Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Μια απεργία στον «παράδεισο» του υπαρκτού σοσιαλισμού

Μια απεργία με άκλαυτους και άταφους νεκρούς

Η φωτογραφία από παράνομες εκδόσεις της εποχής

του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Σαν σήμερα, 2 Ιουνίου 1962 βάφτηκε στο αίμα η ειρηνική διαδήλωση των εργατών του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της πόλης Νοβοτσερκάσκ.

Καταλύτης των τραγικών αυτών γεγονότων ήταν η άθλια οικονομική κατάσταση στον «παράδεισο» της ΕΣΣΔ. Από τις αρχές της άνοιξης είχαν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις στο ψωμί και ο Χρουστσόφ τότε για πρώτη φορά αποφάσισε να αγοράσει σιτηρά από το εξωτερικό.

Τέλη Μαΐου του 1962 η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ αποφάσισε αυξήσεις της τάξεως του 30% στο κρέας και τα προϊόντα κρέατος και κατά 25% στο βούτυρο .

Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν πως αυτό έγινε «μετά από αίτημα των εργαζομένων».

Παράλληλα, η διεύθυνση του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής αποφάσισε μονομερώς και αυθαιρέτως να τριπλασιάσει το παραγώμενο έργο ανά εργαζόμενο, πράγμα που οδήγησε στην ραγδαία μείωση του μισθού.

Το πρωί της 1η Ιουνίου, 200 εργαζόμενοι του χυτηρίου σταμάτησαν να εργάζονται απαιτώντας αύξηση μισθών, ενώ ο διευθυντής της επιχείρησης απάντησε: «Αν δεν σας φτάνει το κρέας, να φτιάχνετε πίτες με συκώτι».

Η απάντηση αυτή ήταν η θρυαλλίδα για την έκρηξη.

Μέχρι το μεσημέρι οι απεργοί είχαν φτάσει τις 5.000, διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις με τις αρχές.

Την επόμενη ημέρα, 2 Ιουνίου, οι απεργοί οργάνωσαν πορεία και πήγαν στο κτίριο του Δήμου.

Μόλις ενημερώθηκε ο Χρουστσόφ για τα γεγονότα, διέταξε την «πάταξη των ταραξιών» και την είσοδο στην πόλη των ειδικών στρατευμάτων της ΚΑ.ΓΚΕ.ΜΠΕ.

Επτά από τους ηγέτες των απεργών τους εκτέλεσαν δια τουφεκισμού, άλλους 105 τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απ’ όπου επέστρεψαν ελάχιστοι.

Ακολούθησε κομματική εκκαθάριση με διαγραφές στελεχών της τοπικής διοίκησης και του κομματικού μηχανισμού.

03/06/2016 - Posted by | -παράνοια, -Αντίσταση, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -Πολιτική, -Ρωσία, ΕΣΣΔ

7 Σχόλια »

 1. Φίλοι ΠόντιοΑριστεροί (ακολουθώντας τη δική σας σειρά αναφοράς, σύμφωνα με το τίτλο τού ιστολογίου σας),

  Μερικές απορίες:

  Χάθηκε ο κόσμος να κάνετε τη δική σας κριτική στις εκτροπές από το σοσιαλιστικό ιδεώδες που παρουσιάστηκαν στην ΕΣΣΔ και στις άλλες ομοειδείς χώρες; Γιατί προσυπογράφετε το κείμενο του Τριανταφυλλίδη ασχολίαστα; Επειδή είναι Πόντιος; Αρκεί αυτό; Εσείς δηλώνετε Πόντιοι και αριστεροί, το ξεχάσατε; Εκτός κι αν, εκτός από το παραπάνω κείμενο, προσυπογράφετε και την ακόλουθη ιδέα περί Αριστεράς, όπως ο συμπατριώτης σας (αλλά, θέλω να ελπίζω, όχι και ομοϊδεάτης σας) την εξέφρασε στη Μεταρρύθμιση πριν από όχι πολλά χρονάκια:

  Τα κόμματα που σήμερα αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά, είναι κόμματα του παρελθόντος. Η ίδια η Αριστερά στη χώρα μας, είναι ένα φθαρμένο προϊόν. Ένα προϊόν που δε συγκινεί και δε γοητεύει πια. Υπάρχει με βάση τη δύναμη της αδράνειας και κινείται μηχανικά προς το οριστικό πολιτικό της τέλος.

  Η ζωή όμως απεχθάνεται το κενό. Κοινωνία χωρίς αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε αριστερά, θα είναι μια ανάπηρη και ευνουχισμένη κοινωνία, με πολλά λειτουργικά προβλήματα. Είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο, άλλο, πολυτασικό, σοσιαλδημοκρατικό κίνημα ή κόμμα, ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που θα είναι απαλλαγμένο από βαρίδια του παρελθόντος (ιδεολογικές αγκυλώσεις, εμμονές, πρόσωπα, μηχανισμούς και διαδικασίες) και που θα πρεσβεύει τις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού και της ανοιχτής κοινωνίας. Από το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι διάφορες ομάδες, κινήσεις, προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν, θα εξαρτηθεί και η ισορροπία του πολιτικού συστήματος στην επόμενη, μετά την κρίση, ημέρα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.

  Λοιπόν;

  Τα λέμε

  Σχόλιο από Left G700 | 21/08/2016

 2. ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ

  Έκανα μία μ@@@@@@ και ο σύνδεσμος στο προηγούμενο σχόλιο δεν δουλεύει. Προς αποκατάσταση:

  Μεταρρύθμιση

  Σχόλιο από Left G700 | 21/08/2016

 3. Αγαπητέ Left G700 |

  Είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο. Δεν ξέραμε ότι ο Τριανταφυλλίδης είναι Πόντιος. Εάν είναι ακόμα καλύτερα.. Ενισχύει τον ενδοποντιακό πλουραλισμό. 🙂

  Γενικά τους παλιούς-πρώην κνίτες τους αντιμετωπίζουμε με μεγάλη συμπάθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε με τις νέες σας επιλογές. 🙂

  Γενικά ακολουθούμε τη γραμμή: αφήστε 100 λουλούδια να ανθίσουν, (αρκεί βεβαίως να μην είναι ακροδεξιά)….. εξάλλου μια κολεχτίβα πολυτασική είμαστε

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/08/2016

 4. Φίλοι ΠόντιοΑριστεροί,

  Δεν μας τα λέτε και πολύ καλά. Τι θα πει «είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο»; Και Η αθεράπευτη νεκροφιλία του ριζοσπαστικού πατριωτισμού είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο! Και Ο δρόμος προς τη δουλεία είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο! Ακόμα κι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο! Στην τελική, ακόμα κι ο Διάβολος ένας ενδιαφέρων τύπος είναι! Δεν κάνει να συνδικαλιζόμεθα μεταξύ μας, κάνει;

  Εικάζω ότι είναι Πόντιος από την κατάληξη του επιθέτου του. Εγώ που δεν είμαι Πόντιος ξέρω ότι τα εις –ίδης επίθετα, κατά πάσα πιθανότητα υποδηλώνουν ποντιακή καταγωγή. Εσείς δεν το ξέρατε και πέσατε από τα σύννεφα;

  Η προσυπογραφή εκ μέρους σας ενός πολιτικού κειμένου που δικαιώνει ακόμα και τον …Σημίτη ως αριστερό δεν λέγεται πολυτασικότητα. Να με συμπαθάτε, αλλά εγώ το λέω πολιτική αφασία. Και ο Πρόεδρος μίλαγε για λουλούδια, όχι για ζιζάνια, νομίζω.

  Τέλος, εντάξει, άμα αγαπάτε τους παλιούς Κνίτες, περιμένουμε σύντομα να δούμε να αναδημοσιεύετε προσυπογράφοντας και κείμενα του Ανδρουλάκη και του Μπίστη. Μην τρελαθούμε τώρα!

  Τα λέμε

  ΥΓ Αυτά σας τα λέω μ’ αγάπη και δίχως πείσματα, και σ’ όλους τους δικούς μας δώστε χαιρετίσματα. Αλλά να είναι δικοί μας, ρε γαμώτο! 🙂

  Σχόλιο από Left G700 | 06/09/2016

 5. Χαιρόμαστε γιατί έχεις χιούμορ… και γιατί κάποιες από τις παρατηρήσεις σου είναι εύστοχες.

  Άραγε θα τα καταφέρουμε κάποτε να κάνουμε ένα κείμενο με τίτλο:

  «Η ποντιακή παραδοξότητα: Από τον Γαβριηλίδη στον Τριανταφυλλίδη»

  😉

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/09/2016

 6. Φίλοι Πόντιοι και Αριστεροί,

  Χωρίς χιούμορ, ζωή δεν βγαίνει. Εγώ τουλάχιστον δεν τη βγάζω! Και μου φαίνεται ότι όλοι οι σφιχτόκωλοι και εμμηνοπαυσιακοί τίναξαν τα πέταλα νέοι. Να λείπει το βύσσινο! 🙂

  Βεβαίως και μπορείτε να τα καταφέρετε! Γιατί να μην τα καταφέρετε; Έχετε την εντοπιότητα, έχετε τις γνώσεις γιατί ασχολείστε χρόνια με τα σχετικά θέματα, έχετε πάρει χαμπάρι τι εστί Γαβριηλίδης, (ελπίζω να) πονηρευτήκατε τι φρούτο είναι ο Τριανταφυλλίδης, δεν βλέπω πού μπορείτε να κολλήσετε. Ελπίζω να αξιωθώ κι εγώ να γράψω κάτι γι’ αυτό το κείμενο του Άκη, με το οποίο σάς είχα τσιγκλίσει προ μηνών και με είχατε παροτρύνει να ασχοληθώ εγώ.

  Τα λέμε

  Σχόλιο από Left G700 | 21/09/2016

 7. @ Left G700 | Έχουμε πολλά κοινά.

  Γράψε ένα κείμενο:«Η ποντιακή παραδοξότητα: Από τον Γαβριηλίδη στον Τριανταφυλλίδη» και με χαρά θα το ανεβάσουμε.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/09/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: