Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού (4)

Η  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΤΗΣ  ΕΝΩΣΗΣ  ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ 

Η Ένωση Σμυρναίων συνέταξε και απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας, τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ.ά. για τον τρόπο που το βιβλίο παρουσιάζει τον ελληνισμό της Ανατολής και τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων, εκφράζοντας την ομόθυμη βούληση των μελών του, είναι υποχρεωμένο να διαμαρτυρηθεί εντονότατα γιατί από το νέο σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Στ’ του δημοτικού σχολείου, έχουν διαγραφεί τα κλέη και τα πάθη των Ελλήνων της Ιωνίας, της Αιολίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και των άλλων περιοχών της «καθ’ ημάς Ανατολής», είτε για να ανταποκριθεί η ύλη του μαθήματος στις Θεματικές ενότητες του αναλυτικού προγράμματος είτε για να μην «ενοχληθεί» (και αυτό αν συμβαίνει είναι το πιο τραγικό) η Τουρκία.

dsc04584.jpg

«Έτσι ο Μικρασιατικός Ελληνισμός», ο οποίος για να θυμηθούμε εδώ το λόγο ενός κορυφαίου διανοητή της χώρας μας, του πρώην υπουργού Παιδείας και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, «έχει απειροδύναμο ιστορικό μέγεθος, με προεκτάσεις οικουμενικής σημασίας», εξοβελίζεται από το γνωστικό πεδίο των 12χρονων παιδιών, με συνέπειες τραγικές για το μέλλον αυτού του τόπου. Το νέο βιβλίο παρουσιάζει κενά και αντιφάσεις που αποδυναμώνουν τις όποιες καλές προθέσεις υπάρχουν για τη συγγραφή ενός άρτιου σχολικού εγχειριδίου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο νέο σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας:

1. Η Σμύρνη, η μητρόπολη της Μικρασιατικής Ελλάδας, αναφέρεται ως πόλη «με μεγάλο αριθμό ελληνικού πληθυσμού». Είναι όμως γνωστό ότι το ελληνικό στοιχείο της πόλης υπερτερούσε πληθυσμιακά όλων των άλλων συνοίκων λαών (πριν το 1922 η Σμύρνη είχε 140.000 Έλληνες, 80.000 Τούρκους, 12.000 Αρμένιους, 20.000 Εβραίους και 15.000 Ευρωπαίους) και οι ‘Έλληνες κάτοικοί της κυριαρχούσαν στον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα, όπως το αναγνωρίζουν και αυτοί οι Τούρκοι, αποκαλώντας την «Γκιαούρ Ιζμίρ», δηλαδή Σμύρνη των απίστων.

       2. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ελληνικότατη πόλη των Κυδωνιών (Αϊβαλί), στην οποία λειτουργούσε σχολή υψηλής στάθμης, η περιώνυμη «Ακαδημία», ούτε στις ελληνικές κοινότητες της Καππαδοκίας, και η ιστορική παρουσία των Ελλήνων του Πόντου «αποτυπώνεται» μόνο σε δύο φωτογραφίες.

 smirni.jpg 

       3. Αποσιωπώνται ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού που έδρασαν στην εξέλιξη των γεγονότων και δεν γίνεται μνεία στον μαρτυρικό ιεράρχη της Σμύρνης Χρυσόστομο Καλαφάτη, κορυφαίο πρότυπο Έλληνα θρησκευτικού και εθνικού ηγέτη που θυσιάστηκε υπέρ του λαού του.

       4. Η πολιτική των ξένων δυνάμεων στη Μ. Ασία και ο εθνικός διχασμός αποτελούν θέματα ταμπού για τους συντάκτες του βιβλίου και δεν τα προσεγγίζουν καθόλου.

       5. Δεν γίνεται λόγος για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Μικρασιατικών παραλίων, αποσιωπάται τελείως η πυρπόληση της Σμύρνης και «αναπαράγεται» η τουρκική θέση που μιλάει για «μετανάστευση» (!) των Ελλήνων. Τα περί βίαιου εκπατρισμού τους για ν’ αποφύγουν τη φωτιά και τη σφαγή, οι συντάκτες του βιβλίου τα αφήνουν στον… πατριωτισμό» των δασκάλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων

Ο Πρόεδρος Τάκης Βεζυργιάννης
Ο Γεν. Γραμματέας Νίκος Βικέτος

23/01/2007 - Posted by | -Βιβλίο Ιστορίας

2 Σχόλια »

  1. Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΩΣ ΤΗ ΛΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ..

    ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙΣΕΥΑΝ.

    ΟΙ ΙΩΝΕΣ, ΤΟ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΩΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ .

    ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ..

    ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ..

    ΕΤΣΙ ΤΟΤΕ ,ΕΤΣΙ ΤΟ ’55 ΕΤΣΙ ΤΟ ’64 ΕΤΣΙ ΤΟ ’74 ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

    Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ DNA ΜΑΣ

    Σχόλιο από ΧΡΟΝΗΣ | 04/01/2008

  2. […] Δείτε στο σχετικό ποστ τη διαμαρτυρία της Ένωσης Σμυρναίων, […]

    Πίνγκμπακ από -Σμύρνη 1922: Συνωστισμός στην παραλία! « Πόντος και Αριστερά | 25/05/2008


Σχολιάστε