Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Προσφυγικό. Αλήθειες και ψέματα.

Προσφυγικό. Αλήθειες και ψέματα. 
Τι πρέπει να περιμένουμε; Τι πρέπει να κάνουμε;

Του Θράσου Ευτυχίδη

Πριν αρκετό καιρό είχα μιλήσει για τον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει η χώρα μας να περιμένει, αλλά και για τον αναμενόμενο από εμένα βάσει της κατάστασης αριθμό προσφύγων που θα εγκλωβιστούν τελικά στη χώρα μας. Κάποιοι τότε με χαρακτήρισαν υπερβολικό. Μετά ήρθαν οι αριθμοί να με επιβεβαιώσουν.

Στην Ελλάδα και στην ελληνική πολιτική σκηνή, δυστυχώς για άλλη μια φορά παρατηρείται ένα έλλειμμα. Έλλειμμα ουσίας και σοβαρότητας. Λες και το όποιο ζήτημα προσφέρεται για άγονες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Για άλλη μια φορά, οι πολιτικοί μας αποδεικνύονται κοντόφθαλμοι και ελάχιστοι για τις δύσκολες περιστάσεις που έρχονται.

Αντί λοιπόν να καθίσουν όλοι μαζί και να σχεδιάσουν, προσπαθούν να δώσουν περιστασιακές λύσεις, να βρουν περιστασιακούς ενόχους για το πρόβλημα και φυσικά επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. Όλοι δε μαζί μιλούν για την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και κατηγορούν άλλες χώρες για το κλείσιμο των συνόρων.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε στις πραγματικές του διαστάσεις.

Σ’ αυτή λοιπόν την προσπάθεια προσπαθώ να συμβάλλω κι εγώ με αυτό το κείμενο.

Η αιτία του προβλήματος.

Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα θα πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις την αιτία που το δημιουργεί και να την αντιμετωπίσεις. Αιτία λοιπόν του προβλήματος, είναι ο πόλεμος που και αυτός έχει σαν αιτία την πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η εμπλοκή της Ρωσίας, πρακτικά χειροτερεύει την κατάσταση.

Σταμάτημα του πολέμου, σημαίνει μείωση, όχι απαραίτητα σταμάτημα των προσφυγικών ροών. Αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ ως προς τη Μέση Ανατολή, σημαίνει  σταμάτημα των προσφυγικών ροών. Εδώ βέβαια η αιτία δεν μπορεί να λυθεί από την Ελλάδα μόνη της. Θα περιμέναμε όμως να εκφράσει έστω μια άλλη άποψη στην Ε.Ε. της οποία είναι μέλος και όχι να σέρνεται στις αποφάσεις και πολιτικές του Διευθυντηρίου των ισχυρών.

Η κακή Τουρκία και οι κακοί Τούρκοι.

Εδώ λοιπόν μπαίνει ο προαιώνιος εχθρός. Αντί να πούμε ότι για το προσφυγικό φταίνε οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., παρακάμπτουμε την αιτία και αναζητούμε τον ένοχο στην Τουρκία. Όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά και η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος αλλά όχι η αιτία.

Για να δούμε κάποια ζητήματα στη βάση της λογικής και των αριθμών. Κατηγορούμε (Ε.Ε. και Ελλάδα) την Τουρκία γιατί δε σταματάει τις προσφυγικές ροές. Αν το δούμε λογικά, η Τουρκία αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απ’ όλους τους άλλους.

Δηλαδή ουσιαστικά λέμε στην Τουρκία ή «μην τους βάζεις στη χώρα σου» ή «κράτα τους». Το «μην τους βάζεις στη χώρα σου», πρακτικά σημαίνει άστους να πεθάνουν από τις βόμβες μας. Είναι διαφορετικό να πεθαίνουν στα σπίτια τους και διαφορετικά όταν πεθαίνουν στην ευρωπαϊκή αυλή μας. Όταν πεθαίνουν επιτόπου άλλωστε, δε δημιουργούν προβλήματα, ούτε απαιτούνται δαπάνες για την περισυλλογή τους, ούτε μας χαλάνε τον τουρισμό.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει και το «κράτα τους». Αυτή τη στιγμή ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Τουρκία πλησιάζει με ελάχιστους υπολογισμούς τα 2,5 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός τα τελευταία 2 χρόνια!!! Ήδη το πρόβλημα είναι εμφανές σε περιοχές και μεγάλες πόλεις όπως για παράδειγμα το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Βέβαια η Τουρκία δεν μπορεί να μιλήσει για αντιευρωπαϊκές πρακτικές των άλλων χωρών γιατί απλά δεν είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά τι αλλάζει; Με ελάχιστους υπολογισμούς περίπου 1,5 εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών θα παραμείνει μόνιμα εκεί.

Όταν λοιπόν ο Ερντογάν λέει ότι θα τους βάλει σε λεωφορεία να τους στείλει στα σύνορα με την Ε.Ε. (Ελλάδα, Βουλγαρία) είναι ισλαμοφασίστας. Όταν ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας (Ευρωπαϊκό επίπεδο) απειλεί να πνίξει την Ευρώπη με Πακιστανούς, ασκεί εθνική πολιτική.

Και σ’ όλα αυτά βέβαια και τα αντικειμενικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελλάδας μας. Έχουν καλλιεργήσει μια εικόνα που ακούγεται περίπου ως εξής. Αυτοί (οι πρόσφυγες) έρχονται με λεφτά, στέκονται καλά, όλοι έχουν iphone!!!, πάνε στην Τουρκία και οι Τούρκοι τους τα παίρνουν όλα και τους βάζουν σε τρύπιες βάρκες και μας τους στέλνουν. Αυτήν την εικόνα έχουν δημιουργήσει στο μέσο Έλληνα. Το γνωστό στερεότυπο του κακού Τούρκου, που είναι το λιγότερο διακινητής και το χειρότερο βιαστής και δολοφόνος.

Και φυσικά δε θέλω να συγχαρώ την Τουρκία για την πολιτική της στο προσφυγικό. Κατανοώ τι συμβαίνει ακριβώς. Αξιοποιεί το προσφυγικό για δικά της οφέλη. Ενώ εμείς;

Η καλή Ελλάδα και η καλοί Έλληνες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)   

Ειλικρινά δε θέλω να σχολιάσω. Απλά ας δούμε πρακτικά, τι διαφορετικό κάνουμε από τους κακούς Τούρκους; Η απάντηση είναι μία. Είμαστε φθηνότεροι και νόμιμοι στη μεταφορά.

Και σε εμάς λένε, οι υπόλοιποι πλέον Ευρωπαίοι, «σταματήστε τις προσφυγικές ροές» είναι μια παράλλαξη αυτού που και εμείς λέμε στην Τουρκία. Στην περίπτωση βέβαια εδώ αν τους αφήσουμε εκτός των συνόρων μας, θα πεθάνουν από πνιγμό.

Η κακή Αυστρία.

Τι κάνουμε λοιπόν, τους προωθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στα βόρεια. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί έχει άδικο ο Πρόεδρος της Αυστρίας, όταν κατηγορεί τη χώρα μας ότι ο ρόλος της είναι, αυτός του «Γραφείου Ταξιδιών»;

Ας δούμε όμως και τους αριθμούς. Πέρυσι από την Ελλάδα με πληθυσμό 11 εκατ. Κατοίκων, πέρασαν περίπου 1 εκατ. Πρόσφυγες. 11 χιλιάδες από αυτούς πήραν πολιτικό άσυλο. Στην κακιά Αυστρία που έχει πληθυσμό 9 εκατ. κατοίκους πήραν πολιτικό άσυλο μόνο πέρυσι (νόμιμη διαμονή) 90 χιλιάδες πρόσφυγες. Είναι τουλάχιστον ανήθικο να κατηγορούμε την Αυστρία για την αδυναμία της να δεχθεί άλλους, όταν εμείς πνιγόμαστε με 25 χιλιάδες που έχουν απλά εγκλωβιστεί;

Υπάρχουν πραγματικά αδιάφοροι Ευρωπαίοι;

Ναι υπάρχουν. Είναι οι χώρες που ανήκουν στο φιλοαμερικανικό μπλοκ της ΕΕ. Γιατί για όσους δε το γνωρίζουν υπάρχει και τέτοιο. Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Βαλτικές χώρες, ακολουθούν γενικά το δικό τους δρόμο εντός της Ε.Ε.

Είναι λοιπόν στο χέρι της Ευρώπης να επιβάλλει σε αυτές τις χώρες, τις αποφάσεις της. Η Ευρωπαϊκή ταυτότητα, δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε.

Άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ τα σύνορα; Που ευθύνεται για το προσφυγικό;

Αστείο και να το λέμε. Αστείες βέβαια και οι απαντήσεις που δίνονται από κυβερνητικά στελέχη. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Δυστυχώς γελάμε, εκεί που θα έπρεπε να κλαίμε.

Η κυβέρνησή μας, ευθύνεται σε ίσο βαθμό με την αντιπολίτευση, για την ανικανότητα να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Η κυβέρνησή μας ευθύνεται για την αναβλητικότητά της ως προς τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών αλλά και την αδυναμία να επιβάλλει άμεσες λύσεις. Δεν μπορεί να επιτρέπεις στους αγρότες να κρατούν κλειστές εθνικές οδούς και σύνορα, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται σε αυτό τον άξονα. Δεν μπορεί να επιτρέπεις ή να μην μπορείς να επιβληθείς σε «τοπικές κοινωνίες». Εδώ τεράστια ευθύνη φέρει και η κοντόφθαλμη αντιπολίτευση που σιγοντάρει (για τα ψηφαλάκια) τις όποιες αντιδράσεις δίκαιες ή άδικες.

Τέλος για όσους δεν το έχουν καταλάβει θα το πω με τον πλέον χοντροκομμένο τρόπο, δεν επιτρέπεται τουλάχιστον ηθικά να αξιοποιείς τους πρόσφυγες ως ασπίδα απέναντι στα πολυβόλα των δανειστών σου. Με λίγα λόγια και για όσους δεν το αντιλαμβάνονται η αδυναμία διαχείρισης των υποχρεώσεων που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση την οδηγεί στη χρήση του προσφυγικού ως άλλοθι και ως μέσου πίεσης για ελάφρυνση του χρέους.

Η πρόβλεψη για το τρέχον έτος.

Απλά και με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή οι προσφυγικές ροές, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 1,2 εκατ. προσφύγων ακόμη. Η δική μου εκτίμηση, είναι ότι 300 χιλιάδες θα είναι ο τελικός αριθμός αυτών που θα παραμείνουν – εγκλωβιστούν στην Ελλάδα με ορίζοντα 5ετίας.

Οι μεταναστευτικές τώρα ροές προς την Ευρώπη, από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο επιμένουμε να διαχειριζόμαστε τον τρίτο κόσμο με αυτόν τον τρόπο, κρατώντας τον στη φτώχια και την ανέχεια.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Να ανακοινώσουμε μια άλλη πολιτική θέση στα πλαίσια της Ε.Ε. και των Διεθνών Οργανισμών. Το προσφυγικό δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκό θέμα, είναι παγκόσμιο.

Πρακτικά σήμερα, να κινητοποιήσουμε τις κρατικές δομές, την τοπική αυτοδιοίκηση, να ενημερώσουμε το λαό στη βάση πραγματικών δεδομένων, να προετοιμαστούμε σε υποδομές όχι μόνο φιλοξενίας, αλλά και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, τουλάχιστον σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τέλος να σταματήσουμε να μυξοκλαίμε για τα παιδάκια που περπατάνε στους δρόμους μας και πεθαίνουν στο Αιγαίο μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε.

Να ξαναβρούμε την περηφάνια στη φτώχια μας, προσφέροντας στο συνάνθρωπο.

Κατανοώ είναι δύσκολο και σκληρό αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

bsgreeks.blogspot.com
http://bsgreeks.blogspot.gr/2016/02/blog-post_29.html

02/03/2016 - Posted by | -προσφυγιά, -Κρίση, Μέση Ανατολή

6 Σχόλια »

 1. Έτσι έχουν τα πράγματα . Θα συμπληρώσω ότι και η Τουρκία είναι ένοχη, γιατί δρα στη περιοχή ως χωροφύλακας και επιδιώκει να επωφεληθεί από τις καταστάσεις με νοοτροπία μεσαίωνα και γιατί θεώρησε ευκαιρία αν όχι συνεργάστηκε με ΗΠΑ για τη διάλυση της Συρίας περίπου ότι έκανε και με την Κύπρο. Θα της έβγαινε αν δεν αντιδρούσε η Ρωσία. Πρέπει να τονίζεται, ότι η Τουρκία είναι η ταραχοποιός χώρα στη περιοχή, δεν έχει Ευρωπαϊκό πνεύμα και εκμεταλλεύεται την γεωγραφική της θέση όχι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά για επεκτατικούς και μάλιστα τώρα που αισθάνεται ισχυρή. Είναι χώρα ύπουλη και άνευ εμπιστοσύνης.

  Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 02/03/2016

 2. Θα συμπληρώσω τελικά στην Ελλάδα θα παραμείνουν οι μη Χριστιανή και μη αφομοιώσιμοι και θα μας δημιουργήσουνε στο μέλλον προβλήματα . Οι Ευρωπαίοι θα κρατήσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς και παράλληλα θα πετύχουν αυτό που ήθελαν, φθηνό εργατικό δυναμικό, αντί να μετακινούν τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό για φθηνό εργατικό δυναμικό. Τελικά τόσο ηλίθιοι είμαστε; Καλά παθαίνουμε δεν βλέπουμε το συμφέρον μας, αλλά νοιαζόμαστε για τους άλλους, όχι γιατί τους πονάμε , αλλά έτσι έτσι εξυπηρετούμενους το κομματικό συμφέρον .είναι και αυτό μια τέχνη των ηλιθίων.

  Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 02/03/2016

 3. Μετανάστευση και εποικισμός

  Η κάθε χώρα πρέπει να φυλάει τα δικά της σύνορα της, μόνο που τα σύνορα της Ελλάδος είναι υδάτινα και αυτά των μεσογείων χωρών είναι εδαφικά. Από την στιγμή που η Τουρκία πουλάει βάρκες σε απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε τιμές μαύρης αγοράς εκμεταλλευόμενη την ανάγκη άμοιρων ανθρώπων, η Ελλάδα για να προστατεύσει τα σύνορα της θα έπρεπε να τις βυθίζει μόλις μπουν στα χωρικά της όρια ως άξιος συνοριοφύλακας της συνθήκης Schengen. Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση, όλοι οι βάρβαροι κοντινοί και απόμακροι γείτονες θα άρχιζαν να κουνούν το δάκτυλο κατηγορώντας μας για έλλειψη ανθρωπισμού, πολιτισμού και αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους πρόσφυγες.

  Επειδή τα δικά τους σύνορα είναι εδαφικά, δεν έχουν να πυροβολήσουν κανέναν, απλά υψώνουν ένα φράχτη και τα κλείνουν αδιαφορώντας για το τι γίνεται στην αυλή του γείτονα ο οποίος αφού τους άφησε να διαβούν τα χωρικά του ύδατα ας αναλάβει να τους διαχειριστεί. Στην περίπτωση που προσπαθήσουν να γκρεμίσουν τον φράχτη ρίχνουν κανένα δακρυγόνο και τους διαλύουν, έτσι και αλλιώς είναι άοπλοι.

  Όλοι αυτοί οι γείτονες, είτε, είναι μέλη της Ε.Ε. είτε, φιλοδοξούν να γίνουν. Όμως τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να επιμεριστούν το βάρος των μεταναστευτικών ροών αναλογικά με τις δυνάμεις της κάθε χώρας και από κοινού να αναλάβουν ενέργειες για την μείωση τους και την επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους σε εύθετο χρόνο. Αυτό δεν γίνεται διότι η Ε.Ε. δεν έχει την ισχύ ενός κυρίαρχου κράτους και δεν μπορεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις της. Άλλα αποφασίζουν το Ευρωκοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και άλλα πράττουν τα κράτη μέλη.

  Στην περίπτωση όμως των οικονομικών υποχρεώσεων, που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δολίως επιφορτίσει την Ελλάδα, όλοι ομόφωνα απαιτούν από εμάς τα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο έπακρο, παρά τις αναπτυξιακές δυσκολίες που έχουμε λόγω δικών τους μεθοδεύσεων, συνεργεία των δικών μας αρχόντων οι οποίοι δυστυχώς ακόμη κυκλοφορούν και κυβερνούν ατιμώρητοι.

  Θα μπορούσαν ακόμη και τώρα οι αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί μας ηγέτες αντί να διαχειρίζονται την μιζέρια και να τσακώνονται σαν τα σκυλιά, να απαιτήσουν από την Ε.Ε. το Ν.Α.Τ.Ο. και τον Ο.Η.Ε. να αναγκάσουν τα Σκόπια και την Αλβανία να ανοίξουν τα σύνορα τους για την διέλευση των προσφύγων. Εφόσον δε η Τουρκία, παρά την οικονομική βοήθεια που παίρνει, κωλυσιεργεί στο να αναλάβει την ταυτοποίηση των μεταναστών και την κατανομή τους απευθείας στις χώρες υποδοχής τους, αυτό ας γίνει στην Ελλάδα για όσους έχουν ήδη εισέλθει εντός της χώρας. Η απευθείας διακίνηση τους στις χώρες προορισμού με λεωφορεία και τραίνα θα έχει μικρότερο οικονομικό και ανθρωπιστικό κόστος από την παρούσα κατάσταση.

  Η Ε.Ε. το Ν.Α.Τ.Ο. και ο Ο.Η.Ε. να αναλάβουν ακόμη και την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα επαναπατρίζοντας όσους περνούν τα Ελληνικά σύνορα που υποτίθεται ότι είναι σύνορα της Ε.Ε.
  Επειδή συνήθως βλέπουμε τα συμπτώματα ενός προβλήματος παραβλέποντας τα αίτια που το δημιουργούν θα ήταν καλύτερα να τα αναδείξουμε διότι εκεί βρίσκεται και η μόνιμη λύση. Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από τα γεωστρατηγικά σχέδια των υπερδυνάμεων στην Μέση Ανατολή, ο φόβος της Τουρκίας για την επικράτηση των Κούρδων, η εσωτερική διαμάχη μεταξύ Σουνιτών και Σιϊτών Μουσουλμάνων και η αδυναμία επιβίωσης που δημιουργεί η ένοπλη αυτή αναμέτρηση στους άμοιρους κατοίκους των περιοχών της διαμάχης.

  Εάν σήμερα κατηγορούμε τα Σκόπια, την Αλβανία, την Αυστρία, την Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο. για την υποκρισία τους στο να βοηθήσουν στην διαχείριση του προβλήματος τι πρέπει να πούμε για τις Η.Π.Α., την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ και κράτη μέλη της Ε.Ε. που προμηθεύουν όπλα στους αντιμαχόμενους; Ας ερωτηθούμε ακόμη πως δημιουργήθηκε το ονομαζόμενο και κράτος των ISIS, πως στρατεύονται οι μαχητές του, ποίοι είναι ο λαός που εκπροσωπεί, ποία τα εδάφη του, ποία τα προϊόντα που παράγει, πως χρηματοδοτείται; Δεν υπάρχει νόμιμη απάντηση σε αυτά διότι είναι μισθοφορική τρομοκρατική ομάδα για την εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων που αύριο θα επικηρύξουν τους αρχηγούς τους όπως έκαναν με τον Osama bin Landen και τόσους άλλους που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν.

  Που είναι οι κυανόκρανοι του Ο.Η.Ε. μήπως περιμένουν να αναλάβουν τις εργολαβίες για την ανοικοδόμηση των ερειπίων και την δημιουργία μίας νέας ανάπτυξης στο υπό κρίση καπιταλιστικό σύστημα; Όσον αφορά τους πρόσφυγες αυτοί προφανώς θα παραμείνουν στα διάφορα γερασμένα έθνη για να τα ανανεώσουν, γεννοβολώντας και μεταβάλλοντας συγχρόνως, με ή χωρίς την θέληση τους, τον πολιτιστικό χαρακτήρα των εθνών που τους φιλοξένησαν, δημιουργώντας μία εθνομηδενισμένη, καταναλωτική ανθρωπομάζα ανίκανη να αντισταθεί στους επίδοξους νεοταξικούς άρχοντες του πλανήτη.

  Οι Μ.Κ.Ο. εκτελούν πιστά την αποστολή τους, είναι αυτές που επέβλεψε ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. όταν τις προάλλες επισκέφθηκε τη χώρα μας και χρηματοδοτούν οι κερδοσκόποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Δούρειος ίππος άλλαξε μορφή, αλλοίμονο σε αυτούς που τον υποδέχονται εντός των συνόρων τους. Αχ Οδυσσέα!

  Ηλίας Σταμπολιάδης

  Σχόλιο από Δούρειος Μύθος | 03/03/2016

 4. Γεωστρατηγικό bullying – Τουρκία: Ελλάδα, ένα γιγαντιαίο. Ναούρου;

  http://www.defence-point.gr/news/?p=148078
  08/03/2016 00:01

  Ένα ιδιότυπο πλην όμως εξαιρετικώς αποτελεσματικό γεωστρατηγικό bullying (σ.σ. εκφοβισμός) ασκείται από την Άγκυρα με στόχο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ. Η χρήση των προσφυγικών και των λαθρομεταναστευτικών ροών ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, έχει προκαλέσει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς εναρμονίζεται με το στρατηγικό πλαίσιο της νέο-οθωμανικής γεωστρατηγικής σχεδίασης.

  Γράφει ο Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
  Δημοσιογράφος – Αμυντικός αναλυτής

  Η Τουρκία αντιμετωπίζει τη ναυτική γεωγραφία του Αιγαίου ως εμπόδιο, η άμυνα του οποίου βασίζεται στις υδάτινες μάζες που λειτουργούν αποτρεπτικώς ανά τους αιώνες για τον κάθε λογής εισβολέα που χρησιμοποιεί ως βατήρα εξόρμησης την χερσόνησο της Ιωνίας / Ανατολίας.

  Για να εξουδετερώσει το ελληνικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, το καθεστώς των παραϊσλαμιστών (σ.σ. ο γράφων έχει εισάγει τον συγκεκριμένο όρο που υποδηλώνει «αυτόν που δρα παράλληλα με τον ισλαμιστή» τον οποίον θεωρεί ότι ανταποκρίνεται πληρέστερα στον τρόπο δράσης) νέο-οθωμανών Ερντογάν και Νταβούτογλου, αποτόλμησε να εφαρμόσει μια μέθοδο-ύβρι στην Ανθρωπότητα. Χρησιμοποιεί τις μάζες των ανθρώπων για να «επιχωματώσει» την αιγιακή γεωστρατηγική τάφρο και να ανοίξει μέσω αυτών διάπλατα τις πύλες του ελληνικού οχυρού.

  Το Bullying κατά της Ελλάδας ασκεί πίεση σε δύο επίπεδα: α) κατά του κράτους ως διοικητικό σύστημα και β) κατά της εθνικής κυριαρχίας.
  Οι δομές δοκιμάζονται καθώς η οικονομική δυσκολία εξασθενίζει εκ των προτέρων την αντοχή τους. Η κυριαρχία σφυροκοπιέται εμμέσως και αμέσως, μέσω του αδειάσματος χιλιάδων ανθρώπων με σαφή προοπτική εγκλωβισμού εντός των συνόρων, γεγονός που μέσο-μακροπρόθεσμα θα προσβάλλει την εθνική ομοιογένεια και τον πολιτισμικό χαρακτήρα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

  Στο Ak Saray όμως τρέφουν και άλλες ελπίδες. Μέσα από την κατάρρευση της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων (σ.σ. ίσως και αυτός να ήταν και ο απώτερος στόχος του Νταβούτογλου) αναδύεται το καθαρό πρόσωπο της επιθετικής νέο-οθωμανικής γεωστρατηγικής. Τέρψη γεμίζει τους Τούρκους ιθύνοντες όταν ολόκληρος ο δυτικός-χριστιανικός κόσμος τους παρακαλεί, τους καλοπιάνει, τους θωπεύει, τους ικανοποιεί.

  Μια γεωπολιτική λαγνεία φαίνεται να έχει καταλάβει το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου που αδυνατώντας να προωθήσει τα σχέδιά του στην Συρία, τώρα έχει αναλάβει να προκαλέσει την ΕΕ, την τραυματισμένη Ελλάδα και να ανασύρει ιστορικές μνήμες προς όφελος των γεωστρατηγικών της οραμάτων.

  Πράγματι τα κατάφερε, καθώς μια σειρά χώρες, οι οποίες δοκιμάστηκαν από την οθωμανική κατοχή (π.χ. Ουγγαρία: 1541-1669) και υπήρξαν οι κύριοι αντίπαλοι των Οθωμανών αναχαιτίζοντας την προέλασή τους στην Κεντρική Ευρώπη, με επίκεντρο τα κράτη του Visegrad (σ.σ. Από την ομώνυμη ουγγρική πόλη όπου υπεγράφη το 1335 συμφωνία μεταξύ Ουγγαρίας, Πολωνίας, Βοημίας/Τσεχίας), αφυπνίστηκαν και αντέδρασαν.

  Πολωνοί, Ούγγροι, Τσέχοι, Αυστριακοί, Σλοβένοι, Σλοβάκοι θυμήθηκαν πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει και άλλες παραμέτρους, οι οποίες δεν συζητούνται και απέχουν παρασάγγας από τις αριστερές και αριστερόστροφες ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις. Σέρβοι, Κροάτες, Σλοβένοι και Σκοπιανοί όλα τέκνα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, διαβιούν μαζί με τον δυναμικό επίσης αναθεωρητικό ισλαμο-αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό.

  Αλβανία, Κόσσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποτελούν εν δυνάμει θύλακες επώασης του νέο-οθωμανισμού στρώνοντας μεθοδικώς το χαλί για την επανάκαμψή του (σ.σ. βλ. δράσεις του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης ΤΙΚΑ, ως εργαλείο ήπιας ισχύος, βλ. Χ. Μηνάγιας http://www.geostrategy.gr/pdf/20160306%20Refugees%20&%20Climate%20Change.pdf).

  Όλοι ανησυχούν για το μέλλον, όλοι τους κατηγορούνται για ξενοφοβία. Φοβόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε και τα Βαλκάνια γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε τι σημαίνει Ισλάμ, τι οθωμανική κατοχή και ποιο είναι το αληθινό πρόσωπό τους.

  Το προηγούμενο Σάββατο (05/03) πραγματοποιήθηκε στο Hilton ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την μεταναστευτική πρόκληση» (συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Konrad Adenauer Stiftung) όπου καταγράφηκαν ορισμένες άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

  Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς ανέφερε ότι ζητήθηκε από την Τουρκία να επαναφέρει το καθεστώς θεωρήσεων Visa για μια σειρά χωρών της Ασίας και της Αφρικής. Συγκεκριμένα τονίστηκε, πως με ένα απλό φθηνό αεροπορικό εισιτήριο μπορεί εύκολα όποιος επιθυμεί να μεταβεί σε τουρκικό αεροδρόμιο και στη συνέχεια να επιχειρήσει να περάσει παράνομα στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.

  Η Άγκυρα ωστόσο αρνήθηκε να το πράξει θεωρώντας ότι θίγονται τα τουριστικά της συμφέροντα! Είναι σαφές πως η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συνεργαστεί, παρότι αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται σαφέστατα πως «κερδίζει» από την απαράδεκτη ανοχή την οποίαν επιδεικνύει σε ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα, επιτρέποντας τα τελευταία χρόνια τις «αθώες» ψευδοτουριστικές αφίξεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από χώρες της ισλαμικής και της νέο-οθωμανικής σφαίρας επιρροής.

  Επισημαίνουμε ότι παρότι έχει ζητηθεί μέσω ΟΗΕ και ΕΕ από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, την Λατινική Αμερική να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, σιγή ιχθύος τηρείται για την συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Μπαχρέιν, ορισμένες από τις οποίες ευθύνονται για την έναρξη και τη συνέχιση του συριακού σφαγείου.

  Η Αυστραλία μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ναούρου, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα βορειοανατολικά της Ινδονησίας, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την αυστραλιανή ήπειρο, δημιούργησε εκεί ένα κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Εκεί αποστέλλονται όσοι εισέρχονται παρανόμως στην χώρα, στο πλαίσιο της αποτρεπτικής πολιτικής.

  Δεν θα ήταν υπερβολή να προειδοποιήσουμε ότι η Τουρκία ενεργεί με σκοπό την μετατροπή της ελληνικής επικράτειας, σε ένα γιγαντιαίο Ναούρου, γεγονός το οποίο θίχτηκε από τον Gerald Knaus προέδρου της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας στο πλαίσιο της ημερίδας.

  Εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο η τοποθέτηση του Επιτρόπου για την Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος μίλησε για βραχυπρόθεσμο μελλοντικό έλλειμμα σε εργατικά χέρια στην ΕΕ, λόγω γήρανσης του πληθυσμού, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από μετανάστες.

  Συμπερασματικά, το νέο-οθωμανικό γεωστρατηγικό bullying στοχεύει:

  α) Στην άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβερνήσεως ώστε να αποδεχθεί τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, η οποία στηρίζει την ιδεοληπτική θέση ότι τα εθνικά συμφέροντα είναι υποδεέστερα και έπονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

  β) Στην λήψη αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ με στόχο το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στα βόρεια της χώρας και την μετατροπή της ελληνικής επικράτειας σε ένα εκτεταμένο χώρο – hot spot – τύπου Ναούρου,

  γ) Στην έναρξη επιθετικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και την Ελλάδα, όπου θα επαναπροβληθούν και θα επικαιροποιηθούν όλες οι τουρκικές αναθεωρητικές θέσεις και διεκδικήσεις,

  δ) Στην οριστική μεταφορά όλων ανεξαιρέτως όσων δηλώνουν πρόσφυγες στην χώρα μας – χωρίς δικαίωμα επιστροφής/επαναπροωθήσεώς τους – μέτρο το οποίο επικοινωνιακώς προβάλλεται ως προσωρινής φύσεως, αλλά δυστυχώς είναι μεσομακροπρόθεσμου αποτελέσματος.

  Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει και ένα άλλο χαρτί, το οποίο θα το εμφανίσει την κατάλληλη στιγμή και συγκυρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων είναι μουσουλμάνοι. Ο νέο-οθωμανισμός και η παραϊσλαμιστική ηγεσία των Ερντογάν – Νταβούτογλου έχουν ταχθεί ως προστάτες των απανταχού διωκόμενων μουσουλμάνων εν είδει νέου Χαλιφάτου.

  Ήδη ζητούν από την κυβέρνηση την δραστηριοποίηση του διαβόητου TIKA (σ.σ. Ο οποίος σημειωτέον εμφανίζεται χέρι-χέρι με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις) και μάλιστα με έδρα εντός της τουρκικής πρεσβείας. Ιδανικό περιβάλλον επώασης πολλών και διαφορετικών αποστολών «αυγών».

  Όλες αυτές οι μάζες των χιλιάδων εγκλωβισμένων κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σειράς ΜΚΟ με πάτρωνες και χρηματοδότες ακραία ισλαμιστικά, τουρκικά και μη κέντρα. Ποιος θα τους προστατέψει όταν η δράση των ΜΚΟ είναι ανεξέλεγκτη ακόμη και σήμερα, καθώς δεν έχει ούτε καν δημιουργηθεί το σχετικό μητρώο;

  Με ποιους τρόπους η χώρα μας θα αντιμετωπίσει την αναμενόμενη «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας, η οποία εκμεταλλεύεται μια πρώτης τάξεως ιστορική ευκαιρία να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στον Ελληνισμό;

  Πως μπορούμε νομικώς να αποτρέψουμε από σήμερα κιόλας, την εμφάνιση μετά από μερικά χρόνια «πρότασης» περί απόδοσης ιθαγένειας στους πρόσφυγες, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι εκλεκτά κυβερνητικά στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της αξιοποιήσεώς τους προς όφελος της επιλύσεως του δημογραφικού προβλήματος;

  Το γεωστρατηγικό bullying της Τουρκίας φαίνεται ότι οδηγεί στην αποσταθεροποίηση και την αυτοφινλανδοποίηση της χώρας. Λυπούμαι, αλλά αδυνατώ να προβώ σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την εξέλιξη της καταστάσεως τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ 2021 και 2023 Ελλάδα και Τουρκία θα εορτάσουν την συμπλήρωση 200 και 100 ετών από τις ημερομηνίες της συγχρόνου εθνογενέσεώς τους.

  Ας αγωνιστούμε όλοι όσοι αντιλαμβανόμαστε τα ιστορικά μορφογενετικά, πλην όμως αποσταθεροποιητικά γεγονότα και τη δυναμική τους, ώστε τότε να μην καταστούμε μελλοντικώς απλοί πολίτες παρατηρητές σε μια χώρα-χώρο υποχείριο της νέο-οθωμανικής γεωστρατηγικής, απόβλητοι από την ΕΕ, βορά στον τουρκικό παραϊσλαμισμό.
  Η κλεψύδρα του χρόνου ήδη μετρά αντίστροφα.

  Σχόλιο από Β.Α. | 09/03/2016

 5. Συμπέρασμα από σχόλιο Β.Α. Η αριστερά και η αριστερή σκέψη βλάπτει σοβαρά τη χώρα.

  Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 11/03/2016

 6. Είναι προφανές ότι το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη ήταν ήδη αποφασισμένο
  από την Ευρώπη αλλά και την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η πλέον χρησιμοποιούμενη είσοδος προσφύγων και λαθρομεταναστών στην Ευρώπη!! Ανεξάρτητα από το αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός άλλα έλεγε στις «Τασίες» του κόμματός του και στους εναπομείναντες οπαδούς του μέσα στη χώρα και άλλα συμφωνούσε και υπέγραφε με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που οι πρωθυπουργοί της φαίνεται να νοιάζονται περισσότερο για τους κατοίκους των χωρών τους από ότι ο κ. Τσίπρας για τους Έλληνες.

  Πάντως θεωρώ πως αυτή τη φορά η «διγλωσσία» του πρωθυπουργού μας λειτούργησε προς όφελος της χώρας μας!! Μακάρι αυτό να συμβεί και άλλες φορές και ας «ταΐζει με κουτόχορτο» τους δικούς του και όσους τον ψήφισαν!!

  Ήταν μια αναμενόμενη κίνηση που παρά τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που έχει προκαλέσει με τους ήδη εγκλωβισμένους στη χώρα μας, θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδος γιατί την κάνει πολύ λιγότερο ελκυστική σε όλους σαν «ουσιαστικά ελεύθερη πύλη εισόδου» στην Ευρώπη!! Και προφανώς είναι πολύ καλύτερα έτσι από το να κλείναμε εμείς οι ίδιοι αυτή την «πόρτα εξόδου» , κρατώντας ταυτόχρονα ολάνοιχτη τη θαλάσσια είσοδο!!
  Φιλικότατα,

  Στ. Α. Αν.

  Σχόλιο από Savvas P. | 11/03/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: