Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Πώς ο Λένιν έκανε πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ;)

           Πως «κατασκευάζεται» μία κυβέρνηση

 

του Λάμπρου ΒΑΖΑΙΟΥ

Ο τίτλος αν και ξαφνιάζει, πιστεύω ότι αποδίδει πιστά την πραγματικότητα. Το κείμενο είναι  καρπός προβληματισμού, έρευνας και στην συνέχεια προσπάθειας να ερμηνευτεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για περιδιάβασμα στα «φαινόμενα» και την αναζήτηση όσων δεν ειπώθηκαν, όσων δεν λέγονται ακόμη και σήμερα με το όνομα τους και κυρίως την μελέτη των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν. Η προέλευση, η πορεία και κυρίως  η μεθοδολογία του προσώπου ή και των προσώπων που από το βαθύ (στην αρχή!!) παρασκήνιο συντόνισαν και πέτυχαν αποτέλεσμα, έχει ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα, μετά την επιτυχή (για εκείνους) εξέλιξη, βγήκε (και βγήκαν) στο φως, στο άπλετο φως ο πρωταγωνιστής, (και οι «πρωταγωνιστές» συνεργάτες του), σχεδιάζοντας προφανώς ο ίδιος (και οι ίδιοι) τα επόμενα βήματα της Κυβερνητικής  εξουσίας, που πλέον ασκούν από τις θέσεις ευθύνης που έλαβαν.

****Αυτό θα το αναλύσουμε χωριστά γιατί είναι τελείως ασυνήθιστο. Οι άνθρωποι που δρούν δουλεύοντας διακριτικά και περίπου ανώνυμα (για τον πολύ κόσμο) δεν συνηθίζουν να εκτίθενται στην δημοσιότητα ενός κυβερνητικού θώκου μετά την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Δεν συνηθίζουν να «καίγονται» και κρατούν  διακριτική την παρουσία τους. Την εχεμύθεια μας ζητούν συνήθως, χωρίς φυσικά να παραλείπουν την αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, που συνήθως είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική! Στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να οργανωθεί κάτι ανάλογο και πρέπει να είναι διαθέσιμοι! Είναι επαγγελματίες μην το ξεχνάμε.    

Η πρώτη ένδειξη, η πρώτη υποψία πιο απλά, φάνηκε σχεδόν αμέσως (λιγότερο από 5 μήνες χρειάστηκαν) μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πολλά decibel, αισθητικά αταίριαστα, άρχισε επίμονα να ζητά νέες εκλογές !!! Καμία λογική στο αίτημα, ξεκάρφωτο έδειχνε. Δεν ήταν όμως. Επί 3,5 χρόνια μονότονα επαναλαμβανότανε συνεχώς, μέχρι να γίνει μιθριδατική ακουστική καθημερινότητα. Σημαντικό ρόλο είχαν βέβαια τα ΜΜΕ, πάσης φύσεως, έντυπα, τηλεοπτικά, ραδιόφωνο και κυρίως το διαδίκτυο που μέσα από τα κινητά τηλέφωνα εκφωνούσε όλο το 24ωρο το σύνθημα στους «μη διαβάζοντες πλέον κανένα έντυπο πολίτες»!!! Στο αρχικό σταδιακά προστίθενται με τρόπο μικρά η μεγαλύτερα συνθήματα. Με τον τρόπο αυτόν σχηματίζεται σιγά-σιγά ο κορμός της «εύληπτης» πολιτικής θέσης για το μεγάλο κοινό.  

Η Κυβέρνηση όμως δεν απαντούσε όπως έπρεπε. Αν ήταν κάποια τυχαία παραξενιά η καπρίτσιο θα είχε αποτέλεσμα η ανασκευή του ψεύδους ή της υπερβολής, ακόμη και της ανακρίβειας. Το ζητούμενο όμως ήταν άλλο. Η συνεχής επανάληψη της «ανάγκης» για εκλογές, λειτούργησε ως εξαρτημένο αντανακλαστικό. Συνδυάστηκε γρήγορα με το αφήγημα της «αριστερής παρένθεσης» για να δώσει στους οπαδούς της ΝΔ ψευδαίσθηση σιγουριάς για πιθανή επιστροφή στην νομιμότητα της διακυβέρνησης της χώρας από αυτούς «που πρέπει».   Ως αξιοπρεπής θέση άμυνας η άρνηση του παραλογισμού «εκλογές ξανά τώρα»  ήταν σωστή. Δεν μπόρεσε όμως η Κυβέρνηση να διακρίνει τι σήμαινε αυτό, από οργανωτική άποψη προπαγάνδας. Το αντανακλαστικό Pavlov δημιουργήθηκε και λειτούργησε μέχρι τέλους.

Ακολούθησε η «Συμφωνία της Αλήθειας». Βαρύγδουπη άποψη με λίγο από προτεσταντική εμμονή και και κάτι από Σουσλόφ (για όσους ξέρουν!). Η λέξη Αλήθεια μπήκε στην μονότονη συνεχή επανάληψη του καταιονισμού των εγκεφάλων. Έχουμε λοιπόν το δεύτερο εξαρτημένο αντανακλαστικό, το δεύτερο βασικό θέμα που επαναλαμβάνεται συνεχώς, παντού, από όλους, χωρίς καμία διακοπή. Της δόθηκε μάλιστα κάποια πιο επίσημη, για τους περισσότερο μορφωμένους θέση! Προετοίμαζε για την επόμενη φάση που θεωρήθηκε το βαρύ πυροβολικό της στημένης σκηνοθετικής προπαγάνδας σε μαζικό πλέον επίπεδο.

Ακολουθεί λοιπόν η φάση που προαναγγείλαμε, ο ορυμαγδός του «Ψεύδους». Χωρίζεται σε δύο κεφάλαια το αφήγημα. Το πρώτο αναφέρεται στα ψέματα που κατηγορείται ότι λέει η Κυβέρνηση. Σταδιακά και αφού εξοικειωθεί ο πολίτης με το θέμα φθάνουμε να αποκαλείται «ψέμα» ό,τιδήποτε ανακοινώνεται. Κυριολεκτικά ο,τιδήποτε, αφού πρώτα προσεγγίσαμε το προσδοκόμενο υψηλό και μετρήσιμο επίπεδο κοινωνικού μιθριδατισμού. Αποτέλεσμα να «κραυγάζουν» ρυθμικά οι βαλτοί (και να ακολουθούν οι ανύποπτοι)….ψεύτης – ψεύτης, ψέματα  σε κάθε ευκαιρία και για ο,τιδήποτε έλεγε και έκανε ο πρωθυπουργός κυρίως. Σε δεύτερο επίπεδο το ίδιο γινόταν  συνέχεια για κάθε τι που παρέπεμπε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλημμύρησε το διαδίκτυο και ο στρατευμένος τύπος, (ιδιαίτερη προτίμηση και προσοχή στον διανεμόμενο δωρεάν)  με φράσεις συχνά άσχετες που είχαν όμως όλες συνεχή αναφορά και αναγραφή της λέξης «ψεύτης» για τον Τσίπρα και «ψέματα», «ψεύτες» και ότι σχετικό με την ίδια όμως ηχητική και οπτική αναφορά του αρχικού «ψεύτης» για την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά όλα αυτά προϋπέθεταν συντονισμό, εκπαίδευση, εμμονή στις λεπτομέρειες. Αναγνωρίζουμε λοιπόν την επιτυχή εφαρμογή όλων όσων περιγράψαμε και σημειώνεται ακόμη μία φορά η συμβολή τους στην τελική επιτυχία. Η ομάδα σχεδιασμού πέτυχε τον στόχο της, με την στενή καθοδήγηση του χαρισματικού  πρωταγωνιστή – καθοδηγητή  της.  Η αντίδραση της κυβερνητικής πλευράς πάντα καθυστερημένη και χωρίς νεύρο, εξακολουθώντας να μην καταλαβαίνει τον σχεδιασμό και τον απώτερο στόχο.     

Ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο για το «ψέμα» με την γκροτέσκα παράσταση στην Βουλή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδύεται το πεισματωμένο (και μάλλον κακομαθημένο) παιδί του δημοτικού φωνάζοντας «ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης» στον Τσίπρα. Δεν μπόρεσα να διακρίνω αν χτυπούσε και το πόδι η τα πόδια για να συμπληρωθεί η εικόνα του πείσματος! Η εικόνα και το ακρόαμα ήταν οριακά από άποψη αισθητικής και σοβαρότητας. Οι οργανωτές όμως έκαναν έτσι το τεστ που τελικά τους βγήκε θετικό. Ήταν πλέον ανοιχτός ο δρόμος  και για χοντράδες ακόμη. Κανείς δεν το σχολίασε, κανείς σκιτσογράφος δεν το «έπιασε». Όλοι τους φαίνεται είχαν προειδοποιηθεί, δεδομένης της «γενικής επιστράτευσης τους στον μεγάλο στόχο» (εθελοντικά και αφιλοκερδώς;;;).

Η Κυβέρνηση με λογικά επιχειρήματα προσπαθεί να καταρρίψει την κατηγορία του «ψεύδους», αλλά η αλήθεια της δεν έχει πλέον ακροατήριο στην άλλη πλευρά του λόφου. Τα επιχειρήματα δεν ακούγονται γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης, (είναι όλα τα ευρείας κυκλοφορίας και ακροαματικότητας μέσα μπλοκαρισμένα). Έτσι μένει το «ψεύτης», ως τρίτο σταθερό σλόγκαν!!). Εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση ότι στην περίπτωση αυτή τα επιχειρήματα είναι άχρηστα. Μόνο κατά μέτωπον επίθεση με τα ίδια μέσα εξουδετερώνει την κατά τα άλλα ρηχή επιθετική φλυαρία του συστήματος που στοχεύει στους όχι και τόσο ευφυείς οπαδούς – ψηφοφόρους, στους ήδη πεπεισμένους και ενδεχομένως στους μελλοντικούς, όσους δηλαδή θα πεισθούν και θα θελήσουν να απαξιώσουν και να «τιμωρήσουν» τους ψεύτες!

Αποκάλυψη του μηχανισμού λοιπόν που λειτουργεί για να πιαστούν κορόϊδα οι πολίτες. Αυτή ήταν η σωστή αντίδραση. Το ξήλωμα της «επιχείρησης Αλήθεια» μόνο με την δημόσια αποκάλυψη της μπλόφας μπορεί να γίνει.

   Ήρθε όμως τώρα η ώρα να δοκιμασθεί το τελευταίο προϊόν του Αγγλοσαξωνικού ημικόσμου των media και της πολιτικής ίντριγκας. Οι ψευδείς ειδήσεις, σε απλά Ελληνικά Fake News, έκαναν μάλλον θριαμβευτικά, την εμφάνιση τους στο καλά προετοιμασμένο πεδίο. Δεν είναι κάτι άγνωστο η διασπορά και εκμετάλλευση μιας ψεύτικης είδησης η πληροφορίας. Δεν πρόκειται όμως εδώ για την ίδια την είδηση. Ο τρόπος και η συχνότητα που διακινούνται οι ψευδείς ειδήσεις είναι διαφορετικός όταν χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Είναι συχνά επίτηδες γνωστό και φανερό ότι η είδηση είναι ψεύτικη, συχνά το φωνάζει η ίδια από την αρχή και δεν παίρνεται καμία προφύλαξη στο να μην γίνει αντιληπτό το γεγονός. Αντίθετα μάλιστα προβάλλεται η ανακρίβεια και το φανερό ψέμα για να δικαιωθεί το αφήγημα πως :

…..  «κατηγορούμε τον αντίπαλο με φανερά ψεύτικες κατηγορίες γιατί, δεν μπορεί τέτοιος που είναι, είτε έχει κάνει, είτε θα κάνει κάτι τέτοιο, είτε κάτι ανάλογο, είτε ακόμα κάτι χειρότερο από αυτά που του χρεώνουμε που συχνά είναι φανταστικά! Επί τέλους είναι παραδεκτό κάθε τι που βλάπτει και υποβαθμίζει τον μισητό πλέον αντίπαλο, μπορούμε να διαδίδουμε ότι θέλουμε πλέον!».

Έτσι λειτουργεί πλέον η, βιασμένη στην κυριολεξία, αντίληψη του βαριά καταιωνισμένου από την μεθόδευση της συγκεκριμένης ΨΕ (ψυχολογικής επιχείρησης) , πολίτη – οπαδού! Οι διαμαρτυρίες για το «ψέμα» από την πλευρά που έχει ήδη ταυτισθεί με την ιδιότητα του «ψεύτη» φυσικά πέφτουν στο κενό. Οι ψευδείς ειδήσεις όσο κραυγαλέες και αν είναι δεν ανασκευάζονται, δεν ακυρώνονται, γιατί πολύ απλά αφορούν σε αυτούς που το ονοματεπώνυμο τους είναι πλέον «ψεύτης»!

Ήδη περιγράψαμε συνοπτικά τα στάδια του Ψυχολογικού Πολέμου (ΨΠ) και την στρατηγική των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (ΨΕ). Δεν είναι τυχαίο ούτε και ερασιτεχνικό το πολιτικό διακύβευμα, είναι τραγικό, είναι επικίνδυνο.  Είναι η δυνατότητα πλέον κατάληψης της εξουσίας με δημοκρατική διαδικασία ανεπίληπτη συνταγματικά, από οποιονδήποτε έχει την οικονομική  δυνατότητα να οργανώσει όλο τον κύκλο που περιγράψαμε, προσλαμβάνοντας και αξιοποιώντας εξαιρετικά καλοπληρωμένους ειδικούς. Όταν λέμε οποιονδήποτε το εννοούμε! Δεν υπάρχει πλέον η έννοια της πολιτικής επιλογής, της οποιασδήποτε επιλογής εκτός από ότι προβλέπει «το αφεντικό», το πραγματικό αφεντικό, αυτό που πληρώνει (και φροντίζει να πληρώνει καλά!). Το «οποιοδήποτε αφεντικό» δεν χρειάζεται πλέον να επηρεάζει εξωνημένους πολιτικούς – ανδρείκελα για να κάνει τις δουλειές του. Έμαθε πως με τους κατάλληλους μάνατζερς και τους σωστούς «άριστους» με τα «υπέρβαρα βιογραφικά», μπορεί να κάνει τον Λαό να τον ψηφήσει για Κυβερνήτη – Σωτήρα του με άψογες τυπικά δημοκρατικές διαδικασίες και να πείσει αυτόν τον Λαό ότι έκανε ελεύθερα( τυπικά όντως έτσι έγινε) το Δημοκρατικό του καθήκον!

Είναι χρήσιμο όμως να δώσουμε εδώ συγκεκριμένα στοιχεία για τα πρόσωπα,  που με τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις τους συντελέσανε στην καταγραφή του πρόσφατου αποτέλεσματος των Ευρωεκλογών και στην συνέχεια των Εθνικών Εκλογών. Η διαφορά των δύο αναμετρήσεων δεν πρέπει να εκτιμάται αποκλειστικά ως στατιστικό αριθμητικό γεγονός. Είναι ιδιαίτερα σημαντική ανατροπή που μόνο το ξύπνημα κάποιου ξεχασμένου κοινωνικού αυτοματισμού μπορεί να την δικαιολογήσει. Το «ηθικό πλεονέκτημα», όσο και αν συστηματικά και με ιδιαίτερα επαγγελματικό τρόπο, επιχειρήθηκε να απαξιωθεί, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό! Η αφόρητη προπαγανδιστική πίεση έχει περιορισμένο χρονικό περιθώριο αποδοχής. Όταν αρχίσει να κουράζει χάνει τον δρόμο της. Όταν οι πολίτες αρχίσουν να σκέφτονται και να συγκρίνουν, όταν γίνουν νηφάλιοι, τότε αλλάζουν οι συνθήκες. Ο χρόνος είναι ο βασικός εχθρός του οργανωτή δημοσιολόγου, του προπαγανδιστή, του αγκιτάτορα. Ότι κερδίζει με τις μεθοδεύσεις του το καρπώνεται αμέσως, πριν ακόμη τελειώσουν οι ιαχές των συνθημάτων, πριν κάτσει η σκόνη του ποδοβολητού. Μόλις «κατακάτσει ο κουρνιαχτός», που έλεγε ο γιος της Καλόγριας (την ευχή του να έχουμε!), τότε καθαρίζει ο ορίζοντας. Σε καθαρό ορίζοντα δεν έχουν πολλή τύχη τα Fake News και όλα τα «επικοινωνιακά» που αναλύσαμε.

Ένας τ. Κνίτης  «καθαρίζει» για το Μητσοτάκη

Η αναφορά στον Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο του Δημητρίου που γεννήθηκε στο Κερατσίνι το 1964, βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και Υπουργό των Εσωτερικών, θα είναι η μοναδική ονομαστική αναφορά για την Ελληνική πραγματικότητα. Ο λόγος προφανής και απλός. Από αυτόν ξεκινάν και σε αυτόν τελειώνουν στην ΝΔ πλέον όλα!

*Θεωρώ έντιμο να τονίσω εκ των προτέρων ότι τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν γνωρίζω προσωπικά. Η έρευνα που έκανα σε διάφορα επίπεδα μου επέτρεψε να εκτιμήσω θετικά τις σπουδές και την επιστημονική του κατάρτιση, την πορεία του σε όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής ζωής, τον επαγγελματισμό του και τις ιδιαίτερες ικανότητες που έδειξε στην διαχείριση θεμάτων πολιτικής.

Η πορεία του από την ΚΝΕ (έφθασε να γίνει Γραμματέας) συνέχισε στο Μεγάλο Σχολείο του ΠΑΣΟΚ με Σχολάρχη τον Κώστα Λαλιώτη στο πόστο του Δ/τη Γραφείου Τύπου του Κινήματος, ήταν συνεχής και συμμετρική! Η αρχική του ένταξη στην ΚΝΕ ήταν η αναμενόμενη για τον νέο (τότε) γόνο οικογένειας αριστερών με συμμετοχή των γονιών στον ΔΣ στην διάρκεια του Εμφύλιου. Ακολούθησε η θητεία του στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως Αντινομάρχης Πειραιά. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, συνεταιρίστηκε με τον Όμιλο και την οικογένεια Καλογρίτσα και από το 2000 έως το 2016 ήταν πρόεδρος της GPO. Το 2015 συνδέεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δύσκολη εποχή για το κόμμα και τον μέλλοντα αρχηγό του. Οι καταστάσεις απαιτούσαν πολύ δυνατή πολιτική εκπροσώπηση, σχεδιασμό και κυρίως εμπειρία στην αντιμετώπιση των άλλων κομματικών σχηματισμών εν μέσω μνημονίων πάντοτε. Ο Θεοδωρικάκος έχει πλέον βαθειά γνώση και προσωπική εμπειρία όλων των πολιτικών χώρων που βρίσκονται στο προσκήνιο. Έχει κατά καιρούς θητεύσει στα ανώτερα κομματικά όργανα του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, του χώρου της Πολιτικής Επιστήμης, της Επικοινωνίας, της Εκλογικής Κοινωνιολογίας που ήδη διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Γνωρίζει προσωπικά πρόσωπα και πράγματα. Είναι καταξιωμένος τεχνοκράτης της πολιτικής εξουσίας έχοντας την σιγουριά της προσωπικής άποψης για όλους και για όλα, για τον απλούστατο λόγο πως έχει σταδιοδρομήσει διαδοχικά σε όλα τα κόμματα φθάνοντας μέχρι τις ανώτερες βαθμίδες τους. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΘεοδωρικάκοςΗ γνωριμία και η σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε με τον Μητσοτάκη,(όπως λένε και με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι) προχώρησε γρήγορα και από Σύμβουλος Στρατηγικής του Μητσοτάκη το 2015, έγινε το 2016 Συντονιστής Στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ. Παρέκαμψε όπως λέγεται όλα τα κομματικά εμπόδια (δεν ήταν και λίγα!) και σήμερα είναι ο αδιαφιλονίκητος ρυθμιστής των αποφάσεων στο κόμμα και την Κυβέρνηση πλέον, ως υπουργός Εσωτερικών, με την ιδιότητα του Βουλευτή Επικρατείας.

Εκτιμώντας όσα είπαμε παραπάνω, βλέπουμε το συμπέρασμα εύκολα μπροστά μας. Η ΝΔ ήταν ο χώρος που δεν είχε μέχρι το 2012 σχέση ο Θεοδωρικάκος. Χώρος με προβλήματα μέσα στην κρίση, που πλαγιοκοπείτο από διάφορες δυνάμεις και δοκιμαζόταν από κρίσεις ταυτότητας, ηγεσίας και κυρίως αναχρονιστικής δομής. Νέος πολιτικός ο Μητσοτάκης, με περιορισμένη πολιτική εμπειρία, αδοκίμαστος σε ηγετικούς ρόλους, παλιά οικογένεια, με σοβαρότατη πολιτική, κοινωνική, οικονομική, επιφάνεια, παραδοσιακή ταύτιση με την εξουσία, με στέρεες σχέσεις με τα διεθνή κατεστημένα και άλλα πολλά. Κελεπούρι ο Κυριάκος αλλά εξ ίσου κελεπούρι ο μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός οργανωτής για τον νεώτερο, άπειρο και άψητο στην πολιτική Μητσοτάκη που διεκδικούσε την αρχηγία της ΝΔ. Ο Θεοδωρικάκος πρέπει τότε σε κάποια στιγμή να του είπε: Δώσε μου την ευκαιρία, δώσε μου ελευθερία δράσης και θα σε κάνω πρωθυπουργό, να το θυμάσαι! Το στοίχημα κερδήθηκε και για τους δύο. Το ταλέντο του οργανωτή πολιτικού επιστήμονα, η επιμέλεια του μαθητή του και οι συγκυρίες δούλεψαν και πέτυχαν.       

**Όλα τα παραπάνω δεν έχουν θέση βιογραφικού, δεν είναι αυτός ο σκοπός. Είναι    αποσπασματικά, ενδεικτικά και πιθανόν να υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες. Το ζητούμενο ήταν να ερμηνεύσω την πορεία της πολιτικής εκστρατείας που ακολούθησε ο Μητσοτάκης και δευτερευόντως η ΝΔ. Η αίσθηση μου ήταν πάντα, πως πίσω από τις κινήσεις, τις αλλαγές ύφους, τις έξυπνες τοποθετήσεις, τις «ηθελημένες» γκάφες και όλα τα εξειδικευμένα τεχνάσματα που ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό τα θετικά της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε κάποιος πολύ σοβαρός επαγγελματίας. Γι΄αυτό ανασύρω τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Τον παλιό αριστερό, τον κομμουνιστή γραμματέα της ΚΝΕ, που θήτευσε διαδοχικά σε όλους τους πολιτικούς χώρους και τέλος ανέβασε στην  εξουσία την παράταξη που υπηρέτησε τελευταία και της οποίας θεωρητικά ήταν ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος μέχρι που έγινε ο κύριος πολιτικός καθοδηγητής του Αρχηγού της και ολόκληρου του κόμματος στην συνέχεια. ! Με σοβαρά πλεονεκτήματα όπως εξαιρετική επιστημονική και πολιτική εμπειρία, αυστηρό επαγγελματισμό και χαλκέντερη εργασιακή παρουσία, πέτυχε το one man show!   

***Λίγα λόγια για την Σημειολογική εικόνα που έγινε όπως φαίνεται υποχρεωτικός κώδικας εμφάνισης και συμπεριφοράς για στελέχη και βουλευτές αμφοτέρων των φύλων! Τρία βασικά κεφάλαια αναφέρουν τα εγχειρίδια και η εμπειρία στο διεθνές γίγνεσθαι  ( κάποιες ιδιαιτερότητες είναι συγχωρητέες!). Προφανώς το επιτελείο του Συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού δούλεψε εντατικά και στα τρία επίπεδα, κάτω, όπως λέγεται, από το άγρυπνο βλέμμα του.

 • Εμφάνιση, ντύσιμο: απουσιάζουν ολοκληρωτικά μουστάκια και γένια. Καλοξυρισμένοι, καλοκουρεμένοι (κάποιοι εν χρω!). Δύο η τρεις μόνον έχουν ακόμη γένια (έτσι για ξεκάρφωμα!). Κοστούμι μπλε μαρίν, με επιτρεπόμενο το πιο σκούρο, υποκάμισο λευκό, με επιείκεια το ελαφρώς γαλάζιο. Γραβάτα ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ, μπλε, η γαλάζια σχολικής εορτής, κόμπος μακρόστενος, απαγορευομένου του τριγώνου της Κυριακάτικής λαϊκάντζας! Ο Νικήτας Κακλαμάνης μόνον ακολουθεί την δική του αισθητική στα χρώματα σακακιού και γραβάτας, δεν την άλλαξε ποτέ πολλά χρόνια τώρα και κακά τα ψέματα του πάει, τον κολακεύει! Οι κυρίες : εμφανίσεις πασσαρέλας, (όσες το μπορούν) με συχνές αλλαγές συνολακίων και μειδιάματα πρόσφατα λευκασμένων οδοντοστοιχιών και καλοπιάσματος των φωτογράφων. Έντονη αντίθεση και κριτική της διαφοράς και της «αλλαγής από το προηγούμενο χάλι της επιμελημένης ατημελησίας των Συριζαίων!». Είχε βέβαια προηγηθεί η διαδικτυακή εμμονή στον εξορκισμό των «άπλυτων», των αγραβάτωτων, των κακοντυμένων, αυτών που δεν ήξεραν να συμπεριφερθούν και να σταθούν κοινωνικά κλπ, κλπ. Την έντονη επαρχιωτίλα πάντως δεν την απέφυγαν αρκετοί καινούργιοι της ΝΔ, παρά τα εντατικά μαθήματα καλοκοσμισμού που προφανώς τους έκαναν.
 • Εμφανής και μετρήσιμη αλλαγή στην γλώσσα του σώματος του Μητσοτάκη, με παραλλαγές ταιριαστές σε κάθε περίπτωση. Οι μορφασμοί, οι κινήσεις των χεριών το οργίλο ύφος συνδυασμένο με το μισοπεριφρονητικό βλέμμα, η άλλοτε με το συγκαταβατικό του «ανώτερου» κοινωνικά προς λαικάντζες η περίπου τέτοιες, μάλλον δεν πιάσανε σε ανθρώπους που ήξεραν, που γνώριζαν. Εντυπωσίασαν όμως αρκετούς. Τα ίδια καμώματα αντέγραφαν και επαναλάμβαναν διάφορα στελέχη με αμφιλεγόμενα όμως αποτελέσματα.
 • Ο κανόνας της γρήγορης, άμεσης, θορυβώδους εισόδου στην εξουσία και κυρίως του άμεσου εντυπωσιασμού του Λαού από την Κυβέρνηση που εξέλεξε και η οποία ήταν έτοιμη να αδράξει δυνατά το τιμόνι  του Κράτους. Το σχέδιο έλεγε: να εξαγγείλουμε με οργίλο ύφος μέτρα μάλλον ακατάληπτα ως μέτρα φοβερά που θα αλλάξουν την ζωή του Λαού. Καταιγισμός εξαγγελιών από το πρώτο 24ωρο (τώρα τι λένε, άλλο θέμα!), να ζαλιστούν όλοι και να τρέχουν να βρούν τι συμβαίνει.  Με τους ανθρώπους της παράταξης που βέβαιοι για την Νίκη, τα είχαν όλα έτοιμα, μελετημένα, κοστολογημένα γιατί είναι οι καλλίτεροι, οι «άριστοι»!!! Με τους υφυπουργοποιηθέντες Πανεπιστημιακούς να μιλούν γρήγορα και δυνατά, σε τεχνοκρατική διάλεκτο και χειρονομίες αμφιθεάτρου, ο καθένας για το θέμα του με την σιγουριά να ξεχειλιζει από τις  πολλές πρόβες του λογιδρίου τους. Σκοπός του Συντονιστή ήταν, να πιαστεί εξ απήνης ο πολιτικός αντίπαλος και να τρέχει να βρή απαντήσεις και το κυριότερο να ζαλιστεί ο Λαός της TV, και να πει είδομεν το φως , να μια σοβαρή εργατική και αποτελεσματική κυβέρνηση!!!  Πάντως όλοι τήρησαν αυστηρά τις οδηγίες συμπεριφοράς, στολής χειροκροτήματος την την ώρα που πρέπει (να είναι ηχηρό το παλαμάκι καλοκοσμικά ρυθμικό και να συνοδεύεται από μειδίαμα ικανοποίησης καταγραφόμενο στον φακό  της TV).  Ο Θεοδωρικάκος προς τιμήν του δεν αναφέρθηκε σε «αρίστους» και «αριστεία» και τις άλλες αρλούμπες, γιατί δεν έχει ανάγκη, ο ίδιος έχει δυνατά προσόντα, αληθινά.
 • Σημαντικό κεφάλαιο της διαδικασίας όπως την περιγράψαμε, είναι η ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, «ο προϋπολογισμός», το budget στα απλά Ελληνικά των αρίστων! Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, συγκεκριμένα νούμερα, τουλάχιστον εγώ δεν έχω. Δεν είναι πράγματι στοιχεία ανακοινώσιμα και λογαριασμοί με καταγραφή σε κατάστιχα! Κινούνται στην μεγάλη πλειονότητα τους στην πολύ πένθιμη (την μαύρη!) περιοχή ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΠΈΖΙΑ για όλους τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Οι χρηματοδότες πάντως (πιο κομψά οι χορηγοί!), τα δίνουν τα χρήματα, τα λογαριάζουν, τα καταγράφουν σε μυστικά τεφτέρια και χωρίς να παραλείπουν την τοκοφορία, περιμένουν να τα πάρουν πίσω κυρίως σε είδος (ας μη αναλύσουμε το «είδος»!). Ας επιχειρήσουμε όμως την «διαδρομή του χρήματος», που λένε οι εγκληματολόγοι περιγράφοντας τις πιθανές ομάδες «οφελουμένων». Έχει ενδιαφέρον τελικά γιατί ίσως να να αποτελέσει στο μέλλον στοιχείο της λύσης του προβλήματος. Στις καταστάσεις ημιπαρανομίας, όπως αυτές, συχνά στο βάθος καραδοκεί κάποιος που αδικήθηκε και για να εκδικηθεί αποκαλύπτει τα μυστικά των συναλλαγών. Υπάρχει πλούσια εμπειρία στο θέμα και έχουν καταγραφεί τρανταχτές υποθέσεις, ενώ έχουν γραφεί πολλά ευπώλητα βιβλία με τέτοιες ιστορίες και έχουν γυριστεί οι σχετικές ταινίες.
 • **«Υποθετικά» λοιπόν (όχι και τόσο τελικά) θα επιχειρήσω την καταγραφή:
 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΙ: Οι κατηγορίες τους: Επιφανείς – Καταξιωμένοι, Γνωστοί σχετικά αναγνωρίσιμοι,  Μικρομεσαίοι, τα «τσικό». Καλύπτοντας όλο το φάσμα των ΜΜΕ έχουν φυσικά και το ανάλογο κατά κατηγορία όφελος. Η «πιάτσα» μιλάει για σημαντικά ποσά. Η επιφύλαξη μου απαραίτητη, αλλά η πείρα λέει πως η  δημοσιογραφική «πιάτσα» σπάνια λαθεύει. Στρατολογούνται και καθοδηγούνται από το συγκεκριμένο Συντονιστικό Κέντρο και έχουν συνεχή ετοιμότητα αναφοράς η κατασκευής κάθε είδους ειδήσεων και «ειδήσεων».
 • Ακόλουθοι η «βαλτοί» του διαδικτύου: Μεγάλος ο απαιτούμενος αριθμός. Στρατολογούνται από ειδικευμένους επαγγελματίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης {ιδιαίτερα καλά αμοιβόμενοι αυτοί). Οι βαλτοί σχολιάζουν λέγοντας τον «πόνο» του ο καθένας, εκτονώνονται βρίζοντας, αναμεταδίδουν τα πάντα με φρικαλέα Ελληνικά η και Αγγλικά, φρικαλέα αυτά σε περιεχόμενο, σε γλώσσα και Συντακτικό. Δεν πληρώνονται όλοι τους, αρκούμενοι στην ικανοποίηση του εξορκισμού της ανυπαρξίας τους, η στο χάϊδεμα της ψυχοπαθολογίας τους. Όλες οι κατηγορίες αυτές έχουν κάνει και εξακολουθούν καθημερινά και ανεξέλεγκτα να κάνουν μεγάλες ζημιές.
 • Εφημερίδες – Εκδοτικά συγκροτήματα – TV: Το βαρύ πυροβολικό της προσπάθειας. Τα οικονομικά ανταλλάγματα, συχνά ομολογημένα, πολύ σοβαρά. Διαμορφώνουν όπως θέλουν την ζωή μας. Εδώ σταματώ!!!
 • Άνθρωποι του πνεύματος, της Τέχνης, Διανοούμενοι, Διαπλεκόμενοι Επιστήμονες: Ιδιαίτερα σοβαρή και χρήσιμη στις Κυβερνήσεςις κατηγορία. Τα οφέλη δεν είναι αποκλειστικά πάντοτε καθαρά οικονομικά, είναι και εις «είδος». Προώθηση επαγγελματική, γνωριμίες, καλή ζωή, Πανεπιστημιακές καριέρες, εκδόσεις και προώθηση βιβλίων, Κρατικά θέατρα, Δισκογραφικές εκδόσεις και ό,τι άλλο μπορεί να φαντασθεί κανείς. Ατέλειωτη η σειρά των οφελημάτων !
 • Ιεραρχίες της Εκκλησίας, των ΕΔ, των ΣΑ Τέκτονες, Ροταριανοί, Σοροπτιμίστριες, Lions, Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι, Αδελφότητες, Αθλητικοί Σύλλογοι (λαϊκοί και αριστοκρατικοί, του τένις, της ιππασίας, του Γκολφ, ιστιοπλοϊκοί και άλλα πολλά: Τα αναφέρω απλά ως χώρους ανάπτυξης στοιχείων επηρεασμού των πολιτών. Για την ενδεχόμενη παραπέρα εμπλοκή δεν έχω και δεν θέλω να αναζητήσω στοιχεία.     

Όλα όσα περιγράψαμε είναι φανερό πως αποφασίστηκαν, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν από την Ομάδα του Στρατηγικού Σχεδιασμού την ομάδα του Τάκη Θεοδωρικάκου. Η εντύπωση είναι πως έχουμε πλέον μπροστά μας μία καλοκουρδισμένη μηχανή που δουλεύει με επικεφαλής τον Μητσοτάκη και φανερό πλέον μαέστρο – συντονιστή εφ’όλης της ύλης, τον Υπουργό Εσωτερικών. Είναι φανερό πως και το κόμμα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Ενός ανδρός λοιπόν αρχή με πίσω του και δίπλα του τον οργανωτικό εγκέφαλο του εγχειρήματος! Την σχέση αυτή θα την αξιολογήσουμε στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

 Δεν είναι όμως συνηθισμένη η εξέλιξη αυτή. Αυτό διδάσκει η εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις. Οι σοβαροί επαγγελματίες, οι επιτυχημένοι του χώρου συνήθως κρατούν την προσωπική τους απόσταση από την ανοιχτή δημοσιότητα. Προτιμούν το ημίφως, είναι ασφαλέστερο. Εδώ έχουμε άμεση θριαμβευτική ανάδυση στο άπλετο φως και κορυφαία υπουργοποίηση του πρωταγωνιστή, που σηματοδοτεί την συνέχεια της «εξουσίας» του επίσημα, ανοιχτά, σε κυβερνητικό πλέον επίπεδο. Τι τέξεται η επιούσα μένει να μας το δείξει ο χρόνος ο άμεσος η ο απώτερος ή και οι δύο!

Προς το παρόν να θυμηθούμε την ιστορία του Σαμπεθάι Καμπυλή από την «Μικρή μας Πόλη» του αξέχαστου Δημήτρη Χατζή. Χρόνια ταπεινός, σιωπηλός στο ημίφως του «φτωχικού» μαγαζιού του ο Σαμπεθάϊ ασκούσε την υπαινικτική εξουσία του με χέρι σταθερό, στην οικογένεια, στην πόλη, στην συναγωγή, στην κοινότητα. Όλοι ήξεραν την δύναμη του, τα κεφάλαια του, το πίσω μέρος του μαγαζιού, αυτήν την σπηλιά  του Αλή Μπαμπά της Εβραϊκής στα Γιάννενα. Εκείνος με την κακοπαθημένη ρεπούμπλικα και το σκυφτό ταπεινό και ντροπαλό μειδίαμα παραμόνευε την μεγάλη του χαρά, τον φτωχούλη ποιητή, τον μελετηρό ασθενικό νεαρό  τον Γιοσέφ Ελιγιά. Είχε όνειρα, είχε σχέδια ο Σαμπεθάϊ Καμπυλή για τον Ελιγιά. Κι’όμως δεν του βγήκαν, ο ποιητής διάλεξε την ευαισθησία του, αγκάλιασε όμορφες ιδέες, με ένα θλιμμένο χαμόγελο τον χαιρέτησε, έφυγε από κοντά του, από την ζωή του. Αβάσταχτη η πίκρα του Σαμπεθάϊ, ήρθαν τα πάνω –κάτω. Μόνο το φανέρωμα της εξουσίας θα τον λύτρωνε(χωρίς να είναι και αυτό σίγουρο). Γκρέμισε τον τοίχο, άνοιξε τις πόρτες έβγαλε στο φως το μαγαζί του σκοταδιού, την δύναμη του, τον πλούτο του, την εξουσία που έκρυβε κάτω από την τσαλακωμένη ρεπούμπλικα, έδειξε επί τέλους ποιος ήταν το αφεντικό, δεν το κρατούσαν μυστικό πια οι δικοί του και οι άλλοι. Ο Γιοσέφ Ελιγιά όμως δεν ήταν πια εκεί, δεν βρήκε ο  Σαμπεθάϊ  Καμπυλής τελικά λύτρωση, ήταν το τέλος της μικρής μας πόλης!

 

 Ψυχολογία,  Ψυχομετρία και  Ψυχοκινητική στην Πολιτική Επιστήμη

                                Εκλογική Κοινωνιολογία

Η αναφορά στις ανωτέρω έννοιες δεν γίνεται για περιγραφεί το επιστημονικό τους εύρος, που είναι εκτεταμένο ιδιαίτερα. Μνημονεύω τις έννοιες μόνο για να συνδέσω όσα ανέλυσα προηγούμενα με τις βασικές αρχές που ακολουθούν οι επαγγελματίες- επιστήμονες που σχεδιάζουν και λειτουργούν την καθημερινότητα του πολίτη και, ας είμαστε ειλικρινείς, την ίδια την ζωή του, την τύχη του, την τύχη της οικογένειας του. Πολύ συνοπτικά, επιγραμματικά σχεδόν θα αναφερθώ σε τρία βασικά σημεία:

 • Πίεση με συνεχή και μονότονη επανάληψη θέσεων στους πολίτες, με τις μεθόδους που περιγράψαμε, έτσι ώστε να προκύψει εύκολα η χειραγώγηση του Ασυνείδητου. Από εκεί και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για την φόρτωση της «κακής ζωής» ολόκληρης, χωρίς κανένα λογικό έλεγχο στον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε το Λευϊτικό της Βίβλου δείχνει τον δρόμο της Λύτρωσης. Ο αποδιοπομπαίος τράγος (που βέβαια δεν έχει κάνει τίποτε) λυτρώνει, υποφέροντας όσα του επιβάλλονται, τον Λαό και ακυρώνει κάθε κουβέντα για καταμερισμό ευθύνης στους πραγματικούς ενόχους. Την βιβλική άποψη ακολούθησε κατά γράμμα ο Πολιτικός Σχεδιαστής της ΝΔ και μαζί του άκριτα ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ φτιάχνοντας το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και μοιράζοντας τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, όχι όμως ισότιμα, στον Τσίπρα και  στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, με έμφαση στην έκδηλη δαιμονοποίηση του Τσίπρα. Δόθηκε λοιπόν στον ανύποπτο και όχι ιδιαίτερα σκεπτόμενο πολίτη η διέξοδος. Το αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο του εξασφαλίζει τον ένοχο για όλα, ακόμη και για τις προσωπικές του αστοχίες, τον ψεύτη Τσίπρα και τους άπλυτους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ. Του δίνει ακόμη και κάποια επίφαση λύσης. Να ψηφίσει στις εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν είναι τίποτε από όσα άθλια αντιπροσωπεύει ο Τσίπρας, είναι όλα τα καλά αντίθετα! Τόσο απλά!!!
 • Δεύτερο βασικό σημείο τοποθέτησα τις δυσκολίες και τις αδυναμίες που αναφύηκαν από την άνοδο στην εξουσία της Αριστεράς με ειρηνικό, νόμιμο, Συνταγματικό τρόπο! Η Πρώτη Φορά Αριστερά δεν είναι το λογοπαίγνιο με το οποίο λοιδώρησε ο Θεοδωρικάκος, την Κυβέρνηση, αφού κατά κόρον είχαν όλοι αποδελτιώσει τον αισιόδοξο για το αντι ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, χρησμό της «Αριστερής Παρένθεσης». Είναι η Πρώτη Φορά Αριστερά, η περιπέτεια, η απροσδόκητη εξέλιξη, το δύσκολο διακύβευμα της διακυβέρνησης με εργαλεία διαφορετικά από αυτά που ταιριάζουν στην κρατική μηχανή. Πολλά τα θέματα, απειρία, ελλείψεις, ανεπάρκεια στελεχών, αδυναμία αναγνώρισης των μεθόδων των αντιπάλων. Το τελευταίο κατά την άποψη μου είναι ο βασικός λόγος  των δύο εκλογικών αποτελεσμάτων. Εδώ όμως έγινε και η μεγαλη ανατροπή. Το 31,5%, στοίχειωσε την πορεία θριάμβου της ΝΔ. Η λοιδωρημένη αριστερά άρχισε να ξυπνά στο καινούργιο της σπίτι. Συγκατοικεί πλέον, μάλλον μόνιμα, με τους δημοκρατικούς πολίτες, τους «ορκισμένους» δημοκρατικούς όπως έλεγαν παλιά! Με αυτούς που ξέρουν πολύ καλά τι και ποιούς δεν ψηφίζουν! Πορεύθηκε η Αριστερά, είναι αλήθεια με διστακτικά στην αρχή βήματα. Να της αναγνωρίσουμε ότι εκείνη έκανε τα πρώτα βήματα. Κάποιες αγκυλώσεις, κάποιοι γεροντοκορισμοί, κάποιες εμμονές χρειάστηκε λίγος καιρός να ξεπεραστούν. Από την ώρα όμως που φάνηκε πως η πορεία της την οδήγησε στον σωστό χώρο, κατάλαβαν όλοι πως με τις Αρχές και τις Αξίες όλων όσων συναντήθηκαν, έκλεισε με επιτυχία ο κύκλος ατέρμονων αναζητήσεων.    Εδώ κλείνει το μικρό αυτό σημείωμα. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα έχουν αναλυθεί προηγουμένως.
 • Στο τρίτο σημείο, θα μας βοηθήσει ένα ευαίσθητο, το ιδιαίτερα ευαίσθητο, κορίτσι της γενιάς μου, η Κατερίνα Γώγου. Στα «κλικ» που μας χάρισε τότε απλόχερα, άφησε την πιο σπαραχτική προειδοποίηση για όλους, η «συμμαθήτρια» μας, η διπλανή μας Κατερίνα!

…..« έ..το νου σου λέω, ξέρω πως ποτέ δεν σημαδεύουνε στα πόδια, στο μυαλό είναι ο στόχος…».

Γίναμε λοιπόν σήμερα μικρομέτοχοι της δημόσιας εικόνας της «επικοινωνίας» και του «διαλόγου» μέσα από το Face book, το Twiter το Instagram και τα αναρίθμητα πλέον συστήματα. Στον Ψυχολογικό Πόλεμο που εκπαιδευτήκαμε στα νιάτα μας και στην Σημειολογία που αργότερα μας έμπασε ο Ουμπέρτο Εκο, δεν φαντασθήκαμε καθόλου τι ερχόταν. Πολύ φοβάμαι όμως πως ο αποκρουστικός  Γκαίμπελς άφησε στους κλώνους του κάποιες υπόνοιες για το τι ερχόταν, είχε περισσότερο προφητικό ένστικτο από ότι υποπτευόμαστε. Ο «ελαχιστοποιητές σκέψης» με κύριο εκπρόσωπο το Twiter κατέλαβαν τα πάντα και μάλλον έχουν αυτονομηθεί καθορίζοντας σε μεγάλο μέρος τα δεδομένα. Χωρίς προειδοποίηση και σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι εξουσίες , κυβερνήσεις, διοικήσεις, Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, επικοινωνούν τις επίσημες αποφάσεις, θέσεις και ανακοινώσεις με το Twiter αποκλειστικά. Γιατί άραγε; Μας υποχρεώνουν να δεχθούμε πως ότι αφορά στα σημαντικά της ζωής πρέπει να τα μαθαίνουμε έτσι! Ούτε επίσημες ανακοινώσεις, ούτε διαγγέλματα προέδρων και ηγετών, ούτε συσκέψεις, ούτε συλλογική δράση ειδικών (αυτά στο επόμενο στάδιο!) . Το κομμάτι αυτό της δικτύωσης (κοινωνική την βάφτισαν) έχει εισβάλει  ως μοναδικότητα στην ζωή μας, στην πραγματικότητα όμως ως ο επίσημος ελαχιστοποιητής σκέψης!

Πολύ περιληπτικά, μάλλον επιγραμματικά θα μιλήσουμε για τον τρόπο χειραγώγησης των πολιτών με την βοήθεια εξειδικευμένων ψυχολογικών μοντέλων. Το Face book και τα ανάλογα προγράμματα ζητούν από τους χρήστες περιγραφή του profil και στην συνέχεια με την χρήση εντελώς απλοϊκών και τελείως αθώων ερωτηματολογίων και κουϊζ κατόρθωσαν να δημιουργήσουν τεράστια βάση δεδομένων με τα στοιχεία αυτά για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Από κει και πέρα μπορούσαν και μπόρεσαν να «αξιοποιήσουν» το υλικό έτσι ώστε να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για την πολιτική χειραγώγηση του συνόλου σχεδόν του Λαού, του όποιου Λαού, και κάθε συγκεκριμένου εκλογικού σώματος. Είναι τραγικά συναρπαστικό το ταξίδι στον χρόνο με τον Ιωσήφ Γκαίμπελς για αρχή, στον Μαρκ Ζούκεμπεργκ, στον Στηβ Μπάνιον και από΄εκεί στον Κρίστοφερ Ουϊλι και μια σειρά άλλους που ακόμη δεν έχουν δώσει διαπιστευτήρια. Εκτός από τον αποκρουστικό Γερμανό Γενάρχη όλοι τους είναι νεώτατοι. Τυπικά προϊόντα της e-αριστείας με ακαδημαϊκές δάφνες οι περισσότεροι. Λειτουργώντας στις ανθρωποφαγικές συνθήκες ανταγωνισμού του χώρου, κέρδισαν και εξακολουθούν να κερδίζουν μυθικά ποσά από τις υπηρεσίες τους. Σύντομα όμως ωριμάζει ο χρόνος για να «αποστασιοποιηθούν» από την τρέχουσα δουλειά τους και κυρίως τις συνέπειες της και αποχωρούν κάνοντας συνταρακτικές «αποκαλύψεις». Η κίνηση αυτή είναι κερδοφόρος, οι αποκαλύψεις πουλάνε, συχνά δε ιδιαίτερα επωφελής. Αμέσως μετά, κυριολεκτικά αμέσως, αναλαμβάνουν άλλη επικερδή καμπάνια και  ο κύκλος δεν κλείνει, δεν συνηθίζεται άλλωστε στους νόμους της Γεωμετρίας !

 • Στο τέλος της δικής μας διαδρομής πρέπει να απαντήσω στα δύο ερωτήματα που από την αρχή φαινόταν πως θα έθετα στον εαυτό μου. Είναι φυσικό γιατί σε όλη την διαδρομή μόνο με τον εαυτό μου διαπραγματεύθηκα, μόνο με αυτόν περπάτησα.

Στο πρώτο έχω ήδη υπαινικτικά απαντήσει. Ναι είμαι βέβαιος πως ο σχεδιασμός της πολιτικής πορείας της ΝΔ από τον χαρισματικό Συντονιστή στηρίχθηκε σε εξειδικευμένες μεθόδους όπως ανέφερα πριν. Δεν εξηγείται αλλιώς το αποτέλεσμα. Οι αλγόριθμοι, οι  στατιστικές αναλύσεις, οι εφαρμογή όλων των εργαλείων της Ψυχολογίας, θυμίζουν συγκροτημένη δουλειά σοβαρού επαγγελματία.

Στο δεύτερο, τώρα στο τέλος της διαδρομής, απάντησα στην απορία μου, γιατί τα κοινωνικά δίκτυα είναι δωρεάν σε ένα κόσμο που όλα πουλιούνται και αγοράζονται, στον κόσμο του κέρδους, που και ο εθελοντισμός έγινε «νόμιμα» βιοπορισμός και αδήλωτη εργασία.

**Είναι λοιπόν απλό, εμείς οι ίδιοι είμαστε το προς πώληση προϊόν!

***Το τελευταίο είναι από κείμενο του καλού δημοσιογράφου Γ.Αλλαμανή από το DOCUMENTO που ευχαριστώ θερμά και συγχαίρω για την άψογη ενημέρωση.                                      

                

24/09/2019 - Posted by | -Ανέκδοτα, -Διάφορα, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -Λαμόγια, -Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: