Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ο ανύπαρκτος ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης

Ο μύθος του Κουκίδη και της περήφανης αυτοκτονίας του την ημέρα της εισόδου των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα ακούγεται πολύ συχνά σε διάφορους χώρους. Πόση όμως ιστορική βάση έχει ο μύθος αυτός; Σε μια νηφάλια παρουσίαση ο Νίκος Σαραντάκος προσπαθεί να διερευνήσει τη βάση αυτής της δοξασίας. Γράφει:

«…Στις 27 Απριλίου, τη μέρα της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα, οι προφυλακές του στρατού ύψωσαν τη γερμανική σημαία στην Ακρόπολη, στις 8.45 το πρωί, όπως έσπευσαν να γνωστοποιήσουν με τηλεγράφημα στον Χίτλερ ο ίλαρχος Γιακόμπι και ο υπολοχαγός Έλσνιτς. Λίγο αργότερα υψώθηκε σε άλλον ιστό η ελληνική σημαία, πλάι στη γερμανική. Από τις πηγές της εποχής δεν φαίνεται σαφώς αν προηγήθηκε υποστολή της ελληνικής σημαίας ή αν δεν είχε γίνει έπαρσή της εκείνο το ταραγμένο πρωινό, πάντως το βέβαιο είναι ότι λίγη ώρα αργότερα και οι δυο σημαίες κυμάτιζαν η μία πλάι στην άλλη. Γερμανικές σημαίες υψώθηκαν επίσης στο δημαρχείο. Η επίσημη παράδοση της Αθήνας (και του Πειραιά) στον Γερμανό στρατιωτικό διοικητή έγινε στις 10.30 από τον δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά, τον στρατηγό Καβράκο, τον νομάρχη Αττικής και τον δήμαρχο Πειραιώς, στο καφενείο Παρθενών, γωνία Κηφισίας και Αλεξάνδρας. 

Όπως είναι φυσικό, σε τέτοιες στιγμές κυκλοφορούν ένα σωρό φήμες· έτσι, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο εύζωνος φρουρός της Ακρόπολης (ακόμα ανώνυμος), αντί να παραδώσει τη σημαία, την τύλιξε γύρω από το σώμα του και έπεσε στο κενό. Τη φήμη αυτή την κατέγραψε στο ημερολόγιό του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, αλλά και ο βρετανός πράκτορας (και μετέπειτα επιφανής ιστορικός) Νίκολας Χάμοντ. Κυκλοφόρησαν και άλλες φήμες τότε: για παράδειγμα, στο δικό του ημερολόγιο ο Ροζέ Μιλιέξ κατέγραψε πως άκουσε ότι Έλληνες στρατιώτες πυροβόλησαν τη σημαία με τη σβάστικα την ώρα της έπαρσής της και την έριξαν από τον ιστό της!

Αρκετές μέρες αργότερα, στις 9 Ιουνίου 1941, σε ανταπόκριση από το Κάιρο, η αγγλική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, θέλοντας να υπογραμμίσει την εχθρότητα του ελληνικού λαού προς τους κατακτητές, αναφέρει το ίδιο επεισόδιο, μόνο που τώρα δίνει όνομα στον ηρωικό αυτόχειρα εύζωνο: τον ονομάζει Κωνσταντίνο Κουκίδη. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ρεπορτάζ (που δεν κατόρθωσα πάντως να το δω εγώ ο ίδιος), αναφέρονται κι άλλες ειδήσεις που δίνουν την εντύπωση ότι η Αθήνα λίγο απέχει από την εξέγερση: «Μαθαίνω ότι γερμανικές περίπολοι στους δρόμους της Αθήνας έχουν διαταχθεί να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες για να διαλύουν λαϊκές συγκεντρώσεις. Ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο διοικητής της Χωροφυλακής διώχτηκαν επειδή απέτυχαν να διατηρήσουν την τάξη. Λέγεται ότι η Γκεστάπο δουλεύει σκληρά και ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί είναι ο κ. Λαμπράκης, ιδιοκτήτης δύο αθηναϊκών εφημερίδων». Φυσικά, πρόκειται για πολεμική προπαγάνδα που διογκώνει φήμες, επιλεκτικά παρουσιασμένες.

Όποιος έχει ξεφυλλίσει σελίδες εφημερίδων σε περίοδο πολέμου, ξέρει ότι δημοσιεύουν ένα σωρό ανύπαρκτα και ατεκμηρίωτα περιστατικά. Τέτοιο ήταν και το ρεπορτάζ της Ντέιλι Μέιλ και είναι χαρακτηριστικό ότι παρέλειπε να αναφέρει πιο πρόσφατα και εντελώς αληθινά γεγονότα που είχαν συμβεί στην κατακτημένη Αθήνα: τις εκδηλώσεις αγάπης και συμπάθειας προς τους Άγγλους αιχμαλώτους φαντάρους και βέβαια το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30 προς 31 Μαΐου 1941!

Καμιά άλλη πρωτογενής πηγή, ελληνική ή ξένη, δεν αναφέρει τίποτε για το επεισόδιο του ηρωικού αυτόχειρα ευζώνου. Ασφαλώς η φήμη εξακολουθεί την υπόγεια, προφορική διαδρομή της. Από τις πηγές αμέσως μετά την απελευθέρωση, ο μόνος που αναφέρει κάτι για τον Κουκίδη είναι ο Μενέλαος Λουντέμης, σε ένα του διήγημα. Όλες οι άλλες αναφορές είναι πολύ μεταγενέστερες, μετά το 1980….»

Το πλήρες κείμενο που απαντά οριστικά στο ερώτημα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

29/04/2011 - Posted by | -Αντίσταση, -Ιστορικά, -αντιφασιστικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός |

9 Σχόλια »

  1. είπα την γνώμη μου περί διαψευσεων σε ένα άλλο ιστολόγιο, που άνοιξε -εις ματην – μια συζητηση.

    Ήρωες πραγματικοί ή φανταστικοί υπάρχουν για να μπορεί ο άνθρωπος να κρατηθεί στη ζωή και να διάγει ηθικό βίο σε κοσμική αντίληψη και όχι θρησκευτική!

    Ωστόσο ο κάθε ιός, μάγκες εκ προοιμίου, δεν κάνουν τίποτ’ άλλο απο το να θέλουν να αμαυρώσουν κάθε τι με την χυδαιότητα τους. Βουτηγμένοι οι ίδιοι στην σημερινή λάσπη της απαξίωσης των πάντων θέλουν να σύρουν μαζί τους ότι υπάρχει ακόμα όρθιο και ιερό.
    Τι άλλο απο χυδαιότητα μπορεί να είναι αυτό;

    Σχόλιο από Ange-ta | 03/05/2011

  2. Ο ελληνισμός δεν έχει ανάγκη από ψέματα.

    Τι πιο μεγαλειώδες γεγονός από την παλλαϊκή αντίσταση κατά του Άξονα;

    Σχόλιο από Μ. | 03/05/2011

  3. Ο Ελληνισμός δεν έχει ανάγκη από ψέμματα. Τα διαχρονικά φασισταριά έχουν ανάγκη από τη ναζιστική προπαγάνδα που συντηρούν ευλαβικά. «Ανύπαρκτος ο Κουκίδης», «Κομμουνιστής ο Σάντας», «Κλέφτης ο Γλέζος», Αγαπημένοι οι Έλληνες με τους Γερμανούς κατακτητές, «Δεν το έγραψαν και οι εφημερίδες της εποχής!!!» Τα «Αθηναϊκά Νέα» προφανώς. Σπουδαία ιστορική πηγή.
    Η ίδια εφημερίδα δημοσίευε αφίσες με τις οποίες ενημερωνε τον Ελληνικο λαό ότι τα παιδιά του πεθαίνουν από την πείνα επειδή κάποιοι κακοί εβραίοι κρύβουν το αλεύρι. (Η Άρεια φυλή ως γνωστόν τρεφόταν με ηλιαχτίδες, γι’ αυτό δεν πείναγε κανένας).
    Ποιός είσαι εσύ ρε Λουντέμη που θα πεις το αντίθετο;

    Σχόλιο από olympiada | 23/05/2011

  4. «Ο Ελληνισμός δεν έχει ανάγκη από ψέμματα»….

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/05/2011

  5. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ. Πριν λίγα χρόνια έτυχε να βρεθώ σ’ένα σπίτι και έπιασα συζήτηση μ’εναν παππού που μεγάλωσε στην Πλάκα και όταν τον ρώτησα για το αν είχε ακούσει τότε για τον εύζωνα που έπεσε απ΄την Ακρόπολη μου είπε «ΝΑΙ, πράγματι είχε πέσει ένα παιδί απ’την Ακρόπολη…», αλλά ο κόσμος εκείνες τις ημέρες ήταν τρομοκρατημένος και δεν έβγαινε απ΄τα σπίτια του. Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, όταν πήγε στο σημείο που έπεσε, το συζήτησε με τους περίοικους που του το επιβεβαίωσαν.
    Ο παππούς δεν είχε κανέναν λόγο να μου πει ψέματα γιατί δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος…

    Σχόλιο από ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΝΟΣ | 04/04/2012

  6. Ολοι αυτοι ηταν κ θα ειναι ηρωες για την Ελλαδα μας.
    Για τους κλεφτες που την πουλησαν ειναι απλως κοροϊδα.
    Ο Θεος να ευλογει τους ηρωες.
    Να λυπηθει κι εμας που καποιοι δοσιλογοι αποφασισαν για εμας κ παραμενουν ελευθεροι. Κατι τετοιοι στην κατοχη θα ηταν στο εκτελεστικο αποσπασμα.
    Κωνσταντινε Κουκιδη εχω τεσσερις γιους. Μακαρι να γινουν ανδρες σαν εσενα.

    Σχόλιο από Φιλιππακη Δεσποινα | 21/05/2012

  7. «Μακαρι να γινουν ανδρες σαν εσενα.»

    Δηλαδή ανύπαρκτοι, σαν το Κουκίδη 😉

    Τι περίεργη ευχή που είναι αυτή η ευχή της Νεοελληνίδας μάνας;

    Σχόλιο από Mατσουκάτες | 21/05/2012

  8. Η ιστορία του Κουκίδη συντηρείται από κάποιους ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι προσπαθούν να επισκιάσουν την γνωστή ιστορία με τον Μανώλη Γλέζο, δηλαδή τον αριστερό Μανώλη Γλεζο, για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα. Ο γερο-Πλεύρης κυρήσσει από το Τηλε-Άστυ ότι ο Γλέζος ήταν μέλος της ΕΟΝ και όχι αριστερός όταν κατέβασε τη σημαία, αλλά ήρωας ανώτερος του Γλέζου υπήρξε ο άλλος ΕΟΝίτης, ο Κουκίδης. Δηλαδή ΕΟΝ-Αριστερά 2-0 με ένα γκολ πέντε μέτρα οφ-σάιντ και ένα πέναλτυ-φάντασμα (κυριολεκτικά φάντασμα). Το πού οδήγησαν οι έρευνες για την ανεύρεση στοιχείων για τον ηρωικό στρατιώτη το γράφει ο Σαραντάκος στο εκτενές άρθρο του. Τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φαντάρος ονόματι Κουκίδης που πήδηξε στο κενό τυλιγμένος με τη σημαία ουδέποτε υπήρξε είναι συντριπτικά. Και ακόμα κάτι: Είναι αξιοπερίεργο ότι ουδέποτε εμφανίστηκαν στο προσκήνιο συγγενείς του Κουκίδη, να βγουν σε κάποια εκπομπή, ή να παραστούν σε κάποια τελετή και να πουν βρε παιδί μου, είμαι ο ανηψιός του μπάρμπα μου του ήρωα… Ούτε για δείγμα… Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι ο ηρωισμός και ο φόρος αίματος των Ελλήνων εκείνη την καταραμένη περίοδο είναι ούτως ή άλλως κολοσσιαίος. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν τέτοια δύναμη ώστε κάθε παραπάνω »μύθος» είναι περιττός. Ιστοριούλες με ευζώνους που τυλίγονται με σημαίες και πέφτουν στο γκρεμό είναι όχι μόνο περιττές αλλά και επιβλαβείς, διότι διακωμωδούν τις θυσίες των πραγματικών ηρώων και αποτελούν έλλειψη σεβασμού στη μνήμη τους.

    Σχόλιο από Νίκος Κ. | 11/08/2012


Σχολιάστε