Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Ε όχι ρε, δεν την θέλω αυτήν την «αναγνώριση» …

nusaybinΜε αφορμή την αναγνώριση από το γερμανικό κοινοβούλιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών την περίοδο 1915-16 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Βέβαια η Γερμανία δεν είπε τίποτα για τις δικιές της ευθύνες στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του σχεδίου εκκαθάρισης των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

-Οι Αρμένιοι όπου γης έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι από την αναγνώριση από το γερμανικό κοινοβούλιο  της Γενοκτονίας τους.
-Οι «άλλοι χριστιανικοί λαοί» της Ανατολής, που από πάντοτε υπήρχαν σε εκείνα τα χώματα, έχουν και αυτοί λόγο να αισθάνονται ευχαριστημένοι. Ίσως λιγότερο.

Το τουρκικό κράτος ποτέ δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με τους λαούς του.
Γεννήθηκε, συνέχισε και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να υπάρχει με σφαγές και γενοκτονίες.  Και βέβαια ποτέ δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με την Ιστορία του, να την κοιτάξει κατάματα.

«Το τουρκικό κράτος αποτελεί συνέχεια του οθωμανικού κράτους. Το 1923 απλώς άλλαξε η ονομασία του καθεστώτος. Στην οθωμανική παράδοση δύο ήταν οι πολιτικές που ακολουθούνταν: η μαζική σφαγή και η πολιτική του εποικισμού. Η παράδοση αυτή εξακολουθεί να εφαρμόζεται και στις μέρες μας στο Κουρδιστάν. Τίποτα δεν έχει αλλάξει» Fikret Baskaya

 Από την άλλη μεριά το γερμανικό κράτος…

φαίνεται να ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας. Φαίνεται ότι συνήθισε να υπάρχει , εκτός των άλλων, μέσα από «συγνώμες και αναγνωρίσεις» για τα κρίματα του παρελθόντος  χωρίς να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η αναγνώριση μιας γενοκτονίας, μια σφαγής  έχει  νόημα εάν αυτή κάτι σημαίνει για το σήμερα.  Εάν  μέσα από αυτήν κατανοείται το παρελθόν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε  η Ιστορία να μην κινείται μέσα από καταστροφές, διάλυση λαών και χωρών αλλά χαράσσει  δρόμους συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Άλλως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, είναι υποκριτική.

Η στάση της Γερμανίας είναι απολύτως υποκριτική και εντάσσεται στα πλαίσια εκείνης της εξωτερικής πολιτικής που της εξασφαλίζει την κυριαρχία σε βάρος χωρών και λαών.

Την ίδια στιγμή που υποτίθεται καταδικάζει πρακτικές γενοκτονίας και εκκαθαρίσεων την ίδια στιγμή ονομάζει την Τουρκία «ασφαλή χώρα»,  στα πλαίσια της συμφωνίας-αλισβερίσι για τους πρόσφυγες, ενώ διαπράττει γενοκτονία του κουρδικού λαού στα νότια της χώρας. Η φωτογραφία της  κατεστραμμένης πόλης Nusaybin από τον τουρκικό στρατό μιλά από μόνη της. Μια μικρή μόνο λεπτομέρεια του τι συμβαίνει σήμερα στο Κουρδιστάν.  Η Γερμανία δεν έχει να πει ούτε μια λέξη για αυτήν την καταστροφή, για αυτήν την γενοκτονία που συντελείται στις μέρες μας. Βέβαια ίσως κάτι βρει να πει 100 χρόνια μετά. Όμως οι λαοί της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα το καλό να περιμένουν από το γερμανικό κράτος.

Αλλά τι θα μπορούσαν να περιμένουν οι Έλληνες από την στάση αυτή της Γερμανίας μια που εντάσσονται στους «άλλους χριστιανικούς λαούς» που αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα ?
Η Γερμανία γενικά δεν έχει πρόβλημα με τις εκ των υστέρων «αναγνωρίσεις». Δεν έχει πρόβλημα να καταθέσει ένα στεφάνι στο Δίστομο ή στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αναγνωρίζω όμως σημαίνει αναγνωρίζω την ευθύνη μου και αναλαμβάνω το κόστος των πράξεών μου.
Αν’ αυτού θα μπορούσε άνετα να αγοράσει το Σκοπευτήριο της Καισαριανής να το «αξιοποιήσει», όπως κάνει με τους τάφους των Βενιζέλων. Όπως κάνει με τα αεροδρόμια της χώρας, τα λιμάνια… Όπως κάνει με ότι αποτελεί στοιχείο και δυνατότητα ύπαρξης για μια χώρα. Το αφαιρεί.
Ε όχι ρε, δεν την θέλω αυτήν την «αναγνώριση» … δεν γουστάρω την υποκρισία σας.

Οι αναγνωρίσεις  είναι υπόθεση των λαών.
Οι λαοί αυτής της πονεμένης γεωγραφίας δεν έχουν τίποτα το καλό να περιμένουν από το σημερινό γερμανικό κράτος.
Αυτοί θα αποκαλύψουν και θα αποδεχθούν την ιστορική αλήθεια και θα προδιαγράψουν δρόμους πραγματικής φιλίας και αδερφοσύνης. Τους δρόμους του μέλλοντος….

06/06/2016 - Posted by | Χωρίς κατηγορία

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: