Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Τα κερατιάτικα του Γιωρίκα Παρχαρίδη

Οι επερχόμενες εκλογές στην ΠΟΕ -τη μεγαλύτερη ομοσπονδία των Ποντίων της Ελλάδας- καθώς και η ένταση που χαρακτηρίζει την προεκλογική περίοδο, φέρνουν στην επιφάνεια παθογένειες και υστερήσεις πολύ γνωστές στους παροικούντες.

Προβλήματα που είχαν φανεί ξεκάθαρα από το 2010, όταν εισήχθησαν στις εκλογές τα σκονάκια, οι γραμμές, οι αποκλεισμοί και ο επιθετικός λόγος κατά συμπατριωτών. Στο κείμενο αποχώρησης από την ΠΟΕ του ιστορικού συλλόγου των Αργοναυτών-Κομνηνών περιγράφονται όλες εκείνες οι αιτίες που οδήγησαν στην κατάπτωση. Και λίγο αργότερα, με αφορμή τις εκλογές στη ΔΙΣΥΠΕ και τη μη εκλογή του Γιωρίκα στην ηγεσία, άρχισε το γαϊτανάκι των δικαστικών αμφισβητήσεων -κατά το παράδειγμα της παλιότερης δοκιμασμένης τανιμανιδικής πρακτικής- για να καταλήξουμε ως ανέκδοτο στη σημερινή ψευτοΔΙΣΥΠΕ.

cheating2Μέχρι σήμερα ο Γιωρίκας, που έχει αποχωρήσει από την προεδρία της ΠΟΕ και αρκέστηκε στην προεδρία της ψευδώνυμης ΔΙΣΥΠΕ, κρατά σφιχτά τα γκέμια από το παρασκήνιο. Παρότι οι οπαδοί του τέως προέδρου  έχουν ενδυθεί την προβιά του προβάτου, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο λύκος που επέπεσε και κατέστρεψε το μεγαλύτερο εγχείρημα του ελλαδικού ποντιακού ελληνισμού έχει όνομα και λέγεται Γιωρίκας Παρχαρίδης.

Ένας άνθρωπος μονομανής και εγωκεντρικός, που στο όνομα της (άνευ πραγματικής ουσίας) εξουσίας του,
-εμπόδισε τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του χώρου και διαμόρφωσε ένα συγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό σύστημα ελέγχου της ποντιακής συλλογικής βάσης,
-εκμεταλλεύτηκε, κατά καιρούς, κάποιους εύπιστους συμπατριώτες καλών προθέσεων (Γαβρίδης, Φαχαντίδης, Τοπαλίδης κ.ά.),
-στηρίχτηκε σε ένα πλήθος πρόθυμων και κυνικών ποντιοπατέρων, που τη μοναδική αξία λάμβαναν από την προσοχή και τα οφίτσια που τους έδινε ο Γιωρίκας.

Ο ίδιος υπονόμευσε -δεν τον ενδιέφερε καλύτερα- κάθε προσπάθεια:
να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό των νεοπροσφύγων,
να αναδειχθούν σημαντικές στιγμές της ποντιακής ιστορίας, όπως οι σταλινικές διώξεις,
να υποστηριχθούν οι συμπατριώτες μας στην πρώην ΕΣΣΔ, είτε στον Καύκασο, είτε στην Ουκρανία και την Κριμαία που απειλούνταν από τις εμπόλεμες εξελίξεις,
να ενισχυθεί η ποντιακή επιστημονική κοινότητα,
να δημιουργηθούν συνθήκες ενότητας στον παγκόσμιο ποντιακό χώρο
-να αναπτυχθούν συναισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ όλων των Ποντίων
-να επιλεγούν οι καλύτεροι για τη στελέχωση των οργάνων των δευτεροβαθμίων θεσμών.

Το μόνο του ουσιαστικό μέλημα ήταν οι χοροί και τα τραγούδια. Από επιφανειακές δράσεις να φάνε και οι κότες!!! Όμως, όπως φαίνεται, η μοναδική έκφραση και σχέση με τον ποντιακό χώρο, είναι το μουχαπέτ΄(και ίσως η πολιτική αξιοποίηση), το «ντίβριμ-ντίβριμ» που έλεγε σαρκαστικά για όλους αυτούς ο μέγας Ερμής Μουρατίδης

Ευτυχώς το μπλογκ μας παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή τα τεκταινόμενα και έτσι όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν χρονολογικά τη διαδικασία της κατάπτωσης. Αφού παραθέσουμε τους τίτλους ανά έτος των διάφορων κατά καιρούς δημοσιευμάτων μας για την ΠΟΕ -τα οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΚΛΙΚ επί του τίτλου- θα αναρτήσουμε και το κείμενο αποχώρησης των Αργοναυτών-Κομνηνών:

(2010)

-Ένα ποντιακόν κουίζ’ !

-Ωρέ Πόντιοι, με τι μούτρα θα τιμήσετε τη γενοκτονία;

-Quo Vadis ΠΟΕ ;

-Το περιβάλλον Παρχαρίδη διαλύει την ΠΟΕ…

-Περί Ποντίων…Πιλάτων

-Λουκασένκο: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο… Παρχαρίδης!

(2011)

-Δι.Συ.Π.Ε. Το τέλος μιας φιλόδοξης προσπάθειας;

-Είναι η ΠΟΕ Αρνητής της Γενοκτονίας;

-ΠΟΕ: Είναι και οι 19 «ανωμαλιάρηδες»;

-ΠΟΕ: Η απόλυτη κατάπτωση και το τέλος των ψευδαισθήσεων

-ΠΟΕ, μ’ αφορμή τη Γ.Σ. στη Δραπετσώνα

(2012)

-Οι δεξιούληδες της ΠΟΕ

-ΠΟΕ οι μάσκες έπεσαν

«Αφιέρωμα στις σταλινικές διώξεις» και η πολιτική της ΠΟΕ

-Τα λουλούδια της ερήμου (ή: περί αξιοθρήνητης ΠΟΕ και εξαιρετικών… εξαιρέσεων)

(2013)

-Η ψευτο»ΔΙ»ΣΥΠΕ του κυρίου Παρχαρίδη, η «Χρυσή Αυγή» και άλλα δύσοσμα

ΠΟΕ-Παρχαρίδης: οικονομικές εκκρεμότητες και Νεοπρόσφυγες

-Η ΠΟΕ έκανε εκλογές..

(2014)

-Οι ελλαδίτες Πόντιοι και οι Έλληνες της Κριμαίας

-Oι Έλληνες της Μαριούπολης καταγγέλλουν την ψευτοΔΙΣΥΠΕ του Παρχαρίδη

-Από το IQ του Λυγερού στο IQ των «προστατών» του οργανωμένου ποντιακού χώρου

-Η ΠΟΕ των μπαρμπα-Γιώργων ……..

-Μία ξεφτίλα που λέγεται ΠΟΕ

(2015)

-Να σώσουμε την προσφυγική περιουσία

-Οι χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται την ποντιακή αφασία

Ποντιακές χαζομαρούλες….

-ΠΟΕ, χουντικοί και χρυσαυγίτες, χέρι-χέρι στο Σύνταγμα

———————————————————————————————–

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Ε.
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ – ΚΟΜΝΗΝΟΙ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Αργοναύται – Κομνηνοί», στη συνεδρίασή του, της 11ης Οκτωβρίου, 2010, αποφάσισε να μη συμμετέχει πλέον στις διεργασίες των δευτεροβάθμιων οργάνων του ποντιακού χώρου, κεντρικών και περιφερειακών.

Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση και δεν ξεχνά ούτε στιγμή ότι πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια επανασύνθεσης και ενωτικής έκφρασης του Ποντιακού χώρου μέσω της Π.Ο.Ε.

Και όχι μόνο! Όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, ούτως ώστε να πετύχει ο νέος αυτός κύκλος της Ποντιακής υπόθεσης, απαλλαγμένος από τις συνήθειες και αμαρτίες του παρελθόντος.
Με τις όποιες αδυναμίες του συστήματος, οι Αργοναύτες Κομνηνοί ήταν πάντοτε εκεί, υπερασπιστές της Ενότητας και της Ποντιακής Ιδέας.

Σήμερα, έχει το θάρρος να κοιτάει κατάματα, ακόμη και αυτοκριτικά την ιστορία των τελευταίων χρόνων και να παραδέχεται ότι: «δυστυχώς, η προσπάθεια επανασύνθεσης και ενωτικής έκφρασης του Ποντιακού χώρου, μέσω της Π.Ο.Ε. απέτυχε».

§   Απέτυχε διότι δεν φρόντισε ποτέ να αυτονομηθεί οικονομικά, αλλά αρκέστηκε να φλερτάρει με τα εκάστοτε πολιτειακά κονδύλια.

§   Απέτυχε διότι δεν φρόντισε να δουλέψει σε νέες πτυχές του Ποντιακού Ζητήματος, αλλά αναλώθηκε σε οργανωτικού τύπου παθολογίες που τελικά μας τραυμάτισαν όλους βαριά και μας πλήγωσαν άδικα.

§   Απέτυχε διότι δεν λειτούργησε ποτέ ως καθοδηγητικό όργανο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο χώρος μας και δεν εκμεταλλεύτηκε το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του ποντιακού χώρου που ξεχειλίζει από προσωπικές πρωτοβουλίες και δράσεις, αλλά αρκέστηκε –με περίσσια εσωστρέφεια-  να επικαλείται ως δικές της, ιστορικές επιτυχίες τρίτων.

§   Απέτυχε διότι υπαναχώρησε προκλητικά από τις αρχικές καταστατικές δεσμεύσεις της, που εγγυώντο για πρώτη φορά στην ιστορία του ποντιακού χώρου ότι καμία προσωπική στρατηγική δεν θα μπορούσε να επιβληθεί ως καθεστώς-τροχοπέδη στη δημοκρατική εξέλιξη του χώρου.

Οι Αργοναύται-Κομνηνοί αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια συνεχή τριβή και αντιπαράθεση ομάδων και εξουσιών, γιατί αυτό δεν κάνει κανέναν μας  καλύτερο Πόντιο.

Πιστεύουμε ότι όλες οι πτυχές του Ποντιακού Ζητήματος είναι πολιτικές και όχι κομματικές. Κρίνονται δε, στα πεδία της αυτονομίας των θεσμικών μας οργάνων από κυβερνήσεις και κόμματα και όχι στα οργανογράμματα των εξαρτημένων ρόλων.

Κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική, νοιώθουμε ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία άλλη αντίληψη για το ρόλο, τις ευθύνες και αυτά που ιστορικά εκπροσωπούμε. 

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα συνεχίσουμε την πολιτισμική μας δράση από την Καλλιθέα για τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στην ποντιακή υπόθεση. Και θα συνεργαστούμε και θα στηρίξουμε όποια προσπάθεια συμβάλει στην ανάδειξη του Ποντιακού Ζητήματος, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Εκτιμούμε ότι μια συλλογική διαδρομή θα πρέπει να επικεντρώνεται σε μια νέα σχέση των Ποντίων με το εξωποντιακό περιβάλλον, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το ποντιακό συμφέρον.

Θεωρούμε ότι η στάση μας αυτή επιβάλλεται από την ιστορικότητα του Συλλόγου μας, αλλά και από τις νέες ανάγκες, δυναμικές και ευκαιρίες στο Ποντιακό Ζήτημα, που όπως δείχνουν οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις παρουσιάζονται επιτακτικά μπροστά μας.

15/11/2016 - Posted by | -παράνοια, -Ανόητοι, -Ανέκδοτα, -Γλέντια, -Δωσιλογισμός, -Διάφορα, -Εκλογές, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -Λαμόγια, -Περί Πόντου, -Πλάκες, -Πολιτική, -Στιγμιότυπα, -Σύλλογοι, -εθνικισμός, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, ΠΟΕ

3 Σχόλια »

  1. γιατί δεν μου αρέσουν αυτά τα σωματεία… Αλεξανδρινών, Σμυρνιών κλπ κάτι δεν μου αρέσει

    Σχόλιο από akrat | 15/11/2016

  2. […] -Τα κερατιάτικα του Γιωρίκα Παρχαρίδη […]

    Πίνγκμπακ από -Ποντιακές εντροπίες της ΠΟΕ (Παρχαριδική Ομοσπονδία Ελλάδας) « Πόντος και Αριστερά | 28/11/2016

  3. […] -Τα κερατιάτικα του Γιωρίκα Παρχαρίδη […]

    Πίνγκμπακ από -«Κι είσαι σο χαρτόπον πούλιμ’ που πας;»… σο Παρχαριδιστάν! « Πόντος και Αριστερά | 10/05/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: