Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Να δεις τι σου ‘χω για μετά…

palio sxoleio  sussitioΛίγες μέρες πριν τις πανελλήνιες, η κυβέρνηση των τροϊκανών, των μνημονίων και των τοκογλύφων, που ξεπουλάει τη χώρα και ισοπεδώνει το λαό, αποφασίζει να ρίξει τη χαριστική βολή στον κόσμο του δημόσιου σχολείου…
…..

Στέκομαι δίπλα σ’ αυτή την απεργία, στο όνομα των δύο άνεργων γιων μου.

Στο όνομα των 2 εκατομμυρίων ανέργων.

Των 450.000 οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.

Των 3.000 αυτοκτονημένων.

Των εξαθλιωμένων συνταξιούχων.

Των πουλημένων ορυχείων, ναυπηγείων, δασών, παραλίων, λιμανιών και ελπίδων.

Στο όνομα  της κιμωλίας που ανάπνευσα τριάντα χρόνια στο δημόσιο σχολείο.

Νίνα Γεωργιάδου

Πηγή : http://www.alfavita.gr

«Κατέστη φανερόν ότι οι σκοποί οι επιδιωκόμενοι από τους διευθύνοντας την απεργιακήν κίνησιν,είναι πολιτικοί, ανατρεπτικοί. Η κυβέρνησις δεν θα εμποδίση βεβαίως το δικαίωμα της απεργίαςαπό εκείνους οι οποίοι το έχουν, αλλά δε θα επιτρέψη διατάρραξιν της τάξεως.Όσοι το επιχειρήσουν, θα συναντήσουν το κράτος του νόμου».
Ιωάννης Μεταξάς, Μάης του 36

Λίγες μέρες πριν τις πανελλήνιες, η κυβέρνηση των τροϊκανών, των μνημονίων και των τοκογλύφων, που ξεπουλάει τη χώρα και ισοπεδώνει το λαό, αποφασίζει να ρίξει τη χαριστική βολή στον κόσμο του δημόσιου σχολείου

Αφού πρώτα έσβησε από χάρτη 1.500 σχολεία, αναγκάζοντας μικρούς μαθητές να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα ή να εγκαταλείπουν το σχολείο, αφού κατάργησε κάθε ενισχυτική και πρόσθετη βοήθεια στον αδύναμο μαθητή, τσάκισε τις σχολικές δαπάνες και άφησε τα παιδιά να ξεπαγιάζουν το χειμώνα, αφού αδιαφόρησε για τους μαθητές που λιποθυμούσαν από πείνα, όπως αδιαφόρησε για τις χιλιάδες κενές ώρες και μάλιστα σε μαθήματα πανελλαδικά εξεταζόμενα, αφού  ισοπέδωσε το μισθό του εκπαιδευτικού στα 600 ευρώ και στα όρια της επιβίωσης, αφού κουρέλιασε νόμους και Σύνταγμα, εξαφανίζοντας οργανικές, προωθώντας αναγκαστικές μεταθέσεις και διαλύοντας οικογένειες, όπως διέλυσε τον Οργανισμό των σχολικών βιβλίων και αυτόν για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, ώστε να ταΐσει εκδότες και εργολάβους, λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις, αύξησε το ωράριο των εκπαιδευτικών για να πετάξει κάμποσες ακόμα χιλιάδες  στην ανεργία και την απόγνωση.

Δεν είναι οι δύο επιπλέον ώρες που σήκωσαν τον κουρνιαχτό.

24718Χιλιάδες εκπαιδευτικοί εργάζονται επιπλέον απλήρωτες ώρες, με δική τους πρωτοβουλία, κάνοντας στα παιδιά του κατώτερου θεού δωρεάν ενισχυτική, στα μεταναστόπουλα δωρεάν μαθήματα , σ’ αυτή την πουλημένη χώρα που και οι φράουλες έχουν τη γεύση του αίματος, συγκροτώντας επιτροπές βοήθειας στους πεινασμένους μαθητές, οργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις απέναντι στο «πολιτισμό των ξέκωλων» και αντιφασιστικές δράσεις απέναντι στα μπάσταρδα  των Ες Ες.

Δεν ήταν η αύξηση του ωραρίου που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά αυτό που συνεπάγεται αυτή αύξηση: την απόλυση χιλιάδων σ’ αυτή τη μαύρη εποχή που η ανεργία είναι η μοναδική πρωτιά της χώρας.

Ήξερε καλά η κυβέρνηση των τροϊκανών ότι στοιχειώδης αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, στοιχειώδης αυτοσεβασμός  επιβάλλουν την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.

Και πριν ακόμα οι γενικές συνελεύσεις αποφασίσουν, οι υπάλληλοι των τοκογλύφων  κήρυξαν επιστράτευση. Όπως οι καρδινάλιοι ιεροεξεταστές και οι μεσαιωνικοί καλόγεροι ενοχοποιούσαν τη σκέψη και ποινικοποιούσαν την πρόθεση, τα τσουτσέκια των τοκογλύφων θέλησαν να στείλουν το μήνυμα: «Έχω τον έλεγχο των πιο κρυφών κυττάρων σου. Απέναντι στον αυτοσεβασμό σου, θα ορθώσω το φόβο. Απέναντι στη συλλογική σου συνείδηση θα βάλω την ατομική σου περιχαράκωση. Θα σε διαπομπεύσω ως φοβισμένο και κοπρίτη και ανάλγητο. Και από δάσκαλο θα σε κάνω δασκαλάκο».

Για να «προστατεψουν το μέλλον των νέων». Αυτοί που τους απαγορεύουν τη γέννηση, εξαιρώντας το φυσιολογικό τοκετό από την ασφαλιστική κάλυψη. Αυτοί που μετατρέπουν το δημόσιο σχολείο σε ρημαγμένο τοπίο εξαθλιωμένων εκπαιδευτικών και εξουθενωμένων παιδιών. Αυτοί που έκαναν τα πτυχία κουρελόχαρτα, που πετάνε τα παιδιά μας στα αζήτητα της ανεργίας, που έβαλαν λουκέτο σε δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές, αυτοί που απογείωσαν την ανασφάλιστη δουλειά με μισθό, φιλοδώρημα κι έκαναν τους νέους, πολίτες ενός παγκόσμιου νομαδικού λαού που μεταναστεύει όπου υπάρχει ακόμα μεροκάματο για  να τον πετάξουν μετά σα στιμμένη λεμονόκουπα.

Κι από κοντά, ξανά στην επίταξη τα πληρωμένα ροντβάιλερ των ΜΜΕ, για εκατομμυριοστή φορά, βαρετά και προβλεπόμενα, γαυγίζουν, διαστρεβλώνουν, προπαγανδίζουν, αποσιωπούν, πυροδοτούν κοινωνικούς κανιβαλισμούς και εξαγριώνουν το μέσο ανθρωπάκο, αυτή την πλαδαρή ύλη που συντηρεί την αθλιότητα.

Στέκομαι δίπλα σ’ αυτή την απεργία, στο όνομα των δύο άνεργων γιων μου.

Στο όνομα των 2 εκατομμυρίων ανέργων.

Των 450.000 οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.

Των 3.000 αυτοκτονημένων.

Των εξαθλιωμένων συνταξιούχων.

Των πουλημένων ορυχείων, ναυπηγείων, δασών, παραλιών, λιμανιών και ελπίδων.

Στο όνομα  της κιμωλίας που ανάπνευσα τριάντα χρόνια στο δημόσιο σχολείο.

Νίνα Γεωργιάδου

13/05/2013 - Posted by | -Μεταξάς, -Νεοελληνικά, -Περί οικονομίας | ,

3 Σχόλια »

  1. Αναγνωρίζω την οργή, ναι έτσι έχουν τα πράγματα και μάλιστα τα γράφεται πολύ ωραία. Αυτά όμως δεν έχουν την αρχή τους στα τελευταία τρία χρόνια, το μήλο άρχισε να σαπίζει από το 1981. Τότε γιατί δεν τα γράφατε αυτά, δεν βλέπατε που οδηγούμασταν; Τώρα με απύθμενο θράσος ακούμε το μαζί τα φάγαμε. Μετά το μαζί τα φάγαμε δεν νομίζετε, ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα; Δεν συμφωνώ καθόλου με τον τρόπο που λαμβάνονται τα μέτρα, όμως δεν μπορούσε να συνεχιστεί το καθεστώς και η νοοτροπία του παρελθόντος. Στο σκεπτικό σας βλέπω να αναπολείτε το παρελθόν, το οποίο έσβησε, χάθηκε και να ευχόμαστε να μη επανέλθει, γιατί είναι η οδός της καταστροφής. Ας συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε να βγούμε από αυτή τη δύνη συμβάλλοντες και όχι καταστροφολογόντας. Δεν είμαι με το μέρος αυτών που είναι υπαίτιοι της καταστροφής, αλλά με το μέρος του λαού που κάνουν σωστές επιλογές, για το συμφέρον του συνόλου.

    Σχόλιο από Κυριάκος | 13/05/2013

  2. Ενδιαφέρον κατ’ αρχή παρουσιάζει το χρονικό όριο που θέτεις …1981. Να υποθέσω ότι θεωρείς ότι μέχρι τότε όλα ήταν μέλι-γάλα ?

    Το ότι «αναπολούμε το παρελθόν» είναι μια καραμέλα που εκφέρουν τα «τσουτσέκια των τοκογλύφων» , όπως λέει και η Νίνα Γεωργιάδου, την οποία βλέπω και εσύ ευχαρίστως πιπιλίζεις.

    Όχι κύριε, δεν αναπολούμε το παρελθόν, αναπολούμε το μέλλον και την σωτηρία αυτής της πατρίδας και του λαού της.
    Και εν πάσει περιπτώσει αυτοί που μας οδήγησαν στην «οδό της καταστροφής», όπως λες, δεν μπορούν να διεκδικούν να μας οδηγήσουν και στην διέξοδο, και αυτό είναι φανερό.

    Ο βιαστής ενός κοριτσιού δεν μπορεί να διεκδικεί την επιμέλειά του.

    Αλλού είναι η θέση του…..

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/05/2013

  3. http://www.e-reporters.gr/index.php/sas-proteinoume/3552-proteinoume-ritschl-ellada
    ΤΟ ΘΕΜΑ: RITSCHL : ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΕΙ, ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ!
    on 29 Ιουλίου 2013.

    Για το ελληνικό χρέος μίλησε Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας στο Spiegel σε σκληρή γλώσσα για τη Γερμανία. Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρέος στο έξαλλα ανθελληνικό Spiegel, ο δημοσιογράφος του οποίου δεν πιστεύει στα αυτιά του.

    Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;

    Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει… στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.

    Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;

    Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.

    Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;

    Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

    Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

    Ritschl : Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του ‘30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον haircut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

    Spiegel: Είστε βέβαιος;

    Ritschl: Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες.

    Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

    Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.

    Spiegel: Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

    Ritschl: Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα.

    Spiegel: Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;

    Ritschl: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

    Σχόλιο από Β.ς | 17/09/2013


Σχολιάστε