Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Εμβατήριον του Πόντου (Παρίσι, 1921)

DSC_5741 MARCHE DU PONT

Ένα  «έγγραφο» μεγάλης ιστορικής αλλά και συναισθηματικής αξίας έφτασε στα χέρια μας. 

ΕΜΒΑΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ – Παρίσιοι 1921.

Εκεί όπου κρίνονταν οι τύχες του τότε κόσμου (μαζί και του Πόντου) και στην προσπάθεια των Ποντίων για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους   φαίνεται να δημιουργήθηκε το «Εμβατήριον του Πόντου» καθώς και ο «Χάρτης της Δημοκρατίας του Ευξείνου  Πόντου»  ( Carte de la republique du Pont Euxin) που βρίσκεται  στην πρώτη σελίδα και που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις σε επιστολικό δελτάριο .

Ποίηση και μουσική του εμβατηρίου αναφέρεται το όνομα Α. ΠΑΝΩΡΓΙΑ. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πραγματικό όνομα ή για ψευδώνυμο (κάθε βοήθεια δεκτή).  Επίσης για την μελωδία του ύμνου δεν μπορούμε,  προς στιγμή ,να σημειώσουμε κάτι καθ’ ότι οι μουσικές μας γνώσεις δεν μας βοηθούν. 

 Να θυμήσουμε ότι ένα από τα βασικά κέντρα του ποντιακού κινήματος την περίοδο 1917-1922 είχε ως έδρα τη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας. Εκεί συνήλθε και ένα από τα πρώτα παγκόσμια ποντιακά συνέδρια (Οκτώβριος 1917) που έθεσαν ως στόχο τη δημιουργία ενός δεύτερου ελληνικού κράτους, της μαυροθαλασσίτικης Δημοκρατίας του Πόντου. Μια από τις εκδόσεις του διεκδικούμενου χώρου, είχε στα γαλλικά μια έκφραση, επηρεασμένη από τη Γαλλική Επανάσταση και τις αρχές της: «Πολίτες του Εύξεινου Πόντου σηκωθείτε, ζητήστε από τα ελεύθερα έθνη τα ύψιστα δικαιώματα στη ζωή και στην ελευθερία».

dsc_5746Μια από τις εντυπωσιακές πολιτικές πράξεις εκείνης της εποχής ήταν η αποστολή στον Λέοντα Τρότσκι επιστολής (Φεβρουάριος του 1918) με την οποία ζητούσαν από τη νεαρή σοβιετική κυβέρνηση να στηρίξει τον αγώνα των Ποντίων για ελευθερία. Όμως, δυστυχώς, ο Λένιν είχε καταφέρει να επιβάλλει με ανορθόδοξους τρόπους, την πολιτικη της «με κάθε τρόπο και θυσία»  ειρήνευσης με τις Κεντρικές Δυνάμεις και την αποχώρηση της Ρωσίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι θυσίες αυτές στη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ, ήταν η παραχώρηση ολόκληρης της Ουκρανίας και της Κριμαίας στους Γερμανούς και στους Νεότουρκους συμμάχους των Γερμανών, του Καρς-Αρνταχάν μαζί με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον ανατολικό Πόντο.

Τότε οι δυνάμεις που βρίσκονταν Αριστερά των μπολσεβίκων, αλλά  και ο ίδιος ο  Τρότσκι, υποστήριζαν τη μετατροπή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σε επανασταστικό  και την μεταφορά της Επανάστασης στο κέντρο της Ευρώπης και όχι την «με κάθε τρόπο και θυσία»  ειρήνευση με τους Γερμανο-αυστριακούς και τους Νεότουρκους…   

dsc_5747Στη Διακήρυξη του Ποντιακού Συνεδρίου της Μασσαλίας (Οκτώβριος 1917) προς τους απανταχού Πόντιους, ο Κωνσταντίνος Κωσταντινίδης, πρωτεργάτης της κίνησης για έναν Ελεύθερο Πόντο διαβάζουμε:   «Συμπολίτες, σε μας έτυχε να ζητήσουμε και να πετύχουμε την εθνική μας ανεξαρτησία. Ας ενωθούμε λοιπόν κάτω από το ιδεώδες της ελευθερίας και ας είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προστάτιδες δυνάμεις Γαλλία, Ρωσία και Αγγλία, οι οποίες αναγνωρίζουν τα ύψιστα δίκαιά μας, θα μας υποστηρίξουν για την πραγματοποίηση των αιώνιων πόθων μας με την αποκατάσταση της δημοκρατίας του Πόντου.»  (Οκτώβριος 1917, Μασσαλία. Κ. Γ. Κωνσταντινίδου, Πραγματεία περί Πόντου, Αθήνα, εκδ. Νότη Καραβία, επανατύπωση, χ.χ.)

Μετά το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολεμου οι ελπίδες των υπόδουλων λαών αναζωπυρώθηκαν. Πίστεψαν -ματαίως- ότι ήρθε η ώρα να απολαύσουν τους καρπούς της λευτεριάς. Τότε γράφτηκε  «Ο ύμνος του Πόντου», που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1921. Όμως δεν υπολόγισαν ότι στην εξουσία της Ελλάδας θα ανέβαιναν οι μοναρχικοί. Αντιπολεμικοί, αντιμικρασιάτες και οπαδοί της «Μικρά πληνΕντίμου», που έκαναν ότι περνούσε απ’  το χέρι τους να μετατρέψουν το περιθωριακό κίνημα του Κεμάλ σε συνομιλητή των Συμμάχων. Τ’ότε, απ’ τους μοναρχικούς κυβερνήτες του Λαϊκού Κόμματος,  ο Πόντος εγκαταλείφθηκε οριστικά στην τραγική του μοίρα  

 

dsc_57444

DSC_5745      DSC_5745      DSC_5745      DSC_5745

Advertisements

08/11/2009 - Posted by | -Διάφορα, -Ιστορικά, -Περί Πόντου

29 Σχόλια »

 1. Πού το πέτυχες τέτοιο τεφαρίκι, βρέ μπαγάσα..
  Καί δεν μπορείς να το διαβάσεις, κιόλας.. (μουσικα).
  Αρα, σου είναι άχρηστο..
  Πόσο το πουλάς; 🙂

  Σχόλιο από vripol | 08/11/2009

 2. Χχαχαχαχαχα άσε που είναι κιτρινισμένο vripol!

  Σχόλιο από Πλάνητας | 08/11/2009

 3. Καλά λές, Πλάνητα,
  είναι γεμάτο βακτηρίδια και επικίνδυνους μικροοργανισμούς ….
  Δωστο μου, βρέ, να στό αποστειρώσω, και θα στο επιστρέψω.. 🙂

  Σχόλιο από vripol | 08/11/2009

 4. Ιατρός συντηρητής !!!
  Νέα ειδικότητα είναι αυτή ? 🙂

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/11/2009

 5. εεεεεεεεεεεεεεεε αν ειναι δυνατον ελεος επι τελους τοσα ζητηματα καυτα τρεχουν στην επικαιροτητα και εσεις βρηκατε θεμα για αναρτηση ,(ντο να λεγω σας εντραπεστεν ολιγον, τερουνε μας)

  Σχόλιο από kiamul | 09/11/2009

 6. Γράψον και συ κατ’ και στείλον. Μη αναμέν’ς’ όλ’ απ’ τ’ άλτς.

  Ωωωωω, αφορεσμένοι Αριστεροί Πόντιοι!!! 8)

  Ομερίκας

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/11/2009

 7. Μετά από τόσεις κουβέντες, τόσα χρόνια, τόση φαιά ουσία ξοδεμένη και αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν σοβαροί άνθρωποι αριστεροί κι αγωνιστές να πιστεύουν ακόμα ότι ο Κεμάλ ήταν επαναστατης και πέταξε τους κακούς ιμπεριαλιστές στην θάλασσα; Να γράφουν με αφέλεια που παραπέμπει στη δεκαετία του 30 αυτά:

  «…το αντιφεουδαρχικό, αντιεκκλησιαστικό, αστικά προοδευτικό και αντιϊμπεριαλσιτικό-πατριωτικό κίνημα του Κεμάλ..»

  Κι όμως φαίνεται ότι κάποιοι τα ταξικά κριτήρια τα αφήνουν έξω από την εγκεφαλική τους λειτουργία όταν πρόκειται να μιλήσουμε για το τι έγινε στην Ανατολή. Ίσως να μην κατάλαβαν ακόμα ότι βρισκόμαστε και μεις εδώ, οι πρόσφυγες του ’22 και οι απόγονοί τους.

  Ρίξτε μια ματιά στη συζήτηση του «Πάνου» με τον «Μ-π» στο ιντυμίντια. Βρίσκεται προς το τέλος. Ενδιάμεσα είχαν παρασφρύσει και διάφορα νεοφώτιστα (από το 18ο συνέδριο του ΚΚΕ) σταλινοσαυράκια, αλλά αυτά αγνοείστε τα. Μηδεν εις το πηλίκον! Ενδιαφέρον έχει ο «Πάνος» και ο «αεθνιστής» που φαίνονται κάπως δικοί μας (όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα βέβαια) :

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1078165

  Να σας πως την αλήθεια μου, πολύ μ’ αρέσει να βλέπω τέτοιες κόντρες κι ας μην τολμάω να μπώ

  Ομέρ ο 5-διεθνιστής

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/11/2009

 8. Κανα αφιέρωμα για το Πολυτεχνείο δεν θα δούμε;

  Σχόλιο από Zωνιανίτης | 10/11/2009

 9. Βρε παιδιά κανένα αφιέρωμα για το ΚΚΚ να κάνετε. Να φχαριστηθεί κι ο Κιαμούλης. Να μάθουμε και μεις τι έγινε και από τη χήρα και τη «συμμορία των 4» φτάσαμε στην COSCO.

  Ο Νοσφεράτος που είναι βρε σύντροφοι; Γιατί χάθηκε; Έχω την εντύπωση ότι το στεναχώρησα επειδή διατύπωσα ανοιχτά τις απόψεις μου. Του δηλώνω ότι δε θα το ξανακάνω… Θα είμαι από δω και πέρα ευγενικός κι ευαίσθητος μεσοαστός.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 10/11/2009

 10. Τώρα που το σκέφτομαι….
  ΜΠΑΣ και κρύβεται κάνας Πόντιος
  και στην ίδρυση της… DUPONT S.A. (Γαλλίας)? 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 10/11/2009

 11. Οχι, αγαπητέ omadeon..
  Αλλά, είναι δικός μας ο James Pont. 🙂

  Σχόλιο από vripol | 11/11/2009

 12. Ηταν επίσης ο Ποντπιντού, καί ο Ναποντλέων.
  Πόντιοι είναι, επίσης, όλοι οι Ναποντλιτάνοι, και οι κάτοικοι της Ατλαντίδας πού κατα-ποντ-ίστηκε.. 🙂

  Σχόλιο από vripol | 11/11/2009

 13. Έχουμε βρε και ολόκληρη αυτοβιομηχανία στην υπερπόντια γη της Αμερικής, την Pontiac…

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/11/2009

 14. Α, να μην ξεχάσω την ντροπή (μα και κρυφό καμάρι του Πόντου):
  Τόν Αλ Καπόντε !
  Επίσης έχουμε γυρίσει και εξαίρετες ταινίες:
  «Ποντέ την Κυριακή», «Κάποντε στην δύση», κλπ.
  (Θεέ μου, πόσες άλλες μα—-ες θα πώ, τί άλλο καραγκιοζλίκι θα κανω για να περιέλθει στα χέρια μου η πολίτιμη παρτιτούρα..
  Εχθες, σφουγγάριασα τό σπίτι τού mumul, πέρασα την γιαγιά του στό απέναντι πεζοδρόμιο, τού κρατούσα την ομπρέλλλα για να μην βρέχεται, και τού σκούπιζα καθε τόσο την συναχωμένη μύτη του μέ το μάνίκι μου, γιατί είναι και οικολόγος, και δεν ήθελε να καταναλώνουμε χαρτομάντηλα.. ) 🙂

  Σχόλιο από vripol | 11/11/2009

 15. Καλά! Δεν πιστέυω ότι όλα αυτά τα κάνεις για μια εθνικιστική παρτιτούρα, που θάλεγε κι ο Κιαμούλης

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/11/2009

 16. Ένα δυο ωτία σε είπα να κάνεις και συ την κοπάνησες.
  Καλά να πάθεις.
  Έχασες την ευκαιρία. Αμα θες να την δεις μαζί και …»μερικά άλλα» δεν βρίσκω άλλον τρόπο από την επίσκεψή σου στις υπώρειες των Τουρκοβουνίων…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/11/2009

 17. τρομπαρουμε ομοθυμαδον
  HAIL PONTOS HAIL VLAX MATSUKAS

  Σχόλιο από kiamul | 11/11/2009

 18. Κιαμούλη, πάλι σε καθρέφτη τερείς; Εντάξει καταλάβαμε! Από αστεία δεν καταλαβαίνεις ντιπ. Όπου και να είσαι νομίζεις ότι είναι συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής λίγο πριν πάρει την απόφαση για την ένοπλη επανάσταση. «Χάιλ καμαράντ» και πάλι «γειά σου σύντροφε»

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/11/2009

 19. Λείπει απ τον Κιαμουλάκη
  τό μικρό αυτο τσιπάκι
  πού τεντώνει το χειλάκι
  και ποιεί χαμογελάκι… 🙂

  Σχόλιο από vripol | 11/11/2009

 20. Βρε παιδιά, αποφεύγετε τις εκατέρωθεν προσβολές. Κατανοώ ότι η χημεία μεταξύ σας, που λέει και η σύγχρονη ορολογία, έχει πρόβλημα. Αλλά ας σεβαστούμε τις απόψεις και το στύλ του καθενός. Οι μεταξύ μας διαφορές δίνουν χρώμα σε τούτο το μπλογκ. Απ’ την άλλη πώς μπορείς να είσαι απόλυτος σήμερα; Η αφωνία καλών και σοβαρών φίλων μας σε σοβαρά ζητήματα που συζητάμε τι δείχνει; Δείχνει την αμηχανία που υπάρχει σ’ όλους μας και την αδυναμία διατύπωσης εύκολων θέσεων.

  Kiamul, όταν σου είπα παραπάνω να γράψεις ένα κείμενο και να μας το στείλεις για δημοσίευση το εννοούσα.

  Τώρα αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και θέλω τη βοήθειά σας. Μου έστειλε ένα κείμενο ένας καλός φίλος, Μωραϊτης και Αριστερός με αφορμή την απεργία των λιμενεργατών. Ο Τίτλος του κειμένου-προβληματισμού είναι: «Κινέζοι λιμενεργάτες αδέλφια μας;» και πιάνει αυτό το ζήτημα που δεν είναι καθόλου φαναστικό: Της εισόδου στην Ελλάδα εξειδικευμένων προλετάριων που κάνουν την ίδια δουλειά με τους Έλληνες με τη μισή και παρακάτω αμοιβή.

  Σ΄αυτή την αντικειμενική σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων εργατών ποιά είναι η αριστερή θέση; Ήδη όπως υποστηρίζει ο φίλος αυτός, οι απεργοί στο λιμάνι κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας των «Ελληνων εργατών» στην «κομμουνιστική» COSCO θέτωντας κριτήρια εθνικά.

  Να το ανεβάσω;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/11/2009

 21. Σην πατριδαν μιαν εινας χιαριφς επολεμανεν νεποινεν το γαρκονατ να μαθαν να οργον, μια δυο σο χωραφ τιποτα, επερασεν ενας μηνας τιποτα, το γαρκον σο ζυγον κιέμπεν επουγαλευτεν ο αρθεπον και παει εμπροστα σο γαρκον και λεει ατο ,αφου σο ζυγον κι εμπεντς ατσα βουδ ντο εγενηουσνε ,
  Αχα και τεσετερον ματσουκοβριπολειον συμπλεγμα

  Σχόλιο από kiamul | 11/11/2009

 22. Ομέρ, νομίζω, πώς η λύση είναι, να μην ανεχθούν οι Ελληνες εργαζόμενοι, δύο ταχυτήτων μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.
  Να αγωνιστουν για να απαγόρευτεί στην Ελλάδα η νόμιμη ύπαρξη συμβάσεων με όρους επαχθέστερους από ότι έχουν επιτύχει οι αντίστοιχοι Ελληνες εργαζόμενοι…

  Σχόλιο από vripol | 11/11/2009

 23. Καλά ρε Κιαμούλη! Το να θες να μας βάλεις στο ζυγό είναι άνω ποταμών.

  Ομέρ, ανέβασέ το. Είναι όντως ένα ζήτημα που το έχει αναλύσει και ο Μαρξ.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/11/2009

 24. Με λίγα λόγια μας λέτε ότι ο μεγαλοπράγμων Βενιζέλος και οι καλοί μας Σύμμαχοι θα προσέφεραν την ελευθερία στον λαό του Πόντου…Και ο μεγαλοαστός Κωνσταντινίδης (πως άραγες συνδυάζονται ο αστικός εθνικισμός με την «αριστερά των μπολσεβίκων»;;; μόνο αυτός ξέρει) Έ ρε κούνια που σας κούναγιε…Αυτόν τον ιδιότυπο εθνικισμό-φυλετισμό ορισμένων ποντίων (δήθεν αριστερών) δεν θα τον καταλάβω ποτέ είναι η αλήθεια!

  http://www.erodotos.wordpress.com

  Σχόλιο από erodotos | 14/11/2009

 25. «.. δεν θα τον καταλάβω ποτέ είναι η αλήθεια!…»

  Μην σκιάζεσαι αγαπητέ Ηρόδοτε
  Δεν είναι τίποτα σοβαρό.
  Όταν θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις (φτάνει να το θέλεις βέβαια):

  «..-γιατί ο σταλινισμός εξόντωσε τους Έλληνες κομμουνιστές (Πόντιους, Ελλαδικούς και Μαριουπολίτες) και διάλυσε τις ελληνικές κοινότητες το ‘37-΄38,

  -γιατί κατάργησε τη σοβιετική ελληνική εκπαίδευση και έκλεισε όλα τα σοβιετικά ελληνικά σχολεία,

  -γιατί κατάργησε τις σοβιετικές ελληνικές θεατρικές σκηνές,

  -γιατί έκλεισε τις σοβιετικές ελληνικές εφημερίδες ( «Κόκκινος Καπνάς», «Ο Κομμουνιστής», «Ο Κολεκτιβιστής » κλπ) και κατέστρεψε τα ελληνικά κομματικά τυπογραφεία…»
  ε, από τότε και μετά υπάρχει ελπίδα…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/11/2009

 26. […] -Εμβατήριον του Πόντου (Παρίσι, 1921) […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 27. Γεία σας. Όνομαζομαι φίλιππος. Θέλω πληροφοριές και αν είναι εύκολο και μεγενθυμένες αυτές τις φώτο που δείχνουν το εμβατήριο του πόντου για να μπορεσω να δω καθαρά και τις νότες και τους στίχους. Έχω ένα καθηγητή πτυχιούχο μουσικό με τον οποίο θέλουμε να το βγάλουμε και να δούμε και την μελωδία και τους στίχους γιατι απότι ξξέρω δεν εχει καταγραφεί κάπου. Περιμένω νέα σας.
  το e-mail: ftsaouselis@hotmail.com

  Σχόλιο από Φίλιππος | 22/12/2010

 28. Φίλιππε
  Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου
  Το «εμβατήριο» ήδη επεξεργάζεται. Μόλις τελειώσει η επεξεργασία και η καταγραφή ευχαρίστως να το δώσουμε.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/12/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: