους πόντιους τα ίδια μυαλά κουβαλάνε. Από τα ίδια μέρη δεν είναι άλλωστε ?

  Για να μην σου πω για τα περίχωρα του Παρισιού.
  Όπως τα λες είναι φίλε μου. Πολύ μαλακία κουβαλάνε στο κεφάλι τους.

  «..Και τι αλλο ηταν ο Τσε εκτος απο ενα θυμα του εαυτου του..»
  Εδώ πάλι τι να πω ?
  Μισό λεπτό,… μισό λεπτό να αδειάσω τις τσέπες μου, …και από το σακκάκι μου….ωρίστε και μια επιταγή… μισό λεπτό να ακουμπησω και το ρολόϊ μου….
  Τα ρέστα μου.

  Ομέρ.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/05/2008

 38. Ομερ βλεπω οτι βελτιωνεσαι…

  (Ασε τον θειο..στην ηλικία που ειναι δεν μπορει παρα να γκρινιαζει και να βρισκει κουσουρια … Θειος ειναι…
  (μου θυμίζει την Θεια μου Νίτσα -στα γεραματα)
  – Παντως τον αγαπάμε και τον σεβομαστε…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 39. »οταν πηγαινα εγω σχολειο ολα τα ποντιοπουλα στα δειαληματα μεταξυ τους κανανε παρεα »

  δηλαδή πριν εξηνταπεντε χρονια (οταν ο Θειος πηγαινε Δημοτικό,,,) Επι εμφυλιου οταν οι Χιτες και Μπουρανταδες αλώνιζαν την Υπαιθρο

  ….ε πολύ φυσικό δεν ηταν ….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 40. Νάσαι καλά Νοσφεράτε
  για τα ευγενικά σου λόγια.
  Θα το θυμάμαι στις δύσκολες στιγμές 😉
  Ειδικά τώρα που με ετοποθέτησες στον ίδιο προκρούστιο στίχο ομού μετα του Παπούλη και του Μου Που.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/05/2008

 41. Ε αμα βλεπω ενα παιδί να εξελισσεται και να προχωράει το μυαλό το .. εκτιμαω .

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 42. »’Και τι αλλο ηταν ο Τσε εκτος απο ενα θυμα του εαυτου του με το αγκαθινο στεφανι του οσιομαρτυρα της επαναστασης -που θυσιαστηκε για να αρει τα βασανα του κοσμου- το οποιο η εκκλησια των πιστων το μετετρεψε σε φωτοστεφανο?»

  E … ας εχουν κι οι Φτωχοι του Κοσμου τουτου ενα οσιομαρτυρα … Μονο οι Δαμαλοι θα εχουν τον Αγιο τους;
  ( τον …Τριανταφυλλιδη
  Που ελεγε εκεινα τα ακατανοητα και ολοι οι Γλυφτες τα βαφτιζαν σε ..μεγαλες σοφίες;)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 43. Να ενας αλλος Αγιος της Δαμαλίας :
  http://digital.tanea.gr/Subscribers/Page.aspx?&pn=1

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 44. Θειε καποια στιγμή πρεπει να συζητησουμε για την τυχη της Χελιδώνας …Ανησυχω βαθυτατα* (αν και εξοριστος ενδιαφερομαι για τις τυχες της Χελιδωνοφωλίτσας)

  *Αντιθετα,οπως βλεπεις , ο μικρός Προκρουστης μεγαλώνει μια χαρά

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 45. ενα τραγουδια για ολα ταπαιδια του κόσμου ( Ποντιακια , Εβραιάκια , Τουρκακια , Κινεζακια, Παλαιστινιακια (ολα οσα μαζευονται θλιμμενα και κανουν παρεα μόνο μεταξύ τους )

  Every Sperm is Sacred {Monty Python’s Meaning of Life}

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 46. Τα. στερεότυπα : υπεραπλουστευμένες ,γενικευμένες αντιλήψεις -αφορούν στη σκέψη(π.χ «οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι » «οι γυναίκες είναι συναισθηματικές»
  τα στερεότυπα μαθαίνονται μέσα από την κοινωνικοποίηση

  Ρατσισμός
  —————
  Εκδηλώνεται με τη α) δυσμενή διάκριση, β)την περιθωριοποίηση και τον γ) κοινωνικό αποκλεισμό αυτής της ομάδας

  διακρισεις Ρατσισμου:

  θεσμικός ρατσισμός
  ————————-
  όταν βασίζεται σε ειδικούς νόμους και μηχανισμούς που θεσπίζει το κράτος( Ροδεσία , Νοτια Αφρική , Η.Π.Α , , Χιτλερική Γερμανία«Τελική λύση»

  Κοινωνικός ρατσισμός:
  ——————-
  συμπεριλαμβάνει και αλλά χαρακτηριστικά που αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης του διαφορετικού (φύλο , ηλικία εθνότητα , θρησκευτική ταυτότητα , σεξουαλικές προτιμήσεις )Τα κριτήρια αυτά κατασκευάζονται κοινωνικά
  Κλασσικός Ρατσισμός
  ———————-
  Στηριζεται στην »ιεραρχια των Φυλών »: Αρια φυλή σε διακριση με τις »κατωτερες φυλές»

  διαφοριστικός ή πολιτισμικός ρατσισμός :
  ——————————————-
  Στηρίζεται στο »δικαίωμα στη διαφορά ». Δεν ιεραρχεί τις φυλές αλλά θεωρεί ότι θα έπρεπε οι «κοινότητες να ζουν χωριστά »

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/05/2008

 47. Ομερ,
  τι θες να πεις για οσους ζουν στον Ασπροπυργο και στην Ελευσινα, στα περιχωρα του Παρισιου, για τους Τουρκους της Γερμανιας και σε ολα τα γκετο?
  Τι σχεση εχουν με την κατασταση που περιγραφω?
  Φυσικα σε ολες τις κοινωνιες υπαρχουν δυναμεις που λογω ρατσιστικων προκαταληψεων στρεφονται κατα των προσφυγων και τους θεωρουν πηγη των όποιων δεινων τους, ειναι γνωστο αυτο και δεν χρειαζεται αναλυση.
  Απο την αλλη υπαρχουν κοινωνικες ομαδες που η κουλτουρα τους δεν τους βοηθαει να ενταχθουν στην νεα κοινωνια που βρεθηκαν, αυτο λεω εγω.
  Ετσι αντι να προσπαθησουν να αντιπαρελθουν τα οποια εμποδια που του θετουν, κλεινονται στον εαυτο τους και λειτουργουν σαν γκετο (μικροκοινωνια μεσα στην κοινωνια).
  Αυτο κανει τα πραγματα ακομα χειροτερα, τροφοδοτει ενα φαυλο κυκλο και αναπαραγει τον ρατσισμο ενθεν κακειθεν.
  Αυτο νομιζω ειναι γνωστο, συμφωνουμε ολοι σ΄αυτο, και ειναι κατι που μπορει να το καταλαβει ακομα και ο καθε μισοξυπνιος ανθρωπος.
  Οταν προκειται για μεγαλης ταξης συσωρευση μεταναστων σε καποια κοινωνια το προβλημα γινεται πιο εντονο και τα γκετο ειναι μια πραγματικοτητα.
  Οταν ομως μιλαμε για μεταναστες δευτερης και τριτης γενειας, κοινωνικα και επαγγελματικα δρομολογημενους, οι οποιοι παιζουν στο μυαλο τους την ταινια … «ο παπους μου ο προσφυγας» και αυτοπροσδιοριζονται μεσα απο αυτο, τοτε ισχυει αυτό που λεω οτι «κουβαλανε το «χωριο» τους μεσα στο κεφαλι τους»!
  Ωραια αυτά τα μελοδραματικα και ο υπερμετρος συναισθηματισμος αλλα ο δρακρυβρεχτος δρομος δεν οδηγει ποτε στη σωστη αναλυση και κατανοηση ένος φαινομενου.
  Για τον συγχρονο ανθρωπο η προκληση της ζωης είναι η αναπτυξη της ατομικοτητας και όχι στην αναπαραγωγη στερετυπων ιδεασμων που εχουν αφετηρια το συναισθημα και στοχευουν στην αναστατωση του θυμικου πληθυσμιακων ομαδων.

  * * *

  Ο Τσε τι άλλο ηταν εκτος από ένας ρομαντικος που εκστασιασμενος από τον επαναστατικο πυρετο εγκατελειψε μια νεαρη επανασταση και χωρις την παραμικρη αντικειμενικη πιθανοτητα να πετυχει οδηγησε τον εαυτο του στο βωμο της θυσιας?
  Προκειται για τον αγιο της επαναστασης: ετσι δημιουργουνται οι αγιοι: υπερβαινουν την λογικη, προσφερουν τον εαυτο τους θυσια σε ένα σκοπο, εμπνεουν τους πιστους και επενδυονται το φωτοστεφανο του ηρωα!
  Θα μου πεις ότι –με τη δικη μου λογικη- και το εγχειρημα της Κουβας «απονενοημενο διαβημα» ηταν. Όχι δεν εχω αυτή την αποψη, απο πολιτικη, στρατηγικη και επιχειρησιακη αποψη δεν νομιζω ότι εχει σχεση η «περιπτωση Κουβα» με αυτή της Βολιβιας. Αλλα και ετσι να’ναι το θαυμα μια φορα γινεται 😉

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 12/05/2008

 48. θειε Ισιδωρε

  που πήγαινες σχολείο;

  Ομεράκο είδες;

  Όταν ακολουθείς τη γραμμή του θείου Ισίδωρου γίνεσαι απολαυστικός, ενώ όταν πιάνεις το μαχαίρι σου την πέφτουνε όλοι.

  Άρχισες να αποδεικνύεις αυτό που εμείς το ξέραμε, ότι δηλαδή διαθέτεις «υψηλο δεικτη νοητικης και -κυριως- συναισθηματικης ευφυϊας».

  Μείνε σ’ αυτή τη γραμμή μικρέ!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/05/2008

 49. apo do kaname apo ki kaname pali akri den bgalame me tin pontos viza

  telika mono sta mikrofona kai se poli kosmo tha bgaloyme akri

  Σχόλιο από xatsior | 13/05/2008

 50. «pali akri den bgalame me tin pontos viza»

  Βγάλαμε και παραβγάλαμε !

  Δεν βγάζουν μόνο όσοι θέλουν να να μη βγάλουν άκρη.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/05/2008

 51. Βγάλαμε και παραβγάλαμε !

  poy bgalanme ?

  idame pioi silogoi piran epixorigisi idame pia atoma poy einai oranomena mesa stin poe exoyn sxesi me tin viza pontos ?

  tin moni akri poy bgalame einai na agorasoume mia efimerida ksexasmeni pou kati egrapse
  blepoume siggenika atoma ton poatzidon na exoyn istoselides kai na lene stirikse to tade p…..<>gia agores meso ti ?
  MIPOS MESO PONTOS VIZA THA XI PLAKA ?

  AYTA GIATI DEN TA LEME

  AYTO DEN APOTELI EDO KAI XRONIA EKPORNEYSI ?

  Σχόλιο από xatsior | 14/05/2008

 52. Ποντε,
  μην τον μαλωνεις τον Ομερ, μικρο παιδι ειναι, θα μεγαλωσει και θα μαθει 🙂
  Σχολειό; τρεις ταξεις του δημοτικου εβγαλα και …μετα μπηκανε οι Γερμανοι. Σχολαρχειο δεν πηγα, οι οποιες γνωσεις μου προκυπτουν απο τα …πλανα αυτομορφωσης οταν ημουνα κουμουνι.

  Μπαιδεγουεη πριν λιγο περιπλανωμενος στον θαυμαστο διαδυκτιακο κοσμο της πατριωτικης ορθοδοξιας ειδα με πολυ χαρα οτι το μπλογκ σας «ΠΟΝΤΟς ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» συγκαταλεγεται στις επιλογες του istologio.org μαζι με αλλα επιλεκτα λουλουδια του σκληρου πυρινα της ορθοδοξου εθνικοφροσυνης!

  Υπεθεσα οτι θα προκειται για προβοκατσια 😉

  http://istologio.org/?s=%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF+%CF%86%CF%89%CF%82&searchbutton=go%21

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 15/05/2008

 53. Θειε μιας και σε βρηκα τι αηδιες ειναι αυτές που ειδα εκει που εισαι;

  http://panosz.wordpress.com/2008/05/14/rwf/#comment-37906
  Καλά ολοι οι Καραμανλο ρε-σαλταρισμενοι εκει μαζευονται;

  ( και τι γινεται με την Χελιδωνα μου λές (μπαχαλο το κανατε)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/05/2008

 54. Θειε ..παντως αστα αυτά τωρα … Πες μου ..Τι κανει η Σκουπίτσα ;

  Γιατί δεν ερχεσαι να με δεις απο του Προκρουστη να γραψουμε κανενα στιχακι να σε κεράσω κανενα χαμομήλι και να θυμηθουμε τα παλια ;

  (πες και του Παπούλη …και χαιρετισματα στα παιδια )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/05/2008

 55. Ωωωωχ και τώρα τι κάνουμε μάγκες ?
  Ο θείος μας ανακάλυψε και δεν έχουμε που να κρυφτούμε πια..
  Πω πω ζημιά, γρήγορα ένα αχτίφ δια τα περαιτέρω…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/05/2008

 56. http://panosz.wordpress.com/2008/05/14/rwf/#comment-37911

  Το ακομα και πολύ πιο ενδιαφερον ειναι οτι στηριζουν πια ολο και πιο ανοιχτα και ξεδιαντροπα την κυβερνωσα Νου- Δεξια στις πιο ακραιες επιθετικές επιλογές της ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/05/2008

 57. Ενα
  ενδιαφερον σχολιο που εγινε Ποστ ..
  http://panosz.wordpress.com/2008/05/15/adonis/

  Περα απο το μετεικασμα
  Θα προσθετα και το Ντε Ζα Βου του Καραμανλή θειου της οχταετιας , της Εκοφ , της Βιας και νοθειας κλπ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/05/2008

 58. Tο Μετεικασμα των (Σο ) Δομημενων Ομολόγων ..

  ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

  Κρύβουν κακουργήματα, κατέθεσε ο Ζορμπάς

  Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
  «Εθαψε» με το γάντι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τους κ. Γ. Σανιδά και Γ. Κολιοκώστα, για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, ενώ επεφύλαξε βολές κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας.
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=52437256

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/05/2008

 59. Ανεξαρτητα απο το οτι πραγματι το Δημοσιο Πανεπιστημιο υποφερει χρονια ( και εξαιτιας Της τσμπουκαλιδικής και εκβιαστικής στασης της Αου Και Δαπ Νουδου Φου Κου και του ολοζωντανου εδώ και χρονια Δεξου Κατεστημενου που το λυμαινεται (ιδιαιτερα σε σχολές σαν τις Ιατρικές ,… αλλά και τις Πρυτανειες )

  – Ο καθε σχετικά νοημων δεν μπορει παρα να καταλαβει τον Λόγο για τον οποιο ο Ευριπίδης απειλησε να Κοψει αμεσα την χρηματοδότηση Σε ολα τα Δημοσια Πανεπιστημια αν δεν εφαρμοσουν Αμεσα τον και Πρακτικά ανεφαρμοστο Νομο Πλ
  ενώ ταυτοχρονα ετοιμαζεται τα αναγνωρισει απο την πισω πορτα τα Γνωστης α-ποιοτητας Ελευθερα Πιασοκωλάδικα
  ως ..πΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ …

  ευτυχώς στην Χωρα αυτή δεν ειμαστε ολοι τοσο Χαζοι ψωστε να μη κατααβαινουμε που το πάνε Ορισμένοι
  …Αντε μη πω και τιποτε αλλο…Αντε…..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 17/05/2008

 60. Ενα δειγμα και της Καταντιας των Δημοσιων Πανεπιστημιων ( ας πουμε των Ιατρικών Σχολών ) ειναι και τοο Πτυχιο της …Νατασας ( α ξεχασα ..Πρωτα πηρε Διδακτορικό και μετα πτυχιο …

  Τωρα που θα τα δωσουν ολα στα Ιδιωτικά Κεντρα Ελευθερων Σπουδών( κοινώς …) θα διορθωθουν τα πραγματα και καθε κατεργαρης θα μπει στη θεση του …

  Ακους εκει να κανουν καταλήψεις και να τολμουν να αμφισβητουν τον Ευριπίδη ( και τις αγαθες του
  Προθεσεις) τα …κομμουνια !!!!

  και Α και Ου και Δαπ Νου Δου Φου Κου…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 17/05/2008

 61. και να καταργηθουν και τα Δημοσια Πανεπιστημια και να σπουδαζουν μόνο τα Φλώροπλουσιοπαιδα που εχει λεφτα ο Μπαμπακας τους … Να εκσυγχρονιστουμε επιτελους ..Που ακουστηκε Δημοσια παιδεια …

  Να μη βγαλουν μερικά (εκατομμυια ) ευρωπουλα μερικοι μερικοι;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 17/05/2008

 62. – Kai γιατί αραγε ο κ Ευριπίδης ενώ δεν εκανε τιποτε απολύτως ολη την χρονια διαλεξε
  αυτήν ακριβώς την περιοδο για να δυναμιτισει το κλιμα με την επικειμενη αναγνωριση απο την Πισω πορτα των ΚΕΣ ως Πανεπιστημιων και την ανοιχτη εκβιαστική απειλή οτι θα κόψει εντελώς την χρηματοδότηση στα Πανεπιστημια Τωρα; ( ποια χρηματοδοτητση οταν τα εκατομύρια ευρω κυλουν σε αγωστες τσεπες βλ Π. Δημο Θεσ/νικης και σκανδαλα αυτό αλλο θεμα ..)

  Και γιατί αραγε αναγγελει ξαφνικά και Χωρις κανενα διαλογοι την καταργηση των πανελλαδικών εξετασεων (που βεβαια ειχαν υπονομευσει ηδη απο πεσρυσι οι Του Υπουργειου του με την βαθμολογηση με ανοιχτα ονοματα ενω διωχθηκαν οι…καταγγελουσες την ανομία.. και ανταμαφθηκαν οι διαπραττοντες; )
  ε; Γιατί;
  Ενώ ειναι προφανες το καταλαβαινει οποιος εχει πονεσει τα παιδια που δινουν εξετασεις
  οτι Τωρα ακριβώς που δινουν τα παιδια Πανελλαδικές τωρα πρεπει να υπάρχει κλιμα Ηρεμιας …(και να μη νιωσουν ως τα τελευταια Κοροιδα . μιας και οι Πανελλαδικές θα καταργηθουν …)

  Ε να σας πώ : Περα απο το οτι απροκαλυπτα προχωρανε πια στο Ξεπουλημα της Παιδειας .. Οπως και σε καθε τι το Δημοσιο ..( βλ Οτε λες και τα βρηκαν απο τον Μπαμπά τους οι Αλογοσκουφηδες )

  Δεν τους ενδιαφερει πια η Κοινωνική Γαλήνη και Κοινωνική συνοχή ..Ξερουν οτι η ακριβεια , τα Απιστευτα σκανδαλα του Ξεπουλημα των Παντων και η Νου Δου λαμογια που εχουν ξεπερασει καθε προηγουμενο εχουν βυθισει την Κοινωνια σε απογνωση …..

  Και θελουν πια να προκαλεσουν την αναταραχή οι Νου Δουδες … ελπίζοντας πια μονο στον Κοινωνικό αυτοματισμό απελπισμενων Γονων κλπ και στις φασιζουσες πρακτικές που ξερουμε οτι αποτελουν το τελευταιο καταφυγιο της Δεξιας παραταξης

  Η γνωσή παραδοση του Εκοφιτισμου…

  (και βεβαια αφου ελεγχουν σχεδον πληρως Δημοσια και Ιδιωτική Τηλεοραση με τις παραρολογικές και εξευτελιστικές για την Κοινωνια γελοιτητες …προσπαθουν να βαλουν χερι και στη Μπλογκοσφαιρα με τα φανερα και Κυριως κρυφα παπαγαλάκια του Νεο-δαμαλισμου… )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 17/05/2008

 63. Μια ενδιαφερουσα συζητηση για τα Δημοσια Πανεπιστημια γινεται εδώ:

  http://panosz.wordpress.com/2008/05/17/dabarakis/

  Και να πω κι εγώ την αποψη μου

  Παιδια ..Οσα λεγονται για τα Δημοσια Παενπιστημια

  ειναι απολύτως Αληθή ..και ακομη Χειροτερα

  Πραγματι θριαμβευει η Αναξιοκρατια, το Γλυψιμο, η Υποταγή. Η Δαπ Α ΚΑΙ ΟΥ Αλωνιζει και η Νατασα πηρε Πτυχιο Ιατρικής ..

  Ναι ..πραγματι

  …..Ομως ναστε σιγουροι οτι δεν εμεινε πια κανεις Έλληνας σχετικα σοβαρός ( εκτος απο τα Λαμογια , τους εχοντες συμφεροντα και τα Νου Δου παπαγαλακια ) που να μη καταλαβαινει για ποιο Λόγο διαλεξε ο Ευριπίδης τη στιγμή Τωρα ..για να οξυνει την ανττιπαραθεση παλι με τα Πανεπιστημια και να αναγνωρισει τα ΚΕΣ …..

  γιατί τον επιασε η πρεμουρα τωρα; …

  … Και βεβαια σε λίγο θα χρησιμοποιησουν και τα ανακλαστικά του Κοινωνικου αυτοματισμου ..

  Και τον λανθανοντα εθνικισμό μεσω των γνωστων και μη Χειραγωγων της κοινής Γνωμης … Οσο η οικονομία θα καταρρεει , η ακριβεια θα φθανει σε Υψη δυσθεωρητα και Τα σκανδαλα Εκατομμυριων δεν θα μπορουν πια να κουκουλώνονται και θα χει ξεχυθει η Δυσωδια στους Δρομους …

  Και με συγχωρειτε που επεμβαινω στη συζητηση σας … Δεν νομίζω οτι ειναι κακό να λεμε και μεις μια γνωμη, ειναι;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 18/05/2008

 64. Βεβαια σε οτι αφορά τα Ιδιωτικά Π(ιασοκωλάδικα) υπαρχει και το μονιμο »επιχειρημα» που συνοδευεται με ελαφρό κλεισιμο ματιου: Παιδια … με τα Ιδιωτικά Π ερθουν ποταμοι δολαριων και ευρω (θα πεσει πολύ χρημα να πουμ’ γιατί ολοι οι Σοβαροι Πολυθενικοι επιχειηματιες θα τρεξουν Πατεις με Πατωςσε για να επ[ενδυσουν στην Ιδανική Χωρα πως την εχει κανει ο Καραμανλής ο Αλογοσκουφης ο Ευριπίδης ο Σουφλιας κλπ

  Κοντολογής ..» ειναι Πολλά τα λεφτα »φιλαράκι ….

  Αλλά εγώ αναρωτιεμαι και το Αλλο ..Καλά μωρε .. Τι εγινε εκεινο το ερμο αρθρο 16 ; Αναθεωρηθηκε; θα αναθεωρηθει;
  Η μηπως περασαμε σε μια σιγανή , σιωπηλή αναθεωρηση απο την Πίσω πορτα δηλαδή εξωθεσμικά και de Facto (κατά πώς το συνηθιζει η Νου Δου και οι λογής λογής επιρροές της)…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 18/05/2008

 65. Η περιεργ επιθεση Στυλιανιδη

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112

  ( κατι που δειχνει και πόσο σεβονται το Συνταγμα και το αρθρο 16 ( ταχαμου θα το αναθεωρουσανε ..) τωρα πανε να περασουν τα πιασο κωλαδικα απο την πισω Πορτα …
  Αν θελετε Ιδιωτικά Π ανεθεωρηστε το Συνταγμα και το α . 16 ..Μη ανοιγετε τους ασκους του αιολου με την περιφρονηση του Συνταγματος…
  Ιδου η Ρόδος Ιδου και το Πηδημα!!! *…
  * Ωχ ! ελπίζω να μη το παρουν κυριολεκτρικά οι νου Δουέδες (Κρυφοι και φανεροι ) και μας..Πηδηξουν …
  ( παραπάνω απο οσο μας…)

  ( Επι των σοφιων που λεγονται
  απο τους Ευριπιδαιηδες περι »Δικαστηριου Ευρ Κοινοτητων » που θα παρακαμψει το Συνταγμα (ακρως επικινδυνες και κυνικές απο καθε αποψη
  εχω να θυμισω τους παλαιους στιχους απο την Χελιδωνα της Καλυβης» :
  » Δοξα στους μεγάλους Νούδες
  Που τις τρων στους Πισινουδες »

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 19/05/2008

 66. Της Βουλής

  Από τα ομόλογα στη «Ζίμενς»

  Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

  Το ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», αποτελεί γνωστή πολιτική συνταγή, για κάποιον που αισθάνεται στριμωγμένος. Ερώτημα παραμένει αν είναι και αποτελεσματική. Και η κυβέρνηση το γνωρίζει. Ισως γι’ αυτό …εμπλουτίζει καθημερινά την επίφοβη συνταγή, συνδυάζοντάς την με την προσπάθεια ποδηγέτησης των αναγκαίων δικαστών, την ακύρωση του έργου τους, ή την αποπομπή όσων, άλλοτε εκλεκτών, υπερβούν τα εσκαμμένα και ενοχλούν με την έρευνα και την επιλογή τους να μην συγκαλύψουν. Το εν λόγω… κοκτέιλ τακτικής έχει μπει καιρό τώρα σ’ εφαρμογή. Κατέστη όμως εμφανέστερο την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Πρώτα, με την ακρόαση του επικεφαλής -αποδιοπομπαίου πλέον- της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Γ. Ζορμπά, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Την επομένη, με το οργισμένο στιλ του Κ. Καραμανλή στην «Ωρα του πρωθυπουργού», όπου έγινε διαυγέστερη η διάσπαρτη με αγκάθια στενωπός, στην οποία εισήλθε η κυβέρνηση.

  Ακρίβεια, σκάνδαλα σχετικά με τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, ξεπούλημα κερδοφόρων, στρατηγικής σημασίας, επιχειρήσεων και δη με αδιαφανείς διαδικασίες που εγείρουν μύρια όσα ερωτηματικά και βολές από Γ. Παπανδρέου και Α. Αλαβάνο, για απιστία των πρωτεργατών, αποδυνάμωση του αισθήματος δημόσιας ασφάλειας -βλέπε υποκλοπές και όχι μόνο- ασφαλιστική και εργασιακή ανασφάλεια των πολιτών, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα. Και επικίνδυνο όταν προβάλλουν ως… φόντο τα πορίσματα για τα ομόλογα του «θεματοφύλακα της νομιμότητας» -κατά τον Κ. Καραμανλή- Γ. Ζορμπά και οι ανεξέλεγκτες αποκαλύψεις για τη Ζίμενς. Οπου πλέον, πρωταγωνιστούν και στελέχη της Ν.Δ.

  Από τον Γ. Ζορμπά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα απαλλαγεί σύντομα. Το νομοσχέδιο που καταργεί το ανεξάρτητο της Αρχής υπάγοντάς την στην άμεση εποπτεία του υπουργού Οικονομίας, είναι έτοιμο. Οσονούπω κατατίθεται στη Βουλή και η τροπολογία με την οποία ο ενοχλητικός «αδέκαστος» -κατά τον πρωθυπουργό- πρώην εισαγγελέας, στέλνεται σπίτι του, οπότε αποφεύγονται τουλάχιστον νέα ενοχλητικά πορίσματα για Ζίμενς ή και -ποιος ξέρει- για τον ΟΤΕ. Μένει βέβαια να συμβιβαστεί μ’ αυτή την ιδέα και ο Γ. Ζορμπάς. Με ή χωρίς τον τίτλο του προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». Η ώς τώρα στάση αλλά και αυτή που τήρησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν έδειξε ότι είναι από αυτούς που καταθέτουν εύκολα τα όπλα. Και, τούτη τη φορά, ίσως δεν καταφέρει να βρει η κυβέρνηση το κατάλληλο χάπι για να χρυσώσει την αποπομπή του, όπως συνέβη μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Αμυνας, όταν άρχισε να «σκαλίζει» αγορές οπλικών συστημάτων και επί Ν.Δ. Διότι, πέραν του ότι… διδάχθηκε ο ίδιος, η κυβέρνηση δεν ξέρει ποιο καινούργιο «φασούλι» θα της βγει και, αναπάντεχα, θα πέσει στα χέρια του.

  Στο σκάνδαλο Ζίμενς όμως, ξεδηπλώνονται καθημερινά νέες πτυχές και εμφανίζονται νέα πρόσωπα, που δίνουν και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Και μην ξεχνάμε ότι στην υπόθεση Κοσκωτά, όλα άρχισαν να ξεδιπλώνονται όταν ο Γ. Μαντζουράνης, στενός τότε συνεργάτης του Μένιου Κουτσόγιωργα, αποκάλυψε τον μυστικό λογαριασμό, τον κρυμμένο στα άδυτα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, που ξέρει να προστατεύει τους διακινούντες «μαύρο χρήμα» ώς τη στιγμή που οι ίδιοι αυτοαποκαλυφθούν. Σκέφτεται ίσως η κυβέρνηση ότι έχει καλυμμένα τα νώτα της. Θεωρεί ότι ελέγχει τους δικαστές που χειρίζονται τα κρίσιμα ζητήματα. Κι όταν κάποιος της ξεφύγει, ακολουθεί άλλη ατραπό. Ομνύοντας στο όνομα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, βρίσκει τον τρόπο να πάνε τα πορίσματά τους στο αρχείο. Οπως συνέβη με τα τρία του Γ. Ζορμπά αλλά και του Γρ. Πεπόνη που χειρίστηκε, σε προανακριτικό στάδιο, την υπόθεση των ομολόγων. Οσο όμως παραμένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα για το ξεπούλημα του ΟΤΕ, όσο η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο στα πολιτικά της αδιέξοδα εκποιώντας δημόσια περιουσία, τόσο θα αυτοϋπονομεύεται στη συνείδηση των πολιτών.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/05/2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 19/05/2008

 67. μπορω να αναδιμοσιευσω στο μπλογκ μου μερος ή ολο το κειμενο αυτό αναφεροντας οτι το πηρα απο εσας;?

  Σχόλιο από δον κιχωτης | 19/05/2008

 68. Δον Κιχώτη
  Προχώρα…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/05/2008

 69. Νόσφυ μου αρέσει που έισια ένθερμος υποστηρικτής του δημόσιου Πανεπιστημίου!το άρθρο 16 δε θα αναθεωρηθεί άλλα όταν αναγνωριστουν τα ΚΕΣ, ουσιαστικά θα έρθεικαι η πλήρης κατάργησή του!Στον αγώνα λοιπόν!

  Σχόλιο από partizana | 19/05/2008

 70. ευχαριστω παιδια

  Σχόλιο από δον κιχωτης | 19/05/2008

 71. «Θησαύρισαν που θησαύρισαν κάποιοι με τη θέμα της προσφυγιάς όλο τον προηγούμενο αιώνα, συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πάνω στον πόνο των προσφύγων.¨»αναφερει στο παραπανω αρθρο ο Κ.Διαμαντιδης

  ήθελα παιδια να ρωτήσω αν έχετε υπ οψιν σας κάποιο link να μου δώσεται σχετικα με την υποθεση αυτη γιατι δε το κατεχω αρκετα το συγκεκριμενο ζητημα- το πως θησαυρισαν καποιοι τον προηγουμενο αιωνα στις πλατες της πορσφυγιας…

  Σχόλιο από δον κιχωτης | 19/05/2008

 72. http://www.enet.gr/online/online_sum?c=112

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 20/05/2008

 73. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=1974712

  Καλουνται οι καταπίνοντες καμηλοπαρδαλεις ( στην προκειμενη περιπτωση την απιστευτη προσπαθεια μεσολαβητων – επιχειραματιων και του γνωστου κομματος που βρισκεται απο πισω τους ..να τρομοκρατησουν και να ελεγξουν τον πολιτικό κόσμο της Χωρας μεσω αγωγών εκατομμυριων )

  και διυλίζοντες Κώνωπας ( στην ολοφανερη οσο και α-νόητη προσπαθεια αποπροσανατολισμου ..Διοτι κανεις (εκτος απο τους κρυφο-και- φανερους ΝουΔουεδες δεν χαφτει πια τόσο )…
  να εντοπισουν το ..λαθος της Ελευθεροτυπίας στην ανω σελίδα ….

  Ο πρωτος που θα εύρη το λάθος θα αμειφθεί
  με βομβαρδισμό κουτσουλιών απο το Σμηνος Συγχ(λ)ισμένων Μπε-κα(λ)*τσίδων (Αι μπεεε!!! καλ- τσίδες, των Μπεεεε!!! καλτσιδών Ω Μπεεεε!!)

  Σε περιπτωση πολλαπλών Οξυνόων Φαρισαίων θα διεξαχθεί κλήρωσις ..

  *αυτό το λ που μου θυμίζει πάντα την (Θεία ) Εκείνη

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2008

 74. […] exei sxesi me tin pontos visa? […]

  Πίνγκμπακ από -Xαραλαμπίδης VS Καλεντερίδης ; « Πόντος και Αριστερά | 22/05/2008

 75. Το βαζω εδώ γιατί συνδεεται και με το σχολιο 65
  ( η εριεργη παρακαμψη του συνταγματος που επιχειρει η Νου Δου ( και Α και Ου ) και ο κ Ευριπίδης

  αλλλά αν το καλοσκεφτουμε και με την Pntow visa και με καθε ειδους λαμογια των ημερων μας

  Αρθρο του εκδότη της «Ε» και της «Κ.Ε.», Θανάση Τεγόπουλου, για τα μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τα κερδοσκοπικά παραρτήματα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, τη ματαιότητα των πρώτων και τα προβλήματα των δεύτερων τώρα που η πόρτα της αναθεώρησης του άρθρου 16 είναι κλειστή και τα παράθυρα δεν ανοίγουν εύκολα.

  Τα παράθυρα του άρθρου 16

  Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ

  Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια είχε ένα συγκεκριμένο πολιτικό νόημα: την άρνηση της ιδιωτικοποίησης και των πανεπιστημίων, μαζί με τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η νίκη της αντίστασης ήταν η ματαίωση αυτής της αναθεώρησης.

  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προσπαθεί τώρα να βρει τρόπους για να παρακάμψει με την ερμηνεία, «διασταλτική» όπως λέει, την απαγόρευση του άρθρου 16.

  * Η ίδρυση πανεπιστημίων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, την Εκκλησία ή τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, π.χ., και η παροχή σ’ αυτά δωρεάν παιδείας, είναι ανεκτή μεν, μάταιη δε. Στην πράξη αυτά τα νομικά πρόσωπα δεν θέλουν και δεν μπορούν να ιδρύσουν πανεπιστήμια.

  * Η αναγνώριση των πτυχίων ισότιμων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, έστω και αν οι πτυχιούχοι έχουν διανύσει μέρος ή όλο το χρόνο των σπουδών τους σε παράρτημά τους στην Ελλάδα, επιβάλλεται, υπό όρους, από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύγκρουση, λοιπόν, του άρθρου 16 με την οδηγία;

  ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Επικρατείας με παλαιότερη απόφασή του είχε δεχθεί ότι η απαγόρευση του άρθρου 16 καταλαμβάνει και τα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Πτυχιούχος -και με μεταπτυχιακό- του αναγνωρισμένου ως ισότιμου πανεπιστημίου της Λιλ υποχρεώθηκε να εγγραφεί στο πέμπτο εξάμηνο της Νομικής επειδή είχε διανύσει δύο από τα τέσσερα χρόνια σπουδών σε εδώ παράρτημα του γαλλικού πανεπιστημίου. Το ΣτΕ δεν παρέπεμψε την υπόθεση με προδικαστικό ερώτημα στο Λουξεμβούργο. Δέχθηκε ότι η παιδεία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επομένως, παρά την ισχυρή μειοψηφία, δεν τίθεται ζήτημα κοινοτικού δικαίου.

  ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ανοίγονται, τώρα, μετά την οδηγία της Ε.Ε.: Είτε θα γίνει δεκτό ότι προκύπτει σύγκρουση μεταξύ κοινοτικού δικαίου και Συντάγματος, οπότε το μεν Συμβούλιο της Επικρατείας θα δέχεται ότι υπερισχύει το Σύνταγμα, το δε Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι υπερισχύει το κοινοτικό δίκαιο. Είτε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αναθεωρήσει τη νομολογία του δεχόμενο ότι το άρθρο 16 αφορά μόνο τα δικά μας, τα ημεδαπά, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι τα παραρτήματα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

  Η ΠΡΩΤΗ εκδοχή οδηγεί σε αδιέξοδο, η δεύτερη δεν θα μπορούσε εύκολα να υιοθετηθεί παρά μόνο αφού γινόταν αντιληπτό και αντιμετωπιζόταν από την κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργεί η λειτουργία αυτών των παραρτημάτων στην Ελλάδα: Ναι μεν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ισότιμα με τα ελληνικά απονέμουν τους δικούς τους αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών σ’ αυτούς που φοιτούν στα παραρτήματά τους, αλλά αυτά λειτουργούν εδώ από ιδιώτες επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν από την πώληση ανωτάτων σπουδών στην Ελλάδα.

  ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ συνεπώς η κυβέρνηση να έλθει σε επαφή με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ώστε οι εδώ παρεχόμενες σπουδές να είναι πραγματικά ισότιμες με εκείνες των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην έδρα τους. Από κάθε άποψη: βιβλιοθήκες, εργαστήρια, διδακτικό προσωπικό, περιεχόμενο σπουδών, τρόπο εισαγωγής και όλες τις εν γένει συνθήκες. Αλλιώς θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπη ενδεχομένως με το ΣτΕ και ασφαλώς με το πανεπιστημιακό κίνημα.

  ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ είναι μια κοροϊδία, τα ευρωπαϊκά παραρτήματα δεν μπορεί να αποτελέσουν έμμεση ιδιωτικοποίηση, περιορισμένη έστω, της ανώτατης παιδείας. Η πόρτα της αναθεώρησης του άρθρου 16 έχει κλείσει. Τα παράθυρα είναι στενά και δεν θ’ ανοίξουν εύκολα.

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 25/05/2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 24/05/2008

 76. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

  «Ντρίμπλες» με τα ιδιωτικά ΑΕΙ

  Το άρθρο 16 του συντάγματος δεν αναθεωρήθηκε, όμως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Πώς; Με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε απόφοιτους παραρτημάτων ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα και με την αξιοποίηση δυνατοτήτων και διευρυμένων «ερμηνειών» που παρέχει το σημερινό σύνταγμα.

  1 Το καλοκαίρι κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πτυχιούχους παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα σε εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), όπου θεωρείται βέβαιη η καταδίκη της Ελλάδας -γι’ αυτό και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας επισπεύδονται.

  **Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς όπου το κράτος θα θέτει όρους είναι η ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού με τη θέσπιση κριτηρίων και η υλικοτεχνική υποδομή των ιδρυμάτων όπου επίσης θα τεθούν προϋποθέσεις. Δυνατότητα παρέμβασης στα προγράμματα σπουδών δεν υπάρχει, αφού αυτά ορίζονται από τα ξένα πανεπιστήμια.

  Με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ουσιαστικά αναγνωρίζεται στην πράξη η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού καλείται η «αγορά» πλέον να αξιολογήσει την αξία κάθε πτυχίου. «Είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Πρέπει ωστόσο να μπουν κανόνες ώστε να μην τρέχουμε εκ των υστέρων όπως έγινε με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα», λέει ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης.

  **Δεν είναι τυχαίο ότι για τη ρύθμιση του θέματος έχουν εκδηλωθεί ισχυρές πιέσεις από τη βρετανική πλευρά προς την Κομισιόν, ενώ τη συμμετοχή σ’ αυτήν και των αμερικανικών πανεπιστημίων έχει θέσει προσωπικά στον Κ. Καραμανλή ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ.

  «Οι ρυθμίσεις είναι δεδομένες, μόνο το πολιτικό timing θα αποφασιστεί σε ανώτατο επίπεδο», όπως σημειώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στην «Κ.Ε.».

  2 Σχετικά με την αξιοποίηση των περιθωρίων που αφήνει το ισχύον σύνταγμα για μη κρατικά ΑΕΙ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία νομικο-πολιτική «άσκηση»:

  ** Στις παραγράφους 5 του άρθρου 16 αναφέρεται: «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης αδείας για την ίδρυση εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία τους, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους. Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

  **Στο υπουργείο Παιδείας λοιπόν -επικαλούμενοι μάλιστα σχετική ερμηνεία του Ευ. Βενιζέλου- θα προωθήσουν μη κρατικά ΑΕΙ με τη μορφή ΝΠΔΔ από διάφορους φορείς (π.χ. ΔΣΑ, ΓΣΕΕ, Εκκλησία) τα οποία όμως θα λαμβάνουν χρηματοδότηση και από ιδιώτες. Απόδειξη; Ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε επενδυτές και ομογενείς στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε αυτή την πρόθεση, και κάλεσε «πλούσιους ιδιώτες» να συμμετέχουν.

  3 Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετούν τις σχετικές πρωτοβουλίες στην «ουδέτερη» περίοδο του καλοκαιριού για ευνόητους λόγους. Εχουν ήδη προχωρήσει, όμως, και σε μετρήσεις της κοινής γνώμης ώστε να σταθμίσουν τις τυχόν αντιδράσεις.

  ** Σύμφωνα με τις αναλύσεις του επιτελείου που εξετάζει το θέμα, περίπου το 60% των πολιτών είναι σήμερα υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ. Επιπλέον, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι οι αντιδράσεις που θα συναντήσουν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα είναι μάλλον χλιαρές.

  Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 24/05/2008

 77. Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο

  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΪΣΤΡΟΥ*

  Ο «νόμος Γιαννάκου» και τα άλλα νομοθετήματα που επιβάλλουν την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και συνάντησαν την αντίδραση του συνόλου σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας, είχαν πολλαπλό στόχο:

  Α Να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη δημόσια δαπάνη για το πανεπιστήμιο, φτάνοντας σε επίπεδο στραγγαλισμού την υποχρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα η φοιτητική μέριμνα, η υποδομή, οι πανεπιστημιακές σημειώσεις, οι δαπάνες μετακίνησης εκλεκτόρων, οι δαπάνες συμμετοχής σε συνέδρια κ.λπ. να περιορίζονται σε βαθμό ασφυξίας.

  Β Αυτό θα έχει ως συνέπεια να ωθούνται τα πανεπιστήμια σε αναζήτηση ιδιωτικών πόρων προκειμένου να επιβιώσουν, πουλώντας υπηρεσίες και προϊόντα και εκποιώντας το κύρος τους με την αναζήτηση χορηγιών για έδρες με «επώνυμο».

  Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης προωθείται με τις ιδιωτικού χαρακτήρα συμβάσεις κάθε πανεπιστημίου με την κυβέρνηση, με τη στοχευμένη χρηματοδότηση ελάχιστων μεταπτυχιακών που επαγγέλλεται το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά και την επιβολή διδάκτρων σ’ αυτά.

  Γ Αλλος ένας στόχος προκειμένου να μειωθούν οι αντιστάσεις στο εσωτερικό του πανεπιστημίου είναι η μείωση της αυτοτέλειας και η επιβολή κρατικού ελέγχου σε έναν αυτοδιοικούμενο θεσμό, η ουσιαστική κατάργηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις σπουδές και την έρευνα και η επιβολή αυταρχικών μηχανισμών στη θέση της ακαδημαϊκής λειτουργίας και του δημοκρατικού ελέγχου.

  Δ Ο «νόμος Γιαννάκου» σε συνδυασμό με τον νόμο για τη «διασφάλιση ποιότητας» επιβάλλει το «επιχειρηματικά πανεπιστήμια» ως μοντέλο, με «τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα» και «συμβόλαια» που θέλει η κυβέρνηση να συνάπτουν μ’ αυτήν.

  Ε Τέλος, με το βλέμμα δήθεν στην αγορά εργασίας των αποφοίτων επιχειρείται, μέσω της εισαγωγής των πιστωτικών μονάδων και του συμπληρώματος διπλώματος, η διάλυση των πανεπιστημιακών σπουδών και η ακύρωση των συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, δίχως επιχειρήματα, χωρίς μελέτες στοιχεία και ποιοτικούς δείκτες!

  ΣΤ Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την αναδιάρθρωση του μαζικού δημόσιου πανεπιστημίου με τον νόμο για την έρευνα. Ο σχετικός νόμος βγάζει έξω από το πανεπιστήμιο την έρευνα και μετατρέπει τους πανεπιστημιακούς σε γυρολόγους και επαίτες χρηματοδότησης, από τον μηχανισμό αναδιανομής των πόρων για την έρευνα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις!

  Η χώρα μας θα περιπέσει σε ακόμη χειρότερη μοίρα ως προς τη χρηματοδότηση της έρευνας, ενώ η βασική έρευνα θα σβήσει. Τα δημιουργικά μυαλά θα πηγαίνουν στις μητροπόλεις που θα συσσωρεύουν πλούτο γνώσης και ερευνητικό δυναμικό.

  *Με όλα αυτά τα μέτρα οι πολιτικοί εκφραστές και «κράχτες» των ιδιωτικών συμφερόντων στη χώρα μας έχουν βαλθεί να μεταλλάξουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια, τις σπουδές σε εμπόρευμα και τους πανεπιστημιακούς σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους χωρίς ακαδημαϊκές ελευθερίες, με τάση μάλιστα να περιοριστεί η μονιμότητά τους και να επιβληθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας (όπως οι εποχικοί διδάσκοντες του Π.Δ. 407/80).

  *Ετσι πιστεύει ότι θα μπορέσει η κυβέρνηση να υποβαθμίσει ποιοτικά τα δημόσια δωρεάν πανεπιστήμια ώστε να «ανταγωνιστούν» επί «ίσοις όροις» με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και τις επιχειρήσεις που πουλάνε υπηρεσίες τρίχρονης κατάρτισης και κίβδηλα προσοντόχαρτα με περιτύλιγμα την ελπίδα για επαγγελματικά δικαιώματα. Οι ιδιοκτήτες και οι εκπρόσωποι κολεγιακών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ συνωστίζονται στους διαδρόμους κυβερνητικών επιτελείων και μίντια πιέζοντας να ολοκληρωθεί η θεσμική πρόβλεψη ίδρυσης ιδιωτικών «πανεπιστημίων» και η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, διαφημίζοντας την πραμάτεια τους και δυσφημίζοντας τα δημόσια ιδρύματα.

  *Τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση με προσεγμένες αρχικά και αμφίσημες δηλώσεις περί «μεταρρύθμισης» και με την κατάλληλη προπαγάνδα προσπάθησε να επιδείξει φιλελεύθερο πρόσωπο για να παραπλανήσει τους περσινούς της «αντιπάλους», αλλά δεν το κατάφερε. Το αποδεικνύουν τα εμπόδια που συνάντησε σε κάθε της βήμα, με εξαίρεση τις εκλογές του διδακτικού προσωπικού, όπου βέβαια αναμένονται αθρόες προσφυγές στο ΣτΕ, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση για την προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ. Ετσι, το Π.Δ. για τα συγγράμματα, ρύθμιση που μειώνει αντί να αυξάνει τη βιβλιογραφία και δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αναβάλλεται!

  Ο ψευδεπίγραφος πρότυπος γενικός κανονισμός που επιβάλλει τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση σε κάθε ακαδημαϊκή δραστηριότητα έχει ήδη απορριφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα, που υπερασπίζεται έναν κατ’ εξοχήν δημόσιο και ελεύθερο κοινωνικό χώρο.

  *Η πρόσφατη επιτάχυνση της επιθετικής πολιτικής, που μάλιστα συνοδεύτηκε από τις γνωστές ύβρεις και αλαζονικές συκοφαντίες εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, των λειτουργών και των φοιτητών του, ανέδειξε τον υπουργό Παιδείας τουλάχιστον ισότιμο, ως προς την έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων, με την προκάτοχό του και δόκιμο τελάλη της πραμάτειας των αδημονούντων «επενδυτικών κεφαλαίων».

  *Επίσης, το υπουργείο Παιδείας ξαφνικά απαιτεί εντός προθεσμίας την υποβολή 4ετών επιχειρησιακών σχεδίων (business plans) από τις διοικήσεις των ΑΕΙ προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης. Τα πανεπιστήμια εκβιάζονται φανερά όλα μαζί και υπογείως ατομικά, με πλήρη αδιαφάνεια, να υποκύψουν στο κράτος-αφέντη, προκειμένου να λάβουν ως αντίδωρο την αναγκαία χρηματοδότηση, υπογράφοντας υποτελείς προγραμματικές συμβάσεις σαν να είναι ιδιωτικές εταιρείες! Το υπουργείο, γνωρίζοντας το αδύνατον του εγχειρήματος, ζητιανεύει από τα ιδρύματα να δώσουν ό,τι πρόχειρο έχουν στο συρτάρι τους προκειμένου να σωθεί το γόητρο της κυβέρνησης και του υπουργού! Τέτοιος εξευτελισμός μόνο σε πραίτωρες ταιριάζει!

  *Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παραπλανά τον ελληνικό λαό και να προετοιμάζει «πελάτες» για τις ιδιωτικές εταιρείες.

  Το σύνταγμα απαγορεύει σε ιδιώτες να ιδρύουν ΑΕΙ. Τα ΚΕΣ πρέπει άμεσα να κλείσουν αλλά να κλείσουν και τα παράθυρα στους επίδοξους κερδοσκόπους «επενδυτές».

  *Η κυβερνητική πολιτική που εκποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια έχει απορριφθεί από την κοινωνία και το «κίνημα παιδείας», το οποίο κατάφερε να ανατρέψει ακόμη και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έδειχνε να διαμορφώνεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16.

  Ετσι χάλασαν τα σχέδια της κυβέρνησης, που ήθελε μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης να ανοίξει την πόρτα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στους πολυώνυμους επιχειρηματίες. Μένει να δούμε αν τα ανακλαστικά θα ξεσηκώσουν το κίνημα παιδείας τώρα που δεν μένει πλέον τίποτα όρθιο για να γκρεμίσει η επόμενη κυβέρνηση από το οικοδόμημα της ανώτατης εκπαίδευσης!

  * Ο Γ. ΜΑΪΣΤΡΟΣ είναι αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 25/05/2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 24/05/2008

 78. Πολιτική πυγμή για το θεαθήναι

  Του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΠΑΘΗ*

  Ενώ βρισκόμαστε στο τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς με τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες στα ΑΕΙ να διεξάγονται κανονικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ., διά του υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, δυναμιτίζει το ήρεμο κλίμα, με τις δηλώσεις του για το σοκ που χρειάζεται για να «συνέλθει» η ανώτατη εκπαίδευση.

  *Στο πνεύμα αυτό έρχεται να προστεθεί και η απειλή επιβολής κυρώσεων με τη στέρηση των αναγκαίων πιστώσεων, εάν τα ανώτατα ιδρύματα δεν προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή επίμαχων διατάξεων της ήδη πολυδιαφημισμένης εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης». Με δεδομένο, όμως, το γεγονός ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του νόμου 3549/07, των οποίων η εφαρμογή προβλεπόταν με την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, παρέμεναν ανενεργές και αυτό ουδόλως απασχολούσε το υπουργείο Παιδείας, ποιο είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της πολιτικής;

  *Πρόκειται, άραγε, για την εκπνοή μιας περιόδου ανοχής εκ μέρους του ΥΠΕΠΘ για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» ή για την επιβολή μιας πολιτικής πυγμής στον έλεγχο και την πειθάρχηση των «ανήσυχων» και «ταραχοποιών» στοιχείων που ενδημούν στο ελληνικό πανεπιστήμιο;

  *Καμιά από τις δύο αυτές εκδοχές, κατά την άποψή μου, δεν είναι η κατάλληλη για να εξηγήσει κανείς αυτή την πολιτική.

  Αυτό που κυρίως απασχολεί την κυβέρνηση τώρα είναι να δείξει αποφασιστικότητα και πολιτική ορμή στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της για τις ανάγκες της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Να αποδείξει, δηλαδή, στον ελληνικό λαό ότι είναι αποφασισμένη για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές.

  *Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση ήταν το βασικό επιχείρημα της μοναδικής μεταρρύθμισης που είχε ήδη ψηφιστεί. Ακολούθησε η ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, ως η δεύτερη μεγάλη τομή στην ελληνική κοινωνία, για την οποία τόσο οι εργαζόμενοι που αντιδρούν όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στοιχίζονται για να την ανατρέψουν στο στάδιο εφαρμογής της.

  *Αποτελεί, λοιπόν, σημαντικό γεγονός για την αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης η αποστολή ενός μηνύματος προς τον ελληνικό λαό, ότι όχι μόνο έχει την πολιτική βούληση να θεσμοθετεί, αλλά και να εφαρμόζει στην πράξη τις πολυπόθητες «μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη ο τόπος.

  *Η χρονική στιγμή ήταν κατάλληλη, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση όπως διεξάγεται σήμερα στη Βουλή δείχνει μια κυβέρνηση τραυματισμένη, αφού τα βασικά στοιχεία της αναθεώρησης, όπως το άρθρο 16, έχουν ακυρωθεί ως αποτέλεσμα των περσινών κινητοποιήσεων.

  *Από την άλλη πλευρά οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών σε τρία ιδρύματα θεωρεί ότι αποτελούν προνομιακό πεδίο για να αποδείξει την «αδιέξοδη» αντίδραση φοιτητών και πανεπιστημιακών στην εφαρμογή ενός αποδεκτού, έστω από ορισμένους, δημοκρατικού τρόπου εκλογής, κερδίζοντας την κοινή γνώμη, και οδηγούμενη έτσι σε μια τακτική επιτυχία στην υλοποίηση της πολιτικής της.

  *Αυτή είναι η πιο πιθανή ερμηνεία της πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, επειδή οι θεσμικές αλλαγές των τελευταίων ετών κανέναν δεν πείθουν, ούτε την ίδια την κυβέρνηση, ότι μπορούν να επιλύσουν τα χρόνια και δομικά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Επικεντρώνοντας, για παράδειγμα, την κριτική μας στις τρεις από τις βασικότερες θεσμικές ρυθμίσεις, όπως είναι ο 4ετής αναπτυξιακός προγραμματισμός, ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και η πολυδιαφημισμένη αξιολόγηση, πώς μπορεί να πεισθεί ένας καλοπροαίρετος παρατηρητής ότι εκφράζουν ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον του ΥΠΕΠΘ για την αναβάθμιση των ΑΕΙ με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που εισάγονται;

  *Στις οδηγίες για την κατάρτιση του 4ετούς αναπτυξιακού προγραμματισμού καμία μνεία δεν γίνεται ότι η υπάρχουσα χρηματοδότηση θα αποτελεί την αδιαπραγμάτευτη βάση για κάθε περαιτέρω αναπτυξιακό εγχείρημα.

  *Επιπλέον, η απαίτηση για την περιγραφή των περίφημων εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κοινωνικών στόχων των ΑΕΙ χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές και οριοθετημένο πλαίσιο, μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν. Με εκφρασμένη, μάλιστα, την τάση της κυβέρνησης να συρρικνώνει τον προϋπολογισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ποιος είναι αυτός που θα κρίνει με ρεαλισμό τις προτάσεις και την επιλεξιμότητά τους, ώστε να προβεί στην περίφημη προγραμματική συμφωνία μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ιδρυμάτων;

  *Η απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης, όπως προτείνεται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητος (ΑΔΙΠ), θα σημαίνει μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων για όλες τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, από πλήθος θεσμοθετημένων οργάνων.

  Υπολογίζεται ότι σε κάθε ίδρυμα, περισσότεροι από το 60% των υπηρετούντων πανεπιστημιακών είναι απαραίτητο να εργάζονται σε συνεχή βάση και σε βάρος των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων, για τη συλλογή στοιχείων και τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για την εικόνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ.

  Τα όποια αποτελέσματα της «αξιολόγησης» δεν θα χρησιμοποιηθούν για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά για να μοιραστούν τα κονδύλια.

  *Ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας αποτελεί την κατάργηση στην πράξη της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας και του ρόλου των ΑΕΙ. Περιλαμβάνει περιττές επαναλήψεις άρθρων των νόμων που ήδη εφαρμόζονται στα ΑΕΙ, θεσμοθετεί πληθώρα επιτροπών και πειθαρχικών οργάνων για μέλη ΔΕΠ και φοιτητές.

  Η απόπειρα εφαρμογής του κανονισμού αυτού θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό των πανεπιστημίων.

  *Για να πεισθούμε λοιπόν άπαντες, φοιτητές, πανεπιστημιακοί και πολίτες, ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πράγματι για την αναβάθμιση των ΑΕΙ, αλλού πρέπει να στρέψει την προσοχή της. Στην αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που υπηρετεί σήμερα στο πανεπιστήμιο.

  *Η ευρεία χρήση νέων τεχνολογιών, η εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, η καθημερινή άσκηση και εκπαίδευση σε μικρά ακροατήρια, είναι μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν. Στόχος όλων πρέπει να είναι η αναβάθμιση των σπουδών και η θωράκιση των ελληνικών πτυχίων από τις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά με τη βίαιη εισβολή των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικών ΑΕΙ, σαν να πρόκειται για τη λυδία λίθο κάθε απόπειρας εκσυγχρονισμού.

  * Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΠΑΘΗΣ είναι αντιπρύτανης του ΕΜΠ

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 25/05/2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 24/05/2008

 79. Μπραβο…το καλό το παιδι !!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 24/05/2008

 80. ΠΑΣΟΚ: «ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΧΤΙΖΕΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ»

  Στυλιανίδης: έσπειρε… τελεσίγραφα και θερίζει θύελλες

  Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

  Τη σκληρή γλώσσα της αντιπολίτευσης -με χαρακτηρισμούς που δεν ακούστηκαν ούτε κατά την περίοδο Μαριέττας- και τη δυσφορία της πανεπιστημιακής κοινότητας προκάλεσε το τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας στα ΑΕΙ για την εφαρμογή των νέων διατάξεων στο σύστημα διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=99198136,55515832,77515192,91316024,25544248

  Γεια στο στομα τους ..Κιας λενε οτι θελουν τα ολοφανερα πια Παπαγαλάκια των Καραμανλήδων

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/05/2008

 81. Μπενοβγαινουν οι Μπενοπουλοι :

  ΜΕ ΣΤΙΛ «ΚΑΒΑΛΙΕΡΕ» Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

  Κατάγγειλε παρανομία Αλογοσκούφη, άδειασε Βουρλούμη

  Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  Αν και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει Μπερλουσκόνι, ως άλλος καβαλιέρε προέβη σε πολιτική δήλωση εμμονής στις αγωγές και τις μηνύσεις που έχει υποβάλει κατά των Γ. Παπανδρέου και Αλ. Τσίπρα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναχτυπήσει οποτεδήποτε θεωρεί ότι προσβάλλεται με ατεκμηρίωτες κατηγορίες.
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=83840312,2218872,9969912,54184696,60641400,32186360,24163960

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/05/2008

 82. ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΎ ΛΥΠΗΡΟ ΠΟΥ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ ο Πρυτανις κ Μανθος …ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΆ

  δεν μπορω ομως παρα να πω οτι ανατριχιαζω οταν βλεπω το πως οι Δεξιες ΝουΔου φυλλαδες και οι Ακροδεξιες οπως καιτα ελεγχομενα απο την Δεξια καναλια παρουσιασαν τους Φοιτητες που νιαζονται και που δενν ειναι Κατιναριο τσοκαρα και Α και Ου και Δαπ Νου δουφουκου ..και που αντιδρουν στις απιστευτες και χοντροκομμενες Προβοκατσιες του Ακαι Ου και Δαπ Νου Δου Φου Κου ΥπουργουΠαιδειας που παει να παρακαμψει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ και ΓΙΑ να τα δωσει ολα στους ιδιοκτητες των Ελευθερων Πιασοκωλάδικων
  ως -οπως οι Χουντικές φυλλαδες τους τοτε Φοιτητες ,…Ως τραμπουκους

  Ποιοι; Οι Πολιτικοι Απογονοι των ΕΚΟΦΙΤΩΝ παρακαλώ
  ………………………………………
  Αιδώς …

  παπαγαλάκια(κρυφά και Ολοφάνερα ) του Καραμανλισμου Ντροπη σας !!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/05/2008

 83. Ιδού και οι Α και Ου και Δαπ Νου Δου Φου Κου
  Οι Πολιτικοι(και όχι μόνο) Απογονοι των ΕΚΟΦΙΤΩΝ παρακαλώ
  επί το έργον στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
  Τι έχουμε να πούμε για αυτά ?


  Αλήθεια αυτός ο δημοτικός (αν δεν κάνω λάθος) σύμβουλος τι σκατά γύρευε εκεί ?

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/05/2008

 84. κΑΛΆ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ Α ΚΑΙ ΟΥ ΚΑΙ ΔΑΠ ΝΟΥ ΔΟΥ ΦΟΥ ΚΟΥ
  ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΡΟΠΑΛΑ ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/05/2008

 85. Τελικά αυτό το χούϊ δεν κόβεται

  Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

  Γερμανοτσολιάδες, Γκοτζαμάνηδες, Καλαμποκάδες και τώρα οι Κατσαφάδοι μετά των εμμίσθων γοριλών του Στυλιανίδη…
  ΑΞΙΟΙ…ΑΞΙΟΙ..

  Σχόλιο από 40milakokkina | 29/05/2008

 86. Αχ Ευριπίδη αχ Ευριπιδακο (που λεγεκαι ο Σαββοπουλος..)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 29/05/2008

 87. Ευριπιδάκι μου, σε παρακαλώ, δώς μου ένα καταμαυρισμένο πλεκτό σκέπασμα λύχνου.

  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

  Τι ανάγκη το έχεις τέτοιο ψαθί;

  ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ

  Όχι ανάγκη. Όμως το θέλω.

  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

  Κολλιτσίδα μου έγινες. Φύγε.

  ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ

  Αχ να ευτυχίσεις, μακάρι, όπως η μάνα σου.

  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

  Φύγε τώρα. Πήρες.

  ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ

  Μια κούπα τουλάχιστο με σπασμένα τα χείλη.

  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

  Παρ’ την και χάσου. Δεν αντέχεσαι.

  ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ

  Αχ, μα το Δία ! Ξέρεις πόσο με λυπείς! Ευριπιδάκι μου καλό, τούτο μόνο. Ένα. Δώσε μου μια χυτρίτσα στουπωμένη με σφουγγάρι.

  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

  Βρε άνθρωπέ μου! Θα μου πάρεις όλες τις τραγωδίες σιγά σιγά. Πάρε τη χυτρίτσα και φύγε.

  ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ

  Φεύγω Ευριπιδάκι μου, αχ όμως, πως! Αν δεν έχω ένα ακόμα που χρειάζομαι χάθηκα αχ Ευριπιδάκι γλυκό μου δώς μου να πάρω ακόμα και τούτο και φεύγω Ευριπίδη μου δεν ξανάρχομαι άλλο. Βάλε στο ζεμπίλι μου λίγα λαχανόφυλλα.

  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

  Με κατάστρεψες! Αμάν! Όλες μου τις τραγωδίες τις κατάκλεψες.

  ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ

  Όχι ακόμα. Φεύγω όμως, φεύγω, βάρος έγινα. Δεν καταλαβαίνω πως με μισούν οι άρχοντες. Αχ ο δύστυχος αχ χάθηκα. Το κυριότερο ξέχασα. Ευριπιδάκι μου, γλύκα μου και καμάρι μου κακήν κακώς να πάθω αν σου ζητήσω και άλλο. Μόνο αυτό. Μόνο το ένα. Αυτό μόνο. Αυτό… Δώσε λίγες λαχανίδες, κληρονομιά της μάνας σου.

  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

  Με βρίζει ο ξεδιάντροπος! Κλείσ’ του την πόρτα.

  (Του κλείνουν την πόρτα, ο Δικαιόπολης φεύγει αργά, κοντοστέκεται δίβουλος)

  ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ

  Αχ ψυχή μου ! Χωρίς λαχανίδες τώρα θα παζαρέψεις τη ζωή σου. Ξέρεις τι αγώνα έχεις να κάνεις – αφού για Σπαρτιάτες θα πεις στους εχθρούς τους… Έλα ψυχή μου. Τράβα ντουγρού. Πάλι διστάζεις. Δεν κατάπιες ψυχή μου Ευριπίδη ολόκληρο; Έτσι μπράβο! Πήγαινε. Πήγαινε καρδιά μου. Τράβα και βάλε το κεφάλι στον τάκο. Και πες ό,τι έχεις. Τόλμα. Εμπρός, ατρόμητη. Μπράβο!

  (Ο Δικαιόπολης πλησιάζει προς το Χορό)

  ΧΟΡΟΣ

  Τι θα κάνεις; Τι θα πεις; Σίδερο είσαι, άφοβος, βάζεις το λαιμό σου στο μαχαίρι μονάχος ! Ένας και θα πείς τα ενάντια σε όλους; Άντρας είσαι. Δεν φοβάσαι. Έλα άντε αφού το θέλεις, μίλησε και πες.
  ……
  http://www.geocities.com/athens_5th_century/AHARNIS.htm

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 29/05/2008

 88. Δελτίο Τύπου της ΚΟΕ για τα σημερινά επεισόδια σε Πανεπιστήμιο Πειραιά και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, 28/05/2008

  Ποιος «περιφρουρεί» την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο;

  Στις προγραμματισμένες, για τις 28/05, πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά φάνηκε ποιοι είναι με τη δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο και ποιοι με τις «δυναμικές μειοψηφίες». Μέλη της ΟΝΝΕΔ, μαζί με φουσκωτούς μπράβους της νύχτας του Πειραιά και υπό την καθοδήγηση γνωστού ακροδεξιού κυβερνητικού στελέχους και νομαρχιακού συμβούλου Πειραιά (αυτοί δεν είναι εξωπανεπιστημιακά στοιχεία;), είχαν καταλάβει το χώρο του ΠΑ.ΠΕΙ. Προκαλούσαν από νωρίς το πρωί δεκάδες μέλη του παναθηναϊκού συντονιστικού φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του πανεπιστημίου, ενάντια στις εκλογές του νέου νόμου πλαίσιο. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο, σα νέα ΜΑΤ, να επιτεθούν με καδρόνια και «σπρέι πιπεριού» ενάντια σε όσους παρευρίσκονταν στη διαμαρτυρία!!!

  Σε παρέμβαση που έγινε στον Πρύτανη κ. Καρβούνη από μέλη της ΚΟΕ – συνδικαλιστές της Αριστερής Ενότητας, όπου τονίστηκε ότι δεν μπορεί να καλύπτει τις υποτιθέμενες «δημοκρατικές εκλογές» που γίνονται υπό καθεστώς προκλήσεων, τρομοκρατίας και κατάργησης του ασύλου από εξωπανεπιστημιακούς και παρακρατικούς και ότι η διαδικασία πρέπει να σταματήσει άμεσα, η απάντηση ήταν η απάθεια… Χαρακτηριστικά ο κος πρύτανης δήλωσε ότι δεν θα καταγγείλει τώρα τους ακροδεξιούς μπράβους, περιμένει να έρθει και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και μετά να τους καταγγείλει όλους μαζί. Σε εντεινόμενη πίεση της ΚΟΕ προς τον πρύτανη ώστε να αποχωρήσουν οι μπράβοι της νύχτας από το ΠΑΠΕΙ, απάντησε χαρακτηριστικά «χέστηκα για τις εκλογές».
  …………………………………………..
  …………………………………………..

  Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για ότι συμβαίνει αυτές τις μέρες στα πανεπιστήμια. Στρατεύει τους νέους «Καλαμπόκες» και επιδιώκει νέους «Τεμπονέρες». Γνωρίζει τον τρόπο, όπως γνώριζε και τότε.
  ……………………………………..

  Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του ΠΑ.ΠΕΙ. και του ΤΕΙ-Θ που συναινεί στην καταπάτηση του ασύλου, που καλύπτει τους παρακρατικούς της ΟΝΝΕΔ! Τα καλέσματα των διοικήσεων για «περιφρούρηση» των εκλογών οπλίζουν τα χέρια των παρακρατικών και της ΟΝΝΕΔ με παραλυτικά σπρέι και καδρόνια! Να απολογηθούν!

  Στις κυβερνητικές εκκλήσεις για περιφρούρηση της εφαρμογής του νόμου η αριστερά δεν μπορεί να βρίσκεται σε αμηχανία, πολύ περισσότερο συνιστά πρόκληση να καλεί σε «διασφάλιση των πρυτανικών εκλογών». Το τι σημαίνει κάτι τέτοιο το δείχνει η ΟΝΝΕΔ. Χρειάζεται ενωτική, μαχητική, μαζική απάντηση!

  http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1977&Itemid=33

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/05/2008

 89. Δεν μπορω παρά να χειροκροτησω ΟΛΟΨΥΧΑ την αποφασιστική παρεμβαση του πολύ πολύ Αγαπητου συντροφου ( ΜΕ ΨΥΧΉ) ΠΑΠΟΥΛΗ :

  http://panosz.wordpress.com/2008/05/29/bullshit/#comment-38636

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/05/2008

 90. Τωρα

  το πρωτο βραβειο πολιτικής και οχι μονο π αθλιοτητας ξεφτιλας και χυδαιοτητας

  Μετα τους ολοφανερους τραμπουκισμους και αθλιοτητες της ΔΕΞΙΑς παραταξης και των Μπραβων της

  Και της Ξεσαλωμενης προβοκατσιας του κ Ευριπίδη

  οτι και να λενε τα Κρυφα Παπαγαλάκια της Καραδεξιας
  ειναι

  Ολοφανερο το ποιος το περνει ….!!!

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/05/2008

 91. Ο παρακολουθήσας του Παρακολουθησαντος …

  Ρε παιδια

  αυτό τι ειναι παλι;
  Καλά εχουν ξεσαλωσει τελειως;

  καλά ρε; ΤΡΕΙς ΚΙ ΕΞΉΝΤΑ ΠΕΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑς ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΟΥΝΕ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ;

  ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

  Οταν δεν έχει διαδήλωση, παρακολουθούν… αστυνομικούς

  Αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη για παρακολούθηση εργαζόμενων αστυνομικών από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας έκανε ο Δημ. Ντούμας, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής!

  Στη σχετική καταγγελία αναφέρονται τα ακόλουθα:

  «Ως Ενωση δεχθήκαμε κατά καιρούς οχλήσεις από συναδέλφους-μέλη μας ότι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους σε διάφορα σημεία της Αττικής, τους παρακολουθούσαν μέσω των καμερών διαχειρίσεως της κυκλοφορίας.

  Ενδεικτικά, κατωτέρω, αναφέρομαι σε τέσσερις περιπτώσεις.

  * Αστυνομικός που εκτελούσε υπηρεσία ρυθμιστή κυκλοφορίας στον Κηφισό, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 100 ευρώ διότι απομακρύνθηκε από το μέσον της διασταυρώσεως προκειμένου να καπνίσει τσιγάρο. Η διαπίστωση του «πειθαρχικού παραπτώματος» έγινε μέσω κάμερας.

  * Αστυνομικός που εκτελούσε υπηρεσία στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφήρεσε για λίγο, λόγω ζέστης, το πηλήκιό του, με αποτέλεσμα να δεχτεί άμεσα παρατηρήσεις.

  * Αστυνομικός που εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στην οδό Ηρώδου Αττικού δέχθηκε παρατηρήσεις διότι έπινε καφέ, τον οποίο επιμελώς είχε αποκρύψει ώστε να μην είναι ορατός (!) από διερχόμενους πολίτες, με συνέπεια και αυτός να δεχθεί παρατηρήσεις.

  * Αστυνομικός της Αμέσου Δράσεως / Ομάδα Ζ στο τέρμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας παρατηρήθηκε διότι επί της δίκυκλης υπηρεσιακής μοτοσικλέτας είχε εναποθέσει πλαστικό ποτήρι με καφέ».

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 29/05/2008

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/05/2008

 92. ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΥΝΔΕΕΙ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

  Ψηφίζει κυβέρνηση στη Βουλή, την καταψηφίζει στο Ιντερνετ…

  Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

  Νέα πυρά Τατούλη κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των ομολόγων αυτή τη φορά. Καταψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή μέσα στη Βουλή, έξω, όμως, πέταξε τις γνωστές του βόμβες.

  «Ελλείψει χρόνου» ο Π. Τατούλης τα ‘ψαλε στην κυβέρνηση διαδικτυακώς…
  Σε ομιλία που έγραψε, αλλά δεν την εκφώνησε «ελλείψει χρόνου…», όπως γράφει (η αλήθεια είναι ότι παραιτήθηκε της 15λεπτης ομιλίας του…), ήταν καταπέλτης. Την ανέβασε στην ιστοσελίδα του, με τίτλο «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;», για να γίνει δημόσιος διάλογος και προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης.

  Αντίδραση, όμως, δεν υπήρξε. «Καταψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, οπότε τα όσα λέει είναι ήσσονος σημασίας», είπε χαρακτηριστικά ανώτερη κομματική πηγή στην «Ε». Ούτε που τους πέρασε η σκέψη για τη διαγραφή του. Οσο η ψήφος Τατούλη δεν αποτελεί απειλή για την κυβέρνηση, που στηρίζεται στην ισχνή πλειοψηφία των 151 εδρών (με τον Κουκοδήμο 152) ο πρώην υφυπουργός θα απολαμβάνει το προνόμιο της ασυλίας. Ο Π. Τατούλης συνέδεσε το σκάνδαλο των ομολόγων με μαύρο χρήμα.

  Αποδόμησε το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα ομόλογα έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. «Αισθανόμαστε ωστόσο ασφαλείς;», αναρωτήθηκε. «Μάλλον όχι. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βάλλει κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατά του εισαγγελέα Εφετών για παρεμπόδιση του έργου της αρχής, με αποτέλεσμα να μην περιληφθεί στη δικογραφία το πόρισμά της για τα ομόλογα των Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αγνοείται η τύχη του πορίσματος για το ταμείο των δημοσιογράφων».

  Ζήτησε «την αποπομπή όσων σκιαγραφούνται, έστω και αμυδρά, στα πορίσματα». «Δεν μπορούμε με βιασύνη να επιχειρούμε να κλείνουμε τα ζητήματα αυτά, για να εξυπηρετούμε μικροκομματικά μας οφέλη. Και αυτό θα είναι μήνυμα μη ανοχής με ουσία και περιεχόμενο».

  Υποστήριξε ότι η μάχη κατά της διαπλοκής αποδείχθηκε γράμμα κενό. «Με αυτήν τη σημαία κερδίσαμε την εκλογική αναμέτρηση προ μιας τετραετίας», τόνισε. «Με τη σημαία της ηθικής. Δυστυχώς, όμως, ο καλός καγαθός γίγαντας αποδείχθηκε ότι διαθέτει πήλινα ποδάρια. Τα φαινόμενα διαφθοράς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση».

  korai@enet.gr

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 29/05/2008

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/05/2008

 93. κΑΙ ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΜΩΡΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ

  ( ΓΙΑ ΣΑς ΤΟ ΛΕΩ ΠΟΥ ΣΑς ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΌΝΟς ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ Ο κ Ευριπίδης
  αΝ ΑΥΤΟς ΕΔΏ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΎ ΠΟΛΎ ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΣ ΕΙς ΒΑΡΟΣ ΟΣΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
  Δινοντασ σκληρες εξετασεις

  και που δεντα εστειλε ο μπαπμακας στα Κολωγια ουτε μπορει να τους κανει Γιατρους σαν την Ντασα εστα ευκολα

  Αν αυτός δεν ειναι φτηνιαρης εκβιασμός τοτε τι ειναι ;

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

  ΠΑΙΔΕΙΑΣ συγγΡΑΜΜΑΤΑ

  Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

  Χωρίς βιβλία κινδυνεύουν να μείνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι φοιτητές, αφού το υπουργείο Παιδείας αποστέλλει στα ΑΕΙ, που δηλώνουν αδυναμία εφαρμογής του νέου νόμου για τα συγγράμματα, τελεσίγραφο απορρίπτοντας το αίτημα για την παράταση ενός χρόνου που ζητούν.

  Η απάντηση του ΥΠΕΠΘ στο αίτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών για αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που καθορίζουν τον νέο τρόπο διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και συγκεκριμένα του Π.Δ. 226/2007 και η οποία απεστάλη στις 13 Μαΐου, ήταν:

  «… Σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ δεν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημά σας για αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που καθορίζουν τον νέο τρόπο διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και συγκεκριμένα του Π.Δ. 226/2007 «Περί καθορισμού του τρόπου δωρεάν προμήθειας και επιλογής συγγραμμάτων από τους φοιτητές ή σπουδαστές των ΑΕΙ»».

  «Σε περίπτωση μη εφαρμογής των διατάξεων του προαναφερομένου Π.Δ., το ΥΠΕΠΘ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην προβεί στην κοστολόγηση των συγγραμμάτων που θα προταθούν με το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, με συνέπεια τη μη διανομή τους στους φοιτητές και τη μη αποζημίωση των εκδοτών».

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=27.05.2008,id=15559544,37504632,65510136,43298808,21360888,26096728

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/05/2008

 94. απεστάλη στις 13 Μαΐου, ήταν:

  «… Σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ δεν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημά σας για αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που καθορίζουν τον νέο τρόπο διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και συγκεκριμένα του Π.Δ. 226/2007 “Περί καθορισμού του τρόπου δωρεάν προμήθειας και επιλογής συγγραμμάτων από τους φοιτητές ή σπουδαστές των ΑΕΙ”».

  «Σε περίπτωση μη εφαρμογής των διατάξεων του προαναφερομένου Π.Δ., το ΥΠΕΠΘ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην προβεί στην κοστολόγηση των συγγραμμάτων που θα προταθούν με το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, με συνέπεια τη μη διανομή τους στους φοιτητές και τη μη αποζημίωση των εκδοτών».

  οχι μονο δεν μενει κανεις που δεν πιστευει για τις καλές ..προθεσεις της Δεξιας
  για τα Πανεπιστημια
  Αλλά μαλλον δεν εχει μεινει και κανεις που δεν καταλαβαινει οτι βρισκομαστε μπροστα σε μια Καλοστημενη
  Προβοκατσια

  (Εκτος βεβαια απο εκεινους που κανουν οτι δεν ..Καταλαβαινουν και τους οποιους Καταλαβαμε πια και πολύ καλά μαλιστα )( απο τον καιρό της Λασπης ).

  Και η δεξια κανει αυτή την προβοκατορικη επιθεση ..
  Και για να διαλυθει οτι εχει απομεινει απο την Δημοσια παιδεια
  και
  Να περασει απο την πίσω πορτα ο εξευτελισμός του Συνταγματος και του Α 16 απο αυτους που (ταχα )το Υπηρετουν …( εδώ αντεδρασε σ’ αυτό η ιδια η Μαριετα )

  – Και να λειτουργήσει ο συνεπικουρουμενος απο τα ΜΜΕ και τα Παπαγαλάκια της Δεξιας λανθανων αλλά και ολο και πιο φανερος κοινωνικός Αυτοματισμός με δηλώσεις Αγανακτισμενων πολιτων και ολες τις γνωστες ξεσκολισμενες μεθοδους των Εκοφιτων ηδη απο την εποχή του 60..

  Και δυστυχώς το φοιτητικό κινημα βρεθηκε ανετοιμο και απροετοιμαστο σε αυτήν την Προβοκατορική επιθεση και αντεδρασε Σπασμωδικά και προφανως λαθεμένα

  πεφτοντας στην παγιδα των Νεο Εκοφιτων …..

  Και τα παπαγαλάκια βρηκαν την ευκαιρια για τη Λασπη ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/05/2008

 95. Να Ιδρυσει παραυτα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ Ο Κ πΠΑΓΕΩΡΓΌΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ

  ( ΤΖΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ ..ΟΥΤΕ 25 εκατομμυρια Ευρώπουλα )

  Πανεπιστήμια του δημο-τικού

  Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ

  Η κυβέρνηση ψάχνει για δημάρχους που θα ιδρύσουν ΑΕΙ νέου τύπου
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=67427464

  Σχόλιο από To Κοράκι | 01/06/2008

 96. Ναυαγούν τα πανεπιστήμια Χριστόδουλου

  Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

  Τα σχέδια μετατροπής των εκκλησιαστικών σχολών σε ΑΕΙ αναιρούνται λόγω …έλλειψης σπουδαστών

  Το ερώτημα εάν η Εκκλησία της Ελλάδος είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει πανεπιστήμια, έχει ήδη απαντηθεί. Τα περίφημα «πανεπιστήμια του Χριστόδουλου», δηλαδή οι εκκλησιαστικές ακαδημίες που αναβαθμίστηκαν και εντάχθηκαν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων οδεύουν σταθερά προς το τέλος τους.
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=61634312

  Σχόλιο από To Κοράκι | 01/06/2008

 97. Μια προταση προς τους ΝΟΥΔΕΣ

  ΠΑΙΔΙΑ .. Γιατί Μονο Δημοτικά Πανεπιστημια

  Γιατί οχι και …………….ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ;
  Δεν Θελετε να διείτε τον ΨΩΜΙΑΔΗ πρυτανη!!!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/06/2008

 98. Αυτό να δώ και δεν θέλω τίποτε άλλο απ’την ζωή μου

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/06/2008

 99. […] των Ποντίων Σήμερα δε θα ασχοληθούμε με την Pontos Visa Βίζα, ούτε με τους Πόντιους επίδοξους προστάτες, αλλά […]

  Πίνγκμπακ από -Η (ιδεολογική) εκμετάλλευση των Ποντίων « Πόντος και Αριστερά | 12/06/2008

 100. από ιστοσελίδα ποντοσ βυ..ζα-))
  10/4/2008
  Χορηγία 3,000.00 Ευρώ στον Ορφέα Ελευθερούπολης
  Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Εντάμαν Ε.Π.Ε θέλοντας να στηρίξει τον Αθλητικό Σύλλογο «Ορφέα Ελευθερούπολης», δώρισε σε αυτόν το ποσό των 3,000.00 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της ομάδας.

  [ Περισσότερα ]

  7/1/2008
  Χορηγία 10,000 Ευρώ στην Εύξεινο λεσχη Αθηνών
  Η Εντάμαν Ε.Π.Ε, ευαισθητοποιημένη από τις προσπάθειες της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών για την αποπεράτωση του σπιτιού του Πόντου στο κέντρο της Αθήνας, στηρίξε το σύλλογο στο σημαντικό για τον πολιτισμό μας εγχείρημα του δωρίζοντας του το ποσό των 10,000 Ευρώ.

  [ Περισσότερα ]

  3/1/2008
  Ημερολόγιο-Λεύκωμα «Θράκη-Ποντος-Μικρά Ασία»
  Η Εντάμαν Ε.Π.Ε. δημιούργησε το ημερολόγιο-λεύκωμα «Θράκη-Πόντος-Μικρά Ασία 2008». Το ημερολόγιο έχει ήδη διατεθεί σε σημαντικές προσωπικότητες του ποντιακού χώρου καθώς επίσης και σε κατόχους και φίλους της Pontos Visa.

  [ Περισσότερα ]

  31/12/2007
  Δωρεά στον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πόντος Χορτοκοπίου

  Η Εντάμαν Ε.Π.Ε, πιστή στις υποσχέσεις για την ποντιακή αλληλεγγύη, δώρισε 500 ημερολόγια τοίχου, με είκονες από τις αλησμόνητες πατρίδες μας, συνοδευόμενα από ένα μουσικό cd με Ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια, στον Π.Α.Σ «Πόντο Χορτοκοπίου» της Ελευθερούπολης Καβάλας. Η οικονομική ενίσχυση του «Πόντου Χορτοκοπίου» ήταν σημαντική καθώς τα έσοδα απο την πώληση των ημερολογίων στα μέλη και τους φίλους του προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του συλλογου.

  [ Περισσότερα ]

  21/12/2007
  Η Εντάμαν Ε.Π.Ε. και τα Ποντιακά μέσα ενημέρωσης
  Η Εντάμαν Ε.Π.Ε θέλοντας να ενισχύσει με κάθε τρόπο τα ποντιακά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησε συνεργασία με τις εφημερίδες «Εύξεινος Πόντος» και «Πόντος» της Θεσσαλονίκης. Είναι μεγάλη μας τιμή να γινόμαστε συνδρομητές και να διαφημιζόμαστε σε εφημερίδες, οι οποίες απευθύνονται στους συμπατριώτες μας και μας ενημερώνουν για όλα τα θέματα που αφορούν τις ρίζες μας.

  [ Περισσότερα ]

  28/10/2007
  Άμεση και γρήγορη ανάληψη δανείων με την διαμεσολάβηση της Εντάμαν Ε.Π.Ε.
  Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως από σήμερα η Εντάμαν Ε.Π.Ε., η εταιρεία που ιδρύθηκε για να ενισχύσει την αλληλεγγύη των απανταχού Ποντίων…

  [ Περισσότερα ]

  Σχόλιο από ματαιοδοξη | 20/06/2008

 101. […] μας, με τους ποκιλώνυμους ”προστάτες“, τις “Πόντος Βίζες“ και τις Παναγίες […]

  Πίνγκμπακ από -Οι πιγκουίνοι, η Αφροδίτη και οι ….Πόντιοι « Πόντος και Αριστερά | 22/06/2008

 102. […] -Pontos Visa : Η εκμετάλλευση […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 103. Πάμε για άλλα…

  Διαβάζει κανείς στο καλαίσθητο site της ΕΝΤΑΜΑΝ ΕΠΕ:
  «Στόχος της εταιρείας είναι να καταγράψει το ποντιακό στοιχείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να ενισχύσει ηθικά και οικονομικά τους ποντιακούς συλλόγους και σωματεία».

  Ας αφαιρέσουμε το περιτύλιγμα του marketing…

  Διαβάζοντας πάλι τους σκοπούς της εταιρείας, όπως περιγράφονται στο καταστατικό και τις τροποποήσεις του, διαπιστώνω τα ακόλουθα:

  1.Προώθηση και μεσολάβηση σε πώλησηκάθε είδους τραπεζικών προϊόντων καθώς και στην παροχή κάθε είδους τραπεζικών υπηρεσιών, ενδεικτικά αναφερομένων πιστωτικών-εκπτωτικών καρτών τις οποίες έχει κατοχυρώσει στο όνομα της εταιρείας ή σε όνομα τρίτων.

  2.Η με οποιονδήποτε τρόπο συνεργασία ή και συμμετοχή με άλλες εταιρείες οποιασδήποτε μορφής που υφίστανται ή που θα συσταθούν και οι οποίες επιδιώκουν τον ίδιο ή παρεμφερείς σκοπούς.

  3.Η ίδρυση με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εταιρειών ή κοινοπραξιών με τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

  4.Η αντιπροσώπευση ξένων ή ελληνικών εταιρειών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και γενικά η διενέργεια οποιασδήποτε εμπορικής ή μη δραστηριότητας που έχει σχέση με τους σκοπούς της εταιρείας.

  5.Η διαμεσολάβηση στην ιδιωτική ασφάλιση, ήτοι να λειτουργεί ως ασφαλιστικός σύμβουλος.

  6.Η μεσιτεία πώλησης ακινήτων και σκαφών αναψυχής

  Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν τα σημεία 1-6 με την προμετωπίδα του καταστήματος, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.

  Αλλά νισάφι πια με την καπήλευση των συμβόλων, των συναισθημάτων, των αξιών, στο βωμό του κέρδους.
  Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την προώθηση των όποιων προϊόντων ή υπηρεσιών
  .

  Αναφορικά με την εταιρική σύνθεση της εταιρείας ας ακολουθήσουμε τις διαδρομές…

  Αύγουστος 2006
  Συστήνεται η εταιρεία με εταίρους τους
  α)AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος)
  β)Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ)
  γ)Δ.Π. (άνδρας, συνταξιούχος)
  δ)Ε.Π. (γυναίκα, ιδ. υπάλληλος)
  ε)Θ.Κ. (γυναίκα, επιχειρηματίας)

  Μάρτιος 2007
  Οι Δ.Π. (άνδρας, συνταξιούχος) και Θ.Κ. (γυναίκα, επιχειρηματίας)μεταβιβάζουν τα μερίδια τους και έτσι στην εταιρεία απομένουν εταίροι οι:
  α)AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος)
  β)Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ)
  γ)Ε.Π. (γυναίκα, ιδ. υπάλληλος)

  Σεπτέμβριος 2007
  Η Ε.Π. (γυναίκα, ιδ. υπάλληλος) μεταβιβάζει τα μερίδια της και έτσι στην εταιρεία απομένουν:
  α)AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος)
  β)Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ)
  Παραμένει όμως διαχειρίστρια…

  Οκτώβριος 2007
  Εισέρχεται στην εταιρεία η Α.Α. (γυναίκα, ιδιώτης) και αναλαμβάνει διαχειρίστρια. Έτσι εταίροι είναι οι κάτωθι:
  α)AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος)
  β)Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ)
  γ)Α.Α. (γυναίκα, ιδιώτης)

  Απρίλιος 2008
  Οι AS Pontos Finance Ltd (Κύπρος) και Daystar Management Coorp (Νήσοι Μάρσαλ) μεταβιβάζουν τα μερίδια τους στους:
  α)Α.Α. (γυναίκα, ιδιώτης)
  β)ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Κτηματική Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων.
  που είναι και οι τωρινοί εταίροι της ΕΝΤΑΜΑΝ ΕΠΕ

  Πολλές αλλαγές και διαδρομές σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με εξωχώριες εταιρείες που έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους (Κύπρος και Νήσοι Μάρσαλ). Χωρίς να είναι νομικά παράνομη οποιαδήποτε διαδικασία, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ας τιμήσουμε τα ημέτερα εθνικά φορολογικά χρώματα…

  Εκτός και αν ασπαζόμαστε τη φιλοσοφία «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

  Επίσης ένα μεγάλο μπράβο και… τα συγχαρητήρια μου στους ημέτερους blogger, που κατέχουν και διοικητικές θέσεις στα όργανα της ΠΟΕ, και μας διαφημίζουν και μας ενημερώνουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και προϊόντα…

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/10/2009

 104. «Επίσης ένα μεγάλο μπράβο και… τα συγχαρητήρια μου στους ημέτερους blogger, που κατέχουν και διοικητικές θέσεις στα όργανα της ΠΟΕ, και μας διαφημίζουν και μας ενημερώνουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και προϊόντα…»

  Τι αλήθεια εννοείς; Δεν το πολυκατάλαβα!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/10/2009

 105. Αναφέρομαι στο σημερινό ενημερωτικό email – αφιέρωμα του E-pontos με τίτλο «Για Τεμέτερον τον Πολιτισμό, Τεμέτερον η Κάρτα».
  Το συγκεκριμένο site είναι γνωστό ποιοι το διαχειρίζονται και τι θεσμικό ρόλο έχουν στα πράγματα.

  Πρόκειται για ένα εκτενέστατο άρθρο- αφιέρωμα, που ούτε τράπεζα να ήταν… Προϊόντα, υπηρεσίες, εκπτώσεις, επιτόκια

  Και για να προλάβω την επιχειρηματολογία περί αναδημοσίευσης άρθρων, δελτίων τύπου, κλπ που αποστέλλονται και έχουν τη «δημοσιογραφική» υποχρέωση να δημοσιεύσουν… υπενθυμίζω οτι:
  – δεν πρόκειται για σύλλογο, σωματείο αλλά για ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
  – οι όποιες αναφορές στον Πόντο γίνονται για λόγους MARKETING.

  Δεν υπάρχει ουδεμία υποχρέωση διαφήμισης, εκτός και αν το e-pontos λειτουργεί ως διαφημιστική εταιρεία, οπότε καλό θα είναι να μας το κοινοποιήσει.

  Γιατί η αίσθηση ήταν ότι πρόκειται για ένα ενημερωτικό site για θέματα ποντιακού πολιτισμού. Εκτός και αν βγάλαμε τον πολιτισμό μας στη Visa

  Καλό θα είναι να προστατεύονται από τέτοια ατοπήματα, ειδικά όσοι κατέχουν θεσμικές θέσεις.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/10/2009

 106. Εγώ απορώ πως οι Πόντιοι που δείχνουν παραέξω τόσο αποφασισμένοι και δυνατοί, ανέχονται τέτοια εκμετάλλευση. Μήπως η εικόνα που δίνουν είναι πλαστή και στην πραγματικότητα ισχύει το «από έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα»;

  Σκεφτείτε αυτό που γράφει παραπάνω ο Θείος Ισίδωρος: «Σήμερα σας βγάζουν κάρτα, αύριο θα σας βγάζουν κόκκινη κάρτα»

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 22/10/2009

 107. Δήλωση αυτοκριτικής:

  Δηλωνω δημοσίως οτι υπήρξα αφελής θιασώτης, οσον αφορα αυτην την κάρτα.
  Ευπιστος, θελωντας να βλεπω πράξεις υψηλού ηθικου περιεχομένου πίσω απο συνοικιακές λαμογιές, ανέχθηκα τίς οφ-σόρ λοβιτούρες, κάποιου εμποράκου, πού ούτε καν τόν ξέρω, νομίζοντας ότι πρόκειται για φορολογική άμυνα μιας στα σπάργανα ευρισκόμενης ποντιακής προσπάθειας.
  Η γυναίκα τού καίσαρα, πρέπει να φαίνεται τίμια, πολύ περισσότερο αν πραγματικά είναι.
  Η πεισματικη προσκόληση στα οφσόρ, θυμίζει συμπεριφορες και ηθική Βουλγαράκη και με κανει να ανατριχιάζω.
  Κατεβαίνω στην κεντρικη πλατεία, και σας καλώ να με φτύσετε γι αυτό.
  vripol

  Σχόλιο από vripol | 22/10/2009

 108. Τό θεμα αυτης της καρτας να μπει σε ψηφοφορία στο κοινό των Ποντιων.
  Εκεί να μπουν σε ψηφοφορία και οι προϋποθεσεις τετοιων πρωτοβουλιών

  Σχόλιο από vripol | 22/10/2009

 109. Προτείνω να συστήσουμε μια PontosBank!!!

  Για να χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε ιδιώτες – πατριώτες, με την εγγύηση της ρωσικής Δούμας, για την ανάπτυξη του real estate πλησίον της Μονής Παναγίας Σουμελά.
  Για αυτό το σκοπό της οικιστικής ανάπτυξης του όρους Μελά θα ιδρυθεί η Soumela Development Ltd με έδρα τα Πριγκηπονήσια.

  Σκοπός της εταιρείας θα είναι η ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών κατοικιών στο όρος Μελά προκειμένου να διατεθούν σε αφιχθέντες με liar jet επισκέπτες και τουρίστες που επισκέπτονται προσκηνυματικά τη Μονή.

  Επίσης θα ιδρυθεί και εταιρεία ενοικίασης ηχητικού εξοπλισμού, προκειμένου να μην ξελαρυγγιάζονται οι επισκέπτες αναφωνόντας τροπάρια και ύμνους… και ξεσηκώνουν έτσι τους ιθαγενείς.

  PontosBank
  Η τράπεζα της καρδιάς σου

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/10/2009

 110. vripol
  για το σχ. 107 σου βγάζω το καπέλο….

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 22/10/2009

 111. Κόκκινε Οκτώβρη

  Καλομελέτα κι έρχεται…
  Δε με λες…για τις επιχειρηματικές ιδέες-σχέδια υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα ?

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/10/2009

 112. Πέρα λοιπόν από τη χιουμοριστική ή/και ειρωνική προσέγγιση του καθενός η ουσία είναι μία.

  1) Μια εταιρεία διαμεσολάβησης τραπεζικών προϊόντων έβγαλε μια κάρτα με τον τίτλο Pontos Visa. Εκμεταλλευόμενη το συμβολισμό Pontos. Από επιχειρηματικής απόψεως, ευφυές το εγχείρημα, τα αποτελέσματα θα κρίνουν και το πόσο αποδοτικό ήταν.

  2) Το ποιές είναι οι εξωτικές εταιρείες – μέτοχοι, από που προέρχονται τα κεφάλαια, ποιοί πραγματικά διοικούν δεν θα το μάθουμε ποτέ και δεν χρειάζεται κιόλας. Αν κάποιος πρέπει να έχει υποψίες και θέλει να διερευνήσει κάτι, αυτό είναι το δημόσιο.

  3) Η αμοιβή της εταιρείας είναι η προμήθεια που θα παίρνει από τη συνεργαζόμενη τράπεζα, για κάθε δάνειο, κάρτα, άλλο τραπεζικό προϊόν που πωλεί στους πελάτες.

  4)Επομένως, αν κάποιοι γίνονται ηθελημένα ή αθέλητα γίνονται διαφημιστές αυτών των προϊόντων προκειμένου να πουλήσει η ΕΝΤΑΜΑΝ και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της… ας απευθυνθούν στην αγορά και όχι συστημένα σε συλλόγους.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/10/2009

 113. Νομίζω πως όχι κ. Mumul…

  Πάντως ας κινήσουμε τη διαδικασία να κατοχυρώσουμε το όνομα. Δεν ξέρεις ποτέ…

  Επομένως πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα στην υλοποίηση της ιδέας!!!

  Εξάλλου λαμβάνω ορισμένες φορές spam emails από διάφορες εξωτικές εταιρείες και πρόσωπα από όλο τον κόσμο που αναζητούν διαύλους να ξεπλένουν χρήμα.
  Οπότε θα βρούμε και σχετικά εύκολα το αναγκαίο κεφάλαιο.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/10/2009

 114. Φίλε μου Κόκκινε Οκτώβρη

  «Πέρα λοιπόν από τη χιουμοριστική ή/και ειρωνική προσέγγιση του καθενός»
  Δυστυχώς το «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» υπάρχει και σε κοινωνικούς χώρους όπου τεκμαίρεται ότι θα έπρεπε να διαθέτουν ηθικές αντιστάσεις λόγω του έργου που επιτελούν.
  Δύσκολα θα διακρίνεις στάσεις σαν αυτή του σχ. 107.
  Θα παρατηρήσεις όμως την ακριβώς αντίθετη πορεία.
  «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» .

  «..ειδικά όσοι κατέχουν θεσμικές θέσεις..»
  Εδώ φέτος κατέθεσαν στην ΠΟΕ άκουσον άκουσον «πρόταση συνεργασίας» τι μου λες τώρα….
  Φυσικά την ήπιαν…προς το παρόν τουλάχιστον..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/10/2009

 115. Γιατί όχι κ. Mumul…

  Να δημοσιοποιήσουμε το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε ως ΠΟΕ με μια εταιρεία – διαμεσολάβητη, στην οποία μέτοχος αυτή τη στιγμή είναι μια ανώνυμη κατασκευαστική εταιρεία και τα κεφάλαια της προήλθαν αρχικά από δυο εταιρείες με έδρα την Κύπρο και τις Νήσους Μάρσαλ αντίστοιχα.

  Μετά, φωνάζουμε για τα ιδρύματα και για σκιές και θέλουμε να γίνουμε και πιστευτοί…

  Και για να γίνουμε πιο πονηροί…

  Συνεργασία ΠΟΕ με διαμεσολαβητή τραπεζικών προϊόντων; Όχι τράπεζα…

  Έψαξε κανείς τι εστί αυτή η εταιρεία; Ή η συναισθηματική φόρτιση που παράγει το όνομα του προϊόντος δεν επέτρεψε να λειτουργήσει η λογική;

  Όσο για τα περί ανταποδοτικών ωφελειών κλπ… σε συλλόγους…

  Αν ο Χ σύλλογος, βρει 20 μέλη που αποκτήσουν τραπεζικά προϊόντα μέσω της ΕΝΤΑΜΑΝ, όπως μεταφορά δανείου, κάρτα, κλπ. τότε η εταιρεία θα εισπράξει 20 x ΑΞΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ x ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ = Α αμοιβή από τη συνεργαζόμενη τράπεζα.

  Αν δώσει και ένα μέρος της αμοιβής ως επιστροφή στο σύλλογο, από χρήματα των μελών θα είναι… όχι δικά της.

  Άσε που οι 20 πελάτες θα γίνουν 40…

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/10/2009

 116. και γιατί παρακαλώ να μην δώσω εν είδη συνδρομής τα χρήματα απ ευθείας στον σύλλογο και διαμεσολαβεί νταβατζής ?
  Τι είναι αυτό πάλι ?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 22/10/2009

 117. Κι ο palalos «φωνάζει» για την απόλυτη ξεφτίλα:

  http://palalos.blogspot.com/2009/10/blog-post_21.html

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 22/10/2009

 118. Πάντως δεν πήρα απάντηση στην ερώτησή μου στο σχόλιο 106.

  Μήπως ο «Κόκκινος Οκτώβρης» που φαίνεται περισσότερος γνώστης, μπορεί να μου εξηγήσει πώς και επιτρέπουν τέτοιες προσβλητικές συμπεριφορές από ανθρώπους που έχουν διοικητικά πόστα και δεν τους τραβούν το αυτί;

  Θα ήθελα να καταλάβω τι συμβαίνει στο εσωτερικό των Ποντίων.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 23/10/2009

 119. κ. Ζωνιανίτη

  Ομολογώ ότι πρώτη φορά εκνευρίστηκα σε email που έλαβα από το συγκεκριμένο blog. Μέχρι τότε υπήρχε μια εκτίμηση και αναγνώριση για το έργο που επιτελούνταν, καθώς θεωρούσα ότι λειτουργούσε καθαρά ενημερωτικά καλύπτοντας – μαζί με άλλες αξιόλογες προσπάθειες – ένα κενό στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης αναφορικά με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

  Πλέον, αρχίζω να αμφιβάλλω… Προσωπική άποψη: Δεν νοείται πρόσωπα που έχουν θεσμική θέση εντός της ΠΟΕ και συγκεκριμένα της νεολαίας, να λειτουργούν ως διαφημιστές διαμεσολαβητών τραπεζικών προϊόντων, αφελώς ή εσκεμμένα, υπό το μανδύα του συμβόλου Πόντος και ότι αυτό συνεπάγεται.
  Εκτός και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους συλλόγους προκειμένου να θησαυρίσουν κάποιοι.

  Σαφώς και δεν είναι μεμπτή ούτε και παράνομη η άσκηση αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ούτε και δαιμονοποιούμε το κέρδος ως επιδίωξη τους.
  Αλλά το να χρησιμοποιείται ένα σύμβολο προκειμένου να διεισδύσει οποιαδήποτε εταιρεία στη συγκεκριμένη αγορά, εν προκειμένω των Ποντίων, και μάλιστα με την υποστήριξη των εκπροσώπων της ΠΟΕ… αυτό ξεπερνά τα όρια.

  Αναφορικά με «κούκλα – πανούκλα»… δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός, αλλά τον τελευταίο καιρό πολλά μικρά ή μεγάλα επεισόδια παρέμειναν αναπάντητα, τουλάχιστον σε δημόσια θέα, δίνοντας την αίσθηση ότι ορισμένοι λειτουργούν ικανοποιώντας προσωπικές φιλοδοξίες και διαδρομές, αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο των ενεργειών τους στο συλλογικό φορέα που τους ανέδειξε αλλά και στα μέλη που τον απαρτίζουν.

  Όργανα υπάρχουν, το καταστατικό προβλέπει διαδικασίες… τα πάντα είναι θέμα βούλησης

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 23/10/2009

 120. Το κείμενο μεταφέρεται αυτούσιο από την προμετωπίδα του blog:

  «Νεα, ανακοινωσεις, εκδηλωσεις, ενδιαφεροντα αρθρα και ειδησεις απο τον Ποντιακο χωρο εχουν ως σκοπο την ενημερωση ολων μας γυρω απο θεματα που αφορουν τον Ποντιακο Ελληνισμο».

  Για σήμερα, το ενημερωτικό μενού περιλαμβάνει ενημέρωση για μια άλλη εταιρεία που παράγει παραδοσιακά προϊόντα.

  Μπράβο παιδιά, συνεχίστε στο ίδιο μοτίβο… σαν να μην πέρασε μια μέρα.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 27/10/2009

 121. Πήγα και είδα το ενημερωτικό αυτό σάιτ. Γιατί δε φτιάχνεται οι υπόλοιποι ένα δικό σας ενημερωτικό, υγιέστερο και ανεξάρτητο από δουλείες και κονόμες;

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 27/10/2009

 122. Νομίζω κ. Ζωνιανίτη το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία ενός άλλου site/blog, χωρίς αυτό να μπορεί να αποκλειστεί ως επιλογή για τον καθένα, αλλά ο τρόπος λειτουργίας σε ορισμένα θέματα, από πρόσωπα που κατέχουν θεσμικές θέσεις, και φυσικά η αντίδραση των καταστατικών οργάνων απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές.

  Μπορεί να ακούγονται κουραστικά, άνευρα, ανούσια για ορισμένους τα περί θεσμών, πρακτικών και συμπεριφορών αλλά αυτές είναι οι πραγματικές μας κατακτήσεις. Και από αυτα διαπιστώνεται η αξιοπιστία και η σοβαρότητα μας.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 27/10/2009

 123. Κόκκινε Οκτώβρη,

  είσαι ουσιαστικός, παρότι ρομαντικός.

  Ήρθε η ώρα, όσοι σκέφτονται σαν κι εσένα να γίνουν και αποτελεσματικοί. Η διαπίστωση των κακώς κειμένων φέρνει μια δημιουργική γκρίνια.

  Εάν όμως δεν ακολουθήσει η δημιουργία, η γκρίνια οδηγεί σε καταστροφικό πεσιμισμό…

  «Εμπρός της γης οι κολασμένοι» πριν τους αγοράσουν όλους οι εμποράκοι και οι πράκτορες 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/10/2009

 124. κ. Όμερ

  Δεν νομίζω να είμαι τόσο ρομαντικός, όσο απαιτείται για να μην με ενοχλούν αυτά τα πράγματα…

  Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά, υποτίθεται ότι το δημιούργημα (ΠΟΕ) και οι εκφραστές του (στελέχη, μέλη) πρεσβεύουν κατι το διαφορετικό από όσα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

  Το ότι έχουμε καταντήσει καταστατικά, νόμους και κανονισμούς κουρελόχαρτα είναι μια πραγματικότητα, όχι μόνο στον ποντιακό χώρο αλλά και στη λειτουργία κάθε συλλογικής οργανωτικής δομής, δημόσιας ή ιδιωτικής.

  Κι όμως, ο όποιος θαυμασμός για κάθε οργανωτικό και συλλογικό κατόρθωμα εξ Εσπερίας βασίζεται αφενός στο σεβασμό των εκεί πολιτών σε θεσμούς και διαδικασίες αλλά και στην εμπεδωμένη αντίληψη ότι υπάρχει ένας μηχανισμός να τα εφαρμόσει.

  Όλοι παινεύουμε τους Γερμανούς, τους Σουηδούς, τους Αερικάνους, κλπ. και ταυτόχρονα αυτο-υποβαθμιζόμαστε και καταρρακώνουμε την αξιοπρέπεια μας επειδή… στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά… συμπεριφερόμενοι ως επαρχιώτες της Ευρώπης.

  Το πρόβλημα μας εντοπίζεται στο δεύτερο σκέλος της προηγούμενης διαπίστωσης… δεν υπάρχει εμπεδωμένη η αντίληψη ότι υπάρχει ένας μηχανισμός να εφαρμόσει όλα όσα ορίζονται… και πως να υπάρξει όταν ένας τέτοιος μηχανισμός στην καλύτερη των περιπτώσεων απλά διαπιστώνει τα προβλήματα αλλά δεν τα λύνει.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 27/10/2009

 125. κ. Κόκκινε Οκτώβρη,

  η γνώμη μου, βασισμένος σε εκτιμήσεις φίλων που έχουν καλύτερη γνωση για την ΠΟΕ, είναι ότι είναι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός με πολλά διαφορετικά κέντρα και συμφέροντα να δρουν εντός του και σε κάθε στιγμή απιτείται η δράση των έντιμων και ευφυών μελών, ώστε να υλοποιούνται οι καταστατικοί στόχοι και να αποτρέπεται η οιαδήποτε απρέπεια, όπως αυτή που εντοπίσατε.

  Εκτιμώ πολύ τις απόψεις αυτών των φίλων που υποστηρίζουν ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να μετατραπούν σε στέρεες δομές οι καλές προθέσεις και οι «ευγενικοί άρχοντες που διοικούν».

  Μακάρι αυτοί οι φίλοι να κάνουν λάθος.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/10/2009

 126. Μακάρι να έχουν δίκιο κ. Ομέρ…

  Ο χρόνος είναι σύμμαχος και όχι εχθρός. Γιατί αυτές οι διαδικασίες θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν και να αποκρυσταλλωθούν τα αποτελέσματα τους.

  Η επαναστατικότητα ως συνέπεια του ενθουσιασμού είναι κάτι που εύκολα μπορεί να σε οδηγήσει στην καταστροφή.

  Γιατί η ιστορία έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ότι «και σαν τους άλλους χάθηκαν κι εκείνοι, τους βρήκαν να γαυγίζουν στα μισά, κι απ’ το παλιό μαρτύριο να χει μείνει, ενα σκυλί τη νύχτα που διψά» κατά το στίχο…

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 29/10/2009

 127. […] -Pontos Visa : Η εκμετάλλευση των Ποντίω […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 128. […] μας υπήρξε πλήρης… Φαίνεται ότι μόνο η “κονόμα” από τον ποντιακό χώρο συγκινεί. Eιδάλλως μάλλον στην περίπτωση αυτή ισχύει […]

  Πίνγκμπακ από -Απ’ τον Πειραιά δεν πέρασαν ποτέ οι πρόσφυγες του ’22 « Πόντος και Αριστερά | 20/06/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: