Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Εκλέχτηκε ο πρώτος Έλληνας πράσινος (φιλο.μεταξικός) ευρωβουλευτής

543534534«Το ΚΚΕ επέλεξε να μας  κάνει πόλεμο τον τελευταίο μήνα, αλλά αποδεικνύεται ότι όσο αναβαθμίζει την επιθετικότητά  του απέναντί μας τόσο  χάνει. Αντίστοιχα, παίρνουμε από ανθρώπους  που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και πιο πριν είχαν  ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Είμαστε καλύτεροι υποδοχείς της δυσαρέσκειας του κόσμου» λέει ο Μιχάλης  Τρεμόπουλος   Όταν τα σκάνδαλα παράγουν σκάνδαλα

Είναι πλέον γεγονός: Η καπηλεία του ονόματος της οικολογίας συνδυασμένη με την απέχθεια του κόσμου απέναντι σ’ ένα βρωμερό και δυσώδες πολιτικό σύστημα,  δημιούργησε ένα νέο μόρφωμα κάτι σα Φρανκεστάιν τζούνιορ μέχρι στιγμής. Πολλά καταμαρτυρούν στο κόμμα αυτό. Από παλιούς των Οικολόγων-Εναλλακτικών μέχρι το Νάνο Βαλαωρίτη. Όμως το γεγονός είναι ένα: Η Ελλάδα διεθέτει πλέον τον πρώτο πρασινο ευρωβουλευτή της που θαυμάζει κάποιες πλευρές της πολιτικής του δικτάτορα-φασίστα Ιωάννη Μεταξά, χωρίς να το ομολογεί μήπως και χάσει καμιά ψήφο από τους αφελείς ψηφοφόρους.

a5Η συνέντευξη του Τρεμόπουλου στα «Νέα» ήταν αποκαλυπτική των θέσεων και της νοοτροπίας ενός ανθρώπου που έχει κανονικότατα γραμμένη την πραγματική Ιστορία και που δεν έχει εκείνες τις στοιχειώδεις αρχές της πολιτικής  οικολογίας, της περιφρόνησης δηλαδή της εξουσίας και της στολής. Για τον Τρεμόπουλο η στρατιωτική στολή του Μουσταφά Κεμάλ πασά είναι μάλλον ερωτικό στοιχείο που προάγει την αγάπη μεταξύ των λαών. Δείχνει να γοητεύεται απο τη στρατιωτική στολή, που σ’ έναν φυσιολογικό αριστερό πολίτη δημιουργεί απέχθεια. Για τον Τρεμόπουλο, οΑτατούρκ δεν είναι ένας μιλιταριστής, εθνικιστής, ρατσιστής   που βάσισε την πολιτική του στην καταπίεση του λαού του και στην εθνική εκκαθάριση των διαφορετικών, αλλά ο «λατρεμένος γείτονας», που δείχνει το δρόμο και πρέπει να του αφιερώσουμε και πάλι –κατά το πρότυπο Μεταξά- έναν δρόμο στην πόλη όπου εγκαταστάθηκαν τα  θύματά του. Τύφλα νάχει ο Ψωμιάδης!!!!!!

Στην αποκαλυπτική του συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο: «Γιατί όχι οδός Κεμάλ Ατατούρκ;» στα Νέα το Σάββατο 30 Μαΐου 2009 απαντά ως εξής:

«Έχετε προτείνει όντως ένας δρόμος της Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί σε Ατατούρκ;

Δεν το πρότεινα εγώ. Αυτό το είπε ο Μπουτάρης σε ένα συμπόσιο Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Εσείς τι πραγματικά προτείνετε;

Αυτό που είπε ο Μπουτάρης. Το στενό του Αποστόλου Παύλου που είναι δίπλα στο σπίτι του Ατατούρκ από το 1938 ώς το 1955 που έγινε το πογκρόμ της Πόλης λεγόταν Κεμάλ Ατατούρκ. Γιατί να μην επανέλθει; Να γίνει και μια οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στην Τουρκία. Δεν ξέρω τι και πώς, αλλά γιατί όχι;»

Στην ερώτηση:

«Έχει και δεξιούς το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων;

η απάντηση αναδεικνύει το μεγαλείο της οπορτουνιστικής σκέψης του ανδρός:

«Όχι. Τι θα πει δεξιός;»

Μεγάλο όμως εσωκομματικό σκάνδαλο γεννά και η απάντησή του στην ερώτηση για τη στάση του στο ευρωκοινοβούλιο, όπου μετά από 2.5 χρόνια θα αντικατασταθεί από τον επόμενο. Και ενώ η επόμενη στη λίστα των Ο-Π είναι η Μαρία Βασιλάκου, ο Τρεμόπουλος φαίνεται να την έχει ξεχάσει και απαντά:

«Και μετά, επάξια μπορεί να με αποκαταστήσει ο Χρυσόγελος ή οποιοσδήποτε άλλος…»

Καλύτερο «»αντιαρχηγικό»» κόμμα δε θα μπορούσε να γίνει !!!!!

Εμείς από ‘δω να ευχηθούμε στη Θεσσαλονίκη «καλή λευτεριά» και από τον Ψωμιάδη και τον Τρεμόπουλο…

Και σε πανελλαδική κλίμακα: «καλή λευτεριά από την κληρονομιά του δικτατορα, φασίστα Μεταξά και από τους κληρονόμους του«

 t589583373_8742t589583373_8742t589583373_8742t589583373_8742t589583373_8742

 Δείτε ένα παλιό αλλά επίκαιρο:

-Τι Χίτλερ τι Γκαίτε, τι Ατατούρκ τι Ναζίμ Χικμέτ!

καθώς και:

-Τα ΟΧΙ του Μεταξά

-Δεξιά και τουρκοφιλία

t589583373_8742t589583373_8742t589583373_8742t589583373_8742t589583373_8742

Δείτε μια άλλη σχετική συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό των Ο-Π

08/06/2009 - Posted by | -Άρνηση Γενοκτονίας, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Μεταξάς, -Νακρατζάς-"Ιός", -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, -Oικολόγοι-Πράσινοι

172 Σχόλια »

  1. αμ να ήταν μονο ο τρεμόπουλος νεοταξίτης:

    Αιρετικες σκεψεις για την «εθνικη ιδεολογια» του σχολειου (Αυγη, 27.3.2009)

    Σχόλιο από ange-ta | 08/06/2009

  2. Γιατί ο πρώτος? Ο Kαρατζαφέρης δεν είναι?

    Και όπως λέμε εμείς οι πόντιοι ας πούμε «γαμ’ την μάναν ατ» ή όπως λένε οι Κοζανίτες, πάπισέ τα (από το συνηρημένο ο Πάπιστας , του ΟΤΕ, τον Πάπιστα κλπ).

    Σχόλιο από aris53m | 08/06/2009

  3. aris53m ο Καρατζαφέρης δε μου φαίνεται για πολύ πράσινος. Μάλλον λιγάκι προς το βαθύ γκρι πάει.

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 08/06/2009

  4. ange-ta

    εμείς δεν είπαμε τον Τρεμόπουλο «νεοταξίτη».

    Απλώς «φιλο-κεμαλικό» τον είπαμε….
    που λατρεύει και την Βασιλάκου επιπλέον! 8)

    Για το κείμενο του Νάσου Θεοδωρίδη κάναμε κάπου συζήτηση. Αν τη βρω θα σου τη θέσω υπόψη..

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  5. Παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό τον διάλογο ο οποίος έχει ανοιχτεί για τον κεμαλισμό, τους Έλληνες υπερασπιστές του και το πως χρησιμοποιείται από την τουρκική δεξιά και ακροδεξιά. Δεν έχω σχολιάσει ακόμη τίποτα διότι γνωρίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο είναι για τους Έλληνες της Ανατολής ιδιαίτερα λεπτό.
    Δεν αμφισβητεί κανένας το γεγονός ότι ο Κεμάλ δεν ήταν τίποτα παραπάνω από εκπρόσωπος της ανερχόμενης αστικής τάξης, ο οποίος ευθύνεται για τους διωγμούς Ποντίων και Αρμενίων από το τουρκικό έδαφος στα πλαίσια της πολιτικής της εθνοκάθαρσης. Και σίγουρα αποτελεί προσβολή για την πληγωμένη μνήμη κάποιων ανθρώπων να ονομαστεί ένας δρόμος της Θεσαλονίκης ως «Κεμάλ Ατατούρκ», έστω κι αν ο Κεμαλ είναι γέννημα θρέμα της πόλης μας.
    Μιλώντας παρά ταύτα ως απλός πολίτης ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας κτλ., αρνούμαι να δεχτώ ότι στην πόλη μου υπάρχουν δρόμοι με ονόματα «εθνικών ευεργετών», οπως: Ελ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Β. Σοφίας, Β. Γεωργίου, κτλ. κτλ. Η γούνα όλων των παραπάνω είναι γεμάτη ράμματα. Κι όπως ΔΕΝ επιθυμώ να ονομαστεί ένας δρόμος της πόλης μου ως «Κεμάλ Ατατούρκ», έτσι αρνούμαι να δεχτώ ότι μένουμε απαθείς στη διατήρηση ονομάτων δρόμων Ελλήνων ηγετών. Είναι ξεφτίλα. Και ακόμη πιο ξεφτίλα είναι όταν λέει ο Τρεμόπουλος να ονομαστεί κι ένας δρόμος στην Κων/Πολη ως «Ελ. Βενιζέλου». Φαρισαίοι, μεγαλοϊδεάτες, εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση σε δρόμους ούτε τουρκικούς ούτε ελληνικούς.
    Αυτά!

    Σχόλιο από Δημήτρης | 08/06/2009

  6. Για την Οικειοποιηση των συνθηματαων της Αριστεράς απο την Νεα εθνολαικιστικη Ακροδεξια …
    ———————————————————-

    »πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο εθνικισμός, -όπως και κάθε ιδεολογία- είναι μια συνάρθρωση, σαν ένα κολιέ. Για να καταλάβουμε το περιεχόμενο αυτού του συνθήματος, πρέπει να θυμηθούμε τη συνάρθρωσή του στη δεκαετία του ΄70. Τότε «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» σήμαινε έξω οι αμερικάνοι στο πλαίσιο της διεκδίκησης της λαϊκής κυριαρχίας.

    Στις μέρες μας όμως, αυτή η μία χαντρούλα του κολιέ, αποσπάται από το ιδεολογικό πλαίσιο αυτής της εποχής που ήταν το αντιιμπεριαλιστικό πρόσωπο, και σημαίνει έξω οι ξένοι μετανάστες.

    Είναι το ίδιο σημαίνον με τελείως διαφορετικό σημαινόμενο. Το χαρακτηριστικό του σύγχρονου νεορατσιστικού λόγου, είναι ότι οικειοποιείται τις εκφράσεις της αριστεράς. Τελευταία οι θεωρητικοί του ρατσισμού στη Γαλλία, υπερασπίζονται ένα από τα συνθήματα του γαλλικού Μάη που είναι το δικαίωμα στη διαφορά, με έναν διαστρεβλωμένο τρόπο. Και λένε «Αγαπώ τους Άραβες, αλλά η θέση τους είναι στο Μαγκρέμπ της Αφρικής. Κάντε μακριά από εδώ τις κοινότητές σας και αφήστε μας να ζήσουμε καθαροί στον τόπο μας».

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/06/2009

  7. Σωστός! Και ας ξεκινήσουμε μια διπλή καμπάνια στην πόλη μας.

    -Να καταργηθούν σε πρώτη φάση ονομασίες οδών που φέρουν ονόματα εχθρών του προσφυγικού ελληνισμού που κυρίως κατοικεί τη Θεσσαλονίκη σήμερα, όπως Δημητρίου Γούναρη, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ιωάννη Μεταξά και

    -παράλληλα να ζητήσουμε να ονομασθούν με ονόματα σημαντικών παλαιών θεσσαλονικέων, όπως Ναζίμ Χικμέτ, και σημαντικών προοδευτικών προσωπικοτήτων του προσφυγικού ελληνισμού Ποντίων, Ιώνων, Ανατολοκοθρακών, ανατολικορωμυλιωτών, Στρωμνιτσιωτών.

    Είναι μια ιδέα που τη διάβασα παλιά εδώ στους αριστεροπόντιους και πολύ μου άρεσε. Ας το ξεκινήσουμε με κάποιο τρόπο.

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 08/06/2009

  8. Δημήτρη, Ματσουκάτε συμφωνώ απολύτως μαζί σας.

    Νοσφεράτε, άσε τη γκρίνια και τις άτοπες συγκρίσεις. Κρίμα που δεν έχω το χάρισμα του Ομαντεόν να σου τα πω χύμα και τσουβαλάτα. Είναι δυνατόν να μας λες αυτά αφήνοντας υπονοούμενα τη στιγμή που καλύπτεις τον Τρεμόπουλο και τα φιλοκεμαλικά του, όταν ακόμα και ο Ερντογάν μίλησε για «φασιστοειδείς νοοτροπίες». Αυτά που καλύπτει και θαυμάζει ο Τρεμόπουλος τα κατήγγγειλε μέχρι και ο Ερντογάν και συ ψάχνεις να βρεις φαντάσματα και κατασκευάζεις εθνολαϊκιστές και εχθρούς.

    Ώρες ώρες μου θυμίζεις τον Ψωμιάδη, που όταν ο κουμπάρος του πιάστηκε να κλέβει οπώρας, αυτός ο μάγκας και το αντράκι της Σαλονίκης δήλωσε ότι δεν πουλάει τους κουμπάρους του. Νομίζω ότι το ίδιο δήλωσε και ο Παυλίδης για τον κουμπάρο του το Ζαχαρίου, το άλλο μεγάλο κουμάσι και δεξιό λαμόγιο.

    Αυτοί είναι οι αληθινοί παραλληλισμοί και όχι αυτούς τους προσβλητικούς που κάνεις.


    Ομέρ ψωμιαδοτρελόπουλος

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  9. H Γούναρη Ναζίμ Χικμετ
    Το λεμε εδώ και Τρια Χρονια
    Παντως για να λέμε επιτελους την Αλήθεια εδώ Ματσουκατες
    Η προταση για μετονομασια μιας Κεντρικής Οδου σε οδο Ναζίμ Χικμετ
    Πρωτοδιατυπωθηκε στο Site Της Οικολογικής Κινησης Θεσσαλονικης Απο την Οικολογική Κινηση Θεσσαλονικης
    Και βγηκε και στον Τύπο ως Προταση των Οικολογων Πρασινων
    Οταν πριν Δυομισυ χρόνια ειχε ξεκινησει η Λασασπολογική Εκστρατεια κατα του Μ .Τ απο τους Διαφορους Εθνολαικιστες Με επικεφαλής τον Παναγιωτη Ψωμιαδη»

    ( και οπως μπορουν να επιβεβαιωσουν -εκτος αν επικρατησει η ..Σκοπιμοτητα και η πολιτική εμπαθεια που λεει κι..ο Ομαντεον)
    Ακαι δυο εκ των Αριστερο Ποντιων : Ο Μ-π και ο Μουμουλ
    (οι Οποιοι ησαν εξαντλητικά παροντες στον τοτε Διαλογο )
    Περιμένω να το επιβεβαιωσουν …

    (και παιδια ..λίγη ειλικρινεια ε; Φτανει με την Υποκρισια και τη λάσπη 😉
    )

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/06/2009

  10. Τι να πω ρε Νοσφεράτε; Επαναλαμβάνω απλώς την ευχή:

    “καλή λευτεριά από την κληρονομιά του δικτατορα, φασίστα Μεταξά και από τους κληρονόμους του“

    Ομέρ ο 100% αντι-μεταξικός

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  11. Ομέρ ψωμιαδοτρελόπουλε

    αυτό που εβαλα πιο πάνω ειναι αποσπασμα απο ενα δημοσιευμα τ οποιο κατα κόρον ειχαν προβαλλει οι του Π &Α εγκωμιαζοντας το Θετικά και δειχνωντας οτι συμφωνουν ..
    ( πριν αναλαβεις μαλλον διαχειριστής ..Πίσω απο καθε ιστορια υπάρχει και μια Προιστορια Ομερ

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/06/2009

  12. Και πριν να πεις οτιδηποτε φροντισε να ενημερωθεις απο τους παλιοτερους
    Οσο για το ποιος ξεκισησε να γραφει εδώ μεσα για τον Μεταξά και τον Ρόλο του τόσο κατα την Μικρασιατική εκστρατεια οσο και κατα την περιοδο της 4ης Αυγουστου

    (οπως και για πολλά αλλα πραγματ που εδωσαν στο Μπλογκ του Π &Α μια αντιφασιστική κατευθυνηση φροντισε επισης να μαθεις πριν κολάς ετικετες και να αυτοπρισοριζεσαι ως Αντιμεταξικός 100% λες και μεις ειμαστε λίγοτερο Αντι μεταξικοι και αντιφασιστες
    και
    Χριστε και Κυριε

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/06/2009

  13. Κοίτα Νοσφεράτε, εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι «γέροντες» αριστεροπόντιοι προσπάθησαν πολύ και κατάφεραν να μας πείσουν ότι η αληθινή απειλή έρχεται από τη δεξιά, την ακροδεξιά και τον εθνολαϊκισμό. Και ότι εμφανίζεται με δύο επικίνδυνες και αντιφατικές μορφές οι οποίες συνενώνονται σ’ ένα νέο ακροδεξιό λόγο: τη θετική ανάμνηση του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και την υποκριτική όψιμη προσφυγοφιλία τους.

    Μας έπεισαν λοιπόν εμάς τους νεότερους και ίσως μας πόρωσαν τόσο, που ούτε και μπορείς να μας παρακολουθήσεις πλέον. Όμως έγινε! Πάρτο απόφαση. Από δω και πέρα συμπεριφορές φιλοκεμαλικές θα κριτικάρονται χοντρά και θα καταγγέλονται χοντρύτερα. Είναι μέρος της αντιδεξιάς πολιτικής του μπλογκ μας.

    Τα άλλα, για το ποιός έριξε πρώτος την ιδέα για Οδό Ναζίμ Χικμέτ, ο Μ-π, ο μουμούλ ή ο Τρελόπουλος θα τα ψάξω και θα σου πώ….

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  14. Ενταξει ψαξε .. Εντω μεταξύ ας βαλω κιεδώ το Σχολιο σου Που συφωνει απολύτως με το δικό μου (σχ 6) για την οικειοποιηση των συνθηματων της Αριστεράς απο την Ακροδεξια (παρόλο που βιαστηκες να με στειλεις στο Πυρ το εξωτερο) για να μη νομισει ο μελλοντικός διαχειριστής οτι διαφωνουμε ενώ ..συμφωνουμε και μου κολησει κι εμενα την ταμπελα του Φιλο …μεταξικου μόνο και μενα επειδή δηλωσες αντιμεταξικός και στην Ελλάδα ως γνωστον εισια οτι δηλώσεις :

    »Ακρίτα, επειδή έχω την ίδια άποψη με τον Ματσουκέτη, θα ακούσεις ένα λόγο συνηγορίας.

    Γράφεις: “Είμαι σαφώς και υπέρ της υπεράσπισης της διαφορετικότητας αλλά όχι εις βάρος της συνοχής της Ελληνικής κοινωνίας και του κράτους μας. Αρκετά πλέον όχι με αυτούς αλλά και με εκείνους που πρέπει να προστατέψουν την κοινωνία μας και το κράτος μας οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι.”

    Στην Ιταλία, οι νεο-φασίστες έγραφαν για το κίνημα των Γκρεκάνων της Νότιας Ιταλίας:

    “ Είμαι σαφώς και υπέρ της υπεράσπισης της διαφορετικότητας αλλά όχι εις βάρος της συνοχής της Ιταλικής κοινωνίας και του κράτους μας. Αρκετά πλέον όχι με αυτούς αλλά και με εκείνους που πρέπει να προστατέψουν την κοινωνία μας και το κράτος μας οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι.”

    Και στην Τουρκία, από τη δεκαετία του ‘90 που άρχισαν να μιλούν οι ελληνόφωνοι της περιοχής Τραπεζούντας οι ακροδεξιοί γέμισαν τις πόλεις του Πόντου με φασιστικές οργανώσεις των Γκρίζων Λύκων με το εξής επιχείρημα:

    “ Είμαι σαφώς και υπέρ της υπεράσπισης της διαφορετικότητας αλλά όχι εις βάρος της συνοχής της Τουρκικής κοινωνίας και του κράτους μας. Αρκετά πλέον όχι με αυτούς αλλά και με εκείνους που πρέπει να προστατέψουν την κοινωνία μας και το κράτος μας οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι.”

    Αυτά!

    Ομέρ

    (α ! κιελπίζω να μή θυμηθεις τον Ομερ Πριονη ε; 😉

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/06/2009

  15. Κι εσύ τον Νοσφεράτο Πριόνη 8)

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  16. Μην μπαίνοντας στην διαδικασία να εκφράσω μια γνώμη για τον κ.Τρεμόπουλο θα ήθελα να εκφράσω τις ενστάσεις μου ως προς τον τρόπο σκέψης σας.

    Με αυτή την λογική εγώ σαν εβραίος θα πρέπει να απαιτώ να καταργηθεί ο οδός Βενιζέλου γιατί ο Βενιζέλος υπήρξε ο πλεον αντισημίτης πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία και αναμιγνύεται στο δολοφονικό πογκρόμ του συνοικισμού Κάμπελ. Ταυτόχρονα τόσο η Σοφούλη, όσο και η Κούσκουρα οφείλουν να αλλάξουν γιατί αυτοί ήταν οι υπεύθυνοι για το πρώτους πολιτικούς εξόριστους της Ελλάδας: τους Μπεναρόγια και Γιονά.

    Για να μην αρχίσω για κάτι ακόμα πιο απτό: το 1943 ο Δήμος, ιδία πρωτοβουλία, άλλαξε τα ονόματα δεκάδων οδών της πόλης που είχαν εβραϊκά ονόματα και μετά τον πόλεμο αρνήθηκε κατηγορηματικά να επανέλθουν. Η Σοδούλη ήταν η Αλλατίνι, η Βασ.Ηρακλείου η Χαχάμ Ματαλών κοκ

    Σχόλιο από Abravanel | 08/06/2009

  17. Abravanel

    θα μπορούσαμε αενάως να συζητάμε, να συμφωνούμε στα μισά και να διαφωνούμε στά άλλα μισά.

    Όμως επί του πρακτέου: πες μας δύο ονόματα σημαντικών Εβραίων του πολιτισμού που νομίζεις ότι θα έπρεπε να τιμηθούν. Τον Μπεναρόγια εμείς τον έχουμε απορρίψει από χέρι και όχι μόνο γιατί δεν ήταν θεσσαλονικιωτο-εβραίος (ήταν βουλγαρο-εβραίος).

    Έτσι ρωτάω για να έχω μια πληρέστερη εικόνα για την πόλη.

    Για το πογκρόμ του Κάμπελ είχα την εντύπωση ότι ήταν αποτέλεσμα δράσης πρωτοφασιστικών λούμπεν οργανώσεων.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  18. Εμμανουήλ Σαλέμ, κορυφαίος νομικός της πόλης με διεθνή δράση σε ευρωπαϊκές συνθήκες και πρώτος γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.
    Ραφαήλ Σαλέμ, κορυφαίος μαθηματικός και πρωτοπόρος στην μελέτη των σειρών Φουριέ.
    Iσαάκ Μπενρουμπί, κορυφαίος φιλόσοφος.
    Μωρίς Αμπραβανέλ, κορυφαίος συνθέτης
    Σαούλ Αμαρέλ, πρωτοπόρος της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Για να μην μιλήσω για κορυφαίους ραβίνους φιλόσοφους όπως ο Σαμουέλ ντι Μεδίνα ή την οικογένεια Αλμοσνινο.

    Προφανώς μιλώ για τους επιφανείς εβραίους σαλονικείς παγκόσμιας εμβέλειας – όχι για τα δεκάδες ονόματα ανθρώπων που ήταν σημαντικοί σε τοπικό επίπεδο. Και κατάρχήν ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει τα ονόματα των μεγάλων ευεργετών της πόλης όπως τους Μοδιάνο, τους Αλαττίνι κ.α.

    Ούτε καν αναφέρω οτι οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την πράξη του 1943 και μερικώς να την αναιρέσει. Καταλαβαίνω οτι σε κάποιο νεώτερο θεσσαλονικιό να φαίνεται περίεργο αλλά ξέρω οτι χρόνια η Φλέμιγκ ονομαζόνταν «Πρωην Μιζραχή» από τις εφημερίδες που έχω δει στα αρχεία.

    Σχόλιο από Abravanel | 08/06/2009

  19. Θενκς Abravanel

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  20. Νικολά Σαρκοζί.
    Είχε προτείνει κι ο Ψωμιάδης για πλατεία.
    Είστε ;

    Σχόλιο από Κάρλα | 08/06/2009

  21. Προβοκατόρισα… αν δε παινέψεις τον άντρα σου θα πέσει να σε πλακώσει!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  22. Οι Μοδιάνο και Αλαττίνι δεν ρούφηξαν το αίμα του κόσμου με το καλαμάκι;
    Δε το λέω επειδή ήταν εβραίοι, αλλά θα είναι σαν να ζητάει ο προοδευτικός κόσμος της πόλης να γίνει πλατεία Εμφιετζόγλου.
    Το ίδιο δε γουστάρω τα μνημεία Φωκά κλπ.

    Abravanel, η διαδικασία που περιγράφεις για την ονομασία των οδών είναι σίγουρα 100% εθνικιστικών αιτίων και όντως θα πρέπει να επανέλθουν οι συζητήσεις αυτές στο προσκήνιο. Είχε ασχοληθεί και ο Πετρόπουλος σε μία μελέτη του με το θέμα.

    Σχόλιο από planitas | 08/06/2009

  23. planitas

    γιαυτό ρώτησα για ανθρώπους του πολιτισμού μεγάλης εμβέλειας και ο Abravanel μας έδωσε μερικά ονόματα. Έψαξα στο διαδίκτυο και δεν βρήκα αναρτημένα στοιχεία στα ονόματα αυτά, πλην λίγων σε κάποιους καταλόγους του ΕΛΙΑ.

    Abravanel, νομίζω ότι θα έπρεπε να κάνεις κάποια αφιερώματα. Είναι καιρός να γνωρίσουμε τους σημαντικούς Εβραίους της Θεσσαλονίκης .

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  24. @ Ματσουκάτες #3

    σύντροφε αντιφασίστα αντί-ιμπεριαλιστή σοσιαλιστή Ματσουκάτες

    το «Ο Kαρατζαφέρης δεν είναι?» πήγαινε στο «(φιλο.μεταξικός)» του τίτλου αυτού του άρθρου

    Σχόλιο από aris53m | 08/06/2009

  25. Μήπως ο Τρεμό (ο πράσινος οικολόγος,που ήλθε από το πουθενά) είναι ο μικροπυλώνας του ΠΑΣΟΚ ? Ακούγεται πως στις 3 Σεπρέμβρη 09, το ΠΑΣΟΚ, θα μετονομασθεί σε Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Οικολογικό κίνημα. Πάντως ο ρόλος του Τρεμό, που ήρθε από το πουθενά, δεν εμπνέει καθόλου εμπιστοσύνη.Διάβασε το htt://pontikas.wordpress.com

    Σχόλιο από pontikas | 08/06/2009

  26. Κάποια Συμπεράσματα απο τις Εκλογές

    Εγγεγραμμένοι 9.995.992
    Ψήφισαν 52.63% 5.261.036
    Έγκυρα 5.127.237
    Άκυρα 72.791
    Λευκά 61.008

    Έλαβαν

    ΚΟΜΜΑ…….ΨΗΦΟΙ 2004………..ΨΗΦΟΙ 2009
    ————————————————

    ΝΔ………………2.633.570………..1.655.636

    ΠΑΣΟΚ………….2.083.327……….1.878.859

    ΚΚΕ………………..580.396………….428.283

    ΣΥΡΙΖΑ……………..240.898…………254.447

    ΛΑΟΣ………………..366.615…………252.429

    Ο-Π……………………40.873………….179.192

    ……………………..5.945.679………..4.648.846

    Επειδή οι εκλογικοί κατάλογοι είναι γνωστό ότι δεν είναι σωστοί ας πούμε ότι από τις 9.995.992 το 20% είναι η συνηθισμένη και εύλογη αποχή λόγω μεγάλων αποστάσεων (εξωτερικό), πεθαμένοι, λάθος καταχωρήσεις κλπ.

    Το 80% του 9.995.992 είναι 7.996.794 και μάλλον αυτός είναι ο ενεργός πληθυσμός που έχει δικαίωμα ψήφου.

    Ψήφισαν 5.261.036, απείχαν συνειδητά 2.7135.758.

    Η ΝΔ έλαβε 1.655.636 ψήφους ήτοι 20.83% του ενεργού πληθυσμού που έχει δικαίωμα ψήφου.

    Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 1.878.859 ψήφους ήτοι 23.50% του ενεργού πληθυσμού που έχει δικαίωμα ψήφου.
    ……………………………………………..
    ……………………………………………..

    Κάποια Συμπεράσματα απο τις Εκλογές

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  27. Νοσφεράτε

    Δεν θυμάμαι που πρωτοαναφέρθηκε το όνομα του Ναζίμ Χικμέτ.
    Δεν έχει σημασία άλλωστε..

    Περί ονοματοδοσίας πάντως τω καιρώ εκείνω είχε διατυπωθεί η πρόταση ότι θα μπορούσαν να προταθούν- να τιμηθούν άνθρωποι σημαντικοί για τον τόπο τους, που έχουν προσφέρει, που είχαν ή έχουν κοινή αποδοχή και αναγνωρισιμότητα από τις τοπικές κοινωνίες στην κατεύθυνση καταπολέμισης των ένθεν και ένθεν εθνικισμών.
    Έτσι έπεσαν στο τραπέζι τα παρακάτω ονόματα :
    -Ναζίμ Χικμέτ για την Θεσσαλονίκη
    -Γιώργος Σεφέρης για την Σμύρνη
    -Χιζίρ Πασά για τις Σέρρες
    -Χράντ Ντινκ για την Πόλη
    -Γιώργος Κωνσταντινίδης για την Κερασούντα

    Προσωπικά δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι η παραπάνω πρόταση θα αποτελούσε αντικείμενο προβληματισμού έστω της οικ.κιν.θεσσαλονίκης , πολλώ δε τώρα ελέω ευρωβουλευτικού αξιώματος.
    Αντ’αυτού «επισημοποιήται» προ των εκλογών η θέση για οδό Κεμάλ Ατατούρκ και βέβαια αποτελεί κεντρική απόφαση των Ο-π αυτό όταν μόλις σήμερα στον Χατζηνικολάου προς ενίσχυση αυτής της θέσης τους ο κος Χρυσόγελος ενεχείρισε και τον σχετικό φύλλο του «Ελευθέρου Βήματος» του 1938 λέγοντας ότι υπήρξε και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης περί αυτού (ξεχνόντας την ύπαρξη της δικτατορίας Μεταξά αβαντάροντας έτσι τον Βορίδη).
    Αυτό δηλ. για το οποίο σε αυτό το άρθρο καταγγέλονται οι Ο-π το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα υπέρ τους…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2009

  28. Και Ο Σταθης της Ελευθεροτυπίας – ναι αυτός που εχει συμμετασχει στην εκστρατεια κατά του Τρεμοπουλου απο την πλευρά της Εθνικιστικής αριστεράς – αυτό που προτεινε Ψηφιστε Συριζα ή Παπαθεμελή…
    Μλησε απο τους πρωτους υπερ του Κεμάλ που τον θεωρουσε ηρωα της ανεξαρτησιας των Τουρκων

    Αλλά αυτός δεν πιάνει ε; Αν ο στοχος ειναι ο Μ. Τ …
    Και πέρα απο αυτά ..αφου και ο Μιχαλης Τρεμοπουλος και οι Ο -π και οι Ποντιοαριστεροι συμφωνουν για μετονομασια μιας κεντρικής Οδου της Θεσσαλονικης σε Ναζιμ Χικμετ ..Ποιο ειναι το προβλημα ..
    Γιατί κολατε στα του Κεμάλ;
    Εδώ κοτζαμάν Καραμανλής πηγε για πρωτη φορά μετά 49 χρόνια περσυι επισκεψη στην Αγκυρα και κανεις δεν εμαθε τι εγινε ..και τι ειπαν εκει περα ο Μ. Τ σας πειραξε ;
    Και Γιατί δεν συσπειρωνονται ολοι – οι Μη Φασιστες εννοώ για την μετονομασια ενός κεντρικου δρόμου της Θεσσαλονικης σε ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ τώρα;

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  29. Μήπως ο Τρεμό (ο πράσινος οικολόγος,που ήλθε από το πουθενά)»

    XE XE! ρε σεις ..Πλακα εχετε..Ακου απο το πουθενά …

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  30. Ο υπέρ μαλακιών Τρεμόπουλου λόγος…. είναι και επιθετικός.

    Στον Κεμάλ κολάμε γιατί δείχνει τα κριτήρια του χώρου σας. Γιατί είστε ένας χώρος που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το Ναζίμ Χικμέτ από τον Μουσταφά Κεμάλ. Γι αυτό. Και αυτό είναι παρα, μα πάρα πολύ σοβαρό. Γι αυτό κολάμε, αλλά που να το καταλάβετε.

    Η αναφορά του Στάθη υπέρ του Κεμάλ μας ενέπνευσε:

    -Ο χειρότερος εφιάλτης μου……

    Αλλά δεν είναι το ίδιο. Ο Τρεμό είναι άπαιχτος. Ξερόλας και πεισματάρης. Και όλοι όσοι δεν γουστάρουν τον Τρεμό κατηγορούνται από τα γιουσουφάκια του ότι είναι «εθνικιστική Αριστερά», όπως η ΚΟΕ, το ΚΚΕ κ.λπ.

    Ενώ ο Τρεμό μπορεί ελευθέρως να ντύνεται με τα οικολογικά χρώματα του ουράνιου τόξου, να ονειρεύεται την ελληνοτουρκική φιλία ξαπλωμένη στο κρεββάτι με το Μουσταφά Κεμάλ, να του ρίχνει όμως και κανα μπινελικάκι γιατί ήταν τόσο αναποτελεσματικός και του γλύτωσαν διάφοροι κακοί και ενοχλητικοί Πόντιοι που μολύνουν το περιβάλλον του.

    Και διάφορα τέτοια ωραία.

    Όμως το σκάνδαλο δεν είναι ο Τρεμό. Αλλά οι γύρω του, που αντί να του θυμήσουν σε ποιόν τόπο βρίσκεται και ποιά κριτήρια πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν οικολόγο, αποδείχτηκαν ηλιθιώτεροι του ηλιθίου.

    Και κανείς από το μπλογκ δεν έγραψε ότι ήρθε από «πουθενά».΄Ήρθε κατευθείαν μέσα από εκείνη τη μειοψηφική, την πιο μαύρη και αντιλαϊκή παράδοση που γέννησε δυστυχώς η βαλκανική αριστερά. Από κει προήλθε με μπόλικη σπέκουλα και ψέμα. Όπως αυτό του αγώνα ενάντια στο εργοστάσιο για την πυρηνική ενέργεια στην Κάρυστο. Τον αγώνα του ΚΚΕ (μ-λ), γιατί αυτό κυρίως αγωνίστηκε τότε, προσπάθησε να τον παρουσιάσει ως «αγώνα του» που οδήγησε στους Ο-Π

    Άιντε πρωί πρωί.

    Πάρτε αυτό να χαλαρώσετε: http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&feature=featured

    μπας και καταλάβετε γιατί πρέπει τις ανοησίες περί Κεμάλ, σλαβομακεδόνων και λοιπών γραφικών να τις εγκαταλείψετε οριστικά, λέγοντας ένα συγγνώμη σ’ αυτούς που προσβάλλατε με τη συμπεριφορά σας.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  31. Πάντως ένα από τα πολύ σημαντικά σημεία που σχετίζεται με το παρόν, είναι η απάντηση στο ερώτημα ποιός θα αντικαταστήσει στην Ευρωβουλή τον κ. Τρεμόπουλο μετά από 2.5 χρόνια.

    Ο ίδιος φαίνεται να παραδίδει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον κ. Χρυσόγελο. Φαίνεται ότι το τυπικό δικαίωμα το έχει η κ. Βασιλάκου.

    Τι συμβαίνει πραγματικά; Ξέρει κανείς;

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 09/06/2009

  32. Τι λένε οι Πράσινοι και ο «κόκκινος Ντάνιελ» για τα Σκόπια;

    Τους «πράσινους» τους είχαμε γνωρίσει από τη δράση τους κατά τη διάρκεια των Νατοϊκών επιχειρήσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ήταν η «υπογραφή» τους (ο περιβόητος Γιόσκα Φίσερ) που ενεργοποίησε τη γενοκτονία αμάχων και περιβάλλοντος. Θυμόμαστε τις αλγεινές εικόνες του Ντανιέλ Κον Μπεντίντ να ουρλιάζει υστερικά κατά του Μιλόσεβιτς (ο τελευταίος Χίτλερ της Ευρώπης κατά τον «κόκκινο» Ντάνι) την ίδια ώρα που οι ναζί UCK ξεκλήριζαν αγροτικές οικογένειες για να προκαλέσουν την επέμβαση του Σερβικού στρατού.

    Λογικά όμως οι πράσινοι συλλήβδην θα έπρεπε να είχαν ταχθεί κατά των μικροπυρηνικών βομβαρδισμών για λόγους οικολογίας. Γιατί οργάνωσαν και υποστήριξαν με τόση θέρμη τους βομβαρδισμούς; Πολιτική made in USA;

    Προσέξτε όμως και το εξής: Απόλυτα σύμφωνοι με τις θέσεις των ΗΠΑ για το κρατίδιο των Σκοπίων είναι και οι Γερμανοί Πράσινοι μέσω επίσημων δηλώσεων τους εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Ενώ, ο Μπεντίντ δίνει πραγματικό ρεσιτάλ για το θέμα, με το πρόσχημα αναγκαιότητας της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ. Γιατί τέτοια σπουδή για την ένταξη ενός puppet state made in USA στην ΕΕ; Γιατί οι «καλοί Αλβανοί» του Κοσσυφοπεδίου γίνονται κακοί και ανύπαρκτοι όσον αφορά τα δικαιώματα τους στην ΠΓΔΜ; Εντολές προφανώς του εργοδότη.

    Σχόλιο από Factorx | 09/06/2009

  33. Factorx σιγά, ηρέμησε.

    Η αλήθεια είναι πάντα στη μέση. Σαφώς και ο Μιλόσεβιτς ήταν ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη, άσχετα εάν πολύ τον ηγάπησε η Παπαρήγα και ο Χριστόδουλος.

    Ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των δυτικών, την ενιαία Γιουγκοσλαβία τη διαλυσαν πρώτα και κύρια οι λαοί της, που με το ζόρι κάποιοι τους υποχρέωσαν να ζουν μαζί.

    Επίσης ούτε η απαξίωση των Αλβανών είναι πρέπουσα. Δηλαδή το 90% του αλβανικού πληθυσμού του Κοσσόβου θα έπρεπε να ζει κάτω από σερβική εθνικιστική κυριαρχία; Ανέκδοτο!

    Έγινε αυτό που θάπρεπε. Μακάρι το Σεπτέμβρη του ’22 τα συμφέροντα των δυτικών να ταυτίζονταν με τα δικά μας όταν μας κατεσφαζαν οι τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ -του φιλαράκου του Τρεμό– και να έκαναν το ίδιο που έκαναν στη Γιουγκοσλαβία. Αλλά εμείς, σε αντίθεση με τους Κοσσοβάρους παραείμασταν άτυχοι.

    Απλά, το μοντέλο της εθνικής χειραφέτησης που είδαμε στα Κόσσοβο πρέπει να είναι ο μπούσουλας για την οποιαδήποτε διευθέτηση στο εθνικιστικό κράτος των Σλαβομακεδόνων, όπου σαν τον Μιλόσεβιτς είναι ο μέσος εθνικιστής πολιτικός των Σκοπίων – και πάλι φιλαράκος του Τρεμό….

    Αυτό το παιδί θα μας τρελλάνει 8)

    Ομέρ ο (γιατί όχι) κοσσοβάρος ουτσεκίστας

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  34. Είναι αλήθεια ότι πρώτος έκανε πρόταση για μετονομασία του δρόμου ο Γιάννης Μπουτάρης, γύρω στο 1998.
    http://www.protovoulia2006.gr/site.php?&PHPSESSID=307411a51f6f6b97ecafeafa36084b44&file=press-view.xml&id=38

    Επίσης, ο δρόμος αυτός ονομαζόταν οδός Κεμάλ Ατατούρκ από το 1938 που πέθανε ο Κεμάλης έως το 1955. Τον είχε μετονομάσει τη μέρα του θανάτου του Κεμάλη το ΔΣ της Θεσ/νίκης με δήμαρχο τον Κοσμόπουλο (πατέρα).

    Βέβαια, αυτά έγιναν επί δικτατορίας Μεταξά, διότι τότε πέθανε ο Κεμάλης.

    Ωστόσο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης τον Κεμάλη το 1934. Κι αυτός μεταξικός ήταν; Μήπως πρέπει, βρε αριστεροπόντιοι, να ξανα-αναθεματίσουμε τον Βενιζέλο;

    Σχόλιο από sarant | 09/06/2009

  35. Aπ’ ότι ξέρω ο Βενιζέλος όχι. Ήταν ένας κυνικός αστός πολιτικός, που τον βαραίνουν πολλά απ’ τη στιγμή που πήρε την απόφαση για τις εκλογές του Νοεμβρίου του ’20. και ένα από τα μεγάλα φάουλ του ήταν το Ιδιώνυμο του ΄28 κατά κομμουνιστών και προσφύγων.

    Ο Μεταξάς, όπως και η ελληνική ακροδεξιά, νομίζουμε ότι είχε μια γνήσια αγάπη προς τον Κεμάλ Ατατούρκ. Θαύμαζε τον τρόπο που όρισε τα του οίκου του και μάλλον τον χρησιμοποιούσε ως πρότυπο για τα της «Μικράς πλην εντίμου Ελλάδος». Μισούσε τους Μικρασιάτες και ελάχιστα τους συμπόνεσε. Το δράμα τους δεν ήταν και δικό της. Το αντίθετο !

    Γενικά το ζήτημα της αγάπης προς τον Κεμάλ του ελληνικού πολιτικού συστήματος, του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η λήθη και η εξόντωση της μνήμης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής ίσως να ήταν το μόνο ζήτημα που υπήρχε απόλυτη ομοφωνία…. μέχρι τη δεκαετία του ’80 που οι πρόσφυγες τους τα ανέτρεψαν

    Κάπως εμείς το έχουμε προσεγγίσει μέσα από την συνειδητοποίηση ότι η μυθολογία του ενιαίου ελληνικού έθνους έκανε τον Πόντιο και το Σμυρνιό, νοιώθουν ως «δικιά τους» πολιτική έκφραση τον Μεταξά, τον Γούναρη, τον Βενιζέλο μετά το ’22, τον Μπερναρόγια κ.ά.

    Ο Κεμάλ υπήρξε πολύ χρήσιμος για το ελληνικό κράτος.
    Το εφωδίασε με κεφάλαια -όσα μικρασιατικά κατάφεραν να διασωθούν- με τα φτηνά εργατικά χέρια των προσφύγων, πήρε τους μουσουλμάνους της Ελλάδας και του παραχώρησε τις ακίνητες περιουσίες τους, τάχα για την αποκατάσταση των προσφύγων.

    Μετά απ’ όλα αυτά όχι μόνο Νόμπελ Ειρήνης και Δρόμους προς τιμήν, αλλά και Επίτιμο Πρόεδρο του Βασιλείου της Μικράς πλην Εντίμου θα μπορούσαν να τον χρίσουν.

    Ομέρ

    ————————

    Ευχαριστούμε για το πρωτοσέλιδο του Βήματος

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  36. sarant,

    επίσης ο βενιζέλος ήταν ο εμπνευστής της απόβασης στη σμύρνη και του ιδιώνυμου.
    αφού «το πρότεινε ο βενιζέλος, άρα δεν είναι τρελλό να το προτείνουν και τώρα», ας δοκιμάσεις να επεκτείνεις τη λογική αυτή και για τις άλλες απόψεις του βενιζέλου.

    εκτός κι αν αντί της επιφανειακής λογικής «το πρότεινε ο βενιζέλος, άρα..» που χρησιμοποίησες, αναρωτηθείς για ποιο λόγο χρειαζόταν η φιλία με την τουρκία τη δεκαετία του 1930. κι αυτός ήταν η απειλή από την ιταλία.

    Σχόλιο από Γιάννης | 09/06/2009

  37. Aκριβώς. Τα κρατικά συμφέροντα uber alles. Με τον πλέον ανήθικο συμβολικά τρόπο.

    Αφού είχαν εξοντώσει τους Έλληνες της Ανατολής με την ανορθολογική πολιτική τους, αφού τους χρησιμοποίησαν να αναπτύξουν το κράτος τους, δε σεβάστηκαν ούτε τις πληγές των προσφύγων, ούτε και την ιστορική τους εμπειρία.

    Κυνικά ο Βενιζέλος προτείνει τον Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης και χαιρέκακα ο Μεταξάς θρηνεί το θάνατο του Κεμάλ -ενώ δεν είχε ρίξει ούτε δάκρυ για τα θύματα της Γενοκτονίας και μάλλον συνέβαλε στο να ολοκληρωθεί- και τιμωρεί τους φιλελεύθερους πρόσφυγες μετωνομάζοντας την Οδό Αποστόλου Πάυλου σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ και στήνοντας στην καρδία της πόλης των προσφύγων το Τουρκικό Προξενείο.

    Κάποια στιγμή θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τα συναισθήματά μας.

    Εκτός από τη ρίαλ πολιτίκ υπάρχει και η αξιοπρέπεια των λαών.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  38. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα να ονομαστεί ο δρόμος Ατατούρκ ? Η Κεμάλ Ατατούρκ? Θα κρυβόμαστε και θα κάνουμε ότι δεν υπάρχει αυτό το κομμάτι της Ιστορίας; Τα συναισθήματα σας τα λαμβάνουμε υπόψη, αλλά το συγχρονο κράτος δεν έχει κάνει βήματα αναγνώρισης για τη Γενοκτονία;
    Δε μπορουμε να ζητάμε – όσοι ζητάνε- περισσότερο σεβασμό από τους Τούρκους για την Αγ. Σοφιά, και εμείς να έχουμε το μνημείο-σπίτι του Κεμάλ τελείως μη προβαλόμενο. Ο Κεμάλ αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της συγχρονης Ιστορίας κι ας καταφέρθηκε εναντίον μας.

    Σχόλιο από karanti | 09/06/2009

  39. Μόνο ο Κεμάλ είναι μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας;

    Ο Φράνκο δεν είναι; Ο Μουσολίνι δεν είναι; Ο Στάλιν δεν είναι;

    Γιατί έχετε τέτοια ψυχολογική εξάρτηση από τον Κεμάλ και δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ένας αριστερός πολίτης δεν μπορεί να ταυτίζεται και να λατρεύει ένα στρατιωτικό ηγέτη, ειδικά όταν αυτός ήταν εθνικιστής και διέπραξε εθνικές εκκαθαρίσεις. Όχι μόνο κατά των Ελλήνων.

    Είναι παράλογο να υπάρχει αυτή η εμμονή.

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 09/06/2009

  40. .Πέστα ρε Ζωνιανίτη

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  41. Ποιος μίλησε για ταύτιση και λατρεία;; Και δεν καταλαβαίνω επίσης τα δε μπορεί και τα δεν πρέπει; Ποιος το ορίζει αυτό;
    Και τι να κάνουμε δηλαδή; Οτι δεν υπήρξε ποτέ; Γιατί και για τον Φρανκο, και τον Μουσολίνι, για να μην πω για τον Στάλιν δεν υπάρχει αυτή η αντίδραση.
    Αγαπητέ Ζωνιανίτη επίτρεψε μου , αλλά νομίζω ότι η εμμονή βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

    Σχόλιο από karanti | 09/06/2009

  42. Οι πρόσφυγες οι ίδιοι, που ζούσαν το 1938, και είχαν νωπές τις μνήμες, δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα την πινακίδα Οδός Κεμάλ Ατατούρκ από το 1938 έως το 1955. Ακόμα και σε περιόδους που το κράτος ήταν ανύπαρκτο ή χαλαρό δεν ξέρω να βρέθηκε ένα χέρι να την κατεβάσει. Και πολύ λογικά, διότι κανείς δεν έδινε μεγάλη σημασία στο αν θα τιμουσε το κράτος τη μνήμη του Κεμάλη.

    Ενώ το άγαλμα του Τρούμαν, να θυμίσω, το έχουν γκρεμίσει κάμποσες φορές, παρόλο που όσο και να πεις πιο δύσκολα μετακινείται από μια πινακίδα.

    Θέλω να πω, αναρωτιέμαι μήπως ο σημερινός αντικεμαλισμός είναι εξίσου καλλιεργημένος όσο ο φιλοκεμαλισμός του 1930.

    Σχόλιο από sarant | 09/06/2009

  43. Mα κανείς ποτέ δε διανοήθηκε να προτείνει την μετονομασία κάποιας οδούς σε Οδό Φράνκο, ή Οδό Μουσολίνι ή Οδό Στάλιν.

    Μόνο το ΚΚΕ απεκατέστησε το Στάλιν στο τελευταίο του συνέριο και έγινε χαμός κυριολεκτικά. Ελπίζω να το πήρες είδηση.

    Τώρα με τον Μουσταφά Κεμάλ, τα πράγματα είναι πιο καθαρά γιατί εμπλέκεται με τις διαδικασίες εσωτερικής εθνικής κάθαρσης της Τουρκίας. Και πολλά από τα θύματά του εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Κεμάλ καλά έκανε τη δουλειά του: Στρατιωτικός ήταν, εθνικιστής επίσης και ο λαός μας τρέφει αρνητικά συναισθήματα γι αυτή την προσωπικότητα. Το ερώτημα είναι οι οικολόγοι μας τη δουλειά έχουν μαζί του;

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 09/06/2009

  44. Σαράντ, ρωτάς το πώς το δέχτηκαν οι πρόσφυγες εν μέσω δικτατορίας; Μάλλον έχουμε εξιδανικεύσει την δικτατορία Μεταξά.

    Οι πρόσφυγες είχαν πάρει μέρος με όποιον τρόπο μπορούσαν στο αποτυχημένο βενιζελικό πραξικόπημα του 1935. Έχω διαβάσει ότι ακόμα και οι ένοπλες ποντιακές ομάδες που είχαν ανασυσταθεί στην Ανατολική Μακεδονία συμμετείχαν στο πλευρό των επαναστατημένων στρατιωτικών τμημάτων. Όπως γνωρίζεις, το 1935 ο Βενιζέλος ενθάρρυνε στρατιωτικό κίνημα που εκδηλώθηκε την 1 Μαρτίου από βενιζελικούς αξιωματικούς. Με την καταστολή του κινήματος εκδόθηκαν νόμοι δίωξης των φιλοβενιζελικών και περιορισμού άρθρων του Συντάγματος, και βέβαια την ερήμην καταδίκη σε θάνατο του Βενιζέλου και του Πλαστήρα.

    Απ’ την άλλη πολλοί διανοούμενοι πρόσφυγες, αντιδρώντας στην πολιτική Βενιζέλου για ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με θύματα και πάλι τους πρόσφυγες και την πλήρη απεμπόλιση των δικαιωμάτων τους επί των περιουσιών τους,
    εντάχθηκαν στην Αριστερά, όπου σιώπησαν για τη δική τους ιστορία λόγω της φιλοτουρκικής θέσης που είχε κρατήσει το ΚΚΕ στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

    Οι πρόσφυγες είτε ήταν βενιζελικοί είτε αριστεροί, βρέθηκαν στο στόχαστρο του ακροδεξιού κράτους που σήμερα οι Ο-Π φαίνεται ότι το θεωρούν πρότυπο δικαιοπραξίας και ειρήνης.

    Η παγίδα που έριξε τότε η «μητέρα-πατρίδα» τους πρόσφυγες ήταν πλήρης και αποτελεσματική. Έπρεπε να περάσουν 70 χρόνια για να μιλήσουν αυτόνομα για την ιστορία τους.

    Και σήμερα κάποιοι σαν τον Τρεμό, έρχεται να τους μιλήσει θετικά για τον χασάπη τον Κεμάλ και οι συν αυτώ έχουν την απαίτηση να το ξαναβουλώσουν οι «πρόσφυγγες».

    Όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

    Θέλουν βεντέτα; Θα την έχουν!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  45. Για τους οικολόγους δεν μπορώ να πάρω θέση, δεν ξέρω .. αλλά εγώ δεν ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, εννοώ ενεργά, πέρα από τις απόψεις μου και τις προτιμήσεις μου κι όμως θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό.
    Παρ’ όλα αυτά, είμαι κατά στα εθνικιστικά πρεπει και μη.
    Το πρόβλημα μας δηλαδή είναι μόνο να μην ονομαστεί ο δρόμος; Τόσο ύψιστη τιμή είναι; Με τη δική σας ΄λογική θα έπρεπε να γκρεμίζουμε και το σπίτι του;

    «Μόνο το ΚΚΕ απεκατέστησε το Στάλιν στο τελευταίο του συνέριο και έγινε χαμός κυριολεκτικά. Ελπίζω να το πήρες είδηση.»
    Λαμβάνω το σχόλιο ως προσωπική επίθεση και δεν αποτελεί για μένα βάσιμο επιχείρημα.
    όντως ο Κεμάλ ήταν κι αυτός στρατιωτικός , εθνικιστής κλπ αλλά αυτό μας πειράζει όταν τα θύματα είναι Έλληνες;
    Με τη σειρά μου ρωτάω αν έτσι πρέπει να σκέφτεται ένας αριστερός;;
    Θα συμφωνήσω και με τον sarant

    Σχόλιο από karanti | 09/06/2009

  46. karanti

    είναι δυνατόν ακόμα και ο Ερντογάν να καταγγέλει τις «φασιστοειδείς αντιλήψεις» και να υπάρχουν ελλαδίτες που να τις συζητούν και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι το όργανον μπορεί εξίσου να είναι είτε μπουζούκι είτε μπάτσος;

    Νομίζω ότι αυτή είναι μια άτοπη συζήτηση. Δεν θα υπήρχε λόγος να γίνεται, τουλάχιστον εντός της Αριστεράς, εάν υπήρχαν ξεκάθαρα κριτήρια.

    Δες σε παρακαλώ και το αρχικό κείμενο αλλά και τα σχόλιά μου χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις και πες μου αξίζει να συζητάμε για ένα εθνικιστή, μιλιταριστή, εθνοκαθαριστή -όσο καλή καρδιά και να είχε, που δεν είχε!!!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  47. Ποτέ δεν υπερασπίστηκα τη δράση του αλλά εσείς βρίσκεστε στο άλλο άκρο; Ούτε τον Τρεμόπουλο υποστηρίζω. Απλά νιώθω ότι σε κάτι τέτοια θέματα, αντιδρούμε στο παραμικρό, το παίζουμε θιγμένοι Έλληνες -μια ζωή- θύματα. Κι εγώ στην καταγωγή μου προέρχομαι από Κωνσταντινούπολη κι Ανατολική Θράκη, με όλους τους άδικους διωγμούς , αλλά δεν μπορώ τον ξεσηκωμό σε κάθε τέτοιο τρικ.
    Κι αν και γίνομαι οφ τοπικ τώτα, δεν είδα κανενα ξεσηκωμό για τον μέγα Αλέξανδρο, τον μέγα σφαγέα , που όλοι είμαστε περήφανοι απόγονοι του;;
    Το κείμενο θα το ξαναδιαβάσω αργότερα.

    Σχόλιο από karanti | 09/06/2009

  48. Πάντως, παιδιά, μια και αναφέρθηκε ο Στάλιν, στην πολη που γεννήθηκε, το Γκόρι, υπάρχει ευμεγέθης ανδριάντας του.

    Δεν λέω να στηθεί και στον Κεμάλη ανδριάντας, μην παρεξηγηθούμε.

    Σχόλιο από sarant | 09/06/2009

  49. Για το πογκρόμ του Κάμπελ είχα την εντύπωση ότι ήταν αποτέλεσμα δράσης πρωτοφασιστικών λούμπεν οργανώσεων.

    Και για θύμησέ μας ποιοι ήταν οι λούμπεν της πόλης, ή εναλλακτικά σε τι τελείωνε το επώνυμο του προέδρου της ΕΕΕ;…

    Σχόλιο από j95 | 09/06/2009

  50. Εννοώ: μην με παρεξηγησετε ότι το λέω.

    Αλλά μια οδός δεν θα έκανε κακό αν θέλουμε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά στο πλαίσιο μέτρων αμοιβαιότητας.

    Και φυσικά δεν είναι προδότης ο Μπουτάρης που το είχε προτεινει, ούτε μεταξικός ο Τρεμό. που το επανέλαβε.

    Αυτά, με το συμπάθειο, αγαπητοί Αριστεροπόντιοι, αλλά είναι λογικές ακροβασίες. Ενδιαφέρουσες, αλλά ακροβασίες.

    Σχόλιο από sarant | 09/06/2009

  51. Τζέι 95, ο ρατσισμός σου δεν κρύβεται!!!!

    Νάξερες πόσοι πρόσφυγες την ίδια στιγμή βρισκόταν καταδικασμένοι με το Ιδιώνυμο;

    Πες και καμιά καλή κουβέντα ρε διάολε. Ή τουλάχιστον μια λέξη συμπάθειας για το τι έγινε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  52. Βρε sarant,

    γιατί για τον Κεμάλη. Δεν υπήρχαν οθωμανοί προεθνικιστές τους οποίους αναγνωρίζουν και οι σύγχρονοι Τούρκοι; Γιατί τον Κεμάλ; Που λίγο να αλλάξουν τα πράγματα στην Τουρκία, οι ίδιοι οι Τούρκοι θα τον πετάξουν από το βάθρο γιατί προσέβαλε το κοράνι και τη θρησκεία τους. Εδώ μια μαλακία έκανε ένας μπάτσος σε κάποιο κοράνι ενός λαθρομετανάστη κι έγινε χαμός και όλοι βρίσαμε τον ένοχο και απαιτήσαμε σεβασμό στη θρησκεία του άλλου. Εκεί ο Κεμάλης ,αφού τελείωσε μ’ εμάς, ξέσκισε τους μουσουλμάνους και συμβολικά πέταξε το κοράνι στο δάπεδο του κοινοβουλίου τους. Έτσι όριζε ότι απο κει και πέρα η κυρίαρχη ιδεολογία στο κράτος που δημιούργησε δε θα είναι το ισλάμ αλλά ο εθνικισμός.

    Οι Έλληνες αριστεροί που μπλεκουν με την ιστορία αυτή δεν μπορώ να το καταλάβω με την κοινότατη λογική μου.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  53. Αχ, μην λέτε ό,τι θέλετε για τη Γιουγκα σας παρακαλώ!Θα με αναγκάσετε να παρέμβω και δε θέλω, έχω διάβασμα!

    Σχόλιο από Παρτιζανα | 09/06/2009

  54. και βρε Αριστεροποντιοι αντι να λέτε για Γιουσουφακια του Τρεμοπουλου και αλλά τετοια αηδιαστικά που τα λενε και οι Λαοτινοι γιατί δεν ενώνεται τις φωνές σας με τους Οικολογους για την μετονομασια μιας κεντρικής μετονομασιας μιας κεντρικής οδου της Θεσσαλονικης σε οδο Ναζίμ Χικμέτ;
    Τι θα κοστιζε μια τετοια ενεργεια η οποια και θα αποφορτιζε την ενταση και θα αποτελουσε απαρχή ενότητας μεταξύ Αριστεράς και Οικολογιας (που πολλοι νετεχνα ειχαν συμφερον να διαταραξουν για να προωθησσουν τα λαοτινιαρικά τους ) και Γεφυρα φιλίας μεταξύ των δυο λαών θα αποτελουσε και δεν θα εμφανιζε τους πόντιους ως μνησικακους εναντι του Τουρκικου λαου και θα ανοιγε καινουριους δρομους για ολους
    ..
    Στο κατω κατω ο Ναζιμ Χικμετ δεν ειπε
    »Και καθε αυγή
    πάντα η καρδια μου στην Ελλάδα Τουφεκιζεται !»

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  55. Να΄αϊλή εμάς να βαϊ εμάς
    εξέβεν ο Μιχαλης (Τρεμο)
    Μυρολογούν οι πόντιοι
    κλαίγνε οι σλαβομακεδόνες
    Κι ο ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
    κλαίει δερνοσκοπισκάτε

    Μη κλαίς πόντος και αριστερά
    μονόποντε,
    μη δερνοσκοπισκάσε

    Οι οικολόγοι δεν πα κι΄ειν
    οι οικολόγοι ειν αέρας
    οι οικολόγοι αν θέλομε
    φυσούμ και πάνε χάνταν.

    ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

    Σχόλιο από kiamul | 09/06/2009

  56. Μα καλά σοβαρολογούμε τώρα;
    Τον Στάλιν δεν τον αποκαθήλωσαν αλλάζοντας την ονομασία Στάλινγκραντ;
    Το αν υπάρχει ένα άγαλμα στην γενέτειρά του δεν ακυρώνει το γκρέμισμα της προσωπολατρείας του, να θυμίσω ότι στις σοβιετικές εφημερίδες και τα συνέδρια τοου Κ.Κ., η μορφή του Στάλιν έφτασε να σκεπάζει μέχρι και τον Λενιν.
    ο karanti είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να δει την λειτουργία των ονομάτων και των μνημείων ως εδραίωση πολιτικών κατευθύνσεων εκ μέρους του κράτους.
    Το να ονομαστεί οδός Κεμάλ Ατατουρκ στη Θεσσαλονίκη, είναι σαν να ονομάζεται στο Τελ Αβίβ οδός Χίτλερ.
    Γιατί να σκανδαλιστούμε, φίλε karanti;
    Μεγάλη ιστορική προσωπικότητα!

    Σχόλιο από planitas | 09/06/2009

  57. AΠό οτι βλεπω ομως Κανενας δεν δινει σημασια στην Απο το 2007 προταση των Οικολογων(οικολογική κινηση ) Θεσσαλονικης για μετονομασια ενός Κεντρικου δρόμου της Θεσσαλονικης σε Ναζίμ Χικμετ
    σ’αυτό Αλλα λόγια ν’αγαπιομαστε..
    (κουβεντα να γινεται ε; )

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  58. Δεν διαφώνησε κανένας Χικμέτ, και δεν νομίζω να βρεθεί Σαλονικιός, πόντιος, Έλληνας, πολίτης οποιουδήποτε κράτους να εναντιωθεί.
    Αυτό όμως δεν ακυρώνει την άλλη πατάτα. Ας μην παίζουμε πιγκ πογκ.

    Σχόλιο από planitas | 09/06/2009

  59. Και Πόντιοι και Αριστεροι
    αντις να εμμενετε στις εμμονές με τον Μιχαλη δεν χαιρεστ που στο Βελγιο εκλέχτηκε ο Πρωτος Βελγο Πόντιος Πρασινος Ετυρωβουλευτής (με πιθανοτητες ακομα να γινει και Υπουργός στην Περιφερεια των Βρυξελλων..

    ..
    Ο Οποιος επίσης εχει και πολύ μεγάλο ενδιαφερον για την Ποντιακή καταγωγή του ;
    Αντε καιρός ειναι να ξεπερασουμε τις εμμονές και τις μνησικακίες και να δουμε τι κκαλό και θετικό ανοιγεται για ολους ..Αρισταρά ,(και Πόντος ) και Οικολογια δεν ειναι καθόλου ασυμβατες εννοιες ..Ισα Ισα
    (και τα περι γιουσουφακιων και τετοια λαοτινιαρικα τα παραβλεπω .. ελπίζω να ειναι προσωρινά )

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  60. Πες τα πλάνιτας

    Χικμέτττττ, είσαι και πονηρούλης!

    Κι ας λεέι μετά η «Καθημερινή» ότι είσασταν άβγαλτοι.

    Βρε, καθοδηγητής υπήρξε και ξέρεις πώς να μετατρέπεις τη διαφωνία σε μπούμεραγκ για το διαφωνούντα;

    Εμείς, βρε παρέα με τους τρεμοπουλικούς θα καταθέσουμε τέτοια πρόταση;

    Δεν υπάρχουν οι δικές μας αγάπες; Από τον Κιαμούλ έως και την Παρτιζάνα και σοβαρολογώ.

    Αυτό θα έπρεπε να είναι μια πρόταση από την Αριστερά και όχι αφορμή για να ξεπλυθεί ο οποιοσδήποτε.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  61. Επίσης «χικμέτττττ»,

    φυσικά χαιρόμαστε και θα χαιρόμασταν και με τον Μιχάλη, εάν είχε λίγο κνιονιό και αντί να δημιουργεί αντιθέσεις εκ του μη όντος, του άρεζαν οι συνθέσεις.

    Α! και κάτι ακόμα:
    ο πρώτος πόντιος οικολόγος ευρωβουλευτής είναι ο Οζντεμίρ !!!

    Ομερ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  62. ‘Εμείς, βς παρέα, με τους τρεμοπουλικούς θα καταθέσουμε τέτοια πρόατση; »
    Ο Μουμουλ και Ο Μ-π την κατεθεσε ηδη στο Σαιτ της Οικολογικής κινσης Θεσσαλονικης Πριν δυομισυ χρόνια συμφωνωντας με την προταση των Οικολογων για Ναζιμ Χικμετ ..(Οταν ο Ψωμιαδης ξεκινησε την εκστρατεια Λάσπης για τους γνωστους λόγους..)
    Αλλά βρε Ομέρ μη κανεις τον δυσκολο και στηλώνεις τα ποδια ..Αιντε ξεπερνα την εφηβεια ..Καιρός ειναι

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  63. Ναζιμάκο,

    μαζί σε όλα!

    Θα προτείνω στην επόμενη ολομέλεια να μετονομαστούμε σε Π&Α&Ο 8)

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  64. Αγαπητέ «Ναζιμ Χικμετ»

    Την πρότασή μας σχετικά με τις ονοματοδοσίες και τον ρόλο που μπορούν ενάντια στους εθνικισμούς θα την βρεις στο σχόλιο νο 27 και στην ιστοσελίδα της οικολογικής κίνησης θεσσαλονίκης ….ήδη από το 2007.
    Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς τους ενοχλεί στην πρότασή μας αλλά αντι απάντησης εισπράξαμε μια εκ νέου επιβεβαίωση περί κεμάλ κραδένοντας μάλιστα και τα σχετικά μεταξικά ντοκουμέντα.

    Είναι λοιπόν σειρά τώρα να ρωτήσεις την οικολ.κιν.θεσσαλονίκης γιατί δεν έδωσε σημασία σε εκείνη την από 2007 πρότασή μας με το σχετικό «άλλα λόγια ναγαπιόμαστε».

    Όσο για το «..γιατί δεν ενώνεται τις φωνές σας με τους Οικολογους..»
    Εμείς είμαστε με την αριστερά που θα την συναντήσει κανείς στον ελαιώνα, στον λιθάνθρακα, στον δεκέμβρη, στον κεμαλη, με την αριστερά που γνωρίζει «τι θα πει δεξιός»…
    Υπάρχουν όπως βλέπεις πολλά μέρη να συναντηθούμε με τους ο-π.
    Ας έρθουν προς τα κει και θα βρεθεί κοινός βηματισμός……

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  65. Αγαπητε »Μουμουλ»
    Ευχαριστώ που παραδεχεσαι οτι Κι εσεις συνταχθήκατε με τους »Τρμοπουλικους » που λεει κι ..Ομερ (αν και θεωρώ τον ορο εντελώς χαζό )
    στην Προταση της Οικολογικής Κινησης Θεσσαλονικης ..

    Η προταση ποτε δεν επαψε να ..προτεινεται απο τους Ο -Π .. Κι εγώ ακουσα τον Μ. Τ να τηνν προτεινει καμμια δεκαρια φορες στις διαφορες επιθετικές εως προβοκατορικες συνεντευξεις (διαβαζε επιθεσεις ) σε διαφορα κανάλια..
    Φυσικά Κανεις δεν ενδιαφεροταν στην σκανδαλοθηρικη χωρα μας ..
    Το μόνο που ενδιεφερε ηταν το πως θα χτυπήσουν θα διαβαλλουν του Οικολογους για να τρομοκρατησουν τους πιθανους ψηφοφορους ..
    ( και ενώ η προταση περι Κεμάλ Δεν ηταν του Μ. Τ αλλά του Μπουταρη και ενώ ο Μ. Τ Δεν θα μπορουσε να κανει τετοια προταση διοτι Δεν ηταν ποτε Δημαρχιακός συμβουλος απλά την Υπερασπαστηκε και ενώ Ολοι το Κανανε Γαργάρα οχι μόνο το τι ο Πρωθυπουρ΄γός της Χωρας μας τιμησε με Στεφάνι τον..Κεμάλ αλλά και το Οτι επισκεφτηκε την Αγκυρα μετά 49 ολοκληρα χρόνια και Κανεις δεν ενδιαφερθηκε να μαθει τι πηγε να πει και Τι διαπραγματευτηκε εκεί πέρα ..)
    Αλλά ειπαμε . Για καθε πικραμένο και δυστυχισμένο για καθε τι στραβό σ’αυτή την Χωρα φταιει οι Μ. Τ

    Κοιτα Μουμουλ ..Δεν ειμαι εγώ που Θα ισχυριστώ οτι ο Μ ,Τ ΔΕΝ ειναι αγυριστο κεφάλι και αμα πεισμώσει πεισμώνει..
    Ειναι το ιδιο οσο π.χ ο Μ -π και αλλοι της γενιας του (ή και εγώ αν νιωσω οτι μου την πεφτουν ΕΝΤΕΛΩΣ αδικα και Συκοφαντικά )

    εκεινό που λεω εγώ ειναι αλλο

    λεω : Πραγματικά ας βγει κατι καλό απο ολη αυτή την περιπετεια μετα απο δυμισυ – τρια χρονια στειρας αντιπαραθεσης ..

    Και το Ονομα του Ναζιμ Χικμετ (με παραλληλη προσπαθεια για Σεφερη στη Σμυρνη π.χ ) μου φαινεται ακρως ενδιαφερον ως προταση

    Το ιδιο λεω και στην εξαιρετικά δραστηρια Δημοτική Κινηση του Συριζα στη Θεσσαλονικη (αν και τωρα προτεραιτητα εχει και δικαιως η μετονομασια μιας οδου σε Γ . Χαλκιδη )

    και επειδή παρολα αυτά(και το οτι ο Ομέρ ειναι καπως ..Οξυθυμος και Ξεροκ΄φαλος ) σας συμπαθω και νομιζω πως αυτή ειναι και η ευκαιρια για να συνδεθει και το Ποντιακό κινημα με την Αριστερά και Την Οικολογια σε μια Μη εθνικιστική κατευθυνση

    υ. Γ1. και τον Βελγο πόντιο Ευρωβουλευτή μην τον περιφρονειτε τόσο ευκολα ..
    2. Και εκτος απο τον Ελαιωνα της Αθηνας υπάρχει και η Βορεια ελλαδα , Ο Κισσος ΄το Πόρτο Καρρας η Χαλκιδική οπου οι Οικολογοι εδωσαν σειρα αγώνων σε Συνεργασια πάντα με την Οικολογική Αριστερά ..Ελλάδα δεν ειναι μόνο η Αθηνα

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  66. Το άτομο δεν παίζεται.
    -Γιατί σκανδαλίζεστε με την οδό Κεμάλ;
    -Γιαυτό.
    -Γιατί δεν κοιτάτε την άλλη πρόταση που κάναμε;
    -Καλή η πρόταση, αλλά δεν ακυρώνει την οδό Κεμάλ.
    -Γιατί δεν κοιτάτε που βγήκε πόντιος ευρωβουλευτής;
    Είμαι σίγουρος ότι εάν συνεχιστεί η κουβέντα, θα μας ζητήσει να κοιτάμε το φεγγάρι.

    Σχόλιο από planitas | 09/06/2009

  67. ακριβώς αυτό σου ζητω να κοιταξει Planita
    Το Φεγγάρι
    Οχι το δακτυλο που δειχνει το Φεγγάρι
    Το Φεγγαρι το ιδιο
    (γιατί ομως επιμενεις να κοιτά το δακτυλο που δειχνει και οχι το φεγγάρι; )

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  68. Για μένα το Κεμάλ Ατατούρκ δεν είναι δάχτυλο, για σενα είναι αυτή είναι η διαφορά μας και γιαυτό δεν θα με καταλάβεις.

    Σχόλιο από planitas | 09/06/2009

  69. Και όπως σου είπε και ο mumul, για να συσταθεί ένα μέτωπο της αριστεράς με τους Ο-Π, (γιατί με την οικολογία υπάρχει ήδη), πρέπει να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες, με κοινές διεκδικήσεις.
    Ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη είναι κάτι που πιστεύω ότι συμφωνούν οι δύο πολιτικοί φορείς.
    Όμως για να το πετύχεις αυτό χρειάζονται συγκρούσεις. Συγκρούσεις τις οποίες μέχρι στιγμής έχει πληρώσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, σε αντίθεση με τους Οικολόγους που μου έδωσαν την εντύπωση ότι αποφεύγουν τη σύγκρουση.
    Δεν είναι οικολογία μόνο το να πάω για δενδροφύτευση. Είναι και αυτό.
    Όμως εκεί που πραγματικά διακυβεύονται οι οικολογικές μάχες, είναι όταν τα μεγάλα συμφέροντα προσπαθούν να τσιμεντοποιήσουν τη ζωή μας, εκεί χρειάζεται ρήξη όχι δενδροφύτευση.

    Σχόλιο από planitas | 09/06/2009

  70. Μα βρε ΄παιδί μου εγώ σου μιλά Για τον Ναζίμ Χικμετ..κι οχι για τον Κεμάλ ..Προσπαθώ να ανοιξω εναν δρόμο μεταξύ μας , συννενοησης (εννοώ των ανθρωπων Ποντιων και μή που εχουν μια Δημοκρατική , Προοδευτική συνειδηση και θελουν να αντισταθουν στην Επέλαση του Φασισμου και της ακροδεξιας…..Αυτό εννοώ ως Φεγγαρι ..Μια στοιχειωδη αντιφασιστική ενότητα ..Και ενα στοιχειωδες δημοκρατικό ηθος ..Και να προωθηθουν συμβολα ειρηνης και για τους δυο λαους ..Αυτό ειναι το φεγγαρι ..

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  71. Οι Συγκρουσει Των Οικολογων Με τα κατεστημενα Συμφεροντα τουλαχιστον στην Βορεια Ελλαδα που το παρακολουθώ και ξερω ειναι ..διαρκεις Πολυετεις και εντονες .. Κισσος Πορτο Κρράς , Χαλκιδική . Κορωνεια
    Με τον Ψωμιαδη (που δεν ειναι μόνο διασκεδαστικός αλλά και καταστροφικός για το περιβαλλον ) Βρισκονται σε διαρκή συγκρουση εδώ και πολλά χρόνια ..

    και το πληρωνουν με Διαρκεις και εξοντωτικές Δικες
    Και επιπλεον οι Οικολογοι δεν Μονοπωλουν …
    Δεν λενε »Μονο Εμεις αγωνιζομαστε » Δεν φορανε Κομματική στολή οταν αγωνιζονται..

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  72. Στο είπα και παραπάνω, Ναζίμ. Δε θα βρεις δημοκράτη άνθρωπο να διαφωνήσει σε αυτή την πρόταση.
    Και το γράφω ανοιχτά, ότι δεν βλέπω τον χώρο της οικολογίας και των πρασίνων ως έναν χώρο εχθρικό.
    Θα το ξέρεις άλλωστε και συ βλέποντας την παραδοσιακή σχέση της οικολογίας με την αριστερά (π.χ. γαλλία). Αλλά και στη χώρα μας, η πλειοψηφία των οικολόγων από εναλλακτικές πολιτικές ομάδες προέρχεται.
    Οπότε δεν έχω καμία τρέλα να «σκίζω» τους οικολόγους όπου σταθώ και όπου βρεθώ.
    Απλά εκπλήσσομαι, ειδικά βλέποντας ανθρώπους που ζουν στη Θεσσαλονίκη, να προβαίνουν σε θέσεις που βρίσκονται άσχετες με την πραγματικότητα της πόλης.

    Λες ότι η πρόταση ήταν του Μπουτάρη. Σωστά θα πω εγώ.
    Γιατί όμως ο ίδιος ο Τρεμόπουλος έσπευσε να την υπερασπιστεί μόλις πριν μία εβδομάδα;
    Και ο κύριος ΔΙΑΚΟΣ τον κάλυψε στην τηλεόραση;
    Όταν καλύπτεις και υπερασπίζεις μια άποψη, την υιοθετείς έστω και εάν δεν έχεις εσύ την πατρότητά της.

    Σχόλιο από planitas | 09/06/2009

  73. Οσο για τον Δεκεμβρη και τον Γεναρη Οι Οικολογοι ηταν εκει .. Λιγοι μεν (γιατί ετσι κιαλλιως λίγοι ειναι παρά τις ψηφους και τους διαφορους που μπαινουν στους Ο-π μόνο και μόνο για να τους Υπονομευσουν και να βγουν μετά να κανουν δηλώσεις Εναντιον τους Ως Πρωην -η και..Νυν .. και οι οποιο ετσι κιαλλιως Δεν πατανε το πόδι τους στις Διαδηλώσεις )
    Οι Οικολογοι λοιπόν ησαν παροντες σε Ολες τις διαδηλωσεις τουλαχιστον εδώ Πάνω .

    Μη Βιαιοι , αλλα δυναμικοι φωναζοντας συνθηματα »για μια αλλη κοινωνια »
    Αλλοτε με κομματικά πανό , αλλά τις περισσοτερες φορες με τους Συνδικαλιστικους τους Φορεις ή και μεσα στο Μπλοκ του Συριζα
    Ακομα και με το Μπλοκ της ΚΟΕ (Ασχετα με το οτι η Κοε τους το εξεπληρωσε με το Γνωστον της Ηθος μοιραζοντας προβοκατορικη προκηρυξη με λασπη εναντιον των Ο -π σε ..εκδηλωση των Ο -Π /Ο καθεις με το Ηθος του )

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  74. «Ναζιμ χικμετ»
    Την βαριέμαι αυτήν την κουβέντα…
    Ειδικά όταν γίνεται μέσω τρίτων (δεν είναι αιχμή για σένα)
    Αν θέλουν από τους ο-π ας συμμετάσχουν στην κουβέντα, ή ας την ανοίξουν αυτοί κάπου αλλού.

    «..Κι εσεις συνταχθήκατε με τους »Τρεμοπουλικους »..»Που το είδες αυτό βρε ναζίμ ?
    Εμείς είχαμε πει τότε «κύριοι εάν κόπτεσθε για την φιλία και την συνεργασία των λαών, ενάντια σε Ολους τους εθνικισμούς ιδού μια πρόταση που θα μπορούσε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».
    Το να ξεκόβεις ένα μέρος αυτής της πρότασης δεν κάνουμε τίποτα. Αν κάποιος απομονώσει τον Χικμέτ, ή τον Σεφέρη, ή τον Κωνσταντινίδη αλλάζουν εντελώς τα αποτελέσματα της πρότασης…

    Ο ΜΤ μπορεί να μην έκανε την πρόταση για την οδό κεμαλ,(αν και ο ίδιος έκανε την πρόταση να τιμηθεί ως τέκνο της πόλης, πως άραγε ? )την υιοθέτησε όμως προσφάτως ο ίδιος, ο δε έτερος «μισός» ευρωβουλευτής των ο-π Χρυσόγελος επιχειρηματολογεί υπέρ αυτής της πρότασης στις τηλεοράσεις κουνόντας τα μεταξόχαρτα.
    Αυτή η εμμονή τους (και κάποιες άλλες) δεν τους βγάζει πουθενά.
    Ας το ξανασκεφτούν ήρεμα τώρα που αυξάνονται οι υποχρεώσεις τους…καλό θα τους κάνει… αν δε τους γνωρίζεις βάλε και συ ένα χεράκι…

    «..και επειδή παρολα αυτά(και το οτι ο Ομέρ ειναι καπως ..Οξυθυμος και Ξεροκέφαλος ) σας συμπαθω και νομιζω πως αυτή ειναι και η ευκαιρια για να συνδεθει και το Ποντιακό κινημα με την Αριστερά και Την Οικολογια σε μια Μη εθνικιστική κατευθυνση..»
    Ωραία τα λες, μακάρι…να υπάρχει όμως μια ελάχιστη κοινή βάση που να ξεπερναει τα βιολογικά μαρουλάκια…

    Και «μια στοιχειώδης αντιφασιστική ενότητα « δεν επιτυγχάνεται με το να πολεμάς τον δικό σου φασίστα και να τιμάς τον φασίστα του γείτονα. Αυτό είναι τρέλα και φαντάζομαι συμφωνείς και εσύ.

    Εν πάσει περιπτώσει ας κάνουν μια ημερίδα οι ο-π με το σχετικό θέμα και ας καλέσουν και εμάς να τα συζητήσουμε ανοιχτά , ελεύθερα χωρίς ταμπέλες..

    mumul

    ΥΣ. Ο λιθάνθρακας δεν είναι στην Αθήνα..

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2009

  75. »Γιατί όμως ο ίδιος ο Τρεμόπουλος έσπευσε να την υπερασπιστεί μόλις πριν μία εβδομάδα»

    Πλανιτα Ο Τρεμοπουλος δεχθηκε μια απιστευτα Αηθη και Βρωμερη επιθεση και ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ απο τα ιδια ακριβώς ακροδεξια κεντρα που στοχοποιησαν τον Συριζα πριν δυο τρεις μηνες ..
    Και υπάρχει μια μεγαλη διαφορά
    Οι του Συριζα ειναι πολλοι .. Οι Ο -π ειναι λίγοι …
    ( και θα επρεπε ..ειναι στοιχειωδες η Αριστερά να τον υπερασπισει .. Στοιχειωδες .. Γιατί το Ηθος , το υφος και το περιεχόμενο των επιθεσεων αφορουσε και την Ιδια

    Απο κει και περα
    Ενα παρά πολύ γνωστο χαρακτηριστικό του Τρεμόπουλου ειναι το οτι Δεν το Βαζει κατω ..Και επιμενει ..
    Ασχετα απο το αν εγώ πχ διαφωνώ με τον τροπο που Αμυνεται στην Βρωμια και στην Χυδαιοτητα και στη Λασπη
    Του Αναγνωριζω με ολη μου τη καρδια ακριβώς αυτό . Το Οτι Δεν το βαζει κατω ..
    Κανεις Δεν θα αντεχε τον Ψωμιαδη 8 χρόνια στο Νομαρχιακό συμβουλιο ..
    (οπου ο Ψωμιαδης και η Δεξια καθε αλλο παρά διασκεδαστική ειναι )
    Αλλά
    περα απο αυτό
    Δες την σημερινη κατασταση και τι κανουμε ..Ως Αριστερά και ως Οικολογια ;
    Συνεχιζουμε στον Αιωνα τον απαντα να εμμενουε σ’αυτά; ή προχωράμε ψαχνοντας εστω ψηλαφητα νεους ορους συνεργασιας και διεξοδο στους πολιτικους αγώνες οταν μαλιστα η Ακροδεξια σηκώνει κεφάλι ..
    Αυτό σου και σας λεω .. Και κοιτα ..εχω συνηθισει στις διαφορς φοβιες του τυπου »αυτά τα λές επειδή κλπ κλπ » Κι εγώ επιμένω.. Δεν μπορώ να κανω αλλιως .. Κατι πρεπει να γινει …

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 09/06/2009

  76. Μια «Οδός Ξεροκεφάλων» άραγε θα έβρισκε αποδοχή;
    Μπορεί αυτό να συνεκτιμηθεί από το τί ποσοστά θα κατέγραφε ένα συμπαγές «Κόμμα Ξεροκεφάλων»; Η ξεροκεφαλιά μπορεί να αποτελεί πολιτισμικό χαρακτηριστικό μιας δυναμικής και πολιτικά αποτελεσματικής «μειονοτικής» ομάδας; Ή πρέπει να εξετάζεται ως μια ατομικά επιμερισμένη χωρίς πολιτικό πρόσημο θυμική κατάσταση/ιδιότητα; Σε κάθε περίπτωση, ποια είναι η δοσολογία που ενδείκνυται ώστε αυτή να προσλαμβάνεται πράγματι ως αντίδοτο στις «επάρατες νόσους» του «πολιτικού συστήματος» και να μην εκπίπτει σε μια (καλών προθέσεων) ξεθωριασμένη νάυλον σημαία; Θα δείξει.

    Σχόλιο από Ξεροκέφαλος | 09/06/2009

  77. Μην ασχολείστε και τόσο με τον φονιά Μουσταφά Κεμαλ Ατατούρκ. Θα τρίζουν τα κόκαλα των θυμάτων του. Αυτός ξεκλήρισε χιλιάδες οικογένεις, ολόκληρους λαούς, και εσεις σαν Ελληνες τον βάζετε στο στόμα σας; Δέν αξίζει.

    Με αφορμή την βλακεία που ήπε ο κοντόγνωμος και ψευδοκουλτουριάρης Τρεμόπουλος για την οδό του Κεμάλ Ατατούρκ στήν Θεσσαλονίκη, άντε και εσείς πείρατε φόρα και υμνείτε τον αρχησφαγέα της οικουμένης; -Κοπριά στον τάφο του-

    Αυτά, και ας θεωρηθεί ως επαρχιακός εθνικισμός

    Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 09/06/2009

  78. @planitas

    «ο karanti είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να δει την λειτουργία των ονομάτων και των μνημείων ως εδραίωση πολιτικών κατευθύνσεων εκ μέρους του κράτους.»

    Μάλλον δε θέλει φίλε μου. Μη μου πείτε τώρα ότι ένα μνημείο έχει την ίδια αξία κι ιστορική σημασία με μια οδό γιατί θα αυτοπυρποληθώ.Μεγάλη προσωπικότητα στην ιστορία, χμ ίσως δεν το έθεσα σωστά, εννοώ ότι αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο, εμείς για τους λόγους μας λέμε αρνητικό, οι Τούρκοι λένε σπουδαίο.

    Η ουσία των λόγων μου βρίσκεται αλλού. Λέω ξανά, κι άσχετα από τον κάθε Τρεμόπουλο( μια έδρα κ για μας παιδιά,μια έδρα!) , ότι δεν καταλαβαίνω τον τόσο ξεσηκωμό για την συγκεκριμένη πρόταση. Δε το θεωρώ προσβολή στους τόσους πρόσφυγες,για μένα το θέμα είναι τυπικό. Τι πολιτική εξυπηρετήθηκε φίλοι μου με τη μετονομασία της Νέας Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη σε Κωνσταντίνου Καραμανλή, τι άλλαξε και ποιος τη χρησιμοποιεί;
    Καμιά φορά νιώθω ότι όλοι μας το παίζουμε επαναστάτες χωρίς αιτία στις αντιδράσεις μας. Αυτό.

    Σχόλιο από karanti | 10/06/2009

  79. Νάτο και το φεγγάρι.

    Σχόλιο από planitas | 10/06/2009

  80. Ρε παιδιά, μου θυμίζετε τη φίλη μου τη Σαρα, που έδινε ενα μπαλάκι στους αλβανούς για να το δώσουν στο συνομιλητή τους, μόλις τελείωναν τη φράση τους. Ετσι αντιμετωπίζεται ο εθνικισμός?Έτσι έρχονται οι λαοί πιο κοντά?Με μετονομασίες δρόμων?Με ποδηλατοδρομίες? (αυτό λένε οι ΟΠ στη Ρεαλ πολιτικ τους για τα Βαλκάνια). Και γιατί να τον πούνε το δρόμο Ναζιμ Χικμετ, γιατι ήταν τούρκος?ο άνθρωπος ήταν κομμουνιστής, λέτε να το εκτιμήσουν οι τούρκοι ή να το δεχτούν οι δικοί μας αστοί?Δεν είναι το θέμα αν θα λένε το δρόμο Ναζιμ χικμετ αλλά κατά πόσο ο κόσμος κατανοεί και γνωρίζει το έργο του, για να μιλήσω με υπονοουμενα….

    Σχόλιο από Παρτιζανα | 10/06/2009

  81. Παρτιζάνα συμφωνώ μαζί σου.

    Η Θεσσαλονίκη οφείλει να τιμήσει το Ναζίμ Χικμέτ, όχι γιατί ήταν Τούρκος αλλά γιατί ήταν σημαντικός άνθρωπος και έζησε σ’ αυτή την πόλη. Ούτε στο πλαίσιο του «δώσε-παρέ»… Σεφέρη αυτοί, Ναζίμ Χικμέτ εμείς.

    Αυτή είναι μια λογική που ευτελίζει απολύτως τα πράγματα.

    Και η ολοκλήρωση αυτού του ευτελισμού και της χυδαίας λογικής είναι η πρόταση του Τρεμόπουλου «Κεμάλ εμείς-Βενιζέλο αυτοί».

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/06/2009

  82. »Δεν είναι το θέμα αν θα λένε το δρόμο Ναζιμ χικμετ αλλά κατά πόσο ο κόσμος κατανοεί και γνωρίζει το έργο του, για να μιλήσω με υπονοουμενα….»

    Σωστο. Αλλά για να εκτιμησει το εργο του πρεπει πρωτα να μάθει οτι υπήρξε και οτι γεννηθηκε στη Σαλονικη

    Παρτιζανα η συγχυση και η Αγνοια στην εποχή μας ειναι τρομαχτική ..Και εκει ακριβώς επωαζεται το αυγό του Φιδιου
    Δεν ειδες που ο Ψωμιαδης ζητά απο τον Κ. Καραμανλή να γινει ..Τσε Γκεβάρα;
    Αγνοια , Αμάθεια Συγχυση ..
    Και εκει ψαρευει ο Εθνολαικισμός..
    » Αρχή σοφίας ονομάτων επίθεσις »

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  83. »Η Θεσσαλονίκη οφείλει να τιμήσει το Ναζίμ Χικμέτ, όχι γιατί ήταν Τούρκος αλλά γιατί ήταν σημαντικός άνθρωπος και έζησε σ’ αυτή την πόλη..»

    Σωστό κι αυτό. Ισως ακόμα πιο σωστό.

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  84. planita
    AΥτό που εδειξες Δεν ειναι το φεγγάρι
    Ειναι ακόμα ενα δαχτυλο που δειχνει (ορθά ) που ΔΕΝ ειναι το φεγγάρι
    Ψαξε ακομα (ολοι το ψαχνουμε η μαλλον οφειλουμε διαρκώς να το ψαχνουμε και να μή μένουμε στα δαχτυλα )

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  85. οκ Ναζίμ. Όταν βρεις το σθένος και την ειλικρίνεια να μας πεις την άποψή σου για τον Μουσταφά Κεμάλ (αλλά και του σχηματισμού τον οποίο υποστηρίζεις), έλα να συνεχίσουμε την κουβέντα. Αλλά να απαντήσεις χωρίς να μου γυρνάς την κουβέντα στον Χικμέτ, στην ευρύτερη πολιτική κίνηση και τον καρατζαφερικό κίνδυνο.
    Στα ίσα. Στο ξαναλέω η όλη διαφωνία δεν υπάρχει επειδή είσαι οικολόγος. Και όλα τα υπόλοιπα που συζήτησες ή πρότεινες, καλά και άγια.
    Απλά με τρελαίνει η στάση σου, όπως και όσων ΟΠ έχω δει στα μέσα, είτε

    1) να προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν το θέμα βάζοντάς το στα χείλη άλλων (π.χ. το είπε ο Μεταξάς, το είπε ο Μπουτάρης) ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ

    2)Να στρεψουν την κουβέντα αλλού, σε εθνικιστικούς δακτύλους που έχουν βάλει στο μάτι το κίνημα.

    Το ξαναλέω, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά εάν εσείς οι ίδιοι δεν βάζατε νερό στον μύλο τους.

    Σχόλιο από planitas | 10/06/2009

  86. H αποψη μου Για τον Κεμάλ; Ηταν ενας εθνικιστής του Μεσοπολεμου , υπευθυνος και αυτός για την Σφαγή των Ελληνων της Μικρασιας και του Πόντου(μαζί με τον κύριο ογκο των Νεοτουρκων ) και τη Γενοκτονίας των Αρμενιων και ταυτοχρονα εκσυγχρονιστής της Τουρκιας θεμελιωτης της δια της Βιας μετατροπής των Οθωμανων μουσουλμανων σε ενα νεωτερικό εθνος ..
    Μιλιταριστής εθνικιστής που δεν εξισωνεται με τον Χιτλερ αλλά που μπορει να παρομοιασθει με τον Μουσολίνι πριν τον πόλεμο -εξαλλου και ο Βενιζελος αλλά και πολλοι Ευρωπαιοι ηγετες θαυμαζαν τον Μουσολινι – δεν μου προκαλει κανενός είδους θαυαμασμό αλλά μαλλον απεχθεια ΄οχι διοτι ηταν Τουρκο αλλά γιατί απεχθανομαι καθε ειδους Μιλιταριστες , εθνικιστές σφαφγεις τα Κιτς αγαλματα των οποιων εχουν πλημμυρισει την Θεσσαλονικη στα εικοσι τοσα χρόνια που κυριαρχει την πολη η πιο Φθηνη και σκληρή Δεξια με την συνδρομη διαφορων δηθεν σοσιαλιζόντων ή »αριστερών » εθνολαικιστών ..
    Αυτή ειναι η αποψη μου περι Κεμαλ..
    Και οπως βλεπεις αντιπαρερχομαι τις προσβολές και τις εξυπναδες σου παρόλο που σου ρίχνω καμμια εικοσαρια χρόνια και βαλε ηλικιας στο κεφάλι ..Φαινεται οτι ολοι εσεις οι νεωτεροι εχετε υπόστει την σχετική φαιά προπαγαναδα και θεωρειτε οτι εμεις οι παλιοτεροι που σιχαινομαστε τον Ππαγεωργοπουλο Ψωμιαδη , »ΖΟΥΡΑΡΗΔΕς και σία ειμαστε .περιπου …προδοτες οπως αποκαλουσε η Χούντα οσους δεν ανεχονταν το »Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»

    Θα μου πεις τωρα αν συμφωνεις για μια οδο Ναζίμ Χικμέτ; Η θα συνεχισεις να ψαχνεις συνομωσιολογικά την αποψη μου περι Κεμάλ που την εχω διατυπώσει ευθαρσως και πολλάκις εκεί οπου εγώ εχω επιλέξει

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  87. Συγνώμη αν γίνομαι σαρκαστικός αλλά μου φαίνεται, άγνωστο γιατί, οτι μαλώνετε σε ξένο αχυρώνα. Λέω ξένο γιατί μου κάνουν εντύπωση η προτάσεις για την μετονομασία σε προσωπικότητες του «προσφυγικού ελληνισμού» ενώ ο Μπεναρόγια που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αποκλείεται ως Βούλγαροτραφής. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας έχει τις δικές του ιδέες, πχ εγώ θεωρώ οτι η οδός Βενιζέλου πρέπει να φύγει, ενώ οι οδοί οφείλουν να ξαναπάρουν τις κανονικές εβραϊκές ονομασίες. Οσο μονομερές και ακραίο σας ακούγεται αυτό, άλλο τόσο μου ακούγονται ακραίες ορισμένες προτάσεις εδώ.

    Και κάτι ακόμα: οι εξιδανικοποιήσεις είναι ευχάριστες αλλά όχι όταν υπερβάλουν. Οταν διάβασα οτι το Κάμπελ οφείλεται σε λουμπέν στοιχεία δεν σχολίασα γιατί θα έβγαινα εκτός θέματος, αλλά όχι και να βγάζουμε τον j95 οτι είναι ρατσιστής γιατί έκανε μια παρατήρηση η οποία είναι σωστή αν και άβολη. Η κρίση μου αυτή στηρίζεται τόσο στην γνώση μου περί των ΕΕΕ, όσο και στις μαρτυρίες της επίθεσης, όσο και από τα εκλογικά ποσοστά των ΕΕΕ στις προσφυγικές περιοχές. Δεν θέλω να ανοίξω θέμα για αυτό τώρα – ζητώ συγνώμη που βγαίνω εκτός θέματος και αν θεωρείτε σκόπιμο, διαγράψτε αυτό το κομμάτι και συνεχίζουμε μέσω ηλεμηνυμάτων, (όπως αρέσκεται να τα χαρακτηρίζει ο κ.Σαραντάκος).

    Υγ. Δεν είμαι υπέρ της μετονομασίας της οδού σε Κεμάλ Ατατούρκ. Προσωπικά όμως πιστεύω οτι εδώ υπάρχει το θέμα για το αν Θεσσαλονίκη είναι μόνο αυτό που είναι οι πολίτες της τώρα ή είναι μια διαχρονική συνέχεια μέσα στον χρόνο.

    Σχόλιο από Abravanel | 10/06/2009

  88. ..Και φυσικά η Προταση για μετονομασια μιας οδου σε οδο Ναζίμ Χικμετ Δεν αναιρει την αναγκη για μετονομασια μιας αλλης σε οδο Μπεναρόγια (θεμελιωτη του Συνδικαλιστικου Εργατικου κινηματος στη Θεσσαλονίκη )

    και εγώ δεν ειμαι υπέρ της μετονομασίας της οδού σε Κεμάλ Ατατούρκ. (εξαλλλου ηταν μια προταση του Μπουταρη αν θυμαμαι καλά παρόλο που εντεχνα την Φορτωσαν στον Μ. Τ ενώ αφησαν τον Μπουταρη και τον Μανο…

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  89. @ planitas

    Τζάπα τυραννιέσαι με τον Ναζίμ Μπεη
    Στα περισσότερα θα συμφωνήσετε αν κάτσετε νηφάλια και τα πείτε..

    Αν θέλεις πάντως να τον πικάρεις ρώτησέ τον για την απάντηση του ΜΤ «..τι θα πει δεξιός » που έδωσε σε σχετική ερώτηση 😉

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/06/2009

  90. mumul καθεσαι και στεκεσαι στα επουσιωδη (προφανώς αντιλαμβανεσαι οτι το “..τι θα πει δεξιός; ” δεν ειναι απαντηση αλλα ερωτηση στηνν ερωτηση για να κερδίσει χρόνο και να σκεφτει την απαντηση ..
    αλλά μου φαινεται βρηκες και συ την ευκαιρία να πεις κατι και να σταθεις στο δαχτυλο και να αφησεις το φεγγάρι(παρά τα φεγγαρια σου 😉 )

    —-

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  91. εν τω μεταξύ απο οτι διαβαζω εκει στον Αγιο Παντελεημονα οι Φασιστες εχουν ξεσαλώσει ..
    Θα ασχληθει και κανένας απο σας μέ αυτό; Η μόνο με τον Μ. Τ ;

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  92. και βρε Αριστεροποντιοι αντι να λέτε για Γιουσουφακια του Τρεμοπουλου και αλλά τετοια αηδιαστικά που τα λενε και οι Λαοτινοι γιατί δεν [snip]

    Γιατί άραγε…

    Σχόλιο από j95 | 10/06/2009

  93. Τζέι 95, ο ρατσισμός σου δεν κρύβεται!!!!

    Άστα αυτά και θύμησέ μου σε τι τελείωνε το επώνυμο του προέδρου της ΕΕΕ…

    Που μου το γυρνάς σε ράτσες και παπάρια, ενώ η απλή αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος που πεινάει γίνεται κτήνος και ο άνθρωπος που διαφέρει γίνεται κομπλεξικός.

    Σχόλιο από j95 | 10/06/2009

  94. Τι να πούμε για σένα που γίνεσαι κτήνος χωρίς να πεινάς!

    Νομίζεις ξεχάστηκαν οι ρατσιστικές σου αθλιότητες όταν συζητούσαμε για τη σφαγή της Σμύρνης;

    Κι αν στα πεινασμένα γουρούνια μπορείς να βρεις ελαφρυντικά, στα χορτάτα δεν μπορείς να βρεις ούτε ένα.

    Άιντε να κοιτάξεις τώρα στο καθρέφτη!

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/06/2009

  95. ΧΑΪΤΕ ΚΑΝΗΤΕ ΕΠΟΥΓΑΛΤΟΥΡΕΨΕΤΕΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΑΠΕΣ ΑΛΑΞΤΕ ΣΚΩΣΤΕ ΚΑΤ ΑΛΛΟ

    Σχόλιο από ,kiamul | 10/06/2009

  96. […] θέμα και να πάψουμε να ασχολούμαστε με τον “εξαπεσ’ “ και τα υπόλοιπα ”σκατά”, και μιας και […]

    Πίνγκμπακ από -Πόντος: Μια άλλη ματιά στη νεοελληνική ιστορική εμπειρία « Πόντος και Αριστερά | 10/06/2009

  97. Nαζίμ Χικμέτ,

    καμία μα καμία σχέση. Σίγουρα η κατάσταση όταν συζητάς στην μπλογκόσφαιρα είναι διαφορετική. Π.χ. αν συναντιόμασταν από κοντά ίσως σεβόμενος τα χρόνια σου να μιλούσα στον πληθυντικό, αλλά η πολιτική κουβέντα δεν θα άλλαζε στο παραμικρό.
    Σέβομαι όχι μόνο την ηλικία, αλλά και την αντίθετη άποψη. Απλά νομίζω ότι μπορούσες να γράψεις όσα έγραψες για τον Κεμάλ από την αρχή, αντί να γίνω εγώ ιεροεξεταστής (επειδή υποστήριξες την παράταξή σου, μιλώντας για τρίτα θέματα, και υποβάθμισες την προσωπική σου άποψη).
    Όσο για τον Χικμετ συμφωνώ και υπογράφω εάν θέλεις την πρόταση ως πολίτης της Θεσσαλονίκης. Δεν νομίζω να υπάρχει πιθανότητα να διαφωνήσει κάποιος από εκείνους που συνεισφέρουν στο Π&Α, γιατί εκτός από άνθρωπος της πόλης, ήταν και ωραίος ποιητής (αυτό δεν το θίξαμε!)
    Σ’ευχαριστώ που διαβάζεις το μπλογκ μου, έστω και για να δεις την ηλικία μου!

    Σχόλιο από planitas | 10/06/2009

  98. παρακαλώ φιλε μου..Και διαβαζω το Blog σου εδώ και πολύ πολυ καιρο και οχι μόνο για να δω την ηλικια σου αλλα και αλλα πολύ ενδιαφεροντα ..
    Και χαιρομαι που αντιλαμβανεσαι οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλουστευμένα οσο φαινονται ή τα εμφανιζουν καποιοι..

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  99. οσο για τον Νιμ χικμετ και για τον Μπεναρογια νομιζω οτι καιρός ειναι να παρθουν πρωτοβουλιες και να μήν στεκομαστε πιος το είπε πρωτος ..και οι πρωτοβουλιες αυτες ισως να ανατρεψουν και το κλίμα οπου την ιδεολογική ηγεμονια παει να την παρει η Ακροδεξια καθοριζοντας την δημοσια ατζεντα

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  100. Σ’αυτό νομίζω ότι φταίει και ο εναλλακτικος/αριστερός/οικολογικός χώρος, γιατί δεν έχει φτάσει σε ένα σεβαστό σημείο ο διάλογος επάνω στα εθνικά θέματα.
    Έχει εδραιωθεί στην αντίληψη αρκετού κόσμου ότι ο χώρος αυτός, μπορεί να εκφράσει δυνατές απόψεις στους τομείς π.χ. της τέχνης ή της παιδείας, αλλά χάνεται στα εθνικά θέματα.
    Προσωπικά αυτόν τον θεωρώ από τους πιο δυνατούς μύθους του ισχύοντος συστήματος εξουσίας.
    Και σε αυτό νομίζω ότι φταίμε γιατί δεν έχουμε αποσαφηνίσει τις θέσεις μας, δε λέω να λέμε όλοι τα ίδια αυτό είναι φασισμος.
    Αλλά να φτάσουμε σε μία κοινή γραμμή πλεύσης που να ξεχωρίζουμε τι είναι εθνικιστικό, τι είναι προοδευτικό και τι διεκδικήσιμο.
    Δεν μπορεί ας πούμε να αποθεώνουμε τους γείτονες εθνικιστές για να εναντιωθούμε στους δικούς μας, αυτή είναι ανώριμη θεώρηση!
    Την κουβέντα αυτή την έχω κάνει και με πολύ εντός ΣΥΡΙΖΑ κόσμο, δεν περιορίζεται δηλαδή στους Ο-Π.
    Πάρε για παράδειγμα την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μακεδονικό θέμα.
    «Να βρεθούμε στη μέση της γέφυρας» είπε ο Αλαβάνος.
    «Μακεδονία» λέει η Νεολαία ΣΥΝ. Εσένα σου φαίνεται ως μέση της γέφυρας, ή ως απέναντι όχθη αυτό;

    Σχόλιο από planitas | 10/06/2009

  101. »Δεν μπορεί ας πούμε να αποθεώνουμε τους γείτονες εθνικιστές για να εναντιωθούμε στους δικούς μας, αυτή είναι ανώριμη θεώρηση»

    Παντως Πλανιτα σε οτι αφορά τους Ο-Π αυτό -το οτι δηθεν αποθεωνουν τους γειτονες και μαλιστα τον πασιφανή εθνικισμό του Γκρουεφσκι- ειναι μια Συκφαντια και λάσπη που συστηματικά και με Γκαειμπελιστικο τροπο καλλιεργηθηκε απο διαφορους και οχι μόνο εθνολαικιστικους κυκλους
    – και απο διαφορους που »παριστανουν και τους ..Ο- Π στην Μπλογκοσφαιρα – ακριβώς για να προβοκαρουν και να σπιλώσουν τους.. Ο-Π

    Προειτι για τις γνωστες Βρωμικες μεθοδους που χρησιμοποιηθηκαν και εναντιον του Συριζα μετά τον Δεκεμβρη ..

    Και απο τα ιδια κεντρα ..

    Και πολλές φορές και απο τα ιδια ..προσωπα (μερικοι απο αυτους βαριουνται και να αλλάξουν και το νικ τους ..Ποτε παριστανουν τους 0-Π για να σπιλώσουν τον Συριζα και να υπερασπιστουν π.χ τους ταγματασφαλήτες και ετσι να εμφανισουν τους ο-π ως περιπου ακροδεξιους

    ποτε παριστανουν τους θιγμένους υποτιθεμενους υπερασπιστες των Ο- Π πότε τους απογοητευμένους »αριστερους» σουπερ επαναστατες αντιιμπεριαλιστες ..Τα γνωστά φθηνιαρικα κόλπα …

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 10/06/2009

  102. εντάξει, όμως πριν ρίξουμε σε άλλους τις ευθύνες να αναζητήσουμε που η δική μας στάση συνέβαλλε σε όλη αυτή την παραφιλολογία, αυτό λέω. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους Ο-Π.

    Σχόλιο από planitas | 10/06/2009

  103. »H δική μας στάση συνέβαλλε σε όλη αυτή την παραφιλολογία, αυτό λέω»

    η Δική μας ευθυνη φιλε μου ειναι παρα πολύ μεγάλη ..Και κυριως ευθυνεται το ελλειμα πολιτικής κουλτουρας ..Δεν εννοώ απλά ενημερωσης ή πολεμικών ..Εννοώ πολιτικής κουλτουρας -θεωριας , κουλτουρας διαλογου , βαθος που δεν στεκεται σε αντιλήψεις οπαδών και χτυπήματα κατω απο τη ζώνη κλπ κλπ
    Και εννοώ τον ευρυτερο χωρο της αριστεράς και οικολογιας και δεν εξαιρώ κανέναν
    Αν δεν υπήρχε αυτό το απιστευτο και ολο και διευρυνόμενο ελλειμα δεν θα μπορουσαν οι εντελώς αγραμματοι Ακροδεξιοι και διαφοροι εθνολαικιστες »δηθεν »αριστεροι»

    να παιζουν μπάλα στο δικό μας γηπεδο ..
    Απο κει κα πέρα απο καπου πρεπει να ξεκινησουμε γιατί εχουμε πιάσει πάτο
    ( ασε που υπάρχει και το κάτω απο τον πάτο )

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  104. αντε καληνυχτα ..εις αυριον ..

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  105. «..προφανώς αντιλαμβανεσαι οτι το “..τι θα πει δεξιός; ” δεν ειναι απαντηση αλλα ερωτηση στηνν ερωτηση για να κερδίσει χρόνο και να σκεφτει την απαντηση ..»

    Η οποία απάντηση δεν υπήρξε…
    Πάντως εαν ο Ναζίμ μπεης δεν «τσιμπάει» και με αυτό (τι θα πει δεξιός), σοβαρός ένας λόγος θα συντρέχει τον οποίο και σέβομαι απολύτως..

    «..Δεν μπορεί ας πούμε να αποθεώνουμε τους γείτονες εθνικιστές για να εναντιωθούμε στους δικούς μας, αυτή είναι ανώριμη θεώρηση!..»
    Δεν θέλω να ερμηνέυσω τον planita αλλά εμένα για τον κεμαλη μια χαρά μου κολάει αυτή η φράση.

    Ναζίμ, άϊντε πες καμιά κουβέντα να το ξαναδουν το θέμα εκεί πάνω γιατί εδώ κάτω κάποιοι ο-π είναι λίγο τσιτωμένοι με αυτές τις εμμονές…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  106. Άσχετο αλλά δεν ήξερα που να το ποστάρω, για όσους θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη τέλη Ιουνίου:

    Τριήμερες εκδηλώσεις

    Σας καλούμε όλους την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 στο 3ο Σταυροδρόμι Παράδοσης και Πολιτισμού που θα γίνει στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με χορευτικά την πρώτη ημέρα , χορωδίες τη δεύτερη και ποντιακό θέατρο την τρίτη ημέρα.

    πηγή: http://www.oraman.eu/web/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=0

    Σχόλιο από planitas | 11/06/2009

  107. ”Δεν μπορεί ας πούμε να αποθεώνουμε τους γείτονες εθνικιστές για να εναντιωθούμε στους δικούς μας, αυτή είναι ανώριμη θεώρηση”

    Παντως Πλανιτα σε οτι αφορά τους Ο-Π αυτό -το οτι δηθεν αποθεωνουν τους γειτονες και μαλιστα τον πασιφανή εθνικισμό του Γκρουεφσκι- ειναι μια Συκφαντια και λάσπη που συστηματικά και με Γκαειμπελιστικο τροπο καλλιεργηθηκε απο διαφορους και οχι μόνο εθνολαικιστικους κυκλους
    – και απο διαφορους που ”παριστανουν και τους ..Ο- Π στην Μπλογκοσφαιρα – ακριβώς για να προβοκαρουν και να σπιλώσουν τους.. Ο-Π
    Προειτι για τις γνωστες Βρωμικες μεθοδους που χρησιμοποιηθηκαν και εναντιον του Συριζα μετά τον Δεκεμβρη ..
    Και απο τα ιδια κεντρα ..
    Και πολλές φορές και απο τα ιδια ..προσωπα (μερικοι απο αυτους βαριουνται και να αλλάξουν και το νικ τους ..Ποτε παριστανουν τους 0-Π για να σπιλώσουν τον Συριζα και να υπερασπιστουν π.χ τους ταγματασφαλήτες και ετσι να εμφανισουν τους ο-π ως περιπου ακροδεξιους
    ποτε παριστανουν τους θιγμένους υποτιθεμενους υπερασπιστες των Ο- Π πότε τους απογοητευμένους ”αριστερους” σουπερ επαναστατες αντιιμπεριαλιστες ..Τα γνωστά φθηνιαρικα κόλπα …

    *

    Ο γνωστός τύπος (πάντα με ψευδώνυμο) δε χάνει την ευκαιρία να χύσει το δηλητήριό του εναντίον όσων έχουν την ατυχία να μη συμφωνούν μαζί του.

    Με ποιο δικαίωμα χαρακτηρίζει την πολιτική αντιπαράθεση «γκαιμπελίστικο τρόπο»;

    Σε ποιους αναφέρεται- και τους αποκαλεί «βρώμικους»;

    Είναι βρώμικος ο Γιώργος ο Σταματόπουλος; Είναι γκαιμπελίσκος ο Νίκος ο Κόμπλας;

    Ή μήπως δεν εννοεί αυτούς και εννοεί κάποιον άλλον;

    Αποτέλεσμα της διάχυσης αυτού του δηλητηρίου είναι ΚΑΙ η απόδοση ιδιοτήτων «πράκτορα» σε όποιον τολμάει να διαφωνήσει με την επίσημη αντίληψη των πραγμάτων, από ορισμένους που το μυαλό τους δεν τους βοηθάει να δουν πέρα από τη μύτη τους.

    (Δεν μιλάω υποθετικά, μιλάω για γεγονότα)

    Σε κάθε περίπτωση είναι κρίμα που (και πάλι) αυτός ο τύπος χρησιμοποιεί το μπλογκ σας ως ανεμιστήρα, για να σκορπίσει τη λάσπη του – και όπου πιάσει.

    Σχόλιο από Πάνος | 11/06/2009

  108. Υπηρξε και παραυπήρξε ..και απορώ για το οτι λές οτι Δεν υπήρξε ..Διαβασε λίγο παρακάτω
    Κοιτα ! Πραγματι το »Τι θα πει δεξιος ;» ειναι μια ερωτηση που θα την εκανα κι εγώ
    Ας πουμε υπάρχουν διαφοροι Τυποι που ειχαν και εχουν το Απιστευτο Θράσος(ανθρωπους που αγωνισθηκαν για την αριστερά σε παρα πολύ δυσκολες εποχές

    να ονομάζουν »Δεξιους» τους εκπροσωπους της Ανανεωτικής πτερυγας του Συνασπσιμου ..
    Αυτοι οι… »αριστεροι» Δηθεν ..Τρομάρα τους ..

    Οσο για το αν καταφεραν να τρυπώσουν και τωρα αλλά και παλιοτερα διαφοροι συντηρητικών αποψεων τυπου »ΠΑΤΡΙς θΡΗΣΚΕΙΑ οΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» μεσα στους Ο -Π αυτό ειναι πολύ πιθανόν ..(μιας και οι Ο -Π ειναι ανοιχτό κομμα)
    Και φαινεται και απο τους διαφορους παραξενους που εβγαιναν εδώ και κει και λέγαν :» Ημουν.. στελεχος των Οικολογων Πρασινων » και τους καταγγελω για …προδοσια

    και αλλα τετοια θυμιζοντας τις πιο Μαυρες σελιδες του
    Μακαρθισμου αλλά και της Μετεμφυλιακης Ελλάδας ..

    Δυστυχώς δεν υπάρχει ντροπή .. δυστυχως ..

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  109. »Ο γνωστός τύπος (πάντα με ψευδώνυμο)….»
    Καταλαβατε; Μουμουλ καταλαβες; Ομέρ καταλαβες;
    Τι εννοει ο κύριος;

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  110. Όχι δεν κατάλαβα και δεν είναι απαραίτητο να είναι έτσι.

    Αφήστε τις αιχμές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παλιά προσωπική κόντρα τελείωσε.

    Μπορούμε να μιλάμε πολιτικά και η συμβολή όλων είναι σημαντική και πολύτιμη.

    Πάνο, δε νομίζω καθόλου ότι αυτό που παραθέτεις προς τον Πλάνητα, αφορά εσένα. Αυτό υπήρξε ως ένα γενικευμένο φαινόμενο κατά του ΣυΡιζΑ κατά το Δεκέμβρη και τα ακροδεξιά (φιλο.μεταξικά) κέντρα σήμερα στράφηκαν κατά του Τρεμόπουλου για τις γνωστές του θέσεις. Δε νομίζω ότι ο Ναζίμ εννοεί εσένα ή εμάς γιατί ασκούμε κριτική.

    Ναζίμ, ελπίζω να μην προσωποποιείς τις πολιτικές διαφορές πετώντας υπονοούμενα. Και ειδικά τέτοια περί «μακαρθισμού», «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», «δωσιλογισμός» και τα τοιαύτα.

    Πώς μπορούμε αυτά να τα λέμε για κάποιους Ο-Π πρώην υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του Ν.Βαλαωρίτη, που βγήκαν και κατήγγειλαν την προσωπολατρεία και τις υπόγειες ανήθικες μεθοδεύσεις των αρχηγίσκων;

    Πλιιζ. Μην ξαναπεράσουμε πάλι τα ίδια! Προς το παρόν βάζω τα σχόλια στο μοντερέισον και οτιδήποτε «μεμπτον» οποιουδήπουτε θα κόβετε!

    Ομέρ (και πάλι) ο Μέγας Αδμινίστωρ ή «μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε»

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  111. Εγώ πάντως δεν ειχα προσωπική κοντρα με κανέναν
    ουτε καν πολιτική κοντρα
    ΄Κοντρες σε ζητηματα πολιτικής ηθικής ναι ..
    Αλλά οχι πολιτικές
    Και δεν καταλαβα το Υποννοουμενο του κυριου παραπάνω για τά ψευδωνυμα
    Πρεπει να γραφουμε με τα ονοματα μας;
    Ποιος νόμος το λεει..;
    Και αν δεν το λεει ποιος Δικαιουται να επιβαλλει εδώ περα μέσα τον δικο του νόμο ;
    Και γιατί δεν τον βαζετε στη θεση του ;

    και αυτοι που γραφουν στο Μπλογκ σας ή στο Μπλογκ Του
    ———————————————————-
    ως σχολιαστές και κατακεραυνώνουν τον εναν ή τον αλλον την μια πολιτική ή την αλλη , το Πανεπιστημιακό Ασυλο τον Τσιπρα ή τον Τρεμοπουλο ή τον ΓΑΠ ή τον Χρυσογελο ,Ή τους Ο -Π η τον Συριζα
    Με το ονομα τους γραφουν ή με Ψευδωνυμο …;Ε;
    και τι σχεση εχει η παραθεση ονοματων (Σταματοπουλος ,κλπ στους οποιους ποτε δεν αναφερθηκα ..
    Τι ειναι αυτά ;

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  112. Οσο για τα ..Υποννοουμενα που λες Ομέρ
    το λεω ΚΑΘΑΡΑ
    Σε διαφορα Μπλογκς ειδα διαφορους τυπους ναεμφαβιζονται ως σχολιαστες και να πετάνε Ανοιχτα λάσπη
    ενας μαλιστα το ειχε παρει πολύ ευκολα και αντιεπαγγελματικά ..Εμφανιζοταν λοιπόν σε παρα πολλά Μπλογκς και »κατηγγειλε» με ..σοβαρό και πολύξερο υφος : οτι ο Μ. Τ ειναι… τουρκος απο την πλευρά της μητερας του ..»Το ξερω ελεγε » και μετά πηγαινε σε αλλο , σαλλο επ’απειρον κανοντας κοπυ πέηστ

    Τοκανε απειρες φορές
    Κανένα Υποννοουμενο Ομερ ..
    Τήν συστματική Λάπση την ειδαμε

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  113. Ε λοιπόν ..; Ειμαι σε μοντερέισον ;Και αν ναι γιατί;
    Εγώ παντως βλεπω τα σχόλια μου εδώ ..
    Και περιμένω μια απάντηση Ομέρ
    Ο κυριος παράπναω εκναε μια αισχρή επιθεση κατηγορωντας με»Με ποιο δικαίωμα χαρακτηρίζει την πολιτική αντιπαράθεση «γκαιμπελίστικο τρόπο»; »
    ενώ χαρκατηρια γκαιμεπλιστικο τροπο αυτό που κιεσύ χαρκτηριζεις και οχι την» πολιτική αντιπαράθεση ‘
    και οτι χρησιμοποιω ψευδωνυμο ..Ενώ ολοι σχεδόν – τι σχεδόν δηλαδή ολοι-
    οι σχολιαστες ειτε καταγγελουν κατι ειτε οχι
    Και στο δικό σας Μπλογκ και στο Δικό του Χρησιμοποιουν Ψευδωνυμο …
    Περιμένω μια σαφή απαντηση
    Δικαιουμαστε να γραφουμε με ψευδώνυμο ή οχι ;
    υΠΆΡΧΕΙ ΚΑΝΈΝΑς ΝΟΜΟς ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ;
    Δικαιουται καποιος που εχει Μπλογκ να Δημοσιοοιει το Ονομα μας στην Μπλογκοσφαιρα Χωρις την αδεια μας ή οχι
    Αν οχι Πως χαρακτηριζεται αυτό; Η δημοσιοποιηση ;χωρις την αδεια αυτου που χρησιμοποιει ψευδώνυμο ;
    Ε;

    ———————

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  114. Αν οχι εσύ Ομέρ ..Μουμουλ εχεις να πεις κατι επι του συγκεκριμμένου;
    εχουμε δικαιωμα να χρησιμοπουμε Ψευδωνυμα στο Μπλογκς σας ;

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  115. Τε σπα..
    Ας περασουμε σε ενα αλλο θέμα ..μερες πουνε
    Δειτε λίγο αυτό από τον Ανεμο
    http://naftilos.blogspot.com/2009/06/65.html

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  116. Λοιπόν παιδιά καλώς ..΄σας αφήνω τωρα ..Παντως περιμενα τουλαχιστον απο εσενα Μουμουλ μια ευθεια απάντηση στο εξής ερωτημα : Δικαιουμαστε ναγραφουμε στο Μπλογκ σας
    με ψευδωνυμο ή μηπως πρεπει να ζητηθει πρωτα η Αδεια του παράπω κύριου;

    planita λυπαμαι πολύ για την αισχρή εξελιξη αυτής της συζτησης ( μετά την παρεμβαση του κυριου αυτου )
    Ισως την συνεχισουμε σε καποιο αλλο Μπλογκ ή καπου πιο νηφάλια χωρις . διαφορους ..επιστατες και… νομοθετες

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  117. Μάλλον έχω χάσει επεισόδια! Γιατί δεν εξηγείται το φούντωμα αυτό και οι επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, από τον ειρμό της συζήτησης

    Σχόλιο από planitas | 11/06/2009

  118. Καλημέρα σας αγαπητοί

    «..Παντως περιμενα τουλαχιστον απο εσενα Μουμουλ μια ευθεια απάντηση στο εξής ερωτημα : Δικαιουμαστε ναγραφουμε στο Μπλογκ σας με ψευδωνυμο..»

    Ναζιμ εφέντη
    Μην συζητάμε πάλι τα αυτονόητα..άλλωστε σχεδόν μόνο ψευδώνυμα βλέπεις εδώ μέσα…
    και αυτό δεν είναι δικιά μας «ιδιοτροπία» αλλά όλης σχεδόν της μπλοκόσφαιρας..

    Planitas
    Δεν είναι τίποτα… είναι κάποια παλιά επεισόδια που έχεις χάσει 🙂

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  119. Θεωρητικόν ερώτημα: δικαιούται κάποιος να χαρακτηρίζει γκαιμεπελίσκους και βρώμικους κάποιους ανθρώπους που ήταν στους Ο-Π, αλλά δεν είναι πια και θεώρησαν σωστό να δημοσιοποιήσουν προεκλογικά τη σημερινή τους διαφωνία με το φορέα;

    Φυσικά δικαιούται. Όπως δικαιούμαστε (μάλλον: υποχρεούμαστε) όσοι διαθέτουμε ακόμα κάποια ευιασθησία, να το επισημαίνουμε.

    Δεν έχει καμιά σημασία (ούτε με ενδιαφέρει) αν ο εν λόγω εννοεί εμένα ή κάποιους άλλους. Πόσοι άλλωστε είναι αυτοί που υπονοούνται με τις «φωτογραφικές» του περιγραφές;

    Το πρόβλημα βρίσκεται στην ανωνυμία ή στο Ήθος; – με κεφαλαίο, πληζ.

    Και για να μη σας αφήσω την παραμικρή αμφιβολία: τέτοιου τύπου σχόλια ούτε καν εμφανίζονται στο δικό μου μπλογκ – αν και έρχονται πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να φανταστείτε, από διάφορους εθισμένους/ ανώνυμους. Καμιά φορά και από επώνυμους – οι οποίοι ενθαρρύνονται να επαναδιατυπώσουν …κοσμίως και να ξαναστείλλουν το σχόλιό τους.

    (κανείς δεν το κάνει, βεβαίως…) 😉

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία – δε θα σας κουράσω περισσότερο.

    Σχόλιο από Πάνος | 11/06/2009

  120. Εγώ μόνο ένα πρόβλημα έχω και αυτό αφορά το γιατί δεν δούλεψε το μοντερέισον.

    Ευτυχώς που η «συζήτηση» αυτή τελειώνει εδώ!

    Ομέρ απορών

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  121. »Ναζιμ εφέντη
    Μην συζητάμε πάλι τα αυτονόητα..άλλωστε σχεδόν μόνο ψευδώνυμα βλέπεις εδώ μέσα…
    και αυτό δεν είναι δικιά μας “ιδιοτροπία” αλλά όλης σχεδόν της μπλοκόσφαιρας»

    Kοιτα Μουμουλ
    Δεν προκειται να ασχοληθω με τον παραπάνω .
    Μια ερωτηση και τελευταια που αφορά εσενα .
    Και αφορά εσενα γιατί – καταλαβαινεις οτι γνωριζομαστε και μαλιστα καλά και ειμαστε φιλοι
    Και αυτή η ερωτηση δεν αφορά πιά ουτε Ο-Π ουτε Τρεμοπουλους ουτε κατι που εχει σχεση με τα πολιτικά
    Αλλά την εννοια της εμπιστοσυνης
    Η ερωτηση ειναι η εξής
    και σε παρακαλώ πολύ να μου δωσεις μια απάντηση εστω και μονολεκτιή
    Αν .αν λεω
    Ενας ψευδωνυμος (οπως σχεδόν ολοι οι σχολιαστες )
    μπει σ’αυτό το Μπλογκ ή σε οποιοδηποτε αλλο
    (π.χ στου Πλάνιτα )

    και εχει αναπτυξει γιαχρόνια μαζι σας σχεση εμπιστοσυνης και φιλιας
    και νιωθει η τον αφηνετε π.χ να νιωθει οτι ανηκει και στον ιδιο πολιτικό χωρο
    και για οποιοδηποτε λόγο συγκρουστει με τους διαχειριστές
    Οι Διαχειριστές εχουν βεβαια το δικαιωμα να του κοψουν τα σχόλια ή να τον αποβαλλουν
    Εχουν ομως το Δικαιωμα Να ΒΓΑΛΟΥΝ -ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥς ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ;κΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕΝΑ ΤΟ ΠΙΆΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ gOOGLE;

    και αν το κανει καποιος αυτό μια δυο τρεις ή και πολλές φορες) Μουμουλ Πως :
    Συφωνα οχι μόνο με ενα αριστερό Ηθος αλλά με ενα οποιοδηποτε ΗΘΟΣ;

    Λεω Πως Θα τον Χαρακτηριζες
    Πως θα χαρακτηριζες την Πραξη να δωσει καποιος το Ονομα καποιου που του το εμπιστευτηκε στην Μπλογκοσφαιρα ;

    Απάντησε μου σε παρακάλώ ..με ειλικρινεια
    Νομίζω οτι μου αξιζει αν μη τι αλλο τουλαχιστον Μια απαντηση από σενα…

    (φυσικά μπορει να επιλεξεις και να μη μου απαντησεις ..δικαιωμα σου μουμουλ ..αλλά και δικαιωμα μου σε αυτή την περιπτωση να αναθεωρησσω μερικά πραγματα που αφορουν τις ανθρωπινες σχεσεις..

    η πολιτική καλή αλλά εκτος απο αυτήν υπάρχει και η αναγκη για λίγη ανθρωπιά και φιλια .. και λίγο Θαρρος
    (οχι Θρασος(απο αυτό βρισκει κανεις μπολικο στις μερες μας

    ..Θαρρος)

    Περιμενω φιλε Μουμουλ

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  122. Οσο για το σε ποιους αφορά το προηγουμενο σχολιο
    Δεν αφρά ουτε τους δυο που αναφερει ο παραπάνω Κυριος (αυτοι ειναι αλλο κεφαλαιο)
    αλλά ουτε και τον ιδιο τον ..κυριο (που ειναι επίσης αλλο )
    Αλλα διαφορες περσονες που πριν κανα δυο μηνες εμφανιζονταν σχολιαστες στα διαφορα Μπλογκαι ως….» Ο-Π και καταγγελανε τον Συριζα
    και σημερα πάλι εμφανιζονται ως Ο-π ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥς ..ο-Π

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  123. mumul;

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  124. Μια και το παρόν αναδυόμενο πρόβλημα λύθηκε δια της δηλώσεως του Ναζιμ
    » Οσο για το σε ποιους αφορά το προηγουμενο σχολιο
    Δεν αφορά ουτε τους δυο που αναφερει ο παραπάνω Κυριος (αυτοι ειναι αλλο κεφαλαιο)
    αλλά ουτε και τον ιδιο τον ..κυριο (που ειναι επίσης αλλο )..»

    Πάμε παρακάτω….

    ————-
    «..τέτοιου τύπου σχόλια ούτε καν εμφανίζονται στο δικό μου μπλογκ -..»

    Ο καθένας διαχειρίζεται το μπλοκ του όπως αυτός θεωρεί σκόπιμο και σωστό και για αυτό κρίνεται. όπως όλοι μας..

    ————
    «..Εχουν ομως το Δικαιωμα Να ΒΓΑΛΟΥΝ -ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥς ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ;..»

    Για να μην το θεωρητικοποιούμε μια μονολεκτικη απάντηση ελπίζω να αρκεί : Ο Χ Ι

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  125. ωραια..Θα ηθελα βεβαια να μαθω και πως θα χαρακτηριζες
    Και αυτόν που το Εκανε κι μαλιστα επανειλημμένως και με χαρακτηρισμους οπως »ανωνυμε…κουκουλοφορε » επειδή χρησιμοποιουσε ..ψευδωνυμο
    ..
    Αλλά εστω και αυτό αρκει ..

    καταλαβαινω
    Μουμουλ εισαι φίλος . και παραμένω φιλο παρά τις οποιες (σιγά τις ) διαφορες ….

    Πλανιτα όπως καταλαβαινεις εχεις πολλά ακομα να δεις και να μαθεις
    Για το Φαινεσαθι και το ειναι στην Μπλογκοσφαιρα
    Και για τους ανθρωπους ..
    Σιγά σιγά..

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  126. Λίγα γαρουφαλλα
    για και από τον Ναζιμ Χικμέτ

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  127. Ωραιο ! ευχαριστώ πολύ βρε Μουμουλη(εμις δεν θα τα χαλασουμε ποτέ 🙂

    Και Μιας και η συζητηση περι Ψεδωνυμιας κλπ παρε κια απο μένα ενα δωρακι απο μια πολύ παλια συζητηση στου Αλλου φαν Μαρξ .. εχει ενδιαφεροντα σχόλια :

    Οι ψευδώνυμοι των blog, οι ψευδώνυμοι της siemens και ο ψευδόμαγκας Sakis

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  128. perase prox8es apo tin ek8esi vivliou stin 8essaloniki…
    koitakse to periptero tis omospondias mikrasiatwn somateiwn kai tis panelinias omospondias pontiakwn somateiwn…
    kai sikothike kai efuge giati den ton epairne fusika…
    einai polu karagkiozis kai lupame pou ton psifisa stis proigoumenes euroekloges.

    Σχόλιο από Erisabetsu | 11/06/2009

  129. Νομίζω ότι όλη αυτή η ιστορία της ονοματοδοσίας των οδών μοιάζει με μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οτιδήποτε θυμίζει το οδυνηρό παρελθόν.

    Βεβαια το οδυνηρό ή μη της υποθέσεως ερμηνεύεται σύμφωνα με τα βιώματα και την ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός.

    Για ορισμένους εξ ημών ο Μεταξάς ήταν και παραμένει ηγέτης για δε άλλους ένας στυγνός δικτάτορας.
    Ομοίως ενώ για εμάς ο Κεμάλ είναι ένας σφαγέας σε άλλους φαντάζει ο μεγάλος μεταρρυθμιστής και θεμελιωτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους…
    Για έναν Τούρκο η ονομασία οδός Θ. Κολοκοτρώνη μπορεί να προκαλεί αντίδραση, εμάς να μας γεμίζει περηφάνεια…

    Μύλος η κατάσταση….

    Σίγουρα υπάρχουν και άλλες προσωπικότητες, ορισμένες μνημονεύονται παραπάνω και θα υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να κοσμούν τις οδούς και τις πλατείες μας.

    Όμως τα πράγματα/γεγονότα συντελούνται εντός του πλαισίου της εποχής που τα χαρακτηρίζει. Επομένως το να αναζητάμε γιατί μετονομάστηκε η τάδε οδός σε δείνα ή γιατί δόθηκε το όνομα του Μεταξά σε μια πλατεία δεν εξυπηρετεί και δεν οδηγεί πουθενά.

    Η δε παρατήρηση ότι και για σύγχρονες προσωπικότητες «υπάρχουν ράμματα για τη γούνα τους» αποτυπώνει μια πραγματικότητα.

    Όμως γνωρίζει κανείς κάποιον στην παγκόσμια ιστορία που να κατείχε εξουσία και μην έπραξε σφάλματα/λάθη/εγκλήματα;

    Με χαρά να μου τον υποδείξετε… ειδάλλως οι θα ήθελα να δω μια οδό mumul.

    Υπάρχει όμως και η συλλογική αντίληψη και βιωματική εμπειρία γεγονότων που δεν επιδέχονται ρεπούσειες ερμηνείες…

    Το να διαγράψουμε το παρελθόν μας, αλλάζοντας οδούς, πλατείες και μνημεία φαντάζει αστεία προσπάθεια.

    Καλύτερα να παραμείνουν για να μας θυμίζουν.

    Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 11/06/2009

  130. eνα πολύ ενδιαφερον σχόλιο απο αλλου πάνω στο θεμα

    Οδός Κεμάλ ή η ακατανίκητη ροπή προς την πολιτική αυτοκτονία

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  131. Από κι ως που είναι σωστός ο Χρυσόγελος; Τραγικός είναι σαν τον Τρεμόπουλο. Και αυτό δείχνει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

    Η απάντηση των άλλων σχολιαστών στη θέση Χρυσόγελου είναι εξαιρετική.

    «Ναζίμ», μήπως δεν είσαι ποιητής αλλά στρατιωτικός και δείχνεις τέτοια αλληλεγγύη; Μήπως είσαι συνάδελφος του ΝικΧρύσ στα προγράμματα και στη μάσα των ΜΚΟ;

    Μπα! Εσύ καλός μου φαίνεσαι!

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/06/2009

  132. Ναζίμ,

    στα μισά έχεις δίκιο. Συμφωνώ με τις διευκρινήσεις του μουμούλ, όπως και με το σχόλιο του Ματσουκάτε. Και επί πλέον θεωρώ χωρίς καμιά απολύτως αναστολή ότι η καλύτερη απάντηση που δόθηκε στον Χρυσόγελο είναι η παρακάτω:

    «Αλλά αν ο Χρυσόγελος αποφάσισε να κάνει παρέα στον Τρεμόπουλο και να τον βοηθήσει στη δημιουργία αξεπέραστων διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους Ο-Π και στην ελληνική κοινωνία – και μάλιστα σε θέματα που δεν έχουν καμιά σχέση με τις πολιτικές προτεραιότητες των Πράσινων- ας ξυπνήσουν επιτέλους όσα στελέχη των Ο-Π διαθέτουν στοιχειώδες πολιτικό ένστικτο και ας τον μαζέψουν. Όσο είναι (αν είναι…) καιρός.

    Είναι κρίμα οι προσωπικές εμμονές ελάχιστων ανθρώπων να φορτώνονται συλλογικά στον πολιτικό φορέα. Αλλά αν ΠΡΙΝ τις εκλογές υπήρχε μια εύλογη δυσκολία να τους τα λέμε, τώρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, για κανένα μέλος ή φίλο των Ο-Π: όποιος επιτρέπει με τη σιωπή του να αναπαράγονται αυτές οι θλιβερές επιλογές και δεν αντιδρά, χρεώνεται μέρος της ευθύνης για την αποξένωση από τους πολίτες, που απειλεί το φορέα της πολιτικής οικολογίας.»

    Οδός Κεμάλ ή η ακατανίκητη ροπή προς την πολιτική αυτοκτονία

    Ομέρ ο μη-ΜΚΟ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  133. βρε Σεις.. Δεν εγραψα εγώ αυτό το σχόλιο .. Αυτό το παρεθεσα γιατί μου φανηκε ενδιαφερον ..

    Απιστευτοι ειστε … 🙂

    Αμέσως βγαλατε συμπεράσματα ..Αμέσως στο Ψητό
    Ο δε Ματσουκατες το προχωρησε κιολας και ετοιμαστηε να με στειλει και στον εισαγγελέα ..

    Ματοσυκάτες αμέσως πήγες να ρίξεις την Ρετσινιά …
    Ομως μου κανει εντυπωση ξερεις τι; Το οτι για παραδειγμα οσοι – δεν λέω εσύ – Τα ριχνουν στον Τρεμό για τις Μ. Κ.Ο
    ιδιως οσοι παλιοτερα τακανε πλακάκι ε την επισημη εκκλησια ..Ξεχνουν να αναφερθουν για την »Αλληλεγγυη »

    Για να έμε την αληθεια Δεν αναφερθηκαν ποτε
    Ουτε για την Οννεδ-… ΜΚΟ
    ΕΚΕΙ ΄μόκο οι ..επαναστατες ..Τουμπεκί …

    ————————————————————

    Εντ μεταξύ βρε παιδια
    ας παρουμε τον Κεμάλ

    Ποιος απο οσους ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟΤΑΤΑ την πεφτουν στον Τρεμό
    δεν υποστηριζει -αυός η ο πολιτικός του Φορεας τον Κεμάλ ;
    Ε;
    Ο Ψωμιαδης Θαυμαστης του Καραμανλή; Και η Υπολοιποι Δεξιοι της Ν. δ
    Μα ο Καραμανλής δεν κατεεσε μόλις περυσι ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΕΜΑΛ;
    Και μαλιστα επισκεφτηκε και την Τουρκια μετα 49 χρόνια και ΚΑΝΕΙς ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΚΕΙ ..
    Οι Ακροδεξιοι; Το Λαος ; Ο Βοριδης;
    Μα αυτόι δεν θαυμαζουν τον Μεταξά ;
    Οι Πασοκοι ; Μα αυτοι δεν θεωρουν τον εαυτό τους κληρονομο του Βενιζελου ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟΝ κΕΜΆΛ για βραβειο Ειρηνης
    Οι της Κομμουνιστογενους Αριστεράς ; Μα Η Σ. Ενωση του Λενιν δεν εκανε το συμφωνο φιλιας με τον Κεμάλ;
    Οι Φιλελευθεροι Της Δρασης ; Μα ο Μπουτάρης δεν ηταν αυτός που εκανε την προταση;
    Κοντολογής

    Απυθμενη Υποκρισία
    Απίστευτη

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  134. Καλώς την Erizabetsu
    Πως από δω? τα δέοντα στις άθλιες κόρες..


    Κόκκινε Οκτώβρη

    η ιστορία της ονοματοδοσίας των οδών ..» ξεκίνησε πριν 2 και κατι χρόνια όταν δημιουργήθηκε το θέμα και απλά τώρα επικαιροποιήθηκε..
    Νε συγκοινωνιολόγοι νε ονοματοδότες είμαστε και προφανώς ούτε μέσω αυτών «.. να διαγράψουμε το παρελθόν μας, αλλάζοντας οδούς, πλατείες..» .
    Τουναντίον καμιά φορά αναδυεται μέσω αυτών το παρελθόν, η συλλογική αντίληψη-μνήμη.

    Τα δέοντα για την προτίμησή σου για το Mumul Sokak το οποίο προφανώς θα είναι κάθετο με το Kizil Ekim Sokak στην πρώτη αδερφοποιημένη πόλη της Μαυρης Θαλλασας

    Ναζιμ εφέντη
    Καραμανλής, Ψωμιάδης, Λαος, Βορίδης Πασοκοι…
    Σωστόςςς…..

    Ομέρ
    Κήρυξε το πέρας της παρούσης συζήτησης
    Εις το μέλλον τα σπουδαία


    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  135. Καλά βρε Ναζίμ… και όλη αυτή η τερααααάστια κληρονομιά τελικά κατάληξε στους στιβαρούς ώμους του Τρεμό και του Χρυσό;

    Πραγματικά! Μεγάλη η κληρονομιά των Ο-Π!! 8)

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  136. Ομέρ
    Μηπως συμφωνεις και με τον τροπο πουο εν Λόγω με τον οποιο συμφωνεις Δινει διαταγές προς ολους ..Ακομα και στον Π &Α ..Μαζεψτε τον ενα ..Απαγορεψτε τον αλλο κλπ ;
    Εγώ εντσικτωδως θα απαντουσα σε εναν τετοιο τυπο με αυτόπου γραφει Παντω πανω – ευτυχώς ακομα γιαυτό και μπαινω εδώ Ακόμα – το Μπλογκ σας 😉

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  137. » και όλη αυτή η τερααααάστια κληρονομιά τελικά κατάληξε στους στιβαρούς ώμους του Τρεμό και του Χρυσό;»

    Οχι μωρε ! Απλώς ολη αυτή την κληρονομια που εχουν ολοι και η οποια τους ενοχλει στο Υπογειο με τους σκελετους ..αποφασισαν να την Φορτωσουν – με την Βοηθεια Ολων ( κυριως των επαγγελματιων του ειδους

    στους αποδιοπομπαιους τραγους επειδή ειχαν την ατυχία η την αδεξιοτητα να πουνε φανερά αυτό που Ολοι οι αλλοι λένε στα Μουλωχτα ή να υπερασπιστουν τις οποιες – ακομα και λαθος – επιλογές τους σε μια κοινωνια οπου η Τεχνη του κυνισμου ειναι η πρωτη που πεπει να ξερεις για να κανεις πολιτική
    Κλασσική συνταγή αποδιοπομπαιου τραγου Δηλαδή ..
    Και Κυνηγιου Μαγισσων και παραπλανησης για να ξεχναμε τα Ουσιωδη ..

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  138. Υ. Γ
    Μουμουλ ξεχασα να αναφερθώ τιμητικά και στον ..Σταθη της Ελευθεροτυπίας

    Σας χαιρετώ τωρα .. τα λέμε (που λένε )

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 11/06/2009

  139. Ο μουμούλ διέταξε: «πέρας συζήτησης»!!! Και δε σηκώνω συζήτηση.

    Εμπρός τώρα για σημαντικές συζητήσεις.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  140. Τα λαμπρά αποτελέσματα της συστηματικής (ανώνυμης στο διαδίκτυο, επώνυμης σε στέκια της Θεσσαλονίκης) εργασίας του κ. Ναζίμ μπορείτε να τα δείτε εδώ:

    Μακεδονική (κατεψυγμένη) σαλάτα

    *

    Αγαπητοί φίλοι, αδιαφορώ πλήρως για τα έθιμα που έχουν επικρατήσει στη μπλογκόσφαιρα. Για μένα η ανώνυμη προσωπική επίθεση με χαρακτηρισμούς απαξιωτικούς, προσβλητικούς κλπ, σε ανθρώπους που γράφουν και υπογράφουν τις πολιτικές τους θέσεις με το όνομά τους, είναι απολύτως απαράδεκτη. Και όταν αυτό γίνεται συστηματικά και σε βάθος χρόνου (όπως στην περίπτωση του κυρίου που τον μάρανε η περιφρούρηση της ανωνυμίας του, όταν επιτελεί το ευγενές του έργο) πρέπει να αντιμετωπίζει την αντίσταση όποιου διαθέτει ακόμα πολιτική και ανθρώπινη ευαισθησία.

    Αν δεν υπάρχει και δεν εκδηλώνεται έμπρακτα αυτή η στοιχειώδης και αυτονόητη αλληλεγγύη από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται «αριστεροί», βράσε ρύζι.

    Μη στεναχωριέστε όμως, έχω μάθει πια για τα καλά ότι το αυτονόητο δεν είναι καθόλου αυτονόητο και ότι άλλα κριτήρια (και όχι η δημοκρατική και ανθρώπινη ευαισθησία) επικρατούν στη μπλογκόσφαιρα – ακόμα και στα αυτοαποκαλούμενα «αριστερά» μπλογκ. Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη μικροαστική σύναξη, διαδικτυακή ή πρόσωπο με πρόσωπο, όπου η συζήτηση μετατοπίζεται συστηματικά από την ουσία σε γενικές και αόριστες αμπελοφιλοσοφίες (περί δικαιώματος στην ανωνυμία κλπ)

    Δεν θα επανέλθω (πρώτη φορά το …ξαναλέω 😉 ) Καλό καλοκαίρι, σε πόντιους και μη!

    Σχόλιο από Πάνος | 11/06/2009

  141. Άιντε Ναζιμ,

    γράψε και συ το τελευταίο σου να ΄κλείσουμε επιτέλους αυτή τη «συζήτηση».

    Ευγενικά και με αγάπη όμως 8)

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2009

  142. Λίγο γραφική φιγούρα ο Τρεμόπουλος. Δεν μου εμπνέει καμία εμπιστοσύνη… Αλλά θα μου πεις, ο Θανασάκης ο Πλεύρης καλύτερος είναι;

    Τέτοιοι που είμαστε, και τους ψηφίζουμε… αυτοί μας αξίζουν! Ξυπνάτε γιατί χανόμαστε…

    Σχόλιο από transistor | 11/06/2009

  143. »Τα λαμπρά αποτελέσματα της συστηματικής (ανώνυμης στο διαδίκτυο, επώνυμης σε στέκια της Θεσσαλονίκης) εργασίας του κ. Ναζίμ μπορείτε να τα δείτε εδώ»

    Ενώ τα λαμπρα αποτελεσματα της επωνυμο -ανωνυμης (μεσω των Δηθεν σχολιαστών του ) δρασης του Παραπάνω κυριου μπορειτε να τα δειτε στο Λινκ που παρεπεμψε ο ιδιος καθώς και σε ολες τις προβοκατορικες και λασπολογικές επιθεσεις εναντιον του κομματος στο οποιο υποστηριζει οτι …ανήκει .

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 12/06/2009

  144. Αλλά και του Συριζα και συνολικά της Αριστεράς οπως πολύ καλά ξερουμε (και ο Μουμουλ και αλλοι συντροφοι …)

    Οπως και καθε Δημοκρατικής προσοδευτικής ιδεας

    Αυτά και κλεινω που λενε και στην Τί Βί

    Περιμένω να επανελθει» λεγοντας φυσικά οτι δεν θα επανέλθει’

    ή να γυρισει στις Παλιες του συνηθειες (της Δημοσιοποιησης και Δωσιματος των ονοματων οσων εχει βαλει στο μάτι και απιστευτες συκοφαντικές υβρεις μεσω των διαφορων ανωνυμων Δηθεν σχολιαστών που εγκατοικουν στο μπλογκ του εναντιον οσων υπερασπιζονται τον Δημοσιο Χαρακτηρα των Πανεπιστημιων , την αναγκη συγκλισης Συριζα και Οικολογων , την αναγκη αντι ακροδεξιου αγώνα ,την απαλλαγη της Θεσσαλονικης απο την ρετσινια του Ψωμιαδισμου κ.α

    Σχόλιο από Ναζιμ Χικμέτ | 12/06/2009

  145. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πήγα στην Θεσ/νικη αφού πέρασα ωραία είπα να περάσω και καλύτερα έτσι πήγα στο περίπτερο , που ήταν μπροστά από ένα πολυκατάστημα

    Λέω στον περίπτερα : ένα πακέτο τσιγάρα και ένα κουτί προφυλακτικά

    Περιπτεράς : αδερφέ ορίστε τα τσιγάρα σου αλλά προφυλακτικά δεν έχω μου τέλειωσαν όλα…δες…έπεσε πολύς , μα πάρα πολύς έρωτας αυτές τις μέρες

    Και έτσι κατάλαβα ότι στην Θεσ/νικη δεν πήγαν στις παράλιες όπως λεει η TV αλλά »ψήφισαν» με λατεξ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Το λατεξ είναι φιλικό προς το περιβάλλον , δηλαδή είναι οικολογικό ; Ναι ή Όχι ;

    ΥΣ
    Το γεγονός είναι 100% πραγματικό.

    Σχόλιο από tasos | 12/06/2009

  146. @ 140

    Ωωωωχά! …..!

    ——————
    τσόρτσοπ

    mumul

    Σχόλιο από aris53m | 12/06/2009

  147. ε μα? εγώ φταίω?

    Σχόλιο από aris53m | 13/06/2009

  148. κ. οικολογικέ Πρόεδρε-Συντονιστή-Εκδότη μήπως θα έπρεπε στην επόμενη έκδοση του περιοδικού να συμπεριλάβεις και latex δώρα;

    Νομίζω ότι η υπογεννητικότητα είναι ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του.

    Δεν θέλω στο μέλλον τα παιδιά μου να νιώθουν τύψεις γιατί ο κ. Mumul δεν έλαβε σύνταξη. 🙂

    Όσο δε για την ονοματοδοσία και τα συναφή, ας τελειώνουμε… με ή χωρίς latex.

    Μια επισήμανση μόνο, για το χαρακτηρισμό των Οικολόγων Πράσινων ως πολιτικού φορέα και των πολιτικών προτεραιοτήτων του…

    Πολιτικός φορέας μόνο τύποις μπορεί να χαρακτηριστεί καθότι ουδεμία ιδεολογική – πολιτική πλατφόρμα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα.
    Για την μετεξέλιξη ενός ακτιβιστικού μορφώματος σε πολιτισκό οργανισμό υπάρχουν πολλά στάδια να διανυθούν…

    Πόσο μάλλον όταν η δημοσκοπική εκτίναξη και η εκλογική προσγείωση οφείλεται στην απόσυρση του κ. Τρεμόπουλου από τα τηλεοπτικά παράθυρα, καθότι η έκθεση στο κοινό άρχισε να αποκαλύπτει την πολιτική γύμνια και εμμονή, και την απροκάλυπτη υποστήριξη από γνωστό για τα όψιμα οικολογικά του συναισθήματα εκδοτικό και τηλεοπτικό συγκρότημα.

    Σαφώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, όμως η οικολογία δεν έχει καταστεί συλλογική συνείδηση της κοινωνίας μας, παρά μόνο έχει γίνει μόδα και μάλιστα πολιτική, και για μία ακόμη φορά ασελγούμε στις έννοιες.

    Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 15/06/2009

  149. Κόκκινε Οκτωβρη
    Δεν μπορώ να μην ανταποδώσω τα δέοντα για την αγωνία σου για το συνταξιοδοτικόν της Ελλάδας πρόβλημα και εμού προσωπικώς.

    Και τα αποδίδω ειλικρινώς παρ’ότι διακρίνεται μια εμμονή μετά του «εκδότου» τον οποίο δεν αφήνεις σε χλωρό κλαρί. 🙂
    Μου διαφεύγει και η κατάληλη του «τουρτεύω» λέξη στην νεοελληνική.

    Για τους Ο-Π νομίζω ότι έχουν στίγμα (σωστό ή λάθος άλλη κουβέντα), και στην πολιτική τους πλατφόρμα αν δεν έχουν απαντήσεις για όλους και για όλα σιγά-σιγά.
    Δεν είναι κατ’ανάγκη αυτό(η πλατφόρμα)το πρόβλημα και εμείς δεν το εντοπίζουμε εκεί…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/06/2009

  150. @ Πόντος και Αριστερά #149

    “τουρτεύω” = πειράζω (εκ των συνφραζομένων)

    Σχόλιο από aris53m | 16/06/2009

  151. Φίλτατε κ. Mumul
    Το συνταξιοδοτικόν και ασφαλιστικόν πρόβλημα του νεοελληνικού κράτους, πρέπει να μας απασχολεί εντόνως… όντας πεπεισμένοι ότι ημείς ουδέποτε θα έχουμε λαμβάνειν, αλλά χαιρόμαστε πάραυθα ότι υμείς θα λάβετε σύνταξιν, έστω πενιχράν…

    Είναι γελοίο να συνεισφέρεις και ο κόπος σου να εξαϋλώνεται… σαν να… ουρείς στη θάλασσα καρτερώντας πότε θα ανέβει η στάθμη της.

    Για τον δε κ. Πρόεδρο-Συντονιστή-Εκδότη έχω να επισημάνω τα κάτωθι:
    1) προσθέτω και τον επιθετικό προσδιορισμό «οικολογικός», καθότι είναι επίκαιρο, μοδάτο, «πουλάει», αλλά και ο ίδιος είναι, καθότι δαπανά πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους (νερό), βιομηχανικά προϊόντα (απορρυπαντικό) και ηλεκτρική ενέργεια για την περιποίηση της κώμης του.
    Δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω την ανιδιοτελή προσφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

    2) αφήνω τα κλαριά στην ησυχία τους, καθότι τα δέντρα λιγοστεύουν… τον ίδιο φυσικά και δεν πρόκειται να τον αφήσω σε χλωρό κλαρί, μήτε και αποξηραμένο.
    Διότι είναι ανεπίτρεπτο να μην έχουν λάβει αρκετοί σύλλογοι το περίφημο περιοδικό, αν και δεν είναι υπαιτιότητος του, ούτε και το πλήρωμα μου και εγώ φυσικά…
    Έχω ακούσει καλά λόγια και περιμένω να επιβεβαιωθούν…

    Όσο για τους Ο-Π σαφώς και το έναυσμα της εδώ συζήτησης είναι ο εκπληκτικός κ. Τρεμό… και οι προοδευτικές/πρωτοποριακές και οικολογικές απόψεις του.

    Η επισήμανση του σχ. 148 έχει να κάνει με αναφορά ότι εν ολίγης παρουσίαζε τους Ο-Π ως οργανωμένο πολιτικό φορέα και εκφραστή της πολιτικής οικολογίας.

    Που μακάρι να μετεξελιχθεί σε αυτή την κατεύθυνση, ελπίζω όμως όχι κατά το πρότυπο των αντίστοιχων κομμάτων/κινημάτων της Δυτ. Ευρώπης, στα οποία ο ανθρωπισμός, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η ειρηνική προσέγγιση της γεωπολιτικής πραγματικότητας περίσσευαν… βλ. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, κ.α.

    Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 16/06/2009

  152. Ελλόγιμε Κόκκινε Οκρώβρη

    Οι απόψεις σου περί του ασφαλιστικού καίτοι ορθές και πανδημες δεν είναι ικανές να ιδρώσουν το αυτί του αρμοδίου υπουργου, ίσως συνοδευόμενες μετα ικανής ποσότητας ούρων των τζάπα ριπτομένων στην θάλασσα προκαλέσουν κάποια κινητικότητα.

    Για δε τον συντονιστή μετά των πολλών προσδιορισμών, επιθετικών τε και τιμητικών, διακρίνω εκ των συμφραζομένων ότι εις ανώτερο κλαδί τον ωθείς για αυτό και δεν τον αφήνεις ήσυχο. Δικαίως θα έλεγα.

    Με καλή τη καρδία επίσης παρατηρώ μια εμμονή δια την μη παραλλαβή του περιώνυμου πια περιοδικού κάτι που δεν έχω προσωπικά αντιληφθεί.
    Αν έτσι έχουν τα πράγματα διακρίνω έναν δισταγμό στην καταμαρτύρηση του αρμόδιας μεταφορικής υπηρεσίας ή του επιληφθέντος την μεταφορά οργάνου,το οποίο όργανον άρτι αρνηθέν δελεαστική πρόταση περί εκμετταλεύσως χρηματοοικονομικών προϊόντων, αρκούντως αποδοτικότερη από ότι τα τεντζερεδικά της θυγατρός του επιτίμου, δεν δύναται να έχει ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα, πολλώ δε μαλλον όταν και αυτός ούτος ο κόκκινος οκτώβρης να είχε αναλάβει την μεταφορά θα την είχε φέρει εις πέρας παρά τις γνωστές στην στεριά αδυναμίες του.
    Καταμαρτύρησις καλή τη καρδία και τη πίστη πάντα.

    Ο » ανθρωπισμός» και ο «σεβασμός» των δικαιωμάτων στις χώρες που αναφέρεις από τους εν δυμάμει στην ευρώπη συνεργάτες των Ο-Π αποτελεί πρόβλημα ουσίας για αυτούς έτσι ώστε η ξεκαθαριση της θέσης τους να είναι μονόδρομος. Αλλέως…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/06/2009

  153. Ευχαριστώ κύριε Κόκκινε Οκτώβρη για την αναγνώριση της προσφοράς μου προς το περιβάλλον.

    Όσο αφορά βέβαια την διανομή του περιοδικού μπορώ να πω ότι δεν έγινε όπως περιμέναμε ως ΠΕΝ . Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα (με τους συλλόγους που ήρθαμε σε επαφή για το ότι δεν πήραν το περιοδικό ) δεν έχουν την σωστή ενημέρωση – αλληλογραφία από την ΠΟΕ.

    Μίλησα με κάποιους κύριους που είναι στο ΔΣ της ΠΟΕ και με επιβεβαίωσαν ότι η ΠΟΕ τα έστειλε όλα τα περιοδικά αλλά και τα δελτία τύπου………Αν όντως αυτό το οποίο μου είπαν είναι αλήθεια τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στην αρμόδια κρατική υπηρεσία……Άρα το ΔΣ της ΠΟΕ δεν έχει παρά να παραπονεθεί στην αρμόδια κρατική υπηρεσία ώστε να μην γίνει ξανά το ίδιο λάθος. Αξίζει βεβαία να πω ότι το καλοπροαίρετο παράπονο των συλλόγων θα το ξαναπώ σε μέλη του ΔΣ της ΠΟΕ ώστε να δούμε που βρισκόμαστε ……….

    Α!….Τα κλαδιά πάντως είναι πολύ καλό προσάναμμα για φουφού και η αιτία για ένα καλό τσίπουρο με χαψία και τον κεμεντζέ στο επίκεντρο……ένα καλό μουχαμπέτι δηλαδή με φόντο τον εργοστάσιο της ΔΕΗ……

    Σχόλιο από tasos | 17/06/2009

  154. Αγαπητέ κ. Mumul

    Θα μου επιτρέψεις δύο παρατηρήσεις στις ακόλυουθες διαπιστώσεις σου:

    – «παρατηρώ μια εμμονή δια την μη παραλλαβή του περιώνυμου πια περιοδικού κάτι που δεν έχω προσωπικά αντιληφθεί».

    Όντως εμμένω και επιμένω καθότι δεν είναι δυνατόν μια προσπάθεια που, παρά τα όσα προηγήθηκαν, ξεκίνησε με την έγκριση και αγωγή της Π.Ο.Ε., της Σ.Ε.Ν. και βασίζεται στην προσωπική δουλειά του ΠΕΝ Δυτ. Μακεδονίας και Ηπείρου, να χωλαίνει η διανομή του γεγονός που απαξιώνει τη δυναμική του και τη διεισδυτικότητα του από το πρώτο τεύχος.

    Καθότι η δουλειά, παρά τις όποιες ατέλειες και λάθη τα οποία εκτιμώ θα διορθωθούν στο 2ο τεύχος μετά τις επισημάνσεις που έγιναν, προκάλεσε αίσθηση και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά ενίοτε και κολακευτικά.

    Η άποψη μου είναι ότι τη διανομή έπρεπε να αναλάβει το ίδιο το Π.Ε.Ν. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου με χρήματα του εκεί Σ.Πο.Σ. Εναλλακτικά μπορούσε να ζητηθεί η συνδρομή τοπικών συλλόγων ώστε να καλυφθεί το κόστος διανομής, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ή να πάμε στη λύση των διαφημιστικών καταχωρήσεων που θα χρηματοδοτούν την όλη προσπάθεια.

    Βέβαια η εφαρμογή της τελευταίας λύσης προϋποθέτει την υπέρβαση ορισμένων καταστατικών αδυναμιών και νομοτεχνικού περιεχομένου εμποδίων. Καθώς και την αντιμετώπιση της όποιας καχυποψίας συνεπάγεται η διαχείριση κονδυλίων αλλά η αυτοδιαχείριση της όλης προσπάθειας.

    Αυτή η εμμονή και επιμονή, επιπρόσθετα, ενισχύεται από την ελλιπή πληροφόρηση και ενημέρωση που υπάρχει σε πολλά σωματεία της ίδιας περιφέρειας.

    Δεν είναι δυνατόν το έντυπο υλικό της Π.Ο.Ε. είτε να μην καταφθάνει είτε όταν αυτό συμβαίνει να είναι κατόπιν εορτής ή εντόνων διαλόγων με διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς προκειμένου να εξυπηρετηθούμε.

    Για του δε κακεντρεχείς που θα προστρέξουν να ρίξουν το λίθο του αναθέματος, του πράκτορα, του εγκάθετου και του προδότη, κλπ. παραμένουν στοιχεία, πληροφορίες και γεγονότα μη επιδεχόμενα παρερμηνειών προς ενημέρωση των.

    Είναι αδιανόητο σύλλογοι που συμμετέχουν στην Π.Ο.Ε. να μην λαμβάνουν έγκαιρα υλικό και ενημέρωση για μια σειρά από κορυφαία κατά δήλωση αλλά και καταστατικά ζητήματα, π.χ. γενοκτονία.

    … και το πιο ωραίο είναι ότι το υλικό αυτό το λαμβάνουν από τον έτερο οργανισμό ιδρυματικού τύπου, που ότι και να του προσάψει κανείς, και με το δίκιο του, σε ζητήματα επικοινωνίας, προσέγγισης και οργάνωσης είναι ένα βήμα μπροστά.

    Αυτά για τους τοπικούς και μη θιασώτες της «… πιο δυναμικής περιφέρειας της Π.Ο.Ε.» που αδυνατεί να πράξει ορισμένες φορές το αυτονόητο.

    Επειδή δεν θέλω να επεκταθώ σε άλλα θέματα δεν είναι επί του παρόντος, αλλά αν χρειαστεί θα επανέλθω.

    – «Αν έτσι έχουν τα πράγματα διακρίνω έναν δισταγμό στην καταμαρτύρηση του αρμόδιας μεταφορικής υπηρεσίας ή του επιληφθέντος την μεταφορά οργάνου,το οποίο όργανον άρτι αρνηθέν δελεαστική πρόταση περί εκμετταλεύσως χρηματοοικονομικών προϊόντων».

    Νομίζω έχει αρκούντως απαντηθεί. Τα περί εκμετάλλευσης χρηματοοικονομικών προϊόντων αποτέλεσε πρόταση προς το ιερατείο που υποστήριξα εξαρχής και συνεχίζω να πιστεύω πως αποτελεί λύση βιωσιμότητας, η οποία, όμως, απερρίφθει δια τους λόγους που προαναφέρθησαν.

    Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/06/2009

  155. […] μιά τους τεμέτερον μουτζαχεντίν απ’ την άλλη, τον Τρεμόπουλο και τους  “Ιταλούς” παραπέρα, ξεχάσαμε να […]

    Πίνγκμπακ από -Η Αριστερά για τις εκλογές « Πόντος και Αριστερά | 06/07/2009

  156. O Omadeon έγραψε μια εξαιρετική κριτική στο Πολιτικό Καφενείο για το κείμενο του Νάσου Θεοδωρίδη.. Δείτε το:

    ———————————————————–

    Το κείμενο συζητήθηκε πολλές φορές (όχι μόνο εδώ).
    Οι αντιδράσεις που προκάλεσε ήταν συνήθως αρνητικές, εντελώς απορριπτικές.
    Πολλές φορές όμως, το κατηγορούν με ΛΑΘΟΣ τρόπους, κάνοντας…. χειρότερα λάθη από το ίδιο! (νομίζω)….

    Είχα επικεντρωθεί προηγουμένως στην τελευταία του παράγραφο.

    Εξίσου σημαντικές όμως, είναι και οι άλλες, όπου -μάλιστα- ΕΧΕΙ και δίκιο σε ΠΟΛΛΑ (πολύ περισσότερα) σημεία. Π.χ.

    ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ
    ******************

    Παράθεση:
    Δυστυχώς, το ελληνικό σχολείο είναι ακόμα παγιδευμένο στην εθνικιστική προπαγάνδα του 19ου αιώνα

    Αυτό είναι ίσως απόλυτα σωστό… ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. Δεν είμαι εκπαιδευτικός.
    ΔΕΝ ξέρω ΟΟΟΟΛΗ την ύλη που διδάσκεται ΤΩΡΑ στα σχολεία. Ομως…
    Η παιδεία σε ΟΛΕΣ τις βαλκανικές χώρες είναι οπωσδήποτε εθνικιστική.
    Η ΠΙΟ εθνικιστική και ΠΙΟ αλυτρωτική μάλιστα, είναι εκείνη της… FYROM.
    (θα δώσω και ένα λινκ σε λίγο, σε…. εντυπωσιακή μελέτη),

    Παράθεση:
    ….δηλαδή σε εθνικούς μύθους που κατʼ ουσία νομιμοποιούν τη θυσία πολύτιμων ζωών χάριν άψυχων εδαφών και που δικαιολογούν ηθικά πολέμους…

    Ουάου…. Take it easy maaan,
    «Relax, don’t do it, if you want to come» (myths go to Hollywood).
    Far out maaan! Peace, maaan…

    Ωραίος ο αντιπολεμικός οίστρος, τον πάω. Πέραν αυτού… ΜΠΟΥΡΔΕΣ!

    Ντάξει, εδώ το κείμενο κάνει κωλοτούμπα, μπερδεύοντας ένα Ιδανικό (που περιγράφει) με την Πραγματική Ιστορία (που ΔΕΝ την αποδίδει καθόλου).
    Π.χ. απορώ ΠΩΣ δεν σκέφτηκε ο Θεοδωρίδης (όταν τα έγραφε) την ΙΔΙΑ την αριστερά που ΠΟΛΕΜΗΣΕ κατά των Ναζί στον Β’ παγκόσμιο,
    ή άλλες περιπτώσεις απελευθερωτικών πολέμων…. (1821 για εμάς).

    Eθνικοί μύθοι υπάρχουν πολλοί, εκεί πάω ΠΑΣΟ.
    O Θεοδωρίδης ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ
    (ΤΙ κρυφά σχολειά, ΤΙ Αγιες Λαύρες, ΤΙ μαρμαρωμένοι βασιλιάδες…)

    Εξάλλου… ΠΑΝΤΟΥ υπάρχει ένας ΜΥΘΟΣ! Πάμε παρακάτω:

    Παράθεση:
    (πολέμους)….σαν αυτούς που διεξήγε συστηματικά ο ελληνικός στρατός στις αρχές του εικοστού αιώνα αιματοκυλίζοντας τα Βαλκάνια σε περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε ισχνή μειοψηφία.

    ΟΚ, ΟΚ, Σλόου Ντάουν and… PUT THE KOT DOWN !

    Το ότι οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν ΒΡΩΜΙΚΟΙ, με ΦΡΙΧΤΑ εγκλήματα από ΟΛΕΣ τις πλευρές, είναι αναμφισβήτητο γεγονός.

    Ισως AYTO θα έπρεπε να διδάσκεται ΤΕΛΕΙΩΣ περιληπτικά στα σχολεία, σαν ΗΘΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ,
    με προτροπές για ηθική καλυτέρευση ΟΛΩΝ των λαών
    και αποφυγή των φρικαλεοτήτων στο μέλλον.
    (Αυτό, ναι. ΣΙΓΟΥΡΑ θα το χειροκροτούσα).

    Ομως… Sorry, ειλικρινά ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ αν ή όχι η Ελλάδα έκανε «κατακτητικούς πολέμους» στα Βαλκάνια.
    Διαβάζω Ιστορία χρόνια τώρα, και… (παρόλο που είμαι ΠΡΟΘΥΜΟΣ να το δεχτώ) ΧΛΩΜΟ το βλέπω,
    το να ταιριάζει αυτη η ονομασία «κατακτητικός» πόλεμος!

    Εκείνη την εποχή όποια χτήνη νικούσαν… ΠΡΟΕΛΑΥΝΑΝ, αρπάζοντας, καίγοντας, σφάζοντας αθώους, βιάζοντας…

    ΣΙΓΑ μην ήταν όμως κι οι άλλοι Βαλκάνιοι… αθώοι.
    Τα ίδια ΣΚΑΤΑ ήταν.
    (να μιλήσουμε για τους Βουλγάρους, που… έκαναν ΤΕΤΟΙΕΣ κτηνωδίες,
    ώστε έστρεψαν ΕΝΑΝΤΙΟΝ τους ακόμη και ομοεθνείς τους? ή για τους Οθωμανούς,
    που θεωρούσαν πάγιο δικαίωμά τους ΑΚΟΜΗ χειρότερες κτηνωδίες? Ντάξει,
    ΚΑΙ οι Ελληνες, πήγαν εκεί σε κάποια φάση σαν… χαφιέδες των Τούρκων.
    ΜΗΝ απορείτε. Μιλάμε για μια ΑΓΡΙΑ και ΒΑΡΒΑΡΗ ιστορική εποχή).

    Ομως…
    Γιατί, ρε Νάσο, ΠΑΑΑΛΙ μεροληπτείς κατά της Ελλάδας?

    Παράθεση:
    Η παραχαραγμένη ιστορία που μας διδάσκουν ονομάζει απελευθερωτικούς όλους τους πολέμους του ελληνικού κράτους και άρα εμφανίζει στρεβλά ως αμυντική την επεκτατική των κρατικών συνόρων εθνική πολιτική.

    Εδώ με ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ τείνω να συμφωνήσω.
    Από μελέτη ετών, που έκανα, διαπιστώνω ότι οι Βαλκανικοί πόλεμοι ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΠΟΛΕΜΟΙ (ΣΚΕΤΟ).

    Κάθε πλευρά ΑΝ νικούσε, θα παρουσίαζε -μετά- τον πόλεμο σαν δήθεν «απελευθερωτικό» για την ίδια.
    Το είχε πει κι ο Τρικούπης με άλλα λόγια. (ίσως δώσω λινκ). Ομως…
    σήμερα η FYROM διδάσκει στα παιδιά της,
    μια απολύτως διαστρεβλωμένη ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ιστορία,
    γεμάτη μίσος και αλυτρωτισμό, για την οποία ο Νάσος ΣΙΩΠΑ….

    Παράθεση:
    Διαιρεί τον κόσμο σε «εμάς» τους Έλληνες και τους «άλλους» λαούς, αποδίδοντας σε «εμάς» τους Έλληνες μόνο δίκαια, ενώ στους «άλλους» δολοπλοκίες και «συμφέροντα».

    Αυτό πάλι είναι ΣΩΣΤΟ.
    Λυπάμαι που θα απογοητεύσω όσους κυνηγούν το θεοδωρίδη, αλλά…
    αυτό εδώ ΙΣΧΥΕΙ.
    Είναι ΜΑΣΤΙΓΑ σε ΟΛΑ τα σχολικά βιβλία, ΟΛΩΝ των βαλκανικών λαών (και όχι μόνον).

    Κάποτε όμως… έγινε μια προσπάθεια να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, κάπως.
    Και δυστυχώς ΚΑΠΕΛΛΩΘΗΚΕ από άλλους, ΙΣΧΥΡΟΥΣ (C.D.R.S.E.E.),
    που (οι υπάλληλοι και υφιστάμενοί τους) τα έκαναν ΘΑΛΑΣΣΑ (π.χ. Ρεπούση).
    Ο εθνικισμός χειροτέρεψε, σαν αποτέλεσμα.

    Διότι…
    Οταν κανείς λέει ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ όπως «κατακτητικοί πόλεμοι», τότε…
    ΠΩΣ έχει την απαίτηση να εξαλειφθούν ΑΛΛΕΣ υπερβολές, όπως «απελευθερωτικοί»?

    ********************************************************

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ -όσον αφορά το «οι Ελληνες ήταν ισχνή μειοψηφία…»
    ******************************************************

    ΦΥΣΙΚΑ οι Ελληνες ΗΤΑΝ μειοψηφία,
    στις περιοχές που κερδήθηκαν λόγω νίκης στους βαλκανικούς πολέμους.
    Ομως… ΚΑΘΟΛΟΥ «ΙΣΧΝΗ» μειοψηφία. Από τις πιο… παχιές, μάλιστα!

    Δεν θυμάμαι ΑΥΤΗ τη στιγμή τα νούμερα, αλλά…
    ΟΛΟΙ ήταν μειοψηφίες.
    Και (αν δεν κάνω λάθος)
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ ήταν ΜΑΛΛΟΝ οι μουσουλμάνοι,
    που ανταλλάχτηκαν με άλλους πληθυσμούς αργότερα…

    Διορθώστε με, αν κάνω λάθος, πάντως…

    ΠΑΡΟΛΟ που οι πηγές ΔΕΝ είναι αξιόπιστες, το έψαξα το θέμα.
    Ο Νάσος Θεοδωρίδης ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ, κατά της Ελλάδας.

    …Δίνοντας λαβή όχι μόνο εναντίον του, αλλά και εναντίον ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΥ,
    που (κόντρα σε κάθε εθνικισμό) θέλει να ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ:

    ΤΙ στο διάολο ΣΥΝΕΒΗ σε αυτή την ψυχανώμαλη περιοχή, τα Βαλκάνια
    ανάμεσα στους ΚΩΛΟ-λαούς που ήτανε… ΗΜΙ-άγριοι και διεστραμμένοι
    όπως ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ άλλος κωλο-λαός, ενός ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥ πλανήτη
    που κατοικείται από ένα ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ, το είδος «Homo Sapious»…

    (σας κούφανα τώρα, ε? καλάααα…. )

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/07/2009

  157. Ντάξει… (χεχε) η τελευταία παράγραφος ΗΤΑΝ ΑΚΡΑΙΑ και αποτελεί μία από τις… συνήθεις υπερβολές που κάνω (και μπερδεύεται ο… εθνικόφρων κόσμος, ίσως).

    Πάντως αξίζει να δείτε και την προηγούμενη σελίδα του ίδιου ποστ, όταν ΞΕΚΙΝΗΣΕ η κριτική κατά του Νάσου Θεοδωρίδη.

    Εκείνο που αποκόμισα από το μπλογκ σας είναι το ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο ΠΥΡΗΝΑΣ της αλήθειας σας, και φυσικά το βλέπω από άλλη γωνία, όμως είναι το ίδιο πράγμα, τελικά.

    Σχόλιο από omadeon | 07/07/2009

  158. Υ.Γ. Σας δινω (για να ΓΕΛΑΣΕΤΕ) ένα λινκ στη ΜΕΣΗ περίπου της πρώτης σελίδας
    (scroll up and down, and… PUT THE KOT DOWN…hehe)
    http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=150033#150033

    Σχόλιο από omadeon | 07/07/2009

  159. Υ.Γ.2 και για όσους βιάζονται, σημαντικό θεωρώ αυτό
    (περί Μακεδονίας)
    http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=150048#150048

    Σχόλιο από omadeon | 07/07/2009

  160. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΩΡΙΜΑΖΕΙ… ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΒΕΒΑΙΑ (αλλά πάλι: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»

    ——————————————————————

    Συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ

    07 Jul 2009

    Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, παραχώρησε συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας Hurriyet στην Ελλάδα. Η Hurriyet δημοσίευσε μέρος της (δείτε: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/12006536.asp?gid=200 ) το οποίο αναμεταδίδουν (σε διάφορες εκδοχές) ελληνικά ιστολόγια (blog για όσους δεν καταλαβαίνουν…)

    Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δόθηκε στα ελληνικά

    Συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (προς τον ανταποκριτή της στην Αθήνα Yeorgios Kirbakis)

    1. Καταρχήν ένα σύντομο βιογραφικό σας. Αν έχετε στην καταγωγή σας Μικρασιάτες κτλ.

    Γεννήθηκα στις Σέρρες το 1958 και από 3 ετών ζω στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου καταγόταν από το Βόιο Κοζάνης ενώ η μητέρα μου καταγόταν από προσφυγική οικογένεια της Ανατολικής Θράκης (Αδριανούπολη και 40 Εκκλησιές).

    Δημοσιογράφος, συγγραφέας, δικηγόρος, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία (Η.Π.Α.). Εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης από το 1998.

    Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και το 2004.

    Με έντονη οικολογική και ανθρωπιστική από το 1975, ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος της Ένωσης για την Ποιότητα της Ζωής (Ε.ΠΟΙ.ΖΩ.) στη Θεσσαλονίκη (1978-82), της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (1982), του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, οικολογίας και μη βίας «Αντιγόνη» και ενεργό μέλος στο καταναλωτικό κίνημα, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ), στο αντιρατσιστικό και στο γονεϊκό κίνημα.

    Με πολλές δίκες (αλλά καμία καταδίκη) για τους αγώνες μου ενάντια στην οικοπεδοποίηση των δασών και υπέρ του συλλογικού συμφέροντος.

    Είμαι παντρεμένος, με δύο γιους, 10 κι 15 ετών.

    Μετά την επιτυχία των Οικολόγων Πράσινων στις τελευταίες ευρωεκλογές, που πήραν το 3,5% των ψήφων, είμαι ευρωβουλευτής τους, ενταγμένος στην ομάδα των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου.

    2. Πως εξηγείτε την εκλογική επιτυχία των Οικολόγων Πράσινων;

    Καταφέραμε να πείσουμε ότι είμαστε μια σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη απλών πολιτών, με δράσεις σε θέματα περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, δικαιωμάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης, με απόψεις και θέσεις σε μία σειρά θεμάτων. Αυτό εκτιμήθηκε και πετύχαμε αυτή την ιστορική επιτυχία με την εκλογή του πρώτου Έλληνα Πράσινου ευρωβουλευτή.

    Δεν είμαστε μόδα, δεν είμαστε διαμαρτυρία, δεν είμαστε ούτε επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι και σαφώς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Είμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας, πολίτες που ανησυχούμε, ενδιαφερόμαστε να γίνει η ζωή μας καλύτερη και προτείνουμε μια πράσινη λύση σε αυτό. Την αντίληψη αυτή αρχίζουμε να την περνάμε και στην κοινωνία. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο σημαντικό μήνυμα των ευρωεκλογών.

    3. Τι σκέφτεστε να κάνετε στην ευρωβουλή;

    Ενταγμένοι στην ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων -η οποία ενδυναμώνεται- θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες με στόχο μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, οικολογική, αυτόνομη, με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας και αυτοδιαχείρισης. Η δράση μας θα επικεντρωθεί στα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής μας, διότι το περιβάλλον και η προστασία του είναι οικουμενικό πρόβλημα που δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορα μιας μόνο χώρας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας θα βρεθούν επίσης τα ζητήματα της προάσπισης της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, του πολιτισμού, αλλά και εξάλειψης κάθε εστίας ρατσισμού, εθνικισμού, πολεμοκαπηλίας, καθώς και κοινωνικής και οικονομικής αδικίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια και παγκόσμια.

    Να σημειωθεί ότι στο Ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσω ως μόνος Πράσινος ευρωβουλευτής από τη ΝΑ. Ευρώπη να εκφράσω και τα αιτήματα και τους αγώνες των άλλων Βαλκάνιων Πράσινων, ανάμεσά τους και της Τουρκίας.

    4. Πως εξηγείτε την “επίθεση” ορισμένων πολιτικών κομμάτων ή μέλη αυτών, για μια πρόταση που είχε κάνει ο κύριος Μπουτάρης και “υποστηρίξατε” και εσείς για την ονομασία ενός δρόμου στην Θεσσαλονίκη ως “οδός Κεμάλ Ατατούρκ”;

    Είχα αναφερθεί στην πρόταση αυτή για τον εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, υπερασπίζοντας την πολυεθνική διάσταση στην ιστορία της πόλης μου. Δεχθήκαμε σφοδρή πολιτική κριτική επειδή τα τραύματα δεν έχουν κλείσει ακόμη. Όταν επικαλεστήκαμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο του 1922, θεμελίωσε μια πολιτική φιλίας και ειρηνικής συνεργασίας με τον Κεμάλ, κλείνοντας έτσι τη μαύρη σελίδα της «μικρασιατικής καταστροφής» και των ελληνοτουρκικών πολέμων, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο λαών, κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι θεωρούμε τον εαυτό μας… ισοϋψή με εκείνον.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε, πάντως, δηλώσει ότι υποστηρίζουμε το είδος της ιστορικής μνήμης που ένωσε την Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι εκείνο που έκανε ερείπια την πρώην Γιουγκοσλαβία. Δυστυχώς η άποψη αυτή ενοχλεί ακόμη πολλούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές της χώρες.

    Η οικολογική κοινωνία σημαίνει –εκτός των άλλων- και σεβασμό της ιστορίας των άλλων. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, την ιστορία πρέπει να προσπαθήσουμε να τη βλέπουμε με το ίδιο μάτι.

    5. Πριν το 1955 υπήρχε τέτοια οδός στην Θεσσαλονίκη. Σκέφτεστε να ανακινήσετε το θέμα;

    Η ονοματοδοσία των οδών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε πολλούς δρόμους έχουν δοθεί ονόματα βασιλέων ή και πολιτικών που έβλαψαν τον τόπο. Ο κ. Μπουτάρης, ιδρυτικό μέλος του φιλελεύθερου Κόμματος της ΔΡΑΣΗΣ, ήταν το 2006 υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη και των Οικολόγων Πράσινων. Ο παλαιός δήμαρχος της πόλης Απόστολος Κοσμόπουλος –που ανήκε μάλιστα στην άκρα δεξιά της εποχής – είχε ήδη μετονομάσει τον παρακείμενο στο τουρκικό προξενείο μικρό δρόμο, σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ το 1938. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1955, οπότε ως αντίδραση στα επιθετικά γεγονότα εναντίον των Ελλήνων της Istanbul/Constantinople, τα οποία καυτηρίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ερτογάν, μετονομάστηκε σε οδό Αγ. Παύλου.

    Η περίοδος που ακολούθησε, έφερε πολλά δεινά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά θα θέλαμε όλα αυτά να αποδειχθούν τελικά μια προσωρινή παρένθεση. Προς το παρόν δυστυχώς κάποιοι έχουν ιστορική μνήμη για να εξηγούν μόνο το δικό τους παρόν, αλλά αυτό είναι θέμα Παιδείας και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

    6. Τι πιστεύετε για την Ελληνοτουρκική φιλία; Πως βλέπετε το επίπεδο των σχέσεων σήμερα; Ως ευρωβουλευτής σκέφτεστε να λάβετε πρωτοβουλίες;

    Νομίζω ότι οι σχέσεις μπορούν να γίνουν καλύτερες. Υπάρχουν διαφορές, αλλά υπάρχει και το Διεθνές Δίκαιο ως πλαίσιο για την επίλυσή τους.

    Η οικολογική κρίση φέρνει νέα δεδομένα, καθώς κάνει τους άμεσους γείτονες κάθε χώρας αναγκαστικούς συνεργάτες στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν προτείνει προκαταρκτική συμφωνία αμοιβαίου αποκλεισμού κάθε υποθαλάσσιας έρευνας για πετρέλαιο στο Αιγαίο.

    Οι σχέσεις μεταξύ των γειτόνων είναι διαρκείς, εξελικτικές σχέσεις και περνούν από διάφορες φάσεις.

    Πιστεύω ωστόσο ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολίτες βρίσκονται πολύ πιο κοντά από τις ηγεσίες τους. Άλλωστε τους συνδέουν πολλά κοινά στοιχεία, ενώ αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερα κοινά προβλήματα.

    Εμείς έχουμε τους φίλους μας Πράσινους στην Τουρκία, διατηρούμε άριστες πολιτικές και προσωπικές σχέσεις μαζί τους, έχουμε ήδη αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες και θα αναλάβουμε και άλλες στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

    Ασφαλώς οι πρωτοβουλίες θα αφορούν στην αντιμετώπιση των κοινών περιβαλλοντικών προβλημάτων, με πρώτο τη μη κατασκευή και λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία, καθώς οι κίνδυνοι είναι άμεσοι και σημαντικοί για όλη τη σεισμόπληκτη περιοχή μας.

    Η δράση μας θα αφορά επίσης τη διεκδίκηση πλήρους ισοτιμίας για όλες τις μειονότητες που υπάρχουν σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά και για την αντιμετώπιση του εθνικισμού εκατέρωθεν και των εντάσεων που προκαλούν οι πολεμοχαρείς πολιτικο-στρατιωτικοί κύκλοι, με απόλυτο αμοιβαίο σεβασμό των διμερών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου. Γιατί δυστυχώς είναι μύθος ότι οι χώρες μας τιμούν τις υπογραφές τους και σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς. Αντιλαμβάνεστε τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν και για τους δυο λαούς, αλλά και για το περιβάλλον, αν εκμηδενιστούν οι ανάγκες για τους υπέρογκους σήμερα εξοπλισμούς.

    7. Τι σκέφτεστε για τον Κεμάλ ως μια “ιστορική” φυσιογνωμία;

    Οι ιστορικές φυσιογνωμίες είναι υπόθεση των ιστορικών και δεν θα πρέπει να αποτελούν παράμετρο της τρέχουσας πολιτικής. Η εθνική ολοκλήρωση των περισσότερων χωρών της περιοχής μας σημαδεύτηκε, δυστυχώς, και από πραγματικές τραγωδίες για πληθυσμούς που δε χωρούσαν στις «εθνικές ομοιογένειες». Από την ιστορία θα έπρεπε να διδασκόμαστε. Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας είναι χρέος μας προς τις επόμενες γενιές.

    Ο Κεμάλ είναι γνωστό ότι ήταν ο θεμελιωτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους που αναδύθηκε μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός τον τίμησε και τον τιμά γι’ αυτό. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ παρά να το σεβαστώ. Βέβαια ιδεολογικά και πολιτικά είμαστε στον αντίποδα του κεμαλισμού και κυρίως στην προσπάθεια και τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν για την «εθνική ομογενοποίηση». Για σήμερα πάντως θεωρώ ότι η φιλοσοφία και οι οραματισμοί του είναι ιστορικά ξεπερασμένοι και δεν βλέπω πως θα μπορούσαν να εμπνέουν σήμερα τουλάχιστον το Πράσινο κίνημα.

    Σε ότι αφορά το ρόλο του Κεμάλ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις νομίζω ότι θα έπρεπε να αποτελέσει το αντικείμενο μελέτης κοινών ελληνοτουρκικών ομάδων ιστορικών. Πριν λίγα χρόνια είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη από μία ομάδα επιχειρηματιών η προσπάθεια να γίνει ένα συνέδριο για τον Κεμάλ και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Θα πρέπει τέτοιες προσπάθειες να τις ενισχύσουμε και να τις διευρύνουμε. Πρέπει να μελετάμε και να γνωρίσουμε το παρελθόν αναγνωρίζοντας τα ιστορικά γεγονότα με ειλικρίνεια όχι για να αναζητήσουμε και να τονίσουμε τι μας χώρισε κατά το παρελθόν, αλλά για να μπορούμε να έχουμε σωστή άποψη για το πώς φτάσαμε στο σήμερα και το πώς θα υπερβούμε τις όποιες αντιπαραθέσεις μας στην προοπτική της ειρήνης, της συνεργασίας και της ευημερίας των λαών μας.

    8. Ποια πρέπει να είναι η θέση τις Τουρκίας στην ΕΕ; Συμμερίζεστε τις απόψεις Σαρκοζύ;

    Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να τίθενται πολιτισμικά κριτήρια για τον αποκλεισμό μιας χώρας από τις τάξεις της Ένωσης. Από την άλλη δεν θα έπρεπε να αγνοήσουμε τα επιχειρήματα για την ανάγκη εμβάθυνσης και την ανάγκη εξέλιξης της ΕΕ.

    Στην εκλογική μας διακήρυξη, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει ότι υποστηρίζουμε την ένταξη όλων των γειτονικών μας χωρών στην ΕΕ, χωρίς εκπτώσεις όμως από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό φυσικά ισχύει εφόσον το επιθυμούν και οι πολίτες τους.

    Από κει και πέρα, εμείς τασσόμαστε υπέρ της μετεξέλιξης της Ε.Ε., με ξεπέρασμα των αδιαφανών μηχανισμών των Βρυξελλών, σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, που τις αποφάσεις θα παίρνουν οι ίδιοι οι πολίτες της, ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη, μόρφωση, φύλο, χρώμα, εθνική καταγωγή, θρησκεία και ερωτικό προσανατολισμό.

    9. Όσον αφορά τις μειονότητες στην Ελλάδα, συμμερίζεστε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού;

    Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα και έχει υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες περί σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων. Οι χώρες πρέπει να τιμούν τις υπογραφές τους και να σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται στον πάτο στον τομέα αυτό. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού -με βάση και τη συνθήκη της Κοπεγχάγης, την οποία έχει υπογράψει η χώρα μου αλλά δεν έχει κυρώσει- είναι ατομικό δικαίωμα, διεθνώς αναγνωρισμένο, το οποίο ουδείς μπορεί να στερήσει. Τα θέματα των ατομικών δικαιωμάτων, δεν είναι θέματα πολιτικής και οι πολιτικοί μπορεί να παρεμβαίνουν μόνο για διεύρυνση αυτών των δικαιωμάτων. Πιστεύει κανείς ότι εάν εγώ διαφωνούσα με τον αυτοπροσδιορισμό, θα μπορούσα να τον απαγορεύσω;

    Και την ίδια ακριβώς άποψη έχω για τις μειονότητες σε όλον τον κόσμο. Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπου γνωρίζετε ότι κουρδικές οργανώσεις καταγγέλλουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, και παντού. Σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να πάψουν οι διακρίσεις.

    Σε πολιτικό επίπεδο, ζητάμε από την Ελλάδα να κυρώσει και να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση-Πλαίσιο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την οποία έχει ήδη υπογράψει. Ακριβώς το ίδιο θα ζητούσα και από την Τουρκία.

    Θα περίμενα επίσης να δω χειρονομίες καλής θέλησης, όπως η προστασία των περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, καθώς και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Θα ήταν ένα μήνυμα ότι η Τουρκία επιθυμεί να επιστρέψουμε στην περίοδο της ελληνοτουρκικής φιλίας, όταν η συγκεκριμένη Σχολή λειτουργούσε σε πλήρη άνθηση. Ως Πράσινους μας ενδιαφέρει άλλωστε ιδιαίτερα το Ορθόδοξο Πατριαρχείο, καθώς παίζει ενεργό ρόλο τόσο στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, όσο και στο διάλογο μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Πιστεύω όμως ότι το πατριαρχείο είναι σημαντικό και για την ίδια την Τουρκία: ως θρησκευτική έδρα των ορθόδοξων όλης της δυτικής Ευρώπης, προσφέρει ένα σοβαρό επιχείρημα ότι η Τουρκία δε μπορεί να αποκλείεται από την Ε.Ε. εφόσον εκπληρώσει το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    10. Έχετε γνωστούς-φίλους στην Τουρκία; Ποιούς Τούρκους συγγραφείς κτλ γνωρίζετε;

    Έχω –και λόγω επαγγέλματος και λόγω καταγωγής- αρκετούς Τούρκους φίλους, σε μια εποχή μάλιστα που η κοινωνική και οικονομική εξέλιξη, αλλά ιδίως η τεχνολογία- υπερβαίνει τα εθνικά και κρατικά σύνορα. Έχουμε άλλωστε –όπως προανέφερα- άριστες πολιτικές αλλά και προσωπικές σχέσεις με τους Τούρκους Πράσινους αλλά και με ακτιβιστές για το περιβάλλον, τη διατροφή χωρίς μεταλλαγμένα, τα δικαιώματα κτλ. Επιπλέον, μαζί με τη σύζυγό μου, που είναι αρχαιολόγος, έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλά μέρη της Τουρκίας και έχουμε εντυπωσιαστεί από τις ομορφιές, τον αρχαιολογικό πλούτο και τη φιλικότητα των ανθρώπων.

    Προτιμώ τους κλασσικούς συγγραφείς. Ο Ναζίμ Χικμέτ είχε γεννηθεί στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη. Έχει καιρό που ένας φίλος μου, μέλος των Οικολόγων Πράσινων, πρότεινε να ονομάσουμε ένα δρόμο της Θεσσαλονίκης σε οδό Ναζίμ Χικμετ. Μάλιστα έκανε την πρόταση ενώ μιλούσαμε περί δημοκρατίας, πίνοντας καφέ. Ελληνικό ή τούρκικο να τον πεις, ο ίδιος καφές είναι…

    Σχεδόν κλασσικός, αν και σύγχρονος, είναι για μένα και ένας άλλος Τούρκος συγγραφέας, ο Ορχάν Παμούκ. «Λεπτομέρεια» που οι περισσότεροι αγνοούν, είναι ότι το 2004 είχε υποστηρίξει επίσημα το 2004 την κοινή καμπάνια των Πράσινων για τις ευρωεκλογές.

    11. Ποιά η “πραγματικότητα” στην Ελλάδα όσον αφορά το περιβάλλον; Είναι αρκετή η ευαισθητοποίηση των πολιτών;

    Η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος οικολογικής πολιτικής. Κάθε άλλο. Εμείς βάλαμε το θέμα στην πολιτική ατζέντα και χαιρόμαστε που τώρα αναφέρονται σε αυτό όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση. Μένει βέβαια να δούμε κατά πόσο το εννοούν πραγματικά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας!

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/07/2009

  161. Νομιζω οτι μετά το σημ. 7 το Ζητημα εληξε ,,,
    Καιρός να συνεργαστουμε ΟΛΟΙ για να αντιμετωπισθει η πιο Καταστροφική Δεξια πυ περασε ποτε απο τον τοπο και η αλματώδης ανοδος του Φασισμου και Ρατσισμου…
    (αν και η χωρα μας εχει ηδη σχεδόν ανεπανορθωτα ΡΗΜΑΧΤΕΙ)

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 01/08/2009

  162. και μιας και ειδα πάλι οτι σ’αυτό το Ποστ με ρωτησε ο Πλάνιτας για τον Κεμάλ οριστε μερικα πραγματα που εχω γραψει εδώ και παρα πολύ καιρο
    http://nosferatos.blogspot.com/2008/07/blog-post_6065.html

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 02/08/2009

  163. […] -Εκλέχτηκε ο πρώτος Έλληνας πράσινος (φι […]

    Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

  164. Τρεμόπουλος

    ______0004uow05p.jpg

    (Τι καλά που περνούσαμε μαζί με τους Τούρκους…) «…στους πρόσφυγες, πέρα από την πίκρα και τον πόνο για τον ξεριζωμό, δεν υπήρχε το μίσος για τους Τούρκους που υπάρχει τώρα. Το μίσος και η εμπάθεια καθώς και η ανιστόρητη, υστερική και άδικη σύγκριση του Κεμάλ με τον Χίτλερ είναι προϊόν της δεκαετίας του 90 και τής προσπάθειας ορισμένων κύκλων να αναθεωρήσουν την πρόσφατη ιστορία μας γράφοντας και λέγοντας ότι τους κατέβει (για διάφορους λόγους). Με μια λέξη είναι προϊόν του εθνολαϊκισμού”.

    αύτο κύριε Τρεμ. νομίζω σας παει »γάντι» :

    Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος στον άνθρωπο και εγώ είμαι εθνικιστής
    Κωστής Παλαμάς

    ======================================================================

    Απρίλιος 8, 2011.
    Ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που ψήφισε υπέρ των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο σκοπιανός δημοσιογράφος παρουσιάζοντας τον Μιχάλη Τρεμόπουλο (σ.σ. ένταξη χωρίς,φυσικά, καμία αλλαγή στη γλώσσα, στην ονομασία της χώρας κλπ)

    Σε συνέντευξή του μάλιστα, βρισκόμενος στα Σκόπια, στο αδελφό κόμμα των Σκοπίων DOM, (το οποίο υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων ως ‘Μακεδονία’ στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και τίθεται κατά οποιαδήποτε άλλης ονομασίας και γλώσσας εκτός της ‘μακεδονικής’) ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έδωσε συνέντευξη στο σκοπιανό Κανάλ 5 υποστηρίζοντας τη θέση του κόμματος του , των Πρασίνων, όπως είπε, υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.

    Πρόκειται , σημειώνει το σκοπιανό κανάλι, για τον πρώτο άνθρωπο στην Ελλάδα του Πράσινου Κόμματος, ο οποίος σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχει πραγματικές πιθανότητες να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, υποστήριξε, μάλιστα, προς το Κανάλ 5, ότι, τίθεται υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών, της ονομασίας αυτών όπως επιθυμούν και στις σχέσεις καλής γειτονίας , στοιχεία τα οποία αποτελούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται το ελληνικό Κόμμα των Πρασίνων.

    Ο Τρεμόπουλος χαρακτήρισε την σημερινή εποχή του Γιώργου Παπανδρέου, ως πολύ καλή από ότι του Κώστα Καραμανλή σε σχέση με το σκοπιανό ζήτημα.

    Υποστήριξε, επίσης, ότι η λύση μεταξύ των χωρών πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τίτλος: «Интервју со Тремопулос»

    http://www.echedoros-a.gr/2011/04/5.html

    Σχόλιο από sasouremenos | 25/06/2010

  165. […] έχουμε ένα προβληματάκι από παλιά, όπως και με τον Τρεμόπουλο. Αιτία ήταν ο …Μουσταφά Κεμάλ πασά και ο θαυμασμός […]

    Πίνγκμπακ από -Είναι ο Άνθιμος μουτζαχεντίν; « Πόντος και Αριστερά | 31/10/2010

  166. […] Πίσω απ’ αυτές τις δηλώσεις “κρύφτηκε” ο μη αγνοών Μιχ. Τρεμόπουλος για να επαναλάβει τη φιλοεθνικιστική υπέρ του Κεμάλ […]

    Πίνγκμπακ από Οδός Κεμάλ, αριθμός Mηδέν… Μεταχρονολογημένη επιστολή στον κ. Μπουτάρη « Und ich dachte immer | 04/11/2010

  167. […] Πίσω απ’ αυτές τις δηλώσεις “κρύφτηκε” ο μη αγνοών Μιχ. Τρεμόπουλος για να επαναλάβει τη φιλοεθνικιστική υπέρ του Κεμάλ […]

    Πίνγκμπακ από Οδός Κεμάλ, αριθμός Mηδέν… Μεταχρονολογημένη επιστολή στον κ. Μπουτάρη « Watch Μπουτάρης… | 10/12/2010

  168. Канал 5: Μιχάλης Τρεμόπουλος-Ο μοναδικός Ελληνόφωνος ευρωβουλευτής που ψήφισε υπέρ των Σκοπίων!

    Ο ευρωβουλευτής των Ελλήνων Πρασίνων έδωσε συνέντευξη προς το σκοπιανό
    Κανάλ 5 από τα γραφεία του κόμματος DOM των Σκοπίων, την επομένη
    του ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Απρίλιος 8, 2011.

    Ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που ψήφισε υπέρ των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει ν’ αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει Σκοπιανός δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο (σ.σ. για την ένταξη χωρίς,φυσικά, αλλαγή στη γλώσσα, στην ονομασία της χώρας κλπ)

    Σε συνέντευξή του μάλιστα, ευρισκόμενος στα Σκόπια, στο αδελφό κόμμα των Σκοπίων DOM, (το οποίο υποστηρίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ένταξη των Σκοπίων ως «Μακεδονίας» και εναντιώνεται κατά οποιασδήποτε άλλης ονομασίας και γλώσσας εκτός της ‘μακεδονικής’) ο κ. Τρεμόπουλος έδωσε συνέντευξη στο Σκοπιανό Κανάλ 5, υποστηρίζοντας τη θέση του κόμματος του, των Πρασίνων, όπως είπε, υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε..

    Πρόκειται , σημειώνει το κανάλι, για το πρώτο μέλος του Πράσινου Κόμματος στην Ελλάδα, που κατά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχει πιθανότητες να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Όπως υποστήριξε, μάλιστα, ο κ. Τρεμόπουλος προς το Κανάλ 5, τίθεται υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών, της ονομασίας τους όπως επιθυμούν και των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται το ελληνικό Κόμμα των Πρασίνων.

    Ο κ.Τρεμόπουλος, σε σχέση με το σκοπιανό ζήτημα, χαρακτήρισε την σημερινή εποχή του Γιώργου Παπανδρέου, ως πολύ καλύτερη από του Κώστα Καραμανλή .

    Υποστήριξε, επίσης, ότι η λύση μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τίτλος: «Интервју со Тремопулос»

    Канал 5 Телевизија, 8 Απρ. 11, 14:51

    Σχόλιο από Канал 5 | 13/05/2011

  169. […] αυτό, που παρουσιάστηκε από το γνωστό και μη εξαιρετέο Μιχ. Τρεμόπουλο,  παρουσιάζεται η Αριστερά ως διεπόμενη απ’ τη […]

    Πίνγκμπακ από -ΠΟΕ: Είναι και οι 19 “ανωμαλιάρηδες”; « Πόντος και Αριστερά | 09/06/2011

  170. […] -Εκλέχτηκε ο πρώτος Έλληνας πράσινος (φιλο.μεταξικός) ε… […]

    Πίνγκμπακ από Από τον Άνθιμο στον Μπουτάρη ή πώς εκσπερματώνουν οι Θεσσαλονικείς… « Πόντος και Αριστερά | 07/02/2018


Σχολιάστε