Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ο Καλεντερίδης ως «υπερπράκτωρ της ΚΥΠ» και οι Πόντιοι της Τουρκίας

Στην εφημερίδα «Το Πρωτο Θέμα», στις  03/01/2010, στις σελίδες  44 & 45 διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα του δημοσιογράφου Διονύση Θανάσουλα για τους Έλληνες πράκτορες που έδρασαν στην Τουρκία : «οι Ελληνες πράκτορες της τότε ΚΥΠ αλώνιζαν στη Σμύρνη, μπαίνοντας μέσα σε στρατόπεδα, φυλακές ασφαλείας ή στρατολογώντας Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι σήμερα είναι φυλακισμένοι.» Το άρθρο συνοδευόταν από μιά φωτογραφία του Κελεντερίδη, μάλλον σ’ ένα καφενείο σε χωριό της  βόρειας Τουρκίας.

Για να μπορέσετε να διαβάσετε το αφιέρωμα στον Καλεντερίδη πηγαίνετε στο nationalpride από ΕΔΩ και μεγενθύνετε τις φωτογραφίες. Το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε από  ΕΔΩ

Το «Πρώτο Θέμα» στο άρθρο υπό τον τίτλο «Σάββας Καλεντερίδης. Ο αόρατος πράκτορας, το «τέλειο έγκλημα» και η επικήρυξη.. μας πληροφορεί ότι : «Δύο από τους Ελληνες αξιωματικούς που διακρίθηκαν για τη δράση τους εντός του τουρκικού εδάφους είναι ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλοςκαι ο διάδοχός του -γνωστός από την υπόθεση Οτσαλάν- κ. Σάββας Καλεντερίδης. Και οι δυο έδρασαν για περισσότερο από μια δεκαετία, από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι την ενδοχώρα της Τουρκίας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες, υποκλέπτοντας απόρρητα έγγραφα και σχέδια, ενώ στρατολόγησαν μέχρι και αξιωματικούς του τουρκικού στρατού…»

Εκείνη την εποχή, αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε αυξηθεί η επαφή των Ποντίων της Ελλάδας με τους ελληνόφωνους μουσουλμάνους της Βόρειας Τουρκίας. Κάποιοι απ’ αυτούς είχαν έρθει στην Ελλάδα είτε ως πολιτικοί πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες. Είχαν ήδη δημιουργηθεί ουσιαστικές φιλίες από τη δεκαετία του ’80  και αναπτύχθηκαν κοινωνικές σχέσεις, σε μια βάση αλληλοσεβασμού της θρησκευτικής διαφορετικότητας. Αρχισαν και οι πρώτοι γάμοι μεταξύ τους. Το δρόμο άνοιξαν η Αφροδίτη και ο Τουράν. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι.

Ο παράγοντας της πολιτικής εκμετάλλευσης θα έρθει αργότερα:

Τότε δρούσε εντός του ποντιακού χώρου η Ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη με ένα πρόγραμμα που ευνοούσε την υποστήριξη του κουρδικού κινήματος και την ενίσχυση των εσωτερικών αντιθέσεων που υπήρχαν στην τουρκική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό άρχισε να προπαγανδίζεται ο στόχος της δράσης Ποντίων της Τουρκίας στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης των λαών της Ανατολής». Η πιθανή συμμετοχή ελληνόφωνων στο αριστερίστικό αντάρτικο, που υπήρχε και δρούσε στα ποντιακά όρη, θα παρουσιαστεί ως «εθνοτικό ποντιακό αντάρτικο κίνημα».

Μέλη της Ομάδας εκείνη την εποχή άρχισαν να επισκέπτονται φανερά και επιδεικτικά τον Πόντο, να διαμορφώνουν σχέσεις με τον ντόπιο πληθυσμό.  Να δημιουργούν «πελατειακές σχέσεις» και να μεσολαβούν για την απόκτηση βίζας μέσω του προξενείου Σμύρνης όπου υπηρετούσε ο Σ. Καλεντερίδης κ.λπ.

Οι Πόντιοι της Τουρκίας θα ανακηρυχθούν σε «καταπιεσμένη μειονότητα» και θα επιχειρηθεί ερήμην τους η καταγραφή τους στους διεθνείς οργανισμούς ως ένα νέο μειονοτικό πρόβλημα της Τουρκίας.    Η γραμμή αυτή προβαλλόταν συστηματικά μέσα από τα έντυπα της ομάδας, μέχρι σχεδόν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε και η Ομάδα κατέρρευσε μετά την εκλογική συντριβή της ΔΠΕ.

Η απάντηση της Τουρκίας σ΄όλα αυτά ήταν άμεση και σκληρή. Από φόβο ότι θα μπορούσε να ανοίξει και δεύτερο Μέτωπο ένοπλης σύγκρουσης στο έδαφός της, εκτός του κουρδικού, και με κυνικό υπολογισμό των συμφερόντων της, επιχείρησε την βίαιη τουρκοποίηση του ελληνόφωνου Πόντου. Καλλιέργησε την υστερία σε σχέση με τα υποτιθέμενα ελληνικά σχέδια για δημιουργία της Δημοκρατίας του Πόντου. Και ο συντονιστής όλων ήταν ο  τουρκικός στρατός, ο οποίος εκπόνησε ένα σχέδιο αποτροπής των «ελληνικών αλυτρωτικών επιδιώξεων».

Ευνόησε παντού στις ποντιακές πόλεις τη δημιουργία σκληρών εθνικιστικών πυρήνων των Γκρίζων Λύκων ως αντίπαλο δέος σ’  όσους ελληνόφωνους τολμούσαν να διεκδικήσουν μια στοιχειώδη αναγνώριση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Παντού στα ελληνόφωνα χωριά απέστειλε φανατικούς εθνικιστές δασκάλους για να σταματήσει η ελληνοφωνία.

Κινήσεις και ανθρώπινες σχέσεις που δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση μ΄όλα αυτά ενοχοποιήθηκαν. Η περίπτωση του ελληνόφωνου συγγραφέα Ομέρ Ασάν, είναι χαρακτηριστική… Το βιβλίο του Pontos Kulturu -που αφορούσε τη ζωντανή γλώσσα που μιλιέται ακόμα στην βόρεια Τουρκία- απαγορεύτηκε το 1996 και ο ίδιος σύρθηκε για χρόνια στα τουρκικά δικαστήρια  με την κατηγορία της διαμελιστικής προπαγάνδας κατά του τουρκικού κράτους.

Χωρίς να υπάρχει το πραγματικό έδαφος για οτιδήποτε τέτοιο αλυτρωτικό πλάνο, η ελλαδική πολιτική που ακολουθήθηκε εκείνη την εποχή ευνόησε την πιο σκληρή καταπιεστική και αφομοιωτική πλευρα του βαθέος τουρκικού κράτους. Ένας πολύ ισχυρός βραχίονας της Εργκενεκόν έδρασε στις ποντιακές περιοχές και δημιούργησε  ένα δολοφονικό δίκτυο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νεαροί εθνικιστές δολοφόνοι του Σαντόρο και του Χραντ Ντινκ κατάγονται από την περιοχή της Τραπεζούντας.

Από τότε έως και σήμερα, η κατηγορία σε κάποιον ελληνόφωνο που θέλει απλά να αναδείξει την ιστορία του τόπου του και να διαφυλάξει στοιχειωδώς την πολιτιστική του ταυτότητα, είναι ότι είναι αλυτρωτιστής, πράκτορας της Ελλάδας και αγωνίζεται για την απόσχιση του Πόντου απ’ την Τουρκία. Τελευταίο θύμα αυτής της παρανοϊκής εθνικιστικής πολιτικής είναι ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής της Μαύρης Θάλασσας Φουάτ Σακά.

Η κατάσταση αυτή έκανε έναν από τους Πόντιους της Τουρκίας, φυγά στην άξενη Ελλάδα, να γράψει:

“…οι κρατικές δυνάμεις υποστηρίζουν τις παρανοϊκές σπερμολογίες των ρατσιστών στην περιοχή και ψάχνουν γι αντάρτες, μέλη παράνομων ανταρτικών οργανώσεων του ελληνόφωνου πληθυσμού…. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε όλ’ αυτά βοηθάνε και διάφοροι Πόντιοι, επίσης ρατσιστές που ζουν εδώ στην Ελλάδα και που στον δικό τους Τύπο δημοσιεύουν επίσης ανύπαρκτα γεγονότα, που τάχα γινόντουσαν στον Πόντο, με το σκοπό να εντοπίσουν κρυπτοχριστιανούς στην περιοχή. Δηλαδή, οι ρατσιστές των δυο πλευρών κατά κάποιον τρόπο αλληλοβοηθούνται.

Μετά απ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα ήρθε η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία κινήθηκε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Δίνοντας γη και ύδωρ στην τουρκική πλευρά  στοχοποίησε και η ίδια τους ελληνόφωνους του Πόντου. Η κυβέρνηση Σημίτη μαζί με τ’ απόνερα πέταξε και το παιδί. Και αυτό θα τη βαρύνει εσαεί, ως εκείνη την ελληνική κυβέρνηση που άσκησε απάνθρωπη, αντιπροσφυγική και αντιποντιακή πολιτική….

Η εμπλοκή του Καλεντερίδη στην υπόθεση Οτσαλάν φαίνεται ότι έβαλε οριστικό τέλος στις σχέσεις του με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος τον κατηγόρησε για διάφορα, χωρίς όμως να έχει αποδείξει κάτι μέχρι στιγμής. Οι οπαδοί του Χαραλαμπίδη βέβαια, μιλούν ενάντιά του μ’ έναν αισχρό και ανώνυμο τρόπο στα μπλογκ, κάτι που προβληματίζει όσους θέλουν να διαμορφώσουν μια αντικειμενική άποψη για τα γεγονότα. Ο τρόπος με τον οποίον καταγγέλλουν τον Καλεντερίδη έγινε παλιότερα και ποστ από τον Π&Α. Νομίζουμε όμως ότι οι πραγματικά εκτεθειμένοι είναι οι οπαδοί του Χαραλαμπίδη, οι οποίοι ασκούνται και αρκούνται σε μια ασφαλή συκοφαντική επίθεση, χωρίς να προσκομίσουν πραγματικά στοιχεία για τα όσα ισχυρίζονται..

Εμείς θα θέλαμε να μάθουμε τι πραγματικά έχει συμβεί! Αυτές οι πρακτορικές κινήσεις και οι μεθοδεύσεις της ελληνικής ΚΥΠ μέσω του Σ. Καλεντερίδη έπαιξαν ρόλο στο να εκπονηθεί η τρομοκρατική πολιτική του Βαθέος Κράτους της Άγκυρας εις βάρος των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του τουρκικού Πόντου;

Όποιος μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια κατανόησης, ας κοπιάσει!

Ο λόγος που το ψάχνουμε λίγο περισσότερο είναι ότι εξαιτίας των όσων συνέβησαν, η διαδικασία διεκδίκησης των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ποντίων της Τουρκίας ενοχοποιήθηκε. Με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια υστέρηση της συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας τη στιγμή που η Τουρκία φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα εποχή αναγνώρισης της πολυπολιτισμικότητας της.

Απ’ την άλλη, ο Σάββας Καλεντερίδης -που αξιοπρεπέστατα παραιτήθηκε μετά την υπόθεση Οτσαλάν- φαίνεται να εξελίσσεται σε  παράγοντα επιρροής των ποντιακών πραγμάτων,
-είτε μέσα από μια εθνικοτοπική εφημερίδα που εκδίδει,
-είτε με τη δημιουργία ενός διαδικτυακόύ ποντιακού καναλιού με κεφάλαια Μελισσανίδη,
-είτε με άλλα οικονομικά σχέδια,
-είτε μέσα από δίκτυα επιρροής που αναπτύσσει,   κυρίως προς την οργανωμένη ποντιακή νεολαία.

Οπότε μια συζήτηση πάνω στα ζητήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν μετά το αφιέρωμα στο «Πρώτο Θέμα», θα είναι ιδιατέρως χρήσιμη, ειδικά εάν κατατεθούν στοιχεία που φωτίζουν το πλαίσιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει μέρος στη συζητηση κάποιος είναι το νηφάλιο ύφος και η απουσία κάθε δυσφημιστικής προσπάθειας οποιουδήποτε….

Δείτε κάποια παλιότερα δημοσιεύματα μας, σχετικά με τους Πόντιους της Τουρκίας:

-Ömer Asan. Μια συνέντευξη

-Το άρθρο του VAHIT TURSUN στη “Radikal”

-Fuat Saka

-Vahit Tursun: Ένας ελληνόφωνος γράφει στην “Radikal”

-ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ της ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Επίσης ενδιαφέρον έχουν:

-Τουρκική Επαναστατική Αριστερά

-Τι γίνεται στον Πόντο ΣΗΜΕΡΑ;;;;

Advertisement

13/01/2010 - Posted by | -Ιδεολογικά, -Περί Πόντου, ΠΟΕ

104 Σχόλια »

 1. Den borw na katalavw pws einai dynaton na iparhei dimosia antiparathesi metaksi dyo andrwn pou ehoun mia tetoia koini istoria kai oramata. Tis diafores sas na tis kratate gia otan vriskeste metaksi sas. Ston Elinismo omws prepei na vgenete agkaliasmenoi. Ti paradeigma dinete? Twra, tous istatous aftous hronous, den ehoume alla perithwria kyrioi. Ama den borei na yparksi synenoisi kai adelfikotia metaksi Haralabidi kai Kalenteridi, tote hathikame. Lathos to oti ta vgazete ola sti fora. Oti dimosievete prepei prwta na to meletate se vathos, kai prwta apo ola na skefteste pws tha anevasete tin psyhologia mas, pws tha mas dwsete orama, pws tha mas empnefsete. Olo gia kidies tou Ellinismou milame kai gia dihonies. To thema einai oi anastaseis. Oloi mazi boroume kyrioi, boroume. Oi antipaloi mas sterounte kyrioi ston ideologiko tomea, kai aftos einai o simantikoteros. I istoria mas dinei ta kalytera opla, ta kalytera stihia gia to ti tha pei Tourkos, to kalytero yliko me to opoio boroume na ektinaksoume sta ipsi to ithiko mas. Me to yilko afto prepei na ginei kai amesi epimorfosi tou politikou mas kosmou, kai amesi anavathmisi tis epimorfwsis tou stratevmatos. Enas pros ena prepei na mathoume oti teleiwsan ta psemata, oti irthe i wra na ergasthoume. Prepei na andeiksoume se olon to kosmso ti tha pei Othwmania, akoma kai stous idious tous Tourkous. Lytrwmo perimenoun mesa tous kai aftoi apo tin katapiestiki opisthodromiki thriskia tous. Prepei na tous lytrwsoume kai aftous apo to syndromo tou arpaga, tou eisvolea, tou listi, tou klefti, tou sfagea, tou ntavatzi pou ehoun mesa tous. Prepei na anadeiksoume ston Evrwpaiko kai pakgosmio hwro oti i Tourkia kaliergei ton islamofasismo, o opoios apeilei tin anthrwpotita. Polla ehw na pw, afisa ti zwi mou gia na ergazome epi tou thematos hwris mistho. Kyrioi, akoma kai tis teleftaies meres mesa stin Poli ypirhe i elpida, kai dyo tria pragmata ean ginontan den tha eihe pesei. Arketa einai ta 1400 hronia vasanwn kai sfagwn, prepei na antistrafei i katastasi, kai afto einai efikto. I Istoria prepei na epenalavei ton eafto tis, o Ellinoevrwpaikos politismos prepei na epanelthei stin Mikra Asia, tin Mesi Anatoli, tin Voria Afriki. I Evrwpi kyrioi, twra episis sapizei. I Rwssia einai zitima dyo dekaetiwn kai afti, to islamiko stihio tin krataei omiro kai tin ypohrewnei se katavoli megalou oikonomikou haratsiou stous Othwmanous. Ean emeis prwtoi, oi opoioi katalavianoume apo istoria, den prwtostatisoume gia tin synapsi pagkosmiwn symmahiwn, kaikame kai emeis kai i anthrwpotita. I aristera tou kosmou prepei na stohopoiisei ton Tourkoiranoislamofasismo ws ti nea megali apili gia tous laous. O kapitalismos kai o nazismos whrioun brosta sto neo thirio pou erhete. Ehoume oli tin klironomia pou hreiazomaste gia na ksekinisoume ena neo politiko sistima to opoio tha anazwogonisei kai tha empnefsi. Ehoume kai aristi leksi gia to sistima afto, tin Aksiokratia, leksi aniparkti stis latinogeneis glwsses. I Aksioktatia tha dwsei nea elpida ws neo politiko sistima, tha einai ekseliksi tis dimokratias se ena anwtero epipedo. Otan ginei tis modas i Akiokratia, otan organwthoun politika kinimata pou tin prwothoun, i elpida tha erthei kai pali. Poloi Ellines stin Ellada kai ana tin gi perimenoun gia ena neo orama, kai ohi mono Ellines. I Ameriki kai i Evrwpi ehoun politko sistima to opoio den empneei tous laous. Oi Evrwpaioi adiaforoun gia tin Evrwpi. Yparhei ideologiko provlima. Den yparhoun idanika, den yparhei mahitikotita, den yparhei dynamismos. Emeis eimaste stin prwti grammi, kai apo emas borei na ksekinisei i anakampsi. Emeis boroume na diadwsoume nees idees kai na anadiksoume ena pagkosmio provlima se oles tis diastaseis tou. Poios thelei na synergasthei? Ehw na sinisferw.
  ————————-
  Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να υπάρχει δημοσια αντιπαράθεση μεταξύ δυο ανδρών που έχουν μια τέτοια κοινή ιστορία και οράματα. Τις διαφορες σας να τις κρατάτε για όταν βρίσκεστε μεταξύ σας. Στον Ελληνισμό όμως πρέπει να βγαίνετε αγκαλιασμένοι. Τι παράδειγμα δίνετε? Τώρα, τους ύστατους αυτούς χρόνους, δεν έχουμε αλλα περιθώρια κύριοι. Άμα δεν μπορεί να ύπαρξη συνεννόηση και "αδελφικοτια" μεταξύ Χαραλαμπίδη και Καλεντερίδη, τότε χαθήκαμε. Λάθος το ότι τα βγάζετε όλα στη φορα. Ότι δημοσιεύεται πρέπει πρώτα να το μελετάται σε βάθος, και πρώτα από όλα να σκέφτεστε πως θα ανεβάσετε την ψυχολογία μας, πως θα μας δώσετε όραμα, πως θα μας εμπνεύσετε. Όλο για κηδείες του Ελληνισμού μιλάμε και για διχόνοιες. Το θέμα είναι οι ανάστασης. Όλοι μαζί μπορούμε κύριοι, μπορούμε. Οι αντίπαλοι μας στερούνται κύριοι στον ιδεολογικό τομέα, και αυτός είναι ο σημαντικότερος. Η ιστορία μας δίνει τα καλύτερα όπλα, τα καλύτερα στοιχεια για το τι θα πει Τούρκος, το καλύτερο υλικό με το οποιο μπορούμε να εκτινάξουμε στα ύψη το ηθικό μας. Με το yilko αυτό πρέπει να γίνει και άμεση επιμόρφωση του πολιτικού μας κόσμου, και άμεση αναβάθμιση τις επιμόρφωσης του στρατεύματος. Ένας προς ένα πρέπει να μάθουμε ότι τελειωσαν τα ψέματα, ότι ήρθε η ώρα να εργασθούμε. Πρέπει να "ανδειξουμε" σε όλον το kosmso τι θα πει Othwmania, ακόμα και στους ιδιους τους Τούρκους. Λυτρωμό περιμένουν μέσα τους και αυτοί από την καταπιεστική οπισθοδρομική θρησκεία τους. Πρέπει να τους λυτρώσουμε και αυτούς από το σύνδρομο του άρπαγα, του εισβολέα, του ληστή, του κλέφτη, του σφαγέα, του νταβατζή που έχουν μέσα τους. Πρέπει να αναδείξουμε στον Ευρωπαϊκό και pakgosmio χώρο ότι η Τουρκια καλλιεργεί τον "ισλαμοφασισμο", ο οποιος απειλεί την ανθρωπότητα. Πολλά έχω να πω, αφίσα τι ζωή μου για να εργάζομαι επί του θέματος χωρίς μισθό. Κύριοι, ακόμα και τις τελευταίες μέρες μέσα στην Πολύ υπήρχε η ελπίδα, και δυο τρία πράγματα εάν γίνονταν δεν θα είχε πέσει. Αρκετά είναι τα 1400 χρονια βασάνων και σφαγών, πρέπει να αντιστραφεί η κατάσταση, και αυτό είναι εφικτό. Η Ιστορία πρέπει να επεναλάβει τον εαυτό τις, ο "ελλινοεβρωπαικος" πολιτισμός πρέπει να επανέλθει στην Μικρά Asia, την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική. Η Ευρώπη κύριοι, τώρα επίσης σαπίζει. Η Ρωσία είναι ζήτημα δυο δεκαετιών και αυτή, το ισλαμικό στοιχειο την κρατάει όμηρο και την υποχρεώνει σε καταβολή μεγάλου οικονομικού χαρατσιού στους Οθωμανούς. Εάν εμείς πρώτοι, οι οποιοι "καταλαβιανουμε" από ιστορία, δεν πρωτοστατήσουμε για την σύναψη παγκοσμιων συμμαχιών, καήκαμε και εμείς και η ανθρωπότητα. Η αριστερά του κόσμου πρέπει να στοχοποιήσει τον "τουρκοιρανοισλαμοφασισμο" ως τι νέα μεγάλη απειλή για τους λαούς. Ο καπιταλισμός και ο ναζισμός ωχριούν μπροστά στο νέο θηρίο που έρχεται. Έχουμε όλη την κληρονομιά που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε ένα νέο πολιτικο σύστημα το οποιο θα αναζωογονήσει και θα έμπνευση. Έχουμε και αριστη λέξη για το σύστημα αυτό, την Αξιοκρατία, λέξη ανύπαρκτη στις λατινογενείς γλώσσες. Η "αξιοκτατια" θα δώσει νέα ελπίδα ως νέο πολιτικο σύστημα, θα είναι εξέλιξη τις δημοκρατίας σε ένα ανώτερο επίπεδο. Όταν γίνει τις μόδας η "ακιοκρατια", όταν οργανωθούν πολιτικά κινήματα που την προωθούν, η ελπίδα θα έρθει και πάλι. Πολλοί Έλληνες στην Ελλάδα και ανά την γι περιμένουν για ένα νέο όραμα, και όχι μονο Έλληνες. Η Αμερική και η Ευρώπη έχουν politko σύστημα το οποιο δεν εμπνέει τους λαούς. Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν για την Ευρώπη. Υπάρχει ιδεολογικό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν ιδανικά, δεν υπάρχει μαχητικότητα, δεν υπάρχει δυναμισμός. Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή, και από εμάς μπορεί να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Εμείς μπορούμε να διαδώσουμε νέες ιδέες και να αναδείξουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του. Ποιος θέλει να συνεργασθεί? Έχω να συνεισφέρω

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 2. To oti ekane lathoi kai o Kalenteridis me ton Otsalan, ekane, omws den prepei na amfisvitoume tin kali proeresi tou kai tin aftothysia tou. Enirgise symfwna me afta ta opoia eihe didahthei, kai symfwna me oti kalytero borouse na skeftei, katw apo terasties pieseis, apo filous kai ehthrous. Oloi eimaste palikaria, as meinoume omws ohi gia meres alla gia stigmes ypo tin apili thanatou, na doume poso kala tha kanoume ola. Ekeini i ypothesi pligwse poli kosmo, kai itan i arhi tis skliris poreias pou travame simera. Tha ithela na diavasw to vivlio pou egrapse. Anefere gia tous vasanismous pou ekanan se Ellina oi filoi mas, mesa se Elliniko edafos, me tin adeia tou Simiti, prokeimenoi na paradwthei o Otsalan? Kamia efimerida den ta egrapse apo oso thymame tote. O Simitis ekane ta terastia lathoi. Anistoritos, amatheis, den katafere na kseperasei to emfyliopolemiko syndromo kai na estiasei stin antipetwpisi tis megalis apeilis eks anatolwn.
  ————————————–

  Το ότι έκανε λάθη και ο Καλεντερίδης με τον Οτσαλάν, έκανε, όμως δεν πρέπει να αμφισβητούμε την καλή προαίρεση του και την αυτοθυσία του. Ενήργησε σύμφωνα με αυτά τα οποια είχε διδαχθεί, και σύμφωνα με ότι καλύτερο μπορούσε να σκεφτεί, κάτω από τεράστιες πιέσεις, από φίλους και εχθρούς. Όλοι είμαστε παλικαρια, ας μείνουμε όμως όχι για μέρες αλλα για στιγμές υπό την απειλή θανάτου, να δούμε ποσο καλά θα κάνουμε όλα. Εκείνη η υπόθεση πλήγωσε πολύ κόσμο, και ήταν η αρχή τις σκληρής πορείας που τραβάμε σήμερα. Θα ήθελα να διαβάσω το βιβλίο που έγραψε. Ανέφερε για τους βασανισμούς που έκαναν σε Έλληνα οι φίλοι μας, μέσα σε Ελληνικό έδαφος, με την άδεια του Σημίτη, προκειμενη να παραδοθεί ο Οτσαλάν? Καμια εφημερίδα δεν τα έγραψε από όσο θυμάμαι τότε. Ο Σημίτης έκανε τα τεραστια λάθη. Ανιστόρητος, αμαθείς, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμφυλιοπολεμικό σύνδρομο και να εστιάσει στην «αντιπετωπισι» τις μεγάλης απειλής εξ ανατολών.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 3. Μάνθο, λες ότι έκανε λάθη στν υπόθεση Οτσαλάν. Τι εννοείς; Ποιά λάθη;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 13/01/2010

 4. To na ekselihthei enas tetoios anthrwpos se politko, mono logw lipsandrias borw na to katalavw. Alla pragmata einai afta pou prepei na kanei kata ti gnwmi mou. I synehomeni enasholisi tou me tin enimerwsi kai epimorfwsi tou Ellinsmou einai swsti. Nai sta MME, nai stin siggrafi, nai sti diaskalia, omws ena epwnymo katw apo ola den einai to zitoumeno. To thema einai na erevnithoun oi tropoi gia megaliteri apihisi kai megaliteri epiroi, to thema einai na ergastoun perrisoteroi, katw apo ton idio skopo. Tous tropous aftous den borw na analysw kai ypodeiksw mesw minimatwn. Ola einai efikta kai ola dynata, arkei na yparhoun oi katalliloi synergates. Prwta prwta kai epanw apo ola yparhei o anthrwpinos paragontas. Prwta erevnoume kai entopizoume mesa ston Ellinismo tous ikanous, kai aftous kaloume na mas plaisiwsoun, aftous prowthoume, me aftous enwnoume dynameis. Yparhoun anthrwpoi me ikanotites. Prwta anaptysoume kai akonizoume tin orasi mas gia na vroume ikanous. Yparhoun syggekrimenoi hwroi pou kinounte aksiologoi Ellines, ta miala tn opoiwn tha kanoun tin diafora. Hriazete amesa na simanei enwtiko prosklitirio. Den milame gia maziki proselefsi. Politiki apo anthrwpous pou akoun prepei na ginete. Oi politkoi prepei na ekfrazoun kai dialaloun afta ta opoia tous didaskoun oi diamorfotes stratigikis. Skeptomenous kai ikanous diamorfwtes stratigikis ehei anagki o topos, politikous tha vreis pollous.
  Ean den yparksei syllogikotita stin kefali tis ypothesis gia tin diamorfwsi kai efarmogi stratigikis , tote i stratigiki afti tha einai ftwhi. Enas dyo mono brosta den tha vgaloun to fidi apo tin trypa. Epiteleio hreiazete, adelfikotita, polimeleis kefali, lernaia ydra, oson afora tin diadikasia gennesis neas stratigikis, kai tin dimiourgia mihanismwn provolis kai efarmogis tis. Einai efikto. Ena proswpo kai mono efkola sigkentrwnei veloi. Megalos einai ekeinos o opoios syspirwnei gyrw tou, kai kanei tous allous na pistevoun oti oloi mazi kataferan kati kalo. Den zoume se epohes pou oi monades boroun na epiviwsoun. I sylogikotita einai efikti, kai oi thewries peri dihonias kai prodosias pavoun na ifistante otan anatpyhtei to katallilo pnevma omopsyhias. I mahi twn ideologiwn einai to olo thema. Mehri stigmis, i ethniki skepsi mas, diapotismeni apo mia diahroniki hristianiki pathitikotita, ysteri se dynamiki se shesi me to islam, kai apo ekei ekporevonte ta aitia tis itas mas. O Plithwnas o Gemistos, vlepontas tin katarefi pro twn pylwn, apegnwsmena prospathise na dwsei nea ideologia stous Vyzantinous. Paromies apegnwsmenes kai ligotero kalyteres prospatheies vlepw stin epohi mas. Min ksanakanoume ta idia lathoi. I antistasi ston varvaro skotadisti kataktiti einai hreos kathe eleftherou anthrwpou tou Ellinorizou kosmou (Evrwpi, Ameriki, Rwssia etc) alla kai olou tou mi mousoulmanikou kosmou (Kina, India ktl). Enan enan kai me ti seira tha mas faei to teras, an den kataferoume na synergastoume enantion tou. Enas einai o ehtros, kai i elliniki mas politiki ston ena ehthro kai stous pollous filous prepie na stohevei. O Islamofasismos einai fainomeno apeilitiko kai ishirotero twn antipalwn tou ideologiwn. Epeigei i dimiourgia ideologias pou tha enwsei ton politismeno , mi mousoulmaniko kosmo enantion tou. Ellada ehei swtiria mono mesa sto plaisio aftis tis genikis antidrasis ston Islamofasismo. Polla ehw na pw, ehw omws pagwsei, kai ksyla prepei na paw na vrw gia na zestathw.

  ————————————————

  Το να εξελιχθεί ένας τέτοιος άνθρωπος σε politko, μονο λόγω λειψανδρίας μπορώ να το καταλάβω. Αλλα πράγματα είναι αυτά που πρέπει να κάνει κατά τι γνώμη μου. Η συνεχόμενη ενασχόληση του με την ενημέρωση και επιμόρφωση του Ellinsmou είναι σωστή. Ναι στα ΜΜΕ, ναι στην συγγραφή, ναι στη "διασκαλια", όμως ένα επώνυμο κάτω από όλα δεν είναι το ζητούμενο. Το θέμα είναι να ερευνηθούν οι τρόποι για μεγαλύτερη απήχηση και μεγαλύτερη επιρροή, το θέμα είναι να εργαστούν περισσότεροι, κάτω από τον ίδιο σκοπό. Τους τρόπους αυτούς δεν μπορώ να αναλύσω και υποδείξω μέσω μηνυμάτων. Όλα είναι εφικτά και όλα δυνατά, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλοι συνεργάτες. Πρώτα πρώτα και επάνω από όλα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Πρώτα ερευνούμε και εντοπίζουμε μέσα στον Ελληνισμό τους ικανούς, και αυτούς καλούμε να μας πλαισιώσουν, αυτούς προωθούμε, με αυτούς ενώνουμε δυνάμεις. Υπάρχουν άνθρωποι με ικανότητες. Πρώτα αναπτύσσουμε και ακονίζουμε την όραση μας για να βρούμε ικανούς. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι που κινούνται αξιόλογοι Έλληνες, τα μυαλά τη οποιων θα κάνουν την διαφορα. Χρειάζεται άμεσα να σημάνει ενωτικό προσκλητήριο. Δεν μιλάμε για μαζική προσέλευση. Πολιτική από ανθρώπους που ακούν πρέπει να γίνετε. Οι πολιτκή πρέπει να εκφράζουν και διαλαλούν αυτά τα οποια τους διδάσκουν οι διαμορφωτές στρατηγικής. Σκεπτόμενους και ικανούς διαμορφωτές στρατηγικής έχει ανάγκη ο τόπος, πολιτικούς θα βρείς πολλούς.
  Εάν δεν υπάρξει συλλογικότητα στην κεφάλι τις υπόθεσις για την διαμόρφωση και εφαρμογή στρατηγικής , τότε η στρατηγική αυτή θα είναι φτωχή. Ένας δυο μονο μπροστά δεν θα βγάλουν το φίδι από την τρυπα. Επιτελείο χρειάζεται, αδελφικότητα, πολυμελείς κεφάλι, λερναία ύδρα, όσον αφορά την διαδικασία γένεσης νέας στρατηγικής, και την δημιουργία μηχανισμών προβολής και εφαρμογής τις. Είναι εφικτό. Ένα πρόσωπο και μονο εύκολα συγκεντρώνει βέλη. Μεγάλος είναι εκείνος ο οποιος συσπειρώνει γύρω του, και κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι όλοι μαζί κατάφεραν κάτι καλο. Δεν ζούμε σε εποχές που οι μονάδες μπορούν να επιβιώσουν. Η συλλογικότητα είναι εφικτή, και οι θεωρίες περί διχόνοιας και προδοσίας παύουν να υφίστανται όταν anatpyhtei το κατάλληλο πνεύμα ομοψυχίας. Η μάχη των ιδεολογιών είναι το όλο θέμα. Μέχρι στιγμής, η εθνική σκέψη μας, διαποτισμένη από μια διαχρονική χριστιανική παθητικότητα, υστερεί σε δυναμική σε σχέση με το islam, και από εκεί εκπορεύονται τα αιτια τις ήττας μας. Ο "πλιτηωνας" ο Γεμιστός, βλέποντας την "καταρεφι" προ των πυλών, απεγνωσμένα προσπάθησε να δώσει νέα ιδεολογία στους Βυζαντινούς. Παρόμοιες απεγνωσμένες και λιγότερο καλύτερες προσπάθειες βλέπω στην εποχή μας. Μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Η αντίσταση στον βάρβαρο σκοταδιστή κατακτητή είναι χρέος κάθε ελευθερου ανθρώπου του "ελλινοριζου" κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία etc) αλλα και όλου του μη μουσουλμανικού κόσμου (Κίνα, India κτλ). Έναν έναν και με τι σειρά θα μας φάει το τέρας, αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε εναντίον του. Ένας είναι ο εχτρός, και η ελληνική μας πολιτική στον ένα εχθρό και στους πολλούς φίλους "πρεπιε" να στοχεύει. Ο "ισλαμοφασισμος" είναι φαινόμενο απειλητικό και ισχυρότερο των αντιπαλων του ιδεολογιών. Επείγει η δημιουργία ιδεολογίας που θα ενώσει τον πολιτισμένο , μη μουσουλμανικό κόσμο εναντίον του. Ελλάδα έχει σωτηρια μονο μέσα στο πλαίσιο αυτής τις γενικής αντίδρασης στον "ισλαμοφασισμο". Πολλά έχω να πω, έχω όμως παγώσει, και ξυλα πρέπει να πάω να βρω για να ζεσταθώ.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 5. To na ekselihthei enas tetoios anthrwpos se politko, mono logw lipsandrias borw na to katalavw. Alla pragmata einai afta pou prepei na kanei kata ti gnwmi mou. I synehomeni enasholisi tou me tin enimerwsi kai epimorfwsi tou Ellinsmou einai swsti. Nai sta MME, nai stin siggrafi, nai sti diaskalia, omws ena epwnymo katw apo ola den einai to zitoumeno. To thema einai na erevnithoun oi tropoi gia megaliteri apihisi kai megaliteri epiroi, to thema einai na ergastoun perrisoteroi, katw apo ton idio skopo. Tous tropous aftous den borw na analysw kai ypodeiksw mesw minimatwn. Ola einai efikta kai ola dynata, arkei na yparhoun oi katalliloi synergates. Prwta prwta kai epanw apo ola yparhei o anthrwpinos paragontas. Prwta erevnoume kai entopizoume mesa ston Ellinismo tous ikanous, kai aftous kaloume na mas plaisiwsoun, aftous prowthoume, me aftous enwnoume dynameis. Yparhoun anthrwpoi me ikanotites. Prwta anaptysoume kai akonizoume tin orasi mas gia na vroume ikanous. Yparhoun syggekrimenoi hwroi pou kinounte aksiologoi Ellines, ta miala tn opoiwn tha kanoun tin diafora. Hriazete amesa na simanei enwtiko prosklitirio. Synehizw

  —————————————-

  Το να εξελιχθεί ένας τέτοιος άνθρωπος σε politko, μονο λόγω λειψανδρίας μπορώ να το καταλάβω. Αλλα πράγματα είναι αυτά που πρέπει να κάνει κατά τι γνώμη μου. Η συνεχόμενη ενασχόληση του με την ενημέρωση και επιμόρφωση του Ellinsmou είναι σωστή. Ναι στα ΜΜΕ, ναι στην συγγραφή, ναι στη «διασκαλια», όμως ένα επώνυμο κάτω από όλα δεν είναι το ζητούμενο. Το θέμα είναι να ερευνηθούν οι τρόποι για μεγαλύτερη απήχηση και μεγαλύτερη επιρροή, το θέμα είναι να εργαστούν περισσότεροι, κάτω από τον ίδιο σκοπό. Τους τρόπους αυτούς δεν μπορώ να αναλύσω και υποδείξω μέσω μηνυμάτων. Όλα είναι εφικτά και όλα δυνατά, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλοι συνεργάτες. Πρώτα πρώτα και επάνω από όλα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Πρώτα ερευνούμε και εντοπίζουμε μέσα στον Ελληνισμό τους ικανούς, και αυτούς καλούμε να μας πλαισιώσουν, αυτούς προωθούμε, με αυτούς ενώνουμε δυνάμεις. Υπάρχουν άνθρωποι με ικανότητες. Πρώτα αναπτύσσουμε και ακονίζουμε την όραση μας για να βρούμε ικανούς. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι που κινούνται αξιόλογοι Έλληνες, τα μυαλά τη οποιων θα κάνουν την διαφορα. Χρειάζεται άμεσα να σημάνει ενωτικό προσκλητήριο. Συνεχίζω

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 6. Den milame gia maziki proselefsi. Politiki apo anthrwpous pou akoun prepei na ginete. Oi politkoi prepei na ekfrazoun kai dialaloun afta ta opoia tous didaskoun oi diamorfotes stratigikis. Skeptomenous kai ikanous diamorfwtes stratigikis ehei anagki o topos, politikous tha vreis pollous.
  Ean den yparksei syllogikotita stin kefali tis ypothesis gia tin diamorfwsi kai efarmogi stratigikis , tote i stratigiki afti tha einai ftwhi. Enas dyo mono brosta den tha vgaloun to fidi apo tin trypa. Epiteleio hreiazete, adelfikotita, polimeleis kefali, lernaia ydra, oson afora tin diadikasia gennesis neas stratigikis, kai tin dimiourgia mihanismwn provolis kai efarmogis tis. Einai efikto. Ena proswpo kai mono efkola sigkentrwnei veloi. Megalos einai ekeinos o opoios syspirwnei gyrw tou, kai kanei tous allous na pistevoun oti oloi mazi kataferan kati kalo. Den zoume se epohes pou oi monades boroun na epiviwsoun. I sylogikotita einai efikti, kai oi thewries peri dihonias kai prodosias pavoun na ifistante otan anatpyhtei to katallilo pnevma omopsyhias. I mahi twn ideologiwn einai to olo thema. Mehri stigmis, i ethniki skepsi mas, diapotismeni apo mia diahroniki hristianiki pathitikotita, ysteri se dynamiki se shesi me to islam, kai apo ekei ekporevonte ta aitia tis itas mas. O Plithwnas o Gemistos, vlepontas tin katarefi pro twn pylwn, apegnwsmena prospathise na dwsei nea ideologia stous Vyzantinous. Paromies apegnwsmenes kai ligotero kalyteres prospatheies vlepw stin epohi mas. Min ksanakanoume ta idia lathoi. I antistasi ston varvaro skotadisti kataktiti einai hreos kathe eleftherou anthrwpou tou Ellinorizou kosmou (Evrwpi, Ameriki, Rwssia etc) alla kai olou tou mi mousoulmanikou kosmou (Kina, India ktl). Enan enan kai me ti seira tha mas faei to teras, an den kataferoume na synergastoume enantion tou. Enas einai o ehtros, kai i elliniki mas politiki ston ena ehthro kai stous pollous filous prepie na stohevei. O Islamofasismos einai fainomeno apeilitiko kai ishirotero twn antipalwn tou ideologiwn. Epeigei i dimiourgia ideologias pou tha enwsei ton politismeno , mi mousoulmaniko kosmo enantion tou. Ellada ehei swtiria mono mesa sto plaisio aftis tis genikis antidrasis ston Islamofasismo. Polla ehw na pw, ehw omws pagwsei, kai ksyla prepei na paw na vrw gia na zestathw.

  ————————————

  Δεν μιλάμε για μαζική προσέλευση. Πολιτική από ανθρώπους που ακούν πρέπει να γίνετε. Οι πολιτκή πρέπει να εκφράζουν και διαλαλούν αυτά τα οποια τους διδάσκουν οι διαμορφωτές στρατηγικής. Σκεπτόμενους και ικανούς διαμορφωτές στρατηγικής έχει ανάγκη ο τόπος, πολιτικούς θα βρείς πολλούς.
  Εάν δεν υπάρξει συλλογικότητα στην κεφάλι τις υπόθεσις για την διαμόρφωση και εφαρμογή στρατηγικής , τότε η στρατηγική αυτή θα είναι φτωχή. Ένας δυο μονο μπροστά δεν θα βγάλουν το φίδι από την τρυπα. Επιτελείο χρειάζεται, αδελφικότητα, πολυμελείς κεφάλι, λερναία ύδρα, όσον αφορά την διαδικασία γένεσης νέας στρατηγικής, και την δημιουργία μηχανισμών προβολής και εφαρμογής τις. Είναι εφικτό. Ένα πρόσωπο και μονο εύκολα συγκεντρώνει βέλη. Μεγάλος είναι εκείνος ο οποιος συσπειρώνει γύρω του, και κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι όλοι μαζί κατάφεραν κάτι καλο. Δεν ζούμε σε εποχές που οι μονάδες μπορούν να επιβιώσουν. Η συλλογικότητα είναι εφικτή, και οι θεωρίες περί διχόνοιας και προδοσίας παύουν να υφίστανται όταν anatpyhtei το κατάλληλο πνεύμα ομοψυχίας. Η μάχη των ιδεολογιών είναι το όλο θέμα. Μέχρι στιγμής, η εθνική σκέψη μας, διαποτισμένη από μια διαχρονική χριστιανική παθητικότητα, υστερεί σε δυναμική σε σχέση με το islam, και από εκεί εκπορεύονται τα αιτια τις ήττας μας. Ο "πλιτηωνας" ο Γεμιστός, βλέποντας την "καταρεφι" προ των πυλών, απεγνωσμένα προσπάθησε να δώσει νέα ιδεολογία στους Βυζαντινούς. Παρόμοιες απεγνωσμένες και λιγότερο καλύτερες προσπάθειες βλέπω στην εποχή μας. Μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Η αντίσταση στον βάρβαρο σκοταδιστή κατακτητή είναι χρέος κάθε ελευθερου ανθρώπου του "ελλινοριζου" κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία etc) αλλα και όλου του μη μουσουλμανικού κόσμου (Κίνα, India κτλ). Έναν έναν και με τι σειρά θα μας φάει το τέρας, αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε εναντίον του. Ένας είναι ο εχτρός, και η ελληνική μας πολιτική στον ένα εχθρό και στους πολλούς φίλους "πρεπιε" να στοχεύει. Ο "ισλαμοφασισμος" είναι φαινόμενο απειλητικό και ισχυρότερο των αντιπαλων του ιδεολογιών. Επείγει η δημιουργία ιδεολογίας που θα ενώσει τον πολιτισμένο , μη μουσουλμανικό κόσμο εναντίον του. Ελλάδα έχει σωτηρια μονο μέσα στο πλαίσιο αυτής τις γενικής αντίδρασης στον "ισλαμοφασισμο". Πολλά έχω να πω, έχω όμως παγώσει, και ξυλα πρέπει να πάω να βρω για να ζεσταθώ.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 7. Καλώς τον Μάνθο από τα μέρη μας.

  Αν γινόταν να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες θα μας διευκόλυνες όλους…

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/01/2010

 8. File Matsoukates: To megalytero lathos kata tin gnwmi mou einai oti o idios ton synodefse. Eprepe na ehei dipla tou anthrwpous allous, kai o idios na itan stin Ellada, apo opou tha borouse na kinisei tis dynameis tou kalytera. Den kserw omws kai ti lipsandria borei na entimetopize, kai ti elipseis empistosinis se allous. Pistepse ston Pagkalo pou ton esteile stin Afriki opws tou eipan oi Amerikanoi? Ti na pw? Borei na itan kai ypohreomenos se diatages o Kalenteridis, alla enas arhigos tis kataskopias den eprepe na einai mesa sto aeroplano kai stin Afriki. Oi proistamenoi tou einai vevaia oi megaloi ypefthinoi. To poli filotimo kai o synesthimatismos itan i pigi twn lathwn tou Kalenteridi. Kai ti vevaia na ekane enas anthrwpos monos? Den tha borouse ena emene Athina na stiriksei ton Papadopoulo gia plirei dimosiesfi tis katastasis, gia katagismo twn media gia to pou enei poliorkimenos o Otsalan? I paradosi ekeini den eprepe na ginei me kathe thysia. Edwse oti eihe o Kalenteridis na tin stamatisei, omws isws ean den itan ekei kati kalytero na eihe ginei.

  ——————————–

  Φιλε «ματσουκατες»: Το μεγαλύτερο λάθος κατά την γνώμη μου είναι ότι ο ίδιος τον συνόδευσε. Έπρεπε να έχει διπλα του ανθρώπους άλλους, και ο ίδιος να ήταν στην Ελλάδα, από όπου θα μπορούσε να κινήσει τις δυνάμεις του καλύτερα. Δεν ξέρω όμως και τι λειψανδρία μπορεί να «εντιμετοπιζε», και τι ελλείψεις εμπιστοσύνης σε άλλους. Πίστεψε στον Πάγκαλο που τον έστειλε στην Αφρική όπως του είπαν οι Αμερικανοι? Τι να πω? Μπορεί να ήταν και υποχρεωμένος σε διαταγές ο Καλεντερίδης, αλλα ένας αρχηγός τις κατασκοπίας δεν έπρεπε να είναι μέσα στο αεροπλάνο και στην Αφρική. Οι προϊστάμενοι του είναι βεβαια οι μεγάλοι υπεύθυνοι. Το πολύ φιλότιμο και ο συναισθηματισμός ήταν η πηγή των λαθών του Καλεντερίδη. Και τι βεβαια να έκανε ένας άνθρωπος μονος? Δεν θα μπορούσε ένα έμενε Αθηνα να στηρίξει τον Παπαδόπουλο για πληρεί «διμοσιεσφι» τις κατάστασης, για καταγισμό των media για το που ενεοί πολιορκημένος ο Οτσαλάν? Η παράδοση εκείνη δεν έπρεπε να γίνει με κάθε θυσία. Έδωσε ότι είχε ο Καλεντερίδης να την σταματήσει, όμως ίσως εάν δεν ήταν εκεί κάτι καλύτερο να είχε γίνει.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 9. ΜΑΝΘ0 γραψε ελληνικα τα γκριγκ δεν μπορω να τα διαβασω

  Σχόλιο από kiamul | 13/01/2010

 10. Sygnwmi gia ta lathoi stin daklylografisi, eheoun pagwsei ta daktyla mou, kai eimai kai proheiros twra. File Matsoukates, pws tin vlepies tin apantisi mou?

  ————————

  Συγγνώμη για τα λάθη στην «δακλυλογραφισι», έχεουν παγώσει τα δάκτυλα μου, και είμαι και πρόχειρος τώρα. Φιλε «ματσουκατες», πως την «βλεπιες» την απάντηση μου?

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 11. Tha prospathisw na anoiksw ena programma gia na grafw ellinika.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 12. ΑΥΤΟ είναι ένα πρόγραμμα μετατροπής των greeklish σε ελληνικά. Χρησιμοποίησέ το.

  Τα προηγουμενα στα μετέτρεψα…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/01/2010

 13. Επιτέλους τα κατάφερα. Ελληνικά. Να με συγχωρείτε για τα λατινικά γράμματα. Ελληνικό πληκτρολόγιο έχω χρόνια να δουλέψω, και τώρα μου βγάζει την ψυχή. Προσκαλώ όποιον θέλει να μιλήσουμε περισσότερο στο ίδιο μου το σπίτι. Θα χαρώ να γράφω και εδώ αλλά πολλά λέω μάλλον. Είναι οι μέρες τέτοιες. Είμαι άνθρωπος συναισθηματικός και εγώ, και αυτό είναι ένα πρόβλημα.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 14. Ο Καλεντερίδης δεν ήταν «αρχηγός της κατασκοπίας»! Ένας απλός αξιωματικός ήταν, τοποθετημένος στην ΕΥΠ και όφειλε να ακολουθεί πιστά τις εντολές των ανωτέρων του είτε συμφωνεί είτε όχι. Διαβάζοντας το βιβλίο του, αλλά και όλα όσα έχουν έρθει στο φως για την υπόθεση, έχω την εντύπωση οτι αυτό έπραξε, ακόμη κι αν διαφωνούσε με τον όλο σχεδιασμό. Ακόμη κι όταν δεν έπραξε κάτι που τον διέταξαν (πχ να «πετάξει» έξω από την πρεσβεία τον ΑΠΟ και τη συνοαδεία του) επικαλέστηκε αδυναμία εκτέλεσης της διαταγής και όχι άρνηση εκτέλεσης (και μάλλον έτσι ήταν, αφού αν ένας αυτός επχειρούσε να βγάλει έξω δια της βίας τρεις ενόπλους, θα γινόταν μακελιό).

  Όσον αφορά το Χαρλαμπίδη, έχω την εντύπωση οτι ποτέ δε συνομίλησε σε ισότιμη βάση με τον Καλεντερίδη. Ο ένας ασχολήθηκε με το κουρδικό λόγω ιδεολογίας, ο άλλος λόγω επαγγέλματος. Ιδεολογικές ταυτίσεις ούτε υπήρξαν ποτέ μεταξύ τους, ούτε υπάρχουν σήμερα. Ο ένας θεωρούσε την αλληλεγγύη στο κουρδικό ως διεθνιστικό καθήκον, ο άλλος ως εθνικό συμφέρον. Γράφω μόνο γι’ αυτά που γνωρίζω, γι’ αυτά που είναι γνωστά. Τώρα, εάν κάποιος από τους δύο ή και οι δύο, κρύβουν άλλα πράγματα, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Οι πάντες κρίνονται, αργά ή γρήγορα. Πάντως, σε σκάνδαλα και σε μαμουνιές, δεν έχω μέχρι τώρα ακούσει ή μάθει να εμπλέκεται κάποιος από τους δύο.

  ΥΓ: Αυτό που ζηλεύω από τον Καλεντερίδη, είναι το τεράστιο αρχείο που μου είπαν οτι διαθέτει, με φωτογραφίες και μαρτυρίες από όλο τον Πόντο. Αρχείο που συγκέντρωσε ο ίδιος γυρνώντας από χωριό σε χωριό.

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 15. Τι Ομέρ και κσεομερ ρε παιδιά; Καλύτερα ονόματα δεν μπορείτε να βρείτε; Μην μου πείτε ότι με περνάτε για Τούρκο, επειδή δεν έγραψα με ελληνικά. Έχω το Οπεν οφισ, που με βασανίζει, αλλά θα κάνω ότι μπορώ.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 16. Όπα! Ομέρ, να σε ξαναβαφτίσουμε; Προτείνω Ελ, Νεφελίμ, Υπερίων, Σινωπεύς, Διογένης. 🙂

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 17. Όταν είχα μαζέψει όλες τις ελληνικές εφημερίδες των ημερών Οτσαλάν, αρχηγό τον ανέβαζαν και κατέβαζαν συχνά. Συγνώμη για την ανακρίβεια. Ο Τράγκας έδειχνε να ξέρει τα περισσότερα. Από τις ημέρες εκείνες είναι που σταμάτησα να γράφω ελληνικά φίλε μου, από τισ ημέρες εκείνες, όταν διαπίστωσα το πάτο στον οποίο είχε πέσει η ηγεσία μας. Περι βασανισμών τα έμαθα από τυχαία συνάντηση λίγα χρόνια αργότερα, και δεν μπορούσα να ησυχάσω. Μίσησα τον Σημίτη, αηδίασα.
  Παιδιά συμμαχίες και συναγωνιστικότητα χρειαζόμαστε. Πως είναι δυνατόν ο Χαραλαμπίδης να μην ταυτίζει διεθνιστικό με εθνικό συμφέρον, και το ίδιο να μην κάνει και ο Καλεντερίδης; Τι ιδεολογικές διαφορές μπορούν να υπάρχουν ανάμεσά μας; Εδω έχουμε φτάσει στο παρα πέντε. Η ιδεολογία της επιβίωσης είναι μία.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 18. Το αρχείο θα δώσει ελπίδα, και είναι υλικό αξιοποιήσιμο. Ναι, όλοι οι Ομέρ βάφτισμα θέλουνε. Το Ασαρκικλι απο που βγαίνει;

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 19. Η ιδεολογία της επιβίωσης οδηγεί στο νόμο της ζούγκλας, ο θάνατός σου η ζωή μου.
  Η ιδεολογία της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης είναι η μόνη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να κάνει τη ζούγκλα παράδεισο.

  Για να είσαι συνειδητοποιημένος και ειλικρινής διεθνιστής, πρέπει πρώτα να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, το δικό σου λαό, το εθνικό σου συμφέρον (που τελικά ταυτίζεται με το συνολικό συμφέρον).
  Αν αγαπάς τη δική σου πατρίδα, το δικό σου λαό, το εθνικό σου συμφέρον, δε σημαίνει οτι είσαι και διεθνιστής.

  Άρα, ο διεθνιστής είναι και πατριώτης. Ο πατριώτης όμως δεν είναι υποχρεωτικά διεθνιστής.
  Εκεί είναι η ιδεολογική διαφορά, Μάνθο.

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 20. Ομέρ, ετοιμάσου για την κολυμβήθρα!
  Κι ο Ματσουκάτες επίσης. Όσο για τον Ασαρτζικλή, άστο φίλε, δε θα ταιριάξουμε με τίποτα.

  ΥΓ: Μάνθο, ετοιμάσου ψυχολογικά, γιατί σε λίγο θα εμφανιστούν και οι άπιστοι αγαρηνοί Kiamul και Mumul. Άκουσον άκουσον!

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 21. Μάνθο, εσύ από που είσαι; Λίγο περίεργα μας τα λες.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 13/01/2010

 22. Asarcikli
  Με το όρο «μαμουνιές» τι εννοείς ?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 13/01/2010

 23. Μαμουνιές είναι οι «υπόγειες», οι μη εμφανείς και εκ τούτου πιθανόν «΄ύποπτες» διαδρομές. Προέρχεται από το μαμούνι, το μικρό έντομο, το ζωύφιο, που κάνει αθόρυβα και «διακριτικά» τη δουλειά του, η οποία σχεδόν πάντα είναι βλαπτική.

  Είναι ενδιαφέρον οτι το μαμούνι πολλοί το γράφουν με δύο μι. Αυτό ίσως παραπέμπει στο αρχαιοελληνικό μαμμάν, που σημαίνει τρώγειν. Ίσως επειδή τα ζωύφια, τα μαμούνια, σιγοτρώνε, πχ το σαράκι που σαφώς είναι μαμούνι.

  ΥΓ: Τα «μαϊμούνια» είναι άλλα και προέρχονται από τη συμπαθή συνομοταξία των πιθηκοειδών, ή από την αντιπαθή συνομοταξία των επαγγελματιών πολιτικών.

  ΥΓ2: Και πάλι όμως τα μαμούνια μπορεί να έχουν σχέση με τα «μαϊμούνια», όταν και τα δυο σιγοτρώνε όπως τα τρωκτικά.

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 24. χα χα χα 🙂

  Πιο πλήρη ανάλυση περί μαμουνιού και μαϊμουνιού δεν θα περίμενα ομολογουμένως. Και σε ευχαριστώ για αυτό

  Απλά αναρωτιέμαι σε πια συνομοταξία μπορούμε να αποδώσουμε (κατατάξουμε) ενέργειες σαν την παρακάτω.
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/10/21/5-5-200/

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 13/01/2010

 25. Συμφωνώ με τα σχόλια του Ασαρκικλι περι πατριωτισμού και διεθνισμού. Ναι, με το θάνατο του Οθωμανισμού και Κεμαλισμού μόνο έχει ζωή η Ελλάδα. Ο θάνατός τους η ζωή μας. Τι περίεργο λέω; Ότι λένε και αυτοί; Ναι, σε ζούγκλα ζούμε.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 26. Σύντροφε, το είχα διαβάσει το ποστ.
  Είναι γνωστή εμπορική πρακτική να δημιουργούνται προϊόντα που παραπέμπουν σε σαφή ταυτότητα, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν με επιτυχία σε συγκεκριμένο target group. Όταν μάλιστα αυτό το target group είναι πολυπληθές, όπως οι Πόντιοι, τότε η επιτυχία μικρή ή μεγάλη, είναι δεδομένη.

  Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες πιστωτικές κάρτες όπως πχ του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκου. Εκεί όμως, επειδή είναι πλέον εμπορικές επιχειρήσεις, υπάρχει επίσημη κατοχύρωση του brand name, οπότε μόνο σε συνεργασία με το δικαιούχο (δηλαδή τις ΠΑΕ και τα Σωματεία) μπορεί να υπάρξει εκμετάλλευση.

  Στην περίπτωη του ΠΟΝΤΟΣ δεν ξέρω ποιός μπορεί να κατοχυρώσει αποκλειστικά το όνομα. Η ΠΟΕ ή άλλος συλλογικός φορέας; Με ποιό δικαίωμα πάλι, αφού δεν εκπροσωπεί όλους αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Πόντιοι.
  Επίσης το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με όλα τα προϊόντα ή ταβέρνες ή επιχειρήσεις γενικά, που χρησιμοποιούν το όνομα Πόντος. Πχ Ταβέρνα ο Πόντος, λαμαρινάδικο – φανοποιείο Η Ωραία Τραπεζούντα κοκ.

  Άρα καταλήγω στο οτι ηθικά μπορεί να το χαρακτηρίσουμε μαμουνιά, ανάλογα με το βαθμό ευθιξίας του καθενός, αλλά νομικά είναι καθαρή εμπορική δραστηριότητα.
  Εγώ πάντως σε τρύπα ΑΤΜ δεν πρόκειται να βάλω κάρτα που φέρει το όνομα της πατρίδας μου. Είναι ζήτημα ευαισθησίας.
  Αυτοκίνητο ΠΟΝΤΙΑΚ θα αγόραζα ευχαρίστως, σώβρακο μάρκας ΠΟΝΤΟΣ, ποτέ.

  ΥΓ: Σ’ αυτό το ζήτημα με την πιστωτική, εμπλέκονται ο Χαραλαμπίδης ή ο Καλεντερίδης; Δεν το ήξερα αυτό.

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 27. Ρε συ Μάνθο, συμφωνείς με μένα, αλλά άλλα λες εσύ. Βάλε φρένο.
  Εγώ δεν είπα ο θάνατός τους η ζωή μας, ούτε τίποτα περί ζούγκλας.
  Όταν δεν επικρατεί η λογική, τότε πηγαίνεις στη ζούγκλα. Εμείς παλεύουμε για τη λογική. Αν έρθει η ώρα της ζούγκλας, τότε θα δούμε.
  Μέχρι τότε όμως δε θέλουμε να εξαφανιστεί κανένας από προσώπου γης.
  Έχεις διαβάσει τι έλεγαν οι Ναζί για τους Εβραίους στο μεσοπόλεμο;
  Ή εντελώς συμπτωματικά λές κι εσύ ακριβώς τα ίδια;

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 28. Καμία σχέση με Ναζι. Τους μισω. Θα επανέλθω αργότερα. Ναι, με το θάνατο του Οθωμανισμού και Κεμαλισμού μόνο έχει ζωή η Ελλάδα. Ο θάνατός τους η ζωή μας. Τι περίεργο λέω; Ότι λένε και αυτοί; Ναι, σε ζούγκλα ζούμε. Ο πόλεμος τώρα είναι. Γιατί δηλαδή να παριστάνω τον χαρούμενο ραγιά;
  Σε μερικές ώρες επιστρέφω. Και γιατί να μην ταιριάξουμε; Παρακαλώ, ζητήστε κάθε διευκρίνιση. Τι θα πει από που είμαι; Τόπο θέλετε που γεννήθηκα και ποιοί με γέννησαν; Τα σχόλια μου τα είδατε στα περι Ελληνικότητας, στο
  http://nationalpride.wordpress.com/2010/01/12/περί-ελλήνων-και-μη-ελλήνων/
  Έλεος, Έλληνας είμαι, και την καταγωγή, και στην γλώσσα, και στις Θρησκείες. Και Χριστιανός είμαι, και πολυθεϊστής, και ότι άλλο ελληνικό θέλετε, πάππου προς πάππου, μέχρι εκεί που βρήκα ότι δεν έκαψαν οι Τούρκοι. Είμαι και άθεος, και αυτό ελληνικό είναι.

  Σχόλιο από Manthos | 13/01/2010

 29. Σόρρυ, αλλά είμαι γλυκό αγόρι!
  Η μαμά μου μου είπε να μη μπαινοβγαίνω σε ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το national μαζί με το pride.
  Και είχε δίκιο η μαμάκα μου, διότι όποτε έφαγα χρόνο να μπω σε τέτοιες σελίδες και να ψάξω τους διαχειριστές και τα κίνητρα, αποδείχτηκε οτι κατά λάθος βάζουν το national pride. Περισσότερο τους ταιριάζει το national prise! (και δεν εννοώ το βραβείο..)

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 30. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου asarcikli ..
  Εκεί καταντήσαμε
  «Ότι νόμιμον και ηθικόν» κατά την γνωστή ρηση, ασχολουμένων τώρα πια με την ψαρική, τινών πολιτικών.

  Να προσθέσω μόνο και τα λόγια του Κοσμέτε:
  «..Γιατί ο καλύτερος τρόπος και πιο ασφαλής για τον πλήρη εξανδραποδισμό ενός λαού είναι ο εξευτελισμός του και η μετατροπή των συναισθημάτων του σε εμπορεύσιμο είδος. Η κάρτα αυτή ενισχύει την πολιτιστική εξόντωση του λαού μας..»

  Σχετικά με το υστερόγραφό σου.
  Πήγαινε στο σχετικό ποστ, κάνε κλικ στο σχ.9 και θα την βρεις την άκρη…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 13/01/2010

 31. Μάνθο, από που είσαι;

  Σχόλιο από theo | 13/01/2010

 32. Ουπς ναμαι κι εγώ ο αγαρηνός 🙂

  Μάνθο να σε καλωσορίσω κι εγώ…
  Λίγο μπερδεμένα μας τα λες βρε αδερφέ.
  Pride, mide, price, visa, ελληνοριζα, σπανακοριζα .. όλα ανάκατα..
  Μπερδέυτηκε κι ο asarciklis….που σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθεί κατά γράμμα τις συμβουλές της μαμάς. Έτσι κάνανε τότε εκεί στο asarcik…
  Κι theo αναρωτιέται από που είσαι !!!

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/01/2010

 33. Για να μιλήσουμε και για την ταμπακιέρα.

  Εγώ πιστεύω ότι η δράση του Καλεντερίδη ως πράκτορα και κατάσκοπου, συνέβαλε στη διαμόρφωση πολιτικής του τουρκικού φασιστικού κράτους στον Πόντο και επί πλέον πήρε στο λαιμό του πολλούς Πόντιους της Τουρκίας που αφελώς τον εμπιστεύτηκαν.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 13/01/2010

 34. Πολλά χρόνια πριν υπηρετήσει ο Καλεντερίδης στην Τουρκία, οι γκρίζοι λύκοι αλώνιζαν στον Πόντο.
  Σε όλη την περιοχή από το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70, το κεμαλικό καθεστώς είχε εγκαταστήσει σκληρούς μηχανισμούς κρατικού ελέγχου, ιδιαίτερα μετά την άνθηση των αριστερών ιδεών και την εμφάνιση ένοπλων αντάρτικων ομάδων.
  Εκεί οφείλεται και η ανάπτυξη της τοπικής μαφίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το κράτος για να ελέγχει την ύπαιθρο, με το αζημίωτο φυσικά.
  Εξ ου και οι στενές σχέσεις βαθέος κράτους – γκρίζων λύκων – τοπικής μαφίας σε όλο τον Πόντο.

  Ο δε Καλεντερίδης δεν υπηρέτησε στον Πόντο, ούτε υπάρχει απόδειξη δράσης του εκεί, ούτε έχει παραδεχτεί ο ίδιος ή κάποιος άλλος επίσημος τέτοια δράση εκεί.
  Τις φωτογραφίες που έχει τις βρήκε στο …facebook!

  Δεν υπάρχει κρατική ελληνική παρουσία και δράση στον Πόντο, ούτε υπήρξε ποτέ. (Δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε το 1920-1922).

  Στον Πόντο υπάρχουν και ποντιόφωνοι Τούρκοι πολίτες, με πίστη στην πατρίδα τους και αγωνία για διατήρηση της γλώσσας τους, του πολιτισμού τους και των ιδιαίτερων, μακραίωνων, χαρακτηριστικών τους.
  Το ίδιο που ζητούν και οι Λαζοί, οι Κιρκάσιοι κλπ.
  That’s all και Yasasin Karadeniz!

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 35. 🙂

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 13/01/2010

 36. 🙂 😉 8) 🙂 😉 8) 🙂 😉 8)

  Νοσφεράτε εσύ ξέρεις διάφορα κόλπα με φατσούλες. Δεν μας τις δείχνεις και μας. Χρειάζονται!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 13/01/2010

 37. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η σιωπή του Χαραλαμπίδη. Και σιωπά παράδοξα κλεισμένος στο γυάλινο παλάτι του στη Γλυφάδα, ενώ είναι γεγονός ότι για την παράδοση Οτσαλάν κατάγγειλε δημοσίως τον Καλεντερίδη σχεδόν ως προδότη και αυτή τη στιγμή ο Καλεντερίδης του πήρε μεγάλο μέρος του μηχανισμού που είχε στήσει από την εποχή του ΚΕΠΟΜΕ και της ΟΠΣΒΕ μαζί με τους εφημεριδοπώλες και κράχτες.

  Σχόλιο από Πόντιος | 13/01/2010

 38. Ε όχι και «γυάλινο παλάτι» Πόντιε. Άμα εσύ ξέρεις τι γίνεται με τον Χαραλαμπίδη πέστο να το μάθουμε και μεις. «Γυάλινο» σημαίνει διαφάνεια και εδώ έχουμε την αποθέωση της αδιαφάνειας.

  40-μηλοκόκκινε, Ματσουκάτε υπονοείτε κάτι;

  Ομέρ ο αθώος (facebook και ξερό ψωμί)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/01/2010

 39. Manthos canum, pizim sitesi sol tarafda gitiyor. bak pi eyer istersin konusmaya faydalu ile,hosgeldiniz ama avanak sozleri dedmiyorsun ,anladumu;

  Σχόλιο από kiamul | 13/01/2010

 40. Πες τα Κιαμούλη, γάτε!

  Arkadas, λάθος πόρτα χτύπησες. Εδώ στον Πόντο και Αριστερά avanaklar yok!

  Υπάρχουν άλλα ψάρια στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, μπορείς να πάρεις τα κουβαδάκια σου και να πας σε άλλη παραλία για ..καμάκι..

  Σχόλιο από Asarcikli | 13/01/2010

 41. Asaecikli πως την ειδες την δουλια σου φαινομαι για πρακτορας ,

  Σχόλιο από kiamul | 14/01/2010

 42. Good night παιδιά, αρκαντάσιδες και σύντροφοι!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 14/01/2010

 43. kiamul εσύ είσαι πράκτορας του Δελαστίκ! 8)

  Δε μου λες; Και συ το ΚΚΕ από το facebook το έμαθες; 8) 8)

  Καληνυχτα Ματσουκέτη

  Ομέρ ο παρολίγον κνίτης (από το facebook πάντα!)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2010

 44. Τι το μπερδεμένο λέω? Ανάλυση παρακαλώ. Φίλοι μου, καλά κάνετε, αλλά με τα αριστερά και τα δεξιά μόνο δεν βγαίνει άκρη. Να έχουμε και αριστερούς, να έχουμε και δεξιούς, από όλα, και από τα άκρα, δεν λέω, αλλά λίγα είναι τα κέρδη. Να κάνουμε και ιστοσελίδες για τους μεν και για τους δε, δεν λέω, αλλά μία νέα ενωτική ιδεολογία χρειάζεται πάνω από όλα και ο δικός μας λαός, και η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Ανάλογα με την αμάθειά του ο καθένας μας πήγε και μπήκε σε ένα μαντρί, ένα κόμμα, μία παράταξη, μία ομάδα φιλάθλων. Ανθρώπινο είναι. Δεν σημαίνει όμως ότι είμαστε και σωστοί. Ας τα βάλουμε όλα κάτω, ο καθένας ότι έχει. Τι να σας πω από που είμαι ρε παιδιά; Θέλετε τόπο καταγωγής; Απο τα πιο ματοκυλισμένα μέρη, όπου τα σκυλιά και οι γάτες έτρωγαν για μήνες τα πτώματα παιδιών και μανάδων που έσφαξαν οι Τούρκοι. Να συναντηθούμε μια μέρα, να με δείτε και να με μάθετε. Μέσα από τη δική μου τρέλα και την πείνα μου, λέω πάντα αυτό που πιστεύω, ψέμα δεν θα σας πω κανένα. Τρελός δεν αρνούμαι ότι είμαι, και μόνο τρελούς υπολογίζω σαν ανθρώπους. Όταν σηκώνουν μνήματα και νεκρούς και όταν άνανδρα σφάζουν, όπως αυτές τις μέρες, ταράσσομαι, και δεν μπορώ να τα βάζω όλα σε τάξη. Ρωτήστε με ρε παιδιά αν έχετε ερώτηση συγκεκριμένη, διακωμωδήστε κιόλας, σας μαθαίνω και εγώ όπως και εσείς, μαθαίνω πως κάνετε την δουλειά σας. Σας το ξαναλέω, κάποιοι, αν και άξιοι και έντιμοι και ικανοί, κάνετε και λάθη. Υπάρχει πρόβλημα ιδεολογικό, και πρόβλημα τακτικής. Πέστε μου τι έμπλεξα και δεν είναι κατανοητό, και συγχωρήσατέ μου την υπεροψία και την πολυλογία. Θεωρώ τον Καλεντερίδη, χωρίς να τον ξέρω, δάσκαλο ικανό. Το ίδιο και τον Χαραλαμπίδη, χωρίς ούτε αυτόν να ξέρω. Ελάχιστους σέβομαι από αυτά που ακούω. Το θέμα είναι να μην ανοίγουμε διχόνοιες, και να μην κατηγορούμε κάθε έναν που μπήκε στην πρώτη γραμμή και έδωσε και δίνει τις μάχες του υπέρ της αξιοπρέπειας όλων μας. Χαραλαμπίδηδες και Καλεντερίδηδες έχει ανάγκη ο τόπος. Το θέμα είναι να φτιαχτεί η συνταγή που θα αλλάξει τα πράγματα.

  Σχόλιο από Manthos | 14/01/2010

 45. Να μεταφράσω και έρχομαι.

  Σχόλιο από Manthos | 14/01/2010

 46. Kiamul, μήπως παρεξήγησες; Στον άλλον απευθυνόμουν. Όχι σε σένα.

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 47. Προβλέπω διπλό μπλέξιμο. Το ένα από παρανόηση και το άλλο από ασυμφωνία χαρακτήρων. Κιαμούλ δεν εννοούσε εσένα!

  Αγαπητέ Μάνθο κατέθεσες την άποψή σου. Οι σχολιαστές τη διαβάσανε και όποιος έχει να πει κάτι θα το πει. Μην αδημονείς και μην αγχώνεσαι. Εδώ ο κόσμος είναι αρκετά προβληματισμένος και -μάλλον- μπασμένος.

  Και μιας και είσαι φρέσκος να σ’ ενημερώσω ότι μόλις μυριστούν κάποιον που κάνει τον ιεραπόστολο ή με το ζόρι θέλει να τους περάσει την άποψή του και γίνεται πιέστικός κι επαναλαμβανεται, τον παίρνουν με τις ντομάτες και εμείς με δυσκολία κρατάμε τα χαλινάρια.

  Τέτοια περίπτωση, σαν αυτή που σου περιγράφω -κι ακόμα χειρότερη- είχαμε πριν από μερικές μέρες με κάτι νεοπαγανιστές φανατικούς, που νόμισαν ότι εδώ βόσκουν Λυκόπουλα ή Οχτωβρόπουλα (τα πρώτα ήταν στην καπιταλιστική Δύση τα δεύτερα στην κομμουνιστική Ανατολή) που περιμένουν τον τσομπάνη και τον καθοδηγητή…. Έγινε χαμός γενικώς.

  Γι αυτό σου λέω. Μην παρασύρεσαι!

  Ομέρ ο συμβουλάτορας και ο Μέγας Αδμινίστωρ
  (για να μην πεις μετά ότι κανείς δε σε προειδοποίησε)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2010

 48. ΟΜΕΡιμ αφς τα παλαλας και τερ τ΄ορφανεμενας
  τον νοσφερατον επακλαεψες
  θα πακλαεφς καιεμεναν
  ΑΣΑΡΤΣΙΚΛΗ AFENTERSINIZ

  Σχόλιο από kiamul | 14/01/2010

 49. Ο Νοσφεράτος είναι εδώ,
  ζει και βασιλεύει
  και το φασισμό παλεύει!

  Εσύ που είσουν τις προηγούμενες μέρες; Δεν πήρες είδηση το χαμό που έγινε με τον τζιζτιμιτζιχόντζιρα, τους «Επτα Νάνοι» και το Νοσφεράτο;

  Έχασες!

  Εδώ είναι η «μάχη» https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/12/29/23-12-2009/#comment-27760

  Και για να ξεκαθαρίσω: αυτά που έγραψα για Δελαστίκ και facebook και ΚΚΕ ήταν σπόντα προς τον Asrcikli που λίγο πριν μας έίπε ότι ο Καλεντερίδης τον Πόντο τον γνώρισε από το ………. facebook!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2010

 50. Οκ Κιαμούλ, δεν τρέχει τίποτα, σωστά κατάλαβα οτι είχες παρεξηγήσει. Χαιρετίας.

  Ομέρ, σπόντα είπες; Κι εγώ που νόμισα οτι μπήκες στο πνεύμα και έριξες παρασύνθημα..
  Για τόσο παπάρα με έχεις τελικά?

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 51. Aν ερθεν πα εγω εγκατον οπις
  νε λαλαγγα μ΄επεγνα εγω επαρακαλνατον
  κι΄εσυ σκατον θα ετρωες (με την ποντιακη ενοια)

  Σχόλιο από kiamul | 14/01/2010

 52. Μόλις είχα ετοιμάσει να σου στείλω έναν καταπέλτη, αλλά τελικά είσαι άρχοντας και με λυπήθηκες. Όχι με το αμετάφραστο, συγνώμη, δεν έβγαλα νόημα. Από την αρχή αισθανόμουν έναν, στα πάντα και δια πάντων, τριγύρω, από εδώ και από εκεί, δεξιά και αριστερά. Τιμή μου φίλε μου. Ρε αυτός είναι έλεγα από τα προχτές το βράδυ.
  Δεν φοβάμε τις ντομάτες, φυτοφάγος είμαι, με αδυναμία στο λυκοπερσικό το ενδώδημο, δηλαδή αυτό που λέμε ντομάτα. Δύο μόνο μέρες μου έδωσε ο ψυχίατρος μου να μην πάρω φάρμακα. Σήμερα το βράδυ, τώρα περίπου, αρχίζω πάλι θεραπεία, και θα σας αφήσω ήσυχους, χωρίς το παραλήρημα μου.

  Σχόλιο από Manthos | 14/01/2010

 53. Ομέρ με απογοήτευσες. Πώς είναι δυνατόν να μην κατάλαβες το πνεύμα του Asarcikli; Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται!

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 14/01/2010

 54. Αμάν μπε Ομέρ
  Πως σε ξέφυγε αυτό Αφού είναι γνωστό για, ότι από εκείνη την εποχή στον Πόντο όλοι είχαν από έναν λογαριασμο kişikitabı…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2010

 55. Ωραία!

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 56. Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση. Επιτέλους πρέπει μα προβληματιστεί ο ποντιακός χώρος για το παρασκήνιο.

  Μέχρι τώρα τα μαθαίνει τελευταίος και αφού δεν έχει και κριτήρια αρχίζει και λατρεύει τον κάθε πρακτορίσκο ή τον κάθε λαοπλάνο.

  Πιστεύω ότι η χρησιμοποίηση των Ποντίων της Τουρκίας για να εξυπηρετηθεί η ΚΥΠ αποτελεί έγκλημα, όχι μόνο εναντίον τους αλλά εναντίον όλων των Ποντίων.

  Ας ξυπνήσουμε επί τέλους και ας μην είμαστε βόδια στο έλεος των έξυπνων.

  Σχόλιο από και Πόντιος και Αριστερός και Απόδημος | 14/01/2010

 57. Μήπως έχει να προτείνει κάποιος, τι μπορούμε να κάνουμε και ποιός πρέπει να το κάνει, για να συνεχίσει να υπάρχει Pontos Kulturu εκεί ψηλά και ανατολικά;

  Βέβαια, μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα ή ό,τι θέλει ο καθένας μόνος του και ανάλογα με τις δυνατότητες και τις γνωριμίες του.

  Σε άλλες περιπτώσεις πάντως είμαστε πιό ευαίσθητοι και θα ήθελα να μάθω γιατί γίνεται αυτό. Υπάρχει λόγος; Η αλληλεγγύη είναι επιλεκτική;

  πχ, υπάρχει ανακοίνωση κάποιου κόμματος ή άλλου συλλογικού φορέα της Ελλάδας για την ανάγκη προστασίας και διάσωσης της ποντιακής γλώσσας και κουλτούρας στην Τουρκία;

  Κι αν δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο εκ μέρους ελληνικού κόμματος ή φορέα (δεν τολμώ να σκεφτώ το κράτος), για να μην αρπαχτούν οι Τούρκοι και θεωρήσουν οτι ψάχνουμε ανύπαρκτες μειονότητες, γιατί υπάρχουν ανάλογες ανακοινώσεις και ενέργειες υπέρ των Κούρδων, των ιθαγενών στο Μεξικό, των Αλβανών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, των Τσιγγάνων στη Ρουμανία, των Τσετσένων στη Ρωσία, των Ινδιάνων στον Αμαζόνιο, των Αβοριγίνων στην Αυστραλία, των Κορσικανών στη Γαλλία, των Βάσκων στην Ισπανία;
  Γιατί μπορούμε να ενδιαφερόμαστε και να βοηθούμε στην υπόθεση διάσωσης της γκρεκάνικης γλώσσας και πολιτισμού στην Ιταλία ή για τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας, αλλά όχι για τους ποντιόφωνους της Τουρκίας;
  Δεν είναι εθνικές μειονότητες αυτές. Οι μεν είναι Βούλγαροι, οι δε Ιταλοί, οι τρίτοι Τούρκοι πολίτες.

  Διεθνιστική αλληλεγγύη αλά καρτ; Πόσο αριστερό είναι αυτό; Εκτός κι αν μου πει κάποιος οτι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο για τουρισμό και να μη μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο.

  Το ερώτημα είναι απλό. Πρέπει να σωθεί η ποντιακή γλώσσα και πολιτισμός στον Πόντο; Αν ναι, ποιός και τι πρέπει και μπορεί να κάνει γι’ αυτό;
  Αφήνουμε τα πάντα στην καλή διάθεση του όποιου Ερντογάν; Ή θα πρέπει (αν μας ενδιαφέρει να αγωνισθούμε γι’ αυτήν την υπόθεση) να γίνουμε μέλη σε καμία αγγλική, γαλλική, γερμανική κοκ οργάνωση, για να μην καρφωθούμε ως Έλληνες;

  Καμία πρόταση φίλοι μου; Ή να γυρίσω πλευρό και να συνεχίσω μακαρίως τον ύπνο μου, ονειρευόμενος το επόμενο ταξίδι μου στον Πόντο ως Αμερικάνος συνταξιούχος που πάει διακοπές στη Χαβάη;

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 58. από τη μια η νοσταλγία των ελλήνων ποντίων,
  από την άλλη η ύπαρξη των τούρκων ποντίων
  από την παράλλη η παράνοια για αλυτρωτισμούς στον πόντο με τους τούρκους ελληνόφωνους πόντιους, 80 χρόνια μετά,
  και η για να κλαις ή γελάς σύγκριση ελληνικού κράτους/υπηρεσιών και τουρκικού/μυστικών υπηρεσιών του

  Σχόλιο από Γιάννης | 14/01/2010

 59. «από τη μια η νοσταλγία των ελλήνων ποντίων,
  από την άλλη η ύπαρξη των τούρκων ποντίων
  »

  Μόνο αυτά τα δύο κρατώ εγώ Γιάννη και ξαναρωτώ «τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε», αν βέβαια πρέπει να κάνουμε κάτι.

  Ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί και πρέπει να κάνει κάτι.

  Πρέπει;

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 60. Βρε Asarcikli, μα πώς σε παρεξήγησα έτσι; Να μην καταλαβαίνω από λεπτή ειρωνία! Νομίζω ότι μόνο με τους νεοπαγανιστες τα πάω καλά 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2010

 61. Εμένα μόνο η χρήση της λέξης «σπόντα» με ξένισε.
  Δεν αμφισβητώ το χιούμορ, τις γνώσεις, την οξυδέρκεια, το πνεύμα και τη μαγκιά σου (με την καλή έννοια).
  Κάθε μέρα επιβεβαιώνονται.
  Με τα δικά μου ανάλογα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά προσπαθώ να ανέβω επίπεδο.
  Εξάλλου ως μουσαφίρης οφείλω να είμαι ευγενικός και καλόβολος, όπως και οι νοικοκύρηδες.

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 62. Asarcikli
  Νομίζω ότι υπάρχει μια «μικρή διαφορά» με τις περιπτώσεις που ανέφερες πχ Αλβανοί στην Γιουγκοσλαυία, Βάσκοι στην Ισπανία κλπ, αλλά το ζήτημα το βασικό που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην γλώσσα και στον πολιτισμό σαφέστατα τίθεται(στο βαθμό που το θέτουν οι ίδιοι βέβαια).

  «Διεθνιστική αλληλεγγύη αλά καρτ;»
  Όχι βέβαια

  » Πόσο αριστερό είναι αυτό;»
  Καθόλου

  «..Πρέπει να σωθεί η ποντιακή γλώσσα και πολιτισμός στον Πόντο;..»
  Βεβαίως πρέπει, αλλά μην ξεχνάμε ότι πάντα πρέπει να ερωτώνται και οι «ενδιαφερόμενοι» (που στο προκείμενο μάλλον θετικά ειναι τα μηνύματα) αλλιώς «κανονίζουν οι άλλοι για σένα χωρίς εσένα» , πράγμα επίσης καθόλου αριστερό.

  «..Αν ναι, ποιός και τι πρέπει και μπορεί να κάνει γι’ αυτό;..»
  Κι εδώ αρχίζουν τα ζόρικα και τα ουσιώδη.
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό όπως και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν, δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δράσης μυστικών υπηρεσιών. Αυτό πιστεύω εγώ τουλάχιστον ότι είναι αριστερό.

  Σύντροφε Asarcikli
  Εύχομαι το επόμενο ταξίδι σου στον Πόντο να μην το κάνεις ως Αμερικάνος συνταξιούχος που πάει διακοπές στη Χαβάη , είκαζω όμως ότι δεν επιδιώκεις και την ιδιότητα του μισσιονάριου στο Κογκό.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2010

 63. Mumul,

  Με την περίπτωση των Γκρεκάνων της Ιταλίας και των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, η μόνη διαφορά είναι οτι αυτοί τυγχάνουν και ομόθρησκοι.

  Εγώ συμφωνώ οτι πρέπει να ερωτώνται και οι ενδιαφερόμενοι, απλά δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ (ο κάθε σύριζα), ρωτάει τους Παλαινιστίους, τους Ιρακινούς, τους Αφγανούς, τους Ζαπατίστας κλπ κλπ, κάθε φορά που βγάζει ανακοίνωση υπέρ των δικαιωμάτων τους.

  Οπωσδήποτε δε λέω οτι πρέπει «να κάνει κάποιος κάτι για σένα χωρίς εσένα», αλλά όπως (είμαι σίγουρος) συμφωνείς κι εσύ, τουλάχιστον στον Πόντο είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να γίνει κάτι για να σωθεί η γλώσσα και η κουλτούρα τους. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, να μην το κάνουμε;
  Και γιατί δεν το εκφράζουν έστω συμβολικά, στα λόγια, αλλά επίσημα, ως κόμμα, ως φορέας, ως σύλλογος κοκ, αφού το ίδιο κάνουν για κάθε παρόμοια περίπτωση σε όλον τον κόσμο;

  Για μυστικές υπηρεσίες εγώ δε μίλησα. Αυτές αφορούν τα κράτη και στα κράτη είναι υπόλογες.
  Το ζήτημα αυτό δεν αφορά κράτη (Ελλάδα – Τουρκία), αλλά ανθρώπους με πολλούς δεσμούς και μακραίωνη κοινή πορεία, που η ιστορία τους μοίρασε να ζουν σε δύο διαφορετικά κράτη (Ελλάδα – Τουρκία).
  Άρα, για μένα δεν είναι ζήτημα κρατών (οπότε και μυστικών υπηρεσιών), αλλά ζήτημα λαών (οπότε ανθρώπινων δεσμών και συναισθημάτων).

  Τέλος, στον Πόντο ούτε ως Αμερικάνος πηγαίνω, αλλά ούτε και ως αμερικανάκι.
  Και σίγουρα ούτε εγώ ούτε οποιοσδήποτε άλλος από τους Ελλαδίτες Πόντιους πηγαίνει ως μισιονάριος στο Κογκό.
  Οι μισιονάριοι με την Αφρική έχουν τόσο μακρινή σχέση (και πάλι αν δεχθούμε οτι εκεί έχει τις ρίζες του το ανθρώπινο είδος), όση σχέση έχει και ο Λιακόπουλος με το Σείριο.

  Ενώ οι δικές μου ρίζες στον Πόντο και μακραίωνες είναι, αλλά και πολύ φρέσκες.
  Μόλις δύο γενιές πριν.
  Άσε που εδώ τρώω, εδώ πίνω, εδώ ανασαίνω, αλλά πάντα ποντιακά είναι τα όνειρά μου.

  Τελικά, μπορούμε να κάνουμε κάτι ή να βάλουμε καμιά ταινία στο dvd? (αν δεν έχει κάτι καλό η nova).

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 64. Και πού ‘σαι, Mumul,

  teşekkürler για την προσφώνηση «Σύντροφε Asarcikli». Το εκτιμώ από σένα.

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 65. Κάτι στα γρήγορα, φευγω γιατί…

  Στα πρωτα, πιστεύω αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πιο «λεπτά» τα ζητήματα κι όχι τόσο «απλά»..

  Δεν είπα ότι μίλησες για μυστ.πηρεσίες , εγώ μίλησα ..και είπα τι δεν πρέπει….

  Το «μισιονάριος» προφανώς δεν έχει να κάνει με το πόσο σχέση έχει αυτός με το Κογκό αλλά με τον τρόπο αυτόν καθ αυτόν..τον «μισιονάρικο»

  Είμαι σίγουρος ότι δεν πας εκεί ως αμερικανάκι…κανείς μας δεν πάει…και είναι βαθιά προσωπική υπόθεση του καθένα το τι αισθάνεται
  Επέτρεψέ μου όμως να αμφιβάλω για το «..ούτε οποιοσδήποτε άλλος από τους Ελλαδίτες Πόντιους πηγαίνει ως μισιονάριος στο Κογκό..»

  Κι ένα βιδεο για μετά…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2010

 66. Συμφωνούμε.
  Έχεις δίκιο να ξεχωρίζεις τη σχέση αυτή καθαυτή, από τις προθέσεις και τη συμπεριφορά των «μεταλλαγμένων» νεοελληνοποντίων.
  (και μόνο που πολλοί από αυτούς έχουν ξεχάσει οτι είναι πρόσφυγες, τα λέει όλα. Και επιμένω στο οτι είναι πρόσφυγες, διότι η πατρώα γη τους είναι εκεί και δεν έφυγαν οι πατεράδες και οι παππούδες τους αυτοβούλως ως μετανάστες, αλλά αναγκαστικά).

  Σχόλιο από Asarcikli | 14/01/2010

 67. Μιλάμε για την σωτηρία της ποντιακής διαλέκτου στην Τουρκία και δεν βλέπουμε που εδώ στην Ελλάδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
  Μήπως από δω πρέπει να αρχίσει ή προσπάθεια?

  Σχόλιο από dionisis | 14/01/2010

 68. »και μόνο που πολλοί από αυτούς έχουν ξεχάσει οτι είναι πρόσφυγες, τα λέει όλα»

  Και να προσθεσω οτι μερικοι απο αυτους οχι μόνο εχουν ξεχασει οτι καποτε οι γονεις και παππουδες τους ηταν προσφυγες
  αλλά και κανουν οτι μπορουν για να στρεψουν τους υπολοιπους εναντια στους νεους προσφυγες .

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 14/01/2010

 69. Γι’ αυτό το κάνουν. Επειδή έχουν ξεχάσει.

  Αν και η συνήθεια μας κάνει να μπερδεύουμε τις έννοιες.
  Οι περισσότεροι Πόντιοι δεν είναι πρόσφυγες, γιατί δεν έφυγαν με τη θέλησή τους.
  Είναι εκτοπισμένοι, διωγμένοι από την πατρίδα τους.
  Γι’ αυτό είναι βαριά η κληρονομιά μας.

  Δεν είμαστε όπως άλλοι που διώχθηκαν από τις πατρίδες τους αλλά μπόρεσαν να επιστρέψουν, αν το ήθελαν.
  Στους παππούδες μας, τους πατεράδες μας, σε εμάς, δε δόθηκε ποτέ αυτή η ευκαιρία, η δυνατότητα επιλογής, η δυνατότητα επιστροφής.

  Πρόσφυγας είσαι όταν επιλέγεις να φύγεις για να γλιτώσεις. Όταν σε διώχνουν με το ζόρι, είσαι εκτοπισμένος, αδικημένος, η ιστορία σου χρωστάει.

  Σχόλιο από Asarcikli | 15/01/2010

 70. Πρόσφυγας είσαι όταν επιλέγεις να φύγεις για να γλιτώσεις. Όταν σε διώχνουν με το ζόρι, είσαι εκτοπισμένος, »

  Δηλαδή με αυτή την εννοια οι Πολιτικοι προσφυγες* Ολοι δηλαδή αυτοι που κατεφυγαν στις χωρες του (τεως )υπαρκτου σοσιαλισμου για να γλυτωσουν τις αγριοτητες τις χιλιαδες εκτελέσεις και το κυνηγητο των ταγματασφαλητων και δοσιλογων ηδεν ηταν προσφυγες αλλά »εκτοπισμένοι»;

  *(μεταξύ των οποιων και παρα πολλοι προσφυγεςή παιδια προσφυγων που αναγκαστηκαν να γινουν δυο φορες προσφυγες -εκτοπισμένοι )

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 15/01/2010

 71. Είπα οτι πρόσφυγας είσαι όταν φεύγεις για να γλιτώσεις. Τη ζωή σου, τα παιδιά σου, από την αδικία, από την εξουσία, από την καταπίεση, από ο,τιδήποτε. Όταν φεύγεις από επιλογή είσαι πρόσφυγας, ακόμη κι αν η παραμονή σου είναι αυτοκτονία.

  Σχόλιο από Asarcikli | 15/01/2010

 72. Καλά μην το κάνουμε και θέμα..
  Προτείνω:
  Μετανάστης για τον οικειοθελώς
  Πρόσφυγας για τον αναγκασμένο από τις καταστάσεις και
  εκτοπισμένος για αυτόν που τον μετακινούν χωρίς την θέλησή του

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/01/2010

 73. Mumul, σου χρωστάω για το παραπάνω βίντεο.
  Ελπίζω να προλάβω να ανταποδώσω αύριο, με κάτι που είμαι σίγουρος οτι θα σου αρέσει και είναι αδημοσίευτο.
  Grand premier μόνο στον Π&Α…

  Σχόλιο από Asarcikli | 15/01/2010

 74. Η απόδοση των όρων είναι απολύτως σωστή.

  Σχόλιο από Asarcikli | 15/01/2010

 75. Λυπάμε, πήρα άλλη μια 24ωρη. Ο Φαήλος φταίει. Τελειώσανε όμως οι άδειες, και εάν θέλω να την βγάλω καθαρή, πρέπει να τραβώ συνέχεια κουπί για μήνες και κεφάλι να μην σηκώσω.

  Να μου πεις, γιατί δεν πας να τα πεις όλα τα παρακάτω στον ίδιο τον Φαήλο; Διότι ταιριάζουν εδώ για την κόντρα Χαραλαμπίδη και Καλεντερίδη, και γιατί θα αρέσουν στους αριστερούς. Πάνω από όλα δεν θέλω να στεναχωρήσω τον ίδιο τον Φαήλο, βάζοντάς του αυτό το φλύαρο κάτω από το άρθρο του.

  Πάω φιρί φιρί για τις ντομάτες μου φαίνεται.

  Σχόλιο από Ιεραπόστολος | 15/01/2010

 76. Έχεις το πνεύμα της ανάστασης Φαήλε. Είναι όλα εφικτά. Είσαι παλικάρι, και να διδάξεις κάποια πράγματα μπορείς, και έχεις δυνατότητες και ήθος. Ναι φίλε μου, σωστά, χτίζουμε την ισχυρότερη ταυτότητα. Χτίζουμε όμως και ομόνοια, ομοψυχία, αλληλοσεβασμό. Δεν χτυπάμε αλύπητα συμπατριώτες, ζωντανούς και νεκρούς, επειδή είχαν και έχουν τα δικά τους ψυχολογικά και ιδεολογικά προβλήματα. Κάνουμε κριτική προσεκτικά, πρώτα με έναν καλό λόγο ξεκινάμε για όλους, και έπειτα στηλιτεύουμε, και λέμε και πάλι έναν καλό λόγο, εφόσον ξέρουμε τα πάντα για κάποιον, εφόσον είμαστε ειδικοί σε αυτά που λέμε. Ξέρεις πόσοι πίνουν νερό στο όνομα του Μακαρίου και του Ανδρέα; Είσαι σίγουρος για την εκδοχή της ιστορίας που έχεις κατα νού; Για την δράση του Μακαρίου και του Ανδρέα σου λέω ότι υπάχουν εκατοντάδες τόμοι για μελέτη, και υπάρχει περίπτωση οι εκδοχές που διάβασες και σου είπανε να σου δείχνουν μόνο τι στραβό έκαναν. Αγάπα τον συμπατριώτη σου με όλα τα στραβά του, και οι στραβοί κάτι αξίζουν. Μην είμαστε κολλημένοι με τους πολιτικούς διχασμούς. Όλοι σε λάθος μαντριά βρεθήκαμε, όλοι λάθος μάθαμε πολλά από την ιστορία μας και όλοι σωστά νομίζουμε ότι τα λέμε και τα ξέρουμε όλα. Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε μία πατρίδα της προκοπής, ένα σπίτι δηλαδή για να μένουμε με ασφάλεια μέσα, να μην ψοφάμε από το κρύο, να μην κινδυνεύουμε να μας φάνε οι λύκοι. Όλοι μας φταίμε, διότι δεν ενωθήκαμε τόσα χρόνια να φτιάξουμε ένα σπίτι της προκοπής, και τώρα περιμένουμε τον λύκο να μπεί από το σπασμένο παράθυρο και την πόρτα που δεν κλειδώνει. Τον προδότη και τον άρπαγα χτύπα τον, όχι τον κάθε ηγέτη που πίστεψε ότι μόνος του θα σώσει το γένος. Λυπάμε και τον Χαραλαμπίδη για τον οποίο βγήκε ο Αγτζίδης και του έριξε ταφόπετρες. Βλάσση μου, ακόμα ψηλά σε έχω, το θέμα όμως δεν είναι να είμαστε τόσο σκληροί με τους συμπατριώτες μας. Τόσοι Πόντιοι ανδραγάθησαν, τόσες ιστορίες απίστευτες γενναιότητας, τόσος πολιτισμός. Να κάνουμε τον ανώνυμο κόσμο να νιώσει ήρωας, απόγονος ηρώων, όχι κάθε τόσο να του λέμε τι πατάτες ή ντομάτες ηγέτες είχε.
  Φίλε μου Φαήλε, και στην φωτιά έπεσες και θα ξαναπέσεις άμα χρειαστεί, αλλά στον Τούρκο κακό δεν κάνεις, γιατί νομίζεις ότι για τα δεινά του τόπου άλλοι Έλληνες φταίνε, που πίστεψαν και αυτοί πως θα τον σώσουν. Διχάζεις δηλαδή με τα γραπτά σου, δεν ενώνεις, διατηρείς διχόνοιες και αντιπάθειες. Δηλαδή, αντί να κάνεις την ζημιά στον Τούρκο, καλό του κάνεις.
  Τον Αλευρομάγειρα βλέπω δεν ανέφερες. Γιατί όχι; Μήπως επειδή δεν υπάκουσε σε διαταγές για υποχώρηση; Ποιός άλλος διοικητής δεν δήλωσε στην μονάδα του την εντολή για την οπισθοχώρηση, και ποιός άλλος κράτησε εδάφη; Γνωρίζεις τι απώλειες είχανε, μόνο από τον Αλευρομάγειρα;
  Να σου πω και για τον Γέρο. Καλός φίλε μου, γενναίος, πατριώτης, έκανε πολλά καλά, σακάτεψε όμως και αυτός. Με ποιανού τις ιδέες και συγκατάβαση άρχισε η σφαγή αόπλων Ελλήνων πατριωτών στο Σύνταγμα, που διαδήλωναν για την τιμωρία των Ταγμάτων Ασφαλείας. Μαζί με τους Γερμανούς δεν ρημάξανε την χώρα; Με την σφαγή του Δεκέμβρη 1944 άρχισε ο εμφύλιος. Λύσσαξε ο λαός από το αδικοχαμένο αίμα των αμάχων και έγινε κόκκινος, δεν ήτανε. Άμα δεν είχε πουλήσει τους αριστερούς ο Στάλιν, και άμα δεν κάνανε οι Άγγλοι τους βομβαρδισμούς και τις αποβάσεις, τι νομίζεις ότι θα ήτανε τώρα η Ελλάδα; Κομμουνιστάν θα ήτανε. Όλος ο κοσμάκης ΕΑΜ ήτανε, τα λένε και οι Χίτες και όσοι τα έζησαν. Και ο Γέρος λοιπόν που έγινε πρωθυπουργός από τους Άγγλους και την στήριξη των Ελλήνων στρατιωτών της Βέρμαχτ (τάγματα ασφαλείας), και όλοι μας κάναμε λάθη. Είναι ψέματα ότι την μετά του 1944 Ελλάδα μέχρι και τώρα την κρατάνε στα χέρια τους λίγες χιλιάδες οικογένειες: οι απόγονοι των συμπατριωτών μας συνεργατών των Γερμανών και τα παιδιά και τα εγγόνια των βασιλικών υπευθύνων της ήττας του 1920-22; Από αυτούς δεν προέρχονται οι περισσότεροι από τους χιλιάδες των μισθωτών που πλήρωνε ο άμηρος Άγγλος, Αμερικανός και Ρώσσος εργαζόμενος; Και τι να τους κάνουμε λοιπόν όλους αυτούς, να τους βάλουμε στα σακιά με τις γάτες και να τους βυθίζουμε ζωντανούς στο Αιγαίο, όπως έκαναν αυτοί με τους κομμουνιστές; Όλοι οι αλτρουιστές και οι ιδεαλιστές, όλοι με τις μεγάλες ψυχές και με τα μυαλά πήγανε και γίνανε κομμουνιστές, και έμειναν για θεματοφύλακες της πατρίδας ο κατιμάς και οι στόκοι, οι άνθρωποι που έφεραν την πατρίδα εδώ που την έφεραν. Μικρασιάτες νομίζω ότι ακόμα δεν διορίζουμε, και δεν προάγουμε, είναι λέει Βενιζελικοί! Δες και τους Αφρικάνους, όσο ποιό καθυστερημένος είναι ένας λαός, τόσο αλληλοσφάζεται. Γέμισε η Ελλάδα φανατικούς φασίστες και κομμουνιστές, χριστιανούς και πολυθεϊστές, άθεους και ότι θες, και πάνω από όλα όμως η υποκουλτούρα και η διαφθορά, να τα πάρουμε, όπως και τότε. Τότε απο Γερμανούς, Άγγλους, Αμερικάνους, Ρώσσους. Τώρα, επειδή οί ξένοι φαλήρησαν, να τα πάρουμε από τους δίπλα μας, από όπου να είναι. Πολλοί έμμισθοι θεματοφύλακες των ιερών και οσίων μας γυρνάνε προστάτες στα σκυλάδικα και τα πορνεία, τα παίρνουν από εκβιασμούς παπάδων και πλουσίων, θεωρούν εαυτούς στο απυρόβλητο, κυκλοφορούν με βαριές μερσεντές και καπνίζουν πούρα. Έμαθαν την ιστορία και το ήθος από κάτι τύπους με κόλα στα μαλιά και στα μιαλά.
  Σάπισε και η δικαιοσύνη, ο βασικότερος μηχανισμός μιας κοινωνίας. Γέμισε και ο κλήρος με ανθρώπους που έγιναν παπάδες για να κρύψουν κάτω από το ράσο την αδελφοσύνη τους ή για να μην μείνουν στην ανεργία. Υπάρχουν βέβαια και οι Αθανάσιοι Διάκοι, τους βγάζω το καπέλο, όπως με σεβασμό υποκλίνομαι και μπροστά στον άθεο που έχει αρχές και έντιμα παλεύει για δικαιοσύνη και ανθρωπιά. Δεν αρνούμαι και σε κανέναν την δυνατότητά του να γίνει λιοντάρι μια στιγμή, για να φάει τον λύκο που έχει πέσει πάνω σε αθώα μικρά παιδιά. Το άδικο και το κακό, ούτε ο βαρυποινίτης το αντέχει. Όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε, και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε. Ας μην είμαστε λοιπόν στενοκέφαλοι και μικρόψυχοι, ας φτιάξουμε ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας, και η διαφθορά και η Οθωμανία την άλλη μέρα θα ψοφήσουν.

  Η απειλή του Ισλαμοφασιμού θα μας ενώσει και θα μας αλλάξει αργά η γρήγορα, θέλουμε δεν θέλουμε.

  Σχόλιο από Ιεραπόστολος | 15/01/2010

 77. Απάντηση στο σχόλειο 57

  Να λοιπόν μέρος της συνταγής για το πως τρώγετε ο Ισλαμοφασισμός στην ποντιακή κουζίνα:

  Α) Ανασύνταξη. Όπως μου είπε ο φίλος του μακαρίτη του Αλέξανδρου, τότε με την αφρικανική εκδρομή ούτε δέκα υπάλληλοι της προκοπής δεν υπήρχαν. Τα λεγόμενα κέντρα ανάλυσης και διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής (εξωτερικής, εσωτερικής και στρατιωτικής) είναι από ανύπαρκτα έως προβληματικά. Δεν λέμε ότι δεν κάνουν τίποτα. Πολλά γίνονται, αλλά ξοδεύουμε πολλή ώρα, χρήμα και δυναμικό σε κατευθύνσεις που δεν αποδίδουν. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πατήσουν το κουμπάκι που θα κάνει σκόνη την Τουρκία. Υπάρχουν. Το ενδοελλαδικό μας ανθρώπινο δυναμικό όμως, υστερεί σε διεθνή αντίληψη και τρόπο παραγωγής εργασίας, σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό μας εκτός Ελλάδος. Δεν λέω το ότι είναι καλύτεροι οι έξω ή οι μέσα. Λέω ότι υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψεις που πρέπει να αλληλοεμπλουτιστούν.
  Με λίγα λόγια μιλάω για τη δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού διαφορετικών γνωμοδοτικών συμβουλίων, τα οποία και θα συμβουλεύουν και θα προωθούν πολιτικές και λύσεις, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις κυβερνήσεις.
  Επιβάλλεται δημιουργία και στελέχωση τέτοιων κέντρων διαμορφώσεως και εφαρμογής στρατηγικής και με Έλληνες του εξωτερικού, έστω και εάν δεν μιλάνε και καλά ελληνικά. Τέτοια κέντρα πρέπει να δημιουργηθούν και στο εξωτερικό.
  Ο Έλληνας του εξωτερικού αισθάνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να κάνει για να αλλάξει την πατρίδα του προς το καλύτερο, και σταδιακά αποξενώνετε από τις πολλές ασχήμιες του κρατικού μας μηχανισμού και την αποτυχία μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού έχουν το σύνδρομο του Σεφέρη: η Ελλάδα τους πληγώνει και δεν έχουν κανένα άδικο σε αυτό. Πρέπει να δοθεί θεσμική δύναμη και στους εκτός Ελλάδος Έλληνες να διαμορφώνουν τις ελληνικές πολιτικές και στρατηγικές. Τα κόμματά μας απέτυχαν να δώσουν λύσεις, πρόκειται για διεφθαρμένους μηχανισμούς, ζαλισμένους στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τι το διαφορετικό έχουν ανάμεσά τους. Μόνο στον υπερκομματικό ανένταχτο πατριώτη μπορεί πλέον να βασιστεί η πατρίδα, και αυτός πρέπει να στελεχώσει τα παραπάνω συμβούλια, τα οποία στη ουσία θα είναι συμβούλια που θα εργάζονται για την ανάσταση όλων, Ποντίων και μη. Το ποσοστό των ανένταχτων είναι και τεράστιο, και έχει να αριθμήσει τους καλύτερους και ευφυέστερους συμπατριώτες μας. Η Ελλάδα και ο ελληνισμός μπορούν πρώτοι να αναπτύξουν ένα νέο σύστημα της δημοκρατίας, το οποίο δεν θα βασίζετε στην δομή και λειτουργία κομμάτων, αλλά στην αλληλοσυμπλήρωση και αλληλοσυνεργασία ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές ιδέες, αλλά κοινές βασικές αρχές, όπως μας τα είπε και ο Αριστοτέλης. Τα πρώτα συμβούλια που πρέπει να ιδρυθούν, μπορούν να μετεξελιχθούν και σταδιακά πολλαπλασιαστούν ως μηχανισμός που διακατέχεται από την ιδεολογία της Αξιοκρατίας, που δεν είναι άλλη από μία ανώτερης μορφής Δημοκρατία. Πολλά μπορώ να γράφω για χρόνια επι του θέματος, και οι ντομάτες ας πέφτουν βροχή.

  Β) Κλίμα ενότητας. Κλίμα ηθικής ανάτασης και αξιοπρέπειας. Επιμόρφωση περι ηθικής και συμπεριφορών σε όλους στα Ελληνικά κανάλια. Ο ηθοποιός φτιάχνει το ήθος του λαού του. Οι πάντες, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, φτιάχνουν καθημερινά το ήθος της Ελλάδας. Καλλιέργεια εθνικής (συγνώμη, πέστην λαϊκή) ενότητας, αλληλοσεβασμού, σκληρή γλώσσα ενάντια στην παρανομία, στην κατάχρηση, στη διαφθορά. Υπάρχει και τεράστιο αναξιοποίητο υλικό που μπορεί να εκτινάξει το ηθικό μας και την αυτοεκτίμησή μας στα ύψη, μέσα από την κατάλληλη προβολή του απο τα ΜΜΕ. Όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται υπερήφανος και σίγουρος για αυτό που είναι, από αδύναμος γίνετε ισχυρός, και από κλέφτης γίνετε δωρητής και φιλάνθρωπος. Από δειλός γίνετε γενναίος. Θαυματοποιοί υπάρχουν, και τα ΜΜΕ με την κατάλληλη εργασία, από Μέσα Μαζικής καταστροφής που είναι τώρα, μπορούν να μετατραπούν σε Μέσα Μαζικής Σωτηρίας. Το θέμα είναι η συγκέντρωση και αξιοποίηση του υλικού, και η μελετημένη προβολή του, όπως και η επιμόρφωση και θέσπιση δεοντολογίας των ΜΜΕ. Οι κατάλληλοι θαυματοποιοί άνθρωποι υπάρχουν. Το θέμα είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο συμβούλιο με τους κατάλληλους, και να του δωθούν τα κατάλληλα μέσα.

  Γ) Ενίσχυση με κάθε κόστος των θεσμών της δικαιοσύνης. Ο βασικότερος θεσμός πάνω στον οποίο στηρίζετε κάθε κοινωνία είναι η απονομή δικαιοσύνης. Όταν μία κοινωνία δεν τιμωρεί σκληρά τους διασπαθιστές του δημοσίου χρήματος, δεν έχει μέλλον. Επίσης, όταν μια κοινωνία αποτυγχάνει στην ηρωοποίηση, στην προβολή και στην αντααμοιβή των εντίμων της, πάλι βουλιάζει.

  Δ) Δύο είναι η μεγαλύτερες αδυναμίες του εχθρού και πρέπει να χτίσουμε πάνω τους: Η πρώτη είναι και το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ο Κεμάλ στην ιστορία του, δηλαδή αντί να ονομάσει τον πολυεθνικό λαό του με ένα ενωτικό όνομα (Ανατολίτες, Μικρασιάτες κτλ), ονόμασε τον λαό του ‘Τούρκους’ και την χώρα του ‘Τουρκία’. Το όνομα αυτό είναι βρισιά όχι μόνο στα Ελληνικά, αλλά και στα Αραβικά και στα Ρωσικά και στις περισσότερες άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και σε πολλές γλώσσες που μιλούσαν οι Μικρασιατικοί πληθυσμοί. Έγινε βρισιά το Τούρκος διότι όπου πήγαιναν σφαγές έκαναν. Ο Κεμάλ, εκτός από την λανθασμένη επιλογή ονομασίας η οποία από μόνη της κάνει εχθρούς, έκανε και το λάθος της ιδεολογίας την οποία διδάχθηκε από τους Γερμανούς της εποχής που έζησε, δηλαδή έχτισε πάνω στον εθνικοφασισμό, για να κάνει Τούρκους τις εκατοντάδες μειονότητές του. Ο εθνικοφασισμός σαπίζει στην Τουρκία, αλλά αντικαθίσταται σταδιακά από τον Ισλαμοφασισμό, εμπνευστές του οποίου είναι ακραίοι Σιίτες και Σουνίτες, οι πρώτοι αρχικά ενισχυμένοι από Γάλλους, οι δεύτεροι από Αμερικανούς.

  Σταδιακά ο Ισλαμοφασισμός εξελίχθηκε σε ιδεολογία που στράφηκε ενάντια στους δυτικούς του πάτρωνες, με αποτέλεσμα αυτοί τώρα να θέλουν την εξόντωση του. Ο Ισλαμοφασισμός τώρα σκοπό έχει την ένωση του Ισλάμ εναντίον της ανθρωπότητας, με πρόσχημα την λύτρωσή της από άλλες θρησκείες και την αθεΐα.

  Αυτή είναι και η δεύτερη μεγάλη πληγή που πάλι μόνη της άνοιξε η Τουρκία στον εαυτό της, δηλαδή αντί να βρει ένα δρόμο για να λυτρωθεί από τα λάθη του Κεμαλισμού, έπεσε σε δεύτερη και μεγαλύτερη αυταπάτη, ότι θα εξισλαμίσει και θα ηγηθεί της ανθρωπότητας.

  Σχόλιο από Ιεραπόστολος | 15/01/2010

 78. Το σέξ τα φταίει όλα

  Το δράμα του παγκόσμιου πολιτισμού θα επιδεινωθεί διότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τους ιδεολογικούς και πρακτικούς λόγους για τους οποίους ο Ισλαμοφασισμός υπερτερεί άλλων ιδεολογιών. Αν εξετάσουμε την στρατιωτική ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι το αξιόμαχο του στρατευμένου ανεβαίνει όταν υπάρχουν περιορισμοί στην ερωτική του ζωή. Και εμείς, και οι Σλάβοι, δεν επιτρέπαμε τον γάμο σε νέους πριν να πάνε σε πόλεμο και μάχες πρώτα. Μέχρι τον 20ο αιώνα, τόσο εμείς όσο και οι Αυστροούγκροι και άλλοι, δεν αφήναμε αστυνομικούς κτλ να παντρευτούν. Οι γενίτσαροι είναι γνωστοί για την αγριότητά τους, επειδή (τους πρώτους αιώνες) δεν τους επέτρεπαν τον γάμο.

  Στην εποχή μας τι γίνετε λοιπόν; Στην δύση ολόκληρη και στον υπόλοιπο μη μουσουλμανικό κόσμο, δεν υπάρχει ουσιαστικός σεξουαλικός περιορισμός. Αντίθετα. Τεράστιο ποσοστό μάλιστα της συνολικής χρήσης του διαδικτύου είναι για σεξουαλικούς σκοπούς. Από την άλλη πλευρά ο Ισλαμικός κόσμος βρίσκετε σε στέρηση σεξουαλικότητας, η οποία επιδεινώνετε μάλιστα με την περιτομή που κάνουν. Το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του προστατευτικού δέρματος κάνει σταδιακά την βάλανο να χάνει την ευαισθησία της, και ο περιτμημένος έχει πολύ δυσκολότερους οργασμούς. Η σεξουαλική στέρηση λοιπόν είναι μεγάλο μέρος της εξήγησης του φανατισμού πολλών Ισλαμοφασιστών.

  Το πιστεύουν ότι θα έχουν σεξ στην άλλη ζωή και για αυτό πεθαίνουν και θα συνεχίσουν να πεθαίνουν κατα εκατομμύρια άνευ γογγυσμού. Ας μάθουμε από την ιστορία μας ότι ο πετυχημένος αυτοκράτορας σε πολέμους εναντίον των Μουσουλμάνων, ο Νικηφόρος Φωκάς, είχε γίνει σκληρότερος από αυτούς επειδή πίστευε ότι και ο ίδιος στον παράδεισο θα πάει εξοντώνοντάς τους, κάτι όμως που η εκκλησία έκανε τα πάντα για του πει ότι ήταν λάθος. Στους Ισλαμοφασίστες είχε αλλάξει τα φώτα, αλλά με τους παπάδες την πάτησε. Συγκρούστηκε λοιπόν με το εκκλησιαστικό κατεστημένο το οποίο αρνούνταν να ανακηρύξει σε αγίους τους νεκρούς του στρατιώτες. Πήγε να τους κατασχέσει και τις περιουσίες, και συν της άλλης έφτιαξε αυτός πρώτος το Άγιον όρος, σαν νέο τόπο όπου ήθελε να γεννηθεί ο μαχητικός χριστιανισμός, και όχι ο χριστιανισμός που βλέπει τον Τούρκο ως τον πλησίον και τον αδελφό, στον οποίο άμα τα δώσουμε όλα, γυναίκες κόρες και γενιτσαράκια, θα καταλάβει τι καλοί που είμαστε και θα γίνει και αυτός χριστιανός.

  Ο χριστιανισμός γελιέται, τόσο όσον αφορά την σχέση του με το Ισλάμ, όσο και για την ίδια του την ιστορική διαδρομή. Ο χριστιανισμός, δεν γνωρίζει την πραγματική ιστορία του των πρώτων αιώνων, και έχει βασίσει την γνώση του για την εποχή εκείνη στην μελέτη μέρους μόνο και τμημάτων μόνο του υλικού που διαφωτίζει το πως γεννήθηκε, ποιος ήταν και πως εξαπλώθηκε. Ο σύγχρονος χριστιανισμός σαν μία θρησκεία αγάπης είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει την Ισλαμοφασιστική λαίλαπα που έρχεται. Ο αριστερός διεθνισμός είναι θλιβερά αδύνατος. Η αναβίωση του ναζιστοφασισμού στην Ευρώπη διχάζει. Σε ενδοευρωπαϊκό εμφύλιο μας οδηγεί ο νεοναζισμός, και σπρώχνει τους ακροαριστερούς στην αγκαλιά των Ισλαμοφασιστών. Ποιά είναι λοιπόν η συνταγή που θα κερδίσει το τέρας; Υπάρχουν και άλλες καλές κουζίνες, και θα τα πούμε πάλι.

  Σχόλιο από Ιεραπόστολος | 15/01/2010

 79. «Ιεραπόστολε» άρχισες να βελτιώνεσαι 8)

  Δες τι έχει η ποντιακή κουζίνα εδώ.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/01/2010

 80. Καλά όλα αυτά, για το θέμα του πόστ έχεις να πεις κάτι.

  Ποιά είναι η γνώμη σου, τι συνέβη, ποιος φταίει, ποιές είναι οι επιπτώσεις στους πληθυσμούς;

  Ενδιαφέροντα είναι αυτά που λες αλλά :

  1ον. Εδώ δεν υπάρχει κανείς Φαήλος στον οποίο απευθύνεσαι. Άρα τα λες για να τα λες. Είσαι και πολυλογάς!

  2ον Εδώ δεν είναι ανάρτηση για τον ισλαμοφασισμό. Όταν θα κάνουμε κάτι τέτοιο -και κάποια στιγμή θα κάνουμε- τότε μπορείς να τα ξαναβάλεις, αλλά σε ποιό σύντομη μορφή.

  Το «ιεραποστολίκι» θέλει να είσαι μάστορας φίλε μου! Όχι, βρήκα φως και μπήκα 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/01/2010

 81. ΟΜΕΡ εβραν παλαλον χωριον κι΄εφταν ποπαδικην

  Σχόλιο από kiamul | 15/01/2010

 82. Μακάρι νά βλεπα φως να φωτιστώ. Προσπάθησα για μάστορας σε δυό τρεις τέχνες, αλλά του Ιεραποστολικιού όχι. Αυτοχλεβασμό έκανα με τον τίτλο μου. Χρειάζομαι και ‘γω πολύ κατήχηση. Πολυλογία ακατάσχετη έχω, με είδατε όμως να γράφω διχαστικά; Εδώ βγάζω το άχτι μου, δεν πάω για να δημοσιεύσω. Εδώ βρήκα και έναν άνθρωπο μυαλωμένο. Και τι να πω για το θέμα, μην με περνάτε για άνθρωπο που λάμπει από τρελή Χαρά. Απ’ ότι καταλαβαίνω μέχρι τώρα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι άχρηστος ο Καλεντερίδης. Ελπίζω να είναι υπερκομματικός, όπως υπερκομματικός είναι ο Πόντος. Εάν έχει κάνει όλα όσα καλά λέμε, ο άνθρωπος είναι κεφάλαιο. Τι να σου κάνει άμα υπάρχει τέτοια αχρηστία γύρω μας; Σιγά να μην του φορτώσουμε και την γενοκτονία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με καλύτερο σχεδιασμό δεν θα είχαμε τώρα τη ρετσινιά. Όμως από ότι θυμάμαι, είχανε κολλήσει και τα μυαλά των μεγάλων μας αδελφών. Πρέπει να το ομολογήσουμε, δεν είμασταν στόκοι μόνο εμείς. Και εαν ήταν να τον πάρουν, θα μπορούσαν όλα αλλιώς να γίνουν. Ο Πάγκαλος και ο Σημίτης έκαναν τα μεγάλα λάθη, σύμφωνα με τα μυαλά που είχαν. Και αυτοί άνθρωποι είναι, και διακατέχονταν από το σύνδρομο του εμφυλίου και την έλλειψη συνεργασίας με αυτούς που κάποτε τους έκαναν την ζωή πατίνι. Το θέμα είναι ένα: με τα θαψίματα τρελαίνουμε τον κοσμάκη. Φτύσιμο στον έναν ηγέτη, φτύσιμο στον άλλο, συχάθηκε ο κοσμάκης να πρόσωπα, κι όσοι έχουν λίγο μυαλό βλέπουν πως έτσι πάει η κατάσταση θα την κάτσουμε την βάρκα, όπως μου είπε και ένας Κρητικός. Καλός ο Ράιχ, άριστος, όμως κάτι παλαβοί του συνάδελφοι διπλόμισθοι έφτιαξαν και τον Λένιν και τον Τρότσκι, και τους έστειλαν να φάνε τον Τσάρο. Να διακοπές, να ρουχαλάκια, να εισιτήρια, να ξενοδοχεία, να χρυσά νομίσματα, τους έκανα σπουδαίους. Πάρτε και υλικό για την ψυχολογία του πλήθους, κάντε επανάσταση γιατί ο Τσάρος θα μας τα πάρει όλα. Προδότες, με τον στρατό τους στο μέτωπο έριξαν την χώρα τους, εμφύλιο έκαναν, και δώστου τα πτώματα στοίβες. Πάει και ο Πόντος. Λοιπόν, που πάμε να χτίσουμε, πάνω στην σαβούρα; Ψωφήσανε αυτοί. Οι σελίδες αλλιώτικες έπρεπε να είναι. Παιδιά, κάνετε φοβερή δουλειά. Το ζήτημα όμως είναι τα ίδια μιαλά που έφτιαξαν την επανάσταση του 1917 έφτιαξαν και το Χίτλερ για να τους φάει μετά, οι ίδιες πρακτικές με άλλα ονόματα. Εμείς, το ζήτημα είναι να φτιάξουμε κάτι καλύτερο, που θα δώσει ελπίδα όχι μόνο σε εμάς αλλά και την ανθρωπότητα. Έχουμε το υλικό, έχουμε τους ανθρώπους, το ζήτημα είναι το κλίμα ενότητας και οι σωστές πρακτικές, η σωστή στρατηγική, η αναβάθμιση του ρόλου μας ως τόπος από τον οποίο ξεκίνησε η διαφώτιση, και πρό Χριστού, και στο Βυζάντιο. Από εδώ διαδόθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Δημοκρατία, ο σύνχρονος Χριστιανισμός, ο σοσιαλισμός, είναι σε μεγάλο βαθμό ελληνικά προϊόντα. Τώρα είναι η ώρα του καινούργιου, του καλύτερου πολιτιστικού αγαθού που μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο. Εαν μπήκες και στη σελίδα που σου είπα, θα έμαθες και άλλα για μένα.

  Σχόλιο από Ιεραπόστολος | 15/01/2010

 83. «Ίεραπόστολε», δατς ινάφ. Που λένε κι οι βάρβαροι!

  Καλή η ψυχοθεραπεία, αλλά εμέις δε φταίμε τίποτα.
  Από δω και πέρα
  τα κειμενα σου για να αναρτηθούν θα πρέπει να είναι εντός θέματος και να μην ξεπερνούν τις 5 σειρές!

  Ειδάλλως θα κόβονται, διότι «Το τρεις εξαμαρτείν ανδρός λωλού εν!»

  Όμέρ ο μπολσεβίκος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/01/2010

 84. ΟΜΕΡ ΑΛΛΑ ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ ΕΠΕΜΝΑΝ ΝΑ ΚΑΤΗΒΑΖΟΜΕ
  ΝΕΠΕ ΑΣ ΕΝΑΝ ΤΟ ΜΕΡΕΑΝ ΝΤΟ ΚΑΛΑ ΓΑΜΟΥΝΕΣΕ

  Σχόλιο από kiamul | 15/01/2010

 85. Mumul, ανταποδίδω το βίντεο, πάντα εντός θέματος του ποστ.

  Αδημοσίευτο μέχρι σήμερα, βγήκε από το αρχείο μου για τον Πόντο και Αριστερά.

  ————————-
  Σημ. Π & Α : νάσαι καλα άξιον τέκνον του εν Καραχισαρίω Ασαρτζούκ.
  Το τοποθετήσαμε και σε μερικά σχετικά ποστ.

  Σχόλιο από Asarcikli | 15/01/2010

 86. Σας αγάπησα και θα ξανάρθω από καιρό σε καιρό. Μου δώσατε ελπίδα ότι κάτι υπάρχει. Το προβλημά μου είναι ότι πρέπει να εργαστώ εκτός διαδικτύου. Αυτό που θέλω να πω για κλείσμο είναι να μην παρατραβάμε αντιπαραθέσεις, να χτίσουμε κλιμα ομοψυχίας.

  Σχόλιο από Manthos | 15/01/2010

 87. orea ta lazika tou kerim..

  Σχόλιο από resvanis | 16/01/2010

 88. καλησπέρα μετά από καιρό λόγω ελλείψεως χρόνου. Σε μια Κυριακάτικη ΑΥΓΗ (δύο χρόνια πριν), στην στήλη muppet show, είχε γράψει ο Αναδρανιστάκης, ότι για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα έπρεπε να υπήρχε σεβασμός και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των πολιτιστικών μνημείων που είχαν αφήσει οι Έλληνες μετά το 1922, ενώ νομίζω έκανε και μνεία για προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων του Τούρκικου Πληθυσμού. Μήπως οι Πόντιοι και Αριστεροί και όσοι μη Ποντιοι, επισκεπτόμαστε το site σας, θα πρέπει να οργανωνόμαστε έτσι ώστε να πιέσουμε τα πολιτικά μας κόμματα , να αναδείξουν το θέμα, της Ποντιακής γλωσσικής μειονότητας στην σύγχρονη Τουρκία.

  Σχόλιο από doukas | 17/01/2010

 89. Μπράβο ρε Μουμούλι

  «Νόστος δυνατός
  μέγας ουρανός
  φως και χρώματα»

  Το παλικάρ εν όλα τα παράδας
  Κι χόρταινα να ελέπ’ ατον :

  Σχόλιο από Dionisis | 17/01/2010

 90. DIONISIS εδω δεν τα μετραμε ολα σε (παραδας)

  Σχόλιο από kiamul | 17/01/2010

 91. Kiamul

  Α τώρα ντο να λέγω σε? α σύρω σε κι παέρω σε
  Εγώ παράδας κι μετρώ, θάμαγμαν έτον λογος
  Μη φτάς τι δεν νουνιείζ, α σην αλιγορία
  Εγροίξα είσαι πόντιος, μη λες ατό άλλο μια!!

  Σχόλιο από Dionisis | 17/01/2010

 92. […] http://kars1918.wordpress.com/2009/10/13/italoi/%5D Επίσης:   https://pontosandaristera.wordpress.com/2010/01/13/kalenteridis? Ένα κείμενο, που χαρακτηρίστηκε «περίεργο», […]

  Πίνγκμπακ από -H τουρκική άποψη για το ποντιακό ζήτημα « Und ich dachte immer | 14/04/2010

 93. λιγο υποπτο το blog σας

  Σχόλιο από kalos_toyrkos_nekros_toyrkos | 14/11/2010

 94. Έχεις δίκιο προηγούμενε συναγωνιστή. Και για μένα είναι ύποπτοι. Μάλλον, πολύ ύποπτοι

  Σχόλιο από kalos_dexios_nekros_dexios | 14/11/2010

 95. Ο Καλεντερίδης είναι ο πιο αποτυχημένος πράκτορας που πέρασε από ΕΥΠ.

  Η ζημιά που έκανε στους Μουσουλμάνους Ελληνόφωνους Πόντιους θα καταγράψει το όνομά του με μελανά γράμματα στην ιστορία!

  Σχόλιο από ΠΟΝΤΙΟΣ | 27/09/2012

 96. @ Σχόλιο από ΠΟΝΤΙΟΣ | 27/09/2012 Τι ζημιά έκανε ακριβώς;

  Σχόλιο από Επισκέπτης | 13/11/2012

 97. —————————————————————————————————
  Άρθρο του Yılmaz Özdil στην εφημερίδα Hürriyet στις 20 Απριλίου 2014
  —————————————————————————————————

  http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/26258020.asp

  MIT yasasi
  Σμύρνη, είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, απόγευμα… Στο τιμόνι είναι μια όμορφη ξανθιά γυναίκα, περί τα τριάντα, που πηγαίνει στο Τσεσμέ. Κάποια στιγμή αισθάνεται ότι το αυτοκίνητο τραβάει ελαφρά προς τα δεξιά. Σταματάει το αυτοκίνητο στα δεξιά του δρόμου και βλέπει ότι έχει λάστιχο. Ενώ σκέφτεται τι θα κάνει στην ερημιά, ένα αυτοκίνητο που πέρασε δίπλα της, σταματάει λίγο πιο μπροστά. Κάνει όπισθεν και κατεβαίνει από το αυτοκίνητο ένας νεαρός, ο οποίος ρωτάει την κοπέλα αν μπορεί να βοηθήσει. Η γυναίκα, με τα σπαστά τουρκικά της, λέει ότι ευχαρίστως θα δεχόταν τη βοήθειά του. Ο νεαρός βγάζει τον τροχό και τον αντικαθιστά με τον εφεδρικό. Όσο γίνεται αυτή η διαδικασία, ο νεαρός συζητά με την κοπέλα. Η ξανθιά είναι Ελληνίδα και εργάζεται στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης. Ο δε νεαρός, είναι υποσμηναγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όταν τελειώνει η αλλαγή του τροχού, οι δυο νέοι σφίγγουν τα χέρια, ενώ η γυναίκα δίνει στον νεαρό τον αριθμό του τηλεφώνου της. «Αν σας φέρει ο δρόμος, ελάτε να πιούμε έναν καφέ, να σας ευχαριστήσω για τη βοήθειά σας». Είναι σίγουρη ότι στο δρόμο, εντελώς συμπτωματικά… έπιασε ένα μεγάλο ψάρι.
  *
  Μετά από λίγες μέρες συναντήθηκαν στο Αλσαντζάκ. Πίνοντας τον καφέ τους, περνάει από δίπλα τους ένας νεαρός, λέει «ααα γειά σας», κάνοντας ότι περνούσε από εκεί και εντελώς τυχαία συνάντησε την κοπέλα και τον νεαρό. Όμως αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο τυχαία η σύμπτωση…
  Ο Σάββας Καλεντερίδης παρουσιάστηκε ως Εμπορικός Ακόλουθος του Ελληνικού Προξενείου, μιλώντας τουρκικά σαν μητρική του γλώσσα. Όμως, το εμπόριο και τα τοιαύτα ήταν παραμύθι, αυτός ήταν ένας κατάσκοπος της Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας, αξιωματικός με βαθμό αντισυνταγματάρχη. Ο πιλότος μας, που του γυάλισε η ξανθιά, είχε τσιμπήσει το δόλωμα.
  *
  Άρχισε από τα χαμηλά, πήγε στα πιο σοβαρά, μέχρι που έδειξε τα χρήματα και εγκλώβισε τον πιλότο. Αν έδινε τα επίσημα έγγραφα που ήθελε ο Καλεντερίδης ,θα μπορούσε να κάνει μια μεγάλη ζωή. Το δέχτηκε. Όμως, υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες. Ήταν πράγματι πιλότος; Ήταν αξιωματικός; Μήπως ήταν κάποιος Τούρκος κατάσκοπος που ήθελε να διεισδύσει στην Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Με τουριστικό κάλυμμα τον έβαλαν σε ένα κότερο, τον πήγαν σε ένα ελληνικό νησί που είχε αεροπορική βάση. Τον δοκίμασαν. Ναι, ήταν πιλότος, ήταν προδότης.
  *
  Άρχισε να εργάζεται… Ήλθε σε επαφή με τον σμηναγό, Διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών της Πτέρυγας Μάχης του Τσίγλι. Στη διάρκεια των συζητήσεων άρχισε ρωτάει διάφορα πράγματα τον σμηναγό, ο οποίος, ανυποψίαστος, κελαηδάει σαν αηδόνι. Δίνει τον αριθμό των αεροσκαφών, τις μετασταθμεύσεις αεροσκαφών, ακόμα και τα σχέδια επιχειρήσεων. Ο υποσμηναγός τις πληροφορίες αυτές τις μεταφέρει στον Καλεντερίδη, γεμίζοντας ταυτόχρονα την τσέπη του.
  Σε κάποια φάση, ο υποσμηναγός στρατολογεί και έναν μόνιμο υπαξιωματικό του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εξασφαλίζοντας τους κωδικούς των συχνοτήτων, που είναι ζωτικής σημασίας, τους οποίους τους πούλησε κι αυτούς.
  Ο υποσμηναγός σκεφτόταν ότι έκανε μια υπέροχη κατασκοπία. Θεωρούσε ότι όλα πάνε καλά και ότι δεν τον έχει πάρει μυρουδιά κανένας. Στην πραγματικότητα, όμως, η ΜΙΤ τον παρακολουθούσε αδιόρατα.
  *
  Κι αυτό γιατί ο ίδιος το έπαιζε πλέι μπόι, νόμιζε ότι είναι αστέρας του κινηματογράφου, ενώ ήταν παντρεμένος. Παραμελούσε τη γυναίκα του. Άρχισε να ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας. Στο σπίτι αργούσε να γυρίσει, ενώ μερικές φορές δεν ερχόταν καθόλου, λέγοντας ότι έχει υπηρεσία. Η γυναίκα του άρχισε να υποψιάζεται. Ενώ η ίδια τα έβγαζε πέρα με το ζόρι, πήρε το λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας του άντρα της και είδε ότι εκείνος ξόδευε υπέρογκα ποσά. Τον παρακολούθησε. Διαπίστωσε ότι είχε νοικιάσει σπίτι στην ερωμένη του στο Καρσίγιακα (Κορδελιό). Η απατημένη σύζυγος, αντί να κάνει φασαρία και να ζητήσει διαζύγιο, έκανε κάτι πολύ ωφέλιμο για την πατρίδα. Πήγε στο διοικητή του άντρα της και τα είπε όλα με το νι και με το σίγμα. Μάλιστα ρώτησε τον διοικητή πού βρίσκει τόσα λεφτά ο άντρας της. Τότε μπήκε στη μέση η ΜΙΤ, για να βρει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.
  *
  Και αποδείχτηκε ότι ο προδότης υποσμηναγός, ήταν σε επαφή με τον Καλεντερίδη. Η ΜΙΤ χτύπησε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Κι αυτό γιατί ο π@στης που λέγεται Σάββας Καλεντερίδης, ευτυχώς που υπάρχει εκεί πάνω ο Θεός, ήταν ένας κατάσκοπος που έκανε πολύ καλά τη δουλειά του για το δικό του κράτος, ο οποίος, όμως, ήταν άπιαστος, αφού η ΜΙΤ, που τον είχε συνεχώς υπό παρακολούθηση, μέχρι τότε δεν είχε κατορθώσει να βρει κάτι εις βάρος του και να τον στριμώξει.
  *
  Γνώριζε και μιλούσε τουρκικά και κουρδικά σαν τη μητρική του γλώσσα. Υπήρχαν πολλοί μύθοι γύρω από το πρόσωπό του, όμως θεωρούσαν ότι είναι παιδί οικογένειας που είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο Εύξεινος Πόντος ήταν το πεδίο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του. Επισκεπτόταν συνεχώς την Τραπεζούντα, το Ρίζαιο, το Άρτβιν, την Κερασούντα, τη Σινώπη, παρουσίαζε τον εαυτό του ως Τούρκο με το όνομα Σαβάς Καλεντέρ και έκανε φιλίες με νεαρούς που δεν είχαν κατασταλαγμένη συνείδηση. Πήγε είκοσι νέους από την περιοχή του Πόντου στην Ελλάδα, να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γνωρίζουμε ότι εξασφάλισε μηνιαία χρηματοδότηση 500 ευρώ στον καθένα. Ακόμα και ορισμένοι από εκείνους που γράφουν σήμερα βιβλία για τον Πόντο στην Τουρκία, είναι φίλοι του, άτομα που έχουν στρατολογηθεί από τον Καλεντερίδη!
  Στην περιοχή του Αιγαίου είχε πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Το σπίρτο στις πυρκαγιές που έκαιγαν τα δάση μας, σίγουρα αυτός ήταν που φρόντιζε να ανάβει. Άλλοτε στρατολογούσε ξεναγούς, άλλοτε αρτοποιούς και άλλοτε οικοδόμους. Η ταρίφα ήταν μεταξύ 500 και 700 ευρώ. Χρησιμοποιούσε άτομα που δεν το έβαζε ο νους σου, για παρακολουθήσεις και συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών. Το 1997 τινάχτηκε στον αέρια το εργοστάσιο πυρομαχικών στο Κιλίκκαλε. Η περιοχή ήταν σαν να βομβαρδίστηκε σε πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα. Όλοι ήταν σίγουροι ότι πίσω από αυτήν την ενέργεια κρυβόταν ο Σάββας Καλεντερίδης, όμως δεν βρέθηκε κανέναν στοιχείο που να τον συνδέει με την ενέργεια αυτή, δεν πιάστηκε στα πράσα. Το είπα και πιο πριν, ήταν ένας ικανός π@στης και δεν κατορθώσαμε να τον συλλάβουμε ποτέ.
  *
  Όμως η υπόθεση του προδότη υποσμηναγού, ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι του Σάββα Καλεντερίδη, που μέχρι τώρα είχε δουλέψει χωρίς να κάνει το παραμικρό λάθος… Έγιναν βιντεοσκοπήσεις, ελήφθησαν καταθέσεις και με μιας συνελήφθησαν ο υποσμηναγός, ο σμηναγός και ο μόνιμος υπαξιωματικός (του ΠΝ).
  Ο Καλεντερίδης που αντί για τέσσερα είχε μείνει επτά χρόνια στη Σμύρνη, λόγω των μεγάλων του επιτυχιών, αντιλήφθηκε την κατάσταση και κατάλαβε ότι πλέον είχε αποκαλυφθεί. Έτσι, ξαφνικά εξαφανίστηκε σαν πνεύμα και έφυγε για την Ελλάδα.
  *
  Πέρασαν οι μήνες και τα χρόνια… Ο Άπο που εκδιώχτηκε από τη Συρία, αφού γύρισε σε διάφορες χώρες, κατέληξε στην Ελλάδα και κρύφτηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Κένυα. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Μια ομάδα από εννιά άτομα, από τους οποίους τρεις πιλότοι και ένας στρατιωτικός γιατρός, πακετάρισαν τον Άπο και τον έφεραν στην Τουρκία. Ο διοικητής της ΜΙΤ συνεχάρη, αγκάλιασε τους άνδρες της ομάδας και τους πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τους υποδέχτηκε στο ιστορικό του γραφείο, στο Ροζ Περίπτερο του Ατατούρκ. Τους δώρισε από ένα ρολόι, πίσω από το οποίο γράφει “TC Cumhurbaşkanı S. Demirel – 18.2.1999”. Τότε απευθυνόμενος στην ομάδα είπε: «Δεν βγάζω αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί σας, γιατί εκτελέσατε μια άκρως απόρρητη επιχείρηση και πρέπει τα πρόσωπά σας να μείνουν στο σκοτάδι».
  *
  Όταν έλεγε αυτά ο Πρόεδρός μας, μια άλλη φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου. Ήταν η φωτογραφία του συνταγματάρχη της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που συνόδευε τον Οτζαλάν και είχε μείνει μόνος στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι. Αυτός ήταν ο Καλεντερίδης!
  *
  Ήταν ο Καλεντερίδης που όσο υπηρετούσε στη Σμύρνη, πήγε αλλεπάλληλες φορές στη Συρία, συναντήθηκε με τον Άπο στην Κοιλάδα Μπεκάα, εξασφαλίζοντας την επαφή της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με το ΡΚΚ…
  Ο Άπο τον επιστευόταν πολύ. Υπήρχε ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους. Γι’ αυτό όταν πετούσε προς Κένυα και όσο κρυβόταν στην Ελληνική Πρεσβεία, ήταν πάντα δίπλα του ο Καλεντερίδης. Όταν ο Άπο πακεταρίστηκε, ο Καλεντερίδης έφαγε τη δεύτερη ήττα του από τη ΜΙΤ. Στη Σμύρνη τσακίστηκε, στην Κένυα έγινε μαντάρα.
  *
  Ο Άπο φυλακίστηκε στο Ιμραλί. Με βάση τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, ήταν ένα κουρασμένο “υλικό”. Δηλαδή ήταν σε μια κατάσταση που δεν επέτρεπε την εκμετάλλευσή του σε στρατηγικό επίπεδο. Άκουγε μόνο έναν σταθμό της TRT από το ραδιόφωνό του, ήταν αποκομμένος από τον κόσμο, προσπαθούσε να μεταφέρει ορισμένα μηνύματα μέσω των δικηγόρων του στην οργάνωση μια φορά το δίμηνο και αυτό είναι αμφίβολο αν γινόταν.
  Ο Οτζαλάν είχε τελειώσει.
  *
  Ήλθε το ΑΚΡ, ο Άπο αναστήθηκε.
  *
  Αποκαλύφθηκε η αθλιότητα των συνομιλιών του Όσλο. Η ΜΙΤ, που αγωνίστηκε επί δεκαετίες εναντίον του ΡΚΚ, ΤΏΡΑ κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ. Αποκαλύφθηκαν τα πρακτικά του Ιμραλί.
  Ο Άπο, που αν έβλεπε παλιά τα στελέχη της ΜΙΤ, πνιγόταν σε ένα κουτάλι νερό, τώρα υπερασπιζόταν και ανέβαζε στα ουράνια τον διοικητή της Χακάν Φιντάν. Ο ίδιος ο Άπο έλεγε ότι αυτός απέτρεψε την σύλληψη του Φιντάν από τον εισαγγελέα (λόγω της συμμετοχής του στις συνομιλίες του Όσλο, σ.τ.μ.). Διατεινόταν ότι η οργάνωση του Γκιουλέν έβαλε στο στόχαστρο τη ΜΙΤ και ότι ο ίδιος την υπερασπίστηκε.
  Μέχρι που ήλθαν στην επιφάνεια οι ομιλίες του Άπο, ο οποίος λέει ότι αν δεν γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση, όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση του Κουρδικού, είναι δυνατόν να κατηγορηθούν για προδοσία κατά της πατρίδος.
  Τελικά, η ρύθμιση ήλθε και η ΜΙΤ είναι πλέον εξασφαλισμένη.
  *
  Τώρα εγώ σκέφτομαι…
  Ο Καλεντερίδης τώρα βλέπει αυτά που γίνονται και πικρογελώντας θα λέει «εμείς τόσο προσπαθήσαμε, ενώ ήταν τόσο εύκολο»!

  Σημείωση e-Amyna: Άρθρο του Yılmaz Özdil στην εφημερίδα Hürriyet στις 20 Απριλίου 2014 με αφορμή τροπολογία στο νομοσχέδιο της ισλαμικής κυβέρνησης για τις υπερεξουσίες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT που παρέχει δικαστική ασυλία στα στελέχη που συμμετείχαν στις μυστικές συνομιλίες με το ΡΚΚ στο Όσλο. Οι μυστικές συνομιλίες διέρρευσαν το 2011 από ηχητικό ντοκουμέντο στο διαδίκτυο, το οποίο εμφάνιζε το διοικητή της ΜΙΤ Hakan Fidan και την επιχειρησιακή διευθύντρια Afet Güneş να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τρία στελέχη του PKK (Mustafa Karasu, Sabit Ok και Zübeyr Aydar). Οι συνομιλίες της ηγεσίας της MİT με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας μεταξύ Απριλίου και Μαίου 2010 και αφορούσαν τη διακοπή των “τρομοκρατικών” χτυπημάτων και προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού με τη διαμεσολάβηση προσώπου από τρίτη χώρα. Από το ηχητικό ντοκουμέντο προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν άλλοι τέσσερις γύροι συνομιλιών με την κουρδική οργάνωση επί διοικήσεως Emre Taner.

  Στις 3 Ιουλίου 1997 σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών της τουρκικής εταιρίας ΜΚΕ στο Kirrikale με αποτέλεσμα το θάνατο τριών και το τραυματισμό δεκάδων. Αν και η έκρηξη καταχωρήθηκε αργότερα ως ατύχημα, τουρκικά δημοσιεύματα κατευθυνόμενα από τη ΜΙΤ ανέφεραν ότι ο Σ.Κ. “βρισκόταν πίσω από την έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών”.

  Στις 29 Ιουνίου 1998 έγινε γνωστή η σύλληψη επισμηναγού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος υπηρετούσε στην Αεροπορική Βάση Çiğli της Σμύρνης και φέρεται να παρέδιδε σε ελληνικά χέρια απόρρητες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων επιχειρησιακά σχέδια και κλείδες κρυπτογράφησης των τουρκικών επικοινωνιών. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλοι 5 στρατιωτικοί (δύο εκ των οποίων καταδικάστηκαν), με τη τουρκική πλευρά να κατηγορεί τον Σ.Κ.. Η Άγκυρα προσπάθησε ανεπιτυχώς να στήσει προβοκάτσια στις αρχές Αυγούστου του 1998, εμπλέκοντας το στρατιωτικό ακόλουθο Σ.Β. της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

  http://e-amyna.com/2014/05/07/%CE%BD%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9/

  Σχόλιο από Kostikas | 15/05/2014

 98. Aπό το παραπάνω άρθρο δώστε προσοχή στην εξής παράγραφο για να καταλάβετε πως έβλεπαν οι Τούρκοι τη δράση του Σαββίκου στον Πόντο και γιατί έπνιξαν όλη την περιοχή στην τρομοκρατία και στους Γκρίζους Λυκους μετά.Επίσης δείτε πως ακύρωσαν πριν, τώρα και στο μέλλον τις προσπάθειες αυτογνωσίας των ελληνοφώνων με την διάδοση της κατηγορίας ότι » όλοι είναι κατάσκοποι της Ελλάδας». ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ:

  «… Ο Εύξεινος Πόντος ήταν το πεδίο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του. Επισκεπτόταν συνεχώς την Τραπεζούντα, το Ρίζαιο, το Άρτβιν, την Κερασούντα, τη Σινώπη, παρουσίαζε τον εαυτό του ως Τούρκο με το όνομα Σαβάς Καλεντέρ και έκανε φιλίες με νεαρούς που δεν είχαν κατασταλαγμένη συνείδηση. Πήγε είκοσι νέους από την περιοχή του Πόντου στην Ελλάδα, να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γνωρίζουμε ότι εξασφάλισε μηνιαία χρηματοδότηση 500 ευρώ στον καθένα. Ακόμα και ορισμένοι από εκείνους που γράφουν σήμερα βιβλία για τον Πόντο στην Τουρκία, είναι φίλοι του, άτομα που έχουν στρατολογηθεί από τον Καλεντερίδη!...»

  και στο πρωτότυπο:

  » …Karadeniz özel ilgi alanıydı. Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Sinop, devamlı oralara seyahat eder, kendisini Türk vatandaşıymış gibi, Savaş Kalender adıyla tanıtır, kafası karışık gençlerle arkadaşlık kurardı. Karadeniz’den 20 genci,Yunanistan’a üniversite okumaya götürdüğünü, her ay 500 Euro maaş almalarını sağladığını biliyoruz mesela… Bugün Türkiye’de Pontus’la alakalı kitap yazanların bazıları, bizzat bu Kalenderidis’in bağladığı arkadaşlardır! «

  Σχόλιο από Kostikas | 15/05/2014

 99. —————————————————————————————————————
  ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ….
  (μακάρι ο Καλεντερίδης να είχε την ίδια καθαρότητα σε ζητήματα όπως
  -ο σεβασμός της ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων της Ανατολής και
  -οι Πόντιοι της Τουρκίας…
  τα οποία -κατα δύο- τα έχει ξεσκίσει κανονικότατα
  —————————————————————————————————————

  Το Κομπάνι εξελίσσεται σε ηρωικό Μεσολόγγι

  10.10.2014

  Οταν ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν πολεμούσε μόνος εναντίον όλων, και εννοούμε τον άνισο ένοπλο αγώνα που έδωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) υπό την ηγεσία του, που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου 1984 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μικρές διακοπές, κάποιοι στην Ελλάδα τον παρομοίασαν με τον πολέμαρχο του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

  Οταν ανεύθυνοι πολιτικοί έφεραν τον Κούρδο ηγέτη στην Ελλάδα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένο στην κυβέρνηση Σημίτη και να υποχρεώσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ακολούθησε η μεθόδευση της Κένυας από την κυβέρνηση, που οδήγησε στην παράδοση του Οτζαλάν στους διώκτες του Τούρκους. Τότε μια βιομηχανία λάσπης, από συγκροτημένες ομάδες πολιτικών και δημοσιογράφων, ανέλαβε εργολαβικά το έργο κατασυκοφάντησης του Κούρδου ηγέτη αλλά και του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Οι ίδιες ομάδες ανέλαβαν το έργο της σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης όσων αντιστάθηκαν στην επαίσχυντη και προδοτική πράξη της παράδοσης του Απο στους Τούρκους, οι ίδιες ομάδες ανέλαβαν το έργο της κατασυκοφάντησης των αγνών Ελλήνων πατριωτών που συνέχιζαν να στηρίζουν το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα.

  Στόχος τους ήταν, μέσα από μια γκεμπελική ισοπεδωτική λογική, να τα παρουσιάσουν όλα, τον Οτζαλάν, το κίνημά του και τους αγνούς υποστηρικτές του στην Ελλάδα, ως κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα και άρα ανάξια οποιασδήποτε στήριξης από την ελληνική κοινωνία, την κυβέρνηση και το κράτος.
  Ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της παραπαίουσας από το σκάνδαλο κυβέρνησης Σημίτη μέσω τέτοιων γκεμπελικής έμπνευσης ενεργειών επηρεασμού της κοινής γνώμης και εξόντωσης ανθρώπων έπαιξαν τα δυο βασικά «συστήματα»-πυλώνες που διατηρούσε τη δεκαετία του ’90 η Siemens στην Ελλάδα για τον έλεγχο της εξουσίας και την προώθηση των συμφερόντων της στην πολύπαθη χώρα μας.

  Το ένα σύστημα-πυλώνας εμφιλοχωρούσε στους κόλπους μεγάλης πολιτικής οικογένειας της χώρας μας, που τότε έπαιζε τον ρόλο αυτόν από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, και το άλλο ήταν καλά διακλαδισμένο στους κόλπους της κυβέρνησης Σημίτη, φθάνοντας μέχρι την κορυφή της.
  Οταν τότε κινδύνευσε ο κυβερνητικός πυλώνας, ο πυλώνας της αντιπολίτευσης ήταν αυτός που σήκωσε το κύριο βάρος της γκεμπελικού τύπου επιχείρησης επηρεασμού της ελληνικής κοινής γνώμης.
  Εκτοτε, η Ελλάδα πήρε τον ηθικό κατήφορο και απαξιώθηκε διεθνώς, αφού καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να εμπιστευθεί μια άλλη χώρα που όχι μόνο εγκαταλείπει έναν έστω και άτυπο σύμμαχο, αλλά τον παραδίδει στον κοινό εχθρό!

  Εκτοτε η Ελλάδα παραμένει απλός θεατής των τεκταινομένων στην περιοχή, με όλες τις κυβερνήσεις να στρέφουν φοβικά το βλέμμα τους προς την Αγκυρα, όποτε γίνεται κάτι που αφορά το Κουρδικό στην πατρίδα μας.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών υπέκυψε, επιδεικνύοντας πολιτική και πατριωτική δειλία, στις παράλογες απαιτήσεις του τότε ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου, να μην παρουσιαστεί το βιβλίο του Μουράτ Καραγιλάν στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, ατιμάζοντας για άλλη μια φορά την πατρίδα μας. Ευτυχώς έσωσε την κατάσταση η γενναία προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.

  Τώρα στη Μεσοποταμία είναι σε εξέλιξη γεγονότα που θα κρίνουν και θα διαμορφώσουν τον νέο χάρτη ισορροπιών και συνόρων στην περιοχή, με τους Κούρδους να είναι ο νέος ρυθμιστικός παράγοντας. Το θέμα αφορά και επηρεάζει άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με τους Κούρδους, υπό τον τρόμο ότι αυτό θα δυσαρεστήσει την Αγκυρα.

  Η κατάσταση που περιγράψαμε, με τα συστήματα τύπου Siemens να χειραγωγούν πολιτικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους σπιλώνουν και καταρρακώνουν συνειδήσεις και αγνές πατριωτικές πρωτοβουλίες, και να δρουν καταστροφικά στην ελληνική κοινή γνώμη, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν επηρεάσει την ελληνική κοινωνία, η οποία εκτός από δημογραφική, παρουσιάζει πλέον ιδεολογική και ηθική γήρανση.

  Εδώ και είκοσι έξι ημέρες οι Κούρδοι αγωνιστές της πόλης Κομπάνι της βόρειας Συρίας, χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα, πυρομαχικά και συμμάχους, περικυκλωμένοι από τρεις πλευρές από τους λύκους του Ι.Κ. και από βορρά από τις ύαινες της Αγκυρας, δίνουν έναν αγώνα που έχει πολλές ομοιότητες με τον αγώνα που έδιναν επί μήνες οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου.

  Τι ακριβώς παίζεται στην Κομπάνι και πώς και γιατί εμπλέκεται η Αγκυρα στην πολιορκία της, θα το παρουσιάσουμε στο κυριακάτικο άρθρο μας.
  Εως τότε ελπίζουμε να αναπτυχθεί ο προβληματισμός γιατί δεν εμφανίστηκε στην ελληνική κοινωνία μια πρωτοβουλία για τη συλλογή ανθρωπιστικού υλικού για τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» της πόλης Κομπάνι!

  Σάββας Καλεντερίδης

  http://www.dimokratianews.gr/content/28846/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B3%CE%B9

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/10/2014

 100. […] και ο ίδιος ο Σάββας Καλεντερίδης στρατιωτικός και κατάσκοπος στην υπηρεσία της ΚΥΠ-ΕΥΠ, ο οποίος μετά την εμπλοκή του (χωρίς τη συμμετοχή του […]

  Πίνγκμπακ από Ούλ’ εντάμαν…. με τον Καλεντερίδη(ν). Έρθεν !…. « Πόντος και Αριστερά | 01/11/2014

 101. —————————————————————————————————
  Άρθρο του Yılmaz Özdil στην εφημερίδα Hürriyet στις 20 Απριλίου 2014
  —————————————————————————————————

  Σμύρνη, είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, απόγευμα… Στο τιμόνι είναι μια όμορφη ξανθιά γυναίκα, περί τα τριάντα, που πηγαίνει στο Τσεσμέ. Κάποια στιγμή αισθάνεται ότι το αυτοκίνητο τραβάει ελαφρά προς τα δεξιά. Σταματάει το αυτοκίνητο στα δεξιά του δρόμου και βλέπει ότι έχει λάστιχο. Ενώ σκέφτεται τι θα κάνει στην ερημιά, ένα αυτοκίνητο που πέρασε δίπλα της, σταματάει λίγο πιο μπροστά. Κάνει όπισθεν και κατεβαίνει από το αυτοκίνητο ένας νεαρός, ο οποίος ρωτάει την κοπέλα αν μπορεί να βοηθήσει. Η γυναίκα, με τα σπαστά τουρκικά της, λέει ότι ευχαρίστως θα δεχόταν τη βοήθειά του. Ο νεαρός βγάζει τον τροχό και τον αντικαθιστά με τον εφεδρικό. Όσο γίνεται αυτή η διαδικασία, ο νεαρός συζητά με την κοπέλα. Η ξανθιά είναι Ελληνίδα και εργάζεται στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης. Ο δε νεαρός, είναι υποσμηναγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όταν τελειώνει η αλλαγή του τροχού, οι δυο νέοι σφίγγουν τα χέρια, ενώ η γυναίκα δίνει στον νεαρό τον αριθμό του τηλεφώνου της. «Αν σας φέρει ο δρόμος, ελάτε να πιούμε έναν καφέ, να σας ευχαριστήσω για τη βοήθειά σας». Είναι σίγουρη ότι στο δρόμο, εντελώς συμπτωματικά… έπιασε ένα μεγάλο ψάρι.
  *
  Μετά από λίγες μέρες συναντήθηκαν στο Αλσαντζάκ. Πίνοντας τον καφέ τους, περνάει από δίπλα τους ένας νεαρός, λέει «ααα γειά σας», κάνοντας ότι περνούσε από εκεί και εντελώς τυχαία συνάντησε την κοπέλα και τον νεαρό. Όμως αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο τυχαία η σύμπτωση…
  Ο Σάββας Καλεντερίδης παρουσιάστηκε ως Εμπορικός Ακόλουθος του Ελληνικού Προξενείου, μιλώντας τουρκικά σαν μητρική του γλώσσα. Όμως, το εμπόριο και τα τοιαύτα ήταν παραμύθι, αυτός ήταν ένας κατάσκοπος της Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας, αξιωματικός με βαθμό αντισυνταγματάρχη. Ο πιλότος μας, που του γυάλισε η ξανθιά, είχε τσιμπήσει το δόλωμα.
  *
  Άρχισε από τα χαμηλά, πήγε στα πιο σοβαρά, μέχρι που έδειξε τα χρήματα και εγκλώβισε τον πιλότο. Αν έδινε τα επίσημα έγγραφα που ήθελε ο Καλεντερίδης ,θα μπορούσε να κάνει μια μεγάλη ζωή. Το δέχτηκε. Όμως, υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες. Ήταν πράγματι πιλότος; Ήταν αξιωματικός; Μήπως ήταν κάποιος Τούρκος κατάσκοπος που ήθελε να διεισδύσει στην Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Με τουριστικό κάλυμμα τον έβαλαν σε ένα κότερο, τον πήγαν σε ένα ελληνικό νησί που είχε αεροπορική βάση. Τον δοκίμασαν. Ναι, ήταν πιλότος, ήταν προδότης.
  *
  Άρχισε να εργάζεται… Ήλθε σε επαφή με τον σμηναγό, Διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών της Πτέρυγας Μάχης του Τσίγλι. Στη διάρκεια των συζητήσεων άρχισε ρωτάει διάφορα πράγματα τον σμηναγό, ο οποίος, ανυποψίαστος, κελαηδάει σαν αηδόνι. Δίνει τον αριθμό των αεροσκαφών, τις μετασταθμεύσεις αεροσκαφών, ακόμα και τα σχέδια επιχειρήσεων. Ο υποσμηναγός τις πληροφορίες αυτές τις μεταφέρει στον Καλεντερίδη, γεμίζοντας ταυτόχρονα την τσέπη του.
  Σε κάποια φάση, ο υποσμηναγός στρατολογεί και έναν μόνιμο υπαξιωματικό του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εξασφαλίζοντας τους κωδικούς των συχνοτήτων, που είναι ζωτικής σημασίας, τους οποίους τους πούλησε κι αυτούς.
  Ο υποσμηναγός σκεφτόταν ότι έκανε μια υπέροχη κατασκοπία. Θεωρούσε ότι όλα πάνε καλά και ότι δεν τον έχει πάρει μυρουδιά κανένας. Στην πραγματικότητα, όμως, η ΜΙΤ τον παρακολουθούσε αδιόρατα.
  *
  Κι αυτό γιατί ο ίδιος το έπαιζε πλέι μπόι, νόμιζε ότι είναι αστέρας του κινηματογράφου, ενώ ήταν παντρεμένος. Παραμελούσε τη γυναίκα του. Άρχισε να ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας. Στο σπίτι αργούσε να γυρίσει, ενώ μερικές φορές δεν ερχόταν καθόλου, λέγοντας ότι έχει υπηρεσία. Η γυναίκα του άρχισε να υποψιάζεται. Ενώ η ίδια τα έβγαζε πέρα με το ζόρι, πήρε το λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας του άντρα της και είδε ότι εκείνος ξόδευε υπέρογκα ποσά. Τον παρακολούθησε. Διαπίστωσε ότι είχε νοικιάσει σπίτι στην ερωμένη του στο Καρσίγιακα (Κορδελιό). Η απατημένη σύζυγος, αντί να κάνει φασαρία και να ζητήσει διαζύγιο, έκανε κάτι πολύ ωφέλιμο για την πατρίδα. Πήγε στο διοικητή του άντρα της και τα είπε όλα με το νι και με το σίγμα. Μάλιστα ρώτησε τον διοικητή πού βρίσκει τόσα λεφτά ο άντρας της. Τότε μπήκε στη μέση η ΜΙΤ, για να βρει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.
  *
  Και αποδείχτηκε ότι ο προδότης υποσμηναγός, ήταν σε επαφή με τον Καλεντερίδη. Η ΜΙΤ χτύπησε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Κι αυτό γιατί ο π@στης που λέγεται Σάββας Καλεντερίδης, ευτυχώς που υπάρχει εκεί πάνω ο Θεός, ήταν ένας κατάσκοπος που έκανε πολύ καλά τη δουλειά του για το δικό του κράτος, ο οποίος, όμως, ήταν άπιαστος, αφού η ΜΙΤ, που τον είχε συνεχώς υπό παρακολούθηση, μέχρι τότε δεν είχε κατορθώσει να βρει κάτι εις βάρος του και να τον στριμώξει.
  *
  Γνώριζε και μιλούσε τουρκικά και κουρδικά σαν τη μητρική του γλώσσα. Υπήρχαν πολλοί μύθοι γύρω από το πρόσωπό του, όμως θεωρούσαν ότι είναι παιδί οικογένειας που είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο Εύξεινος Πόντος ήταν το πεδίο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του. Επισκεπτόταν συνεχώς την Τραπεζούντα, το Ρίζαιο, το Άρτβιν, την Κερασούντα, τη Σινώπη, παρουσίαζε τον εαυτό του ως Τούρκο με το όνομα Σαβάς Καλεντέρ και έκανε φιλίες με νεαρούς που δεν είχαν κατασταλαγμένη συνείδηση. Πήγε είκοσι νέους από την περιοχή του Πόντου στην Ελλάδα, να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γνωρίζουμε ότι εξασφάλισε μηνιαία χρηματοδότηση 500 ευρώ στον καθένα. Ακόμα και ορισμένοι από εκείνους που γράφουν σήμερα βιβλία για τον Πόντο στην Τουρκία, είναι φίλοι του, άτομα που έχουν στρατολογηθεί από τον Καλεντερίδη!
  Στην περιοχή του Αιγαίου είχε πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Το σπίρτο στις πυρκαγιές που έκαιγαν τα δάση μας, σίγουρα αυτός ήταν που φρόντιζε να ανάβει. Άλλοτε στρατολογούσε ξεναγούς, άλλοτε αρτοποιούς και άλλοτε οικοδόμους. Η ταρίφα ήταν μεταξύ 500 και 700 ευρώ. Χρησιμοποιούσε άτομα που δεν το έβαζε ο νους σου, για παρακολουθήσεις και συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών. Το 1997 τινάχτηκε στον αέρια το εργοστάσιο πυρομαχικών στο Κιλίκκαλε. Η περιοχή ήταν σαν να βομβαρδίστηκε σε πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα. Όλοι ήταν σίγουροι ότι πίσω από αυτήν την ενέργεια κρυβόταν ο Σάββας Καλεντερίδης, όμως δεν βρέθηκε κανέναν στοιχείο που να τον συνδέει με την ενέργεια αυτή, δεν πιάστηκε στα πράσα. Το είπα και πιο πριν, ήταν ένας ικανός π@στης και δεν κατορθώσαμε να τον συλλάβουμε ποτέ.
  *
  Όμως η υπόθεση του προδότη υποσμηναγού, ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι του Σάββα Καλεντερίδη, που μέχρι τώρα είχε δουλέψει χωρίς να κάνει το παραμικρό λάθος… Έγιναν βιντεοσκοπήσεις, ελήφθησαν καταθέσεις και με μιας συνελήφθησαν ο υποσμηναγός, ο σμηναγός και ο μόνιμος υπαξιωματικός (του ΠΝ).
  Ο Καλεντερίδης που αντί για τέσσερα είχε μείνει επτά χρόνια στη Σμύρνη, λόγω των μεγάλων του επιτυχιών, αντιλήφθηκε την κατάσταση και κατάλαβε ότι πλέον είχε αποκαλυφθεί. Έτσι, ξαφνικά εξαφανίστηκε σαν πνεύμα και έφυγε για την Ελλάδα.
  *
  Πέρασαν οι μήνες και τα χρόνια… Ο Άπο που εκδιώχτηκε από τη Συρία, αφού γύρισε σε διάφορες χώρες, κατέληξε στην Ελλάδα και κρύφτηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Κένυα. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Μια ομάδα από εννιά άτομα, από τους οποίους τρεις πιλότοι και ένας στρατιωτικός γιατρός, πακετάρισαν τον Άπο και τον έφεραν στην Τουρκία. Ο διοικητής της ΜΙΤ συνεχάρη, αγκάλιασε τους άνδρες της ομάδας και τους πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τους υποδέχτηκε στο ιστορικό του γραφείο, στο Ροζ Περίπτερο του Ατατούρκ. Τους δώρισε από ένα ρολόι, πίσω από το οποίο γράφει “TC Cumhurbaşkanı S. Demirel – 18.2.1999”. Τότε απευθυνόμενος στην ομάδα είπε: «Δεν βγάζω αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί σας, γιατί εκτελέσατε μια άκρως απόρρητη επιχείρηση και πρέπει τα πρόσωπά σας να μείνουν στο σκοτάδι».
  *
  Όταν έλεγε αυτά ο Πρόεδρός μας, μια άλλη φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου. Ήταν η φωτογραφία του συνταγματάρχη της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που συνόδευε τον Οτζαλάν και είχε μείνει μόνος στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι. Αυτός ήταν ο Καλεντερίδης!
  *
  Ήταν ο Καλεντερίδης που όσο υπηρετούσε στη Σμύρνη, πήγε αλλεπάλληλες φορές στη Συρία, συναντήθηκε με τον Άπο στην Κοιλάδα Μπεκάα, εξασφαλίζοντας την επαφή της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με το ΡΚΚ…
  Ο Άπο τον επιστευόταν πολύ. Υπήρχε ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους. Γι’ αυτό όταν πετούσε προς Κένυα και όσο κρυβόταν στην Ελληνική Πρεσβεία, ήταν πάντα δίπλα του ο Καλεντερίδης. Όταν ο Άπο πακεταρίστηκε, ο Καλεντερίδης έφαγε τη δεύτερη ήττα του από τη ΜΙΤ. Στη Σμύρνη τσακίστηκε, στην Κένυα έγινε μαντάρα.
  *
  Ο Άπο φυλακίστηκε στο Ιμραλί. Με βάση τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, ήταν ένα κουρασμένο “υλικό”. Δηλαδή ήταν σε μια κατάσταση που δεν επέτρεπε την εκμετάλλευσή του σε στρατηγικό επίπεδο. Άκουγε μόνο έναν σταθμό της TRT από το ραδιόφωνό του, ήταν αποκομμένος από τον κόσμο, προσπαθούσε να μεταφέρει ορισμένα μηνύματα μέσω των δικηγόρων του στην οργάνωση μια φορά το δίμηνο και αυτό είναι αμφίβολο αν γινόταν.
  Ο Οτζαλάν είχε τελειώσει.
  *
  Ήλθε το ΑΚΡ, ο Άπο αναστήθηκε.
  *
  Αποκαλύφθηκε η αθλιότητα των συνομιλιών του Όσλο. Η ΜΙΤ, που αγωνίστηκε επί δεκαετίες εναντίον του ΡΚΚ, ΤΏΡΑ κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ. Αποκαλύφθηκαν τα πρακτικά του Ιμραλί.
  Ο Άπο, που αν έβλεπε παλιά τα στελέχη της ΜΙΤ, πνιγόταν σε ένα κουτάλι νερό, τώρα υπερασπιζόταν και ανέβαζε στα ουράνια τον διοικητή της Χακάν Φιντάν. Ο ίδιος ο Άπο έλεγε ότι αυτός απέτρεψε την σύλληψη του Φιντάν από τον εισαγγελέα (λόγω της συμμετοχής του στις συνομιλίες του Όσλο, σ.τ.μ.). Διατεινόταν ότι η οργάνωση του Γκιουλέν έβαλε στο στόχαστρο τη ΜΙΤ και ότι ο ίδιος την υπερασπίστηκε.
  Μέχρι που ήλθαν στην επιφάνεια οι ομιλίες του Άπο, ο οποίος λέει ότι αν δεν γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση, όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση του Κουρδικού, είναι δυνατόν να κατηγορηθούν για προδοσία κατά της πατρίδος.
  Τελικά, η ρύθμιση ήλθε και η ΜΙΤ είναι πλέον εξασφαλισμένη.
  *
  Τώρα εγώ σκέφτομαι…
  Ο Καλεντερίδης τώρα βλέπει αυτά που γίνονται και πικρογελώντας θα λέει «εμείς τόσο προσπαθήσαμε, ενώ ήταν τόσο εύκολο»!

  Σημείωση e-Amyna: Άρθρο του Yılmaz Özdil στην εφημερίδα Hürriyet στις 20 Απριλίου 2014 με αφορμή τροπολογία στο νομοσχέδιο της ισλαμικής κυβέρνησης για τις υπερεξουσίες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT που παρέχει δικαστική ασυλία στα στελέχη που συμμετείχαν στις μυστικές συνομιλίες με το ΡΚΚ στο Όσλο. Οι μυστικές συνομιλίες διέρρευσαν το 2011 από ηχητικό ντοκουμέντο στο διαδίκτυο, το οποίο εμφάνιζε το διοικητή της ΜΙΤ Hakan Fidan και την επιχειρησιακή διευθύντρια Afet Güneş να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τρία στελέχη του PKK (Mustafa Karasu, Sabit Ok και Zübeyr Aydar). Οι συνομιλίες της ηγεσίας της MİT με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας μεταξύ Απριλίου και Μαίου 2010 και αφορούσαν τη διακοπή των “τρομοκρατικών” χτυπημάτων και προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού με τη διαμεσολάβηση προσώπου από τρίτη χώρα. Από το ηχητικό ντοκουμέντο προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν άλλοι τέσσερις γύροι συνομιλιών με την κουρδική οργάνωση επί διοικήσεως Emre Taner.

  Στις 3 Ιουλίου 1997 σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών της τουρκικής εταιρίας ΜΚΕ στο Kirrikale με αποτέλεσμα το θάνατο τριών και το τραυματισμό δεκάδων. Αν και η έκρηξη καταχωρήθηκε αργότερα ως ατύχημα, τουρκικά δημοσιεύματα κατευθυνόμενα από τη ΜΙΤ ανέφεραν ότι ο Σ.Κ. “βρισκόταν πίσω από την έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών”.

  Στις 29 Ιουνίου 1998 έγινε γνωστή η σύλληψη επισμηναγού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος υπηρετούσε στην Αεροπορική Βάση Çiğli της Σμύρνης και φέρεται να παρέδιδε σε ελληνικά χέρια απόρρητες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων επιχειρησιακά σχέδια και κλείδες κρυπτογράφησης των τουρκικών επικοινωνιών. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλοι 5 στρατιωτικοί (δύο εκ των οποίων καταδικάστηκαν), με τη τουρκική πλευρά να κατηγορεί τον Σ.Κ.. Η Άγκυρα προσπάθησε ανεπιτυχώς να στήσει προβοκάτσια στις αρχές Αυγούστου του 1998, εμπλέκοντας το στρατιωτικό ακόλουθο Σ.Β. της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

  http://e-amyna.com/2014/05/07/%CE%BD%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9/

  Σχόλιο από Kostikas | 15/05/2014 |

  Aπό το παραπάνω άρθρο δώστε προσοχή στην εξής παράγραφο για να καταλάβετε πως έβλεπαν οι Τούρκοι τη δράση του Σαββίκου στον Πόντο και γιατί έπνιξαν όλη την περιοχή στην τρομοκρατία και στους Γκρίζους Λυκους μετά.Επίσης δείτε πως ακύρωσαν πριν, τώρα και στο μέλλον τις προσπάθειες αυτογνωσίας των ελληνοφώνων με την διάδοση της κατηγορίας ότι ” όλοι είναι κατάσκοποι της Ελλάδας”. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ:

  “… Ο Εύξεινος Πόντος ήταν το πεδίο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του. Επισκεπτόταν συνεχώς την Τραπεζούντα, το Ρίζαιο, το Άρτβιν, την Κερασούντα, τη Σινώπη, παρουσίαζε τον εαυτό του ως Τούρκο με το όνομα Σαβάς Καλεντέρ και έκανε φιλίες με νεαρούς που δεν είχαν κατασταλαγμένη συνείδηση. Πήγε είκοσι νέους από την περιοχή του Πόντου στην Ελλάδα, να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γνωρίζουμε ότι εξασφάλισε μηνιαία χρηματοδότηση 500 ευρώ στον καθένα. Ακόμα και ορισμένοι από εκείνους που γράφουν σήμερα βιβλία για τον Πόντο στην Τουρκία, είναι φίλοι του, άτομα που έχουν στρατολογηθεί από τον Καλεντερίδη!…”

  και στο πρωτότυπο:

  ” …Karadeniz özel ilgi alanıydı. Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Sinop, devamlı oralara seyahat eder, kendisini Türk vatandaşıymış gibi, Savaş Kalender adıyla tanıtır, kafası karışık gençlerle arkadaşlık kurardı. Karadeniz’den 20 genci,Yunanistan’a üniversite okumaya götürdüğünü, her ay 500 Euro maaş almalarını sağladığını biliyoruz mesela… Bugün Türkiye’de Pontus’la alakalı kitap yazanların bazıları, bizzat bu Kalenderidis’in bağladığı arkadaşlardır! “

  Σχόλιο από Kostikas | 15/05/2014 |

  Σχόλιο από Κωστίκας | 18/09/2016

 102. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ Α.ΟΤΣΑΛΑΝ ΠΕΡΙ «ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ

  Ο Σάββας Καλεντερίδης ήταν αξιωματικός αποσπασμένος στην ΕΥΠ, o οποίος τον Φεβρουάριο 1999 συνόδευσε τον Α. Οτσαλάν από την Ελλάδα στο Ναϊρόμπι της Κένυα. Από εκεί ο ηγέτης των Κούρδων κατέληξε αιχμάλωτος στις τουρκικές φυλακές, υπό συνθήκες που δεν έχουν επαρκώς διευκρινιστεί.
  – Στις 12 Ιουλίου 2001, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κουρδικής εφημερίδας Ozgur Politica, ο Οτσαλάν παρομοιάζει τον ρόλο του κ. Καλεντερίδη με τον ρόλο του Ιούδα Ισκαριώτη. Τον χαρακτηρίζει δε ως «ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΔΟΤΗ» (“Kalenderides is the real one who betrayed [me]” ), (φωτο 1-2, από την αγγλόφωνη έκδοση «Kurdish Observer” , φωτο 3-4 η έντυπη έκδοση 11 Ιουλίου 2001, στα τουρκικά)

  – Στις 20 Μαίου 2003 κατά την γραπτή απολογία του στην δίκη που διεξήχθη στην Αθήνα, ο Οτσαλάν διατυπώνει την ίδια κατηγορία , λέγοντας ότι ο Καλεντερίδης «ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ», καθώς τον διαβεβαίωσε ψευδώς ότι κατευθύνονταν προς την Ολλανδία, ενώ προορισμός του αεροπλάνου ήταν η Κένυα. Η απολογία περιλαμβάνεται σε βιβλίο του Α. Οτσαλάν με τίτλο «Η συνομωσία της 15ης Φεβρουαρίου», το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα. (φωτο 5-6)

  Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

  Τις κατηγορίες Οτσαλάν κατά του Καλεντερίδη, αλλά και κατά ορισμένων άλλων «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης, αποκάλυψα στην Ελλάδα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ μου τον Ιούλιο 2001. Δεν θα σταθώ προς το παρόν στις επιθέσεις που δέχθηκα και δέχομαι από τότε για εκείνες τις αποκαλύψεις.
  Το ρεπορτάζ προκάλεσε πάταγο, καθώς το πολιτικό και μηντιακό σύστημα, εναρμονιζόμενο σε μία πολιτική λήθης, παρουσίαζε μία από τις μεγαλύτερες ήττες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως «νίκη», τον δε Καλεντερίδη ως «ήρωα».
  Ως δημοσιογράφος, αλλά ακόμη περισσότερο ως συμμέτοχος στην κουρδική επανάσταση και συνεργάτης της ηγεσίας της, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΩ. Το αυτό πράττω και τώρα.
  Από τότε ο κ. Καλεντερίδης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να πείσει ότι δεν μετείχε της συνομωσίας, αλλά ότι ξεγελάστηκε και ο ίδιος . Σε αυτό το πνεύμα είναι γραμμένο όλο το βιβλίο του για την υπόθεση Οτσαλάν. Κατανοώ, ότι οι κατηγορίες προσωπικά τον ενοχλούν ιδιαίτερα, βλάπτουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και τις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες, δικές του ή οικείων του.
  Όμως, οι Κούρδοι πάντα τον θεωρούσαν και τον θεωρούν προδότη. Άλλωστε τον κατηγορεί ο ίδιος ο Οτσαλάν…
  Ενδεικτικά αναφέρω, ότι στις 11 Ιουλίου 2015, ο Σάββας Καλεντερίδης προσπάθησε να «νομιμοποιήσει» ηθικώς την ενασχόλησή του με το κουρδικό ζήτημα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση όπου μεταξύ των ομιλητών ήταν και ένας Κούρδος. Η αφίσα που κυκλοφόρησε τότε, προκάλεσε τον ΞΕΣΗΚΩΜΟ των Κούρδων του Λαυρίου, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως, κάλεσαν μέσα στην νύχτα τον Κούρδο και του ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ να συμμετάσχει στην εκδήλωση.
  Για κάποιους λόγους, οι οποίοι επίσης δεν είναι του παρόντος, ο Κούρδος φαίνεται να είχε υποτιμήσει το τι σήμαινε η επίσημη παρουσία του δίπλα σε έναν άνθρωπο που ο Οτσαλάν χαρακτηρίζει ως «προδότη».

  Η «ΕΠΙΣΤΟΛΗ»

  Τελευταίως ο κ. Καλεντερίδης προσπάθησε να πείσει ότι οι κατηγορίες εναντίον του άρθηκαν, δημοσιεύοντας στην εφημερίδα «Δημοκρατία» μία «επιστολή» της Επιτροπής Επιστημών και Διαφώτισης του KCK (Kurdistan Communities Union, ανώτατης πολιτικής Αρχής των Κούρδων στην Ευρώπη), με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 2009(!). Η περίφημη επιστολή όμως, το πρωτότυπο της οποίας έχει αναρτήσει και στο blog του (http://infognomonpolitics.blogspot.gr/…/…/blog-post_923.html) , ουσιαστικώς δεν είναι παρά ένα ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΧΑΡΤΙ, με ένα κείμενο στα τουρκικά χωρίς καμία αξία, το οποίο, για ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, όπως λέει, ΕΙΧΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙ «ΚΡΥΦΟ» ΕΠΙ ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ (ενώ όλοι τον κατηγορούσαν) και το οποίο έχει ήδη προκαλέσει την απορία Κούρδων στην Αθήνα.

  ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

  Δεν θα ασχοληθώ προς το παρόν ούτε με το ποιόν, ούτε με τον βίο και πολιτεία του κ. Καλεντερίδη. Ούτε με την δημόσια εικόνα του που προσβάλει βαθύτατα και το κουρδικό κίνημα και όσους έχουμε αφιερωθεί σε αυτή την υπόθεση.
  Τις απειλές που εκτοξεύει περί «μηνύσεων», «εισαγγελέα», για το «πια συμφέροντα εξυπηρετώ» και άλλα φαιδρά, τις αποδίδω στην υπερεκτίμηση του εαυτού του, στην ελλειπή κατανόηση των ανθρώπινων χαρακτήρων και στις προσλαμβάνουσες της πελατείας του, στην οποία ουσιαστικά και απευθύνεται.
  Έχει απειλήσει κι άλλους δημοσιογράφους ο κ. Καλεντερίδης. Προφανώς πιστεύει ότι αν δεν είχα αποκαλύψει τις κατηγορίες εναντίον του περί «προδοσίας» το 2001, το θέμα θα είχε συγκαλυφθεί. Τέτοια θέματα όμως δεν συγκαλύπτονται ούτε «μπαλώνονται» με ανυπόγραφες «επιστολές».
  (τις επόμενες ημέρες ίσως συνεχίσω επί του ιδίου θέματος, και από άλλο βήμα)

  ΥΓ. Τα σχόλια φυσικά είναι ελεύθερα. Όμως: οποιαδήποτε εκδήλωση οπαδισμού, προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία της ανάρτησης, ύβρεις και χαρακτηρισμοί που ξεπερνούν τα όρια του πρέποντος θα σβήνονται και αν κάποιος επιμείνει θα διαγράφεται.

  Σχόλιο από Protagonistis | 20/02/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: