Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Tα θολά νερά της μνήμης και η Μάχη του Κιλκίς (1944)

ΣΤΑ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

(http://www.pnoes.de/im-trueben-wasser-der-erinnerung-58min-deutschland-2014/)

Της Ανδριανής Χ. Κουτσάκου

Ιστορικός-Κριτικός

            Μία συνταρακτική κινηματογραφική μαρτυρία της Στράτης (Ευστρατία) Λαγουτάρη-Dawood, η οποία έθεσε τις ιστορικές και καλλιτεχνικές της γνώσεις στην υπηρεσία της ιστορικής έρευνας. Η δημιουργός, καθοδηγούμενη από την ευγενική φιλοδοξία να υπηρετήσει την πατρίδα που τη γέννησε, πρόσφερε το πιο πολύτιμο δώρο: τη συνεισφορά της στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας, η οποία στην Ελλάδα θάβεται, δυστυχώς, πολύ συχνά για ανομολόγητους λόγους.

            Δύο είναι οι βασικοί άξονες αυτού του τόσο αξιόλογου ντοκιμαντέρ: η κατάδειξη της παραχάραξης της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας όσον αφορά τα γεγονότα του Εμφύλιου και η έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης μεταπολεμικά, όταν ο κατακουρασμένος και βαθιά τραυματισμένος ελληνικός λαός περίμενε την δίκαιη τιμωρία αυτών που τον πρόδωσαν συνεργαζόμενοι με τους Γερμανούς.

            Η διαφθορά που ακολούθησε τον ελληνικό διχασμό που προκάλεσε ο εμφύλιος και η στάση που υιοθετήθηκε τελικά από τους κυβερνώντες συνέβαλαν και στα δύο.

            Η  Στράτη Λαγουτάρη-Dawood χρησιμοποίησε την κάμερα λιγότερο ως καλλιτέχνης και περισσότερο ως ρεπόρτερ. Έφτιαξε ένα ιστορικό ντοκουμέντο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραμέλησε την φιλμογραφική αισθητική. Το αντίθετο μάλιστα.

            Το έργο της όμως είναι μια προσεγμένη και αντικειμενική καταγραφή-καταγγελία.

Με αφορμή ένα στην ουσία άγνωστο στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γεγονός αποδεικνύει ότι είμαστε ένας λαός που δυσκολεύεται να “μάθει το μάθημά του”. Που δεν φανατίζεται περιστασιακά αλλά κληροδοτεί τους μύθους και τις προκαταλήψεις του στις επερχόμενες γενιές, μέχρι και σήμερα.

             Η αντικειμενικότητα του φακού  καταγράφει με καθαρότητα το θολό συνονθύλευμα ιστορικών μνημών και μύθων που συνθέτουν όχι μόνο τοπικές αλλά και εθνικές ιστορικές “αλήθειες”.

            Στην όμορφη πόλη του Κιλκίς γιορτάζεται κάθε χρόνο μια “ημέρα μνήμης” για να τιμηθούν οι νεκροί της “μάχης του Κιλκίς”. Η παρουσίαση αυτής της μάχης γίνεται μέσα από την μνήμη ενός συγκεκριμένου τόπου με σταθερή τοποθέτηση απέναντι σε ένα γεγονός του οποίου μία μόνο παράμετρος λαμβάνεται υπόψη. Το αίμα που χύθηκε από τους ανθρώπους μιας συγκεκριμένης παράταξης, έξω από το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο των αιτιών και των αφορμών. Στόχος η δικαίωση, και η συγκινησιακή φόρτιση των θεατών μέσω αποκρύψεων και αριθμητικών υπερβολών. Οι τελευταίες δεν παίζουν βέβαια κανένα τεράστιο ρόλο, είναι απλώς ενδεικτικές της προσπάθειας ηθικής μείωσης του “εχθρού” και έμφασης στη “θυσία” των θυμάτων.

            Αλλά για ποια θύματα πρόκειται; Ήταν Έλληνες πατριώτες  και άμοιροι ευθυνών αυτής της “σφαγής”; Αξίζουν τις τιμές που τους αποδίδονται ή μήπως αρκετοί από αυτούς, αν είχαν επιζήσει και εάν η δικαιοσύνη είχε δουλέψει σωστά, θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά της πατρίδας; Πόσοι από αυτούς ήταν στην πραγματικότητα συνεργάτες των Γερμανών; Πόσοι έστρεψαν τα όπλα εναντίον τους; Μήπως  όλη η πολεμική τους προσπάθεια εξαντλήθηκε στον αγώνα εναντίον των “εαμοκομμουνιστών”;

            Με ευαισθησία και αντικειμενικότητα η  Στράτη Λαγουτάρη-Dawood αποδεικνύει μέσα από τις συνεντεύξεις που πήρε ότι ακόμη και μεταξύ των συνεργατών των Γερμανών μπορεί να υπήρξαν καλοκάγαθα και παραπλανημένα ανθρωπάκια. Η πλειονότητα όμως ανήκε σε άλλη κατηγορία.

            Η φρίκη αυτής της συνεργασίας γίνεται αισθητή μέσα από τις αναφορές των προσώπων που στη μεταπολεμική Ελλάδα όχι μόνο διεκδίκησαν, και απέσπασαν, τον τίτλο του “αντιστασιακού” αλλά έφθασαν να υπηρετούν ακόμη και στη Βουλή τον ελληνικό λαό που είχαν καταπροδώσει.

            Μια άλλη παράμετρος φωτίζει ακόμη περισσότερο το αίσχος της συνεργασίας. Το δράμα των Ελλήνων  Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν απάνθρωπα, και τον τρόπο με τον οποίο επωφελήθηκαν οικονομικά ορισμένοι συμπατριώτες τους από αυτό το διωγμό.

            Το βασικό θέμα που θίγει αυτό το ντοκιμαντέρ, πέρα από το ανέκδοτο και διαφωτιστικό υλικό που παρουσιάζει, είναι το γεγονός ότι για τους Έλληνες, Χριστιανούς ή Εβραίους η ανάγκη για ηθική αποζημίωση και απονομή δικαιοσύνης είναι ακόμη μεγαλύτερη από την απαίτηση για υλικές αποζημιώσεις. Και επίσης, επιτακτική ανάγκη στην Ελλάδα του σήμερα είναι η ολοκληρωτική “κάθαρση”, διότι φαινόμενα όπως αυτό του αντισημιτισμού αλλά και τα φασιστικά ιδεώδη δεν έσβησαν ποτέ. Συνεχίζουν να μολύνουν με την παρουσία τους το κοινωνικό και ιδεολογικό τοπίο της Ελλάδας.

            Καταγγελία είναι λοιπόν αυτό το ντοκιμαντέρ της  Στράτης Λαγουτάρη-Dawood και μαζί ευχή για ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο, πιο καθαρό ορίζοντα.

            Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάτι άλλο σημαντικό. Ιστορική πραγματικότητα τα ξερά γεγονότα. “Αλήθεια” είναι η ερμηνεία τους.  Κανένα γεγονός όμως δεν μπορεί να απογυμνωθεί από το συναισθηματικό και ηθικό του βάρος και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν γράφουμε την “ιστορία” αναζητώντας την “αλήθεια”.

Schwetzingen, 16-08-2015

Kilkis - mnimeio tagmatasfaliton

Το μνημείο των ταγματασφαλιτών που δημιούργησε η χούντα , αφού πρώτα ανακήρυξε ως Εθνική Αντίσταση τη δωσιλογική οργάνωση ΕΕΣ του Κώστα Παπαδόπουλου 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ 2

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ 3

Advertisement

08/06/2016 - Posted by | -EAM, -προσφυγιά, -παράνοια, -Αντίσταση, -Εμφύλιος, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Κατοχή, -Μνήμες, -αντιφασιστικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

7 Σχόλια »

 1. ο ελληνικος λαος θεωρησε (και θεωρει)εσας τους εαμοβουλγαρους μισελληνες αναρχοκομουνιστες μεγαλυτερους εχθρους απο γερμανους ιταλους αλβανους και βουλγαρους κατακτητες μαζι(ακομα και απο τους τουρκους)
  αυτη ειναι η μονη αληθεια και την ξερετε πολυ καλα μισανθρωπα μπολσεβικικα κτηνη ,σταλινικα αποβρασματα, εχθροι του ανθρωπου.
  ολοι οι λαοι σας μισουν καθαρματα σε ολη τη ευρωπη κρυβεστε….συντομα και σην ελλαδα…..

  Σχόλιο από Χαρουλα βελουχιωταινα-ή καλύτερα- Εύα Μπράουν | 08/06/2016

 2. @Χαρουλα βελουχιωταινα-ή καλύτερα- Εύα Μπράουν

  Να ξέρεις ότι σε αγαπάμε. Γιατί μας θυμίζεις ότι είναι ακόμα εδώ οι γερμανοτσολιάδες εθνοπροδότες που επνιξαν την Ελλάδα στο αίμα κατ’ εντολή των αφεντικών τους.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/06/2016

 3. εσεις ο εαμοβουλγαροι κομουνιστες εθνοπροδοτες πνιξατε την ελλαδα στο αιμα, την ρωσια την ουκρανια και ολες τις χωρες που κατακτησατε και οχι εμεις οι ελληνες των ηρωικων ταγματων ασφαλειας του πλαστηρα
  εσεις οι εαμοβουλγαροι δινατε μακεδονια θρακη και το μουνι της μανας σας στους βοουλγαρους συντροφους σας προκειμενου να επιβαλετε την αρωστημενη θρησκεια σας τον μπολσεβικισμο σας με την βια και σφαζατε ολους τους ελληνες που δεν σας γουσταραν τους ΜΗ αρισετρους
  εσεις ο εαμοβουλγαροι καταφερατε το ακατορθωτο. να ενωσετε βασιλικους και βενιζελικους εναντιον σας με την κτηνωδια σας
  εσεις οι κομουνιστες ησασταν το 22 μαζι με τον κεμαλ πολμουσατε εναντιον της ελλαδας ως συνηθως και πανηγυριζατε για τα εκατομμυρια σφαγμενων ελληνων
  και τωρα μας το παιζετε και θυματα και πατριωτες που κανατε ταχα μου εθνικη αντισταση……
  τα ρεπουσια ψεματα και η ρεπουσια διαστρεβλωση της ιστοριας ειναι θεμα χρονου να καταπεσουν….οπως και τα εκατομμυρια νεκροι πορδοεπαναστατες σας στο λαλιωτικο και δαμανακικο πολυτεχνειο σας….
  ο τεταρτος γυρος θα ειναι τελικος!
  ο ελληνικος λαος και παλι ενωμενος μαζι με τον ελληνικο στρατο θα σας εξαφανισει γα παντα απο την πατριδα μας μαζι με τους λαθρο επιβητορες σας σταλινικα αποβρασματα….

  Σχόλιο από Χαρουλα βελουχιωταινα-ή καλύτερα- Εύα Μπράουν | 09/06/2016

 4. @Χαρούλα μου-Ευούλα μου έχεις δίκιο.

  Ότι και να πεις έχεις δίκιο. Μόνο να παίρνεις πιο συχνά τα χάπια που σου έδωσε ο ψυχίατρός σου.

  Και μιας όλα είναι ανάκατα στο μυαλό σου να σε βοηθήσουμε κάπως να τα ξεκαθαρίσεις. Ας αρχίσουμε από αυτό:

  -Μικρασιατική Καταστροφή: ένα έγκλημα της Δεξιάς
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/09/13/13-9-2009/

  Διάβασέ το πρώτα και μετά θα διαγωνιστείς σε συγκεκριμένα θέματα. Ελπίζουμε να γράψεις πάνω από τη βάση. It’s up to you darling

  Να ξέρεις ότι εμείς σε αγαπάμε και σε καταλαβαίνουμε.

  Φιλιά πολλά.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/06/2016

 5. διαβολομπασταρδα του ταλμουδ ειστε και χασαπηδες του κερατα.
  αλλο ενα ¨λιθαρακι» στην ιστορικη συρρικνωση-ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ του Ελληνισμου.

  οι Παππουδες μας πολεμησαν στα βουνα τον μωαμεθανο. τον νικησαν. προδωθηκαν απο ολους και κυριως απο τον μπολσεβικο. οσοι εζησαν εξοριστηκαν. και σφαγιαστηκαν εδω απο εσας, ελληνοφωνα κτηνη.

  που φωναζετε για να ακουστειτε μεταξυ σας, ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΑ ΔΙΠΟΔΑ.

  Σχόλιο από κουκιώτης | 10/06/2016

 6. @κουκιώτης

  Κούκου!!!!!!!!!

  «Τον μαλάκα κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς« λέει ο σοφός λαός.

  Βρε ηλίθιε, τι σχέση έχουν όλα αυτά για να οδηγήσουν στην Κατοχή τον άθλιο Κισά Μπατζάκ να συνεργαστεί με τους Γερμανούς Ναζί και να πάρει στο λαιμό του τόσο κόσμο. Τη στιγμή που οι ίδιοι Γερμανοί είχαν βοηθήσει τους Τούρκους στη Γενοκτονία των Ποντίων; Αν δεν γούσταρε τους κομμουνιστές ας έκανε ένα αντάρτικο σαν τον Ζέρβα ή ας πήγαινε μαζί του. Έπρεπε να γίνει το γιουσουφάκι των κατακτητών και να δολοφονεί αντιστασιακούς;

  Και ξεχνάς ότι αυτοί που πρόδωσαν πρωτίστως το ποντιακό αντάρτικο ήταν οι ελλαδίτες ακροδεξιοί και μοναρχικοί σαν τον Ιωάννη Μεταξά που λατρεύετε ανάθεμά σας και το Βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο πρώτος θεωρούσε τελειωμένη τη Μικρά Ασία (και τον Πόντο βεβαίως) από το 1915 και ο δεύτερος γιατί μετά τις εκλογές του Νοέμβρη του ’20 δεν έστειλε ΟΥΤΕ μια σφαίρα στους Πόντιους αντάρτες που πολεμούσαν ολομόναχοι και αντιθέτως διάλυσε τα ποντιακά τάγματα εθελοντών που είχαν δημιουργηθεί στην Αθήνα για να πάνε στον Πόντο και τους έστειλε στο μικρασιάτικό μέτωπο.

  Αλλά αυτά τα θέματα και τα ερωτήματα είναι δύσκολα πράγματα για φύτουλες σαν του λόγου σου.

  Ας σου αφιερώσουμε ένα εξαιρετικό ποντιακό τραγούδι:

  Κοντός εν ο Κισά-Μπατζάκ
  μετ’ έναν πιστολόπον,
  λάσκεται απές σον Κούκον
  σαλαχανάς σκυλόπον

  Ανάθεμα Κισά-Μπατζάκ
  το κοντόν το ποδάρι σ’
  έρθανε και αντάρτες μας
  επήραν το κεφάλι σ’.

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/03/09/koukou-poe/

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/06/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: