Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Θεσσαλονίκη: Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη (fuck the rain)

Η Θεσσαλονίκη και η κακή της μοίρα

Του Γιώργου Πολυχρονίδη

Φαίνεται πως η μοίρα της Θεσσαλονίκης είναι να πέφτει απο τα δόντια της Σκύλας στα νύχια της Χάρυβδης…

Από τον Παποκαισαρισμό του Άνθiμου και τον γελοίο λαϊκισμό των Δεξιών στον ανιστόρητο αγοραίο συγκρητισμό του Μπουτάρη.

Ο δεξιός πατριωτισμός του Ανθιμου και του Ψωμιάδη, όζει κράτους και εξουσιοφρένειας, και έχει αποδείξει στο παρελθόν πως μπορεί να πλειοδοτει στα λόγια και να μειοδοτεί στην πράξη (1897-1922-1944-1955-1959-1967-1974..).

Γίνεται εφαλτήριο για την κατασυκοφάντηση του Πατριωτισμού της κοινωνίας απο τους εθνομηδενιστές.

Ο δε ΤρεμοπουλοΝακρατζαΡεπουσοΙοΜπουταρισμός, μισεί την προσφυγική κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Την θεωρεί καθυστερημένη, και άξια μόνο για την αφ υψηλού καθοδήγησή της, απο τους Γιακοβίνους φωστήρες του “αντιεθνικισμού”, του νεκρόφιλου φιλοΚεμαλισμού, και του αγοραίου ωφελιμισμού, που διατίθεται να στήσει κώλο στον Τουρκικό Εθνικισμό, για να έρθουν οι εκ Τουρκίας Τουρίστες και να “χώσουν” τα ωραία τους λεφτά, όπως χυδαία είπε στην συνέντευξή του ο Μπουτάρης, συναγωνιζόμενος σε ευτέλεια τον Ψωμιάδη…

Δεν υπάρχει ένας ισορροπημένος άνθρωπος, που θα αναδείξει το παρελθόν της Πόλης, χωρίς ωραιοποιήσεις, σεβόμενος όμως την τραγωδία της γενοκτονίας των Προσφύγων;

Που θα τιμήσει την Εβραϊκή μνήμη χωρίς να χαρίζεται στον γενοκτόνο Σιωνισμό;

Που θα αναφέρεται στούς μουσουλμάνους και τους σλαβόφωνους της παλαιάς πόλης, χωρίς να γίνεται φερέφωνο γειτονικών κρατικών Εθνικισμών;

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση: «Υπάρχουν χιλιάδες απόγονοι των προσφύγων αυτών που πραγματικά λατρεύουν τη Θεσσαλονίκη και τη θεωρούν ως την πόλη της καταγωγής τους.

Αν μιλήσεις μαζί τους δε θα δεις καμιά διαφορά με τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Πόλη, τη Σμύρνη και τον Πόντο στην Ελλάδα. Η ίδια αγάπη, η ίδια νοσταλγία.

Στο Facebook έχουν σχηματίσει σελίδες και groups με πολλά μέλη οπού συζητούν και αναπολούν τη Θεσσαλονίκη (δε μπορώ να τα λινκαρω ολα αλλα αν ψαξεις για Selanik θα τα βρεις). Όμορφοι άνθρωποι, ειλικρινά, δεν ακούς τίποτα μοχθηρό ή εχθρικό αν μιλήσεις μαζί τους, δεν υπάρχει κάτι να φοβηθείς. Τουλάχιστον με όσους συνομίλησα εγώ δεν αισθάνθηκα καθόλου άβολα.

Φυσικά, για να πω την αλήθεια δε περιμένουν να γίνει κάποιο μνημείο για την επανάσταση των Νεότουρκων ώστε να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη. Έρχονται ήδη για να επισκεφτούν την πόλη μας αλλά και το σπίτι του Κεμάλ.

Αν θέλει να αναπτύξει κάτι ο Μπουτάρης πάντως για τους ανθρώπους αυτούς, να βρει τα δημοτολόγια της εποχής εκείνης, να τους προσφέρει έναν τρόπο να βρουν τα ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων τους ώστε να οδηγηθούν στα χωριά που ζούσαν οι πρόγονοι τους. Κάπου θα υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, ας τα συγκεντρώσουμε και να τα διαθέσουμε ώστε να κάνουν τα ταξίδια της αναζήτησης τους ευκολότερα.

Κι αν θέλει ντε και καλά μνημείο, να κάνει μνημείο για τους πρόσφυγες αυτούς που ξεριζώθηκαν από τα μέρη μας κι όχι ένα μνημείο επανάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολότερες εθνικιστικές καταστάσεις.»

http://magicasland.com/mnimeio-neotoyrkon-mpoytari/2010/11/19/ 

21/11/2010 - Posted by | -Άρνηση Γενοκτονίας, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Δωσιλογισμός, -Διάφορα, -Ιδεολογικά, -Νακρατζάς-"Ιός", -Νεοελληνικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

73 Σχόλια »

  1. ALLH MIA PIO FRESKIA SYNENTEYKSI:
    —————————————–

    Ποια είναι η γνώμη σας για τον Κεμάλ Ατατούρκ;

    Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν όντως σφαγέας των Ποντίων, που λέει και το ΛΑΟΣ. Θα πρόσθετα, μάλιστα, ότι υπήρξε προάγγελος των φυλετικών εξοντώσεων που έκανε ο γερμανικός φασισμός. Αλλά η Ιστορία είναι Ιστορία. Ο Κεμάλ μεγάλωσε και πέρασε ένα μέρος της ζωής του σ’ αυτό το περίφημο σπίτι της Θεσσαλονίκης. Αυτό το κτίριο, το 1933, ο Παπαναστασίου, σε εποχή αποκλιμάκωσης της έντασης με την Αγκυρα, το δώρισε στην τουρκική κυβέρνηση, μετονομάζοντας και τον δρόμο που περνούσε μπροστά του σε «οδό Κεμάλ Ατατούρκ».

    Το ΄55, με τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, φυσικά του άλλαξαν το όνομα.

    Ναι, αλλά τώρα πώς επανήλθε το θέμα;

    Δεν επανήλθε τώρα. Επανήλθε επί υπουργίας Παπανδρέου ? Τζεμ, την εποχή της διπλωματίας των σεισμών και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλά έχω μια απορία: το σπίτι του Σεφέρη, που είναι έξω από τη Σμύρνη, στα Βουρλά, οι Τούρκοι το αναπαλαίωσαν, το έκαναν καινούργιο και μετονόμασαν και τον δρόμο που περνάει μπροστά του.

    Αν το έκαναν αυτοί, εμείς γιατί όχι;

    Οπότε το σκέφτεστε…

    Οχι, τώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ξέρετε όμως τι τίθεται; Μέσα στους στόχους της δικής μου δημαρχίας είναι να φέρουμε 300.000 Τούρκους επισκέπτες στην πόλη, όπου μεταξύ άλλων θα προσκυνάνε και το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ. Δηλαδή, οι Τούρκοι είναι χαζοί που ανοίξανε την Παναγία Σουμελά και κάνανε κι ένα σωρό ξενοδοχεία από πριν;

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=42446948

    Σχόλιο από Ζουμπεϊντέ χανούμ | 22/11/2010

  2. Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός
    Ε-mail: damon@damonpontos.gr Αθήνα, 21.11.2010
    Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού
    Ιστολόγιο: http://www.damonpontos.gr

    Ανοιχτή επιστολή
    Προς όλους τους απανταχού Ποντίους και τους
    Ποντιακούς Συλλόγους, καθώς και τους Συνέλληνες

    Τα «τριάντα αργύρια» του κ. Γιάννη Μπουτάρη
    «Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει η Θεσσαλονίκη γιατί δεν διαβάζει Ιστορία. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων. Στην πλατεία αυτή σκοπεύω να κάνω υπόγειο πάρκινγκ τετραώροφο και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων».
    Συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη στην εφημ. «Ελευθεροτυπία», 19/11/2010
    «Θα φέρω 300.000 Τούρκους να προσκυνάνε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, (του σπιτιού που νομίζουν αυτοί ότι είναι του Κεμάλ Ατατούρκ). Γιατί πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη και την Παναγία Σουμελά… και να αφήσουν τα ωραία τους λεφτά
    Να έρθουν να προσκυνήσουν το ιερό τους σύμβολο…»

    Από την συζήτηση του Γιάννη Μπουτάρη και Κώστα Γκιουλέκα στο ΣΚΑΙ, πριν από τις εκλογές.

    Αυτά και άλλα «ευτράπελα», αλλά άκρως επικίνδυνα, για την εθνική μας υπόσταση, ισχυρίστηκε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Και αν δεν τον καταγγείλουμε, θα νομίσει ότι τον ενθαρρύνουμε για να προβεί και σε χειρότερες αθλιότητες στο μέλλον.

    Ποιοι είναι όμως οι Νεότουρκοι, τους οποίους επικαλείται ο κύριος Μπουτάρης. Μερικά αποσπάσματα από τις αποφάσεις των Νεότουρκων, διαφωτίζουν τον σκοταδισμό του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, που είναι ανιστόριτος, αν φυσικά δεν το κάνει σκόπιμα:
    Τον Οκτώβριο του 1911 οι Νεότουρκοι – ως κυβέρνηση της χώρας – αποφάσισαν σε συνέδριό τους την εξόντωση των μη μουσουλμανικών εθνοτήτων και τη βίαιη τουρκοποίηση των – πολυεθνικής καταγωγής – μουσουλμανικών πληθυσμών.
    Η απόφαση όριζε με σαφήνεια τις νέες κατευθύνσεις, που αναιρούσαν πλήρως την παλιότερη πολιτική της σχετικής ανοχής. Ιδού ένα ανατριχιαστικό απόσπασμα:
    «Η Τουρκία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα, όπου η μωαμεθανική θρησκεία και οι μωαμεθανικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν και κάθε άλλη θρησκευτική προπαγάνδα θα καταπνίγεται… Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης οθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας. Και είναι ολοκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ. Άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία…. Η μουσουλμανική κυριαρχία είναι αναπόφευκτη και μόνο στους μουσουλμανικούς θεσμούς και παραδόσεις οφείλεται σεβασμός. Το δικαίωμα των άλλων εθνοτήτων να έχουν δικές τους οργανώσεις θα πρέπει να αποκλειστεί. Κάθε μορφή αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης θα θεωρείται προδοσία προς την τουρκική αυτοκρατορία. Η επικράτηση της τουρκικής γλώσσας αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για τη διατήρηση της μουσουλμανικής κυριαρχίας».
    Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ασσυρίων και όλων των άλλων χριστιανικών πληθυσμών.
    Ξεχνάμε οι πάντοτε «αγαθοί» Πόντιοι και ορισμένοι εκφυλισμένοι, (υπάρχουν ανάμεσά μας δυστυχώς και αυτοί), ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, του οποίου το υποτιθέμενο σπίτι θέλει ο νέος Δήμαρχος να κάνει προσκύνημα των Τούρκων, αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου στην Σαμψούντα και άρχισε την τελευταία φάση της γενοκτονίας των Ποντίων, για την οποία ο Π. Ενεπεκίδης είχε γράψει, ότι αποτελούσε ένα «Άουσβιτς εν ροή»;
    Αυτό το «ιερό σύμβολο» του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ, θέλει ο κ. Γιάννης Μπουτάρης να τιμήσει ο ίδιος και να φέρει και τους Τούρκους να το προσκυνήσουν, όπως δηλώνει ανερυθρίαστα και θρασύτατα. Δηλαδή για να το πούμε παραστατικά. Τι θα λέν οι Τούρκοι προσκυνητές: «Σε ευγνομωνούμε Κεμάλ, που έσφαξες τους Γκιαούρηδες και όλους τους χριστιανούς!»
    Ο κ. Μπουτάρης ταυτίζει το προσκύνημα στην Αγία Σοφία και την Παναγία Σουμελά από μέρους των Ελλήνων με το προσκύνημα του σπιτιού ή του μνημείου, που θέλει πιθανόν να φτιάξει για τον Μουστά Κεμάλ, από μέρους των Τούρκων. Αν είναι δυνατόν!
    Και το τραγικό: Να γίνουν όλα αυτά, για να φέρουν οι 300.000 Τούρκοι τους «παράδες» τους στη Θεσσαλονίκη. Να γεμίσουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα μαγαζιά από Τούρκους και έτσι να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη;
    Δηλαδή να ξεχάσουμε και προδώσουμε την ιστορία μας, για τα τριάντα αργύρια του κ. Γιάννη Μπουτάρη. Εκεί καταντήσαμε οι Πόντιοι, για να μη μιλήσω για τους υπόλοιπους Συνέλληνες!
    Μήπως αυτός ήταν ο στόχος όλων των εθνομηδενιστών από το ΠΑΣΟΚ, το υπό εκκόλαψη κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη, τους Οικολόγους Πράσινους του κυρίου Μιχάλη Τρεμόπουλου, που τον ενίσχυσαν και ήθελαν να μας οδηγήσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να δεχτούμε τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, χωρίς αντιρρήσεις, να δεχτούμε το προσκύνημα των Τούρκων στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο ή το υποτιθέμενο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ, να φέρουμε τους Σλαβομακεδόνες του Γκρούεφσκι, για να καλύψουμε κάποιες οικονομικές ανάγκες, λόγω οικονομικής δυσπραγίας;
    Δηλαδή με μια λέξη: Να πουλήσουμε την ψυχή μας στον Μαμωνά;
    Μήπως αυτό ήταν το νόημα της φράσης του Γιώργου Παπανδρέου: ««Έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αναιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας».

    Μα είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια διαστροφή της ιστορίας και να την αποδέχονται οι Πόντιοι αδιαμαρτύρηταq Τόσο πολύ έχουμε εκφυλιστεί, ώστε να ξεχνάμε αυτούς που κατέσφαξαν τους γονείς μας;
    Πως είναι δυνατόν να παραλληλίζεται το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, του θρησκευτικού συμβόλου των Ποντίων, με το προσκύνημα σε έναν σφαγέα των Ελλήνων;
    Τόση διαστροφή πια πώς την αντέχουν οι Πόντιοι και δεν διαμαρτύρονται καν; Τι κάνουν οι Ποντιακοί Σύλλογοι και η ΠΟΕ. Είναι μόνο για τα πανηγύρια;
    Γιατί δεν συνεδριάζουν, για να καταδικάσουν αυτό το ανοσιούργημα; Ποια κέντρα τους υποχρεώνουν στη σιωπή;
    Γιατί ορισμένοι Πόντιοι βάζουν, την κομματική τους ταυτότητα και το κακώς εννοούμενο οικονομικό τους συμφέρον, πάνω από τα ποντιακά και γενικότερα τα εθνικά δίκαια;
    Γιατί λησμονούμε, εμείς οι Πόντιοι, τις θυσίες των προγόνων μας, που τελικά σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ;
    Επιτέλους πρέπει να αφυπνιστούμε οι Πόντιοι, αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε μια καινούργια γενοκτονία, το ίδιο επώδυνη με τις άλλες.
    Η Τουρκία διεκδικεί την Κύπρο, το Μισό Αιγαίο, τη Θράκη. Συμπαραστέκεται στους Σκοπιανούς για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους, τις οποίες στηρίζει ο κ. Μπουτάρης και οι ομοϊδεάτες του και συγχρόνως τους Αλβανούς στον μεγαλοϊδεατισμό τους, για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας από το Κόσοβο, ως την Πρέβεζα;
    Θέλουν οι Πόντιοι να προσκυνήσουν;
    Τότε «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους, όπως έλεγε ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
    Υποσημείωση:
    Τυχαίνει να είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη της Ποντιακής Λέσχης Μονάχου. Όταν η χούντα των συνταγματαρχών ήθελε να αλώσει και την Ποντιακή, Λέσχη μπήκα μπροστά και απέτρεψα αυτήν την απειλή και την κράτησα ανεξάρτητη, πέραν από τα κόμματα και τις αντιστασιακές οργανώσεις, γιατί δεν ήθελα και δε θέλω να ανακατεύονται οι Ποντιακοί Σύλλογοι και όλοι οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι στην πολιτική, αλλά και ούτε η πολιτική στους συλλόγους. Ούτε θέλω και τώρα. Όποιοι θέλουν να ανακατεύονται στην πολιτική, να παν στους πολιτικούς σχηματισμούς που υπάρχουν.
    Ορισμένοι ωστόσο, ασχέτου χρώματος, χρησιμοποιούν τους συλλόγους για πολιτικές σκοπιμότητες, υπηρετώντας έμμεσα τους κρατούντες.
    Ο γονείς μου, Καρσλήδες, ήταν πέντε φορές πρόσφυγες, λόγω των κατατρεγμών από του Τούρκους. Αν ήταν στον Πόντο, θα είχαν σίγουρα σφαγιαστεί. Ωστόσο οι συγγενείς μας πέθαναν στις διαδρομές της προσφυγιάς από τις κακουχίες. Όλοι αυτοί και χιλιάδες άλλοι δεν συμπεριλαμβάνονται στη γενοκτονία των 353 χιλιάδων Ποντίων.
    Όμως άλλο η πολιτική και άλλο τα εθνικά θέματα. Ο Γιάνης Μπουτάρης και οι συνεργάτες του, αλλά και ο κάθε Γιάννης Μπουτάρης, προσβάλουν την εθνική μνήμη, προσβάλουν βάναυσα τους Ποντίους, προσβάλλουν και όλους τους ΄Ελληνες τελικά, τους οποίους θεωρούν προσκυνημένους ραγιάδες.
    Αν έχουν γίνει ραγιάδες του Νέο- Οθωμανισμού, της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης, να το δηλώσουν ευθαρσώς και όχι να εμπορεύονται την πατρίδα, χρησιμοποιώντας τα άλλοθι της δήθεν προοδευτικότητας.
    Λυπάμαι –τουλάχιστον- για τους Πόντιους συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη, που τα ανέχονται, χωρίς καμία διαμαρτυρία και το χειρότερο συνεργούν μαζί του. Ντροπή τους! Όπως έλεγε γράφει και ο Όμηρος: Αιδώς Αργείοι!
    ΥΓ. Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει κάποιος να με αποκαλέσει εθνικιστή, να μου το πει με το όνομα του και δημοσία, για να δούμε, ποιος είναι εθνικιστής, ποιος διεθνιστής, ποιος πατριώτης και ποιος τελικά αντιδραστικός σκοταδιστής και ανθέλληνας. Αρκετά κράτησε η ιδεολογική τους τρομοκρατία, με όλα τα ΜΜΕ που διαθέτουν, για να επιτελούν το αντεθνικό τους έργο.
    Προσωπικά δηλώνω πατριώτης Έλληνας και στα ποντιακά «Τραντέλλενας». Αυτή είναι η ταυτότητά μου, όπως κανονικά πρέπει να είναι η ταυτότητα κάθε «γνήσιου» Ποντίου.
    Βλ. και την άλλη ανοιχτή μου επιστολή στους απανταχού Ποντίους στο ιστολόγιό μου, που συμπληρώνει την παρούσα.

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/11/2010

  3. O Γκιουλέκας δεν μου φαίνεται τόσο γελοίος όσο ο ανόητος Μπουτάρης. Μπράβο για το άρθρο.

    Σχόλιο από tzimis | 22/11/2010

  4. O Γκιουλέκας δεν μου φαίνεται τόσο γελοίος όσο ο ανόητος Μπουτάρης.

    🙂

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/11/2010

  5. Δεν υπάρχει ένας ισορροπημένος άνθρωπος, που θα αναδείξει το παρελθόν της Πόλης, χωρίς ωραιοποιήσεις, σεβόμενος όμως την τραγωδία της γενοκτονίας των Προσφύγων;

    όχι, βέβαια. γιατί όταν
    η ψηλομυτοσύνη και η πλαστική λαϊκούρα,
    η κυνική ψυχρότητα των επιχειρηματιών που είναι πρόθυμοι να φτιάξουν ζάρια από τα κόκκαλα των νεκρών του 1915-22 αρκεί να πήξει η πόλη στο χρήμα,
    και η στριφνή ρητορεία ενός μητροπολίτη που επειδή είναι τόσο πολύ περήφανος μακεδόνας θα αντάλλασσε τη θέση του για την αρχιεπισκοπή αθηνών,
    η α-νοησία της τζαζ και ο βόθρος του σκυλάδικου,
    η δεξιά χονδροκοπιά και τα πολλά μεγάλα λόγια και η εκσυγχρονιστική λύσσα κατά του δεδομένου της απελευθέρωσης του 1912

    κυριαρχούν,

    η πόλη αυτή δεν έχει μέλλον. το ένα τέρας ανατροφοδοτεί το άλλο.

    απλώ κάποιοι πρέπει να εξοντώσουν πολιτικά και τα δύο τέρατα,και όσους παθαίνουν υστερία στο άκουσμα της λέξης πατριωτισμός, και όσους αποδεδειγμένα έχουν χαντακώσει το έθνος-κράτος μας.

    Σχόλιο από Γιάννης | 23/11/2010

  6. Sigharitiria k.Vassiliadi,efchomai na diawasoun poloi Pontioi afto to Gramma sas.
    Distichos poloi ksechnoun efkola i parasironte apo ta kommata tous.Atoson Achoul echne…..

    Σχόλιο από Xenidis panagiotis | 23/11/2010

  7. Δείτε εδώ την κυβίσθηση (κωλοτούμπα ντε), του Μπαρμπαγιάννη:

    http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_1498.html

    «Ο Γιάννης Μπουτάρης διευκρινίζει
    Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:

    Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας της σχετικής με την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης στο παρελθόν, δεν συνδέεται αυτομάτως με την ανέγερση μνημείου Νεοτούρκων. Ούτως η άλλως στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει ήδη μνημείο για το Εβραϊκό ολοκαύτωμα και …
    ορθώς υπάρχει. Δεν υπάρχει πρόθεση να γεμίσουμε τους δημόσιους χώρους με μνημεία.

    Ποτέ δεν εκφράστηκε διάθεση για εγκατάσταση μνημείου Νεοτούρκων. Καμία πρόταση ή διάθεση για ανέγερση τέτοιου μνημείου δεν υπάρχει από την επερχόμενη Δημαρχιακή Αρχή. Η Θεσσαλονίκη βρίθει Οθωμανικών κτηρίων τα οποία μπορεί να αναδειχθούν εν καιρώ και σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Η Πλατεία Ελευθερίας σχετικά με τη σύνδεσή της με τους Νεότουρκους, θα μπορούσε να αποκτήσει μια διακριτική πλακέτα ενημέρωσης, κάτι που εξελικτικά θα αποκτήσουν όλα τα σημεία ιστορικής σημασίας της πόλης. Αυτό συναντάται στις πόλεις με ιστορικό παρελθόν προκειμένου να ενημερώνονται κάτοικοι και επισκέπτες. Οι Πόντιοι συμπολίτες μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι η επερχόμενη δημαρχεία σέβεται και τιμά το παρελθόν και τα δεινά του Ποντιακού ελληνισμού, όπως σέβεται και τιμά κάθε πολύτιμο πληθυσμιακό κομμάτι αυτής της πόλης.

    Ο σεβασμός αυτός είναι ανεξάρτητος από την ευνόητη διάθεση τουριστικής αναβάθμισης και ανάπτυξης της πόλης, η οποία συνδέεται, προφανώς, ΚΑΙ με την επίσκεψη Ισραηλινών και Τούρκων.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας.»

    αs ατον να τρωει την καιπαναντ

    Σχόλιο από Γιωργος Χ | 23/11/2010

  8. «Ειλικρινά, αυτή την εμμονή με την “μνήμη του Κεμάλ” δεν μπορώ να την καταλάβω. Οτιδήποτε ενοχλεί ή εξοργίζει τους δικούς μας φασίστες σημαίνει και ότι είναι και καλό ή επιθυμητό? Τέτοιος βαθμός ετεροπροσδιορισμού φτάνει σε σημείο αυτοαναίρεσης : δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του “προοδευτικό” και να τιμά τον ηγέτη που ξεκίνησε υποσχόμενος ισονομία και ισοπολιτεία (κερδίζοντας την υποστήριξη πολλών μειονοτήτων) και κατέληξε στο φασιστικό δόγμα του ολοκληρωτικού “τουρκισμού”.

    Κυρ Γιάννη, αυτά με τον Κεμάλ και τους Νεότουρκους ας μείνουν κατά μέρος…

    Σχόλιο από doctor | 23/11/2010

  9. doctor γράφεις:

    «Οτιδήποτε ενοχλεί ή εξοργίζει τους δικούς μας φασίστες σημαίνει και ότι είναι και καλό ή επιθυμητό?»

    Απ’ ότι ξέρω κι αυτό είναι μια καινούργια κατάσταση αποτέλεσμα της αμνησίας του λαού μας και του αμοραλισμού της αριστεράς μας.

    Τον Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη οι ακροδεξιοί φασίστες το Μεταξά τον λάτρεψαν του έκαναν και δρόμο και χάρισαν το σπίτι του στο τουρκικό προξενείο την ίδια ώρα που απαγόρευαν τον πολιτισμό των προσφύγων, κυνηγούσαν τα ρεμπέτικα με τους μπάτσους τους και γέμιζαν τα ξερονήσια με πρόσφυγες (κυρίως εκ Καυκάσου) αριστερούς.

    Το ότι άλλαξαν οι ρόλοι είναι ένα εκπληκτικό γεγονός. Ποιοί επέτρεψαν την ακροδεξιά να βάλει το πατριωτικό της ένδυμα; Ποιοί οδήγησαν στην κατάντια να μιλάει ο Βελόπουλος για το αυτονόητο και οι υπόλοιποι -ΟΛΟΙ- να σιωπούν μπροστά στις ακραίες ανοησίες του Μπουτάρη;

    Σχόλιο από ναζίμ | 23/11/2010

  10. Πριν απο χρονια ειχε ξεκινησει μια μεγάλη συζητηση μεταξύ εμου του ιδιου του Μουμουλ και του Π &α .. ευτή η συζητηση που ξεκινησε ως μαχιμη και απο εντελώς διαφερετικές και συγκρουομενες αφετηριες ειχε ως αποτλεσμα την οικοδομηση μιας φιλιας που πιστευω οτι συνεχιζεται , την συμμετοχή μου σε αυτο το μπλογκ για πολύ μεγαλο διαστημα και πολλά αλλα περισσοτερο θετικά παρα αρνητικά..

    δεν εχω φυσικά την ορεξη και τον χρονο να την επαναλαβω σε ολα τα σημεια .. θυμιζω μόνο πως εκει ειχαμε καταλήξει σε ενα προσωπο -εναν Τουρκο ποιητη που οφειλει να τιμησει η Θεσσαλονικη – και που περισσοτερο ενωνει παρα χωριζει .. Τον Ναζιμ Χικμετ

    κα φυσικά ελπίζω οι φιλοι ΜΟυμουλ και Μ- π να θυμηθουν εκεινη την γονιμη περιοδο και να αρχισει παλι μια παραγωγική και οχι Υστερική συζητηση ..

    η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑ ΕΙΚΟΣΙΠΈΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΕΘΝΟΛΑΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑς ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΈΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΆ και κοινωνικα δΕΞΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΔΕΙΛΑ ΔΕΙΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕΛΙΔΑ .. ε ας την βοηθησουμε να την αλαξει πριν αρχισουμε να πετροβολουμε οτι παει να ανθισει – εστω κι αν δεν γινεται οπως ακριβώς θα θελαμε – σε αυτον τον τοπο ..

    Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/11/2010

  11. Θέμα: «Ακατάλληλη για τουριστική εκμετάλλευση και μη ανυπεράσπιστη η Εθνική Μνήμη-Αδιάλλακτα αντίθετοι σε μνημείο υπέρ Νεότουρκων»

    Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης σε συνέντευξή του στις 19 Νοεμβρίου κάνει τη διαπίστωση ότι «η Θεσσαλονίκη δεν διαβάζει ιστορία» και αποφασίζει αμέσως να δώσει λύση στο πρόβλημα της πόλης εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να εγκαταστήσει στην Πλατεία Ελευθερίας μνημείο «για την επανάσταση των Νεοτούρκων».

    Εξηγεί δε ότι το μνημείο αυτό θα αποτελεί κίνητρο να έρχονται στη Θεσσαλονίκη 300.000 Τούρκοι «να προσκυνούν τα πατρογονικά τους» όπως, κατά την έκφρασή του, «πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη, προσκυνάμε την Αγια-Σοφιά και χώνουμε τα ωραία μας λεφτά».

    Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) υπενθυμίζει ότι το κίνημα των Νεοτούρκων, ανεξάρτητα από τις αρχικές προοδευτικές διακηρύξεις του, μετεξελίχθηκε σε αδίστακτο γενοκτονικό μηχανισμό.

    Ότι οι Νεότουρκοι σε συνέδριό τους, που έγινε εδώ στην Οθωμανική ακόμη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1911, αποφάσισαν επίσημα την εξόντωση των μη τουρκικών εθνοτήτων.

    Ότι αυτοί εμπνεύσθηκαν, σχεδίασαν και έθεσαν σε εφαρμογή τις ειδεχθείς γενοκτονικές μεθόδους κατά των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, που συνέχισε και ολοκλήρωσε ο Κεμαλισμός με συνέπεια εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα στα οποία και 353.000 Έλληνες του Πόντου, η ιερή μνήμη των οποίων δεν είναι ανυπεράσπιστη σε αυτή την πόλη και βεβαίως δεν προσφέρεται για τουριστική εκμετάλλευση.

    Για το σκοπό αυτό μπορεί να αναδείξει ο κ. Δήμαρχος τα οθωμανικά μνημεία που υπάρχουν στην πόλη.

    Λόγοι ιστορικοί, ηθικοί, συναισθηματικοί υπαγορεύουν να είμαστε αδιάλλακτα αντίθετοι σε κάθε σκέψη να αποδοθούν τιμές σε γενοκτόνους.

    Θεσσαλονίκη 22.11.2010

    Ο Γεν. Γραμματέας
    Κωνσταντίνος Γαβρίδης
    Δικηγόρος

    Ο Πρόεδρος
    Γεώργιος Παρχαρίδης
    Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

    Σχόλιο από Tsourekias | 24/11/2010

  12. «Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας της σχετικής με την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης στο παρελθόν, δεν συνδέεται αυτομάτως με την ανέγερση μνημείου Νεοτούρκων. Ούτως η άλλως στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει ήδη μνημείο για το Εβραϊκό ολοκαύτωμα και ορθώς υπάρχει. Δεν υπάρχει πρόθεση να γεμίσουμε τους δημόσιους χώρους με μνημεία» σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ο νέος δήμαρχος, αναιρώντας ουσιαστικά όσα ανέφερε στη συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία-και «προς αποκατάσταση της αλήθειας», όπως τονίζεται.

    Στη σημερινή ανακοίνωση ο κ.Μπουτάρης προτείνει να τοποθετηθεί μια διακριτική, όπως τη χαρακτηρίζει, πλακέτα ενημέρωσης. «Η Πλατεία Ελευθερίας σχετικά με τη σύνδεσή της με τους Νεότουρκους, θα μπορούσε να αποκτήσει μια διακριτική πλακέτα ενημέρωσης, κάτι που εξελικτικά θα αποκτήσουν όλα τα σημεία ιστορικής σημασίας της πόλης. Αυτό συναντάται στις πόλεις με ιστορικό παρελθόν προκειμένου να ενημερώνονται κάτοικοι και επισκέπτες»

    «Οι Πόντιοι συμπολίτες μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι η επερχόμενη δημαρχεία σέβεται και τιμά το παρελθόν και τα δεινά του Ποντιακού ελληνισμού, όπως σέβεται και τιμά κάθε πολύτιμο πληθυσμιακό κομμάτι αυτής της πόλης. Ο σεβασμός αυτός είναι ανεξάρτητος από την ευνόητη διάθεση τουριστικής αναβάθμισης και ανάπτυξης της πόλης, η οποία συνδέεται, προφανώς, και με την επίσκεψη Ισραηλινών και Τούρκων».

    Αυτές είναι και οι τελευταίες δηλώσεις του Μπουτάρη 23.11.2010

    Ο μπαρμπα Γιάννης άλλαξε Ρότα.Εμείς να δουμε ποτε.

    Νοσφερατε λες «η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑ ΕΙΚΟΣΙΠΈΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΕΘΝΟΛΑΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑς ΑΠΟ….» και με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο.

    Σχόλιο από Τάσος Σ. | 24/11/2010

  13. πράγματι θα μπορούσε, όπως ακριβώς υπάρχει στη σμύρνη η οδός γιώργου σεφέρη, να υπάρξει στη θεσσαλονίκη οδός ναζίμ χικμέτ στην περιοχή όπου γεννήθηκε. δείχνει ότι πέρα από τις αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές (που καλά κάνουν και είναι αγεφύρωτες), δεν υπάρχει θέμα εγγενούς κ συνολικής αντιπαράθεσης.

    μετά τον φον κολοτούμπα (δεν ήταν μόνο αυτός, φυσικά) αποκτήσαμε και άλλους. μόνο που αποδεικνύεται ότι όλα τα σούπερ «αντιεθνικιστικά», που τόσο άρεσαν σε μερίδα διανοουμένων της πόλης ήταν μέρος του εκλογικού παιχνιδιού.

    Σχόλιο από Γιάννης | 24/11/2010

  14. Αν απ’ την αρχή ο Μπουτάρης είναι του λέω και ξελέω, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πολύ γέλιο κατά την άσκηση της δημαρχείας τους…

    Σχόλιο από Zonianitis | 24/11/2010

  15. βεβαια για να ξεχασει μετα απο χρόνια η Θεσσαλονικη της εθνολαικιστικη επιδρομή και λεηλασια μια απο τις προυποθεσεις θα ειναι να ισοπεδωθουν ν ολα τα απιστευτης ασχημιας εθνολαικοκιτς αγάλματα με τα οποια εχουν γεμισει ι πλατειες με αποκρυφωμα εκεινο στον αγνωστο..Κρητικό που εχει στη ζωνη καριοφύλια και κρατα στα χερια του κολτ του 1910 στα εγκαινι του οποιου εφαγε γιαουρτι ο ΨΩΜΙΔΑΡΟΣ

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/11/2010

  16. ΣΟΡΡΥ ..ΨΩΜΙΑΔΑΡΟΣ

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/11/2010

  17. τασε με χαροποιει οτι συμφωνουμε… σε αυτή την περιοδο χαλασμου και καταρευσης ας κρατησουμε οτι μπορει να παραμεινει … Το χρειαζεται ο τοπος ,..και ιδιως η πιο ρημαγμένη απο τον ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΕΘΝΟΛΑΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ..η θεσσαλονικη ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/11/2010

  18. και οι μεν Γλυπται ΝΑ ΠΟΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΉ ΤΗς ΔΗΜΟΣΙΑς ΑΙΣΘΗΤΙΚΉς οι δε αρμοδιοι» που εκαναν τις συμβασεις με τους Γλυπται να γυρισουν τα λέφτα που δωσαμε ως θεσσαλονικεις για νακατασκευαστουν αυται αι αηδίαι..
    συν τα πενηντα εκατομμυρια και βαλε βεβαια

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/11/2010

  19. γιαννη δεν μιλώ μονο για ενα Δρομο -που ετσι κιαλλιως πρεπει να γινει σε ενα Κεντρικο – πχ στην .. Γουναρη ..
    αλλά γα κατι σαν γιορτη – φεστιβάλ ποισης και τραγουδιου στην περιοχή (βαλκανια ).. με εθνικές μουσικές , ποιηση καιμια μορφ΄΄η που ενωνει παρα χωριζει..Ναζίμ χικμετ Τουρκος , κουρδικής κατακγωγής αριστερος εχει υμνησει και την ελάδα και επιτελους ας ερθουν και λίγοι Τουρκοι τουριστες σε ια πολη που πραγματικά μαραζωνει
    εδώ και χρονια ολοκληρα .. και ρημαζει ..
    δεν μιλαμε για χρημα μιλάμε πια για επιβιωση τεραστιων στρωματων πληθυσμου στη Σαλονικη ..κατι πρεπει να γινει ..

    Σχόλιο από Nοσφερατος | 24/11/2010

  20. οσο για την επανασταση του 1908 ..θα μπορουσε να γινει ενα ΔΙΕΘΝΕς ιστορικο συνεδρο μιας που ανεξαρτητως της εκβασης της αποτλεσε ενα τεραστιο ιστορικο γεγονος για την περιοχή .. Εκει ελληνες και Τουρκοι ιστορικοι θα μπορεσουν να αντικρισουν ο ενας τον αλλον σε ενα επιστημονικό κλιμα .. Φυσικά για να γινει κατι τετοιο που θα ανεβασει επιστημονικά και την Θεσσαλονικη προυποτιθεται ενα Ηπιο κλιμα και οχι συγκρουσεις εξω απή εσα στο συνεδριο ..
    Το προτεινω στους ιστορικους μας ,,,

    Σχόλιο από Nοσφερατος | 24/11/2010

  21. «οσο για την επανάστση του 1908»

    Πραξικόπημα στρατιωτικό -και ουχί αστικό τελικά- ηταν νοσφεράτε μου, άσχετα αν οι αφελείς πίστεψαν ότι θάρθει μια άσπρη μέρα και γι αυτούς

    Σχόλιο από ναζίμ | 24/11/2010

  22. η σωστοτερη λέξη ηταν μαλλον προνουντσιαμέντο ..
    (οπως αντιστοιχα και τηρουμενων των αναλογιων και η του 1909)

    παρολα αυτά ηταν ενας τεραστιας σημασιας ιστορικό γεγονος – ακομα – η και επδιη κατεληξε σε Γενοκτονιες ..- δεν συμφωνεις;

    —-

    ενα επιστημονικό συνεδριο δεν θαταν η καλυτερη ευκαιρια για τους ελληνες – και ελληνες ποντιους ιστορικους – να τεκμηριωσουν τις θεσεις τους;
    δημοσια και παρουσια τουρκων συναδελφων τους ;
    ————————————–

    αν η τουρκια εκανε ενα αντιστοιχο συνεδριο π.χ στην Τραπεζουτα για την εκει παρουσια των ελληνων του Ποντου επι αιώνες ..
    δεν θατα περαν των αλλων και μια εξυπνη κινηση εκ μερους της
    – που ομως απο την αλλη πλευρά θα ηταν και μια θετικότατη κινηση για την μνημη του εκει ελληνισμου;

    —-
    ε κατι τετοιο σκεπτομαι.. Λυσεις παραγωγικές , επιστημονικές ψυχραιμες .. που θα ανοιχουν δρομους χωρις να προσβαλλουν μνημες

    θαθελα ιδιως την αποψη του Μ -π για τονΧικμετ και το συνεδριο

    Σχόλιο από Noσφερατος | 25/11/2010

  23. http://en.wikipedia.org/wiki/Pronunciamiento

    να που προκυπτουνενα σωρο ερωτηματα που δεν αφορουν μονο την ιστορια αλλλά και αλλες επιστημες

    Σχόλιο από Noσφερατος | 25/11/2010

  24. Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ είναι «τέτοιος». Είναι μια ιστορική πραγματικότητα η οποία θέλγει τους Τούρκους. Εμένα μ’ ενδιαφέρουν οι Τούρκοι τουρίστες.

    http://www.athina984.gr/node/127037

    ε όχι και «τέτοιος» ο κεμάλ. με τέτοιες δηλώσεις οι τριακόσιες χιλιάδες τούρκοι τουρίστες θα διαδηλώσουν στο δημαρχείο αντί να πιούν τον φραπέ τους στην αριστοτέλους.

    Σχόλιο από Γιάννης | 25/11/2010

  25. Σωκράτης Γκιόλιας και σέχτες διαφθοράς
    ellinikesaxies.blogspot.com

    Σχόλιο από Σιδηρούντιος | 25/11/2010

  26. γιαννη με κατι τετοια ενθεν και ενθεν αποτελειωθη η Θεσσαλονικη ..Και δεν επιτρεπεται και την αποτεφρωσιν ο Κυριος Ανθιμος( Διοτι πως αλλιως θα γινουν αι μπιζναι στα νεκροταφεια )
    δυστυχώς οτι παει ν’ανθισει το κουρευουνε πλην εβαιως τουυ χρεους

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 25/11/2010

  27. αντί να πιούν τον φραπέ τους στην αριστοτέλους.

    βεβαια προς το παρον οι μονοι που πινουν ακομα φραπέ στην αριστοτλεους ειναι οι αστυνομικοι του εκει τμηματος και οι καταστηματαρχαι..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 25/11/2010

  28. Νοσφεράτε, επιβάλλεται να τιμήσει η Θεσσαλονίκη τον Ναζίμ Χικμέτ. Θα πρότεινα να μετωνομαστεί η Οδός Δημητρίου Γούναρη, αυτού του βαμμένου προσφυγομάχου, σε Οδό Ναζίμ Χικμέτ. Αυτή είναι μια αληθινά προοδευτική πρόταση που καταλαβαίνει την ιστορία της πόλης και σέβεται τους ζωντανούς… Αντίθετα η πρόταση των Μπουτάρη και Τρεμόπουλου ήταν μια πρόταση αντιδραστική και σκοταδιστική που έδειχνε ότι αφενός οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν έναν ποιητή από έναν δολοφόνο στρατιωτικό και αφετέρου περιφρονούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

    Μια καλή συζήτηση για όλα αυτά γίνεται στο θεσσαλονικιώτικό press_in_action.
    Μπείτε και πείτε τη γνώμη σας.

    Μια παρέμβαση που με εκφράζει είναι η εξής

    «Ίσως έρχεται επιτέλους η στιγμή να συζητήσουμε στη θεσσαλονικιώτικη κοινωνία ζητήματα που μέχρι τώρα απωθούνταν και ξορκίζονταν. Και αυτό νομίζω είναι το θετικό που μας αφήνει ο τρόπος του νέου δημάρχου, o οποίος έθεσε ζητήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της πόλης, αγγίζουν την ιστορική μνήμη ενός μεγάλου τμήματος του λαού μας και συναντούν μια συσσωρευμένη γνώση -αποτέλεσμα μελετών της τελευταίας τριακονταετίας (περίπου). Παράλληλα, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστες απόψεις τύπου Μπουτάρη, εφόσον ήδη υπάρχουν διαμορφωμένες νέες ιστοριογραφικές τάσεις οι οποίες αξιοποιούν περισσότερο τη μαρξιστική κληρονομιά στη μελέτη των ιστορικών φαινομένων που σχετίζονται με το πέρασμα από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη.

    Ο Παύλος βάζει πολλά ζητήματα μαζί, που το κάθε ένα απαιτεί ιδιαίτερη και ενδελεχή ανάλυση.

    Σχηματικά θα προσπαθήσω να σχολιάσω μερικά απ’ αυτά.

    Όσον αφορά το ζήτημα των Νεότουρκων και το πραξικόπημα του 1908, μάλλον έχει χυθεί πολύ μελάνι σε λάθος τόπο. Αν κάποιος μελετήσει τον θεσσαλονικιώτικο Τύπο μετά το 1909, θα βρεθεί μπροστά στο αληθινό πρόσωπο των Νεότούρκων και θα αντικρύσει το αποκρουστικό πρόσωπο του, μιλιταριστικής εκδοχής, τουρκικού εθνικισμού. Οι διώξεις κατά των χριστιανικών κοινοτήτων και η ρατσιστική τους στοχοποίηση από τους Νεότουρκους, είναι καθημερινό δημοσιογραφικό γεγονός. Και αν βρεθούμε στο Συνέδριο των Νεότουρκων του Οκτώβρη του 1911, θα συναντήσουμε την πρώτη απόφαση της σύγχρονης ιστορίας με την οποία μια συντεταγμένη εξουσία -και στην περίπτωσή μας το κόμμα «Ένωση και Πρόοδος» που κατέλαβε πραξικοπηματικα τη διακυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- αποφασίζει την εξόντωση ενός τμήματος του πληθυσμού της χώρας γιατί αποκλίνει από το κυρίαρχο πολιτισμικό μοντέλο που έχουν επιλέξει οι κρατούντες.

    Η ολοκληρωτική δομή και η απόφαση για την Τελική Λύση, που θα αποθεωθεί 20 χρόνια αργότερα με τους Ναζί, έχει ήδη εμφανιστεί στις νεωτερικές μας κοινωνίες. Εδώ στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 1911!

    Και μόνο το γεγονός ότι στη σημερινή Τουρκία, τη μνήμη των Νεότουρκων τιμούν μόνον οι ακροδεξιοί του κόμματος Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) δηλαδή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, των γνωστών μας Γκρίζων Λύκων, θα έπρεπε να μας κάνει να αντιμετωπίζουμε εκείνη τη μνήμη απ’ την παιδαγωγική πλευρά για την καταγγελτική ανάδειξη τέτοιων μεθοδεύσεων της εξουσίαας και ουχί εγκωμιαστική, όπως επέλεξε μ ετον πλέον άκομψο τρόπο ο αφελής επηρμένος νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την αφωνία των φίλων του.

    Ενδεικτικό στοιχείο της αλλοτρίωσης της πόλης και την παράλογη αντιστροφή των ρόλων, είναι ότι η κατακραυγή προήλθε από την ακροδεξιά. Δηλαδή από τους πολιτικούς απόγονους της παλαιοελλαδικής εκείνης εκδοχής (Κόμμα Εθνικοφρόνων, Ίων Δραγούμης, Ανατολικό Κόμμα και αργότερα Λαϊκό Κόμμα) που συνεργάστηκε με τους Νεότουρκους, κάλυψε και αποσιώπησε τα εγκλήματά τους και την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά μετέτρεψε τον Μουσταφά Κεμάλ πασά σε είδωλο χαρίζοντας το υποτιθέμενο σπίτι του στο τουρκικό κράτος και μετονομάζοντας την Οδό Αποστόλου Παύλου σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ.

    Η μόνη υγιής αντίδραση καταδίκης προήλθε από τις προσφυγικές οργανώσεις οι οποίες κλήθηκαν επιτακτικά από τα μέλη τους να παρέμβουν μετά τις δηλώσεις Μπουτάρη. Και όταν λέμε προσφυγικές οργανώσεις δεν εννοούμε μόνο τις ποντιακές, αλλά και τις μικρασιατικές και τις ανατολικοθρακικές…

    ΄Ενα ενδιαφέρον ζήτημα αποτελεί η ταυτότητα και η δράση των προσφυγικών οργανώσεων στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας, τα νέα πολιτικά αιτήματα που διατύπωσαν και η προσπάθεια να διαχειριστούν με συγκεκριμένους τρόπους το ιστορικό τραύμα. Το ζήτημα αυτό είναι πολυσύνθετο και ειδικά στη Θεσσαλονίκη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα προβλήματα της πόλης. Η δυσανεξία που διακρίνει τη Θεσσαλονίκη προς στα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει και τις νέες προκλήσεις επηρεάζουν απολύτως και τις προσφυγικές οργανώσεις. Όμως η ευθύνη για τις ανεπάρκειες και τις καθηλώσεις δεν ανήκει μόνο σ’ αυτούς που συμμετέχουν. Θα έλεγα ότι μεγαλύτερο μέρος ευθύνης έχουν αυτοί που ΔΕΝ συμμετέχουν…»

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/11/2010

  29. δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο η οδός γούναρη ή κάποια οδός κεντρική να πρέπει να μετονομαστεί ναζίμ χικμέτ. όπως με τον σεφέρη στην περιοχή όπου γεννήθηκε, έτσι πρέπει να γίνει και με τον χικμέτ. επιπλέον, βρίσκω περίεργο να αλλάξει ονομασία η οδός γούναρη, ο οποίος ήταν από τους βασικούς υπεύθυνους για την ήττα του 1922 και να της δοθεί το όνομα κάποιου που έγραψε ποίημα οι δυο τελευταίοι στίχοι του οποίου είναι:
    Τους ρίξαμε στη θάλασσα
    Ναι! ήταν το είκοσι δυο

    ας τιμηθεί, λοιπόν, όπως ο σεφέρης στη σμύρνη. όχι το όνομα ενός έλληνα που προκάλεσε την τουρκική νίκη και μικρασιατική γενοκτονία να αντικατασταθεί με το όνομα ενός κατά τα άλλα αξιόλογου ανθρώπου που τίμησε την νίκη αυτή.

    κανένας άνθιμος δεν απαγορεύει την αποτέφρωση σε όποιον δεν είναι χριστιανός. ας μάθουμε κάποτε να ξεχωρίζουμε το τι (θεωρείται ότι) είναι χριστιανικό πρέπον με το δικαίωμα να υπάρχει πολιτική κηδεία κ αποτέφρωση.

    Σχόλιο από Γιάννης | 25/11/2010

  30. Έχεις δίκιο! Άκυρη η ιδέα μου αυτή. Ο Γούναρης και ο Χικμέτ βρίσκονται στην ίδια πλευρά του ποταμού σε σχέση με τα μικρασιατικά .

    Ας βρούμε λοιπόν κάποια άλλη καλύτερη πρόταση και θα την προωθήσουμε ικανοποιητικώς.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/11/2010

  31. Καλά δεν υπάρχουν άλλοι μουσουλμάνοι ή οθωμανοί απλώς, διανοούμενοι, λογοτέχνες, περιηγητές για ν ατιμηθούν συμβολικά. Ακόμα και ο Ταχσίν πασάς που επέλεξε να παραδώσει το 1912 τη Θεσσαλονίκη στους Έλληνες αντί στους Βούλγαρους θα έπρεπε να τιμηθεί.

    Σχόλιο από ναζίμ | 26/11/2010

  32. Ο Μπουτάρης δε φαίνεται να κατανοεί τη διαφορά μεταξύ «Τούρκου» και «Οθωμανού». Γι αυτόν όλοι οι μουσουλμάνοι Οθωμανοί από το 1400 είναι εθνικά «Τούρκοι». Το διάβασα στη συνέντευξή του στον Αθήνα_9.84

    Αυτό κι αν είναι παραβίαση κάθε ιστορικής αλήθειας. Τελικά ο Μπουτάρης έχει κάποιες απλοϊκές εικόνες στο μυαλό του, έχει ένα απίστευτο εγωϊσμό που πιθανόν να προέρχεται από την καπιταλιστική του ταξική προέλευση και «όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει».

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/11/2010

  33. εν τελει ακυρωθηκε για δυο μόνο στίχους
    αλιμονο…τι ευκολα που χτιζουμε τους τοιχους.

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 26/11/2010

  34. Γιατί βρε Νοσφεράτε; Είναι δυνατόν κάποιος να προτείνει να τιμηθεί κάποιος που είπε «καλώς πετάξαμε τους παππούδες σου στη θάλασσα».

    Ας έχουμε το μέτρο των πραγμάτων και ας έχουμε και αυστηρά κριτήρια προς όλους. Και προς τον Άνθιμο και προς τον Γκρουέφσκι αλλά και προς τον Χικμέτ. Αλλιώς ο οπορτουνισμός θα είναι αυτυό που θα σας διακρίνει. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν στέρεα και αδιαπέραστα ηθικά και πολιτικά κριτήρια.

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/11/2010

  35. εγώ δεν είπα να μην τιμηθεί, ως τέκνο της πόλης. είπα να τιμηθεί ακριβώς όπως ο σεφέρης στη σμύρνη.

    Σχόλιο από Γιάννης | 26/11/2010

  36. καθεστε και ψαχνετε τα ποιηματα με τον μετρητη ..; εγραψε δυο στιχους ο Ναζιμ ..ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑς ΣΤΗΝ ΔΙΚΉ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΉ ΑΦΉΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ για ..ακυρωση; αμ τοτε δεν θα βρουμε κανένα ….
    Αλλο φυσικα ο Κεμάλ .. Κι εγω δεν συμφωνώ – οχι γιατι υπηρξε εχθρος..αλλά κυριως γιατι υπήρξε μιλιταριστής – εθνικιστης …
    ΑΣλλά ο Ναζιμ Χικμέτ; στο κατω κατω αν εγραψε αυτους τους στιχους που ανεφερε ο Γιαννης
    εγραψε και το ‘καθε πρωι γιατρε την αθα αυγή
    παντα η καρδια μου στην Ελλαδα τουφεκιζεται »(αναφερομενος στην εποχή που οι ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕς ΤΩΝ γΕΡΜΑΝΩΝ ΤΟΥΦΕΚΙΖΑΝ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ..
    αυτά τα ξεχνάμε ;

    ——-
    ειπαμε νααστε παραγωγικικοι οχι ΥΣΤΕΡΙΚΟΙ.

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 26/11/2010

  37. Εγώ συμφωνώ με τον Νοσφεράτο. Εδώ η κυρίαρχη αντίληψη της δεξιάς και της αριστεράς ήταν ότι κακώς οι ελλαδίτες πήγαν στη Μικρά Ασία. Ο Μεταξάς και το ΚΚΕ είχαν την ίδια άποψη. κανε΄νας ιστορικός, πλην των προσφύγων, όπως και κανείς λογοτέχνης πλην των προσφύγων πάλι δεν έβλεπε τη μικρά ασία ως δικό του τόπο.

    Οπότε μάλλον υπερβάλλουμε με το να θέτουμε τέτοια κριτήρια. Εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει άγαλμα του βασιλιά Κωσταντίνου που εξαιτίας της γερμανοφιλίας του ξεκίνησε η κακοδαιμονία που συνεχίστηκε με τους Λαϊκούς, τηνεπιστροφή στο θρόν. Ο θρόνος για τους δεξιούς εκείνης της εποχής ήταν πολύ σημαντικότερος από ολόκληρη τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Και οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι με τα ονόματα εκείνων των εφιαλτών

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/11/2010

  38. αρα να μην διυλιζουμε τον κωνωπα και να καταπινουμε καμήλους…

    Δεν νομιζω να υπάρχει καλυτερο συμβολο μιας γνησιας φιλιας Του εληνικου με τον Τουρκικο λαου(και κουρδικο ) απο τον Σαλονικιο ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ

    Σχόλιο από Noσφερατος | 26/11/2010

  39. τω όντι…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/11/2010

  40. Εν τω μεταξύ οφειλω να σας ενημερωσω οτι η παρουσα μεχρι και τον Δεκεμβρη – δημοτικη αρχή της χειροτερης εθνολαικιστικής δεξιας που μπορειτε να φανταστειται – εκδικειται αφηνοντας πισω της εκτος απο καμενη γη και ενα φεσι πενηντα εκατομμυριων και βαλε ευρω (τοσα χρωσεει ο Δημος και τοσα περιπου εκλαπησαν ) και ενα ΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ..
    και οποις ζει εδω πανω και βλεπει μαλλον θα με επιβεβαιωσει ..

    Σχόλιο από Noσφερατος | 26/11/2010

  41. 37.καθεστε και ψαχνετε τα ποιηματα με τον μετρητη ..; εγραψε δυο στιχους ο Ναζιμ ..ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑς ΣΤΗΝ ΔΙΚΉ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΉ ΑΦΉΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ για ..ακυρωση; αμ τοτε δεν θα βρουμε κανένα ….

    ώστε με τους απέναντι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν υιοθετούν -αντί να κατακρίνουν- την θέση του κεμαλισμού («την δική τους εθνική αφήγηση») ενώ εδώ είναι αυτονόητο να καταδικάζεται η αντίστοιχη εγχώρια αντίληψη και δη δίνεται βήμα (βλ. ένεκεν και γαβριηλίδης) στην καταδίκη αυτήν.

    ή αλλιώς: τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας.

    ευτυχώς ο χικμέτ δεν έγραψε ότι οι τούρκοι «κατοικούνε στην κόγχη αυτή της μεσογείου», να εξετάζουμε με μετρητή τα κείμενά του για ιδεολογικά και άλλα λάθη.

    Σχόλιο από Γιάννης | 27/11/2010

  42. ευτυχώς ο χικμέτ δεν έγραψε ότι οι τούρκοι “κατοικούνε στην κόγχη αυτή της μεσογείου”, να εξετάζουμε με μετρητή τα κείμενά του για ιδεολογικά και άλλα λάθη.»

    μαλιστα ..Δεμου λές Το ιδιο ειναι
    Ο Ναιμ Χικμέτ και ο…. Γκιουλέκας; 😉
    (βρε γιαννη…γιαννη .. τι εχειςπαθει;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/11/2010

  43. αγαπητε Γιαννη
    οι μεγαλοι ποιητές δεν ειναι το ιδιο με τους εκαστοτε Γκιουλέκες

    και ο Ριτσος εγραψε καποτε ενα μαλλον αχαρακτηρισtο ποιημα για τον Σταλιν κα ενα αλλο για τον Ζαχαριαδη ..αλλά παραμένει ΡΙΤΣΟΣ

    ΚΑΙ ο Σεφερης ειχε μα …χμμ αμφιλεγομενη καριερα στην αρχή της πορειας του αλλά αυτο δεν αμαυρωνει ουτε στο ελαχιστο την τεραστια αξια του ως ποιητη
    (δεν θελω να προxωρησω σε πολύ πιο ακραια παραδειγματα .. θαυμαζω ακομα κι τον Εζρα παουντ παρα τα γνωστα του φασιστικά παραστρατηματα .. Και μικρος διαβαζα Κνουτ Χαμσουν…
    δεν συνεχιζω .. εκεινο που θελω να πώ – παντα φιλε Γαννη- \ ειναι οτι
    ΑΛΛΟ Ναζιμ Χικμετ / αλλο Γκιουλέκας
    ο Ναζιμ Χκμέτ μπορει και ναγραψε καμμια πατατα (που λεει κι οΒριπολάκος ) αλλα παραμένει πολυ μεγαλος ΠΟΙΗΤΗς

    ο γΚΙΟΥΛΕΚΑς ΕΧΓΡΑΦΕ (Ως ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟς στον ελληνικό Βορρα – μαντεψε με ποιον διευθυτη 🙂 )

    Μονο καρακιτσ ακροδεξιες Γκιουλεκιαδες
    κα δεν χρειαστηκε κανε υποδεκαμετρο γα α τις μετρησει κανεις .. Αντοχή και γερο στομαχι χρειαστηκε
    —————–
    παραμπιπτοντως Γιαννη πεθυμησα και καμμια σοβaρή κουβεντουλα μαζί σου χωρις τα ..(κατανοητα μεν βαρετα δε μαρκαρισματα που μου κανεις τελευταια) ..

    Χαιρετισματα στην παντα αγαπητη coerdia

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 28/11/2010

  44. επισης αν με εννοεις το συγκεκριμμένο περοδικό ανηκει πάντα στον ..εκδοτη του

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 28/11/2010

  45. να το ξαναπώ:
    φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα «αντιεθνικιστικής συνέπειας» όταν αριστεροί της τουρκίας πιστεύουν στην τουρκική «εθνική αφήγηση» (και δη σε αυτήν που φτάνει και ώς το 1453). τέτοιο πρόβλημα υπάρχει μόνον -κατά τους έλληνες επαγγελματίες του αντιεθνικισμού- με τους έλληνες και όσους έλληνες αριστερούς πιστεύουν στην ελληνική «εθνική αφήγηση».
    τότε οι τελευταίοι είναι «εθνοφασίστες», «νεκρόφιλοι», «αριστεροί εθνολαϊκιστές» ή «δήθεν «αριστεροί» εθνολαϊκιστές» και άλλα τέτοια ωραία.

    αντίθετα(!) το να είναι λ.χ. ο χικμέτ υπέρ της δεδομένης έκβασης του 1922 (ως… διεθνιστής) δεν συνιστά -για κάποιους- πρόβλημα τέτοιο το οποίο να καθιστά αδιανόητη την μετονομασία της δ. γούναρη σε ναζίμ χικμέτ.

    ώστε, δεν υφίσταται πρόβλημα όταν εκεί πιστεύουν στον κεμαλισμό (τέτοιο πρόβλημα που να τους απαγορεύει να θεωρούνται «σύμβολο ενότητας ελλήνων-τούρκων»), αλλά εδώ μόνο.

    Σχόλιο από Γιάννης | 29/11/2010

  46. νοσφεράτε,
    ας ξαναπώ κι αυτό
    δεν είπα ότι ο χικμέτ «έγραψε «καμμιά πατάτα»» προκειμένου να αρνηθώ να τιμηθεί ως συγγραφέας και θεσσαλονικιός. αλλού ήταν η αντίρρησή μου. ψάξε την – και εκεί να διαφωνήσεις μαζί μου, αλλιώς θα διαφωνείς με κάποιους άλλους, φανταστικούς και μη.

    Σχόλιο από Γιάννης | 29/11/2010

  47. Γιάννη είσαι πολύ σίγουρος ότι μπορεί κανείς να εντάξει τον Ναζίμ Χικμέτ στο σχήμα που αναφέρεις στα παραπάνω σου σχόλια ?

    «..Στις φωνές των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου και της Ενώσεώς της με την Ελλάδα, ήρθε να προστεθή χθες και η φωνή – η μόνη μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς – του μεγάλου Τούρκου ποιητού Ναζίμ Χικμέτ. Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική. Δεν υπάρχει, γράφει, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την Ένωσιν της νήσου με την Ελλάδα. Απευθυνόμενος ειδικώτερα στην τουρκική μειονότητα της Κύπρου, ο Τούρκος ποιητής τονίζει ότι πρέπει να συνεργασθή με τους Έλληνες Κυπρίους για την απαλλαγή της νήσου από τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό. Μόνο, γράφει, όταν η νήσος απαλλαγή από τους Άγγλους ιμπεριαλιστάς, οι Τούρκοι κάτοικοί της θα μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά ελεύθεροι. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενότητα του Κυπριακού λαού, με τη συνεργασία από Τούρκους και Έλληνες Κυπρίους στην πάλη εναντίον του ξένου δυνάστου. Εκείνοι, καταλήγει, που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνον το συμφέρον του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν..»» – Αυγή – φ. 17-4-1955).
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=685218

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/11/2010

  48. mumul
    ώς το 1955 τουλάχιστον (χρονιά της συνέντευξης στην αυγή), ακόμη και η επίσημη τουρκία δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί στο κυπριακό, και η αγγλία πραγματικά αγωνίστηκε για να την εμπλέξει.

    αυτό δεν μειώνει τη σπουδαιότητα όσων είπε ο χικμέτ, τα οποία είναι πιο προωθημένα από την απλή έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία ανάμιξης.

    πιστεύω ότι το βασικό/τερο σε μια τουρκική εθνική αφήγηση είναι το 1922 και το 1453 και όχι η κύπρος. ο ΅πυρήνας του κεμαλισμού΅ δεν θα γινόταν να αφορά στην κύπρο αλλά στη μικρασία και ανατολική θράκη. είναι γνωστή η εσωστρέφεια του κεμαλισμού μετά το 1922.

    Σχόλιο από Γιάννης | 29/11/2010

  49. Γιάννη, το 1453 δεν αποτελεί μέρος του εθνικιστικού τουρκικού αφηγήματος. Το θεωρούν ω κομμάτι της οθωμανικής ιστορίας την οποία δεν τη θεωρούν και πολύ τουρκική.

    Οι ισλαμιστές ζωντάνεψαν τις εκδηγλώσεις για την Άλωση και όχι οι εθνικιστές. Για τους κεμαλικούς, οι μεγάλες γιορτές γίνονται τον Αύγουστο και με αφορμή την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Αναγνωρίζουν σαφέστατα ότι τότε φτιάχτηκαν ως έθνος από τον «πατέρα» τους Ατατούρκ.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/11/2010

  50. ομέρ,
    εν μέρει συμφωνώ, αλλά τότε ως τι (κεμαλικός; αριστερός; ισλαμιστής;) ο χικμέτ με ποίημά του πανηγύριζε την άλωση του 1453 γράφοντας ότι από τότε και για πάντα η πόλη θα είναι τουρκική;

    Σχόλιο από Γιάννης | 29/11/2010

  51. γιαννη ειλικρινά δεν σε καταλαβαινω .. Δεν νομιζω οτι θα βρεθει κανενας διεθνως αναγνωρισμένος Τουρκος ποιητης που να μην εχει υιοθετησει εν μερει η συνολικά την τουρκική εθνική αφηγηση .. Ο Ναζιμ ειναι ο προοδευτικότερος ολων(οσων γνωριζουμε τουλαχιστον ) οΜπορει να υπάρχει – και θα υπαρχει και σημαντικωτερος – αλλά σιγουρα λίγότερο γνωστος .. Το εμα ειναι αλλο .. Συμφωνεις και συμφωνώ οτι ο Κεμαλ ,οι νεοτουρκοι κλπ δε ειναι οτι τααλληλοτερο για να τιμησει η Σαλονικη..; (το λέω κομψα)

    Ωραια ..
    πρεπει για να γινει κατι ομως για να ενισχυθει η ελληνοτουρκικη φιλια των λαων και οχι των κευβερνησεων ή των εταιρειων;
    Τι καταλληλοτερο απο εναν διεθνους εμβελειας ποιητη που ειναι και Σαλονικιος..

    ————-
    η πιστευεις οτι δεν πρεπει να γινει τιποτα που να συνδεειτους δυο λαους .. και να αφεθουμε στο αμοιβαιο μίσος ;

    Σχόλιο από Nοσφερατος | 29/11/2010

  52. νοσφεράτε,
    οι δυο λαοί συνδέονται έτσι κι αλλιώς με πολλά κοινά, ανεξάρτητα από το ποιος πήρε και ποιος έδωσε. και είναι τόσα που θα ήταν αδύνατο να παραγνωριστούν.

    αυτό που είναι λάθος (γενικά μιλώντας) είναι η άποψη ότι τα κοινά στοιχεία και ο τονισμός τους οδηγούν στην διακρατική φιλία. κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει απαραίτητα ούτε καν μεταξύ συγγενών. ούτε αυτό όμως συνεπάγεται ότι δεν θα έπρεπε να τονίζονται τα κοινά στοιχεία.

    τώρα, όσον αφορά στο αμοιβαίο μίσος:

    όταν συζητούσαμε εδώ για τις ευθύνες λαού και ελίτ για την κρίση, εσύ, προκειμένου να αντισταθείς στον εθνολαϊκισμό, που ανιχνεύεις, τόνιζες τις ευθύνες του λαού και ότι είναι λάθος να μιλάμε για τους ξένους που κατατρέχουν την ελλάδα αποσιωπώντας τις ευθύνες των ελλήνων. εγώ, αν θυμάμαι καλά, υποστήριζα αφενός ότι οι ελίτ «δεν πέφτουν απ’ το φεγγάρι», αφετέρου ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», η διαφθορά κ η ευθύνη των ελίτ είναι πολύ μεγαλύτερες όσο κι αν ο λαός έχει τμήμα της ευθύνης και είναι ώς ένα σημείο διεφθαρμένος.

    το ίδιο πρέπει να πει καθένας μας για την περίπτωση του τουρκικού λαού. δεν μπορούμε να αποδώσουμε στο λαό την κύρια ή μεγαλύτερη ευθύνη για την επιθετικότητα στην κύπρο, το αιγαίο-θράκη, την πόλη, την ίμβρο. αλλά δεν μπορούμε να μην διαπιστώσουμε τη συμμετοχή του τουρκικού λαού στα γεγονότα 1914-1922, 1955, 1974. αυτό, τώρα, δεν έχει σχέση με το μίσος ή την αγάπη, είναι (ας το δεχτούμε προσωρινά) μια πραγματικότητα. η οποία θα εμποδίζει την ισότιμη ψυχική προσέγγιση όσο καιρό στον τουρκισμό υπάρχει η αντίληψη για τους ραγιάδες. δε λέω ότι θα υπάρχει μίσος, αλλά μια ανάμικτη σχέση και κοινών στοιχείων και «αντικειμενικής» αντιπαλότητας. η οποία ούτε με συνεκμετάλλευση του πετρελαίου ούτε με εκδηλώσεις αμοιβαίας λατρείας θεραπεύεται. προσωπικά, το ότι στη δισκοθήκη μου έχω καμμιά εικοσαριά σδ κλασσικής οθωμανικής μουσικής δεν με κάνει ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο φιλότουρκο. εσύ, όταν υποστηρίζεις (λ.χ. για την επιστροφή στη δραχμή) ότι είναι εθνικιστικό λάθος η αναφορά σε ενιαίο ελληνικό εθνικό συμφέρον, πόσο μάλλον θα πρέπει το αντίστοιχο να ισχύει για την σχέση μεταξύ τουρκικού και του ελληνικού συμφέροντος.

    επαναλαμβάνω ότι δεν διαφωνώ να τιμάται ένας τουρκός σαλονικιός ποιητής, παρά το ότι υιοθετούσε την άποψη του κεμαλισμού. αλλού ήταν η διαφωνία μας. δεν είναι διόλου κακό πράγμα η όσμωση με άξιους τούρκους, υπό τις παραπάνω προϋποτιθέμενες διαπιστώσεις.

    τέλος, εμένα δεν μου φάνηκε παράξενο ένας αριστερός τούρκος αριστερός να συμμερίζεται την κεντρική κεμαλική πεποίθηση (για το 1922), δεν αμφισβητώ την αριστεροσύνη του δηλαδή, παράξενο μού φαίνεται ότι ενώ γίνεται αποδεκτό κι από άλλους το παραπάνω, αυτοί δεν δέχονται ως αναμενόμενο και δεδομένο το αντίστοιχο για έναν έλληνα ή αριστερό έλληνα.

    Σχόλιο από Γιάννης | 30/11/2010

  53. Ένα ωραίο από την porta_aurea :

    Τι εννοούσε ο Γ. Μπουτάρης όταν υποστήριξε («Αθήνα 9.84» http://www.athina984.gr/node/127037) ότι «Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ είναι «τέτοιος». Είναι μια ιστορική πραγματικότητα η οποία θέλγει τους Τούρκους. Εμένα μ’ ενδιαφέρουν οι Τούρκοι τουρίστες»; Μήπως εννοεί ό,τι και το σύνθημα που είναι αγαπητό στους αντικαπιταλιστές Αριστερούς οι οποίοι τον ψήφισαν στο β’ γύρο: «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη»; Όσο κι αν κατά τον Γ. Μπουτάρη ισχύει το ότι («Έθνος»: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=42446948) «Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν όντως σφαγέας των Ποντίων…υπήρξε προάγγελος των φυλετικών εξοντώσεων που έκανε ο γερμανικός φασισμός», περισσότερη σημασία φαίνεται να έχει ότι υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι τουρίστες που πιστεύουν το αντίθετο. Να συμπεράνει κανείς ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει περισσότερη σημασία από την καταδίκη των φυλετικών εξοντώσεων, αφού («Έθνος») «Η Ιστορία είναι Ιστορία», κι ας μην την κάνουμε θέμα δηλαδή; Ωστόσο αυτήν την αντίληψη για την Ιστορία δεν φαίνεται την συμμερίζεται ο Γ. Μπ. απολύτως, γιατί η Ιστορία φαίνεται όντως να «γίνεται θέμα» γι’ αυτόν όταν πρόκειται για την αναγνώριση της Θεσ/κης ως της Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων και της αλλοτινής πολυπολιτισμικότητάς της. Τότε: (Αθήνα 9.84) «Δεν μπορούμε ούτε να κρύβουμε ούτε να ρίχνουμε κάτω από το χαλί συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα προς χάριν κάποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων». Ουσιαστικά ο νέος Δήμαρχος λέει ότι το εμπόριο θα καταργήσει τον πόλεμο και τα μίση, δηλαδή παρουσιάζεται ως η πλέον σύγχρονη λύση για τα οικονομικά προβλήματα των κατοίκων της Μακεδονίας/Θεσσαλονίκης μια διόλου καινούργια ιδέα η οποία επί δύο αιώνες συνεχώς διαψεύδεται ιστορικά. Και πώς λύνεται το πρόβλημα της αντίφασης ανάμεσα στις δύο απόψεις του Γ. Μπ. αφενός ότι η Ιστορία (πολυπολιτισμική Θεσ/κη) έχει απόλυτη προτεραιότητα («Δεν μπορούμε να [την] κρύβουμε χάριν κάποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων») και αφετέρου ότι η Ιστορία (σφαγέας Κεμάλ) είναι λίγο-πολύ «παλιές ιστορίες» («δεν μ’ ενδιαφέρει»); Μήπως μπορούμε να κρύβουμε την Ιστορία χάριν οικονομικών σκοπιμοτήτων αλλά όχι χάριν πολιτικών; Μια πρόταση θα ήταν να προσκαλούμε τους κεμαλικούς τουρίστες και τους απογόνους των τούρκων πρώην τσιφλικάδων της ελληνικής Μακεδονίας να επισκέπτονται την πόλη του Κεμάλ και των Νεοτούρκων για να χορτάσει η πόλη λεφτά, και ταυτόχρονα να αναγράφουμε σε πλάκες στην Πλ. Ελευθερίας και στο Τουρκικό Προξενείο ότι το τουρκικό σχέδιο της γενοκτονίας των μη Μουσουλμάνων της Ανατολίας πρωτοσχεδιάστηκε στην Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό θα έμοιαζε με το να τιμά επίσημα η Ελληνική Πολιτεία και την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973 και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Πάντως, με το νέο Δήμαρχο δεν θα έχουμε μόνο τον Μητροπολίτη να έχει άποψη για την εξωτερική πολιτική αλλά και τον Δήμαρχο. Έτσι, διαβάζουμε («Έθνος») «Δηλαδή, τι μας πειράζει η διπλή ονομασία;». Έλα ντε.

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/12/2010

  54. Γιαννη δεν θεωρώ σωστο το οτ μεταφερεις μα συζητηση εξω απο το πλαισιο της και δεν συμφωώ με την αποδοση εκεινης της συζητησης πως την κανεις εσυ τωρα .. Το Θεωρω φαουλ .

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 01/12/2010

  55. και επειδή μαλλον δεν θα γινω παλι κατανητος και οι οποιες υζητησεις στις οποιες συμμετειχα και συμμετεχω καλοπιστα μαλλον θα διαθλώνται κατα το δοκουν\ επιθυμω να διευκρινισω το εξής Δεν θεωρώοτι .. Το αθροισμα των εκρηκτικά εξετομκευένων μοναδων που ποτελουν σημερα το ν ελληνικό πληθυσμό
    αποτεσμ τ δυο τουλαχιστων δεκαετιων εφαρμόγης νεοφιλελευθερων πειραματισμών και κυραρχιας των πιο χυδαιων ΜΜΕ
    μπορει να εχει καποια σχεση με οτι αποκαλειτο Λαος στις δεκαετιες 60 , 70 ,η εστω 80

    περανα του ..ονοματος και μιας εκ των υστερω προαπαθεας συσχετισης του

    ακριβως οπως δεν θεωρώ οτι ο συγχρονος εθνολαικισμός μπορει να εχει παραγματκά σχεση \
    με οτι καποτε ο γκραμσι ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ γησιο εθνολαικο η με το εθνο-λαικ στοιχειο που γνησια εξεφραζε το ΕΑΜ \

    Θεωρώ οτι η σχεση εθνολαικισμου / εθνολαικου ( περιοδου ΕΑΜ -Γκραμσι)\
    ειαι παρομοια με της φαρσας προς την ΤΡΑΓΩΔΙΑ
    της Σαπουνοπερας με την οπερα
    του Αρη Βελουχιωτη με τον Παναγιωτη Ψωμιαδη …

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 01/12/2010

  56. Noσφεράτε,

    το σχόλιο 54 ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ…

    Βρήκα κάπου άσχετα μια ωραία τοποθέτηση της «Υψηλής Πύλης», όπως καταχρηστικά την αποκαλεί ένας φίλος, και μετέφερα μόνος το απόσπασμα. Ο «Μέγας Αρχιερέας» της «Υψηλής Πύλης», μάλλον ακόμα δεν το πήρε είδηση.

    Αλλά δεν καταλαβαίνω που υπάρχει πρόβλημα;

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/12/2010

  57. sto 53 ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 01/12/2010

  58. MEA CULPA ..ΠΑΙΔΙΑ Ας μη χαλασουμε τις καριδες μας .. απλώς ειχα εινειπεριπου τρια χρόνια πισω οταν ειχαμε κανει εκεινη την θαυμασια συζητηση με τον Μ- π και τον Μουμουλ και καταλήξαμε στον Ναζιμ Χικμέτ. Αν υπαρχει και για αυτον προβλημα τοτε απλώς Νο problem

    εμεις ναμαστε καλά ο καθενας στον δικο του περιχαρακωμένο κόσμο

    Σχόλιο από Noσφερατος | 01/12/2010

  59. Ξάδερφε είπαμε και καταλήξαμε.
    Ναζίμ Χικμέτ στην Σαλονίκη

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/12/2010

  60. ξαδελφε το αιμα νερό δεν γινεται .. Και ο μια φορά ξαδελφος για πάντα ξαδελφος …

    Σχόλιο από Noσφερατος | 02/12/2010

  61. Νοσφεράτε, μην απελπίζεσαι με το παραμικρό!

    Βρισκόμαστε σε μια αέναη κίνηση αναζητώντας το άγνωστο. Διαλεχτικοί όντες στη σκέψη μας -δοξάστε μας- συνεχώς ανανεωνόμαστε, αυτοαμφισβητούμαστε, αυτοαναιρούμαστε.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/12/2010

  62. ναι αλλα να μην πολυαυτοαναιρούμαστε γιατι ετσι καταλήγουμε διαρκώς στο φτου και απο την αρχή και κανουμε κυκλους και σημειωτον στη κινουμενη αμμο ενώ η θεσσαλονικη – και η χωρα αργοπεθαινουν εσα στον βαλτο και ημεις των οικιων εμπιπραμένων αδωμεν .

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 02/12/2010

  63. νοσφεράτε,
    δεν συμφωνείς ότι ό,τι λέμε για τον λαό, δηλαδή ό,τι κριτήριο αξιολόγησης της ποιότητάς του εφαρμόζουμε- πρέπει να ισχύει για κάθε λαό, για παράδειγμα και για τον ελληνικό και τον τουρκικό;

    νομίζω ότι δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε το παρελθόν για να καταδικάσουμε το παρόν. ο καλός ή καλύτερος λαός του ’60, ’70, ’80 σε αντίθεση με τον σημερινό.

    ούτε η αμορφωσιά και το παιδί να παρατά το σχολείο, ούτε η θρησκοληψία (π.χ. κάψιμο ιούδα) ούτε οι χαφιεδες ο περιπτερας της γειτονιάς ούτε οι χασικληδες και οι μάγκες ούτε τις γυναίκες που τις έσπαγαν στο ξύλο οι άντρακλες ούτε η υστερίες άμα η νύφη είναι παρθένα ούτε ούτε ούτε.

    Σχόλιο από Γιάννης | 02/12/2010

  64. «…ούτε τις γυναίκες που τις έσπαγαν στο ξύλο οι άντρακλες»

    Ax! Που είναι εκείνα τα ωραία χρόνια, όταν τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Σε αΝτίθεση με τη σημερινή μουντάδα, όπΟυ και οι ρόλοι μπερδεύονται και κανείς δεν ξέρει που πάει.

    Σχόλιο από Hlias | 02/12/2010

  65. Να τα χαρώ τα μάτια σου, πως τα ’χεις μαθημένα,
    Να κάνεις πως θωρείς αλλού και να θωρείς εμένα.

    Όλο τον κόσμο εγύρεψα να βρω μαγιού χορτάρι
    Να σε μαγέψω αγάπη μου, άλλος να μη σε πάρει.

    Αυτή η γρίπη των πουλιών πολύ μ’ έχει φοβίσει
    Μη μου ψοφήσει το πουλί που μου ’χει ο θεος χαρίσει

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 02/12/2010

  66. ΓΙΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ,,,,,,

    [youtube=

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/12/2010

  67. Με φόντο τους Νεότουρκους άρχισε η γιορτή Μπουτάρη

    του Παύλου Νεράντζη | 24 Νοεμβρίου 2010

    Πριν καν αναλάβει τα ηνία του δήμου Θεσσαλονίκης, άναψε πάλι φωτιές ο Γιάννης Μπουτάρης. Τη φορά αυτή με συνέντευξή του στην οποία, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «στην πλατεία Ελευθερίας σκοπεύω να κάνω υπόγειο πάρκινγκ τετραώροφο και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων» με στόχο να προσελκύσει τουρίστες από το Ισραήλ και την Τουρκία. (εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 17/11/2010).

    Οι αντιδράσεις

    Αναμενόμενες οι αντιδράσεις ακροδεξιών του ΛΑΟΣ. «Ο κ. Μπουτάρης πρέπει να αντιληφθεί και να κατανοήσει ότι ζει σε μία πόλη όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι απόγονοι Ποντίων και Μικρασιατών. Είναι αδιανόητο με τους 52.184 σταυρούς που πήρε να θέλει να δημιουργήσει μνημείο Νεότουρκων, όταν είναι γνωστό ότι οι Νεότουρκοι κατέστρεψαν Πόντιους, Μικρασιάτες και άλλες μειονότητες», επισήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Οι απόψεις του μέχρι σήμερα φαινόταν γραφικές. Τώρα αποδεικνύονται επικίνδυνες» πρόσθεσε ο πρώην τηλε-πωλητής βιβλίων.

    Αναμενόμενες και οι αντιδράσεις, σε ανάλογο πνεύμα, των ποντιακών σωματείων, που θεωρούν τον Κεμάλ, ιδρυτή του τουρκικού κράτους, υπεύθυνο για τις μαζικές σφαγές Ελλήνων στον Πόντο. Αλλά και έγκριτων ιστορικών, όπως του Βλάση Αγτζίδη (βλέπε «Κάνε κράτει μπάρμπα Γιάννη», (http://www.pressinaction.gr/thessalonikiinaction/item/588-kane-kratei-mparmpa-gianni ) που συνιστά στον Μπουτάρη να «αφήσει την ιστορία στους ιστορικούς».

    Ακολούθησαν οι διορθωτικές δηλώσεις Μπουτάρη σε συνεντεύξεις του στον τοπικό Τύπο (εφημερίδες Μακεδονία και Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 21/11/2010), που κινήθηκαν στο πνεύμα «δεν εννοούσα, βρε παιδιά, αυτό» και η επίσημη αντίδραση της Πρωτοβουλίας (23/11/2010). Η οποία έστειλε την πρόταση Μπουτάρη στις καλένδες, διευκρινίζοντας ότι «η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας της σχετικής με την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης στο παρελθόν, δεν συνδέεται αυτομάτως με την ανέγερση μνημείου Νεοτούρκων. Ούτως η άλλως στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει, ήδη, μνημείο για το Εβραϊκό ολοκαύτωμα και ορθώς υπάρχει… Ποτέ δεν εκφράστηκε διάθεση για εγκατάσταση μνημείου Νεοτούρκων. Καμία πρόταση ή διάθεση για ανέγερση τέτοιου μνημείου δεν υπάρχει από την επερχόμενη Δημαρχιακή Αρχή».

    Αυθόρμητος ή πολιτικά απαίδευτος;

    Αναμενόμενα όλα αυτά. Το είχα επισημάνει και λίγες μέρες πριν τις εκλογές (βλέπε «Άλλο Γκιουλέκας, άλλο Μπουτάρης», http://www.pressinaction.gr/politiki/item/507-allo-gkioylekas-allo-mpoytaris). Ο κυρ Γιάννης χαρακτηρίζεται από έναν πολιτικό πρωτογονισμό, έναν αυθορμητισμό, ο οποίος «έχει τα καλά του», αλλά έχει και τα μειονεκτήματά του. Το θετικό είναι ότι εξαιτίας αυτού του ελλείμματος πολιτικής παιδείας, -ή κατ΄ άλλους της ευθύτητας στο λόγο του-, δεν «χαμπαριάζει», που λένε οι Σαλονικιοί. Δεν εντάσσεται εύκολα στη λογική των ισορροπιών και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, ούτε στα γρανάζια κομματικών μηχανισμών. Κι αυτό, ανεξαρτήτως, αν έχει γνώσεις ιστορίας.

    Το αρνητικό είναι ότι ο Μπουτάρης ρίχνει «βόμβες» και λέει ό,τι ο ίδιος σκέφτεται τη δεδομένη στιγμή πάνω σε μείζονα θέματα, χωρίς να το έχει συζητήσει με τους στενούς του συνεργάτες, και δίχως να νοιάζεται για τις πολιτικές συνέπειες και τις αναταράξεις, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εντός της παράταξής του. Οι εκ των υστέρων αναδιπλώσεις του υποδηλώνουν σαφέστατα ότι ούτε ο ίδιος έχει επεξεργαστεί τα όσα δηλώνει.

    Υπενθυμίζω την αλλαγή στάσης του στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του ΄06 έναντι της τότε υποψήφιας δημάρχου Χρύσας Αράπογλου και σε θέματα, όπως η υποθαλάσσια αρτηρία, ο χαρακτήρας, δημόσιος ή ιδιωτικός, του λιμένα Θεσσαλονίκης. Το δριμύ κατηγορώ και στη συνέχεια τη «συγνώμη» του προς τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Την ένταξή του, παρά τις αντιδράσεις, στη «Δράση» του Στέφανου Μάνου. Το «πάμε όλοι μαζί» στις εκλογές «για να διώξουμε το καθεστώς Παπαγεωργόπουλου» και την πρόσκληση προς τις δυνάμεις της πόλης για συνεργασία, η οποία εκφράστηκε με το «κείμενο των 35», ενώ την ίδια ώρα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του ως δήμαρχος, κλπ., κλπ. «Είναι απρόβλεπτος» λένε χαριτολογώντας οι φίλοι του με μια σαφή διάθεση να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
    Από τις 15 Νοεμβρίου, όμως, ο κυρ Γιάννης δεν είναι απλώς ο επικεφαλής μιας δημοτικής κίνησης. Είναι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια. Και τα λεγόμενά του έχουν άλλο ειδικό βάρος. Άλλο να είσαι επικεφαλής της Πρωτοβουλίας και τα όσα λες να αρέσουν ή να εκνευρίζουν κάποιους, να δικαιολογούνται ή να προκαλούν αντιπαραθέσεις στα γραφεία της παράταξης ή στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και άλλο να είσαι δήμαρχος και από τις αποφάσεις σου να εξαρτάται μια ολόκληρη πόλη.

    Καιρός να σοβαρευτούμε

    Δεν θα αναφερθώ στην ουσία της αντιπαράθεσης για τους Νεότουρκους, που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας και να γυρίσει επιτέλους σελίδα η Θεσσαλονίκη. Προφανώς οι Νεότουρκοι ευθύνονται για τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων Ποντίων. Γιατί, όμως, αποσιωπάται, όπως μου έλεγε ο παππούς μου, πρόσφυγας και αυτός και μου επιβεβαίωσαν Τούρκοι φίλοι, ότι οι Νεότουρκοι «σφαγίασαν και άμαχους Τούρκους στον Πόντο»; Οι Νεότουρκοι εφάρμοσαν τακτικές ανάλογες των ναζί, αλλά, όπως γράφει ο Σπύρος Μελάς στο βιβλίο του «Η Επανάσταση του 1909» είχαν στα πρώτα τους βήματα νεωτεριστικές ιδέες. Ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη «με κύριο αίτημα την παραχώρηση συνταγματικών ελευθεριών» από τον Σουλτάνο. Και συσπείρωσαν γύρω τους, Τούρκους, Βούλγαρους, Έλληνες και Κουτσόβλαχους, που κατέβηκαν στη Θεσσαλονίκη για να αδελφωθούν, όπως γράφει ο Μελάς. Ο Κεμάλ Ατατούρκ δημιούργησε ένα αυταρχικό καθεστώς, αλλά και εκσυγχρόνισε την τουρκική κοινωνία. Τα πράγματα δεν είναι «άσπρο μαύρο» και η απόκρυψη πλευρών ενός ιστορικού ζητήματος, αν δεν γίνεται από άγνοια, κρύβει σκοπιμότητες.

    Και καλά οι αντίπαλοι του Μπουτάρη, το μαύρο κατεστημένο της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον μητροπολίτη της, τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Μακεδονίας, τον απερχόμενο δήμαρχο και την αυλή τους (ΛΑΟΣ, Παπαθεμελής, κ.ά.) δεν χάνουν ευκαιρία να αξιοποιήσουν δεόντως τα ολισθήματα του νέου δημάρχου. Γιατί, όμως, και οι καλοπροαίρετοι επικριτές του δείχνουν τόση ευαισθησία; Ο Μπουτάρης κούνησε και θα ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά μιας εσωστρεφούς και άκρως συντηρητικής πόλης. Θα επιχειρήσει ρήξεις, έστω με λανθασμένο τρόπο. Και ο καθένας οφείλει να πάρει θέση.

    Το κίνητρό του, στην περίπτωση της πρότασης για μνημεία, ήταν ν΄ αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, την ιστορία της. Αυτήν που επιμελώς για δεκαετίες πνίγουν οι δήθεν τιμητές του πατριωτισμού μας και της «Μακεδονίας μας». Γιατί, αλήθεια, οι «φίλοι» του Μπουτάρη δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας για τη μαυρίλα που εισπνέει αυτός ο τόπος; Γιατί δεν πήραν θέση στην κόντρα Μπουτάρη Άνθιμου; Μήπως γιατί βολεύονται στην ακινησία, που έπνιξε την πόλη; Μήπως γιατί το κατεστημένο των Ομοσπονδιών Ποντίων, οι ίδιοι άνθρωποι, που ήταν και μέσα στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, ταυτίζονται με τις εθνικιστικές κορώνες των Ψωμιάδηδων, Παπαθεμελήδων, Άνθιμων, κλπ.;

    Πέραν τούτου, και οι συνεργάτες του κυρ Γιάννη πρέπει να «πατήσουν πόδι». Χωρίς να περιορίσουν τον αυθορμητισμό του, δίχως να του κάνουν μαθήματα πολιτικής, -ο Μπουτάρης είναι πολύ μεγάλος για τέτοια-, οφείλουν να χαράξουν από κοινού μια στρατηγική. Ποιές είναι οι προτεραιότητες και ποιές όχι. Πού θα επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν τη μάχη, με ποιό στόχο και με ποιούς συμμάχους. Η καθυστερημένη έκδοση ενός δελτίου Τύπου με διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Μπουτάρη («…Η Θεσσαλονίκη βρίθει Οθωμανικών κτηρίων τα οποία μπορεί να αναδειχθούν εν καιρώ και σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου», δηλαδή ποτέ σ΄ έναν υπερχρεωμένο δήμο) ανέδειξε όχι μόνον την έλλειψη στρατηγικής, αλλά για άλλη μία φορά την απουσία στοιχειώδους συνεννόησης στους κόλπους της «τρόικας».
    Το βέβαιο είναι ότι αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα υπάρξουν χειρότεροι ενδο-παραταξιακοί τριγμοί, πόσο μάλλον που με εξαίρεση την παλαιά φρουρά (Π. Αβραμόπουλος, Αν. Κουράκης), στο νέο δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν εκλεγεί άνθρωποι της Πρωτοβουλίας, αυτοί που για τέσσερα χρόνια δούλεψαν για να ανατραπεί το καθεστώς Παπαγεωργόπουλου.

    Σ΄ αυτό το νέο τοπίο για τη Θεσσαλονίκη, που άρχισε να διαμορφώνεται με την εκλογή Μπουτάρη, η αριστερά οφείλει επίσης να πάρει θέση. Αντί να σιωπά όταν ο άλλος «πάει να βγάλει το φίδι από την τρύπα», αντί να εξαντλείται σε περισπούδαστες αναλύσεις για τον «καπιταλιστή Μπουτάρη», που μυρίζουν ναφθαλίνη και δεν πείθουν κανέναν, αντί να κάνει ασκήσεις μικρο-μεγαλισμού, είναι καιρός να ανασκουμπωθεί. Αλλιώς θα μείνει ατσαλάκωτη στο μεγαλείο της, κρατώντας λάβαρα και σημαίες μιας «Θεσσαλονίκης Αλλιώς» , που ποτέ δεν θα τη χαρεί.

    http://www.pressinaction.gr/thessalonikiinaction/item/612-me-fonto-toys-neotoyrkoys-arxise-i-giorti-mpoytari

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/12/2010

  68. Γιαννη ..φυσικά και δεν εξιδανικευω τον ..τοτε λαο..
    εχουμε κανει ενα καρο συζητησεις και με συγχωρεις αλλά …. δεν αντεχω τους .κυκλους

    και μιας και λέμε για κυκλους (χαμενων ποιητων ) και μιας και καπου εδω τριγυρνα και ο Βριπολας
    ιδου κατι ποιηματακια που του αφιερωσα στοπαρλεθον

    ( εκι που τα βρηκα βρηκα κι ενα .. του Γιαννη)

    Νοσφεράτος είπε…

    Η ποιηση ειν’ ανάπτυξις στιλβοντος Ποδηλάτου
    Κι ο Βριπολίδης φάντασμα Χαμένου Ιχνηλάτου
    Που ψάχνοντας στα Σκοτεινά τα Ιχνη τής Σκιάς του
    Μες στις παγίδες των σκιών μπλέχτηκε αθελα του
    Τωρα του βγηκε η ψυχή και μενει εδώ Μπλεγμένος
    Τι τοθελε στο Στιχουργείν να εμπλακεί ο καυμένος;
    11 Σεπτεμβρίου 2008 1:42 π.μ.
    Νοσφεράτος είπε…

    Οι ποιητες Βρυκολακες σαν ερχεται η Ωρα
    που ολοι τους λένε άπονα : Στην κόλαση Προχωρα »

    βρισκουν τον τροπο και γλιστρον στα ενδον του Νυμφώνος
    Με τα στιχάκια στιχουργούν : Στριβειν δια αρραβώνος ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 02/12/2010

  69. […] 6. Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη (Πόντος και Αριστερά) […]

    Πίνγκμπακ από Η Ανικανότητα ισοδυναμεί με Προδοσία 1922 – 2011 ……. « ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ | 30/10/2011

  70. […] 6. Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη (Πόντος και Αριστερά) […]

    Πίνγκμπακ από Η Ανικανότητα ισοδυναμεί με Προδοσία 1922 – 2011 …….. « ΕΘΝΟΣ | 30/10/2011

  71. […] -Θεσσαλονίκη: Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη (fuck the rain) […]

    Πίνγκμπακ από Από τον Άνθιμο στον Μπουτάρη ή πώς εκσπερματώνουν οι Θεσσαλονικείς… « Πόντος και Αριστερά | 07/02/2018


Σχολιάστε