Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Tι δεν είδε ο Κοτζιάς

Στην ελληνική Μακεδονία ΔΕΝ θα ζούνε (από ‘δώ και πέρα) Μακεδόνες

του Ανδρέα Ζαχαριάδη

Ο Τσίπρας θα υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια περί την Μεγάλη Πρέσπα, με διάχυτο το φόβο των λαϊκών αντιδράσεων. Γιατί φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική κατακραυγή που ξεκινά από την παλιά αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (που τώρα βρίσκεται εκτός του κόμματος) και το ΚΚΕ, έως τους σοσιαλιστές, τους κεντροδεξιούς, τους δεξιούς και τους εθνολαϊκιστές. Και όλα αυτά τα προκάλεσε μια πρόχειρη και ετεροβαρής τάχα επίλυση (υπό την απόλυτη κηδεμονία και πίεση των αμερικανονατοϊκών «φίλων») ως κατάληξη της 27χρονης  αντιδικίας των Ελλήνων με τους Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων.

Γιατί δυστυχώς τα προβλήματα που θα προκύψουν από μια τέτοια λύση δεν θα ξεπεραστούν τόσο εύκολα στο εσωτερικό της Ελλάδας,  ανεξάρτητα το πόσο θα σεβαστούν οι Σλαβομακεδόνες τις «δυσμενείς» για αυτούς προβλέψεις .

Κατ’ αρχάς η Ελλάδα αποδέχτηκε πλέον οριστικά ότι ο όρος «Μακεδόνας» ως παράγωγο της «Μακεδονίας», δεν είναι γεωγραφικός όρος αλλά είναι εθνικός. Και ότι ως τέτοιος αφορά αποκλειστικά στους Σλαβομακεδόνες (των Σκοπίων και όχι μόνο!)

Κατά δεύτερον: οι Νοτιο-ελλαδίτες και οι ελίτ τους, ιστορικά υποτιμούν τον Βορρά και αυτό υπάρχει όπως φαίνεται ακόμα στο ιδεο-ψυχολογικό DNA τους. Πιθανόν γιατί κάποτε τον είδαν ως στοιχείο επέκτασης εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και όταν ενσωματώθηκε στην Ελλάδα τον αντιμετώπισαν μάλλον ως κατακτημένο χώρο με μια αποικιοκρατική αντίληψη.

Η ιστορία βέβαια στάθηκε αμείλικτη απέναντι στους μη Έλληνες των Νέων Χωρών, όπως και στους Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν στη (Νότια κατά Κοτζιά) Μακεδονία. Και μετά από 100 χρόνια τα δισέγγονά τους να αποκτήσουν μια αναμφισβήτητη μακεδονική εθνικοτοπική ταυτότητα. Μιας και αυτή είναι η οριστική, δια παντός, πατρίδα τους…. Μαζί με τους ντόπιους ελληνοορθόδοξους (ελληνόφωνους, τ.βλαχόφωνους, τ.σλαβόφωνους, τ. αλβανόφωνους) συγκρότησαν την ελληνική εθνότητα που κατοικούσε στη Μακεδονία και ακολούθησε καθ’ όλο τον 20ο αιώνα το συνολικό ελληνισμό στις πολεμικές και πολιτικές του διαδρομές.

Το θέμα είναι ότι από το 1922 οι εθνικά Έλληνες έγιναν η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.

Τα τελευταία 25 χρόνια και λόγω του Σλαβομακεδονικού Ζητήματος η μακεδονική ταυτότητα αναβαθμίστηκε και έγινε κυρίαρχη σε 2 εκατ. Νεοέλληνες του Βορρά. Βοήθησε σ’ αυτό και το γεγονός ότι οι πρώτες εθνικιστικές εκφράσεις της γιουγκοσλαβικής κατάρρευσης περιλάμβαναν ονειρώξεις για τη Μεγάλη Σλαβομακεδονική Μακεδονία που θα περιλάμβανε από Όλυμπο έως και Θάσο. Έτσι δικαιολογούνται τα μαζικά συλλαλητήρια του ’92, που ελάχιστα κατάλαβε τη σημασία τους ο Νοτιο-ελλαδίτης. Και ειδικότερα ο Αριστερός Νοτιοελλαδίτης, που νοιώθοντας ότι αποτελεί το κέντρο του κόσμου και φύλακας της επαναστατικής σοφίας και καθαρότητας, δεν είχε κανένα πρόβλημα να κατηγορήσει ως εθνικιστές τους εκατοντάδες χιλιάδες που διαμαρτυρήθηκαν φωνάζοντας το λανθασμένο αντιιμπεριαλιστικό «Η Μακεδονία είναι ελληνική», εννοώντας βεβαίως ότι η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική, δηλαδή ενάντια στη διάθεση σλαβομακεδονικού επεκτατισμού, όπως εκδηλώθηκε από το Σύνταγμα, τις δηλώσεις πολλών υπευθύνων, την ακραία εθνικιστική υστερία των θρασύτατων ελλαδιτών Σλαβομακεδόνων

Το ότι υπάρχει ήδη σήμερα μακεδονική ταυτότητα στους Έλληνες της (ελλ.) Μακεδονίας, μάλλον ελάχιστα έλαβαν υπόψη τους οι Νοτιο-βαλκάνιοι Έλληνες χειριστές του ζητήματος, των οποίων όπως φαίνεται οι μόνοι τους συνομιλητές στον Βορρά υπήρξαν ο Μπουτάρης και ο Τρεμόπουλος….. Και έτσι με μεγάλη ευκολία αποδέχτηκαν να μετατραπεί ο όρος «Μακεδόνας» σε εθνικό και να αποκοπούν από αυτόν οριστικά οι Έλληνες της (ελλ.) Μακεδονίας….

Και έτσι, για πρώτη φορά, η σε μεγάλο βαθμό υποτιμητική αντίληψη των Νότιων -που αποφάσισαν να εξυπηρετήσουν τους Σλαβομακεδόνες αποδίδοντάς τους εξ ολοκλήρου το όνομα «Μακεδόνας» αγνοώντας τους Βόρειους- έβαλε τις βάσεις ώστε η υποβόσκουσα απέχθεια προς τους Νότιους που είναι γενικευμένη στο Βορρά, να πάρει κινηματικά χαρακτηριστικά.

Μακάρι αυτό να μην το δούμε…. και να αποδειχτούν υπερβολικοί οι φόβοι ότι ο Κοτζιάς επιλύοντας με τον τρόπο του την ελληνο-σλαβομακεδονικη αντίθεση, κατάφερε να βάλει τις βάσεις για την εμφάνιση μιας νέας ενδο-ελληνικής αντιπαράθεσης, πολύ πιο επικίνδυνης.

Advertisements

16/06/2018 - Posted by | -παράνοια, -Γεωπολιτικά, -Διάφορα, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -Νεοελληνικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, Αναθεωρητισμός

10 Σχόλια »

 1. ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
  —————————————-
  Στράτος Μεϊντανόπουλος
  14 Ιουνίου στις 10:03 μ.μ. ·

  Η συμφωνία για το πώς θα ονομάζονται οι σλαβομακεδόνες αποκαλύπτει σαφώς τα επεκτατικά σχέδια του ελληνικού κράτους. Ποιος αμφιβάλλει ότι την επαύριο της συμφωνίας θα ενταθούν οι προσπάθειες προσάρτησης της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Μακεδονία – η οποία εξάλλου είναι πολυπληθέστερη, μεγαλύτερη και οικονομικά ισχυρότερη; Επιπλέον οι βόρειοι γείτονες είναι ουσιαστικά προτεκτοράτο, ενώ η Ελλάδα, χμ, νομίζω ότι τελικά το πάει για βροχή. Σίγουρα θα βρέξει. Και γιατί να μην ονομάζονται Μακεδόνες δηλαδή; Δικτατορία έχουμε; Ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί. Δηλαδή ο άντρας που αισθάνεται γυναίκα θα του απαγορεύσουμε να πάει π.χ. στις γυναικείες τουαλέτες επειδή μερικές φεμινιστριες είναι τρανσφοβικές; Ολα αυτά είναι φοβίες για τον Αλλο, που ενισχύονται αμοιβαία. Και στο κάτω κάτω τι προτείνετε συγκεκριμένα; Να διαιωνιστεί μια κατάσταση-τέλμα; Δεν είναι προτιμότερο να διαμορφώσουμε ένα πολιτισμένο πλαίσιο συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή; Και ας δεχτούμε, έτσι για την κουβέντα, ότι υπάρχει άλλη λύση (αν και με φασιστες τι κουβέντα να κάνεις). Είμαστε πρόθυμοι να διακινδυνεύσουμε κάτι γι’ αυτήν; Οχι, έτσι δεν είναι; Είδατε που ήρθατε στα λόγια μου; Ας αφήσουμε λοιπόν τις περιχαρακώσεις και την «ένδοξη ιστορία μας» και ας πάρουμε θέση για ζητήματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας και διαφόρων άλλων φαντασιακών που χωρίζουν τους ανθρώπους αντί να τους ενώνουν σε έναν χυλό. Ας πούμε τι θα λέγατε για την ευθανασία; Δυσάρεστο ασφαλώς θέμα αλλά μας αφορά όλους. Αν είναι να πεθάνεις μέσα στην αγωνία δεν είναι καλύτερο να επιταχύνεις το μοιραίο και να ζήσεις τις τελευταίες μέρες σαν να μην υπάρχει αύριο; Που δεν υπάρχει κιόλας. Γιατί να κατηγορούμε λοιπόν αυτόν που τραβάει το καλώδιο;

  Σχόλιο από Π | 16/06/2018

 2. ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ! (ΟΑΚΚΕ και ξερό ψωμί)
  ——————————————————–

  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΖΑΕΦ: ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΞΟ
  Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 Εκτύπωση E-mail

  Το κρυμμένο μυστικό της βρίσκεται στη διαφορετική διαδικασία επικύρωσης (καλύτερα μη επικύρωσης της) από ΕΕ και ΝΑΤΟ

  Χαρούμενη η Δύση χειροκροτάει μια συμφωνία που το πιθανότερο δεν θα επικυρωθεί τελικά ούτε από τους δύο λαούς, ούτε από τις κυβερνήσεις τους, πράγμα που θα λειτουργήσει μέσα στην πρώτη σαν ένας ακόμα παράγοντας κρίσης και αποσύνθεσης.

  Κατ αρχήν αυτή η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί ποτέ στ αλήθεια από το λαό της μικρής γειτονικής μας χώρας καθώς το περιεχόμενό της θα της έχει επιβληθεί από τα έξω με τη βία.

  Κατά δεύτερον η ίδια η διαδικασία της επικύρωσης της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ από τις δύο χώρες ώστε να ισχύσει τελικά, περιέχει εντός της τα στοιχεία της ανατροπής της, δηλαδή είναι τόσο βρώμικη στη μορφή της όσο είναι και το περιεχόμενό της.

  Για το περιεχόμενό της συμφωνίας έχουμε μιλήσει πολύ διεξοδικά επί δεκαετίες. Πρόκειται για το ότι οι ιμπεριαλιστές, ανατολικοί και δυτικοί, με τους πρώτους να έχουν δόλια υποκινήσει και συντηρήσει όλα αυτά τα χρόνια τη διένεξη από την πλευρά της χώρας μας, απαιτούν να αλλάξει μια μικρή χώρα με τη βία ή την απειλή πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής βίας, το όνομα και βασικά στοιχεία του συντάγματός της που και τα δύο τα επικύρωσε στην ουσία τους ιστορικά με τα ποτάμια αίματος ο ενωμένος αγώνας αυτού του μικρού λαού και όλων των λαών της Γιουγκοσλαβίας ενάντια στο ναζισμό, δηλαδή ένας από τους πιο ηρωικούς αγώνες ανάμεσα σε εκείνους που έχτισαν τη μεταπολεμική δημοκρατική Ευρώπη.

  Αυτή η βία εφαρμόστηκε πάνω στην πολύ μικρή αυτή χώρα και το λαό της για να ικανοποιηθεί η παράλογη απαίτηση μιας και μόνο μιας άλλης χώρας, της δικιάς μας, να της αναγνωριστεί η αποκλειστική ιδιοκτησία του κρατικού ονόματος αυτής της μικρής χώρας ως δικός της αιώνια ιδιόκτητος τίτλος ιστορικής πολιτιστικής υπεροχής. Αυτή η παράλογη απαίτηση προβλήθηκε από έναν πρωθυπουργό προβοκάτορα στην υπηρεσία της νεοτσαρικής Ρωσίας, τον Α. Παπανδρέου, που σε συνεργασία με τα μασίφ ρωσόδουλα στην ηγεσία τους ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ αξιοποίησε το 1992 τις χειρότερες προκαταλήψεις που έχει ενσταλάξει στο λαό μας η άρχουσα τάξη, για να μην μπει η γειτονική χώρα στην ΕΕ και κυρίως στο ΝΑΤΟ. Στόχος της ρώσικης διπλωματίας, που σήμερα αρχίζει να τον πετυχαίνει, ήταν η Δημοκρατία της Μακεδονίας απογοητευμένη από τους χοντρόπετσους δυτικούς μονοπωλιστές, να απορροφηθεί τελικά από την «αδελφή» ορθόδοξη και σλάβικη ρώσικη υπερδύναμη που την ίδια στιγμή φρόντιζε, μαζί με τη σύμμαχό της Κίνα, να την αναγνωρίσει με το όνομά της και το σύνταγμά της.

  Βεβαίως η διπρόσωπη ρώσικη διπλωματία από τη μια σπρώχνει όλα αυτά τα χρόνια τους έλληνες φίλους της φασίστες και σοβινιστές να απαιτούν να αλλάξει εντελώς το όνομα της η γειτονική χώρα, από την άλλη καλεί τους πατριώτες αλλά και τους σοβινιστές της γειτονικής χώρας να μην αλλάξουν το όνομά της χώρας τους και να στραφούν προς την ίδια για να αντισταθούν στους ευρωπαιόφιλους του κόμματος του διπρόσωπου Ζάεφ που αντικειμενικά ενθαρρύνουν τους εκβιαστές νομίζοντας ότι βοηθάνε τη δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας τους με το να αλλάξουν το όνομά και το σύνταγμά της. Από τη άλλη πάλι η Ρωσία ενώ μέσω των Τσίπρα, Λαλιώτη προσπαθεί να πείσει τη γειτονική χώρα να αλλάξει το όνομά της και έτσι να διασπάσει το λαό της, μέσω των ανθρώπων της Καραμανλή και Σαμαρά σπρώχνει τους νεοδημοκράτες πίσω από την ΧΑ και τον αποστάτη της δημοκρατίας Μ. Θεοδωράκη, οπότε φέρνει τον θλιβερό Μητσοτάκη και τη ΝΔ σε σύγκρουση με την Ευρώπη. Στο μεταξύ ο Τσίπρας γίνεται ο μάγος της Ευρώπης, ο κατά συρροή κωλοτούμπας και παρόλα αυτά νικητής των εκλογών, ο θηριοδαμαστής των ατίθασων πεινασμένων ελλήνων στο εσωτερικό και ο απροσδόκητος ειρηνοποιός στο εξωτερικό, ο ευρωπαίος και νατοϊκός που δίνει τις υποδομές της χώρας του στους ρωσοκινέζους, το πιο ευέλικτο υποκείμενο που ως την άσχημη πτώση του αργότερα θα γίνει ίνδαλμα όλων των πολιτικών καιροσκόπων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μια υπερδύναμη με 20000 πυρηνικές κεφαλές, τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί ιστοί αράχνης που μέσα τους είναι μπλεγμένη όλη η Ευρώπη, και βέβαια η καλύτερη από τσαρική κληρονομιά διπλωματική μηχανή του πλανήτη μπορεί να μετατρέψει έναν δουλικό, πονηρό και αδίστακτο κνιτάκο σε πολιτική ιδιοφυία…………
  ………………………………
  http://www.oakke.gr/esoteriki-politiki/item/968-συμφωνια-τσιπρα-ζαεφ-ενασ-ακομα-βρωμικοσ-ελιγμοσ-για-την-υποδουλωση-τησ-γειτονικησ-χωρασ-στο-ορθοδοξο-τοξο

  Σχόλιο από Π | 16/06/2018

 3. Ακούστε μια εντυπωσιακή συνέντευξη του Βάσου Καρατζά…

  Εκτός από την αυθεντική μαρτυρία, χαρακτηριστική είναι η αντίληψη των όρων από εκείνη την πρώτη γενιά των μη εθνικιστών Σλαβομακεδόνων που διεκδίκησε την πολιτιστική της κληρονομιά.

  Για τον Καρατζά η μόνη του ταυτότητα είναι η «σλαβομακεδονική. Στο λόγο του υπάρχει μόνο η έννοια του ‘Σλαβομακεδόνα», της ‘Σλαβομακεδονικής γλώσσας» κ.λπ.

  Τα υπόλοιπα που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, που ξεκίνησαν από την τιτοϊκή γεωπολιτική αντίληψη και κορυφώθηκαν με τα ακραία σχήματα του μακεδονισμού όπως τα εξέφρασε ο Γκρουέφσκι, απουσιάζουν από την ταυτότητα του Καρατζά.

  Γι αυτό και η στάση του Σαμαρά το ’92 είναι εγκληματική. Γιατί τότε θα μπορούσε να γίνει μια σοβαρή συνεννόηση με εκείνη τη γενιά των Σλαβομακεδόνων ηγετών -σαν τον Γκλιγκόροφ- που ήταν αυτή που εκφράζει ο Καρατζάς και μικρή σχέση είχε με αυτό που δημιουργήθηκε στη συνέχεια με την άνοδο του σλαβομακεδονικού εθνικιστικού εξτρεμισμού…. .

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/06/2018

 4. #3 στη μητρική τους γλώσσα ποιον προσδιορισμό χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σαν τον Καρατζά; το «slavomakedonski» ή το «makedonski»; Αν χρησιμοποιούσαν τον δεύτερο (που είναι το πιθανότερο), τότε δεν βλέπω κάποια ασυμβατότητα μεταξύ αυτής της χρήσης και της χρήσης που προβλέπει η παρούσα συμφωνία (άρθρο 7).

  Κατά τ΄ άλλα, νομίζω ότι ο συντάκτης του άρθρου είναι υπερβολικός. Στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε «Νότια Μακεδονία». Οπότε από τη μία έχουμε τη (σλαβική) «Βόρεια Μακεδονία» και από την άλλη την (ελληνική) «Μακεδονία». Δεν αμφισβητείται πουθενά η τοπική μακεδονική ταυτότητα των Ελλήνων της βόρειας Ελλάδας.Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Ότι οι μεν αναγνωρίζονται ως «εθνικά Μακεδόνες», ενώ οι δε μόνο ως «τοπικά», άρα η μακεδονικότητα των πρώτων… θα είναι μεγαλύτερη; Ε, τι να κάνουμε… αν αποσχιστούν ποτέ οι Έλληνομακεδόνες από τον ελληνικό εθνικό κορμό, τότε μπορούν να γίνουν και αυτοί «εθνικά Μακεδόνες» (και δώστου πάλι καινούργιες αντιδικίες), όπως το έκαναν οι πρώην Βουλγαρομακεδόνες…

  Το άρθρο 7 της συμφωνίας:

  1.Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

  2.Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

  3.Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

  4.Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

  Σχόλιο από Graecus Haereticus | 17/06/2018

 5. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά «μακεδονικά» και δηλώνει «εθνικός Μακεδόνας» [βίντεο]

  Μια περίεργη δήλωση του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σέλτσα, προκαλεί τα πρώτα παρατράγουδα λίγες ώρες μετά την υπογραφή για το «Βόρεια Μακεδονία».

  Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» έκδοση της γερμανικής υπηρεσίας Deutsche Welle, φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Σέλτσα, υποστηρίζοντας πως είναι ο μοναδικός βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο που δηλώνει… «εθνικός Μακεδόνας»!

  Οι δηλώσεις του βουλευτή Φλώρινας έγιναν στην αποκαλούμενη «Μακεδονική» γλώσσα και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος για τη συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού.

  «Ναι, είμαι Μακεδόνας, δεν το κρύβω στη Βουλή»

  Σύμφωνα με το «μακεδονικό» δίκτυο της DW ωστόσο, ο κ. Σέλτσας είπε: «Κάναμε μεγάλες προσπάθειες να φτάσουμε μέχρι αυτή τη μέρα. Είναι μια σπουδαία μέρα για τον Μακεδονικό και τον Ελληνικό λαό». Οπως σχολιάζει το δημοσίευμα, ο συντάκτης εξεπλάγη από τον άψογο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί την «μακεδονική» γλώσσα ο βουλευτής Φλώρινας, αλλά και με την ανοικτή παραδοχή του ότι είναι «ένας εθνικός Μακεδόνας».

  «Ναι, είμαι Μακεδόνας και δεν το κρύβω στο κοινοβούλιο» είπε ο Σέλτσας.

  Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο βουλευτής πάντως δεν δηλώνει πουθενά ότι είναι «Μακεδόνας» αλλά ότι γνωρίζει την γλώσσα της γείτονος.

  «Δεν δηλώνω καθόλου Μακεδόνας, δηλώνω Ελληνας, πατριώτης και υπήκοος, απλώς τυχαίνει να γνωρίζω τη γλώσσα αυτή» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ επιχειρώντας να ανασκευάσει τις εντυπώσεις.

  http://www.anixneuseis.gr/?p=191521

  Σχόλιο από Βασίλης Δ. | 17/06/2018

 6. @Graecus Haereticus |

  Ο Καρατζάς αναφέρεται σε »Σλαβομακεδονική γλώσσα».

  όσον αφορά την ονομασία: οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ιθαγένεια κανονικά «Βορειομακεδονική» όπως προκύπτει από το νέο όνομα του κράτους τους. Η απόδοσή τους του πλεριου »Μακεδονική», συνιστά μια προφανη αντίφαση.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/06/2018

 7. #6
  «Σλαβομακεδονική» την αποδίδει στα ελληνικά. Όταν μιλούσε σ΄αυτή τη γλώσσα πώς την ονόμαζε;

  Έχεις δίκιο για την αντίφαση. Κανονικά η ιθαγένεια θα έπρεπε να γίνει σκέτα «βορειομακεδονική» (τώρα, στο «μακεδονική» προστίθεται η διευκρίνηση «πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και θα είναι ένας και ενιαίος τίτλος).

  Σκέψου όμως, ότι αν το δέχονταν αυτό, τότε δεν θα συμβάδιζε η ιθαγένεια με τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό τους (που ως αυτοπροσδιορισμός δεν μπορεί να τεθεί σε πολιτική διαπραγμάτευση) και έτσι θα ήταν σαν να αναγνώριζαν ότι κράτος τους σταματά να είναι το εθνικό κράτος των «εθνικά Μακεδόνων» (που εμπεριέχει και μια μεγάλη αλβανική μειονότητα) και γίνεται ομοσπονδία εθνοτήτων («Μακεδόνων», Αλβανών κ.α.).

  Σχόλιο από Graecus Haereticus | 18/06/2018

 8. Αναγνωρίζει «Μακεδονικό έθνος» η συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ;
  Η συμφωνία αναφέρει τους εξής όρους: ιθαγένεια και nationality.

  Η κυβέρνηση λέει ότι αναγνωρίζει απλά την ιθαγένεια, που κατ’ αυτήν είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει.

  Τα Σκόπια και ειδικά ο Ζάεφ όμως, λένε δημόσια ότι η συμφωνία αυτή αναγνωρίζει «Μακεδονική ταυτότητα», που σημαίνει ότι ο όρος nationality σημαίνει όχι απλά νομικό και πολιτικό δεσμό, αλλά και εθνoτικότητα που προκύπτει από την εθνική συνείδηση. Οι Βορειοηπειρώτες έχουν αλβανική ιθαγένεια(μιλώντας με όρους της κυβέρνησης), αλλά ελληνική εθνικότητα(μιλώντας με σκοπιανούς όρους), όπως και αντίστοιχα οι κάτοικοι του Βελγίου έχουν βελγική ιθαγένεια, αλλά όσον αφορά την εθνικότητα είναι Βαλλόνοι ή Φλαμανδοί.
  Εάν η κυβέρνηση εννοεί μόνο την ιθαγένεια, αλήθεια ο Αλβανός πως θα αναφέρεται; Αλβανική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας;

  Το πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής ελίτ, είναι ότι ο αρνητισμός της στην εθνικότητα, την μετάφερε στο επίσημο Ελληνικό Κράτος , με την σκόπιμη διαστρέβλωση των εννοιών, τώρα υπάρχει και σε αυτήν την διεθνή συμφωνία. Στο εξωτερικό λοιπόν χρησιμοποιούν την λέξη national(μόνη της ή μπροστά από την λέξη citizenship) όπου αυτολεξεί ή και με νομικούς όρους μεταφράζεται στα ελληνικά ως «εθνικότητα». Όσες πηγές και να φέρω όσα λεξικά[παρακάτω βάζω δύο λεξικά] και να καταθέσω, η απόφαση είναι ειλημμένη από την εθνομηδενιστική λαίλαπα που μας κυβερνάει (εκτελεστικά, νομοθετικά και πνευματικά) τα τελευταία χρόνια: Υπηκοότητα ίσον ιθαγένεια και ιθαγένεια ίσον υπηκοότητα.

  Γι’αυτό οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν για αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και εθνικότητας» και εμείς μιλάμε για….νομικούς και πολιτικούς δεσμούς και πολιτικούς στρουθοκαμηλισμούς.

  Νationality σύμφωνα με τα δύο κορυφαία λεξικά της αγγλικής γλώσσας σημαίνει….

  1-H ιδιότητα ότι ανήκεις σε ένα συγκεκριμένο έθνος.
  2-Μια εθνοτική ομάδα που αποτελεί μέρος ενός ή περισσοτέρων πολιτικών εθνών.
  https://en.oxforddictionaries.com/definition/nationality

  1-το επίσημο δικαίωμα στο να ανήκεις(ανήκουν) σε μια συγκεκριμένη χώρα
  2- μια ομάδα ανθρώπων της ίδιας φυλής, θρησκείας, παραδόσεων κλπ.
  https://dictionary.cambridge.org/dictio…/english/nationality

  Τώρα τι να πιστέψω το σλαβικό(националноста) και το αγγλικό κείμενο(nationality), ή το…ελληνικό(ιθαγένεια) και τις μεταφράσεις όπως τις παρουσιάζουν οι κυβερνώντες;
  Αναγνωρίσανε έθνος για να πάρουν το κράτος, όπως ευθέως το είπε ο Ζάεφ.

  Σχόλιο από Akritas | 08/07/2018

 9. […] To κείμενο αυτό γράφτηκε τις μέρες του τραμπουκισμού του Μπουτάρη από ακροδεξιούς και ανεγκέφαλα φρικιά (τα οποία εντοπίζονται και στη δεξιά και στην αριστερά). Στη συνέχεια το κείμενο παράπεσε κάπως. Αλλά οι σύγχρονες εξελίξεις με την ακραία εξυπηρέτηση από την Ελλάδα των αμερικανικών σχεδιασμών για τα δυτικά Βαλκάνια, το έφερε ξανά στην επικαιρότητα. Και όταν λέμε «αμερικανικούς σχεδιασμούς για τα δυτικά Βαλκάνια» εννοούμε την άρον-άρον ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέσα από μια απαράδεκτη ελληνική υποχώρηση που σχετιζόταν με την αποδοχή της εθνικιστικής σλαβομακεδονικής κατασκευής και την παράδοση του όρου «Μακεδόνας» εξ ολοκλήρου στους Σλαβομακεδόνες. Το θέμα αυτό το έθιξε ο Ανδρέας Ζαχαριάδης. Διαβάστε το. […]

  Πίνγκμπακ από -Αλέξης Τσίπρας: Από τον Μαρξ στον Νίτσε; « Πόντος και Αριστερά | 19/07/2018

 10. Ζουράρις κατά Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε»

  Λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του Κώστα Ζουράρι και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καταγράφηκε στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  Λίγο πριν την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών με την οποία θα έκλεινε η συζήτηση, ο κ. Ζουράρις αν και δεν ήταν καταγεγραμμένος στους ομιλητές τον διέκοψε λέγοντας: «Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής. Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας», ενώ προειδοποίησε ότι «το στραβό όνομα προκαλεί δυστυχίες».

  Ο κ. Κοτζιάς αντέδρασε σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι Βουλή εδώ», και τόνισε ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε.

  «Το πρόγραμμα έλεγε ότι μετά θα γίνουν ερωτήσεις και εισηγήσεις κι αυτό κάνω» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπαναχωρεί για να μην δοθεί περαιτέρω έκταση στην αντιπαράθεση.

  http://www.kathimerini.gr/975837/article/epikairothta/politikh/zoyraris-kata-kotzia-gia-th-symfwnia-twn-prespwn-emas-toys-makedones-mas-akrwthriasate

  Σχόλιο από Andreas Z. | 20/07/2018


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: