Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Πρέπει να εκδοθούν οι Τούρκοι Mehmetçik;

Αποτέλεσμα εικόνας για Mehmetçik ΚύπροςΜε έκπληξη παρατηρούμε αυτές τις μέρες την κινητοποίηση πλήθους περίεργων Νεοελλήνων, χέρι-χέρι με  τη Ν.Δ. αλλά και ευρωπαίους τύπου Φερχοφσταντ, να προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει το αυτονόητο σε μιλιταριστές, επίδοξους πραξικοπηματίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για πραξικόπημα στην τουρκίαΚαι το αυτονόητο σ’ αυτή την περίπτωση για κάθε δημοκρατικό πολίτη που απεχθάνεται τα φασιστικά πραξικοπήματα, τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό είναι να πιέσει προς την άμεση απέλαση.

Και εδώ μιλάμε για μετόχους στο τουρκικό Βαθύ Κράτος που πάντα ήταν ο στρατός στην κεμαλική Τουρκία και πάντα στόχευε τον ελληνικό κόσμο. Αυτό το Βαθύ Κράτος έκανε την εισβολή στην Κύπρο, αυτό επεξεργάστηκε τη θεωρία των Γκρίζων Ζωνών στο Αιγαίο και τα σχέδια εισβολής και πολεμικής σύγκρουσης με την Ελλάδα.

Έτσι γινόμαστε τελευταίως μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και πολύχρωμης κινητοποίησης Νεοελλήνων, που ποτέ δεν είδαμε αντίστοιχη π.χ. για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας ή τους Έλληνες θύματα πολέμων στον Καύκασο, ή τα θύματα της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων κ.λπ.

Σχετική εικόναΑπό τον Τύπο πληροφορούμαστε ότι πλήθος συμμετέχει στις εκδηλώσεις συμπαράστασης.

π.χ. Σε εκδήλωση αλληλεγγύης που οργάνωσαν οι Απόστολος Δοξιάδης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και λοιποί φιλοMehmetçik διαβάζουμε:

«… διανοούμενοι και πολιτικοί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την προοπτική έκδοσης των «οκτώ», θέλοντας να την κοινοποιήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Ειρήνη Αγαπιδάκη, Στάθης Καλύβας, Γιώργος Καραμπελιάς, Βάσω Κιντή, Ξένια Κουναλάκη, Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Μομφεράτος, Δημήτρης Νόλλας, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Γιώργος Προκοπάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιάννης Τζανετάκος, Γρηγόρης Ψαριανός κ.ά.»

Αν σ’ αυτούς αθροίσεις την ακροδεξιά εφημερίδα Δημοκρατία, την Καθημερινή, η οποία προσπαθεί να μας πείσει με δακρύβρεχτα βίντεο,  διάφορους «ευαίσθητους» δικαστικούς που ανδρώθηκαν στην εποχή της Χούντας,  αποκτάς πλήρη γνώση για τη νεοελληνική παραφροσύνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για πραξικόπημα στην τουρκία

10/01/2017 - Posted by | -παράνοια, -Ανόητοι, -Διάφορα, -Ιδεολογικά, -Πολιτική, -αντιφασιστικά, -εθνικισμός, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

6 Σχόλια »

 1. Μη έκδοση των πρώτων 2 Τούρκων αξιωματικών πρότεινε η εισαγγελέας

  Να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των πρώτων δύο αξιωματικών στην Τουρκία ζήτησε η εισαγγελέας του β’ ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.

  «Αν εκδοθούν, κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά», είπε η κυρία Θεοδώρου, ζητώντας από το δικαστικό συμβούλιο να μην προχωρήσει στην έκδοση των «8». Αναφερόμενη στο τουρκικό αίτημα, η κυρία Θεοδώρου το χαρακτήρισε αόριστο, καθώς, όπως είπε, η περιγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται δεν είναι συγκεκριμένη, ενώ υποστήριξε ότι η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δεν έστειλε τα στοιχεία που ζήτησαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές.

  Για την εισαγγελική λειτουργό, το αίτημα της Τουρκίας θα πρέπει να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο. Ακόμη όμως και αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο, πρέπει να απορριφθεί, γιατί, όπως είπε, οι 8 αξιωματικοί δεν θα δικαστούν από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, αλλά υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

  «Οπως διαβάζουμε, έχουν ήδη συλληφθεί χιλιάδες αξιωματικοί, 150 δημοσιογράφοι, έχουν απολυθεί 3.000 δικαστές και εισαγγελείς, 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έχουν συλληφθεί και 40.000 πολίτες. Το δικαίωμα στη ζωή και στην προστασία από τα βασανιστήρια δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται», είπε η εισαγγελέας.

  Τι είπαν οι αξιωματικοί

  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκζητούμενοι αλλά και οι οικογένειές τους εκτέθηκαν αναλυτικά στο δικαστήριο με τους στρατιωτικούς να λένε ότι «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα’». Έκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά,με γκλοπς. «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν σαν έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα», προσέθεσε.

  Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ημασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

  Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδέχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροι τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκη».

  Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος ε.α. κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ.Τσιτσελίκης , ο πρόεδρος της ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών συλλόγων της ΕΕ και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την εκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενεργεία ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

  Πηγή: Μη έκδοση των πρώτων 2 Τούρκων αξιωματικών πρότεινε η εισαγγελέας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/312159/mi-ekdosi-ton-proton-2-toyrkon-axiomatikon-proteine-i-eisaggeleas#ixzz4VN6olAKa

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/01/2017

 2. Kαι ο καλεντερίδης δεν πάει παραπίσω.

  Δοξιάδης-Καλεντερίδης: Κοινός αγώνας. Η υστερική αντι-ΣΥΡΖΑ προπαγάνδα για την σωτηρία των μεχμετσίκ
  http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/01/8.html

  Σχόλιο από A | 10/01/2017

 3. Μα πόσο καραγκιόζηδες μπορεί να είναι κάποιοι;

  Εδώ ο Δοξιάδης αποφάσισε πραξικοπηματικά να μας εκφράσει. Φαίνεται ότι τα πραξικοπήματα και η επιβολή της άποψης επί του λαού είναι μια υπόθεση που φέρνει ηδονή σε επίδοξους εξουσιαστές.

  Διάβασα τον εξής τίτλο σε ένα σάιτ:

  «Απόστολος Δοξιάδης: Στο όνομα του Ελληνικού Λαού Ας ξανακοιτάξουν οι δικαστές μας…»

  Ουστ ξεφτίλες, που ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τα οικογενειακά σας και επιχειρείται να παίξετε και το ρόλο του εθνοσωτήρα.

  Σχόλιο από karavi-sernei- | 11/01/2017

 4. Ο Δοξιάδης -της παρέας Φλωρίδη- εκτός από τη Βάσια, τα είχε βάλει και με τους αγανακτισμένους της Πλατείας Συντάγματος στην αρχή της κρίσης… Και πώς μπορουσε να γίνει αλλιώς, εφόσον οι πολιτικές του επιλογές ήταν ταυτόσημες με αυτές της μαφίας που έφεραν την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση:

  https://farmakoglwssa-kirki.blogspot.gr/2011/10/blog-post_7998.html

  Σχόλιο από karavi-sernei- | 11/01/2017

 5. Παρεϊτσα με τους νεοφιλελεύθερους και οι εθνολαϊκιστές. Όλοι αντάμα πάνε… για την υπεράσπιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οι υποκριτές

  http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/01/8.html

  Σχόλιο από Σαβ'ίκος | 13/01/2017

 6. «Παιχνίδια» ολοκληρωτικής απομόνωσης και αποσταθεροποίησης της Τουρκίας

  Του Χρήστου Αλωνιστιώτη

  Τα μακροοικονομικά στοιχεία της τουρκικής οικονομίας, για τα τελευταία δέκα χρόνια, έδειχναν ότι έχει υπάρξει μια σημαντική προσπάθεια σταθεροποίησης, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία, έκανε σημαντικά βήματα πολιτικά όσο και γεωπολιτικά, τα οποία την είχαν οδηγήσει στην ισχυροποίηση της θέσης της και την είχαν αναγάγει σε ένα προνομιακό συνομιλητή όλων των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

  Μια σειρά μεταρρυθμίσεων είχαν οδηγήσει σε σημαντικές ξένες επενδύσεις στη χώρα, σε αύξηση της απασχόλησης, σε αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού προς τους ιδιώτες. Η οικονομική σταθερότητα συνδυαζόταν και με την πολιτική σταθερότητα εγγυητής της οποίας ήταν ο Ερντογάν. Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν την Τουρκία στο να διαμορφώσει μια ικανοποιητική οικονομική θέση στην περιοχή ενώ είχε και ένα πολύ μεγάλο δίκτυο επιρροής κρατών.

  Ωστόσο, η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή, δεν άργησε να βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο. Η έξαρση του ισλαμισμού συνέπεσε με την απότομη αλλαγή της πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος αποκάλυψε το πραγματικό ισλαμικό του πρόσωπο και δεν άργησε να ταυτιστεί από όλους με τους Ισλαμιστές.

  Οι σχέσεις με τη Ρωσία πέρασαν από πολλά κύματα με ευθείες κατηγορίες και αποδεικτικά στοιχεία για οικογενειακή σχέση του Ερντογάν με τους Ισλαμιστές, ακολούθησε η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, το αποτυχημένο πραξικόπημα και η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία.

  Όλα δείχνουν ότι το πραξικόπημα ήταν κομβικής σημασίας για το μέλλον της Τουρκίας καθώς οδήγησε σε ταχύτατη οικονομική αποσταθεροποίηση ενώ σταδιακά οδηγεί και σε πολιτική αποσταθεροποίηση με τον Ερντογάν να έχει δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Η νέα σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία είναι, κατά την άποψή μου, μια εύθραυστη συμφωνία για την οποία μάλλον οι Ρώσοι έχουν δεύτερες σκέψεις πίσω από τη φαινομενική προσπάθεια συμφιλίωσης.

  Το πραξικόπημα έδωσε την τέλεια αφορμή στις μεγάλες δυνάμεις να αποτελειώσουν την Τουρκία. Το νόμισμα έχει δεχθεί ισχυρότατες απώλειες έχοντας αποδυναμωθεί πάνω από 25% από την ημέρα του πραξικοπήματος ενώ ακολούθησε και η γενικότερη επιδείνωση βασικών μακροοικονομικών δεικτών.

  Η πιστωτική ασφυξία είναι καταστροφική, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, η κεντρική τράπεζα υποχρεώθηκε να διατηρήσει υψηλά επιτόκια για να αντιμετωπίσει την πτώση του TRY ενώ η πρακτική αυτή οδηγεί και σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αποδυνάμωση. Η Τουρκία τα έβαλε με τους κερδοσκόπους και αυτό ακριβώς ήταν ότι ήθελαν αυτοί που την έχουν βάλει στο στόχαστρο.
  Οι πιέσεις στο νόμισμα συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Η Τουρκία διαθέτει ακόμα συναλλαγματικά αποθεματικά για να υπερασπιστεί το νόμισμα και στη συνέχεια θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Θα ξεκινήσει να πουλάει χρυσό, προκειμένου να εισπράξει ρευστό και να μπορέσει είτε να κάνει νέες παρεμβάσεις είτε να προσφέρει ρευστότητα στην τουρκική οικονομία. Με τα αποθεματικά σε χρυσό να βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, το συμπέρασμα είναι ότι η τουρκική λίρα, έχει ακόμα δρόμο προς χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου μετάλλου να αλλάξει χέρια και πιθανόν να καταλήξει στη Ρωσία.

  Στην Τουρκία, εφαρμόζεται σιωπηλά η πολιτική που εφαρμόστηκε στον Ιράν (εκεί υπήρξε και εμπάργκο). Η πτώση στο νόμισμα θα οδηγήσει σε πιστωτική ασφυξία, σε πωλήσεις όλου του χρυσού, σε αύξηση του χρέους, σε κλείσιμο κάθε πηγής ρευστότητας και τελικά θα σύρει την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις όντας πλήρως εξουθενωμένη.

  Ωστόσο, ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός με μίσος, αδιάλλακτος, επιθετικός, απρόβλεπτος και διακατέχεται από το όραμα της μεγάλης Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιέζεται τόσο περισσότερο επικίνδυνος θα γίνεται και τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει μαχόμενη εξαπολύοντας επιθέσεις στους γύρω της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει στο παιχνίδι.

  Ασφαλώς και αυτό είναι κάτι το οποίο δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε σε καμία περίπτωση. Άλλωστε είναι φανερό ότι ο Ερντογάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει βαθιά ρήγματα στην πολιτική ενότητα της Ευρωζώνης, καθώς κατάφερε να πλημμυρίσει τα ευρωπαϊκά εδάφη με πρόσφυγες (και όχι μόνο), καταφέρνοντας παράλληλα να εισπράξει και τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια, όντας μια χώρα που καμία σχέση δεν έχει με την Ευρώπη.

  Επενδυτικά, η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τους επενδυτές στις ισοτιμίες, καθώς προσφέρει σημαντικές αποδόσεις, ενώ η πτώση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και για το μεγαλύτερο μέρος του 2017, αλλά με σημαντικά υψηλότερες διακυμάνσεις.

  Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας έχει υποχωρήσει πάνω από 40% από τα υψηλά του (σε όρους δολαρίου) και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν και μεγαλύτερες απώλειες πριν αποτελέσει μια πραγματικά σημαντική αγοραστική ευκαιρία.

  Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την τουρκική αγορά ομολόγων κυρίως όμως για το εταιρικό χρέος μεγάλων εταιριών, το οποίο έχει εκδοθεί με ρήτρα δολαρίου. Οι συνθήκες σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν με τις αντίστοιχες στη Ρωσία κατά την περίοδο της εισβολής στην Κριμαία. Από αυτή την οπτική γωνία, κάποια περισσότερο επιθετικά χαρτοφυλάκια θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν.

  Η Τουρκία παραμένει μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περικυκλωμένη από γεωστρατηγικά σχέδια μεγάλου βεληνεκούς, από τα οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να πιαστεί, ενώ βρίσκεται και κάτω από μια λυσσαλέα οικονομική και χρηματιστηριακή επίθεση. Πρόκειται για μια περιοχή υψηλού επενδυτικού κινδύνου που ακόμα δεν είναι σε θέση να προσφέρει καλές επενδυτικές ευκαιρίες υπολογίσιμου κινδύνου.

  Το 2017 δεν αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερο για την Τουρκία, όμως αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για τους currency traders, οι οποίοι μπορούν να ελιχθούν γρηγορότερα αλλά και να αναλάβουν μικρότερους κινδύνους (liquidity traps και άλλους).
  * Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist της Delta Forex Group

  http://www.capital.gr/arthra/3184306/-paixnidia-oloklirotikis-apomonosis-kai-apostatheropoiisis-tis-tourkias

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/01/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: