Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Λιάνα Κανέλλη: για τις γενοκτονίες του Στάλιν στην ΕΣΣΔ

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ τελείωσε. Η παλινόρθωση του Πατερούλη και η αναθεώρηση των μέχρι τώρα βασικών παραμέτρων είναι πλέον γεγονός. Και αυτό παρόλες τις ψύχραιμες φωνές που εγκαίρως είχαν 008-2επισημάνει τη βαρβαρότητα του σταλινισμού, ο οποίος εκτός των άλλων, είχε πραγματοποιήσει  ακόμα και «γενοκτονία κατά των Ποντίων» της πρώην ΕΣΣΔ, όπως χαρακτηρίζονται από τη Λιάνα Κανέλλη οι σταλινικές διώξεις. Γιατί, μια από τις ψύχραιμες φωνές ήταν αυτή της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, η οποία στο Δ’ Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού, λέγοντας «τα πράγματα με τ’ όνομά τους» και όχι «με προσχήματα διπλωματικά», δήλωνε: «Και όταν μιλάμε για γενοκτονία των Ποντίων να αρχίσουμε να την φτάνουμε  και στη γενοκτονία που έχει γίνει  σε άλλες περιοχές, όπως στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Συγνώμη, αλλά και εκεί είχαμε μια μορφή γενοκτονίας με τον δικό της τρόπο. Χάθηκαν άνθρωποι και χάνονται ακόμη, αν συνεχίσουμε θα τους χάσουμε όλους. Παίρνω την ευθύνη και το βάρος αυτού του σχολιασμού…..» 

013-1

(Πρακτικά Δ’ Παγκόσμιου Συνέδριου Ποντιακού Ελληνισμού, σελίδα. 85)

Δυστυχώς αυτή η αντικειμενική αλήθεια  απεκρύβη και εξωραϊστηκε. Η  κριτική στην αυταρχική πολιτική του σταλινισμού κατά των σοβιετικών λαών και των μειονοτήτων [με την υιοθέτηση τρομοκρατικών πρακτικών και (από το 1937)  εθνικών κριτηρίων στις διώξεις] έδωσε τη θέση της σε μια μηχανιστική-οικονομίστικη αντίληψη, που επικαλούνταν  την τάχα  ανάπτυξη του σοσιαλισμού από τους γραφειοκράτες (ερήμην του προλεταριακού ελέγχου).   

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξαπολύθηκε ένα «κυνήγι μαγισών» κατά όσων τόλμησαν να μιλήσουν για τη στροφή αυτή και να θίξουν το ιστορικό ζήτημα των σταλινικών διώξεων. «Ανώνυμοι» συκοφάντες και επώνυμοι θρασύτατοι αναθεωρητές  ανέλαβαν τη βρωμοδουλειά:

-να ενοχοποιήσουν την κριτική προσέγγιση,

-να συμμορφώσουν τους κομματικά απείθαρχους και 

-να τρομοκρατήσουν τις ελεύθερες φωνές.

 

imgp0978-11Δυστυχώς, η εμπειρία και η γνώση που κομίζει η βουλευτής τους, η Λιάνα Κανέλλη, δεν επηρρέασε τους ιδεολογικούς νταβατζήδες του χώρου τους και τους νοσταλγούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

                   

Κάποιες σχετικές συζητήσεις που κάναμε εδώ είναι οι εξής:

Σταλινισμός και μειονότητες,

Οι μισές αλήθειες του κ. Γκίκα 

Τα παιδιά του Κολιγιάννη ποιόν είχανε πατέρα;

                                                 

Επίσης κάποια ενδιαφέροντα κείμενα από άλλα μπλογκ είναι:

Οι σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ

Ένας Ρώσος Λιακόπουλος πηγή των σταλινικών για το Κατύν

Το σκιάχτρο του σταλινισμού

Ο μεγάλος λιμός στη Σοβιετική Ένωση (για τη βίαιη κολεχτιβοποίηση)

 

cimg5161-1   

[Την  ελληνο-σοβιετική κομματική εφημερίδα του Καυκάσου   «Κομουνιστής» (το «υ» διαβάζεται «ου»), που γραφόταν στη δημοτική γλώσσα με το 20-γράμματο αλφάβητο, θα κλείσουν οι σταλινικοί  μόνο και μόνο γιατί είναι ελληνική…     Θα κλείσουν επίσης και τις υπόλοιπες εφημερίδες, τα ελληνικά σοβιετικά σχολεία, τα ελληνικά σοβιετικά θέατρα. Θα καταστρέψουν τους ελληνικούς σοβιετικούς εκδοτικούς οίκους και θα καταργήσουν τις ελληνικές σοβιετικές αυτόνομες περιοχές.]          

                             

Να θυμίσουμε ότι στο Δ’  Συνέδριο είχε αποφασιστεί ομοφώνως με πρόταση αντιφασιστών συνέδρων, η καθιέρωση της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ.  Οπότε έχει απόλυτο δίκιο ο Αγτζίδης σε κείμενό του όταν γράφει: «…Η αποκατάσταση του Στάλιν και των σταλινικών πρακτικών ξαναφέρνει αυτά τα ζητήματα στην πολιτική μας καθημερινότητα. Η διαμόρφωση ενός σκληρότατου σταλινικού ιδεολογικού πυρήνα αναφοράς για τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ θα διευρύνει τη ρήξη εντός της κοινωνίας μας. Θα έρθει σε αναπόφευκτη ιδεολογική σύγκρουση με κοινωνικούς χώρους, όπως είναι οι Πόντιοι, οι οποίο στο 4ο Παγκόμιο Συνέδριό τους το 1997, καταδίκασαν τις σταλινικές διώξεις. Θέσπισαν επίσης και μια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού, την 13η Ιουνίου, ημέρα που το ’49 οι σταλινικές αρχές της Σοβιετικής Ενωσης εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία.»

Παρακάτω δημοσιεύεται η Απόφαση για την καθιέρωση της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά (σελ. 509):

0015-11

008-1

25/03/2009 - Posted by | -Ιδεολογικά, -Νακρατζάς-"Ιός", -Περί Πόντου, -Σταλινικές Διώξεις

150 Σχόλια »

 1. Ωραίο και ενημερωτικό κείμενο.

  Στου «Έφηβου» βρήκα ένα εξαιρετικό τραγούδι του Άσιμου, όπου μεταξύ πολλών ωραίων αναφέρεται και στο «Κόμμα του Λαού»

  Σχόλιο από Μετέφηβος | 25/03/2009

 2. Να σημειώσω απλώς, ότι το φύλλο αυτό της εφημερίδας «Κομμουνιστής», που είναι αφιερωμένο στην Εργατική Πρωτομαγιά, δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

  Γράφεται με τους κανόνες της φωνητικής ορθογραφίας, όπως είχαν αποφασιστεί σε Γλωσσολογικό Συνέδριο στη Μόσχα το 1925.

  Πάνω από τον τίτλο της εφημερίδας υπάρχει το σύνθημα: «Προλετάριι ολον τον χορον ενοθίτε» (Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε).

  Ως υπέρτιτλος υπάρχει το σύνθημα στη μεγαλογράμματη γραφή: » «Ζίτο ι πρότι τυ Μάι -Ι μαχιτικι επιθεόριςι τον επαναςτατικον δινάμεον τυ διεθνυς προλεταριάτυ» (Ζήτω η 1η του Μάη – Η μαχητική επιθεώρηση των επαναστατικών δυνάμεων του διεθνούς προλεταριάτου).

  Ο τίτλος του κύριου άρθρου είναι: «Ι μέρα τις διεθνυς αλιλενκίις» (Η μέρα της διεθνούς αληλλεγγύης)

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/03/2009

 3. Ζήτημα για γενοκτονία των Ελλήνων της ΕΣΣΔ δεν υπήρχε. Και η Κανέλλη, αλλά και ο Αγτζίδης που το αναφέρουν, κρίνω ότι κάνουνε μεγάλο λάθος. Διώξεις, εκτοπισμοί ναι υπήρξαν, γενοκτονία όμως ΟΧΙ. Αν δεχτούμε ότι υπήρχε ΚΑΙ εκεί γενοκτονία, τότε αποδομούμε εντελώς το εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου και έτσι μπορεί ο καθένας μας να μιλήσει για γενοκτονίες παντού.
  Κι αφού αναφέρετε για εθνικά κριτήρια στις διώξεις στο κειμενάκι του αφιερώματος αναφέρετέ μου σας παρακαλώ ΜΙΑ εθνότητα της ΕΣΣΔ που φορείς της οποίας ΔΕΝ υπέστησαν τις διώξεις του 36-38. Αν μου βρείτε έστω και μία τότε ναι, υπήρχαν εθνικά κριτήρια στις διώξεις…
  Είπαμε να κάνουμε κριτική στο ΚΚΕ, αλλά οι υπερβολές μπορούν να μας κάνουν αριστερό ψάλτη του δεξιού ακαδημαϊκού λόγου, δίνοντας και στο ΚΚΕ το περιθώριο να επιτεθεί, υπερασπιζόμενο τα αδικαιολόγητα.
  Και κρίμα γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί αριστεροί διαννοούμενοι που έχουν κάνει σοβαρή κριτική στο σταλινισμό, χωρίς υπερβολές και δεν αναφέρονται πουθενά.

  Σχόλιο από Δημήτρης | 26/03/2009

 4. Ο Αγτζίδης δεν το αναφέρει έτσι. Τουλάχιστον από το κείμενο για τις σταλινικές διώξεις και από το βιβλίο του «Παρευξείνιος Διασπορά» (1995) αυτό συνάγεται. Ίσως χρησιμοποίησε παλιότερα την έκφραση αυτή.
  Κυρίως ο Φωτιάδης χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση. Έτσι τιτλοφορεί και ένα άρθρο του για εκείνη την ιστορική περίοδο, που δημοσιεύτηκε σ’ ένα συλλογικό τόμο για τους ‘Ελληνες του Πόντου, που εκδόθηκε από την Εταιρεία Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας.

  Όμως τον όρο αυτό (Γενοκτονία και Εθνοκτονία) πρωτοχρησιμοποίησαν τα ίδια τα θύματα του σταλινισμού στο Α’ Πανσοβιετικό Συνέδριο των Ελλήνων που έγινε στο Γελεντζίκ της Νότιας Ρωσίας το Μάρτιο του 1991 (πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης) και έκτοτε το χρησιμοποιούν κατά κόρον να χαρακτηρίσουν τα γεγονότα. Απ’ ότι μπορώ να γνωρίζω ο Αγτζίδης παρουσίασε συστηματικά το Συνέδριο του Γελεντζίκ.

  Αλλά νομίζω ότι το ζήτημα σ’ αυτό το ποστ δεν είναι τα…. ζητήματα ορολογίας!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/03/2009

 5. Επίσης, νομίζω ότι εάν υπήρχε εμμονή στη χρήση του όρου «γενοκτονία» θα είχε περάσει έτσι και στις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου αντί του όρου «σταλινικές διώξεις«.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/03/2009

 6. Να σας πω και κάτι που είδα σε μια έκθεση για τον Πόντο που συνεχίζεται στο Μενίδι. Στο έντυπο που μοιράζεται και φέρει τον τίτλο «Πόντος δικαίωμα στη μνήμη» υπάρχει ένα κείμενο του κ. Φωτιάδη Κωσταντίνου για το «Κεμαλομπολσεβικικό σύμφωνο φιλίας». Στο φυλλάδιο αυτό δεν υπάρχει τίποτα για τη στάση των συμμάχων μας και για τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνησέων. Ο αναγνώστης που δεν ξέρει ιστορία μένει με την εντύπωση ότι για όλη την καταστροφή φταίει ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι του. Παρότι σας αγαπώ, ομολογώ ότι ενοχλήθηκα.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 26/03/2009

 7. Ζωνιανίτη ευχαριστούμε που θέτεις το ζήτημα. Εμείς κάτι σχετικό το καλύψαμε με ένα ποστ για την εκμετάλλευση των Ποντίων από κάποιους πονηρούς. Δες το:

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/06/12/12-6-200/

  Αυτό το φυλλάδιο που τύπωσε ο Φωτιάδης το είδα και σκεφτόμουν να το κάνω θέμα. Γιατί είναι προκλητικό. Όχι γιατί το συγκεκριμένο άρθρο που επισημαίνεις λέει ψέματα, αλλά γιατί αποσιωπά τη δράση των συμμάχων της Ελλάδας εντός της Αντάτ. Οι μπολσεβίκοι εξάλλου εκείνη την εποχή δεν ήταν σύμμαχοι. Επίσης ο κ. Φωτιάδης δε λέει κουβέντα για τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής Δεξιάς, αλλά και του Βενιζέλου.

  Εμείς πιστεύουμε ότι όλη αυτή η προσέγγιση συνιστά μια δεξιά αναθεώρηση της ποντιακής ιστορίας, που ως αποτέλεσμα θα έχει να παραδόσει το ποντιακό κίνημα στην Ακροδεξιά. Και αυτό δεν είναι μόνο απαράδεκτο, αλλά είναι και εγκληματικό.

  Νο Πασσαράν

  Ομέρ ο αντιφασίστας

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/03/2009

 8. ………Επίσης ο κ. Φωτιάδης δε λέει κουβέντα για τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής Δεξιάς, αλλά και του Βενιζέλου…….

  Επέτρεψε μου Ομερ να διαφωνήσω με αυτά που γράφεις………πέρυσι (αν δεν κάνω λάθος )στις αρχές Μαΐου ήρθε ο κ. Φωτιάδης στο γυμνάσιο του Δήμου Φιλώτα και μίλησε, μετά από κάλεσμα της κοινής νεολαίας Βεγόρας-Λεβαιας-Φιλώτα, και είπε κάποια πράγματα για τον Βενιζέλο …………..σε πληροφορώ ότι δεν ήταν καθόλου κολακευτικά……..μάλιστα αυτά τα μη κολακευτικά πράγματα προς τον Βενιζέλο τα είχε ξανά πει και στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας………..σε μια εκδήλωση που είχε κάνει ο προαναφερόμενος Σύλλογος

  Σχόλιο από tasos | 26/03/2009

 9. Μ-Π,

  Έχεις απόλυτο δίκιο- ξέφυγα λιγάκι από το θέμα (θα ΄σκαγα άμα δεν το έλεγα πάντως!)

  Αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ.

  Από τη στιγμή που το ΚΚΕ έχει επιλέξει αυτό τον δρόμο, όχι υπερασπιζόμενο, αλλά ας πούμε…μη ενοχλημένο από τις σταλινικές διώξεις και τα εκατομμύρια των νεκρών που έθαψε η σοβιετική εξουσία, επαναπροσδιορίζει ριζικά όλη τη στάση του απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το παρελθοντικό πολιτικό του προφίλ.

  Νομίζω ότι δεν θα πετύχει τίποτα άλλο από την ουσιαστική απαξίωσή του από το μαζικό κίνημα (μαθητικό, φοιτητικό και νεολαιίστικο), το οποίο δε συμβιβάζεται με την σοβιετολαγνεία, της ασκεί τη σκληρότερη των κριτικών, κοιτάζει μπροστά, οργανώνεται, αναζητά νέες λύσεις και διεξόδους. Πολύ κρίμα που το ΚΚΕ δε θα είναι μαζί του.
  Είναι τρομερό να βλέπεις τα λαμπερά μάτια αυτών των παιδιών που τρέχουν, φωνάζουν, διεκδικούν, για το κοινό καλό, με όποιο τρόπο νομίζουν ότι μπορούν, αυτόνομα, ουσιαστικά. Αυτων των παιδιών που χυδαία κατηγόρησε το ΚΚΕ για ότι κατάφεραν το Δεκέμβρη.

  Κι απέναντι σ’αυτά τα παιδιά να βλέπεις μια θλιβερή εικόνα: αυτή του γερασμένου ΚΚΕ που έλαμψε δια της απουσίας του το Δεκέμβρη, έλαμψε και λάμπει ακόμη δια της απουσίας του από τους αγώνες χιλιάδες εργαζομένων που δουλεύουν στις εργολαβίες (δεν το ξέρατε; Φυσικά, αφού δεν το έδειξε η ΤV). Μπορεί να κερδίζει τους ψήφους συντηρητικών δεξιών και αριστερών, αλλά κινηματικά εκτιμώ ότι χάνει συνέχεια και θα χάσει ακόμη παραπάνω.

  Αν εξαιρέσουμε συγκεκριμένες δυναμικές κινήσεις του ΠΑΜΕ, καθώς και κάποιων νεολαίων του κόμματος που δεν έχουν χάσει τον αυθορμητισμό και την επαναστατικότητά τους, νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον δρόμος επιστροφής στους κοινωνικούς αγώνες για το ΚΚΕ.

  Παλιούς φίλους και συμμάχους θα τους βρει πλέον απέναντί του.

  Σχόλιο από Δημήτρης | 26/03/2009

 10. εχω καταγγειλει σφοδρα δημοσια το ρολο του λευτερη μπενιζελου στην εξελιξη της ποντιακης υποθεσης. εχω αναδειξει την συσχετιση των κοινων συμφεροντων αγγλικων πετρελαικων εταιρειων που στηριζαν την πολιτικη λουντ ζωρζ στην ανατολια και του μπενιζελου. αποκομισα οξο και διαβολη,οτι δηλ αποδομωντας τον εθναρχη ενισχυω το βασιλικο θεσμο. σοσιαλιστες τα λεγουν.οι οποιοι διολου δεν ενοχληθηκαν απο την τυχοδιωκτικη,αυτοκαταστροφικη επελαση του ελληνικου συνταγματος στην ουκρανια. να ζητησουμε συγγνωμη απο τον λαο της ουκρανιας και μετα να ζηταμε συγγνωμες απο αλλους.και να πρωτοστατησουν στις συγγνωμες ολοι οι επιγονοι του μπενιζελου που κυριαρχουν εδω και 60 χρονια στο πολιτικο συστημα.μετα παμε και στο κκε.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 26/03/2009

 11. ο αριστερός κόσμος ακουει και βλέπει, αυτά που κάνει η κ. Κανέλη. Και όχι αυτά που ειπε. Και τραγουδάει το τραγούδι —δεν δίνω φραγκο και ούτε χολοσκάζομε γιαυτόοο, και με καμάρι, χτυπώ τον φασισμό ,γαλαζιο πράσινο η κόκκινοοο–,,, Ενας αντι Σταλινικός

  Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 26/03/2009

 12. Τάσο, αναφέρομαι στο συγκεκριμένο έντυπο που τυπώθηκε και μοιράστηκε κατά χιλιάδες στο Μενίδι με τίτλο «Πόντος, δικαίωμα στη μνήμη» με συγγραφέα τον Κωσταντίνο Φωτιάδη και εκδότη τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής-Δήμος Αχαρνών. Φαντάζομαι ότι το ίδιο έντυπο θα εκδίδεται και όπου μεταφέρει την έκθεσή του. Στο έντυπο αυτό ισχύουν όλα όσα επισήμανε ο Ζωνιανίτης.

  Επίσης στο ίδιο έντυπο φιλοξενείται και το υπέροχο ποίημα του Κώστα Διαμαντίδη για τον Χρύσανθο (Θεοδωρίδη) χωρίς καν να αναφέρεται το πλήρες όνομα του ποιητή, παρά μόνον το «Κοσμέτες». Και απ’ ότι μάθαμε ούτε καν την άδειά του ζήτησε για να το δημοσιεύσει.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/03/2009

 13. Εδέβασα ουλ ντο είπατεν αδακά.

  Εξέρτς ντο εγρήξα? Ουλ πα καλατσεύετεν ποίος εποίκεν αούτο και ποίος εποίκεν ακείνο. Αέτς εποίκεν ο Βενιζέλον, αέτς εκαλάτσεψεν η Λιάνα, αέτς εποίκεν ο Στάλιν.

  Αούτα κοιλίαν κι γομώνε!!! Ντο έντον, έντον. Ας μανθάνωμεν ας αούτα κι ας μη εφτάμεν άδικα πράματα μίαν κι άλλο.

  Ο Παρτσαλίδης όντες εχειροκρότησάν τον ση πλατείαν Αριστοτέλους μίαν, εκλώστεν και είπεν, εγώ αείκα κι θέλω. Σο κουτίν!!!

  Αέτς λέγω κι εγώ, ατώρα ντο θα φτάμε? Αδακά εν η ερώτηση.

  Σχόλιο από aris53m | 26/03/2009

 14. λαος που δεν γνωριζει εναντιον του αποφασιζει.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 26/03/2009

 15. και στον τομο της βουλης για την γενοκτονια ο φωτιαδης παιρνει θεση τοσο για τον μπενιζελο οσο και για την δεξια του «κυριου».αυτο νομιζω ειναι πιο σοβαρο απο το φυλλαδιο των Αχαρνων.για την ισχυ του δικαιου ενωπιω ολων.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 26/03/2009

 16. Μιας που ο όρος «γενοκτονία» έχει «ανοίξει» τόσο, καταγγέλω από αυτό εδώ το βήμα την «γενοκτονία των μπακαλιάρων» που έλαβε χώρα στην Ελλάδα την 25η Μαρτίου και την εθνοκάθαρση των σκόρδων στην Θράκη!!!

  Λιάνα Κανέλη: τρικυμία εν κρανίω. Αριστεροεθνικιστοθεούσα. Προτιμώ να ακούω την Θώδη….

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 26/03/2009

 17. Ομέρ πουλόπομ γιαβρόπομ αρνόπομ να σε φτιάξω λίγο;;;;;;

  ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ:
  «Ένδοξη δουλεία. Σχέσεις Φαναριωτών, Ελλήνων υπηκόων της Υψηλής Πύλης και Ελλαδιτών».

  Σύντομη περιγραφή
  Το σύγχρονο ελληνικό κράτος γεννήθηκε από την αντιπαράθεση των χριστιανών ορθοδόξων με τους μουσουλμάνους Οθωμανούς. Λειτούργησε ως κεντρικός μοχλός των Μεγάλων Δυνάμεων στην προσπάθειά τους να διαχωρίσουν την Ευρώπη από την Ανατολή. Ποιες ήταν όμως οι σχέσεις των Ελλήνων εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο της σταδιακής διάλυσής της, το 19ο αιώνα; Υπήρξε μια ενιαία γραμμή που καθόρισε τα γεγονότα; Στο βιβλίο αυτό, η Κατερίνα Μυστακίδου περιγράφει τις αντίρροπες δυνάμεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ Φαναριωτών, Ελλήνων υπηκόων του σουλτάνου και Ελλαδιτών. Οι πρώτοι, με πόλο εστίασης το ελληνορθόδοξο μιλέτ και τον Πατριάρχη, ήταν απόλυτα ενσωματωμένοι στο μηχανισμό της Υψηλής Πύλης. Οι δεύτεροι -Μικρασιάτες Έλληνες και Πόντιοι- είχαν εθνική συνείδηση ως Έλληνες, αλλά αντιλαμβάνονταν ως πατρίδα τους τα πολυπολιτισμικά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όσο για τους Ελλαδίτες, αυτοί είχαν ήδη διαμορφώσει μια αρραγή εθνική ταυτότητα σε έναν ομοιογενή θρησκευτικά γεωγραφικό χώρο. Μέσα σε ένα τέτοιο πολύπλοκο και συνάμα συγκρουσιακό πλαίσιο, η συγγραφέας εξετάζει υπό ένα διαφορετικό πρίσμα τις ιστορικές εξελίξεις: από το κίνημα για το σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

  http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=5466773

  ***

  Δηλαδή, οι (παλαιο)ελλαδίτες είχαν εθνική συνείδηση και οι πόντιοι και οι μικρασιάτες όχι.
  Θα το αγοράσω το βιβλίο και θα το διαβάσω.
  Κάτι δεν μου αρέσει, κάτι δεν μου αρέσει…..

  Ομέρ; Σκου αν νέπε!

  doc

  Σχόλιο από doctor | 26/03/2009

 18. προτεινω στην κυρια μυστακιδου να εντρυφησει στα πρακτικα της εθνοσυνελευσης του βατουμ,να ριξει μια ματια στον εθνικο υμνο των ελληνων του ποντου και στο σχεδιαγραμμα της σημαιας που εγκριθηκαν ομοφωνα απο τη δημοκρατικη συνελευση του βαθεως λιμενως. γιατι τα φληναφηματα εχουν και ορια ασχετα αν ονομαζονται εσχατως και ¨»ερευνες»

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 26/03/2009

 19. aris53m

  είναι αλήθεια πώς ότι έγινε έγινε. Απλώς πρέπει να καταγραφεί το ιστορικό γεγονός, να ερμηνευθεί στο πλαίσιό του και στη συνέχεια να γίνει κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Δεν νομίζω ότι το αίτημα είναι διαφορετικό. Ίσως σε κάποιους να υπάρχουν ζητήματα ρεβανσισμού στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά αυτό σχετίζεται με την πολιτική διαχείριση της ιστορίας.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η Ιστορία, όταν υπάρχουν ακόμα πληθυσμοί εν ροή, δηλαδή πληθυσμοί που βιώνουν ακόμα το ιστορικό γεγονός. Και τέτοιοι πληθυσμοί υπάρχουν στην πρώην ΕΣΣΔ. Όπως οι Πόντιοι πρόσφυγες από την Κεντρική Ασία, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί βιαίως πριν από 60 χρόνια (1949) και ακόμα βρίσκονται στο δρόμο της προσφυγιάς.

  Πάντως, όπως και να το δεις, η χειρότερη εκδοχή απ’ όλες είναι η αποσιώπηση και η απόκρυψη.

  Δημήτρη,

  συμφωνώ μαζί σου. Ότι σκεφτόμαστε πρέπει να το λέμε, ακόμα κι αν αυτό στοιχίζει. Δεν αξίζει στο όνομα καμιάς τακτικής, σκοπιμότητας ή δειλίας να συσσωρεύουμε απωθημένα! Όσον αφορά την άποψή σου για τα ζητήματα ορολογίας: φυσικά και υπάρχουν και κάποια στιγμή πρέπει να συζητηθούν δημοσίως. Ήδη έκανες την αρχή!

  Πάντως στο συγκεκριμένο θέμα, νομίζω ότι θα διαφωνήσουμε με τους ερευνητές από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ οι οποίοι θεωρούν τα γεγονότα ως «γενοκτονία» και επιπλέον δεν κάνουν τις λεπτές διακρίσεις που κάνουμε εμείς μεταξύ των διαφόρων φάσεων και περιόδων της σοβιετικής Ιστορίας. Ίσως δοθεί η ευκαιρία να τα συζητήσουμε αυτά σε κάποια επιστημονική συνάντηση. Η φετινή 13η Ιουνίου προσφέρεται ιδιαιτέρως, γιατί ταυτίζεται με την επέτειο των 60 χρόνων από την εκτόπιση των ελληνικών πληθυσμών του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/03/2009

 20. κ. γεωργιαδη γιωργο δεν γνωρίζω τον τόμο της Βουλής. Σίγουρα είναι πολύ πιο αξιόπιστη πηγή απ’ ότι ένα φυλλάδιο που εκδίδεται περιφερειακά. Εγω όμως, όπως και παρα πολλοί ακόμα, την ιστορία του Πόντου την πληροφορήθηκαν και από το φυλλάδιο. Εσείς που ασχολείστε με τα κοινά θα πρέπει να υποδείξετε τους συγγραφείς να κρατούν τη σοβαρότητά τους σε κάθε στιγμή της εκδοτική ςτους παρουσίας. Πάντως το συγκεκριμένο φυλλάδιο θα επηρρεάσει πολλούς νέους που θα θέλουν να λάβουν κάποιες πληροφορίες για τον Πόντο και θα διαμορφώσει τις εικόνες τους για το τι συνέβη εκεί. Εάν το θεωρείται εσείς αμελητέο, εμένα δεν μου πολυπέφτει λόγος. Όμως η αξιοπιστία σας κλονίζεται.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 26/03/2009

 21. να σας ρωτήσω κάτι:

  τι γνώμη έχετε για την προσπάθεια καθιέρωσης ημέρας μνήμης θυμάτων των ολοκλητωτικών καθεστώτων που κάνει η ΕΕ?

  Συμφωνείτε ή διαφωνείτε?

  Σχόλιο από partizana | 26/03/2009

 22. partizana,

  φυσικά και διαφωνούμε πλήρως με τέτοιες προσεγγίσεις.
  Ούτε επίσης ο σταλινισμός μπορεί να συγκριθεί με το ναζισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό. Ποιοτικά το δεύτερο ρεύμα είναι μοναδικό στην ανθρώπινη ιστορία για τη ρατσιστική του βαρβαρότητα και τη διάκριση των ανθρώπων με βάση τη «ράτσα». Ο σταλινισμός γεννήθηκε μέσα από ένα μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα. Ενσαρκώνει όμως τη γραφειοκρατική παραμόρφωση του κινήματος αυτού.

  Ειδικά στην προσπάθεια που έγινε στην ΕΕ, δεν κρατήθηκε ούτε κατ’ ελάχιστον η διάκριση μεταξύ του εργατικού κινήματος και του σταλινισμού. Τα πάντα τσουβαλιάστηκαν στην εξοβελιστέα κατηγορία «κομμουνισμός».

  Ακόμα και ο οργανωμένος ποντιακός χώρος είχε την ωριμότητα -που δεν είχαν οι φωστήρες της ΕΕ- το 1997 να μη συνδέσει το σταλινισμό με το ναζιστικό ολοκληρωτισμό. Τον αντιμετώπισε ως ένα ξεχωριστό φαινόμενο και επικεντρώθηκε στις «σταλινικές διώξεις».

  Στην Ελλάδα η ουσιαστική κριτική στο σταλινισμό προήλθε είτε από αριστερά αντισταλινικά ρεύματα, είτε από κοινωνικούς χώρους που βίωσαν τη σταλινική πολιτική. Δεν ήταν της άποψης της «Μαύρης Βίβλου» και ας μην κατανοήθηκε αυτό από κάποιους «καλοθελητές».
  Υπήρξε στην πραγματικότητα μια υπόθεση της Αριστεράς. Γι αυτό και δεν ολίσθησε η κριτική αυτή σε αντικομμουνιστικές διόδους.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/03/2009

 23. Να συμπληρώσω τα παραπάνω με κάτι που έγραψε ο Ισαάκ Ντόιτσερ.

  «….ο Στάλιν δεν μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα με τον Χίτλερ, ανάμεσα στους τυράννους που τα έργα τους είναι χωρίς αξία και περιεχόμενο: μάταια. Ο Χίτλερ ήταν ο ηγέτης μιας στείρας αντεπανάστασης, ενώ ο Στάλιν υπήρξε και ο ηγέτης κι ο εκμεταλλευτής μιας τραγικής αυτο-αντιφάσκουσας, αλλά δημιουργικής επανάστασης….»

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/03/2009

 24. Πάλι καλά…

  Σχόλιο από partizana | 26/03/2009

 25. Ωραιο αυτό που ειπε ο Ντόιτσερ…
  και ετσι ειναι…
  (παρτιζανα τι μου κανεις ;.. τι θα γινει με εκεινες τις κρεπες ; )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/03/2009

 26. Δεν φάνηκε και εκείνος ο erodotos
  να μας πει καμιά κουβέντα για την συντρόφισα….

  Σχόλιο από thrax | 27/03/2009

 27. καλά είμαι νόσφυ!Ε περιμένω να δω πότε θα ευκαιρήσεις για τις κρέπες!!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 27/03/2009

 28. » Δεν φάνηκε και εκείνος ο erodotos
  να μας πει καμιά κουβέντα για την συντρόφισα….»

  Με βάση την πολιτική μου εμπειρία εκτιμώ:

  1ον) Ο erodotos δεν θα μιλήσει δημοσίως, δεν θα καταγγείλει στο λαό την Κανέλλη ως «αντικομμουνίστρια» για να μη θίξει την εικόνα του συμπαγούς Κόμματος,

  2ον) Θα την καταγγείλει ως «αντικομμουνίστρια», «πράκτορα της αστικής τάξης», «υπονομευτή του εργατικού κινήματος» στα όργανα που είναι επιφορτισμένα με τον εσωτερικό έλεγχο και την ιδεολογική καθαρότητα.

  Δηλαδή «μαύρο φίδι που την έφαγε». Ευτυχώς που είμαστε στο 2009, αλλιώς την έβλεπα να υπογράφει «Δήλωση Μετανοίας και Αποκήρυξης».

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 27/03/2009

 29. ——————————————————————————————————-
  ΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΣΤΑΛΙΝΟΔΟΤΟ» (ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ «ΗΡΟΔΟΤΟ» )
  ——————————————————————————————————-

  «Συνωμοσία» Ελλήνων επί Μπρέζνιεφ
  2 Ιανουαρίου 2009

  Μάρτιος 1980, πλατεία Σταράγια Πλόσιατ, στο κέντρο της Μόσχας. Εξι άντρες με Καυκασιανή κοψιά, γούνινα καπέλα «Σάπκα» και βαριά πανωφόρια, περνούν την πύλη του μεγάρου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ).

  Κρατούν από μια βαλίτσα στο κάθε χέρι και μετά σύντομη συνομιλία με τον φρουρό, περνούν στο εσωτερικό του κτιρίου, απ’ όπου βγαίνουν μισή ώρα αργότερα χωρίς τις βαλίτσες.

  Δεν ήταν στελέχη του ΚΚΣΕ, ούτε μέλη ξένης υψηλής αντιπροσωπείας αδελφού κόμματος από κάποια χώρα του εξωτερικού. Επρόκειτο για «συνωμότες» μιας παράνομης οργάνωσης Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης, που δρούσε στα «σπλάχνα» του μπρεζνιεφικού καθεστώτος, κάτω από τη μύτη της KGB.

  Την είχαν ιδρύσει έξι ομογενείς στη Γεωργία, λειτουργούσε στα πρότυπα της «Φιλικής Εταιρείας», και είχε σκοπό να προωθήσει την επαναφορά της διδασκαλίας των ελληνικών στα σχολεία που είχε καταργήσει ο Στάλιν το 1937.

  Τι περιείχαν οι βαλίτσες; Τετράδια γεμάτα με υπογραφές -γύρω στις τριάντα χιλιάδες – που είχε συγκεντρώσει με άκρα μυστικότητα η οργάνωση με την επωνυμία «Παιδαγωγική Εταιρεία» κάτω από ένα κείμενο προς την ανώτατη κομματική ηγεσία, στο οποίο διατύπωναν την επιθυμία τους να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα όπου υπήρχαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί. Ένα χρόνο μετά, στο 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, αποφασίστηκε να επιτραπεί στην Γεωργία και την Ουκρανία η διδασκαλία των ελληνικών. Ο πρωτεργάτης της κίνησης, Αχιλλέας Τσεπίδης, που ζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων.

  Μοναδικός στόχος

  «Η οργάνωση φτιάχτηκε το 1968 στο Ρουστάβι της Γεωργίας με μοναδικό στόχο να επανέλθουν τα ελληνικά στα σχολεία. Στην αρχή ήμασταν έξι ομογενείς. Λειτουργούσαμε σε συνθήκες παρανομίας κατά τα πρότυπα της Φιλικής Εταιρείας. Ο κάθε ένας από εμάς έπρεπε να στρατολογήσει συγγενείς και φίλους χωρίς όμως ο ένας να ξέρει για τον άλλο. Έτσι σε διάστημα έξι χρόνων γίναμε δύο χιλιάδες. Κάποιοι ομογενείς με οικονομική επιφάνεια, όπως ο Νίκος Αραιόπουλος, Λεωνίδας Παπουνίδης και Γιάννης Σοφιανίδης μας βοηθούσαν οικονομικά, ενώ και στο Σοχούμι εκινείτο ένας άλλος δραστήριος Έλληνας, ο Χαράλαμπος Πολιτίδης».

  Με την πάροδο του χρόνου η οργάνωση ξανοίχτηκε και μάλιστα στη δικτατορία συγκέντρωσε χρήματα και τα έστειλε στην Ελλάδα για οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να ξεφύγει από το άγρυπνο μάτι της KGB.

  «Μια μέρα μας φώναξε ο διευθυντής ενός σχολείου και μας είπε: “Παιδιά, σταματήστε γιατί σας έχει πάρει χαμπάρι η KGB και θα ’χετε κακά ξεμπερδέματα”. Ήταν σαφές ότι η KGB μας έστελνε μήνυμα και για ένα διάστημα σιωπήσαμε. Όμως το πάθος μας ήταν ασίγαστο και σιγά σιγά αρχίσαμε να κάνουμε εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και το ΟΧΙ, με την μορφή πικ νικ και γλεντιών με ελληνικά τραγούδια».

  «Πήγαμε στην Τασκένδη και μαζέψαμε ό,τι βιβλία βρήκαμε από τους εκεί Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, τα οποία μεταφέραμε στην Γεωργία και τα μοιράσαμε κρυφά στους ομογενείς». Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στον Καύκασο και την Ουκρανία, όπου συγκεντρωνόταν το ελληνικό στοιχείο μετά την επιστροφή του το 1956 από τις στέπες του Καζακστάν και της Σιβηρίας όπου το έχει εκτοπίσει ο Στάλιν αν δεν υπήρχε το «οκέι» της κεντρικής εξουσίας στη Μόσχα.

  Η οργάνωση έψαξε και βρήκε εκεί τον κατάλληλο άνθρωπο που δεν ήταν άλλος από την πρώην διερμηνέα του σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ, καθηγήτρια των ελληνικών, Μαρίνα Ρίτοβα, η οποία, με δεδομένο τον φιλελληνισμό της, μυήθηκε πολύ εύκολα.

  Αυτή μεσολάβησε στο ΚΚΣΕ και έγιναν δεκτές οι υπογραφές, ο ρόλος της ήταν καθοριστικός στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος στη Μόσχα. Έτσι στο 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1981 αποφασίστηκε να επιτραπεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας όπου υπήρχαν συγκεντρωμένοι ελληνικοί πληθυσμοί.

  Δεν ήταν, παρά ταύτα, μια εύκολη υπόθεση. «Μας φώναξαν στην ΚΕ του ΚΚΣΕ και μας ρώτησαν πώς θα υλοποιηθεί η απόφαση, αφού δεν είχαμε ούτε βιβλία ούτε δασκάλους. Τους απαντήσαμε ότι θα τα βρούμε όλα αυτά. Σε χρόνο – ρεκόρ η Ρίτοβα έγραψε το πρώτο εγχειρίδιο, ενώ ψάξαμε και βρήκαμε δασκάλους που δεν ήταν άλλοι από τα ελληνόπουλα που το 36 -37 πήγαιναν στο σχολείο και ήξεραν ελληνικά. Αν και ήταν παππούδες πλέον τους επιστρατεύσαμε και μετά από κάποια σεμινάρια που τους έκανε η Ρίτοβα, η οποία εγκαταστάθηκε στην Τιφλίδα για τον σκοπό αυτό, ήταν έτοιμοι να διδάξουν».

  Οι αγκυλώσεις των τοπικών ηγεσιών, παρά τα ανοίγματα του καθεστώτος, εμπόδιζαν την υλοποίηση των άνωθεν αποφάσεων. «Ευτυχώς στη Γεωργία ήταν πρώτος γραμματέας του ΚΚΣΕ ο Σεβαρντνάντζε, γνωστός φιλέλληνας, και έτσι δεν τόλμησαν κάποιοι αξιωματούχοι να ακυρώσουν την προσπάθειά μας».

  Την 1η Σεπτεμβρίου του 1981 άρχισαν στην Γεωργία τα πρώτα μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε σαράντα έξι σχολεία, στην Τιφλίδα, Ρουστάβι, Τσάλκα, Σοχούμι και αργότερα επεκτάθηκαν και στην Ουκρανία.

  Στο Ρουστάβι

  Η ημέρα ήταν ιστορική για τον ελληνισμό του Καυκάσου. Με πρωτοβουλία της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν όλοι οι ομογενείς στις αυλές των σχολείων και ο Αχιλλέας Τσεπίδης, από τους πρώτους δασκάλους, θυμάται τι έγινε στο δικό του σχολείο αριθμός 19, στο Ρουστάβι: «Ξεκίνησα ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Μετά διάβασα το αλφαβητάρι στα παιδιά και συνέχισα δείχνοντάς τους τον ελληνικό χάρτη».

  Έκτοτε η διδασκαλία των ελληνικών γινόταν κανονικά και συνεχίστηκε και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η ειρωνεία είναι ότι τώρα που δεν υπάρχουν εμπόδια για την γλώσσα, ο ελληνισμός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη μεγάλη του πλειοψηφία έχει εγκαταλείψει την περιοχή.

  http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=4779
  Πηγή: Καθημερινή

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/03/2009

 30. ————————————————————————————————————-
  Επίσης, όποιοι θέλουν να μάθουν την άποψη των αυθεντικών σταλινικών για την «παλινόρθωση του καπιταλισμού» στην πρώην ΕΣΣΔ μετά το 1953, ας πάνε στην αυθεντική πηγή. Στα άρθρα της οργάνωσης «Ανασύνταξη του ΚΚΕ» αντί να καταφεύγουν στον «Σταλινόδοτο» τον Γκίκα ή στα επίσημα προσυνεδριακά κείμενα.

  ————————————————————————————————————-

  Θέσεις της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 για το ζήτημα της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού και αντίκρουση άλλων θεωριών-ρευμάτων.

  Τα 2 πρώτα μέρη βρίσκονται εδώ:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=828848

  Το τρίτο μέρος εδώ:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=842861

  Το τέταρτο μέρος εδώ:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=855111

  Το πέμπτο μέρος εδώ:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=915585

  Το έκτο μέρος εδώ:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=979556

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1009989

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/03/2009

 31. τωρα…αν μπαινει στην ζυγαρια ενα φυλλαδιο με ενα τομο που εξεδοσε η βουλη υστερα απο αγωνες 10 ετων τι να πει κανεις? θλιψη..αλλα και κατανοηση των κινητρων..

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 27/03/2009

 32. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα κίνητρο. Μια απλή υπόδειξη προς τους πόντιους φίλους έκανα. Αλλά για να τα λέει ο Ομέρ κάτι θα ξέρει και πραγματικά θα ήθελα κάποια στιγμή να ανεβάσει ένα κείμενο για να πληροφορηθούμε και όσοι απλώς παρακολουθούμε. Πάντως εάν περιπλανηθείτε στο διαδίκτυο θα πάθετε πλάκα με το πόσο βασιλικότεροι του βασιλέως στο ποντιακό θέμα εμφανίζονται οι ακροδεξιοί, οι νεοναζί και όλο αυτό το κακό συναπάντημα. Σας στέλνω ένα τετοιο λινκ στο μέιλ σας. Αν θέλετε αξιοποιήστε το.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 27/03/2009

 33. ειναι κριμα να απομονωνεται η πτυχη ενος φυλλαδιου σε σχεση με το συνολικο εργο ενος ιστορικου.απο την στιγμη που οι δημοσιευσεις και ομιλιες του φωτιαδη περι βενιζελου και θρονου προυπηρξαν και ειναι δημοσια γνωστες καθε αλλη διαχειριση της εικονας ειναι ανιση. η ιστορια δεν μπορει να κρινεται βασει των συγχρονων πολιτικων αναζητησεων και αναγκων. η ιστορια βασιζεται σε τεκμηρια και δεν εχει χρωμα,κομμα κλπ. τα περι ακροδεξιας ειναι επισης ανισα καθοτι ολοι αναγνωριζουν την πρωτοφανη αδυναμια των πολιτικων δυναμεων της καθεστηκυιας να αρθρωσουν καθαρο λογο για θεματα που παλαιωτερα εχουν αποφανθει στην βουλη. κατηγορειται μονομερως η ακροδεξια {ανυπαρκτη μαλιστα στον ποντιακο χωρο} και οχι ο δικομματισμος,ο συριζα κλπ που ουδαμως παιρνουν θεση.αντιθετως ενιοτε με κορυφαια στελεχη τους βρισκονται στην κορυφη ττης ιστορικης αποδομησης ριχνοντας πεντακαθαρο,γαργαγαρο νερακι στον μυλο της πολυ μικρης ποσοτικα στην ελλαδα ακροδεξιας. τελικα μηπως γινεται πολυ λογος για μια ακροδεξια που ουσιαστικα ειναι ανυπαρκτη? προς τι αυτη η συνεχης επικκληση ενος μηδαμινου κινδυνου? γνωριζετε κατι που αρκετοι εξ ημων αγνοουμε?αν δηλ ο ποντιακος χωρος,η ποε,εκανε ενα πολιτικο συνεδριο με την συμμετοχη και εξωκοινοβουλευτικων κομματων{π.χ οικολογοι} για την γενοκτονια πως θα αντιδρουσε το ακροατηριο το σωματειακο? ποιος θα κερδιζε τις εντυπωσεις? ο τρεμοπουλος με τον χρυσοχοιδη και την γιαννακου,τον μπιστη και τον τσιπρα? Η ? ας δουμε την κατασταση καταφατσα και ας αφησουμε τα γυρισματα και τα τσαλιμια τα μαγχσους

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 27/03/2009

 34. θα ήθελα να ξέρω τι στάση κράτησε η Κανέλλη κατά την προηγούμενη χρονιά, όταν άρχισαν τα δημοσιεύματα στο «Ριζοσπάστη», με τα οποία δικαιολογούνταν οι πράξεις του Στάλιν κατά των Ποντίων και ειδικά όταν εκδόθηκε το βιβλίο του Γκίκα. Να υπερθεμάτισε υπέρ των νέων απόψεων ή να προσπάθησε να μαλακώσει τους σκληροπυρηνικούς; Μάλλον δύσκολα θα μάθουμε την αλήθεια.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/03/2009

 35. Ένα γενικό σχόλιο.

  Σήμερα το «σωτήριο έτος 2009» θα κληθούμε, να ψηφίσουμε. Σαν σύγχρονοι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος στα κοινά της πολιτείας θα πάμε στην κάλπη. Οι Πόντιοι θα πάνε οι Κρητικοί θα πάνε μέχρι και οι Σοφουλαρέτες (από το Καπνοχώρι Κοζάνης) θα πάνε.

  Και οι περισσότεροι που μπαίνουν σε αυτό το site σχεδόν με μεγάλη ευκολία θα απορρίψουν το ΛΑ.ΟΣ, την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (οι περισσότεροι λέμε τώρα), και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μία πολύ απλή λογική (δική μου βέβαια) που ερμηνεύει το γιατί στα ποντιακά εδώ (http://kapnohori.blogspot.com/2009/02/blog-post.html ).

  Άρα μένει προς συζήτηση το ΚΚΕ…..

  Ομολογώ ότι τα έχει κάνει λίγο «μαντάρα» τελευταία. Μια με την ανακοίνωση για Στάλιν κλπ, μια με εκείνο το -μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χωρά- της Αλέκας, μια με την επιμονή να μιλάει για Ευρωμονόδρομο κ.ο.κ.

  Δυστυχώς για κάποιον αριστερών πεποιθήσεων η εκλογή ΚΚΕ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη με την επιμονή του να ζει στο παρελθόν και πλήρως να αντιτίθεται στο να είναι πιο προσγειωμένο στα σημερινά δεδομένα, πιο «πραγματιστής». Για παράδειγμα:
  Το πλαίσιο είναι δεδομένο. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε να αναπτύξει δράση για να προσφέρει και στο κοινωνικό σύνολο. «Το αφού είμαι στην Ευρώπη μέσα δεν παίζω, δεν υπακούω είμαι το άτακτο παιδί» είναι για νεαρότερες ηλικίες όχι για ένα κόμμα τόσων ετών με τόσες μάχες στην πλάτη και με τόση εμπειρία.

  Αυτά τα περί Ευρωμονόδρομου και περί Κεφαλαίου καίτοι ακούγονται καλά όχι μόνο δεν εξυπηρετούν σε τίποτα αλλά αποδυναμώνουν (σε ποσοστά δημοσκοπήσεων και εκλογών) και το κόμμα. Διότι για να πετύχεις κάποια από όσα θέλεις πρέπει να αποκτήσεις δύναμη ή εξουσία (άρα έχουν σημασία τα ποσοστά). Από τα έδρανα με 22 κομμάτια δυστυχώς δεν γίνεται δουλειά.

  Τι σχέση έχουν αυτά όμως με την Λιάνα και την Γενοκτονία των Ποντίων?
  Έχουν, έχουν. Η Λιάνα έχει υιοθετήσει μια αριστερή πολιτική 2009 (που θα μπορούσε να έχει και ένα αριστερό κόμμα) πάντα μιλάει με στοιχεία, είναι διαβασμένη ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΡΩΜΕΝΑ και πάνω από όλα ζει την σημερινή πραγματικότητα του 2009!, και όχι την πραγματικότητα του ’17. Οι καιροί προχωρούν τα πράγματα αλλάζουν. Ταπεινή μου γνώμη είναι ένα τέτοιο ΚΚΕ ή αριστερό κόμμα θα μπορούσε να πετύχει πολλά περισσότερα για την παράταξη του αγρότη-εργάτη-φοιτητή παρά με την τακτική
  «δεν παίζω,
  ζήτω ο Λένιν ζήτω ο Στάλιν
  ζήτω ο κόκκινος στρατός »

  Ε αυτά.

  ΥΓ: Μην βιαστείτε να μου βάλετε ταμπέλα , στους αναποφάσιστους είμαι.

  Σχόλιο από aris53m | 27/03/2009

 36. aris53m

  δε μου φαίνεται ότι το κλίμα εδώ μέσα είναι ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ενάντια στο ΜΕΡΑ κ.λπ.

  Για αναποφάσιστους τους κόβω!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/03/2009

 37. αμέσως τσίμπησες 🙂

  Σχόλιο από aris53m | 27/03/2009

 38. Πάντως βρε aris53m, πολύ το πρασινήσαμε το πράγμα 😉

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 28/03/2009

 39. Την ιστορία ο καθένας τη διαβάζειμε βάση τα ιδεολογικά γυαλιά που φορά (κι’ ας νομίζει ότι είνι αδέσμευτος).
  Τα πέρι άδικων διώξεων της σταλινικής εποχής εγώ προσωπικά τα ακούω βερεσέ. Διώξεις υπήρχαν ενάντια σε 3 ομάδες¨
  – πράκτορες των ναζί και γιαπονέζων
  – εγκληματιών του λευκού κολλάρου
  – αυτών που έκαναν κατάχρηση εξουσίας.
  Για τους Ελληνες οι διώξεις δεν ήταν σε επίπεδο εθνότητας αλλά σε επίπεδο ατόμων.
  Σκέψου:
  – εισέβαλλαν στη Ρωσία το 1919
  – είχαν ένα φασιστικό καθεστώς συμμαχικό του Χίτλερ
  άρα σίγουρα πολλοί Ελληνες άνηκαν στις παραπάνω 2 κατηγορίες. Την πλήρωσαν και μερικοί αθώοι ? πολύ πιθανόν.

  Στην ουσία τώρα. Στην περίδο του Στάλιν οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμος και τσακίστηκε ο φασισμός. Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα για όσους ενδιαφέρονται θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά:
  – απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών
  – κατάργηση όλων των κονωνικών διαφορών
  Το τελεύταίο δεν αρέσει σε πολλούς συμμάχους της εργατικής τάξης ση διάρκεια της επανάστασης.

  Σχόλιο από Αναυδος | 28/03/2009

 40. Άναυδε,
  για σένα υπάρχει το σχόλιο 30

  Ματσουκάτε, πραγματικά. Τέτοιο πρασίνισμα των άβαταρ είναι πρωτοφανές. Ακόμα και ο «Άναυδος», πράσινος βγαίνει!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2009

 41. @Μ-π #40

  χιχιχιχιχι καλό.

  Μπά δεν βγαίνει πράσινος. Είναι της Τακτικής της Αλέκας όπως προανέφερα στο σχόλιο #35 «… μια με εκείνο το –μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά– της Αλέκας, …

  βασισμένος στο σχόλιο του # 39″..Την πλήρωσαν και μερικοί αθώοι ? πολύ πιθανόν…»

  Βέβαια εγω πάλι λέω…

  «Μώ’σε αφορισμέντσα, μω την πίστη’ς, τεμέτερον οι ανθρώπ’ εσκοτώθαν ατότες, εσυ πα λές εκάουντον και τα χλωρά?»

  Ντο θα ίενεται με τεμέν κι ξέρω. Κι επορώ ν΄ανασπάλω τα ιστορίας τη γιάγιας’ μ.

  Όσο για τον φίλο μου τον Ματσουκάτες που είναι και πατριώτης διο και Γαλλίανιτες ο υποφαινόμενος, θυμάσαι το σύνθημα που φώναζαν ορισμένοι στον τελικό του 2004 με την Πορτογαλία? «Δεν βάλανΕ μυαλό, δεν βάλανΕ μυαλό … κλπ»?

  Ε το ίδιο ισχύει για για τους πράσινους 🙂

  (δεν τους έφτασαν τα 20 χρόνια βλέπεις, unπαίχτable καραgays, τι να πω?)

  Σχόλιο από aris53m | 28/03/2009

 42. Ξεπρασινισμένος στα avatars 🙂

  Σχόλιο από aris53m | 28/03/2009

 43. Να πούμε στους αναγνώστες μας, ότι ο aris53m παρουσιάζει μ’ ένα πολύ καλό εισαγωγικό το ίδιο θέμα στο Καπνοχώρι:

  Καλά είπε τα κει η Λιάνα άμα η Αλέκα είπεν «Μαζί με τα ξερά κάηκαν και χλωρά». Μώσε αφορισμέντσα, μω την πίστη’ς, τεμέτερον οι ανθρώπ’ εσκοτώθαν ατότες, εσυ πα λές εκάουντον και τα χλωρά?

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2009

 44. Πάντως aris53m, μόλις σου είπαμε για το πρασίνισμα φρόντισες να ξεπρασινίσεις. Και δεν άλλαξες μόνο το χρώμα, αλλά χρησιμοποίησες και τον σκίουρο ως σύμβολο αντιπροσωπευτικό σου.

  Τι να θέλει να πει άραγε ο ποιητής;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2009

 45. @Μ-π

  1. «…για το πρασίνισμα … » ουουουου όπου φύγει φύγει

  2. Σύμβολο εμπιστοσύνης 🙂 (ντο εσέβεν απές στο τσιμίδι’ς? τηδέν κι έει να εφτάει με πεντικούδια και «τρωκτικά» )

  Σχόλιο από aris53m | 28/03/2009

 46. την γραια ερωταναν που καικα εν το μερος και ατε εδεικε το στεβος. ηγουν 5 οβουδεα 6 ζευγαρεα

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 28/03/2009

 47. Για άλλη μια φορά, το κόψε-ράψε της ιστορίας, η κακοποίησή της μέσα από έναν εμπαθή, ανιστόριτο και κακότεχνο αντικομμουνισμό (έχουμε δει και πολύ καλύτερες προσπάθειες, αυτό είναι σίγουρο) προσκρούει στην κακόμοιρη την πραγματικότητα (αν και σε σας ισχύει το γνωστό ρητό «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα).

  Η Λ. Κανέλλη ΔΕΝ ήταν βουλευτής του ΚΚΕ το 1997. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2000. Προσέγγισε το ΚΚΕ λόγω της στάσης που επέδειξε κατά τον απάνθρωπο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Πριν, εξέφραζε τις δικές τις απόψεις, απόψεις που όπως σε πάρα πολλούς ανθρώπους διαμορφώνονται ως επί τω πλείστον, μέσα από την κυρίαρχη ιδεολογία.

  Οπότε για άλλη μια φορά, υπήρξατε τουλάχιστον βιαστικοί και επιπόλαιοι (όπως σε τόσα πολλά άλλα άλλοστε-εδώ θα μου πεις ο κ. Αγτζίδης στο τελευταίο του άρθρο στον Εύξεινο Πόντο κατάφερε να «διαγράψει» τον Πουλιόπουλο ένα χρόνο πριν εκλεγεί Γραμματέας του ΚΚΕ, εδώ θα κωλόσετε;)…

  Και μια σειρά λινκ, σε αντιπαράθεση με τα πιο πάνω:
  Για τον «Ουκρανικό Λιμό»:http://erodotos.wordpress.com/2008/11/30/antikommounismos-oukrania-golodomor-gkikas/
  Για το Κατίν:http://erodotos.wordpress.com/2009/01/19/katin-antikommounismos-istoria-gkikas/
  Για τους Έλληνες της ΕΣΣΔ:http://erodotos.wordpress.com/2008/12/20/ellines-essd-pontos-gkikas/
  Και συγκεκριμένα, για το κίνημα της κολεκτιβοποίησης:http://erodotos.wordpress.com/2009/02/16/ellines-essd-5-kolektivopoiisi/
  Για τις διώξεις:http://erodotos.wordpress.com/2009/02/16/ellines-essd-6-1930s-diwkseis/
  Για το άρθρο του κ. Αγτζίδη στην Καθημερινή:http://erodotos.wordpress.com/2009/03/11/antikommounismos-agtzidis/
  ΥΓ. Επειδή το «ανώνυμοι συκοφάντες» που αναφέρθηκε πιο πάνω μάλλον πήγαινε σε μένα, εσείς δηλαδή που όλη μέρα κάθεστε και λέτε τα μύρια όσα για το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές, κλπ κλπ, τα λέτε επώνυμα;;;;;; Μη τρελαθούμε κιόλας.www.erodotos.wordpress.com

  Σχόλιο από erodotos | 28/03/2009

 48. Ομέρ που είσαι;

  Σας την έπεσε η ΚαΓκεΜπε

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 28/03/2009

 49. erodotos

  παρότι είσαι της αρμοδιότητας του Ομέρ, εν τούτοις -μιας και θα τον έχουμε κοντά μας ίσως την Δευτέρα- ας επαναλάβω ένα σχόλιό του που έγινε στην προηγούμενη αντίστοιχη συζήτηση για μια δικιά σου βρωμιά που επαναλαβάνεται:

  «Σταλινόδοτε, συνεχίζεις την ασφαλίτικη πρακτική σου. Σταμάτα επιτέλους να αγνοείς το δάσος και να βλέπεις το δέντρο, που κι αυτό το κατασκευάζει η δικιά σου φαντασιωση κι αδυναμία να συζητήσεις επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.

  ο Αγτζίδης λοιπόν στο “επίμαχο” σημείο γράφει:

  “….Η αναφορά στον Αβραάμ Μπεναρόγια και στον Παντελή Πουλιόπουλο, αποσκοπεί στο να αναδείξει το πόσο η μεταφυσική, ιδεοληπτική, αντιδιαλεκτική προσέγγιση της ιστορίας, μπορεί να οδηγήσει δωσιλογικές συμπεριφορές. Η ομάδα αυτή που έδρασε εκείνη την περίοδο (1918-1923) ως αριστερή φράξια στο ΚΚΕ, βαρύνεται με την εκπόνηση μιας φιλοκεμαλικής πολιτικής εν μέσω του μικρασιατικού πολέμου, με την ενίσχυση του τουρκικού εθνικισμού και με την μετατροπή της κατανοήσιμης κυνικής εξωτερικής πολιτικής της νεαρής Σοβιετικής Ένωσης (που θα αλλάξει εξάλλου απ’ την άνοιξη του ‘22) σε ιδεολογικό δόγμα του νεαρού ελλαδικού κόμματος.

  Με βάση τον τυπικό ορισμό του «δωσιλογισμού», η ομάδα Πουλιόπουλου-Μπεναρόγια, εμφάνισε δωσιλογική συμπεριφορά αντίστοιχη μ’ αυτή του παπα-Εφτίμ, αλλά και των Ταγμάτων Ασφαλείας την περίοδο της Κατοχής. Η ομάδα αυτή θα εκδιωχθεί στο πρόσωπο του Μπεναρόγια από το ΚΚΕ το 1923 με την κατηγορία του «πράκτορα του ταξικού εχθρού» και αρκετά από τα μέλη της θα δολοφονηθούν την περίοδο της Κατοχής από τις ένοπλες ομάδες του ΚΚΕ που έγιναν γνωστές ως ΟΠΛΑ. Όμως η ιστορική εμπειρία του ελλαδικού κομμουνιστικού κινήματος, οι παλινωδίες και οι ανεπάρκειες δεν έχουν αξιολογηθεί κατάλληλα από τους κύκλους που σήμερα επιχειρούν την αγιογράφηση του παρελθόντος και υποκινούν προσβλητικές ιστορικές αναθεωρήσεις….”

  http://kars1918.wordpress.com/2008/12/17/plevris-nakratzas/

  Που ακριβώς διαφωνείς στο κείμενο αυτό; Μήπως στη μοίρα που επιφύλαξε το ΚΚΕ στους τροτσκιστές ντεφετιστές, όπως ήταν κι ο Πουλιόπουλος; Ίσως θα έπρεπε να γράφει ότι ο Πουλιόπουλος εκδιώχθηκε από το Κόμμα κακήν κακώς το 1926, και όχι το 1923 όπως ο Μπεναρόγια. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα;

  Υπάρχουν κι άλλες ερωτήσεις προς εσένα τις οποίες οφείλεις να απαντήσεις. Όχι φυσικά γιατί εκπροσωπείς τον οποιοδήποτε “Ηρόδοτο” ή “Βυσίνσκι“, αλλά γιατί εκθέτεις με τον τρόπο σου το ΚΚΕ. Και εμείς ποτέ δεν στραφήκαμε κατά του ΚΚΕ, αλλά κατά των σταλινικών που δρουν εντός του.

  Ομέρ Ντερζίσκη»

  «Για να κλείσει η συζήτηση για τον Πουλιόπουλο, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν αυτό το πρόβλημά μας τώρα -απλά το χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για να ξεφύγουν από την πραγματική συζήτηση- ξαναγράφω αυτό που είχα γράψει στο σχόλιο 19 απευθυνόμενος προς τον Σταλινόδοτο:

  “Και όσον αφορά τον Πουλιόπουλο, η αναφορά βασίζεται στην Ομάδα του, η οποία όπως ίσως γνωρίζεις δημιούργησε το “αρχειομαρξιστικό ρεύμα”. Και ο όρος “δωσιλογισμός” πάει στη συνεργασία με τους κεμαλικούς από τη σκοπιά της δικιάς μας μικρασιατικής Αριστεράς και ενός λαού, των Ελλήνων της Ανατολής, ανύπαρκτου στα επίσημα κείμενα του ΣΕΚΕ και του ΚΚΕ εκείνης της περιόδου.

  Ή δεν είναι έτσι!

  Και έχεις δίκιο που το θέτεις γιατί εκκρεμεί μια συζήτηση στο μπλογκ μας για να ξεκαθαριστεί το θέμα: “Ήταν δωσίλογος ο Πουλιόπουλος;” Ελπίζω να πάρεις μέρος! Παρότι δεν το πολυπιστεύω…”

  Επίσης… Από άποψη ορολογίας ο “δωσίλογος” δεν είναι απαραίτητα ο “καταδότης”, αλλά ο “συνεργάτης των δυνάμεων κατοχής”, (αγγλ. collaborator) ή “αυτός που συνεργάστηκε με τον εχθρό”. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις “δώσω” και “λόγος”.

  Ομέρ-τσαούς»

  Για την αντιγραφή…. Μ-π

  Υ.Γ.

  Επίσης καλό θα ήταν όταν μιλάς μαζί μας να εγκαταλείπεις το ύφος του ιδιοκτήτη και του κληρονόμου του κομμουνιστικού ελληνικού κινήματος. Όλοι όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτό το μπλογκ αφ’ ενός προερχόμαστε από την αγωνιστική Αριστερά και αφ’ ετέρου σε επίπεδο οικογενειακής παράδοσης υπάρχει μεγάλη προσφορά, με ανθρώπινο κόστος, στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες αυτού του τόπου. Γι αυτό έχουμε και κάθε δικαίωμα να ασκούμε κριτική και να καταθέτουμε ελεύθερα τις δικές μας ερμηνείες και εμπειρίες χωρίς να φοβόμαστε τον οποιονδήποτε έχει αναλάβει το ρόλο του κηδεμόνα ή του προστάτη του κινήματος.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2009

 50. «..Πριν, εξέφραζε τις δικές τις απόψεις, απόψεις που όπως σε πάρα πολλούς ανθρώπους διαμορφώνονται ως επί τω πλείστον, μέσα από την κυρίαρχη ιδεολογία..»

  Δηλαδή ρε φίλε erodote
  Θέλεις να πεις ότι η κα Κανέλλη ούσα έξω από το ΚΚΕ και μέσα στην κυρίαρχη ιδεολογία εξέφρασε αυτές τις απόψεις για τις σταλινικές διώξεις και τώρα που είδε το φως το αληθινόν έχει άλλες απόψεις?
  ή μην τυχόν έχει τις ίδιες? Τι από τα δύο συμβαίνει ?

  Και επί τέλους απάντησε :
  Εάν οι διώξεις αφορούσαν μεμονομένα άτομα με παραβατικές συμπεριφορές και όχι ολόκληρη εθνότητα ΓΙΑΤΙ έκλεισαν ΟΛΑ τα ελληνικά σχολεία στην ΕΣΣΔ επί Στάλιν ?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 28/03/2009

 51. Αν μου επιτρέπετε βρε σύντροφοι να κάνω και ‘γώ ασήν Ματσούκαν μίαν ερώτησιν προς τον σύντροφο Ηρόδοτο: Το 1997 η κυρίαρχη ιδεολογία μίλαγε για τις σταλινικές διώξεις κατά των Ποντίων;

  Γνωρίζεις αλήθεια ή το λες έτσι γιατί πρέπει να πεις κάτι από κομματική υποχρέωση και απύθμενο φανατισμό;

  Γιατί και εμείς σ’ αυτόν τον τόπο ζούμε και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η κυρίαρχη τάξη τους έχει και τους είχε γραμμένους τους Πόντιους. Ποιόν ένοιαξε η μοίρα τους στην ΕΣΣΔ; Τον Καραμανλή το θείο ή τον Αβέρωφ ή τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και πριν απ’ αυτόν τον Μεταξά;

  Όταν δεν ξέρεις καλύτερα να σιωπάς!

  Άκου τη συμβουλή ενός γέροντα από τα ρασία τη Ματσούκας.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 28/03/2009

 52. Ξέρει κανένα από τα παλληκάρια παραπάνω πόσοι Ελληνες πολέμησαν μαζί με τους ναζί στην κατεχόμενη ΕΣΣΔ ?
  Πόσοι ήταν μαχητές στις δυνάμεις του Βλασόφ ?
  Ως που έφτασαν οι ναζί στον Καύκασο ?
  Γιατί εισέβαλλε η ΕΣΣΔ ομού με την Αγγλία στο Ιραν ?
  Ποια η στάση τους Τουρκίας στο Β’ΠΠ ?

  Σχόλιο από Αναυδος | 28/03/2009

 53. Άναυδε, αυτά τα περί Φουλίδη και Κρομιάδη (εκ Κερκύρας) είναι νεοναζιστική προπαγάνδα. Μην τσιμπάς. Εκτός αν θέλεις να πάίξεις το παιχνίδι τους.

  Γι αυτο ζήτημα αυτό μπορείς να διαβάσει το παρακάτω απόσπασμα:

  «Εν μέσω του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου»

  Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε άμεσα τη ζωή της ελληνικής εθνότητας. Oι Έλληνες που είχαν σοβιετική υπηκοότητα επιστρατεύτηκαν και στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή. Από τη Γεωργία μόνο πολέμησαν στα διάφορα μέτωπα 13.000 Έλληνες στρατιώτες.[101] Χιλιάδες έπεσαν στα πεδία των μαχών.[102] Όσοι διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητα, καθώς και οι σοβιετοϋπήκοοι, οι οποίοι δεν επιστρατεύτηκαν λόγω μεγάλης ηλικίας, εντάχτηκαν σε τάγματα εργασίας και δραστηριοποιήθηκαν στα μετόπισθεν.[103] Πολλοί πέθαναν από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν σ’ αυτά. Ο ελληνικός πληθυσμός βρισκόταν κυριολεκτικά στο έλεος της εξουσίας.[104]

  Η προέλαση των Γερμανών και οι σκληρές μάχες, κυρίως στην κοιλάδα του Κουμπάν, κατέστρεψαν πολλά ελληνικά χωριά.[105] Tην κατάσταση αποδίδει η παρακάτω περιγραφή που αναφέρεται στο χωριό Μερτσάν, στον αγώνα για την απελευθέρωση του οποίου συμμετέχουν και οι κάτοικοί του: “Μπροστά στα μάτια των στρατιωτών απελευθερωτών εμφανίστηκε η εικόνα της καταστροφής και της ερήμωσης. Το χωριό ήταν σε ερείπια. Τα χωράφια ήταν σκαμμένα με χαρακώματα Δίπλα γίνονταν ακόμα μάχες για το χωριό Κριμσκ…”[106] Πολλές φορές οι Γερμανοί συμπληρώνουν τους σταλινικούς στις εκκαθαρίσεις κατά του πληθυσμού. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που είχαν θύματα και κατά τη διάρκεια των σταλινικών διώξεων και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.[107]

  Οι Έλληνες, που υπέστησαν λίγα χρόνια πριν τις φοβερές σταλινικές εκκαθαρίσεις δεν συντάχτηκαν με τους Γερμανούς. Αντίθετα, πολλοί έγιναν παρτιζάνοι.[108] Το ίδιο έγινε και στην Κριμαία. Εδώ η παραδοσιακή σύγκρουση των Ελλήνων με τους Τάταρους οδήγησε τους Έλληνες στα παρτιζάνικα σώματα, εφόσον μεγάλο μέρος των Τατάρων συνεργάστηκε με τους Γερμανούς. Η νότια διοίκηση των παρτιζάνων της Κριμαίας υπό την ηγεσία του Έλληνα Μ. Α. Μακεντότση, απαρτίστηκε από Έλληνες.[109] Η συμμετοχή των Ελλήνων στην αντίσταση κατά των Ναζί είναι ακόμα ζωντανή στη μνήμη τους. Θυμούνται μέχρι σήμερα ότι στους Έλληνες της Κριμαίας δεν βρέθηκαν συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών. Αντίθετα, κάθε δεύτερη ελληνική οικογένεια είχε έναν αντάρτη.[110] Ο συγγραφέας Pristavkin αναφέρει ότι μεταξύ των Ελλήνων δεν υπήρξαν προδότες αλλά μόνο ήρωες.[111]

  Ο ελληνικός πληθυσμός συμμετείχε με κάθε τρόπο στον πόλεμο. Οργάνωσε εράνους και συγκέντρωσε μεγάλα ποσά, τα οποία διατέθηκαν για το σοβιετικό στρατό. Ένας διευθυντής κολχόζ στην Τσάλκα συγκέντρωσε ποσό ικανό για την κατασκευή μιας φάλαγγας από τανκς.[112] Mόνο από την Τσάλκα, όπου οι Έλληνες ανέρχονταν στο 62% του πληθυσμού, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εράνους και κατατέθηκαν στο Ταμείο της Άμυνας της Πατρίδας, ανέρχονταν σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ρούβλια περίπου εξακόσιες χιλιάδες ασημένια και χρυσά ρούβλια. Επιπλέον, κατέβαλαν για την κατασκευή ίλης τανκς, που πήρε το όνομα “Κολχόζνικοι Γεωργίας”, 3.283.000 ρούβλια και για την κατασκευή του σμήνους αεροπλάνων, που πήρε το όνομα “Σοβιετική Γεωργία” 1.616.380 ρούβλια…..»

  Ακόμα αν θέλεις διάβασε και τον Γκίκα. Πουθενά δεν θέτει ζήτημα μαζικής συνεργασίας Ελλήνων της ΕΣΣΔ με τον Άξονα.Αυτό δε σημαίνει ότι πιθανόν δεν υπήρχαν πρόσωπα που να συνεργάστηκαν. Όπως και στην Ελλάδα με τα Τάγματα Ασφαλείας. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι ο ελληνικός λαός συνεργάστηκε με τον κατακτητή.

  Οπότε και μόνο η επίκληση ενός τέτοιου επιχειρήματος συνιστά αντιλαϊκή αντιδραστική ύβρι.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2009

 54. Υπήρχαν πολλοί Έλληνες της Κριμαίας, οι οποίοι συνεργάστηκαν εμπορικά με τους Γερμανούς (που σημαίνει ότι δε συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ναζί) και χαρακτηρίστηκαν προδότες. Αυτό δε δικαιολογεί τη ΜΑΖΙΚΗ εκτόπιση των Ελλήνων της Κριμαίας το 1944.
  Επίσης οι Έλληνες της Αμπχαζίας είχανε «βεβαρυμένο παρελθόν» γιατί λειτουργούσε στο Σουχούμι μια άτυπη Πρεσβεία, η οποία ελληνοποιούσε κόσμο και τον έστελνε Ελλάδα, βγάζοντας παράνομα βίζες. Δε ήταν αυτός αρκετός λόγος που να καθιστά αναγκαία την εκτόπιση ΟΛΩΝ των Ελλήνων της Αμπχαζίας το 1949 (στο πλαίσιο φυσικά που αποδίδουμε μια μαζική δίωξη στο φαίξιμο μιας εθνοτικής ομάδας ή κάποιων μελών της).
  Οι διώξεις εναντίον πολλών Ελλήνων δικαιολογούνται. Οι μαζικές διώξεις δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως δικαιολογούνται. Κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τους σοβαρούς ιστορικούς. Δεν μπορούμε να βασίσουμε το κλείσιμο σχολείων, εφημερίδων στις ελληνικές κοινότητες σύμφωνα με αίτια που υπαγορεύουν θεωρίες ψυχοπαθολογίας. Πολλά αρχεία είναι ακόμη κλειστά, γι’ αυτό καλό είναι να κάνουμε υπομονή και να μην θεωρούμε ότι ο Στάλιν δε συμπαθούσε τους Έλληνες…
  Ο Στάλιν όλους τους συμπαθούσε, αλλά δεν ήταν αυτός στα Κολιμά ή στο Μαγκαντάν για να δει πόσο ωραία είναι η επιμορφωτική εργασία στους -30…

  Σχόλιο από Δημήτρης | 28/03/2009

 55. Δημήτρη καλοτάξιδο το μπλογκ σου.

  Γράφεις: «…οι Έλληνες της Αμπχαζίας είχανε “βεβαρυμένο παρελθόν” γιατί λειτουργούσε στο Σουχούμι μια άτυπη Πρεσβεία, η οποία ελληνοποιούσε κόσμο και τον έστελνε Ελλάδα, βγάζοντας παράνομα βίζες.»

  Για ποιά περίοδο μιλάς;

  Απ’ ότι ξέρω, μετά το ’28-’30 δεν υπήρχε τίποτα σχετικό στο Σοχούμι. Αντίθετα είχαν δυναμώσει πολύ οι ελληνικές κομματικές οργανώσεις και οι Έλληνες κομμουνιστές είχαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αμπχαζική κυβέρνηση του Λακόπα. Υπήρχαν δύο Έλληνες κομμουνιστές υπουργοί στην κυβέρνηση, οι Σεμερτζίεφ και Παρωτίδης, που εκτελέστηκαν με τις διώξεις του ’37, όπως και η πλειονότητα των Ελλήνων κομματικών της περιοχής.

  Νομίζω ότι τέτοιες γενικεύσεις στην προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις συσκοτίζουν το ιστορικό ζήτημα και δίνουν επιχειρήματα σε καλοθελητές σχολιαστές τύπου «erodotos» ή «άναυδος».

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2009

 56. Τό αυτιστικό πολιτικό προσωπικό τού περί τό «Ντά Κάπο» καί τό ευρύτερο Κολωνάκι Παλαιοελλαδίτικου κρατιδίου, μπορεί πιά να μήν κοιμάται ήσυχο..
  Νάναι καλά οι «Λησμονιστές» τού βιβλίου τής 6ης Δημοτικού, πού ξύπνησαν για τα καλά την προσφυγική μνήμη..

  Οι λευκές σελίδες της Ιστορίας τού Μικρασιατικού Ελληνισμού, θά γραφούν μετά πάσης λεπτομερείας είτε τό θέλουν είτε όχι οι πολιτικοί απόγονοι τών φιλοβασιλικών γερμανόφιλων «Λαϊκών»,
  πού όταν έμπαιναν οι Τσέτες στήν Σμύρνη, απαγόρευσαν διά νόμου τήν επιβίβαση τών Μικρασιατών στά πλοία, αφήνοντας να τούς σφάξουν τά Κεμαλικά αποβράσματα….

  Νεοδημοκράτες καί Πασόκοι βασανιστές τών σύγχρονων ποντίων προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ καί απο την Τραπεζούντα,
  πού κάνετε ότι μπορείτε γιά να διώξετε τούς δεύτερους από τό «οικόπεδό» σας,
  καί ξεφτυλίζετε όσο είναι δυνατόν τούς πρώτους γιά τήν απόκτηση της ιθαγένειας..
  πού αμιλλάσθε στήν Κεμαλοδουλεία διαγκωνιζόμενοι στήν κατάθεση στεφάνων στό μαυσωλείο τού σφαγέα.

  Φιλοκεμαλικοί Μπουτάρηδες της «Δράσης»,
  πού οργανώσατε στην Θεσσαλονίκη συνέδριο πρός τιμήν τού Κεμάλ,
  πού ούτε ενα συνέδριο δεν κάνατε γιά τούς πρόσφυγες από καί πρός την Θεσσαλονίκη, μουσουλμάνους καί Χριστιανούς,
  πού ούτε ενα συνέδριο δέν οργανώσατε γιά τόν ξεκληρισμένο Εβραϊσμό της Θεσσαλονίκης, πού σπεύσαν τά κατακάθια νά τούς φάνε τίς περιουσίες, μεσούσης της κατοχής καί εν όσω εκείνοι πέθαιναν στούς θαλάμους αερίων,

  Αρνητές της Ποντιακής εξολόθρευσης στην Σταλινική ΕΣΣΔ , στό ΚΚΕ,
  πού λίγο πολύ στό τελευταίο σας συνέδριο μάς είπατε ότι κάτι ηξερε ο Στάλιν
  όταν τό 1949 στοίβαζε σάν τά ζώα στά αποπνικτικά εμπορικά βαγόνια τά γυναικόπαιδα γιά να τά εξορίσει στή Σιβηρία,
  καί όταν τό 1937 ξεκλήριζε την ηγεσία τού Σοβιετικού Ελληνισμού

  Ακροδέξιοι κάπηλοι τού πόνου της προσφυγιάς , εγγόνια τού φιλοκεμαλικού Μεταξά καί τών προσφυγοκτόνων Γούναρη καί Δραγούμη,
  πού ανεβοκατεβάζατε τουρκόσπορους τούς πρόσφυγες ,
  πού θέλατε δια στοματος Βλάχου να φοράνε περιβραχιόνιο ωστε να διακρίνονται για να μην σας μολύνουν ,
  καί τώρα τούς γλύφετε γιά τα ψηφαλάκια τους,

  Υποτιθέμενοι «αντιεθνικιστές» τής παλαιοελλαδίτικης φιλοκεμαλικής ενοχικής αντιπροσφυγικής αριστερας,
  πού αρνείστε την γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού καί εξωρραΐζετε τόν ματωβαμένο σωβινισμό τών νεοτούρκων καί τού φασίστα Κεμάλ,
  πού η ευαισθησία σας εξαντλείται επιλεκτικά στην εδώ μεριά τού Αιγαίου,
  πού άχνα δέν βγάζετε γιά την καταπίεση εκατομμυρίων Κούρδων στην Τουρκία,

  ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ..

  η συνέχεια στό
  http://www.vripolidis.blogspot.com/

  Σχόλιο από vripol | 29/03/2009

 57. Δημήτρη γράφεις για την «εμπορική συνεργασία» Ελλήνων της Κριμαίας με Γερμανούς. Μπορείς να μας δώσεις περισσότερα στοιχεία. Το απόσπασμα που δημοσίευσε ο Μ-π με την αναφορά Πριστάβκιν δημιουργεί την αντίθετη εντύπωση. Όχι ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο.

  Γράψε αν ξέρεις, εάν είχαν «εμπορική συνεργασία» με τους Γερμανούς και οι άλλοι λαοί της Κριμαίας και κυρίως οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/03/2009

 58. ΚΚΕ ΡΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΟΣ

  Σχόλιο από cris | 29/03/2009

 59. ΑΝ Ο ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΣΤΙΑ ΤΟΤΕ ΕΙΣΤΑΙ ΑΡΩΣΤΟΙ

  Σχόλιο από cris | 29/03/2009

 60. Ο ντόκτορ

  Αχ, δεν μου λέτε πού ‘ν’ αυτός ο ντόκτορ
  που γιατρεύει τις πληγές, αμάν ντόκτορ,
  που γιατρεύει τις πληγές.
  Για να γιάνει και τις εδικές μου
  που σαν τις μετρήσεις κλαις,
  αμάν ντόκτορ.

  Αμάν, οι πληγές μου μένα είναι μεγάλες
  και δεν έχουν γιατρειά, αμάν ντόκτορ,
  και δεν έχουν γιατρειά.
  Η αγάπη μου με απαρνήθη
  και δεν με θυμάται πια,
  αμάν ντόκτορ.

  Αμάν, αμάν ντόκτορ, πες μου τι κάνω,
  δεν αισθάνομαι καλά, αμάν ντόκτορ,
  δεν αισθάνομαι καλά.
  Πάρε γρόσια, πάρε όσα θέλεις
  να μου γιάνεις την καρδιά,
  αμάν ντόκτορ.

  Τα γιατρικά που μού ‘δωσες γιατρέ μου
  δέ με ωφελέσανε, αμάν ντόκτορ
  δέ με ωφελέσανε
  τις πληγές πού ‘χω στην καρδιά μου
  τις χειροτερέψανε
  αμάν ντόκτορ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/03/2009

 61. ποια τα αιτήματα του προσφυγικού κινήματος?

  Σχόλιο από partizana | 29/03/2009

 62. sorry,αλλα ο αλεξης ηρακλειδης των διαφορων θινκ τανκς υποστηριζει οτι το»1919 καναμε εθνοκαθαρση στην σμυρνα εναντιον των τουρκων ανα μποσνα». αληθευει? {πηγη ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ}

  Σχόλιο από γεωργιος γεωργιαδης | 29/03/2009

 63. Εγώ κρατάω 2 πράγματα
  1. Υπήρχαν Ελληνες παριτζάνοι άρα
  – δεν τους εξώντωσε ή εξόρισε όλους ο Στάλιν
  – οι Γερμανοί έφτασαν σε ελληνικές περιοχές
  2. Υπήρχαν και συνεργάτες των ναζί άρα υπήρχαν και αυτοί που έπρεπε να κατασταλούν.
  Επιμένω οι διώξεις στρέφονταν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και όχι εθνότητες

  Σχόλιο από Αναυδος | 29/03/2009

 64. 2 ερωτησεις. συμφωνα με την αριστερη εφημεριδα του ισραηλ ΧΑΑΡΕΤΖ ανωτερος αξιωματικος του ισραηλινου στρατου μιλωντας στους παικτες της εθνικης ομαδας ποδοσφαιρου της χωρας του πριν το ματς με την εθνικη ελλαδος ζητησε «πολεμο με τους ελληνες οπως στη γαζα» επικαλουμενος τον «πολεμο «ελληνων-μακκαβαιων»{ το 140 π.Χ?}. ο στρατηγος αυτος συμφωνα με την ΧΑΑΡΕΤΖ πρωταγωνιστησε στην προσφατη ανθρωπιστικη κριση της γαζας.αν γινοταν το αντιστροφο τι θα ελεγετο εδω¨? επισης συμφωνα με το αθηναικο πρακτορειο ειδησεων ο σπος νοτιας ελλαδας και νησων συναντηθηκε με τον αλεκο αλαβανο. οντως?

  Σχόλιο από γεωργιος γεωργιαδης | 29/03/2009

 65. @M-Π,

  Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το Βίος Αβίωτος, αλλά δεν είναι δικό μου – είμαι απλά προσκεκλημένος!
  Αναφορικά με το ερώτημα που έθεσες για τους Έλληνες της Αμπχαζίας. Δεν αστειεύομαι όταν λέω κάτι τέτοιο και θα γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος. Υπάρχει ένα έγγραφο της NKVD, το οποίο χρονολογείται το 1927 και κάνει λόγο για τη δράση ενός συνδέσμου αλληλοβοήθειας των Ελλήνων της Αμπχαζίας, με έδρα το Σουχούμι, το οποίο πέρα από το φιλανθρωπικό του έργο, είχε προβεί και σε άλλες δραστηριότητες, διπλωματικής φύσεως, εφάμιλλες με αυτές της πρεσβείας, αντίθετες με το περιεχόμενο του καταστατικού του. Στο έγγραφο καταγγέλεται ότι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος είχε ελληνοποιήσει δύο Αρμένιους, τους έβγαλε διαβατήρια και προσπάθησε να τους στείλει στην Ελλάδα (κι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό). Το ζήτημα είναι ότι αυτοί συνελήφθησαν με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η κομπίνα που είχε στήσει ο εν λόγω σύνδεσμος.
  Πολύ δυστυχώς, λόγω έλλειψης αρχειακού υλικού δεν μπορώ να πω οτιδήποτε άλλο με σιγουριά. Όποιος έχει σχετικό υλικό το οποίο και μπορεί να βοηθήσει του προτείνω ευθέως να συγγραφεί από κοινού ένα σχετικό άρθρο, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

  @Ματσουκάτε,

  Σε αρκετά ξενόγλωσσα βιβλία, τα οποία αφιερώνονται στους εκτοπισμούς της δεκαετίας το ’40, αναφέρεται πως ο λόγος εκτόπισης των Ελλήνων της Κριμαίας είναι ότι διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις με τον κατακτητή. Επίσης κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί σε κάποια μεταγενέστερα έγγραφα της ελληνικής πρεσβείας της Μόσχας. Δε σημαίνει αυτό ότι σύσσωμος ο ελληνικός πληθυσμός της Κριμαίας διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Ναζί. Ίσα ίσα, πολλοί Έλληνες της Κριμαίας πολέμησαν στον Κόκκινο Στρατό εναντίον των φασιστών.
  Αναφορικά με τις άλλες εθνότητες- δεν γνωρίζω τι έγινε με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς της Κριμαίας, γνωρίζω όμως, όπως και πάρα πολλοί εξάλλου, ότι εκτοπίστηκαν μαζικά οι Τάταροι. Κι αυτό γιατί υπήρχε ταταρικό τάγμα ναζί και οι Τάταροι χαρακτηρίστηκαν από τη σοβιετική εξουσία ως προδότες της πατρίδας, κι όχι απλά ως ‘συνεργάτες’ των Γερμανών.
  Το ζήτημα είναι ότι η σοβιετική εξουσία- ακόμη και έτσι να έχουν τα πράγματα όφειλε να ενεργήσει με σύνεση και να μην οδηγήσει στη Σιβηρία ολόκληρους λαούς, συντελώντας στη φυσική τους εξόντωση. Κάθε εξουσία όμως έτσι ενεργεί, μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, είτε σε ένα καθεστώς που ονομάζουμε «ολοκληρωτικό», είτε όχι.

  Με όλα αυτά δεν επιθυμώ ούτε να ανάψω φωτιές τζάμπα, εξάλλου πιστεύω ότι πολλοί ιστορικοί τα γνωρίζουν αυτά, ούτε να δώσω πάτημα στο Γκίκα, τον Ηρόδοτο και τον Άναυδο. Νομίζω όμως ότι η ιστορία των Ελλήνων της ΕΣΣΔ πρέπει να απολιτικοποιηθεί και να μην αποτελεί το πτώμα πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι ιστορικοί, στην προσπάθειά τους να γράψουν ιστορία εκπληρώνοντας πολιτικά καθήκοντα.
  Οι ίδιοι οι ‘Ελληνες της ΕΣΣΔ μπορούν να αντιληφθούν το βρώμικο παιχνίδι το οποίο μπορεί να παίζεται πίσω από την πλάτη τους και να μην είναι ευκολόπιστοι.

  Το έχω αναφέρει και σε προηγούμενο σχόλιο μου: όταν θα ανοίξουν τα αρχεία που είναι ακόμη κλειστά θα έχουμε μια εκ νέου συγγραφή της ιστορίας. Κι αυτό θα έχει ενδιαφέρον.

  «ΑΝ Ο ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΣΤΙΑ ΤΟΤΕ ΕΙΣΤΑΙ ΑΡΩΣΤΟΙ»
  (αν η ορθογραφία είναι επιστήμη, τότε cris είσαι αντεπιστήμονας)
  Προς ΠκΑ: αν θεωρηθεί κακία το παραπάνω σβήστε το. Αλλά δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να λέει τη μ@@@@@α του χωρίς να παίρνει την απάντηση που του αρμόζει.

  Σχόλιο από Δημήτρης | 29/03/2009

 66. Άναυδε συγγνώμη που παρεβαίνω στη συζήτηση σου με τον Μ-π, αλλά απότι ξέρω, οι διώξεις κατά προσώπων έγιναν το 1937 και 1938. Τότε απαγόρευσαν τη λειτουργία των εφημερίδων και των σχολείων. Δηλαδή 3 χρόνια πριν την κήρυξη του πολέμου και την εισβολή των Γερμανών στη σοβιετική επικράτεια.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/03/2009

 67. μα τετοιο ζορι?

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 29/03/2009

 68. «Σε γενικές γραμμές, η διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας γύρω από τις διώξεις πραγματοποιήθηκε σε δύο κυρίως άξονες: α) τον χαρακτήρα των διώξεων και β) την έκτασή τους. Συχνά ακούμε για τα «εφτασφράγιστα αρχεία» της Σοβιετικής Ένωσης, που τώρα δήθεν φωτίζουν προηγουμένως αθέατες πλευρές της σοβιετικής Ιστορίας, και άλλα πολλά. Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι αληθές. Τα Κρατικά Αρχεία της ΕΣΣΔ είναι προσβάσιμα από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990 και έχουν ερευνηθεί εκτενώς. Τα διεθνή ακαδημαϊκά έντυπα βρίθουν στη κυριολεξία από πληθώρα μελετών πάνω σε πτυχές του σοβιετικού παρελθόντος.

  Αντίστοιχα, τα αρχειακά δεδομένα για τις διώξεις έχουν ερευνηθεί και έχουν αναπαραχθεί από το 1993 κιόλας σε πολλά επιστημονικά περιοδικά της Δύσης, όπως το Αμερικανικό Historical Review ή το L’ Historie του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν μια σειρά ακράδαντων στοιχείων που αποδομούν από τα θεμέλιά τους τις διάφορες «θεωρίες» περί εθνοκάθαρσης των μειονοτήτων στην ΕΣΣΔ[v]. Συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή κατέληξε συμπερασματικά πως η λεγόμενη «περίοδος της τρομοκρατίας» (αναφέρονται στην περίοδο 1936-1940) «στόχευε κυρίως στις ελίτ παρά στις εθνικές ομάδες αυτές καθαυτές.» Επηρέασε δηλαδή μέλη εθνοτήτων τα οποία ανήκαν στη διοικητική και οικονομική ελίτ (και τα οποία αντιμετώπιζαν κατηγορίες διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, κλπ.), λόγω της θέσης που κατείχαν και όχι εξαιτίας της καταγωγής τους. Ιδιαίτερα για «τους λαούς του Καυκάσου», τα αρχειακά ευρήματα αποδεικνύουν πως «ως εθνικές ομάδες επηρεάστηκαν λιγότερο συγκριτικά κατά το 1937-1938».[vi]»

  [v] Getty J A, Rittersporn G T, Zemskov V N (1993) «Victims of the Soviet Penal System in the pre-war Years: A First Approach on the Basis of Archival Evidence», στο «American Historical Review», τόμος 98, τεύχος 4 Οκτωβρίου

  [vi] Getty J A, Rittersporn G T, Zemskov V N (1993) σελ.1028-1029

  http://erodotos.wordpress.com/2009/02/16/ellines-essd-6-1930s-diwkseis/

  Αυτά λένε τα αρχειακά δεδομένα για τις διώξεις της περιόδου 1936-1939 (πως δηλαδή ΔΕΝ είχαν εθνικό χαρακτήρα). Πέραν λοιπόν της προσωπικής σας αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ, τι χειροπιαστό έχετε να αντιπαρατάξετε από μια γενική και αόριστη σταλινολογία που δεν βοηθά κανένα να προσεγγίσει το τι έγινε;

  Δημήτρη:
  -Τα αρχεία είναι ανοικτά από το 1991
  -Από τους Έλληνες της Κριμαίας δεν πολέμησαν όλοι στο Κόκκινο Στρατό, αλλά μόνο όσοι είχαν τη σοβιετική υπηκοότητα (αυτοί ΔΕΝ μετεγκαταστάθηκαν). Σχετικά στοιχεία (από τα Αρχεία της ΕΣΣΔ) έχει ο Φωτιάδης στο βιβλίο του.

  Vripol: Εννοείς ξεχωριστή οργάνωση των προσφύγων; Έχει νόημα να μιλάμε σήμερα για παλαιολαδίτες και πρόσφυγες; Εγώ προσωπικά είμαι μικρασιάτης δεύτερης γενιάς και ειλικρινά δε μπορώ να δω μια τέτοια διάκριση. Ίσα-ίσα μου προξενεί προβληματισμό τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει ένας εκ νέου διαχωρισμός «γηγενών και προσφύγων», μια λογική του διάιρει και βασίλευε, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν θα εξυπηρετούσε κανένα, εκτός από τους εκμεταλλευτές.

  http://www.erodotos.wordpress.com

  Σχόλιο από erodotos | 30/03/2009

 69. Αλλά αυτό που πραγματικά θεωρώ λυπηρό -και με αυτό θα κλείσω για σήμερα- είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αυτή προσέγγιση που έχετε επιλέξει για να εξετάζετε την ιστορία του ελληνισμού στην πρώην ΕΣΣΔ, κυριολεκτικά θάβει όλη τη δημιουργική του διαδρομή. Αυτοί οι άνθρωποι πέτυχαν πολλά, πάρα πολλά. Διέπρεψαν σε όλα κυριολεκτικά τα πεδία, στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, τις κατασκευές, παντού. Πολλοί μάλιστα έγιναν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές, κλπ. Ποιος ασχολείται σήμερα με αυτούς; Κανείς. Ποιος γνωρίζει τα έργα τους, τα επιτεύγματά τους; Πάλι κανείς. Όλα τα σκεπάζει η «μαύρη ιστοριογραφία» της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι πράγματι πολύ κρίμα…

  http://www.erodotos.wordpress.com

  Σχόλιο από erodotos | 30/03/2009

 70. Ηρόδοτε,

  Συμφωνώ με αυτά που λες για το χαρακτήρα των διώξεων (ότι δεν είχαν εθνοτικό χαρακτήρα).
  Παρόλα αυτά, θέλω να μου επισημάνεις το εξής για τους Έλληνες:

  α) Αν οι διώξεις 1936-1940 στόχευαν στις ελίτ, τότε θα επιθυμούσα να μου εξηγήσεις για ποιό λόγο κλείσαν ΟΛΑ τα ελληνικά σχολεία, θέατρα, εφημερίδες κτλ.

  β) Κι αφού είναι ΟΛΑ τα αρχεία ανοιχτά, σε ρωτάω: πως δικαιολογείται αυτή η στάση των αρχών, μέσα από τα επίσημα έγγραφα;

  Υπενθυμίζω ότι το πιο νευραλγικό κομμάτι των κρατικών αρχείων, αυτό της FSB (ΤsA FSB), είναι ερμητικά κλειστό για την πλειοψηφία των ερευνητών (τουλάχιστο μέχρι πολύ πρόσφατα).

  Γι’αυτό και έχω την εντύπωση πως μάλλον ΔΕ θα απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση! Και δε θα σε αδικήσω…

  Σχόλιο από Δημήτρης | 30/03/2009

 71. erodotos γράφεις: «Εγώ προσωπικά είμαι μικρασιάτης δεύτερης γενιάς…»

  Δηλαδή για να κατάλαβω, προέρχεσαι από «υπερπόντιες χώρες» σύμφωνα με το ΚΚΕ. Έτσι;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 30/03/2009

 72. @Σχόλιο 69

  Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Τις χιλιάδες Ελλήνων που πέθαναν στα στρατόπεδα, στη διάρκεια της μεταφοράς τους στην Κ. Ασία, στις νέες περιοχές εγκατάστασής τους γιατί τους ξεχνάς;

  Και δε με νοιάζει Ηρόδοτε αν ήταν 100 ή 500 ή 1000 ή 20.000. Με νοιάζει ότι πεθάναν παρά τη θέλησή τους εξαιτίας των επιλογών μιας εγκληματικής εξουσίας.

  Δεν μπορείς να είσαι σύμφωνος με την κρατική βία που ασκήθηκε (γιατί αν μου πεις ότι ήταν επαναστατική μετά το 1921-22 θα γελάει κι ο κάθε πικραμένος)…γιατί αν είσαι, μπορείς να γίνεις ο χειρότερος υπονομευτής μιας αυριανής λαϊκής εξουσίας, ένας γνήσιος φασίστας, είτε αριστερός είτε δεξιός είσαι.

  Σχόλιο από Δημήτρης | 30/03/2009

 73. @Δημήτρης:

  Ναι η εξουσία ήταν επαναστατική και απόδειξη είναι ακριβώς οι διώξεις αυτές ενάντια στους εχθρούς του λαού

  Δε μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα αλλά σε χωριά και ούτε υπήρχαν «χιλιάδες» νεκροί.

  Η αυριανή λαϊκή εξουσία δε θα ανεχτεί κανένα κουλάκο, μικροαστό, παπά,λευκό κολλάρο να την υπονομεύσει γιατι διαφορετικά πάλι θα ηττηθεί

  Σχόλιο από Αναυδος | 30/03/2009

 74. Άναυδε, με έχεις αφήσει «άναυδο»

  Για πες μου λοιπόν
  α) πως μια «επαναστατική εξουσία» αφήνει στην τύχη τους μερικά εκατομμύρια αγρότες στην Ουκρανία, οι οποίοι πεθαίνουν από την πείνα.
  β) με ποιο κριτήριο μια «επαναστατική εξουσία» θεωρεί εχθρούς του λαού κάποιους τους οποίους δίκασε χωρίς στοιχεία (Μπουχάριν, Ζινόβιεβ, Καμένεβ)
  γ) πως τολμά να θεσμοθετήσει μια «επανασταστικη εξουσία» τί είναι αντεπαναστατικό και τι όχι, χωρίζοντας τον απλό κόσμο σε επαναστάτες και μή-επαναστάτες
  δ) πως επιτρέπει μια «επαναστατική εξουσία» τον αφανισμό χιλιάδων κρατουμένων στα στρατόπεδα «αναμόρφωσης», από τη στιγμή που βαυκαλίζεται ότι είναι όντως στρατόπεδα «αναμόρφωσης»
  ε) πως στα πλαίσια μιας «επαναστατικής εξουσίας» λειτουργούνε όργανα όπως η Τσεκά και η ΓκέΠεου, των οποίων η δουλειά είναι να χτυπούν τις πόρτες του κοσμάκη ξημερώματα και να τον πετάν έξω από τα σπίτια του
  στ)πόσο «επαναστατική» είναι αυτή η εξουσία από τη στιγμή που το Κόμμα ταυτίζεται με την κρατική διοίκηση

  «Η αυριανή λαϊκή εξουσία δε θα ανεχτεί κανένα κουλάκο, μικροαστό, παπά,λευκό κολλάρο να την υπονομεύσει γιατι διαφορετικά πάλι θα ηττηθεί»
  (Αυτό είναι πραγματική τρομοκρατία! Θα στείλω αύριο πρόταση στο γνωστό βουλευτή του ΛΑΟΣ να εντάξει και το ΠκΑ στα site που υποθάλπτουν την τρομοκρατία μαζί με το σατανικό indymedia)

  Σχόλιο από Δημήτρης | 30/03/2009

 75. Αν και νομίζω ότι είναι ανώφελο

  α) Στην Ουκρανία δεν υπήρξε λιμός με εκατομμύρια θύματα. Ολα αυτά είναι κατασκευάσματα του συγκροτήματος Χιρστ και της ναζιστικής προπαγάνδας. Μετά τον πόλεμο συνέχισαν οι εθνικιστές Ουκρανοί συνεργάτες των ναζί και ο Ρηγκαν
  β) Τα στοιχεία ήταν ότι συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν τη σοβιετική εξουσία σε συνεργασία με τους ναζί
  γ) Αντεπαναστάτης ήταν αυτός που επιβουλευόταν τη Σοβιετική εξουσία
  δ) οι θάνατοι στα γκουλάγκ δεν ήταν εκατομμύρια και σαν ποσοστό ελάχιστα διαφέρανε από το μέσο ποσοστό θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό.
  ε) το σύμφωνο που υπέγραψαν οι Χίτλερ-Μουσολίνι το 1936 λεγόταν Αντι-κομιντερν. Στρεφόντουσαν ανοικτά ενάντια την ΕΣΣΔ. Φαντάσου υπόγεια. Στις διώξεις δεν υπέφερε ο απλός κοσμάκης αλλά οι γραφειοκράτες, οι εγκληματίες του λευκού κολλάρου και οι αντεπαναστάτες
  ζ) αν δεν κυβερνά τι νομίζεις ότι κάνει ένα κόμμα όταν κατακτά την εξουσία ?

  Σχόλιο από Αναυδος | 30/03/2009

 76. Δημήτρη, νομίζω ότι ο «Άναυδος«, όπως και τα άλλα παιδιά που για χρόνια λειτουργούν πολιτικά μέσα από ομάδες, όπως αυτή για την «Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ«, ή την ΟΑΚΚΕ, έχουν αποκτήσει έναν ιδιαίτερο τρόπο να βλέπουν την πραγματικότητα και τις ιστορικές εξελίξεις.

  Όσον αφορά όμως το θέμα που ανάφερες για τους πρόσφυγες στο Σοχούμι της Αμπχαζίας, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από μια παράνομη λειτουργία ενός μηχανισμού της ελληνικης πρεσβείας. Υπήρχε έντονο ελληνικό προσφυγικό πρόβλημα κυρίως στο Σοχούμι, το Βατούμι και το Νοβοροσίσκ. Εκεί και με στόχο να ναχωρήσουν για την Ελλάδα , είχαν συγκεντρωθεί πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής που καλύπτονταν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η αντιπροσφυγική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων όξυνε το πρόβλημα, παρόλες τις προσπάθειες των Σοβιετικών να επιλυθεί φυσιολογικά.

  Με λίγο ψάξιμο βρήκα κάτι σχετικό:

  «Οι αντιπρόσωποι των Ελλήνων προσφύγων επανέλαβαν το αίτημά τους και πίεζαν το σοβιετικό υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Η δυσμενής διαβίωση των Ελλήνων προσφύγων στο Σοχούμι είχε δημιουργήσει «μια καταστροφική κατάσταση» στην πόλη και σε ολόκληρη τη δημοκρατία της Αμπχαζίας. Yπήρχε η πληροφορία ότι το συγκεκριμένο κύμα φυγής από την περιοχή αυτή υποκινήθηκε από μερικούς ιερωμένους, οι οποίοι προπαγάνδιζαν την άμεση αναχώρηση για την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό οδήγησε το θεατρικό συγγραφέα Θ. Κανονίδη στη συγγραφή του θεατρικού έργου «Πρόσφυγες στην Ελλάδα», μια μουσική κωμωδία με την οποία προσπαθούσε να αποτρέψει τις μετα-ναστευτικές τάσεις, ξεσκεπάζοντας τους υποκινητές από τη μιά και περιγράφοντας την άθλια μοίρα των προσφύγων στην Ελλάδα από την άλλη.

  Για περισσότερο από δύο χρόνια οι φυγάδες από τον Πόντο περίμεναν στο λιμάνι του Σοχούμι τα πλοία που θα τους μετέφεραν στην Ελλάδα. Στις 21 Απρι-λίου 1925, ο πρωθυπουργός της Αμπχάζιας, Ν. Α. Λακόπα, έστειλε τηλεγράφημα από τη Μόσχα με την υπογραφή του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου: «Η κατάσταση των Ελλήνων φυγάδων είναι καταστροφική. Η συμφωνία που είχαμε με τις ξένες ναυτιλιακές εταιρείες έπαψε να ισχύει. Αυτές τις ημέρες έφτασε στη Μό-σχα μια ομάδα προσφύγων… Είναι απαραίτητο να ρυθμίσουμε το ζήτημα των προσφύγων. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

  Στις 16 Ιουνίου 1925 το Κομισαριάτο του Λαού για τις Εξωτερικές Υποθέσεις (δηλαδή το σοβιετικό υπουργείο Εξωτερικών) υπέβαλε διακοίνωση στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα για το ζήτημα του επαναπατρισμού των Ελλήνων από την ΕΣΣΔ και ειδικότερα από την περιοχή της Αμπχαζίας. Στην περιοχή αυτή, την περίοδο 1924-1925, εμφανίστηκε το δεύτερο κύμα φυγής των Ελλήνων. Η συγκέντρωση στην Ελλάδα των προσφύγων που προέρχονταν από τη Μικρά Ασία ήταν το κύριο κίνητρο φυγής και από την Αμπχαζία. Παρατηρήθηκε επίσης συγκέντρωση στο Σοχούμι προσφύγων από άλλες περιοχές της Υπερκαυκασίας, όπως για παράδειγμα από το Αζερμπαϊτζάν. Το 1924 είχαν πάρει άδεια αναχώρη-σης από την Υπηρεσία Παροχής Βίζας της Αμπχαζίας 1768 άτομα, ενώ 8.000 ακόμα περίμεναν να την παραλάβουν.

  Στη διακοίνωση του σοβιετικού υπουργείου εξωτερικών προς την ελληνική κυβέρνηση περιγράφεται η τραγική κατάσταση των Ελλήνων προσφύγων από την Τουρκία. Παρά την ελληνική υπηκοότητα, που επέμεναν να διατηρούν, οι αρχές τους είχαν παραχωρήσει γαίες και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν καπνό. Θεωρούσαν όμως την παραμονή τους εκεί προσωρινή. Με την πρώτη διάδοση πουλούσαν σε πολύ χαμηλές τιμές την περιουσία τους και ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Έτσι περιήλθαν σε κατάσταση εξαθλίωσης, ενώ η τοπική κυβέρνηση αδυνατούσε να τους παραχωρήσει νέες γαίες. Η σοβιετική διακοίνωση τελείωνε με την πρόταση επαναπατρισμού 3.000 προσφύγων.

  Η ελληνική πρεσβεία απάντησε στο σοβιετικό υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να δεχτεί εκείνη τη στιγμή τους πρόσφυγες. Αιτία ήταν ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων, που βρίσκονταν ήδη σε ελληνικό έδαφος, και για τους οποίους το ελληνικό έθνος κατέβαλε όλες τις προσπάθειες για την επανεγκατάστασή τους. Εξηγούσε επίσης ότι στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες θα αναγκάζονταν να περάσουν το χειμώνα σε σκηνές στο σκληρό κλίμα της Μακεδονίας.

  Η ελληνική πλευρά προσπάθησε, σε επιμέρους ζητήματα, να εξασφαλίσει την υπεράσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων που ζούσαν στη Σοβιετική Ένωση. Συνέδεσε το ζήτημα σύναψης εμπορικού συμφώνου με τη θέσπιση ειδικών άρθρων που αφορούσαν στην εγκατάσταση, στην ασφάλεια και στη μετακίνηση των Ελλήνων υπηκόων στη Ρωσία. Στις 8 Οκτωβρίου υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του σοβιετικού πρέσβη και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων προσφύγων από τον Καύκασο στην Ελλάδα και Αρμενίων στη σοβιετική Αρμενία αντιστοίχως. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 1925 έγινε η ανταλλαγή προσφύ-γων. Τρεις χιλιάδες επτά Έλληνες του Καυκάσου, (3.007), εγκατέλειψαν το Σοχούμι με το ατμόπλοιο «Χαράλαμπος», ενώ ίδιος αριθμός Αρμενίων εγκατέλειψε την Ελλάδα. Η ομαδική αυτή μετανάστευση ήταν η σημαντικότερη μετά την πλήρη σοβιετοποίηση του χώρου. Την εποχή αυτή οι σοβιετικοί δήλωναν ότι «στο έδαφος της ΕΣΣΔ διαμένουν περίπου 300.000 Έλληνες υπήκοοι, ένα μεγάλο μέρος των οποίων επιδίδεται σε ιδιωτικό εμπόριο και δεν μπορούν να προσαρμο-στούν στους νόμους μας».

  Τον Αύγουστο του 1926 η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την επιθυμία για σύσφιξη των ελληνοσοβιετικών σχέσεων. Τότε εξετάστηκε, για μια ακόμα φορά, το ζήτημα των Αρμενίων της Ελλάδας που επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν στη σοβιετική Αρμενία. Η ελληνική πλευρά, αφού δέχθηκε τον επαναπατρισμό, συμφώνησε να συμμετάσχει στα «έξοδα επαναπατρισμού. Κατέβαλε τα 9 σελίνια από τα 12 ή 13 που ήταν η αξία ολόκληρου του εισιτηρίου για κάθε άτομο. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε απαγορεύσει την ομαδική κάθοδο προς την Ελλάδα, αποφάσισε να επιτρέψει τη μεμονωμένη κάθοδο, με ειδική άδεια του υπουργείου Προνοίας. Η τάση καθόδου αυξήθηκε μετά το 1926, όταν άρχισε η έναρξη είσπραξης των αποζημιώσεων για τις περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν στη Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν να αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι πο-λυάριθμοι πρόσφυγες από την Τουρκία, οι οποίοι θεωρούνταν ανταλλάξιμοι. Την ανάγκη άμεσης καθόδου στην Ελλάδα καθόριζε η απροθυμία του αρμόδιου υπουργείου να επιτρέψει την είσπραξη των αποζημιώσεων μέσω πληρεξουσίου. Το κύμα εξόδου αυξήθηκε και από τις προτροπές του Έλληνα πρέσβη για κάθοδο στην Ελλάδα, καθώς και από «βιομηχανοποίησι και εκμετάλευσι των αδειών». Το 1929 μόνο από το Σοχούμι αναχώρησαν 415 οικογένειες.

  Μέχρι το 1928, περίπου 50.000 Έλληνες από την Ρωσία, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, αγρότες και άλλοι είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Μεταξύ Μαΐου 1922 και Μαΐου 1928 έφτασαν στην Ελλάδα 20.891 άτομα…..» (Βλάσης Αγτζίδης, Παρευξείνιος Διασπορά, Θεσσαλονίκη, 1996, σελ. 290-295)

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/03/2009

 77. Ο «Άναυδος» ήταν όντως μια Αποκάλυψη. Και δυστυχώς δε νομίζω ότι προέρχεται από την ΟΑΚΚΕ, αλλά ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αναγεννημένου ΚΚΕ που πρόκειται να αντεπιτεθεί όπως διακηρύσσει καλώντας μας.

  Ο Άναυδος, ο Γκίκας, ο Ηρόδοτος, ο μη-Αρρωστος, και πολλοί άλλοι υποστηρίζουν μετά φανατισμού ότι στο Κατίν οι Ναζί εξόντωσαν τους Πολωνούς αξιωματικούς.

  Όμως το αδελφό τους Κ.Κ.Πολωνίας έχει την αντίθετη άποψη. Αναφέρει το NKVD (Λαϊκό Κομμισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) ως υπεύθυνο για το Κατύν

  http://www.kompol.org/

  Αν κάποιος επισκεφτεί τη σελίδα του ΚΚ Πολωνίας (το οποίο συνεργάζεται με το ΚΚΕ*1) θα βρει ένα άρθρο στην κατηγορία “ιστορία” που υπογράφεται από τον πρόεδρο του κόμματος(Józef Łachut)*2. Το άρθρο ασχολείται με την ιστορία της ίδρυσης της δεύτερης 1918-1939 Πολωνικής Δημοκρατίας (η πρώτη θεωρείται η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία (1569-1795).

  Στον επίλογο του άρθρου γίνεται μια αναφορά στο σύγχρονο πρόεδρο (Lecha Kaczyńskiego) της Πολωνίας διαβάζουμε :

  (η μετάφραση έγινε από την αγγλική μετάφραση από Πολωνό*3)

  “Στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής Πολωνο-Ρωσικών ζητημάτων, μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των Πολωνο-Ρωσικών σχέσεων είναι η διαλεύκανση του ζητήματος του Κατύν (όπου το NKVD σκότωσε περίπου 15.000 Πολωνούς αξιωματικούς και αστυνομικούς). Παρόλο τη δολοφονία από τους Ουκρανούς εθνικιστές πάνω από 160.000 Πολωνών πολιτών στη Volhynia/Βολυνία δεν εμποδίζει το Πρόεδρο της Πολωνικής Κοινοπολιτείας από το να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις Ουκρανικές κρατικές αρχές. Αυτή είναι μια εικόνα των δύο μέτρων και δύο σταθμών της πολιτικής των Πολινικών αρχών.”

  http://www.kompol.type.pl/historia/index.html

  Η πρόταση για το NKVD:
  “rozstrzelanie przez NKWD około 15 tysięcy oficerów i policjantów”

  Σημειώσεις:

  *1 Για την σχέση του ΚΚ Πολωνίας με το ΚΚΕ
  http://www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=14/2/2009&columnId=5681
  Επίσης στους συνδέσμους του μπορείτε να βρείτε το solidnet που φιλοξενεί ουκ ολίγα κείμενα του ΚΚΕ
  http://www.kompol.type.pl/linki/index.html

  τα υπόλοιπα δείτε τα εκεί: http://allotriosi.wordpress.com/2009/02/05/mukhin/

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/03/2009

 78. Εντυπωσιακός ο Άναυδος. Εντυπωσιακότερος και από τον Ηρόδοτο.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 30/03/2009

 79. τι εννοεί «θα τους χάσουμε όλους»;

  Σχόλιο από j95 | 30/03/2009

 80. Αφού λοιπόν Αναυδε τα ξέρεις τόσο καλά τράβα τώρα να μας δείξεις και τα αντίστοιχα έγγραφα να μας αποδείξεις τις σαχλαμάρες που λες γιατί συζήτηση καφενείου μπορώ να κάνω κι εγώ.

  Δε νομίζω ότι ο Γκίκας που «εκπροσωπεί» ιστορικά το ΚΚΕ λέει ή επικροτεί τέτοια «μαργαριτάρια».
  Μπορώ κι εγώ να σου κάνω μια ωραία πεντάδα για τη ναζιστική Γερμανία αυτή τη φορά…ψήνεσαι; Ιδού:

  α) Ο Χίτλερ κυνήγησε μόνο τους Εβραίους που είχαν περιουσία
  β) Δεν έγινε ποτέ ολοκαύτωμα
  γ) Όταν εισέβαλλε ο γερμανικός στρατός στην Ουκρανία οι σοβιετικοί άρχισαν να καίνε ουκρανικά χωριά γιατί όλοι τους ήταν ξαδέλφια των κουλάκων, οι οποίοι θα συμμαχούσαν με τους Γερμανούς
  δ) Η σφαγή του Κατύν έγινε μετά από συνεργασία Ναζί και σοβιετικών γιατί κανείς δε γούσταρε τους Πολωνούς
  ε) Η Γκεστάπο συνελάμβανε μόνο τρομοκράτες, εχθρούς του γερμανικού λαού

  Πηγές: συζήτηση με τον απόστρατο γερμανό αξιωματικό Σβάιτς και το σοβιετικό ήρωα του πολέμου Καλαμπούριν, μετά από άφθονη ρετσίνα και κεμπάπ στο Μπαϊρακτάρι παρασκευή μεσημέρι με λιακάδα

  Σχόλιο από Δημήτρης | 31/03/2009

 81. Είδα ότι η Λιάνα άλλα έλεγε πριν μπει στο Κόμμα και άλλα μάλλον αναγκάστηκε να υποστηρίζει μετά.

  Οπότε το σύνθημα μπορεί να είναι:

  ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ, Η ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΣΕΙ ΠΟΤΕ

  ή ακόμα:

  ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ

  ΑΠ’ ΤΟ ΚΚΕ ΒΓΑΛΜΕΝΗ

  Σχόλιο από ΛΙΑΝΟΣ | 31/03/2009

 82. Λιανέ, παραείσαι κακός!

  Ευχαριστούμε βέβαια που παρέπεμψες στο δημοσίευμά μας, όμως να το επαναλάβω για άλλη μια φορά: Δεν υιοθετούμε τις αντι-ΚΚΕ θέσεις. Η κριτική μας δεν είναι αντι-ΚΚΕ αλλά φιλο-ΚΚΕ. Απλώς η αναθεωρητική μανία έχει τυφλώσει κάποιους ανθρώπους (Ηρόδοτο, Άναυδο, Γκίκα και λοιπούς σταλινικούς του ΚΚΕ), και τους οδηγεί στο να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και να μην κατανοούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν συμπαρασύροντας το ΚΚΕ στο δρόμο της ακύρωσης των μέχρι τώρα δημοκρατικών του κατακτήσεων..

  Αντίθετα εμείς θα θέλαμε ένα ΚΚΕ, (μαρξιστικό-λεννιστικό βέβαια αλλά με σύγχρονη αντίληψη των παλιών δογμάτων) απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος.

  Πιο πολύ μας εκφράζει η άποψη του aris53m όπως διατυπώθηκε στο σχόλιο 35.

  Για αυτό θα σε παρακαλούσα να προσέχεις τις εκφράσεις σου.

  Ομέρ ο μη αντι-ΚΚΕ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2009

 83. παρακαλω να αναζητηθει ελληνας του καυκασου απο 40-85 ετων που ηλθε και ζει στην ελλαδα ως νεοπροσφυγξ και διαψευδει τα περι σταλινικων διωξεων το 1936-1939 μ.Χ. αν βρεθει να αφεθει και να μιλησει δημοσια.δυστυχως υπαρχουν «ποντιοι»του χωρου που στην προσπαθεια αναστασης του σταλιν εν ετει 2009 εμφανιζονται επικριτικοι απεναντι σε συμπατριωτες τους που διαμαρτυρονται για την συμπεριφορα της καγκεπε χωρις οι ιδιοι και οι προγονοι τους να αποτελουν πρακτορες των ιμπεριαλιστων. θεωρω την σταση αυτη κορυφαιο ζητημα υπονομευσης του χωρου μας.απλα η μικρη εκλογικη δυναμη των κκε συντροφων στα συλλογικα ποντιακα οργανα κρατα το θεμα χαμηλα.ακομα. ρωτηστε τον κυριο γκικα τι επαθε οταν τον πλησιασαν γνωστοι νεοπροσφυγες στο συνεδριο των καυκασιων{παυλος τσακαλιδης συνθετης,κωστας αβραμιδης δασκαλος}και του εξηγησαν την θεση τους

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 31/03/2009

 84. Τι έπαθε ο κ. Γκίκας;

  Για πες και σε μας που δεν είμασταν εκεί, γιατί το να βρούμε τον κ. Γκίκα το βλέπω κομμάτι δύσκολο.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2009

 85. νομιζω οτι …καταπιε την γλωσσα του…!!!

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 31/03/2009

 86. μεγάλος κουτσομπόλης είσαι Ομέρ!

  Σχόλιο από Δημήτρης | 31/03/2009

 87. Για τους καλοπροαίρετους
  1. Για το «Ουκρανικό ολοκαύτομα» Mark B. Tauger αστός ιστορικός, D.Tottle προοδευτικός ιστορικός
  2. Για τις διώξεις J.A.Getty. O.Naumov, R.Thurston (αστοί ιστορικοί), τα πρακτικά των δικών αλλά και το Μια άλλη ματιά στο Στάλιν του L. Martens.
  3. Για το Κατύν η έκθεση των σοβιετικών το 1944 http://katyn.codis.ru/cccp054.htm
  4. Για όσους αμφιβάλλουν ότι ο πρωταρχικός στόχος των ναζί και της Ιαπωνίας ήταν η ΕΣΣΔ διαβάστε το Αγων μου του Χιτλερ αλλά και για τη μάχη στη λίμνη Χασάν και Χαλκιν Γκαλ το 1938 με τους ιάπωνες

  Για τα αστειάκια, ειρωνίες κλπ αντιπαρέρχομαι

  Σχόλιο από Αναυδος | 31/03/2009

 88. Μπράβο Άναυδε, τώρα κάνουμε κουβέντα επιτέλους:

  Για καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους

  1. Για το Γκολοντομόρ:
  α) Голод 1932-1933 гг. на Украине: Сб. док. Киев, 1990
  β) РГАСПИ. Ф. 558. Оп. 11. Д.45. Л. 109—109 (ενδιαφέρον έγγραφο)
  γ) ЦА ФСБ РФ. Ф. 4. Оп.11. Д. 42. Л. 62—64 (εδώ αναφέρονται και ανθρωποφαγίες)
  δ) Manning, The Tragedy of soviet village
  ε) Koestler A., The God that failed
  στ)http://www.infoukes.com/history/famine/bibliography/ (πολλά links)
  ζ) Werth N., The Great Ukrainian Famine of 1932-33

  2. Για τις διώξεις:
  α) Το βιβλίο του Μάρτενς απορρίπτεται (δεν είναι ιστορικός ο Μάρτενς)
  β) Michael Ellman, Soviet Repression Statistics, 2002
  γ) Robert Conquest, The Great Terror: Stalin’s Purge of the Thirties, 1968 (αν γίνει σχόλιο για το ποιος είναι ο Conquest, θα ακολουθήσει σχόλιο για το ποιος είναι ο Μάρτενς
  δ) Ι. Τζούχα, Γκρετσέσκαγια οπεράτσια (για τους Έλληνες – βασισμένο σε επίσημα έγγραφα)
  ε) Orlando Figes, The Whisperers: Private Life in Stalin’s Russia, 2007

  3. Κατύν
  http://en.wikipedia.org/wiki/Katyn_massacre (τέσσερα ωραία έγγραφα είναι – τα λένε όλα – 4 χρόνια πριν από αυτό που μου παραπέμπεις το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι καν επίσημο έγγραφο)

  4. Δεν αρνήθηκε κανείς ότι πρωταρχικός στόχος των ναζί ίσως να ήταν η ΕΣΣΔ

  Σχόλιο από Δημήτρης | 31/03/2009

 89. […] Δεβάστεν όλο το άρθρο αδακά ασόν Πόντιον, ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ […]

  Πίνγκμπακ από Λιάνα Κανέλλη: για τις γενοκτονίες του Στάλιν στην ΕΣΣΔ « Aris53m’s Blog | 31/03/2009

 90. Προσοχη,,Προσοχη

  Προς όλους τους αντισταλινικούς.
  Σήμερα το πρωί αναστήθηκε ο Στάλιν και Ν Ζαχαριάδης και μαζί με τον κόκκινο στατό,κατευθύνονται προς την Ελλάδα, με σκοπό να πιάσουν και να τημωρήσουνε όλους τους αντισταλινικούς. Οι κακόμοιροι αντισταλινικοί έντρομοι τρέχουν να κρυφτούνε προς άγνωστη κατεύθυνση
  Αργότερα θα σας μεταδώσουμε νεότερα 1-4-2009

  Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 01/04/2009

 91. «κάτσε καλάααααα»

  ενδιαφέρουσα περίπτωση μου φαίνεσαι!

  Στη σύγκρουση μεταξύ 5ης και 6ης Ολομέλειας του ΚΚΕ εσύ δεν υποστήριξες τον Κολιγιάννη;
  Σε κόβω νάσαι δικός μας! «Αναγέννηση» ε;

  Ομέρ (μ-λ)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/04/2009

 92. Πολλά τα ερωτηματικά για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ

  Η ηγεσία του ΚΚΕ οδηγεί το ιστορικό αυτό κόμμα στην πλήρη καταστροφή. Τελευταίως συσσωρεύονται γεγονότα που τουλάχιστον είναι περίεργα και φαινομενικά ανεξήγητα. Και λέω ανεξήγητα γιατί δεν υπάγονται ούτε στην παγιωμένη ρεφορμιστική λογική του ΚΚΕ. Μια ρεφορμιστική ηγεσία είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται αυτά που την απειλούν και την υπονομεύουν. Δηλαδή δεν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το λαό και την κοινωνική της βάση. Στο «μεταναστευτικό», αλλά και σε πολλά «εθνικά ζητήματα» η ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθια που να μην αντιλαμβάνεται ότι εξοργίζει τη λαϊκή της βάση και τον ελληνικό λαό. Η πολιτική της εδώ ξεφεύγει ακόμα και από τη ρεφορμιστική λογική. Είναι μια πολιτική υποταγμένη πλήρως στις επιταγές των νεοταξικών σχεδίων.
  Πριν αποπειραθώ να δώσω μια εξήγηση αυτής της πολιτικής θα παραθέσω σε λίγες γραμμές τα περίεργα αυτής της πολιτικής, όπως παρουσιάζονται στην τρέχουσα πρακτική της ηγεσίας του ΚΚΕ.

  ΠΡΩΤΟ. Πραγματοποιεί Συνέδριο σε μια εποχή κατάρρευσης του καπιταλισμού πετώντας έξω από τον προβληματισμό του Συνεδρίου και της ελληνικής κοινωνίας τα ύψιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής μας. Πραγματοποιεί ένα Συνέδριο για να αποκαταστήσει το νεκροθάφτη του σοσιαλισμού: Το σταλινισμό.
  Αυτό, μόνο «όργανα» του ιμπεριαλισμού θα το αποτολμούσαν σήμερα. Ακριβώς γιατί παρέχει στον ιμπεριαλισμό τη βάση του αντικομουνισμού: Δηλαδή στο όνομα της σταλινικής πλαστογραφίας να συκοφαντηθεί ολόκληρη η σοσιαλιστική θεωρία και πρακτική.
  Γνωρίζουμε ότι η αυτοκρατορική προπαγάνδα κατασκευάζει «σκιάχτρα» προκειμένου να υπονομεύσει και να συκοφαντήσει τις ιδέες και τα κινήματα. Η ηγεσία του ΚΚΕ παρέχει το υλικό για την κατασκευή του αντικομουνιστικού «σκιάχτρου»: Το σταλινισμό!!!
  Έτσι η ίδια υπονομεύει τις αγωνιστικές κατακτήσεις και την ιστορική ταξικότητα του κόμματος, προσθέτοντας μία ακόμα μελανή σελίδα στις σταλινικές «προδοσίες»…

  ΔΕΥΤΕΡΟ. Περίεργη ακόμα είναι η στάση της απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ιμπεριαλισμός, αλλά η Κίνα είναι «σοσιαλισμός»!!!

  ΤΡΙΤΟ. Στο «μεταναστευτικό» κλιμακώνει τις «επιθέσεις» υπέρ του αλλοδαπού τυφώνα, παράγοντας και αναπαράγοντας όλα τα νέα ιδεολογήματα του διεθνούς κεφαλαίου. Πάνω σε αυτό γράψαμε.

  ΤΕΤΑΡΤΟ. Υπάρχει, ωστόσο και κάτι σοβαρό που πέρασε απαρατήρητο. Άρχισε η ηγεσία του ΚΚΕ να ευθυγραμμίζεται κι αυτή σκανδαλωδώς με τους νεοταξικούς σχεδιασμούς αποδόμησης της «εθνικής» μας ιστορίας και των συμβόλων της.
  Ο Ριζοσπάστης σε τρία συνεχή του δημοσιεύματα στις 25, 27 και 28 Μαρτίου επιτίθεται σφοδρά κατά της καθιέρωσης της 25ης Μαρτίου ως ημέρα εθνικής επετείου της Επανάστασης του 1821, και καλεί σε αγώνα για αντικατάστασή της από την … 21η Μαρτίου!
  Στα δημοσιεύματα αυτά επιχειρείται να καταρριφθεί ο «μύθος της Αγίας Λαύρας» και να καταδειχθεί ότι ο κλήρος και «το αρχοντολόι» δεν ήθελαν την Επανάσταση. Επιπλέον κηρύσσει πως «είναι εθνική επιταγή να μπουν σε αγώνα όλοι οι άνθρωποι των Γραμμάτων, της Επιστήμης και της Τέχνης και όλος ο λαός, για να εξαλειφθεί το ανοσιούργημα της τριπλής πλαστογράφησης του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, που απειλεί αυτή την ύπαρξη του γένους μας, με το θρύλο της Αγίας Λαύρας».
  Εδώ το κείμενο:

  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/3/2009&id=10774&pageNo=22&direction=1

  Είναι τουλάχιστον περίεργη αυτή η όψιμη ευαισθησία του «Ρ», σήμερα, που η Επανάσταση του 1821, οι ήρωές της και τα σύμβολά της δέχονται τη λυσσώδη και οργανωμένη επίθεση από τους ποικίλους μηχανισμούς και τους επιδοτούμενους λακέδες του πλανητικού κράτους.
  Επί δεκαετίες και δεκαετίες σιώπησε και σήμερα που επιχειρείται η γενική κατεδάφιση και αποδόμηση κάθε τι του «εθνικού», «ξύπνησε» η ευαισθησία του «Ρ» για να «εξαφανιστεί το ανοσιούργημα» της ημερομηνίας έναρξης της Επανάστασης; Σήμερα που όλες οι ύαινες του καθεστώτος θέλουν να κατασπαράξουν τις αγωνιστικές μνήμες, την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και τους εθνικούς θρύλους, κηρύσσει και ο «Ρ» αδιάλλακτο αγώνα για την «εθνική αλήθεια»;
  Ποια αναγκαιότητα και ποιο λαϊκό κίνημα και αίτημα έχουν θέσει τέτοια ζητήματα; Οι μόνοι που τα θέτουν είναι οι μηχανισμοί της Νέας Τάξης, τα κράτη-προτεκτοράτα και οι επιδοτούμενοι καθεστωτικοί «στοχαστές».
  Συνωστίζεται σε αυτό το μαύρο Μέτωπο της νεοταξικής επίθεσης και η ηγεσία του ΚΚΕ…

  Τι συμβαίνει;

  Όλα αυτά είναι τουλάχιστον περίεργα. Και φυσικά δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την ηλιθιότητα της ηγετικής κλίκας. Θα απαντήσουμε πολύ συνοπτικά:

  α). Αυτό που καθορίζει την πολιτική του ΚΚΕ είναι ο γραφειοκρατικός του μηχανισμός, ο οποίος έχει ολοκληρωτικά αυτονομηθεί από την κοινωνία και τη βάση του κόμματος. Η πολιτική αυτού του παρασιτικού μηχανισμού καθοριζόταν πάντα από τα δικά του αυτόνομα συμφέροντα, τις διαπραγματεύσεις που έκανε με το καπιταλιστικό καθεστώς και τις ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ του.
  β). Κάθε ανεξέλεγκτος μηχανισμός υπόκεινται στους νόμους της σήψης και της διάβρωσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το γραφειοκρατικό μηχανισμό του ΚΚΕ. Όχι μόνο, λόγω των χρόνων ζωής του (ο αρχαιότερος), αλλά κυρίως λόγω των δουλικών εξαρτήσεών του με το σταλινικό κέντρο: Το Κρεμλίνο.
  γ). Η πολιτική, λοιπόν, αυτού του μηχανισμού καθοριζόταν ΟΧΙ από τα ρεφορμιστικά, έστω συμφέροντά του, στη χώρα του, αλλά από τα συμφέροντα του γραφειοκρατικού «κέντρου». Πάντα η ηγεσίες του ΚΚΕ «εκτελούσαν» τις «εντολές» του Κρεμλίνου.
  Αυτό είχε ως συνέπεια την πλήρη εσωτερική διάβρωση, την ανάπτυξη αστικών θυλάκων στο εσωτερικό του και τη δημιουργία εσωτερικών «πρακτορικών» νημάτων.
  δ). Μετά την κατάρρευση του σταλινικού κέντρου, σε ένα τέτοιο εντελώς διαβρωμένο και σάπιο μηχανισμό (στα πρότυπα του αστικού κράτους) το απάνω χέρι το παίρνουν πάντα οι «κλίκες» που έχουν συνηθίσει να εξαρτώνται και να υπηρετούν κάποιους «νονούς», Και μέσα σε ένα καθεστώς καπιταλιστικό υπερισχύουν οι «κλίκες» με «υψηλές» διασυνδέσεις και διαπλοκές. Σε γραφειοκρατικές πρακτικές και ψυχολογίες «πρακτορικές» αλωνίζουν οι «ισχυρές» μυστικές υπηρεσίες, καλυπτόμενες φυσικά πίσω από ταξικές ρητορείες και κομμουνιστικές φωνασκίες.

  Με τα δεδομένα αυτά μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τη φαινομενικά ανεξήγητη και περίεργη πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ.
  Το ΚΚΕ, σαν ταξική ιστορική οντότητα και σαν αγωνιστική παράδοση θέλει η Νέα Τάξη να το εξαφανίσει. Δεν είναι ανεκτό. Τα κάστρα δεν πέφτουν ποτέ, όμως εξ των έξω. Πέφτουν εκ των έσω, από εσωτερικές υπονομεύσεις. Αυτή η τακτική εφαρμόζεται και στο ιστορικό αυτό κόμμα, όπως και στην Ορθοδοξία κ.λ.π.
  Θέλουν να το μεταλλάξουν σε ΣΥΡΙΖΑ…

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 01/04/2009

 93. Πω, πω, πω Ροβεσπιέρε πήρες κεφάλια. Χειρότερος κι απ’ τον Στάλιν είσαι!

  Νοσφεράτε. Στο τελευταίο «Άρδην» έχει μια πολύ καλή κριτική ο Τάσος Χατζηαναστασίου στο νέο βιβλίο Ιστορίας γενικής παιδείας της Γ’ Λυκείου των Σβολόπουλου, Κολιόπουλου κ.ά.

  Για να δεις ότι ισχύουν και για σένα αυτά που υπέδειξε ο Μ-π στον Ακρίτα. Δηλαδή ότι το άσπρο-μαύρο υπάρχει μόνο στις φανέλες του ΠΑΟΚ.

  Ομέρ ο ασπρό-μαυρος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/04/2009

 94. Μπα΄΄ δεν θυμάμει, της 5ης και 6ης ολομέλειας πρεπει να ήμουνα διαγραμμένος. Και όταν τρως μια μπουκιά ψψμί με κάποιον δύσκολα τον ξεχνάς. Μετα την κοσμονόβα έρχεται η αναγέννηση

  Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 01/04/2009

 95. τι εννοεί «θα τους χάσουμε όλους» και «χάνονται ακόμα»;

  Σχόλιο από j95 | 01/04/2009

 96. Τι υποννοεις Ω !!! Ομέριε;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

 97. αρβανιτοποντιε κανε μας μια χαρη. βρες το πρωτοσελιδο του ριζοσπαστη την μερα που γυρισε ο ζαχαριαδης απο το κολαστηριο του νταχαου.απ οτι θυμαμαι γυρισε ροδαλος και στρογγυλουλης.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 01/04/2009

 98. Απ’ ό,τι θυμάμαι η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι φωτογραφία από όταν ο Ζαχαριάδης ήταν 20 χρονών. Δεν είχανε ανακαλυφθεί τότε τα live ρεπορτάζ ………………..
  ——————————
  [j95
  [Για να μην επαναλαμβανόμαστε, μην ξανατολμήσεις να
  [βρίσεις εδώ μέσα…
  [mumul

  Σχόλιο από j95 | 01/04/2009

 99. 20 χρονων ο ζαχαριαδης δεν ξερουμε που ηταν,ουτε ο το κκε μας λεει. ακουγονται διαφορα τα οποια δεν επικροτω,προς το παρον. τον ριζοσπαστη του 45¨’ τον ειδα με τα ματια μου σε εκπομπη της νετ σχετικη με την Κατοχη. ηταν στα καλα του με καλα κιλα και χαρουμενη φατσα.του γινε και σχετικη αποθεωτικη υποδοχη οπως και αποθεωτικο ηταν και το πρωτοσελιδο του ριζοσπαστη για την ασφαλη επιστροφη του αρχηγου απο το κολαστηριο. παρακαλω τους συντροφους να μας ανεβασουν το σχετικο πρωτοσελιδο. θα χει ενδιαφερον

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 01/04/2009

 100. Το συγκεκριμένο φύλλο του «Ριζοσπάστη» υπάρχει στο παρακάτω άρθρο:

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/05/11/2007/

  Ο Ν. Ζαχαριάδης γεννήθηκε είτε στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, είτε στην Προύσσα και ήταν πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μυήθηκε στη σοσιαλιστική ιδεολογία στο αναπτυγμένο εργατικό κίνημα της Κωνσταντινούπολης και εντάχθηκε στη σοσιαλιστική «Διεθνή Πανεργατική Ένωση», που αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες. Θεωρείται ότι η πρώτη του επαφή με τη σοσιαλιστική ιδεολογία έγινε στη Νικομήδεια (σημερινό Ιζνίκ) της Βιθυνίας.

  Κατέφυγε στην ΕΣΣΔ όπου το 1922 εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Τελείωσε ανώτατη κομματική σχολή στελεχών την ΚΟΥΤΒ [Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο Εργαζομένων της Ανατολής]. Ήδη οι Σοβιετικοί, από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 ετοίμαζαν στελέχη, τα οποία θα έστελναν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν το ΚΚΕ να αναπτυχθεί. Τέτοια στελέχη ήταν οι Ζαχαριάδης και Ευτυχιάδης, που στάλθηκαν από τη Μόσχα στην Αθήνα για τον έλεγχο του κόμματος. Ο Ζαχαριάδης στάλθηκε στην Ελλάδα το 1924 και ανέλαβε τον παράνομο μηχανισμό της ΟΚΝΕ. Από ’26 συμμετείχε στα του κόμματος.

  Η πρώτη οργανωμένη παρέμβαση των εκ Μόσχας σταλθέντων έγινε στο 3ο Τακτικό Συνέδριο του ΚΚΕ, το Μάρτη του 1927.
  Η «σταλινική» ομάδα απαρτιζόταν από τους Χαϊτά – Ευτυχιάδη – Ζαχαριάδη, Σκυτάλη, Θέο, Σιάντο κ.α. Απ΄αυτούς οι Χαϊτάς και Ευτυχιάδης ήταν Πόντιοι και ο Ζαχαριάδης πρόσφυγας από τη Βιθυνία ή την Ανατ. Θράκη.
  δεύτερη ομάδα ήταν οι «κεντριστές» με ηγέτες της τους Μάξιμο – Χαϊνόγλου – Σκλάβο.
  τρίτη ομάδα ήταν του Πουλιόπουλου, η «τροτσκιστική» που χαρακτηρίστηκε «λικβινταριστική» δηλαδή διαλυτική. Στο συνέδριο αυτό Γ.Γ. του κόμματος θα εκλεγεί ο Πόντιος σοχουμλής Α. Χαϊτάς.

  Με την πολιτική εξόντωση των τροτσκιστών, στο Κόμμα θα συγκρούονται δύο ομάδες: Η (ποντιακή) ομάδα των Χαϊτά-Ευτυχιάδη υποστήριζε την άμεση κήρυξη γενικής πολιτικής απεργίας με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Η άλλη ομάδα των Σιάντου-Θέου υποστήριζε ότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες.

  Ο Ζαχαριάδης θα επιστρέψει στη Μόσχα το ’29 και θα ξαναέλθει στην Ελλάδα με απόφαση της Κομιντέρν για να αναλάβει την αναδιοργάνωση του σχεδόν ημιδιαλυμένου ΚΚΕ. Το νέο Π.Γ. αποτελείται σχεδόν κατά τα 4/5 από πρόσφυγες εκπαιδευμένυς από τους Σοβιετικούς.

  Σίγουρα ο Ζαχαριάδης ανήκε στην ομάδα των Ελλήνων κομμουνιστών που υπήρχαν στην ΕΣΣΔ και γνώριζε για το μεγάλο πείραμα που συνεβαινε στις ελληνικές παροικίες καθ’ όλο το Μεσοπόλεμο, έως και το ’37. Δεν γνωρίζω εάν έγραψε κάτι γι αυτά πριν τις σταλινικές διώξεις. Είναι ένα θέμα προς διερεύνηση

  Από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ποντιακής ομάδας του ΚΚΕ, ο Ανδρόνικος Χαϊτάς (γεννήθηκε στο Σοχούμι) και ΚώσταςΕυτυχιάδης (η οικογένειά του πιθανόν κατοικούσε στο Γελεντζίκ) θα πεθάνουν στα στρατόπεδα συγκεντρωσης της Σιβηρίας κατά την περίοδο των σταλινικών διώξεων μαζί με δεκάδες άλλα στελέχη του ΚΚΕ που είχαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ για να γλυτώσουν τις πολιτικές διώξεις στην Ελλάδα. Ο Ευτυχιάδης διετέλεσε διευθυντής του «Ριζοσπάστη» την περίοδο 1928-1931. Ο Χαϊτάς δραπέτευσε από τις φυλακές το 1931, όπου κρατούνταν και κατέφυγε στην ΕΣΣΔ. Εκεί εκτελέστηκε ως αντισταλινικός στις εκκαθαρίσεις του 1937-38. .

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/04/2009

 101. Ομερ ..Με τον ιστορικό που λές ειχαμε παλια μια συνεργασια
  Τον εκτιμώ και ειμασταν -και μαλλον παραμένουμε -φιλοι αν και εχω πολύ καιρο να τον δω ..Εξαλλου ειμασταν και στο ιδιο Γυμναστηριο το Πλανετ και καναμε Παουερ Γιογκα και Σουκοτου (με αληθινά σπαθιά )..

  Με αυτά που κατα καιρους γραφει αλλοτε Διαφωνώ πλήρως , αλλοτε εν μερει αλλοτε Συμφωνώ (πληρως ή εν μερει)

  χαιρομαι που εγραψε καποιος επιτελους για το Νεο βιβλιο Γ Λυκειου Ιστοριας του Ιδρυματος Καραμανλή(Θα ψαξω να το βρω το αρθρο δεν εχω Λίνκ )
  Αλλά εσύ τι ζορι τραβάς και πάς ολο να βαλεις φυτιλια πότε στην σχεση μου με τον Μ-π πότε μέ αλλους 🙂

  Ε; Δεν εισαι πια Μεγας Αντμινιστρατορας , πανε αυτά τα Μεγαλεία
  Εισαι ενας απλός Ομέρ , Μικρουλης , τρυφερός και Καλόκαρδος

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

 102. Ροβεσπέριος: Ο θεός μαζί σου, εγώ αδυνατώ να σε παρακολουθήσω, ίσως λιγος αγιασμός από την Αγία Λαύρα ίσως …

  Σχόλιο από Αναυδος | 01/04/2009

 103. ——————————————————————
  Να κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από τα ελληνικά βιβλία για τα σχολεία των των πολιτικών προσφύγων μετά την Ήττα
  ——————————————————————

  Ίωσηφ Στάλιν

  «Ολοι οι εργαζόμενοι αγαπούν μ’ όλη την
  καρδιά τους τό σύντροφο Στάλιν.
  Ό Στάλιν αγαπάει πολύ τά παιδιά καί
  φροντίζει πολύ γιά νά ζουν ευτυχισμένα.
  Πέρασα χώρες, πολιτείες καί χωριά,
  πού τά φώτιζε ό ήλιος κ’ ή χαρά.
  Καί ρωτούσα:
  Πού ζει ό Στάλιν, παιδιά μου;
  Κι ό καθένας μ’ απαντούσε:
  Στην καρδιά μου!
  Πήγα καί σε χώρες σκλαβωμένες.
  Πήγα καί στη χώρα τή δική μας!
  Καί μού είπανε:
  Ζεί μέσα στην ψυχή μας!

  —————————————-
  ΠΕΝΤΕ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΔΕΚΑ
  (Έλληνικό μοιρολόγι για το θάνατο του Στάλιν)

  Βογγα κι αστραφτει ο ουρανος και σειεται ο πανω κοσμος
  Μεσοπελαγου σταθηκε καλαρμενο καραβι
  Γι ανεβα μπρε ναυτοπουλο στο μεσιανο καταρτι
  Και δες τι ναν η Συφορα που πλακωσε τον κοσμο;
  Ανεβη το ναυτοπουλο στο μεσιανο καταρτι
  Κ ειδε θολο τον ουρανο κ η μερα αργουσε ακομα
  Ο ουρανος εσυναξε στις δεκα παρα δεκα
  Ο ουρανος εσυναξε τα αστερια τα ένα μ ένα
  Εχ ουρανε τι μαζεψες τα λαμερα σου αστρα;
  Τι ναν τα κανω τα αστρα μου το πιο Λαμπρο μου λειπει
  Κ η μερα σταθηκε κι αυτή στις δεκα παραδεκα
  Κ η μερα σταθηκε κι αυτή δε λεει να ξημερωσει
  Μερα γιατι δε βιαζεσαι και συ να ξημερωσεις;
  Τι να το κανω να βιαστω μια κ εχασα τον Ηλιο

  ———————————————

  Βλαντίμιρ «Ιλιτς Λένιν

  Ό Λένιν άγαπουσε τους εργατες, τους
  αγρότες κι όλους τοϋς ανθρωπους που
  δουλεύουν.
  Ό Λένιν άγαπουσε πολύ τα παιδιά. Ηθελε
  νά ζουν τά παιδιά ευτυχισμένα.
  Και νά μαθαίνουν πολλά γράμματα.
  Στις 21 τοϋ Γενάρη, στά 1924, πέθανε ό Λένιν.
  Τά παιδιά της Μόσχας πάνε συχνά στον ταφο του
  Του πάνε λουλούδια.

  ΖΗΤΩ ό σύντροφος Ζαχαριάδης
  Εμεις τά παιδιά τόν άγαποϋμε πολύ τό σ. Νίκο Ζαχαριάδη.
  Καί κείνος μας αγαπάει πάρα πολύ
  και μάς φροντίζει.,
  Μας θελει νά είμαστε φρόνιμα παιδιά,
  καί νά μαθαίνουμε γράμματα πολλά.
  ΖΗΤΩ Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

  Σχόλιο από Που ζει ο Στάλιν;;; | 01/04/2009

 104. ευχαριστω για το πρωτοσελιδο,καποιος μπορει να καταλαβει αυτο που ειπα απρανας. παντως ουτε χρονολογια γεννησς υπαρχει ουτε αλλα επαρκη στοιχεια για την σκοτεινη περιοδο του ζαχαριαδη

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 02/04/2009

 105. Για τρίτη φορά: τι εννοεί “θα τους χάσουμε όλους” και “χάνονται ακόμα”;

  Σχόλιο από j95 | 02/04/2009

 106. δηλαδή είμαι ο μόνος εδώ μέσα που του κάνει εντύπωση ο ισχυρισμός ότι ακόμα γενοκτονούνται πόντιοι στην Πρώην ΕΣΣΔ;

  Σχόλιο από j95 | 02/04/2009

 107. Μπρε j95

  είσαι τελείως εμμονικός τύπος. Ίσως γι αυτό σε γουστάρω!

  Τι ρωτάς εμάς για τις απόψεις της Κανέλλη. Ρώτα κανένα σύντροφό της, τον «Ερόντοτος» να ‘ούμε. Κάπου πάνω έχει το λινκ του γκουλάγκ του.

  Τώρα για το αν «γενοκτονούνταν» οι Πόντιοι της ΕΣΣΔ το ’97; Πιθανότατα η Κανέλλη να επισημαίνει με τον τρόπο αυτό την απίστευτη κρατική ολιγωρία στο να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους και να τους βοηθήσει να στήσουν και πάλι τα σχολειά τους. Μάλλον το κάνει με τον ιδιαίτερο καλαματιανό της τρόπο, για να επισημάνει το κίνδυνο της πλήρους αφομοίωσης, κάτι που υπήρξε και στόχος των σταλινικών διώξεων.

  Τα υπόλοιπα στον «Ερόντοτος».

  Επίσης το τρίτο σου (και μακρύτερο) σχόλιο που απέσυρα από τη δημόσια θέα, είναι ότι δε θέλω μπρε φίλε μου να κάνεις τόσο έντονα την αυτοκριτική σου. Σχολιαστής μας είσαι και συ!

  Ομέρ ο ψυχοπονετικός

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/04/2009

 108. καλά τολεγα εγώ οτι κατα βαθος εισαι ψυχοπονιάρης

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/04/2009

 109. «ακόμα γενοκτονούνται πόντιοι στην Πρώην ΕΣΣΔ;»

  Από ποιούς;

  Σχόλιο από Δημήτρης | 02/04/2009

 110. Το εκπληκτικό ελληνικό μοιρολόι για το θάνατο του Στάλιν που πέθανε στις 5 Μαρτίου 1953, έγραψε ο ποιητής και συγγραφέας Μίμης Ραβάνης και τη δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Δήμος Ρεντής.

  ΠΕΝΤΕ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΔΕΚΑ
  (Έλληνικό μοιρολόγι για το θάνατο του Στάλιν)

  Βογγα κι αστραφτει ο ουρανος και σειεται ο πανω κοσμος
  Μεσοπελαγου σταθηκε καλαρμενο καραβι
  Γι ανεβα μπρε ναυτοπουλο στο μεσιανο καταρτι
  Και δες τι ναν η Συφορα που πλακωσε τον κοσμο;
  Ανεβη το ναυτοπουλο στο μεσιανο καταρτι
  Κ ειδε θολο τον ουρανο κ η μερα αργουσε ακομα
  Ο ουρανος εσυναξε στις δεκα παρα δεκα
  Ο ουρανος εσυναξε τα αστερια τα ένα μ ένα
  Εχ ουρανε τι μαζεψες τα λαμερα σου αστρα;
  Τι ναν τα κανω τα αστρα μου το πιο Λαμπρο μου λειπει
  Κ η μερα σταθηκε κι αυτή στις δεκα παραδεκα
  Κ η μερα σταθηκε κι αυτή δε λεει να ξημερωσει
  Μερα γιατι δε βιαζεσαι και συ να ξημερωσεις;
  Τι να το κανω να βιαστω μια κ εχασα τον Ηλιο

  Τον Ραβάνη παρουσιάζει ο Σαραντάκος στο σάιτ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/04/2009

 111. Καλησπέρα,
  Νόμιζα πως βρήκα επιτέλους την ηρεμία μου, αφού ΗΔΗ κάνω πολλή δουλειά και δεν πολυ-μπλογκάρω, αλλά ΦΤΟΥΟΥΟΥΟΥ…
  🙂
  Αυτός ο Ηρόδοτος με ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ μου. Ορίστε ο λόγος, τα ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΨΕΜΑΤΑ που έγραψε για τη σφαγή των Πολωνών στο Κατύν:

  http://erodotos.wordpress.com/2009/01/19/katin-antikommounismos-istoria-gkikas
  Αυτό το ποστ ξεκινάει με ένα ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ ΨΕΜΑ, μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ, μια ΑΙΣΧΡΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.
  Αλλά επειδή, τον Ηρόδοτο ΔΕΝ τον θεωρώ ψεύτη, θεωρώ εύλογο πως ΔΕΝ πήγε να ελέγξει τις _πηγές_ στις οποίες παραπέμπει.

  Δηλαδή:
  1) (παραπομπή στον Γκαίμπελς – αρχή του ποστ):

  Εδωσα οδηγίες να γίνει η ευρύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του προπαγανδιστικού υλικού. Θα μπορέσουμε να επιζήσουμε με αυτό για μια-δυο βδομάδες» (Τζ. Γκαίμπελς για το Κατίν, «Απομνημονεύματα», 14 Απριλίου 1943)1

  2) Ορίστε τώρα (στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ) η (αποσιωπηθείσα) ΑΡΧΗ της ΙΔΙΑΣ παραγράφου, από το αρχικό ιδιωτικό ημερολόγιο του Γκαίμπελς (όχι ΜΟΝΟ τα «Απομνημονεύματα» – όπου φυσικά επαναλαμβάνεται):

  «Χρησιμοποιούμε τώρα την ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 12,999 Πολωνών αξιωματικών, δολοφονημένων από την ΓκεΠεΟύ…»

  Δηλαδή ο ΙΔΙΟΣ ο Γκαίμπελς, σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ ημερολόγιο, αναφέρει ξεκάθαρα ΠΟΙΟΣ δολοφόνησε τους Πολωνούς (πράμα που αποσιωπεί εντελώς ο Σταλινόδοτος): Η σταλινική ΓκεΠεΟύ!!!

  Για καλή μου τύχη βρήκα την παράγραφο ΞΑΝΑ, μετά από πολλά χρονια, στην… Αγγλική Wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Katyn#Discovery
  (Κάποτε είχα ψάξει ΚΑΛΑ τη σφαγή του Κατύν – κι είχα πάει και στην Πολωνία για προσωπικούς λόγους όπου την έψαξα ακόμη καλύτερα).

  Υ.Γ. σόρυ, λάθος πληκτρολόγησης (πάααλι): “12,000″, όχι “12,999″!!!!

  Σχόλιο από omadeon | 02/04/2009

 112. Μια μαύρη λίστα “αντεπαναστατικών” βιβλίων επί Στάλιν
  http://allotriosi.wordpress.com/2009/04/02/blacklis/

  Ο Στάλιν εναντίον των κατσαρίδων
  http://allotriosi.wordpress.com/2009/03/31/stalinvscockroaches/

  Σχόλιο από katilinas | 03/04/2009

 113. Αλλη μία φορά για το Κατύν.
  Μέχρι και το 1989 υπήρχαν μόνο 2 πηγές:
  – οι ναζί
  – οι σοβιετικοί
  με τη μεροληψία που διακρίνει την κάθε μία από αυτές τις πηγές η σφαγή αποδίδοταν είτε στους σοβιετικούς είτε στους ναζί.
  Το ημερολόγιο του Γκαίμπελς μπορεί να είναι τεκμήριο ενοχής των ναζί αλλά όχι αθώωσης τους ούτε ενοχής των σοβιετικών.

  Περίπου το 19990 ο Γέλτσιν έδωσε στους Πολονούς αρχικά τα έγγραφα που υπάρχουν και στην Wiki. Ο Γέλτσιν ήταν αντικομμουνιστής και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα έγγραφα αυτά είναι πλαστά. Εξυπηρετούσαν τη συγκεκριμένη συγκυρία και γι’αυτό ο Λ. Βαλέσα δεν τα έκανε κατ’αρχήν αποδεκτά.

  Συνεπώς αντικειμενικά κανείς δε μπορεί να πει τι πραγματικά έγινε στο Κατύν. Υποκειμενικά και με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές του αντιλήψεις ο καθένα μπορέι να πάρει θέση. Απλώς η θέση του δεν έχει να κάνει τίποτα με την ιστορία αλλά με τον αντικομμουνισμό ή φιλοκομμουνισμό του

  Τόσο απλά

  Σχόλιο από Αναυδος | 03/04/2009

 114. Άναυδε γράφεις: «Ο Γέλτσιν ήταν αντικομμουνιστής»

  Πώς έγινε αυτό; Ο γραμματέας της μεγαλύτερης και σπουδαιότερης κομματικής οργάνωσης του ΚΚΣΕ να είναι αντικομμουνιστής. Είναι σα να μας λες ότι ο γραμματέας της ΚΟΒ Αθήνας είναι αντικομμουνιστής.

  Και αν δεχτούμε ότι έτσι ήταν. Τι έφταιξε στη Δανιμαρκία και ένας «αντικομμουνιστής» κατάφερε να ανέλθει στα ύπατα αξιώματα μαζί με πάρα πολλούς άλλους όμοιους «αντικομμουνιστές» και στο τέλος μαζί με τον «αντικομμουνιστικό» λαό -γιατί δεν υπήρχε καμιά διαφορετική λαϊκή προσέγγιση- να μετατρέψουν το «καλό κομμουνιστικό κράτος» σε «κακό καπιταλιστικό».

  Πώς έγινε και ο λαός και οι εργάτες βρέθηκαν στο έλεος μιας εξουσίας που έκανε ότι ήθελε: ‘Οταν ήθελε γέμιζε τα γκουλάγκ με φανταστικούς ή πραγματικούς εχθρούς και όταν ήθελε ανέτρεπε τον κομμουνισμό.

  Μπρε μπας και είχε ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ η Ρόζα για τη φύση του συγκεκριμένου μοντέλου.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2009

 115. Σας ρωτάω γιατί επιλέξατε να συμπεριλάβετε και αυτό το κομμάτι της δήλωσης, άρα λογικά καταλαβαίνετε τι εννοεί και λογικά δεν έχετε πρόβλημα να μου απαντήσετε.

  Τώρα για το αν “γενοκτονούνταν” οι Πόντιοι της ΕΣΣΔ το ‘97; Πιθανότατα η Κανέλλη να επισημαίνει με τον τρόπο αυτό την απίστευτη κρατική ολιγωρία στο να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους και να τους βοηθήσει να στήσουν και πάλι τα σχολειά τους. Μάλλον το κάνει με τον ιδιαίτερο καλαματιανό της τρόπο, για να επισημάνει το κίνδυνο της πλήρους αφομοίωσης, κάτι που υπήρξε και στόχος των σταλινικών διώξεων.

  Ξέρεις είναι λίγο επικίνδυνο να χαρακτηρίζεται «γενοκτονία» η μη βίαιη εγκατάλειψη μιας ταυτότητας. Τεχνικά είναι το πρώτο βήμα για να χαρακτηριστεί «προστασία από γενοκτονία» η βίαιη επιβολή της διατήρησής της.

  Σχόλιο από j95 | 03/04/2009

 116. Ρε συ Τζέι, εκεί κόλησες απ’ όλη την ιστορια. Δε θέλαμε να το βάλουμε το συγκεκριμένο, δε μας ενδιέφερε αλλά δε μπορούσαμε και να το κόψουμε από το σκαναρισμένο κείμενο.

  Γιατί δεν πας να ρωτήσει τον «Ερόντοτο»; Μην ντρέπεσαι. Καλό παιδί είναι όταν βγάλει τη στολή 8)

  Και ακόμα καλύτερα, γιατί δεν ψάχνεις να βρεις την Κανέλλη να τη ρωτήσεις; Βουλευτής είναι! Γράψε της στο ΚΚΕ. Μπορεί και να σου απαντήσει. Μόνο κοινοποίησε μας την απάντηση. Έτσι, να μάθουμε πως σκέφτεται!

  Τώρα, μιας και ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα και ενίοτε βλέπεις το δέντρο και σου διαφέυγει το δάσος, ποιά «βίαιη επιβολή της διατήρησής της»; Από ποιόν; Από αυτό το νεοελληνικό καραγκιοζλίκι που ονομάζεται «Δημοκρατία της Ελλάδας»; Οι ίδιοι οι ομογενείς από το ’91 ζητούσαν δασκάλους. Μόνο δασκάλους! Και η Ελλάς τους είχε γραμμένους στα π@π@ρι@ της.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2009

 117. Ο Γέλτσιν ήταν και είναι δηλωμένος αντικομμουνιστής. Ελπίζω να μη ψάχνεις αποδείξεις και γι’αυτό.
  Για το πως και το γιατί καθάρματα σαν και αυτό βρέθηκαν στη ηγεσία του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ διάβασε τις θέσεις του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό

  Σχόλιο από Αναυδος | 03/04/2009

 118. Άναυδε

  Χαίρομαι γιατί τουλάχιστον συμφωνούμε ότι όλα τα δεινά στους σοβιετικούς λαούς τα προκάλεσε το ΚΚΣΕ και η συγκεκριμένη φιλοσοφία του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του κόμματος Νέου Τύπου.

  Γιατί, καλά να είσαι στην παρανομία και να έχεις μια οργανωτική δομή για να μην μπορεί να την πιάσει η αστική αστυνομία, αλλά όταν αυτή τη δομή της Οχράνα που βόλευε στην παρανομία, την κάνεις τρόπο διακυβέρνησης, τότε μαύρο φίδι που σ΄ έφαγε.

  Είτε κι αν τον αρχηγό και κυρίαρχο του μηχανισμό τον λένε Ιωσήφ, είτε Λαυρέντιο, είτε Νικήτα, είτε Λεονίντ, είτε Γιούρι, είτε Μιχαήλ

  Ομέρ Αντρέγιεβιτς Ανάρχωφ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2009

 119. Αν ο Ηρόδοτος ήταν εντάξει δεν θα έβαζε την επίμαχη παράγραφο του Γκέμπελς ΠΕΤΣΟΚΟΜΕΝΗ, έτσι ώστε να λείπει το πιο σημαντικό της κομμάτι.

  Δεν ξέρω ΤΙ ρόλο παίζεις άναυδε, αλλά με τη λογική ΜΗΝ παίζεις παιγνίδια, γιατί ΔΕΝ σηκώνει τετοια κόλπα ΔΗΘΕΝ ισορροπίας «εκδοχών», κλπ.

  ΝΑ σας παρει ο ΔΙΑΟΛΟΣ και να σας σηκώσει, αν το βλέπετε ΕΣΕΙΣ σαν θέμα ΄»αντικομμουνισμού» ή «κομμουνισμού».

  Θέσατε τον εαυτο σας υπεράνω, όχι μόνο της Ιστορίας (και ΟΛΩΝ των εκδοχών της πλην των πιο… τρελλαμένων) αλλά ΚΑΙ υπεράνω της λογικής. Και μας πουλάτε και αντικειμενικότητα.

  Να ΜΗΝ ξανακούσω τέτοιες ΠΑΠΑΡΙΕΣ περί αντικομμουνισμού.
  Να σας πάρει ο ΔΙΑΟΛΟΣ και να σας σηκώσει που βγάλατε μέχρι και το Γιώργο Ρούση «αντικομμουνιστή».

  Δεν μας διακατέχει αντικομμουνισμός αλλά… αντιπαπαρισμός.

  Επιπλέον -και εν κατακλείδι- αν θεωρείτε την ενοχή του Στάλιν και της Γκεπεού θέμα διαμάχης «αντικομμουνισμού» με «κομμουνισμό» (my ass in Perissos) είστε ΒΛΑΜΜΕΝΟΙ και χρειάζεστε επειγόντως γιατρό.

  Δόκτωρ Ομέρ, ρίξτους κάνα ηλεκτροσόκ…

  ΤΙ την περάσατε την Wikipedia? ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ, ξεχαρβαλωμένη;
  Στη Wikipedia αν υπάρχει σοβαρή αντίρρηση μπαίνουν ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και υποσημειώσεις.
  ΔΕΝ ξέρετε καλά το ιντερνέτ εσείς οι ΣΤΑΛΙΟΔΟΤΟΙ…

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2009

 120. ΣΤΑΛΙΝΟΔΟΤΟΙ – σόρυ…

  Η πλάκα είναι ότι την ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΕΡΕΥΝΑ είδα και άκουσα να την κάνουν Πολωνοί που ΗΤΑΝ κομμουνιστές, που ΗΘΕΛΑΝ ΠΟΛΥ να βρουν ενοχή των Ναζί, αλλα΄ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ.

  Οπως και οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι, που τους ΜΑΛΩΣΕ η ηγεσία τους όταν στείλανε σήμα πως το έγκλημα ήταν των Σοβιετικών επειδή ήθελε να ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ με τους Σοβιετικούς η Αμερική εκείνη την εποχή (που πολεμούσανε μαζί το Χίτλερ).

  Επιπλέον, οι αιχμάλωτοι που πήρε ο Στάλιν περνούσανε φάσεις «ιδεολογικής παιδείας» όπου ΑΝ προέκυπτε ότι ήταν συνεργάσιμοι γλυτώνανε το θάνατο και αντί γι’ αυτό… στέλνονταν πίσω στις χώρες τους σαν νέα ιντελλιγκέντσια. Εκείνοι όμως που κρίνονταν «ανεπίδεκτοι σοσιαλιστικής παιδείας» ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΝ.

  Και ΔΕΝ τα έχω δει όλα αυτά ΜΟΝΟ στη Wikipedia. ΤΑ είδα σε άλλες εποχές, ΠΡΙΝ το διαδίκτυο.

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2009

 121. Ο «άναυδος» είπε και ανακρίβειες περί Γιέλτσιν και Βαλλέσσα. ΚΑΝΕΝΑ συμφέρον ή διάθεση δεν είχε ο δεύτερος να μη δεχτεί τα στοιχεία του πρώτου, αλλά επίσης… ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ όσα είπε ο «άναυδος»: ΠΡΩΤΟΣ ο Γκορμπατσώφ παρέδωσε ένα φάκελλο (αρχές του 1990) στον Γιαρουζέλσκι, που αποδείκνυε την ενοχή της ΓκεΠεΟύ, αλλά έριξε το φταίξιμο για το Κατύν στον Μπέρια και στη μυστική αστυνομία του Στάλιν (που είχαν καταδικαστεί αργότερα σαν εγκληματίες από τη μετα-σταλινική ΕΣΣΔ) έτσι ώστε να σώσει το καλό όνομα του καλού κομμουνιστικού κόμματος και τη φιλία με τους Πολωνούς.

  ΠΩΣ τα ξέρω? Μα… είχα παντρευτεί Πολωνέζα.
  (και τώρα τα βρίσκω επιβεβαιωμένα ΟΛΑ στο διαδίκτυο)

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2009

 122. Πολλές ανακρίβειες είπαν φίλε μου. Και όχι μόνο!

  Σαν τον (Τάσο) Κωστόπουλο 8)

  Ομέρ Κωστοπουλόδοτος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/04/2009

 123. Τον Κωστόπουλο τον έχουμε στριμώξει γιατί… τουλάχιστον αυτός ΣΕΒΕΤΑΙ τη λογική, απλά αγνοεί (ή θέλει να αγνοεί) στοιχεία. Διακατέχεται από… αντι-εθνικιστική μανία, κ.ο.κ.

  Αλλά εδώ… αντικομμουνιστής βαφτίζεται όποιος επιμένει ότι 1+1=2 και όχι 3!!!! 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2009

 124. Το ίδιο σκατά είναι!

  Ο Κωστόπουλος χρησιμοποιεί άλλη λέξη. Αντί για «αντικομμουνιστή», βαφτίζει «εθνικιστή» όποιον δε γουστάρει -ανεξάρτητα εάν είναι ή δεν είναι. Έχει ακριβώς την ίδια μέθοδο με τον Σταλινόδοτο.

  Γιατί το να κάνεις ότι αγνοείς στοιχεία, ενώ χρησιμοποιείς το βιβλίο που τα έχει (Τανέρ Ακσάμ) στη βιβλιογραφία σου για να δείξεις ότι έχεις όλες τις πηγές ή αποκρύβεις άλλα που δεν βολεύουν ενώ είναι σίγουρο ότι τα ξέρεις (Ενεπεκίδης) , είναι ίσως και πιο ανήθικο απ’ αυτό που κάνουν τα ΚΝΑΤ.

  Αλλά μη σε διασπώ. Κάνεις θαυμάσια κριτική στον Σταλινόδοτο, και τη χρειάζεται που να πάρει και να σηκώσει γαμώ τον Στάλιν μου!

  Ομέρ καληνυχτίζων

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/04/2009

 125. Καλημέρα! 🙂
  Ααα…. ώστε έτσι, ε;

  Γιατί το να κάνεις ότι αγνοείς στοιχεία, ενώ χρησιμοποιείς το βιβλίο που τα έχει (Τανέρ Ακσάμ) στη βιβλιογραφία σου ή αποκρύβεις άλλα που δεν βολεύουν ενώ είναι σίγουρο ότι τα ξέρεις (Ενεπεκίδης) για να δείξεις ότι έχεις όλες τις πηγές...

  ΣΟΒΑΡΑ? ΕΚΑΝΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΜΑ ο Κωστόπουλος?
  Εεε….
  Εχει να φάει εξάψαλμους (σε ρυθμό trance)….
  (άμα τελειώσουμε με το ΚΑΦΡΟΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2009

 126. Λοιπόν, έψαξα κι άλλο το θέμα του Κατύν…

  Kαι προέκυψε ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΨΕΜΑ, που αυτή τη φορά το είπε ο «άναυδος» (πιο «light» εκδοση του Ηρόδοτου μάλλον), ένα ψέμα που πέρασε χθες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ απαρατήρητο:

  Στο σχόλιο 113, είπε
  …Περίπου το 1990 ο Γέλτσιν έδωσε στους Πολονούς αρχικά τα έγγραφα που υπάρχουν και στην Wiki. Ο Γέλτσιν ήταν αντικομμουνιστής και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα έγγραφα αυτά είναι πλαστά. Εξυπηρετούσαν τη συγκεκριμένη συγκυρία και γι’αυτό ο Λ. Βαλέσα δεν τα έκανε κατ’αρχήν αποδεκτά….

  Ε, όποιος το διαβάζει αυτό ΝΟΜΙΖΕΙ πως ο Βαλέσα διαφωνούσε με τη ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΕΝΟΧΗ.
  Μα… ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ήταν οι αντιρρήσεις του Βαλέσα. ΤΙ ΕΓΙΝΕ? Απλούστατα, ο Γιέλτσιν έφερε στο φως στοιχεία που αποδείκνυαν πως ΔΕΝ ηταν ΜΟΝΟ Πολωνοί που σκότωσε μαζικά εκείνη την περίοδο ο Στάλιν, αλλά πολλές εθνότητες (ακόμη και Ρώσοι φυσικά)… και πρότεινε τότε στους Πολωνούς να συν-εορτάζουν (Ρώσοι και Πολωνοί κ.ά.) την επέτειο του Κατύν σαν αντίθετη με τα σταλινικά εγκλήματα (γενικώς). …Πράμα που έκανε ΠΟΛΛΟΥΣ Πολωνούς, όχι μόνο τον Βαλέσα,(μεγάλο κουμάσι αυτός, αλλά είναι άσχετο το θέμα)… να _εξοργιστούν δικαίως_.

  Διότι (το ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ του Σταλινόδοτου) είναι ότι (δήθεν) οι Πολωνοί της εξόριστης κυβέρνησης (στον Β’Παγκόσμιο) διακατέχονταν από… «ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ» (MY ASS IN PERISSOS, AGAIN)… όταν ζήτησαν ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ του Κατύν (και τους έκοψαν τη φόραοι Σύμμαχοι για να καλοπιάσουν τον σύμμαχό τους τον Στάλιν)

  Αλλά τα σταλινικά… ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ του ΑΝΤΙ-ΚΟΜΜΟΝΟΥΣΤΙΚΟΥ (πλέον) Κ.Κ.Ε. που… καλοπιάνει τα ΒΡΩΜΕΡΑ ΚΟΥΜΑΣΙΑ της Σταλινικής «Οργάνωσης Για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ» μόνο και μόνο για ΨΗΦΟΥΣ (τελικά…) ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ το γεγονός ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ «αντικομμουνισμού» αλλά αγανάκτησης για τον ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, που επιτέθηκε ΠΡΩΤΟΣ στην Πολωνία σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τον Χίτλερ κι έκοψε τη χώρα τους στα δύο, με την NKVD και την Γκεστάπο από τις δύο μεριές της χώρας να κάνουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ (όταν ίσχυε το αισχρό σύμφωνο Στάλιν-Ριμπεντροπ).

  Μιλάμε για ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΑΣΟΣ, να αποκαλούν την αντίθεση στο Σταλινικό ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ «αντικομμουνιστική»…

  Σαν να μου φαίνεται ότι ο κ. Αγτζίδης -τελικά- ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΟΥΣΕ όταν αναφέρθηκε στον Μπέρια (στη γνωστή κριτική του για το ΚΚΕ).

  Τέλος, ανάμεσα στους νεκρούς του Κατύν ήταν και μερικές εκατοντάδες Εβραίοι, πράμα που δυσκόλεψε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τον Γκέμπελς όταν πήγε να παρουσιάσει το έγκλημα σαν «συνομωσία
  Εβραίων και Μπολσεβίκων». Παρόλ’ αυτά, η ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ παραποίηση της ημερομηνίας που έγινε η σφαγή (από τους ελάχιστους ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΣΤΕΣ και Υπερ-Εθνικιστές Φασιστο-Σταλινικούς Ιστορικούς με τους οποίους ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ το δικό μας ΚΚΕ…) ΔΕΝ ¨»πέρασε» σε κανέναν, ούτε καν στους ίδιους τους Ρώσους (στην πλειοψηφία τους).

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2009

 127. «Δεν μας διακατέχει αντικομμουνισμός αλλά… αντιπαπαρισμός

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!

  Σχόλιο από Δημήτρης | 04/04/2009

 128. Προς μη «αντικομμουνιστές»:

  Επανάληψη (μητήρ μαθήσεως και για παπαρολόγους σαν τον omadeon) οι πηγές ήταν 2:

  – των ναζί
  – των σοβιετικών

  τρίτη «ανεξάρτητη» πηγή δεν υπάρχει

  Διαλέξατε των ναζί τόσο απλά δεν είναι ντροπή να το παραδεχτείτε όλα τα άλλα είναι προφάσεις.

  ΥΓ. Υπάρχει και ελληνικό Κατύν μετά το Δεκέμβρη του 1944. Αλλά και αυτοί οι νεκροί ήταν θύματα του ΕΛΑΣ και όχι των Αγγλων. Καληνύχτα

  Σχόλιο από Αναυδος | 04/04/2009

 129. Προς «κομμουνιστές»

  Την πηγή των Ναζί (Γκαίμπελς) ως επιχείρημα την διάλεξε και μάλιστα για προμετωπίδα ο συμπαθής erodotos στο άρθρο του για το Κατύν.
  http://erodotos.wordpress.com/2009/01/19/katin-antikommounismos-istoria-gkikas/

  Αλλά μας είπε την μισή αλήθεια..
  Χρόνια τώρα μισές αλήθειες…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 04/04/2009

 130. Βρε «Άναυδε» μην μπερδεύεις το Κατίν με τα δικά μας.

  Ας μην ξευτιλίζουμε το ΔΙΚΟ ΜΑΣ μεγαλειώδες κίνημα, συνδέοντάς το και συγκρίνοντάς το με τις πράξεις του ημιοπαράφρονα Μπέρια.

  Μια τέτοια απόπειρα είναι προσβλητική και οι μόνοι που θα τρίβουν τα χέρια τους είναι οι απόγονοι των τότε δωσίλογων και νυν ακροδεξιοί.

  Ομέρ ο «κάτω τα χέρια απ’ το Δεκέμβρη»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/04/2009

 131. Καλημέρα,
  Ο γνωστός… ναζιστής Κορνήλιος ΚΑστοριάδης έχει γράψει ΚΑΙ για την Ουγγρική Επανάσταση κάποια πραματάκια που ΕΧΩ διαβάσει (όλο το βιβλίο μάλιστα – είναι και μικρό σχετικά) αλλά… τόσα χρόνια ΑΠΕΦΥΓΑ να γενικεύσω και να υποθέσω πως τα ίδια σκατά με τον Στάλιν είναι το σημερινό ΚΚΕ.

  Για την ακρίβεια, ακόμη και την Παπαρήγα τη συμπαθώ, κι έχω πει πολλές φορές πως φέρνει αλήθειες στη βουλή. Ομως η νέα Σταλινική στροφή του κόμματος, η κατασυκοφάντηση του ΠΟΛΥ μεγάλου μαρξιστή διανοητή Γιώργου Ρούση (που θάπρεπε να του στήσετε ΑΔΡΙΑΝΤΑ για την τεράστια δουλειά που κάνει ΤΟΣΑ χρόνια, αλλά φανήκατε αιχροί, τιποτένιοι και ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ συκοφάντες απέναντί του)… κλπ. κλπ. με έχουν βγάλει από τα ρούχα μου, ενώ η άρνηση της Σταλινικής ενοχής για το Κατύν με εξόργισε τελειωτικά. ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΤΕ, και είστε ΑΝΑΞΙΟΙ όχι μόνο σαν άνθρωποι αλλά ΚΑΙ σαν «κομμουνιστές» (απευθύνομαι φυσικά στους Σταλινικούς του ΚΚΕ). Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ΠΟΣΟΙ άνθρωποι ΜΕΣΑ στο ΚΚΕ έχουν την ίδια απογοήτευση και την ίδια αγανάκτηση αλλά υπομένουν όσα συμβαίνουν τώρα, λόγω κομματικής πειθαρχίας, κλπ.

  Για παράδειγμα, αυτή η ηλίθια και (πάλι) ΨΕΥΔΗΣ εμμονή (που προσπαθεί είτε να συκοφαντήσει τον άλλον σαν… φιλοναζιστή είτε να σπείρει ενοχές και ανυπόστατα λογικά επιχειρήματα)… η εμμονή που λέει «υπάρχουν μόνο 2 εκδοχές κι εσείς διαλέξατε τη ναζιστική», δείχνει άτομο με ΠΟΛΥ επικίνδυνο (και εντελώς λανθασμένο) τρόπο σκέψης.

  Διότι ο «άναυδος» (που με άφησε… άναυδο) ΑΠΟΣΙΩΠΕΙ (και ΠΑΛΙ) ότι η (δήθεν) «ναζιστική» εκδοχή στην πραγματικότητα δεν στηρίζεται (πια) σε όσα έλεγε ο Γκέμπελς αλλά σε όσα ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ, μέσα στην ίδια τη χώρα τους, στα τέλη της δεκαετίας 80 και στις αρχές των ’90.

  Ο Γκέμπελς απλώς αξιοποίησε δεόντως τη σφαγή για δικούς του σκοπούς. Το οτι «έβγαλε κέρδος από τη συμφορά» πρέπει να το λογαριάζετε σαν ΑΣΧΕΤΟ με την ίδια τη συμφορά, η οποία ήταν μεγάλο πλήγμα για τον αντι-ναζιστικό αγώνα και τους ίδιους τους συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο. Επί χρόνια ΕΚΡΥΒΑΝ την αλήθεια, αλλά τα ντοκουμέντα ΥΠΑΡΧΟΥΝ και δεν είναι όλα «πλαστά έγγραφα» όπως ψευδώς διαδίδετε.

  Ο Ελύτης είχε γράψει επιγραμματικά «όταν η συμφορά συμφέρει λογάριαζέ την για πόρνη». Αλλά εσείς οι σταλινικοί βγάζετε ΚΕΡΔΟΣ από τη συμφορά (τη δεύτερη συμφορά – της προπαγάνδας του Γκέμπελς) ΠΑΡΑΠΟΙΩΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ενώ δεν διστάζετε (και πάλι) να σπέρνετε συκοφαντίες σε ΟΠΟΙΟΝ διαφωνεί μαζί σας ότι είναι «αντικομμουνιστής». Σε λίγα θα μας πείτε και… φιλο-ναζιστές!

  Γνώμη μου είναι ότι το ΚΚΕ είναι ΑΝΑΞΙΟ να κρατάει πλέον τον τίτλο «κομμουνιστικό». Και ότι είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟ για το γεγονός ότι η εργατική τάξη και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ το ποσοστό που θα ΕΠΡΕΠΕ, σε ψήφους και σε δύναμη, κλπ. Είστε ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ, ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΣΤΙΚΗ (κάργα) και ΑΝΤΙ-εργατική δύναμη.

  Σχόλιο από omadeon | 05/04/2009

 132. @Sarantamiliakokina:

  Ο Γκίκας χρησιμοποιεί το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γκαίμπελς όχι για να αποδείξει την ενοχή των ναζί αλλά για να αποδείξει τη χρήση του Κατύν για αντι-σοβιετική προπαγάνδα. Επαναλαμβάνω ότι το ημερολόγιο του Γκαίμπελς έχει αξία μόνο αν μιλά για την ενοχή των ναζί. Επίσης ο Γκαίμπελς μιλά για GPU όταν το έγκλημα αποδίδεται στην NKVD. Λεέι τίποτα αυτό, όχι. Καλό θα είναι να διαβάζεις χωρίς προκατάληψη.

  @Omadeon:

  1. Εγινε και ο Ρούσης μεγάλος μαρξιστής διανοητής επειδή αναπαράγει τα ψέματα των τροτσκιστών ?

  2. Δέχεσαι ότι τα έγγραφα δεν είναι πλαστά βασιζόμενος σε κάποιες πηγές γιατί δε νομίζω να είσαι τόσο μεγάλος ώστε να ήσουν παρόν τη υποτιθέμενη ημερομηνία που γράφτηκαν. Αλλά γιατί δεν κάνεις τις εξής 2 αφελεις ερωτήσεις:
  – αν το έκαναν οι σοβιετικοί και πήγαν να το ρίξουν στους ναζί γιατί δεν κατέστρεψαν τα έγγραφα αυτά. ?
  – ο Χρουτσοφ που είναι η κύρια πηγη αντισταλινιμού ο οποίος απέδωσε στο Στάλιν μέχρι και το προπατορικό αμάρτημα γιατι δεν του έριξε στο κεφάλι και το Κατύν.

  Μήπως επειδή το έκαναν οι γερμανοί μήπως ?
  Το ΚΚΕ ήταν και είναι το κόμμα της εργατικής τάξης έχει εσύ υπόψη κάποιο άλλο κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα ?

  @omer: Μη προσπαθείς να ξεχωρίσεις τον ΕΛΑΣ το ΚΚΕ από τη Σοβιετική Ενωση ήταν ένα. Αν σε βολεύει να πιστεύεις τα ψέματα για Στάλιν, Μπέρια κλπ κάνετο αλλά καντο ολοκληρωμένα βάλε μέσα και Μελιγαλά κονσερβοκούτια κλπ.

  Σχόλιο από Αναυδος | 05/04/2009

 133. Άναυδε,

  τι σε χωρίζει από την ομάδα για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

  ή τα παλιά μαοϊκα και φιλο-χοτζικά κόμματα.

  Εσύ βρίσκεσαι στα αριστερά τους σε σχέση με την κριτική στο «ρεβιζιονισμό» και κατά συνέπεια στον «σοσιαλιμπεριαλισμό» που παρήγαγε αυτός.

  Λίγο ανακατεμένα δεν τα έχεις όλα στο μυαλό σου;

  Ή είσαι εισοδιστής στο ΚΚΕ; Δηλαδή παλιός ντούρος μαοϊκός που μπήκε στο ΚΚΕ να τους οδηγήσει στον ορθό το δρόμο;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/04/2009

 134. Απαντήσεις στον «άναυδο» (σβήστε το προηγούμενο αν μπήκε σε αναμονή).

  A) Για τις ηλιθιότητες που ρωτάς τον Σαραντάμηλο. Είπες
  Ο Γκίκας χρησιμοποιεί το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γκαίμπελς όχι για να αποδείξει την ενοχή των ναζί αλλά για να αποδείξει τη χρήση του Κατύν για αντι-σοβιετική προπαγάνδα.

  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Ντάξει, το εμπεδώσαμε, το ΞΕΡΟΥΜΕ. Και οι… κότες το ξέρουν, το ότι ο Γκέμπελς «χρησιμοποίησε για προπαγάνδα» την ανακάλυψη της σφαγής. ΔΕΝ χρειάζονται «αποδείξεις». ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

  Η χρήση του ημερολογίου του Γκέμπελς, ΓΙΑ ΠΟΙΟ λόγο έγινε? Για να αποδείξει το… ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ που ξέραμε ΗΔΗ (π.χ. για τη φράση ότι «βρήκε υλικό προπαγάνδας δύο εβδομάδων?)

  Η μήηηηπως…. για στάχτη στα μάτια (αφού η πιο σημαντική παράγραφος είχε _εμφανέστατα πετσοκοφτεί_)?
  Ο Γκίκας (Ηρόδοτος) ΠΕΤΣΟΚΟΨΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ σημειώσεις που αναφέρουν ΠΟΙΟΣ έκανε τη σφαγή.

  Εξάλλου, TΙ έπρεπε να κάνει ο Γκέμπελς? Το ότι ΕΚΑΝΕ χρήση της σφαγής για προπαγάνδα, ΔΕΝ σημαίνει ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. _ΕΜΠΕΔΩΣΤΕ το_. Αλλιώς να ΠΑΤΕ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ. Είστε παλαβοί.

  Εφόσον το ημερολόγιο ήταν ΙΔΙΩΤΙΚΟ, ο Γκέμπελς ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΛΟΓΟ να πει ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ! Μήπως νομίζετε ότι ήταν… σχιζοφρενής? (εντάξει, κάθαρμα ήτανε – σίγουρα -χεχε)… αλλά όταν πήγαινε σπίτι του για να γράψει κάτι στο ημερολόγιό του ΓΙΑΤΙ να γράψει για τους «τάφους εκείνων που σκότωσε η GPU»? Θα μπορούσε κάλλιστα να γράψει το «θέμα των τάφων» ή κάτι άλλο. ΠΟΙΟΝ φοβόταν και χρειάστηκε να… πει ψέματα στον ίδιο τον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ ημερολόγιο?

  Επαναλαμβάνω ότι το ημερολόγιο του Γκαίμπελς έχει αξία μόνο αν μιλά για την ενοχή των ναζί.

  ΟΧΙ, αυτό το θέμα είναι το ΜΟΝΟ για το οποίο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ το ημερολόγιο. Δεν χρειάζεται αποδείξεις το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ.
  ΠΟΙΑ «ενοχή των ναζί»? Το ότι έκαναν χρήση του θέματος για προπαγάνδα ήταν εντελώς φυσικό και ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ – το ΜΟΝΟ για το οποίο δεν μπορεί _κανείς_ να τους κατηγορήσει!!! Αυτοί σίγουρα εξόντωναν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, την ίδια εκείνη εποχή. Αλλά αν είχαν σκοτώσει ΚΑΙ τους Πολωνούς του Κατύν τότε…. ΠΩΣ και δεν βρέθηκε γι’ αυτό ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ?

  Αποσιωπείτε το γεγονός ότι αν τη σφαγή του Κατύν την είχαν κάνει οι Ναζί, τότε ΚΑΠΟΙΟ στοιχείο γι’ τη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ενοχή θα είχε βρεθεί ΣΙΓΟΥΡΑ, τόσα χρόνια, με (όχι μόνο) την Πολωνία αλλά ΚΑΙ την Ανατολική Γερμανία σε σοβιετική κυριαρχία. Σχεδόν όλοι οι Πολωνοί ήταν «κουμπωμένοι» (απέναντι στην ΕΣΣΔ) λόγω του Κατύν, επομένως θα ήταν συμφέρον για την ΕΣΣΔ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να βρεθούν (ή ακόμη και να κατασκευαστούν) στοιχεία για τη σφαγή ρίχνοντας το φταίξιμο στους Ναζί. Κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ όμως. ΓΙΑΤΙ?

  Επικαλείσαι ΠΑΛΙ τον Γκέμπελς ρωτώντας τον Σαραντάμηλο την εξής… πονηρή ανοησία:
  Επίσης ο Γκαίμπελς μιλά για GPU όταν το έγκλημα αποδίδεται στην NKVD. Λεέι τίποτα αυτό, όχι.

  Ε ΟΧΙ, δεν λέει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΥΤΟ, παρά μόνο ΕΝΑ πράμα. Το ότι το θεώρησε ενόχους τους Σοβιετικούς, Το ότι έγραψε για GPU και όχι για NKVD δεν σημαίνει όμως ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ δικό του θέμα αυτό, ΔΕΝ ήταν ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ υπηρεσίες, ούτε είναι απαραίτητο να ΗΞΕΡΕ ποια υπηρεσία του Στάλιν ήταν η υπαίτια, εκείνες τις μέρες που βρέθηκαν τα πτώματα.

  ΑΝΤΕΡΩΤΗΣΗ:
  -Αν ο Γκέμπελς είχε ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ τα στοιχεία αυτά, ΠΩΣ και ΔΕΝ βρέθηκε ούτε ντοκουμέντο, ούτε σημείωση στο (ΙΔΙΩΤΙΚΟ) ημερολόγιό του, ούτε ίχνος, ότι έγινε τέτοια κατασκευή?

  Οσον αφορά τις ερωτήσεις σου προς εμένα τώρα…

  1. ΚΑΝΕΝΑ «ψέμα των Τροτσκιστών» δεν ανηπαρήγαγε ποτέ ο Γιώργος Ρούσης. Αλλωστε, ΑΝ το είχε κάνει, θα είχε τεθεί εκτός κόμματος και στο παρελθόν, ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΛΤΑΡΑΤΕ όλοι να αναστήσετε το θείο Στάλιν… ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ. Αποτελεί ΠΑΛΙΑ «μέθοδο συκοφαντίας» να τον λέτε ΤΩΡΑ «Τροτσκιστή».

  2. Οι «αφελείς ερωτήσεις» ήταν… για τα μπάζα.
  α) ΕΣΥ να προσκομίσεις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι τα έγγραφα ήταν «πλαστά». Αν το πάμε έτσι, οτιδήποτε δεν συμφέρει θα το βγάζουμε πλαστό.
  β) Καμμία μυστική υπηρεσία καμμίας χώρας δεν καταστρέφει μυστικά έγγραφα έτσι εύκολα, ιδίως όταν φυλάσσονται τόσο καλά και κάτω από καθεστώς απόλυτου ελέγχου καταστάσεων.
  γ) Αν ο Χρούστσοφ μιλούσε για το Κατύν εκείνη την εποχή θα διακινδύνευε να ανοίξει ασκούς του Αιόλου (όπως και έγινε, τελικά, πολύ αργότερα).

  Το ΚΚΕ ήταν και είναι το κόμμα της εργατικής τάξης έχει εσύ υπόψη κάποιο άλλο κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα ?

  Ω, ΒΕΒΑΙΩΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ, πως δεν υπάρχει…
  Ο Συνεταιρισμός Γιαουρτοποιών Ελλάδος (που δεν ιδρύθηκε ακόμη)… (ετοιμάζει τα γιαούρτια ΤΩΡΑ, δεν θα αργήσουν)!
  🙂 (σοβαρή απάντηση ΑΛΛΗ φορά)

  Σχόλιο από omadeon | 05/04/2009

 135. Βρέ άναυδε, γιά ξανασκέψου τί λές:
  «Μη προσπαθείς να ξεχωρίσεις τον ΕΛΑΣ το ΚΚΕ από τη Σοβιετική Ενωση ήταν ένα.»

  Θέλεις να πεις ότι όλος αυτός ο κόσμος πού έκφρασε τόν πατριωτισμό του μέσα από τό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ενστερνίζονταν τούς κοινωνικούς στόχους τού ΚΚΕ καί την στρατηγική της Σοβιετικής Ενωσης;

  Αυτό αν μη τί άλλο, είναι ιστορική λαθροχειρία, γιά χιλιάδες κόσμο πού πολέμησε μέ το ΕΑΜ_ΕΛΑΣ καί ηταν δημοκράτες-Βενιζελικοί, ακόμα και Βασιλικοί μόνιμοι στρατιωτικοί, φιλελεύθεροι, παπάδες, κλπ.
  Οι Σβώλος, Αγγελόπουλος, Σαράφης, Κοζάνης Ιωακείμ, Τσιριμώκος, ήταν ΚΚΕ;

  Φυσικά, τό ΚΚΕ (στην πραγματικότητα τμήμα του) είχε την πρωτοβουλία της Εθνικής Αντίστασης.

  Φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι τού λαού πού αντιστάθηκε, ριζοσπαστικοποιήθηκε, παράτησε τά φθαρμένα αστικά κόμματα πού στάθηκαν ανίκανα να εκφράσουν τό αίτημα γιά αντίσταση καί συνεργάστηκαν μέ τόν κατακτητή ή λούφαξαν.

  Αλλά, από αυτό τό σημείο μέχρι τού να θεωρείς ότι η αντίσταση ταυτίζονταν μέ τό ΚΚΕ καί την ΕΣΣΔ, αυτό αποτελεί ευσεβή πόθο καί εξιδανίκευση.

  Αλλά περί αυτών αρμόδιος είναι ο αγαπητός μας Νοσφεράτος πού έχει μελετήσει ενδελεχώς τόν Λακάν…

  Σχόλιο από vripol | 05/04/2009

 136. Άναυδε,

  Αν η ΚΕ βγεί και σας πει να λατρέψετε το Στάλιν θα το κάνετε και θα πείτε το Ρούση τροτσκιστή. Αν βγει και σας πει να λατρέψετε το Μάο, θα αρχίσετε να μιλάτε για τα κακώς κείμενα της σταλινικής περιόδου. Αν βγει και σας πει να λατρέψετε τον ΠΑΟΚ θα γίνετε όλοι αντι-ολυμπιακοί σε μια μέρα (και θα πείτε ότι ο πατέρας του Σωκράτη Κόκκαλη δεν ήταν γιατρός στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, καθότι τα αρχεία θα είναι πλαστά).

  Μην γίνεστε ακόμη πιο αντιπαθητικοί απ’ότι έχετε καταφέρει να είστε (όχι όλοι, να εξηγούμαστε).

  Και το κυριότερο: Σταματήστε να είστε φονιάδες της ιστορίας.

  Φιλικά,
  Δημήτρης
  (ρεβιζιονιστής, αναθεωρητής, τροτσκιστής, μαοϊκός, κουκουλοφόρος, Ρουσόφιλος)

  Σχόλιο από Δημήτρης | 05/04/2009

 137. Απαντήσεις στον «άναυδο» (κόπια απωλεσθέντος σχολίου).

  A) Για τις ηλιθιότητες που ρωτάς τον Σαραντάμηλο. Είπες
  Ο Γκίκας χρησιμοποιεί το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γκαίμπελς όχι για να αποδείξει την ενοχή των ναζί αλλά για να αποδείξει τη χρήση του Κατύν για αντι-σοβιετική προπαγάνδα.

  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Ντάξει, το εμπεδώσαμε, το ΞΕΡΟΥΜΕ. Και οι… κότες το ξέρουν, το ότι ο Γκέμπελς «χρησιμοποίησε για προπαγάνδα» την ανακάλυψη της σφαγής. ΔΕΝ χρειάζονται «αποδείξεις». ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

  Η χρήση του ημερολογίου του Γκέμπελς, ΓΙΑ ΠΟΙΟ λόγο έγινε όμως από τον Γκίκα? Για να αποδείξει το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ? Π.χ. τη φράση του Γκέμπελες για «υλικό προπαγάνδας δύο εβδομάδων»?

  Ε, σιγά τα αυγά… (κρατάνε πιο πολύ, στο ψυγείο -χεχε!) 🙂

  Η μήπως…. για στάχτη στα μάτια (αφού η πιο σημαντική παράγραφος είχε _εμφανέστατα πετσοκοφτεί_)? Ο Γκίκας (Ηρόδοτος) ΠΕΤΣΟΚΟΨΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ σημειώσεις που αναφέρουν ΠΟΙΟΣ έκανε τη σφαγή.

  Εξάλλου, TΙ έπρεπε να κάνει ο Γκέμπελς? Το ότι ΕΚΑΝΕ χρήση της σφαγής για προπαγάνδα, ΔΕΝ σημαίνει ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. _ΕΜΠΕΔΩΣΤΕ το_.

  Εφόσον το ημερολόγιο ήταν ΙΔΙΩΤΙΚΟ, ο Γκέμπελς ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΛΟΓΟ να πει ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ! Μήπως νομίζετε ότι ήταν… σχιζοφρενής? (εντάξει, κάθαρμα ήτανε – σίγουρα -χεχε)… αλλά όταν πήγαινε σπίτι του για να γράψει κάτι στο ημερολόγιό του ΓΙΑΤΙ να γράψει για τους «τάφους εκείνων που σκότωσε η GPU»? Θα μπορούσε κάλλιστα να γράψει το «θέμα των τάφων» ή κάτι άλλο. ΠΟΙΟΝ φοβόταν και χρειάστηκε να… πει ψέματα στον ίδιο τον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ ημερολόγιο?

  Επαναλαμβάνω ότι το ημερολόγιο του Γκαίμπελς έχει αξία μόνο αν μιλά για την ενοχή των ναζί.

  ΟΧΙ, αυτό το θέμα είναι το ΜΟΝΟ για το οποίο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ το ημερολόγιο. Δεν χρειάζεται αποδείξεις το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ.

  ΠΟΙΑ «ενοχή των ναζί»? Το ότι έκαναν χρήση του θέματος για προπαγάνδα ήταν εντελώς φυσικό και ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ – το ΜΟΝΟ για το οποίο δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει! Αυτοί σίγουρα εξόντωναν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, την ίδια εποχή. Αλλά αν είχαν σκοτώσει ΚΑΙ τους Πολωνούς του Κατύν, τότε ΠΩΣ δεν βρέθηκε γι’ αυτό ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ?

  Αποσιωπείτε το γεγονός ότι αν τη σφαγή του Κατύν την είχαν κάνει οι Ναζί, τότε ΚΑΠΟΙΟ στοιχείο γι’ τη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ενοχή θα είχε βρεθεί τόσα χρόνια, με (όχι μόνο) την Πολωνία αλλά ΚΑΙ την Ανατολική Γερμανία σε σοβιετική κυριαρχία. Σχεδόν όλοι οι Πολωνοί ήταν «κουμπωμένοι» (απέναντι στην ΕΣΣΔ) λόγω του Κατύν, επομένως θα ήταν συμφέρον για την ΕΣΣΔ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να βρεθούν (ή ακόμη και να κατασκευαστούν) στοιχεία για τη σφαγή ρίχνοντας το φταίξιμο στους Ναζί. Κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ όμως. ΓΙΑΤΙ?

  Επικαλείσαι ΠΑΛΙ τον Γκέμπελς ρωτώντας τον Σαραντάμηλο την εξής… πονηρή ανοησία:
  Επίσης ο Γκαίμπελς μιλά για GPU όταν το έγκλημα αποδίδεται στην NKVD. Λεέι τίποτα αυτό, όχι.

  Ε ΟΧΙ, δεν λέει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΥΤΟ, παρά μόνο ΕΝΑ πράμα. Το ότι το θεώρησε ενόχους τους Σοβιετικούς, Το ότι έγραψε για GPU και όχι για NKVD δεν σημαίνει ΤΙΠΟΤΕ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ δικό του θέμα αυτό, ΔΕΝ ήταν ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ υπηρεσίες, ούτε είναι απαραίτητο να ΗΞΕΡΕ ποια υπηρεσία του Στάλιν ήταν παίτια, κείνες τις μέρες που βρέθηκαν τα πτώματα.

  ΑΝΤΕΡΩΤΗΣΗ:
  -Αν ο Γκέμπελς είχε ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ τα στοιχεία αυτά, ΠΩΣ και ΔΕΝ βρέθηκε ούτε ντοκουμέντο, ούτε σημείωση στο (ΙΔΙΩΤΙΚΟ) ημερολόγιό του, ούτε ίχνος, ότι έγινε τέτοια κατασκευή?

  Οσον αφορά τις ερωτήσεις σου προς εμένα τώρα…

  1. ΚΑΝΕΝΑ «ψέμα των Τροτσκιστών» δεν ανηπαρήγαγε ποτέ ο Γιώργος Ρούσης. Αλλωστε, ΑΝ το είχε κάνει, θα είχε τεθεί εκτός κόμματος και στο παρελθόν, ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΛΤΑΡΑΤΕ όλοι να αναστήσετε το θείο Στάλιν… ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ. Αποτελεί ΠΑΛΙΑ «μέθοδο συκοφαντίας» να τον λέτε ΤΩΡΑ «Τροτσκιστή».

  2. Οι «αφελείς ερωτήσεις» ήταν… για τα μπάζα.
  α) ΕΣΥ να προσκομίσεις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι τα έγγραφα ήταν «πλαστά». Αν το πάμε έτσι, οτιδήποτε δεν συμφέρει θα το βγάζουμε πλαστό.
  β) Καμμία μυστική υπηρεσία καμμίας χώρας δεν καταστρέφει μυστικά έγγραφα έτσι εύκολα, ιδίως όταν φυλάσσονται τόσο καλά και σε καθεστώς απόλυτου κρατικού ελέγχου (της ΕΣΣΔ).
  γ) Αν ο Χρούστσοφ μιλούσε για το Κατύν εκείνη την εποχή θα διακινδύνευε να ανοίξει ασκούς του Αιόλου (όπως και έγινε, τελικά, πολύ αργότερα).

  Το ΚΚΕ ήταν και είναι το κόμμα της εργατικής τάξης έχει εσύ υπόψη κάποιο άλλο κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα ?

  Ω, ΒΕΒΑΙΩΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ, πως δεν υπάρχει…
  Ο Συνεταιρισμός Γιαουρτοποιών Ελλάδος! (που δεν ιδρύθηκε ακόμη)… (ετοιμάζει τα γιαούρτια ΤΩΡΑ, δεν θα αργήσουν)!
  🙂 (σοβαρή απάντηση ΑΛΛΗ φορά)

  Σχόλιο από omadeon | 05/04/2009

 138. Εντάξει, τελικά το βρήκα και το «φανέρωσα». Αλλά αφήνω και αυτό μιας και η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως. Βέβαια θα μου πεις ότι ο «Άναυδος» ή ο «Ερόντοτος» ή ο Γκίκας δεν έχουν ανάγκη καμιάς μαθήσεως, αφού είναι η ίδια η ενσάρκωση της γνώσης.

  Άναυδε

  Κάτω τα χέρια από το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΙΝΗΜΑ
  Κάτω τα χέρια απ’ τους νεκρούς μας.
  Μη φτύνεις στους τάφους τους συνδέοντάς τους με τον Μπέρια

  Ομέρ αγανακτισμένος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/04/2009

 139. Υ.Γ.
  Λέτε και οι δύο (Ηρόδοτος/Γκίκας και άναυδος) ξανά και ξανά ότι το ημερολόγιο του Γκαίμπελς ήταν χρήσιμο σαν «στοιχείο για την ενοχή των Ναζί». ΠΟΙΑ ΕΝΟΧΗ?
  Ανακεφαλαιώνω (γιατί έχετε τέτοιες παρωπίδες που ΟΥΤΕ καν προσέχετε ΤΙ λέει ο άλλος)
  ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ από το ημερολόγιο που να ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ότι οι Ναζί κάνανε τη σφαγή του Κατύν, ΦΕΡΤΕ ΤΗΝ.

  Αλλιώς, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ. ΕΝοχή ΔΕΝ ΗΤΑΝ η προπαγάνδα. ΜΗ μπερδεύουμε την προπαγάνδα με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ενοχή…λ

  Σχόλιο από omadeon | 05/04/2009

 140. Ομέρ θα μας τρελλάνουν αυτοί εδώ…

  Εδώ η ενοχή, εκεί η ενοχή, ΠΟΥ είναι η ενοχή…

  ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ την ενοχή «Για ητν προπαγάνδα» (την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ αλλά και ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ) με την ενοχή για το ίδιο το έγκλημα.

  ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ αν οι Ναζί εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. ΠΟΛΥ ΦΥΣΙΚΟ ήταν να το κάνουν, και ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

  Τέλος, η συκοφαντία κατά ΟΛΗΣ της μετέπειτα ηγεσίας της ΕΣΣΔ ότι… πλαστογράφησε έγγραφα ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ γιατί τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (η συνένεια στο επόμενο – αφορά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Στάλιν, τους ΕΠΟΙΖΩΝΤΕΣ από αυτά, τα αρχεία για εκτελέσεις Πολωνών, κ.ο.κ. – που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΑ να ήταν πλαστογραφημένα)… ουφφφφ….

  Σχόλιο από omadeon | 05/04/2009

 141. «..Ο Γκίκας χρησιμοποιεί το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γκαίμπελς όχι για να αποδείξει την ενοχή των ναζί αλλά για να αποδείξει τη χρήση του Κατύν για αντι-σοβιετική προπαγάνδα..»

  Ε και, Τι σημαίνει αυτό ?
  Ότι έπρεπε να βάλει το απόσπασμα μισό ? Για ποιό λόγο?

  «..Καλό θα είναι να διαβάζεις χωρίς προκατάληψη..»

  Το παλεύω Άναυδε, το παλεύω
  Τελευταία διαβάζω γραπτά αποπλανημένων κορασίδων που «..πριν, εξέφραζαν τις δικές τις απόψεις, απόψεις που .. διαμορφώθηκαν ως επί τω πλείστον, μέσα από την κυρίαρχη ιδεολογία..» και τώρα που έχουν βρει το δρόμο της Αρετής, ειδικά μετά τον Δεκέμβρη, το έχουν ρίξει στα αστυνομικά μυΘιστορήματα…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 06/04/2009

 142. Φίλοι, καλοί μου σύντροφοι σταλινικοί του ΚΚΕ, Άναυδε, Σταλινόδοτε και λοιποί…

  …. δεν χρειάζετε να ψάχνετε άλλο για απαντήσεις.

  Αυτές υπάρχουν στην Μπροσούρα με τίτλο «Οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές νομιμοποιούν της μορφές μετάβασης στον κλασικό καπιταλισμό» από τις εκδόσεις «Επανάστασης», Αθήνα 1987 με άρθρα της «Ζέρι ι Πόπουλιτ»

  Μπορείτε να διαβάσετε απ’ [ΕΔΩ]

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/04/2009

 143. οι ποντιοι ειναι κατα φαντασια ελληνες και δεν εοχυν καμια σχεση με τους γηγενεις.Στη πραγματικοτητα ειναι λαζοι που λογω χριστιανικου θρησκευματος ηρθαν στην ελλαδα με τις ανταλλαγες πλυθησμων.Οσο για τους ρωσοποντιους ειναι αμπχαζιοι και γεωργιανοι που τους ανακαλυψαν οι ελληνικες αρχες και τους εφεραν εδω δινοντας τους προνομια για αποκομιση ψηφων.Βαφτιστηκαν και αυτοι ελληνες

  Σχόλιο από x | 14/04/2009

 144. πέστα «χ» ελληναρά!

  Για να σου πώ την αλήθεια, γουστάρουμε πολύ και σένα και τους ομοίους σου, γιατί μας θυμίζουν ότι ο νεοναζί, ο μαλάκας και ο ρατσιστής δεν είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά παρών μέσα στην κοινωνία που ζούμε.

  Ελπίζω μόνο να μην είσαι ο γνωστός αντιεβραίος προβοκάτορας, γιατί μαύρο φίδι που σ’ έφαγε. Και το εννοώ!

  Ομέρ λαζοαμπχαζογεωριανορωσοπόντιος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/04/2009

 145. […] ιστορικά στοιχεία για τους Έλληνες του Πόντου εδώΤα γεγονότα όπως έγιναν και τα αφηγούνται οι απόγονοι […]

  Πίνγκμπακ από Ο ΚΑΚΟΣ «ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ | Search Top Greek Blog | 21/05/2009

 146. […] -Λιάνα Κανέλλη: για τις γενοκτονίες του […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 147. Γεια σας,

  Καθώς έψαχνα τα χαρτιά των προγόνων μου βρήκα έγγραφο αποφυλάκισης του προ-πάππου μου από το Σταλινικό καθεστώς. Έμαθα όλη την πικρή ιστορία, τις αδικίες και τις κακουχίες που πέρασε ο ελληνισμός και οι πρόγονοι μου. Αναρωτήθηκα τι έκανε η πατρίδα μας για τα παιδιά της που χάθηκαν ή αδικήθηκαν από το σταλινικό καθεστώς. Θα πω την ιστορία του προ παππού μου, το 1937 φυλακίστηκε χωρίς να γνωρίζει το λόγο. Τον έστειλαν στις φυλακές της Σιβηρίας, αφήνοντας πίσω του την γυναίκα και τα δύο μικρά παιδιά του στην μοίρα τους΄ εξορισμένοι στην χώρα του Κιργιστάν. Το 1946 τον απελευθέρωσαν , βρήκε μέσο ελληνικού προξενιού την οικογένεια του, αλλά δεν γύρισε έτσι όπως τον πήραν. Από τα βασανιστήρια και τις κακουχίες που έζησε έμεινε από την μέση και κάτω ανάπηρος, αλλά όλοι είπαν ήταν τυχερός!!!

  Υ.Γ :

  Αναρωτιέμαι τι έκανε η πατρίδα για αυτούς τους ανθρώπους.. . ούτε τους προστάτεψε, ούτε τους βοήθησε!!! Γιατί δεν απέτισαν ηθική και οικονομική αποζημίωση από το ρωσικό κράτος !!!

  Μάλλον έπρεπε να είμαστε Εβραίοι για να ενδιαφερθεί κάποιος για μας.

  Σχόλιο από Χάρης | 31/08/2011

 148. Χάρη, να σου προτείνω ένα καλό κείμενο για τις σταλινικές διώξεις.

  http://kars1918.wordpress.com/2009/02/10/10-2-2009/

  Εάν έχεις σκανάρει το έγγραφο αποφυλάκισης, στείλτο μας μαζί με ένα κείμενο δικό σου. Εμείς μπορούμε να το ανεβάσουμε γιατί πιστεύουμε ότι τέτοιες προσωπικές ιστορίες αποτελούν ιστορική πηγή.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/09/2011

 149. […] ηγεσίας του ΚΚΕ. Ακόμα και για την περίφημη έκφραση «Γενοκτονία των Ποντίων από τον Στάλιν», ο κάθε Πινέλης θα μπορούσε να βρει την απάντηση στην […]

  Πίνγκμπακ από Τι συμβαίνει με το ΚΚΕ; | Und ich dachte immer | 27/05/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: