Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων»

Για το βιβλίο Ιστορίας της 6ης δημοτικού  (1)

      •Η σύγκρουση των αυτοχθόνων με τους ετερόχθονες, δηλαδή των ντόπιων με τους πρόσφυγες, ταλαιπώρησε τη μετεπαναστατική Ελλάδα για είκοσι περίπου χρόνια. Από το 1830 έως το 1850, οι ετερόχθονες θα δεχτούν μια αλύπητη επίθεση από τους αυτόχθονες, που θα φτάσει μέχρι και απολύσεις από το δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης θα απολυθεί και ο κωνσταντινουπολίτης Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, του οποίου ο πατέρας –για λόγους αντεκδίκησης- είχε δολοφονηθεί από τους Οθωμανούς. Το 10% του τότε ελληνικού πληθυσμού, που αντιπροσώπευαν οι «ετερόχθονες», θα υποταχθεί, θα αλλοτριωθεί και θα αποδεχτεί την κατάκτηση της εξουσίας στο νεαρό κράτος από τα παραδοσιακά ηγετικά στρώματα της Παλαιάς Ελλάδας, των κοτζαμπάσηδων και των προεστών.

dsc04029.jpg

       •Από τότε μέχρι σήμερα, η μεγάλη κληρονομιάτης ιδεολογικήςαπόρριψης, του ρατσισμού κατά των ετεροχθόνων και της υποτίμησης των εξωελλαδικών Ελλήνων, καλά κρατεί.

Η πρόκληση του ‘22

•Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κρατικό μηχανισμό της Ελλάδας και τους συγκροτούντες τους ιδεολογικούς μηχανισμούς κυριαρχίας, θα δοθεί από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού μετά το ’22 θα είναι «ετερόχθονες». Η συνταγή ήταν παλιά και δοκιμασμένη: αποσιώπηση της Ιστορίας, άσκηση βίας, οικονομική εκμετάλλευση και προσπάθεια ιδεολογικής αλλοτρίωσης με τη μετατροπή τους από Μικρασιάτες Έλληνες σε Βαλκάνιους. Αυτό εν μέρει είναι φυσικό, εφόσον την Ιστορία, όπως γνωρίζουμε, τη γράφουν οι νικητές. Και στα συγκεκριμένα γεγονότα νικητές ήταν οι δύο κρατικές εξουσίες που έλεγχαν τα εδάφη στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και οι χαμένοι ήταν οι χριστιανοί της Αυτοκρατορίας (Έλληνες. Αρμένιοι και Ασσυροχαλδαίοι) και οι μουσουλμάνοι των Βαλκανίων. Και για να το πούμε πιο κυνικά: επειδή το κράτος “μας”, ως συγκεκριμένος μηχανισμός εξουσίας και έκφρασης συμφερόντων, βγήκε κερδισμένο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επέλεξε -και κυρίως οι πιο σκληρές του πολιτικές εκφράσεις που ήταν η ακροδεξιά- να εξαφανίσει την ιστορική μνήμη των Ελλήνων της Ανατολής.

dsc04313.JPG

•Και όλα αυτά, ενώ η ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής και η Έξοδός τους, είναι η κορυφαία στιγμή στην ιστορία των Ελλήνων. Τη στιγμή δηλαδή που θα βρεθούν οριστικά εκτός της μικρασιατικής χερσονήσου, υφιστάμενοι παράλληλα και μια μεγάλης έκτασης εθνική εκκαθάριση με περισσότερα από 800.000 θύματα, την ίδια στιγμή ο ελληνισμός συλλογικά και συνολικά θα αποκοπεί –για πρώτη φορά στην ιστορία του- από το μικρασιατικό χώρο για πάντα.

Η σύνθεση των ιστορικών εμπειριών και η νέα αναθεώρηση

•Μόνο στη δεκαετία του ’80 θα αρχίσουν να αναπτύσσονται εντός της ελληνικής κοινωνίας διαδικασίες σύγκλισης, με την αναγνώριση της σημαντικής ιστορίας των Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής και με την ένταξή της στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Στη δεκαετία του ’90 φάνηκε ότι με την ανακήρυξη των δύο εθνικών επετείων, της 19ης Μαϊου (για τη γενοκτονία στον Πόντο) και της 14ης Σεπτεμβρίου (για τη γενοκτονία στο σύνολο της μικρασιατικής χερσονήσου) το μεγάλο αυτό ιστορικό χάσμα γεφυρωνόταν, με την «εθνική ολοκλήρωση» να πραγματοποιείται στο χώρο της γνώσης και της επίσημης ιδεολογίας του κράτους. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι πετύχαμε τη σύγκλιση και τη σύνθεση. Όπως φάνηκε όμως, τα αντιδραστικά αντανακλαστικά της «αυτοχθόνου» ιδεολογίας είναι βαθύτατα ριζωμένα. Και αυτό συνειδητοποιήθηκε όταν εκδόθηκε το«νέο» βιβλίο της Ιστορίας της 6ης δημοτικού. Το συγκεκριμένο βιβλίο -και όλη η πολιτική ομάδα που βρίσκεται από πίσω- αποδεικνύει ότι ξαναβρεθήκαμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε.

dsc04314.JPG

•Δεν θα αναφερθούμε στις  ελλείψεις, που έχει συνολικά το βιβλίο. Γι’ αυτές ας μιλήσουν άλλοι, ειδικοί ή μη. Αυτό που ενοχλεί στη ματιά που έχει η συγγραφέας, είναι ότι υποβαθμίζει τα γεγονότα στη Μικρά Ασία μ’ ένα ιδιαιτέρως προκλητικό τρόπο. Ο «Κεμάλ Ατατούρκ» αντιμετωπίζεται και χαρακτηρίζεται ως «ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων». Κάτι που αποτελεί την κλασική θέση του τουρκικού εθνικισμού. Αποσιωπάται πλήρως η ιστορική φάση της μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε έθνη-κράτη και πονηρά αιωρείται η θέση ότι η Τουρκία, ως έθνος-κράτος, είναι ακριβώς το ίδιο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

•Ο Μουσταφά Κεμάλ λοιπόν, σύμφωνα μ’ αυτό το ελληνικό βιβλίο της Ιστορίας απελευθέρωσε τη Σμύρνη, την Τραπεζούντα, το Αϊβαλί κ.λπ. από τους Έλληνες. Και εφόσον ο Κεμάλ έκανε «απελευθερωτικό αγώνα», οι εχθροί του έκαναν ιμπεριαλισμό. Εφόσον λοιπόν οι Σμυρνιοί, οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι ήταν κακοί ιμπεριαλιστές –μαζί με τους Ελλαδικούς που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη το ’19-καλά να πάθουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκφραστεί έστω και η στοιχειώδης συμπάθεια γι’ αυτούς.

Ρατσισμός κατά των προσφύγων του ‘22

•Ακριβώς αυτό είναι το εσωτερικό ιδεολογικό σχήμα της συγγραφέως. Και στο σχήμα αυτό υποτάσσει την ελληνική Ιστορία. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην –πρωτοφανή για τη σύγχρονη Ιστορία- καταστροφή της Σμύρνης και στη σφαγή του χριστιανικού της πληθυσμού (ελληνικού και αρμενικού), ούτε φυσικά στις επίσημες αποφάσεις του ‘11 των Νεότουρκων εθνικιστών για εξόντωση των χριστιανικών κοινοτήτων. Φυσικά δεν υπάρχει και καμιά αναφορά στις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών (Ελλήνων της Ανατολής, Αρμενίων και Ασυροχαλδαίων) που άρχισαν το ‘14, ούτε στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο που σχετίζεται με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των Νεότουρκων εθνικιστών και των Γερμανών συμμάχων τους. Καμιά επίσης αναφορά δεν υπάρχει για τα Σεπτεμβριανά κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης ή για τις σταλινικές διώξεις κατά των πολυάριθμων Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης.

dsc04315.JPG

•Ακόμα και αν υποθέσει κάποιος ότι στο βιβλίο δεν παρουσιάζεται η ιστορία των Ελλήνων, αλλά η ιστορία του κράτους της Ελλάδας, η ασυνέπεια και το ετεροβαρές είναι πλήρες. Σε άλλα σημεία παρουσιάζεται η πανανθρώπινη ιστορία, σε άλλα η ιστορία των Ελλήνων συνολικά και μόνο στην περίοδο της γενοκτονίας τους από τον τουρκικό εθνικισμό και της Εξόδου από την Ανατολή, περιορίζεται πλήρως στα κρατικά όρια. Σαφέστατα είναι μεροληπτικό και ρατσιστικό κατά των Ελλήνων της Ανατολής (Μικρασιατών, Ποντίων και Ανατολικοθρακών). Αλλά και με το μάτι του υπηρετούντος το κράτος να το δει κάποιος, σήμερα οι απόγονοι των προσφύγων του ’22 –με τις επιγαμίες- ανέρχονται στο ένα τρίτοτων κατοίκων της σύγχρονης Ελλάδας. Μέσα, λοιπόν, από τη φυσική τους παρουσία εντάσσουν αναγκαστικά την ιστορία τους στην ιστορία της Ελλάδας.

•Η απόκρυψη που επιχειρεί η συγγραφέας του βιβλίου, ποιοτικά είναι αντίστοιχη με τις προσπάθειες συγκάλυψης του Ολοκαυτώματος. Μπορεί το Ολοκαύτωμα να μην τολμά να το αποκρύψει, όμως την άλλη μεγάλη γενοκτονία -αναγνωρισμένη και αυτή διεθνώς- των Αρμενίων την αποκρύπτει με έναν εξίσου προκλητικό τρόπο. Είναι σαφές γιατί: γιατί βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τις γενοκτονίες των Ελλήνων της Ανατολής. Η μοίρα των χριστιανικών πληθυσμών πρέπει να αποσιωπηθεί, γιατί ακριβώς αποκαλύπτει τη φύση του τουρκικού εθνικισμού.

Εν κατακλείδι

•Έτσι και αλλιώς το βιβλίο αυτό έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την ιστορική εμπειρία των προσφυγογενών πληθυσμών της σύγχρονης Ελλάδας. Θα δούμε στο άμεσο μέλλον, εάν η ίδια η κοινωνία επιτρέψει αυτή την προσπάθεια ολοκλήρωσης των γενοκτονιών μέσα από την αποσιώπησή τους.

dsc02671.jpg                                                                      Βλάσης  Αγτζίδης

23/01/2007 - Posted by | -Βιβλίο Ιστορίας

22 Σχόλια »

 1. Συγχαρητήρια για την καταπληκτική αυτή ιστοσελίδα και για την όλη σας προσπάθεια!

  Σχόλιο από Slobo | 26/01/2007

 2. EYGİDİ AGABOSASİN EGO

  Σχόλιο από maviFIRTINA | 25/02/2007

 3. […] στην “Αίθουσα Τέχνης” θα μιλήσει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης,  με θέμα: “Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής […]

  Πίνγκμπακ από -Κριτική στη νεοελληνική ιστοριογραφία… στην Κοζάνη « Πόντος και Αριστερά | 15/10/2007

 4. […] είναι και μέλος της παρέας), καθώς και από κείμενα του Βλάση Αγτζίδη, του Στ. Θεοδωρίδη κ.ά. […]

  Πίνγκμπακ από -Ένας χρόνος Π&Α « Πόντος και Αριστερά | 25/12/2007

 5. η μικρασιατική καταστροφή θα μείνει χαραγμένη μέσα στις ψυχές όλων μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Σχόλιο από CHRIS | 10/02/2008

 6. […] καθώς και τη  δική μας άποψη με τίτλο: Η εκδίκηση των ‘αυτοχθόνων’. […]

  Πίνγκμπακ από -Σμύρνη 1922: Συνωστισμός στην παραλία! « Πόντος και Αριστερά | 25/05/2008

 7. Κατά την περίοδο της σύγχρουσης αυτοχθόνων-ετεροχθόνων, ειπώθηκε η περίφημη φράση του Μακρυγιάννη στην Α’ Εθνική Συνέλευση (Βουλή) του 1843-1844:

  “Αν είναι να μείνουμε νηστικοί, ας πάει στο διάβολο η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και εμείς τώρα”.

  (αυτοί = οι ετερόχθόνες)

  «Ελληνική πολιτική εγκυκλοπαίδεια” του Κων.Μ.Γράψα, (όπως το παραθέτει ο Γεράσιμος Κακλαμάνης στο βιβλίο του “Η Ελλάς ως κράτος δικαίου” σελ. 446.)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/06/2008

 8. […] όπως γράφει κι ένας καλός μου φίλος: “Η μεγαλύτερη πρόκληση για […]

  Πίνγκμπακ από -Περί Γενοκτονίας και νεοελληνικού αναθεωρητισμού « Πόντος και Αριστερά | 27/06/2008

 9. […] -Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων” […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 10. […] -Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων» […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 11. […] ο Μακρυγιάνης διεκδίκησε κατά την εξέγερση των “αυτοχθόνων” (ντόπιων) κατά των “ετεροχθόνων” (προσφύγων) μετά τη δημιουργία του ελληνικού […]

  Πίνγκμπακ από -Η Μικρά Ασία στην επανάσταση του 1821 « Πόντος και Αριστερά | 15/10/2010

 12. […] -Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων» […]

  Πίνγκμπακ από -Το ΚΚΕ, τα Μικρασιατικά και ο νόμος 815 « Πόντος και Αριστερά | 13/12/2010

 13. […] -Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων»  […]

  Πίνγκμπακ από H Τhea Halo, θύμα του νεοελληνικού… συνωστισμού !!! « Und ich dachte immer | 06/09/2011

 14. […] άρνησή της [] -Smyrna ablaze• Stories of massacre [] Επίσης δείτε:   -Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων»  Σμύρνη 1922: Συνωστισμός στην παραλία! 14 Σεπτεμβρίου: […]

  Πίνγκμπακ από H Τhea Halo, θύμα του νεοελληνικού… συνωστισμού (Έλληνων στη Σμύρνη) !!! ……… « ELLANODIKIS | 09/09/2011

 15. […] εκείνης της εποχής των ρήξεων: -Η άλλη ιστοριογραφία -Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων» -Kεμαλισμός και […]

  Πίνγκμπακ από Η εξιδανίκευση του αναθεωρητισμού (Και πάλι για το βιβλίο της κ. Ρεπούση) « Und ich dachte immer | 31/01/2012

 16. ο Νικηταράς υπήρξε εκ των φανατικοτέρων «αυτοχθόνων» κατά των «ετεροχθόνων», οι οποίοι διεκδίκησαν και πέτυχαν να μετατρέψουν την ελεύθερη Ελλάδα σε κράτος δικό τους εκδιώκοντας τους «ετερόχθονες» από τις θέσεις εργασίες. Οι «ετερόχθονες» ήταν οι αγωνιστές και οι πρόσφυγες από τα υπόδουλα -και πολλές φορές κατεστραμμένα- ελληνικά μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Υπολογίζεται ότι τότε οι «ετερόχθονες» (πρόσφυγες οι περισσότεροι) ήταν το 10% του συνολικού πληθυσμού. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή που προηγήθηκε του Συντάγματος του 1844 φέρεται να είπε την εξής φράση «Αν είναι να μείνουμε εμείς νηστικοί, ας πάει στο διάβολο η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και εμείς τώρα».

  Στο πλαίσιο της εκδίωξης των «ετεροχθόνων» για να «φάνε αυτοί τώρα» απολύθηκε από τη θέση του και ο Κωσταντινουπολίτης Κ. Παπαρηγόπουλος, του οποίου ο πατέρας είχε εκτελεστεί από τους Οθωμανούς στην Κωσταντινούπολη κατά τα αντίποινα για την Επανάσταση του 1821.

  Η κυριαρχία των «αυτοχθόνων» εκείνη την πρώιμη εποχή που διαμορφώνονταν οι τάσεις στο νέο κράτος, υπήρξε η βάση αυτού που αργότερα θα αποκληθεί «παλαιοελλαδιτισμός» και θα έχει μοιραία επίπτωση στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

  Σχόλιο από Μακρυγιάννης | 14/02/2012

 17. […] https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/23/autohthones/ Like this:LikeBe the first to like this post. « Στις “Ανιχνεύσεις”… Σωτήρης Σόρογκας: Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε… » […]

  Πίνγκμπακ από Η εκδίκηση των “αυτοχθόνων” « Und ich dachte immer | 28/05/2012

 18. […] https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/23/autohthones/ Like this:LikeBe the first to like this post. « Επιτρέπεται η Λογοκλοπή; […]

  Πίνγκμπακ από Η εκδίκηση των “αυτοχθόνων” « Und ich dachte immer | 28/05/2012

 19. […] -Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων»  […]

  Πίνγκμπακ από H Τhea Halo, θύμα του νεοελληνικού… συνωστισμού !!! | Ἀντίβαρο | 10/05/2013

 20. […] -Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων» […]

  Πίνγκμπακ από -Tα κείμενά μας για τη Μικρασιατική Καταστροφή « Πόντος και Αριστερά | 13/09/2013


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: