Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Γενοκτονία….

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ 19η ΜΑΪΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ:

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους. Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα και απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Κοιτάμε προς τα εμπρός, προς το μέλλον μαζί με τους συμπολίτες μας που αποτελούν εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ένα από τα πιο δημιουργικά και προοδευτικά τμήματα του λαού μας.

Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη και τη φιλία των λαών, και βέβαια στην καλή γειτονία, θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούςαποτελεί ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον, μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει. Αποτελεί πράξη που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και δεν την κατακερματίζει μέσα σε πολιτικές και εθνικιστικές συγκυρίες και σκοπιμότητες.

Θέλουμε να χαιρετίσουμε όλους τους νεοπρόσφυγες πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα πληρώνοντας στην ουσία τη στενή μικροκομματική αντίληψη και τις πελατειακές σχέσεις που καλλιεργήθηκαν από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Η σημερινή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου γράφτηκε στην ιστορία,

αλλά πολύ φοβούμαι πως αν επιτρέψουμε τη συνέχεια της δικομματικής ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής και όσων τη στηρίζουν, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα γράψουν για την «ιδιότυπη γενοκτονία» των σημερινών και των επόμενων γενεών της χώρας μας. Θα το επιτρέψουμε να συμβεί ή θα ενωθούμε ακόμη περισσότερο και θα ανατρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο το οποίο είναι εφικτό και το απέδειξε η ελληνική κοινωνία πριν δύο εβδομάδες και πιστεύω πως θα το ενισχύσει σε ένα
μήνα από τώρα.»

20/05/2012 - Posted by | -προσφυγιά, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -ΣύΡιζΑ

22 Σχόλια »

 1. Δεν είναι «Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού», αλλά «Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας». Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν πέθανε γαι να του αφιερώνουμε ημέρα μνήμης, αλλά ανθεί και φέρει κι άλλο.
  Είναι πονηροί κάποιοι συμβουλάτορές σου Αλέξη, αλλά κι εμείς δεν πάμε παραπίσω. Το ελληνικό κοινοβούλιο αναγνώρισε και τιμά τη 19η Μαϊου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
  Μπορείς να το πεις έστω και μια φορά έτσι ακριβώς σε επίσημο μήνυμά σου, εσύ και ο ΣΥΡΙΖΑ? Έτσι ακριβώς όμως: Ημέρα Μνήμης Ποντιακής Γενοκτονίας.
  Όσο δεν το λέτε, τόσο αποδεικνύετε την επιμονή σας σε μη αναγνώριση οτι υπήρξε γενοκτονία. Διωγμός ναι, δολοφονίες ναι, γενοκτονία όμως όχι.
  Εμπρός, πες την «απαγορευμένη» λέξη και μη φοβάσαι τους εθνοαποδομιστές συντρόφους σου. Γενοκτονία Αλέξη, Γ-Ε-Ν-Ο-Κ-Τ-Ο-Ν-Ι-Α.

  Σχόλιο από asarcikli | 20/05/2012

 2. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  Σχόλιο από ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ | 20/05/2012

 3. asarcikli kάτι σου διέφυγε!!!!! 😉 🙂

  Σχόλιο από Πόντιος | 20/05/2012

 4. Ρε asarcikli το διάβασες το κείμενο ;; Δεν γράφει» Η σημερινή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου γράφτηκε στην ιστορία» . Τι άλλο επιθυμείς ;;;

  Το κείμενο μήπως δεν είναι του Τσίπρα ;

  Σχόλιο από eee | 20/05/2012

 5. Mea culpa!!!!
  Διάβασα μέχρι και την προτελευταία παράγραφο που είναι στην πρώτη σελίδα. Ρε Ομέρ, μια παραγραφούλα είχε απομείνει (και η πιο ζουμερή), γιατί την έκοψες από το πρωτοσέλιδο?
  Ελπίζω να μην έχει μείνει σε κανέναν η αμφιβολία οτι και εγώ, αλλά και ο αναρτήσας το ποστ, είμαστε ΠΟΝΤΙΟΙ!!! 🙂

  Σχόλιο από asarcikli | 20/05/2012

 6. Αγαπητέ asarcikli μη νοιώθεις άσχημα. Όλοι το έχουμε πάθει αυτό. Η τσατίλα να μας εμποδίζει να έχουμε πλήρη εικόνα και να μας ωθεί σε γρήγορες απαντήσεις, συνήθως επιπόλαιες… Επίσης υπάρχει και δεύτερο ελαφρυντικό…. Μέχρι τώρα είχαμε πρόβλημα. Όσοι είχαν τη δικιά μας άποψη δίσταζαν να την εκφράσουν για να μην τους σούρουν τα διάφορα νακρατζικά οι σύντροφοί τους, και έτσι ο χώρος έμενε στη διάθεση του οποιουδήποτε καθικιού τύπου Νάσου Θεοδωρίδη.

  Ευτυχώς το κλίμα άλλαξε. Και άλλαξε για πάντα!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/05/2012

 7. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γίνεται στο Ινδυμίντια:

  Γενοκτονία των Ποντίων και εθνικισμός
  από Αντιφασίστας 17:24, Σάββατο 19 Μαΐου 2012

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1401052

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/05/2012

 8. πάντως το κείμενο ΔΕΝ είναι του Τσίπρα, αλλά βουλευτή της Θεσσαλονίκης, της Αμανατιάδου(ή όπως την λένε).

  Σχόλιο από eee | 20/05/2012

 9. AΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΛΙΤΣΑ …. the best!!!

  Σχόλιο από AΒιετ... | 21/05/2012

 10. Οι επετειακές κραυγές που συνήθως ακούγονται και γράφονται κάθε άνοιξη για το ζήτημα της όντως απεχθούς και μαζικής εξόντωσης των Ποντίων επιτάσσουν μια ψύχραιμη προσέγγιση και αποτίμηση του ιστορικού αυτού ζητήματος. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ουδείς ειδήμων ασχολήθηκε αντικειμενικά με την ιστορική ανάλυση της άλλης πλευράς της αλήθειας στο θέμα του ελληνισμού του Πόντου.
  Η επιχειρηματολογία της εθνικιστικής μερίδας των Ποντίων, σε σχέση με αυτά που υπέφερε ο ποντιακός λαός από το 1915 έως το 1924, αναφέρεται πράγματι σε πολλές αλήθειες, ταυτόχρονα όμως δεν διστάζει να χρησιμοποιεί μισές αλήθειες, να αποκρύπτει άλλες αλήθειες και να διαδίδει πολλά ψεύδη.
  Από κοινωνικής και πολιτικής σκοπιάς το πιο αναληθές κατασκεύασμα είναι η θεωρία του λεγόμενου επαναστατικού αγώνα προς «απελευθέρωση» του Πόντου από τον «τουρκικό ζυγό». Θεωρητικά ο όρος «απελευθέρωση» μπορεί να έχει αποδεκτό περιεχόμενο μόνο όταν αφορά σε μια σχετικά μεγάλη εδαφική περιοχή όπου η φίλια εθνική ομάδα αποτελεί την πληθυσμιακή πλειοψηφία.
  Στην προκειμένη περίπτωση ο ελληνικός πληθυσμός των τριών νομών ή Βιλαετίων, του Πόντου αποτελούσε μια σημαντική, μια μικρή ή μια εντελώς ασήμαντη μειοψηφία. Τα επίσημα αυτά στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στο έτος 1912, προέρχονται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτηριάδη. Συγκεκριμένα, στον νομό, δηλαδή στο Βιλαέτι της Τραπεζούντας οι Έλληνες ανέρχονταν μόνο στο 25,9% του συνολικού πληθυσμού, συγκεκριμένα οι Τούρκοι αριθμούσαν 957.866 άτομα ενώ οι Έλληνες ανέρχονταν μόνο σε 353.533.
  Το πραγματικό αντάρτικο στον Πόντο άρχισε μόλις το 1916, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη της Τραπεζούντας μεταφέροντας το ρωσοτουρκικό πολεμικό μέτωπο στην περιοχή εκείνη. Οργανωτής του ελληνικού αντάρτικου ήταν ο φανατικός «στρατηγός» Καραβαγγέλης, ο οποίος ήρθε στη Σαμψούντα το 1908 ως μητροπολίτης.
  Μετά τη δημιουργία των ανταρτικών σωμάτων με χρήματα και πολεμοφόδια που πήρε ο μητροπολίτης από τους Ρώσους, τα εξαπέλυσε να προσβάλουν τον τουρκικό στρατό στα μετόπισθέν του, τη στιγμή κατά την οποίαν οι Τούρκοι πολεμούσαν τον ρωσικό στρατό στο μέτωπο της Τραπεζούντας.
  Οι αντάρτες του Πόντου συντάχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τα εχθρικά κατοχικά στρατεύματα της Ρωσίας, καταπολέμησαν τον στρατό του κράτους του οποίου ήταν υπήκοοι, καταπιέζοντας και σκοτώνοντας αλλόθρησκους συμπολίτες τους.
  Οι ταλαίπωροι αντάρτες, το πλείστον τουρκόφωνοι και αναλφάβητοι, έπεσαν στην παγίδα του αιμοσταγούς αυτού παπά χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες του λεγόμενου απελευθερωτικού αγώνα, δηλαδή δεν συνειδητοποίησαν καν το τι θα απογίνονταν αυτοί μετά το τέλος του πολέμου, όταν ο μεν παπάς θα εξαφανιζόταν για να σωθεί, όπως και έγινε, αυτοί όμως θα παρέμεναν.
  Κάτω από την εγκληματική καθοδήγηση του Καραβαγγέλη οι χριστιανοί άρχισαν να πυκνώνουν τις τάξεις των ανταρτών χτυπώντας πισώπλατα τον τουρκικό στρατό και ληστεύοντας κυρίως τουρκικά χωριά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
  Λόγω των πράξεων αυτών ο τουρκικός στρατός άρχισε στην περιοχή της Μπάφρας το κυνήγι εναντίον των ανταρτών, που μετεξελίχθηκε βεβαίως σε μαζική εθνοκάθαρση, απολύτως κατακριτέα αλλά και διακριτή από μια «γενοκτονία», που θα προϋπέθετε «άμεσο δόλο εξόντωσης μέχρις ενός», πράγμα αναπόδεικτο.
  Όμως στα ελληνικά ΜΜΕ γίνεται συνεχής αναφορά στα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των Ελλήνων στον Πόντο παρασιωπώντας συστηματικά τις εγκληματικές πράξεις των Ελλήνων ανταρτών, τις οποίες παρουσιάζει κομπάζοντας σε μια μελέτη του ο εθνικιστής Πόντιος συγγραφέας Ανθεμίδης («Επαναστατική τρομοκρατία – Αντίποινα των Ελλήνων κατά του τουρκικού πληθυσμού»).
  Συνεπώς είναι ανεπίτρεπτο να ζητούμε με θορυβώδη τρόπο από την Τουρκία να καταδικάσει τα δικά της εγκλήματα, χωρίς όμως να ζητάμε συγγνώμη για παρόμοια εγκλήματα που έκανε η «δική μας» πλευρά.

  * Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι δικηγόρος και μέλος της Π.Κ. του ΣΥΝ Αμπελοκήπων

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=617492

  Σχόλιο από reklas | 21/05/2012

 11. Παιδιά την επίσημη θεση του Συριζα για την γενοκτονια την έχουμε???εγώ γιατι νομιζω οτι Δημαρ και συριζα έχουν θέση οτι δεν εγινε γενοκτονια????

  Σχόλιο από Παπαδοπουλου Βούλα | 21/05/2012

 12. 1) reklas έχεις πολύ χιούμορ φαίνεται 🙂

  Τώρα, πήγαινε να διαβάσεις το παρακάτω:

  «Της κοντής ψωλής οι τρίχες της φταίνε..»

  2) Η άποψη της Λίτσας Αμανατίδου είναι και άποψη του Αλέξη Τσίπρα και της ΚΟΕ (Δρόμος της Αριστεράς) κ.λπ.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2012

 13. Πάντως στο επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διάφορες ανακοινώσεις, τοποθετήσεις, δελτία τύπου, αλλά δεν υπάρχει πουθενά το ανωτέρω κείμενο. Αντίθετα υπάρχει μια δήλωση του Β. Πριμικήρη, μέλους του Πανελλαδικής Συντονιστικής του ΣΥΡΥΖΑ, που δε μιλάει για Γενοκτονία και συνδέει τους διωγμούς και την προσφυγιά των Ποντίων με το σημερινό φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Επειδή τόσα χρόνια χορτάσαμε και σιχαθήκαμε τη διγλωσσία, την ψηφοθηρια και την υποκρισία των υπολοίπων, τώρα φυσάμε και το γιαούρτι… Γιατί δεν υπάρχει αυτή η επίσημη δήλωση του Τσίπρα στο site μαζί με όλες τις υπόλοιπες και υπάρχει άλλου στελέχους με διφορούμενο νόημα? Αν μου ξέφυγε κάτι πάλι, παρακαλώ να με διορθώσει κάποιος.

  Σχόλιο από asarcikli | 21/05/2012

 14. Και στο site του Συνασπισμού, υπάρχει μόνο η δήλωση του Πριμικήρη. Στο δε site της Αμανατίδου, η δήλωση παρουσιάζεται ως δική της και πουθενά δεν αναφέρει ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα… Από που λοιπόν προκύπτει ο τίτλος του ποστ, οτι η δήλωση είναι του Αλέξη; Είπαμε, φυσάμε και το γιαούρτι…

  Σχόλιο από asarcikli | 21/05/2012

 15. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο λιθοβολισμός της Ρεπούση για τη στάση της -δικαίωμά της να έχει τη συμπεριφορά ενός Αρνητή της Γενοκτονίας- από ένα πλήθος απόγονων των ακροδεξιών δωσίλογων, των απόγονων των Εξη (που πρόσφατα πετυχαν να ακυρώσουν την απόφαση του τότε επ. δικαστηρίου), των απογόνων των δολοφόνων του μικρασιατικού ελληνισμού που έθεσαν στη λήθη και τη σιωπή οτιδήποτε σχετιζόταν με τη Μικρά Ασία, τον Πόντο κ.λπ, σήμερα χύνουν μαύρο υποκριτικό δάκρυ και γίνονται τιμητές.
  Όμως φτάσαμε σ’ αυτό το θλιβερό σημείο γιατί ένα τμήμα της αριστεράς έκλεισε τα μάτια μπρος σε μια παλιά ανθρωπιστική καταστροφή, συγκάλυψε τα φοβερά νεοτουρκικά εγκλήματα γενοκτονίας εις βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων της Ανατολής, των Ασσυροχαλδαίων, ξέχασε τις γενοκτονίες που συνέβησαν και κρύφτηκε πίσω από το εξισωτικό ιδεολόγημα του ανύπαρκτου “συνωστισμού”.
  Εμείς από προσφυγική αριστερή σκοπιά ασκήσαμε σφοδρή κριτική στις λειτουργίες της αποσιώπησης και της συγκάλυψης τόσο από την αντίληψη “τύπου Ρεπούση”, όσο και απ’ αυτή των ακροδεξιών τύπου Άρειου Πάγου.

  Τα περί “συνωστισμού” υπάρχουν συγκεντρωμένα στην παρακάτω διεύθυνση:
  https://pontosandaristera.wordpress.com/category/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82/

  ——————–
  Θα σας πρότεινα να ξαβαδείτε το αφιέρωμα στο “Δρόμο της Αριστεράς” με κείμενα μόνο Τούρκων αντιεθνικιστών ιστορικών, για να δείτε ότι τα όσα συνέβησαν εκεί τότε, απέχουν παρασάγγας από την ρεπούσεια αντίληψη της ιστορίας:

  http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5283:%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85&Itemid=64

  ———————————————

  Οι Τούρκοι σύντροφοι τα γράφουν εξαιρετικά καθαρά στο αφιέρωμα του “Δρόμου”. Πηγαίνετε να διαβάσετε:
  – Fikret Baskaya : Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει,
  – Ahmet Oral: Για το Αρμενικό, Ελληνικό, Κουρδικό και Αλεβίτικο Ζήτημα,
  – Attila Tuygan: Γενοκτονία για την “ιερή πατρίδα”,
  -Taner Akçam: Οι εκτοπίσεις και οι σφαγές των Ελλήνων του 1913-1914: Πρόβα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
  – Sait Çetinoğlu: Η ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Το Τέλος του Κινήματος και η Εκδίωξη
  – Pervin Erbil: Μια τραγική σελίδα στην εκκαθάριση των Ρωμιών, 1914-1924.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2012

 16. Τους διαβάσαμε τους Τούρκους συντρόφους, αλλά εδώ είναι …Βαλκάνια και ο εθνοαποδομισμός κάνει πάρτι!
  Πάρτε άλλη μια γεύση: Μετά την επιστροφή της δρακουλίνας στο μαντρί του Αντωνάκη, η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να βάλει τον Ιλχάν Αχμέτ πρώτο στη λίστα της Ροδόπης. Έτσι, είναι σχεδόν σίγουρο οτι η Ροδόπη θα έχει και τους τρεις βουλευτές της Τούρκους, δηλ. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Γιασασίν Γούναρης….

  Σχόλιο από asarcikli | 21/05/2012

 17. […] και Αριστερά -Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Γενοκτονία…. Μαΐου 20, […]

  Πίνγκμπακ από Οι περίεργοι κοσμοπολίτες στην περίοδο των εκλογών και η … ΔΗΜΑΡ!!! « Το Μανιτάρι του Βουνού | 21/05/2012

 18. ——————————————————————————————————————
  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ……

  ——————————————————————————————————————

  Την ιστορική αλήθεια θα την ψάχνουν μόνο όσοι δεν θέλουν να την δουν!!! Και βέβαια η αντιλαϊκή στάση και η καθωσπρεπίστικη περιφρόνηση, είναι πολυ διαδεδομένη στην ελληνική εμπειρία και ειδικά σήμερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι πρωτοστατεί η αστικοποημενή νεοφιλελεύθερη εκδοχή της αριστεράς. Στρώνωντας όμως έτσι το δρόμο στο χυδαίο εθνολαϊκισμό και επιτρέπεοντάς του να ενστερνιστεί και να γίνει τιμητής σε θέματα που ουδόλως του ανήκουν…
  ——-

  Κατ’ αρχάς μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα των Τούρκων ιστορικών. Από την άλλη ο όρος «γενοκτονία» που τόσο έχει κακοπάθει στα χείλη των «αντιεθνικιστών» είναι απλώς ένας ΝΟΜΙΚΟΣ ΟΡΟΣ που ορίστηκε με πολύ συγκεκριμένους τρόπους από τον ΟΗΕ το 1948.

  Δυστυχώς ή ευτυχώς για τους προκατειλημμένους Νεοέλληνες έχει αποδειχτεί ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης έχουν υπάρξει στην περίπτωση των Ελλήνων της Ανατολής. Δεν είνια τυχάιο ότι ο καθ’ ύλη αρμόδιος διεθνής επιστημονικός φορέας που ασχολείται με το ‘εγκλημα της Γενοκτονίας έχει αποφανθεί με σαφήνεια. Το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η γενοκτονία από τους Νεότουρκους εθνικιστές (1914-1918) και τους κεμαλικούς διαδόχους στη συνέχεια (1919-1923) περιγράφεται με σαφήνεια στην απόφαση που εξέδωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2007 ο καθ’ ύλη διεθνής οργανισμός (Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών-International Association of Genocide Scholars – IAGS) που μελετά το έγκλημα της γενοκτονίας από την πλευρά του διεθνούς δικαίου όπως αυτό ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1948. Η απόφαση του IAGS αναφέρει:

  «ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται ευρέως ως το τελικό στάδιο της γενοκτονίας, που επιφυλάσσει στους δράστες της γενοκτονίας την ατιμωρησία και αποδεδειγμένα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές γενοκτονίες.
  ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ η γενοκτονία μειονοτικών πληθυσμών από το Οθωμανικό κράτος κατά τη διάρκεια και μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο απεικονίζεται συνήθως ως γενοκτονία των Αρμενίων αποκλειστικά, με μερική μόνο αναγνώριση των ποιοτικά όμοιων γενοκτονιών άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ είναι πεποίθηση της διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ότι η εκστρατεία των Οθωμανών εναντίον των Χριστιανικών μειονοτήτων της Αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας.
  ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ η ένωση ζητά εκ τούτου από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες αυτών των πληθυσμών, να εκδώσει μια επίσημη απολογία και να προχωρήσει σε άμεσα και σημαντικά βήματα για αποκατάσταση» (http://www.genocidetext.net)

  Κατά συνέπεια, μετά από την κορυφαία αυτή αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος ως ενιαίου και της περιγραφής του εύρους των αποτρόπαιων πράξεων, λειτουργεί αντιδραστικά και εντάσσεται στην κατηγορία των Αρνητών της Gενοκτονίας οποιαδήποτε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός ή να περιφρονηθεί με την αναφορά του εντός εισαγωγικών….

  H Αριστερά πρωτίστως πρέπει να προστατέψει την ιστορική αλήθεια και την Μνήμη των θυμάτων αποτρόπαιων εξουσιαστικών πολιτικών!

  http://mhmadas.blogspot.com/2012/05/blog-post_21.html#comment-form

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2012

 19. φραγκλίνος π 22/05/2012
  όταν οι παλίοί διεθνιστές και σημερινά παιδιά του » ρεπουσογενή» κώδικα – γενετικού σωλήνα , ντυμένοι με την προβιά του κοσμοπολίτη
  ντροπιάζουν και την νοημοσύνη μας και τον κοσμοπολίτικο ελληνισμό
  καλό θα ήταν να πάψουν να διαβάζουν και να επεξηγούν » κορδικά» όλα τα ιστορικά γεγονότα .
  Η ασέβεια για μια γενοκτονία -δεν αποτελεί ούτε κοσμοπολιτισμό ούτε μάθηση – απλώς αναδεικνύει την συνενοχή μας σ΄αυτήν΄ ακόμη και για λόγους φτηνιάρικης κομματικής ιδεοληψίας ….

  Σχόλιο από Φραγκλίνος | 22/05/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: