Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Τζάμπα φωνάζετε!!

To παρακάτω σχόλιο δημοσιεύτηκε στην e-σελίδα του J95, μ’ αφορμή μια συζήτηση για το “επίμαχο” βιβλίο Ιστορίας της 6ης δημοτικού, που έγραψε η  Μ. Ρεπούση. Το αλιεύσαμε στην μπλογκο-θάλασσα, μας άρεσε και το φιλοξενούμε…… χωρίς  παρέμβαση! 

Γράφτηκε, όπως φαίνεται, μετά από σχόλιο που υποστήριζε ότι όλα βαίνουν καλώς με το νέο βιβλίο. Μεταξύ των επιχειρημάτων, για να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμιά αναφορά στις γενοκτονίες των Ελλήνων της Ανατολής, ήταν και το εξής:  “… οι περισσότεροι μικρασιάτες Έλληνες το 1920 ήταν απόγονοι Ελλαδιτών μεταναστών του 18ου αι;”

Ισπίρτ Says:

         «Τζάμπα φωνάζουμε! Η Μικρασιατική Καταστροφή μας μάζεψε όλους ξανά στο σπίτι. Είχαμε ξεκινήσει -εμείς οι άθλιοι αλήτες- να φεύγουμε από τον 12ο αιώνα π.χ. Αλλα κυρίως φύγαμε από τα Βαλκάνια μεταξύ 7ου και 5ου αιώνα. Αλλά και αργότερα κατά τους αλεξανδρινούς και ελληνιστικούς χρόνους.

          Ε! με το Βυζάντιο όλη η Ανατολή ήταν ελληνόφωνη. Ανατολικότερα φυσικά υπήρχαν αρμενόφωνοι, γεωργιανόφωνοι και κατα πάσα πιθανότητα και οι Κούρδοι. Μετά, ήρθαν κάποιοι σχιστομάτηδες τουρκομάνοι από την Κεντρική Ασία, έγιναν και μουσουλμάνοι και μας έμαθαν τι πάει να πει κάστανο. Δεν άφησαν πέτρα σε πέτρα μέχρι να φτιάξουν τα σουλτανάτα τους. Έχει κάτι απίστευτες περιγραφές η Άννα Κομνηνή, αλλά ποιός τη γαμεί!!!

Κατέστρεψαν τις πόλεις της Ανατολής. Τις έκαναν όλες σαν την Έφεσο, που σήμερα τη δείχνουν στους τουρίστες ως διαμάντι της αρχαίας Τουρκίας.  

dsc04369.JPG  (Βιβλιοθήκη Κέλσου. Έφεσος)

Οι πιο έξυπνοι από μας -και ήταν πολλοί οι αφιλότιμοι- έγιναν και αυτοί μουσουλμάνοι, γλύτωσαν τις περιουσίες τους και το χαράτσι και μας ξέσκισαν στη συνέχεια και αυτοί. Εμείς παραμείναμε -οι μαλάκες- γκιαούρηδες!

Έτσι, σιγά-σιγά, οι σχιστομάτηδες έγιναν στρογγυλομάτηδες.

Εμείς όμως, παρόλα αυτά, παραμείναμε η απόλυτη παγκόσμια σταθερά (μαζί με τους Βαλκάνιους “ομοεθνείς” μας φυσικά). Δέκα εκατομμύρια είμασταν το 10ο αιώνα, τόσοι είμασταν και τον 20ο. Ενώ αυτοί ήρθαν περί τους 350.000 και σήμερα έγιναν 70 εκατομ. Τι να πεί κανείς. Ανισόρροποι!

Κατά το 18ο αιώνα άρχισαν να μας έρχονται και άλλοι Βαλκάνιοι στη Μικρά Ασία: αλβανόφωνοι, ελληνόφωνοι, βλαχόφωνοι και ότι άλλο βαλκανικό λουλούδι υπήρχε.

Τελικά να μην τα πολυλογώ, νάναι καλά οι νεότουρκοι (φασίστες, αλλά δεν πειράζει) που αποφάσισαν ότι κακώς ζούμε στις περιοχές αυτές από τον 12ο αιώνα. Άσε που μπορεί να είμασταν και παλιότεροι. Κάτι τέτοια λένε διάφοροι, σαν τον Κόλιν Ρένφριου κ.ά., ότι τάχα εμείς οι Έλληνες δεν κατεβήκαμε στα Βαλκάνια κάπου από τις στέπες της Ουγγαρίας αφού είχαμε ξεκινήσει προ αμνημονεύτων χρόνων από τα Ουράλια, αλλά ήρθαμε από τον Καύκασο και τη Μικρά Ασία. Άστους να λένε!

Νάναι καλά οι τούρκοι στρατιωτικοί που μας σκέφτηκαν και αποφάσισαν να μας στείλουν όλους στην πατρίδα από την ξενητειά. Δεν είναι όλοι οι στρατιωτικοί κακοί. Υπάρχουν και καλοί, οι νεότουρκοι, ο Κεμάλ, ο Βιντέλα στις μέρες μας…

Μπορεί από τα 2 εκατομ. που είμασταν πριν το ‘14 να φτάσαμε στα Βαλκάνια περί το 1.2 εκατ. αλλά δεν πειράζει!»

dsc04358.jpg

 Βρήκαμε και πάλι τα αδέλφια μας, που μας άνοιξαν τις αγκαλιές τους και μας ζέσταναν. Μας έδωσαν από το ψωμί τους, έμαθαν και την ιστορία μας και τη διδάσκουν -να φανταστείς- ακόμα και στα παιδιά τους! Έστησαν μνημεία για τους νεκρούς μας και έκαναν τον πόνο μας και δικό τους πόνο.

Τι φιλόξενος λαός! Τι τυχεροί και ‘μεις που είμαστε ομοεθνείς τους!

Χαλάλι οι άνθρωποί μας που χάθηκαν. Χαλάλι και οι περιουσίες μας, με τις οποίες το ελληνικό κράτος -η γλυκειά “μητέρα-πατρίδα”- πλήρωσε τις πολεμικές αποζημιώσεις στους νικητές.

Εντάξει, λίγο την Ανταλλάξιμη Περιουσία μας έκλεψαν, λίγο μας πέταξαν στο υπόγειο ως τουρκόσπορους και αούτηδες. Αλλά δεν πειράζει. Έθνος μας είναι, αίμα μας! Το δικό μας DNA έχουν. Λίγο δυσκολευτήκαμε στην αρχή να συνενοηθούμε: Οι μισοί από μας μιλούσαν τούρκικα και αυτοί μιλούσαν κάτι από αλβανικά, από παρεφθαρμένα λατινικά, κάτι περίεργα ελληνικά. Αλλά εντάξει… τελικά συνενοηθήκαμε!

(το, μάλλον, προβληματικό βιβλίο Ιστορίας) dsc04572.jpg

 

Και πήραν τόση φόρα, ώστε ακόμα και σήμερα, 84 χρόνια μετά, ενώ τα δικά μας δάκρυα στέρεψαν (μόνο κάτι ξεχασμένοι Μικρασιάτες πρόσφυγες έρχονται μέχρι σήμερα. Αυτοί είχαν παγιδευτεί στη άλλη γλυκειά μάνα, τη Σοβιετική Ένωση και ο Πατερούλης τους έστειλε να σπέρνουν βαμβάκι στις στέπες της Κεντρικής Ασίας -από ‘κει που μας ήρθαν οι καλοί μας οι Τούρκοι, πριν φυσικά γίνουν στρογγυλομάτηδες) οι πιο καλοί μας Ελλαδίτες θέλουν σώνει και καλά να διδάξουν την ιστορία μας -να μην ξεχαστεί λένε έτσι για να μάθει η ανθρωπότητα τι σημαίνει βία του ισχυρού και της εξουσίας κατά των αδύνατων και των μειονοτήτων. Εμείς προσπαθούμε να τους κρατήσουμε στο μέτρο, αυτοί όμως τίποτα… ξεσάλωσαν. Επιμένουν και επιμένουν.

Νάναι καλά οι Τούρκοι φασίστες που μας έστειλαν σε τούτο τον ευλογημένο τόπο μ’ αυτόν τον υπέροχο λαό!!!

——————————

υ.γ. τα πληθυσμιακά στοιχεία από τον Σπ. Βρυώνη, ΜΙΕΤ.

——————————————————————-

dsc02626.jpg

(Underground σοβιετικός πίνακας για την εκτόπιση των μικρών λαών από το σταλινισμό. Μεταξύ αυτών και οι σοβιετικοί Έλληνες, επίσης παραγνωρισμένοι και από το «νέο» βιβλίο Ιστορίας της 6ης δημοτικού)

 

06/01/2007 - Posted by | -Βιβλίο Ιστορίας

5 Σχόλια »

 1. Εδέβαν τα Χριστούγεννα, έρθανε και τα Φώτα,
  άνοιξον το καρδόπο σου, τη παραδείσ΄την πόρταν
  Καλανταρτς και νέον έτος, κόρ΄θα παίρω σε οφέτος,
  καλαντάρ΄τς καλή χρονία, κόρ΄έλ΄ας φιλώ σε μιαν

  Έρθαν πουλί μ΄ τα Κάλαντα, έρθανε και τα Φώτα,
  εσύ την χώραν ξάι μ΄ ακούς, την καρδία σ΄ ερώτα.
  Καλανταρτς και νέον έτος, κόρ΄ θα παίρω σε οφέτος,
  καλαντάρ΄ τς καλή χρονία, κόρ΄ έλ ΄ας φιλώ σε μιαν

  Ανοιξον, ρίζα μ΄ άνοιξον, άνοιξον το πορτόπο σ΄,
  Και δός με γλυκύν φίλεμαν κι έπαρ΄ με σ΄ εγκαλόπο σ΄
  Καλανταρτς και νέον έτος, κόρ΄θα παίρω σε οφέτος,
  καλαντάρ΄τς καλή χρονία, κόρ΄έλ΄ας φιλώ σε μιαν

  *

  Το αντέγραψα από τις ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΔΕΣ, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στους συνδέσμους της καλύβας.

  Σχόλιο από Πάνος | 06/01/2007

 2. Α, μη το ξεχάσω: δεν είναι της αρχοντιάς (της ελληνικής λαϊκής αρχοντιάς, αυτής που αξιολόγησε ο Ελύτης ως κάτι-ανώτερο-των Λουδοβίκων) αυτό το ύφος του «Ισπίρτ»!

  Σχόλιο από Πάνος | 06/01/2007

 3. Ο Ισπίρτ αλιεύτηκε στη σελίδα του J95. Και είναι τελείως συμβατός- από άποψη ύφους και θέσεων- με το πρότυπο που κυριάρχησε στη συζήτηση εκείνη. Ίσως νάναι και η καλύτερη εκδοχή!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/01/2007

 4. […] -Τζάμπα φωνάζετε!! […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: