Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Πόντιοι vs Χρυσή αυγή

Λάβαμε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης  ( ΟΣΕΠΕ) το παρακάτω δελτίο τύπου-καταγγελία και το δημοσιεύουμε

osepeΔελτίο τύπου 

Αξιότιµοι,
Κυρίες και Κύριοι

Με θλίψη διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή αυγή» στην Ελλάδα προετοιμάζει «εκδηλώσεις» μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Εμείς ως απόδημοι Πόντιοι Έλληνες , απόγονοι προσφύγων και μεταναστών έχουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω: 

Αποτελεί ασέβεια , μέγιστη καταισχύνη και προσβολή προς τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και η παρουσία σε εκδηλώσεις Μνήμης των εκπροσώπων μιας ιδεολογίας που συνέλαβε, οργάνωσε και εκτέλεσε τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που γνώρισε η ανθρωπότητα. 

Οι υμνητές αυτών που αιματοκύλησαν τα χωριά και της πόλεις της Ελλάδας και αυτών που μετονόμασαν την οδό Αποστόλου Παύλου της Θεσσαλονίκης στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ δεν έχουν θέση στις εκδηλώσεις μας.

Ο δρόμος της Δημοκρατίας, της Εθνικής Αξιοπρέπειας, της Αδελφοσύνης των Λαών, της Αλήθειας και του σεβασμού προς την Ιστορική Μνήμη δεν έχει τίποτα κοινό με τον ρατσισμό και τον εθνικιστικό εξτρεμισμό που εκπροσωπούν αυτοί οι κύριοι.

Αποτελούν μελανή κηλίδα για τις εκδηλώσεις μας και ως εκ τούτου μας είναι αδιανόητη μια συμπόρευση που εκτός των άλλων δυσχεραίνει την ανάδειξη του Ποντιακού ζητήματος και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Διεθνή Κοινότητα.

Καλούμε όλους τους Έλληνες , Πόντιους και μη, να λάβουν μαζικά μέρος στις εκατοντάδες εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργανώνουν αυτήν την περίοδο τα εκατοντάδες Ποντιακά Σωματεία. 

17-5-2013

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Μπουρσανίδης                                                           Ηλίας T. Μαυρίδης

——————————————————————-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

-Μπορεί ένας Πόντιος να είναι χρυσαυγίτης;;;;;

Η «Χρυσή Αυγή» και οι πρόσφυγες του ‘22

https://pontosandaristera.wordpress.com/2013/01/02/hrisi-avgi-3/

17/05/2013 - Posted by | -Αρνητές Γενοκτονίας, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Δωσιλογισμός, -Μεταξάς, -Νεοναζισμός, -αντιφασιστικά, -εθνικισμός

18 Σχόλια »

 1. Απόδημοι Πόντιοι Έλληνες:»Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή»

  Ανεπιθύμητοι είναι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής,σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

  http://www.enikos.gr/politics/145279,Apodhmoi_Pontioi_Ellhnes:Anepi8ymhth_h_.html

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/05/2013

 2. θα υμμετάσχωμεν

  Σχόλιο από akrat | 18/05/2013

 3. Ανοησίες γιατί, μένουμε στα λόγια και όχι στην ουσία. Και η ουσία δρούμε εθνικά και ελληνικά πρώτα, όλα τα άλλα έπονται.

  Σχόλιο από Κυριάκος | 18/05/2013

 4. τοτεσ να κανουμε τησ εκδηλοσεισ με τηπου ΡΕΠΟΥΣΗ μαλον σασ αρεση περησοτερο η λεγαμενη.

  Σχόλιο από alekos | 18/05/2013

 5. Ατοίν π΄υλάζνε αδέσποτα για την γενοκτωνίαν
  ειναι ατοίν π΄εγάμεσαν αού,την κοινωνίαν
  Κ.Διαμαντίδης
  Αού τεμέτερον το μιλέτ τσερέν κι΄πέρ ,εν αμον το έλεεν η θείαμ η κεροκσιάβα τσιαϊζω,βαρκίζω , σκούμαι αν, κρούω κα , τσερίζω τα λόματαμ ,αμα ντο να εφτάω σκούμαι τάλ την ημέραν εμπαλίζω και ξάν φορώ ατά

  Σχόλιο από geminlis@hotmail.com | 18/05/2013

 6. Το δημοκρατικό τόξο που πάνε να δημιουργήσουνε σε τι αποβλέπει στη διαφύλαξει της δημοκρατίας; Όλα αυτά η παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων για εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων από ποιους έγιναν από την ΧΑ; Γιατί μπορούνε να κατηγορήσουν την ΧΑ,μήπως επειδή κυνηγάει τους απατεώνες και λειτουργεί πατριωτικά ή μήπως τους χαλάει την σούπα; Η αριστερά όργωνε τη χώρα και επειδή βρήκε τον μαστορά της, λύσαξε. Δικάζούμε μόνο, όταν υπάρχει έγκλημα, όλα τα άλλα ενοχλούν, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να αλωνήσουν. Βέβαια έχει και η ΧΑ τις ευθύνες της, όχι όμως αυτές που πάνε να της φορτώνουν. Τα ίδια δεν κάνανε και για τον Καρατζαφέρη; Δεν έχουν ευθύνες ο Δραγασμάκης και οι Συριζαίοι; Έτσι μονόπλευρα τα βλέπετε; Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει σεβασμός.

  Σχόλιο από Κυριάκος | 18/05/2013

 7. Διάβασε καλύτερα και αναστοχάσου…..

  «Εμείς ως απόδημοι Πόντιοι Έλληνες , απόγονοι προσφύγων και μεταναστών έχουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

  Αποτελεί ασέβεια , μέγιστη καταισχύνη και προσβολή προς τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και η παρουσία σε εκδηλώσεις Μνήμης των εκπροσώπων μιας ιδεολογίας που συνέλαβε, οργάνωσε και εκτέλεσε τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που γνώρισε η ανθρωπότητα.

  Οι υμνητές αυτών που αιματοκύλησαν τα χωριά και της πόλεις της Ελλάδας και αυτών που μετονόμασαν την οδό Αποστόλου Παύλου της Θεσσαλονίκης στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ δεν έχουν θέση στις εκδηλώσεις μας..

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/05/2013

 8. Δεν χρειάζεστε την ΧΑ, οι τεμέτεροι της Αθήνας, χρυσαβγιτίζουν μόνοι τους. http://www.efsyn.gr/?p=51209 και για να μην αρχίσετε τα α και ου περί Ιού, από το στόμα των ιδιών http://www.argo-pga.org/page2.php?subid=84

  Σχόλιο από Αλ. Παππας | 18/05/2013

 9. ———————————————————————————————————————-
  «Γενοκτονία στον Πόντο» μια ευκαιρία για αναστοχασμό στην περίοδο που διαμόρφωσε τη σημερινή Εγγύς Ανατολή
  ———————————————————————————————————————-

  «Από την Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1908-1923). Η Γενοκτονία στην Ανατολή»

  Με αυτό τον τίτλο και με αφορμή τη συγκεκριμένη ιστορική επέτειο, εκδόθηκε ένας συλλογικός τόμος που προσπαθεί να παρουσιάσει τα γεγονότα με μια νέα ματιά, βασιζόμενος κυρίως στις προσεγγίσεις της αντιεθνικιστικής τουρκικής ιστοριογραφίας -και όχι μόνο.

  Το βιβλίο αυτό θα δοθεί με την «Ελευθεροτυπία» την Κυριακή 19 Μαϊου 2013.

  Ο τόμος αυτός αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό και ειδικά τους μελετητές εκείνης της κρίσιμης περιόδου με το συγκεκριμένο ρεύμα της τουρκικής ιστοριογραφίας.

  Δημοσιεύονται κείμενα ιστορικών και κοινωνικών επιστημόνων από την Τουρκία των: Fuat Dundar, Μehmet Akyol, Izmail Besiktzi, Fikret Baskaya, Ahmet Oral, Dogan Akanli, Attila Tuygan, Taner Akçam, Sait Çetinoğlu, Pervin Erbil.

  Παρουσιάζεται η πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της Ayse Hour από την εφημερίδα Taraf, καθώς και και το βιβλίο Pontos Kültürü του Ömer Asan.

  Αναδημοσιεύεται και ένα δικό μου άρθρο με τον τίτλο «Samsun’dan, Srebrenitsa’ya» («Από τη Σαμψούντα στην Σρεμπρένιτσα»), που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Newroz, που εκδίδεται στην Κωσταντινούπολη.

  Υπάρχουν επίσης δύο κείμενα Ελλήνων μελετητών:
  -του ερευνητή Θεόδωρου Παυλίδη, ο οποίος παραθέτει αναλυτικά την τουρκική εθνικιστική άποψη για τους Πόντιους και το Ποντιακό Ζήτημα και
  -του ιστορικού Γιάννη Σκαλιδάκη, ο οποίος καταθέτει στον επίλογο του τόμου μια αποτίμηση για τη σημασία που έχει η ερευνητική προσπάθεια της συγκεκριμένης ιστοριογραφικής τουρκικής τάσης.

  ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

  -Βλάσης Αγτζίδης «Από την Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1908-1923). Προσεγγίζοντας την ιστορία με μια νέα ματιά»

  -Fikret Baskaya «Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει»

  -Ahmet Oral «Για το Αρμενικό, Ελληνικό, Κουρδικό και Αλεβίτικο Ζήτημα»

  -Ismail Besiktzi «Οι βάσεις του Κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος» (Νεότουρκοι)»

  -Taner Akçam «Οι εκτοπίσεις και οι σφαγές των Ελλήνων του 1913-1914: Πρόβα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων»

  -Fuat Dündar «Ο Εκτοπισμός των Ελλήνων της Δυτικής Μικρασίας το 1914. Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Προξένων Ευρωπαϊκών Κρατών και η Ιστορία των Φωτογραφιών του Ελληνικού χωριού Σερέκιοϊ»

  -Attila Tuygan «Γενοκτονία για την «ιερή πατρίδα»
  -Pervin Erbil «Μια τραγική σελίδα στην εκκαθάριση των Ρωμιών, 1914-1924»
  -Ali Sait Çetinoğlu «Η ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

  -Halil Berktay, από μια συνέντευξη στον Αχ. Χεκίμογλου

  -Ayşe Hür, «Pontus’un gayrı resmî tarihi» (Η ανεπίσημη ιστορία του Πόντου), αναδημοσίευση από την εφημερίδα Taraf

  -Θεόδωρος Ε. Παυλίδης, «Απόψεις των Τούρκων για το Ποντιακό Ζήτημα»
  -«Ömer Asan , “Pοntos Kulturu”: Ένα βιβλίο-σταθμός για την κατανόηση της τουρκικής κοινωνίας»

  -Dogan Akanli, «Ο πόνος δεν θα ήταν μικρότερος, αν δεν μιλούσαμε για γενοκτονία», μια συνέντευξη στη Σοφία Γεωργαλίδη.
  -Βλάσης Αγτζίδης, «Samsun’dan Srebrenitsa‘ya» (Από τη Σαμψούντα στην Σρεμπρένιτσα), αναδημοσίευση από την εφημερίδα Νewroz
  -Γιάννης Σκαλιδάκης «Αποτίμηση του έργου των Τούρκων ιστορικών»

  Σχόλιο από Βλάσης Αγτζίδης | 18/05/2013

 10. @ Αλ. Παππας |

  το ότι υπάρχουν φασίστες ή νεοναζί Πόντιοι, όπως και Καλαματιανοί, Μακεδόνες, Θρακιώτες, Κρητικοί, κάνει όλους τους Καλαματιανούς, Μακεδόνες, Θρακιώτες, Κρητικούς ομοϊδεάτες; Αυτά να τα βλέπετε εσείς που με τη συμπεριφορά σας τόσα χρόνια δεν κάνατε τίποτα για να δώσετε εξαρχής ξεκάθαρο αντιρατσιστικό και αντιεθνικιστικό περιεχόμενο στους προβληματισμούς για τη γενοκτονία. Ευτυχώς που υπάρχουμε και εμείς και οι «Γερμανοί Πόντιοι» και πολλοί δημοκράτες Πόντιοι που προσπαθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

  Και μια ερώτηση για τον συγγραφέα του άρθρου στην εφ.συν : Τι πίνεις ωρε Κωστόπουλε, που κάνεις κριτική εκ του ασφαλούς ενω εξαρχής ήσουν υβριστής και συκοφάντης των προσφύγων. Εάν είχες στοιχειώδη εντιμότητα θα έπρεπε να έχεις ήδη κάνεις την αυτοκριτική σου για την «Σαμπάχ».

  Ομέρ ο ινδοκινέζος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/05/2013

 11. Aυτό που σωστά, παρότι ισοπεδωτικά και προκατειλημμένα καταγγέλει ο Α. Παππας (σχόλιο 8) φαίνεται ότι αρχίζει να επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και αυτό είναι πολυυυυυ επικίνδυνο. Να ένα τέτοιο κείμενο:

  ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ … Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  http://oxtapus.wordpress.com/2013/05/18/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B9-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC/

  Σχόλιο από Giorgos | 18/05/2013

 12. Να σας ρωτήσω (όχι δεν είμαι χρυσαυγίτης και δεν σ’αυτά που λένε) κάτι σχετικά με τους Πόντιους λένε (εδώ : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qRubdabgGbk ) ότι οι μπολσεβίκοι ήταν ένας απ’τους παράγοντες της καταστροφής του ελληνισμού του Πόντου. Όπως και για τη χρηματοδότηση του Κεμάλ που τότε δεν υπήρχε ακόμα τουρκικός στρατός (Αύγουστος 1920) από τους αδερφούς Μαντιάνι και μετέπειτα απ’τον Αρνώφ. Ποια είναι η στάση σας πάνω σ’αυτό το θέμα;

  Σχόλιο από Spanakopita | 19/05/2013

 13. ντροπη και αισχος για τους ποντιους που πορευθηκαν σημερα στη θεσσαλονικη μαζι με τους φασιστες, νιωθω αιδιασμενος απο τους συμπατριωτες μου που ακομα και μετα απο τοσα χρονια ρατσισμου που βιωσαν απο τους ελληνες, δεχονται στους κυκλους τους ιδια αποβρασματα με τοτε.

  Σχόλιο από Αντρεας | 19/05/2013

 14. Πάντως το καλό είναι τουλάχιστον σήμερα στην Αθήνα οι νεοναζί και οι λοιποί ακροδεξιοί δεν εμφανίστηκαν στο Σύνταγμα.

  Σχόλιο από Giorgos | 19/05/2013

 15. Πρέπει όμως να κάνουμε μια χρήσιμη παρατήρηση: Το μεροληπτικό κείμενο του Κωστόπουλου, που ως εκπρόσωπους του «ποντιακού κινήματος» πρόβαλε τους ελάχιστους γραφικούς και περιθωριακούς ακροδεξιούς του κ. Σοφιανίδη, ο οποίος κατά πως φαίνεται συνέταξε και το εμετικό κείμενο, ΔΕΝ υιοθετήθηκε από την «ομάδα του Ιού».

  Πιθανόν αυτό να σημαίνει θετικότερη προσέγγιση ενός αντικειμενικού ιστορικού γεγονότος, συνειδητοποίηση ότι ένα λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να αφεθεί βορά στην επικίνδυνη ακροδεξιά που αναπτύσσεται ταχέως και ότι και μόνο η αναφορά στον όρο «Γενοκτονία» εμπεριέχει αντιρατσιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να επικρατήσουν.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/05/2013

 16. […] τολμήσουν να βγάλουν κάποια ανακοίνωση, όπως έκαναν οι Πόντιοι της Γερμανίας. Εκτός εάν κρύβουν παρόμοιες απόψεις στην ψυχή τους ή […]

  Πίνγκμπακ από -Η ψευτο’ΔΙ’ΣΥΠΕ του κυρίου Παρχαρίδη, η “Χρυσή Αυγή” και άλλα δύσοσμα « Πόντος και Αριστερά | 28/09/2013

 17. […] Πόντιοι vs Χρυσή Αυγή […]

  Πίνγκμπακ από Bye bye «Χρυσή Αυγή»! « Πόντος και Αριστερά | 06/10/2020


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: