Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Η ΑΙΑΝΗ στην Αντίσταση 1941-44

Στάμος Χ. Γρηγόρης. Μέλος του ΕΑΜ Αιανής. Σκοτώθηκε στις 13/1/1947
Απλές ιστορίες, απλών ανθρώπων, σε ένα λιτό και απλό λεύκωμα-βιβλίο
που με μεράκι δημιούργησαν οι Στάμος Γρ. Χαρίσης και Μανδραβέλης Μ. Μιχάλης . «Δεν είμαστε ιστορικοί….ζητούμε συγγνώμη αν έχουμε ξεχάσει να μνημονεύσουμε κάποιον..» ομολογούν.
Στριμωγμένες μνήμες του χωριού τους Αιανή Κοζάνης σε ένα λεύκωμα για μια εποχή που  «…είναι τόσο κοντά μας σε εμάς αφού σε αυτήν την ιστορία πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι δικοί μας…παπούδες…πατεράδες…αδέρφια…συγχωριανοί…και φίλοι..»
(στην φωτο ο Στάμος Χ. Γρηγόρης , μέλος του ΕΑΜ Αιανής. Σκοτώθηκε στις 13/1/1947)

Μια από τις χιλιάδες «μικρές » ιστορίες της πατρίδας, ένα λιθαράκι στο μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης. Μνήμες που επιμένουν, που δεν λένε να χαθούν…
Μνήμες  του χωριού τους που τους κάνουν να νοιώθουν υπερήφανοι :         » ..το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είχαν απλώσει τα φτερά τους σε όλη την Ελλάδα..πολύ γρήγορα πολλοί Αιανιώτες εντάχθηκαν είτε στο ΕΑΜ είτε στον ΕΛΑΣ και η νεολαία μας ήταν στην ΕΠΟΝ…Όσοι δεν πήραν μέρος στην Αντίσταση, προσέφεραν υλική βοήθεια…Κανείς Αιανιώτης δεν πέρασε με το μέρος του καταχτητή και των συνεργατών τους την ΠΑΟ…»

Και αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να νοιώθουν υπερήφανοι…

l Κουφαλέξης Τούνας. Σκοτώθηκε στις 27-7-1944

Κουφαλέξης Τούνας. Σκοτώθηκε στις 27-7-1944

 

Αναστασιάδης Ευθύμιος

Αναστασιάδης Ευθύμιος

Γιανούλης Γιώργος Επταχώρι Καστοριάς. Διοικητής του ΕΛΑΣ περιοχής Γράμμου. Εκτελέστηκε το 1948.

Γιανούλης Γιώργος Επταχώρι Καστοριάς. Διοικητής του ΕΛΑΣ περιοχής Γράμμου. Εκτελέστηκε το 1948.

 

Καπετάνιοι του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ. Από αριστερά: Αργυράκος Γιώργος, Βλάστη-Ζυγούρας Μήτσιος (Παλαιολόγος), Βουχωρίνα Βοϊου-Ρόσιος Αλέκος(Υψηλάντης), Σιάτιστα-Ρούνης Ηλίας(Μπαρμπαλιάς) Βλαχερνά Αρκαδίας

Καπετάνιοι του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ. Από αριστερά: Αργυράκος Γιώργος, Βλάστη-Ζυγούρας Μήτσιος (Παλαιολόγος), Βουχωρίνα Βοϊου-Ρόσιος Αλέκος(Υψηλάντης), Σιάτιστα-Ρούνης Ηλίας(Μπαρμπαλιάς) Βλαχερνά Αρκαδίας

  

Το βιβλίο-λεύκωμα παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο στις 24 -1 -2009 παραμονή της τοπικής γιορτής «Μνήμη Εθνικής Αντίστασης» από τον Δήμο Αιανής

image0017 

Μανδραβέλης Ματθαίος (Τούλιας) μέλος ΕΠΟΝ Αιανής

Μανδραβέλης Ματθαίος (Τούλιας) μέλος ΕΠΟΝ Αιανής

Κόντος Αλάξανδρος , Ντιντίνος Ευάγγελος Αιανιώτες αντιστασιακοί.

Κόντος Αλάξανδρος , Ντιντίνος Ευάγγελος Αιανιώτες αντιστασιακοί.

 

 

Αντάρτες του ΕΛΑΣ 1941-1944Όρθιοι από αριστερά :Γερογιάννης Δημήτρης από Καισαρειά Κοζάνης, Πελέκας Αλέξανδρος(Κουτρούλιας) Αιανή, Φαρμακης Κώστας Σιάτιστα, καθήμενοι :Τσιάρας Κώστας Καισαρειά, Καραδήμος Αθανάσιος Κάτω Κώμη, Νομικός Χρήστος (Μπούρινος) Αθήνα

ΕΛΑΣίτες 1941-1944. Όρθιοι από αριστερά: Καραγιάννης Κωνσταντίνος Ιτέα Γρεβενών - Μαυρίδης Γιώργος Κολοκυθάκι Γρεβενών - Κάτω :Μηνάς Αρλουμανίδης (Αρμένιος) Κέντρο Γρεβενών - Ζυγούρας Δημήτρης (Παλαιολόγος) - Τσίρος Δημήτρης (Μπίντιας) Αιανή
ΕΛΑΣίτες 1941-1944. Όρθιοι από αριστερά: Καραγιάννης Κωνσταντίνος Ιτέα Γρεβενών – Μαυρίδης Γιώργος Κολοκυθάκι Γρεβενών – Κάτω :Μηνάς Αρλουμανίδης (Αρμένιος) Κέντρο Γρεβενών – Ζυγούρας Δημήτρης (Παλαιολόγος) – Τσίρος Δημήτρης (Μπίντιας) Αιανή
=================================================
Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά τους κους Στάμο Γρ. Χαρίση και Μανδραβέλη Μ. Μιχάλη για την πολύ φιλική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους  και την άμεση ανταπόκριση τους να μας στείλουν το λεύκωμα και το DVD με τις εξαιρετικές φωτογραφίες από την εθνική αντίσταση. 
 

=========================================

Εις μνήμην των πεσόντων του Καπνοχωρίου το ’44

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944 

Έξω από την Κοζάνη (Αιανή) εκτελούνται 43 Έλληνες από τα στρατεύματα κατοχής. 

Μεταξύ των πεσόντων πολλοί Ματσουκέτες (εγκατεστημένοι πλέον στο Σοφουλάρ) από τα χωριά της Γαλίανας: Πιπάτ, Μαχούλεξα, Τσαγκάρ, Καρτούλ, Μανδρανού, Μισαηλάντων, Ζαβρία, Αρμενού, Σεϊτανάντων, Κοτύλια, Λειβάδια, Τσουπανού, Κουτουλά, Τσιναλάντων, Δερμιτζάντων, Μεσοχώρι, Ξυλάπια, Βάλενα και Κουστουλάντων. 

clip_image001 

  

clip_image002 

Από το Καπνοχώρι 

28/02/2009 - Posted by | -Αντίσταση, -Βιβλιοπαρουσιάσεις

137 Σχόλια »

  1. φοβερο φωτογραφικο αφιερωμα με ιστορικη αξια

    Σχόλιο από samurai | 01/03/2009

  2. Για τη δολοφονία ενός Γερμανού γιατρού εκτελέστηκαν 43 άτομα έξω απο την Αιανή. Πολλοί ήταν της αντίστασης άλλοι προύχοντες της περιοχής. Με αφορμή το δικό σου άρθρο ανέβασα κι εγώ το παρακάτω.

    http://kapnohori.blogspot.com/2009/03/44.html

    Σχόλιο από aris53m | 01/03/2009

  3. Πάντως αυτές οι «μικρές» τοπικές και προσωπικές ιστορίες της αντίστασης είναι ότι καλύτερο απέναντι στην προσπάθεια κάποιων επιστημόνων και όχι μόνο να αναθεωρήσουν την ιστορία εκείνης της εποχής.
    Εδώ έχουν φτάσει να αμφισβητούν τον Μανώλη Γλέζο.
    Δεν θα τους περάσει όμως….

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 01/03/2009

  4. Το ευτυχημα ειναι οτι Εκεί υπαρχουν ακομα αξιοπρεπεις περσονες ( και μαλιστα με σοβαρότατες επιστημονικές γνωσεις Ιστοριας) που βαλανε τον συκοφαντη στη θεση του ..Του θυμισαν οτι αυτά για τον Μανόλη Γλεζο τα λεει και ο Πλευρης…και ετσι ειναι ..Ειναι Γνωστα τα τεχνασματα της Ακροδεξιας και Δεξιας αναθεωρησης της Ιστοριας
    Βεβαια βρεθηκαν αλλοι που συνεκριναν το γεγονός του κατεβασματος της σημαιας απο τον Γλέζο και Σαντα με τον ..Μυθο του κρυφου σχολειου..

    Ετσι δρουν πάντα ..Υπογεια ..με σκοτεινα σχολια, με αναπαραγωγή »Λερναιων κειμένων» που λεει και ο Γ. Σ για εκεινο το γνωστο κειμενο του Λάος

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/03/2009

  5. sarantamilakokkina ποιοί είναι οι αναθεωρητές και ποια ιστορία θέλουν να αλλάξουν;

    Σχόλιο από akritas | 02/03/2009

  6. Χωρίς να θέλω να ταράξω την ωραία σας συζήτηση, νομίζω ότι οι αναθεωρητές είναι όσοι επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, να αποδείξουν ότι οι συνεργάτες των κατακτητών είχαν ευγενικά κριτήρια και ότι για όλα τα δεινά φταίει η κομμουνιστική αριστερά, που δημιούργησε την αντιφασιστική Αντίσταση εκ του πονηρού..

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 02/03/2009

  7. Ματσουκατες εχεις δικιο ..αυτοι ειναι οι αναθεωρητές οσοι προσπαθουν »να αποδείξουν ότι οι συνεργάτες των κατακτητών είχαν ευγενικά κριτήρια και ότι για όλα τα δεινά φταίει η κομμουνιστική αριστερά, που δημιούργησε την αντιφασιστική Αντίσταση εκ του πονηρού..»

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/03/2009

  8. Νά επισημάνω τά εξής:

    Μετά τό κίνημα τού Βενιζέλου τό 1935, τό κράτος εκκαθαρίζεται πλήρως από τούς Βενιζελικούς καί γίνεται μονοκομματικό κράτος τού Λαϊκού κόμματος, τών Βασιλικών καί σέ ένα έτος, το 1936, τών ΄Γερμανόφιλων Μεταξικών.
    Βέβαια, ο αυταρχισμός δέν ήταν ίδιον μόνο τών Λαϊκών, διότι, κατόπιν καί της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τού 1929, ο Βενιζέλος φιλοδοξούσε νά μεταπηδήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας καί ζητούσε αυξημένες προεδρικές εξουσίες, σχεδόν δικτατορικές, στά πρότυπα Κεμάλ καί Μουσσολίνι. (ήταν άλλωστε η εποχή τής προώθησης τού ΕλλαδοΤουρκοΙταλικού άξονα)
    Θεωρείται, ότι αυτός ήταν καί ο κύριος λόγος πού ο Βενιζέλος προχώρησε στό τελευταίο του εγχείρημα, τό κίνημα τού 35, τό οποίο τό ΚΚΕ αντιμετώπησε σάν επερχόμενη δικτατορία΄, καί τό αποκάλυψε μέ τόν Ριζοσπάστη δύο ημέρες πρίν εκδηλωθεί.

    Επομένως, εξ ορισμού, η μεγαλειώδης Αντίσταση 41-44, είχε να αντιμετωπίσει την συμμαχία ΓερμανοΙταλοΒουλγάρων Φασιστών από την μία πλευρά, μέ τά υπολέιμματα τού Γερμανόφιλου Φασιστικού Μεταξικού κράτους πού αποφάσισαν να συνεργαστούν μέ τίς δυνάμεις Κατοχής.
    Δηλαδή τήν πιό ακραία μορφή τού ακραίου κράτους πού μορφοπόιήθηκε μετά τήν εκκαθάριση τών Βενιζελικών τό 1935.
    Αυτά τά υπολείμματα, προκειμένου να ξεπλύνουν τό στίγμα τής προδοσίας τους μετακατοχικά, επανενώνονται μέ τήν Αγγλοφιλη πτέρυγα τού κράτους τής Δεξιάς καί τήν κατάντια φιλοτιμίαν ποιούμενα,επικαλούνται τόν αντικομμουνιστικο΄τους αγώνα κατά την κατοχή, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ προκειμένου να ξεπλύνουν τό άγος τού δοσιλογισμού καί να γίνουν στοιχειωδώς αποδεκτά σάν σύμμαχοι στόν αντικομουνιστικό αγώνα
    Εχουν λοιπόν σάν ΖΩΤΙΚΟ ΜΥΘΟ, τόν Κομμουνιστικό κίνδυνο, καί τόν χαρακτηρισμό τής Αντίστασης ως Εμφύλιο.
    Βέβαια, εάν ώς εμφύλιο εννοούν τό ότι η Αντίσταση ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ θά συγκρούονταν μέ όσους συνεργάζονταν μέ τούς Γερμανούς, ναί τότε στα΄πλαίσια της Αντίστασης υπήρξαν εμφύλιες συγκρούσεις, αλλά αυτό θα συνέβαινε οποιαδήποτε καί αν ήταν η φύση τού αντιστασιακού κινήματος, καί δέν έχει να κάνει μέ το ειδικό γεγονός τού ότι την πρωτοβουλία γιά την Αντίσταση την πήραν δυνάμεις τού ΚΚΕ.
    Ηταν τέτοια η φύση τών συνεργατών τών Γερμανών, πού θα συγκρούονταν με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ θά έκανε πραγματική Αντίσταση..

    Σχόλιο από vripol | 02/03/2009

  9. @ akrita
    ότι σε δυο γραμμές εύστοχα παρατηρεί ο ματσουκάτες στο σχόλιο 6.
    «.. νομίζω ότι οι αναθεωρητές είναι όσοι επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, να αποδείξουν ότι οι συνεργάτες των κατακτητών είχαν ευγενικά κριτήρια και ότι για όλα τα δεινά φταίει η κομμουνιστική αριστερά, που δημιούργησε την αντιφασιστική Αντίσταση εκ του πονηρού…»

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 02/03/2009

  10. δειτε κιαυτό στο πολιτικό καφενειο: το ενοχο μυστικό των δωσιλογων :

    http://nosferatos.blogspot.com/2008/10/blog-post_2467.html

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/03/2009

  11. «..Δεν θα λησμονήσωμεν ποτέ τη θυσία του αίματός σας και των σωματικών βασάνων σας τα οποία υπέστητε υπέρ του ιδεώδους της ελευθερίας της Πατρίδος και του ατόμου και σας υποσχόμεθα ότι θα λάβωμεν γενναία, αλλά και άγρια την εκδίκηση του αδικοσκοτωμού σας. Γερμανοί νεκροί, που σας ευγνωμονούμεν όπως ευγνωμονούμε και την μεγάλη σας Πατρίδα και τους Hγέτας της δια την υποστήριξη που μας παρέχουν για την από κοινού εξόντωση των κομμουνιστών ανταρτών. Yπέρ αναπαύσεως των ωραίων ψυχών σας που τόσο γενναία και τόσο θεληματικά έπεσαν υπέρ της Mεγάλης Γερμανίας και της Mικρής Eλλάδας μας..»

    «..Γερμανοί νεκροί, που σας ευγνωμονούμεν..»

    Εξαιρετικός επικήδειος..!!!
    Μπράβο Νοσφεράτε , τύφλα νάχει ο Κολόμπος…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/03/2009

  12. First blog I read after wakeup from sleep today!

    —————————-
    #1 Top Search Engine – Google

    Σχόλιο από Marlyn | 03/03/2009

  13. to Marlyn

    This is the first blog I’ve read after I woke up today!

    Σχόλιο από aris53m | 03/03/2009

  14. or …

    όντες εσκώθα, εσέβ’ απές και δέβασα τεσόν το blog

    Σχόλιο από aris53m | 03/03/2009

  15. sarantamilakokkina αυτά που λέει ο Ματσουκάτες είναι απλά ένας γενικός ορισμός. Εγώ θα πάω και παραπέρα.
    Ο Καλύβας με τον Δορδανά είναι αναθεωρητές ?

    Σχόλιο από akritas | 04/03/2009

  16. ο Καλύβας ειναι και παραειναι ..
    Τον Δαρδανά δεν τον ξερω …

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 04/03/2009

  17. akrita
    Το παραπέρα έχει να κάνει με τα γεγονότα αυτά καθ’αυτά εκείνης της εποχής .
    Προχώρα λοιπόν, ας ανοίξουμε την κουβέντα…

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 04/03/2009

  18. Ωραία μπορείς να μου αναφέρεις (η ερώτηση πάει και στον Νοσφεράτο) κάποιον «αναθεωρητή» που να λέει σε κάποιο βιβλίο του ότι οι συνεργάτες των κατακτητών είχαν ευγενικά κριτήρια και ότι για όλα τα δεινά φταίει η κομμουνιστική αριστερά ?

    Σχόλιο από akritas | 04/03/2009

  19. Νοσφεράτε απλά θέλω κάποια πηγή για τον Καλύβα.

    Σχόλιο από akritas | 04/03/2009

  20. Οι ελάχιστοι αντιστασιακοί που έχουν μείνει ακομα, οι απόγονοι των αντιστασιακών, οι κατοικοι της Αιανής, και εγώ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ απο τα βάθη της καρδιας μας, για την προβολή του βιβλίου λεύκωμα, και για τα καλά σας σχόλια. Να ξέρετε οτι εχετε συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στο μνημόσυνο αυτών των άξιων αντιστασιακών τέκνων της Αιανής και των άλλων. Το δικό σας μνημόσυνο εχει φτάσει σε όλο των κόσμο.
    Την καλή σας πράξη την μετέφερα σχεδόν σε όλους τους Αιανιώτες
    Όποιος απο εσας θέλει να προμηθευτεί το βιβλιο λεύκωμα, είμαι πρόθυμος να σας το στείλο είναι δωρεάν
    στείλετε μου την διεύθυνση σας

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 04/03/2009

  21. Πάντως akrita
    Ο ίδιος ο Καλύβας δεν θεωρεί το αναθεωρηση της ιστορίας αρνητικό άρα τον αποδέχεται χωρίς να έχει πρόβλημα..

    «..Όσοι προσδίδουν στον όρο αναθεώρηση αρνητικό περιεχόμενο, ξεχνούν πως αποτελεί ανάθεμα μόνο στον κόσμο του δόγματος και της τυφλής πίστης..»

    TA NEA 16/10/2004-Βιβλιοδρόμιο

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 04/03/2009

  22. «..Ωστόσο, το αν και κατά πόσον ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού συνεργάστηκε με τους κατακτητές αντιδρώντας σε κάποιες πρακτικές του EAM, ή όχι, αποτελεί ζήτημα προς διερεύνηση και δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την έρευνα, μόνο και μόνο γιατί φοβόμαστε τα ενδεχόμενα πορίσματά της. Τονίστηκε, επίσης, πως τα τάγματα είναι δημιούργημα των Γερμανών για δικούς τους λόγους (οικονομία γερμανικού αίματος κτλ.). Συμφωνούμε. Το ερώτημα είναι τι ώθησε τόσους Έλληνες να συνταχθούν με τους Γερμανούς, τη στιγμή που η χώρα μας ουδέποτε είχε μαζικό φασιστικό κίνημα..»

    Επίσης από ΤΑ ΝΕΑ 16/10/2004-Βιβλιοδρόμιο

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 04/03/2009

  23. ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ
    Δεν νομίζουμε ότι αξίζουμε τόσα πολλά και καλά λόγια.
    Το λεύκωμα το έχουμε προμηθευτεί και ευχαριστούμε αυτούς που νοιάστηκαν για αυτό.
    Νασαι καλά

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2009

  24. akrita
    Η συγχρονη Δεξια αναθεωρηση δεν ειναι τοσο Χοντροκομμένη για να επαναλαμβανει αμασητα τα παλια περι προδοτων »εαμο βουλγαρων» κλπ
    απλά μετατοπίζει τον Προβολέα ..

    Γιατί η Ιστορια -ως μυριαδες αφηγησεις – παντα – κινειται οπως ο προβολέας στη σκηνη ..
    Εκεινο λοιπόν που κανει η – Εξυπνη επιστημονική- αναθεωρηση ειναι να μετατοπίζει τον προβολέα στις αφηγησεις .. επικεντρωνεται στις Μικροιστοριες ..Στα πάθη , στο μικροεγκληματα ..Στο ταδε χωριο οι κομμουνισττες εσφαξαν τον ταδε ..στο αλλο τον δεινα ..

    Δεν εξεταζει το τι προηγηθηκε ,,και εμφανιζει στατιστικές ..Ποσους σκοτωσαν οι Γερμανοι (στρατιωτες ) ποσους οι ταγματασφαλιτες , ποσους οι Εαμιτες
    -και βεβαια επικεντρωνεται στις περιοχες οπου η αντι Εαμική πλευρα ειχε περισσοτερα θυματα ..
    – ουτως ή αλλως σ’ αυτου του ειδους την ιστορια τα πάντα ισοπεδωνονται ..Η Εθνική αντισταση έμφανιζεται ως .. εμφυλιος ..(που ξεκινά -υποτιθεται πολύ νωριτερα απο το 46..)Τα Αντιναζιστικά αντιφασιστικά κινητρα ξεχνιουνται κατω απο τα πάθη που ετσι κιαλλιως υπήρχαν ..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 04/03/2009

  25. «Γιανούλης Γιώργος Επταχώρι Καστοριάς. Διοικητής του ΕΛΑΣ περιοχής Γράμμου. Εκτελέστηκε το 1948.»

    Σωστά, έτσι έγινε.
    Αλλά γιατί και κυρίως από ποιούς εκτελέστηκε. Αυτό και αν έχει αξία …

    Σχόλιο από Φάτσαλους | 05/03/2009

  26. Φάτσαλους

    Ο αγωνιστής Γιώργος Γιαννούλης ήταν διοικητής της 102 ταξιαρχίας του ΔΣΕ στον Γράμμο.

    Δικάστηκε και εκτελέστηκε από το στρατοδικείο του ΔΣΕ για «..εγκληματικές παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας και επαγρύπνησης στον τομέα της ταξιαρχίας του..»

    Ένα από τα ουκ ολίγα λάθη του ΚΚΕ την περίοδο της κατοχής, του εμφυλίου αλλά και αργότερα (Μπούλκες, Τασκένδη κλπ).

    Αλλά αυτό σε τι μπορεί να μειώσει το μεγαλείο της εθνικής αντίστασης και το όνειδος των συνεργασθέντων με τον καταχτητή τύπου «..“..Γερμανοί νεκροί, που σας ευγνωμονούμεν..” ?

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 05/03/2009

  27. Νοσφεράτε και sarantamilakokkina σας ζήτησα να μου φέρεται συγκεκριμένες πηγές που να τεκμηριώνουν τον ορισμό που δώσατε για τον «αναθεωρητισμό» και δεν είδα κάτι τέτοιο.

    Το αν κάποιοι πλέον ερευνούν τον εμφύλιο με διαφορετική και σύγχρονη πολιτική , ιδεολογική και ιστοριογραφική προέκταση δεν τους κάνει «αναθεωρητιστές»΄και «διαστρεβλωτές της πραγματικότητας».

    Σχόλιο από akritas | 05/03/2009

  28. »μου φέρεται συγκεκριμένες πηγές που να τεκμηριώνουν τον ορισμό που δώσατε για τον “αναθεωρητισμό” και δεν είδα κάτι τέτοιο.»

    δεν ξερω αν αυτο που θα σου δωσω ως ορισμό του αναθεωρητισμου (γιατι δεν θυμαμαι να σουδωσα ) σε ικανοποιει ακριτα:

    1)Μετάθεση της έναρξης του Εμφυλίου από το 1946 (συγκρότηση του ΔΣΕ) στο 1943 (πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα στον ΕΛΑΣ, τις εθνικόφρονες αντιστασιακές ή ημιδωσιλογικές οργανώσεις και τα Τάγματα Ασφαλείας).
    Πρόκειται για την ίδια ακριβώς περιοδολόγηση που επέβαλλε ώς τη Μεταπολίτευση η επίσημη κρατική ιδεολογία, με κεντρικό ερμηνευτικό άξονα τη διαχρονική προσπάθεια του ΚΚΕ να καταλάβει δια της βίας την εξουσία σε τρεις συνεχόμενους «γύρους» (Κατοχή, Δεκεμβριανά, «Συμμοριτοπόλεμος»).
    Περιοδολόγηση που, όχι μόνο υποτιμά τη σημασία της ξένης στρατιωτικής κατοχής στις εξελίξεις της περιόδου, αλλά ταυτίζει εντελώς ανόμοια μεταξύ τους πράγματα: ούτε το εαμικό μπλοκ μετείχε στο σύνολό του στο «δεύτερο αντάρτικο» του 1946-49 (χαρακτηριστική η διαφοροποίηση του πληθυσμού των αστικών κέντρων), ούτε οι διαπλεκόμενοι αντιεαμικοί σχηματισμοί της Κατοχής μπορούν να συγκριθούν με την ευρύτητα, τη συνοχή και την αποφασιστικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού της περιόδου του Εμφυλίου.
    2. Προβολή της «ερυθράς βίας» του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ σαν το κλειδί για την ερμηνεία «του φαινομένου της συνεργασίας με τις κατοχικές αρχές» και -κυρίως- του ένοπλου δωσιλογισμού.
    Η εκσυγχρονισμένη αυτή αναβίωση της θεωρίας του «κονσερβοκουτιού» συνοδεύεται από την ταυτόχρονη «αποπολιτικοποίηση» της αντιεαμικής βίας,
    η οποία δικαιολογείται σαν το άθροισμα προσωπικών στρατηγικών κι αντεκδικήσεων, χωρίς αιτιώδη σύνδεσμο με τις κεντρικές επιλογές του «κράτους των εθνικοφρόνων».»
    (για να πώ την αλήθεια Δεν ειναι δικος μου ..Αλλά εμενα με καλύπτει ..( Δεν λεω τινος ειναι διοτι φοβαμαι τον Ομερ – μη κανει κανενα ποστ ενώ για αλλα κιαλλα πολύ πολύ πιο χοντροκομμένα κανει τον ..Κινεζο) 😉

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 05/03/2009

  29. Ακριτα δες κιαυτό
    (δικο μου αυτο δεν ειναι του αυτου που τρελαινει τον Ομερ τον τιτικοκωλοπετσομενίδη )

    »Τα ονοματα νοηματοδοτουν ταπραγματα ..
    Και αυτό που κανει ο Δεξιος αναθεωρητισμός οχι μόνο στην Ελλαδα αλλά οπου υπήχε αντιθεση και αντισταση στον Φασισμό ηταν να ξαναοηματοδοτησει -υπουλως-την ιστορική πραγματικότητα ..Οι αντιαφασιστικοι αγωνες παντου στηνευρωπη και ο πρωτος απο αυτους ο Ισπανικός ξαναβαφτιζονται :

    1) προκειται(λένε) απλώς για συγκρουσεις μεταξύ φατριων και φυλών , συμπτωματα καθυστερησης , αγριοτητας ,παθών κλπ .
    .Εγκληματα εκαναν οι μεν (π.χ Φρανκιστες στην περιπτωση της Ισπανιας – εγκληματα (υπαινισονται αρχικά :αγριοτερα) οι Δε ( αντιφασιστικό στρατοπεδο-Δημοκρατικοι , αναρχικοι, κομουνιστες στην Ισπανια, Εαμιτες κλπ στην Ελλάδα )

    2)Το επομενο (δευτερο βημα ) των Δεξιων αναθεωρητων :Να εκμεταλευτουν τις υπαρκτές εσωτερικές -αντιθεσεις και βιαιες συγκρουσεις ή ωμες εκκαθαρισεις στο Αντιφασιστικό στρατοπεδο για να τις εμφανισουν ως αποδειξεις της δικής τους ”αληθειας ”(π.χ Στο Δημοκρατικό στρατοπεδο του Ισπανικου Εμφυλιου εκμεταλευονται τα γνωστα γεγονοτα της Βαρκελώνης και την Συγκρουση Poum – Αναρχικών με τους Σταλινικόυς και την πραγματι ωμή επικρατηση των Σταλινικών , για να δικαιωσουν τους Φρανκικους σφαγεις -ενώ εδώ θυμουνται ως και τους αρχειομαρξιστες και τον Στινα …(γνωστη η μεθοδος)

    3)το επομενο βημα..Να διαιωσουν τους σφαγεις -Φρανκιστες ή εδώ τους Συνεργατες των Ναζί ως … αυτοαμυνόμενους (”ναι εκαναν εγκληματα και αυτοι αλλά …αναγκαστηκαν οι ανθρωποι τι να κανουν ..ανθρωποι ηταν κιαυτοι .”.)Φυσικά δεν τους ΒΓΑΙΝΕΙ..Ουτε στην Ισπανια τους Βγηκε ..και ολη η προσπαθεια γυρισε μπουμεραγκ ..ουτε κιεδώ θα τους βγει…
    Γνωστα και παμπαλαια κολπα ..Οπως παμπαλαιη ειναι και η προστυχιά
    της διαστρεβλωσης της αλήθειας της εμφανισης του μαυρου για ασπρο

    απο εδώ:
    http://nosferatos.blogspot.com/2008/10/blog-post_3565.html

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 05/03/2009

  30. Νοσφεράτε μη μου αλλάζεις (πλαστογραφείς) τον τίτλο: Ομέρ Κωστοπουλοπετσωμενίδης, είπαμε! Οκ;

    Ομέρ Κωστοπουλοπετσωμενίδης

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2009

  31. «..Δεν λεω τινος ειναι διοτι φοβαμαι τον Ομερ ..»

    Πω πω
    Φόβος και τρόμος έγινες βρε Ομέρ 🙂

    Πρόσεξε για τί εκτός από τα άγρια(π.χ. Νοσφεράτος που δεν καταλαβαίνει Χριστό) υπάρχουν και τα ήμερα

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2009

  32. πως δεν καταλαβαινω χριστο …καταλαβαινω

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 05/03/2009

  33. Ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ ήταν τακτικός στρατός με στρατιωτικό κανονισμό με νόμους και πειθαρχία.Οι παραβάτες αντιμετώπιζαν το νόμο αναλογα με το αδικημα. Εκείνο που μετράει πιο πολύ ειναι οτι,οι μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ έδωσαν τον αγώνα τους ενάντια στους ξένος κατακτητές Γερμανούς, Άγγλους,και Αμερικανούς. Για αυτόν τον λόγω εμείς οι Δημοκράτες τους υμνούμε και καμαρώνομε για αυτούς. Σε αντίθεση με τους συνεργάτες των καακτητών που περιφερότανε σαν ύαινες γύρο απο τα λιοντάρια να αρπάξουν κάποιο κομμάτι για την επβίωση τους. Φορώντα πάντα την μάσκα του αντικομουνισμού για άλλοθι στα εγκλήματα που έκαναν σε βάρος του άμαχου δημοκρατικού λαού, και όχι μόνο. Δεν διαβάσαμε σε κανένα ιστορικό βιβλίο να αναφέρεται στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ πράξεις σαν και αυτές του Διοικητή Κιτριλάκη του Β’ Σώματος του αστικού στρατού και τον Άγγλο στρατηγό Ντάουν καβάλα στα αλογά τους να πυροβολούν τους στρατιώτες τους που είχαν τραπεί σε άτακτη φυγή στο Μάλι Μάδι σε μάχη με των ΔΣΕ 10 Σεπτέμβρη 1948.

    Οι αγωνιστές Γιώργος Γιαννούλης και ο Γιώργος Γεωργιάδης, έχουν περάσει στο πάνθεο των ηρώων, και της πραγματικής ιστορίας της πατρίδα μας ως ήρωες του λαού μας

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 05/03/2009

  34. akrita
    Λες : «..Το αν κάποιοι πλέον ερευνούν τον εμφύλιο με διαφορετική και σύγχρονη πολιτική , ιδεολογική και ιστοριογραφική προέκταση δεν τους κάνει “αναθεωρητιστές”΄και “διαστρεβλωτές της πραγματικότητας..»

    Το έγραψα και παραπάνω σχ.21

    “..Όσοι προσδίδουν στον όρο αναθεώρηση αρνητικό περιεχόμενο, ξεχνούν πως αποτελεί ανάθεμα μόνο στον κόσμο του δόγματος και της τυφλής πίστης..”
    TA NEA 16/10/2004-Βιβλιοδρόμιο

    Ο Καλύβας δεν θεωρεί κακό την αναθεώρηση της ιστορίας ο ίδιος. Οπότε μην «χαλιόμαστε» οι δυό μας 🙂

    Όσον αφορά τον όρο «διαστρεβλωτές της πραγματικότητας» που αναφέρεις:

    Όποιος εν έτη 2008 (ιστορικός συν τοις αλλοις) θεωρεί ότι αποτελεί ζήτημα προς διερεύνηση το ΕΑΝ υπήρξε κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που συνεργάστηκε με τους καταχτητές
    Ε, Ναι
    Αυτός κατα την άποψή μου δικαιούται αυτόν τον τίτλο

    “..Ωστόσο, το αν και κατά πόσον ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού συνεργάστηκε με τους κατακτητές αντιδρώντας σε κάποιες πρακτικές του EAM, ή όχι, αποτελεί ζήτημα προς διερεύνηση και δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την έρευνα, μόνο και μόνο γιατί φοβόμαστε τα ενδεχόμενα πορίσματά της..»

    Όπως έλεγε ο Κούγιας
    -ΑΝ έπρεπε να χαθεί αυτό το παιδί θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη…
    Κάτι τέτοιο..

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 05/03/2009

  35. Akrita Δες κι εδώ για τον Καλύβα(και για καθε… Καλύβα )

    http://nosferatos.blogspot.com/2009/03/t_08.html

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/03/2009

  36. Δειτε και τι λεει ο Μανόλης Γλεζος για την εθνικη μας αντισταση
    http://nosferatos.blogspot.com/2009/03/blog-post_09.html
    (μερικοι μερικοι βεβαια στη λυσσα τους να υποστηριξουν τους Ταγματασφαλιτες εβγαλαν περιπου ..κλεφτοκοτά
    οι καταπτυστοι ..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/03/2009

  37. Τις διάβασα τις πηγές σας αλλά πουθενά δεν είδα αυτό που λέτε και ορίζεται ως ορισμό «για τον αναθεωρητισμό».

    @ Νοσφεράτε όχι και να μου βάζεις και τον Ιό για παράδειγμα ιστοριογραφίας.!!!
    Έλεος δηλαδή ξεκολλάτε πλέον από τους Ιούς που έφτασαν ίσως την καλύτερη εφημερίδα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα στον πάτο. Ο Αγτζίδης άλλωστε τους περιποιήθηκε κατάλληλα τους ρηγάδες.

    @sarantamilakokkina προφανώς ο καλύβας αποκρούει αυτούς που τον κατηγορούν για αναθεωρητισμό και οποίος σύμφωνα με αυτόν δεν έχει τον ορισμό που συμφωνείς.
    Στο τελευταίο του άρθρο είναι σαφέστατος και πάλι :

    Η ιστοριογραφία αγγίζει τα όρια της αγιογραφίας όταν σοβαροί, υποτίθεται, πανεπιστημιακοί ταυτίζουν την εθνική αντίσταση με το ΕΑΜ, υποστηρίζουν πως η απόφαση των ανθρώπων της εποχής να ενταχθούν στην Αριστερά ήταν «μια ηθική επιλογή», και ισχυρίζονται είτε πως η βία υπήρξε μονοπώλιο της μιας πλευράς είτε πως η αριστερή βία δεν είχε καμιά απολύτως επίπτωση στις εξελίξεις.

    Αυτός είναι ο αναθεωρητισμός που τον κατηγορούν οι διάφοροι και όχι ο ορισμός που γράφτηκε εδώ.

    Σχόλιο από akritas | 10/03/2009

  38. Αγαπητέ akrita
    Λέει ο Καλύβας :
    «..υποστηρίζουν πως η απόφαση των ανθρώπων της εποχής να ενταχθούν στην Αριστερά ήταν «μια ηθική επιλογή»,..»
    Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας έλεγε την άποψή του για το τι είδους επιλογή ήταν αυτή, των ανθρώπων εκείνης της εποχής να ενταχθούν στην αριστερά και στην ΕΑΜική αντίσταση, αν όχι ηθική.
    Είναι εμφανές το άγχος του να τα αποχρωματίσει όλα, να τα ισοπεδώσει και να τα ισοσκελίσει όλα. Γιατί αν θα παραδεχτεί «ηθική επιλογή» στον αντιστασιακό πρέπει να την αποδόσει και στον ταγματασφαλίτη αυτήν την «ηθική» επιλογή για να κρατήσει τα ισα. Οπότε το άτοπον της υπόθεσής του είναι εμφανές…

    Για τον αναθεωρητισμό εξήγησα νομίζω παραπάνω στο σχ.34.
    Ο τύπος , όντας ιστορικός, θεωρεί ότι αποτελούν ζητήματα προς διερεύνηση τα αυτονόητα και τα δεδομένα. Το ότι δηλ. κάποιοι καλώς ή κακώς συνεργάστηκαν με τον κατακτητή.

    Και προφανώς η βία στην περίοδο της κατοχής δεν ήταν προνόμιο μόνο μιας πλευράς. Όπως βεβαίως ούτε και τα λάθη , εγκληματικά καμιά φορά. Αλλά αυτή η βία δεν ελάμβανε χώρα σε μια γυάλα. Είχαμε ναζιστική-φασιστική κατοχή.
    Αλλά όπως εύστοχα παρατηρεί ο Νοσφεράτος σε ένα άρθρο του :

    «..Υπήρχαν εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των δυνάμεων που έκαναν την Εθνική μας Αντίσταση;
    Ε ναι υπήρχαν!
    Αλλά και στην Ελληνική Επανάσταση υπήρχαν μεταξύ των Επαναστατών
    Αλλά αυτό δεν αναιρεί οτι Κυρίως ήσαν Επαναστάτες (και το ότι όσοι στάθηκαν στο πλευρό των Οθωμανών ήσαν… συνεργάτες των Οθωμανών )..»

    http://nosferatos.blogspot.com/2009/03/blog-post_9209.html

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 10/03/2009

  39. akritas μάλλον κάνεις λάθος στις εκτιμήσεις σου. Ο Αγτζίδης ποτέ δεν έγραψε κάτι εναντίον των «ρηγάδων» γενικά, αλλά άσκησε κριτική στις θέσεις των Ιών, του Τ. Κωστόπουλου και στην κυρίαρχη ομάδα της Αυγής παλιότερα, όπως φυσικά –και κυρίως– ενάντια στην ακροδεξιά. Δεν τον έχω ακούσει ΠΟΤΕ να μιλάει γενικά κατά των «ρηγάδων», του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝασπισμού ή του Αλαβάνου, έτσι όπως θάθελε η απλοϊκή εθνολαϊκιστική πρόσληψη της πραγματικότητας.

    Προς επίρρωσιν αυτής της διαπίστωσης, σου προτείνω να διαβάσεις προσεκτικότερα το κείμενο για τον αντιπροσφυγικό αναθεωρητισμό, που δημοσίευσε στο μπλογκ του.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/03/2009

  40. Ο Παναγιώτης Κανελόπουλος πρωθυπουργός της πεταπολίτευης 1974 και βουλευτής της ΝΔ το 1982 όταν ψηφιζότανε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ ΕΛΑΣ, ενώ οι βουλευτες της ΝΔ είχαν αποχωρίσει απο την αίθουσα της βουλή, αυτος έμεινε στην αίθουσα ψήφισε το νομοσχέδιο, και είπε ( θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ πολέμισαν τους κατακτητές Γερμανούς και Ιταλούς το 1941-1944. Και το ΚΚΕ ήταν η ραχοκοκαλιά αυτών των αντιστασιακών οργανώσεων )
    <>

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 10/03/2009

  41. Κοίτα ρε παιδί μου, ΤΙ έγινε κείνη την εποχή που… εγώ νόμισα πως η τιμημένη παράταξη της ΝΔ οικοδόμησε Εθνικήν Συμφιλίωσιν…

    Είναι τόσοι πολλοί οι αναθεωρητές τελικά, που… δεν βρίσκει ένας καλός μαθητής (όπως π.χ. εγώ) καθηγητή να δώσει ΒΑΘΜΟ στο γραπτό του. Ασχολούνται όλοι με αναθεωρήσεις…

    Σχόλιο από omadeon | 11/03/2009

  42. vripol (σχ. 8 )
    «Βέβαια, εάν ώς εμφύλιο εννοούν τό ότι η Αντίσταση ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ θά συγκρούονταν μέ όσους συνεργάζονταν μέ τούς Γερμανούς, ναί τότε στα΄πλαίσια της Αντίστασης υπήρξαν εμφύλιες συγκρούσεις, αλλά αυτό θα συνέβαινε οποιαδήποτε καί αν ήταν η φύση τού αντιστασιακού κινήματος, καί δέν έχει να κάνει μέ το ειδικό γεγονός τού ότι την πρωτοβουλία γιά την Αντίσταση την πήραν δυνάμεις τού ΚΚΕ.
    Ηταν τέτοια η φύση τών συνεργατών τών Γερμανών, πού θα συγκρούονταν με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ θά έκανε πραγματική Αντίσταση..»

    νομίζω είναι η ουσία της απάντησης στον ισχυρισμό ότι υπήρξε εμφύλιος κι όχι αντίσταση μόνο και μόνο επειδή κατά την αντίσταση υπήρχαν και συγκρούσεις μεταξύ γερμανόφιλων και αντιστασιακών.

    είναι βέβαια δικαίωμα του ιστορικού ή οποιουδήποτε να θεωρεί ότι είναι ηθικά σε ίση μοίρα όσοι συνεργάστηκαν με τους ναζί με όσους τους πολέμησαν…ζήτημα γούστου είναι αυτό, και από ένα σημείο και μετά δεν έχει νόημα ο διάλογος. να θέλει κανείς να δικαιώνει τους προδότες και τους φασίστες. αλλά αξίζει να τονιστεί ότι ένα τέτοιο γούστο (ως προς το «προδοτικό» και την δικαίωσή του) πάει χέρι-χέρι με την εθνοαποδόμηση: αφού -λέγεται- το έθνος είναι κακό ή ξεπερασμένο πράγμα, τότε, εντάξει, δεν έκαναν και τίποτε κακό οι «προδότες» του 1941-44 που έβαλαν πρώτο στόχο τον αντικομμουνισμό και άφησαν την υπεράσπιση του εθνοκράτους κατά μέρους. στο κάτω κάτω ο αντικομμουνισμός (μαύρη βίβλος κ.λπ.) και ο «ολοκληρωτισμός» (όπως τον ορίζουν κάποιοι) είναι ένας δεύτερος μπαμπούλας.

    αλλά το επιχείρημα ότι το εαμ άρχισε να εκτελεί όσους δεν ήταν δικοί του, οπότε αυτοί συνεργάστηκαν με τους γερμανούς (ή ότι, μπορεί μεν και το εαμ να αντεκδικήθηκε επειδή του επιτίθονταν σε περιοχές του οι άλλες ομάδες, με αποτέλεσμα αυτές να προσεταιριστούν τους γερμανούς κοκ, αλλά κυριότερος λόγος είναι το ότι το εαμ έσφαζε κι έκαιγε ό,τι δεν ήταν δικό του) δεν είναι αρκετό, ως δικαιολογία, για την συνεργασία με τους γερμανούς. ας πούμε ότι είχαν δίκαιο οι εθνικόφρονες ή άλλες οργανώσεις να ανταποδίδουν τις -ας δεχτούμε- άδικες επιθέσεις του εαμ. αυτό δε δικαιολογεί τη συνεργασία με τους γερμανούς, τις παρελάσεις καμαρωτά-καμαρωτά στο σύνταγμα κλπ

    επειδή ένας από τους εικονιζόμενους στις φωτογραφίες είναι από τη βλάστη, γειτονικό στο χωριό μου χωριό, να θυμίσω ότι η βλάστη (6.000 κόσμο στις αρχές του 20ού αι.) κάηκε από τους γερμανούς -το δικό μας γλίτωσε από παρόμοια τύχη επειδή απλώς τραυματίστηκε σε κοντινή μάχη γερμανός και δεν βρήκαν τον κρυμμένο στην εκκλησία αντάρτη..

    Σχόλιο από Γιάννης | 11/03/2009

  43. »Νοσφεράτε όχι και να μου βάζεις και τον Ιό για παράδειγμα ιστοριογραφίας.!!!
    Έλεος δηλαδή ξεκολλάτε πλέον από τους Ιούς που έφτασαν ίσως την καλύτερη εφημερίδα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα στον πάτο»

    E .. γιατι να μη βαλω τον ΙΟ; δΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ;
    Ο Ιος ειχε την υπομονή και το Κουραγιο να αντικρουσει μια μιας (οσο ειναι δυνατον) τις ανακριβειες τις υπερβολές τις επιτηδευμενες γενικευσεις των Δεξιων ανααθεωρητών της Αντιστασης ..Γιατί να μη τον βαλω ; Λογοκρισια εχουμε ;
    Η Λογοκρισια απαγορευεται και συνταγματικώς Ακριτα
    (τωρα αν καποιοι δεν γουσταρουν τον Ιο δικαιωμα τους .. Ομως επι του συγκεκριμμένου οφειλουν να απαντησουν ..Οχι να αρχισουν τις υβρεις και τις υπτιμησεις ..

    Εξαλλου Εσυ Ακριτα ζητουσες να αντικρουσθουν οι Ανακριβειες του Καλύβα ..Και μολις σου φερνω ενα κειμενο του Ιου που τις αντικρουει λές Αυτό δεν μετράει ειναι του ..Ιου;τι ναι αυτά;

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/03/2009

  44. Γιαννη ακριβώς αυτή ειναι η ειρωνια της Ιστοριας
    Οτι οι τοτε συνεργατες των Ναζήδων ( που βεβαια Και Τοτε αυτοονομαζονταν Εθνικιστές π,χ η ΕΣΠΟ )
    αυτοανακυρχθηκαν Πατριωτες , εθνικοφρονες κλπ
    και Φυσικά ακολουθωντας την Γνωστη ταχτική του Φωναζει ο κλεφτης για να φοβηθει ο Νοικοκύρης
    ονομασαν τους τοτε Αντιστασιακους : Μιασματα , Προδοτες εαμοβουλγαρους κλπ )

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/03/2009

  45. Νοσφεράτε,
    εννοείται ότι έτσι συνέβη και -εφόσον επιχειρείται η αναθεώρηση της ιστορίας- συμβαίνει.
    για τον καλό μας καλύβα η αναθεώρηση είναι καλό, επειδή ανατρέπει τα δόγματα. το άλλο που έχω ακούσει είναι ότι επειδή η ιστορία των ηττημένων είναι αντικειμενικότερη, πρέπει να αναλυθεί. κι ο χίτλερ ηττημένος είναι, βέβαια.

    Σχόλιο από Γιάννης | 12/03/2009

  46. Aς μην απομονώνουμε όμως τον αναθεωρητισμό και ας μην τον θεωρούμε περίπτωση και εξαίρεση. Εμφανίστηκε μέσα στην αποδομητική (deconstruction) αντίληψη της ιστορίας, η οποία στα καθ’ ημάς έχει ως κύριο εκφραστή τον Αντ. Λιάκο και την ομάδα του. Ο Λιάκος είναι ο κατ’ εξοχήν εισηγητής και υποστηρικτής της αποδομητικής λειτουργίας επί της παραδοσιακής ιστορικής ματιάς. Γράφει: «…η αποδόμηση (deconstruction) είναι ένα μεγάλο θεωρητικό ρεύμα, που διέτρεξε όλες τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, θέτοντας εν αμφιβόλω συμβάσεις οι οποίες κάλυπταν βεβαιότητες και αγκυλώσεις».

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/03/2009

  47. δε σκέφτεται ο άμοιρος ότι κάποτε θα αποδομήσουν και τον ίδιο, θα πουν ότι ήταν παιδί της εποχής του, δηλαδή «άστα να πανε», όπως αυτός λέει σήμερα το αυτό για τα παιδιά της εποχής τους, σβορώνο και παλαιότερους;

    Σχόλιο από Γιάννης | 12/03/2009

  48. Απρίλιος 1943. Το γραφείο περιοχής Μακεδονίας Θράκης της Θεσσαλονικης αποφάσισε να στείλει τρία από τα ανώτερα στελέχη του, μελη του ΕΑΜ, τους Λάζαρο Ζήσιάδη απο το Δενδροχώρι Καστοριάς ετων 40 αντιπρόσωπο του ΚΚΕ. Τον Σίμο Κερασίδη ετων 24 αντιπρόσωπο του ΕΛΑΣ περιοχής Μακεδονίας, και ο δικηγόρος Γιώργος Μέντζας 25 ετών απο την Σιάτιστα στέλεχος του ΕΑΜ. Στον ερχόμό τους απο την Θεσσαλονίκη ακολούθησαν το δρομολόγιο Πιέρια-Βελβενδός-πέρασαν τον ποταμό Αλιάκμονα με σχεδία-έξω απο το χωριό Ίμερα-Αιανή- Χρώμιο-και εέφτασαν στη Σιάτιστα. απο εκει άρχίζουν την περιοδεία τους στίς περιφέριες Καστοριάς, Βόιο, Σιάτιστα,και Γρεβενών.Επικοινωνούν με της πολιτικές οργανώσης της αντίστασης, και φέρνουν το πνεύμα του ΕΑΜ.
    Στα Γρεβενά ήταν ο τελευταίος σταθμός τους Εκει συναντήθηκαν και με στελέχη του ΕΑΜ Κοζάνης, τον Μητροπολίτη Ιωακείμ,τον Μιχάλη Σουμελίδη, και τον Στάυρο Θεοδοσιάδη. Στης 20 Απριλίου πήραν το δρόμο της επιστροφής. Το δρομολόγιο τους ήταν Γρεβενά-Κνίδη-Χρώμιο-Αιανή-Ίμερα και πορθμείο Αλιάκμονα. Τα τρία στελέχη συνόδευαν τέσσερις αντάρτες του ΕΛΑΣ απο τα τμήματα των Γρεβενών. Οί Παναγιώτης Τριανταφύλλου απο τα Γρεβενά,ο Νίκος Κατσαντώνης απο τα Γρεβενά,ο Μιχάλης Μπελούκας απο τον Παντελεήμονα Κατερίνης, και ο Βασίλης Τερζόπουλος απο την Τόχοβα Κατερίνης. Η πορεία την πρωτη μέρα ειταν χωρίς το παραμικρό εμπόδιο. Την επόμενη μέρα τους περίμενε ο θάνατος. Όταν εύτασαν στα Ίμερα τά Γερμανοπλισμένα παλικάρια του ( Μιχάλαγα -Μιχαλης Παπαδόπουλος ) τους ειχαν στήσει δολοφονική ενεδρα. Αφού τους έπιασαν, τους βασάνισαν αγρια και τους οδηγήθηκαν στη θέση Ζαρκαδόπετρα και τους εκτέλεσαν όλους για την οικονομία γερμανικού αίματος και προς όφελος του τρίτου ράιχ,και του φασισμού.

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 12/03/2009

  49. M-π δεν ξερω τι εννοει ο Λικαος ..

    Αλλά εν γενει την αναθεωρηση οποιασδηποτε επιστημης (και της Ιστοριας ) δεν το θεωρώ α πριορι ως κατι κακό..

    Αλιμονο Αν δεν γινεται αναθεωρηση

    π.χ στην Ιστοριας . Προκυπτουν νεα αγνωστα ως τωρα στοιχεια ..Δεν θα αναθεωρησεις;

    Ανακαλύπτεις καινουρια αρχεια ΄η στοιχεια που αποδεικνυουν οτι ορισμενα πραγματ ειναι μυθος
    ..Δεν θα αναθεωρησεις;

    Ακομα και καινουριες Οπτικές θεωρησης των ιστορικών γεγονοτως (αναθεωρηση ) ειναι θεμιτες
    Π. Χ ο Βλασης Αγτσιδης δεν εφερε στην επιφανεια Μονο στοιχεια για τους Ποντιους αλλά (μαζί με αλλους βεβαια ) μια νεα οπτική της νεωτερης ιστοριας του ελληνισμου ιδωμένης απο την πλευρά της Ανατολής (και οχι μόνο του ελληνικου κρατους ..)

    Δεν ειναι κακό αυτό .Ισα Ισα

    Αρκει να παραμενει Ιστορια δηλαδή ΕΠΙΣΤΗΜΗ .Με σεβασμό
    α) στα στοιχεια και

    β) στην Μεθοδο και στον ενιαιο της χαρακτηρα ( δεν μπορουμε π.χ να ονομαζουμε τα μέν των ΕΛΑΣΙΤΩΝ : σφαγές κλπ τα δε των Ταγματασφαλητων και των Ναζί : αναγκκαιες εκκαθαρισεις , απλώς αντιποινα κλπ )

    ετσι π.χ
    — Το Προβλημα με την Αντισημιτικο αναθεωρητισμό δεν ειναι οτι αμφισβητει τα στοιχεια για το Ολοκαυτωμα .. Το προβλημα ειναι οτι παραουσιαζει τις φημες και την παραπληροφορηση ως αυταπόδεικτες αλληθειες ..Οτι μεταμφιεζει κακογουστα την παραδοσιακή Αντισημιτικη προπαγάνδα σε Δηθεν ιστορια …

    Αντιστοιχα
    το προβλημα με τον Δεξιο αναθεωρητισμό της εθνικής αντιστασης ΔΕΝ ειναι ουτε οτι ειναι αναθεωρητισμός Ουτε οτι ειναι Δεξιος

    αλλά το οτι (ανατιθετα με το Καρλ Ποππεριανό μοντελο της Επιλαθευσης )
    προχωρά σε Αυθαιρετες γενικευσεις εχοντας κανει ερευνα σε ενα πολύ μικρο δειγμα του πληθυσμου( ενώ θαπρεπε πριν κανει τις γενικευσεις να δει αν υπάρχουν στοιχεια που τυχόν Διαψευδουν το σχημα που ειχαν στο μυαλό τους (fALSIFICATION ) και οχι μόνο αυτά που το επαληθευουν (κατι πουειναι εξαιρετικά ΕΥΚΟΛΟ )
    και το οτι αποκρυπτει – αποσιωπά σφαγές των Γερμανών και συνεργατών τους ωστε να τα προσαρμόσει στο εκ των προτερων αυθαιρετο συμπερασμα ..Δεν ηταν Αντισταση αλλά Εμφυλιος (ο οποιος δεν ξεκινά το 46 αλλά το 43)
    Και ανα τους πεις και τιποτε σουλένε ..Αυτά τα λέει ο Ιος αρα ειναι απριορι λαθος

    (ή τα Τρισ χειροτερα που Ξερεις και συ και αλλοι οτι εχω ακουσει και υποστει απο τους προπαγανδιστες της Δεξιας αναθεωρησης(= παραποιησης) της ιστοριας της εθνικής μας Αντιστασης….

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/03/2009

  50. Μπαα…. Η αποδόμηση δεν είναι κακό πράμα. Είναι όπως κι η… σοδόμηση. Που-και-που είναι καλή, σαν πικάντικη παραλλαγη.

    Ομως η ουσία είναι ΜΙΑ, και είναι η συνουσία,
    Και είναι (ως γνωστόν)… ΚΑΤΑσκευαστική). 🙂

    Σχόλιο από omadeon | 12/03/2009

  51. Νοσφεράτε, τωρα συμφωνώ μαζί σου. Κάθε πράγμα πρεπει να το βλέπουμε συγκεκριμένα και όχι να αφορίζουμε γενικά. Γιατί το «αναθεωρητισμός» από μόνος το δε λέει τίποτα.

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 12/03/2009

  52. Αμα ήταν έτσι εύκολες οι κρίσεις ιδεών με βάση τα πρόσωπα, θα ζούσαμε σε μία Κόλαση από αδιάκοπα «ad hominem».
    Θα μπορούσα κι εγώ τότε να… εγκαταλείψω την (κουραστική ώρες-ώρες) επαγρύπνηση για διανοητική εντιμότητα, να συντάξω μια δική μου «μαύρη λίστα», κι όποιον βάζω μέσα να μην τον λαμβάνω πια υπ’ όψιν. ΤΙ ΩΡΑΙΑ…

    Θα μπορούσα τότε να γίνω ένας (ακόμη) πανευτυχής ΒΛΑΞ, ένα ευτυχές απόβλητον του Δογματισμού και του Καπιταλισμού (ή κάποιου άλλου «ισμού»). Ομως η Αλήθεια είναι ΔΥΣΚΟΛΗ σαν ερωμένη κι ανταμείβει μόνο τους επιδέξιους εραστές. Αυτούς που τη θεωρούνε εύκολη τους περιφρονεί, τους ρίχνει εις τον Καιάδα των Προκατειλλημένων Ιδεών, στο χρονοντούλαπο της (αν-)Ιστορίας, στο Πάνθεον των Αντίθεων και των Θεουσών…

    Τάχουμε ξαναπεί αυτά, σε εκείνη την ωραία συζήτηση περί Κωστόπουλου (που γέννησε και το ποστ μου για τον Ενεπεκίδη).
    Αν μπορούσα να θάψω κι εγώ έτσι εύκολα τον «Ιό», να ενώσω την ασημαντότητά μου με τόσα και τόσα… σημαντικά άτομα που (από το πρωϊ μέχρι το βράδυ) επιδίδονται σε Κυνήγι Μαγισσών και Εθνομηδενιστών με πρώτο στη μαύρη λίστα τον επάρατο Ιό, ε, τότε… ναι, θα το ΕΙΧΑ κάνει. Θάχα γλυτώσει έτσι και πολλούς (διαδικτυακούς) μπελάδες.

    Αλλά… όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι. Κι όπου βλέπεις πολλά βρισίδια, κράτα χαμηλό προφιλάκι…

    Σχόλιο από omadeon | 12/03/2009

  53. Δηλαδή… επειδή ο Κουρτ Γκέντελ πέθανε τρελλός και σε τρελλάδικο μάλιστα κλεισμένος, θάπρεπε να ΜΗ δεχτούμε σαν αληθές το περίφημο θεώρημα που φέρει το όνομά του;

    Η νομίζει κανείς ότι ένας διανοούμενος που λαθεύει, που παρασύρεται ίσως από αλαζονεία ή κάποια επιμέρους βλακεία, κ.ο.κ. αποκλείεται να έχει κάνει ΚΑΙ σωστές δουλειές, με αξία αναμφισβήτητη;

    Η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επιστημόνων λάθεψαν οικτρά σε κάποιο θέμα, που όμως δεν μειώνει την αξία των υπόλοιπων έργων τους. ΓΙΑΤΙ θάπρεπε να ισχύει κάτι άλλο και στο χώρο των πολιτικών επιστημών ή της Ιστορίας?

    Αναθεωρητές σε ένα θέμα, αντι-αναθεωρητές σε ένα άλλο, είναι ΑΡΚΕΤΟΙ διανοητές.

    Σχόλιο από omadeon | 12/03/2009

  54. Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΟΓΓΟΠΕΤΡΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Ιούνης 1943. Γερμανική δύναμη εκατό αδρών και με την υποστήριξη των προδοτικών ομάδων του Μιχάλαγα (Μιχάλη Παπαδόπουλο ) ξεκίνησε απο τα Σέρβια για να χτυπήσουν τους ανταρτες του Αρχηγείου Αμάρμπεη που δρούσαν στην Ελάτη. Επικεφαλής του Αρχηγείου ήταν τότε ο Θόδωρος Καλίνος, με το ψευδώνυμο Αμάρμπεης. Καπετανιος ήταν ο Παπακωνσταντίνου Αποστολος με το ψευδώνιμο Πανουριάς.

    Ειδοποιήθηκα να κινητοποιήσω τον εφεδρικό ΕΛΑΣ προς την κατεύθυνση του εχθρού. Με τον Μπιζοργιάνη και τον Ζωηρό, κάναμε στην αρχή μια αναγνώριση, και πήραμε διάταξη μάχης. Στο ύψωμα Πέτρες τοποθετήσαμε ένα πολυβόλο με σκοπευτή τον Τύρο. Ο εχθρός όμως αντιλήφθηκε πως απο το μέρος αυτό ήταν αδύνατο να περάσει, και άλλαξε δρομολόγιο. Πήραν κατεύθυνση προς το Τριγωνικό και Λειβαδερό, αφήνοντας πίσω τα χωριά Μικρόβαλτο και Τρανόβαλτο. Το τάγμα μου έπρεπε να πιάσει θέσεις στο ύψωμα της Βογγόπετρας που βρίσκονταν ανάμεσα στα χωριά Λειβαδερό-Ελάτη.

    Φτάσαμε λίγο αργά,όμως το ύψωμα είχε καταλήφθεί απο άλλα τμήματα του ΕΛΑΣ του 60χρονου Αντώνη Παλάντζα, απο το χωριό Βουβάλα Ελασσώναςκαι του Νίκου Μπαντέκου απο την Τσαρίτσανη, και πολλους άλλους. Έδωσα εντολή στο τάγμα μου να πιάσει το κύριο ύψωμα που δέσποζε τον αυχαίνα Αγιου Γεωργίου Βογγόπετρας, να τοποθετήσει εκεί τρία πολυβόλα και άλλες τρείς ομάδες να κρατούν το δρόμο Λειβαδερού- Ελάτη. Δεξιά του υψώματος τοποθέτησα δύο ιταλικους ολμίσκους. Δύο διμοιρίες πιάσανε το μεγλαλο αντέριμα αριστερα του δρόμου Λειβαδερού- Ελάτη,και αλλες δυο διμοιρίες τοποθέτησα δεξιά του δρόμου.

    Το βράδυ ο εχθρός δεν τόλμησε να κινηθεί. Την άλλη μέρα στίς δέκα η ωρα το πρωί ο εχθρός εμφανίστκε στον αυχένα του Αγίου Γωργιου με σκοπό να τραβήξει για το χωριό Ελάτη. Χτυπηθηκαν απο τις δυναμες μας και αναγκάτηκαν να αλλάξουν κατεύθυνση με σκοπό να περάσουν απο το μεγαλο αντέρισμα αριστερά του δρόμου. Τα δραστικά πυρά μας τους αναγκασαν και πάλι να γυρίσουν στα δεξιά του δρόμου Βογγόπετρα-Τρανόβαλτο.

    Στάθηκε αδύνατο να βρούν πέρασμα για να πανε στην Ελάτη, και γυρίσαν πίσω αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 5 νεκρούς ανάμεσα σ’αυτούς και ο Γερμανος διοικητής τους. Υποχωρώντας περασαν απο τα χωριά Τρανόβαλτο και Μικρόβαλτο.

    Στο χωριο Μικρόβαλτο εκτέλεσαν 12 άτομα, και στο Τρανόβαλτο ομαδικά 16 άτομα. Απ’ το χωριο Μικρόβαλτο πήραν 20 ατομα ομήρους Τους πήγαν στην Κοζάνη και τους έσωσε ο Χαρίσης Γκουβεντάρος. Ο Χ. Γκουβεντάρος ήταν απο τους Γερμανούς δοτός Δήμαρχος Κοζάνης

    (Απο το βιβλίο του Νίκου Σταθόπουλο απο το Μικρόβαλτο Κοζάνης διοικητή του εφεδρικού τάγματος του ΕΛΑΣ 1941-1944) —

    Αυτό πως λέγετε εμφύλιος, η αντίσταση κατα του κατακτητή;

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 12/03/2009

  55. Δόξα τίμή και μνήμη στους αγωνιστες της Εθνικής αντίστασης του ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ 1941-1944 απο οπου και να ήταν, και όποιοι και να ήταν, Ντόπιοι-πρόσγυγες Πόντιοι-Μικρασιάτες-Θρακιώτες- Βλάχοι και άλλοι.
    Ήταν όλοι Ελληνες και έκανα το χρέος τους στήν πατρίδα μας πολεμώντας τους κατακτητές Γερμανους Ιταλους και τους ντόπιους συνεργατες τους ΠΑΟτζήδες και λοιποί.
    Φίλε απο το Καπνοχώρι έκανες πάρα πολύ καλά που ανάρτησες το μνημείο κοντα στο Βιβλιο λέυκομα της Αιανής αξίζει Το μνημείο αυτό ειναι στο δρόμο Κοζάνη-Αιανή στην τοποθεσία Παναγιά της Κοζάνης.Πολλά συγχαρητήρια, Όλα τα μνημεια θα τα βρείς στο βιβλιο του δασκαλου Βασίλη Αποστόλου με τίτλο ( Μνημεία-Ανδριάντες-Προτομες ) Σ. Χ.

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 14/03/2009

  56. «..Αυτό πως λέγετε εμφύλιος, η αντίσταση κατα του κατακτητή;..»

    Αγαπητέ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΚΑΤΩ
    Ρώτα τον πατριώτη σας τον κο Καλλιανιώτη. Κάτι θα ξέρει αυτός…

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 14/03/2009

  57. sarantamilakokina
    Για αυτόν και την συνάφεια του είναι. Αλλά δεν τσιμπάει,,

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 14/03/2009

  58. sarantamilakokina
    βλέπε τι εγραψε το 1993 για την Αιανή
    σε ένα μικρό χειρογραφο για τα στρατιωτικα γεγονοτα 1941-1944
    «Η οργανωμένη ένοπλη πάλη αρχίζει το 1942. Τον ίδιο χειμώνα αιανιώτες κατατάσσοντε στον ΕΛΑΣ. Με την νίκη στο Φαρδύκαμπο η αντισταση μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο.
    Οι συγκρούσεις στην αρχή διεξάγονται με τους Ιταλους και τους Λεγεωνάριους. Ακολουθούν, σαμποταριστική δράση, τιμωριες συνεργατών του κατακτητή, και χτυπήματα στα μεταλλεία Χρωμίου.
    Οι καθημερινές μάχες είναι πια γεγονος, Στη ραχη Πεντέση,Κουτρουλια, Ρύμνιο, Ροδιανή, Νευρόπολη, Σαραντάπορο, Μπούρινο. Εξίσου σοβαρές κι αιματηρές είναι και οι συμπλοκές με τους εγχώριους ( ΕΕΣ.ΠΑΟ,Πόυλος) Στο Σπάρτο,Πετρανά,Βαθύλακο. Οι Γερμανοι και τα τους εφαρμόζουν αντίποινα, εκφοβίζουν τους κατοίκους, επιδράμουν στο χωριό αρπάζουν καίνε και σκοτώνουν. Με μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις χτυπουν τον ΕΛΑΣ και τους αμάχους. κ.λ.π «

    Είδες που είταν τότε, και που είναι σήμερα; Έχει μεγάλη πρόοδο…
    Έχω και άλλα να γράψω αλλά φοβάμαι τον Ομέρ πριόνι,,

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 14/03/2009

  59. «..Έχω και άλλα να γράψω αλλά φοβάμαι τον Ομέρ πριόνι»

    Ορέ Ομερ, φόβος και τρόμος έγινες 🙂

    ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΚΑΤΩ

    Λες:
    «..Είδες που είταν τότε, και που είναι σήμερα; Έχει μεγάλη πρόοδο…»
    Αυτά θέλουμε να μάθουμε
    Χωρίς βρισιές και προσωπικές αιχμές γράψε ότι νομίζεις ότι πρέπει να ειπωθεί.

    Μας στείλανε πολύ υλικο και από το Μεσόβουνο.
    Μόλις το ετοιμάσουμε θα το ανεβάσουμε

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/03/2009

  60. Αχ τι να τον κάνω τον Ομερ, έχει χάρη που δεν ζει ο Κολοκοτρώνης… Θα τού’λεγα εγώ. Ας γελαάσουμε λιγάκι, χριάζετε

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 15/03/2009

  61. ΟΙ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ
    Η Βουλγαρική φασιστική κλίκα του Βόρι και Φίλωφ δεν αρκέστηκε στην κατάληψη Ανατολικής Μακεδονίας και την εφαρμογή σ’ αυτήν εξοντωτικού καταπιεστικού καθεστώτος σε βάρος του ελληνικού πλυθυσμού, αλλά κατέβαλε προσπάθεια να προπαγανδίσει και ανάμεσαστους στΟυς σλαβόφωνους πληθυσμούς της Δυτικής Μακεδονίας με τάσεις απόσπασης τμημάτων της Δυτικής Μακεδονίας απο την Ελλάδα.
    Για τον σκοπό αυτό έστειλε στην περιοχή Καστοριάς και Φλώρινας αξιωματκό του βουλγαρικού στρατού με το όνομα ( Κάλτσεφ ) να οργανώσει την προπαγάνδα. Ο Κάλτσεφ με τον συναδελφό του ( Ντήμτσεφ, ) σε στενή συνεργασία με τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητες της περιοχής, άρχισαν το ανθελληνικο τους έργο. Βρέθηκαν και ντοπιοι συνεργατες τους διάφορα τυχοδιωκτικά και καιροσκοπικά και ληστρικά υποκείμενα απο διάφορα χωριά της Καστοριάς Πεντάβρυσο, Κρανοχώρι,Άργος Ορεστικό και Μανιάκι.Οι κομιτατζήδες μαζι με τους ντόπιους συνεργάτες δημιούργησαν σε ορισμένα χωρια ενοπλες ομάδες, όπος στα Λακκώματα, την Ποριά, τη Βασιλειάδα,την Κολοκυνθού τη Μεσοποταμία και αλλου

    Ο ΕΛΑΣ ΧΤΥΠΑ ΤΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ
    Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ

    Ο ΕΛΑΣ αμεσως αντέδρασε στη Βουλγαρική ανθελληνικη πρόκηση με σειρά απο αιματηρές συγκρούσες Γερμανο-ιταλους κομιτατζήδες. Η πρώτη μάχη δόθηκε στο χωριό Λακκώματα της Καστοριάς την 1η του Μάη 1943. Το χωριο Λακκώματα είναι ένα μικρο χωριό ανάμεσα στις επαρχίες Βόιου και Καστοριάς. Ειχε τότε περίπου τα 60 σπιτια. Οι κατοικοι ήταν σλαυόφωνοι. Οι κομιτατζήδες εεξοπλισαν περίπου τα εκατό ατομα με όπλα πολυβόλα πυρομαχικά χειρομβομβίδες και άλλα. Οι ένοπλοι κατα ομαδες εξορμούσαν σε γειτονικά χωριά και επιδίδονταν σε αρπαγες μικρα και μεγάλα ζώα, και σε αλλες πράξεις βίας και αυθαιρεσίας
    Το αρχηγείο ανταρτών του ΕΛΑΣ περιοχης Πίνδου Γρεβενών πηρε την απόφαση να απαλλάξει τον τόπο απο τους τρομοκράτες του Κάλτσεφ. Την παραμονή της πρωτομαγιάς του 1943, τρεις φάλαγγες ανταρτών του ΕΛΑΣ απο τις περιοχές Γρεβενών Βόιου και Καστοριάς με επικεφαλής τούς Χείμαρρο, Λοριάνό και Σκοτίδα,συναντιώντε στο χωριό Απ΄εκεί αθόρυβα προχωρούν προς τα Λακκώματα. Η δύναμή τουε φτάνει τους τετρακόσιους άντρες και ο οπλισμός τους καλός. Νύχτα φτάνουν στην περιοχή του χωριού, το οποίο προστατεύεται απο λόφους. Οι αντάρτες καλύπτονται πίσω απο τους λόφους να προχωρήσει η νύχτα και να ξεκουραστούν.Στίς 2 η ώρα το πρωί 1ης του Μάη πεφτει ο συνθηματικός πυροβολισμός. στη στιγμή τετρακόσιες κάννες διαφόρων όπλων και ο όλμος βάζουν καταιγιστικά εναντίος τον κομιτατζήδων. Το καθένα απο τα εξήντα σπίτια του χωριού είναι και μια γερή εστία αντίστασης και ξερνάει φωτιά και σίδερο. Οί αμυνόμενοι κομιτατζήδες απαντούν με πυκνα πυρά, με πείσμα και φανατισμό. Οί αντάρτες εξουδετερώνουν τις πρώτες αντιστάσεις κα εισβάλουν στο εσωτερικο του χωριού. Η μάχη συνεχίζεται με σφοδρότοτα. Υπάσχουν νεκροι και τραυματίες.
    Ξημερώνει και οι κομιτατζήδες συνεχίσουν την αντίστασή τους χωρίς να δείχνουν σημάδια κάμψης.Με το φώς της ημέρας η μάχη δυναμώνει περισσότερο. οι αντάρτες επιμένουν. Εξουδετερώνουν και άλλες εστίες αντίστασης και αρκετά σπίτια παίρνουν φωτιά και καίγονται. Οι κομιτατζήδες συγκεντρώνοντε σε λίγα σπίτια στο κέντρο του χωριού και πολεμούν. Οι αντάρτες περισφίγγουν και το τελευταίο αυτό στήριγμα και ύστερα απο σκληρό αγώνα το εξουδετερώνουν.
    Η μάχη τέλειωσε στις 4 το απόγευμα. Η κομιτατζήδικη συμμορία των Λακκωμάτων δεν υπήρχε πια. Τα γειτονικα χωριά ανέπνευσαν. Την άλλη μέρα συγκεντρώθηκαν στα Λακκώματα οι χωρικοί απο τα γύρω χωριά που ειχαν χάσει τα ζώα τους απο αρπαγες και τα ξαναπήραν.
    Αποτέλεσμα της μάχης Κομιτατζήδες νεκροί 20 τραυματίες 25 αιχμάλωτοι 11. Αντάρτες νεκροί 4 τραυματίες 6

    Ο αγωνας εναντίον των κομιτατζήδων δεν σταμάτησε με τη μάχη που έγινε στα Λακκώματα. Συνεχίστηκε με ένταση και το 1944 τόσο στην περιφέρεια Καστοριάς, όσο και στην Φλώρινα. Ενδεικτικα αναφέρω μερικές ακόμα αιματηρές συγκρούσεις που έγιναν εναντίον τους με δυνάμεις του 28ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στα χωριά
    Μεσοποταμία στις 12-13 Γενάρη 1944
    Πολυκέρασο στις 17 Μάρτη 1944
    Κορησσό στις 25 Μάρτη 1944
    Κολοκυθού-Ποριά στις 24-25 Μάρτη 1944
    Περικοπή στις 24 Αυγούστου 1944
    Σκλήθρο στις 28 Αυγούστου 1944
    σιδηροχώρη…………..1944

    Απο το βιβλίο του ΖΑΧΑΡΙΑ Π. ΔΡΟΣΟΣ

    Η Δυτική Μακεδονία στ’ άρματα

    Ο Ζαχαρίας Δρόσος ήταν Υπεύθυνος ανταρτοομάδας Αγίου Γεωργίου. Φρούραρχος Γρεβενών. Συντάκτης της εφημερίδας
    <> της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.Μέλος της τριμελούς διοίκησης του 28ου συντάγματος του ΕΛΑΣ.

    Αυτοί ήταν οι εαμοβούλγαροι του ΕΛΑΣ που ήθεναν να δώσουν την Μακεδονια μας στους Βούλγαρους; Ας το διαβάσουν οι νεο ιστορικοί ΑΚ- ΣΚ- ΝΜ και άλλοι

    Σχόλιο από ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ | 17/03/2009

  62. sarantamilakokina & Νοσφεράτε

    Μιας και επικεντρωνόμαστε στον Καλύβα και στο κατά πόσο είναι αναθεωρητής θα ήθελα να βάλω ένα κομμάτι το οποίο και φυσικά οι αποδομητές τύπου Ιού αλλά και μονόπλευροι ιστορικοί τύπου Μαργαρίτη δεν τολμάνε να αναφέρουν.

    Γράφει ο Καλύβας (Μορφές διαστάσεις και πρακτικές της βίας στον Εμφύλιο 1943-1949: Μια πρώτη προσέγγιση) στο Βιβλίο «από την Βάρκιζα στον Γράμμο», 2002 και σελ 191-192:

    Διακρίνω σε 3 γενικές κατηγορίες την άσκηση βίας με βάση τους φορείς της :
    α)την βία των στρατευμάτων κατοχής και των Ελλήνων συνεργατών τους, δηλαδή των Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων αντίστοιχων σχηματισμών

    β) την βία της Αριστεράς, δηλαδή του ΕΑΜ κατά την διάρκεια της κατοχής διαφόρων αντάρτικων ομάδων την περίοδο 45-46 και του ΔΣΕ αμέσως μετά

    γ) την βία της μετακατοχικής Δεξιάς, η οποία είναι γνωστή ως «Λευκή Τρομοκρατία».

    Η επέκταση της χρωματολογικής αυτής μεταφοράς στις 2 άλλες κατηγορίες οδηγεί στην χρήση των όρων της μαύρης και κόκκινης.

    Νομίζω ότι είναι ξεκαθάρος και κρυστάλλινος σε ότι αφορά τις μορφές βίας. ΑΝΤΙΘΕΤΑ οι πραγματικοί αναθεωρητές είναι αυτοί που μιλάνε μόνο για λευκή και μάυρη βία ενώ ούτε καν αναφέρουν την κόκκινη. Είναι αυτοί που μιλάνε για το παιδόμαζωμα του Ζαχαριάδη και το βαφτίζουν παιδοφύλαγμα.

    Ζητώ συγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά δεν μπορώ να είμαι και παντού.!!!!

    Σχόλιο από akritas | 28/03/2009

  63. Καλωσορίσατε κ. akrita. Δέν άργησες πολύ. Άν δεν εμφανιζόσουνα δεν θα χάναμε και κατι σπούδαιο. Αυτό το έργο το ειδαμε πολλές φορες

    Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 30/03/2009

  64. »Είναι αυτοί που μιλάνε για το παιδόμαζωμα του Ζαχαριάδη και το βαφτίζουν παιδοφύλαγμα»

    κ . Akrita
    Στην οικογενεια μου εχω τουλαχιστον μια συγγενή που υπέστη αυτό που οι διαφοροι Δεξιοι ονομαζουν παιδομαζωμα..
    Μια συγγενής μου βρεθηκε σε ηλικία 14 ετων στις νατολικές χωρες ..Ηταν ενταγμενη στις ταξεις του Δ.Σ μαζί με πολλους αλλους συγγενεις της (και δικους μου ) Της μιλησα προσφατα .. Μου ειπε οτι οι πιθανότητες επιβιωσης για τα παιδια των αριστερών τοτε (αν δεν τα απηγαγαν στα πλαισια του Δεξιου παιδομαζωματος τυπου Φρειδερικης ) ηταν ελαχιστες ….

    τωρα
    περι Καλυβα
    μα ακριβώς αυτό κανει ο Δεξιος (επιστημονικός) αναθεωρητισμός
    Ξεκινά με μια »αντικειμενική -αμεροληπτη » υποθεση εργασιας( 3 περιπτωσεις Βιας που εξεταζονται υποτιθεται αμεροληπτα λες και ειναι το Ιδιο ( η Βια των Δυναμεων κατοχής και των ταγματασφαλιτων και …Η αντισταση )
    – και μετά -παλι »αντικειμενικά » »αποδεικνυει οτι η Βια της αντιστασης ειχε ..περισσοτερα θυματα
    (ξεχνωντας βεβαια τα στοιχεια που αποδεικνυουν το αντιθετο ..τα ολοκαυτώματα .. τα τρομαχτικά αντιποινασε χωρικους κλπ )
    και επικεντρωνοντας σε περιοχές οπου επικρατουσαν οι δυναμεις της αντιστασης
    ενώ -ολως παραδοως – ξεχνιωνται καποιες αλλες περιοχές οπου οι ταγματασφαλιτες συνεργατες των Γερμανών οργιαζαν ..
    Για ολα αυτά σας εχω γραψει – και γιαυτό παραθετων και τον Ιο που αναφερει για τετοιου ειδους εξυπνη αποσιωπηση στοιχειων ..
    αλλά εσεις προτιμησατε την γνωστη μεθοδο του »Ραβδος εν γωνια αρα βρεχει »
    Ακουστε
    Δεν αρκει να δηλώνει καποιος αντικειμενικός και αμεροληπτος
    για να ειναι πραγματι αντικειμενικός και αμεροληπτος

    αν ηταν ετσι τοτε και η παρουσα Κυβερνηση της δεξιας θα ηταν πραγματι »σεμνη και ταπεινη »

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 30/03/2009

  65. εν τω μεταξύ ειδα αυτες τις μέρες ενα εκπληκτικό ντοκυμαντερ για καοιους εξαιρετικους ανθρωπους

    http://nosferatos.blogspot.com/2009/03/blog-post_5009.html

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  66. και μιας και ο λόγος πει »παιδομαζωματος» ας δουμε λίγο για το πραγματικό παιδομαζωμα: Αυτό που εφαρμόστηκε μαζί με μεθοδους σαδιστικής πλυσης εγκεφάλου στα παιδια των αριστερων στις περιβόητες παιδουπόλεις της Φρειδερικης :

    http://nosferatos.blogspot.com/2009/03/blog-post_6196.html

    απόσπασμα :Όσο για τη λεγόμενη πλύση εγκεφάλου των παιδιών, αυτή γινόταν υπόγεια και μεθοδικά.

    Μέσα από παραμύθια και ιστορίες εδραιωνόταν στο παιδί η πίστη πως καλός Ελληνας είναι ο ανδρείος χριστιανός, που μάχεται τους συμμορίτες.

    Αυτούς τους «απαίσιους Ελληνες», που αποκαλούνταν κατσαπλιάδες, ληστές αλλά και αντάρτες, όπως ο πατέρας του παιδιού, για τους οποίους στο νησί τού έλεγαν πως ήταν καλοί άνθρωπο»

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  67. Νοσφεράτε εάν αρχίζω να λέω και εγώ τις προσωπικές εμπειρίες και μνήμες παλιοτέρων δεν θα βγάλουμε άκρη. Ό Καλύβας είναι ξεκαθάρος και θεωρεί βία την κάθε συστηματική και μαζική άσκηση της εναντίον αμάχων. Τώρα γιατί το θεωρείς «δεξιά ιστοριογραφία» κάποιον που καταδικάζει όλες της μορφές βίας που έγιναν την δεκαετία του 40 θα έλεγα καθαρά ότι έχεις πέσει «θύμα» του δογματισμού σου που εκφράζεται πρώτα από τα αντιδεξιά σου αισθήματα και μετά έπονται όλα τα άλλα. Άλλωστε όλη η κουβέντα ξεκίνησε στο ότι κάποιοι ιστορικοί όπως ο Καλύβας δεν καταδικάζουν τους συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων και τους ονομάζουν αναθεωρητές. Αναθεωρητής δεν είναι αυτός που καταδικάζει όλες τις μορφές βίας αλλά αυτός που κάνει τον κοκοβιό σε κάποια από αυτές αλλά και τις ωραιοποιεί.

    Σε ότι αφορά το παιδομάζωμα σαφέστατα το ξεκίνησε ο ΔΣΕ με σαφή μορφή κόκκινης τρομοκρατίας και μετά η «Φρειδερίκη» το συναγωνίστηκε με το ξεπούλημα των παιδιών ονομάζοντας τα «υιοθεσίες ορφανών».

    Σχόλιο από akritas | 31/03/2009

  68. «..Αναθεωρητής δεν είναι αυτός που καταδικάζει όλες τις μορφές βίας αλλά αυτός που κάνει τον κοκοβιό σε κάποια από αυτές αλλά και τις ωραιοποιεί..»

    Αναθεωρητής είναι αυτός που βάζει στην ίδια ζυγαριά την βία του κατακτητή και την βία του υπόδουλου, κατακτημένου.

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2009

  69. «..Γράφει ο Καλύβας (Μορφές διαστάσεις και πρακτικές της βίας στον Εμφύλιο 1943-1949: Μια πρώτη προσέγγιση)..»

    akrita
    Μιάς και περί αναθεωρητών ο λόγος , μια «μικρή λεπτομέρεια» που φαίνεται να διαφεύγει του κου Καλύβα.

    Το 1943 είχαμε τριπλή κατοχή και Αντίσταση ενάντια σε αυτήν την κατοχή. Δεν είχαμε εμφύλιο.

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/03/2009

  70. Ακριτα λές »Σε ότι αφορά το παιδομάζωμα σαφέστατα το ξεκίνησε ο ΔΣΕ με σαφή μορφή κόκκινης τρομοκρατίας και μετά η “Φρειδερίκη” το συναγωνίστηκε με το ξεπούλημα των παιδιών ονομάζοντας τα “υιοθεσίες ορφανών»

    Μόνο που αυτό που εσύ ονομαζεις »παιδομαζωμα » αφορουσε την προστασια των παιδιων των μαχητων του Δ. Σ και λοιπών αριστερών απο την κτηνωδια τους βιασμους και τις λοιπές θηριωδιες των πρωην συνεργατών των Γερμανών ταγματασφαλητών που περασαν στην υπηρεισα των Αγγλόδουλων του Μοναρχικου στρατου..

    Ενώ το παιδομαζωμε της Φρειδερικης αφορουσε παιδια των ηττημενων της αντιπαλης παραταξης -δηλαδή Παλι των αριστερών » και την μετεκπαιδευση» τους (δηλαδή την φασιστικου τυπου πλυση εγκεφάλου στις παιδουπόλεις – που βεβαια αποτελουσαν την μικρογραφια του τοτε μεγάλου Σωμρονιστηριου Κολαστηριου των αριστερών της Μακρονήσου και την οποια ενας εξεχων »διαννοουμενος » της ‘εθνικοφρονος παραταξης (δηλαδή αυτής που ειχε συνεργαστει με τους Ναζί κατακτητες»» ονομασε »Νεο Παρθενώνα »)

    Οσο για τα αντιδεξια μου αισθηματα ..Φυσικά και εχω και ειμαι υπερηφανος που τα εκδηλωσα εδώ και καιρό οταν πολλοι ελεγαν οτι η σημερινή Δεξια εχει αλλάξει και δεν ειναι οπως παλια και ειναι »σεμνοι και ταπεινοι » και ΔΕΝ κλεβουν τον λαό και δε βαζουν νεους φορους και Δεν τα δινουν ολα στην πλουτοκρατιά και στα Λαμόγια και ολη αυτή την προπαγάνδα με την οποια μας ταιζουν ΜΜΕ και Δεξια κρυφά και φανερά Δηθεν αμεροληπτα Παπαγαλάκια τοσα χρόνια με συνεπεια να βλεπουμε σημερα τη Χωρα μας στο χειλος του Γκρεμου τον Δε Καραμανλή να ειναι ετοιμος να φυγει αλλά να μην τον αφήνουν για να ειναι πλήρης η καταστροφή και να μας το Ολοκληρωσει το εργο του..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  71. @mumul ο αναθεωρητής ιστορίας είναι αυτός που δεν θέλει τον επιστημονικό στοχασμό ανεπηρέαστο ιδιοτελών, ιδεολογικών και εν γένει «υποκειμενικών κριτηρίων» και δεν σέβεται την ύπαρξη και την ιστορική διαμόρφωση των κοινωνιών.

    @sarantamilakokkina μόνο που στην τριπλή κατοχή οι Έλληνες που σκότωναν Έλληνες ήσαν περισσότεροι από αυτούς που σκότωναν οι Κατακτητές. Και σαν Μακεδόνας να βλέπεις του Βούλγαρους Ασφαλίτες (Οχρανίτες) και Κομιτατζήδες να γίνονται στρατιώτες του ΔΣΕ είναι κάτι το απερίγραπτο μιας και μιλάμε για προσωπικές εμπειρίες και συλλογικές μαρτυρίες από την άλλη πλευρά. Όπως φυσικά να βλέπεις και τον Πούλιο με τις ορδές του να κάνουν το ίδιο και να συμμαχούν με τους Γερμανούς.

    @Νοσφεράτε τις γνωρίζω τις απόψεις σου για το παιδομάζωμα μόνο που δυστυχώς όμως για σένα υπάρχουν μαρτυρίες που λένε το αντίθετο. Υπήρξε κόκκινη τρομοκρατία και την εκμεταλεύτηκαν και οι Λευκοί για να κάνουν τα δικά τους. Αλλά η ζυγαριά σου γέρνει μόνο προς την μία πλευρά λόγω των ιδεολογικων προκαταλήψεων σε ότι αφορά την δεξιά του παρελθόντος. Η δεξιά του σήμερα βαθειά μέσα της έχει αποδεχθεί την ιδεολογική της ήττα και πολιτεύεται με τους κανόνες, το λεξιλόγιο, τους κώδικες, τους μύθους και τις αξίες του αντιπάλου της, αδυνατώντας να αντιπαραθέσει δικούς της. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δηλαδή μακροπρόθεσμης πολιτικής της καχεξίας.

    Σχόλιο από akritas | 31/03/2009

  72. «..ο αναθεωρητής ιστορίας είναι αυτός που δεν θέλει τον επιστημονικό στοχασμό ανεπηρέαστο ιδιοτελών, ιδεολογικών και εν γένει “υποκειμενικών κριτηρίων” και δεν σέβεται την ύπαρξη και την ιστορική διαμόρφωση των κοινωνιών..»

    Υπάρχει άραγε άνθρωπος ο οποίος περισσότερο από όλους να έχει αντιεπιστημονικό στοχασμό, να έχει ιδιοτελή, ιδεολογικά και “υποκειμενικά κριτήρια» και ο οποίος δεν σέβεται την ύπαρξη και την ιστορική διαμόρφωση των κοινωνιών

    από αυτόν ο οποίος βάζει στο ίδιο τσουβάλι την βία του κατακτητή και του κατακτημένου ?
    Τι πιο απλό ?

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2009

  73. Δεν λέει αυτό mumul και ούτε αυτό κάνει με την επιστημονική του εργασία. Καταδικάζει κάθε είδους βία. Πάντως θα τον κρίνει η ιστορία τον Καλύβα . Μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 40 χρόνων και είναι από μία νέα γενιά ιστορικών η οποία δείχνει απαλλαγμένη από τις ιδεολογικές εμμονές των παλιότερων και αυτό είναι καλό για τον τόπο.

    Σχόλιο από akritas | 31/03/2009

  74. »Η δεξιά του σήμερα βαθειά μέσα της έχει αποδεχθεί την ιδεολογική της ήττα και πολιτεύεται με τους κανόνες, το λεξιλόγιο, τους κώδικες, τους μύθους και τις αξίες του αντιπάλου της, αδυνατώντας να αντιπαραθέσει δικούς της. »

    κοιταξε ..Εχει κι αυτή τις αξιες της ..Αμ πως..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  75. »τις γνωρίζω τις απόψεις σου για το παιδομάζωμα μόνο που δυστυχώς όμως για σένα υπάρχουν μαρτυρίες που λένε το αντίθετο. Υπήρξε κόκκινη τρομοκρατία και την εκμεταλεύτηκαν και οι Λευκοί για να κάνουν τα δικά τους.»

    Ακριτα εγώ αναφεροαι σε δυο Γεγονότα
    α) οι Κοκκινοι (ο Δ . Σ ) μετεφερε στις ανατολικές χωρες τα παιδιά των διωκώμενων αριστερών
    β) οι Λευκοι που λές κιεσύ (οι καταμαυροι Δεξιοι ) με τις παιδουπόλεις της Φρειδερικης αρπαξαν παιδια πάλι Των Αριστερών για να τα κανουν πλύση εγκεφαλου

    Διαφωνεις σ’αυτά ; Και πώς ; Συγκεκρι΄μμένα να πεις και ασε τα περι ιδεολογικών προκαταλήψεων ..Μαθατε τωρα …

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  76. Τώρα σοβαρολογείς ?
    Οι κυβερνητικοί έμπαιναν μέσα στα χωριά και έπαιρναν παιδιά μόνο αριστερών και οι αντάρτες τα έσωναν ?
    Την μηχανή του χρόνου την είδες για τις παιδουπόλεις ?
    Εάν όχι κατέβασε την (torrent) και έλα να τα ξαναπούμε. Έχει on-line μάρτυρες που μόνο αριστεροί δεν ήταν.

    Αλήθεια ο Μελιγαλάς σε τι είδους τρομοκρατία τον κατατάσεις ? Εγώ θα έλεγα ότι έγινε πλήρης εφαρμογή της διαταγής του Σιάντου « περί εκκαθάρισης των μετόπισθεν».(Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο Αρχηγός των Ατάκτων, οριστική έκδοση, Επικαιρότητα, σελ. 586)

    Σχόλιο από akritas | 31/03/2009

  77. ειπα οτι οι παιδουπόλεις της Φρειδερικης (οπως και παρα πολλές παρανομες υιοθεσιες και στην Αμερική και αλλου)

    αλλα και η Μακρνησος και ολοι οι τοποι μαρτυριου
    τοτε
    αφορουσαν παιδια κυριως αριστερων ..και ..ναι σοβαρολογώ ..

    τωρα τα περι Μελιγαλά… Ακριτα σε προλαβαν αλλοι …εδώ και παρα πολλά πολλά χρονια
    Κοιτα Ακριτα
    Ασφαλώς και υπήρξαν αγριοτητες και απο μεριας των Ελασιτών ..

    Ακριτα ακου ..Καποιος συγγενής -στενοτατος- -επονιτης τοτε – βρεθηκε – μετα απο σπιουνια – καταδικος στα κατεργα των Γερμανών στο Μαουτχαουζεν ..
    μου διηγηθηκε λοιπόν καποτε για το τι καναν οι κρατουμενοι(Ελληνες Πολωνοι, Εβραιοι Ρωσοι) στους βασανιστες τους τους ΕΣ ΕΣ μετά την απελευθερωση τους ..
    Μπορεις να το φανταστεις ; (κομματακια)
    Μπορεις να τους καταδικασεις;
    Να πεις : Καταδικαζω την Βια απο οπου κιαν προερχεται ; Και απο τους Ναζήδες Κτηνωδεις εΣ ΕΣ εναντιον των κρατουμένων (με ολα εκεινα τα απιθανα ωμα σαδιστικά βασαναιστηρια )
    αλλά καιτην Βια των κρατουμένων εναντιον των ΕΣ ΕΣ μετά τηνν απελευθερωση τους;

    Το Ιδιο ειναι ;

    Και ας μιλησουμε λίγο και για τις εκκαθαρισεις των Γρμανών και των συνεργατών τους Ταγματασφαλιτων .. για τα μικρά ολοκαυτώματα ..(γιαυτά λεει ο Καλύβας; δε λεει)

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  78. καλό θαναι ομως Ακριτη ανατι να απαντας με γενικολογιες και αφορισμους και σουπα μουπες να απαντησει καποιος συγκεκριμμένα στα Επιχειρηματα του Ιου εναντιον των Καλύβα Μαραντζιδη : Αφορουν συγκεκριμμένες »Επιστημονικές »’παρατυπιες τν συγγραφεων και οχι στειρους αφορισμους
    Ιδου

    »Ενα βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας των Καλύβα και Μαραντζίδη αφορά τη μεθοδολογία: η ιστορία της δεκαετίας του ’40 πρέπει να ξαναγραφτεί με βάση «λεπτομερείς τοπικές έρευνες, νομό-νομό», πριν επιχειρηθεί η διατύπωση οποιασδήποτε ερμηνείας. Αλλιώς, «οι βεβιασμένες ερμηνείες είναι δείγμα προχειρότητας» («Τα Νέα» 16.10.04).

    Σε αντίθεση προς την προϋπάρχουσα βιβλιοπαραγωγή, η δική τους δουλειά -ισχυρίζονται- «αποφεύγει τα μεγαλόπνοα ερμηνευτικά ανοίγματα, όταν αυτά δεν στηρίζονται σε λεπτομερή και πλήρη τεκμηρίωση» («Τα Νέα» 20.3.04).

    Μέχρι σήμερα, ο μεν Καλύβας έχει μελετήσει 57 χωριά της Αργολίδας και μια επαρχία του νομού Πέλλας (Αλμωπία), ο δε Μαραντζίδης μια περιορισμένη γλωσσοπολιτισμική κοινότητα (τους τουρκόφωνους Πόντιους της Μακεδονίας) που το 1940 αριθμούσε κάπου 40.000 άτομα. Με βάση τη μεθοδολογία που οι ίδιοι προτείνουν, θα περίμενε κανείς από μέρους τους μια στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις γενικεύσεις. Πόσο μάλλον αφού η έρευνα του Καλύβα στην Αργολίδα, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, επιβεβαίωσε το προτεινόμενο (πριν από την έναρξή της) ερμηνευτικό «μοντέλο» σε ποσοστό μόλις 70%, ενώ αυτή της Αλμωπίας παρήγαγε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.
    ————————————

    Κι όμως, στο τελικό κείμενό τους στα «Νέα» (16.10.04), οι δυο καθηγητές δεν παραλείπουν να προβάλουν’

    ένα καθολικό ερμηνευτικό σχήμα για τις αιτίες, την ανάπτυξη και την περιοδολόγηση της «εμφύλιας βίας» σε όλη την ελληνική επικράτεια, τόσο στα κατοχικά όσο και στα μετακατοχικά χρόνια!
    ———————————————-
    Για την υπέρβαση του τοπικού, επιστρατεύεται η επιλεκτική προσφυγή σε παραδείγματα από τη «διεθνή εμπειρία», τα οποία αντλούνται από πολύ διαφορετικούς κοινωνικούς σχηματισμούς, πολιτικά καθεστώτα και ιστορικές συγκυρίες.

    Οι μέθοδοι της σταλινικής NKVD για την αποκατάσταση της σοβιετικής κρατικής εξουσίας στη Δυτική Ουκρανία θεωρούνται πχ από τον Καλύβα σαν ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εξήγηση των «αυθαιρεσιών» της «εαμικής τρομοκρατίας» στην κατοχική Πελοπόννησο (σ.149 & 159)!
    ————————————————-
    Σοβαρά προβλήματα τεκμηρίωσης θέτει, τέλος, η επιλογή μιας βολικής βιβλιογραφίας.

    Για τη συνωμοτική λειτουργία των παράνομων μηχανισμών του ΚΚΕ το 1943, λχ, αξιόπιστη «πηγή» θεωρούνται από τον Καλύβα τα πρακτικά των δικών του Εμφυλίου (σ.158) ή οι εκθέσεις του βρετανού πράκτορα Ταβερναράκη (σ.157), παρόλο που ο τελευταίος δεν μπορεί να ξεχωρίσει ούτε τι είναι το ΕΑΜ και τι ο ΕΛΑΣ!
    ——————————————-
    Η κολοκυθιά των αριθμών
    ——————————
    Παρά τον ισχυρισμό των Καλύβα και Μαραντζίδη ότι η «νέα ιστοριογραφία» «έπαψε να ενδιαφέρεται για ερωτήματα τύπου ‘ποιος έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το ξέσπασμα του Εμφυλίου'» («Τα Νέα» 20.3.04), σπονδυλική στήλη της δουλειάς τους είναι η επίρριψη αυτής ακριβώς της ευθύνης στην εαμική πλευρά.

    Ο Καλύβας ξεκινά λχ τον «Κόκκινο τρόμο» με μια σαφή διακήρυξη προθέσεων:

    «Αυτό το κεφάλαιο αποσκοπεί στην αμφισβήτηση μιας από τις κεντρικές, για την ακρίβεια ηγεμονικές, προσλήψεις στη μελέτη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου: ότι η Αριστερά υπήρξε το κύριο θύμα της βίας» (σ.142).

    Η βία του ΕΑΜ, ισχυρίζεται, υπήρξε πρωτογενής ενώ αυτή των κατοχικών δυνάμεων δευτερογενής -και κατ’ επέκταση αμυντική:
    ———————————————————

    «Φαινομενικά αυτονόητες περιπτώσεις γερμανικής τρομοκρατίας ή δεξιάς ‘λευκής’ τρομοκρατίας, μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλανητικές ερμηνείες, αν αποσυνδεθούν από την κόκκινη τρομοκρατία και δεν τοποθετηθούν στην πλήρη σειρά των γεγονότων όπου ανήκουν» (σ.143-4).

    Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι «η πρώτη συστηματική εκστρατεία δολοφονιών πολιτών στην Αργολίδα οργανώθηκε από το ΕΑΜ -όχι τις αρχές κατοχής» (σ.147) και στη συνεχεία επεκτείνει το εύρημά του αυτό σε «όλη την Πελοπόννησο» και «πιθανότατα σε όλη τη χώρα».

    Γενίκευση που βασίζει σε δυο, όλες κι όλες, πηγές: μια αναφορά βρετανού πράκτορα και μια (μεταπολεμική) έκθεση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα!
    ——————————————————-
    Ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η μελέτη των αριθμών που προβάλλει ο Καλύβας για να στηρίξει τη θεωρία του.

    Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό ότι στην Πελοπόννησο «η κόκκινη βία ήταν αντίστοιχη ή ακόμα και ξεπέρασε τη μαύρη βία», καταμετρά τα θύματα σε 57 χωριά της Αργολίδας κατά τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΕΑΜ σκότωσε 368 άτομα ενώ οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες μόνο 308 -αναλογία 54,6% έναντι 45,4%.

    Για την ιστορία ας σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται παρόμοια καταγραφή. Εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια, ο απολογητής των ταγματασφαλιτών (και νομάρχης της ΕΡΕ) Κοσμάς Αντωνόπουλος είχε δημοσιεύσει τις δικές του λίστες, παραθέτοντας μάλιστα και τα ονόματα των θυμάτων. Σύμφωνα με τη δική του καταμέτρηση, στην Αργοναυπλία εκτελέστηκαν συνολικά 559 άτομα από τις κατοχικές δυνάμεις και 514 από το ΕΑΜ, αναλογία αντίστροφη από αυτήν του Καλύβα («Εθνική Αντίστασις 1941-1944», Αθήναι 1964, σ. 885-993, 1019-1114 & 1776).

    Ο Μαραντζίδης απ’ την πλευρά του, αποφεύγει να παραθέσει συγκεντρωτικά νούμερα. Το ισοζύγιο στο βιβλίο του καθορίζεται από την έκταση που δίνεται στις αντίστοιχες βιαιότητες: μιάμιση μόλις σελίδα για τα πεπραγμένα των ταγματασφαλιτών, έναντι 22 για όσα υπέστησαν αυτοί από τον ΕΛΑΣ.

    Διατυπώνεται μάλιστα ο ισχυρισμός ότι τα τάγματα «περιορίστηκαν σε αμυντικό αγώνα» και πως «δεν είναι συχνοί οι φόνοι άμαχου πληθυσμού» από μέρους τους (σ.167 & 171).

    Αγνοείται έτσι συνειδητά η συμμετοχή τους σε ολοκαυτώματα χωριών όπως η Ερμακιά ή η Κατράνιτσα, με τη σφαγή (ή το κάψιμο ζωντανών) εκατοντάδων πολιτών.
    ———————————————————-
    Ποιοι Γερμανοί;
    —————————————-
    Οι δυο καθηγητές σπεύδουν ν’ αποφανθούν ότι «οι πιο πολύνεκρες μάχες στη διάρκεια της κατοχής δεν έγιναν ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους αλλά αποκλειστικά μεταξύ Ελλήνων» («Τα Νέα» 20.3.04). Σε βιβλιοκριτική που δημοσίευσε για το «Γιασασίν Μιλλέτ» στο «Βήμα» (6.1.2002), ο Καλύβας μας διαβεβαιώνει επίσης ότι στον «εμφύλιο» του 1943-44 «οι Γερμανοί είναι απλοί κομπάρσοι, όταν δεν είναι τελείως απόντες».
    —————————————————-
    Αυτή η διαπίστωση έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με τα ίδια τα γραφόμενά τους. Είναι προφανές λχ ότι η εκδίωξη του ΕΛΑΣ από την Ανατολική Αργολίδα το Μάιο του 1944 οφειλόταν στην εισβολή 5.000 Γερμανών κι όχι στους 100-200 άνδρες του τοπικού Τάγματος Ασφαλείας.

    Η απόλυτη εξάρτηση των ταγματασφαλιτών από τη Βέρμαχτ επιβεβαιώνεται, άλλωστε, από το ταχύτατο σάρωμά τους από τον ΕΛΑΣ μόλις αποχώρησαν τα κατοχικά στρατεύματα.

    Η υποτίμηση του γερμανικού παράγοντα είναι ιδιαίτερα χτυπητή στο χειρισμό που επιφυλάσσει ο Μαραντζίδης στις πηγές του.

    Υποστηρίζει λχ ότι οι τουρκόφωνες ποντιακές κοινότητες συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς «ιδίως μετά τη διάλυση της ΠΑΟ, τον Ιανουάριο του 1944», ως αποτέλεσμα της βίας που άσκησε εναντίον τους ο ΕΛΑΣ (σ.166).
    ——————————————————-
    Σύμφωνα ωστόσο με μια δημοσιευμένη έκθεση του γερμανικού Α2, το χωριό Κούκος της Κατερίνης και η εκεί «εθνική συμμορία» του Κιτσά Μπατζάκ είχαν ήδη από το 1942 επαφές με τις γερμανικές υπηρεσίες που, πεισμένες για την «απολύτως γερμανόφιλον στάσιν» τους, διέταξαν τη Βέρμαχτ να αποφύγει κάθε έρευνα εκεί κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του 1943. Η επίσημη συνεργασία του Κιτσά Μπατζάκ με τους Γερμανούς ξεκίνησε τον επόμενο Ιούλιο, ένα μήνα πριν από την πανηγυρική προσχώρησή του στην ΠΑΟ -και, οπωσδήποτε, πολύ πριν αναμετρηθεί με τον ΕΛΑΣ

    (Π. Ενεπεκίδης «Η ελληνική Αντίστασις», Αθήνα 1964, σ.44-5).
    ————————————-
    Το ίδιο έγγραφο περιέχει αναλυτικά στοιχεία για τη συνεργασία των κυριότερων τουρκόφωνων κοινοτήτων με τους ναζί. Παρά την αυτονόητη σημασία του, ο Μαραντζίδης αποφεύγει να το χρησιμοποιήσει -μολονότι το βιβλίο του Ενεπεκίδη αποτελεί βασική πηγή του. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα τον υποχρέωνε να αντιμετωπίσει κριτικά τους ισχυρισμούς των «πληροφορητών» του, στις προφορικές αφηγήσεις των οποίων στηρίζει μεγάλο μέρος της θεωρίας του.

    «Καλή» και «κακή» βία
    ———————————————-
    Εντυπωσιακή είναι η δικαιολόγηση από τον Καλύβα της παράδοσης εαμικών στελεχών στους Γερμανούς από «τους» χωρικούς (σ.152 & 154).

    Υιοθετεί μάλιστα με ενθουσιασμό την έκφραση «επανάσταση» που οι «πληροφορητές» του χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν τη συνεργασία τους με τα SS (σ.154).

    Αποκαλυπτική είναι άλλωστε η ορολογία του «Κόκκινου τρόμου»:

    29 φόνοι από τον ΕΛΑΣ μέσα σ’ ένα τετράμηνο θεωρούνται «συστηματική εκστρατεία εκτελέσεων πολιτών», και μάλιστα «ιδιαίτερα σοκαριστική» (σ.148-9),

    40 εκτελέσεις από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες τον Μάιο του 1944 δεν συνιστούν παρά «επιλεκτικές ενέργειες αντιποίνων» -και όχι «περιπτώσεις τυφλής βίας από μέρους των κατακτητών εναντίον αθώων πολιτών», όπως θα νόμιζε «κάποιος εξωτερικός παρατηρητής» (σ.151-2).

    Γενικότερα, η βία των κατακτητών αποδίδεται με άχρωμους όρους: «τουφεκισμός», «φόνος», «αντίποινα», «επιδρομές», «τιμωρία» ή «ενέργειες». Στην περίπτωση μιας τυπικής εκκαθαριστικής επιχείρησης, που καταλήγει στο φόνο ενός τοπικού καθοδηγητή του ΕΑΜ, ο συγγραφέας μένει με την απορία: «Αδυνατώ να βρω το σκεπτικό που υπαγόρευσε αυτή την επιδρομή» (σ.183). Οι φόνοι που διέπραξε ο ΕΛΑΣ ζωγραφίζονται, αντίθετα, με έντονα χρώματα: «τους εκτέλεσαν κόβοντας το λαιμό τους» (σ.153), «έσφαξαν κι έριξαν τα πτώματα σ’ ένα πηγάδι», «σφαγιασμός ολόκληρων οικογενειών» (σ.154)…

    Η λέξη «τρομοκρατία», χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για τις πράξεις της εαμικής πλευράς.

    Ακόμη και στην περίπτωση ενός καταδότη που, για να εκδικηθεί την κοπέλα που τον απέρριψε, έφερε τους Ιταλούς στο χωριό για να συλλάβουν τα αδέρφια της που έκρυβαν όπλα, ο Καλύβας μας διαβεβαιώνει ότι «μπορεί να ήταν παλιάνθρωπος, αλλά δεν ήταν προδότης» (σ.172) -οπότε η μεταγενέστερη δίωξή του από το ΕΑΜ ταξινομείται κι αυτή σαν «κόκκινη τρομοκρατία».

    Τον τελικό απολογισμό της βεντέτας που άνοιξε μ’ αυτή την κατάδοση, προσφέρουν τα λόγια κάποιου ανώνυμου χωρικού: «Ολα ξεκίνησαν μεταξύ Βασίλως και Βασίλη. Αυτοί δημιούργησαν το κακό» (σ.175). Περίεργη αλήθεια εξίσωση: ένας χαφιές εξίσου «υπεύθυνος» με την κοπέλα που δεν τον γούσταρε και η οποία, αφού μαστιγώθηκε γυμνή από τους Ιταλούς, αργότερα κακοποιήθηκε (και «πιθανόν βιάστηκε») από τον «συνένοχό» της!

    Σοβαρότερη αποδεικνύεται η παραγνώριση των πραγματικών διλημμάτων που αντιμετώπιζε η Αντίσταση.

    Τα «εγκλήματα» του ΕΛΑΣ θεωρούνται προϊόντα ενός «απόκοσμα γραφειοκρατικού» μηχανισμού, εγγενούς χαρακτηριστικού του κομμουνιστικού κινήματος, κι όχι ακρότητες υπαγορευμένες από τη γενικευμένη ανασφάλεια που γεννούσαν οι συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα.

    Κι όμως, η σύγκριση με τα πεπραγμένα άλλων αντιστασιακών οργανώσεων θα αποδεικνυόταν εδώ αποκαλυπτική.

    Οι εθνικόφρονες λχ αντιστασιακοί της αθηναϊκής ΠΕΑΝ, όταν εντόπισαν το διπλό πράκτορα που τους είχε καταδώσει στη Γκεστάπο τον παρέσυραν σε ψεύτικο ραντεβού και τον έπεισαν να ομολογήσει, με την υπόσχεση ότι θα τον στείλουν στη Μ. Ανατολή. Στη συνέχεια τον εκτέλεσαν επιτόπου, θρυματίζοντας το κεφάλι του μ’ ένα σφυρί (Π. Μιχαηλίδης, «Αγαθουπόλεως 7», Αθήνα 1991, σ.139, και Αντ. Μυτιληναίος, «Μαρτύρων πορεία», Αθήνα 1997, σ.127).

    Εξίσου εύγλωττη είναι μια παρατήρηση του Εντι Μάγερς. Πριν από το Γοργοπόταμο, γράφει στα απομνημονεύματά του, ένας ελασίτης καπετάνιος αφόπλισε, έδειρε κι άφησε ελεύθερους τους χωροφύλακες που έστειλαν οι Ιταλοί να επιτάξουν τις πατάτες των χωρικών. Ο βρετανός ταξίαρχος σχολιάζει λακωνικά: «Θα ήταν καλύτερα αν τους είχε σκοτώσει και θάψει τα πτώματά τους μέσα στο δάσος» («Η ελληνική περιπλοκή», Αθήνα 1975, σ.60).

    Η ολόλευκη τρομοκρατία

    Μετά το ξέπλυμα των ταγματασφαλιτών, η «νέα ιστοριογραφία» φροντίζει να απαλλάξει το επίσημο κράτος από κάθε ευθύνη για τη «λευκή τρομοκρατία» του 1945-46, που έσπρωξε το ΚΚΕ να ξαναπάρει τα όπλα. «Μετά τη Βάρκιζα», γράφουν οι Καλύβας και Μαραντζίδης, «η σύγκρουση θα αποκτήσει ξανά τον περιφερειακό χαρακτήρα της. Το κεντρικό κράτος αδυνατεί να ελέγξει την περιφέρεια, όπου εμφανίζεται κατά κύριο λόγο η δράση των οργανώσεων της άκρας δεξιάς» («Τα Νέα» 16.10.04).

    Το επιχείρημα δεν είναι καθόλου πρωτότυπο. Πρόκειται για πάγια δικαιολογία των κυβερνώντων της εποχής, την οποία αναπαρήγαγε η μετεμφυλιακή εθνικόφρων ιστοριογραφία. Επιχειρηματολογία η οποία διαψεύδεται, ωστόσο, από τα ίδια τα γεγονότα.

    Η ανάπτυξη της «λευκής τρομοκρατίας» στην Πελοπόννησο ή την Κοζάνη θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί εν μέρει στην κληρονομιά των ενδοελληνικών συγκρούσεων της Κατοχής. Αντίστοιχη παρακρατική δραστηριότητα σημειώθηκε ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ακόμη και στη Θεσσαλία, όπου οι ταγματασφαλίτες του ΕΑΣΑΔ υπήρξαν εντελώς περιθωριακό φαινόμενο, ή στο νομό Χανίων, όπου τα θύματα του τοπικού «Τάγματος Ασφαλείας» από την «κόκκινη βία» ανέρχονται στο φοβερό αριθμό των …τριών!

    Οσο για την «απουσία» του κράτους το 1945-46, αποκαλυπτικά είναι τα δημοσιευμένα αρχεία του ΓΕΣ. Εκεί διαβάζουμε αναφορές των κατά τόπους στρατιωτικών διοικητών, όπου περιγράφεται όχι μόνο η αμείλικτη καταδίωξη των εαμιτών αλλά και το στήσιμο των κατά τόπους «εθνικιστικών οργανώσεων» για τη διεξαγωγή του αντικομμουνιστικού αγώνα. Είναι δυνατόν να μιλάμε σοβαρά για «απώλεια ελέγχου» του «κεντρικού κράτους» Εκτός αν υποθέσουμε ότι δυο καθηγητές πολιτικής επιστήμης περιορίζουν το «κεντρικό κράτος» στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βγάζοντας απέξω το στρατό, δηλαδή τον πιο ενιαίο, ιεραρχικά οργανωμένο και πολιτικά συμπαγή κρατικό μηχανισμό της περιόδου…

    Η «ξεχασμένη» Αλμωπία

    Ας συνοψίσουμε: βάση της «νέας ιστοριογραφίας» αποτελεί η καθαρά αντιεπιστημονική (και συχνά διαστρεβλωμένη) προβολή επιλεκτικών υποδειγμάτων από τις πιο βολικές για το εγχείρημα περιοχές της ελλαδικής επικράτειας: την Αργολίδα (περιοχή χωρίς την παραμικρή παράδοση αριστερού ή κοινωνικού κινήματος, όπου στις τελευταίες προπολεμικές εκλογές οι βασιλόφρονες συγκέντρωσαν 71,3% και το ΚΚΕ μόλις 0,75%) και τις τουρκόφωνες ποντιακές κοινότητες της Μακεδονίας (που από έναν ταγματασφαλίτη καπετάνιο τους χαρακτηρίζονται ως «υποανάπτυκτες» από την άποψη του «εν γένει πολιτισμού των κατοίκων»).

    Εντελώς διαφορετικά υπήρξαν τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας του Καλύβα, στην επαρχία Αλμωπίας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικής Επιστήμης (2001), εκεί οι εκτελέσεις πολιτών από τον ΕΛΑΣ «παρέμειναν περιορισμένες (το πολύ 30-40)», ενώ τα κατοχικά στρατεύματα σκότωσαν κάπου 80 κατοίκους. Το κυριότερο, «ο κόσμος δεν θυμάται αυτή την περίοδο ως εμφύλιο πόλεμο» (σ.29).

    Στοιχειώδες επιστημονικό ήθος θα απαιτούσε τα πορίσματα από την Αλμωπία να αντιπαραβάλλονται με (και να σχετικοποιούν) αυτά της Αργολίδας. Αμ δε! Προτείνοντας ένα σχέδιο εισήγησης στο πρόσφατο συνέδριο της Σαμοθράκης, με θέμα «θεωρητικές και εμπειρικές προϋποθέσεις ηθικής αξιολόγησης» του δωσιλογισμού «με αφορμή μια τοπική εμπειρική έρευνα», ο Καλύβας εξακολουθεί στις αρχές του 2004 να περιορίζει τη μελέτη του «στη βορειοδυτική Πελοπόννησο». Αν και, στο τελικό κείμενο, βρήκε βολικότερο να ασχοληθεί -ξανά- με τη Δυτική Ουκρανία…»

    Γιαυτά τι εχεις να πεις Ακριτα ..Εκτος αν αρχισεις παλι να βριζεις και να απαξιωνεις τον Ιο ενώ ο Καλύβας ειναι »εξιολογος νεος επιστημονας » που εχει σπουδασει σε καλά αμερικανικα πανεπιστημια και με διεθνεις διασυνδεσεις κλπ κλπ κλπ

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  79. Κοιταξε φίλε akrita

    Πέρασαν χρόνια από τότε, δεν τίθεται κανένα θέμα σήμερα, νερό κι αλάτι..
    Αλλά όχι και να φέρουν τούμπα την ιστορία, να κάνουν το άσπρο μαύρο.
    Λες : «..και ούτε αυτό κάνει με την επιστημονική του εργασία. Καταδικάζει κάθε είδους βία..» στο ερώτημα «.. βάζει στο ίδιο τσουβάλι την βία του κατακτητή και του κατακτημένου ?..»

    Ακριβώς αυτό κάνει. Δίνει σημασία στο ειδικό χωρίς να κοιτάζει το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ελαβαν χώρα τα γεγονότα. Καταδικάζει γενικώς και αορίστως την βία για να ισοσκελίσει πράγματα και καταστάσεις.
    Μερικά παραδείγματα για να δεις που οδηγούμαστε με αυτόν τον τρόπο να καταδικάζουμε δηλαδή γενικώς και αορίστως την βία αφαιρόντας το γενικό πλαίσιο:
    -Θα μιλάμε για τις στρακαστρούκες της Χαμάς και θα τις βάζουμε στο ζύγι με το ολοκαύτωμα της Γάζας.
    -Οι Πόντιοι αντάρτες στον Πόντο δεν κατέβαιναν στα χωριά με βασιλικό ραντίζοντας τον αγιασμό, ούτε οι Αρμένιοι κατέβαιναν στο Βαν και στο Μπιτλίς και έραιναν με άνθη τα πλήθη. Αυτό τι σημαίνει ? Ότι πρέπει αυτά τα γεγονότα να τα βαλουμε στο ζύγι με την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής ?

    Θα μου πεις είναι και αυτό μια άποψη..

    Άποψη είναι…ιστορία δεν είναι..

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2009

  80. Θα ήθελα να ξέρω κ.akrita, οι νεοιστορικοί 40+50 χρονών όπως ο κ.Καλυβας, ο κ Μαραντζίδης, ο κ Καλλιανιώτης,τι λένε για τα εγκλήματα της τότε δεξιάς αμερικανοκρατούμενης κυβέρνησης, και της μεγαλης μητέρας Φρειδερίκης,,, για το πατερομάζωμα,για το μητερομάζωμα, για το παππουδομάζωμα,σε βαρος αριστερών,κομουνιστών, και δημοκρατικών ανθρώπων, και ειχανε γεμίσει τα ξερονήσια του Αιγαίου; τι λενε για την ρίψη της βόμβας ναπάλμ που πρωτοδοκιμάστηκε στα ορεινά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας; Καταστρεφοντας ολα τα σπίτια για να μην μπορούν να βρίσκουν και να έχουν υλική βοήθεια οι αντάρτες του ΔΣΕ; Γράφουν κατι για όλα αυτά; Να γνωρίζουν οτι ο λαος έγραψε και γράφει την ιστορία όπως αυτος την βίωσε στο πετσίτου, και οχι όπως την θέλει ο μαύρος φασισμος και τα τσανάκια τους

    Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 31/03/2009

  81. Δεν βρίζω νοσφεράτε και το ξέρεις πολύ καλά. Ο Ιός είναι το χειρότερο είδος παραπληροφόρησης διότι χρησιμοποιεί δύο κλασικές αρχές προπαγάνδας της λεγόμενες επαγωγής/επικαιρότητας(εκμεταλευση γεγονότος με παροδική συγκίνηση) και της μισής αλήθειας όταν αναφέρεται στο παρελθόν και γενικά ιστορικά γεγονότα.Για τον Ιό έχει απαντήσει ο Αγτζίδης.

    Σε ότι αφορά το σχ 77 δώσε μου χρόνο. Θέλω να ψάξω τα κιτάπια μου για αυτά που έιπες(πολωνοί κλπ).

    mumul δεν φέρνουν τούμπα καμμιά ιστορία. Καταγράφουν γεγονότα τα οποία μας τα αποκρύπτανε ή τα ξέραμε λανθασμένα. Η μεθολογία που αναπτύσουν είναι πολύ γνωστή στο εξωτερικό και ήρθε στην Ελλάδα. Αυτή της «ιστορικής διαμόρφωσης των κοινωνιών ή κοινώς το «πόρτα σε πόρτα». Καλό είναι και στην Ελλάδα να το διδάσκουν αυτά ώστε η ανάλυση του παρελθόντος να γινεται σφαιρικά και όχι με μονόπλευρα.

    Σχόλιο από akritas | 31/03/2009

  82. akrita
    Ξαναδιάβασε το σχ.79 για να δεις που οδηγούμαστε με αυτήν την μεθοδολογία…
    Και ο Ιός στα της Ανατολής «πόρτα σε πόρτα» την πάει την Ιστορία…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2009

  83. »Δεν βρίζω νοσφεράτε και το ξέρεις πολύ καλά. Ο Ιός είναι το χειρότερο είδος παραπληροφόρησης διότι χρησιμοποιεί δύο κλασικές αρχές προπαγάνδας της λεγόμενες επαγωγής/επικαιρότητας(εκμεταλευση γεγονότος με παροδική συγκίνηση) και της μισής αλήθειας όταν αναφέρεται στο παρελθόν και γενικά ιστορικά γεγονότα.Για τον Ιό έχει απαντήσει ο Αγτζίδης.»
    Ακριτα λές οτι δεν βριζεις αλλά επι του Συγκεκριμμένου Δηλαδή του οτι ο Ιος πιανει σελιδα σελιδα (σοσο γινετε ) τους Δεξιους Παραποιητες της ιστοριας της Εθνικής αντιστασης (Καλύβα κλπ ) και αποδεικνυει οτι λένε την μισή αλήθεια και κρυφβουν γεγονότα και πραγματα Δεν λές κουβεντα ..Αντις αυτου συνεχιζεις στο παλιο μοτιβο της απαξιωσης του Ιου επικαλεισαι μαλιστα και τον Β .Α ..
    Αλλά δεν νομίζω οτι ο Β. Α γτσιδης εχει ποτε υπερασπιστει τους Δεξιους πλαστογραφους και παραποιητες της εθνικής αντιστασης ουτε οτι εχει καταφερθει κατα΄του Ιου επι του συγκεκριμμένου θεματος (δηλαδή του ξεσκεπάσματος των λαθροχειριών στο θεμα της εθνικής αντιστασης )
    Αν εχει καταφερθει ο Β. α ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ιΟΥ για την σταση του στο θεμα της Δεξιας αναθεωρησης-πλαστογραφησης της ιστοριας της εθνικής αντιστασης σε παρακαλώ πολύ να μου δειξεις την πηγή ..
    Αλλα και παλι ..Ε πές βε αδελφέ οτι αυτά δεν τα γραφει ο Ιος αλλά εγώ ας πουμε ..
    Μπορεις εστω και μια φορά να απαντησεις επι του συγκεκριμμένου χωρις να καταφευγεις σε υπεκφυγές και στιγματισμους και αναφορές σε αντιδεξια αισθηματα και τα τοιαυτα ..
    Μια Φορά εστω;
    Για λίγο
    Δηλάδή να αφήσεις τους απαξιωτικους χαρακτηρισμους (απο τους οποιοιυς και εγώ προσωπικά αλλά και οσοι αλλοι επιμενουμε στην Αλήθεια εχουμε Χορτασει
    και να απαντησεις στα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ που θετει ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 78; ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ;
    ΤΙς ΣΑΛΤΣΕς ΤΙς ΥΒΡΕΙς ΤΙς ΠΡΟΣΒΟΛΈς ΑΠΟ ΟΣΟΥς ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΙς ΕΧΟΥΜΕ χΟΡΤΑΣΕΙ
    αλλά (ας ξερουν)οτι δεν μας πτοούν . Η αλήθεια ειναι αλήθεια ..Και βιωμα

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  84. Ακρίτα, ο Αγτζίδης δεν είναι τόσο μονοδιάστατος όπως μας τον παρουσιάζεις. Για τον Ιό ή τον Κωστόπουλο έχει τη συγκεκριμένη άποψη και μάλλον τους θεωρεί κάτι χειρότερο από τον Καλύβα στα ζητήματα του ελληνισμού της Ανατολής. Δηλαδή για τα ζητήματα του Πόντου και της Μικράς Ασίας τους θεωρεί «δεξιούς αναθεωρητές», αντίστοιχους μ’ αυτούς που απασχολούν αυτή τη συζήτηση.

    Έχει δίκιο ο Νοσφεράτος. Μην επικαλείσαι γενικώς και αορίστως την κριτική κάποιου άλλου για να ξεπεράσεις ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2009

  85. @M-π δεν σας κάνει ο άλλος , δεν σας κάνει εκείνος τελικά ποιος σας κάνει ?
    Για να ξέρω και εγώ.
    Και από ότι βλέπω πάλι επεμβαίνεις ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ.Οι συνήθειες δύσκολο να κοπούν.

    Λοιπόν λέω…ότι τον Αγτζίδη δεν τον θεωρώ και ούτε τον είπα μονοδιάστατο. Όπως το ίδιο θεωρώ για τον Κολλιόπουλο, Καλύβα, Μαρατζίδη, Μιχαηλίδη, Δορδανά, Χατζηαναστασίου κλπ. Τους θεωρώ ότι ανήκουν στην ομάδα που καταππλεμούν τους αναθεωρητές(Κωστόπουλος, Ηρακλέιδης, Λιάκος) αλλά και συνεχιστές(Μαργαρίτης) κάποιων ακραίων αντιλήψεων.
    Ήμουν σαφής στο και ποιους θεωρώ ιστορικούς αντίθετους με τον ορισμό αναθεωρητισμό όπως τον έδωσα.
    Εσείς ούτε το ορισμό του αναθεωρητισμού δεν μου φέρατε.

    @τους λοιπούς αύριο διότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και διότι είστε πολλοί. Θα φέρω και πως γίνεται η μεθοδος ανάλυσης ιστορίας όπως αυτή ειπώθηκε από τον Μαρατζίδη σε ένα συνέδριο με θέμα τον εμφύλιο. Ελπίζω να φέρεται κάτι ανάλογο και όχι Ιούς και Αντιβοτικά που το μόνο που κάνουν είναι φθείρουν την συνείδηση μας.

    Σχόλιο από akritas | 31/03/2009

  86. Μα Ακρίτα μου, τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο.

    -Στα του βιβλιου Ιστορίας της Στ΄δημοτικού οι «ομάδες» ήταν αλλιώς: ο Αγτζίδης, ο Μαργαρίτης, η Δρόσου, ο Χατζηαναστασίου, ο Κολιόπουλος, ο Μιχαηλίδης, ο «40 μήλα κόκκινα», ο μουμούλ ανήκαν στην ίδια «ομάδα«.

    -Στο ζήτημα της ελληνικής ακροδεξιάς, ο Λιάκος, ο Μαργαρίτης, ο Αγτζίδης, ο «40 μήλα κόκκινα», ο Κωστόπουλος, ο μουμούλ, ο Νοσφεράτος θα ανήκαν κατά πάσα πιθανότητα στην ίδια «ομάδα», όπως και

    -για το ζήτημα της Εθνικής Αντίστασης ο Κωστόπουλος, ο Μαργαρίτης και ο Αγτζίδης θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κοινή «ομάδα» με το Νοσφεράτο, τον μουμούλ, τον «40 μήλα κόκκινα» και τον «κάτσε καλάααααα», ενώ

    -για τα ζητήματα του ελληνισμού της Ανατολής ο Αγτζίδης θα βρισκόταν στην ίδια ομάδα με τον Χατζηαναστασίου, τον μουμούλ, τον Μιχαηλίδη, τον Ομέρ και με τον «40 μήλα κόκκινα». Ίσως και με τον Μαρατζίδη!Πιθανότατα, αν και διστακτικά, και ο Νοσφεράτος.

    -Για τα θέματα του σταλινισμού ο Αγτζίδης, ο μουμούλ, ο Ομέρ, ο «40 μήλα κόκκινα», ο Χατζηαναστασίου, πιθανόν και ο Κωστόπουλος με τον Μιχαηλίδη, και ίσως και ο Νοσφεράτος να συγκροτούσαν δικιά τους «ομάδα».

    Ο Ηρακλείδης δεν παίζει. Είναι εκτός συναγωνισμού!

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2009

  87. με τον Τασον οχι

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  88. Παντως αν και δεν συμφωνώ απολυτα με τις ομαδοποιησεις χαιρομαι Μ-π που επιτελους συμφωνουμε στο οτι δεν μπορουμε να ξεφευγουμε απο τά συγκεκριμμένα ζητηματα με απαξιωτικους χαρακτηρισμους (οπως κανει -ισως ακομα -μεχρι να τριφτει με τις εδω και αλλου συζητησεις ο Ακριτας)

    ειναι ευκολο να ξεφευγεις απο την αλήθεια(εν προκειμένω οτι οι ταγματασφαλίτες ηταν απλουστατα συνεργατες των Γερμανών ναζί και μαλιστα κανανε την πιο βρωμικη δουλια) απαξιωνοντας π.χ τον ΙΟ ..Αλλά δεν μπορει να διαρκεσει επ’ απειρον ..Το ψεμμα εχει κοντά ποδάρια

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2009

  89. Για να απαντήσω στις «κατηγορίες» σας κύριοι…

    Σας έδωσα τον ορισμό του αναθεωρητή ιστορίας και εσείς μου δώσατε άρες μάρες κουκουνάρες.

    Σας έδωσα τι θεωρεί βία ο Καλύβας προς απάντηση του σχ 6, όπου σαφέστετα και καταδικάζει τους πάντες που χρησιμοποιούν τηνβία και εσείς πάλι μου δώσατε άρες μάρες κουκουνάρες.

    Τώρα σας φέρνω και ποια είναι η ιστορική μεθοδολόγια αυτών που γράφουν ΚΑΙ για την αριστερή τρομοκρατία που ούτε θέλετε να ακούσετε λες και δεν υπήρξε. Διατυπώθηκε από Δορδανά/Μιχαηλίδη και όχι από Μαρατζίδη: όπως έγραψα λάθος χτες και παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΙΜΧΑ το 2006 με θέμα τον εμφύλιο :

    Η διάθεση νέου αρχειακού υλικού και η επαναξιολόγηση του υπάρχοντος συνοδεύτηκε από τη χρήση νέων μεθοδολογικών εργαλείων, όπως η προφορική ιστορία, η επιτόπια έρευνα, η πολιτική ανάλυση, η ποσοτική και συγκριτική αξιολόγηση. Τα δεδομένα αυτά έστρεψαν αναπόφευκτα τη βιβλιογραφική παραγωγή σε νέους δρόμους. Η απαγκίστρωση από τη διπλωματική και την πολιτική ιστορία στάθηκε έτσι αναπόδραστη, αν και δεν μηδενίσθηκε. Θέματα κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας, εκλογικής συμπεριφοράς, καθώς και ζητήματα που αφορούν γλωσσικές και εθνοτικές μειονότητες, προσέλκυσαν τους ειδικούς επιστήμονες και τους ερευνητές της περιόδου μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση.

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  90. Νοσφεράτε να απαντήσω τι στο σχόλιο του Ιού (σχ 78)?
    Από πότε έγιναν ιστορικοί οι Ιοί?
    Προτιμώ να μου βάλεις τις παρατηρήσεις του Μαργαρίτη ή του Νικολακόπουλου για την μεθοδολογια του Καλύβα παρά τους Ιούς που το μόνο που κάνουν είναι να εκφράζουν τις Τουρκικές και Σλαβομακεδονικές απόψεις .
    Ο Ιός είναι επιπέδου Πλέυρη για εμένα.

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  91. Μ-π ωραίο το σχόλιο 86. Ταιριάζει με την μέρα.

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  92. mumul για το σχ80 ο Ιός δεν πάει «πόρτα σε πόρτα» αλλά τις κατεδαφίζει. Σηκώνει αρχειακό υλικό το οποίο είναι πάντα καταδικαστικό ή επικριτικό για την Ελλάδα. Ναι έγιναν σφαγές από τον ΕΣ αλλά ξεχνάει να μας πει και τα Στρατοδικεία που έγιναν για αυτούς που τα έκαναν. Μιλάει για «Μακεδονική γλώσσα» που μιλάνε οι φίλοι του ξεχνώντας να μας πει ότι την ίδια γλώσσα μιλάνε και Έλληνες που δεν έχουν καμμία σχέση με το Σκοπιανό συνοθύλευμα. Όσο για τους Πόντιους αντάρτες ο Αγτζίδης υποστηρίζει ότι : η βεβαιότητα που έχουν οι αντάρτες του δυτικού Πόντου ότι η κομμουνιστική βοήθεια προς τους κεμαλικούς, οδήγησε σε ήττα το ένοπλο ποντιακό κίνημα καθόρισε την πολιτική τους ένταξη στην Ελλάδα.

    Και συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Η αντίθεση των Ποντίων προσφύγων από το δυτικό Πόντο προς τον κομμουνισμό αποτελεί στοιχείο της πολιτικής ιδεολογίας τους το οποίο, όπως ήταν φυσικό, απέκτησε κεντρική θέση όταν, στη διάρκεια της Κατοχής, τέθηκε το ζήτημα της προσχώρησης ή της σύγκρουσης με το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Από την άλλη μεριά, ένα σημαντικό τμήμα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και ιδιαίτερα οι Πόντιοι από τον ελληνόφωνο ανατολικό Πόντο και τον Καύκασο, ήδη από τη δεκαετία του 30 άρχισαν να εγκαταλείπουν σταδιακά το βενιζελισμό και να προσεγγίζουν την αριστερά, οπότε ήταν μάλλον φυσικό επακόλουθο να υποστηρίξουν τον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στη διάρκεια της κατοχής.

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  93. »Νοσφεράτε να απαντήσω τι στο σχόλιο του Ιού (σχ 78)?
    Από πότε έγιναν ιστορικοί οι Ιοί?»

    Aντε παλι ..Βρε παιδι μου ξεχνα το οτι το εγραψε ο Ιος ..Πες οτι το εγαψε καποιος αλλος .Ειναι συγκεκριμμένα ερωτηματα ..
    Παντως προς πληροφορηση σου : Ουτε ο Καλύβας Δηλώνει (ή ειναι) Ιστορικός Αλλά ..Πολιτικός επιστημονας ..
    ομως η επιστημη ειναι επιστημη ..Ασχετως ειδικότητας

    Και αυτοι οι κανονες της καθε επιστημης – φαινεται τουλαχιστον απο το σχολιο 78 – ασχετως αν το περιεχομενο του προερχεται απο τον »Επαρατο ν» Ιο – μαλλον παραβιαστηκαν απο τον συγγραφεα που επικαλεισαι ..

    Και επ’ αυτου ζητουσα μια απανατηση ..Μην επαναλαμβανεις τα περι του Ποιου του Ιου ..Γινεται κουραστικό πιά

    Τελος παντων ..Εκεινο που καταλαβαινει ο καθενας ειναι οτι ΔΕΝ μπορεις να απαντησεις ..

    Τα αλλα ειναι .. απο την πόλη ερχομαι και στην Κορφή κανέλα ..

    Ενώ ξεκινάς μια συζητηση για τον Εμφυλιο και την εθνική αντισταση οταν τα πραγματα γινονται σκουρα το γυρνάς στο Μακεδόνικό και σ’αυτά που λεει ο Ιος για τον Πόντο..
    (μη τυχόν και θιξουμε τους ταγματασφαλιτες)
    κοιτα ..Βασική αρχή για καθε επιστημη ειναι

    το» να μην ανακατευουμε τα σωβρακα με τις γραββατες »ουτε να εφαρμοζουμε το
    »Τι κανεις Γιαννη; Κουκια σπερνω »

    Κριμα ομως ..Προς στιγμήν πιστεψα οτι θα μπορουσαμε να κανουμε σοβαρή -συγκεκριμμένη – συζητηση ..και με επιχειρηματα ..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

  94. ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΌ ΕΝΩ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ

    Το σχ 89 »Για να απαντήσω στις “κατηγορίες” σας κύριοι…
    Σας έδωσα τον ορισμό του αναθεωρητή ιστορίας και εσείς μου δώσατε άρες μάρες κουκουνάρες.
    Σας έδωσα τι θεωρεί βία ο Καλύβας προς απάντηση του σχ 6, όπου σαφέστετα και καταδικάζει τους πάντες που χρησιμοποιούν τηνβία και εσείς πάλι μου δώσατε άρες μάρες κουκουνάρες.»

    μου εδωσε μια ωραιοτατη ιδεα για το πως να γραφουμε βιβλια π.χ για τον εμφυλιο ή την εθνική αντισταση
    και

    να Φαινομαστε αντικειμενικοι ενώ ειμαστε υποκειμενικοι

    Πολύ απλά :
    Στην αρχή του βιβλιου γραφουμε μια φραση Κλισε του Τυπου:
    – Καταδικάζω την βια απ’οπου κιαν προερχεται

    – η χωριζω τηνβια σε τρεις κατηγοριες

    α) Των Γερμανών Ναζί
    β) των Σνεργατων τους (λες και ειναι ξεχωριστή κατηγορια και δεν συμπληρωνε η μια τηναλλη)
    και γ) του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ

    – Κατοπιν επικεντρωνομαι σε περιοχες οπου για Χ λόγους υπάρχουν περισσοτερα στοιχεια που επιβαρυνουν την τριτη περιπτωση

    ενώ
    α) ειτε αποσιωπώ πληρως τις περιοχες που επιβαρυνουν την δευτερη περιπτωση ή την πρωτη
    β)
    ειτε Δεν αθροιζω την πρωτη και την δευτερη περιπτωση

    ( λεω π.χ: Αλλο Γερμανοι Ναζί αλλο ταγματασφαλίτες συνεργατες τους )

    ετσι ωστε ο αριθμός των θυματων των πρωτων και των δευτερον να μην αθροιζεται και να μην φαινεται μεγαλος

    – Πλεονεκτημα της μεθοδου αύτης
    —————————————-
    Σε περιπτωσιν που μου την βγουνε (επικριτικώς ) για τις μεθοδους που επελεξα

    μπορώ

    α) να επικαλεστώ την Δηλωσιν μου περι »αντικειμενικότητα και αμεροληψιας λεγοντας
    ειδατε κυριοι ..Δηλωσα αμερόληπτος ΑΡΑ ειμαι ..Αμεροληπτος
    και

    β) να αρχισω τους χαρακτηρισμους επι του προσωπου που επεκρινε την αμεροληψια μου λεγοντας
    ποτε για τις θεσεις του επι του Μακαεδονικου πότε για τις θεσεις του για τον Πόντο πότε για το απο που βαστει η σκουφια του και οτι δεν ειναι ιστορικός και λπ κλπ

    Μειονεκτημα: καποια στιγμή καταλαβαινουν οτι η ολη μεθοδος λεγεται εις την απλήν αραμαικήν : παπατζηλικι,,

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

  95. akrita

    Ή δεν κατάλαβες ή δεν θες να καταλάβεις τι λέει το σχ. 80.
    Τέλος πάντων..

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/04/2009

  96. mumul για το σχόλιο σου το 79 ήταν η απάντηση μου και όχι για το 80.

    Το 80 δεν μου λέει και τίποτα. Σαν να διαβάζω ριζοσπάστη είναι.
    —————-
    γράψε λάθος, και εγώ στο σχ. 79 αναφέρομαι
    mumul

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  97. Νοσφεράτε το παπατζηλίκι που λες εφαρμόζεται πλεόν από όλους τους σύγχρονους ιστορικούς. Οι δικοί μας είναι ακόμα στο ..»αρχειακό υλικό». Κάτι σαν το «ασυλο». Καλό είναι να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Και ο πρώτος που το εφάρμοσε ήταν ο Κολιόπουλος με την «Λεηλασία Φρονημάτων» το 1993. Στο εξωτερικό….άστο καλύτερα.

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  98. Νοσφεράτε το παπατζηλίκι που λες εφαρμόζεται πλεόν από όλους τους σύγχρονους ιστορικούς. Οι δικοί μας είναι ακόμα στο ..”αρχειακό υλικό”

    Παλί ασχετο μου φαινεται το σχολιο σου Ακριτα μου
    Ουτε ο Καλύβας αλλά ουτε ο Μαραντζιδης δηλώνουν (ουτε ειναι ) ιστορικοι ..

    Τελος παντων .. Αρκετά μπερδευτηκαμε εδώ μεσα ..

    »Ραβδος εν γωνια αρα βρεχει »

    Εν τελει ολη αυτή η Δεξια αναθεωρηση της ιστοριας δεν μου φαινεται να ειναι καν »αναθεωρηση»

    απλα Δεξιο παπατζηλικι ειναι ..Κατ τα συνήθη : »Αλλα ‘αντ αλλων »

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

  99. Μάιος 1943 έρχεται μήνυμα στους παράγοντες του ΕΑΜ Αιανής, ότι Γερμανικά στρατεύματα μαζι με τους συνεργάτες τους ΠΑΟτζήδες δηλαδή τα τσακάλια του Μιχάλαγα -Μιχαλη Παπαδόπουλο- έρχονται στην Αιανή για να συλλάβουν στελέχη του ΕΑΜ Αιανής, και οι ΠΑΟτζηδες να λεηλατήσουν την Αιανή
    Στο άκουσμα του κακού μαντάτου, οι Αιανιώτες φρόντισαν να κρύψουν όσα μπορούσαν απο τα υπαρχοντά τους, και να φύγουν απο την Αιανή μαζί με τοις οικογενειες τους παίρνοντας απο τα υπάρχοντα οτι ήταν έυκολο και μεταφερότανε για τηνπροσωρινή τους διαβίωση. Τρέχανε να κρυφτούνε προς το μέρος του μοναστηριού της Λαριους, και στο μεγάλο ορμάνι των αναβρικών. Στην Αιανή έμειναν μονάχα ανθρωποι ανήμποροι να φύγουν, όπως γέροι, και βαρίά ασθενείς, και ο κάτοικος Αιανής ο Γ.Κ ο οποίος γνώριζε την Γερμανική γλώσσα και διευκόλυνε τους Γερμανους ως διερμηνέας. Οι Γερμανοι αφου δεν βρήκαν τους κατοίκους στο χωριό αγριεψαν και συγκέντρωσαν τους γέρους στο Δημοτικό Σχολείο. Μετα απο εξαντλητική ανάκρισή, έδειραν κάποιους απο τους γέρους, διότι δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν πλήροφορίες που θέλανε. Μετα τους αφήσανε ελέυθερους. Οι κακοποιημένοι γέροι της Αιανής ειναι οι Γιώργος Τζαναμπέτης,Νικόλαος Πελέκας, και ο Γεώργιος Ντιντίνος. Οι ΠΑΟτζήδες με την σειρά τους φρόντισαν να κάνουν περισυλλογή -πλιάτσικο-οικιακών συσκευών από αυτά που δεν πρόλαβαν να κρύψουν η να παρουν μαζί τους. Τα φορτώσανε στα ζώα τους που κουβαλουσαν πάντα μαζί τους. Οι Γερμανοί μαζεψανε τα κοτόπουλα, αυγά, γουρουνια, βόδια, και ότι άλω ήταν χρήσιμο για την σίτιση τους. Τα φόρτωσαν στα αυτοκίνητα και έφυγαν για την Κοζάνη. Οι Αιανιώτες έμειναν στα δάση περισσότερο από μία εβδομάδα. Η σιτιση τους ήταν φρέσκο γάλα και τυρί απο τα γιδοπρόβατα των κτηνοτρόφων της Αιανής, τα οποια μοίραζαν δωρεαν στους κατοίκους. Μετά απο 9 μέρες οι Αιανιώτες γύρισαν στο χωριό τους και αρχίσανε να φτιάχνουν την ζωή τους από την αρχή.

    Αφήγηση κατοίκων Αιανής

    Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 01/04/2009

  100. Ακρίτα γράφεις:

    «Όσο για τους Πόντιους αντάρτες ο Αγτζίδης υποστηρίζει ότι : η βεβαιότητα που έχουν οι αντάρτες του δυτικού Πόντου ότι η κομμουνιστική βοήθεια προς τους κεμαλικούς, οδήγησε σε ήττα το ένοπλο ποντιακό κίνημα καθόρισε την πολιτική τους ένταξη στην Ελλάδα.»

    Αυτή η διαπίστωση σημαίνει ότι ήταν αντικομμουνιστές, ΟΧΙ ΟΤΙ θα έπρεπε σώνει και καλά να γίνουν ταγματασφαλίτες.

    Είναι λάθος να παίρνεις μια ιστορική παράμετρο και να την μετατρέπεις σε στοιχείο ιδεολογικού και πολιτικού άλλοθι.

    Όσοι από τους καπεταναίους αποφάσισαν να πάρουν μέρους στα γεγονότα ως συνεργάτες των κατακτητών, αναίρεσαν και ακύρωσαν την όποια προηγούμενη δράση τους ως αντάρτες στον Πόντο κατά της τουρκικής απολυταρχίας.

    Ελπίζω αυτό να το καταλαβαίνεις.

    Η συνεργασία Λένιν-Κεμάλ δεν έδινε το παραμικρό άλλοθι στον Μιχάλαγα ή στον Κισά μπατζάκ ή στον Λαζίκ να συνεργαστούν με τους Ναζί κατακτητές, δηλαδή τους Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές, οι οποίοι παρήχθησαν από την ίδια μήτρα που παρήγαγε τη γερμανική Δεξιά του Κάιζερ και οδήγησε στη γερμανική υποστήριξη προς τους Νεότουρκους εθνικιστές όταν διέπρατταν τη γενοκτονία στον Πόντο και σ’ όλη την Ανατολή.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/04/2009

  101. Νοσφεράτε μην παίζουμε με τις λέξεις, Γνωρίζω ότι έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Άλλο ένα απόσπασμα από τον Mαρατζίδη(από το συνέδριο του ΙΜΧΑ) που αναφέρεται και για την «συνολική έρευνα» :

    IΚαι κατά την γνώμη μου, λοιπόν, μεθοδολογικά υπάρχει μία σαφής, σαφέστατη πρόοδος, σε ό,τι αφορά το θέμα των τοπικών ερευνών και τη διεπιστημονικότητα.
    Όταν αυτό τέθηκε πριν από αρκετά χρόνια, είχαμε μεγαλύτερες αντιδράσεις. Τώρα νομίζω ότι έχουμε λήξει ένα θέμα.
    Ποιο;
    Παρόλο που ακούγονται κριτικές, οι έρευνες της τοπικής διάστασης δεν έρχονται να κατακερματίσουν ούτε να αμφισβητήσουν την ανάγκη για έρευνα σε διεθνές επίπεδο, για παράδειγμα.
    Προς Θεού, θα ήμουνα ο τελευταίος που θα έλεγα ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε την έρευνα συνολικά με έρευνες τοπικής διάστασης, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη, νομό-νομό.
    Αντιθέτως, αυτό που λέω είναι ότι χρειαζόμαστε όλα τα επίπεδα, τις τρεις διαστάσεις, που από χρόνια και εγώ και άλλοι αναφέρουμε, δηλαδή τη διεθνή, την εθνική και την τοπική διάσταση.
    Πρέπει να τις συναρμολογήσουμε, να καταλάβουμε ότι αυτό πια είναι ένα συνολικό στοιχείο. Ότι η Ιστορία δεν είναι ιστορία των πρωταγωνιστών. Είναι σαφώς και ιστορία των απλών ανθρώπων σε καθημερινό επίπεδο και τα λοιπά. Και πάλι ξαναλέω, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος τέτοιων δουλειών στην Ευρώπη, ώστε νομίζω ότι είναι πάλι σαν «να ανακαλύπτουμε την Αμερική».

    Και μάλλον την ανακαλύπτετε Νοσφεράτε.

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  102. M-π κανένας δεν δίνει άλλοθι για τους δωσίλογους όπως και κανένας δεν πρέπει να δίνει άλλοθι στην αριστερά για τα εγκλήματα της κατά Ελλήνων στην διάρκεια της κατοχής. Γίνομαι κατανοητός τώρα ?

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  103. Άνθρωπέ μου γίνεσαι απόλυτα κατανοητός.
    Από την μια μερια ένα «άλλοθι» και από την άλλη «τα εγκλήματα». Γίνεσαι απόλυτα κατανοητός.

    Όπως και εγώ ελπίζω να γίνομαι κατανοητός που σε αυτήν την φωτογραφία δεν βλέπω κανέναν ‘Ελληνα..

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 01/04/2009

  104. »Πρέπει να τις συναρμολογήσουμε, να καταλάβουμε ότι αυτό πια είναι ένα συνολικό στοιχείο. Ότι η Ιστορία δεν είναι ιστορία των πρωταγωνιστών. Είναι σαφώς και ιστορία των απλών ανθρώπων σε καθημερινό επίπεδο και τα λοιπά»’

    Και ποιος λεει οχι;

    Αλλά πως εσυ εξηγεις οτι ενώ στο αποσπασμα αναφερεται »Προς Θεού, θα ήμουνα ο τελευταίος που θα έλεγα ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε την έρευνα συνολικά με έρευνες τοπικής διάστασης, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη, νομό-νομό.»
    εν τουτοις η Δεξια προπαγάνδα Γενικευει και καταλήγει σε συμπερασματα απο το Πολύ μικρό δειγμα του πληθυσμου που ερευνησαν οι Μαραντζιδης ( του οποιου βεβαια δεν αμφισβητώ τα συμεπρασματα σε αυτό το Μικρο δειγμα ομως)
    η του Καλύβα για τον Ν Αργολίδας ..

    Δηλαδή αν ο Χ παει σε μια περιοχή οπου επικρατησαν οι ταγματασφαλιτες και οι Δωσιλογοι θα πρπει να καταλήξει σε συμπερασμα οτι ολοι οι Τοτε Ελληνες ηταν Δωσιλογοι;
    (δεν υποννοώ οτι κατι τετοιο κανει κυριως ο Μαραντζίδης ..Ειναι αρκετά επιστημονας Ωστε να μην γενικευει ευκολα )

    Το κανουν αλλοι εκμεταλευομενοι την ερευνα αυτών των Δυο επιστημονων

    δηλαδή Γενικευουν αυθαιρετα

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

  105. »Μέχρι σήμερα, ο μεν Καλύβας έχει μελετήσει 57 χωριά της Αργολίδας και μια επαρχία του νομού Πέλλας (Αλμωπία), ο δε Μαραντζίδης μια περιορισμένη γλωσσοπολιτισμική κοινότητα (τους τουρκόφωνους Πόντιους της Μακεδονίας) που το 1940 αριθμούσε κάπου 40.000 άτομα. Με βάση τη μεθοδολογία που οι ίδιοι προτείνουν, θα περίμενε κανείς από μέρους τους μια στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις γενικεύσεις. Πόσο μάλλον αφού η έρευνα του Καλύβα στην Αργολίδα, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, επιβεβαίωσε το προτεινόμενο (πριν από την έναρξή της) ερμηνευτικό “μοντέλο” σε ποσοστό μόλις 70%, ενώ αυτή της Αλμωπίας παρήγαγε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.
    ————————————

    Κι όμως, στο τελικό κείμενό τους στα “Νέα” (16.10.04), οι δυο καθηγητές δεν παραλείπουν να προβάλουν’

    ένα καθολικό ερμηνευτικό σχήμα για τις αιτίες, την ανάπτυξη και την περιοδολόγηση της “εμφύλιας βίας” σε όλη την ελληνική επικράτεια, τόσο στα κατοχικά όσο και στα μετακατοχικά χρόνια!…..»

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

  106. sarantamilakokkina αυτό σου αρέσει τώρα ?

    κανένας δεν δίνει άλλοθι στα εγκλήματα των

    -δωσιλόγων/γερμανοτσολιάδων και όπως γουστάρεις πες τους
    -αριστερών ΕΑΜιτών/ΕΛΑΣιτών και όπως γουστάρεις πες τους

    ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Σχόλιο από akritas | 01/04/2009

  107. ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΑΘΕΥΣΗ
    στον Κ Πόππερ οφειλουμε την επιστημονική μεθοδο της επιλάθευσης

    Τι σημαινει επιλαθευση;
    Μεχρι τον Πόππερ η επιστημονική μεθοδος περιοριζόταν στην Επαλήθευση
    Δηλάδη : Κανω μια υποθεση εργασιας ..Και Ψαχνω απλώς για τα στοιχεια που τυχόν την επαληθευουν ..
    Ο Πόππερ εβαλε την Επιλαθευση (Falsification )
    Δηλαδή : Δεν Αρκει να βρω τα στοιχεια που επαληθευουν εν γενει η εν μέρει την Υποθεση εργασιας μου
    Πρεπει να Ψαξω και στην Αντιθετη Πλευρά
    Μήπως δηλαδή υπάρχουν στοιχεια πυ να ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ την υποθεση εργασιας μου ;
    Αυτό προυποθετει η εντιμη επιστημονική ερευνα ..
    Και μια υπόθεση εργασιας ειναι τοσο περισσοτερο επιστημονική οσο περισσοτερο ειναι ανοιχτή σε Διαψευσεις …

    Εκαναν κατι τετοιο οι Καλύβας και λοιποι ;
    Ημήπως περιοριστηκαν στην επαλήθεση χρησιμοποιωντας μικρό δειγμα και κανοντας αυθαιρετες γενικευσεις(αν οχι οι ιδιοι αλλά οσοι επικαλουνται τις εργασιες τους για να Δειξουν οτι Δηθεν η εθνική μας αντισταση (μια απο τις μεγαλύτερες της Ευρωπης αναλογικά με τον πληθυσμό) ηταν …εμφυλιος και το Εαμ σκοτωσε περισσοτερους απο’ οσους οι Ελληνες και Γερμανο-ιταλοι φασιστες κλπ ) ;

    Ε;

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

  108. Ας συνοψίσουμε: βάση της “νέας ιστοριογραφίας” αποτελεί η καθαρά αντιεπιστημονική (και συχνά διαστρεβλωμένη) προβολή επιλεκτικών υποδειγμάτων από τις πιο βολικές για το εγχείρημα περιοχές της ελλαδικής επικράτειας: την Αργολίδα (περιοχή χωρίς την παραμικρή παράδοση αριστερού ή κοινωνικού κινήματος, όπου στις τελευταίες προπολεμικές εκλογές οι βασιλόφρονες συγκέντρωσαν 71,3% και το ΚΚΕ μόλις 0,75%) και τις τουρκόφωνες ποντιακές κοινότητες της Μακεδονίας (που από έναν ταγματασφαλίτη καπετάνιο τους χαρακτηρίζονται ως “υποανάπτυκτες” από την άποψη του “εν γένει πολιτισμού των κατοίκων”).

    Εντελώς διαφορετικά υπήρξαν τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας του Καλύβα, στην επαρχία Αλμωπίας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικής Επιστήμης (2001), εκεί οι εκτελέσεις πολιτών από τον ΕΛΑΣ “παρέμειναν περιορισμένες (το πολύ 30-40)”, ενώ τα κατοχικά στρατεύματα σκότωσαν κάπου 80 κατοίκους. Το κυριότερο, “ο κόσμος δεν θυμάται αυτή την περίοδο ως εμφύλιο πόλεμο” (σ.29).

    Στοιχειώδες επιστημονικό ήθος θα απαιτούσε τα πορίσματα από την Αλμωπία να αντιπαραβάλλονται με (και να σχετικοποιούν) αυτά της Αργολίδας. Αμ δε! Προτείνοντας ένα σχέδιο εισήγησης στο πρόσφατο συνέδριο της Σαμοθράκης, με θέμα “θεωρητικές και εμπειρικές προϋποθέσεις ηθικής αξιολόγησης” του δωσιλογισμού “με αφορμή μια τοπική εμπειρική έρευνα”, ο Καλύβας εξακολουθεί στις αρχές του 2004 να περιορίζει τη μελέτη του “στη βορειοδυτική Πελοπόννησο”. Αν και, στο τελικό κείμενο, βρήκε βολικότερο να ασχοληθεί -ξανά- με τη Δυτική Ουκρανία…”

    Ν .( θα μπορουσα να το ειχα γραψει εγώ ή καποιος αλλος ) γιαυτό Ακριτα ασε τους χαρακτηρισμους του Ιου και απαντησε ..
    αν μπορεις βεβαια

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/04/2009

  109. Ακρίτα, απευθυνόμενος προς εμένα γράφεις:

    «..κανένας δεν δίνει άλλοθι για τους δωσίλογους όπως και κανένας δεν πρέπει να δίνει άλλοθι στην αριστερά για τα εγκλήματα της κατά Ελλήνων στην διάρκεια της κατοχής…»

    Η ιδιότητα «Έλληνας» δεν απαλλάσσει ούτε καθάρει οποιονδήποτε. Τα «εγκλήματα», όπως αναφέρεις κατά των δωσίλογων, συνεργατών των κατακτητών γίνονται στο πλαίσιο του αγώνα κατά του κατακτητή και είναι ηθικά αιτιολογημένα. Υπάρχουν όμως πράξεις ενάντια στον άμαχο πληθυσμό που είναι απαράδεκτες. Όσο όμως δεν γίνεται η διάκριση μεταξύ ταγματασφαλιτών και αθώων, που πλήρωσαν τις υπερβολές κάποιων στελεχών, τόσο θα συνεχίζεται αυτή η αδιέξοδη αντιπαράθεση.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/04/2009

  110. «..ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ..»

    Αυτόν στην φωτογραφία (σχ.103) τον κάνεις για ΕΛΛΗΝΑ (με κεφαλαία κιόλας) ?

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 01/04/2009

  111. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 21 ΙΟΥΝΗ 1943

    Όλες οι πληροφορίες που ειχε ο μόνιμος ΕΛΑΣ απο την κομ. οργάωση Σερβίων μαρτυρούσαν πως στις 21 του Ιούνη μία ισχυρή Γερμανική δύναμη με αυτοκίνητα θα κινούνταν προς το Σαραντάπορο.
    Στις 19 του Ιούνη πήρα διαταγή απ’τον μόνιμο ΕΛΑΣ να βρίσκομαι με το τάγμα μου στο σημείο Κλίτη-Ντουβρό Σαρανταπόρου. Το πρωί της 20 Ιουνίου βρισκόμουνα στο σημείο συγκέντρωσης. Εδώ συνσντισα τον Αντώνη Παλάντζα και τον Νίκο Ξυνό που με κατατόπησαν σχετίκα με τη διάταξη του ΕΛΑΣ και μου υπόδειξαν την διάταξη του τάγματος μου.
    Η διάταξη που ειχε πάρει το τάγμα μου ήταν να πιάσω το αντέρισμα απ’το Παλάτι του μέχρι την Κασιάνητης Λάβας. Όλα εκεινα τα υψώματα δέσποζαν το δημόσιο δρόμο. Ο μόνιμος ΕΛΑΣ ειχε την παρακάτω διάταξη. Το ύψωμα πάνω απο το παλάτι του βασιλιά που θα χτυπούσε το δρόμο Σέρβια Ελασσόνα. Στα βράχια του Σαρανταπόρου το κρατούσε ο Μπαντέκος Νίκος με το τάγμα του. Το τμήμα του Στάμκου Μήτσιου, (Ζωηρός)κρατούσε το απέναντι μέρος του δημοσιού δρόμου για να χτυπά το στενό με της πολλές απότομες στροφές του Σαρανταπόρου. Στην τοποθεσία Κοκκινάδες βρίσκονταν μία εφεδροελασίτικη διμοιρία με διοικητή τον Γιάννη Μπόκκα. Τη μεγάλη στροφή του δημοσιου δρόμου απ’την πλευρά της Ντόβρας Κλίγγοβό θα την χτυπούσε ο Ζαχαρίας Παπαδάκης πρώην αστυνομικός διοικητης του σταθμού χωροφυλακής Λειβαδερού. Το τμήμα του αποτελούνταν απο πρώην χωροφύλακες. Στης 21 του Ιούνη κατά η ώρα 11 ακούστηκαν τα μοτερ της γερμανικης φάλαγγας. Το σχέδιο της επιχειρησης ήταν να αφήσουμε τον εχθρό να περάσει μέσα στο στενό του Σαρανταπόρου. Ο εχθρος έπεσε στη φάκα μας. Η μάχη ήταν σκληρή. Οι Γερμανοι αντιστέκονταν λυσσασμένα. Ομως κατω απο τα δραστικά μας πυρά δεν μπόρεσαν να γλυτώσουν. Οι απώλειες του εχθρου ήταν 200 νεκροι και 85 αιχμάλωτοι και τραυματίες. Κάψαμε 93 αυτοκίνιτα Τον υματισμό και φαρακευτικό υλικό τα΄πείραμε μαζί μας Δικές μας απώλειες ένας τραυματίας

    Πό το βιβλίο του αντάρτη Νίκου Γ Σταθόπουλο διοικητη τάγματος του ΕΛΑΣ
    -ΚΕΡΑΥΝΟΣ-

    Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 02/04/2009

  112. Για το τραγούδι «Στέλιος ο Καρδάρας» του Μιχάλη Γεννίτσαρη :

    Ο Στέλιος Καρδάρας ήταν ένας απ’ τους ηρωικότερους σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών. Ανατίναζε αυτοκίνητα, αποθήκες, σαλταδόρος με καρδιά, άρπαζε τρόφιμα και άλλα αγαθά από τους Γερμανούς και τα μοίραζε στο φτωχό κοσμάκη που πέθαινε της πείνας. Η φήμη του σαν Αγωνιστή μεγάλη, Θεός της φτωχολογιάς. Οι Γερμανοί τον καταζητούσανε με λύσσα αλλά που να πιαστεί το παλικάρι.

    Ότι δεν κατάφεραν οι Ναζί το κατόρθωσαν «έλληνες» χαφιέδες , οι γνωστοί ταγματασφαλίτες.

    Ήταν καλοκαίρι και πήγε να πιει νερό και να πλυθεί σε μια στέρνα στα περβόλια στον Άγιο Γιάννη Ρέντη. Εκεί του την είχανε στημένη, τον πιάσανε τον πήγανε στον Άγιο Διονύση στη Δραπετσώνα κοντά και τον εκτελέσανε. Τέτοιο μίσος του είχανε που του έκοψαν και τα γεννητικά όργανα. Τον άδικο χαμό του 18χρονου λεβέντη θρήνησε όλος ο Πειραιάς, μαζί και ο Μ. Γ. που έκανε το θρήνο του τραγούδι. Να πως περιγράφει την απήχηση που είχε το τραγούδι στον σκλαβωμένο Έλληνα. «Μόλις έβαλα μουσική και το ’παιξα λίγες φορές, το μάθανε παντού. Το μάθανε όλοι οι σαμποτέρ, οι αγωνιστές, οι αντάρτες, όλοι. Το μάθανε και ήρθανε και με πήρανε ΕΑΜίτες και αντάρτες, και με πήγανε στην πλατεία στην Κοκκινιά. Πέντε χιλιάδες κόσμος και παραπάνω μαζεύτηκε. Με βάλανε και το ’παιξα και το τραγούδησα. Πριν αρχίσω, κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα. Όταν το τραγουδούσα όλος ο κόσμος έκλαιγε».

    Σημ: Ο Μ. Γ. αναφέρεται στην εκδήλωση που έκανε ο ΕΛΑΣ για να τιμήσει τον Καρδάρα λίγους μήνες αργότερα από το θάνατο του.

    Πενθοφορεί η Αγιά Σοφιά, Παλιά και Νέα Κοκκινιά,
    κλάψε κι εσύ τώρα, ντουνιά, πιάσαν τον Στέλιο τα σκυλιά.

    Τον πιάσαν γερμανόφιλοι και ταγματασφαλίτες
    τον Στέλιο τον Καρδάρα μας, στο Ρέντη, οι αλήτες
    .

    Δεμένο τον επήγανε προς τον Άγιο Διονύση,
    δέκα ντουφέκια του ‘ριχναν, ώσπου να ξεψυχήσει.

    Θεέ μου, ας προλάβαινες, να ‘κανες άλλη κρίση,
    που ‘χε μανούλα κι αδελφές και έπρεπε να ζήσει.

    Άδικα τον σκοτώσανε, λες κι ήτανε κατάρα,
    γιατ’ ήταν στην Αντίσταση, τον Στέλιο τον Καρδάρα.

    Από Νέαρχου Γεωργιάδη, «Ρεμπέτικο και πολιτική»-

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/04/2009

  113. Η οργανοτικη στρουχτούρα των εαμικών και κομμουνιστικών οργανώσεων, όπως εγώ τις γνώρισα το 1943 και μετά. Γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του ΕΑΜ, εκλέχτηκε η Δασκάλα από το Βαθυλακο Κοζάνης Πιστικίδου Λουκία γυναικα του δασκάλου απο τον Άη’Γιώργη Γρεβενών Ζαχαρία Δρόσου. Αντικαταστάθηκε αργότερα απο τον δάσκαλο Καραγιάννη Παναγιώτη επίσης απο τον Άη Γιώργη.
    Το επαρχιακό συμβούλιο του ΕΑΜ είχε τακτικές συνεδριάσεις,και τα μέλη του αντιπροσώπευαν κάποιο τομέα παραγωγικής δουλειάς. Στις συνεδριάσεις συζητούνταν και παίρνονταν αποφάσεις για τα ζητήματα που αφορούσαν την περιοχή των Γρεβενών.Μέλη του συμβουλίου ήταν ο Έπαρχος Γρεβενών, ο διοικητης της πολιτοφυλακής, ο γραμματέας της εκπαίδευσης κ.λ.π
    Στην περίοδο της θητείας της Πιστικίδου Λουκίας τα Γρεβενά είδαν καλές μέρες. Γίνονταν σωστή δουλιά και διεκπεραίωση των προβλημάτων. Λύνονταν πολλά πρβλήματα και περιορίζονταν τα παράπονα.
    Η Λουκία ειναι πόντια και η καταγωγή της απο τον Πειραιά Μέλος του ΚΚΕ δραστήρια, έξυπνη, και δημιουργική. Ο ξεριζωμός και η φτώχια των Ποντίων, προβλημάτισε την Λουκία και στάθηκε απο την αρχή στο πλευρό της φτώχιας.

    Απο το βιβλίο του Γιάννη Τότσικα

    1940–1950
    Ταδακρυσμένα χρόνια

    Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 02/04/2009

  114. Μιας και αναφέρεστε στο δεξιό αναθεωρητισμό να σας δώσω μια γεύση το πως κάποιοι εξισώνουν τους αντιστασιακούς με τους αντιδραστικούς, τους επαναστάτες με τους συνεργάτες των κατακτητών, τους μαχητές της ελευθερίας με αυτούς που ασκούν εξουσία.

    Ο δημοσιογράφος Τάκης Μίχας παρουσιάζοντας τις απόψεις που εξέφρασε ο Τάσος Κωστόπουλος της ομάδας του «Ιού» γράφει:

    «.. Σκοτώνοντας κάποιους Τούρκους χωροφύλακες π.χ. κόβονταν οι γέφυρες συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων σε μια περιοχή, και έτσι εμπεδωνόταν το συγκρουσιακό κλίμα. Η τρομοκρατία που είχε εξαπολύσει ο Κολοκοτρώνης στην ύπαιθρο της Πελοπονήσου ήταν άνευ προηγούμενου, και συναγωνιζόταν σε αγριότητα τον οθωμανικό στρατό.

    Οι χιλιάδες δύσμοιροι και αγράμματοι χωριανοί πολλών περιοχών που δεν είχαν ακόμη ενημερωθεί πλήρως ώστε μετά λόγου γνώσεως να κατασταλάξουν στο αν θα συμμετάσχουν ή όχι στο εγχείρημα, δηλαδή ήταν ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ και αναποφάσιστοι, απειλήθηκαν ΚΑΙ από τις δύο πλευρές με μαχαίρι, φωτιά και τσεκούρι. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. «Αν δεν έρθετε μαζί μας , θα σας σφάξουμε όλους και θα σας κάψουμε τα χωράφια», έλεγε ο σουλτάνος, και ΤΟΝ ΙΔΙΟ εκβιασμό έκανε και ο Κολοκοτρώνης…..»

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 03/04/2009

  115. Tωρα για την Ελληνική επανασταση και την αποδόμηση των Μεγαλων αφηγησεων εγραψα παλια το :
    http://nosferatos.blogspot.com/2009/03/blog-post_6830.html

    Ζωνιανιτη ποιές αποψεις του Ιου παρουσιασε ο Τακης Μίχα

    αυτες για τα βιβλια των Καλύβα κλπ ή αλλες …

    Τωρα
    ΦΥΣΙΚΆ και η ελληνική επανασταση περιειχε και πραξεις Βιας (και την Τριπολιτσα )
    Φυσικά και ενειχε και το: »Φωτιά και Τσεκουρι στους προσκυνημένους»
    -ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ηταν ..Και ενειχε εξαιρετικά βαιαες πλευρες
    [ ο μεγαλυτερος ιστορικός του καιρου μας ο Ερικ Χομπσμπαουμ συγκρινει την ελληνική επανασταση με την Γαλλική (ηταν η δευτερη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ επανασταση στην ευρωπη και τότε οι Δημοκρατες φιλελευθεροι δεν εμοιαζαν καθολυ με τους σημερινους ΔΕΞΙΟΥΣ νεοφιλελευθερους αλλά με την Αριστερά
    και συγκρινει επισης τον Φιλελληνισμό του τοτε με την υποστηριξη της Διεθνους Αριστεράς στην Δημοκρατική Ισπανια του 36 αναντιον των Κτηνών του Φρανκο και του Διεθνους Φασισμου ]

    Ομως
    Ακριβώς τις ιδιες κατηγοριες εκστομισαν και για την Μητερα των νεωτερικών επαναστασεων την Γαλλική Επανασταση
    (Τελευταια διαβάζω ενα εκπληκτικό βιβλιο το »Αντιδιαφωτισμός ‘‘ του μεγαλου μελετητη της αντιδραστικής σκεψης της λεγομενης επανασταστικής δεξιας
    του ZEEV STERNHEL

    Τα επιχειρηματα που εκστομιζουν οι εδώ αντιδραστικοι (για τον Κοραή τον νεοελληνικό διαφωτισμό το Εαμ -ελας κλπ
    ΕΙΝΑΙ πανομοιοτυπα
    με αυτά που εκστομιζαν και εκστομιζουν οι Γαλλοι και Αγγλοι αντιδραστικοι Θεωρητικοι εναντιον της Τρομοκρατιας της Γαλλικής επαναστασης που υποτιθεται οτι ισοοπεδωσε τα πάντα και την ..παραδοση κλπ

    Αν διαβαζεις Εντμουντ Μπερκ π.χ ειναι σαν να διαβαζεις …Γιανναρά (μαλλον αντεγραψε τον κ Γιανναρά ο Αγγλος φιλοσοφος του 18ου αιωνα )

    Πανομοιοτυπα σου λέω ..Σαν να βγηκαν απο καρμπόν

    (επιχερηματα κατα του Διαφωτισμου της καταργσης της παραδοσης που βυθισε τον λαό στον τρομο κλπ )

    Σχόλιο από ΕΝΕΚΕΝ | 03/04/2009

  116. Για την επανάσταση του 1821.

    Διάβασε το απόσπασμα που παρέθεσα παραπάνω.

    Αν αλλάξεις τα ονόματα και στη θέση «Τούρκος» βάλεις «Γερμανός» και στη θέση του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» βάλεις «Άρης Βελουχιώτης», εμφανίζεται και πάλι το πρόσωπο του αποκρουστικού δεξιού αναθεωρητισμού.

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 03/04/2009

  117. Ζωνιανίτη, ευχαριστούμε που εντόπισες το συγκεκριμένο κείμενο και μας το υπέδειξες. Η άποψή μας για τον Τάσο Κωστόπουλο του «Ιού» την ξέρεις μάλλον. Θεωρούμε ότι η μονομέρειά του και ο φανατισμός του τον κάνει να μοιάζει με τον Bulgarmak ή με κάποιο μ@λ@κ@ εθνικιστή της άλλης πλευράς.

    Νομίζει ότι αποδομεί την ελληνική εθνική ιδεολογία αβαντάρωντας και ενισχύοντας πλήρως τις αντίπαλες εθνικές ιδεολογίες.

    Πράγματι ο Ε. Χομπσμπάουμ εγκωμιάζει την Επανάσταση του 1821 και θεωρεί ότι μετά τη Γαλλική Επανάσταση, είναι η επόμενη μεγάλη επαναστάση. Το γράφει ωραία : «H Ελλάδα έγινε η πηγή έμπνευσης του διεθνούς φιλελευθερισμού και ο φιλελληνισμός (…) έπαιξε στη συσπείρωση της ευρωπαϊκής αριστεράς στη δεκαετία του 1820, ρόλο ανάλογο με αυτόν που θα έπαιζε στο τέλος της δεκαετίας του 1930 η υποστήριξη στην Ισπανική Δημοκρατία» (H Εποχή των επαναστάσεων 1789 – 1848, MIET, Αθήνα 1990, σ. 159).

    Βρε μπας και κάνουμε άλλο ένα αφιέρωμα στον τύπο;

    Ομέρ Κωστόπουλος

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2009

  118. Πάντως Νοσφεράτε κοίτα πως διαμορφώνονται τα μέτωπα (ας τα βλέπει και ο Ακρίτης)

    Στο ζήτημα της αμφισβήτησης (και συκοφάντησης) της νεωτερικής Επανάσταση του 1821, που βρίσκεται στην ίδια κατηγορία αμφισβήτησης (και συκοφάντησης)της Γαλλικής Επανάστασης στη μια πλευρά βρίσκεται:
    -ο Εντμουντ Μπερκ, ο Zeev Sternel, ο Γιανναράς, ο Τάσος Κωστόπουλος, ο Τουργκούτ Οζάλ, ο Άκης Γαβριηλίδης και ο Μίχας και στην άλλη πλευρά
    -ο Χομπσμπάουμ, εσύ, ο Αγτζίδης, διάφοροι άλλοι που με ευκολία ο Κωστόπουλος θα τους έβαζε τη ρετσινιά «εθνικιστής» για τη συγκεκριμένη υποστήριξη, ο Σβορώνος, ο Κορδάτος κ.ά.

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2009

  119. Καθε εποχή παρα-βλέπει την δική της αγριότητα
    …και καταδικάζει την αγριότητα των προηγούμενων εποχών

    Αυτό ειναι που ονομάζεται : κυριαρχη ιδεολογία

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2009

  120. Ομέρ ο Zeev Sternel ειναι ο σημαντικότερος μελετητής του ΑΝΤΙ -διαφωτισμου .. Ειναι ερευνητης ΔΕΝ ειναι αντιδιαφωτιστής

    .. Αν ζουσε στην ελλάδα Μαλλον θα μελετουσε με ενδιαφερον την περιπτωση Γιανναρά
    (δεν μου λές Που το βρηκες αυτό το αποσπασμα; Θελω να πώ Υπάρχει κανεανς τροπος να τα βρισκουμε ευκολα στο Ιντερνετ ; Γιατί εγώ ακομα ειμαι στο ψαξιμο σελίδα σελιδα στα Βιβλια …)

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2009

  121. Παντως
    και για να ξεκαθαρισω την δική μου θεση (οσο γινεται )

    Παρόλο που ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με τα Γενικευμενα συμπεράσματα του Καλύβα κ.α

    Θεωρώ πολύ σημαντική την ερευνα και την αναγνωριση των αγριοτητων που διεπραξε και ο ΕΛΑΣ

    (γιατί οχι ; αρκει να θυμομαστε οτι εγιναν στα ιστορικά πλαισια της Αντιφασιστικής Αντιστασης -μιας απο τις μεγαλύτερες στην Ευρωπη -..εξαλλου τα επισημανε πολύ νωριτερα ο Στινας)

    – οπως
    παρολο που θεωρώ την ελληνική επανασταση μια απο τις σπουδαιοτερες του 19ου αιώνα
    – θεωρώ οτι πρεπει να αναγνωρισουμε οτι ειχε και πολλλές σκοτεινές πλευρες και αγριοτητες
    – εξαλλου άγριοτητες ειχε και η Γαλλική επανασταση : τρομοκρατια σφαγή χωρικών που πηγαιναν με τους αριστοκρατες)

    -επίσης θεωρώ οτι Δεν πρεπει να κρυβονται οι ωμότητες που διεπραξε ο Ελληνικός στρατός στην Μικρασια
    -και οτι αυτές ΔΕΝ συμψηφιζονται με τις γενοκτονιες και τις ωμότητες που διεπραξαν οι Νεοτουρκοι π.χ η και ο Κεμάλ ..

    κοντολογής

    θεωρώ οτι πρεπει να βλεπουμε και την δική μας Αλήθεια τις δικες μας σκοτεινές πλευρες και

    να τις αντεχουμε

    αλλά και να μη ξεχνάμε ποιο ειναι το κύριο και ποιο το δευτερευον ..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2009

  122. Ο Τάσος Κωστόπουλος είναι απολαυστικότατος στο συγκεκριμένο κείμενο και αποκαλυπτικός για τα κριτήρια του, ποιό δηλαδή στοιχείο από μια πολυσύνθετη ιστορική διαδικασία θεωρεί πρωτεύον και ποιό δευτερεύον. Να μερικές θέσεις του ακόμα:

    «…. Η θρησκευτική ελευθερία ήταν απόλυτη στο οθωμανικό καθεστώς. Βεβαίως,
    > διώξεις Ελλήνων από το οθωμανικό καθεστώς (και κρεμάλες) υπήρξαν πολλές,
    > αλλά ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ήταν ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΠΟΔΕΙΞΕΩΝ των τοπικών ελληνικών αρχών, που
    > έλυναν και έδεναν στις περιοχές τους. Έλεγαν δηλαδή οι προύχοντες στους
    > Οθωμανούς «πιάστε τον τάδε, διότι είναι επικίνδυνο ταραχοποιό στοιχείο και
    > απειλεί την εξουσία». Πάντοτε δηλαδή υπήρχε ΕΓΚΡΙΣΗ και ΠΡΟΤΡΟΠΗ εκ μέρους
    > Ελλήνων ιθυνόντων.
    >
    > Ο Κωστοπουλος υποστηριξε οτι ΚΙΝΗΤΡΑ πολλών συμμετεχόντων στην εξεγερση του
    > 21 ήταν ιδιοτελή, και έφερε ως παράδειγμα τους κλέφτες και αρματολούς . Οι
    > κλέφτες συγκρούονταν για ίδιον όφελος με την εξουσία, έβγαιναν για ΛΙΓΟ
    > ΚΑΙΡΟ στο βουνό, και αμέσως διαπραγματεύονταν με τους Οθωμανούς το
    > «αρματολίκι»(αστυνομια). Στόχος τους δηλαδή ήταν να διοριστούν από τους
    > Οθωμανούς στα χωριά και να γίνουν αρματολοί. Αν δεν τους κάνανε το χατίρι,
    > αυτοί συνεχίζανε το «αντάρτικο» έως ότου η οθωμανικη εξουσία βαρεθεί και
    > …αποδεχτεί να τους διορίσει ως αστυνομικους . Τέτοιου είδους ιδιοτελή
    > άτομα στρατολογήθηκαν ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ από τους επαναστάτες (προφανώς και εξ
    > ανάγκης, αφού ήξεραν τα όπλα, κλπ). Άλλη απόδειξη της ιδιοτέλειας (πέρα από
    > τα λάφυρα και το πλιάτσικο στις μάχες) είναι και ο εντοπισμός, πειρατεία,
    > σφαγή και ληστεία στο Κρητικό πέλαγος ενός πλοίου που μετέφερε κορυφαίο
    > Αιγύπτιο μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη που πήγαινε στη Μέκκα με την
    > οικογένεια του, φορτωμένος με πολύ πλούτο και χρυσά αφιερώματα. Οι
    > επαναστάτες τους έσφαξαν όλους και άρπαξαν τη λεία, χωρίς να τους έχουν
    > φταίξει σε τίποτε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.
    >
    > Παντως σε γενικες γραμμες οι επαναστάτες είχαν μια προτίμηση στο να σφάζουν
    > κυρίως ΑΜΑΧΟΥΣ και ΦΤΩΧΟΥΣ Τούρκους, ενώ αντίθετα (απλώς) φυλάκιζαν και
    > είχαν στα όπα – όπα τους ισχυρούς μπέηδες και προύχοντες, προκειμένου να
    > τους ανταλλάξουν με αιχμαλώτους ή να ζητήσουν λύτρα από το σουλτάνο…..»

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 03/04/2009

  123. Μαλιστα …

    Εγώ φυσικά (αν και ειναι πολύ πιθανόν να ειναι αληθεια καμποσες απ τις επιμερους αλήθειες που αναφερει το συγκεκριμμένο κειμενο του Κωστοπουλου…γιατι οχι αλλωστε; Οι κλεφτες»ήταν Επαναστατες αλλά ηταν και κλεφτες»)

    επιμένω οτι για την Επανασταση του ’21 σημασια δεν εχουν οι επιμερους Ψηφιδες ΑΛΛΆ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΤΟ ψΗΦΙΔΩΤΟ : η Δευτερη μεγαλη Επανασταση στην Ευρώπη μετά την Γαλική που Θεμελιωμενη πανω στον ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ αλλαξε τον πολιτικό χαρτη της ευρωπης , διελυσε την Ιερά συμμαχια κλπ

    Να υποθεσω Ζωνιανιτη ομως οτι στο Συγκεκριμμενο ζητημα που απασχολει αυτό το Ποστ Δηλαδή στην εθνική αντισατση και στις προσπαθειες Αμαυρωσης της απο την Δεξια ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗς ΙΣΤΟΡΙΑς -που παει να βγαλει λάδι τους …ταγματασφαλίτες
    (και οχι απλά ανθεωρηση) και που θελει να δειξει οτι η εθνική αντισταση ηταν » …εμφυλιος » (μετάξύ »καθυστερημενων ποντιων » οπως ειπε καποιος )
    σ αυτό το συγκεκριμένο θεμα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ζΩΝΙΑΝΙΤΗ
    Αναγνωρζεις οτι ο Ιος επαιξε εναν ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟ ρόλο στην αποκαλυψη των αυθαιρετων γενικευσεων και παραποιησεων απο μεριας της Δεξιας;
    Η μήπως βλεπεις και συ τα πραγματα ως Μαυρο και Ασπρο ..
    (αφου ο Ιος ειναι μια φορά λαθος ειναι Παντοτε Λαθος; )

    σε παρακαλώ να μου απαντησεις επι του συγκεκριμμένου (αποσπασματος του Ιου που παρεθεσα εγώ για την εθνικη ανατισταση τις ερευνες του κΆΛΎΒΑ κλ και να μην υπεκφυγεις σαν τον Ακριτα δια της ΓΕΝΙΚΉΣ απαξιωσης του Ιου…)

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2009

  124. Νοσφεράτε ελπίζω να μην έχει εγκαταλείψει ο Ζωνιανίτης το μπλογκ μας και ξαναμπεί σε καμιά δυό μέρες. Νομίζω όμως ότι έχει τη δικιά μας άποψη.

    Αλλά πάλι δεν παίρνω και όρκο!

    Το είδες το άλλο του «Μ-π» που μετέφερα για τον εθνολαϊκισμό στη Θεσσαλονίκη;

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2009

  125. το είδα και συμφωνώ με τον Μ-π

    εκεινο που θελω να πώ ειναι :

    α) Το ξέρουμε ..Οτι οι ελληνες επαναστατες του 21 δεν ηταν τιποτε κυριες που πίνανε τσαι ουτε Αγγλοι λόρδοι Ρομαντικοι να κανουνε πολεμο εκ παραταξεως
    ΟΥΤΕ του κατηχητικου και ο Καραισκακης ηταν βρωμοστομος και κατω απο την φουστανέλα δεν φορουσαν τιποτε και μια φορά που ο Καραισκακης χορευε για τον Αλή πασα φανηκανε τ’ αρχ..δια του και ο Αλής ηθελε να του κοψει το κεφάλι γιατί το θεωρησε προσβολή και απο που βγηκε το Οικογενεκαό ονομα του Κολο-κοτρώνη και οτι οι περισσοτεροι μιλουσαν αρβανιτικα και οτι την σφαγή στηην Τριπολίτσα την κανανε και αυτό ηταν αισχος …

    Ομως αυτό Δεν ακυρωνει την τεραστια σημασια της Ελληνικής επαναστασης (οπως και αντιστοιχα της Γαλλικής, Ρωσσικής κλπ επισης δεν τις Ακυρωνουν Ως Μεγαλειωδεις

    β) Οτι καποιος δημοσιογραφος συγγραφεας κλπ ή ο Ιος ή εγώ ή εσύ ομερ ή ο Ζωνιανίτης μπορει να πει ή να κανει απειρες μα*&^?^κίες σε ορισμένα ζητηματα και πολύ σωστα πραγματα σε πολλά αλλα …

    Οι επιμερους μα….κιες του Δεν τον ακυρώνουν και ειναι μεγάλη μα…κια το να λές …Αφου ειπε μια μα..κια σε Α ζητημα αρα οτι λεει ειναι μα..κιες

    πρεπει να δεις συγκεκριμένα ..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2009

  126. http://nosferatos.blogspot.com/2009/04/blog-post_1590.html

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ : Ενας αγνός αστός, αντιστασιακός τού τότε, όπως και της πρόσφατης δικτατορίας, ο Θεόφιλος Φραγκόπουλος, περιγράφει καθαρά τούτη την κοινωνική αίσθηση.

    Πρόκειται, γράφει στην «Τειχομαχία» του, για «έναν φρικαλέο συρφετό από αληταριό και χυδαιότητα, που προξενούσε τον αποτροπιασμό και την αηδία και στους ίδιους τους πιο λυσσαλέους αντικοτα αποσπάσματα από εφημερίδες και πρακτικά της Βουλής, που θυμίζουν στους παλιότερους και φωτίζουν στους νεότερους χαρακτηριστικές στιγμές και γεγονότα, τις λεπτομερείς και ενδιαφέρουσες σημειώσεις, τη δευτερογενή βιβλιογραφία της -12 ολόκληρες σελίδες καταλαμβάνει η βιβλιογραφία που παραθέτει-, αλλά και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας που εμπεριέχει ως παράρτημα, έρχεται να αφαιρέσει κάθε επιχείρημα συμψηφισμού και άρα υποδόριας νομιμοποίησης της «μαύρης τρομοκρατίας» ως δήθεν φυσικής αντίδρασης στην ομόλογή της «ερυθρά τρομοκρατία», κάθε επιχείρημα επιστροφής στην περίφημη θεωρία των τριών γύρων,…»

    Γι’ αυτό στο Λόγο των νικητών του Εμφυλίου μια συνειδητή στρατηγική λήθης, ένας πέπλος σιωπής, μια αυτολογοκριμένη μνήμη -όπως αναφέρει πετυχημένα και ακριβοδίκαια ο τίτλος του βιβλίου- τα ακολουθεί τούτα τα Τάγματα.Γι’ αυτό στον όγκο των δημοσιευμάτων και απομνημονευμάτων αγωνιστών της δεκαετίας του ’40, που είδε το φως της δημοσιότητας στη μεταπολιτευτική περίοδο, δεν υπάρχουν καθόλου οι δικές τους μαρτυρίες, οι δικές τους προσπάθειες δικαίωσης.
    Η νομική φόρμουλα, την οποία εφηύρε κιόλας το 1945 ο Θεμιστοκλής Τσάτσος: «Από διεθνούς απόψεως, ο σχηματισμός των ταγμάτων ασφαλείας απετέλει ενίσχυσιν της γερμανικής δυνάμεως. Από ελληνικής όμως απόψεως, επειδή υφίστατο εσωτερικός κίνδυνος, ο οποίος έδει να εξουδετερωθή, νομίζω ότι οι δημιουργήσαντες τα τάγματα ασφαλείας δεν ενεφορούντο από προδοτικήν διάθεσιν», μπορεί να αρκούσε για την απαλλαγή σχεδόν όλων όσοι έφτασαν μπροστά στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων στις συνθήκες τού τότε, ποτέ όμως δεν στάθηκε αρκετός για να στοιχειοθετήσει μια ευρύτερη νομιμοποίηση των ταγμάτων.

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2009

  127. Για τον κ. ζωνιανίτη

    μήμες απο την μάχη της Κρήτης

    Η δυτική πύλη των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου (χανιόπορτα)
    υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων στίς 21 ΜαΪου 1941.

    Όταν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές του επισμηναγού Σουλτζ, επιχείρησαν να καταλάβουν εξ εφόδου την πόλη. Στρατιώτες,
    χωροφύλακες, και πολίτες, αναμεσά τους και μια χούφτα κομμουνιστών που ειχαν αποδράσει απο τους τόπους εξορίας τους. Έδωσαν μια επική μάχη αμυνόμενοι από το ύψος των τείχων

    Μέσα στη νύχτα περπατά
    μαυροντυμένη γυναίκα κρητικιά
    στο ένα χέρι εχει το παιδί
    στο άλλο χέρι, το όπλο της κρατά

    Στο ενα χέρι εχει τον θάνατο την εκδίκηση και τη φωτιά
    και στο άλλο χερι το παιδί, την αγάπη, την ζωή, και τη λευτεριά

    Δεν πυστεύω οι Κρητικοί θα έπρεπε να έριχναν λουλούδια στους Γερμανούς κατακτιτές;

    έτσι να έκανε και ο Κολοκοτρώνης στους Τούρκους; λουλούδια;

    Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 03/04/2009

  128. Efxaristoume ton ponto kai aristera gia tin provoli tou vivliou «H EANI STIN ANTISTASI» // O engonos tou σταμος γρ χαριση, Xaris apo tin souidia.

    Σχόλιο από Xaris Stamos | 25/04/2009

  129. Καλώς τον Χάρη από τα λημέρια μας.

    Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
    Νάσαι περήφανος για τον παππού σου..

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/04/2009

  130. […] Η ΑΙΑΝΗ στην Αντίσταση 1941-44 […]

    Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

  131. Στην φωτογραφία με τους 6 ανταρτες ο καθησμενος στην μεση κατω ειναι ο Αθανασιος Καραδήμος και οχι Βασιλης. Η εγγονη του Αθανασια καραδημου!

    Σχόλιο από Νανσυ | 27/03/2010

  132. Καλώς την Νάνσυ
    και ευχαριστούμε για την διόρθωση

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2010

  133. Νάνσυ συγγνώμη για το λάθος μου και για την καθυστέρηση να εντοπίσω την διόρθωση σου . Τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων στη φωτογραφία, έτσι μου τα έδωσαν. Θα το συζητήσω και με τον Σταύρο Καραδήμο Είχα καιρώ να μπω στο ιστολογιο του Πόντος και Αριστερά. Ευχαριστώ και πάλι.

    Σχόλιο από κατσε καλααα | 04/04/2010

  134. Would searching online and located this page with simply no.One.

    Σχόλιο από Adult | 10/04/2013

  135. Στη Βογγόπετρα σκοτώθηκε 1 Γερμανός και τραυματίστηκαν 3-4 άλλοι και 1 αντάρτης ενώ στο Σαραντάπορο η γερμανική φάλαγγα αποτελούνταν απο 108 ανδρες,οι απώλειές τους ήταν 11-19 νεκροί και 82-90 αιχμάλωτοι {ανάμεσά τους 17 τραυματίες}.

    Σχόλιο από γιώργος | 24/01/2017

  136. Στις 24 Ιανουαρίου, το τμήμα του Ρόσιου, κατευθυνόμενο προς τα Μπουτσάκια, συνάντησε ένα γερμανικό επιβατικό αυτοκίνητο μεταξύ των χωριών της Καλαμιάς και του Βατερού, στα δυτικά της Κοζάνης. Στο αυτοκίνητο επέβαινε ένας Γερμανός χειρούργος και ο οδηγός του. Την ημέρα εκείνη ο γιατρός επρόκειτο να χειρουργήσει έναν ασθενή στη Σιάτιστα. Ο Ρόσιος επέλεξε να χτυπήσει το αυτοκίνητο. Επιτόπου σκοτώθηκε ο γιατρός, ενώ ο στρατιώτης οδηγός του μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο της Κοζάνης.

    Ο Μάττιγκ διέταξε την εκτέλεση σαράντα τριών (43) ατόμων που κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κοζάνης. Η εκτέλεση της δεύτερης αυτής ομάδας των ομήρων έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1944 λίγο έξω από την Κοζάνη, στη θέση “Νταμάρια” ή “Μαντέμνια” και κοντά στο χωριό Λευκόβρυση. (Φώτο μνημείου σε προηγούμενο σχόλιό μου).

    Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην βουλευτής Κοζάνης και δικηγόρος Νικόλαος Γεωργιάδης, ο ταμίας της Εθνικής Τραπέζης, Γεώργιος Μισαηλίδης, ο γραμματέας της Νομαρχίας Κοζάνης, Ιωάννης Θεοδωρίδης, ο υπάλληλος της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, Πολυνίκης Τζιφόπουλος. Επίσης, πολλοί από τους εκτελεσθέντες κατάγονταν από την επαρχία των Σερβίων, όπως ο γεωπόνος Παντελής Σαββίδης ή Σαββιλωτίδης, ο γεωργός Κωνσταντίνος Παυλίδης, ο Αστέριος Αγγελόπουλος, ο Κωνσταντίνος Δημητράκης, ο Δημήτριος Στεφάνου, ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Γκουλιώνης, ο υπάλληλος Παύλος Μέλιος, ο καφεπώλης Κωνσταντίνος Φάκας, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως ο ράπτης Θεόδωρος Λαζαρίδης από το χωριό Άγιος Δημήτριος και οκτώ άτομα από το Παλαιόκαστρο Κοζάνης, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου 1943, κατά τη διάρκεια μιας γερμανικής επιχείρησης στα Βέντζια.

    Περισσότερα εδώ http://hellaswebnews.com/?q=node/222

    Σχόλιο από aris53m | 06/12/2017


Σχολιάστε