Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Συμπλόγκερς …. ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ!

cateyes.jpgimg_4278.jpgΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ…  ΤΟΝ  «ΜΕΓΑΛΟ  ΑΔΕΛΦΟ«

…ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ  εντολή  του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά
Να Βιντεοσκοπούνται ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ… 

Και προσοχή παιδιά…..

«‘Ως προς την επίκληση των προσωπικών δεδομένων για τη μη χρήση των καμερών και του σχετικού υλικού ως αποδεικτικού μέσου, με στόχο την αποκάλυψη δραστών αξιοποίνων πράξεων, ο κ. Σανιδάς αναφέρει ότι «υποστηρικτές αυτής της θέσεως και εντεύθεν της ταυτίσεως της εγκληματικής συμπεριφοράς με τα προσωπικά δεδομένα και καλύψεως της πρώτης από τα δεύτερα μπορούν να είναι μόνο όσοι επιθυμούν την έκνομη συμπεριφορά τους και την εγκληματική τους δράση να την καλύπτει το σκότος και η αχλύς ή όσοι επικροτούν ή έστω ανέχονται την έκνομη συμπεριφορά των τελευταίων»

Δηλαδή ολοι εσεις που δεν γουσταρετε να σας παιρνει η Αστυνομική καμερα οταν διαδηλωνετε δεν μπορεί παρα να επιθυμειτε την «‘εκνομη συμπεριφορα τους» κ.λπ.  κ.λπ….

«Οι τελούμενες έκνομες πράξεις δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής των δραστών. Αλλωστε η προστασία της είναι νοητή μόνο ενόσω εκδηλούται με σύννομη δραστηριότητα, όχι με έκνομη συμπεριφορά και εγκληματικές πράξεις».

Και αυτό -αν το καλοσκεφτεις – ειναι εκπληκτικό !!!

Διοτι σημαινει:

α) Σε Παρακολουθω εκ των προτερων (προληπτικά)

β) Αν παρατηρησω μη συννομη δραση νομιμοποιω την προληπτική παρακολουθηση διοτι” Οι τελούμενες έκνομες πράξεις δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής των δραστών”

γ) Αν δεν παρατηρησω τιποτε οποτε ισχυειτο ”Αλλωστε η προστασία της είναι νοητή μόνο ενόσω εκδηλούται με σύννομη δραστηριότητα

Τοτε φυσικά δεν μενει τιποτε να προστατευτεί απο τα προσωπικά δεδομενα αφου εχει ηδη παραβιασθεί με την εκ των προτερων παρακολουθηση …

Εκπληκτικό !!!

1186156923_a995b053f8.jpg

Ο Α.Π. λύνει τα… μάτια της ΕΛ.ΑΣ.

 «Ναι» στην αξιοποίηση καμερών κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων

Της Ευας Καραμανωλη

Εντολή στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να τίθενται σε λειτουργία οι κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων διαπράττονται αξιόποινες πράξεις, έδωσε με γραπτή γνωμοδότηση 13 σελίδων, την οποία κοινοποίησε και στους προϊσταμένους στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς. Αφορμή για τη γνωμοδότηση αποτέλεσε σχετική ερώτηση που υπεβλήθη στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό από την Αστυνομία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη γνωμοδότηση, η οποία και από σήμερα μπορεί να εφαρμόζεται από τα αστυνομικά όργανα, το μαγνητοσκοπημένο υλικό θα χρησιμοποιείται «με σκοπό τη βεβαίωση των τελούμενων αυτόφωρων εγκλημάτων, τον εντοπισμό των δραστών, την αποκάλυψη της ταυτότητας αυτών και εν τέλει τη χρήση των άνω αποδεικτικών μέσων ενώπιον των δικαστικών αρχών». Η καταγραφή των δραστών και των αξιόποινων πράξεων μπορεί να γίνεται από σταθερές ή φορητές κάμερες και να αποτυπώνεται σε κασέτα, μαγνητοταινία, βιντεοταινία, φωτογραφία κ.λπ.

Επίσης ως αποδεικτικό μέσο, και όχι ως πειστήριο, μπορεί, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, να χρησιμοποιείται υλικό που έχει καταγραφεί από τρίτα πρόσωπα όπως εικονολήπτες ΜΜΕ, φωτογράφους, αλλά και ιδιώτες. Ωστόσο, αναφέρεται ρητώς ότι οι αστυνομικές αρχές δεν δύνανται να κατασχέσουν το εν λόγω υλικό και θα πρέπει να περιορίζονται στο να ζητούν από τον κάτοχο να το παραδώσει στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους δράστες. Σε περίπτωση άρνησης του κατόχου, τότε αυτός δύναται να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας.

Επισημαίνεται ότι το θέμα της χρήσης και λειτουργίας των καμερών διαχείρισης της κυκλοφορίας εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ από την πλευρά της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επικαλούμενη τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων, έχει κρίνει παράνομη οιαδήποτε άλλη χρήση τους πέραν της ρύθμισης της κυκλοφορίας.

Στη γνωμοδότησή του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διευκρινίζει ότι η χρήση του μαγνητοσκοπημένου ή του φωτογραφικού υλικού ως αποδεικτικού μέσου είναι σύννομη, αφού αφορά πράξεις που γίνονται δημόσια. «Οι τελούμενες έκνομες πράξεις δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής των δραστών. Αλλωστε η προστασία της είναι νοητή μόνο ενόσω εκδηλούται με σύννομη δραστηριότητα, όχι με έκνομη συμπεριφορά και εγκληματικές πράξεις». Σύμφωνα με τον κ. Σανιδά «η εγκληματική συμπεριφορά του ατόμου δεν εμπίπτει στην έννοια των προσωπικών δεδομένων ούτε είναι δυνατόν να καλύπτεται από αυτήν» συμπληρώνοντας ότι «η αποκάλυψη και επιβεβαίωση εγκληματικής συμπεριφοράς με τη βοήθεια των ρηθέντων τεχνικών μέσων δεν μπορεί να θεωρηθεί προσβολή της προσωπικότητας και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στρέφεται κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι «ούτε αυτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αρχή θα ήταν δυνατόν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τον τρόπο λειτουργίας της. Αλλωστε όλες οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές ελέγχονται εν τέλει από τη δικαστική εξουσία». Ως προς την επίκληση των προσωπικών δεδομένων για τη μη χρήση των καμερών και του σχετικού υλικού ως αποδεικτικού μέσου, με στόχο την αποκάλυψη δραστών αξιοποίνων πράξεων, ο κ. Σανιδάς αναφέρει ότι «υποστηρικτές αυτής της θέσεως και εντεύθεν της ταυτίσεως της εγκληματικής συμπεριφοράς με τα προσωπικά δεδομένα και καλύψεως της πρώτης από τα δεύτερα μπορούν να είναι μόνο όσοι επιθυμούν την έκνομη συμπεριφορά τους και την εγκληματική τους δράση να την καλύπτει το σκότος και η αχλύς ή όσοι επικροτούν ή έστω ανέχονται την έκνομη συμπεριφορά των τελευταίων»…..

από την «Καθημερινή» 

 

01/11/2007 - Posted by | -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

44 Σχόλια »

  1. Hello Big Brother…Τελικα το «μελλον» εφτασε…

    Σχόλιο από πρεζα Tv | 02/11/2007

  2. http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071101&nid=6456828&sn=

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/11/2007

  3. και εδώ http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=61542296

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/11/2007

  4. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=3098840

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/11/2007

  5. «Οι τελούμενες έκνομες πράξεις δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής των δραστών. Αλλωστε η προστασία της είναι νοητή μόνο ενόσω εκδηλούται με σύννομη δραστηριότητα, όχι με έκνομη συμπεριφορά και εγκληματικές πράξεις».

    Και αυτό -αν το καλοσκεφτεις – ειναι εκπληκτικό !!!

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/11/2007

  6. Διοτι σημαινει
    α) Σε Παρακολουθω εκ των προτερων (προληπτικά)

    β) αν παρατηρησω μη συννομη δραση νομιμοποιω την προληπτική παρακολουθηση διοτι» Οι τελούμενες έκνομες πράξεις δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής των δραστών»

    γ) Αν δεν παρατηρησω τιποτε οποτε ισχυειτο »Αλλωστε η προστασία της είναι νοητή μόνο ενόσω εκδηλούται με σύννομη δραστηριότητα»

    Τοτε φυσικά δεν μενει τιποτε να προστατευτεί απο τα προσωπικά δεδομενα αφου εχει ηδη παραβιασθεί με την εκ των προτερων παρακολουθηση …

    Εκπληκτικό !!!

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/11/2007

  7. […] Μεταφορά από το  ιστολόγιο “ΠΟΝΤΟΣ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ” […]

    Πίνγκμπακ από Συμπλόγκερς …. ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ! « σαράντα μήλα Κόκκινα | 02/11/2007

  8. μμ
    ξεκίνησε από ταξιτζήδες και καταλήγει σε διαδηλωτές το μέτρο.
    είναι πράγματι ωραίο.

    ΚΑΙ «σε παρακολουθώ μόνο αν είσαι παράνομος«,
    αλλά ΚΑΙ «σε παρακολουθώ πριν αντιληφθώ ότι είσαι παράνομος, προκειμένου να σε παρακολουθήσω αν αντιληφθώ ότι είσαι παράνομος«.

    Αλλά το πιο ωραίο είναι ««υποστηρικτές αυτής της θέσεως και εντεύθεν της ταυτίσεως της εγκληματικής συμπεριφοράς με τα προσωπικά δεδομένα και καλύψεως της πρώτης από τα δεύτερα μπορούν να είναι μόνο όσοι επιθυμούν την έκνομη συμπεριφορά τους και την εγκληματική τους δράση να την καλύπτει το σκότος και η αχλύς ή όσοι επικροτούν ή έστω ανέχονται την έκνομη συμπεριφορά των τελευταίων»». γιατί όμως δε μπαίνει και κάμερα στα σπίτια, αφού έτσι δεν καλύπτεται από το σκότος η ενδεχόμενη παρανομία εντός αυτών;

    Σχόλιο από Γιάννης | 02/11/2007

  9. Έβαλα λινκ στο ποστ σας…
    Μια χαρά τα λέτε.

    Σχόλιο από Allu Fun Marx | 02/11/2007

  10. Ως και ο Τατούλης ειναι κατα των καμερων στις διαδηλώσεις…
    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=49184664

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/11/2007

  11. Ο Νομοθέτης φρόντισε να προστατεύσει το δικαίωμα της προσωπικότητας με πλήθος διατάξεων. Ιδιαίτερης προστασίας τυγχάνουν τα προσωπικά δεδομένα, η πρόσβαση στα οποία επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, με αυστηρές διαδικασίες και σε ελάχιστες περιπτώσεις.
    Τα αποδεικτικά μέσα που εμπίπτουν στη σφαίρα των προσωπικών δεδομένων τις περισσότερες φορές (σχεδόν πάντα για την ακρίβεια) δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ούτε για να αποδείξουμε την ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά του αδικοπρακτούντος ούτε για να αποδείξουμε την αθωότητα του αδίκως κατηγορουμένου. Προσκρούουμε πάνω στο Νόμο Δαφέρμου και την αυστηρότατη τήρησή του από τις Δικαστικές Αρχές αλλά και από την Διοίκηση. Όταν, λοιπόν, συμβαίνει αυτό στην καθημερινή πρακτική, τότε η πρόταση του κ. Εισαγγελέα είναι τουλάχιστον τουλάχιστον άδικη, μεροληπτική και ασυνεπής προς την πάγια τακτική της Δικαιοσύνης. Θα έλεγα δε και παράνομη, αφού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές της ελευθερίας του ατόμου και του δικαιώματος στην προσωπικότητα. Είπαμε, να μην τα ισοπεδώνουμε όλα εν ονόματι της «προόδου» αλλά και να προσφεύγουμε σε τέτοιες σε «αστυνομικές» μεθόδους…

    Επίτρεψέ μου ωστόσο, αγαπητέ Πόντιε, να παρατηρήσω ότι, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως ατυχής ο συνειρμός που επιβάλεις με την εικόνα που παραθέτεις στο κείμενό σου. Τονίζω ένα σημείο από αυτά που είπε ο κ. Σανιδάς: «…ούτε αυτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αρχή θα ήταν δυνατόν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τον τρόπο λειτουργίας της». Έχει απόλυτο δίκιο. Μην ξεχνάμε ότι η Δικαστική είναι μία από τις τρεις θεμελιώδεις Εξουσίες του Κράτους. Τα Ανώτατα Δικαστήρια, ή μάλλον πολλοί ανώτατοι Δικαστές (δηλ. του Α.Π. και του Σ.τ.Ε.) πάσχουν από το σύνδρομο της εξουσίας. Όπως ακριβώς και πολλοί πολιτικοί. Ίσως δε και σε μείζονα βαθμό. Το γεγονός είναι κατανοητό αν σκεφτεί κανείς τον υποχρεωτικό λόγω θέσεώς τους συντηρητισμό, ο οποίος τους ακολουθεί σε όλη την επαγγελματική τους διαδρομή, και την έξη τους να επιβάλλουν τη δική τους άποψη. Και κάτι άλλο: αυτοί ξέρουν ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται ενώ οι ίδιοι παραμένουν στο αξίωμά τους.

    Σχόλιο από Νεφελόεσσα | 02/11/2007

  12. Νεφελόεσσα εχω μια καθαρα Νομική(τεχνική θα ελεγα ) απορια …Μπορει μια εγκύκλιος του εισαγγελεα του Α. Π να υποκαταστησει (προκαταβαλλοντας την) μια αποφαση του Καθ Υλην αρμοδιου Συμβουλιου της Επικρατειας…;

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/11/2007

  13. να παρατηρήσω ότι, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως ατυχής ο συνειρμός που επιβάλεις με την εικόνα που παραθέτεις στο κείμενό σου

    Κατα την δε ταπεινη μου γνωμη μου, αντιθετως…

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/11/2007

  14. Με μπέρδεψες… Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει τελείως διαφορετική αρμοδιότητα από εκείνη του Αρείου Πάγου. Επομένως, δεν μπορεί να εμπλέκεται η εγκύκλιος του Εισαγγελέα Α.Π. με απόφαση του Σ.τ.Ε., ούτε δικονομικά ούτε ουσιαστικά.

    Όσο για τις γνώμες μας, δεν πειράζει… καλλίτερα να μην συμφωνούμε πάντα για να γίνεται διάλογος 😉

    Σχόλιο από Νεφελόεσσα | 03/11/2007

  15. »Επομένως, δεν μπορεί να εμπλέκεται η εγκύκλιος του Εισαγγελέα Α.Π. με απόφαση του Σ.τ.Ε., ούτε δικονομικά ούτε ουσιαστικά»

    Σωστό Αγαπητη
    Στην πραξη ομως …εμπλεκεται και παραεμπλεκεται …Και ολως παραδοξως και συμπτωματικώς , η εμπλοκή εγινε μια ημερα ακριβώς πριν απο το Πανεκπαιδευτικό συσσαλητηριο …ωστε να στηθουν οι καμερες και τα προσωπα ολων των διαδηλωτων…ολα
    να βιντεοσκοπηθουν με την Βούλα του κ/ Εισαγγελέως
    και να αρχειοθετηθουν επιμελώς ωστε να τεθουν -ανα πασα στιγμ΄η – στη διαθεση της (εντελώς΄;) αθωας (κατατην -σεβαστη βεβαια- αποψη σας ;)* κυβερνησης της Δεξιας του
    κκ Καραμανλή και λοιπών

    * Βαζω και κανα αστερισκο γιατί δεν μπορω να πιστεψω οτι κατα την αποψη σας η Κυβερνηση της Ν. Δ ειναι εντελώς αμετοχη σε αυτό το προφανες ….

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/11/2007

  16. Κατ’ αρχήν αγνοώ ότι επίκειται συλλαλητήριο (δεν βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό).
    Κατά δεύτερο λόγο ορθώς τον θέσατε τον αστερίσκο διότι σκοπός του σχολίου μου δεν ήταν να δικαιολογήσει την κυβέρνηση για ο,τιδήποτε.
    Και εμπλοκές και συναλλαγές και συνεργασίες υπάρχουν. Θέμα είναι από πού ορμώμενοι ενεργούν οι έχοντες την εξουσία, σε τί αποβλέπουν ή τί δανεικά ξεχρεώνουν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Νομίζω ότι είναι προφανές πως συμφωνώ με την κύρια τοποθέτηση του ποστ.

    Σχόλιο από Νεφελόεσσα | 03/11/2007

  17. Κατ’ αρχήν αγνοώ ότι επίκειται συλλαλητήριο (δεν βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό). Ετσι εξηγειται αγαπητη μου…
    (σας πληροφορώ λοιπόν οτι το συλλαλητηριο εγινε και οι διαδηλωτες βιντεοσκοπηθηκαν ποικιλοτροπως )
    Και , οτι -απο οτι φαινεται- το κακό γενικευεται με ανηκουστο ρυθμό…σε μια Ελλαδα που γλιστρα ολοενα και περισσοτερο στον κατηφορο ..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/11/2007

  18. Νεφελόεσσα
    http://www.enet.gr/online/online?dt=01%2F11%2F2007

    Προς ενημερωση σας λοιπόν … Μπορειτε να ανατρεξετε και σε αλλα αρθρα , και στα σημερινα ..Θα δειτε κι εσεις ,οτι η ολη η ιστορια ειναι απο Καθε αποψη , ανατριχιαστικά Απειλητική… Και φυσικά σας δικαιολογώ …Εδώ κι εμεις που ζουμε Εδώ δεν εχουμε χωνεψει ακόμα αυτό που βλεπουμε ,μπροστα στα Ματια μας…

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/11/2007

  19. Κι εδω …

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=99855832,
    19151640,5100952,27033752,49184664,41358872

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/11/2007

  20. γιατί όμως δε μπαίνει και κάμερα στα σπίτια, αφού έτσι δεν καλύπτεται από το σκότος η ενδεχόμενη παρανομία εντός αυτών;
    Γιαννη Μη τους Βαζεις ιδεες

    Οπως ειδες δεν τοχουν σε τίποτε για να το κανουν κι αυτό…

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/11/2007

  21. […] Μιλώ ολίγο αφαιρετικά αλλά καταλαβαινόμαστε. Επίσης θέλω να ρίξετε μια ματιά στου Mac και στου Zouri που συνδέουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά από εμένα, όχι πως διαφωνώ μαζί τους… Επίσης δεν θέλω να συνδέσω το γεγονός με το «Άγρυπνο Μάτι» που επισημαίνει ο αγαπητός Πόντος κ’Αριστερά… […]

    Πίνγκμπακ από «Π»: Κάθε βράδυ στα δελτία βλέπω και μία σβάστικα « Ροΐδη Εμμονες | 03/11/2007

  22. Και ας το σκεφτουμε λίγο…

    Τι νομικές -πρακτικές συνεπειες θα εχει η νομιμοποίηση της Βιντεοσκοπησης διαδηλωτων;

    Ε …σκεφτομαι… Παλιά (εννοω πριν ..μερικές μερες ) αν
    οι διαδηλωτες εβλεπαν(ή επιαναν) καποιον με πολιτικά να τους βιντεσκοπει ή Φωτογραφιζει(κρυφά εννοειται ) , θα μπορουσαν – τουλαχιστον να του κατασχουν το βιντεο …τουλαχιστον … νομιμότατα .
    Διοτι αυτός Θα ηταν ο Παρανομος και οχι αυτοί..

    Ενώ τωρα; Τι θα θεωρηθεί η οποια αντίδραση Διαδηλωτων στην Νομιμοποιημενη Βιντεοσκοπηση που θα γινεται πια Προκλητικά … Αν αντιδρασουν , αν αρνηθουν να τους Φωτογραφησουν οι Χαμογαλαστοι αστυνομικοι , πως θα χαρακτηρισθεί ; Αντισταση κατα της αρχής ; Πλημμελημα ; Κακουργημα;

    Ε αυτό μαλλον θα μας το διευκρινίσει η επομενη εγκυκλιος..

    (μηπως η ολη ιστορια -περα απο το φακελωμα -γινεται και γι αυτό;)

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/11/2007

  23. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=1343496

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/11/2007

  24. Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποκαλεί τον κ. Σανιδά «λεγόμενο «ανεξάρτητο εισαγγελέα«» -κατά την ορολογία που ο ίδιος χρησιμοποίησε για την Αρχή-, ενώ τη γνωμοδότησή του «κάτι περισσότερο από ένα απλό νομικό ατόπημα», που συμβάλλει στη συρρίκνωση του φιλελεύθερου χαρακτήρα της ελληνικής έννομης τάξης. Και εξηγεί γιατί:

    – «Υπό το πρόσχημα ότι η χρήση κάμερας για τη βιντεοσκόπηση αυτόφωρων εγκλημάτων είναι θεμιτή, νομιμοποιείται η γενικευμένη χρήση της, με απώτερο αποτέλεσμα όχι τόσο την παρεμπόδιση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, αλλά την παρεμπόδιση άσκησης του δικαιώματος στη συνάθροιση.

    Παρακάμπτεται το γράμμα τού 9§ του Συντάγματος με την επίκληση της εξιχνίασης ποινικών αδικημάτων. Ο λεγόμενος «ανεξάρτητος εισαγγελέας» του Α.Π. για μία ακόμη φορά απέδειξε πως η εργαλειοποίηση της ηγεσίας της πολιτικής δικαιοσύνης, και ιδίως του Α.Π., σε πολιτικές σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας, ακόμη και ευκαιριακού τύπου, δεν είναι συγκυριακό γεγονός».

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/11/2007

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/11/2007

  25. Το αστικό κράτος ξαναδείχνει τα δόντια του..

    Και θα υποστηρίξουν οι λοιποί φιλελεύθεροι οτι ειναι κρίμα οι διαφοροι επιχειρηματίες και πρέπει να τους προστατεύσουμε.

    Έγω δεν είμαι κρίμα που άμα με δουν στην διαδήλωση δεν θα με προσλάβουν ποτέ..

    Ή μήπως δεν έδειξαν πόσο δημοκρατικά σκέφτονται με το να βάζουν νεοπροσληφθήσες γυναίκες να υπογράφουν οτι δεν θα μείνουν εγκυοι για δυο χρόνια..

    Σχόλιο από Mendeleev | 03/11/2007

  26. […] Στο μεταξύ, η μπλογκόσφαιρα ασχολείται, με πρώτους (μάλλον) τους Πόντιους και Αριστερούς, το ποστ των οποίων αναπαράγουν διάφορα ιστολόγια – και η καλύβα: https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/11/01/1-11-2007/ […]

    Πίνγκμπακ από Διαδηλωτή, σε σημαδεύω με την κάμερα! « Η καλύβα ψηλά στο βουνό | 04/11/2007

  27. Προσωπικά δεδομένα και έγκλημα
    Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία – 04/11/2007

    Δύο διαφορετικά συστήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι γνωστά στο σύγχρονο κόσμο. Σύμφωνα με το πρώτο που κυριαρχεί στις ΗΠΑ και την Αγγλία, η προστασία πάντοτε πρέπει να κάμπτεται, εφόσον συντρέχουν σκοπιμότητες καταπολέμησης του εγκλήματος. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση στο όνομα της πρόληψης του εγκλήματος συνιστά, επομένως, κανονική δραστηριότητα. Θεσμικά, το κράτος ασφαλείας προτάσσεται απέναντι σε οποιαδήποτε δικαιοκρατική πολιτική.

    *Κατά το δεύτερο σύστημα, κανόνα συνιστά η προστασία προσωπικών δεδομένων και εξαίρεση η παρακαλούθηση. Η καταγραφή ήχου και εικόνας επιτρέπεται μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις και διαδικασία έγκρισης από ανεξάρτητη αρχή σε εντοπισμένα σημεία. Ο πολίτης ειδοποιείται για την επιτήρηση και μπορεί να αποφεύγει τα σημεία αυτά. Αυτό το δεύτερο σύστημα έχει υιοθετήσει και η ελληνική έννομη τάξη, αφού κατά τη διάταξη του άρθρου 9Α του Συντάγματος η προστασία προσωπικών δεδομένων συνιστά θεμελιακό κανόνα. Μια παρακολούθηση των διαδηλώσεων θα θίξει το δικαίωμα συνάθροισης και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

    *Είναι φανερό ότι οι κάμερες ανάγονται σε αντικίνητρο για συμμετοχή σε διαδήλωση. Το λεγόμενο «τι έχει να φοβηθεί ένας νομοταγής πολίτης», είναι απλοϊκό. Οι 49 νομοταγείς διαδηλωτές στην Αθήνα είχαν καθαρά πρόσωπα, αλλά ταλαιπωρήθηκαν αφόρητα. Τα φακελωμένα προφίλ διαδηλωτών εξάλλου θα αποτελούν σταθερές πηγές καταχρήσεων, καθώς και προεξόφλησης ευθυνών. Από όλες τις απόψεις, τα ανακλαστικά που εκδηλώνοται στη χώρα μας κατά της παρακολούθησης των διαδηλώσεων αποτελούν εγγύηση τήρησης των δημοκρατικών θεσμών.

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 04/11/2007

  28. Σε τί διαφερει Η Καμερα της Αστυνομίας απο το προβλημα των Καμερών Γενικά -και της παραβιασης τωνπροσωπικώνσου δεδομένων, ας πουμε, απο ιδιωτες;

    Διαφερει στο οτι η Αστυνομια ειναι Κρατος , κατασταλτικός μηχανισμός του κρατους , Ο κατ’ εξοχήν κατασταλτικός..

    Και ολα τα Συνταγματα , ολων των χωρών εγιναν Κατ ‘αρχήν και κατ αρχάς , για να προστατευουν το πιο , κατα τεκμηριο αδυναμο μερος , τον πολιτη

    Απο το κατα τεκμηριο πιο ισχυρο, Το Κρατος και τις Τυχόν αυθαιρεσιες του

    Γιαυτό και λεμε: Κρατος Δικαιου :. το Δικαιο (περι)οριζοντας το κρατος προστατευει τον Πολιτη…..

    Και βεβαια, επιπλεον, οι νομοι ρυθμίζουν και τις σχεσεις ιδιωτων μεταξύ τους.

    Σε τι διαφερει λοιπόν η αστυνομική καμερα απο την-σκετα Καμερα του ιδιωτη ;

    Αν σε πιασει ενας ιδωτης στον δρόμο στα καλά καθουμενα και σε πλακώσει στις μπουνιες π.χ , ειναι φανερό οτι υπάρχει αδικημα !!

    Αν σε πιασει ενας αστυνομικός στον δρόμο στα καλά καθουμενα και σε πλακώσει στις μπουνιες π.χ
    ΝΟΜΙΖΩ οτι ειναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ οτ αυτό αποτελεί
    ΔΙΠΛΟ αδικημα …!!!

    ε καπως ετσι ειναι και με τις καμερες …. Σε βιντεοσκοπει ενας ιδιωτικός ντετεκτιβ χωρις την αδεια σου … Παρανομει !
    Σε Βιντεοσκοπεί ενας αστυνομικός χωρις την αδεια σου ;
    -και χωρις να νομιμοποιειται να το κανει -;
    Παρανομεί διπλά !!!
    Και αυτό ειναι το τεραστιο Ζητημα με την εγκυκλιο …Η Νομιμοποιηση μιας -μεχρι τωρα – καταφωρης παρανομίας..

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 05/11/2007

  29. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=62317208

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 19/11/2007

  30. Ευτυχώς η Μπλογκοσφαιρα Αντιδρά :

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ Δικαιοσύνης

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 20/11/2007

  31. Ευτυχώς….

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/11/2007

  32. Να και ορισμένες ενδιαφερουσες (προσωπικές )αποψεις…
    (η ΦΙΣ δεν εχει καταλήξει ακόμη αν με τις καμερες και τα φακελώματα προσβαλλονται οι ελευθερίες των Πολιτών…

    Κάμερες παντού!

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/12/2007

  33. http://www.enet.gr/online/online

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 06/12/2007

  34. την τριτη στην Νομική θεσ/νικης -Αιθουσα Κωνσταντοπουλος κτηριο Νομικής , 1ος οροφος ,στις 7μμ, θα γινει συζητηση για τα Προσωπικά δεδομενα -καμερες

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/12/2007

  35. Τί εγινε στην Αθήνα; Μαθαμε οτι χτυπησαν την Πορεία…

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/12/2007

  36. Απο τον σημερινο »Ιό»

    Δημοκρατία κλειστού κυκλώματος

    «Κάμερες στις παιδικές χαρές ζητάει ο Κακλαμάνης»

    («Ελευθεροτυπία», 8.12.07)

    Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταγράφει τις διαδηλώσεις μέσω των καμερών παρακολούθησης «της κυκλοφορίας» επισημοποιεί αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Οτι δηλαδή όλη αυτή η επένδυση σε μέτρα ελέγχου και παρακολούθησης των δημόσιων χώρων, που κορυφώθηκε με την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δεν ήταν συγκυριακή ούτε είχε κύριο στόχο την αόρατη τρομοκρατική απειλή. Πριν από έναν χρόνο αποκαλύπταμε («Το νέο 1-1-4», 6.1.07) ότι ήδη πριν από την Ολυμπιάδα η ΕΛ.ΑΣ. είχε προειδοποιήσει ότι τα «τεχνικά μέσα» που αποκτήθηκαν για το 2004 θα εξακολουθούν να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ το 2005 και το 2006 οι κάμερες παρακολουθούσαν ειρηνικές διαδηλώσεις, παρά τις εντολές της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Και βέβαια είναι απολύτως αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης η φούρια της να περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά καταργεί την ήδη αποδυναμωμένη Αρχή και νομιμοποιεί τη χρήση του συστήματος παρακολούθησης των διαδηλωτών, σε μια περίοδο που επιχειρεί να επιβάλει τα κύρια μέτρα του αντιλαϊκού της προγράμματος.

    Φυσικά, πρόσχημα για τη γενίκευση της παρακολούθησης των πολιτών είναι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» ή γενικότερα η «πάταξη της εγκληματικότητας». Μάλιστα επισημαίνεται ότι με την ανάπτυξη του συστήματος των καμερών θα χτυπηθεί η παραβατικότητα κάθε είδους και θα προστατευθούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους. Τα πραγματικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.

    Ενα πρώτο δείγμα για το πού οδηγεί η αστυνομική υπερπαρακολούθηση μάς ήρθε από τον αθλητικό χώρο, εκεί δηλαδή όπου συνήθως δοκιμάζονται τα μέτρα καταστολής πριν εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους κοινωνικής διαμαρτυρίας. Μόλις άρχισε να εφαρμόζεται η τηλεοπτική σάρωση των κερκίδων από κάμερες, οι συγκρούσεις των χούλιγκαν μεταφέρθηκαν εκτός γηπέδων. Και είχαμε τη φονικότερη μάχη των τελευταίων δεκαετιών, με νεκρό και τραυματίες, έπειτα από δολοφονικό ραντεβού στο «ασφαλές» τυφλό σημείο της Παιανίας.

    Και ας μην υποστηρίξει κανείς ότι αυτά συμβαίνουν επειδή δεν έχει πλήρη ανάπτυξη το σύστημα παρακολούθησης. Τα μηνύματα από τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι καθόλου διαφορετικά, παρά την προπαγάνδα των εμπόρων αυτών των πανάκριβων συστημάτων. Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει τόσο πολύ στηρίξει την αστυνομική πρόληψη και καταστολή στις κάμερες κλειστού κυκλώματος. Και βέβαια η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που μετέτρεψε τις κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας σε σταθμούς ελέγχου διαδηλωτών. Ηταν το 1984, όταν η κυβέρνηση Θάτσερ συνέδεσε τις 145 κάμερες της τροχαίας με τα κεντρικά γραφεία της Σκότλαντ Γιαρντ για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις των εξεγερμένων ανθρακωρύχων. Σήμερα οι κάμερες στη Βρετανία ξεπερνούν τα 4,2 εκατ., ενώ υπολογίζεται ότι κάθε Λονδρέζος που ξεμυτάει απ’ το σπίτι του φιλμάρεται 300 φορές.

    Με ποιο αποτέλεσμα; Οι κάμερες αυτές άντλησαν την τελευταία δεκαετία το 78% του προϋπολογισμού πρόληψης εγκλήματος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Ομως, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, παρά το γεγονός ότι πέρυσι η συνολική εγκληματικότητα έπεσε κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 13% οι κλοπές στους δρόμους και οι επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, δηλαδή τα εγκλήματα ακριβώς που υποτίθεται ότι αποτρέπουν οι κάμερες.

    Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε σε επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leicester τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου με εξίσου πενιχρά αποτελέσματα. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι μόνο σε κλειστούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων είναι αποτελεσματικός αυτός ο μηχανισμός παρακολούθησης. Στα πάρκινγκ του μετρό και του κέντρου του Λονδίνου παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση των κλοπών, έως και 73%. Σε όλες όμως τις άλλες περιοχές που καλύπτονταν από κάμερες οι εγκληματολόγοι «δεν διαπίστωσαν καμία ουσιώδη αλλαγή».

    Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι «η χρήση των καμερών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής. Κόστισε πολλά χρήματα και δεν απέφερε το προσδοκώμενο όφελος». Βέβαια σε κάποιους απέφερε όφελος. Σ’ αυτούς ακριβώς που είχαν άμεσο οικονομικό συμφέρον από τη δημόσια χρηματοδότηση αυτού του πανάκριβου και αντιδημοκρατικού μέτρου.

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/12/2007

  37. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=10078448

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/12/2007

  38. Και να μη ξεχναμε την Μητέρα ολων των σκανδαλων ..Το σκανδαλο των Υποκλοπών .

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=13537392

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/12/2007

  39. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=14.12.2007,id=91142176

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/12/2007

  40. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=55918896

    Σχόλιο από Τζιτζιμιτζιχόντζιρας | 28/12/2007

  41. Επειδή και τα αλλα ζητηματα τρεχουν επισης …και το Κρατος Δικαιου απειλειται:

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=9149800

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 04/02/2008

  42. Η σημερινη Ελευθεροτυπία εχει φακελο για την εγκληματικότητα και ( την αναποτελεσματικότητα ) των καμερων …
    (φυσικά η Ν. Δ δεν μας εφερε
    τις καμερες για να περιορισει την εγκληματικότητα αλλά τις διαδηλώσεις …

    ( εξαλλου πως θα μπορουσε να θελει να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα μια κυβερνηση που Μυρίζει ολοκληρη απο πανω ως κατω απο τα πιο Δύσοσμα ( και πιο Κουκουλωμενα ) σκανδαλα απο την Μεταπολιτευση και μετα;

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=57793768

    Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/02/2008

  43. […] -Συμπλόγκερς …. ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ! […]

    Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε