Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Το «δημοκρατικό» Βήμα και το ξέπλυμα του Γκλύξμπουργκ

Vima 1
Με το 3τομο που διαφήμιζε το «Βημα», ούτε η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας να ήταν ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ… Της ξένης αυτής μοναρχικής δυναστείας  που επιβλήθηκε επί του ελληνικού λαού για να ελέγχει το νοτιοβαλκανικό τους προτεκτοράτο. Μια δυναστεία βαμμένη με το αίμα του ελληνικού λαού, που τολμά έως σήμερα να θέλει να τονίσει την παρουσία της στην ελληνική πολιτική ζωή. Και από κοντά οι διάφοροι σφουγκοκωλάριοι και αυλοκόλακες, οι οποίοι ευελπιστούν να τους πετάξουν κάποιο διαφημιστικό κοκαλάκι. Σαν τους νυν ιδιοκτήτες της πρώην έντυπης βασιλείας του Λαμπράκη.

Συνένοχοι σ’ αυτή την αθλιότητα και οι υπάλληλοι του συγκροτήματος, οι οποίοι δεν είχαν το σθένος να κάνουν αυτό που έκαναν οι εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία» , όταν και εκεί επιχειρήθηκε από τους Γκλύξμπουργκ το αντίστοιχο ξέπλυμα, έναντι ουκ ευκαταφρόνητου ποσού. Θυμηθείτε την ανάρτηση: «Μπράβο στους δημοσιογράφους της «Ελευθεροτυπίας»«

vima2Κακώς βέβαια μας κάνει εντύπωση, εφόσον κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής το «δημοκρατικό » ΕλεύθεροΒήμα υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τους κατακτητές ενάντια στον ελληνικό λαό…. ενώ κατά την πρόσφατη περίοδο υπήρξε η καταφυγή κάθε απολογητή του σημιτικού καθεστώτος, φωλιά των αναθεωρητών του ιστορικού παρελθόντος (που κάποιοι εξ αυτών γλυκοκοιτάζουν τώρα, επιβραβευόμενοι, στον ΣΥΡΙΖΑ) και κάθε λαμόγιου που λεηλάτησε την περιουσία του ελληνικού λαού!

    Στο παρακάτω κείμενο παρουσιάζεται αυτή η αντιδημοκρατική πρόκληση:

 

Η τρίτη στέψη του… Κωνσταντίνου Γκλίξμπουργκ

 Από το 2001 το «Συγκρότημα» επιχειρεί την… παλινόρθωση της δυναστείας, παρουσιάζοντας τρεις διαφορετικές παραλλαγές των ίδιων απόψεων με τις οποίες ο τέως βασιλεύς λύνει δήθεν για πρώτη φορά τη σιωπή του…

Μια νέα «αυτοβιογραφία» του Κωνσταντίνου Γκλίξμπουργκ ανέλαβε από χτες να διανείμει το «Βήμα». Το πόνημα (Βασιλεύς Κωνσταντίνος, «Χωρίς Τίτλο») φέρει πλούσια εικονογράφηση και είναι τυπωμένο με πολύ μεγάλα στοιχεία, έτσι ώστε να επεκταθεί σε τρεις τόμους, αλλά και να είναι προσιτό σε άτομα μεγάλης ηλικίας με δυσκολίες στην όραση.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κείμενο που έχει συντάξει ο σύμβουλος έκδοσης του «Βήματος» Γιώργος Μαλούχος με συνεργάτη τον Γιάννη Διαμαντή. Η συμμετοχή του Γ. Μαλούχου αναφέρεται ως «συγγραφική αρωγή» στο εξώφυλλο του βιβλίου, το οποίο βασίζεται σε «εξονυχιστική καταγραφή, σχεδόν ημέρα με την ημέρα, των αναμνήσεών του καθώς και των σκέψεων και των απόψεών του». Σύμφωνα με τον κ. Μαλούχο, «οι συζητήσεις αυτές αποτυπώθηκαν όλες σε ηχητική μορφή, η οποία υπήρξε η βάση για τη συγγραφή μιας από τις πιο σημαντικές ιστορικές μαρτυρίες της εποχής μας, που σίγουρα θα αποτελέσει πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς στην ιστοριογραφία του μέλλοντος, ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να έχει καθένας ως προς τον ίδιο και το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας».

Μετριοφροσύνη ξανά

Αφήνοντας ασχολίαστη τη μετριοφροσύνη του συγγραφέα, ξεκαθαρίζω ότι ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτη κάθε νέα μαρτυρία οποιουδήποτε έπαιξε κάποιο ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας. Μόνο που δεν πρόκειται περί αυτού. Η νέα «προσφορά» της εφημερίδας είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται το «ξέπλυμα» του Γκλίξμπουργκ και η αβασάνιστη υιοθέτηση των δικών του απόψεων για τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, στις οποίες είχαμε την ατυχία να βρίσκεται στον θρόνο.

Και οι δύο προηγούμενες πλασαρίστηκαν κι αυτές ως «η πρώτη φορά που μιλά για όλα ο Κωνσταντίνος». Προηγήθηκε το «ΒΗΜΑgazino» (3.6.2001) με πολυσέλιδη συνέντευξη στον Θανάση Λάλα. Ακολούθησε νέα συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά σε συνέχειες (29.1-12.2.2006)….

 

http://www.efsyn.gr/arthro/i-triti-stepsi-toy-konstantinoy-gklixmpoyrgk

Ας θυμηθούμε ότι πριν από το «δημοκρατικό» Βήμα, τον Γλύψμπουργκ αποκατάστησε η Χρυσή Αυγή:

Hrisi avgi - konstantinos

 Εφημερίδα ΧΑ, 05/12/2002, τχ #448 

https://xyzcontagion.wordpress.com/q/2002-12-05-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CF%87448-%CF%83%CE%B5%CE%BB-01-%CE%B5%CE%BE%CF%8E%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9/

https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/08/skhnh-08/

26/11/2015 - Posted by | -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Λαμόγια, -Νεοελληνικά, -Πλάκες, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

13 Σχόλια »

  1. Οι τέως δεν φταίνε, ας ψαχτούμε. Δεν είμαι βασιλικός.Καλώς νικήθηκε ο επονομαζόμενος Δημοκρατικός Στρατός.

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 26/11/2015

  2. @kyriakos Ioannidis | Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή… κανέλα!

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/11/2015

  3. Μάλλον αυτό ισχύει για εσάς. Βλέπουμε τι συμβαίνει τώρα. Υπό τις καλύτερες συνθήκες που ιστορικά είχε η χώρα την χρεωκοπήσαμε και την οδηγούμε σε διάλυση, αν δε, δεν είμασταν στην ΕΕ θα είχαν μεσολαβήσει δύο δικτατορίες. Συνεπώς δεν φταίνε οι τέως και να μη σας ενοχλούν οι τέως. Το πρόβλημα δεν είναι οι τέως, αλλά εμείς που δεν έχουμε αρχές και με το μανδύα της δήθεν δημοκρατίας δεν σεβόμαστε τίποτε, ακόμη δεν εφαρμόζουμε τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουμε. Εμένα μου ενδιαφέρει να λειτουργεί η δημοκρατία με τη σημασία της λέξης και η Σουηδία έχει βασιλιά, όμως η λέξη δημοκρατία λειτουργεί. Εμείς και τον θεό να έχουμε αρχηγό θα τον κατηγορήσουμε. Το συγκρότημα Λαμπράκη κάνει αυτά που κάνει. Εμείς αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο με τις θέςεις μας να βελτιώσουμε την δημοκρατία, ώστε να μη χωράνε οι κάθε Γλύσμπουρξ.

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 27/11/2015

  4. @kyriakos Ioannidis | Έτερον εκάτερον!

    Αυτό σου λέμε Κυριάκο. Μπερδεύεις τα ανόμοια. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι αν είχε δίκιο ή άδικο ο ΔΣΕ και αν καλώς ή κακώς ηττήθηκε. Ή το πώς ο λαϊκισμός και οι κομματικές γραφειοκρατίες οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση… Αυτά όλα είναι άλλα θέματα.

    Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πώς κάποιοι ψευτοδημοκράτες, ξεπλένουν έναν αντιλαϊκό θεσμό που εξέφρασε ιστορικά την ξενοδουλεία και την εθνοπροδοσία (ας μην ξεχνάμε ποτέ τη Μικρασιατική Καταστροφή). Και το ερώτημα είναι «γιατί τον ξεπλένουν» και γιατί ο τέως και η συμμορία που τον ακολουθεί επενδύει πολιτικά στο ξέπλυμα

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/11/2015

  5. Το μόνο που δικαιολογείται είναι σε τι αποσκοπεί η προβολή του βιβλίου και σε αποβλέπει..Τα λοιπά λοιπά περί ξενόδουλείας και εθνοπροδοσίας είναι μεγάλα θέματα. Δεν είμαι με την λογική που επικράτησε και συνεχίζει του ελληνικού λαού από άκρα δεξιά μέχρι άκρα αριστερά. Εξηγούμαι πιστεύω στη δημοκρατία των νόμων,ισότητας, ευθυνών, ελέγχου και της βούλησης του λαού και σωστής ενημέρωσης και υπόψιν κάθε πρόβλημα λύνεται με τα δεδομένα του. Τί θέλω να πω.Υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις και μικρές χώρες. Οι επιλογές μας πρέπει να είναι συγκεκριμένες και οι θέσεις μας να ταυτίζονται σύμφωνα με τις επιλογές και μέσα από αυτές να προάγουμε την ευημερία του λαού. Δεν μπορεί να είμαστε φίλοι με κάποιους και να τους κατηγορούμε. Δεν μπορεί να είμαστε με όλους και με κανένα. Δεν είμαστε εκείνοι που μπορούμε να ρυθμίσουμε τα παγκόσμια θέματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, στη σκιά των μεγάλων να βελτιώσουμε τη ζωή του λαού μας.Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος μας. Δεν μπορούμε να βρίζουμε κάποιον ισχυρό και μετά να απλώνουμε το χέρι για βοήθεια. Τέλος ο τέως ή όπως εσείς τον αποκαλείτε Γλύσμπουρξ είναι πιο Έλληνας από πολλούς.Είναι Έλληνας.και έχει όλα τα δικαιώματα ακόμη και την εξουσία να πάρει νόμιμα. Κάθε άλλη στάση κατά την άποψη μου, οδηγεί σε διχασμό. Τα ελαττώματα του Έλληνα είναι γνωστά και μετά από τις τόσες συνέπειες εμείς που χρησιμοποιούμε την πέννα να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη γινόμαστε αίτιοι των δυνών της χώρας.

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 27/11/2015

  6. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω προς τι οι κορώνες περί »αθλιότητας», »αντιδημοκρατικής πρόκλησης» κλπ. Είναι δηλαδή έγκλημα κατά της δημοκρατίας και του λαού η παράθεση των απόψεων ενός από τους πρωταγωνιστές μιας εποχής; Βέβαια το ότι μπορεί να υιοθετεί μέσα από τα βιβλία του ίσως και προκλητικές απόψεις είναι πιθανό, από την άλλη όμως είναι δικαίωμά του να γράψει και να εκδώσει ότι θέλει όπως είναι και δικό μας δικαίωμα, αν τα διαβάσουμε να τα κρίνουμε κατάλληλα.

    Καλά, το να γράφει για ξέπλυμα ο Δημήτρης Ψαρράς, που τόσα χρόνια στον Ιό είχε βαφτίσει οτιδήποτε ανθελληνικό (για να μην παρεξηγούμαστε, ως ανθελληνικό ορίζω κάτι που είχε συμφέροντα αντίθετα με την Ελλάδα αλλά όχι με τάσεις δαιμονοποίησης) σε προοδευτικό με ξεπερνάει…

    Σχόλιο από pavlos 1988 | 28/11/2015

  7. Τα συμφέροντα του ελληνισμού υπήρξαν έτσι κι αλλιώς αντίθετα με τα συμφέροντα της μοναρχίας στον 20ο αιώνα.

    Οπότε μάλλον πρέπει να πούμε μπράβο στον Ψαρά που έγραψε ατό το κείμενο, παρά στους ψευτοϋπερπατριώτες που κλείνουν και λιγάκι το μάτι στους Γλύψμπουργκ ή στους ψευτοδημοκράτες με τα ελαστικά κριτήρια.

    Γιατί είναι προφανές ότι το «Βήμα» δεν χρησιμοποιεί τη μαρτυρία του τέως ως μια πηγή για την καλύτερη αποτύπωση των όσων προηγήθηκαν της δικτατορίας, αλλά αβαντάρει την πολιτική επανεμφάνιση των μοναρχικών

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/11/2015

  8. Από που αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα του ελληνισμού ήταν αντίθετα με αυτά της μοναρχίας. Να δεχθούμε διαφορετική εκτίμηση των γεγονότων-καταστάσεων ναι. Να έκαναν λάθη, ναι, όμως δεν έκαναν λάθη και οι άλλοι;

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 30/11/2015

  9. @kyriakos Ioannidis |

    1. Συνταγματική μοναρχία με αυξημένα τα δικαιώματα του μονάρχη πάνω στην πολιτική διακυβέρνηση δεν νοείται στο δημοκρατικό κόσμο. Οι παρεμβάσεις του εκάστοτε μονάρχη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή, ειδικά όταν το Παλάτι λειτουργούσε πρακτορεύοντας ξένα συμφέροντα.

    2. Ως προσφυγικής καταγωγής φαντάζομαι ότι έχεις συνειδητοποιήσει ότι μια από τις αιτίες αφανισμού των Ελλήνων της Ανατολής υπήρξε η μοναρχική πολιτική δομή της Παλαιάς Ελλάδας και η γερμανοδουλεία του Παλατιού που οδήγησε στο Διχασμο, αλλά και το 1919 στην παλινόρθωση με οδυνηρές συνέπειες. Τα συμφέροντα του μονάρχη (ειδικά κατά την επαναφορά του στο θρόνο το Νοέμβριο του ’19) προηγούνταν των εθνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Ανατολής

    Δες: «Μικρασιατική Καταστροφή: ένα έγκλημα της Δεξιάς»

    -Μικρασιατική Καταστροφή: ένα έγκλημα της Δεξιάς


    .

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/11/2015

  10. Πόντος και Αριστερά, φιλοβασιλικός δεν είμαι από την άλλη όμως μου κάνει κακή εντύπωση η a priori απαξίωση πηγών. Δεν αμφιβάλω πως ο τέως έχει και πολιτική ατζέντα αρνούμαι όμως να καταδικάσω τέτοιες πηγές πριν καν τις διαβάσω αλλά και να προβώ σε χαρακτηρισμούς του τύπου »αθλιότητα» κλπ.

    Επίσης όσον αφορά τους παράγοντες αφανισμού των Ελλήνων της Ανατολής πρέπει να επισημάνουμε και την αμέριστη ενίσχυση σε οπλισμό που παρείχαν στον κεμαλικό στρατό οι Σοβιετικοί (ξέρω, φταίει και για αυτό ο Βενιζέλος που έστειλε ελληνικά στρατεύματα στην Ουκρανία μπλα μπλα μπλα).

    Σχόλιο από Pavlos1988 | 30/11/2015

  11. Η γενίκευση δεν είναι καλή. Παραμένω στη σκέψη, ότι έγινε δεν έγινε με την σκέψη να προδώσει και για ξένα συμφέροντα. Τα λοιπά είναι τεράστιο θέμα. Το ελληνικό ταμπεραμέντο είναι καταστροφικό και κατά την άποψη μου μόνο ελεγχόμενο μπορεί να αποδώσει, είναι δηλαδή σαν τη φωτιά και το νερό. Συνεργαζόμενοι είναι αποδοτικοί μη συνεργαζόμενοι καταστροφικοί. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το πολίτευμα.τα ίδια περίπου γράφονται και για τον Μεταξά. Σαν τον Κόρδο τον βασιλιά των Αθηναίων δεν βρίσκονται εύκολα. Η δημοκρατία έχει το πλεονέκτημα ότι η ευθύνη μεταβιβάζεται στο λαό και για αυτό μας λένε η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, γιατί αυτοκτονούμε ομαδικά και κατά συνέπεια ποιον θα κατηγορήσουμε, όπως συμβαίνει τώρα. Η άσκηση της εξουσίας είναι δύσκολη και ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις. Η κριτική εκ των υστέρων εύκολη και εκ του αποτελέσματος κρίνεται. Οι χαρακτηρισμοί προδότες, ανίκανοι κλπ πολλές φορές είναι υπερβολικοί και δεν προάγουν την συνεργασία. Επιμένω όμως το καλύτερο πολίτευμα είναι η αστική δημοκρατία, όμως χρειάζεται και το κατάλληλο παπούτσι για να είναι χρήσιμη.

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 01/12/2015

  12. @kyriakos Ioannidis |

    Ο Αγτζίδης στο νέο του βιβλίο για τη Μικρά Ασία, γράφει: «Ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομηδη: «Ο ρόλος του Μεταξά στη δεκαετία αυτή (1910-1920) και κυρίως μέχρι την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου στα μέσα του 1917, είναι ολέθριος. Θα έλεγα ότι είναι ολεθριώτερος εκείνου του 1936, που ουσιαστικά ήταν απόρροια του Διχασμού και όσων είχαν προηγηθεί. Ο Μεταξάς υπήρξε πολύ σημαντική φυσιογνωμία, αλλά ο ρόλος του εκείνη την εποχή είναι ολέθριος. Από καινούργια στοιχεία που έχουν βρεθεί στα γερμανικά αρχεία αλλά και σε ανέκδοτα προσωπικά ημερολόγια, ο ρόλος που είχε ο Μεταξάς την περίοδο του Διχασμού ήταν αποφασιστικός γιατί με τον Γεώργιο Στρέιτ και τη βασίλισσα Σοφία ποδηγετούσαν τον Κωνσταντίνο και βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο και τον Βούλγαρο στρατιωτικό ακόλουθο. Σε όλους αυτούς έδινε ότι πληροφορία ήταν χρήσιμη για να διατηρηθεί η ουδετερότητα. Υπήρξαν φορές –στα μέσα του ’16- που ανοιχτά ο Μεταξάς έκανε έκκληση στο Γερμανό ακόλουθο, ζητώντας του να επιτεθεί η Γερμανία κατά της Ελλάδας. Ακόμα και να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη».

    Υπάρχουν επίσης αντίστοιχα στοιχεία που παραθέτει ο Στρ. Δορδανάς (στο βιβλίο του για το Γκέρλιτζ, νομίζω) απ΄τα γερμανικά αρχεία από τα οποία βγαίνει ότι ο Κωνσταντίνος ζητούσε από τον γυναικαδελφό του Κάϊζερ να τον επαναφέρει στο θρόνο (1917) με τις γερμανικές και βουλγαρικές λόγχες, καταλαμβάνοντας τη Θεσσαλονίκη

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/12/2015

  13. Εκτιμώ πολύ το πόντος και αριστερά, γιατί χειρίζεται την ιστοσελίδα του αντικειμενικά και αυτός είναι ο λόγος που τον παρακολουθώ. Θα ήθελα αν είναι εύκολο τα στοιχεία αυτά να κοινοποιηθούν εδώ στην ιστοσελίδα.

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 01/12/2015


Σχολιάστε