Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Σάββας Μετοικίδης, Δάσκαλος…

Σάββας Μετοικίδης, Καπετάν Νέστος

ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΜΕ
ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΜΕ
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ…

22/04/2012 - Posted by | -Κρίση, -Κίνημα, -Πολιτική, -καπιταλισμός | ,

6 Σχόλια »

  1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

    Σχόλιο από ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ | 22/04/2012

  2. […] και Αριστερά Σάββας Μετοικίδης, Δάσκαλος… Απριλίου 22, […]

    Πίνγκμπακ από Αφιέρωμα στον 2ο πολιτικό αυτόχειρα δάσκαλο Σάββα Μετοικίδη με το βλέμμα στον ά-πιστο Θωμά… « Το Μανιτάρι του Βουνού | 22/04/2012

  3. Σχόλιο από nestos | 22/04/2012

  4. Σάββας Μετοικίδης, για τον Δεκέμβρη του ’08 είχε γράψει:

    «ΒΙΑ είναι να δουλεύεις 40 χρόνια για ψίχουλα και να αναρωτιέσαι αν ποτέ θα βγεις στη σύνταξη.

    ΒΙΑ είναι τα ομόλογα, τα κλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία, η χρηματιστηριακή απάτη.

    ΒΙΑ είναι να αναγκάζεσαι να παίρνεις ένα στεγαστικό δάνειο που τελικά το πληρώνεις χρυσό.

    ΒΙΑ είναι το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να σε απολύει όποια στιγμή θέλει.

    ΒΙΑ είναι η ανεργία, η προσωρινότητα, τα 700 ευρώ με ή χωρίς ένσημα.

    ΒΙΑ είναι τα εργατικά «ατυχήματα», επειδή τα αφεντικά περιορίζουν τα εξόδά τους εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.

    ΒΙΑ είναι να παίρνεις ψυχοφάρμακα και βιταμίνες για να ανταπεξέλθεις στα εξαντλητικά ωράρια.

    ΒΙΑ είναι να είσαι μετανάστρια, να ζεις με το φόβο ότι θα σε πετάξουν ανά πάσα στιγμή έξω από τη χώρα και να βιώνεις μια διαρκή ανασφάλεια.

    ΒΙΑ είναι να είσαι ταυτόχρονα μισθωτή, νοικοκυρά και μάνα.

    ΒΙΑ είναι να σου πιάνουν το κώλο στη δουλειά και να σου λένε «Χαμογέλα ρε τι σου ζητάμε;»

    Αυτό που ζήσαμε εγώ το ονομάζω εξέγερση. Κι όπως κάθε εξέγερση μοιάζει με πρόβα εμφυλίου, μυρίζει καπνιά, δακρυγόνα και αίμα. Δεν τιθασεύεται εύκολα και δεν καπελώνεται. Πυρπολεί συνειδήσεις, αναδεικνύει και πολώνει αντιθέσεις, υπόσχεται στιγμές, έστω, συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Ιχνηλατεί ατραπούς για την κοινωνική απελευθέρωση.

    Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στις μητροπόλεις του χάους! Βάλτε πόρτες ασφαλείας και συστήματα συναγερμού στα σπίτια σας, ανοίξτε την tv και απολαύστε το θέαμα. Η επόμενη εξέγερση θα είναι σίγουρα σφοδρότερη, όσο θα προχωράει η σαπίλα αυτής της κοινωνίας… Ή βγείτε στους δρόμους δίπλα στα παιδιά σας, απεργήστε, τολμήστε να διεκδικήσετε τη ζωή που σας κλέβουν, να θυμηθείτε ότι κάποτε υπήρξατε νέοι που θελήσατε ν’ αλλάξετε τον κόσμο».

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/04/2012

  5. Ανακοινώσεις για την αυτοκτονία του συνδικαλιστή Σάββα Μετοικίδη που αυτοκτόνησε για πολιτικούς λόγους, εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πανελλαδικά.

    ΣΥΡΙΖΑ

    Αντίο «καπετάν Νέστο»

    Μείναμε εμβρόντητοι μετά την ανακοίνωση της αυτοκτονίας του συντρόφου,
    συντοπίτη, δασκάλου Σάββα Μετοικίδη. Είναι η δεύτερη στη σειρά πολιτική αυτοκτονία πέραν των άλλων, που γίνονται καθημερινά εξ’ αιτίας της μνημονιακής πολιτικής.

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης «αποχαιρετά» τον «καπετάν Νέστο»
    με την υπόσχεση να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, αυτή την πολιτική που μας
    δολοφονεί καθημερινά. «Δεν μπορούμε Σάββα να σε φέρουμε πίσω, αλλά τις ζωές μας θα τις πάρουμε πίσω, όπως και νάχει».

    Δεν χρειάζεται να λέμε άλλα λόγια. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δικά σου λόγια από
    τον εκπαιδευτικό Αντίλογο της Άνοιξης του 2008.

    «Δεν μας ταιριάζει η μοιρολατρία και ο πεσιμισμός. Θα συντονίσουμε με
    καλύτερους όρους το βηματισμό μας, όχι μόνο για να αντισταθούμε σε όσα μας ετοιμάζουν, αλλά για να διεκδικήσουμε όσα ονειρευόμαστε και μας αξίζουν.»

    ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
    Για τον σύντροφο δάσκαλο Σάββα Μετοικίδη, που κηδεύεται σήμερα

    Έφυγε χθες από κοντά μας ο Σάββας Μετοικίδης, ο υπέροχος δάσκαλος, ο ακούραστος αγωνιστής, η φιγούρα που βρισκόταν πάντα μπροστά στις μάχες για ένα άλλο δημόσιο σχολείο, για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών από τα Πομακοχώρια ως την Αθήνα, στους αγώνες υπέρ των μεταναστών, των άνεργων, των εργαζόμενων, του πολιτισμού.

    Επέλεξε να δώσει τέρμα στη ζωή του. Μας άφησε φτωχότερους, χωρίς την ευαισθησία, την ανησυχία, την ακούραστη μαχητικότητά του, το γέλιο του.

    Σάββα, καλό σου ταξίδι και υποσχόμαστε ότι θα ακούσουμε αυτά που θέλεις να μας πεις, θα βαδίσουμε στους ίδιους δρόμους όπου βρεθήκαμε, πιο αποφασιστικά αυτή τη φορά, για να ανοίξουμε νέα μονοπάτια για το σχολείο, για την κοινωνία, για την αριστερά που ονειρεύτηκες.

    http://www.xanthipress.gr/eidiseis/politiki/13393-anakoinoseis-gia-to-savva-metoikidi-antio-kapetan-nesto.html

    Σχόλιο από Πόντος και αριστερά | 23/04/2012

  6. […] Γράφω αρκετά σοκαρισμένος αφού προχθές αυτοκτόνησε, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ένας σύντροφος δάσκαλος, ο Σάββας Μετοικίδης, τον οποίο τον γνώριζα προσωπικά. Ήταν ένας αγωνιστής από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής κομμουνιστικής αριστεράς, με ανοιχτό πνεύμα και κριτική διάθεση, μαχητικός συνδικαλιστής και στην πρώτη γραμμή σε όλες τις διαδηλώσεις…. Τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα από την Ξάνθη, γεμάτος όρεξη για πολιτκή & συνδικαλιστική παρέμβαση, γεμάτος αγωνίες για την πορεία του κινήματος, γεμάτος ανησυχίες και ερωτηματικά απέναντι στις προκατασκευασμένες βεβαιότητες.  Ανησυχίες και ερωτηματικά που κουβεντιάζαμε στις πορείες στο μπλοκ της ΑΕΠ, το οποίο για πολλά χρόνια επέλεγε για να συμπορευτεί σε πολλές πορείες. Και αργότερα τον έβρισκα σχεδόν πάντα σε όλες τις πορείες με το πρόσωπο του γεμάτο μαλόξ, με ένα πλατύ χαμόγελο και χίλιες ερωτήσεις στα χείλη…   Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση Σάββα στα γουναράδικα ! Κώστας Σ. Σ.Σ: προσάπτω ένα αφιέρωμα στον Σάββα από το https://pontosandaristera.wordpress.com (https://pontosandaristera.wordpress.com/2012/04/22/savvasmetoikidhs/) […]

    Πίνγκμπακ από Σάββας Μετοικίδης: In Memoriam | ΕΞΑΡΧΕΙΑ | 23/04/2012


Σχολιάστε