Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Από τον Ζντάνοφ στον «Ιό» της «Ελευθεροτυπίας»

[zdanov.jpg]

0002-1.jpgΕκτός από τη «Βαθειά Ψυχή» υπάρχει και η «Νεκρή Ψυχή«…

Το όνομα «Ζντάνοφ»  ίσως να μη λέει πολλά στους νεότερους. Για τους παλαιότερους όμως που έζησαν την ιστορία της Αριστεράς, ήταν ο εισηγητής της τάσης του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού»  και ο κακός  δαίμονας της ελεύθερης επανασταστικής τέχνης που άνθισε μετά την Επανάσταση του Οκτώβρη. Το σημαντικότερο για το καθεστώς ήταν η εγκαθίδρυση μιας ποδηγετούμενης τέχνης, της οποίας τα καλλιτεχνικά έργα θα συμβάδιζαν με τα πιστεύω και τις ενέργειες του καθεστώτος. Ο βίος και η πολιτεία του Ζντάνοφ ταυτίστηκαν με την καταστολή και την τρομοκρατία ενάντια σε κάθε ελεύθερη, δημιουργική σκέψη.

Η τοποθέτησή του  ως υπευθύνου για την εφαρμογή των ιδεωδών του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού», ο οποίος ήταν πλέον η μοναδική επίσημη πολιτική ιδεολογία του Σοβιετικού κράτους στις τέχνες, σήμαινε την απόλυτη επικράτηση της ασφαλίτικης λογικής στην πολιτιστική ζωή.  Ο Ζντάνοφ ξεκίνησε μία διαδικασία χειραγώγησης (την ονόμαζε «αναδιοργάνωση») των τεχνών.

Η βασική ιδεολογία της περιόδου αυτής εκφράστηκε με το σύνθημα «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Μέση λύση για τους καλλιτέχνες δεν υπήρχε.

Τον Ζντάνοφ και την καταστολή της ελεύθερης σκέψης και δημιουργίας, θυμήθηκε, πολύ πετυχημένα, ο Βασίλης Καρδάσης στη χθεσινή «Ελευθεροτυπία» για να χαρακτηρίσει το εμπαθές, αντιδραστικό κείμενο του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας« ενάντια στην ταινία «Ψυχή Βαθειά» του Παντελή Βούλγαρη, κατηγορώντας τον «Ιό»  για σκοταδισμό:

008-2008-2008-2

Ο σύγχρονος Ζντάνοφ

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ

“Ποιος είναι τούτος που αναλίσκεται περήφανος;
Το σώμα του το ανθρώπινο δεν πονά;”

Τάκης Σινόπουλος, «Ο καιόμενος», Κέντρων, 1997

Διάφοροι «αριστεροί» σκοταδιστές έσπευσαν να καταγγείλουν τον Παντελή Βούλγαρη και την «Ψυχή βαθιά», επειδή τάχα έφτιαξε μια αποϊδεολογικοποιημένη ταινία για τον Εμφύλιο. Τον κατηγόρησαν για έλλειψη αριστερής άποψης, για παραβίαση της 151px-Emblema_KGB_svgιστορικής αλήθειας. Αναβιώνουν οι σθεναροί μιμητές του Ζντάνοφ και οι ωμές επεμβάσεις της ηγεσίας της ΕΔΑ στην Επιθεώρηση Τέχνης, εναντίον του πνεύματος ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, στην ταινία του Βούλγαρη απουσιάζει το πολιτικο-ιδεολογικό περιεχόμενο της εμφύλιας σύρραξης. Αυτό επέλεξαν η σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης, γιατί έτσι θέλανε και δικαίωμά τους. Επιχείρησαν όμως με μια ουμανιστική θέαση να καταδείξουν την ανθρώπινη πλευρά, να προβάλουν τις ανατροπές στις καθημερινές λειτουργίες των κοινωνιών της υπαίθρου, να υπογραμμίσουν τη διατάραξη των διαπροσωπικών σχέσεων σε φίλους και συγγενείς. Ισχυρίζεται κανείς ότι αυτά είναι ήσσονος σημασίας εκδοχές του ελληνικού εμφύλιου; Ας διαβάσει τις εκδομένες μαρτυρίες, τα ημερολόγια και τα απομνημονεύματα των ανώνυμων πρωταγωνιστών. Εμφύλιος δεν ήταν μόνο ο απίστευτος ηρωισμός των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, η τραγική ήττα της Αριστεράς, οι εκτελέσεις, οι διώξεις, οι τόποι εξορίας. Δεν ήταν μόνο η κατίσχυση της εθνικόφρονης ιδεολογίας, που κατήγαγε λαμπρή νίκη σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Δεν ήταν μόνο η επέμβαση των Αμερικανών στο πλευρό του Στρατού για τη σωτηρία του καθεστώτος. Αυτά συνιστούν αναγνωρίσιμες και εν πολλοίς παρα-προβλημένες πολιτικές και ιδεολογικές συνιστώσες της εμφύλιας σύγκρουσης.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ήταν και ο αναγκαστικός χωρισμός των ζευγαριών, η βίαιη απομάκρυνση της μάνας από το παιδί της, η εκδίωξη από το περιβάλλον του χωριού, το μίσος ανάμεσα σε αδέλφια και φίλους. Ηταν, δηλαδή, και η διάσπαση της οικογένειας, η διάρρηξη της κανονικότητας στην εξέλιξη της φυσικής ζωής, η ανατροπή της συνέχειας στις παραδοσιακές σχέσεις ενός κόσμου. Αυτές είναι οι περίπου αθέατες πλευρές, αυτές που συνήθως δεν ελκύουν τον ερευνητή, καθιζάνουν στο περιθώριο του ιστορικού παραδείγματος. Ακόμη κι αν συγκροτούν πολλαπλές εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αφήνονται ηθελημένα στο παραβάν του ερευνητικού πεδίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικέντρωση σ’ εκείνα που ορίζονται ως σπουδαία, ως θεμέλια της ιστορικής εξέλιξης. Ο Βούλγαρης επιχείρησε την απόδραση από την κυρίαρχη σκηνή, προτίμησε τη δύσκολη στενωπό της προσωπικής οδύνης, εν τέλει μακριά από την καθολική αποδοχή του «αριστερού» ακροατηρίου. Εύγε του!

kardasis@econ.soc.uoc.gr

12/11/2009 - Posted by | -Άρνηση Γενοκτονίας, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Διάφορα, -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Νακρατζάς-"Ιός"

80 Σχόλια »

  1. Οχι μονο Καρδαση και ολιγον ΡΟΥΣΗΣ Yoldaslarimiz
    Από «Ελευθεροτυπία» 5/11/2009

    «Ψυχή βαθιά»: σχόλιο ενός ηττημένου

    Οι αράδες που ακολουθούν δεν προέρχονται ούτε από κάποιον κριτικό κινηματογράφου, ούτε από κάποιον ιστορικό, αλλά από έναν Έλληνα πολίτη που ανήκει και συνειδητά τάσσεται με το μέρος των ηττημένων του εμφύλιου πολέμου , και ο οποίος θεωρεί ότι αυτός θα συνεχίζεται παντού και πάντοτε με διάφορες μορφές, όσο η κοινωνία θα διαχωρίζεται σε αντιμαχόμενες τάξεις.

    Γιατί σε αντίθεση από τι επιδιώκει να περάσει στον θεατή το «Ψυχή βαθειά»,

    -ο εμφύλιος, όπως άλλωστε ο κάθε εμφύλιος στην ιστορία, είχε νικητές και ηττημένους. Και στην προκείμενη περίπτωση οι νικητές ήταν η ντόπια και ξένη αστική τάξη και οι συνεργάτες των κατακτητών –αρχικά Γερμανών και στη συνέχεια αγγλοαμερικάνων- και ηττημένοι, το λαϊκό κίνημα και το κίνημα της εθνικής αντίστασης.

    -Και μάλιστα αυτοί οι ηττημένοι, για χρόνια ολόκληρα υπέστησαν δολοφονίες, βασανιστήρια, τις πιο άγριες διώξεις…ένα εκδημοκρατισμό, που σήμαινε «ο υπουργός δικαιοσύνης [να] εγκρίνει την αύξησιν ωρών προαυλισμού», και που ακόμη τώρα, πληρώνουν τις συνέπειες της τότε ήττας τους.

    -Ακόμη, κάτι που σκόπιμα αποφεύγουν να παρουσιάσουν οι σεναριογράφοι του «Ψυχή βαθειά», η δημιουργία του ΔΣΕ ήταν απόρροια του αδυσώπητου, άγριου διωγμού των αγωνιστών του ΚΚΕ του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, «που ένα χώρο να σταθούνε ζητήσανε, δίχως υποτιθέμενα προνόμια ή ξέχωρη αξία», παρόλο που εκείνοι είχαν σηκώσει το βάρος του απελευθερωτικού αγώνα.

    -Αλλά και ο αγώνας του ΔΣΕ δεν ήταν όπως τον παρουσιάζει το φιλμ, αγώνας άσχετων, παραπλανημένων, από τους ηγέτες τους πιτσιρικάδων που είχαν απαχθεί , δεν ήταν αγώνας άβουλων μορμόνων, αλλά αγώνας σωτηρίας, και ταυτόχρονα αγώνας για μια καλύτερη ζωή, αγώνας για μια Ελλάδα λεύτερη από ντόπια και ξένα αφεντικά, αγώνας για μια λαοκρατούμενη Ελλάδα.

    «Με τʼ άρματα τους δίπλα/ νειρεύουνται βαθιά/ πως βγήκε νιό φεγγάρι/ σφυροδρέπανο».

    -Και τον αγώνα αυτό, δεν τον αντιμετώπιζαν με το πιο αβυσσαλέο μίσος μόνον οι «κακοί» Αμερικάνοι, αλλά και η ελληνική αστική τάξη και οι στρατιωτικοί της εκπρόσωποι, τους οποίους το έργο εμφανίζει σχεδόν αντιστεκόμενους στα κελεύσματα των ξένων, ακριβώς για να κρύψει το βαθειά ταξικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου.

    Δεν πρόκειται για έργο ιστορικού, αλλά για μυθοπλασία, που πλάστηκε στη βάση μακρόχρονων ιστορικών ερευνών, – τόσο σοβαρών που ακόμη και ο τίτλος που επιλέχθηκε για αυτό, δηλαδή το «Ψυχή βαθιά», να ήταν σύνθημα του ΕΛΑΣ και όχι του ΔΣΕ,-δήλωσε σε μύριους τόνους ο αυτοπροσδιοριζόμενος αριστερός σκηνοθέτης. Να όμως που αυτή η μυθοπλασία έρχεται να αναθεωρήσει την ιστορική πραγματικότητα, να την παραποιήσει και τελικά να την ανατρέψει.

    Εντάσσεται έτσι, συνειδητά, ή ασυνείδητα, σε μια ευρύτερη διεθνή προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας με στρογγύλεμα των γωνιών, είτε αυτές αφορούν τη ναζιστική θηριωδία, είτε το ολοκαύτωμα…είτε το «συνωστισμό» στα παράλια της Σμύρνης….και τελικά την κινητήριο της ιστορίας πάλη, ανάμεσα στα αφεντικά και στης γης τους κολασμένους, με απώτερο στόχο να αποτραπεί η κορύφωση της, και να μην πάρουν τα όνειρα εκδίκηση .

    Και όταν για αυτήν την ιστορική αναθεώρηση, ανάγονται σε ερμηνευτικό εργαλείο οι διαπροσωπικές σχέσεις, και χρησιμοποιείται αφειδώς το συναίσθημα, και οι πιο αγνές μορφές αγάπης, όπως εκείνη ανάμεσα στη μάννα και τα παιδιά της, η αγάπη ανάμεσα σε αδέρφια , ο έρωτας ανάμεσα σε δυο νέα παιδιά , που όταν θρυμματίζονται κανέναν δεν αφήνουν ασυγκίνητο, τότε το όλο εγχείρημα, πέρα του ότι επιβάλλεται να καταδικαστεί πολιτικά, όπως άλλωστε έπραξε προς τιμή της σύσσωμη η αριστερά, θα πρέπει να απαξιωθεί και ηθικά.

    Γιώργος Ρούσης

    Σχόλιο από kiamul | 12/11/2009

  2. Και εδω η δικαιωση του Ρουση απο το ακριβοπληρωμενο σκρουποσκουλο των ΜΜΕ και ΔΟΛ Πρετεντερη.

    Τι νομιζεται συντροφοι οτι Παίξε γελασε ειναι η αριστερα θελει ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ .

    Διαστρέβλωση άρθρου Ρούση από Πρετεντέρη ΤΟ ΒΗΜΑ 7/11/2009

    Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δημοσιεύματα. Θα παραβώ όμως τις συνήθειές μου επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για δημοσιογράφο αλλά για «καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο». Για έναν άνθρωπο δηλαδή ο οποίος αμείβεται από το Δημόσιο για να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας. Στην «Ελευθεροτυπία» της 5ης Νοεμβρίου ο καθηγητής Γ. Ρούσσης γράφει ένα σχόλιο για την ταινία του Π. Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά», η οποία αναφέρεται στον Εμφύλιο Πόλεμο. Τίτλος: «Το σχόλιο ενός ηττημένου». Δεν έχω δει (ακόμη) την ταινία, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Ο κ. Ρούσσης δεν κάνει κινηματογραφική κριτική και ούτε εγώ φιλοδοξώ να κάνω κάτι τέτοιο. Αλλωστε, ο καθένας δικαιούται να του αρέσει ή να μην του αρέσει μια ταινία.

    Αυτό που με εντυπωσίασε όμως είναι η κατάληξη του σχολίου. Γράφει (μεταξύ άλλων) ο καθηγητής του Παντείου ότι όταν «χρησιμοποιείται αφειδώς το συναίσθημα και οι πιο αγνές μορφές αγάπης (…) τότε το όλο εγχείρημα, πέραν του ότι επιβάλλεται να καταδικαστεί πολιτικά, όπως άλλωστε έπραξε προς τιμήν της σύσσωμη η Αριστερά, θα πρέπει να απαξιωθεί και ηθικά».

    Δεν ξέρω αν ο κ. Ρούσσης πολέμησε στον Εμφύλιο και αν όντως κουβαλάει την πικρία του «ηττημένου» – για να δανειστώ τον αυτοχαρακτηρισμό του… Ομολογώ όμως ότι αισθάνομαι άβολα όταν ακούω έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο να δηλώνει ότι το συναίσθημα και οι αγνές μορφές αγάπης αξίζουν πολιτική καταδίκη και ηθική απαξία.

    Και ομολογώ ότι αισθάνομαι ανατριχίλα αν τον φανταστώ να διδάσκει ότι οι ζωές μας οφείλουν να καθοδηγούνται μόνο από το κοινωνικό μίσος, την πολιτική σύγκρουση και την κομματική σκοπιμότητα, ότι πρέπει να ζούμε σε καθεστώς διαρκούς εμφυλίου.

    Είναι προφανές ότι ο κ. Ρούσσης δικαιούται να λέει ό,τι θέλει- δεν είμαι βέβαιος ότι θα ίσχυε η ίδια ελευθερία σε μια κοινωνία την οποία θα κυβερνούσαν οι ομοϊδεάτες του. Ακριβώς όμως για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, υπήρξαν χιλιάδες άνθρωποι που έδωσαν στον Εμφύλιο τη ζωή τους προκειμένου να ηττηθούν οι ομοϊδεάτες του κ. Ρούσση. Εξήντα χρόνια μετά, είναι προφανές ότι ο κ. Ρούσσης τούς δικαιώνει. Οχι τόσο πολιτικά, άλλωστε οι πολιτικές συντεταγμένες μιας σύγκρουσης έχουν συνήθως χρονικό προσδιορισμό. Τους δικαιώνει επειδή δεν άφησαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία όπου το συναίσθημα και η αγάπη θα τελούσαν υπό διωγμόν. Μεταξύ μας, ακόμη και ο κ. Ρούσσης θα έπρεπε να τους ευγνωμονεί.

    Σχόλιο από kiamul | 12/11/2009

  3. Να που μια φορά θα σ’ ευχαριστήσω ωρέ Κιαμούλη για το άρθρο του Πρετεντέρη που μας ανέβασες. Ο τύπος αυτός είναι εμετικός. Γι αυτόν οι αγωνιστές ήταν οπαδοί του ολοκληρωτισμού και όχι αγωνιστές βασανισμένοι που ανεξάρτητα από το όποιο Κόμμα, η αμερικανοδουλεία και η ξενοκρατία τους έστειλε στο βουνό. Τιμώντας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με διώξεις και τρομοκρατία. Η λογική του άσπρου-μαύρου, που καλλιεργούν και εν τέλει δικαιώνει το μοναρχοφασισμό και την τρομοκρατία, είναι εξίσου βρωμερή και επικίνδυνη με την αντίπαλη λογική που εκφράζει ο «Ιός».

    Το διάβασα το κείμενό τους και νομίζω ότι ή ομαδικά έχουν φλιπάρει ή ο Κωστόπουλος τους έχει βάλει τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι.

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 12/11/2009

  4. «…Ομολογώ όμως ότι αισθάνομαι άβολα…» γράφει ο κ. Πρετεντέρης.

    Πως να μην αισθάνεται άβολα αφού οι επιλογές για τις οποίες παλεύει μάλλον δεν του βγαίνουν.
    Είναι φοβερός γκαιμπελίσκος ο άνθρωπος. Αυτό φαίνεται κάθε φορά που έχει απέναντί του εκπρόσωπο που είναι κόντρα στην πολιτική που προωθεί είτε αυτός μπορεί να είναι ο Τσίπρας είτε ο Αβραμόπουλος είτε…
    Ρωτάει με φοβερή ένταση, δεν αφήνει τον άλλον να ολοκληρώσει, μιλάει περισσότερο απο τον φιλοξενούμενο και δημιουργεί μια κατάσταση δυσάρεστη σαν αυτή των βραδινών, με πολύ κόσμο, πάνελ. Σαν να είναι αυτός ο αντίπαλος του φιλοξενούμενου, ένα πράμα.

    Αυτό όχι με όλους, οκ; Με αυτούς που έχει εντολή(;) να κτυπήσει, με τους άλλους μέλι γάλα.
    Θα παραδεχτώ αυτόν τον φιλοξενούμενο, που απευθυνόμενος στην κ. Τρέμη θα της ζητήσει «να τον μαζέψει«.

    Σχόλιο από kanali | 13/11/2009

  5. Aν παραβλέψεις τη γλώσσα του Πρετεντέρη και το θρασύ ύφος του, νομίζω ότι κάτι έχει να πει. Ακόμα και αυτός!

    Άλλο το ηθικό δίκιο της αριστεράς και των αγωνιστών και άλλο το μοντέλο για το οποίο πάλεψε, το οποίο θα λειτουργούσε όπως το περιγράφει ο κύριος αυτός.

    Σχόλιο από Zωνιανίτης | 13/11/2009

  6. Ρε Ζωνιανίτη,
    είναι φανερό κάποιες φορές, ότι εκτελεί αποστολή, οτι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.
    Όλες τις φορές με το ΣΥΡΙΖΑ ή τώρα ενάντια στον Σαμαρά (δες συνέντευξη με Αβραμόπουλο). Αν δε κατάλαβες εννοώ οτι αυτή τη στιγμή πριμοδοτεί φανερά και απροκάλυπτα την Ντόρα.

    Σχόλιο από kanali | 13/11/2009

  7. Το διάβασα το κείμενό τους και νομίζω ότι ή ομαδικά έχουν φλιπάρει ή ο Κωστόπουλος τους έχει βάλει τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι.
    Ματσουκα πρεπει να ξερεις οτι σ΄αυτο το επιπεδο των ανθρωπων δεν φλιπαρει κανεις απλα συνηδειτα υπηρετει ο καθενας τους οτι υπηρετει μαλλον εσυ εισαι φλιπαρισμενος.
    οσο για τον κωστοπουλο πολυ τον αδικειτε σ΄αυτο το σαϊτ και δυστιχως απο εθνικιστικες θεσεις με πρωτο και καλυτερο τον Μ-π

    Σχόλιο από kiamul | 13/11/2009

  8. Από το άρθρο του Δημήτρη Ραυτόπουλου «Η “Ορθοκωστά” δεν είναι σαπουνόπερα – Το μυθιστόρημα του Βαλτινού και η κριτική Ελεφάντη» από το περιοδικό «αντί» (Περίοδος Β΄, Τεύχος 559, Παρασκευή. 16 Σεπτεβρίου 1994) [αγαπητοί σύντροφοι, μην τολμήσετε και το διαβάσετε, και αν το βρείτε, να το κάψετε, μαζί με όλα τα άρθρα του Ραυτόπουλου που θα πέσουν στα χέρια σας, όπως παλαιότερα πράξατε και με την «Ελένη»…]:

    «…Για να γυρίσουμε στη σοβαρότητα, εκείνο που δεν συγχωρεί ο κριτικός [Ελεφάντης] στην Ορθοκωστά είναι ότι αγνοεί τα διακυβεύματα της εποχής. Εδώ είμαστε. Δηλαδή: Ναι μεν έκαναν και οι αριστεροί, η εαμική αντίσταση, φόνους αντιφρονούντων, ομηρία, εμπρησμούς, αλλά τα έκαναν υπηρετώντας τα διακυβεύματα της εποχής. Γράφει [ο Ελεφάντης]: Στον ΕΛΑΣ της Πελοποννήσου πολέμησαν 10.000 με 12.000 Πελοποννήσιοι εναντίον των Γερμανών επί τρία ολόκληρα χρόνια έχοντας πίσω τους τον κόσμο τους, τις ιδέες τους, τα χωριά τους, έχοντας μπροστά τους τα οράματά τους για τον απελευθερωμένο Μοριά (έστω τις βλέψεις τους). Με αυτές τις «έστω βλέψεις» ικανοποιείται και η αντικειμενικότητα! Αλλά το θέμα είναι ότι οι αυτές οι βλέψεις έκαναν την Αντίσταση και ολίγον εμφύλιο. Μονοπωλούσαν την Αντίσταση όχι για να την ενισχύσουν –κάθε άλλο- αλλά για να προωθηθούν τα καλά διακυβεύματα, η Λαϊκή Δημοκρατία, ο Σοσιαλισμός (σοβιετικού τύπου). Κάθε άλλη πρωτοβουλία έπρεπε να συκοφαντηθεί, να χτυπηθεί με φωτά και τσεκούρι. Οι αντιφρονούντες στρατεύονταν με τη βία. Κι ας σπρώχνονταν έτσι στη συνεργασία με τους Γερμανούς, ίσα ίσα αυτό μας ερχόταν γάντι… Τα σωστά διακυβεύματα δεν ψιλοκοσκινίζουν τα μέσα!»

    Τώρα που το διάβασες, τρέξε και παρακάλεσε γονυπετής μπρος στο εικονοστάσι του Πατερούλη Ζαχαριάδη (το όνομά του γραμμένο και στη σκοπιανή γλώσσα) και παραδέξου ταπεινά ότι δεν θα το ξανακάνεις, κακόμοιρε σύντροφε, και ότι από εδώ και πέρα άρθρα αυτού του είδους θα τα σκίζεις και θα τα τσαλαπατάς – και θα σημειώνεις το όνομα αυτού που τα έγραψε… και αυτού που τα διέδωσε…

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 13/11/2009

  9. Προς τον κάθε συσκοτισμένο νου, ο οποίος υποτάχθηκε στην εντολή-απαγόρευση του κόμματος για ανάγνωση του Ντοστογιέφσκι, του Ελύτη, του Σεφέρη και άλλων σημαντικότατων, έχω να προτείνω, να μην τολμήσει και διαβάσει την “Oρθοκωστά” του Βαλτινού, και αν μπορέσει, να κάψει κάθε αντίτυπο πέσει στα χέρια του…

    “…Μου λέει ο Τζίμης Μποΐνης: Πρέπει να κάνουμε αντίσταση, να εργαστούμε για την πατρίδα.
    Δέχτηκα αμέσως. (…)
    Την τρίτη βραδιά, λέει ο Τζίμης Μποΐνης: Θα εργαζόμαστε και για το κόμμα παράλληλα. (…)
    Το επόμενο βράδυ δεν πήγα.
    Πήγαν τα άλλα παιδιά. Μου λένε, Αντώνη δεν ήρθες.
    Τους λέω όχι. Για αντίσταση έρχομαι. Για κόμμα όχι.

    Όταν επικράτησαν εκείνοι στο Καστρί, όταν επικράτησαν τελείως, με πιάσανε…” (σελ. 114-115)

    Τον Κώστα τον πήρανε να κάνει μια εκτέλεση(σημ. Οι ΕΛΑΣίτες)
    (…) Τι είπες ρε; του λέει. Εγώ θα σκοτώσω άνθρωπο;
    Τι είπες; Τι αγώνα κάνουμε; (…)
    Δεν τα κατάφεραν να τον κάνουν εκτελεστή και έγινε ο φόβος κι ο τρόμος τους.
    Γιατί αυτοί είχαν αυτό το σύστημα. Να εκθέτουν το πρόσωπο το ισχυρό, το γερό πρόσωπο.
    Θα μου πεις οι άλλοι τα ίδια δεν έκαναν.
    Μάλιστα… (σελ. 111)

    Περί της λογοτεχνίας στον Εμφύλιο
    Θανάσης Βαλτινός»
    Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

    Με αφορμή την έκδοση του τόμου του «Ε-Ιστορικά» «Εμφύλιος Πόλεμος, 60 χρόνια από τη λήξη του» (29 Αυγούστου 2009) λάβαμε από τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό την ακόλουθη επιστολή:
    «Θα σταθώ στο άρθρο που αφορά τη λογοτεχνία. Το υπογράφει ο Βασίλης Κ. Καλαμαράς, πολιτικός επιστήμων-δημοσιογράφος, όπως αυτοπροσδιορίζεται. Ο τίτλος του είναι δανεισμένος από κείμενο του Δημήτρη Ραυτόπουλου (Το αίμα μελάνι δεν γίνεται) δημοσιευμένο στις 15/10/99 στη “Βιβλιοθήκη” της ίδιας εφημερίδας. “Μελάνι από αίμα, διανοούμενοι και λογοτέχνες απέναντι στον Εμφύλιο”, λοιπόν. Πρόκειται για ένα σύμφυρμα κοινοτοπιών, στερεοτύπων και λαθροχειριών. Για να δώσει κύρος στις θέσεις του ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί απόσπασμα από το κείμενο του Δημήτρη Ραυτόπουλου, πετσοκομμένο βεβαίως τόσο που το νόημά του να αντιστρέφεται. Το απόσπασμα έχει έτσι: “Αυτά συμβαίνουν με τους ‘λαϊκούς’, τους αυθόρμητους, τους έκτακτους. Τι γίνεται όμως με τους τακτικούς-λογίους και ‘επώνυμους’, όταν γράφουν βιβλία μη υγιώς σκεπτόμενα δεξιά ή αριστερά; Αυτούς δεν μπορεί να τους αγνοήσει η Λογοτεχνία με λάμδα κεφαλαίο. Προηγείται, λοιπόν, η αντι-υποδοχή, από την απόρριψη με αισθητικά δήθεν κριτήρια ώς την πυρά. Δύο περιπτώσεις: Η Ελένη του Γκατζογιάννη και η ‘Ορθοκωστά’ του Θανάση Βαλτινού.

    Ο πρώτος, ως ‘Αμερικάνος’ άρα -φως φανάρι- πράκτορας της CIA, μπορούσε να αγνοηθεί· αλλά ο έγκριτος μεταφραστής Αλ. Κοτζιάς δεν καταπινόταν… πολύ περισσότερο που ήταν, από τη μεταπολίτευση, οικουμενικά δεκτός λόγιος. Του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά: ο κομιστής (μεταφραστής) του μηνύματος δεν ταυτίστηκε με το μήνυμα… Ο συγγραφέας όμως, μια που το ομολογούσε κιόλας, ήταν ο ίδιος το μήνυμα.

    Ο Βαλτινός, άλλος κομιστής αντικομουνιστικού μηνύματος αυτός, όπως έγραψε ευφυής δημοσιογράφος, από απολογητής των επαναστατών του Δ.Σ. (Η κάθοδος των εννιά), ο Βαλτινός αλλαξοσκούφιζε, γινόταν απολογητής των Ταγματασφαλιτών. Ο Βαλτινός εννοείται δεν ήταν δικηγόρος ούτε των μεν ούτε των δε, άντε όμως να πείσεις το δαιμόνιο δημοσιογράφο ή έστω τον Ελεφάντη”.

    Από αυτό το απόσπασμα ο συντάκτης-πολιτικός επιστήμων αφαιρεί τις αρχικές καταγγελτικές σειρές για τις μεθόδους απαξίωσης των μη αρεστών βιβλίων όπως και τις τελευταίες, χλευαστικές, για τους ποικίλους, διατεταγμένης υπηρεσίας καλάμους.

    Αλλά οι λαθροχειρίες δεν σταματούν εδώ. Το άρθρο συνοδεύουν πολλές φωτογραφίες συγγραφέων κυρίως, για τους οποίους γίνεται κάποια μνεία σ’ αυτό. Ανάμεσά τους και χωρίς κανένα λόγο, υπάρχει πορτρέτο του γνωστού Ιταλού μελετητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας Mario Vitti. Χωρίς κανένα λόγο; Αντιγράφω τη λεζάντα: Ο Ιταλός νεοελληνιστής Mario Vitti, επικριτής του ιδεολογικού προσανατολισμού του απολογητικού υπέρ των Ταγματασφαλιτών έργου του Θανάση Βαλτινού “Ορθοκωστά”: Αυτή η “καταδικαστική” ετυμηγορία υποτίθεται ότι εμπεριέχεται στην Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Mario Vitti. Παραθέτω το σχετικό τμήμα από το λήμμα που με αφορά σελ. 538-540: “Ο Θανάσης Βαλτινός επανέρχεται σε θέματα μίσους και θηριωδίας της εποχής του Εμφυλίου στο Ορθοκωστά (1994), ‘μυθιστόρημα’ όπως δηλώνεται στον υπότιτλο. Το βιβλίο αποτελείται από μονολόγους, καταθέσεις, μαρτυρίες προσώπων που συνεργάστηκαν με τα τάγματα ασφαλείας. Το οδυνηρότερο αυτών των μαρτυριών οφείλεται στο τυφλό μίσος ανάμεσα σε συγχωριανούς που έχουν απολέσει κάθε ιδεολογία στη διωκτική τους μανία”.

    Το παραθέτει και ο αρθρογράφος ως κατακλείδα. Αλλά χωρίς την πρώτη του φράση. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι δύο. Α: Ο ακρωτηριασμός του κειμένου του Δημήτρη Ραυτόπουλου και η παρατιθέμενη λεζάντα στη φωτογραφία του Mario Vitti οφείλονται σε αναγνωστική-αντιληπτική ανεπάρκεια του συντάκτη ή πρόκειται για μια εσκεμμένη διαστρέβλωση;

    Β: Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι δυνατόν μέθοδοι τέτοιες, ξεχασμένες από δεκαετίες, να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια και να στεγάζονται σε σοβαρές εφημερίδες;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 13/11/2009

  10. Και κάτι ακόμα, «σύντροφοι»: γιατί αποκρύπτετε συστηματικά και μεθοδευμένα τη συμμετοχή των ανθελληνικών -σλαβικών ομάδων ΣΝΟΦ (S.N.O.F: Slavic-Maced onian National Liberation Front) και ΝΟΦ (N.O.F.: National Liberation Front) στον εμφύλιο;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 13/11/2009

  11. ΜΑΡΙΑ ηρθες στο σαϊτ αυτο για να κανεις το διδακτορικο σου η μας κανεις επιδηξη γνωσεων,
    Ρε συ ομερ και η παρανοια εχει τα ορια της μεαυτην την ζουρλοπαντιερα πως μλπλεξαμε ματσουκα και βριπολ δωστε λυση

    Σχόλιο από kiamul | 13/11/2009

  12. έτσι μπράβο…να πέσουν οι «δημοκρατικές μάσκες»…με τη βοήθεια των «συντρόφων» η φίμωση του λόγου…όπως παλιά…όπως και τότε…τελικά, δεν άλλαξε τίποτα…ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 14/11/2009

  13. Μαρία, ψυχραιμία.
    Εδώ δεν είμαστε στό μπλόγκ τού «Ηρόδοτου», τού ΚΚΕ.
    Κανείς δεν θέλει να σε φυμώσει, καί μην επιδεικνύεις μονομερή φανατισμό..
    Αν διάβασες την ανάρτηση, πού αυτή την στιγμή σχολιάζουμε, καθε άλλο παρα απολογείται για τα περί σταλινισμού.
    Οι γνώμες ημων των σχολιαστών, δεν εκφράζουν κατ ανάγκην τό πνευμα τού Ιστολογίου, οπότε, μην μας χρεώνεις στον Ομέρ, τον Μουμούλ και τον Μ-Π.
    Ας δούμε ψύχραιμα τον εμφύλιο, μεσα στην κατοχή:
    1. Οι ευθύνες τού ΚΚΕ:
    Ενω, για τίς μετακατοχικές προοπτικές διακηρύσσει σε όλους τούς τόνους πώς ο λαός, θα αποφασίσει δημοκρατικά, με ελέυθερες εκλογές γιά συντακτική βουλή και με δημοψήφισμα για το πολιτειακό,
    από την άλλη μεριά, προσπαθεί να επιβάλλει με την δύναμη των οπλων την μονοκρατορία του στην ύπαιθρο, μεταξύ των ανταρτικών οργανώσεων (εξόντωση διαφωνούντων, δολοφονία Ψαρρού κατα την τρίτη διάλυση της ΕΚΚΑ) και εκκαθαρίζει το καλοκαίρι τού ’44, με την ΟΠΛΑ, μεσα στην Αθηνα, τούς πολιτικούς του αντιπάλους.

    2. Οι ευθύνες τού παλιού πολιτικού κόσμου:
    Ανύπαρκτος στην Εθνική Αντίσταση, προσπαθεί να πλασαριστεί στίς μετακατοχικες εξελίξεις, με τις πλάτες τών Αγγλων, και με νομιμοποιητικό ιδεολογικό έρισμα, τον αντικομμουνισμό.
    Στην βάση του αντικομμουνισμού, πολλές φορές ερωτοτροπεί με τις κατοχικες κυβερνήσεις καί τους Γερμανούς..
    Η στάση του, χαρακτηρίστηκε ως «αναμονισμός»..

    3. Οι Αγγλοι, πού με το διαίρει και βασίλευε, προσπαθουν να ελέγξουν τις μετακατοχικές εξελίξεις, με κάθε τρόπο, έστω και με αιματοκύλισμα…

    Τα τάγματα ασφαλείας, στα οποία αναφέρεσαι, ιδρύθηκαν απο την κυβέρνηση τού Ράλλη και τούς Γερμανούς, με την συναίνεση των Αγγλων, και με πρωτοβουλία του Πάγκαλου, πού πιστευε ότι θα τα αξιοποιούσε μετακατοχικά για να αποτρεψει την έλευση τού βασιλιά…
    Ο αρχικός τους πυρήνας ήταν απότακτοι Βενιζελικοί (Πλυτζανόπουλος, Πούλος κλπ),αλλά καθώς μαζικοποιούνταν κυριάρχησαν οι Βασιλικοί.
    Σέ πολλούς βόλεψαν τα Τάγματα ασφαλείας:
    Στούς Γερμανούς, πού δεν ήθελαν να χύνουν αίμα στην Ελλάδα,στίς συγκρούσεις τους με τήν Αντίσταση, και τούς βόλεψε να αναθέσουν την βρωμοδουλιά στα Τάγματα.
    Στούς Αγγλους, πού τα ήθελαν (και τα ενίσχυσαν με οπλισμό μυστικά), σαν αντίβαρο στο ενδεχόμενο μετακατοχικής κυριαρχίας τού ΕΑΜ.
    Στόν Ράλλη, γιατι αφ’ ενός εξυπηρετούσε τούς Γερμανούς, αφ ετέρου έριχνε γέφυρες στούς Αγγλους.
    Στούς μόνιμους αξιωματικούς, πού ενω δεν αντιστάθηκαν στον κατακτητή, είδαν τα Τάγματα σαν ευκαιρία για βιοπορισμό.
    Σέ απλό, ανερμάτιστο κόσμο, πού κατατάχθηκε για τον μισθό.
    Στά κοινωνικα αποβρασματα, πού, κατατασσόμενα στα Τάγματα, αποκτούσαν ένοπλη, νομιμοποιημένη δύναμη.
    Καί σ’ αυτούς, πού για να σωθούν απο την βία τού ΕΛΑΣ, τα είδαν σαν σανίδα σωτηρίας…

    Σχόλιο από vripol | 14/11/2009

  14. λιγο σας αφησα μονους και τα χ..τε..

    Και καλά αυτή η Μαρια δεν καταλαβαινει .. ειναι προφανές
    Ο Κωστοπουλος και ο Ιος μπορειτε να μου πειτε τι σας φταιει;Παλι εμμονές;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 14/11/2009

  15. «Αλλά και ο αγώνας του ΔΣΕ δεν ήταν όπως τον παρουσιάζει το φιλμ, αγώνας άσχετων, παραπλανημένων, από τους ηγέτες τους πιτσιρικάδων που είχαν απαχθεί , δεν ήταν αγώνας άβουλων μορμόνων, αλλά αγώνας σωτηρίας, και ταυτόχρονα αγώνας για μια καλύτερη ζωή, αγώνας για μια Ελλάδα λεύτερη από ντόπια και ξένα αφεντικά, αγώνας για μια λαοκρατούμενη Ελλάδα.»

    Αγώνας στον οποίο πολέμησε δεύτερος ξάδερφος του σλαβόφωνου παππού μου για να «ελευθερώσει» τη Μακεδονία από την ελληνική αστική τάξη μη γνωρίζοντας καν τι σημαίνει «αστική τάξη».

    Σχόλιο από Τεμετερονίδης | 14/11/2009

  16. Μαρια ο βριπολ σου εξηγησε μεσες ακρες το τι σαϊτ ημαστε οι ποντιοι και αριστεροι κι΄εσυ με τις ανιστοριτες αναρτησεις σου προσπαθεις να μας τρελανεις, ενω αυτο το ποστ ασχολειται και κατακεραυνωνει τον σταλινισμο και τις μεθοδους που εφαρμοσε στην τεχνη τον πολιτισμο και την ιστορια.Κι΄εσυ βουτηγμενη στον πιο πρωτογονο αντικομμουνισμο προσπαθεις να αποδειξεις τα αυταποδεικτα ,παραβιαζεις ανοιχτες πορτες και δεν το καταλαβαινεις,καποια διαφημιση για τους ολυμπιακους ελεγε <>κι΄εσυ ζησε τον μυθο σου στα αντικομμουνιστικα πελαγοι τις συχρονης αθλιας παγκοσμιοποιημενης βαρβαροτητας του καπιταλισμου κοιμωμενη στον πιο βαθυ λιθαργο
    ΝΟΣΦΙ HOS GELDINIZ

    Σχόλιο από kiamul | 14/11/2009

  17. Αγαπητέ Kiamul,

    Ανιστόρητες αναρτήσεις…πόσο σε λυπάμαι, φουκαρά, όχι για αυτά που λες, αλλά για αυτά που δεν ξέρεις και που δεν θέλεις να μάθεις…επακόλουθο της φυσικής αντίδρασης ενός εγκεφάλου που έχει υποστεί πλύση…θα μπορούσα να σου μιλήσω με πληροφορίες από πρώτες πηγές, για πατεράδες και παππούδες που πολέμησαν και σκοτώθηκαν στο μέτωπο κατά την Αντίσταση (και που δεν ήταν αριστεροί), για πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες, που χάθηκαν στο παιδομάζωμα, για δολοφονίες άμαχων και αθώων -ανθρώπων του αίματός μου- από «δημοκρατικούς», για τη δυστυχία, το θρήνο, και τον πόνο που έσπειραν οι «δημοκρατικοί» (ντρέπομαι και που το γράφω)της Ελλάδος, εδώ, στα δικά μας μέρη, όχι στην ΕΣΣΔ του Στάλιν, …αυτό που με ενδιαφέρει πρωταρχικά, είναι η δραστηριότητα των δικών μας «(ακατονόμαστων)», που στο όνομα της ιδέας, έσφαξαν και ρήμαξαν…τα δεξιά καθάρματα δεν πρόκειται ποτέ να τα υπερασπιστώ, όπως και κανέναν εγκληματία πολέμου, όποια «ιδέα» και αν υπηρετούσε. Επειδή όμως η δική σου θέση και στάση, καθώς και η ιδέα που κουβαλάς είναι πλέον σε μένα απολύτως ξεκάθαρη, θα σε αφήσω να τη βιώνεις μέσα στην ιστοσελίδα σου με πάθος και ένταση, χωρίς να κινδυνεύεις από τις «ανιστόρητες αναρτήσεις» μου.
    Καληνύχτα Κεμάλ

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  18. …και λύστε μου μια απορία, αγαπητοί μου συνομιλητές (εξαιρουμένου του Κεμάλ, επειδή δεν μπορεί):

    πώς συμβαδίζει ο ποντιακός υπερπατριωτισμός και υπερεθνικισμός με την αριστερά; Πώς σχετίζεται το -αναπόσπαστο από τον ποντιακό πολιτισμό- κομμάτι της Ορθοδοξίας και της χριστιανικής πίστης με την αριστερά; Μήπως πρέπει να εφεύρετε ένα άλλο όνομα για το πολιτικό ρεύμα που ακολουθείτε; Γιατί με την αριστερά τα παραπάνω χαρακτηριστικά του ποντικού πολιτισμού ουδεμία σχέση έχουν, και ούτε είχαν ποτέ. Και αν αυτά τα χαρακτηριστικά -τον υπερπατριωτισμό και την Ορθοδοξία- τα αποκόψεις από τον ποντιακό πολιτισμό, αυτός δεν θα είναι πια ποντιακός… Σκεφτείτε το λοιπόν…

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  19. »πώς συμβαδίζει ο ποντιακός υπερπατριωτισμός και υπερεθνικισμός με την αριστερά;»

    ……….

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  20. .. ε ειναι απλό . Δεν συμβιβαζονται..!
    ομως η σχεση Ποντιων και Αριστεράς ηταν αυτονοητη και αρρηκτη τουλαχιστον στις πρωτες δυο γενιες προσφυγων ..
    οπως και γενικά η σχεση προσφυγων και αριστερας ..
    Μη κοιτας που τα τελευταια χρόνια ο Προσφυγικός και ιδιως ο Ποντιακός χωρος εχει ποδηγετηθει από τον Ακροδεξιο εθνολαικισμο τυπου Ψωμιαδη κ.α(και διαφορες δηθεν δημοκρατικές εθνολαικιστικες ομαδες) .. Αυτο εχει να κανει και ε τον Τηλελαικισμό αλλα και την απωλεια ης συλλογικής μνημης .. Και εννοώ της προσφατης μνημης .. Της μνημης του τι υπεστησαν οι προσφυγες γονεις και παπουδες μας που την Δεξια τοσο στα χρόνια του Μεταξά και της κατοχής οσο και απο το μετεμφυλιακό Παρακρατος και χουντα

    —- Ο υπερπατριωτισμός και υπερεθνικισμός (στα λόγια ) και το εμποριο της Εθνικοφροσυνης ηταν πάντα υποθεση της Δεξιας

    Στην πραξη βεβαια και στα κρισιμα χρόνια αυτο καλυπτε τον πιο Χυδαιο Δωσιλογισμό ΄και συνεργασια με τους Ναζί κατακτητες(στην Κατοχή) ή την ανοιχτη και ξετσιπωτη προσδοσια (οπως επι χουντας στη Κυπρο)

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  21. Πώς γίνεται, αγαπητέ μου Νοσφεράτε, οι δικοί μου γονείς και παππούδες, με καταγωγή όλοι από τον Πόντο -δυτικό και ανατολικό- να υπέστησαν τόσα δεινά από τους αριστερούς, και όχι από τους δεξιούς; (επαναλαμβάνω:τα δεξιά καθάρματα δεν πρόκειται ποτέ να τα υπερασπιστώ, όπως και κανέναν εγκληματία πολέμου). Και πώς γίνεται, να μη συνέβει αυτό μόνο στους δικούς μου, αλλά και σε γονείς και παππούδες αμέτρητων άλλων ποντίων;
    Το θέμα της Ορθοδοξίας δεν το θίγεις, γιατί δεν μπορείς να το απαντήσεις.
    Μια ερώτηση, επιπλέον, περί ποντιακού πατριωτισμού: Η επανάσταση στον Πόντο ήταν ταξικός αγώνας; (υπόψην, έχω παππού ο οποίος πέθανε στις φυλακές αφού συνελήφθει για τη
    δράση του στο αντάρτικο.)
    Από πότε η αριστερά αναγνωρίζει εθνικούς αγώνες; Τι σημαίνουν οι έννοιες «έθνος», «κράτος» και «φυλή» (στην προκειμένη ποντιακή) για την αριστερά; Πώς μεταφράζεται η παραδοχή (με περίσσεια και πολλές φορές αλλαζονική περηφάνια)»είμαι Έλληνας, είμαι Πόντιος» κατά την αριστερή ιδεολογία; Πώς μεταφράζεται η ατάκα που λέμε «πάω στην Πατρίδα (εννοώντας τον Πόντο)» κατά την αριστερή ιδεολογία;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  22. Aγαπητη Μαρια νομιζω οτι αι περισσοτεραι των ερωτησεων σας ειναι Ρητορικου τυπου και δεν περιμενετε απαντηση .Εξαλλου δεν θα φταναν οι λέξεις ..
    Τωρα τα της δικής σας οικογενειας δεν μπορω να τα εξηγησω διοτι δεν γνωριζω τα της οικογενειας σας . Γνωρζιω ομως οτι η Δική μου Ποντια οικογενια και μεχρι δευτερου η τριτου βαθμου βαθμου υπεστη τα Πανδεινα τοσο κατ την περιοδο του μετεμφυλικου Δεξιου Παρακρατους οσο κααι του προπολεμικου μεταξικου Φασιστικου κρατους οχι μονο διοτι ητο αριστερη αλλά δοτι ητο και Ποντια-προσφυγική ..
    Τωρα τα περι ορθοδοξιας φυσικά και δεν μπορω να απαντησω αφου δεν καταλαβα την ερωτησιν . Εσεις καταλαβατε τι Ρωτάτε ;

    Επίσης

    καταλάβατε που βρισκεστε; Καταλάβατε οτι δεν βρισκεστε σε Ακροδεξιο Μπλογκ οπου θα Μπορουσατε να συνεχιζετε ακαθεκτως αυτά τα Ακροδεξια εμετικα παραληλήματα σας αλλά σε ενα Μπλογκ που το Δηλώνει ευθαρσως οτι ειναι» Ποντος Και ΑΡΙΣΤΕΡΑ; ε;

    Το κατανοειτε οτι ειστε εκτος τοπου (για τον χρόνο δεν ξερω.. αλλά μου φαινεστε μαλλον Αναχρονιστική ..)

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  23. Και επιτέλους, μπορεί κάποιος να μιλήσει με ειλικρίνεια για τη συμμετοχή των ανθελληνικών -σλαβικών ομάδων ΣΝΟΦ (S.N.O.F: Slavic-Maced onian National Liberation Front) και ΝΟΦ (N.O.F.: National Liberation Front) στον εμφύλιο; Και το συσχετισμό της συμμετοχής των ομάδων αυτών με το σημερινό «σκοπιανό» ζήτημα;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  24. εντάξει…κάποιος που μπορεί να απαντήσει με σαφή, καθαρό λόγο και επιχειρήματα, χωρίς υπεκφυγές για να καλύψει ματαίως την άγνοιά του, και χωρίς προσβλητικούς επιθετικούς προσδιορισμούς (που δεν ταιριάζουν άλλωστε σε αριστερούς…);;;;;;;;;;;;;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  25. και για να κάνω το θέμα με την Ορθοδοξία πιο κατανοητό (για αυτούς που ή δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν επειδή δεν τους συμφέρει): πώς μεταφράζεται η έννοια της θρησκείας και της χριστιανικής πίστης κατά την αριστερή ιδεολογία;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  26. ‘και χωρίς προσβλητικούς επιθετικούς προσδιορισμούς (που δεν ταιριάζουν άλλωστε σε αριστερούς…)

    Γιατί το λετε αυτο αγαπητη μου; Ε; Εσεις προηγουμενως περασατε τους αριστερους απο Γενεες δεκατεσσερις αποδιδοντας μας ενα σωρο Χυδαιους χαρακτηρισμους και Βρωμικες ιδιοτητες που δειχνουν βεβαια και την αρρωστημενη πλύση εγκεφαλου που εχετε υποστει απο την Ακροδεξια (η οποια βεβαια-ως γνωστον – ποτε δεν παραδεχεται οτι ειναι Δεξια ..) ..

    Γαιτι λοιπόν θεωρειτε οτι οι προσβλητικοι επιθετικοι προσδιορισμοι » δεν ταιριάζουν άλλωστε σε αριστερούς…» Εδω παρουσιαζετε την αριστερα ως εγκληματιες και Βαλε στους χαρακτηρισμους κολησατε ;

    Και απο που κιως που θεωρειτε ως δικαιωμα σας το οτι εσεις μεν μπορειτε να χρησιμοποιειτε
    εναντιον των αριστερών ενα σωρο εμετικά αηδιαστικους χαρκτηρισμους που χρησιμοποιουν τα Βρωμερα ακρο δεξια εντυπα και »μυαλά»

    οι δε υβριζομενοι δεν μπορου να απαντησουν; ε;

    Δεν εχετε ισως καταλάβει οτι δεν εχουμε πια Φασισμό στην Ελλαδα και οτι ο καιρος που οι διαφοροι ακροδεξιοι προπαγαναδιστες μπορουσαν να Υβριζουν και να σκυλευουν αι να βΡωμιζουν και να συκφαντουν ανενοχλητοι τα θυματα τους ( και οι Βρωμεροι Δωσιλογοι της κατοχής να παρουσιαζονται ,,,ως εθνκοφρονες κα να παρουσιαζουν τους αγωνιστες της εθνικής αντιστασης ως ,,προδοτες ) περασε ανεπστρεπτι μαζί με την Χουντα;
    Και τελος πάντων γιατι δεν πατε σε ενα σωρό Ακροδεξια η σκετα Δεξιο Ορθοδοξα μπλογκς για να πειιτε τα εμετικά σας και να βγαλετε τον Οχετο σαςε;
    Γιατι ερχεστε εδω΄και προβοκαρετε ενώ δηλωνεται εξαρχης οτι το Μπλογκ ειναι αριστερο ;

    Θα σας αρεσε εσας να ρθουμε σπιτι σας και να υβριζουμε την ήικογενεια σας ;

    Εαν οχι γιατίερχεστε εδώ και βριζετε του Ποντιους αρσιτερους προσφυγες γονεις και παππουδες μας που υπέστησα ντα πάνδεινα απο την Προδοτική στον καιρο της κατοχής και οχι μόνο Δωσιλογικη δεξια που πουλουσε και πουλαει ακομα Τζαμπα Πατριωτσιμό ς
    Γιατι Κυρια Μαρια μας; ε; Γιατι;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  27. για να καταλάβετε ότι είστε η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  28. κανένας σοβαρός συνομιλητής για διάλογο με απαντήσεις;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  29. Oχι αγαπητη μου

    Εσεις ειστε..! Εσεις προβαλλετε σε αυτο που φαντασιωνετε ως αριστερά τις πιο Χυδαιες Φαντασιωσεις αλλά και συμπλεγματα ανεστραμμένης επιιθυμιας που ειχε ανεκαθεν η δΕΞΙΑ για την Αριστερά ..
    Ανεκαθεν ..

    Συμπλεγματα μνησικακιας γιατί η Αριστερά διεθετε πάντα ενα τεραστιο Ηθικό πλεονεκτημα που ποτε δεν διεθετανοι Δεξιοι σας καθρεφτες .: , το θαρρος της Αντιστασης στους δυσκολους καιρους και την Αξιοπρεπεια ..

    Γιαυτό και ο Φθονος αλλά και η ανικανοτητα των Δεξιων ομοιων σας να καταλάβουν τι πραγματικά φταιει και ενώ εχουν τα πάντα (κλεμμενο πλουτο λόγω μαυραγοριτισμου, τα μεσα , την δημοσιοτητα την εξουσια)

    εντουτοις Ηθικα και Ψυχολογικά ειναι εντελώς στον Πατο ..
    Ελπίζω ειλικρινά να το καταλέβετε εσεις μια μέρα και να ξεπερασετε τον προσωπικο σας φαυλο κυκλο στον οποιο ολοφανερα Βρισκεστε .. Καληνυχτα ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  30. κανένας σοβαρός συνομιλητής για διάλογο με απαντήσεις;

    Υποθετω οτι θεωρειτε ως »σοβαρο» συνομιλητη οποιον θεωρει τις υβρεις και τις χυδαιοτητες και τις ακροδεξιες Βρωμερες προβοκατσιες που ξεστομζετε σκοπιμα εδώω μεσα ως .. ειλικρινεις αποριες ..
    και απαντα στις Βρωμιες και στην Ακροδεξια σας προαγαναδα και τη Λάσπη που πετατε εδω πέρα με ..κατανοηση και αγάπη ..
    ε ας δουμε ποιος θαναι αυος ο ..»σοβαρος» Συμφωνα με τα δεξια κριτηρια σας-… συνομιλητης ….΄;)

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  31. Kανένας σοβαρός συνομιλητής για διάλογο με απαντήσεις;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  32. Κανένας σοβαρός συνομιλητής για διάλογο με απαντήσεις;

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  33. εν τωμεταξύ-μεχρι να βρει η κυρια Μαρια τον σοβαρο της συνομιλητη- ας δουμε μερικές πραγματικές Γυναικες της Αριστερας με Αξιοπρεπεια
    http://nosferatos.blogspot.com/2008/09/blog.html

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  34. Και ενα ντοκυμαντερ για τους ανθρωπους με πραγμτικά Ψυχή Βαθια( και οχι τους ξεπου΄λήμενους της Δωσιλογικής Δεξιας που συνηργησαν στις βομβες Ναπάλμ των Αμεικανών )
    τους παππουδες και γιαγιαδες ολων μας ,, Τους αγωνιστες .. Ποσυ σταηκαν ορθιοι και μενουν ΄πάνα Ζωντανοι
    Αλλος δρομος δεν υπήρχε ..

    http://nosferatos.blogspot.com/2009/03/blog-post_5009.html

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  35. Από το Νοσφεράτο: «Θα σας αρεσε (sic) εσας(sic)να ρθουμε(sic) σπιτι(sic) σας και να υβριζουμε (sic) την ήικογενεια (sic) σας ;»
    Ενδιαφέρουσα η άποψη πάντως, σύμφωνα με την οποία το εργαλείο της παγκοσμιοποίησης (το διαδίκτυο) μπορεί να θεωρείται και «σπίτι»…για να το σκεφτώ καλύτερα…

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  36. ΝΟΣΦΕΡΑΤΕ, ΕΙΣΑΙ Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  37. Γιατί το γραφεις με κεφαλαία κυρία Μαρία μου; Για να δωσεις εμφαση; Με ξεκουφανες …!
    Κατάλαβα οτι με θεωρεις την αλλη οψη του ιδιου νομισματος.. Φανταζομαι οτι με θεωρεις κανενα εαμοβουλγαρο » κομμουνιστη οπως επι χρόνια φανατιζαν την νεολαια που ειχε πεσει στα χερια τους οι προπαγανδιστες της χουντας και ου Ψυχρου πλέμου ..
    Αντιλαμβάνομαι οτι δεν μπορεις να ξεφυγεις ευκολα απο αυτή τηνν πλυση εγκεφαλουπου σε υπεβαλλαν οι προπγανδιστες της χουντας και οχι μόνο ..

    Εγώ βεβαια -ισως για λόγους αριστερο -ποντιακής καταγωγής- αν και την υπεστην κατ κόρον απο τους Γεωργαλάδες προπαγανδιστεςΤΟΥ Χουντικου ΦΑΣΙΣΜΟΥ ως » θεωρια των δυο ακρων » καταφερα να ξεφυγω »

    Εσυ οχι .. δεν τα κατφερες και νιωθεις οπως νιωθεις τωρα
    Ε τι να κανουμε .. Δεν ειναι αναγκη ομως και να τσιριζεις επειδήη δεν σου καθησε κανενας Σοβαρος συνομιλητης
    Καταλάβαμε
    Εξάλλου κι εγώ σε θεωρώ – εσεσν και τους ομοιους σου- ως Οχι την αλλη αλλά ως την ιδια οψη του ιδιου νομισματος ( του Δεξιου εννοειται)
    Αλλά οπως βλεπεις δεν τσιριζω ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  38. σύμφωνα με την οποία το εργαλείο της παγκοσμιοποίησης (το διαδίκτυο) μπορεί να θεωρείται και “σπίτι”…για να το σκεφτώ καλύτερα»

    Ισως μπορεσετενα σκεφτειτε επίσης οτι εδώ δεν ειναι Φορουμ εν γενει αλλά Μπλογκ και μαλιστα Αριστερο Μπλγκ και οτι εσεις ηρθατε εδώ γεματη Χολή και Φθονο και αναιτια και απροκαλυπτη μνησικακια και οτι παρολαυτά δεν σας διεκοψε ουτε σας λογοκρινε κανεις

    οπως σιγουρα θα κανανε κα κανανε παραπολλές φορες οι Ομοιδεατες σας στα διαφορα Ακροδεξια και Δεξια ορθοδοξα κλπ Μπλογκς

    Και οτι βγαζετε ολες τις υστερικες Προβολές της ακροδεξιας και οτι παρολο που κανω εγώ και αλλοι οπως ο Κιαμουλ τον κόπο να σας απαντησουμε δεν μας θεωρειτε και ..σοβαρους συνομιληες προφανώς

    διοτι θεωρειτε σοβαρό συνομιλητη μόνο οποιον συμφωνει με τις υστεριες και τις εμετικές αηδιες που επιδεινυετε ως σοφιες εδώ περα μέσα και τις Χυδαιες Βρωμερά συκοφαντικές για την Αριστερά προσβολές στις οποιες προφανώς κατα κόρον και συστηματικά επιδιδεστε
    ενώ από την αλλλη θεωρειτε οτι δεν δικαιουνται οι Αριστεροι να σας απαντησουν αι οτι μόνο εσεις εχετε το δικαιωα να προβαλλετε και να συκοφαντειτε αισχρά και να προσβαλλετε την μνημη των Δικων μας αννθρωπων ..
    Δυστυχώς για σας κα τους ομοιους σας κυρια Μαρια ο καιρος της Χουντας περασε ..Προσπασθηστε να το αποδεχτειτε

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  39. Νοσφεράτε: Το νόμισμα δεν έχει να κάνει με τα δύο άκρα (ξεκόλλα επιτέλους! Τι σου έχουν κάνει; [τι Γκουαντάναμο και πράσινα άλογα…]) Το νόμισμα είναι η πληγωμένη και ταπεινωμένη αλλά περήφανη ψυχή. Αλλά εσύ συνέχισε το βιολάκι σου…

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  40. Το νόμισμα είναι η πληγωμένη και ταπεινωμένη αλλά περήφανη ψυχή.

    Τι θες να πεις καλή μου ; Οτι ειμαι η αλλη οψη της ταπεινωμένης αλλά περηφανης ψυχής ; Αυτο λές ;(35.ΝΟΣΦΕΡΑΤΕ, ΕΙΣΑΙ Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ)

    Δηλαδή .. Χμμ ! Κτσε λιγαι να σε κατανοησω κυρια μου
    Θελεις να πεις οτι με ..ταεινωσες αλλά παρολαυτά κρατώ την περηφανεια μου;
    Η μηπως ..
    Χμμ
    Βρε συ ; Μπας και νιωθεις ταπεινωμένη αλλά και περηφανη και με θεωρεις και μένα και …
    Βρε;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  41. Λοιπον αν εννοεις αυτο ασε να το σκεφτω λίγο .. Διοτι μεχριτωρα μονο με αριστερες (οχι απαραιτητα πόντιες ) αλλά θα μου πεις ειδα χαιρι; Δεν ειδα
    ε ..
    Ειναι και 4μμ ..ε; Λοιπόν καληνυχτα και βλεπουμε .. Και φρονιμα ε; Μην αρχισεις και φωναζεις πάλι .. Αντες

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  42. Μια αληθινη ιστορια .Δεκαετια 60 σε καποιο χωριο της Δ,Μακεδονιας ομιλητης ο (Πχς)το ονομα δεν το αναφερω ολοκληρο για ευνοητους λογους, εμισθος διαφωτιστης του στρατου ακροατες εξαναγκασμενοι κουρασμενοι απο τα χωραφια ποντιοι χωρικοι,στο πανελ ο παπας ο προεδρος ο αγροφυλακας και ο δασκαλος,στο βημα ο (πχς) ξεκιναει ( Κομμουνισμος κοκκινη ακουδα σκιζ κατηβεν τρωει τ΄ανθρωπς) κομμουνισμος κοκκινη αρκουδα σχιζει τα βουνα κατεβαινει και τρωει τους ανθρωπους ,την συνεχεια θα πρεπει να καταλαβαινεται ο αντικομμουνιστικος οχετος με ολα τα μαργαριταρια σε πληρη εξελιξη ,την σκηταλη απο πχς περνει η Μαρια (δεν ξερω αν ειναι εμισθη η οχι) αλλα απο την χυδαιοτητα των χαρακτηρησμων της στο προσωπο μου οπως (φουκαρα,κεμαλ, εχεις υποστει πλυση εγκεφαλου) καταλαβαινει ο καθεις την νοοτροποια και το επιπεδο των ανθρωπων αυτων.απο την παρακατω συζητηση με τον ΝΟΣΦΕΡΑΤΟ καταλαβαινω επισης οτι ολα αυτα τα φασιστοειδη που κατα καιρους μας επισκεπτονται δινουν καπου εξετασεις ,παντως οπως ο Πρετεντερης δικαιωνει τον Ρουση ετσι πιστευω κι΄εγω οτι βρισκομαι στον σωστο δρομο

    Σχόλιο από kiamul | 15/11/2009

  43. Ερωτας είναι η αιτία

    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,id=44140636,51909084

    Σχόλιο από στοχαστική προσαρμογή | 15/11/2009

  44. Μαρία Ακριτίδου,
    Για το NOF και τη σχέση του με τον ΕΛΑΣ υπάρχει ένα πολύ ωραίο άρθρο του Σπυρίδωνα Σφέτα, καθηγητή στο Ιστ-Αρχ. του ΑΠΘ. Μπορείς να το ψάξεις στο internet (θα υπάρχει λογικά), αλλά και σε όλες τις βιβλιοθήκες. Δεν θυμάμαι τον τίτλο του, αλλά το έχω διαβάσει και το θεωρώ πολύ αξιόλογο.

    Μάγκες ξεκολλάτε: ο εμφύλιος πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή. Όπως και η μεταπολίτευση…

    Σχόλιο από Δημήτρης | 15/11/2009

  45. Ευχαστώ Δημήτρη.
    Ενδιαφέρον βιβλίο είναι επίσης: «ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ – Φυγάδες, περιουσίες και επαναπατρισμός- Απόρρητα αρχεία της Γιουγκοσλαβίας» από την ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.

    Τώρα:
    http://www.imma.edu.gr/imma/history/13.html

    Σπυρίδων Σφέτας
    Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΥ» ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ

    1) Ο ρόλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στην εκκόλαψη του «μακεδονικού έθνους»

    Στην ιστοριογραφία είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι το «μακεδονικό έθνος» είναι δημιούργημα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Η θέση αυτή δεν μπορεί βέβαια να αμφισβητηθεί, καθ’ όσον το Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας είχε ιδιαιτέρους λόγους να προωθήσει τον «μακεδονισμό» στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, ως αντίρροπη εθνική ιδεολογία στον βουλγαροσερβικό ανταγωνισμό του Μεσοπολέμου. Την ανάγκη της απαγκιστρώσεως των Σλάβων της Μακεδονίας από την ελληνική, τη σερβική και την βουλγαρική επιρροή και της δημιουργίας μιας συλλογικής σλαβομακεδονικής ταυτότητος είχαν ήδη τονίσει, στις αρχές του Κ΄ αιώνος, μερικοί Σλάβοι διανοούμενοι (Μισίρκωφ, Ντέντωφ, Μισάικωφ, Τσουπόφσκυ). Διαβλέποντας ότι ο σερβοβουλγαρικός ανταγωνισμός απέβαινε σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού και διαιώνιζε την τουρκική κυριαρχία, επεδίωκαν την αναγνώριση των Σλάβων της Μακεδονίας ως ξεχωριστής κοινότητος (Μιλλέτ). Αλλά στις αρχές του Κ΄ αιώνος, οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την προώθηση του σλαβομακεδονισμού ως μίας νέας συλλογικής εθνικής ταυτότητος και οι πρώιμοι θιασώτες του σλαβομακεδονισμού δεν είχαν ουσιαστική απήχηση στις μάζες. Οι πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες του «μακεδονισμού» ουσιαστικά τέθηκαν από την Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνή (Κομιντέρν), στον Μεσοπόλεμο. Είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι η Κομμουνιστική Διεθνής έβλεπε το Μακεδονικό ως ζήτημα τακτικής, ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές συγκυρίες. Η δημοσίευση σημαντικών εγγράφων για την χρονική περίοδο 1923-1925 από το αρχείο της Κομιντέρν, έχει ουσιαστικά επιβεβαιώσει την άποψη ότι τότε η Κομμουνιστική Διεθνής προέβαλε την θέση «Ενιαία και Ανεξάρτητη Μακεδονία σε μια Βαλκανική Σοβιετική Δημοκρατία», για να προσεταιρισθεί την ΕΜΕΟ στο εγχείρημά της να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των Βουλγάρων Κομμουνιστών, των Βουλγάρων Αγροτικών και των βουλγαρομακεδονικών οργανώσεων για την προώθηση της επαναστάσεως στη Βουλγαρία, την εγκαθίδρυση μιας εργατο-αγροτικής κυβερνήσεως και την αποσταθεροποίηση των βαλκανικών κρατών. Κατά την Κομμουνιστική Διεθνή, οι μακεδονικές οργανώσεις στη Βουλγαρία δεν έπρεπε μονάχα να αποδεσμευθούν από την επιρροή των βουλγαρικών «αστικών» πολιτικών παραγόντων, αλλά και να αποξενωθούν από τον βουλγαρικό εθνικισμό. Κατηγορώντας το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα για την ουδέτερη στάση του στην πραξικοπηματική ανατροπή της Αγροτικής Κυβερνήσεως Σταμπουλίνσκυ (9.6.1923), ο Καρλ Ράντεκ εκφράστηκε ως εξής κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που έλαβε χώρα στις 12-13 Ιουνίου του 1923, στη Μόσχα:

    «Σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας το Μακεδονικό Ζήτημα παίζει ένα μεγάλο ρόλο. Η Μακεδονία, στην οποία ζουν χωρικοί, για τους οποίους είναι δύσκολο να λεχθεί αν είναι Σέρβοι ή Βούλγαροι, αποτελεί ένα παλαιό αντικείμενο διένεξης μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας. Μετά την ήττα της Βουλγαρίας στον πόλεμο, το Αγροτικό Κόμμα του Σταμπουλίνσκυ παραιτήθηκε από τη [διεκδίκηση] της Μακεδονίας. Παραιτήθηκε όχι μόνο τυπικά και στη Νις υπέγραψε με τη Γιουγκοσλαβία μια συνθήκη, σύμφωνα με την οποία ο Σταμπουλίνσκυ καταδίωξε τις παλαιές μακεδονικές οργανώσεις. Αυτές οι οργανώσεις είναι από κοινωνική άποψη οργανώσεις μικρών και φτωχών χωρικών. Έχουν ένα επαναστατικό παρελθόν, έχουν αγωνιστεί εναντίον της κυριαρχίας των τούρκων γαιοκτημόνων, εναντίον της σερβικής μπουρζουαζίας, έχουν παράνομες επαναστατικές οργανώσεις. Υπάρχουν εδώ και καιρό συμπάθειες για τη ρωσική επανάσταση. Οι μακεδονικές οργανώσεις ήταν ένας κοινωνικός παράγοντας, με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνδεθούμε… Το Κόμμα δεν έχει κάνει τίποτα και είναι χαρακτηριστική η παραμέληση του Μακεδονικού ως ζητήματος τακτικής».

    Aντί του όρου «βουλγαρικός λαός», όπως αναφερόταν σε προγενέστερες διακηρύξεις της Τρίτης Διεθνούς, εισάγεται το 1923-24 ο όρος «μακεδονικός λαός», «μακεδονικός πληθυσμός, χωρίς διάκριση εθνότητας». Πρόθεση της ΚΔ ήταν όλες οι εθνότητες της Μακεδονίας να διαμορφώσουν μία γηγενή μακεδονική συνείδηση ως ένας «λαός» από πολιτική άποψη και να επιδιώκουν την δημιουργία μίας «Ενιαίας και Ανεξάρτητης Μακεδονίας», για την υπονόμευση των βαλκανικών «αστικών» κρατών.

    Η νέα γραμμή που επιβάλλεται στην ΣΤ΄ Συνδιάσκεψη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (Δεκέμβριος 1923, στη Μόσχα) και στο Ε΄ Συνέδριο της ΚΔ (17 Ιουνίου – 8 Ιουλίου 1924) είναι «Ενιαία και Ανεξάρτητη Μακεδονία σε μια Βαλκανική Ομοσπονδία», που μπορεί να πραγματοποιηθεί «μόνο αν ο αγώνας του μακεδονικού λαού συμπορεύεται με τον αγώνα των εργατών και αγροτών της Βαλκανικής». Είναι ευνόητο ότι μια τέτοια πολιτική αποσκοπούσε στη διάβρωση των βαλκανικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας. Με επιστολή της προς την ΕΜΕΟ, τον Ιούλιο του 1924, η ΚΔ έθεσε ως προϋπόθεση για την παροχή βοηθείας την υποχρέωση της οργανώσεως να αρχίσει την επανάσταση στη Βουλγαρία, με την εκδίωξη των βουλγαρικών κρατικών οργάνων από το βουλγαρικό τμήμα της Μακεδονίας και με την ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος. Η πίεση που ασκήθηκε από την ΚΔ στο ΚΚΕ, για να αποδεχθεί την απόφαση του Ε΄ Συνεδρίου της ΚΔ για το Μακεδονικό Ζήτημα κατά το έτος 1924, εξηγείται από την πολιτική της σε σχέση με την ΕΜΕΟ. Η πτέρυγα του ΚΚΕ που δέχθηκε τη νέα γραμμή, δικαιολόγησε τη στάση της με το επιχείρημα ότι, στον βαθμό που η θέση «Ενιαία και Ανεξάρτητη Μακεδονία» συμβάλλει στην επιτυχή έκβαση της επαναστάσεως στη Βουλγαρία και στην Βαλκανική, το ΚΚΕ, ως κόμμα διεθνιστικό, οφείλει να την αποδεχθεί, φθάνοντας ακόμα και σε σύγκρουση με την ελληνική αστική τάξη. Ο όρος «μακεδονικό έθνος», ταυτιζόμενος αποκλειστικά και εμφατικά με το σλαβικό στοιχείο της Μακεδονίας, δεν εισάγεται ακόμα στα κείμενα της ΚΔ, αλλά το Μακεδονικό Ζήτημα δεν θεωρείται πλέον βουλγαρικό ζήτημα. Μπορεί τα σχέδια της ΚΔ να απέτυχαν, ωστόσο η σοβιετική ανάμιξη στο Μακεδονικό Ζήτημα είχε ως αποτέλεσμα μια πολιτικο-ιδεολογική πόλωση της βουλγαρομακεδονικής κινήσεως. Ως ιδεολογικός και πολιτικός αντίποδας της ΕΜΕΟ του Ιβάν Μιχαήλωφ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1925 στη Βιέννη η ΕΜΕΟ (Ενωμένη), υπό την σκέπη της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Στην ΚΕ της ΕΜΕΟ (Ενωμένης) υπήρχε μία κομμουνιστική πτέρυγα (Δημήταρ Βλάχωφ, Βλαδιμήρ Ποπτόμωφ) και μία εθνικοεπαναστατική (Γκεόργκυ Ζανκώφ, Πάβελ Σάτεφ), η οποία, παρόλο που διαφωνούσε με την κομμουνιστικοποίηση της οργανώσεως, υπολόγιζε στη βοήθεια της Σοβιετικής Ενώσεως για την αναθεώρηση των συνθηκών ειρήνης. Το 1928, υπό το φως των αποφάσεων του ΣΤ΄ Συνεδρίου της ΚΔ, εξοβελίστηκε η εθνικοεπαναστατική πτέρυγα της ΚΕ της ΕΜΕΟ (Ενωμένης), που προσέλαβε πλέον έναν στενό κομμουνιστικό χαρακτήρα με κύριες μορφές τον Δημήταρ Βλάχωφ και τον Βλαδιμήρ Ποπτόμωφ, μέλη του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η επιρροή της ΕΜΕΟ (Ενωμένης) στον βαλκανικό χώρο υπήρξε ασήμαντη, δεδομένου ότι η έδρα της ήταν αρχικά στη Βιέννη και αργότερα στο Βερολίνο και το δημοσιογραφικό της όργανο «Μακεδονική Υπόθεση», που εκδίδονταν στην βουλγαρική γλώσσα, δύσκολα μπορούσε να καταστεί προσιτό στα Βαλκάνια. Μέχρι το 1928 μόνο στο σερβικό τμήμα της Μακεδονίας δημιουργήθηκαν μικροομάδες της ΕΜΕΟ (Eνωμένης), χωρίς ουσιαστική πολιτική σημασία, ενώ το 1929 εξαρθρώθηκαν οριστικά από τις σερβικές αρχές. Στη Βουλγαρία ιδρύθηκαν το 1928 οι πρώτοι πυρήνες της οργανώσεως, ωστόσο η ΕΜΕΟ (Eνωμένη), λόγω του στενού κομμουνιστικού της χαρακτήρος και της εχθρικής στάσεως της ΕΜΕΟ του Mιχαήλωφ, δεν μπόρεσε να εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτικό παράγοντα της χώρας και περιορίσθηκε σε προπαγάνδα μεταξύ των Βουλγαρομακεδόνων προσφύγων. Βασική πολιτική γραμμή της οργανώσεως αποτελούσε το σύνθημα «Ενιαία και Ανεξάρτητη Μακεδονία σε μια Βαλκανική Ομοσπονδία» και υπό την έννοια «μακεδονικός λαός» συμπεριλαμβάνονταν όλες οι εθνότητες της Μακεδονίας (Βούλγαροι, Αλβανοί, Τούρκοι, Εβραίοι, Βλάχοι, Έλληνες, Αθίγγανοι).
    […]

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  46. Μαρία κι εγώ τους τα λέω από πέρση τα συντρόφια του πόντος και αριστερά. Να κάτσουν καλααα με το ΚΚΕ, διότι αντί να βλάψουν το ΚΚΕ βλάπτουν σοβαρά όλα τα αριστερά κόμματα, με αποτέλεσμα να έχουμε τον χουντοκαρατζαφέρη τεταρτο κόμμα στην Βουλή. Μα δεν παίρνουν χαμπάρι τα φιλαράκια και συντρόφια, εκεί τον χαβά τους. Λες και δεν υπάρχει η δεξιά να ασχοληθούμε όλοι μαζί εναντίον της. Η κριτική καλή είναι, για τα κόμματα της αριστεράς, με μέτρο.

    Σχόλιο από κατσε καλααα | 15/11/2009

  47. Το ΚΚΕ ή θα πάψει να αποκαλεί τους μη ΚΚΕ, προβοκάτορες, οππορτουνιστές, πράκτορες και κουκουλοφόρους, ή θα συνεχίζει το ίδιο τροπάρι και θα βρίσκεται πάντα από την άλλη πλευρά του οδοφράγματος.
    Όλοι εμείς οι «προβοκάτορες», δε ζητάμε, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μια πολύ μεγάλη συγνώμη από το ΚΚΕ. Αλλιώς «ΚΚΕ κ ΛΑΟΣ» πάνε χέρι χέρι…

    Σχόλιο από Δημήτρης | 15/11/2009

  48. Η Ολομέλεια του ’47 και τα θύματά της
    Του Σπυριδωνα Σφετα *

    Για τα αίτια του εμφυλίου πολέμου διίστανται οι απόψεις μεταξύ των ιστορικών. Η νέα γενιά των Ελλήνων ιστορικών βλέπει τον εμφύλιο ως μια προσπάθεια του ΚΚΕ όχι για κατάληψη της εξουσίας, αλλά για άσκηση πίεσης στη «μοναρχοφασιστική κυβέρνηση» των Αθηνών ώστε η μεταπολεμική Ελλάδα να εκδημοκρατιστεί. Ο εμφύλιος παρουσιάζεται ως απάντηση του ΚΚΕ στην τρομοκρατία των δεξιών παρακρατικών οργανώσεων με την ανοχή του κράτους. Η άποψη αυτή στηρίζεται απλώς στη ρητορική του ΚΚΕ το 1945 και αποσκοπεί στην απόσειση των ευθυνών του για την ελληνική τραγωδία του 1946 – 49.

    Τόσο το 1943 – 44 όσο και κατά τον εμφύλιο το ΚΚΕ έθετε ζήτημα κατάληψης της εξουσίας επί της ουσίας. Αντίσταση και επανάσταση ήταν έννοιες ταυτόσημες για το ΚΚΕ στη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, όπως στη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία, όπου και ο Τίτο και ο Χότζα διεξήγαν έναν αγώνα εξουσίας και δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν με τον Μιχαήλοβιτς ή τους Μπαλίστες αντίστοιχα. Η αγγλική επέμβαση ματαίωσε τα σχέδια του ΚΚΕ. Ο όρος «αυτοάμυνα» που εισήγαγε το Ζαχαριάδης το 1945 ήταν ουσιαστικά πέρασμα στην ένοπλη σύρραξη, αλλά με σταδιακή κλιμάκωση, πράγμα που προϋπέθετε και αποχή από τις εκλογές. Αυτοάμυνα κατά τον Σαράφη, ο οποίος σκεπτόταν ως στρατιωτικός, σήμαινε συγκρότηση μικρών ενόπλων σωμάτων στα χωριά για την αντιμετώπιση της λευκής τρομοκρατίας (όχι έξοδο στο βουνά), και ταυτόχρονα μαζικό πολιτικό αγώνα. Ο Ζαχαριάδης, που απέκλεισε την πολιτική λύση, εκτιμούσε ότι με την εδραίωση των κομμουνιστικών καθεστώτων στα γειτονικά βαλκανικά κράτη και με την αδυναμία των Αγγλων για τη διεξαγωγή ανταρτοπολέμου το ΚΚΕ θα ξεκινούσε τον νέο αγώνα με καλύτερες προϋποθέσεις.

    Το 1946 δόθηκε εντολή από τους Σοβιετικούς στο ΚΚΕ να μη μαζικοποιηθεί ο ελληνικός αγώνας. Η σοβιετική πλευρά, που συμβούλεψε το ΚΚΕ να μην ακολουθήσει το δρόμο προς την ένοπλη εξέγερση, αλλά προς την ανάπτυξη του μαζικού αγώνα για δημοκρατία σε συνδυασμό με μαζική αυτοάμυνα, δεν επιθυμούσε μεγάλης έκτασης ταραχές στην Ελλάδα, όταν διεξαγόταν το Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης (10.2.1947), η εξαγγελία του δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ αποτέλεσαν τον καταλύτη για την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου, αντανάκλαση και της κλιμάκωσης του ψυχρού πολέμου (για παράδειγμα ίδρυση της Κομινφόρμ ως απάντηση της Σοβιετικής Ενωσης στο σχέδιο Μάρσαλ). Στη σκιά της αμερικανικής ανάμιξης στην Ελλάδα η Τρίτη Ολομέλεια του ΚΚΕ, που συνήλθε τον Σεπτέμβριο του 1947 στο Βελιγράδι, αποφάσισε την «απελευθέρωση» της Βορείου Ελλάδας (Μακεδονίας-Θράκης), την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, την αύξηση της δύναμης των ανταρτών σε 60.000, τη μετεξέλιξη του Δημοκρατικού Στρατού σε τακτικό στρατό (Σχέδιο Λίμνες). Η Μακεδονία και η Θράκη θα αποτελούσαν το εφαλτήριο για την «απελευθέρωση» και της υπόλοιπης Ελλάδας. Αμέσως μετά την Τρίτη Ολομέλεια συγκροτήθηκε η «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση» των ανταρτών και αναλήφθηκε η «αποτυχημένη» επιχείρηση κατάληψης της Κόνιτσας, όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί η ΠΔΚ. Τότε τέθηκε το ΚΚΕ εκτός νόμου.

    Στο πλαίσιο της πολιτικής του ΚΚΕ για αύξηση της δύναμης των ανταρτών σε 60.000 εντάσσεται και το λεγόμενο παιδομάζωμα. Προκειμένου να απαλλαγούν οι γονείς από τη φροντίδα των παιδιών και έτσι να διευκολυνθεί η στρατολόγησή τους στον Δημοκρατικό Στρατό, τα παιδιά στέλνονταν στις ανατολικές χώρες. Η στράτευση των γυναικών ήταν επίσης επιβεβλημένη. Οι γυναίκες θα επωμίζονταν την κατασκευή καταφυγίων και χαρακωμάτων, θα μετέφεραν πυρομαχικά, θα διακόμιζαν και θα περιέθαλπαν τους τραυματίες. Οι ανθρωπιστικοί λόγοι, η διασφάλιση δηλαδή της ζωής των παιδιών από τις συγκρούσεις ανταρτών και κυβερνητικού στρατού και τις αεροπορικές επιδρομές, ήταν δευτερεύοντες. Το ΚΚΕ ανέμενε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού το 1948. Καθώς το ΚΚΕ δεν κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο του, να αυξήσει δηλαδή τη δύναμη των ανταρτών σε 60.000, και αντιμετώπιζε το χρόνιο ζήτημα των εφεδρειών, τα παιδιά (ελληνόπουλα και σλαβομακεδονόπουλα, κατά την ορολογία της εποχής) αποτελούσαν και ένα μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό για το μέτωπο. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες ιστορικών των Σκοπίων και της Πολωνίας, η οποία είχε φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, το 1948-49, 2.000 παιδιά στάλθηκαν από τις ανατολικές χώρες στο μέτωπο του Δημοκρατικού Στρατού.

    Οι Σλαβόφωνοι

    Από την άλλη πλευρά ήταν αχαλίνωτη η τρομοκρατία του ΝΟΦ για τη μαχητική συνδρομή των Σλαβοφώνων στον ένοπλο αγώνα, αλλά και τη διαμόρφωση σλαβομακεδονικής συνείδησης με την εκρίζωση του γκραικομανισμού ή φιλοβουλγαρισμού. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Μιχάλη Κεραμιτζή κατά την πανοφίτικη σύσκεψη (20.5.1947) στο Καϊμακτσαλάν.

    «10% σλαυομακεδόνες είτε είναι γραικομάνηδες, είτε οπαδοί του Κάλτσεφ, είτε μεγάλοι τομαριστές και συμφεροντολόγοι, είνε σήμερα με το μέρος της αντίδρασης…20% σλαβομακεδόνες αδρανούν, δεν συμμετέχουν ενεργά σε κάθε ανάγκη του αγώνα. Οι παραπάνω είναι όχι μαχητικοί, φοβητσάρηδες, αδικαιολόγητα ειρηνόφιλοι. 30% σλ-Μακεδόνες συμπαθούν πολύ το κίνημα, το ΝΟΦ, τον Ελληνικό λαό…μα δεν είναι πέρα για πέρα επαναστάτες, φοβούνται τις μεγάλες δοκιμασίες, φοβούνται για την τύχη της φαμίλιας τους. 40% σλ-Μακεδόνες είνε η μαχητική πρωτοπορεία μας. Είνε το καλλίτερο μέρος του λαού μας. Δεν συμμετέχουν μαχητικά όλοι τους στον αγώνα. Μα είναι έτοιμοι να πειθαρχήσουν… Στις Σλ-Μακεδονικές Περιφέρειες υπάρχουν ολόκληρες-δεκάδες Σλαυομακεδόνικα χωριά που μέχρι τώρα πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είνε Ελληνες. Ολοι αυτοί οι Σλ-Μακεδόνες είνε αντιφασίστες (Καστανοχώρια κλπ), αλλά ακόμα δεν κατόρθωσαν να ριζώσουν μέσα τους Μακεδονική συνείδηση. Είναι ότι υπάρχουν οι πουλημένοι Σλ-Μακεδόνες που ο κόσμος τους λέει γκραικομάνηδες –και που αυτοί όχι μονάχα στο ΝΟΦ δεν μπαίνουν, αλλά και στο ΕΑΜ και στο ΑΚΕ, γιατί είνε χαφιέδες…».

    Οι ειρηνόφιλοι και φιλόξενοι Σλαβόφωνοι χωρικοί υπήρξαν θύματα τόσο της τυχοδιωκτικής πολιτικής του Ζαχαριάδη όσο και της «αλυτρωτικής» πολιτικής των Σκοπίων. Η βίαιη «μακεδονοποίηση» των Σλαβοφώνων και το «ξύπνημα του έθνους» ήταν προτεραιότητα της ομάδας Κεραμιτζή – Ρακοβίτη ενόψει της αναμενόμενης νίκης του Δημοκρατικού Στρατού και της αλλαγής συνόρων. Ας αναλογισθεί ο κ. Γκρούεφσκι τι εννοεί όταν θέτει ζήτημα γενοκτονίας των «Αιγαιατών» και παιδομαζώματος.

    * Ο κ. Σπυρίδων Σφέτας είναι βαλκανιολόγος.

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  49. Καλό είναι και αυτό, αλλά δεν είναι αυτό που σου έλεγα Μαρία. Εκτός του γεγονότος ότι αναφέρεται ο τίτλος του άρθρου στο NOF, το συγκεκριμένο άρθρο είναι πάνω από 30 σελίδες. Θα το ψάξω κάποια στιγμή και θα στο στείλω, καθότι αυτή τη στιγμή μου λείπει ο χρόνος!

    Σχόλιο από Δημήτρης | 15/11/2009

  50. Μαρία δεν το κατάλαβες το μήνυμα . ισχύει και για σένα το κάτσε καλααα, και μι τους κύκλους τάραττε,,,. Οι πόντιοι και προπάντων οι αριστεροί μέχρι τώρα γαυγίζουν, σε λίγο θα αρχίσουν να δαγκώνουν. Προσοχή και συνέχισε ομαλά.

    Σχόλιο από κατσε καλααα | 15/11/2009

  51. Μαρια βλεπω οτι περασεςστην επομενη πίστα ε;
    καλά μωρέ εσυ δεν εεγες οτι αισθανοσουνα ταπεινωμένη αλλά περηφανη ..Που πηγε η περηφανεια σου ..Την κατάπιες

    Αλλά -θα μου πεις – πρεπει να βγει και το ψωμακι..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  52. Νοσφεράτε, στη γυναίκα σου αυτά…(———————)

    ———————–
    Αγαπητή Μαρία
    Πρέπει να κρατηθεί ένα επίπεδο στην συζήτηση δεν νομίζεις ?

    Εκ της αδμινισταρχίας

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 15/11/2009

  53. Ε μιας και αρχισαμε εδώ να συζηταμε το μακεδονικο λές και δεν υπάρχουν απειρα σχετικά ποστ και στο Παρον Μπλογκτου Ποντου και ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    μονο και μόνο γινα συκοφαντηθουν οι αγωνες της αριστεράς και της εθνικής αντιστασης απο τους απολογητες του Ταγματασφαλητισμου και των Δεξιων Δωσιλόγων ( και τους σοβαρους συνομηλιτές τους) ας βαλω και γω κατι λίγοτερα ασχετο
    Η Ετικετα Εθνική αντισταση στη Σπηλια :

    http://nosferatos.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%20%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  54. Και συ αυτά τα ακροδεξιολασπου κατινιαρικα στον αντρα σου———————
    ————————-
    οκ μια σου, μια μου τελειώσαμε
    από τούδε και εφ εξής σχόλια με παρόμοιο ύφος κόβονται

    την αγάπη σας παρακαλώ
    εκ της αδμινισταρχίας

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  55. Ωραια ..Ελπίζω να το το τηρησεις Ομερη μου και να μην αφησεις αλλο αυτήν την Κυρα Μαρα να πετα τις Βρωμερες προσβολες της προς την Αριστερα εδώ μεσα για ναολοκληρωσει την ασκηση της
    Τωρα
    η Ετικεττα Εμφυλιος :
    Νομιζω ειναι σχετικο…

    http://nosferatos.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  56. και εν πάσει περιπτώσει μπορούμε να βρεθούμε στο καφενείο, πιο χαλαρα να κουβεντιάσουμε….

    null

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/11/2009

  57. NOΣΦΕΡΑΤΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Η (ΚΥΡΙΑ) ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΦΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΛΑ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ
    ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΔΗΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΕΤΕ ΣΤΟ YUTUBE
    O KOSMETES SON Δ.Σ

    Σχόλιο από kiamul | 15/11/2009

  58. Όχι, αγαπητοί μου, δεν θα σας κάνω τη χάρη…φαντάζεστε και βλέπετε εχθρούς και εντεταλμένους εκεί που δεν υπάρχουν…αν και αυτό θα σας βόλευε πολύ…αλλιώς πώς να δικαιολογήσει κανείς αυτή την σκληροπυρηνικότητά σας (για να μην την χαρακτηρίσω με μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια)…
    Και επαναλαμβάνω: θα μπορούσα να σας μιλήσω με πληροφορίες από πρώτες πηγές, για πατεράδες και παππούδες που πολέμησαν και σκοτώθηκαν στο μέτωπο κατά την Αντίσταση (και που δεν ήταν αριστεροί), για πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες, ανθρώπους ποντίους, απλούς και ειρινόφιλους, που χάθηκαν στο παιδομάζωμα, για δολοφονίες άμαχων και αθώων -ανθρώπων του αίματός μου- από “δημοκρατικούς”, για τη δυστυχία, το θρήνο, και τον πόνο που έσπειραν οι “δημοκρατικοί” της Ελλάδος, εδώ, στα δικά μας μέρη…τα «δεξιά» καθάρματα δεν πρόκειται ποτέ να τα υπερασπιστώ, όπως και κανέναν εγκληματία πολέμου, όποια “ιδέα” και αν υπηρετούσε.
    Αλλά αυτά δεν μπορείτε να τα ακούσετε…και ξέρουμε πια γιατί…φάνηκε και εδώ μέσα…

    Σχόλιο από Μaria | 15/11/2009

  59. έτσι…λογοκρισία σε ότι δεν μας συμφέρει…πλησιάζει και 17 Νοέμβρη…

    Σχόλιο από Maria | 15/11/2009

  60. Δε βλέπουμε εχθρούς, απλώς μας σπας τα νεύρα. Και όπως καταλαβαίνεις, τα νεύρα μας πρέπει να τα προσέχουμε στη δύσκολη εποχή που περνάμε.

    Το ανθρώπινο στοιχείο εκείνες τις τρομερές εποχές μάλλον μπήκε στο περιθώριο και αυτό ήταν τραγικό. Όμως τραγικό είναι σήμερα οι θλιβερές ιστορίες εκείνες, να συσκοτίζουν τα πραγματικά γεγονότα και τις δυνάμεις που συγκρούστηκαν. Σε σχετικά δημοσιεύματα στο μπλογκ μας έγιναν πολύ σημαντικές συζητήσιες. Για παράδειγμα, σου προτείνω αυτό:

    -Από τον Πόντο στη Ρουμανία, ως πολιτικός πρόσφυγας

    Πήγαινε διαβασέ τα πρώτα πριν επιχειρήσεις να κάνει τον Δον Κιχώτη και να σπας τα νεύρα όλων.

    Σε πληροφορώ ότι εμείς εδώ δεν έχουμε κανένα ταμπού. Και αν δεν μας πιστεύεις πήγαινε να διαβάσεις το αφιέρωμα στον Βίλχελμ Ράιχ

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/11/2009

  61. Πήγαινε διαβασέ τα πρώτα πριν επιχειρήσεις να κάνει τον Δον Κιχώτη …

    μαλλον Μανταμ Σουσού

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/11/2009

  62. Ξέρεις ποιά είναι η πλάκα Νοσφεράτε.

    Ότι και και στους δύο πολέμους με τους Βούλγαρους συνεργάστηκε η Δεξιά. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μεταξάς και ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος παρέδωσαν το Ρούπελ στους Βούλγαρους μαζί και μπόλικο ελληνικό στρατό για να μη χαλάσουν τη καλή διάθεση του Κάιζερ και της Βασίλισσας Σοφίας. Εγκατέλειψαν ακόμα και τους Πόντιους μόνους τους στον Πόντο και τους Σμυρνιούς στο έλεος του Κεμάλ. Πούσαι βρε Μ-π να μας τα ξαναπείς; (Αλλά ξέρω εσύ δεν εμφανίζεσαι πλέον εδώ, αφού σ’ έβαλε και σένα στο στόχαστρο ο ηρωικός Κιαμούλης)

    Στην Κατοχή, οι ταγματασφαλίτες κυκλοφορούσαν οπλισμένοι με γερμανικά όπλα μαζί με τους κατακτητές, Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους.

    Και μετά μας είπαν εμάς εαμοβούλγαρους.

    Αθάνατη ΕΛΛΑΣ.

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 15/11/2009

  63. «Εξελίξεις οι οποίες μπορεί να είναι και ραγδαίες και να οδηγήσουν ακόμη και στα άκρα, αναμένονται τις προσεχείς ημέρες στο εσωτερικό της δημοτικής ομάδας της Χρύσας Αράπογλου. Η στάση ορισμένων δημοτικών συμβούλων του Νίκου Τσαρούχα και πιθανότατα των Γιώργου Τανιμανιδη, Θεοδώρας Λειψιστινού και Μαρίας Ακριτίδου– έχουν εξοργίσει εκτός από την επικεφαλής της παράταξης και αρκετούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ.»

    http://news.livepage.gr/wiki/1166/1498

    Μαρία, και αυτούς εξόργισες, βρέ; 🙂

    Σχόλιο από vripol | 15/11/2009

  64. Τώρα, σοβαρά, Μαρία.
    Ιστορίες γιά σκοτωμένους και σφαγμένους συγγενείς, στην Ελλάδα, μπορείς να ακούσεις και απο Δεξιούς και από Αριστερούς.
    Πίσω από τήν οργή πού γεννα το συγγενικό αίμα, δεν πρέπει να οχυρώνεται κανείς, αν θέλει να εξετάζει ψύχραιμα και αντικειμενικά την Ιστορία.
    Θέλεις να αναπαράγεις τό μίσος τού Εμφυλίου, οθώντας και τους συνομιλητές σου σε οχύρωση πίσω απο στερεότυπα;
    Τά κατάφερες.
    Αν όμως θέλεις συζήτηση, πρέπει να διαβάζεις προσεκτικά τίς αναρτήσεις τού περόντος Ιστολογίου.
    Τότε θα διαπιστώσεις, πώς γίνεται, τουλάχιστον απο τούς υπέυθυνους, μία εργώδης προσπάθεια να δούν τα πράγματα με αντικειμενικότητα.
    Αλλοτε τα καταφέρνουν, άλλοτε όχι, αλλά προσπάθουν.
    Προσπάθησε λίγο και εσύ..
    Σέ παρακαλώ, διάβασε τό σχόλιο 13, πού σού έγραψα, και κανε διάλογο στα σημεία.
    Λίγο να προσέξεις, θα καταλάβεις ότι πρόθεσή μου δεν είναι να ωραιοποιήσω καμία πλευρά, αλλά να προσεγγίσω, όσο μπορώ χωρίς εμπάθεια, την Ιστορία.
    Κάνε μιά προσπάθεια, αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για διάλογο.
    Πές τα δικά σου επιχειρήματα, αλλά συντεταγμένα, όχι χύμα..
    Καί με διάθεση να αναθεωρήσεις, αν ο διάλογος το φέρει, στερεότυπες απόψεις.
    Δέιξε, πώς πραγματικα διαθέτεις επιδεκτική πλευρά στον εγκέφαλό σου.

    Σχόλιο από vripol | 15/11/2009

  65. Eυγε Βριπολ Τεκνο μου.. Ετσι σε θελω Δια
    αλλακτικό
    και ευγενή
    Και εγώ φιερώνω στην Κερά Μαρία γιατι μ’αρεσει που ειναι ετσι αγερωχα Σκληρη αντικομμουνιστρια και τα λεε τσεκυράτα και στρατιωτικά και δεν μασαει τα ακροδεξια της καρακατινιαρικα

    το ποιηματακι μου .. »Στις Παρτιζανες»

    http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/blog-post_02.html

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 16/11/2009

  66. ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το «σκοπιανό» ζήτημα, και μετά ας περάσουμε και στην Ορθοδοξία του Πόντου. Εγώ έγραψα ήδη αρκετά…αλλά απάντηση δεν πήρα…

    Σχόλιο από Maria Akritidou | 16/11/2009

  67. OK.
    Σχόλιο 10:
    Υπηρξε, λοιπόν, η συμμετοχή του SNOF στον εμφύλιο,
    καί η υπουργοποίηση των Σνοφιστων, όταν ο Δ.Σ. άρχισε να ηττάται και κατα πολύ περιοριζόταν σε εδάφη όπου πλειοψηφούσαν οι σλαβομακεδόνες.
    Καί ο Ζαχαριάδης, κάνοντας την ανάγκη αρετή, επανέφερε στο πρσκήνιο τα περί αυτοδιάθεσης των «Μακεδόνων», μια γραμμή πού την χιλιοπλήρωσαν τα μέλη του ΚΚΕ, καί πρίν την δικατορία τού Μεταξά, και μετα τόν εμφύλιο, όταν εκτελούνταν, με καταδίκη για εσχάτη προδοσία.
    Κι ας ήταν οι περισσότεροι, αγωνιστές, πού μάτωσαν στην κατοχή κατα τού κατακτητή, όταν οι «εθνικόφρονες» στρατιωτικοί που τούς εκτελούσαν, ήταν κατα πολύ, λουφαδόροι, ή και συνεργάτες των γερμανών , πού αναβαπτίστηκαν στην κολυμβήθρα τού αντικομμουνισμού.
    Όπως προυπήρξε και η κοινή πολιτική ΣΕΚΕ και Βασιλικών στό ‘Οίκαδε» και στην καταδίκη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, Οπως προυπήρξε η γραμμή του ΚΚΕ γιά αυτιδιάθεση των «Μακεδόνων», κατ εντολήν του Δημητρώφ της Κομιντέρν, κατα τον μεσοπόλεμο..
    Επίσης, όταν το Νοέμβρη του 44, Ο Ευριπίδης Μπακιρτζής,Στρατιωτικός Διοικητης της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας τόυ ΕΛΑΣ, αποθούσε τόν ΣΝΟΦ τού Γκότσε έξω απο τα σύνορα, ο Στρίγκος τον κάκιζε, πως αντί να στρεφει τίς δυνάμεις του ΕΛΑΣ πρός την Θεσαλονίκη, αυτός ενδιαφερόταν να θωρακίσει τα σύνορα.
    Καί όλα αυτά, δείχνουν την ζημιά πού υφίσταται ο λαός, απο τίς πολιτικές ελίτ, πού αποφασίζουν ερήμην για την τύχη του.
    Καί πώς, ο αντιστασιακός αγώνας τού λαού, καθοδηγούμενος από τό ΚΚΕ, ερήμην των αστικών δυνάμεων που έλαμψαν δια της απουσίας τους, οδηγήθηκε στην σύγκρουση και στον αιματηρό εμφύλιο.
    Αλλά, γι αυτόν, αν μια φορά φταίει το ΚΚΕ, με την αλλοπρόσαλη τακτική της ανεπαρκούς ηγεσίας του, αλλο τόσο, τουλάχιστον, φταίνε οι Αγγλοι καί οι ντόπιες αστικές πολιτικές ελίτ, πού ηταν αποφασισμένοι, να επιλύσουν το θεμα της κατοχύρωσης της επιρροής τους στην Ελληνική πολιτική σκηνή, έστω και με αιματοκύλισμα των Ελλήνων, κατ εφαρμογήν όσων είχαν αποφασίσει με τον Στάλιν στην Μόσχα, τον Οκτώβρη τού ’44, στην «συμφωνία των ποσοστών».
    Μέσα απ’ αυτές τίς λάσπες, να ξεχωρίσουμε όμως τό διαμάντι της μεγαλειώδους αντίστασης της Ελληνικής κοινωνίας στούς κατακτητές, πού υπήρξε μοναδική..
    Καί σ αυτο το θέμα, υπήρξαν οι ήρωες και τα σκουλίκια.
    Οι αγωνιστές, σε όποια οργάνωση κι αν ανήκαν πολιτικά (φιλελεύθεροι, κομμουνιστες, μη κομμουνιστες Αριστεροί, βασιλικοί),
    με όποιο τρόπο κι αν πολέμισαν τον κατακτητή, στα βουνα, στίς πόλεις, στό Ελ-Αλαμέιν, στό Αιγαίο, καί στό Ρίμινι,
    Καί απο την άλλη μεριά υπήρξαν οι συνεργάτες, οι δοσίλογοι, οι καιροσκόποι, τα κατακάθια, δηλαδή, της Ελλάδας, πού έκαναν «περιουσίες», μεσα στην κατοχή, και έγιναν οι μeτακατοχικες οικονομικές «ελίτ-αλίτ»..

    Σχόλιο από vripol | 16/11/2009

  68. Κατ’ αρχάς Μαρία είσαι λάθος και φταίω εγώ που απ’ την αρχή, όταν εισέβαλες ως ταύρος εν υαλοπωλείω δε σε σταμάτησα.

    Το υφάκι αυτό, με το οποίο ζητάς από δω να σου απολογηθούν κάποιοι για πράγματα του παρελθόντος και για συμπεριφορές συγκεκριμένες είναι ασφαλίτικο και αδιανόητο. Επίσης, όταν έχουμε συγκεκριμένα ποστ δηλαδή κείμενο αναρτημένο και έχουν ξεκινήσει κι άλλες αναρτήσεις σχετικές, τι μας την πέφτεις στο συγκεκριμένο ποστ, το νόημα του οποίου είναι προφανές ότι ΔΕΝ κατάλαβες γιατί οι προκαταλήψεις σου έχουν θολώσει το νου.

    Νομίζω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πάρεις τα μπογαλάκια σου απ’ αυτό το ποστ και να πας σε κάποιο άλλο σχετικό και εκεί να συνεχίσεις τις ήδη υπάρχουσες συζητήσεις.

    Μην είσαι τόσο εγωίστρια, ώστε να θέλεις εδώ και τώρα να θέτεις ότι γουστάρεις αδιαφορώντας για τα πάντα..

    Ως θεούσα πασοκτσού φανατική, όπως σε κόβω, έτοιμος είμαι να σου αρχίσω τις ερωτήσεις για το λαϊκισμό του Παπανδρέου του Ανδρέα, για την αγγλοδουλεία του Παπανδρέου του Γέρου, για τις αρπαχτές της παρέας του Σημίτη και ένα σωρό άλλα πανέμορφα. Αλλά δεν είναι του παρόντος ποστ.

    Kiamoul, πως εν το «ποστ» σα ποντιακά;

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/11/2009

  69. Omer

    δε νομίζω ότι η κ.Ακριτίδου είναι ΠΑΣΟΚ. Μάλλον νεοδημοκράτισα μου φαίνεται της τάσης Σαμαρά. Ο επιφανειακός, επιθετικός και εμπαθής τρόπος της με πείθει γι αυτό.

    Αγαπητή Μαρία, η Αριστερά είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Ότι θέλεις θα το βρεις εκεί μέσα. Και φυσικά οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων τάσεών της ύπήρξαν πολύ πιο έντονες και πιο θανατηφόρες, απ’ ότι εσύ φαντάζεσαι μέσα στο ολοιόμορφο σχήμα που έχεις στο μυαλό σου.

    Εκτιμώ ότι από αφέλεια αδίκησες το καλό τούτο σάιτ και έφερες σε απόγνωση τους ποικίλης προέλευσης σχολιαστές. Να σου πως μόνο ότι ο αγαπητός Κιαμούλ που δικαίως εξοργίστηκε από τα γραφόμενά σου, εμένα αλλά και άλλους σχολιαστές φέρθηκε με ένταση αντίστοιχη με τη δικιά σου. Έτσι είμαστε εμείς οι αριστεροί και οι κεντροαριστεροί. Δηλαδά εμείς «οι «δημοκρατικοί» όπως περιφρονητικά μας αποκάλεσες σ’ ένα από τα πρώτα σου σχόλια.

    Με ειλικρινή αγάπη

    ένας σύντεκνος
    Εσύ όμως είσαι από άλλο ανέκδοτο

    Σχόλιο από Zωνιανίτης | 16/11/2009

  70. ομοιόμορφο

    Σχόλιο από Zωνιανίτης | 16/11/2009

  71. «Kiamul, πως εν το «ποστ» σα ποντιακά;»

    Υπάρχει το σχετικόν : » σο πόστισ’ άλας να τσανίζω»…..

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 16/11/2009

  72. ορε Βρίπολα Καθεσαι και συζητάς με την Μαντάμ Σουσου; Δεν αντιλαμβανεσαι οτι ηρθε εδώ μεσα μόνο για να Προβοκάρει και να προβαλλει την Φναταχτερή της δΕΞΙΑ αμάθεια και εμπάθεια;

    Σχόλιο από Nοσφερατος | 16/11/2009

  73. και την -ανεστραμμένη βεβαια- ..επιθυμια (οπως εχουν καταβαθος ολες οι δεξιες για τους αριστερους καθώς βρισκονται μεταξύ Καραδεξιων ανεραστων

    Σχόλιο από Nοσφερατος | 16/11/2009

  74. OMERIKA πουλικαμ αν ευρικς πως λεν τ΄αρνικον την κοροναν σα ποντιακα εχς τρια ημερες σο καϊμακσαλαν,ατωρα για το ποστ που λες αν ενοεις το δερμα , ελεγαν οι παλεοι μουν (σο ποστης αλας θα κσύνω ) οπως ευταει ατε η τσουνα με τα περεκεντελουκια το γραφτ,ποστ ιντερνετικα λεγομαι τακεβατω ανεφορα

    Σχόλιο από kiamul | 16/11/2009

  75. κουΐζ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    1) Στίς 1 Ὀκτωβρίου τοῦ 331 π.Χ. γίνεται ἡ μάχη στά Γαυγάμηλα μεταξύ τοῦ μακεδονικοῦ στρατοῦ τοῦ Ἀλεξάνδρου καί τοῦ Πέρση βασιλέα Δαρείου τοῦ Γ’. Μέ τήν συντριπτική νίκη τῶν ἑλληνικῶν ὅπλων (ὁ Ἀρριανός ἀναφέρει 100 Μακεδόνες – οἱ 60 ἑταῖροι – καί 300.000 ἀντιπάλους νεκρούς!) διαλύεται ὁριστικά ἡ περσική Αὐτοκρατορία. Τόν περασμένο Γενάρη ὁ πρόεδρος τῆς Βουλῆς Δ. Σιούφας καί ὁ Ἰρακινός ΥΠΕΞ συμφώνησαν…

    Α) νά συστήσουν μία μικτή ἐπιτροπή ἱστορικῶν πού θά ξαναδεῖ τήν ἱστορία τῆς Μακεδονικῆς ἐπίθεσης

    Β) νά στήσουν στά Γαυγάμηλα ἕνα ἄγαλμα τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου

    Γ) νά στήσουν στά Γαυγάμηλα ἕνα μνημεῖο «Μέικ Λάβ, Νότ Γουώρ».

    Δ) νά συστήσουν μία ἐπιτροπή γιά τόν ἀντιμηδισμό στήν ἑλληνική κοινωνία

    2) Τήν 1η Ὀκτωβρίου τοῦ 1974 ὁ Κεφαλλονίτης καί κορυφαῖος ἀρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινᾶτος γλιστρᾶ στόν χῶρο τῶν ἀνασκαφῶν στό Ἀκρωτήρι τῆς Σαντορίνης καί σκοτώνεται. Κατά τήν ἐπιθυμία του θάφτηκε ἐκεῖ, στήν μεγαλύτερή του ἀνακάλυψη καί ἀπό τίς σπουδαιότερες τοῦ αἰώνα. Στήν προϊστορική πόλη τοῦ Ἀκρωτηρίου ἡ ἐντυπωσιακότερη τοιχογραφία πού βρέθηκε ἦταν ἐκείνη μέ…

    Α) τούς βασιλεῖς νά δέχονται δῶρα ἀπό τούς ὑπηκόους τους

    Β) τά πολύχρωμα βράχια, τά κόκκινα κρῖνα καί τά χελιδόνια

    Γ) τούς ἀρχαίους Τούρκους πολεμι-στές νά κρατᾶνε κομμένα κεφάλια

    Δ) τόν παππού τοῦ Μητσοτάκη

    3) Στίς 4 Ὀκτωβρίου τοῦ 1974 ὁ Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς ἱδρύει τή Νέα Δημοκρατία. Μέ βάση ὅσα γνωρίζουμε σήμερα, ἀνήμερα τῶν 35ων γενεθλίων του τό κόμμα θά γιορτάσει μέ…

    Α) νίκη

    Β) θρίαμβο

    Γ) ἦττα

    Δ) διασυρμό

    4) Στίς 8 Ὀκτωβρίου τοῦ 1827 γίνεται ἡ ναυμαχία τοῦ Ναυαρίνου, στήν ὁποία ὁ στόλος τῶν Μεγάλων Δυνάμεων (μέ 27 ἰσχυρά πλοῖα) κατανικᾶ τόν τουρκοαιγυπτιακό στόλο τῶν 89 σκαφῶν καί 41 μεταγωγικῶν. Τήν σύρραξη προκάλεσε ἡ ἀλαζονική στάση τοῦ Ἰμπραήμ πού χτύπησε τή βάρκα μέ τή λευκή σημαία καί τούς ἀγγελιαφόρους κι ἄρχισε νά κανονιοβολεῖ κατά τῶν Δυτικῶν. Ποιές ἦταν οἱ ἀντιδράσεις στό Λονδῖνο γιά τή ναυμαχία καί τήν κατάληξή της;

    Α) Ὁ Ἄγγλος πρωθυπουργός μίλησε γιά μεγάλη νίκη καί ἐπικείμενη ἀπελευθέρωση τῆς Ἑλλάδας

    Β) Ὁ Ἄγγλος πρωθυπουργός μίλησε γιά τήν μεγάλη εὐκαιρία πού προσφέρεται γιά τά ἀγγλικά συμφέροντα στήν Ἀνατολή

    Γ) Ὁ Ἄγγλος πρωθυπουργός μίλησε γιά τόν γενναῖο ναύαρχο Κόρδιγκτον πού ἔσωσε ζωές Χριστιανῶν

    Δ) Ὁ Ἄγγλος πρωθυπουργός μίλησε γιά «ἀτυχές καί ἀπαίσιο γεγονός» καί κάποιοι ζήτησαν τήν παραπομπή τοῦ Κόρδιγκτον σέ ναυτοδικεῖο

    5) Στίς 11 Ὀκτωβρίου τοῦ 1822 ἡ Μαντώ Μαυρογένους ἔρχεται στή Μύκονο καί διώχνει τούς Ἀλγερινούς πειρατές μέ τά δύο πλοῖα της. Εἶναι ἡ ἔναρξη τῆς πολύχρονης προσφορᾶς της στόν Ἀγώνα, γιά τόν ὁποῖον διέθεσε ὅλη τήν περιουσία της. Γιά τήν μοναδική δραστηριότητά της συνολικά, ὁ μέν Καποδίστριας τῆς ἀπένειμε – τιμή μοναδική σέ γυναίκα – τό ἀξίωμα τοῦ ἐπίτιμου ἀντιστράτηγου καί τῆς παραχώρησε κεντρικό σπίτι στό Ναύπλιο, ὁ δέ Κωλέττης τήν καταδίωξε μέ κάθε τρόπο, μέ ἀποτέλεσμα νά πεθάνει στήν Πάρο πολύ φτωχή καί λησμονημένη. Ὁ πατέρας τῆς ἡρωίδας ἦταν…

    Α) Φτωχός κτηνοτρόφος τῆς Τζιᾶς

    Β) Φτωχός ναυτικός τῆς Πάρου

    Γ) Πλούσιος ἔμπορος τῆς Τεργέστης

    Δ) Πλούσιος μόδιστρος τῆς Μυκόνου

    6) Στίς 12 Ὀκτωβρίου τοῦ 1944 λήγει ἡ γερμανική Κατοχή τῆς Ἀθήνας, μέ τίς καμπάνες νά χτυποῦν χαρμόσυνα καί χιλιάδες κόσμου μέ τή γαλανόλευκη νά πανηγυρίζουν στούς δρόμους, νά ἀσπάζονται ἀλλήλους λέγοντας «Χριστός Ἀνέστη», νά ψάλλουν τόν ἐθνικό ὕμνο… Βεβαίως σέ ἑνάμιση μήνα ὁ Ἐμφύλιος θά ἔδινε τέρμα στή γιορτή καί στίς ἐλπίδες, ὅμως ἄς μείνουμε στή εὐτυχισμένη σκηνή τῆς 12ης Ὀκτωβρίου. ποιά θά ἦταν ἡ ἀντίδραση μπροστά στό θέαμα αὐτό ἑνός μοντέρνου, ἑλληνέζου ἐκσυγχρονιστῆ;

    Α) Θά ξερνοῦσε ἀπό τό θέαμα τοῦ ἐθνικιστικοῦ παροξυσμοῦ

    Β) Θά ἔτρεχε νά φύγει μαζί μέ τά γερμανικά καμιόνια πού ἀποχωροῦσαν ἀπό τήν Ἑλλάδα

    Γ) Θά ζωνόταν ἐκρηκτικά καί θά ἀνατιναζόταν μέσα στό πλῆθος

    Δ) Θά περίμενε σέ 52 μέρες γιά νά πυροβολήσει αὐτός πρῶτος τή διαδήλωση τοῦ ΕΑΜ στό Σύνταγμα

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

    1Β, 2Β, 3Γ, 4Δ, 5Γ, 6Δ

    Σχόλιο από Eλληνέζος | 07/12/2009

  76. Στόχος-Ιός κοινός αγώνας
    Φύλλο 58

    Τον τελευταίο καιρό, οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Άρδην και η Ρήξη, μαζί με άλλες οργανώσεις, περιοδικά, σωματεία και φορείς για τα εθνικά θέματα έχουν ανησυχήσει πολύ τόσο τους εθνομηδενιστές όσο και τους… «εθνικιστές». Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες τόσο ο Ιός της Κυριακής όσο και ο Στόχος έδωσαν ρεσιτάλ λασπολογίας εναντίον του Άρδην, της Ρήξης και του Γ. Καραμπελιά συγκεκριμένα.
    Οι πρώτοι, αφού κυριολεκτικά χτένιζαν κάθε κείμενο που κυκλοφορούσε στην ιστοσελίδα, την εφημερίδα και το περιοδικό μας, προσπάθησαν τουλάχιστον δύο φορές να καταστρώσουν ευφάνταστα σενάρια εμπλοκής του χώρου μας με ποικίλες… δυνάμεις του σκότους. Έτσι, τη μία φορά θα γράψουν ότι το Άρδην συμπλέει με… Αμερικάνους νεοσυντηρητικούς (!;), εξαιτίας ενός κειμένου της Νίνας Γκαζούλη για τη βλαχική μειονότητα, που δημοσιεύσαμε στο τ. 75. Μετά από μία εβδομάδα, ο Τ. Κωστόπουλος θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό, υποστηρίζοντας ότι στις αναλύσεις της Ρήξης για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Γ. Καραμπελιάς υποστηρίζει το… ΛΑΟΣ (;!).

    Από την άλλη πλευρά, το ίσο στη χορωδία του Ιού και του Τάσου Κωστόπουλου κρατάει η εφημερίδα Στόχος, που επιτίθεται προσωπικά στον Γ. Καραμπελιά για τη στάση που κρατήσαμε ενάντια στην επίθεση που δέχτηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Γκουρογιάννη. Έτσι λοιπόν, σ’ ένα σπαρταριστό κείμενο, ο συντάκτης του Στόχου αποκαλεί «ζάμπλουτο αναρχικό» (!!;;!) τον Γ. Καραμπελιά και υποστηρίζει ότι η στάση του έναντι του βιβλίου του Γκουρογιάννη αποκαλύπτει τον ψευδοπατριωτισμό και τις… βαθύτερες σκοτεινές του προθέσεις. Για το πραγματικό περιεχόμενο του βιβλίου, όπως και για τις διευκρινήσεις του συγγραφέα τόσο στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Άρδην, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αλλά και στην τηλεοπτική εκπομπή Ιστορείν και Εξιστορείν δεν γίνεται διόλου λόγος, καθώς όποιος ανατρέξει σ’ αυτά κατανοεί αμέσως το ανυπόστατο των κατηγοριών που εκτοξεύουν οι υποστηρικτές της επίθεσης στην παρουσίαση της Στοάς του Βιβλίου.

    Η συκοφαντική έξαρση του Ιού και τον ακροδεξιών ομολόγων τους του Στόχου είναι πολύ εύκολα εξηγήσιμη. Το Άρδην και η Ρήξη, μαζί με άλλες οργανώσεις, ομάδες, περιοδικά, εφημερίδες και σωματεία έχουν πυκνώσει τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις τους, αναδεικνύοντας μια άλλη, δημοκρατική, προοδευτική και κινηματική πατριωτική φωνή για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά κ.ο.κ.. Τούτο, καταφανώς αμφισβητεί το μονοπώλιο της Άκρας Δεξιάς επάνω σ’ αυτά τα ζητήματα, ένα μονοπώλιο που με τόσο κόπο είχαν φροντίσει να διαμορφώσουν οι… εθνομηδενιστές του Ιού και των υπολοίπων ιδεολογικών μηχανισμών της παγκοσμιοποίησης, προκειμένου να ποινικοποιήσουν κάθε συζήτηση για την αποικιοποίηση της χώρας μας. Έτσι, είναι άκρως φυσιολογικό οι δύο πόλοι αυτής της στημένης αντιπαράθεσης να επιτίθενται λυσσαλέα κατά οποιουδήποτε αμφισβητεί αυτήν τη μηχανή που έχουν στήσει.

    Η αγαστή σύμπνοια Ιών και Στοχικών είναι ο καλύτερος δυνατός δείκτης για το ότι οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει τον τελευταίο καιρό είναι άκρως επιτυχημένες και βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Επομένως, δεν έχουμε παρά να… χαιρετίσουμε τις πρωτοβουλίες τους, με την υπόσχεση ότι κατά τους επόμενους μήνες οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε θα είναι συχνότερες και θα έχουν διευρύνει τη θεματική τους τόσο σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, όσο και στα κοινωνικά και τα οικολογικά, την οικονομική κατάρρευση της χώρας, τον παρασιτισμό, την πνευματική και την πολιτική μας αποικιοποίηση…

    Υ.Γ. Δυστυχώς, εσχάτως, το αλλοπρόσαλλο κολάζ των επιθέσεων ήρθε να συμπληρωθεί από το ηλεκτρονικό φόρουμ του περιοδικού Ρεσάλτο. Εκεί, ο εκδότης του Θ. Παπανικολάου, χρησιμοποιώντας κατά την προσφιλή του συνήθεια αρκετά διαφορετικά ψευδώνυμα και παρατσούκλια, στήνει μια επίθεση εναντίον του Γ. Καραμπελιά, κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίζεται με τους… Αμερικάνους, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον… «Ιό της Κυριακής». Εμείς από την πλευρά μας δεν θα σχολιάσουμε πολιτικά την επίθεση αυτή, κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι τα κίνητρά της ξεφεύγουν κατά πολύ του οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι άπτεται της πολιτικής. Την αναφέρουμε όμως, για να καταλάβουν οι αναγνώστες το φαιδρό του πράγματος, ότι δηλαδή στο πρόσωπο του Γ. Καραμπελιά ο χώρος του Άρδην και της Ρήξης καταγγέλλεται ταυτόχρονα ως «αντιεξουσιαστικός» και «ακροδεξιός», «εθνικιστικός» και «αντεθνικός»… Τα συμπεράσματα δικά σας…

    Φύλλο 58Της Σύνταξης2009

    Σχόλιο από rixi | 08/12/2009

  77. Οι πολλαπλές απάτες των καθεστωτικών «Ιών»

    Είναι γνωστός πλέον ο ρόλος των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των βιομηχανιών της ενημέρωσης.

    Είναι γνωστή η δημοσιογραφική απάτη αυτών των βιομηχανιών και τα ποικίλα τεχνάσματα εξαπάτησης της κοινής γνώμης που χρησιμοποιούν: Από παραποιήσεις των γεγονότων και τις κατασκευές «ειδήσεων» μέχρι τα ρεπορτάζ και τις συνεντεύξεις μαϊμού. Θυμάστε αυτή την απάτη με τον ερχομό του Ερντογάν!!!

    Μέσα σε ένα τέτοιο καθεστωτικό έντυπο υπάρχει και η εστία των «αριστερών» και «αντιεξουσιαστικών» μικροβίων. Μια εστία που έχει εκπαιδευτεί ιδιαίτερα στις ταχυδακτυλουργίες, στα τεχνάσματα απάτης και στους αφοριστικούς στιγματισμούς: Το όργανο των υπερκρατικών δικτύων (τέτοιο είναι το καθεστώς των ισχυρών κέντρων εξουσίας μέσα στα οποία βρίσκονται και οι βιομηχανίες των ΜΜΕ) πουλάει τοις μετρητοίς «αντιεξουσιαστικές» ιδεολογίες και επαναστατιλίκια του κότερου!!!

    Όταν αυτοί οι συνδαιτυμόνες του κεφαλαίου σε κατηγορούν και σε στιγματίζουν, σου δίνουν επαναστατικά εύσημα.

    Και το αντίθετο: Όταν υποστηρίζουν λυσσαλέα «αντιεξουσιαστικά» στέκια, δείχνουν το πόσο «αντιεξουσιαστικά» είναι αυτά!!!

    Τα όργανα της υπερεξουσίας στηρίζουν τους «εχθρούς» της εξουσίας!!!

    Όπως αυτά τα όργανα της υπερεξουσίας στηρίζουν και καθοδηγούν τις κουκουλοφόρικες «εξεγέρσεις» κατά του καθεστώτος!!!

    Ανακάλυψαν, λοιπόν οι «Ιοί» το αντιεξυσιαστικό «Ρεσάλτο» και εκεί που ακούγανε ΡΕΣΑΛΤΟ και τους έπιανε αλλεργία ΤΩΡΑ μοχθούν να προβάλλουν το «Ρεσάλτο» των «αντιεξουσιαστών» του Κερατσινίου. Άσχημο παιχνίδι τους έπαιξε η ιστορία.

    Πριν από λίγο καιρό τα «αδελφάκια» τους στο indymedia σκούζανε: «Τσακίστε το ΡΕΣΑΛΤΟ»!!!

    Και μετά οι διαβόητοι «Ιοί» στοχοποιούσαν το «ΡΕΣΑΛΤΟ»: «Το ΡΕΣΑΛΤΟ των Εξαρχείων»!!!

    Τώρα ουρλιάζουν σαν ύαινες υπέρ του «Ρεσάλτο» (Κερατσινίου), του παντελώς άγνωστου και στους ίδιους (μέχρι σήμερα καμία αναφορά δεν είχαν κάνει) και το οποίο έγινε γνωστό από τα σκοτεινά παιχνίδια των διωκτικών αρχών.

    Το τι είναι αυτό το «στέκι» στο Κερατσίνι όσοι έχουν μυαλό καταλαβαίνουν. Και δυστυχώς για τους υπερκαθεστωτικούς «Ιούς» η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αντιλαμβάνεται. Και αντιλαμβάνεται περισσότερα όταν διαβάζει τους «Ιούς» και τους ύμνους προς το στέκι…

    Αποκαλυπτικότατο επίσης είναι ότι αυτοί οι υπάλληλοι του ευαίσθητου «προοδευτικού» υπερκράτους δεν βγάλανε άχνα όταν οι κουκουλοφόροι του παρακράτους αποτέφρωσαν τα γραφεία του «Εξαρχιώτικου ΡΕΣΑΛΤΟΥ»!!!

    Τέτοια «αντικειμενικότητα» και τέτοια «αριστερή ευαισθησία»!!!

    Αλλά εκεί που αριστεύουν οι «Ιοί» είναι στα τεχνάσματα της απάτης.

    Εμφανίζουν λοιπόν στο χθεσινό δημοσίευμά τους (Σάββατο) δύο εξώφυλλα από ένα περιοδικό με την επωνυμία «Ρεσάλτο» και υποστηρίζουν ότι είναι του Κερατσινίου και από το 2000.

    Πολλαπλή η απάτη:

    Απάτη πρώτη: Εμφανίζουν δύο εξώφυλλα, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα στον αναγνώστη, ακόμα και με φακό μεγεθυντικό, να εξακριβώσει τις ημερομηνίες και τον αριθμό φύλλου.

    Αν και αυτά δεν λένε απολύτως τίποτα σήμερα. Μπορεί να κατασκευάσεις μέσα σε λίγη ώρα πλήθος εξωφύλλων…

    Απάτη δεύτερη: Το ίδιο αναρχικό «ρεσάλτο» καταγράφει ηλεκτρονικά την έκδοση πέντε φύλλων της εφημεριδούλας τους:

    Η πρώτη: Φεβρουάριος 2008!!!

    Η δεύτερη είναι εξαφανισμένη

    Και οι τρεις υπόλοιπες το 2009.

    Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια έχουν εκδώσει, σύμφωνα με αυτά που λένε οι ίδιοι, 5 εφημεριδούλες, εκ των οποίων η μία είναι εξαφανισμένη;;;

    Οι «Ιοί» μας μιλάνε για έντυπο από το 2000!!!

    Διαψεύδουν και τους ίδιους του Κερατσινίου!!!

    Απάτη τρίτη: Όταν κάποιος υποστηρίζει ότι υπάρχει περιοδικό ή εφημερίδα «ΡΕΣΑΛΤΟ» από το 2000, θα πρέπει να μας δείξει τη συνέχεια.

    Δεν μπορεί να κυκλοφορεί ένα έντυπο από το 2000 και να μην καταγράφεται ΠΟΥΘΕΝΑ.

    Άραγε είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ άγνωστο και χωρίς ΙΣΤΟΡΙΑ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

    Δεν αποκλείουμε την ύπαρξη κάποιου τέτοιου εντύπου το οποίο μπορεί να έβγαλε δύο ή τρία φύλλα το 2000 και το οποίο να εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.

    Όποιος ανοίξει και ψάξει στο ιντερνέτ μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ποιο ΡΕΣΑΛΤΟ υπάρχει, είναι το γνωστό και κυκλοφορεί μηνιαίως αδιάλειπτα επί τέσσερα συνεχή χρόνια.

    Οι «Ιοί» το γνωρίζουν, εξάλλου έχουν ασχοληθεί ποικιλοτρόπως και πολύχρονα μαζί μας, αλλά επιδίδονται σε δόλια τεχνάσματα για να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά τους αναγνώστες

    Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 14/12/2009

  78. […] -Από τον Ζντάνοφ στον “Ιό” της “Ελευθερο […]

    Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

  79. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, γιατί καθεμία παρουσιάζει τα υπέρ και τα κατά που υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Το μεγάλο λάθος της αριστεράς είναι ότι επιδιώξε να πάρει την εξουσία σε ανώμαλες συνθήκες, ενώ μιλάει πολύ για δημοκρατία και αυτό κάνει και τώρα, ενώ οι προτάσεις της δεν γίνονται πιστευτές από την πλειοψηφία του λαού. Αν ποτέ έλθουν στην εξουσία λόγω αντίδρασης του λαού, αργότερα θα λέμε, δεν μας κόβοταν το χέρι μου. Η θέση της Ελλάδας ήταν με τους δυτικούς συμμάχους, γιατί με αυτούς άρχισε τον πόλεμο. Δεν έπρεπε να τεθεί θέμα πολιτειακό και κατά τούτο φταίει η αριστερά. Η αριστερή προπαγάνδα τις δύσκολες αυτές ημέρες ήταν επιτυχής, γιατί γίνονονταν από ένα κόμμα που είχε εκπαιδευμένα στελέχη τα οποία εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τον πόνο, τη δυστυχία και το εθνικό αίσθημα του λαού. Οι σύμμαχοι καλώς υποστήριζαν και τις αριστερές δυνάμεις, εφόσον τα είχαν βρει με τη Σοβιετική Ένωση κατά του κοινού εχθρού των Γερμανών. Καλώς λοιπόν οι αριστερές δυνάμεις διώχθηκαν αργότερα.Τι περίμεναν μετά τις σφαγές τους, να τους βάλουν στα σαλόνια; Η σιωπή είναι χρυσός και ας φροντίσουν οι θέσεις που παίρνουν να είναι με τον ελληνικό λαό και όχι με τους γείτονες. Όποιος δεν φροντίζει το σπίτι του πέφτει και τον πλακώνει.

    Σχόλιο από Κυριάκος | 23/04/2013

  80. Ti legeis wre Kyriako;

    Γιατί παρακαλώ η Αριστερα δεν έπρεπε να βάλει ζητήματα εξουσίας; Και γιατί έπρεπε να σεβαστεί τους προπολεμικούς πολιτικούς, που την κοπάνησαν ούλοι τους για τη Μέση Ανατολή; Ενώ την Αντίσταση την οργάνωσε κυρίως η Αριστερά;

    Το λάθος της Αριστεράς και ειδικά του ΚΚΕ είνια ότι πούλησε το αντιστασιακό κίνημα υποτάσσοντάς το στους συμμάχους. Και όταν ο Ζαχαριάδης αποφάσισε να κάνει αντάρτικο, ήταν πια πολύ αργά.Απλώςέσυρε ακόμα περισσότερο το λαό στο σφαγείο.

    Σχόλιο από Γιώργος | 23/04/2013


Σχολιάστε