Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Όλα τα τριαντάφυλλα δεν είναι ίδια!

Mε αφορμή την τελευταία βομβιστικήεπίθεση στην Άγκυρα, τον τουρκο-κουρδικό πόλεμο, την σουλτανική μεγαλομανία των Ερντογάν-Νταβούτογλου και την προσπάθεια να δημιουργήσουν εκ νέου το Χαλιφάτο των σουνιτών, αλλά και την βάρβαρη πολιτική τους στο ζήτημα των προσφύγων,
αναρτoύμε ένα σχόλιο για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην αιματοβαμμένη πόλη, την πάλαι ποτέ ‘Γκιαβούρ Ιζμίρ’.

 
Kourdistan-tsipras-ntavoytoglou-triantafylla-Η αμήχανη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν αυτό που θα περιμέναμε… Φάνηκε να είναι εγκλωβισμένος από την τουρκική επιθετική πολιτική, η οποία αφού έπνιξε στο αίμα τη Συρία, σήμερα χρησιμοποιεί εργαλειακά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

 Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι το δώρο προς την τουρκική πλευρά, αλλά και τους διακινητές, το έκανε -σε μεγάλο βαθμό- η παράλογη και ιδεοληπτική πολιτική της εγωπαθούς ομάδας Χριστοδουλοπούλου και μέρους του λεγόμενου αντιρατσιστικού κινήματος, κυρίως του τροτσκιστικογενούς ή «αντεξουσιαστικού». Οντότητες που έχουν τεράστια ευθύνη για την ελλαδική-ευρωπαϊκή πλευρά του προσφυγικού δράματος, που οφείλεται στις προσδοκίες που καλλιέργησαν στους απόκληρους της Μέσης Ανατολής ..

Αυτά που παρατηρήσαμε στην επίσκεψη Τσίπρα είναι ότι είχε:
-Μικρή γνώση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και της προϊστορίας τους,
-έδειξε ανοχή στις προκλήσεις του Νταβούτογλου, ο οποίος ξεδίπλωσε έξυπνα τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας,
-καταξίωσε την ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση (εφόσον δέχτηκε να ανακηρυχθεί διδάkτωρ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο),
-δεν έδειξε την ευαισθησία που αναμέναμε για το ιστορικό γεγονός της σφαγής της Σμύρνης του Σεπτεμβρίου του 1922 και την καταστροφή των ελληνικών και αρμενικών συνοικιών…. Θα περιμέναμε να καταθέσει ένα λουλούδι εκεί που κάποτε βρισκόταν οι συνοικίες αυτές… αντί να προσφέρει υποκριτικά λουλούδια σε κυρίες παρέα με τον Αχμέτ, την ίδια ώρα που η τουρκική αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις των γυναικών για την επέτειο και κακοποιούσε όσες τολμούσαν να πάρουν μέρος….

Kourdistan....Τα αληθινά όμως τριαντάφυλλα βρισκόταν πάνω στα φέρετρα των δολοφονημένων από τον τουρκικό στρατό Κούρδων.

Και γι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα, για την αφωνία της Δύσης (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) ο δημοσιογράφος Enrico Braun γράφει στο άρθρο του με τιτλο: «MASSACRE: Turkey Is Butchering Its Kurds – Europe Is Silent» :

«Οι Τούρκοι, ευυπόληπτα μέλη του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούν την ευκαιρία του πολέμου στη Συρία για να αποτελειώσουν τη γενοκτονία όλων των εθνικών μειονοτήτων στη Τουρκία, που άρχισε με τους ΄Ελληνες και τους Αρμενίους τον 20ό Αιώνα.

Τον 19 ο αιώνα η Οθωμανική Τουρκία απάντησε με αγριότητες στην απόπειρα της Βουλγαρίας να ανακτήσει την ανεξαρτησία της και στις αρχές του 20ού εκατομμύρια Αρμενίων, Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων σφαγιάσθηκαν.

Σ’ εκείνες τις περιπτώσεις κάποιοι Ευρωπαίοι διαμαρτυρήθηκαν, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη δεν αντέδρασαν. Η Ευρώπη πάντοτε υποστήριζε τη Τουρκία για να «περιορίσει» τη Ρωσία. Τώρα που η Τουρκία βάλθηκε να κάνει τα ίδια εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στις νότιο-ανατολικές επαρχίες της, και πάλι στην Ευρώπη η σιωπή είναι εκκωφαντική.

Φαίνεται πως Ευρώπη και Τουρκία έχουν κάνει μια συναλλαγή αίματος: Οι Ευρωπαίοι να κοιτάζουν αλλού (ενώ ο Ερντογάν σφάζει τους Κούρδους) και αυτός να περιορίσει τον όγκο των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη. Παρακάτω παρατίθεται ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης για την «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία που συνεχίζεται στην Τουρκία εναντίον των Κούρδων, των οποίων η πολιτοφυλακή είναι στην πραγματικότητα από τις ισχυρότερες δυνάμεις που πολεμούν τους κτηνώδεις τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» (Ι.Κ.). Η βοήθεια της Τουρκίας προς το Ι.Κ. έχει αποδειχθεί με τεκμήρια.

Η Τατιάνα Ζντάνοκ ( που παρουσιάζει το ρεπορτάζ) είναι μέλος της Ευρωβουλής από τη Λατβία, γνωστή από τους αγώνες της για την ισότητα δικαιωμάτων των εθνοτήτων στη χώρα της. Μαζί με τέσσερεις άλλους Ευρωβουλευτές επισκέφθηκε τις περιοχές του τουρκικού Κουρδιστάν, όπου ο Ερντογάν διεξάγει πόλεμο εναντίον ενός λαού, απλώς επειδή μιλά μια διαφορετική γλώσσα.

( Με κλικ στο CC στο Video θα έχετε υποτίτλους στα αγγλικά, από τα ρωσικά.)

Ο Ερντογάν φαίνεται να αντιγράφει τη συνταγή των νέων συμμάχων του, των ναζιστών της Ουκρανίας, διεξάγοντας εκστρατεία εξαφάνισης υπηκόων του: Απλώς βαφτίζεις τα γυναικόπαιδα τρομοκράτες και τα κονιορτοποιείς με βομβαρδισμούς.

Η κ. Ζντάνοκ αφηγήθηκε επίσης τις εντυπώσεις της στη Ρωσόγλωσση εφημερίδα της Λατβίας Βέστι, η οποία περιέργως χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «διαφήμιση», έτσι που δεν μπορεί να μεταφερθεί. Στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αυτήν την επίσκεψη εκάλυψε διακριτική σιγή. Ιδού ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

Ποια ήταν η δυνατότερη εντύπωσή σας από την επίσκεψη στο Κουρδιστάν;
Δεν ήταν ο κρότος των κανονιών, ούτε οι σιδερένιοι φράχτες, ή ακόμη ο καπνός που υψωνόταν από τα ερείπια βομβαρδισμένων οικοδομών… Καθώς αποχαιρετούσαμε τους Κούρδους ακτιβιστές και ηγέτες, πληροφορηθήκαμε για το τουρκικό τελεσίγραφο: Οι Κούρδοι καλούνταν να παραδοθούν αλλιώς θα τους βομβάρδιζαν. ΄Οταν θα δημοσιευθεί αυτή η συνέντευξη, κάποιοι από τους φίλους μας μπορεί να έχουν σκοτωθεί.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν, υπάρχει μια παλαιά συνοικία που λέγεται Σουρ. Είναι περιφραγμένη, η κυκλοφορία απαγορεύεται και σφυροκοπείται από το τουρκικό πυροβολικό, εγκατεστημένο στην περίμετρο. Η αντιδήμαρχος της Τζίζρα, Λεϊλά Ιμρέτ, κατάφερε να βγει έξω για να μας συναντήσει, με ειδική άδεια των στρατιωτικών που πολιορκούν τη πόλη. Δεν είχε βγει από τρείς μήνες. Η πόλη έχει μεταβληθεί σε ερείπια και οι κάτοικοι κρύβονται στα υπόγεια. Η Λεϊλά μας έδωσε ένα κατάλογο 167 πολιτών σκοτωμένων.

Οι περισσότερες εικόνες του τουρκικού Κουρδιστάν μοιάζουν σουρεαλιστικές: Παντού μεταλλικοί φράκτες και οπλισμένοι στρατιώτες, με φόντο τεράστια πορτραίτα των Ερντογάν και Νταβούτογλου. Προφανώς το κοκταίηλ βομβαρδισμών και πορτραίτων αναμένεται να υψώσει την αγάπη των Κούρδων για την κυβέρνηση.
Τι μπορεί και πρέπει να κάνει το Ευρωκοινοβούλιο για να επιτύχει την ειρήνευση στο τουρκικό Κουρδιστάν;
Η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά το φθινόπωρο, όταν οι ηγέτες της Ευρώπης πρόσφεραν στη Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα του να σταματήσει τη ροή προσφύγων στην Ευρώπη. Επιπλέον των χρημάτων φαίνεται πως υποσχέθηκαν στην Τουρκία να μη αναμειχθούν στο κουρδικό ζήτημα. Διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτή τη συμφωνία. Η Τουρκία εξαρτάται από την Ευρώπη και η Ε Ε θα έπρεπε να το εκμεταλλευθεί για να θέσει τέρμα στην αιματοχυσία και να εξαναγκάσει το κυβερνών κόμμα και τους Κούρδους ηγέτες να διαπραγματευτούν.
(met. Στυλιανού)

Δείτε τα παλιότερα κείμενά μας: 

-Τα κερατιάτικα της Χριστοδουλοπούλου

-Μια λανθασμένη μεταναστευτική πολιτική

-Φωτόπουλος+Χριστοδουλοπούλου: τα πρώτα «ξύδια» για την κυβέρνηση

 

 

14/03/2016 - Posted by | -παράνοια, -Γεωπολιτικά, -Γενοκτονία, -Διάφορα, -Εκλογές, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -Κουρδικό, -ΣύΡιζΑ, -Τουρκία, -αντιφασιστικά, -εθνικισμός, -Mειονότητες στην Τουρκία

7 Σχόλια »

  1. Η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη είναι, καλά τα συμφέροντα και πρέπει να γνωρίζει, ότι έτσι δεν θα έχει μέλλον και βέβαια αυτό δεν είναι προς τη βούληση των λαών. Το μέλλον της Ευρώπης αν δεν εκμεταλλευτή την παρούσα κατάσταση για πλήρηΈνωση τότε το μέλλον της θα είναι ζοφερό και να πάψει να δέχεται παράνομα άλλους λαούς εκτός από ικέτες που θα προσαρμόζονται στα ήθη και έθιμα των χωρών που τους δέχονται και θα υφίστανται σχετική εκπαίδευση.

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 14/03/2016

  2. Η Τουρκία σήμερα με το δίδυμο Ερτογάν , Νταβούτογλου είναι επικίνδυνη χώρα και δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις, ούτε και για το θέμα των προσφύγων, απαραίτητη προϋπόθεση ο ενστερνισμός της Ευρωπαϊκής ιδέας.η αλαζονεία, ο τσαμπουκάς της χώρας αυτής πρέπει να σπάσει για να μπει στην ΕΕ.

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 14/03/2016

  3. Θα μπορούσε να είναι θρήνος για τη σφαγή και την καταστροφή της Σμύρνης το Σεπτέμβρη του 1922

    Σχόλιο από Β.Α. | 14/03/2016

  4. ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
    ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ · 14 ΜΑΡ. 2016

    αγκυρα εκρηξηΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

    Τρεις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις μέσα σε έξη μήνες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, δείχνουν για πολλούς παρατηρητές ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία αποσταθεροποίησης της Τουρκίας με όλες τις συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

    indipentent
    Την επισήμανση αυτή κάνει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Radikal, επικαλουμένη άρθρο της βρετανικής İndependent που το υπογράφει η Laura Pitel και σχετική εκπομπή του βρετανικού BBC, σύμφωνα με την οποία η Τουρκιά έχει μπει σε μια επίπονη διαδικασία αποσταθεροποίησης με ανυπολόγιστες συνέπειες ενώ μαίνεται ο πόλεμος μα τους Κούρδους και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική.

    Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Τούρκος αξιωματούχος απέδωσε την ευθύνη της έκρηξη στο ΡΚΚ ή σε κάποια ομάδα που συνεργάζεται στενά με την κουρδική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες είχε γίνει γνωστό πως 10 ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες είχαν ανακοινώσει ότι ενώνουν τις προσπάθειες τους με το ΡΚΚ στον αγώνα ανατροπής του φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν.

    Σύμφωνα με την Radikal και την βρετανική İndependent, η επίθεση αυτή στο κέντρο της Άγκυρας σχετίζεται με τις σφοδρές μάχες που γίνονται τον τελευταίο καιρό στην πόλη Cizre της νοτιοανατολικής Τουρκίας μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών. Ο πόλεμος με τους Κούρδους έχει πάρει τον τελευταίο καιρό μια δραματική τροπή καθώς όλο και περισσότερες τουρκικές δυνάμεις ρίχτονται στις μάχες και η περιοχή θυμίζει έντονα τον συριακό εμφύλιο.

    Ήδη όπως αναφέρεται το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει και ανησυχεί έντονα για την αποσταθεροποίηση της περιοχής από Συρία, Ιράκ και τώρα στην ίδια την Τουρκία.

    Σημεία των καιρών!

    ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
    Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

    Σχόλιο από Al.Dugin, | 14/03/2016

  5. Αλέξης Τσίπρας προς τον Αρμένιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας SERZH SARGSYAN: «Η Ιστορία των λαών μας σημαδεύτηκε από την γενοκτονίας εις βάρος των Αρμενίων, αλλά και εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού»

    Σαφή δήλωση για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, ο Έλληνες πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του, αλλά και στις επίσημες κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ. Σ. Σαρκισιάν.

    Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι ο Έλληνες πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσας την Άγκυρα, δεν κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείου του Κεμάλ, όταν αντίστοιχα πριν από χρόνια ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή τους είχαν καταθέσει στεφάνι, προκαλώντας την αντίδραση των ποντιακών οργανώσεων.

    TSIPRAS.SARKISIAN.2

    Οι σημερινές δηλώσεις Έλληνα πρωθυπουργού και του Αρμένιου Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι οι ακόλουθες:

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας στην Ελλάδα αντανακλά το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. Σχέσεων που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε πολύ δύσκολες εποχές, δύσκολους καιρούς. Η ιστορία των λαών μας είναι μία παράλληλη ιστορία. Ιστορία δεινών και διώξεων που υπέστησαν και σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, αλλά και εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. Σήμερα η ιστορία μας μας δίνει την αυτοπεποίθηση να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και να διεκδικούμε σχέσεις συνεργασίας και συνανάπτυξης με τους γείτονές μας. Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που θα εξασφαλίσουν ότι παρόμοιες τραγωδίες δεν θα ξανασυμβούν.

    Με τον κύριο Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας. Επικεντρωθήκαμε στον οικονομικό τομέα, όπου εκεί υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα προς τη συνεργασία μας, να ανταποκρίνεται στο υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε δυνατότητες συνεργειών σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Υπογράψαμε, επίσης, συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής, μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, που δίνει νέα ώθηση στα σημαντικά υφιστάμενα προγράμματα στον τομέα αυτό. Υπογραμμίσαμε, παράλληλα, ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις μεταξύ μας σχέσεις. Ήδη, υλοποιούνται σημαντικές δράσεις και κοινές δραστηριότητες, κυρίως στον τομέα των υποτροφιών και της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερο τη δυναμική αυτή. Στην κατεύθυνση αυτή ανανεώσαμε σήμερα τη συνεργασία μας υπογράφοντας δύο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού, καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

    Με τον Πρόεδρο Σαρκισιάν συζητήσαμε επίσης τις διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο. Ως προς το Συριακό, εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Τονίσαμε την ανάγκη μιας αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και την ανάγκη εξασφάλισης των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα. Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη. Ενημέρωσα τον κύριο Πρόεδρο για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση. Για την προσπάθειά μας ώστε η υποδοχή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ανθρωπιστικούς όρους και βέβαια ενημερώθηκα για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας, η οποία, επίσης, έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από τη Συρία. Συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά μόνο κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αφορά -θα έλεγα- το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

    Τονίσαμε, επίσης, τη σημασία που έχει η προάσπιση της πολυπολιτισμικότητας και ιδιαίτερα η προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, προστασία τους από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Οι κοινότητες Αρμενίων και Ελληνορθόδοξων στην ευρύτερη περιοχή μας έχουν μια λαμπρή ιστορική παρουσία, που οφείλουμε να στηρίξουμε ενεργά στις δύσκολες αυτές στιγμές.

    Συζητήσαμε, παράλληλα, για τις εξελίξεις σε όλη την παρευξείνια γειτονιά μας. Τονίσαμε την ανάγκη για ειρήνη στην Ουκρανία επί τη βάσει των συμφωνιών του Μινσκ. Υπογραμμίσαμε δε τη σημασία που έχει η εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου. Επεσήμανα, επίσης, τη σημασία εξεύρεσης λύσης στη διένεξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο πλαίσιο της «Ομάδας Μινσκ» του ΟΑΣΕ.

    Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Σαρκισιάν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου υπογραμμίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης δίκαιης και βιώσιμης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μιας λύσης που θα επιτρέψει στο σύνολο του κυπριακού λαού να συμβιώσει με αίσθημα ασφάλειας χωρίς την κατοχή ξένων στρατευμάτων στο Νησί, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων.

    Τέλος, αναφερθήκαμε στη συνεργασία των χωρών μας στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ιδιαίτερα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Με την ευκαιρία αυτή εξέφρασα τη στήριξή μας στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στην Αρμενία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον οικονομικό τομέα καθώς και στον τομέα της κινητικότητας των πολιτών.

    Θέλω λοιπόν να καλωσορίσω και πάλι τον Πρόεδρο της Αρμενίας και να του εκφράσω την πεποίθηση ότι η σημερινή μας συνάντηση, η επίσκεψή του στην Αθήνα, οι συμφωνίες που υπογράψαμε, οι δρόμοι που ανοίξαμε για την εμβάθυνση των σχέσεών μας θα είναι δρόμοι ουσιαστικοί, δρόμοι σύσφιγξης της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χώρες, οι λαοί των οποίων διατηρούν δεσμούς φιλίας, αδελφοσύνης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εδώ και αιώνες. Και σ’ αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα, θέλω να πιστεύω, κάνοντας αυτή τη σχέση όχι μόνο μια σχέση με παρελθόν, αλλά και μια σχέση με μέλλον, μια σχέση ουσιαστική για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις επί τη βάσει των κοινών μας αρχών, των κοινών μας αξιών.

    TSIPRAS.SARKISIAN.3

    SERZH SARGSYAN: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ! Καταρχήν, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προσωπικά προς εσάς και προς τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο και βεβαίως στον αδελφό ελληνικό λαό για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα εισπράττω αυτά τα πολύ θερμά αισθήματα. Αναμφίβολα, στη βάση αυτών των αισθημάτων βρίσκεται η φιλία των δύο λαών μας, δοκιμασμένη μέσα στους αιώνες, που σήμερα παίρνει τη μορφή της διακρατικής συνεργασίας.

    Κυρίες και κύριοι, πρέπει να επισημάνω ότι με ικανοποίηση διαπιστώσαμε και είχαμε πολύ ανοικτές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους συναδέλφους, τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Εξετάσαμε ολόκληρη την ατζέντα των ελληνο-αρμενικών σχέσεων και τις προοπτικές της συνεργασίας. Με χαρά σημειώσαμε ότι οι προσεγγίσεις μας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ή σε σχέση με τα ζητήματα αυτά, σε μέγιστο βαθμό συμπίπτουν. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να καταβάλλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια τόσο δε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερές για να προσδώσουμε στη συνεργασία μας νέα ποιότητα και δυναμική. Υπογράψαμε συμφωνίες που αφορούν στην υγεία, στην ιατρική, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην έρευνα, οι οποίες και θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε ότι στο πλαίσιο των επαφών μας ο πιο αδύναμος κρίκος είναι οι εμποροοικονομικές σχέσεις κάτι το οποίο βεβαίως εξαρτάται και από αντικειμενικούς παράγοντες. Είπα, λοιπόν, στον κ. Τσίπρα ότι εμείς με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων. Είμαστε βέβαιοι ότι η χώρα σας θα επιτύχει να υπερπηδήσει όλες τις δυσκολίες. Η Αρμενία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα και την ευημερία της Ελλάδος.

    Με ικανοποίηση επίσης, σημειώσαμε ότι ο στρατιωτικός τομέας έχει μετατραπεί σε έναν παραδοσιακό τομέα συνεργασίας μεταξύ μας και σήμερα εμείς συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία. Με την ευκαιρία αυτή, εξέφρασα τις ευχαριστίες μου προς την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι επί σειρά ετών έχει προσφέρει τη βοήθεια για την εκπαίδευση των στρατιωτικών μας. Τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 200 Αρμένιοι αξιωματικοί και οπλίτες εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα. Τούτο αποτελεί τη βάση ώστε στο μέλλον να σημειωθούν νέες επιτυχίες και στον τομέα αυτό. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ασφάλεια των δύο λαών μας είναι αλληλένδετη. Βεβαίως η συνεργασία με την Ελλάδα έχει άμεση σχέση και με τις σχέσεις Αρμενίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η Ε.Ε. αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους για την Αρμενία τόσο ως προς τις μεταρρυθμίσεις που εμείς εφαρμόζουμε όσο και ως προς τις εμπορικές σχέσεις. Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, για τη βοήθεια και την αρωγή που μας προσφέρετε. Ιδιαιτέρως δίνουμε σημασία στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ισορροπημένη προσέγγιση στο ζήτημα από πλευράς Ελλάδος και τη στήριξη της πρωτοβουλίας της Ομάδας του Μίνσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

    Βεβαίως, στη διατήρηση και συνέχιση της ελληνο-αρμενικής φιλίας έχει ιδιαίτερη θέση η ελληνο-αρμενική κοινότητα. Ποτέ δε θα ξεχάσουμε ότι, μετά τη γενοκτονία οι Αρμένιοι βρήκαν εδώ μια νέα πατρίδα και μπόρεσαν να δημιουργήσουν και να ζήσουν υπό νέες συνθήκες. Επίσης, εκτιμώ ιδιαιτέρως την βασιζόμενη σε αρχές θέση της Ελλάδος για την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας αλλά και την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας. Η Ελλάδα ψήφισε νόμο σχετικά με την ποινικοποίηση του ρατσισμού αφού προηγουμένως είχε αναγνωρίσει τη Γενοκτονία στο παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο δείχνει το δρόμο στον παγκόσμιο πολιτισμό. Το 2015 με τον ίδιο τρόπο το Κοινοβούλιο της Αρμενίας ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το πνεύμα αλληλεγγύης επί αιώνες ένωσε και θα συνεχίσει να ενώνει τους δύο λαούς μας. Οι αιώνιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αποδεικνύονται επίσης και με την έναρξη της έκθεσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας με θέμα «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ» είναι ακριβώς φορέας για τη διατήρηση και μεταβίβαση του πνεύματος μεταξύ των δύο λαών. Έτσι λοιπόν, θεωρήσαμε επίσης ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές οι αμοιβαίες επισκέψεις και με την ευκαιρία αυτή προσκάλεσα τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί επισήμως την Αρμενία και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι δέχθηκε τη πρόσκληση αυτή και για μια ακόμη φορά εμείς υπογραμμίσαμε την ανάγκη να δουλεύουμε για την καλλιέργεια της φιλίας. Πρέπει να συνεισφέρουμε στη διατήρηση της φιλίας και ένας τρόπος είναι οι αμοιβαίες επισκέψεις. Για μια ακόμη φορά, σας ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή.

    TSIPRAS.SARKISIAN.5. ABP5587

    ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ: Ποιες είναι οι απαιτήσεις της Ελλάδας από την πλευρά της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνεργασίας και με ποιο τρόπο μπορεί να εξελιχθεί αυτό;

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι υποστήριξα θερμά την περαιτέρω σύσφιξη και συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αρμενίας στην προηγούμενη Σύνοδο της Ρίγας, όπου είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε την ανατολική εταιρική σχέση. Αλλά, όπως γνωρίζετε, στηρίζουμε ενεργά και τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Οι απαιτήσεις μας έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα που το επόμενο διάστημα ανοίγεται μπροστά μας να υπάρχει ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, αλλά βεβαίως και στη δυνατότητα της κινητικότητας των πολιτών, δηλαδή να δοθεί η ευκαιρία σε ό,τι αφορά την Αρμενία και τους πολίτες της να έχουν τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση στη μετακίνηση των πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Ελλάδα προσβλέπει ιδιαίτερα στην ενίσχυση των σχέσεων με την Αρμενία. Όπως είπα πιο πριν, έχουμε κοινή πολιτισμική, πνευματική παρακαταθήκη, κοινό βηματισμό στους αιώνες, κοινή ιστορία, κοινές αξίες. Και αυτό είναι μια εξαιρετική βάση, προκειμένου να χτίσουμε και τη σχέση μας στο μέλλον. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα δόγμα ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μας δίνει, το επόμενο διάστημα, τη δυνατότητα να συνεργαστούμε στενά για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράδειγμα: Πριν από ένα μήνα βρέθηκα σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα της Αρμενίας που γνωρίζω ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, στην ιδέα να διερευνήσουμε το πεδίο μιας τριγωνικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ιράν και την Αρμενία, στο πλαίσιο των τριγωνικών συνεργασιών που με πολύ μεγάλη επιτυχία έχουμε αναπτύξει εμείς εδώ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

    Επίσης, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, τις προσπάθειές μας και για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της εποχής μας που είναι η προσφυγική κρίση. Μπορεί η απόσταση των χωρών μας να είναι μεγάλη. Όμως, απόσταση σε σχέση με τις αξίες και τους στόχους μας δεν υπάρχει. Μπορούμε, λοιπόν, το επόμενο διάστημα, εμείς να υπερασπιστούμε αυτές τις κοινές αξίες, τις κοινές αρχές, προκειμένου να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Κάτι το οποίο μας αφορά τόσο σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονται σε διαρκή διπλωματικό διάλογο και διαπραγματεύσεις για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

    TSIPRAS.SARKISIAN.1

    ΕΡΤ: Η ερώτησή μου απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας. Να ξεκινήσω με το Προσφυγικό που είναι ένα μεγάλο θέμα. Η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της το μεγαλύτερο βάρος. Πολλές χώρες αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Θέλω να μου πείτε, κύριε Πρόεδρε, πώς νομίζετε εσείς ότι θα βρεθεί η πιο κατάλληλη λύση;

    Και, κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή λίγες ώρες, λίγα 24ωρα πριν από την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαμε αυτό το περιστατικό χθες στα σύνορα με τα Σκόπια, θα ήθελα να μου πείτε, ποια είναι η προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, πώς θα χειριστείτε αυτή τη νέα πρόκληση και αν μπορείτε να μας πείτε τι θα κάνουμε αν υπάρχει ζήτημα επανεισδοχής;

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε ποια πρόκληση αναφέρεστε;

    ΕΡΤ: Στα σύνορα με τα Σκόπια. Χθες, είχαμε ένα περιστατικό, είχατε και μια σύσκεψη στο Μαξίμου για τη διαχείριση του ζητήματος. Είναι μια νέα κατάσταση.

    SERZH SARGSYAN: Κατά την άποψή μας, ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση του ζητήματος είναι η άρση των αιτίων αυτού του φαινομένου και βεβαίως ο πόλεμος και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή είναι η βασική αιτία και κατά κύριο λόγο στη Συρία.

    Εμείς, ως χώρα με έναν μικρό πληθυσμό, σε σύγκριση με τον πληθυσμό μας, έχουμε δεχθεί έναν αρκετά σημαντικό αριθμό προσφύγων. Δεκαεπτά χιλιάδες πρόσφυγες έχουν έρθει στην Αρμενία. Βεβαίως, είναι σχετικός ο όρος «πρόσφυγες», διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι αρμενικής καταγωγής, είναι Αρμένιοι, οι οποίοι έρχονται από τη Συρία και είναι αδέλφια μας που έρχονται στην Αρμενία. Αλλά, βεβαίως, το θέμα αυτό, ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αμβλύνει τα οικονομικά και άλλα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται, το βάρος το οποίο δημιουργείται. Εμείς, παρόλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε όλους τους Αρμένιους από τη Συρία, εάν αυτοί έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν απολύτως τη χώρα αυτή. Η απάντησή μου, όμως, είναι ότι η διεθνής κοινότητα από κοινού θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια. Κατ’ αρχάς, να αρθεί η πραγματική αιτία της αστάθειας και δεύτερον, είναι η συμβολή της διεθνούς κοινότητας, η αρωγή της διεθνούς κοινότητας προς τις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν δεχθεί πρόσφυγες, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα των προσφύγων.

    TSIPRAS.SARKISIAN.6. ABP5484

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την επικαιρότητα. Θα μου επιτρέψει, λοιπόν, ο Πρόεδρος Σαρκισιάν να κάνω μια αναφορά που δεν έχει σχέση με όσα συζητήσαμε, αλλά ίσως ευρύτερα έχει σχέση, διότι το προσφυγικό ζήτημα ήταν στην ατζέντα μας και είναι και ένα διεθνές θέμα.

    Θέλω, λοιπόν, να πω ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχει δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων τους, έχουμε δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας, προκειμένου να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε χιλιάδες ανθρώπους που ρισκάρουν να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, διωκόμενοι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις βόμβες στα σπίτια τους, στις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

    Η Ελλάδα ανέλαβε στο πλαίσιο αυτό να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της στο πλαίσιο των κοινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δούλευε μέχρι την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, εννοώ την επίσημη, δηλαδή μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη, πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό: Να φθάσει στο 100% την ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για περίπου 30.000 θέσεις σε κέντρα υποδοχής στα νησιά και σε κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, με δεδομένο όμως ότι ο βαλκανικός δρόμος, όπως είχε αποφασιστεί, θα παρέμενε ανοιχτός.

    Εν τω μεταξύ, με μονομερείς ενέργειες απαράδεκτες και καταδικαστέες κάποιων κρατών, πέρα και έξω από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε και άρα η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά όχι μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, αλλά μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

    Και πράγματι, εδώ και 20 περίπου ημέρες, επιτελούμε αυτό το καθήκον με αυταπάρνηση. Σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, όλες αυτές τις ημέρες, εργάζονται σκληρά για τη δημιουργία διαρκώς, καθημερινά, καινούργιων θέσεων για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες ανθρώπινες. Όντως έχουμε φθάσει σε έναν πάρα πολύ υψηλό αριθμό δυνατοτήτων που ξεπερνά κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τόσο του βαλκανικού διαδρόμου, όσο και άλλες γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής. Κάντε μια σύγκριση με όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα σε συνθήκες οικονομικής στενότητας και σε όσα υποσχέθηκαν και δεν έχουν υλοποιήσει γειτονικές χώρες.

    Εντούτοις, το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα βόρεια σύνορά μας, στα κλειστά βόρεια σύνορά μας, δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, πέρα και έξω από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Διότι από την πρώτη στιγμή, σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία, αλλά και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, αποφασίσαμε από κοινού να μη δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής στη συνοριακή μεθόριο, ακριβώς διότι δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, γνωρίζοντας ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα και ευρωπαϊκό πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια. Αυτή θα ήταν μια ανεύθυνη πολιτική επιλογή.

    Και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή απευθύναμε έκκληση τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στις ΜΚΟ, προκειμένου οι πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα πρόχειρα καταλύματα, τις σκηνές στη μεθόριο. Να φύγουν, δηλαδή, από τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στη λάσπη και στη βροχή και στο κρύο αυτοί και οι οικογένειές τους και να προσέλθουν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, όπου τους παρέχουμε συνθήκες ανθρώπινης φιλοξενίας: Τροφή, ζεστασιά, ρουχισμό.

    Και θέλω με αυτή την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που έχουν κινητοποιηθεί εθελοντικά, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες.

    Χθες, είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός: Την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών (που με δική τους επιλογή, ακριβώς επειδή δέχονται μια διαρκή παραπληροφόρηση, μένουν για ημέρες σε συνθήκες άθλιες στη συνοριακή μεθόριο) την ενθάρρυνσή τους, λοιπόν, από αγνώστους, ενδεχομένως και από ομάδες που έχουν τον τίτλο των «εθελοντών», την ενθάρρυνσή τους –επαναλαμβάνω- τόσο στο να παραμείνουν εκεί, παραπληροφορώντας τους με φυλλάδια ότι αν προσέλθουν στα ανοιχτά κέντρα υποδοχής θα συλληφθούν, θα φυλακιστούν και θα απελαθούν, τόσο όμως και από την ενθάρρυνσή τους να περπατήσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με κίνδυνο ιδίως για τα μικρά παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους, για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.

    Προσωπική μου εκτίμηση και εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η στάση, αυτή η συμπεριφορά είναι μια εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που αυτή τη στιγμή υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία και είναι απροστάτευτοι. Και αυτή η εγκληματική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει.

    Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση τόσο στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, διότι οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία. Και η εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν το δρόμο να τον ξανανοίξουν.

    Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει γι’ αυτούς σε ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί και πέρα, να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασής τους στην Ευρώπη, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου επιθυμούν να πάνε, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης, του relocation.

    Και ταυτόχρονα, απευθύνουμε έκκληση σε ΜΚΟ να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές. Με ανθρώπους απροστάτευτους και κατατρεγμένους, δεν μπορεί να παίζουμε. Αυτή είναι μια εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει άμεσα να σταματήσει.

    Και η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως προς την Ύπατη Αρμοστεία και σε διεθνείς οργανώσεις, διότι εδώ υπάρχει ευθύνη, η οποία πρέπει να καταλογιστεί. Δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή, τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παρα-οργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης. Αρκετή εκμετάλλευση έχουν υποστεί. Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει.

    http://efxinospontos.gr/eidiseis/800-aleksis-tsipras-pros-ton-armenio-proedro-tis-dimokratias-serzh-sargsyan-i-istoria-ton-laon-mas-simadeytike-apo-tin-genoktonias-eis-varos-ton-armenion-alla-kai-eis-varos-tou-pontiakoy-ellinismoy

    Σχόλιο από Savvas P. | 15/03/2016

  6. «….Πλασματικά είναι, όμως, και τα φιλόξενα αισθήματα όσων, υπό οποιοδήποτε αυτοδοξαστικό όνομα, επιμένουν να χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες προς απόσπαση κονδυλίων, όπως καταγγέλλεται, ή σαν την κρίσιμη μάζα που θα τους επιτρέψει να νιώσουν πρωτοπόροι, «μαιευτήρες της Ιστορίας». Ο φετιχισμός της ρήξης και της σύγκρουσης, που αποτελεί τη θρησκεία τους, τους εξωθεί να μεταχειρίζονται τους ανθρώπους σαν πρώτη ύλη, αν όχι σαν κοπάδι. Αλλά τι παραπάνω κάνουν αυτοί τους οποίους καταγγέλλουν σαν κυνικούς εξουσιαστές;»

    http://www.kathimerini.gr/856416/opinion/epikairothta/politikh/plastikes-sfaires-plasmatikh-symponia

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2016

  7. Δεν έχω να σχολιάσω επί των λεχθέντων. Πρόβλημα έχουν και οι δυο χώρες με την Τουρκία και με τους μουσουλμάνους. Ο αγώνας των Κούρδων εξελίσσεται σε γενεοκτονία και ο χαρακτηρισμός αυτών ως τρομοκρατών είναι αδόκιμος αν όχι αίσχρός και ένα αυτόνομο ή και ανεξάρτητο κράτος των Κούρδων θα συνέβαλε πολύ στην ειρήνη στη περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούσαν να το θίγουν διπλωματικά, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ.

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 13/04/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: