Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Μια θαρραλέα πρωτοβουλία σε μια φοβισμένη πόλη

Μια θαρραλέα πρωτοβουλία σε μια φοβισμένη πόλη

       Στιγμιότυπο από την ημερίδα: Δεξιά ο πανεπιστημιακός Μπασκίν Οράν, δίπλα του ο Στέργιος Θεοδωρίδης, και στο αριστερό άκρο ο ιστορικός Μερτ Καγιά. Οι διοργανωτές ανάρτησαν και την αφίσα του Δρόμου της Αριστεράς!

Ανταπόκριση από την Άγκυρα

Άγκυρα: Μια πόλη φοβισμένη και θλιμμένη, μια πόλη όπου οι μανάδες με τα παιδιά τους περπατάνε βιαστικά στους δρόμους χωρίς χασομέρι. Μια πόλη που δύσκολα θα δει κάποιος ανέμελα ζευγάρια αγκαλιασμένα στο δρόμο. Μια πόλη που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι οπουδήποτε αλλού εκτός από την πρωτεύουσα μιας «ασφαλούς χώρας» – όπως χαρακτηρίστηκε η Τουρκία βάσει της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, την οποία υπέγραψε κατ’ εντολή των ευρωπαϊκών «θεσμών» και η ελληνική κυβέρνηση…

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 9 Απριλίου στην Άγκυρα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά». Την ημερίδα διοργάνωσε η Πρωτοβουλία της Άγκυρας για την Ελευθερία Σκέψης και η εφημερίδα Newroz. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην τουρκική πρωτεύουσα, που δεν αφήνει καμία πτυχή της ζωής ανεπηρέαστη, είναι το γεγονός ότι για να μπει κανείς στο χώρο της ημερίδας έπρεπε να δηλώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του και να περάσει από ανιχνευτή μετάλλων…

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Σινάν Τσιφτγιουρέκ, ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας και Σοσιαλισμού, και ο διεθνούς φήμης Τούρκος συγγραφέας και πανεπιστημιακός Φικρέτ Μπασκαγιά, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το 1923 άλλαξε μόνο το όνομα του καθεστώτος. Υπήρχαν δύο πολιτικές στην οθωμανική παράδοση: η μαζική δολοφονία και η βίαιη μετεγκατάσταση πληθυσμών. Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν μεσολάβησε έκτοτε. Βλέπουμε πώς αυτή η παράδοση συνεχίζεται σήμερα στο Κουρδιστάν…».

Ανάμεσα στους πολλούς διακεκριμένους ομιλητές, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Αχμέτ Ντεμιρέλ παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την άμεση εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού στρατού στην εκκαθάριση των Ελλήνων του Πόντου, κυρίως την περίοδο 1919-1922.
Ο πανεπιστημιακός Μπασκίν Οράν μίλησε από την πλευρά του για τον ξεριζωμό των Ρωμιών της Ανατολής τον οποίο χαρακτήρισε ως «ενιαία ιστορική διαδικασία» που ολοκληρώθηκε, όπως υπογράμμισε, το 1964 με το διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο συνεργάτης του Δρόμου της Αριστεράς Στέργιος Θεοδωρίδης, ο οποίος στην εισήγησή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Η μνήμη των Ελλήνων της Ανατολής βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα ενός πατριδοκάπηλου εθνικισμού, που δεν διστάζει να την καταστήσει εμπορεύσιμο είδος, και τη Χάρυβδη ενός κοσμοπολίτικου αναθεωρητισμού, που αυτοπαρουσιάζεται ως αντιεθνικισμός. Και οι δύο αποτελούν τους βασικούς υποστηρικτικούς πυλώνες του σημερινού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Είναι εκπληκτική η ταύτισή τους στα ουσιώδη μεγάλα πολιτικά ζητούμενα στην Ελλάδα της κρίσης και της επιτροπείας».

Από τις ιδιαίτερες στιγμές της ημερίδας ήταν η ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου με μια εκδήλωση που διοργάνωναν την ίδια ώρα μικρασιατικοί και ποντιακοί σύλλογοι στην Κατερίνη. Σε επόμενο φύλλο θα υπάρχει αναλυτικό ένθετο αφιέρωμα των Δρόμων της Ανατολής με εκτεταμένα αποσπάσματα από τις εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων στην ημερίδα της Άγκυρας.

 

20/04/2016 - Posted by | Χωρίς κατηγορία

4 Σχόλια »

 1. Μια ερώτηση: Η δικιά μας Αριστερά πώς το είδε; Ο Σύριζα, η Ανταρσύα, οι τροτσκιστές; Το έμαθαν; Το πρόβαλαν

  Σχόλιο από EfP | 21/04/2016

 2. 17 Απριλίου 2016 – 02:40
  «Ο νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά»

  0 0 0+10 0
  Συνέδριο στην Άγκυρα για τις βιαιότητες στις αρχές του 20αι. κατά των μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Ανατολής.
  «Ο νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά»

  Στα συμπεράσματα συνεδρίου, με θέμα «Ο νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα το προηγούμενο σαββατοκύριακο και είχε ως θέμα τις βιαιότητες και τις διώξεις σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών, στις αρχές του 20ου αιώνα, αναφέρθηκε ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

  Το συνέδριο διοργάνωσαν η «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία της Σκέψης» (Ankara Düsünceye Özgürlük Girisimi) και η εφημερίδα Newroz.

  Ο κ. Αγτζίδης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104, 9 fm», στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ανέγνωσε αποσπάσματα από εισηγήσεις τούρκων ιστορικών, πανεπιστημιακών και διανοουμένων, με θέμα την Νεοτουρκική πολιτική στα ζητήματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στις αρχές του 20αι.

  Ο ίδιος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διάβασε, μεταξύ άλλων, και ένα μέρος από την εισήγηση το τούρκου ιστορικού, Αττίλα Τουιγκάν:

  «Για να φανατιστούν οι μουσουλμάνοι χωρικοί χρησιμοποιήθηκε, ως προπαγανδιστικό επιχείρημα, ότι οι μη μουσουλμάνοι είναι η αιτία της φτώχιας των χωρικών. Η προπαγάνδα αυτή στη σφαγή των Αρμενίων το 1915 και στο πογκρόμ κατά των Ελλήνων το 1922 είχε πολύ σημαντική επίδραση στους φτωχούς μουσουλμάνους Τούρκους και Κούρδους. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπούν σε λυσσαλέους λαούς αυτοί οι λαοί που ζούσαν αδελφικά. Σε τελική ανάλυση, το κομιτάτο « Ένωση και Πρόοδος», (Νεότουρκοι) και η συνέχεια αυτού, το Κεμαλικό καθεστώς, είχε μεγάλη επιτυχία στον εκτοπισμό των μη μουσουλμάνων, στον εκτουρκισμό του κεφαλαίου και στην ίδρυση ενός έθνους – κράτους μουσουλμανικών τουρκικών πληθυσμών, αφού εκκαθαρίστηκαν πρώτα οι Αρμένιοι και οι Ρωμιοί».

  Επίσης, αναφέρθηκε στην εισήγηση του διανοουμένου Φικρέτ Μπάσκαγια, ο οποίος στο συνέδριο είπε τα εξής :

  «Παρόλο που έχει περάσει ένας περίπου αιώνας συνεχίζεται επίμονα η στάση αυτή με την άρνηση της ιστορίας. Όμως η άρνηση, δε σημαίνει ότι δεν υπήρξε ιστορία, ότι ξεριζώθηκαν οι αρχαίοι λαοί που ζούσαν σε αυτά τα χώματα, οι Ρωμιοί, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, οι Χαλδαίοι. Κοινή υπήρξε η τύχη αυτών των μη μουσουλμανικών αυτών κοινοτήτων, με τις σφαγές, τις διώξεις, τις εξορίες, τις καταπιέσεις. Σίγουρα ο διαχωρισμός και οι διωγμοί δεν έγιναν μόνο λόγω της διαφορετικής θρησκείας…».

  Ο κ. Αγτζίδης σημείωσε και την εισήγηση του ιστορικού, καθηγητή του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, Αχμέτ Ντεμιρέλ, ο οποίος έδωσε έμφαση στις μαζικές εκτοπίσεις στον Πόντο, κατά τη δεύτερη περίοδο (1919-1922).

  «Τελικά στη Συρία κατέφυγαν 17.000 Eλληνες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία» συμπλήρωσε ο κ. Αγτζίδης, αναδεικνύοντας μια σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό πτυχή της ιστορίας. Υπογράμμισε, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Άγκυρα καταδείχθηκε ότι η πολιτική αυτή των διώξεων και των βιαιοτήτων κατά μη μουσουλμανικών πληθυσμών «εκπονείται καθαρά από τις κεντρικές δυνάμεις εξουσίας» εκείνη την περίοδο.

  Όπως τόνισε ο κ. Αγτζίδης, οι σύγχρονοι προοδευτικοί τούρκοι ιστορικοί καταλήγουν στο ότι η Οθωμανική κοινωνία είχε να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, εκείνη την εποχή του μετασχηματισμού της, «ή τον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της διαμόρφωσης ενός φιλελεύθερου πολιτικού μοντέλου, το οποίο να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ένα πολύ μεγάλο μέρος των Οθωμανών το υποστήριζαν, όπως ο πρίγκιπας Σαμπαχεντίν», ή του άλλου δρόμου, του «ακραίου μιλιταριστικού εθνικισμού», ο οποίος τελικά επικράτησε με τα γνωστά ιστορικά αποτελέσματα.

  Στο συνέδριο διαβάστηκε, επίσης, και εισήγηση του ίδιου του κ. Αγτζίδη με θέμα: «Από τη Σαμψούντα στη Σρεμπρένιτσα» και με αναφορές, κατά περίπτωση, στις ιστορικές συγκυρίες, στα αίτια, αλλά και στους μηχανισμούς που οδηγούν σε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις.

  Επίσης από ελληνικής πλευράς συμμετείχε με την παρουσία του ο ερευνητής και συντάκτης της εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς» Στέργιος Θεοδωρίδης ο οποίος ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε «οποιαδήποτε προοπτική φιλίας, αδελφοσύνης και δημιουργικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς μας μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στην αποκάλυψη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, Άρα σε σαφή ανταγωνισμό με την ιδεολογία της εξουσίας που αποδομεί την ιστορική αλήθεια για να διατηρήσει την κυριαρχία της». Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ζωντανή σύνδεση από την Άγκυρα, με εκδήλωση προσφυγικών ποντιακών και μικρασιατικών συλλόγων και σωματείων στην Κατερίνη.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1414840/o-nomos-trapezoyntas-kai-to-pontiako-zhthma-ston.html

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/05/2016

 3. […] των Ελλήνων του Πόντου με εισηγήσεις από την ημερίδα της Άγκυρας 9/4/2016 . Γράφουν: -Attila Tuygan -Yannis Vasilis  Yaylalı -Στέργιος […]

  Πίνγκμπακ από Αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου « Πόντος και Αριστερά | 20/05/2016

 4. […] των Ελλήνων του Πόντου με εισηγήσεις από την ημερίδα της Άγκυρας 9/4/2016 . […]

  Πίνγκμπακ από Η ημερίδα στην Άγκυρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων (2ο μέρος) « Πόντος και Αριστερά | 27/05/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: