-H εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973
Μια πολύ καλή ανάλυση για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου δημοσιεύτηκε στο μπλογκ anarchypress σε μέρη δύο. Αναδημοσιεύουμε το δεύτερο…
ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ή ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ «ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ» ΣΧΕΔΙΟ
Με τον ερχομό του φθινοπώρου η «στροφή» του καθεστώτος αντί να εκτονώσει τα πράγματα οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Οι εκλογές προετοιμάζονται για τις αρχές του 1974. Αλλά οι λογαριασμοί γίνονται χωρίς τον ξενοδόχο που αυτή τη φορά γίνεται απειλητικότερος για το σύστημα.
Ήδη από τις 19 Σεπτέμβρη γίνεται μια τεράστια σε όγκο συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων που ζητούν την καθιέρωση της αργίας της Τετάρτης. Γίνονται επεισόδια με μπάτσους και συλλαμβάνονται αρκετά άτομα.
Όμως η αφορμή για να εκδηλωθεί έμπρακτα η μέχρι τότε καταπιεσμένη αντίθεση του κόσμου δίνεται στο μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου στις 4 Νοέμβρη. Όταν 5.000 διαδηλωτές επιχειρούν να καταθέσουν στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις με τους μπάτσους που βρίσκονται έκπληκτοι μπροστά στο ξέσπασμα τέτοιας οργής. Μέσα από τα χέρια αστυνομικών ελευθερώνονται διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί. Ακολουθεί άγριος λιθοβολισμός των μπάτσων που υποχωρούν και αναγκάζονται να πυροβολήσουν στον αέρα. Διαδηλωτές οπλισμένοι με ξύλα κυνηγούν αστυνομικούς και στις αντεπιθέσεις τους στήνουν οδοφράγματα. Οι συγκρούσεις εξαπλώνονται και σ’ άλλα σημεία της Αθήνας. Δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ ανακοινώνονται 37 συλλήψεις. Μια ομάδα διαδηλωτών κοντά στο Πολυτεχνείο είναι από τις τελευταίες που διαλύονται.
Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως κατά την πορεία που έγινε στις 8 Νοέμβρη, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους 17 που δικάζονταν για τις συγκρούσεις της 4 Νοέμβρη και κατέληξε σε συμπλοκές με τους μπάτσους, ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών βρέθηκε στο Πολυτεχνείο και παρέμεινε μέχρι τις 3 το απόγευμα φωνάζοντας συνθήματα και έχοντας κρεμάσει πανό που έγραφαν: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 17, ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Είναι φανερό πως αυτή η συνεχής επαφή με το χώρο του Πολυτεχνείου δεν ήταν εντελώς τυχαία. Μέσα σ’ αυτό το «αυθόρμητο» χαρακτηριστικό υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Οι καταλήψεις της Νομικής είχαν γίνει αντικείμενο εκτίμησης και ανάλυσης από αρκετούς αριστεριστές. Στη Νομική υπήρχε το μειονέκτημα μιας απόστασης από τον κόσμο. Η Σόλωνος μπορούσε εύκολα να αποκλειστεί και οι καταληψίες να απομονωθούν σχετικά εύκολα από τις δυνάμεις καταστολής. Οι εμπειρίες των δυο προηγούμενων καταλήψεων έδειξαν πως δεν αρκούσε να μαζευτεί κόσμος, αλλά να μπορεί να υπάρχει και η αναγκαία επικοινωνία ανάμεσα σ’ αυτόν και τους καταληψίες. Τα μειονεκτήματα αυτά της Νομικής τα ξεπερνούσε το Πολυτεχνείο που, εκτός των άλλων, διέθετε μεγαλύτερο χώρο και ταυτόχρονα όντας στην καρδιά της πόλης πρόσφερε ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα: ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, η οποία αποτελούσε την σύνδεση τριών μεγάλων αρτηριών κυκλοφορίας (Πανεπιστημίου – Ακαδημίας – Σταδίου). Το Πολυτεχνείο σαν επιλογή για κατάληψη ήταν η ιδανική περίπτωση.
Από τη στιγμή που η ένταση είχε κορυφωθεί, το ζήτημα για τους αριστεριστές ήταν πως να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα. Η στάση του κόσμου έδειχνε την σωστή κατεύθυνση. Όλες αυτές οι εκτιμήσεις είχαν συζητηθεί και μεταφερθεί σε επί μέρους ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Σιδέρης, φοιτητής και συνδικαλιστής στην Ιατρική σχολή, που εκλέχτηκε στην Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973, είχε συζητήσει το σχέδιο με συντρόφους στην ομάδα του. [Η πρωταρχική ονομασία της ομάδας ήταν «Λίγκα» (τροτσκιστικών τάσεων) και με τις μικρές της δυνάμεις είχε τοποθετηθεί ενάντια στο δημοψήφισμα της δικτατορίας καλώντας σε ΑΠΟΧΗ. Μετά την εξέγερση του Νοέμβρη μετονομάστηκε σε «Οργάνωση Μπολσεβίκων» εκδίδοντας το παράνομο έντυπο «Κόκκινη Σημαία». Από τα τέλη του 1974 η οργάνωση μετασχηματίστηκε σε Ε.Λ.Ε.Κ. (Ελληνικό Λενινιστικό Επαναστατικό Κίνημα), μαοϊκών κατευθύνσεων, που δραστηριοποιήθηκε μέχρι και τον Οκτώβρη του 1976 οπότε και διαλύθηκε].
Είναι προφανές πως οι ίδιες συζητήσεις είχαν γίνει και σε άλλες οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς. Η γενική ιδέα που είχε συζητηθεί ήταν εν όψει των γενικών συνελεύσεων των σχολών να μπορέσει με κάποιο τέχνασμα να τραβηχτεί ο κόσμος στο Πολυτεχνείο. Εκεί οι διάσπαρτες δυνάμεις των αριστεριστών θα ήταν ενοποιημένες και έτσι θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους συσχετισμούς δυνάμεων απέναντι στους ρεφορμιστές (ΚΚΕ-εξ και ΚΚΕ-εσ), να κερδηθούν μερικές συνελεύσεις σχολών και σε συνδυασμό με τον συγκεντρωμένο κόσμο που ήδη είχε δείξει πρωτοφανή μαχητικότητα να δημιουργηθεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς και κινητοποιήσεων του κόσμου.
Αυτό το σχέδιο που η κάθε οργάνωση το είχε εντάξει στη δική της προοπτική βρισκόταν σύμφωνο με το εξεγερτικό κλίμα που επικρατούσε στην κοινωνία. Τώρα, το αν οι επί μέρους εκτιμήσεις (π.χ. για διαρκείς γενικές συνελεύσεις, που θα αναδείκνυαν ένα σταθερό επαναστατικό πόλο ανάλογο με τα σοβιέτ οδηγώντας σε ένα δυϊσμό εξουσιών) δεν επαληθεύτηκαν, οφείλεται στον παράγοντα που λέγεται κοινωνικός αγώνας και εξέγερση, που λειτουργεί σαρωτικά στις οποιεσδήποτε γραμμικές κατευθύνσεις των ιδεολογιών.
Σημασία έχει πως οι εξεγερτικές διαθέσεις της κοινωνίας έγιναν αντιληπτές και ενισχύθηκαν ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη αυτή πρωτοβουλία των αριστεριστών. Οπότε, το τέχνασμα που εφαρμόστηκε με την ψεύτικη είδηση ότι δήθεν οι μπάτσοι χτυπούσαν τους φοιτητές στο Πολυτεχνείο δικαιολογείται από την οργανωτική αδυναμία των αριστεριστών και δικαιώνεται ολοκληρωτικά, δεδομένου ότι μπόρεσε να δώσει δυνατότητα να υλοποιηθούν οι εξεγερτικές διαθέσεις του κόσμου.
Για πολλά χρόνια το ΚΚΕ μοιρολογεί και κλαίει που δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να αποτρέψει την κατάληψη.
«Στις εκδηλώσεις αυτές (μεγάλες συγκεντρώσεις στις 8 Νοέμβρη) πέφτει και πάλι το σύνθημα της κατάληψης κτιρίων. Όμως ούτε τώρα η Α/Ε (Αντι(διχτατορική)-ΕΦΕΕ) και οι καθοδηγήσεις της ΚΝΕ (και φυσικά ούτε το Γραφείο Κλιμακίου της ΚΕ του Κόμματος) δίνουν μεγάλη προσοχή στο σύνθημα. Και δεν επεξεργάζονται τη συγκεκριμένη στάση τους μπροστά σε μια τέτοια προοπτική». (Έκθεση και συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973, που εγκρίθηκαν στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, Ιούλης 1976). Φυσικά αυτή η «επεξεργασία» όπως ομολογούν και με τα αποσπάσματα που παραθέτουμε πιο κάτω (από την ίδια έκθεση) δεν θα αποσκοπούσε στην ενίσχυση των εξεγερτικών διαθέσεων του κόσμου.
Η μανία με την οποία το ΚΚΕ επιτέθηκε στην εξέγερση χαρακτηρίζοντάς την προβοκατόρικο κατασκεύασμα των κρατικών μηχανισμών είναι εξηγήσιμη. Όλο το ρεφορμιστικό του σχέδιο καταβαραθρώθηκε. Πως λοιπόν να μην χαρακτήριζαν χαφιέ τον Διονύση Μαυρογένη αφού με την πρόταση του για κατέβασμα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο μετατράπηκε σε Νο 1 εχθρό του κόμματος και μαζί μ’ αυτόν και οι 350 που διέφυγαν των επιθέσεων των μπάτσων και μπήκαν στο Πολυτεχνείο;
Βέβαια, είναι χαρακτηριστικό πως στην έκθεση που αναφερόμαστε προσπαθούν να πάρουν πίσω ένα μέρος των αθλιοτήτων που εκτόξευσαν, αλλά συνεχίζοντας να επιμένουν πως στο Πολυτεχνείο έδρασαν προβοκάτορες. Αλλά κι αυτό έχει την εξήγηση του. Η έκθεση αυτή είναι γεμάτη από τα «κατορθώματα» του κόμματος που οδήγησαν στην παλλαϊκή εξέγερση. Οι παμπόνηροι αφού είχαν βάλει πλώρη να οικειοποιηθούν την εξέγερση ήταν επόμενο να της αφαιρέσουν τον προβοκατόρικο χαρακτήρα που της έδωσαν όσο βρίσκονταν στην παρανομία και δεν τους είχε δοθεί το Ο.Κ. από το κράτος να το παίζουν ρυθμιστές των επετειακών εκδηλώσεων.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια εξέλιξη θα υπήρχε αν τα πράγματα δεν έφταναν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Η μεθοδολογία των δύο ΚΚΕ οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε μια σειρά από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που θα εκτόνωναν και θα κούραζαν τον κόσμο (παλιά τους τέχνη κόσκινο). Έτσι είναι ενδεχόμενο να υπήρχε μια διαδικασία ανάλογη αυτής που ακολουθήθηκε στη Χιλή (όπου ακόμα ψάχνονται αν θα δικάσουν ή όχι τον Πινοσέτ) και η οποία έβγαλε ισχυρό το κράτος.
Η εξέγερση του Νοέμβρη 1973 έφερε σημαντικά τραντάγματα στο κράτος με επιπτώσεις που φάνηκαν όλα τα επόμενα χρόνια και που είναι ευδιάκριτες ακόμα και σήμερα. Το βέβαιο ήταν πως τα δύο ΚΚΕ (εσωτερικού και εξωτερικού) είχαν προσανατολιστεί σε οργανωτικές διαδικασίες και στην προσπάθεια να ελέγξουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον φοιτητικό χώρο, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις που θεωρητικά «εντάσσονταν» στην προοπτική της ανατροπής της δικτατορίας. Όμως αυτή η «ένταξη» αποτελεί το εφευρεμένο εκ των υστέρων άλλοθι γιατί σε καμιά περίπτωση δεν έδινε προοπτική ανατροπής, αλλά αποσκοπούσε στον μετασχηματισμό του καθεστώτος μέσα από συνεχείς κινητοποιήσεις και διαπραγματεύσεις που σκοπό θα είχαν να κουράσουν και να εκτονώσουν αφού η δικτατορία προετοίμαζε εκλογές για τις αρχές του 1974.
«Αντίθετα τονίζονταν, και μάλιστα έντονα (πράγμα που γενικά ήταν σωστό), ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις ξεκομμένων ενεργειών του Φοιτητικού Κινήματος, –και ειδικά με τη μορφή κατάληψης κτιρίων–, κάτω από την επίδραση των αυθόρμητων και αριστερίστικων στοιχείων».
(Έκθεση και συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973, που εγκρίθηκαν στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Ιούλης 1976).
«Σ’ αυτές τις συνθήκες η θέση του κόμματος, τονίζει, σωστά, τη σημασία της αποφασιστικής ανάπτυξης των διεκδικητικών αγώνων της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, της νεολαίας, των φοιτητών, μέσα στα γενικά πλαίσια της ανάπτυξης της αντιχουντικής πάλης, για την ανατροπή της δικτατορίας. Επισημαίνει την ανάγκη της αξιοποίησης προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε νόμιμης δυνατότητας. Την ανάγκη της οργάνωσης και κλιμάκωσης των λαϊκών κινητοποιήσεων» (στο ίδιο κείμενο).
Πουθενά όμως μέσα στην έκθεση δεν φαίνεται η επαγγελλόμενη ανατροπή της δικτατορίας.
Είναι βέβαιο πως η κοινωνική ένταση δεν μπορούσε να ακολουθήσει αυτές τις λογικές.
Τα ειρηνικά περάσματα στο σοσιαλισμό είχαν κουρελιαστεί μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή. Η σφαγή στην Ταϋλάνδη χιλιάδων φοιτητών αντί να αποθαρρύνει είχε εξοργίσει τον κόσμο.
Οι συγκρούσεις με αφορμή το μνημόσυνο του Παπανδρέου προανήγγειλαν την εξέγερση. Μια σπίθα χρειαζόταν για να ανάψει η φωτιά στον κάμπο.
Η ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το πρωί της Τετάρτης 14 Νοέμβρη γίνονται Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων των φοιτητών για να συζητήσουν το θέμα των φοιτητικών εκλογών, ύστερα από προηγούμενη δήλωση του υπουργού παιδείας Σιφναίου στη Σύγκλητο και τους Σπουδαστές ότι έχει στείλει για δημοσίευση το διάταγμα για τη διεξαγωγή των εκλογών μετά τις 15 Φλεβάρη από εφορευτικές επιτροπές αριστούχων σπουδαστών.
Στη Νομική πραγματοποιείται συγκέντρωση με πρωτοβουλία της Αντι-ΕΦΕΕ. Γύρω στις 1 το μεσημέρι και ενώ η συνέλευση συνεχίζεται με άνοστες προτάσεις των συνδικαλιστών της Αντι-ΕΦΕΕ έρχεται η πληροφορία ότι στο Πολυτεχνείο έχουν δημιουργηθεί προκλήσεις της αστυνομίας και οι σπουδαστές τους αποδοκιμάζουν. Στο μεταξύ έχουν έλθει σπουδαστές και από άλλες σχολές. Μετά από λίγο κάποιος φωνάζει ότι «στο Πολυτεχνείο οι αστυνομικοί χτυπούν συναδέλφους (φοιτητές)». Επικρατεί αναστάτωση ανησυχία και οργή. Γίνεται πρόταση του μέλους της Φυσικομαθηματικής Διονύση Μαυρογένη να γίνει διαδήλωση προς το Πολυτεχνείο. Τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ – ΚΝΕ αντιδρούν και δε συμμετέχουν. Περίπου 1500 φοιτητές ξεκινούν μέσω της Σόλωνος διαδήλωση που χτυπιέται από την αστυνομία κοντά στο Πολυτεχνείο. Οι μισοί περίπου από τους διαδηλωτές καταδιωκόμενοι από τους μπάτσους ενώνονται με τους φοιτητές που βρίσκονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Οι υπόλοιποι φεύγουν στους γύρω δρόμους. Αυτοί οι λιγοστοί που μπήκαν στο προαύλιο, είναι που αργότερα χαρακτηρίστηκαν από την ΚΝΕ – Αντι-ΕΦΕΕ σαν «οι πληρωμένοι πράχτορες των Ρουφογάλη – Καραγιαννόπουλου που μπήκαν στο Πολυτεχνείο» στο τεύχος της Πανσπουδαστικής Νo 8 από την ψεύτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου.
Η επίθεση της αστυνομίας δημιουργεί νέα ένταση. Όσοι είναι μέσα στο προαύλιο φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία του κράτους και καλούν τον κόσμο να πλησιάσει. Παράλληλα γιουχαΐζουν και βρίζουν αξιωματικούς του στρατού, της αστυνομίας και ευέλπιδες που περνούν από το πεζοδρόμιο. Οι αστυνομικοί επιδίδονται σε κυνηγητό των συγκεντρωμένων έξω από το Πολυτεχνείο, φοιτητών και πολιτών. Το μπλοκάρισμα του Πολυτεχνείου και οι επιθέσεις των μπάτσων εξαγριώνουν τους έγκλειστους που αρχίζουν να πετούν στους αστυνομικούς νεράντζια, ενώ γίνονται μικροσυμπλοκές αυτών που βρίσκονται έξω από το Πολυτεχνείο με τους μπάτσους.
Στο μεταξύ τα στελέχη της Αντι-ΕΦΕΕ – ΚΝΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους συγκεντρωμένους στο Προαύλιο του Πολυτεχνείου να εγκαταλείψουν το χώρο. Κύριο επιχείρημα των μελών των δύο ΚΚΕ είναι ότι οι συγκεντρωμένοι βάζουν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων. Όμως αποχώρηση εκείνη τη στιγμή, πέρα από πολλές άλλες συνέπειες, σήμαινε και άγριο ξυλοφόρτωμα των αποχωρούντων από τους μπάτσους. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου ολοκληρώνουν τις γενικές συνελεύσεις τους όπου αποφασίζουν απεργία και ενώνονται με τους υπόλοιπους. Οι Μηχανολόγοι συνεχίζουν τη συνέλευση τους μέχρι το απόγευμα οπότε και αποχωρούν από το Πολυτεχνείο ακολουθώντας την επιτροπή που αποτελείται από μέλη του Ρήγα Φεραίου.
Στις 5 περίπου, πλησιάζει τον χώρο της συγκέντρωσης ο εισαγγελέας υπηρεσίας Σανίτας. Δήλωσε στους συγκεντρωμένους ότι μπορούν να διαδηλώσουν και μετά να διαλυθούν ήσυχα.
Γύρω στις 5.30 οι μπάτσοι, που μέχρι εκείνη την ώρα έχουν κυκλώσει το κτίριο, αποχωρούν κάτω από τα έντονα γιουχαΐσματα των συγκεντρωμένων μέσα και έξω από το κτίριο.
Στις 6 θα γίνει η απόπειρα διάλυσης των συγκεντρωμένων από στελέχη της ΚΝΕ – Αντι-ΕΦΕΕ. Μέλη των επιτροπών του Πολυτεχνείου θα προσπαθήσουν να σπείρουν τον πανικό διαδίδοντας ότι επίκειται επίθεση της αστυνομίας, ότι η συγκέντρωση είναι ανεύθυνη και προκαλεί την αστυνομία και την κυβέρνηση. Αφού πείθουν τους Μηχανολόγους να αποχωρήσουν αρχίζουν ομαδική αποχώρηση με σκοπό να δημιουργήσουν ρεύμα και να τους ακολουθήσουν και άλλοι φοιτητές. Όμως, αριστεριστές με ομιλίες αλλά και οι ίδιοι οι συγκεντρωμένοι με το μαχητικό τους πνεύμα σταθεροποιούν τη συγκέντρωση.
Τα μέλη της ΚΝΕ – Αντι-ΕΦΕΕ και του Ρήγα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να φύγει φωνάζοντας με τηλεβόες από τη γωνία Πατησίων και Στουρνάρα ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπάρχουν προβοκάτορες. ‘Όμως αποτυγχάνουν.
Πραγματοποιείται μια σύσκεψη των αριστεριστών φοιτητών, συζητά την κατάσταση που διαμορφώθηκε και αποφασίζει να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την κατάληψη. Επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις στην πρόταση να εξαγγελθεί άμεσα η κατάληψη παίρνονται όλα τα οργανωτικά μέτρα γι’ αυτή την περίπτωση αφήνοντας για αργότερα την οριστικοποίηση της απόφασης. Ορίζεται μια εξαμελής επιτροπή με την ευθύνη της υλοποίησης των οργανωτικών μέτρων της κατάληψης, όπως συγκρότηση φρουρών των εισόδων, ομάδες επιτήρησης, ομάδες προπαγάνδισης και ζύμωσης συνθημάτων κ.ά. Τα μέλη της ΚΝΕ – Αντι-ΕΦΕΕ και Ρήγα αρνούνται να συμμετάσχουν στην επιτροπή και μετά από λίγο εγκαταλείπουν επιδεικτικά το Πολυτεχνείο, με το επιχείρημα ότι η πρωτοβουλία της κατάληψης είναι ανεύθυνη και τυχοδιωκτική και γι’ αυτό διαχωρίζουν τη θέση τους. Φεύγοντας από το Πολυτεχνείο συγκεντρώνονται στο Σύλλογο των Στερεοελλαδιτών, όπου συζητούν να καταγγείλουν τους αριστεριστές και την πρωτοβουλία της κατάληψης με ανακοίνωση στον τύπο.
Γύρω στις 9 γίνεται ολοκληρωτική κατάληψη του Πολυτεχνείου και του γύρω χώρου. Σταματά η κυκλοφορία. Οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούν τις 20.000.
Σε λίγο διάστημα οι διαδηλωτές φτάνουν τις 30.000. Ανεμίζονται σημαίες, καίγονται ομοιώματα του Παπαδόπουλου και σύμβολα της 21ης Απρίλη. Υψώνονται απειλητικές γροθιές. Κολλιούνται πλακάτ και πανό στα κάγκελα. Ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών και θωρακισμένα του μηχανοκίνητου τμήματος βρίσκονται σ’ επιφυλακή στις πλατείες Κάνιγγος και Κοτζιά. Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα κλείνουν οι πόρτες του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος αποχωρεί σιγά-σιγά. Αρχίζει η εσωτερική οργάνωση για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κατάληψης. Έξω από το Πολυτεχνείο τραμπούκοι και ασφαλίτες με πολιτικά χτυπούν και καταδιώκουν λίγους συμπαραστάτες πού ‘χουν μείνει ακόμα στην Πατησίων.
Μέσα στο Πολυτεχνείο δημιουργούνται επιτροπές περιφρούρησης, για τις επισιτιστικές και υγειονομικές ανάγκες. Σχηματίζεται η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών από φοιτητές διάφορων σχολών που είχαν εκλεγεί από παλιότερες φοιτητικές συνελεύσεις.
Το σύνολο των αντιπροσώπων είναι 28. Απ’ αυτούς 14 έχουν αποφασιστική ψήφο και 14 συμβουλευτική, ενώ αργότερα συμμετέχουν και 2 ανεξάρτητοι εργάτες, που εκπροσωπούν την 5μελη Εργατική Επιτροπή. Η συγκρότηση αυτής της επιτροπής προέκυψε από τους εργάτες που βρίσκονταν ανάμεσα στις 3500 καταληψίες.
Γύρω στις 11 το βράδυ από άτομα που δεν ήταν φοιτητές παίρνεται η πρωτοβουλία της ξεχωριστής συνέλευσης. Συμμετέχουν αναρχικοί (που παρά το ότι είναι λιγοστοί δεν έχουν λείψει από κανένα γεγονός από την αρχή των κινητοποιήσεων και έχουν συμβάλει με δυναμικό τρόπο σ’ αυτές), τροτσκιστές, μαρξιστές-λενινιστές και ανεξάρτητοι εργάτες. Αυτή η ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλειοψηφία της περιλαμβάνει εργάτες και είναι η βάση των εργατικών συνελεύσεων της κατάληψης. Βρίσκεται κάποια αίθουσα στο κτίριο Γκίνη και από εκεί ξεκινά το κάλεσμα για μια εργατική συνέλευση. Παράλληλα ορισμένα άτομα από αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία για την εργατική συνέλευση πηγαίνουν στο κτίριο της αρχιτεκτονικής και παίρνουν από τους φοιτητές έναν από τους τρεις πολυγράφους για να χρησιμοποιηθεί από την εργατική συνέλευση. Γίνονται προστριβές με ορισμένους φοιτητές μέλη του ΚΚΕ και ΚΚΕεσ.
Η 30μελής Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από 5 μέλη του ΚΚΕ, 7 του ΚΚΕεσ., 11 ανεξάρτητους, 2 της ΟΣΕ, 1 της οργάνωσης «Μπολσεβίκων», 1 της ΠΠΣΠ, 1 Τροτσκιστή και 2 ανεξάρτητους εργάτες εκπροσώπους της 5μελούς Εργατικής Επιτροπής.
Στο διάστημα αυτό γίνεται μυστική σύσκεψη στελεχών του ΠΑΚ και του ΚΚΕ με σκοπό να κινηθεί η διαδικασία εγκατάλειψης του Πολυτεχνείου, πραξικοπηματικά. Η ομολογία αυτής της επίμονης προσπάθειας γίνεται τρία χρόνια αργότερα στην ΚΟΜΕΠ (Κομμουνιστική Επιθεώρηση) 11/76.
Όμως πριν την έγγραφη ομολογία υπάρχει η προφορική.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνέλευση της Νομικής (απολογισμού του 1975) και επιβεβαιώθηκε από το ηγετικό στέλεχος της ΚΝΕ Αλαβάνο (νυν του ΣΥΝασπισμού), την Πέμπτη 15 Νοέμβρη, το βράδυ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών με πρωτοβουλία των Αλαβάνου – Παριανού, που δήλωσαν ότι εκπροσωπούν επίσημα το ΚΚΕ -ΚΝΕ, και συζητήθηκε το θέμα της διάλυσης της κατάληψης. Στη σύσκεψη αυτή πήραν επίσης μέρος οι Γιάννης Μαντζουράνης, Τσαφαράκης, Λαλιώτης (νυν ΠΑΣΟΚ), Διονύσης Μαυρογένης, Μιχαλόπουλος και Θανάσης Τσούρας (νυν ΠΑΣΟΚ). Βέβαια όπως είδαμε προηγουμένως τόσο ο Μαντζουράνης όσο και ο Τζουμάκας, που δεν συμμετείχε επίσημα στην πυροσβεστική προσπάθεια του Πολυτεχνείου, είχαν επιτύχει το διώξιμο των έγκλειστων στη Νομική. Το ίδιο θέλαν να πραγματοποιήσουν και πάλι.
Η σύσκεψη αυτή, που έγινε γνωστή και στο ΕΑΤ/ΕΣΑ από ομολογίες ορισμένων από τους παραπάνω (ήταν κρατούμενοι), συμφώνησε στην ανάγκη της αποχώρηοης. (Διαφώνησε μόνο ο Μαυρογένης που στην Πανσπουδαστική No 8 δέχτηκε την συκοφαντική επίθεση ότι ήταν πράκτορας της ΚΥΠ) και προχώρησε στη διαδικασία πραγμάτωσης της. Συγκεκριμένα από τα στελέχη της ΚΝΕ προτάθηκε να ακολουθηθεί η μέθοδος που οδήγησε στην εκκένωση της Νομικής τον Φλεβάρη του 1973. Δηλαδή, με πραξικοπηματικό τρόπο να ανοίξουν οι πόρτες και αφού θα έχει προηγηθεί μια ζύμωση περί επέμβασης του στρατού στους φοβισμένους και με το πρόσχημα της συγκρότησης διαδήλωσης προς τη Βουλή στους αποφασισμένους, θα άρχιζαν να αποχωρούν ορισμένες ομάδες, δημιουργώντας ρεύμα και τετελεσμένο γεγονός.
Την Πέμπτη τη νύχτα, ο Διονύσης Μαυρογένης μέλος της εκλεγμένης 5μελούς συντονιστικής επιτροπής της Φυσικομαθηματικής ενημέρωσε τον Σταύρο Λυγερό, αντιπρόσωπο της Φυσικομαθηματικής στη Συντονιστική Επιτροπή, για τη σύσκεψη και τα σχέδια εκκένωσης, με αποτέλεσμα να μπει ανοιχτά στη Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής το ζήτημα, και να υποχωρήσουν τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, ΚΝΕ και οι λοιποί.
Αλλά ξέχωρα απʼ αυτά υπάρχει και η έγγραφη ομολογία στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση 11/76, όπου δημοσιεύεται η έκθεση της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο. Εκεί διαβάζουμε:
«Η σκέψη τους (εννοεί των καθοδηγήσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ) ήταν κυρίως να πάρουν μέτρα για την άμεση απαγκίστρωση των φοιτητών από το Πολυτεχνείο και για εξέλιξη της εκδήλωσης σε αντιδιχτατορικές διαδηλώσεις προς μια ή περισσότερες κατευθύνσεις», (σελ. 98).
«Το μεσημέρι της Παρασκευής λίγα λεπτά πριν από τη Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, ο τότε γραμματέας της ΚΝΕ του Πολυτεχνείου συναντά μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και του ανακοινώνει ότι λίγο πριν η καθοδήγηση του έβαλε ζήτημα για το πως θα κατορθώσουν να φύγουν από το Πολυτεχνείο. Ωστόσο η γραμμή αυτή για απαγκίστρωση από το Πολυτεχνείο, χάθηκε μέσα στις ανάλογες θέσεις που άρχισαν να διαμορφώνονται κείνες τις ώρες. Δεν έφτασε στα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής». (σελ. 101)
«Αν παίρνονταν –παρʼ όλες τις οργανωτικές μας αδυναμίες– ορισμένα βασικά οργανωτικά μέτρα και αξιοποιούνταν από τη Συντονιστική Επιτροπή τα μέσα που διέθετε, τότε μπορούσε να δοθεί πιο σωστός προσανατολισμός στην κατάληψη και θάταν και δυνατή μια πετυχημένη συνταγμένη υποχώρηση» (σελ. 103).
«Δύο μέλη του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, την Πέμπτη το πρωί, εξέτασαν τα γεγονότα επί τόπου, έκαναν τις πρώτες εχτιμήσεις και κατάληξαν σε μερικά μέτρα που έπρεπε να παρθούν. Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση της οργάνωσης οι δύο καθοδηγητές της ΚΝΕ περιορίστηκαν κυρίως στο πως θα ελεγχθεί η κατάσταση με σκοπό την απαγκίστρωση» (σελ. 105).
«Υπήρξε η σκέψη μιας μαζικής εξόδου για διαδήλωση αλλά δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί. Και όπως λέχτηκε προηγούμενα στα ίδια τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής υπήρξε δισταγμός να προτείνουν την αποχώρηση, αν και είχαν αρχίσει να κατανοούν την αναγκαιότητα της» (σελ. 107).
«…είναι μάλλον βέβαιο ότι αν η ΚΝΕ ήταν σωστά προετοιμασμένη και τα στελέχη της δούλευαν έγκαιρα, σωστά και επιτόπου μέσα στο φοιτητικό κίνημα μ’ αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν δυνατό ή να μην επιλεγεί καθόλου η μορφή της κατάληψης, ή και αν προσωρινά πραγματοποιούνταν, να στραφούν γρήγορα προς άλλες εξελίξεις. Πρόκειται για συμπέρασμα που έχει πάντοτε, και σήμερα αξία» (!!!) (σελ. 112).
«Περισσότερο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είναι αναγκαίο σε τέτοιας έκτασης αγώνες να έχει η καθοδήγηση προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο της υποχώρησης, πριν να πετύχει την πραγματοποίηση των στόχων του αγώνα. Υποχώρηση που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένη, ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη προφύλαξη των στελεχών τη συνέχιση από άλλες θέσεις και σ’ άλλες μορφές αγώνα. Αυτό είναι πολύ περισσότερο αναγκαίο με περιπτώσεις που τέτοιοι αγώνες δεν ελέγχονται και δεν καθοδηγούνται από τις συνεπείς επαναστατικές δυνάμεις, από το ΚΚΕ» (σελ. 119).
Η επιμονή στην αποχώρηση είναι κάτι περισσότερο από εξοργιστική. Όσο για την προφύλαξη των στελεχών του ΚΚΕ, έτσι κι αλλιώς αυτή έγινε το βράδυ της Παρασκευής όπου αρκετοί την «κοπάνισαν» για να «συνεχίσουν» καλύτερα τον αγώνα από τις κρυψώνες.
Να τώρα και το συμπέρασμα της έκθεσης της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην ίδια ΚΟΜΕΠ:
«Να ρίξουμε όσες περισσότερες δυνάμεις μπορούμε μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο με σκοπό την Παρασκευή προς το απόγευμα όταν θα έχει μαζευτεί και κόσμος να μπορέσουμε να σπρώξουμε τα πράγματα σε διαδηλώσεις».
Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως οι γνωστές παρατάξεις Αντι-ΕΦΕΕ και Ρήγας Φεραίος αντιτάχθηκαν από την αρχή στην κατάληψη. Όμως δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την ορμή του κόσμου. Στη συνέχεια βέβαια η διαδικασία υπονόμευσης της κατάληψης δεν έπαψε. Προτάσεις στις συνελεύσεις για αποχώρηση και επίδοση ψηφισμάτων, για συνεργασία με την «Επιτροπή για την αποκατάσταση της Δημοκρατικής Νομιμότητος», για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, για περιορισμό σε καθαρά φοιτητικά αιτήματα. Κι ακόμα, λογοκρισία και έλεγχος στα συνθήματα που δεν εξέφραζαν τις παρατάξεις. Σβήσιμο των συνθημάτων που δεν ήταν σύμφωνα με τη γραμμή τους, ερμηνεύοντας όπως τους άρεσε την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής.
Εγκάθετοι των παρατάξεων που έρχονταν ακόμα και από την επαρχία πιάνανε κατευθείαν θέση λογοκριτή των διαθέσεων του κόσμου. Το δηλώνουν άλλωστε ανοιχτά στο ίδιο τεύχος της Κομμουνιστικής επιθεώρησης:
«Τα πόστα της εκδήλωσης κρατούνται βασικά από μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ. Περιορίζεται σημαντικά ο ρόλος των αριστεριστών». (σελ. 100)
Μιας και δεν μπορούσαν πάντα να ελέγξουν την κατάσταση όπως τους συνέφερε (δουλικά και συμβιβαστικά με τη χούντα) πλαστογραφούσαν υπογραφές της συντονιστικής επιτροπής για να πιάσουν θέσεις κλειδιά. (Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τον Δημήτρη Καραγκουλέ, φοιτητή τότε της Φυσικομαθηματικής και μέλος τη ΚΝΕ, που επιχείρησε με πλαστογραφημένη υπογραφή ενός μέλους της Σ.Ε. να ελέγξει το Ραδιοσταθμό, αλλά εντοπίστηκε έγκαιρα και απομονώθηκε. Ο Καραγκουλές αργότερα έγινε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και στις φοιτητικές εκλογές του ‘79 στη Νομική κατέβηκε με τους τραμπούκους του και με εντολή της Κ.Ε. να «συντρίψουν τους αναρχικούς», δηλ. όσους ήταν αντίθετοι με την ΚΝΕ.
Αλλά ένα ακόμα παράδειγμα θα αναφέρουμε πάνω σ’ αυτό το σημείο.
Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη όταν συνεδρίαζε η Συντονιστική επιτροπή για να αποφασίσει για την Ανακοίνωση που θα διαβαζόταν στους δημοσιογράφους απορρίφθηκε με παρέμβαση του αντιπροσώπου της Φυσικομαθηματικής, φράση που έλεγε: «Καλούμε όλα τα αντιδιχτατορικά κόμματα και οργανώσεις να συμφωνήσουν σ’ ένα κοινό πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη λαϊκή κυριαρχία και την Εθνική Ανεξαρτησία».
Να τώρα τι γράφει η Κ.Ε. του ΚΚΕ στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση (ΚΟΜΕΠ 11/76) που προαναφέραμε:
«Στην πρώτη συνεδρίαση (της Εκλεγμένης Συντονιστικής Επιτροπής) το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά από θυελλώδεις συζητήσεις και διαπληχτισμούς η Συντ. Επιτροπή καταλήγει στην πασίγνωστη πια ανακοίνωση που καθόρισε τον χαραχτήρα της εκδήλωσης σαν αντιφασιστικής – αντιϊμπεριαλιστικής εκδήλωσης. Υπήρξε ιδιαίτερα σοβαρή διάσταση για την τελευταία παράγραφο της, κυρίως από αντίθεση των αριστεριστών. Αντιπροσωπεία της Γραμματείας διάβασε το κείμενο της στους δημοσιογράφους, χωρίς την παράγραφο αυτή».
Να όμως τι έγινε στη συνέχεια με τα πόστα που ‘χαν πιάσει: «Τελικά στον πομπό ύστερα από συμφωνία των μελών της Αντι-ΕΦΕΕ και του Ρήγα, το κείμενο διαβάστηκε μαζί μ’ αυτή την παράγραφο…» (ΚΟΜΕΠ 11/76). Θέλει μήπως κανείς μεγαλύτερη απόδειξη απ’ αυτή την πλήρη ομολογία;
Θα μπορούσαν να παρατεθούν αρκετά ακόμα αποσπάσματα αλλά νομίζουμε πως αυτά είναι αρκετά για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Αυτό που θα πρέπει να πούμε κλείνοντας αυτό το κείμενο είναι πως η δυναμική της κοινωνικής εξέγερσης είναι απρόβλεπτη ακόμα κι απ’ αυτούς που την προετοιμάζουν ή διαισθάνονται πως έρχεται.
Το να ζει κανείς μέσα σε μια εξέγερση είναι κάτι το ανεπανάληπτο που δεν μπορεί να περιγραφεί. Κι αυτό το συναίσθημα δεν μπορούν να το καταλάβουν όσοι την εξορκίζουν και την πολεμούν, γιατί τα ανθρώπινα αντανακλαστικά τους έχουν διαβρωθεί, ατονήσει ή μεταλλαχθεί μέσα από την συνεχή τριβή, επαφή ή συγχώνευση με τις λογικές της εξουσίας. Μερικές φορές έχει σημασία ακόμα και το ποιος θα ανάψει το σπίρτο ή θα δημιουργήσει την μικρή σπίθα για να απλωθεί η φλόγα της ανθρώπινης επιθυμίας και δημιουργικότητας.
Γιατί, η εξέγερση είναι η προϋπόθεση για ένα κόσμο ανθρώπινο. Αυτή η στιγμή είναι ανεπανάληπτη. Τα όσα θα ακολουθήσουν απερίγραπτα. Όσοι βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το δημιουργικό παλμό της κοινωνίας μπορούν να ζήσουν και να αισθανθούν πόση δύναμη κρύβει η ανθρώπινη κοινωνία.
Όσα κι αν λένε όσα κι αν κάνουν όλοι αυτοί που την πολεμούν θα παραμένουν ανίκανοι να αντιληφθούν πως για λίγα ψίχουλα χάνουν έναν ολόκληρο κόσμο.
Τι απέγινε η γενιά του Πολυτεχνείου;
(Πάντως δεν μαζεύει χόρτα)
του Δημήτρη Παπαχρήστου
Όσο ζει και υπάρχει του Πολυτεχνείου η λεγόμενη γενιά, παίρνει δύναμη και εφόδια από το σταθμό ανεφοδιασμού και οι νεότεροι παίρνουν φόρα –μάζωμα το λέγαμε μικροί–, για να εκτιναχθούν στο μέλλον χωρίς να προσπερνούν το παρόν που με τη σκληρότητά του τους καθηλώνει αλλά και τους αναγκάζει να αντιμάχονται.
Το Πολυτεχνείο δεν έχει ιδιοκτήτες, συνεπώς ούτε γενιά που το έκανε. Οι εξεγερμένοι δεν έχουν ηλικία, κι όσοι έχουν μνήμη και γνώση συνεχίζουν από εκεί που δεν μπορέσαμε να φτάσουμε εμείς. Το Πολυτεχνείο, κι αν ακόμα όλοι αυτοί που συμμετείχανε στην εξέγερση το αρνηθούν, κι αν ακόμα το προδώσουν, είναι αυθύπαρκτο, αντιστέκεται από μόνο του, καθότι πέρα από ιστορικό γεγονός είναι ορόσημο, είναι σύμβολο και για τους νέους λειτουργεί σαν μύθος…
Από ένα σύμβολο αναιρείται η συμβολικότητα όταν μένει γράμμα κενό και δεν συνδέεται με την πραγματικότητα. Για πολλούς γίνεται άλλοθι, για άλλους γίνεται έμπνευση και εκκίνηση για τη συνέχεια του αγώνα…
Στα χρόνια που έχουν περάσει έχουν γίνει πολλά Πολυτεχνεία, χωρίς ποτέ να ξεπεράσουν την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου. Όμως πάντα υπήρχε σαν φλόγα, σαν σπόρος, σαν σύμβολο σε όλες τις κινητοποιήσεις.
Ζούμε σε μια εποχή που απομυθοποιούνται τα πάντα και ταυτόχρονα εξισώνονται και ισοπεδώνονται.
Όταν ο μύθος εκλαμβάνεται ως αληθινό γεγονός βλάπτει το γεγονός, δημιουργεί σύγχυση, αλλοιώνει και αποπροσανατολίζει. Συνεπώς διαστρεβλώνει και παραχαράζει την ιστορία. Όταν όμως έρχεται να δώσει ομορφιά και φαντασία, εξάπτει την επιθυμία για να ξεπεραστεί το σύμβολο και η συμβολικότητα να γίνει ανάγκη και τέχνη. Τότε ο μύθος παίζει καταλυτικό και ανατρεπτικό ρόλο. Έτσι σήμερα λειτουργεί το Πολυτεχνείο. Χρειάζεται και η αλήθεια το μύθο της. Στεγνή και στείρα, χωρίς τους χυμούς και τον αφηγηματικό λόγο, καταντάει μια ακόμα τυπωμένη σελίδα ή ένα σταυρόλεξο που τη φυλακίζει σε κουτιά.
Η Αριστερά εντελώς στερεότυπα επαναλαμβάνει την απολυτότητά της. Θεωρεί το Πολυτεχνείο δικό της, κι ας την ξεπέρασε. Φοβάται ότι δεν το ελέγχει, όπως και το κατεστημένο και οι διαχειριστές της εξουσίας, γι’ αυτό προσπάθησαν να αγκαλιάσουν το Πολυτεχνείο και πολλούς που συμμετείχαν στην εξέγερση μέχρι ασφυξίας. Ελάχιστοι ενέδωσαν, πράγμα που θα το έκαναν έτσι κι αλλιώς. Δεν χαρακτηρίζεται η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου από τέτοια φαινόμενα – κι όμως, κάποιοι άκαπνοι προσπάθησαν να το αμαυρώσουν. Το Πολυτεχνείο από μόνο του είναι επικίνδυνο, προτρέπει στην εξέγερση και στην επανάσταση και είναι απτό ιστορικό παράδειγμα πως αυτά που ονειρευόμαστε για έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς διαφορετικούς κόσμους και ελεύθερους ανθρώπους μπορούν να γίνουν πράξη.
Η πίστη μας για άμεση δημοκρατία έγινε κομμούνα αληθινή για τρεις ολόκληρες μέρες, συνεπώς και διαπαντός…
Την ουτοπία όταν την πιστεύαμε, μπορούσαμε να την κάνουμε πραγματικότητα, γι’ αυτό τα σύμβολα συμβάλλουν ως ζώσα μνήμη, κι αυτό είναι το Πολυτεχνείο, να αλλάζουμε αυτό που δεν μας αρέσει με δημιουργικό τρόπο.
Γι’ αυτό τα σύμβολα και η συμβολικότητα, άμα δεν μπορούμε να τα υπερασπιστούμε, καταντάνε γελοιότητα.
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος
είναι συγγραφέας και το 1973
στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
ήταν εκφωνητής στο ραδιοφωνικό σταθμό της κατάληψης
——————
Από την εφημερίδα «ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ατά ντο λέει το άρθρον σωστίας εν.
Εγώ θαρρώ απ’ εσάς κι άλλο τρανός είμαι. Ακείνα τα χρόνϊα έμνε σα είκοσιν. Εκατήβαμε αφκά σο Πολυτεχνείον ασό Χαναδριν κες. Τέσσεροι νοματαίοι ασ’ ούλα τα κόμματα. Το Πολυτεχνείον κόμμα κι είσεν.
Ατώρα καπελώνατο το ΚΚΕ αμά αέςτ κι εν. Όντες ο κόσμον εφέκεν οπίς τον καναπέν ατ κι εξέβεν σα δρόμϊα νε Ρηγάδες και νε Κνίτας ελογαρίασαν. Ο διψασμένον νερόν αραεύ. Αέτς κι εμείς αραέυαμεν ελευθερίαν. Τεμόν τον «χάλκεον χέρι» ξαϊ βαρύν κι έτον.
Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία εκουίζεν ο λαός και επορπάτνε σιμά σιμά. Εφοούνταν, μώσε διχτατορίαν έτον με τον Ιωαννίδην σο τιμόν. Λίγον πολύν τα ιστορίας τα ξέρετε ντο έντον ατότες.
Κάθα χρόνον μα κάθα χρόνον αοίκα ημέρας συγκινούμαι και ίνουμε είκοσιν μίαν κι άλλον.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΛΟΙΠΟΝ.
ΥΓ: Λελέβω το βίντεό’ς 🙂
Η σελίδα που βρίσκεται στη φωτογραφία είναι από το διαβόητο «8ο τεύχος»;
Προσπαθώ να κάνω κλικ για να διαβάσω το κείμενο και μου βγάζει ότι η σελίδα δεν υπάρχει!
Θέμα: «Πιθανές δυσλειτουργικές συνέπειες από εσφαλμένη διαχείριση του όρου «Νεκροί του
Πολυτεχνείου» κατά τον σχολικό εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου- συμβουλευτικές
προτάσεις»
Απευθύνω την παρακάτω συμβουλευτική μου παρέμβαση υπό την ιδιότητα μου του Κοινωνιολόγου
Σχολικού Συμβούλου προς α) τους Διευθυντές/ντριες των Γυμνασίων & ΓΕΛ ώστε να λάβουν γνώσιν και
να πράξουν κατά συνείδησιν κατά τον εορτασμό της Επετείου στα σχολεία τους, και β) τους Διδάσκοντες/σες
τα μαθήματα «Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή Γ’ Γυμνασίου» και «Κοινωνιολογία Γ’ Λυκείου» στα σχολεία
των περιοχών ευθύνης μου με την παράκληση να αφιερώσουν τουλάχιστον 15’ από το μάθημα τους για να
συζητήσουν με τους μαθητές/τριες ώστε να διευκρινισθούν τα επίμαχα σημεία που θίγω στην καθαρά συμβου-
-λευτική παιδαγωγική και επιστημονική παρέμβαση μου επ’ωφελεία της μαθητιώσας νεολαίας.
Ο,τι σπέρνει στα παιδιά το σχολείο (και ασφαλώς γονείς και ΜΜΕ επίσης) σήμερα, θα το θερίσει η κοινω-
-νία μας αύριο αναλόγως. Οι σχολικές εορτές Εθνικών Επετείων αφήνουν, λόγω του θεσμικού και δραματικού
χαρακτήρα τους, βαθιά σημάδια στις ψυχές των μαθητών-αυριανών πολιτών. Μεταξύ των Επετείων της
25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου αφ’ ενός και της 17ης Νοεμβρίου αφ’ ετέρου υπάρχει η εξής σημαντική δια-
-φορά: οι δύο πρώτες αφορούν Αγώνες για την απόκτηση και την υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας αντι-
-στοίχως, διεξήχθησαν εναντίον ξένων τότε εχθρών που έκτοτε ζουν στη δική τους χώρα, λειτουργούν
ενωτικά και ως πηγή εθνικής υπερηφάνειας, ενώ η Επέτειος του Πολυτεχνείου αναφέρεται σε μια σχετικά
πρόσφατη τραυματική ιστορική εμπειρία για τον λαό μας: της επιβολής το 1967 μιας αδόκητης 7ετούς δικτατο-
-ρίας και της αιματηρής καταστολής της μαζικότερης λαικής αντίδρασης σ’ αυτήν με πρωτοπόρους τους φοιτη-
-τές στο Πολυτεχνείο το 1973. Εδώ ο τότε εχθρός των πολιτικών ελευθεριών μας είναι εσωτερικός, συμπολίτες
και συμπατριώτες που εξακολουθούν να ζουν ανάμεσα μας. Οι θεσμοί της Πολιτείας που χρησιμοποιήθηκαν
τότε ως κατασταλτικοί- Στρατός, Αστυνομία, Δικαστήρια- υπάρχουν και ως θεσμοί της Κοινοβουλευτικής μας
Δημοκρατίας σήμερα. Τα σχετικά συναισθήματα και πολιτικά πάθη ως τραυματικά και σχετικά νωπά είναι
πολύ ισχυρά και επιρρεπή σε εκφραστικές υπερβολές και σε πολιτικο-ιδεολογική εκμετάλλευση τους στα
πλαίσια της, δημοκρατικής πλέον, πολιτικής διαπάλης στην κοινωνία μας.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο σχολικός εορτασμός της Επετείου του Πολυτεχνείου απαιτεί ιδιαίτερη
προσοχή συγκριτικά με τις άλλες Επετείους ώστε να αποφευχθούν οι τυχόν υπερβολές, η παραπληροφόρηση,
η εκμετάλλευση, είτε από σκοπιμότητα είτε από πνευματική αδράνεια και αμέλεια που οδηγεί στην ημιμάθεια.
Το σχολείο έχει υποχρέωση να προσφέρει στους μαθητές επιστημονικά ελεγμένες πληροφορίες, κοινώς την
Αλήθεια. Εάν δεν το πράξει, το κόστος για το ίδιο, τους μαθητές, την Πολιτεία και την Κοινωνία μας είναι
ανυπολόγιστο.
Δεν γνωρίζω κάποια συστηματική έρευνα επί του πως εορτάζεται η Επέτειος του Πολυτεχνείου στα σχολεία
μας. Δέστε όμως απόσπασμα από την παρουσίαση σχετικού προγράμματος εορτασμού όπως αναρτήθηκε στο
Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα στο sch.gr της καθ’ όλα καλοπροαίρετης φιλολόγου Κ. Σάιτ:
“Κανείς δεν ξέρει πόσοι πραγματικά σκοτώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ένας ομαδικός τάφος ανοίγεται πρόχειρα στο Γουδί και θάβονται ξημερώματα Σαββάτου οι πρώτοι νεκροί. Επίσημα ανακοινώνεται ότι τραυματίστηκαν 1103 άτομα και ότι δολοφονήθηκαν 18 άνθρωποι, 18 ψυχές σε έναν άνισο μα δίκαιο αγώνα.
ΗΧΗΤΙΚΟ: Επέσατε θύματα
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: Οι νεκροί του Πολυτεχνείου…”
Εμμέσως λοιπόν υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετά έως πολλά σχολεία γίνεται εσφαλμένη διαχείριση του όρου
«Νεκροί του Πολυτεχνείου». Στην κυριολεξία του ο όρος σημαίνει «Νεκροί στο Πολυτεχνείο», οπότε εάν
δεν διευκρινισθεί ότι αφορά νεκρούς στο ευρύτερο χώρο εκτός του Πολυτεχνείου και όχι εντός του Πολυτε-
-χνείου οι μαθητές φυσιολογικά αλλά λανθασμένα συμπεραίνουν ότι αφορά νεκρούς στο Πολυτεχνείο (όπως
διεπίστωσα κατ’ επανάληψιν ρωτώντας τους μαθητές σχετικά την επαύριο του εορτασμού). Η σημασία της
διαφοράς για τους μαθητές είναι τεράστια και θα καταδειχθεί παρακάτω.
Συγκεκριμένα λοιπόν συχνά είτε λέγεται είτε αφήνεται να εννοηθεί αφού δεν διευκρινίζεται ότι: α) όταν το
τανκ έσπασε την πύλη του Πολυτεχνείου ‘συνέθλιψε’, ‘έλιωσε κάτω από τις ερπύστριες’ αρκετούς φοιτητές,
β) η μετά την παραπάνω ενέργεια εισβολή στρατού και αστυνομίας στο Ιδρυμα επέφερε φόνους φοιτητών,
στους οποίους και αναφέρονται οι όροι «Νεκροί του Πολυτεχνείου» και «Σφαγή του Πολυτεχνείου», γ) ο αριθ-
-μός των νεκρών είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον ‘επίσημο’ και έως και σήμερα ύποπτα ‘άγνωστος’.
Η μελέτη όμως των βιβλιογραφικών πηγών και μαρτυριών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι: α) το τανκ δεν ‘συνέ-
-θλιψε/ εφόνευσε κανένα (τραυματίσθηκε στο πόδι η τότε φοιτήτρια και σήμερα καθηγήτρια του ΕΜΠ Πέπη
Ρηγοπούλου), β) ουδείς εκ των εγκλείστων στο Πολυτεχνείο εφονεύθη κατά την εισβολή-επιχείρηση εκκένω-
-σης του. Η στρατιωτική δύναμη, κυρίως εκ καταδρομέων, και μάλιστα βαθμοφόροι της, εν πολλοίς προστά-
-τευσε τους φοιτητές από το εκδικητικό μένος των αστυνομικών (και λόγω των 61 τραυματιών συναδέλφων
τους) και τους διευκόλυνε να διαφύγουν από τα πλάγια. Κατά την προσωπική μου ερμηνεία το δικτατορικό
καθεστώς, λόγω του υψηλού τότε κοινωνικού κύρους της ιδιότητας του φοιτητή (τους οποίους είχε ονομάσει
‘χρυσή ελληνική νεολαία’), ήθελε πάση θυσία να αποφύγει θανάτους φοιτητών και μάλιστα εντός του χώρου
του Πανεπιστημίου για να αποφύγει βεβαίως την πτώση του. Πάντως ουδείς φοιτητής εφονεύθη κατά τα
Γεγονότα του Πολυτεχνείου, είτε σκοπίμως είτε εκ τύχης, είτε εντός είτε εκτός του Πολυτεχνείου (βλ. σχε-
-τικά την Αναφορά της Συγκλήτου του ΕΜΠ 33437/11-10-1974 και το Πόρισμα Τσεβά της 22-10-1974).
γ) Οι νεκροί των Γεγονότων του Πολυτεχνείου σύμφωνα με εισαγγελικές( Τσεβάς,Φαφούτης, Ζαγκίνης),
αστυνομικές (Πόρισμα Σαμπάνη), και επιστημονικές (Καλλιβρετάκης) έρευνες είναι κατά πάσα πιθανότητα
23 (με υπό αίρεσιν άλλους 16 αγνώστου ταυτότητος), όχι εκατοντάδες που ‘θάφτηκαν ομαδικά κρυφά
τα ξημερώματα’ όπως κάποιοι μεταδίδουν ακόμη και σήμερα στα σχολεία. Ορισμένοι έπεσαν θύματα του
εγκληματικού ζήλου οργάνων της χούντας, περισσότεροι από τους μισούς από αδέσποτα εκφοβιστικά πυρά
και δακρυγόνα. Υπήρξαν τουλάχιστον 1100 τραυματίες, οι 83 από σφαίρες. Οι αριθμοί δεν είναι αμελητέοι
και μιλούν για τον αγώνα που δόθηκε τότε, συχνά σώμα προς σώμα. Όμως θα μπορούσαν να ήσαν πολύ
μεγαλύτεροι αν ληφθεί υπ’όψιν η κλίμακα των συγκρούσεων. Συγκριτικά ήσαν περισσότεροι οι νεκροί
φοιτητές από πυρά του στρατού στο Μεξικό το 1968, απεργοί εργάτες στο Γκντάνσκ της Πολωνίας το 1971,
αριστεροί υπό τα δικτατορικά καθεστώτα της Χιλής, της Αργεντινής κλπ, ακόμη πρόσφατα διαδηλωτές
στην Τεχεράνη. Όμως ο χαροκαμένος λαός μας που έχει υποστεί την ξενική και την εμφύλια βία δεν στέργει
στο άδικο πολιτικό αίμα, δεν συγχωρεί και αποσείει τους οιουσδήποτε αυτουργούς του. Ακόμη θυμάται τον
Νικηφορίδη, τον Μπελογιάννη, τον Πέτρουλα, τον Λαμπράκη, και ξεσπάθωσε με τον άδικο φόνο του μαθητή
Γρηγορόπουλου πριν ένα χρόνο. Και έτσι μπορεί να μιλάει και για «Σφαγή του Πολυτεχνείου».
Όμως ποιες είναι οι συνέπειες για τους μαθητές όταν κατά τον σχολικό εορτασμό της Επετείου είτε ακούν
είτε αφήνονται να πιστέψουν λανθασμένα ότι «το τανκ έλιωσε τα παιδιά με τη σημαία», ότι στη συνέχεια
αστυνομία και στρατός δολοφόνησε εν ψυχρώ άοπλους και ειρηνικούς φοιτητές στο χώρο του ΕΜΠ; Δεν είναι
το ίδιο με τους θανάτους από εγκληματικά στοιχεία του καθεστώτος, ούτε από αδέσποτες σφαίρες. Είναι η από-
-λυτη φρίκη, την οποία οι μαθητές δεν πρόκειται να χρεώσουν ποτέ πραγματικά στο τότε καθεστώς, αλλά-και
ορθά, αν ήταν έτσι- σε ολόκληρη, και μάλιστα στην ‘χθεσινή, τωρινή και παντοτινή’ ελληνική κοινωνία. Διότι
όλες οι συμπεριφορές, ακόμα και οι δικτατορίες, αντανακλούν τον ψυχισμό και τον πολιτισμό του κάθε λαού.
Και διότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών (νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο) είναι ‘απολίτικοι’: αυτό που
κυρίως τους ενδιαφέρει δεν είναι ποιο πολίτευμα ή κόμμα είναι ‘καλύτερο’, αλλά, καθώς συγκροτούν την ατο-
-μική και εθνική τους ταυτότητα, ‘πόσο αξίζουν οι γεννήτορες τους’, οι φυσικοί αλλά και η κοινωνία που τους
‘γέννησε’. Όταν αφήνονται να πιστεύουν από τα ‘γεννοφάσκια’ τους ότι το τανκ που πλήρωσε ο λαός για να
φυλάει τα σύνορα συνθλίβει φοιτητές (ρίχνοντας και δύο σημαίες παράλληλα όπως όλοι κάθε χρόνο βλέπουμε
στο σχετικό ντοκυμανταίρ) κλπ, τραυματίζονται ψυχικά, δημιουργούν μια αρνητική αυτό-εικόνα για τον λαό
μας, και σε μερικούς πιο ‘ευαίσθητους’ γεννιέται κι ένα μίσος. Ενώ οι πολλοί αρκούνται σε μια υποσυνείδητη
αντιπάθεια προς στρατό και αστυνομία, μια μειοψηφία δεν διακρίνει αυτούς τους θεσμούς σήμερα από το χθες
και κάποιοι από αυτούς φτάνουν στην εκδικητική ‘για τότε και για σήμερα’ βία, με την συνέργεια βεβαίως και
άλλων επιβαρυντικών παραγόντων. Όμως το εναρκτήριο λάκτισμα μιας τέτοιας συνειδησιακής εξέλιξης
μπορεί να δόθηκε πολύ νωρίς, ίσως σε κάποιο εορτασμό στο δημοτικό…
Παράλληλα όταν κάποιοι μαθητές ανακαλύπτουν ‘την αλήθεια για το Πολυτεχνείο’, νιώθουν προδομένοι
και δεν εμπιστεύονται πιά το σχολείο ‘και τους δασκάλους που τους έκαναν με ψέματα να ντρέπονται που
είναι Ελληνες’ και ένα μέρος από αντίδραση καταλήγουν να αρνούνται τον ίδιο τον Αγώνα του Πολυτεχνείου
και ακόμα να προσκολλώνται στην εξωκοινοβουλευτική Ακρα Δεξιά.
Καταλήγοντας, δεν επιτρέπεται παράλειψη ή απόκρυψη της ύπαρξης και του αριθμού των νεκρών των
Γεγονότων του Πολυτεχνείου, αλλά και να δίνονται είτε εσκεμμένα είτε εμμέσως λανθασμένες εντυπώσεις
στους μαθητές ότι αυτοί ‘πατήθηκαν’ από το τανκ ή δολοφονήθηκαν από στρατό και αστυνομία εντός του
ΕΜΠ κατά την εκκένωση του. Τέτοιες εντυπώσεις στον βαθμό που δημιουργούνται, επαναλαμβανόμενες στο
σχολείο κάθε χρόνο επί 12 χρόνια, επιβαρύνουν τον ψυχικό κόσμο των μαθητών (ηλικίες 6-18) και οδηγούν
την πλειοψηφία σε μια βαθειά κυνική και υποτιμητική εικόνα για την κοινωνία μας, ιδιαίτερα για τους θεσμούς
της σημερινής δημοκρατικής Πολιτείας μας, Αστυνομία και Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και ευρύτερα, ενώ
πλάθουν βίαιες μειοψηφίες (‘Αντι-εξουσιαστές, τρομοκράτες κλπ) και σπρώχνουν άλλους από αντίδραση σε
αυτές τις ψευδείς εντυπώσεις στην Αρνηση του Πολυτεχνείου και στην Ακρα Δεξιά. Το’Πολυτεχνείο’ πρέπει
να είναι γιορτή του Αντι-Δικτατορικού Αγώνα και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας, όχι ‘εορτή μίσους’
κατά των Ενόπλων μας Δυνάμεων και της Αστυνομίας εμμέσως του σήμερα.
Κατά την γνώμη μου τα υπερβολικά φοβικά λογοτεχνήματα της εποχής, αποσπάσματα των οποίων συχνά
απαγγέλλονται, και γενικότερα το σύνηθες μονόπλευρα μελοδραματικό ‘φιλολογικό’ ύφος του εορτασμού
‘φορτώνουν’ σχεδόν εκβιαστικά τους μαθητές με ισχυρά τραυματικά συναισθήματα που λόγω του νεαρού της
ηλικίας τους δεν μπορούν να διαχειριστούν και απωθούν ‘αχώνευτα’ μέσα τους. Τέτοιες ‘αρρωστημένες’
ψυχολογικές καταστάσεις σε μαζική κλίμακα, ακόμα και στο όνομα του Εθνους ή της Δημοκρατίας, εγκυμο-
-νούν κινδύνους και για το Εθνος και για την Δημοκρατία μας.
Γι’ αυτό προτείνω να παρουσιάζονται με απόλυτη ειλικρίνεια τα πραγματικά γεγονότα, όπως τα εξέθεσα
εν ολίγοις παραπάνω και χωρίς τα τραυματικά μυθεύματα που κατήγγειλα, και να αιτιολογούνται, με ένα ύφος
καθαρά ιστορικό και κοινωνιολογικό. Μια τέτοια προσέγγιση λειτουργεί θεραπευτικά ως προς τις ψυχολογικά
προβληματικές πλευρές ενός επώδυνου εσωτερικού τραύματος. Εάν μια τέτοια προσέγγιση ακολουθούνταν
θαρραλέα και από τις δύο πλευρές μετά τον Εμφύλιο δεν θα υπήρχε το παθολογικό έδαφος για την Επταετή
Τυραννία.
Επί σχεδόν ένα χρόνο έχω συζητήσει το θέμα αυτής της συμβουλευτικής παρέμβασης μου με συναδέλφους
εκπαιδευτικούς. Αλλοι ήσαν συναισθηματικά κολλημένοι στις φήμες της εποχής –μέρος του ψυχολογικού
προβλήματος που επισήμανα και οι ίδιοι- και άλλοι που αποδέχονται τα πραγματικά γεγονότα με μια φωνή με
έχουν αποτρέψει μέχρι την τελευταία στιγμή να ασχοληθώ με το θέμα από την θέση μου του Σχολικού
Συμβούλου επισείοντας κινδύνους για την θέση μου, ότι θα κατηγορηθώ ως φιλοχουντικός κλπ. Πολλοί λοιπόν
Εκπαιδευτικοί συμμερίζονται την ανάλυση μου αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν ‘για να μην εκτεθούν’.
Θεωρώντας καθήκον μου ως Κοινωνιολόγος Σχολικός Σύμβουλος να παρέμβω συμβουλευτικά έστω και αν
υποστώ προσωπικό κόστος, παίρνω δύναμη από Εκείνους που αψήφησαν τις σφαίρες τότε, και είμαι έτοιμος
να αντιμετωπίσω κάθε κακόβουλη συκοφαντική επίθεση κατά του προσώπου μου. Καλή δύναμη και σε σας!
Βασίλειος Βασιλειάδης
Σχολικός Σύμβουλος Κοινωνιολόγων
ΥΓ: Θα εκτιμούσα κάθε σχετική άποψη και εμπειρία σας που θα θέλατε να μου στείλετε ηλεκτρονικά.vassvass9@yahoo.gr
PlanitaΓια ξαναδοκίμασε..

Συμφωνώ και επαυξάνω.
Κρατώ σφιχτά αυτά τα δύο: το ότι το πολυτεχνείο ξεπέρασε την Αριστερά όπως γράφει ο Παπαχρήστος και αυτό που έγραψε ο Άρης: το πολυτεχνείον κόμμα κι είσεν!
Ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης περιγράφει συγκλονιστικά τα όσα έζησε στα κρατητήρια της χούντας για 10 μήνες αλλά και για την εκμετάλλευση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από πολλούς και διάφορους:
«Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Τούτη η αυθόρμητη παθητική αντίσταση στη χούντα έχει μάλλον έναν λυρικό παρά έναν επικό χαρακτήρα. Και η επέλαση των τανκς κατά των νεαρών αόπλων έχει περισσότερη σχέση με γκραν κινιόλ μέσα στη νύχτα παρά με έπος.
Το «έπος» δημιούργησε εντελώς κατά λάθος μια «ηρωίδα», τη Μαρία Δαμανάκη, της οποίας ο ηρωισμός συνίσταται στην εκφώνηση -από το ραδιόφωνο των φοιτητών- των συνθημάτων και των ανακοινώσεων της συντονιστικής επιτροπής.
Πάντως πολλοί είχαν την ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για πολιτικοί εκεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Για τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα, ηγετικά στελέχη της εξέγερσης, ο δρόμος προς τη Βουλή, την πολιτική σκηνή, το πολιτικό παρασκήνιο και την εν γένει ελληνική πολιτική αθλιότητα, ξεκινάει από κει.
Δεν πήγα ποτέ στο Πολυτεχνείο, ούτε μέσα ούτε έξω, ούτε τότε ούτε αργότερα.
Δεν πήρα ποτέ μέρος στις προσκοπικές τελετές και τις ηλίθιες πορείες κατά την ημέρα της «επετείου του Πολυτεχνείου» τούτο το μεγάλο συλλογικό άλλοθι για την ηθική ανεπάρκεια ενός ολόκληρου λαού. Πρόκειται για ένα πολύ βολικό άλλοθι, που το οικειοποιήθηκαν όσοι νοιώθουν την ανάγκη να ξεπλύνουν την ντροπή για την απέραντη δειλία τους επί έξι ολόκληρα χρόνια».
http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/11/blog-post.html
Πλάνητα πουλόπομ τερ’ αδακά να ελέπ’ς την Πανσπουδαστική 8:
http://politikokafeneio.com/gallery/displayimage.php?album=5&pos=0
αφου ειναι μικρουλης…
……………………..
Η πολιτική πρωτοπορία του φοιτητή
Κύριος συντελεστικός παράγων στα γεγονότα υπήρξαν οι φοιτητές. Πράγματι, ενώ μέχρι το Μάιο του 1972 απουσιάζει εντελώς από τη δημόσια ζωή (ο παράγων «φοιτητής»), τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου τον βλέπουμε να αποκτά ίδια φυσιογνωμία και να παίρνει κοινωνική διάσταση τέτοιας λογής και με τέτοια ταχύτητα που να μη χωράει ούτε να προσαρμόζεται στα βαφτιστικά των διαφόρων νονών του, δηλ. εκείνων που τον θέλουν εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού τους ή των άλλων που τον προτιμούν υπηρέτη των σκοπιμοτήτων τους. Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της φοιτητικής πρωτοβουλίας (δηλ. τα κοινά γνωρίσματα των γεγονότων από τα τέλη Οκτωβρίου 1972 μέχρι τις 16 Νοέμβρη) καθορίζεται κατά πρώτο λόγο από τη συγκυρία των πολιτικών σχέσεων της περιόδου αυτής και κατά δεύτερο από την ενσάρκωση στα πρόσωπα των δραστήριων στοιχείων, γνωρισμάτων και στάσεων που αναπτύχθηκαν την περίοδο της δικτατορίας. Όλη αυτή την περίοδο (’72-’73) κορυφώνεται το αδιέξοδο των ανταγωνιζομένων για την εξουσία δυνάμεων (δηλ. η αντίσταση των διανοουμένων και των πολιτευτών του χθες λήγει χωρίς να συνδεθεί ούτε καν πρόσκαιρα με τις μάζες, ενώ, από την άλλη, η χρεοκοπία της πολιτικής των κυβερνούντων επιταχύνεται εξαιτίας και των διεθνών εξελίξεων) και αρχίζει η φάση των βιαστικών πειραματισμών με τα δημοψηφίσματα, την πολιτικοποίηση και το γνωστό παζάρι. Πράγματι καμία από τις πολιτικές δυνάμεις δεν ελέγχει τα φρονήματα ούτε μπορεί να προβλέψει τις διαθέσεις του κόσμου και όλα γίνονται χωρίς λαϊκό αντίκρυσμα. Η ετσιθελική διαχείριση εξάλλου της εξουσίας από τους επιβήτορες της 21ης Απριλίου διέκοψε τη συνέχεια του ελέγχου της εθνικής και ιδιαίτερα της εκπολιτιστικής ζωής από το ευρύ φάσμα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, χωρίς να μπορεί να εμπνεύσει τίποτα άλλο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ανάπτυξη πρωτοβουλιών που οδήγησαν στο φαινόμενο της εκδοτικής δημοκρατίας, που, παρά τις αντιφάσεις του, συνέβαλε στην πολιτική φόρτιση της πνευματικής ζωής και στην υπονόμευση των ιδεολογικών και των πολιτικών αυθεντιών των παραδοσιακών μηχανισμών μέσα στη συνείδηση και τα μυαλά των νεότερων. Η δημοκρατία στην κίνηση των ιδεών που λειτουργεί πραγματικά την περίοδο ’68-’73, παρ’ ότι μπορεί να θεωρηθεί ως λύση ανάγκης και να αμφισβητηθεί ο συνειδητός χαρακτήρας της, αποτυπώνεται οπωσδήποτε σ’ εκείνους που ως μόνο αυθεντικά ανεξάρτητο τομέα της δημόσιας ζωής βρίσκουν τον εκπολιτιστικό και ειδικά τον εκδοτικό – και αυτοί είναι οι φοιτητές. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι από το ’68 έως το ’72, ανανεώνεται ολοκληρωτικά το έμψυχο περιεχόμενο των Πανεπιστημίων (οι παλαιοί, με τις κοινοβουλευτικές αναμνήσεις, φοιτητές φεύγουν). Έτσι η απουσία δραστικής πολιτικής κηδεμόνευσης, από τη μεριά των κοινοβουλευτικών, η οργανική ανικανότητα της δικτατορίας για ελαστική χειραγώγηση του μαζικού κινήματος (το οποίο η ίδια επιτάχυνε με τη συχνή επανάληψη του σοβαρού πολιτικού σφάλματος της μετάπτωσης από την αδιαλλαξία στο μαλακό) και οι γενικές ιδεολογικές επιρροές που ασκούνται πάνω στους φοιτητές προσδιορίζουν τις αρχικές συγκυρίες που στα χνάρια τους πρωτοεκδηλώνεται η φοιτητική πρωτοβουλία.
Τα ψυχικά και πνευματικά χαρακτηριστικά
Οι συγκυρίες αυτές επέτρεψαν στη φοιτητική κίνηση: α) να διέλθει πολύ γρήγορα, σχεδόν σαν ενδομήτρια φάση, το στάδιο του ενδιαφέροντος για τα στενά φοιτητικά προβλήματα, β) να συνδεθεί με τα γενικότερα, και ειδικά με το πολιτικό πρόβλημα, με τρόπο ανεξάρτητο και πρωτότυπο, γ) να κάνει κοινό κτήμα συσχετισμούς και ν’ αναδείξει αλήθειες που για μεγάλη περίοδο τις σκιάζανε ο βερμπαλισμός και η πολιτική σοφιστεία, δ) να δώσει δείγματα και μέτρα για το ήθος του μαχόμενου και την αυτοθυσία του αγωνιστή, ε) να καταστεί η φοιτητική νεολαία εκφραστής της πολιτικής συνείδησης του λαού κι εστία διαφοροποιήσεων και ανακατατάξεων. Σαν γνωρίσματα της φοιτητικής πρωτοβουλίας θα μπορούσαν ν’ αναφερθούν: α) ο πολιτικός αυθορμητισμός – και μ’ αυτό πρέπει να εννοήσουμε την αυτόματη σύνδεση οποιουδήποτε προβλήματος με το ζήτημα της εξουσίας· ο αυθορμητισμός τούτος είναι κάτι πολύ ουσιαστικότερο και περισσότερο βαθύ από την εκάστοτε κομματική σκοπιμότητα, η οποία σπανιότατα δεν στενεύει και ουδέποτε παραιτείται από τη νοθεία του περιεχομένου στην πολιτική συνείδηση των μαζών, β) η ιδεολογική ρευστότητα, σα να λέμε η κατάσταση εκείνη στην οποία περιέρχονται οι σκέψεις των ανθρώπων μετά από αιφνίδιες εξελίξεις, για την κατανόηση των οποίων δεν αρκούν ούτε οι αγοραίες απλουστεύσεις ούτε οι δασκαλίστικες πανάκειες, γ) το ακμαίο φρόνημα, δηλαδή το ηθικό και ψυχολογικό αποτέλεσμα της σταθερά ανοδικής και τελικά νικηφόρας πορείας των φοιτητικών πρωτοβουλιών και η αίσθηση της καθολικής συμπαράστασης, δ) η προσεχής διάσπασή του, ήτοι η αναπόφευκτη διαδικασία για να υπερβεί, και συνειδητά, τον εαυτό του ή η εσωτερική κρίση που θα του δημιουργήσει η επαφή με τη ζωή και το κίνημα των μαζών, ε) η ακτινοβολία του ως προτύπου, δηλ. η γενική αναγνώριση κι εκτίμηση για την εφευρετικότητα, την τόλμη, την ωριμότητα και την ευστοχία των εκδηλώσεων.
Η καθυστερημένη λαϊκή αφύπνιση
Κι ενώ με την πρωτοβουλία των φοιτητών της Αθήνας συντονίζονται αμέσως οι συνάδελφοί τους των επαρχιακών κέντρων Θεσσαλονίκης και Πάτρας και προβαίνουν σε καταλήψεις πανεπιστημιακών κτηρίων, μεταφέροντας τον πυρετό της ανυπακοής σ’ όλη τη χώρα, δεν επαναλαμβάνεται το ίδιο με την εργατική τάξη της Αθήνας, παρά μονάχα συμβολικά, και οι λαϊκές συνοικίες μένουν αδρανείς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των εγκλείστων του Πολυτεχνείου. Όσο για τους μικροαστούς του κέντρου, προτιμούν τη θέση του ψυχικά συμπάσχοντος παρατηρητού και ανταποκρίνονται ανθρωπιστικά στις κλήσεις για φάρμακα και για περίθαλψη. Ιδιαίτερη ευαισθησία έδειξε η νεολαία γενικά και ειδικά οι μαθητές των γυμνασίων, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών, οι οποίοι και πρωτοστάτησαν στην ανέγερση των οδοφραγμάτων την Παρασκευή το βράδυ και το πρωί του Σαββάτου. Γενικά οι Αθηναίοι δεν υποψιάστηκαν (όπως και οι κρατούντες άλλωστε) τη δύναμη του αιφνιδιασμού, στον οποίο εξελίχθηκε η φοιτητική πρωτοβουλία, και έμειναν παθητικοί παρατηρητές.
Δεκ. 1973 – Ιαν. 1974
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΜΑΣ ΛΕΝΕ …
Πηγή: Ειδικό αφιέρωμα «Εδώ Πολυτεχνείο, 36 χρόνια μετά» της εφημερίδας VETO στο φύλλο της 15/11/2009, σ.12
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Σπούδασε Οικονομικά. Ήταν μέλος της επιτροπής κατάληψης της Νομικής, ενώ εξελέγη μέλος και της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου. Συνελήφθη και κρατήθηκε στην ΕΣΑ. Πέραν των οικονομικών (ειδικός αναλυτής και σύμβουλος), έχει εργαστεί ως αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Σήμερα είναι ειδικός σύμβουλος – συνεργάτης του υποψηφίου για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.
» Το Πολυτεχνείο ξεκίνησε σαν στοίχημα. Έγινε μύθος. Έγινε παραμύθι. Έγινε σημείο αμφιλεγόμενο. Έγινε ιστορία φρίκης …
Ξεκίνησε σαν στοίχημα: Όταν ήμασταν καμιά τριακοσαριά φοιτητές, ηλικίας από 19 μέχρι 25 ετών. Και ονειρευόμασταν να ρίξουμε την χούντα. Οι μεγαλύτεροι μας κοίταγαν με συγκατάβαση: Οι «αντικειμενικές συνθήκες» που ήταν απαγορευτικές, οι «υποκειμενικές συνθήκες» που ήταν ανύπαρκτες … Συμπέρασμα: όλα μάταια. Μόνο το χουντικό καθεστώς μάς έπαιρνε στα σοβαρά. Και βάραγε ανελέητα … Και ξαφνικά, χωρίς να το πολυκαταλάβουμε, βρεθήκαμε «νικητές». Πάνω στα αποκαΐδια της Κύπρου …
Ύστερα, γίναμε μύθος. Γύρω στα είκοσι χρόνια μας περιφερόμασταν στην ελληνική επικράτεια και αποκαλύπταμε ηρώα και καταθέταμε στεφάνια … στον εαυτό μας! Κι όσο περισσότερο δοξαζόταν ο μύθος μας, τόσο περισσότερο περιθωριοποιούνταν ο Λόγος μας. Και η προσωπικότητά μας.
Ύστερα, γίναμε παραμύθι. Με διαστάσεις απλοϊκές και παιδαριώδεις. Και με έντονη πολιτική εκμετάλλευση. Από τους «απόντες» εκείνης της ιστορίας …
Ύστερα άρχισε η τρομοκρατία να επικαλείται την επέτειο. Και στις συνειδήσεις των νεοτέρων η 17η Νοεμβρίου ταυτίστηκε περισσότερο με δολοφόνους , παρά με εξέγερση άοπλων φοιτητών.
Ύστερα, έγινε ιστορία φρίκης, όταν κάθε 17η Νοέμβρη καίγονταν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη από χουλιγκάνους που το έπαιζαν «αναρχικοί».
Αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει …»
Όσοι ήμασταν εκεί και δεν το εξαργυρώσαμε – δηλαδή οι περισσότεροι – δεν είπαμε την τελευταία μας λέξη. Πρωτοστατήσαμε σε μια Μεταπολίτευση χωρίς να το κατάλάβουμε. Θα είμαστε μπροστά και στην επόμενη Μεταπολίτευση.
Κι αυτή τη φορά θα ξέρουμε τι κάνουμε. Πιο έμπειροι. Αλλά όχι λιγότερο έμπυροι. Να το θυμάστε …
Να επισημάνουμε και ένα καλό αφιέρωμα του «Καναλιώτη»στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
http://kanali.wordpress.com/2009/11/16/emp1973_sk/
Προβληματισμός του Ριχ. Σωμερίτη και του Βήματος
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009
Πολυτεχνικό πρόσχημα
Τα άρματα μάχης που χτύπησαν το Πολυτεχνείο ήταν ελληνικά. Οι επίλεκτοι αξιωματικοί, στρατιώτες και αστυνομικοί που σκότωσαν τόσο κόσμο (24, 35 ή 80 πολίτες;) ήταν και αυτοί Ελληνες. Αυτοί που τους είπαν να σκοτώσουν (ο «πρόεδρος» Παπαδόπουλος και ο «πρωθυπουργός» του Μαρκεζίνης) μπορεί να πρακτόρευαν ξένα συμφέροντα αλλά Ελληνες ήταν. Ο συντονισμός της επιχείρησης από το ελληνικό «Πεντάγωνο» έγινε. Ελληνας ήταν και ο Ιωαννίδης που τους ανέτρεψε αμέσως μετά για να ξαναπάρει μπρος η «επανάσταση» και να οργανώσει τη μεγάλη προδοσία της Κύπρου. Τα μπουντρούμια της ΕΣΑ και της Αστυνομίας όπου έκλεισαν όσους έπιασαν εκείνες τις ημέρες ελληνικά ήταν και αυτά. Οπως Ελληνες ήταν και οι βασανιστές που με διπλοβάρδιες πόνου και τρόμου εδραίωναν ξανά το καθεστώς. Ελληνες, διαφορετικοί, ήταν «τα παιδιά του Πολυτεχνείου». Και ο κόσμος που έτρεξε να τα συμπαρασταθεί. Και φυσικά οι εργάτες που είχαν αρχίσει με τη σειρά τους να συρρέουν στην περιοχή- αυτοί που μαζί με τα «παιδιά» τόσο τρόμαξαν τους όσους βολεμένους. Και ίσως, ενδόμυχα, όσους αντιχουντικούς πίστευαν σε μια πολιτική μετεξέλιξη του καθεστώτος: η ιστορική αλήθεια είναι ότι με το που ανοίγει στον ολοκληρωτισμό μια χαραμάδα ελευθερίας ο ολοκληρωτισμός καταρρέει. Οπως πριν από 20 χρόνια στο Βερολίνο…
Οπως κάθε χρόνο, η πορεία (πρόσχημα) για το Πολυτεχνείο θα καταλήξει και σήμερα στην αμερικανική πρεσβεία.
Το αν θα σημειωθούν εκεί ή αλλού επεισόδια, φωτιές, καταστροφές, είναι μια άλλη υπόθεση για την οποία ευθύνονται πολλοί.
Και κυρίως όσοι άφησαν την αντιχουντική Αντίσταση και ειδικά το «Πολυτεχνείο» στα χέρια των πιο ακραίων αλλά συχνά άσχετων και τους ικανοποιεί το ότι κατακρατούν την αιματοβαμμένη «Σημαία» σαν λείψανο αυθεντικό κάποιου νέου Τίμιου Σταυρού.
Ναι, αλλά γιατί να καταλήγει η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία; Ο Νίξον είχε στηρίξει τη χούντα- δεν ήταν ο μόνος, οι πρώτοι που αποκατέστησαν θαυμάσιες σχέσεις με αυτήν ήταν οι Σοβιετικοί και οι Ανατολικογερμανοί.
Αλλά ειδικά τη σφαγή τη διέταξαν, το υπενθυμίσαμε ήδη, ο Παπαδόπουλος και ο Μαρκεζίνης, με τον Ιωαννίδη να καραδοκεί το «λάθος» για να τους πετάξει: ήταν πια για τους σκληρούς απριλιανούς όχι μόνο άχρηστοι αλλά και επικίνδυνοι.
Και δεν βρέθηκε τότε, όπως αργότερα και για την Κύπρο, κανένας ανώτατος αξιωματικός να πει «όχι», να εμποδίσει τον δολοφόνο συνάδελφό τους Ντερτιλή που κυκλοφορούσε έξαλλος στα πέριξ με το πιστόλι στο χέρι ή όλους τους άλλους συναδέλφους του που δέχθηκαν τις διαταγές.
Με προβληματίζει από χρόνια το γιατί η πορεία δεν πηγαίνει ως το Πεντάγωνο. Μόνη λογική εξήγηση: πέφτει κάπως μακριά.
χμμ..τώρα που το λέτε σαν κάτι να θυμάμαι
Από παλιά την είχε αυτήν την άποψη ο Ριχάρδος
Να πλακώνεται στα τηλεπαράθυρα και από τις στήλες της εφημερίδας του :»μα γιατί δεν κάνετε την πορεία μέχρι το πεντάγωνο να έρθω κι εγώ..»
Όμως , κανείς δεν τον άκουγε…αναθεωρητές τι περιμένεις…
Αχ βρε Ριχάρδο…
Του Νάσου Θεοδωρίδη*
«69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο…….»
http://vripolidis.blogspot.com/2009/11/blog-post_17.html
Επειδή το Πολυτεχνείο το καπηλεύτηκαν, εξεφτελίζοντάς το, Δαμανάκηδες, Λαλιώτηδες, Τζουμάκες, που συμμετείχαν, αλλά και όσοι ΔΕΝ συμμετείχαν, όπως ΚΚΕδες, Θεοδωράκηδες και υπόλοιποι αριστεροί «διαννοούμενοι», πρέπει πλέον κάθε εξέγερση να «περιφρουρείται» από το αριστερό-αναρχικό κίνημα.
Φαντάζεστε μετά από 15 χρόνια να βγαίνουν κόμματα και οργανώσεις και να λένε για τον «πρωτοποριακό τους ρόλο» στην εξέγερση του Δεκέμβρη προς ιδίων όφελος; Γι’αυτό, σύντροφοι κρατήστε τα ντοκουμέντα σας! Άρθρα Θεοδωράκη- Βέλτσου, δηλώσεις Παπαρήγα-Κανέλλη, στάση ΠΑΣΟΚ, διφορούμενο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι…Οι εξεγέρσεις ανήκουν στην ανωνυμία των μαζών που βιώνει τα γεγονότα στο δρόμο!
Κάτω τα ξερά σας (μας) από τις εξεγέρσεις του παρελθόντος, παρόντος, μέλλοντος!
Για τα συγχρονα οικονομικα τανκς που γκρεμιζουν τις πυλες της ψυχης μας επικαιρος οσο ποτε ο Τριπολιτης
Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα
Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
άλλαξαν λέει τ’ ανεμολόγια και οι ορίζοντες
μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες
Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
είμαστε λάθος μες το κεφάλαιο του λάθος λήμματος
ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος
Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε
τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
και τώρα εισπράττουμε απ’ την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα
Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο
Αλήθεια τι απέγινε η γενιά του πολυτεχνείου;
Ούτε χόρτα μαζεύει ούτε καλαμπόκια σπάζει
Ο αγώνας τους για το ανατίναγμα της στρατιωτικής χούντας ήταν πράξη ηρωική και έμμηνε στην ιστορία σαν κάτι παρόμοιο με την έξοδο του Μεσολογγίου. Θα πρέπει ο λαός μας να τρέφει σεβασμό και αγάπη σε αυτούς τους αγωνιστές της λευτεριάς.
Όμως πάρα πολλοί από αυτούς σήμερα είναι βουλευτές, υπουργοί, παρότι δίνουν τον όρκο στο ευαγγέλιο, να υπηρετούν το συμφέρων του λαού και της πατρίδας αντίθετα αυτοί κατάντησαν την πατρίδα μας μια μεγάλη μπατίρου, και να σκύβει το κεφάλι ταπεινά στον κάθε Αλμούνια. Έκαναν την πατρίδα μας μασκότ της ΕΕ να γελούν οι άλλοι εταίροι σε βάρος μας για την οικονομική κατάντια. Άλλοι έγιναν γιατροί και εργάζονται στο εσύ που αν δεν πάρουν φάκελο όχι απλά φακελάκι, δεν πρόκειται ο ασθενείς να βρει την γιατρειά του. Άλλοι έγιναν αρχιτέκτονες μηχανική, που αν δεν πάρουν γρηγορόσημο, δεν πρόκειται να γίνει η δουλειά σου. Άλλοι έγιναν δικηγόροι δικαστές, αντί να αποδίδουν δικαιοσύνη, αντίθετα βλέπουμε να γίνονται οι νταβατζήδες του κάθε πολιτικού απατεώνα. Ακόμα αρπάζουν χρήματα από κάθε απόβρασμα της κοινωνίας, αφού έχει χρήματα και πληρώνει, η έχει γυναίκες να βγαίνουν στο ύψος της μεζούρας, τότε έχει και απόλυτο δίκαιο και αθωώνεται η αποφυλακίζεται. Μερικοί έμειναν ανέπαφη από κάθε βρομώσυναλλαγή αλλά προτιμούν τι σιωπή των αμνών για να μην ταράξουν τα ήρεμα νερά της Ελληνικής διανόησης. Για όλους αυτούς το πολυτεχνείο δεν τους έχει διδάξει τίποτα. Η το έχουν ξεχάσει και αγκάλιασαν την ντολτσεβίτα, και σιγοτραγουδούν το τραγούδι –Σιγά η πατρίδα κοιμάται, μην την ξυπνάτε-
Ας το ξέρουν και να το περιμένουν αν δεν αλλάξουν τακτική, θα δούμε κάποια μέρα από την ΕΕ να μας απαγορέψουν να εκλέγουμε δική μας κυβέρνηση ως αφερέγγυοι και ανίκανοι να κυβερνήσουν τον τόπο μας , και να μας διορίσουν δοτή δική τους, κυβέρνηση.
Φαίνεται αστείο; αλά ας το περιμένουμε.
ε μολις εγραψα ενα αγνωστικιστικο..παρ
ακαλω να κριθώ επιέικώς
………………..
Μες τα υπογεια νερά της στα τυφλά
Σαν κατι ψαρια κολυμπαμε σιωπηλά
Κι η ιστορια ειν΄ακομα πιο βαθιά
Κι από κατω απληστο ματι μας κοιτα
Στα μαυρα βαθη ανα ζηταμε την αλήθεια
Μηπως κινουμαστε απλώς από συνηθεια;
Και μήπως αραγε αυτό που μας συνέβη
Είναι ένα τιποτε στης Θαλασσας τα ερεβη
Μήπως ποτε της δεν υπήρξε ιστορία ;
Μήπως θα μεινει μια αιωνια απορία;
Μηπως δεν εγινε ποτε Πολυτεχνείο;
Μηπως της θαλασσας ηταν απλώς αστειο
Μες τα υπογεια νερά της στα τυφλά
Σαν κατι ψαρια κολυμπαμε σιωπηλά
Κι η ιστορια ειν΄ακομα πιο βαθιά
Κι από κατω απληστο ματι μας κοιτα
Στα μαυρα βαθη ανα ζηταμε την αλήθεια
Μηπως κινουμαστε απλώς από συνηθεια;
Και μήπως αραγε αυτό που μας συνέβη
Είναι ένα τιποτε στης Θαλασσας τα ερεβη
Μήπως ποτε της δεν υπήρξε ιστορία ;
Μήπως θα μεινει μια αιωνια απορία;
Μηπως δεν εγινε ποτε Πολυτεχνείο;
Μηπως της θαλασσας ητα ν απλώς αστειο
Ποτε δεν μαθαμε στο βαθος τι σημαινει
Το τι απεγινε και τι μας απομένει
H ιστορια σαν μια θαλασσα βαθιά
Μα εμεις για πάντα κολυμπαμε στα τυφλά
ΜΟΣΦΕΡΑΤΕ Μ΄αρεσε πολυ το ποιημα σου αν εχεις κι’ αλλα (τακεψονατα ανεφορα) αναρτησετα
το ποντιακο για να μαθενει ο ΟΜΕΡ
καλά βρε κιαμουλ δεν διαβαζεις Προκρουστη; Μόνο πολιτικά και ποντιακά;
ελα στο μπλογκ μου στην ετικετα ποιηματακια και θα βρεις καμμια πεντακοσαρα
σ’ ευχαριστω για τα καλά σου λόγια ομως..
Σφιγμένα δόντια και φουλ της εορταστικής γρίπης. Βαλάντωμα, νεκροφιλία, προφάσεις, κεριά και διαθεματικά πασαλείματα. Πάει κι αυτό.
«Χρόνια Πολλά», ευχήθηκε μαρσάροντας η κομψή φιλόλογος αφού πρώτα μας κάλεσε ευγενικά στον καφέ που θα ακολουθούσε τη γιορτή. Λίγο πιο εκεί να κι ο πάτερ που εκείνη την ώρα έμπαινε στο αυτοκίνητο να φύγει.
«Καλημέρα πάτερ, βοήθεια μας», του πέταξε σαστισμένος ο κολλητός φιλάδελφος, ανήμερα των δεκαεφτά Ιεραρχών, των τριών Πολυτεχνείων ήτανε, θα σε γελάσω.
δες και το ρεφραιν τωρα
——————–
Ματαια ψαχνουμε να βρουμε την αλήθεια
Χτυπάει η καρδια της σαν ρολόι ,μες τα στηθεια
Ειμαστε αιμα μιας αρχαιας αρτηριας
Χτυπαει η καρδιά μας στα βαθιά της ιστοριας
Καλησπέρα μετά από καιρό. Αν και τέως Κνίτης και μέλος του ΚΚΕ, έχω να πω ότι στα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 73( τότε ήμουν πέντεμιση χρονών και θυμάμαι ελάχιστα πράγματα γιατί με είχε πάει ο πατέρας μου τις επόμενες ημέρες κάτω για να δω τι έκανε η χούντα ) οι Αριστεριστές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις της ΚΝΕ του ΡΗΓΑ και των νέων που είχαν σχέση με ΠΑΚ.Η άποψη τους να μην φύγουν από το Πολυτεχνείο σε αντίθεση με την άποψη της ΚΝΕ ήταν απόλυτα ορθή, καθώς τα όποια γεγονότα που ακολούθησαν απονομιμοποίησαν ηθικά την Χούντα η οποία μέσω της προσπάθειας πολιτικοποίησης που εφάρμοζε, είχε κερδίσει την ανοχή του αστικού πολιτικού κόσμου και ενός κομματιού της ηγεσίας της Αριστεράς.
ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΛΙΓΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ:
-ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
-Η ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΕ.
-Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΞΕΛΗΧΘΗΚΕ ΣΕ ΠΑΛΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ,ΠΛΑΤΥΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ .
-ΤΟΥΣ «ΜΑΓΚΩΣΑΝΕ» ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΛΑ ΛΕΙΨΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
-ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΠΑΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.
-ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ «ΣΠΑΤΑΛΑΣ». ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙΣ,ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΙΑΖΕΙΣ , ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ.
-Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΗΘΕΛΕ ΟΧΙ ΕΝΑ ,ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ,ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ,ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΗ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ- ΤΑΧΤΙΚΕΣ -ΜΟΡΦΕΣ ).
-ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΩΪΚΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ,ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΤΕ ΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΤΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ.
ΕΝ ΚΑΤΑ ΚΛΕΙΔΙ:ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΝΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ(ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΛΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.
ΥΓ. ΑΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΕ ΜΟΝΟ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΣΑΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ,ΤΟΤΕ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΩΣ ΟΡΟΣΗΜΟ,ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΑΝ ΒΕΝΤΑΛΙΑ.ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΕΛΑΙΩΝΑΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ, ‘Η ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΛΕΙΩΝΑΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ?
Mα και στη Νομική είχαμε αποχώρηση.
Στο Πολυτεχνείο όμως ο κόσμος ήταν πολύς και όχι μόνο φοιτητές και η υποστήριξη από τον κόσμο ήταν μεγάλη, πρωτόγνωρη, κάτι που έδειχνε ότι η Χούντα δεν πήγαινε άλλο. Οι Αριστεριστές εκείνης της περιόδου θεωρούσαν, ότι η Χούντα θα μπορούσε ν ανατραπεί με δυναμικό ορμητήριο της αντίστασης ένα ανοικτό στον λαό Πολυτεχνείο. Κατάλαβαν ότι η Χούντα δεν θα άφηνε να πάνε τα πράγματα εκεί και θα έμπαινε δυναμικά μέσα στο Πολυτεχνείο γιατί δεν την έπαιρνε.
Για αυτό τα παίξαν όλα για όλα με στόχο την ηθική απονομιμοποίηση της Χούντας στην Ελλάδα και διεθνώς και το κατάφεραν καθώς πήραν με το μέρος τους τους φοιτητές. Οι υπόλοιπες παρατάξεις αναγκάστηκαν να τους ακολουθήσουν. Μην κατακρίνουμε πάντα το αυθόρμητο. Πολλές φορές το πολύ οργανωμένο κρύβει υστεροβουλίες ΔεΣ στον περσινό Δεκέμβρη χωρίς να δικαιολογώ τα επεισόδια. Το οργανωμένο ΣΑΣΑ της ΚΝΕ κατέβαζε 200 άτομα και το αυτοδημιούργητο Αλέξης Γρηγορόπουλος 10.000 στη ΓΑΔΑ.
το ΒΡΗΚΑ.. ΣΧ 19
[…] -H εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 […]