Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Αλήθειες για τη Γενοκτονία των Ποντίων

               του Γιάννη Χατζηαντωνίου

αναδημοσίευση από την εφ. «Αυγή»

Ο Νάσος Θεοδωρίδης δημοσίευσε, πριν από έναν χρόνο, άρθρο στην «Αυγή» της 20.5.2011 όπου επιτίθεται στη χαρακτηριζόμενη από αυτόν ως «εθνικιστική μερίδα» των Ποντίων για το ζήτημα της γενοκτονίας τους. Ο αρθρογράφος, όμως, έκανε ακριβώς αυτό που καταλογίζει στους άλλους: «Δεν διστάζει να χρησιμοποιεί μισές αλήθειες, να αποκρύπτει άλλες αλήθειες και να διαδίδει πολλά ψεύδη».

Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε, όπως λέει ο Ν.Θ., λόγω της έλλειψης πίστης των «υπηκόων» του οθωμανικού κράτους Ποντίων και της δράσης τους στα μετόπισθεν του τουρκικού στρατού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τερατώδες ψέμα. Η πολιτική της εθνοκάθαρσης είχε εγκαινιαστεί από τους Νεότουρκους πολύ νωρίτερα με τις διώξεις, τους εκτοπισμούς, τα διαβόητα Τάγματα Εργασίας (235.000, σύμφωνα με την Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα – άλλοι 80.000 κατέφυγαν στη Ρωσία), μια πολιτική που δεν είχε σχέση με την οποιανδήποτε συμπεριφορά των χριστιανικών πληθυσμών.

Ακριβώς το ίδιο επιχείρημα (της συνεργασίας με τον Ρώσο – εχθρό) χρησιμοποίησαν εξάλλου οι Τούρκοι και για τους Αρμενίους. Είναι βέβαια ένα ζήτημα, αν υφίστατο υποχρέωση πίστης πολιτών χωρίς δικαιώματα που καταπιέζονταν εθνικά και θρησκευτικά (τα οποιαδήποτε δικαιώματά τους χαρακτηρίζονταν «προνόμια», δηλαδή ήταν εξαιρέσεις) σε ένα κράτος ασιατικού δεσποτισμού όπως ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν επρόκειτο, λοιπόν, για υπερβασίες μιας αναγκαίας λόγω των συνθηκών καταστολής.

Ο αρχηγός της εθνοκάθαρσης – γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, Τοπάλ Οσμάν, αποβιβάστηκε στην Τραπεζούντα και άρχισε την επιχείρηση το 1919, όταν είχε λήξει προ πολλού ο ρωσοτουρκικός πόλεμος. Οι διώξεις των Ελλήνων του Πόντου ήταν γενοκτονία διότι διώκονταν όχι γιατί έκαναν κάτι ατομικά, αλλά γι’ αυτό που ήταν συλλογικά, με πρακτικές εξόντωσης.

Οι μαρτυρίες είναι διαφωτιστικές: Το τέλος του 1921 σφραγίστηκε από φοβερές ωμότητες στον μικρασιατικό Πόντο. Ο Βρετανός αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη, Sir Horace Rumbold, πληροφορεί τον υπουργό Εξωτερικών Curzon ότι: “Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δρουν βάσει προμελετημένου σχεδίου για την εξόντωση των μειονοτήτων… Όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 15 ετών της περιφερείας Τραπεζούντος και της ενδοχώρας εκτοπίστηκαν στα εργατικά τάγματα του Ερζερούμ, Καρς και Σαρήκαμις”.

Βασισμένος σε μια σειρά επίσημων αναφορών ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόιντ Τζορτζ προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων (House of Commons. The Parliamentary Debates, Fifth Series, τομ. 157): “…(στον Πόντο) δεκάδες χιλιάδες (Ελλήνων) ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή ηθελημένη εξολόθρευση. ‘Εξολόθρευση’ δεν είναι δικιά μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η αμερικανική αποστολή”.

Και οι σοβιετικοί απεσταλμένοι, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση των τουρκικών ωμοτήτων κατά των Ελλήνων, δεν μπορούν να κρύψουν τον αποτροπιασμό τους για τα φρικτά εγκλήματά τους. Ο Αράλοβ, σοβιετικός πρέσβης στη Άγκυρα, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του που κυκλοφόρησαν το 1960 στη Μόσχα με τον τίτλο “Vospominaniya Sovietskovo Diplomata 1922-1923”, ενημερώνεται στη Σαμψούντα από τον αρχιστράτηγο Φρούνζε.

Ο Φρούνζε τού είπε ότι είχε δει πλήθος Έλληνες που είχαν σφαγιαστεί: “βάρβαρα σκοτωμένους Έλληνες -γέρους, παιδιά, γυναίκες”. Προειδοποίησε επίσης τον Αράλοβ για το τι πρόκειται να συναντήσει: “…πτώματα σφαγιασμένων Ελλήνων τους οποίους είχαν απαγάγει από τα σπίτια τους και είχαν σκοτώσει πάνω στους δρόμους”.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που, όπως λέει ο Ν.Θ., «ουδείς ειδήμων ασχολήθηκε αντικειμενικά με την ιστορική ανάλυση της άλλης πλευράς της αλήθειας στο θέμα του ελληνισμού του Πόντου». Οι ειδήμονες στηρίζονται στα γεγονότα και όχι στις «αντιεθνικιστικές» ιδεοληψίες. Υπάρχουν γνωστοί αγωνιστές της αριστεράς, όπως ο Περικλής Ροδάκης, που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τα ζητήματα αυτά. Ο Ν.Θ., όμως, έχει αποφανθεί: τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα!

Αυτό που ονομάζει «αντικειμενικότητα» είναι μεταμοντέρνα σχετικοποίηση και αναθεώρηση και ακραία ιδεοληψία. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσε η μεθοδολογία αυτή να εφαρμοστεί στα εγκλήματα των ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα…

Με τη λογική αυτή φταίει η Εθνική Αντίσταση για τη μαζική δολοφονία στα Καλάβρυτα! Πολύ σωστά, λοιπόν, στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για τη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» που κατέγραψε η ιστορία και τους 353.000 νεκρούς της. Αυτό όμως που πρέπει να σκεφτούμε όλοι είναι: Μπορεί η ιδεοληπτική αντίληψη να στηρίξει τον αγώνα του λαού και της Αριστεράς σήμερα, να ενώσει τον λαό και να αποκρούσει τις μνημονιακές πολιτικές; Προσθέτουμε ή αφαιρούμε κύρος και δυνάμεις στην αναγκαία προσπάθεια να νικήσουμε και να συγκροτηθεί κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά με τέτοιες απόψεις;

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται νέο πολιτικό υποκείμενο. Ένα νέο, πατριωτικό, δημοκρατικό και ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς, ηγεσία των εθνικών και κοινωνικών αγώνων του λαού. Απόψεις όπως αυτή του Ν.Θ., σεβαστές ως ιδιαιτερότητα, είναι απόψεις που δεν μπορούν να είναι απόψεις ενός κόμματος που διεκδικεί να καθορίζει τη μοίρα του λαού και το μέλλον της χώρας.
* Ο Γιάννης Χατζηαντωνίου είναι μέλος της Σ.Ο. του Νέου Αγωνιστή

22/05/2012 - Posted by | -Αρνητές Γενοκτονίας, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Περί Πόντου, -ΣύΡιζΑ | , ,

16 Σχόλια »

 1. Με καθυστέρηση ενός έτους από το «πόνημα» του ΝΘ και πολλών ετών από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, η Αυγή δημοσιεύει πρώτη φορά τέτοιο κείμενο.
  Οτι είναι γραμμένο με άγχος, βιασύνη και προχειρότητα, το αποδεικνύει η καινοφανής πληροφορία οτι «Ο αρχηγός της εθνοκάθαρσης – γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, Τοπάλ Οσμάν, αποβιβάστηκε στην Τραπεζούντα και άρχισε την επιχείρηση το 1919».

  Ο λόγος της δημοσίευσης παρουσιάζεται ξεδιάντροπα παρακάτω:
  «Προσθέτουμε ή αφαιρούμε κύρος και δυνάμεις στην αναγκαία προσπάθεια να νικήσουμε και να συγκροτηθεί κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά με τέτοιες απόψεις»;
  και:
  «Απόψεις όπως αυτή του Ν.Θ., σεβαστές ως ιδιαιτερότητα, είναι απόψεις που δεν μπορούν να είναι απόψεις ενός κόμματος που διεκδικεί να καθορίζει τη μοίρα του λαού και το μέλλον της χώρας».

  Δηλαδή μέχρι πέρσι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετοιμαζόταν να συγκροτήσει κυβέρνηση, δεν πείραζαν οι απόψεις του ΝΘ. Και βέβαια πέρσι μπορούσαν να είναι και απόψεις του κόμματος-συμπλήρωμα του πολιτικού χάρτη, αλλά φέτος «δεν μπορούν να είναι απόψεις ενός κόμματος που διεκδικεί να καθορίζει τη μοίρα του λαού και το μέλλον της χώρας.»

  Το ξέρω οτι το ψειρίζω πολύ, αλλά απλά δεν τους πιστεύω. Δυστυχώς στην καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι βέβαια στους απλούς ψηφοφόρους του, είναι πολύ βαθειά αυτή η πληγή. ΑΚόμη κι όταν πηγαίνουν να διορθώσουν κάτι, το κάνουν χειρότερο με τον απροκάλυπτο καιροσκοπισμό τους. Μας κοροϊδέυουν χωρίς τσίπα και μας θεωρούν χαχόλους. Δεν είναι έτσι η αληθινή αριστερά σύντροφοι…

  Σχόλιο από asarcikli | 22/05/2012

 2. Η συντριπτικη πλειοψηφια των Ποντιων κατα τον εμφυλιο ηταν με το μερος της αριστερας και πληρωσαμε πολυ βαρυ φορο αιματος για την σταση μας αυτη .Για τον λογο αυτον και μονο δεν δικαιουμαστε τετοιες συμπεριφορες ουτε απο μειοψηφιες του Συριζα ουτε απο την αριστερα γενικοτερα..Οι χαοτικοι μειονιστες ας αναζητησουν αλλου την Μεκκα τους.

  Σχόλιο από Theo Angel | 22/05/2012

 3. asarcikli, τόβαλες αμέτι μουχαμέτι να πετύχεις το στόχο και να εξοντώσεις τους «κακούς». Πες κι ένα καλό λόγο βρε πατριώτη!

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 22/05/2012

 4. Πες τα Μάτσκαλη!!!!!! 😉

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2012

 5. Theo Angel

  πήγαινε να δεις πως σκέφτονται οι σύντροφοι της ΔΗΜ.ΑΡ.:

  http://mhmadas.blogspot.com/2012/05/blog-post_21.html#comment-form

  Εμείς το ψιλοπαλεύουμε, αλλά είμαστε μειοψηφικοί

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2012

 6. αγαπητέ asarcikli
  Αυτό το ιστολόγιο δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν….είτε κόμμα, είτε ομοσπονδία ,είτε οργάνωση, είτε Πάπας……
  Ότι ήταν να πει το έλεγε στα ίσα και πολλές φορές με κόστος.
  Και βέβαια, δεν είμαστε αυτοί που θα σου υπενθυμίσουμε τα μηνύματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι ή πρόπερσι στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
  Όμως έχω να πω τούτο : χρειάζεται πολύ κακοπιστία μια ουσιαστική και γόνιμη κριτική ενός ανθρώπου προς την αριστερά , αν θέλεις και στο ΣΥΡΙΖΑ να την εκλαμβάνει κάποιος ώς ξεδιάντροπη υστεροβουλία. Και φαντάζομαι η αιτία δεν είναι ότι δεν γνωρίζει γράμματα…..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2012

 7. Γιατί σύντροφε Mumul? Ο συντάκτης του άρθρου στέλνει δύο φορές ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Κόψτε τις μαλακίες με τους Πόντιους τώρα που πάμε για κυβέρνηση. Δε μας παίρνει να ανοίγουμε μέτωπα τώρα που θέλουμε κάθε ψήφο».
  Νομίζω πως δεν είμαι υπερβολικός όταν κάνω λόγο για υστεροβουλία. Μπορεί ο Χατζηαντωνίου να το κάνει με αγνές προθέσεις, όμως η ουσία παραμένει.
  Και κάτι άλλο. Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα Μουσταφά Κεμάλ;
  Γιατί αναφέρεται ο Τοπάλ Οσμάν να αποβιβάζεται στην Τραπεζούντα το 1919 και μάλιστα ως αρχηγός της γενοκτονίας;
  Ούτε λέξη για την έλευση του Κεμάλ στις 19 Μαϊου 1919 στη Σαμψούντα, εξ ου και η ημέρα μνήμης.
  Γιατί τέτοια επιλεκτική συμπεριφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ, να τον βγάζουμε από το κάδρο;
  Μήπως η αναφορά του ονόματός του θα δημιουργούσε αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;
  Αριστεροί κεμαλικοί, είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο…

  Σχόλιο από asarcikli | 22/05/2012

 8. Α, και για το ιστολόγιο και τους διαχειριστές του σαφώς δεν έχω να πω κάτι.
  Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην άποψή του και πολύ καλά κάνει ο καθένας από εσάς και υποστηρίζει την προσωπική του.
  Το σθένος και τη γενναιότητά σας τα αναγνωρίζω απόλυτα και τα παραδέχομαι, όταν υπερασπίζεστε τις θέσεις σας στον Π&Α και αλλού.

  Όσον αφορά την «κακοπιστία», γιατί δεν το δέχεσαι ως «δυσπιστία» σε ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια μας έχει φλομώσει με μονόπλευρη τοποθέτηση στο θέμα της Ποντιακής Γενοκτονίας και όχι μόνο;
  Δε θα με πείραζε καθόλου αν δεν έλεγε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Δε θα παιχτούν μ΄αυτό οι εκλογές, αλλά με πολύ περισσότερα και γενικότερα ζητήματα.
  Όμως με πειράζει που φέτος, προεκλογικά, αδειάζει το Θεοδωρίδη, ενώ πέρσι σφύριζαν όλοι αδιάφορα, αν δε χειροκροτούσαν κι όλας.

  …και γράμματα γνωρίζω! 🙂

  Σχόλιο από asarcikli | 22/05/2012

 9. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  Σχόλιο από ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ | 22/05/2012

 10. «Στην πραγματικότητα ο μακρινός Πόντος έχει ελάχιστη επικοινωνία με την Ελλάδα, που απόκτησε την ανεξαρτησία της μετά το 1821»

  έλα βρε…ο νακρατζάς είσαι;

  Σχόλιο από Γιάννης | 23/05/2012

 11. asarcikli η παροιμία λέει: «Άμα ‘κι θέλω να φιλώ σε, ρωτώ που εν’ το μάγλοπο σ'»..

  Γιατί ταυτίζεις τον Σύριζα με τον ανόητο, περιθωριακό Νάσο Θεοδωρίδη; Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε τον αγνωστικισμό και την αντιδραστικότητα κάποιων κύκλων της «Αυγής» πάνω στα ζητήματα αυτά. Αλλά αυτά έχουν αναλυθεί, παρουσιαστεί κριτικαριστεί ιδιαίτερα έντονα, ειδικά από τους αριστεροπόντιους.

  Γιατί όμως δεν λαμβάνεις υπόψη ότι το σημαντικότερο από τα αφιερώματα που έχουν γίνει έως τώρα για τη Γενοκτονία, έγινε από μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ σε ανύποπτο χρόνο. Πέρσι το Μάη.

  Και φυσικά εννοώ το περσινό αφιέρωμα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς με κείμενα μόνο Τούρκων ιστορικών.

  Πήγαινε να το ξαναθυμηθείς. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πολυτασικό ΣΥΡΙΖΑ :

  http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5283:%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85&Itemid=64

  Σχόλιο από Ζ. | 23/05/2012

 12. Ποιός θα μας σώσει από την γελοιότητα των ακροδεξιών, ειδικά όταν έχουν και το μεγαλύτερο IQ στον πλανήτη Γη;;;

  Σχόλιο από Ματσουκάτης | 29/05/2012

 13. Λυπάμαι, που άν και αριστεροί, χρησιμοποιείτε τους αριθμούς ακροδεξιών εθνικιστών όσον αφορά τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου. Σύμφωνα με τις επίσημες Ελληνικές πηγές, του Πατριαρχείου, στον Πόντο κατοικούσαν 495.000 Ελληνες πριν το 1922. Στις τούρκικες απογραφές φυσικά εμφανίζονταν δεκάδες χιλιάδες λιγώτεροι. Ο αριθμός των 353.000 Ελλήνων που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας δεν μπορεί να στηριχθεί πουθενά. Με την εις άτοπον απαγωγή, γνωρίζοντας από τις πηγές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ότι οι πόντιοι πρόσφυγες που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 1923 έφτασαν τους 350000 περίπου, και υπολογίζοντας με απόλυτα αυθαίρετα και διαβλητά στοιχεία ότι ο Ελληνικός πληθυσμός του Πόντου ήταν 703.000, εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα αυτός ο αριθμός θυμάτων. Επίσης θεωρώ απαράδεκτο να γίνεται διαχωρισμός των Ελλήνων σε Πόντιους και μη Πόντιους, καθώς θύματα υπήρχαν σε όλη την Μικρά Ασία, σε έναν εννιαίο Ελληνικό πληθυσμό. Αντί να θρηνούμε 353.000 θύματα που πιθανώς δεν υπήρξαν, απλώς και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, θα έπρεπε να θρηνούμε 500.000 – 700.000 θύματα που υπήρξαν…

  Σχόλιο από Αλέξανδρος Αθ. | 04/02/2013

 14. Aλέξανδρε Αθ. αποδεικνύεις ότι δεν μας διαβάζεις

  άμα σ’ ενδιαφέρει να μάθεις τι υποστηρίζουμε εμείς πήγαινε και διάβασε το κείμενό μας:https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/05/23/poe/

  Και βέβαια, τα λάθος νούμερα δεν είναι καθόλου νούμερα ακροδεξιών. Άλλη πατάτα κι αυτή!!!!!! Απλώς είναι άλλο ένα λάθος. Και οι «Ιταλοί» του Πασόκ (στ΄αριστερά του βρίσκονταν) που τα διάχυσαν στην κοινότητα ήταν απελπιστικά τοπικιστές και ημιμαθείς.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/02/2013

 15. […] έχει ήδη εξαφανιστεί και υπάρχει πλέον μόνο σε σελίδες που το αναδημοσίευσαν. Η ευκολία με την οποία καταφέρνει ο Soros-Rothschild να […]

  Πίνγκμπακ από Επανήλθε στη δημοσιότητα το κείμενο του Ν. Θεοδωρίδη για τους Πόντιους - AmunaNet.Com | 03/11/2016

 16. […] έχει ήδη εξαφανιστεί και υπάρχει πλέον μόνο σε σελίδες που το αναδημοσίευσαν.  Η ευκολία με την οποία καταφέρνει ο Soros-Rothschild να […]

  Πίνγκμπακ από Επανήλθε στη δημοσιότητα το κείμενο του Ν. Θεοδωρίδη για τους Πόντιους | aznews.site | 28/05/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: