Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Δεξιά και τουρκοφιλία

543534534Ο «έρωτας» της Δεξιάς για τον τουρκικό εθνικισμό…

μ΄αυτόν τον τίτλο μας έστειλε ο φίλος » Κιλκισιώτης» ένα ενδιαφέρον σχόλιο, το οποίο το αναρτούμε αυτούσιο.

«Για ένα παράδοξο λόγο η ελληνική Δεξιά υπήρξε η πλέον τουρκοφιλική πολιτική δύναμη που εμφανίστηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Από τις αυταπάτες του Ίωνα Δραγούμη για ελληνο-τουρκική ομοσπονδία μέχρι το ξεπούλημα της Μικράς Ασίας και της Κύπρου στους περίεργους φίλους της άλλης πλευράς και τη λατρεία της Μοναρχίας για το σφαγέα του ελληνισμού Τζελάλ Μπαγιάρ.

Η πρώτη έμπρακτη ένδειξη για τη νοοτροπία και τα συναισθήματα της Δεξιάς απέναντι στους υπόδουλους Έλληνες της Ανατολής, είναι τα γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία της «Μικράς πλην εντίμου» τον καταραμένο Νοέμβρη του 1916. Με αφορμή τη φιλοαντατική πολιτική στάση του Βενιζέλου, η φιλογερμανική Μοναρχία έθεσε στο στόχαστρό της τους θεωρούμενους ως βενιζελικούς της Αθήνας, τους απροστατευτους Μικρασιάτες πρόσφυγες και τους Κρητικούς.

1024x768_metaxasΤο πογκρόμ του 1916 που εξαπόλυσε το Λαϊκό Κόμμα και η πρωτοφασιστική οργάνωση των «Επιστράτων» του Ιωάννη Μεταξά κατά των Μικρασιατών προσφύγων που διέφυγαν της γενοκτονίας που είχαν ήδη ξεκινήσει οι Νεότουρκοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου αποτελεί μια από τις πλέον μαύρες σελίδες ντροπής της ελλαδικής Δεξιάς.

Η πολιτική της στο Μικρασιατικό Ζήτημα από το Νοέμβριο του ’20 έως τον Αύγουστο του ’22 θα ταυτιστεί με την ανορθολογισμό και την περιφρόνηση του ελληνισμού της Ανατολής. Ούτε μια σφαίρα θα αποσταλεί στους Πόντιους αντάρτες που μόνοι τους έδιναν τον απελπισμένο αγώνα. Κορυφαία εθνοπροδοτική πράξη της θα είναι η συνειδητή παράδοση του χριστιανικού πληθυσμού της Σμύρνης (Έλληνες και Αρμένιοι) στα κεμαλικά στρατεύματα.

dsc04576Δύο είναι τα ονόματα των ενόχων για τη σφαγή που ακολούθησε και την πυρπόληση της πόλης :

Κεμαλικοί και

-«Έλληνες» Δεξιοί.

Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε ο κακός δαίμονας των προσφύγων στη συνέχεια και ο μεγαλύτερος λάτρης του Κεμάλ Ατατούρκ που πέρασε ποτέ απ’ την Ελλάδα:

Κατ’ αρχάς θα απαγορεύσει τα τραγούδια των προσφύγων γιατί δεν τα θεωρούσε αρκούντως δυτικά!

kemal_ataturkΌμως η κορυφαία πράξη περιφρόνησης και προσβολής των προσφύγων ήταν αποτέλεσμου του φιλοατατουρκισμού του. Το 1938, με έξοδα του ελληνικού δημοσίου αγόρασε από τον ιδιώτη που το κατείχε το υποτιθέμενο σπίτι που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ πασά. Στη συνέχεια το δώρισε στο τουρκικό κράτος, το οποίο το μετέτρεψε σε τουρκικό προξενείο.

Επιπλέον, ο Μεταξάς μετονόμασε την Οδό Αποστόλου Παύλου σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Την ονομασία αυτή είχε έως και το ’55. Ξαναπήρε το παλιό της όνομα λόγω του πογκρόμ που πραγματοποίησε το τουρκικό Βαθύ Κράτος κατά της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

Ξεπέρασε ακόμα και τον Ελ. Βενιζέλο, ο οποίος με μια πράξη απίστευτου αμοραλισμού πρότεινε το 1931 τον Μουσταφά Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης, προσπαθώντας έτσι συμβολικά να τονίσει την ελληνοτουρκική προσέγγιση στο πλαίσιο ενός άξονα Ιταλίας-Ελλάδας-Τουρκίας.

Ποιός όμως ήταν ο κεμαλισμός:  

Ο Ν. Ψυρρούκης γράφει:

«Η προσεκτικότερη μελέτη του κεμαλισμού μας πείθει ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική θεωρία. Ο φιλοναζισμός και άλλες αντιδραστικές δοξασίες είναι νομοτελειακή εξέλιξη του κεμαλισμού… Ακόμα και οι κεμαλικές μεταρρυθμίσεις γίνονται με διοικητικές αποφάσεις από πάνω. Περιφρονούν τις πολιτιστικές παραδόσεις του τουρκικού λαού, εκφράζουν το σύμπλεγμα κατωτερότητας των Τούρκων αστών

16/04/2009 - Posted by | -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, φασισμός

33 Σχόλια »

 1. ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
  —————————————————————————-
  Η αρχή του τέλους της Μικρασιατικής Εκστρατείας μέσα από το ημερολόγιο ενός Λευκαδίτη στρατιώτη
  —————————————————————————-

  Το ημερολόγιο γράφτηκε από τον Λευκαδίτη Θεοδόση Θ. Σταματέλλο, που ήταν στρατιώτης -δεκανέας- κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Όπως αναφέρει ο γιος του συγγραφέα και εκδότης του ημερολογίου Ευάγγελος Θ. Σταματέλλος στην εισαγωγή της χειρόγραφης έκδοσης (Αθήνα, Μάρτιος 2002), που τιτλοφορείται «Θεοδοσίου Θ. Σταματέλλου – Ημερολόγιο του εν Στρατώ βίου μου – Μικρασιατική Καταστροφή» (27 Απριλίου 1919 – 12 Σεπτεμβρίου 1922), βρήκε το ημερολόγιο μετά το θάνατο του πατέρα του το 1970, χωρίς να γνωρίζει προηγούμενα την ύπαρξή του, παρότι ο πατέρας του αναφερόταν συχνά στα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής.

  ———————————————————————————-

  14η Αυγούστου 1922

  Η μάχη εξακολουθεί λυσσωδώς, των ημετέρων δυνάμεων καμπτομένων. Χθες το βράδυ η Μεραρχία εσκέφθη να ενεργήση επίθεσιν, αλλά μη διαθέτουσα εφεδρείαν δεν ενήργησεν ταύτην. Ως μας διηγήθη τηλεφωνητής του κέντρου της Μεραρχίας, ο Επιτελάρχης λαμβάνων ο ίδιος πληροφορίας παρά του Συντάγματος επί της διεξαγόμενης μάχης ετράβα τα μαλιά του και δακρύων από τον πόνον που κάθε Ελληνική καρδιά ησθάνετο έλεγε: «Αχ, ν’ άχαμε μια Μεραρχία!! Που είναι η εφεδρεία του Β’ Σώματος.»

  Οι ημέτεροι συμπτύσσονται. Τα εχθρικά βλήματα πλησιάζουν την πόλιν του Αφιόν από το ΝΔ μέρος προς το Νοσοκομείον και τον σταθμόν Σμύρνης (…) Καθίσταται φανερόν πλέον ότι δεν δυνάμεθα να κρατήσωμεν το Αφιόν.

  Περί την 11ην π.μ. τα τμήματα διατάσσονται να αποσυρθούν με διεύθυνσιν ΒΔ. Δια συνεχούς και συντόνου πορείας υπό τα βλήματα του εχθρικού πυρ/κού εφθάσαμεν εις χωρίον τι πέραν του Χαμάμ (σιδ/κός σταθμός), όπου διανυκτερεύομεν.

  Οπόσην λύπην αισθάνεται κανείς αναλογιζόμενος οποία καταστροφή έπληξε το Έθνος, ενώ είναι βέβαιον ότι με το τρίτον της εφεδρείας του Β’ Σ.Σ., ο Ελληνικός Στρατός θα έμενε ακλόνητος εις τας θέσεις του! Ότι δεν εχρησιμοποιήθη δύναμις εφεδρική εις μικράν απόστασιν από του Αφιόν υπάρχουσα.

  Και τούτο βαρύνει τον ηγήτορα του Στρατεύματος αντιστράτηγον Χατζηανέστην, όστις εκτός των άλλων μεταβολών τας οποίας επέφερεν εις τας Διοικήσεις των μονάδων, δια των οποίων επετάχυνε την αποσύνθεσιν του Στρατού, διέλυσε τα συγκροτήματα και κατέστησεν ανεξάρτητα απ’ αλλήλων τα Σώματα Στρατού εξαρτώμενα απευθείας εκ της Στρατιάς. Ούτω διεσπάσθη η ενότης του μετώπου.

  Η εν τη διοικήσει της Στρατιάς προ της επιθέσεως τακτική του αρχιστρατήγου ως και η μετά την επίθεσιν στάσις αυτού είναι δείγματα αψευδή, ότι η εγκατάλειψις της Μ. Ασίας είχε προαποφασισθή υπό της Κυβερνήσεως και προς εκτέλεσιν του εγκλήματος τούτου εστάλη ο Χατζηανέστης!

  Δυσκόλως δύναται τις να πιστεύση ότι Έλληνες πολίται, Έλληνες στρατηγοί και ο βασιλεύς των Ελλήνων απεφάσισαν και ηργάσθησαν δια την εκκένωσιν της ελληνικοτάτης Μ. Ασίας! Αλλ’ αυτή είναι η σκληρά αλήθεια! Εθυσιάσθη η Μ. Ασία, όπως στερεωθή ο θρόνος! Το παν δια τον θρόνον και υπέρ του θρόνου! Δια τον θρόνον το αίμα και το χρήμα του Ελλην. λαού. Τοιαύτη η νοοτροπία της κυβερνούσης φατρίας. Ούτως εσκέπτετο και ούτως έδρα. Διότι δεν ηδύνατο να φαντασθή εαυτήν υπάρχουσαν και ενεργούσαν ως πολιτικόν κόμμα, χωρίς να στηρίζεται εις τον κακή μοίρα αγαπώμενον τότε παρά του Ελληνικού λαού, βασιλέα!…

  Ο αρχηγός της Στρατιάς Χατζηανέστης άμα επληροφορήθη την επίθεσιν όχι μόνον δεν έσπευσε μετά του Επιτελείου του, ως ώφειλεν, να εξέλθη της Σμύρνης και πάραυτα να ευρεθή μεταξύ των μαχόμενων μονάδων, όχι μόνον δεν διέταξε την ανασυγκρότησιν των Συγκροτημάτων, ως προγενεστέρα του διαταγή υπήρχεν εν περιπτώσει επιθέσεως, αλλά και εις τον Διοικητήν του Α’ Σώματος Στρατού στρατηγόν Τρικούπην, ζητούντα επιμόνως βοήθειαν, υπέμνησεν μετά πρωσσικού ύφου, ότι οφείλει να υπακούη εις τας διαταγάς των ανωτέρων του.

  Έσπευσε να αναχωρήση εις Αθήνας, χωρίς να φροντίση να ενισχύση το καταρρέον μέτωπον, χωρίς να στείλη ούτε έναν στρατιώτην, ούτε ένα όπλον, ούτε έναν άρτον εις τον τόπον του αγώνος!. Δεν ώρισε δευτέραν αμυντικήν γραμμήν, εις την οποίαν να συγκεντρωθώσιν αι Μεραρχίαι μετά την πρώτην υποχώρησιν.

  Ούτως αι Μεραρχίαι άμα τη διασπάσει της IV Μ. επί του Καλετζίκ ηναγκάσθησαν να συμπτυχθώσιν η μία μετά την άλλην και μη έχουσαι διαταγήν συγκεντρώσεως ετράπησαν όπου εκάστη ενόμιζεν συμφερώτερον, καταδιωκομένη υπό εχθρικής δυνάμεως ενιαχού μεν σοβαράς, πολλαχού δε εξ ευαρίθμων μόνον ιππέων Τσετών.

  Και ο Ελληνικός Στρατός ο από του 1912 αγωνιζόμενος και ουδέποτε δοκιμάσας την αποτυχίαν παρουσίασε το οικτρόν εκείνο θέαμα ατάκτων καταδιωκομένων υπό εχθρού ολιγαρίθμου και τρεπομένων εις επαίσχυντον φυγήν!..

  Ουδαμού ουδέποτε στρατός Ελληνικός παρουσίασεν το θέαμα τούτο. Πλην το τοιούτον δεν υπήρξε ήττα του Ελληνικού στρατού, ως ηθέλησαν τινες, εν οις και ο αμαρτωλός Χατζηανέστης, να ισχυριθώσιν, ίνα εις αυτόν επιρρίψωσι τας ευθύνας της καταστροφής, αλλ’ ήττα της Κυβερνήσεως και των αρχηγών του!..

  Άμα τη ενάρξει της υποχωρήσεως των Μ/ρχιών, η IV Μεραρχία και οι σχηματισμοί αυτής ως και το Απόσπασμα τηλεγραφητών, παρ’ ω υπηρέτουν, ακολουθεί…

  ……………………………
  ……………………………

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2009

 2. Καλά είναι αυτά για να θυμόμαστε το παρελθόν αραιά και που.
  Καλό μας κάνει.

  Αλλά και η υποτιθέμενη αριστερά (ΠΑΣΟΚ και ΠΡΑΣΙΝΟΙ) όλο κάτι ζειμπέκικα χορεύει, κατι Οτσαλάν απο δώ κάτι αγάλματα Κεμάλ στη Θεεσσαλονίκη απο κει (Τρεμόπουλος)και πάει λέγοντας.

  Εκτος βέβαια αν στη λέξη δεξιά συμπεριλαμβάνουμε και κόμματα χρώματος Πρασίνου…

  Τι λέτε και σεις?

  Σχόλιο από aris53m | 16/04/2009

 3. Μετά την κίτρινη κάρτα από την ακατανόητη και αδικιολόγητη υποστήριξή σας στις ανυπέρβλητες κοτσάνες του Αλαβάνου (μόνο και μόνο επειδή τον επανέφερε στην τάξη ο μισητός Καρατζαφέρης) εδώ μάλλον θα αναγκαστούν πολλοί να σας δείξουν την κόκκινη κάρτα της αξιοπιστίας.

  Δεν είναι δυνατόν να δείχνετε τόση εμπάθεια. Δεν μπορεί να καταγγέλετε τη μισή Ελλάδα (τη δεξιά παράταξη) για τουρκοφιλία. Ζείτε σε έναν κόσμο που για σας χωρίζεται σε «ακροδεξιά-τουρκοφιλία» και «αριστερά-προοδευτικές δυνάμεις». Αυτός ο κόσμος σας είναι προιόν της φαντασίας σας.

  Δεν είναι δυνατόν να υποβιβάζεται την πρόταση για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σχεδόν σαν ασήμαντο ψεγάδι και να αναβιβάζετε την μετονομασία Οδού Ατατούρκ σαν ύψιστη απόδειξη των ισχυρισμών σας.

  Με μία φράση. Δεν είναι δυνατόν το 2009 να επαναφέρετε με τέτοιον εντυπωσιακό τρόπο τον ΔΙΧΑΣΜΟ στην Ελλάδα.

  Δεν έχουμε κανέναν λόγο και καμία ανάγκη να ΔΙΧΑΣΤΟΥΜΕ και πάλι. ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ!

  Κιτρινικόκκινη κάρτα στους Πόντιους και Αριστερούς. Ένα τόσο δα και θα κοκκινήσειεντελώς η κάρτα.

  Σχόλιο από Σαύρας | 16/04/2009

 4. Ετερον-εκάτερον.
  Ο αγώνας είναι διμέτωπος.

  1.Ενάντια στόν δεξιό σωβινισμό-ρατσισμό καί στην πατριδοκαπηλία αυτών πού κυρίως είναι επεύθυνοι για το μικρασιατικό δράμα καί τόν αντιπροσφυγικό ρατσισμό, αφ ενος,

  2. Ενάντια στήν ενοχική «αντιεθνικιστική» λήθη,
  πού αναπλάθει τό παρελθόν ιδεολογικοποιόντας την φιλοκεμαλική πολιτική τού Λένιν καί την ανθελληνική πολιτική τού Στάλιν έναντι των Ελλήνων τής ΕΣΣΔ,
  πού αρνείται τόν κεντρικό σχεδιασμό από τούς νεοτουρκους, της μεγάλης σφαγής των Χριστιανών της Μικρασίας καί παραγράφει τίς ευθύνες τού σφαγέα Κεμάλ,
  πού από μυωπία και ανεπάρκεια χαρίζει στην ακροδεξιά τήν αριστερότατη υπόθεση της μνήμης της Γενοκονίας, αφ ετέρου

  Σχόλιο από vripol | 16/04/2009

 5. Σαύρα μου,
  για να ξεπεραστούν τα πάθη, δέν πρέπει να καταφύγει κανείς στην επιλεκτική μνήμη,πού είναι ισοδύναμη της επιλεκτικης λίθης.
  Μόνον η τέτ-α- τέτ θεώρηση της Ιστορίας, όσο σκληρή και διχαστική και αν φαντάζει, είναι ικανή να οδηγήσει στην κάθαρση καί στην νεα σύνθεση.
  Οσο τραυματική και αν ηταν για την μεταπολεμικη Γερμανία η παραδοχή τού ολοκαυτόματος και η συγνώμη πρός τόν Εβραϊκό λαό, είναι η βάση για να μπορούν σήμερα να αντικρύζουν οι Γερμανοί κατάματα τούς Εβραίους.
  Οσο τραυματική και αν είναι η συγνώμη πού θα πρέπει να ζητήσει η Τουρκία από τους γενοκτονηθεντες Ελληνες, Αρμενίους, Ασσυροχαλδέους, Κούρδους, ωστόσο είναι η αναγκαία προϋπόθεση της μελοντικής ειρηνικής συνύπαρξης.
  Δόξα τώ Ηρόδοτω καί τω Στράβωνι, οι «πόντιοι και αριστεροί», έχουν ράμματα για ολονών την γούνα (Λαϊκών, Βενιζελικών, ΣΕΚΕ-ΚΚΕ), καί εκτενή πόστ για τόν καθένα, ωστε να μην ξεχνιώνται οι συμβολές αλλά και οι ευθύνες τού καθενός..

  Σχόλιο από vripol | 16/04/2009

 6. Σαύρα, ποιός φτιάχνει καταστάσεις με την φαντασία του, εμείς ή εσύ;

  Η Ελλάδα δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι ποτέ ενωμένη. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα μύωψ στην πολιτική ιστορία για να μην μπορείς να το δεις, όχι σήμερα μοναχά, αλλά στη διάρκειά του.

  Ενότητα των αμερικανοτσολιάδων, των χρημάτων στις τράπεζες για να σωθεί το σύστημα, της ελληνοτουρκικής φιλίας που βασίζεται επάνω στην διαγραφή του παρελθόντος και όχι στην αμοιβαία αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών, ενότητα της μάσας και των ατιμώρητων σκανδάλων, ενότητα στην χώρα που σκοτώνει την νεολαία της σε ωράρια πείνας και σε σφαίρες των θηριοδαμαστών, ενότητα του εθνικιστικού λαϊκισμού των τηλεμαϊντανών των Πλεύρηδων, του Καρατζαφέρη και του τηλεσεξολόγου, να την βάλετε στον πάτο σας.

  Παρντόν.

  Σχόλιο από planitas | 16/04/2009

 7. Προς γκρινιάρηδες σαύρες και δεξιούς, κλπ.

  Ενας λόγος που το ιστολόγιο είναι δημοφιλές είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ότι «σκαλίζει τα πράματα», δεν τοποθετείται μόνο.

  Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν οι τοποθετήσεις, μελετήστε το υλικό, αξίζει τον κόπο. Εγώ δεν είμαι ούτε Πόντιος, ούτε πάντα (και σε όλα) σύμφωνος με τα παιδιά εδώ…
  Κι έχω κάνει θετική χρήση του μπλογκ σαν ΑΡΧΗ αναζητήσεων.

  ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ έχετε μπροστά σας και… χολοσκάτε για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ τοποθετήσεις κάποιων?

  Θείο Γκούγκλη δεν έχετε? Μόνο… θείο Σκρουτζ? 🙂

  Είστε Αχάριστοι! Ο… καλός θεός του Διαδικτύου σας έστειλε τους Ποντιους για να σας ΤΣΙΓΚΛΑΝΕ κι εσείς διαμαρτύρεστε!
  🙂

  Σχόλιο από omadeon | 16/04/2009

 8. Πολύ σωστή η τοποθέτηση του Κιλκισιώτη και επίσης πολύ συμπυκνωμένη και αποσαφηνισμένη η θέση του vripol.

  Όσο για τα γραφόμενα του κ.Σαύρα, αν προέρχονται εξ αγνοίας των όσων διαδραματίστηκαν στην Μικρά Ασία, τον Πόντο αλλά και την Ανατολική Θράκη (από εκεί ξεκίνησε το σχέδιο των νεότουρκων) τότε έχει καλώς.
  Όσο για τον διχασμό, κανείς δεν μίλησε για την σημερινή Δεξιά αλλά για την τότε Δεξιά. Οι σημερινοί (ακρο)δεξιοί έχουν μπλέξει τα μπούτια τους: από τη μια υποστηρίζουν τους βασιλικούς της εποχής και ζητάνε αναψηλάφηση της δίκης των έξι, και από την άλλη υιοθετούν την επεκτατική πολιτική του Βενιζέλου και όχι τα όσα πρέσβευαν οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι.

  Οπότε μόνο διχασμός δεν προκύπτει, παρά μόνο προσπάθεια ανάδειξης της αλήθειας, που με τόση επιμέλεια κρύβει αυτό το κράτος από τους πολίτες τους.

  Αν ο κ.Σαύρας λοιπόν εξ αγνοίας έκανε αυτές τις σκέψεις, τότε θα τον παρακαλούσα να δει εδώ ένα μικρό δείγμα περί τίνος πρόκειται:

  Περισσότερα: http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/04/blog-post_2483.html

  Για να μην πιάσουμε και το θέμα της … μεγαλειώδους υποδοχής που επεφύλαξαν στους παππούδες μας οι γηγενείς έλληνες…

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 16/04/2009

 9. εμπαθεις αστειοτητες μαρξιστομπολσεβικικες…
  ουτε η δεξια ειναι φιλοτουρκη,ουτε η αριστερα αντιτουρκικη.
  αλλωστε το κκε το 22 ηταν με τον κεμαλ,και πολεμησε για μια ακομη φορα κατα της ελλαδας,κατεντολην του αρχηγου του του λενιν…
  η δεξια απλως χαρακτηριζεται απο απεραντη βλακεια,οπως η αριστερα απο ψυχοπαθεια,υποκρισια και εναν αδιστακτο αμοραλσμο.
  η μονη ελπιδα για την ελλαδα ηταν να κερδιζε τις εκλογες του 20 ο εθνικοεπαναστατης βενιζελος.
  σημερα δεν θα υπηρχε τουρκια,ο ποντος θα ηταν ελληνικος, οι πανιβλακες δεξιοι στο περιθωριο,και ο καρκινος της αριστερας ξεριζωμενος οριστικα στη μακρονησο…
  μοναδικη ευκαιρια που παρουσιαζεται μια φορα στα 1000 χρονια,και η οποια χαθηκε για παντα.

  το μονο λαθος του βενιζελου ειναι οτι δεν εξοντωσε ολη τη βασιλικη οικογενεια και ολο τον παλαιοκομματικο βασιλικο συρφετο,αλλα τους εστελνε απλως εξοριουλες στη κορσικη.καθως και ελαχιστες χιλιαδες σχιζοφρενεις μπολσεβικους του κκε που υπηρχαν τοτε,οπως εκανε ο κεμαλ που κρεμασε ολους τους δικους του μπολσεβικους,και γλιτωσε η τουρκια απο τη κοκκινη πανουκλα.
  δυστυχως ο αντρεας γκρεμισε το βενιζελικο κεντρο γιαυτο η ελλαδα ειναι σημερα σαυτη τη κατασταση.
  αυτη εινα χοντρικα η αποψη μου για το θεμα
  αι τυχον αντιρησεις δυνανται να τεθουν ευπρεπως και κοσμιως…

  Σχόλιο από kafkaslar | 17/04/2009

 10. Νέπε kafkaslar χάσον ντο λες. Εσύ κατ παλαιόν γλώσσαν καλατσεύς «…αι τυχον αντιρησεις δυνανται να τεθουν ευπρεπως και κοσμιως…» εγώ πα.

  Ουλ εποίκαν το μακρύ νατ και το κοντόν νατ. Και οι δεξιοί και οι αριστεροί πα. Άμα οι Πόντιοι εν άμον τα καμήλας. Κι ανασπάλνε την γενοκτονίαν ασόν Τούρκον και ασόν Ρώσον. Κι δύος αντάμαν εκυνήγεσαν, ετσαρπεψαν, εσκότωσαν. Ατά εν σο παρελθόν εμουν.

  Ντο εποίκαν οι Ρουσάντ και οι Τουρκάντ σε τεμέτερον τον λαόν εφτάνε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σον Ελληνικόν λαόν ατώρα. Κι εφτάν ατο με τα σπαθία, εφτάν ατο με την οικονομίαν άμα ξαν τιδεν κι εν η διαφοράν.

  Χάσον τον Βενιζέλον, χάσον τον Βασιλέα. Ατώρα η πατρίδα φουρκίεται, ατώρα (σιμά εν η ώραν) να εφτάμε την σωστήν εκλογήν να μανθάνε ο Πόντον Ζ.

  Σχόλιο από aris53m | 17/04/2009

 11. Επειδή κάποιων οι πρόγονοι (παπούδες – γιαγιάδες) βρέθηκαν στη Μακρόνησο, και δεν μπορούν να διαβάζουν (ούτε για πλάκα) αυτές τις αράδες του σχ.8, αρνούμαι να δεχτώ ότι η ΣΟ του ΠκΑ δεν παρεμβαίνει, κι αφήνει τον καθένα να γράφει αυτά που γράφονται στα φόρουμ του ΛΑΟΣ και της ΧΑ.
  Αν αφήνετε αυτά τα σχόλια για να «τσιμπάνε ψάρια», τότε τι να πω…

  Με σεβασμό και πραγματικά φιλικά αισθήματα προς το εξαιρετικό (και πάντα φιλόξενο!) Πόντος και Αριστερά

  Σχόλιο από Δημήτρης | 17/04/2009

 12. Με πόνο ψυχής το γράφω αλλά έτσι είναι , οι απόψεις της Σαύρας και του kafkaslar είναι αυτές που κυριαρχούν στην κοινωνία μας , και δυστυχώς αυτός είναι ο κόσμος που μας περιβάλει. τέτοιους ανθρώπους ήθελαν και θέλουν να φτιάξουν , να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος , να επαφίενται στα ψιχία που πέφτουν από το τραπέζι του χορτασμένου που γνωρίζει . Και εδώ αγαπητοί μου φίλοι είναι οι μεγάλες ευθύνες της Αριστεράς από γεννησιμιού της , ποτέ της δεν ήταν ξεκάθαρη και αληθινή όπως αρμόζει σε ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο .Ντο να λέγω σας πάζου παζου εντρέπουμε που έχνε κάποιοι ανθρωπή θωρέαν .

  Σχόλιο από kiamul | 17/04/2009

 13. Kafkaslar, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις σε αυτά που έγραψες διότι αυτά που έγραψες ήταν αναπόδεικτες συνεπαγωγές, παράδοξες παραδοχές, ανερμάτιστες συναρτήσεις, αυθαίρετες αποδόσεις απλοϊκών υποθετικών λόγων (αν ο Βενιζέλος-τότε θα..).
  Η ιστορία όμως δεν γράφεται με το αν. Η εσωστρέφεια της τότε Δεξιάς γεγονός και η διορατικότητα του Βενιζέλου αναμφισβήτητη (με τα όποια λάθη του που τόσο εύκολα ως μετά χριστόν προφήτες του αποδίδουμε).

  doctor

  Υ.Γ. Εν αναμονή του άλλου μου σχολίου που έφαγε πόρτα λόγω των 2 links που περιείχε. Άτιμε Ομέρ αυτό πα αγνόν έντον!

  Σχόλιο από doctor | 17/04/2009

 14. »Η ιστορία όμως δεν γράφεται με το αν.» ξερεις Δοκτωρα ; Καποτε ..πριν κανα δυο χρόνια ακριβώς ετσι αρχισα να γραφω κι εγώ σε αυτό το Μπλογκ(οταν μου λεγανε : αν επικρατουσε η Ροζα Λουξεμπουργκ ..αν ειχε αλλο χαρακτηρα η Ρωσικη επανασταση και δεν γινοταν η συνθηκη του Μπρεστ Λιτοφσκ κλπ )

  Τεινω πια να πιστεψω ομως οτι Σημερα η Ιστορια μαλλον γραφεται με το Αν

  ..
  Δηλαδή : ζουμε σε μια εποχή οπου ολοι (βενιζελικοι , κομμουνιστες φασιστες Δεξιοι κλπ) αναδρομικα προβαλλουν τις προσδοκιες τους για το Μελλον στην Ιστορια …
  χμμμ!
  ΠΟΥ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΥΤΌ; (Συνοδευομενο και απο εναν ακατασχετο νεο-φυλετισμο ; και λογής λογής φονταμενταλισμους;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 17/04/2009

 15. το καλοκαιρι παιρνω πισω παιχταρα ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗ ΠΟΝΤΙΑΡΑ !!!παοκαρααα!!!!

  Σχόλιο από παοκτζης | 17/04/2009

 16. εν τω μεταξύ δειτε αυτήν την πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση (δεν θυμαμαι το αναλογο Ποστ για να τη Βαλω..Αν θελετε βαλτε την εσεις )
  ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  http://ramirez2007saloniki.blogspot.com/2009/04/blog-post_15.html

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 17/04/2009

 17. Δημήτρη σχ.11

  Και οι πατεράδες..όχι μόνο παπούδες και γιαγιάδες

  Κατά τα άλλα δεκτή η παρατήρησή σου προς εμάς.
  Όμως, έχουν γνώση οι φύλακες

  doctor
  τι να κάνουμε..οι αυτοματισμοί του συστήματος
  με παράτησαν μόνο και τι να πρωτοπρολάβω..

  γειά σου kiamul
  «..οι μεγάλες ευθύνες της Αριστεράς από γεννησιμιού της , ποτέ της δεν ήταν ξεκάθαρη και αληθινή όπως αρμόζει σε ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο..»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/04/2009

 18. Βρήκα αυτό…

  Σχόλιο από Καναλιώτης | 17/04/2009

 19. Δεν είναι θέμα «ενότητας», αλλά στοιχειώδους δημοκρατικής κουλτούρας που (φυσικά) απουσιάζει από τη συντριπτική πλειοψηφία των νεο-ελλήνων. Oι μισοί κατηγορούν τους άλλους μισούς για «προδοσία» και απλά η συζήτηση γίνεται για το ποιος πρόδωσε περισσότερο και ποιανού η προδοσία «δικαιολογείται», ενώ του άλλου είναι αδικαιολόγητη.
  Μια κατηγορία που πηγάζει από την αδυναμία του νεοέλληνος νου να συλλάβει ότι είναι δυνατόν να υπάρχει άποψη διαφορετική (και πόσο μάλλον σωστότερη) από τη δική του.

  Σχόλιο από Π&Π | 17/04/2009

 20. Κοίτα Π&Π,

  δεν είναι όλα απλά «απόψεις». Υπάρχουν και απόψεις/πολιτικές που τις ζούμε στο πετσί μας, που τις υφιστάμεθα για να στο πω καθαρευουσιάνικα που τόσο σου αρέσουν. Εκεί, όπως θα καταλαβαίνεις υπάρχει μία διαφορά πρακτική.

  Καμιά φορά, το να κάτσεις και να συζητήσεις για τις διαφορές δεν λύνει γόρδιους δεσμούς. Η απόσταση που χωρίζει την πραγματικότητα τους από την πραγματικότητά μας δεν γεφυρώνεται με λόγια. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα μπούμε σε διάλογο μαζί τους, απλά δεν θα έχουμε την αυταπάτη ότι ο διάλογος μπορεί να αμβλύνει τα πάντα.

  Αυτά για την τοποθέτησή σου περί δημοκρατικότητας. Και δεν νομίζω να σε φίμωσε κανείς, εκεί θα βρισκόταν η έλλειψη δημοκρατικής παιδείας.

  Τώρα όσον αφορά τον Βενιζέλο (με το μούσι), έχουμε ένα βασικό μειονέκτημα σε σχέση με την εποχή του: δεν την έχουμε ζήσει και εδώ είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα του να ανασυστήσουμε μία εποχή την οποία δεν βιώσαμε ως καθημερινότητα. Μπορεί να έφτασαν μέχρι εμάς οι αντιλήψεις των παππούδων και των γονιών μας, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να ανατρέξουμε στον τύπο της εποχής, αλλά έχουμε χάσει τις στιγμές.

  Επίσης δεν θα είμαστε ποτέ βέβαιοι ούτε για τις προθέσεις, ούτε για την ηθική των προσώπων για τα οποία μιλάμε. Αυτά που κρίνουμε είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών τους και εκεί κρίνουμε.

  Όταν βλέπω σήμερα τον Σιούφα να εγκαινιάζει τον αγωγό στην Θράκη και να λέει «Είναι η μεγαλύτερη στιγμή από την εποχή του Ε. Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ», ή βλέπω όλους τους έλληνες υπουργούς εξωτερικών να καταθέτουν στεφάνια, κάτι μου δείχνει ότι έχουν τον προσφυγικό πληθυσμό γραμμένο κανονικά. Μάλλον βάζουν τις σκοπιμότητες της στιγμής επάνω από τον συλλογικό πόνο των προσφύγων και τον απογόνων τους.

  Γιαυτό και θα μας βρίσκουν απέναντί τους μέχρι να σταματήσουν να συγχέουν την ελληνοτουρκική φιλία με την ελληνοτουρκική λήθη προς όφελος των πετροδολλαρίων.

  Σχόλιο από planitas | 18/04/2009

 21. Έχετε δώσει ένα σωστό ορισμό της αριστεράς .Αριστερά είναι η ανατρεπτική δύναμη της ιστορίας.Η λεγόμενη ιστορική περίοδος του ελληνικού έθνους ως τα ελληνιστικά βασίλεια αποτελεί τη μεγαλύτερη χρονικά και παραγωγικότερη πνευματικά, πολιτικά και επιστημονικά ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας.Από τους ιστορικούς πρωταγωνιστές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας ποιός έχει σχέση με την ανατρεπτική σκέψη και πρακτική;Μήπως ο Βενιζέλος που υιοθέτησε την αντιδραστική μεγάλη ιδέα των θιασωτών της ανασύστασης του σκοταδιστικού λεγόμενου Βυζαντίου προσπαθώντας κατά περίσταση να την εντάξειστα συμφέροντα των πολιτικών προισταμένων του των άγγλων ιμπεριαλιστών και όταν διαπίστωσε ότι αυτά έχουν αλλάξει επέλεξε την εκλογική ήττα για να απεκδυθεί τις ευθύνες της επερχόμενης καταστροφής;Μήπως οι βασιλικοί και οι υπόλοιποι εθναμύντορες γνήσιοι συνεχιστές των ραδιούργων αντιδραστικών Φαναριωτών που σχημάτισαν την ιδεοληψία της μεγάλης Ελλάδας που έχει σχέση με ότι εκφράζει ο ελληνισμός όσο η επιστήμη με τις τελετές βουντού ;
  Ας αναφερθούμε και στην αριστερά η οποία ως ασήμαντη πολιτική δύναμη κατάφερε με την αλλοπρόσαλη πολιτική της να φορτωθεί δυσανάλογα μεγάλο φορτίο για τις δυνατότητές της σε ότι χαρακτηρίζεται καταστροφή του 22 .
  Η καταστροφή του 22 δεν είναι το ναυάγιο της μεγάλης ιδέας (που θα ναυαγούσε ούτως ή άλλως), δεν είναι μόνον οι τεράστιες ανθρωποθυσίες από το 1916 ως το 1922, ούτε η επακόλουθη άγρια εκμετάλλευση των προσφύγων από τους επιτήδειους πολιτικάντηδες και τους φραγκολεβαντίνους δήθεν έλληνες αστούς ,ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ από το δυναμικότερο μέρος του ,στην κατάλληλη ιστορική στιγμή,όταν είχε αρχίσει να επανέρχεται στην παγκόσμια ιστορία με το δυναμισμό του αναγεννημένου.
  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ : Η έννοια έθνος με την ομηρική καιτην κλασσική ερμηνεία και όχι με την δυτικοχριστιανική έννοια που γέννησε τα αστικά κράτη .
  Ελληνικό έθνος: Φορέας γνώσης και πολιτιμού που μπολιάζει τα άλλα έθνη με τις ιδέες του χωρίς κατακτητικούς πολέμους και υποδούλωση .
  Και κάτι για μας τους Πόντιους.
  Αν εξαιρέσουμε τους άγνωστους στους άλλους έλληνες, ήρωες της ποντιακής αντίστασης οι πόντιοι πολιτικοί ηγέτες της εποχής ,πόσο είχαν αντιληφθεί τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που ζούσαν;
  Υπήρξε πολιτικό σχέδιο και οργανωμένη δράση;
  Όσο για τους διχασμούς αυτοί δεν αφορούν το σύνολο του ελληνικού έθνους παρά μόνο τους κατά κανόνα ξενοκίνητους πολιτικούς που ως τώρα μπορούσαν και ενέπλεκαν το έθνος που πλήρωνε το τίμημα .
  Αυτό δεν θα ξανασυμβεί γιατί οι Έλληνες αρχίζουν και αφυπνίζονται,αντιλαμβανόμενοι την αποστολή που μπορούν να επιτελέσουν σαν έθνος για το καλό της ανθρωπότηταςκαι όλων των εθνών, έστω και με βασανιστικές προσπάθειες .
  Ο εσμός των Λιακοπουλο-Γεωργιαδη-Βελόπολου και άλλων εντεταλμένων είναι τυχαίο που προσπαθούν να μολύνουν τα μυαλά των Ελλήνων δαπανώντας σημαντικά κονδύλια ;

  Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΙΟΣ | 18/04/2009

 22. η κλασσικη δεξια του εμφυλιου εχει πεθανει προ πολλου με την τουρκοφιλια της ενταμα.τζαμπα την ανασταινετε,ασχοληθειτε και λιγο με την αριστερα της μαλακης οπης που εχει ισοπεδωσει τα παντα προς οφελος της φανταστικης ¨¨¨δεξιας¨¨¨… δεν κανω υποδειξεις,αλλα δεν ειμαστε και μ@λακες. μπορει λιγο αλλα οχι τοσο…

  Σχόλιο από παοκτζης | 18/04/2009

 23. οι ανθρωποι κανουν την ιστορια αλλα σε συνθηκες που Δεν επελεξαν οι ιδιοι (ελεγε καποτε ο Μαρξ)
  βλεουμε συχνα την Μ. καταστροφή εκ των υστερων ..και αρχιζουμε τα ευκολα »Φταιει ο Βενιζελος…φταιει η Δεξια (ο Γουναρης) ..Φταινε οι κομμουνιστες»

  ξεχναμε οτι τοτε ολος ο κόσμος εβγαινε απο εναν τρομερο πολεμο και ηθελε να ξεχασει (και οτι η συνθηκη των σεβρων ηταν η τελευταια συνθηκη του Α πολεμου »ευθραυστη σαν τις πορσελάνες των Σεβρων »
  οτι και Βενιζελικοι και Αντιβενιζελικοι και κομμουνιστες και Μικρασιατες και Ποντιοι ηταν τοτε μπλεγμενοι στα δικά τους πάθη και λάθη
  Και κανανε λαθη ..Ολοι Τραγικά Λαθη..

  Γιαυτόαλωστεμιλαμε για την Τραγωδια της Μικρασιας
  Ο
  μως πληρωσαν τα λαθη τους .Σαν τον Οιδιποδα ..Με τα ιδια τους τα λάθη.. Αλλοι εκτελεσΤηκαν..Αλλοι (οι Βενιζελικοι ) με το κυνηγητο αργοτερα απο την αντιπαλοι παραταξη ..Αλλοι οι Κομμουνιστες ( με τις διωξεις τις εξοριες το ιδωνυμο)

  Η Μονη εξαιρεση – μ : Ο Μεταξάς (για τον οποιο ο Βλαχος της Καθημερινης ειχε πει το »ανθρωπε Μικρε…»
  ———————————-
  αυτά που λέμε σημερα για το τοτε ειναι ευκολα ..Δεν δοκιμαστηκαμε ..Εκεινοι δοκιμαστηκαν ..και πληρωσαν για τηνν δική τους (της γενιας τους την τραγωδια)
  Εμεις; Για την τωρινή τραγωδια;
  για την χωρα μας που τωρα αργοπεθαινει;
  Αντιλαμβανομαστε τιποτε;
  αναγνωριζουμε εστω καποια απο τα δικά μας λάθη;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 18/04/2009

 24. ΑΣΧΕΤΟ ΜΕΝ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΔΕ

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

  Σχόλιο από aris53m | 19/04/2009

 25. Κατ αρχάς χρόνια πολλά , άσχετο με τη συζήτηση αλλά ψάχνω mail , επαφή με κιλκισιώτη για θέματα καυκασιων , καυκάσιων και αριστερας , κιλκίς κλπ
  Συγγνώμη για την παρεμβολή
  επικοινωνία σε adreas4a@gmail.com ή http://kafkasios-pontokomitis.blogspot.com/

  Σχόλιο από Ανδρέας Αποστόλου | 19/04/2009

 26. καλημερα φιλοι….
  θα εβαζα αλλιως το θεμα.
  Η δεξια , η καθε μορφης συντηρηση , ζει απο το αιμα των νεκρων σε καθε μορφης εθνικιστικες συγκρουσεις…
  θρησκευτικες , φυλλετικες , η ταξικες…
  κοιταχτε ποιος ηταν ο Πουτιν και θα καταλαβετε τι εννοω
  Διευθυντης της ΓΚΑ_ΓΚΕ_ΠΕ….
  Οι εξουσιαστες δεν εχουν να χωρισουν απολυτως τιποτα μεταξυ τους αναμεσα σε 2 αντιμαχομενες χωρες φυλες η θρησκειες και κοινωνικες ταξεις…
  Κοινος εχθρος τους ειναι η λαικη κυριαρχια που το μονο πολιτευμα που την «φερνει σε θεση ισχυος» ειναι η συμμετοχικη δημοκρατια!

  Σχόλιο από Panayotis Canellopoulos | 21/04/2009

 27. Αυτοι που ηθελαν την ΒΚυπρο χωρισμενη , ειναι οι ιδιοι με αυτους στην ΝΚυπρο…Ειναι αυτοι που κερδιζουν απο την εγκατασταση στο νησι εμποριου λευκης σαρκας , ξεπληματος χρηματων και ειτε Ελληνες ειτε τουρκοι , κερδιζουν απο την παρουσια της μαφιας στο νησι….
  Ειναι αυτοι που σπερνουν θυελες , για να θερισουν τον ολεθρο…

  Σχόλιο από Panayotis Canellopoulos | 21/04/2009

 28. παναγιωτη βλεπω οτι εχεις ..επεκτατικές τασεις (στα Ποστ του Π &Α ) 😉

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/04/2009

 29. εσυ και ο ομαδεων φταιτε! με κανατε και περασα το καλυτερο Πασχα απο το σπιτι μου….
  μακρυα απο την Πατριδα παντα…

  Σχόλιο από Panayotis Canellopoulos | 21/04/2009

 30. A ha ha ha…
  (σχ. 29)
  ΑΥΤΟ κι αν είναι νίκη ΟΛΩΝ μας.
  Εύγε Παναγιώτη
  Η επένδυση σε σένα… Αποδίδει! 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 21/04/2009

 31. ολοι μαζι να επενδυσουμε στην ειρηνη και την συνεργσια των λαων της μεσογειου χωρις καμμια εξαιρεση και αποκλισμο..
  αυτο ειναι για μενα σκοπος ζωης πια…
  καλο βραδυ

  Σχόλιο από Panayotis Canellopoulos | 21/04/2009

 32. […] -Δεξιά και τουρκοφιλία […]

  Πίνγκμπακ από -Το ύστατο “ΟΧΙ” ενός μικρού ανθρώπου… « Πόντος και Αριστερά | 26/10/2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: