Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Tι σημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

The West Is Reduced To Looting Itself — Paul Craig Roberts

Ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος και διδακτικής αξίας είναι το κατωτέρω απλό, ευανάγνωστο και παραστατικό άρθρο του δρα Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς, που αναλύει τη μέθοδο λειτουργίας του ΔΝΤ, ως «μηχανής» καταλήστευσης του εθνικού πλούτου χωρών με εύπιστους ή εξαγοράσιμους ηγέτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προσδίδουν οι ειδικές αναφορές του στην Ελλάδα, που καθιστούν το άρθρο χρήσιμο ίσως στοιχείο ενδεχόμενης μελλοντικής δικαστικής έρευνας του φακέλου ορισμένων πολιτικών προσώπων, στον καταλογισμό ευθυνών για την θανάσιμη υπερχρέωση της χώρας. Πολύτιμη είναι και η εισφορά του στην ενημέρωση για την συνωμοτική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. (Διατλαντικής Συνεργασίας).

.

Ο δρ. Ρόμπερτς είναι ως γνωστόν Αμερικανός πρώην υπουργός, πρώην αρχισυντάκτης της Γουώλ Στρητ Τζέρναλ, συγγραφέας μεταφρασμένος σε πλειάδα γλωσσών και διεθνώς δημοφιλέστατος αναλυτής.

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

.

«Ο Μichael Hudson, o John Perkins (1*) και μερικοί άλλοι είχαν καταγγείλει την εκατόγχειρη λεηλασία λαών από Δυτικούς Οικονομικούς Θεσμούς και κυρίως τις μεγάλες τράπεζες της Ν. Υόρκης, με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Χώρες του Τρίτου Κόσμου λεηλατούντο και λεηλατούνται, δελεαζόμενες με σχέδια εξηλεκτρισμού ή άλλα παρόμοια. Οι εύπιστες κυβερνήσεις πείθονται από τα λεγόμενα, πως μπορούν να κάνουν τις χώρες τους πλούσιες, συνάπτοντας εξωτερικά δάνεια για την εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης που τους παρουσίασαν Δυτικοί. Εφαρμογή του –βεβαιώνουν- θα αποδώσει αρκετά φορολογικά έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους.

.Αυτό συμβαίνει σπάνια ή ποτέ. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η χώρα χρεώνεται έως και πέρα από τις εισπράξεις της σε συνάλλαγμα. ΄Οταν η χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το αναπτυξιακό δάνειο, οι δανειστές στέλνουν το ΔΝΤ να πει στη χρεωμένη κυβέρνηση ότι το ΔΝΤ θα προστατεύσει την δανειοληπτική βαθμολογία της χώρας, δανείζοντάς της τα χρήματα για να πληρώσει τους δανειστές της. Υπό τον όρο όμως ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει τα αναγκαία μέτρα λιτότητας, ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει το ΔΝΤ.

.

Αυτά τα μέτρα είναι ο περιορισμός του κρατικού τομέα και των δημοσίων υπηρεσιών, η περικοπή των συντάξεων του δημόσιου τομέα και η πώληση των εθνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών σε ξένους. Τα χρήματα από την περικοπή των κοινωνικών υπηρεσιών και την πώληση της κρατικής περιουσίας σε ξένους πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους στο ΔΝΤ.

Αυτός, ιστορικά, είναι ο τρόπος που η Δύση λεηλάτησε τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Εάν ο ηγέτης μιας χώρας δεν είναι πρόθυμος να συνάψει μια τέτοια συμφωνία, απλώς δωροδοκείται -όπως δωροδοκήθηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις- να συμφωνήσει με την λεηλασία της χώρας που παριστάνει πως εκπροσωπεί. .

Όταν αυτή η μέθοδος λεηλασίας εξαντλήθηκε, η Δύση αγόρασε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και επέβαλλε σε χώρες του Τρίτου Κόσμου μια πολιτική εγκατάλειψης της διατροφικής αυτάρκειας, χάριν της εξειδίκευσης στην παραγωγή ενός ή δύο αγροτικών προϊόντων, για την εξασφάλιση εξαγωγικού εισοδήματος. Αυτό καθιστά τους πληθυσμούς των συμμορφούμενων χωρών εξαρτημένους από εισαγωγές τροφίμων δυτικής παραγωγής. Κατά κανόνα το εισόδημα από τις εξαγωγές ενθυλακώνεται από διεφθαρμένες κυβερνήσεις ή ξένους εμπόρους που πληρώνουν ελάχιστα την τοπική παραγωγή και πουλούν πανάκριβα τα εισαγόμενα τρόφιμα στον πληθυσμό. ΄Ετσι η οικονομική αυτάρκεια μετατρέπεται σε υπερχρέωση.

Με την εξάντληση τώρα όλων των ορίων αποστράγγισης του Τρίτου Κόσμου, η Δύση στρέφεται στη καταλήστευση των δικών της χωρών. Η Ιρλανδία ληστεύτηκε και η ληστεία της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι τόσο σοβαρή ώστε εξώθησε πολλές νέες γυναίκες στη πορνεία. Προηγουμένως, όταν μια κυρίαρχη χώρα βρισκόταν να βαρύνεται με περισσότερο χρέος από όσο μπορούσε να εξυπηρετήσει, οι δανειστές της ήταν αναγκασμένοι να μειώσουν το χρέος στα όρια των δυνατοτήτων της χώρας. Στον 21ο Αιώνα αυτός ο παραδοσιακός κανόνας εγκαταλείφθηκε, όπως περιγράφω στο βιβλίο μου

The Failure of Laissez Fair Capitalism.

.

Ο νέος κανόνας είναι ότι ο λαός μιας χώρας, ακόμη και εκείνης που οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της εξαγοράσθηκαν για να χρεώσουν τη χώρα σε ξένους, θα πρέπει να υποστεί ψαλίδισμα των μισθών, των συντάξεων, της απασχόλησης και των κοινωνικών υπηρεσιών και το ξεπούλημα σε ξένους πολύτιμων εθνικών πηγών πλούτου, όπως της υπηρεσίας ύδρευσης, των λιμανιών, του εθνικού λαχείου και των προστατευόμενων εθνικών γαιών, όπως των ελληνικών νησιών.

.

Ό, τι υπέστησαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι στον δρόμο της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι λαοί είναι ανίσχυροι επειδή οι κυβερνήσεις δεν τους αντιπροσωπεύουν. Δεν είναι μόνο πως οι υπουργοί δωροδοκούνται. Μέλη της κυβέρνησης και λαός υφίστανται πλύση εγκεφάλου, ότι πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης γιατί αλλιώς θα τους ξεπεράσει η Ιστορία.

.

Ο συνδυασμός προπαγάνδας, τραπεζικής δύναμης, βλακείας και εξαγοράς σημαίνει πως δεν υπάρχει ελπίδα για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Το ίδιο ισχύει για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βρετανία. Στις ΗΠΑ δεκάδες εκατομμύρια πολιτών δέχθηκαν πειθήνια να μην εισπράττουν, επί επτά χρόνια, κανένα επιτόκιο για τις καταθέσεις τους. Αντί να ζητούν εξηγήσεις και να διαμαρτύρονται, κατάπιαν απερίσκεπτα την προπαγάνδα πως η ύπαρξή τους εξαρτάται από την επιτυχία μιας χούφτας τεχνητά δημιουργημένων μεγαλοτραπεζών, που δεν επιτρέπεται, λόγω μεγέθους, να χρεωκοπήσουν. Εκατομμύρια Αμερικανών έχουν πεισθεί πως είναι καλύτερα να φυλλοροούν οι αποταμιεύσεις τους, παρά να χρεωκοπήσει μια διεφθαρμένη τράπεζα.

.

Για να κρατήσουν τους δυτικούς λαούς σε σύγχυση για την απειλή που πραγματικά  αντιμετωπίζουν, τους λένε πως υπάρχει ένας τρομοκράτης πίσω από κάθε δέντρο, κάθε διαβατήριο, κάτω από κάθε κρεβάτι και ότι όλοι θα σκοτωθούν αν αρχίσουν αμφισβητήσεις για τις υπερεξουσίες που συνεχώς διευρύνει η κυβέρνηση. Μέχρι τώρα αυτή η μέθοδος λειτούργησε τέλεια, με τη μια προβοκάτσια να ακολουθεί την άλλη, ενισχύοντας ψευδεπίγραφες τρομοκρατικές επιθέσεις που εμποδίζουν την διάγνωση μιας απάτης για τη συγκέντρωση όλου του εισοδήματος και του πλούτου σε ελάχιστα χέρια.

Ακόρεστο με την κυριαρχία του επί των «δημοκρατικών λαών», το 1% των πολύδισεκατομμυριούχων προχώρησε με τους Δι-Ειρηνικούς και Δι-Ατλαντικούς Συνεταιρισμούς. Υποτίθεται πως πρόκειται για «συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου», επωφελείς για όλους. Στην πραγματικότητα είναι προσεκτικά κρυμμένες, μυστικές συμφωνίες, που παραδίδουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τον έλεγχο της νομοθεσίας κυρίαρχων κυβερνήσεων.

.

Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε ότι με τον Δι-Ατλαντικό Συνεταιρισμό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα τεθεί στη δικαιοδοσία ιδιωτικών δικαστηρίων του συνεταιρισμού, ως υπόλογο στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας, και θα μπορεί να ενάγεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις για αποζημίωση, με ενδεχόμενη συνέπεια και το κλείσιμό του…

Η διεφθαρμένη βρετανική κυβέρνηση, υπό τον δούλο της Ουάσιγκτον Κάμερον, εμπόδισε την πρόσβαση σε νομικά έγγραφα που αποκαλύπτουν τις συνέπειες της Διατλαντικής Συνεργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. Για οποιονδήποτε πολίτη οποιασδήποτε δυτικής χώρας, που είναι τόσο ηλίθιος ή τόσο «εγκεφαλοπλυμένος» που να μη το έχει αντιληφθεί, η μοναδική στόχευση της κυβέρνησής «του» είναι να παραδώσει κάθε πλευρά της ζωής του στα αρπακτικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Στη Βρετανία τα Ταχυδρομεία πουλήθηκαν, με εικονικό αντίτιμο, σε ιδιωτικά συμφέροντα με πολιτικές διασυνδέσεις. Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι και ίσως και οι Δημοκράτες, σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν την Ιατρική Περίθαλψη και την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως έχουν ιδιωτικοποιήσει μέγα μέρος του Στρατού και τις σωφρονιστικές φυλακές. Κάθε δημόσια υπηρεσία είναι στόχος για ιδιωτική κερδοσκοπία. ΄Ενας από τους λόγους της κλιμάκωσης των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών είναι η ιδιωτικοποίηση. Η ιδιωτικοποίηση του σωφρονιστικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός Αμερικανών να κλείνονται στις φυλακές, όπου εξαναγκάζονται να δουλεύουν για τη Εταιρεία Υπολογιστών Apple, για την ΙΤ, για εταιρείες ρουχισμού, που παράγουν στρατιωτικές στολές και για πολύ μεγάλο αριθμό άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι φυλακισμένοι εργάτες πληρώνονται έως 69 σεντς την ώρα,-χαμηλότερα και της κινεζικής αμοιβής.

Αυτή είναι η Αμερική σήμερα. Διεφθαρμένη αστυνομία, Διεφθαρμένοι εισαγγελείς. Διεφθαρμένοι δικαστές. Αλλά μέγιστα κέρδη για τον αμερικανικό καπιταλισμό από την φυλακισμένη εργασία Οικονομολόγοι της ελεύθερης αγοράς εξυμνούσαν τις ιδιωτικές φυλακές, ισχυριζόμενοι πως θα είναι αποτελεσματικώτερες. Και είναι πράγματι, για την εξασφάλιση κερδών στους καπιταλιστές, από την εργασία δούλων. .(*2)

Στην Βρετανία η Γκάρντιαν αναφέρεται στην οργή του βρετανικού λαού για την άρνηση του Κάμερον να επιτρέψει την πληροφόρηση για τις συνέπειες τις Διατλαντικής Συμφωνίας στο κεφαλαιώδες ζήτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ωστόσο οι Βρετανοί εξακολουθούν να ψηφίζουν κόμματα που προδίδουν τον βρετανικό λαό. Σε όλη τη Ευρώπη, οι ελεγχόμενες από την Ουάσιγκτον διεφθαρμένες κυβερνήσεις συσκότισαν το ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας και του εσωτερικού Δικαίου, εστιάζοντας την προσοχή των λαών στους πρόσφυγες, η παρουσία των οποίων είναι αποτέλεσμα της υπαγωγής των κυβερνήσεων στην υπηρεσία των συμφερόντων της Ουάσιγκτον και όχι των συμφερόντων των λαών τους.

Κάτι βαρύ έχει συμβεί στην πνευματική λειτουργία και την ικανότητα αντίληψης των ευρωπαϊκών λαών, που φαίνονται πλέον ανίκανοι να κατανοήσουν τις μηχανορραφίες των κυβερνήσεών «τους». Οι υπεύθυνες, συνειδητές κυβερνήσεις στη Δύση αποτελούν παρελθόν. Μόνον αποτυχία και κατάρρευση περιμένει πια τον Δυτικό Πολιτισμό.»

Σημειώσεις Μτφρ:

1*) Ο πρώτος είναι οικονομολόγος, διάσημος καθηγητής αμερικανικού πανεπιστημίου, με μαχητικές θέσεις υπέρ της Ελλάδος. Ο δεύτερος, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, συγγραφέας του πολύκροτου «Εκτελεστής κρατών.»
2*) Ο αρθρογράφος είναι πρώην υπουργός Οικονομικών του Ρέιγκαν. Δεν είναι Μαρξιστής

The West Is Reduced To Looting Itself

Paul Craig Roberts

I, Michael Hudson, John Perkins, and a few others have reported the multi-pronged looting of peoples by Western economic institutions, principally the big New York Banks with the aid of the International Monetary Fund (IMF).

Third World countries were and are looted by being inticed into development plans for electrification or some such purpose. The gullible and trusting governments are told that they can make their countries rich by taking out foreign loans to implement a Western-presented development plan, with the result being sufficient tax revenues from economic development to service the foreign loan.

Seldom, if ever, does this happen. What happens is that the plan results in the country becoming indebted to the limit and beyond of its foreign currency earnings. When the country is unable to service the development loan, the creditors send the IMF to tell the indebted government that the IMF will protect the government’s credit rating by lending it the money to pay its bank creditors. However, the conditions are that the government take necessary austerity measures so that the government can repay the IMF. These measures are to curtail public services and the government sector, reduce public pensions, and sell national resources to foreigners. The money saved by reduced social benefits and raised by selling off the country’s assets to foreigners serves to repay the IMF.

This is the way the West has historically looted Third World countries. If a country’s president is reluctant to enter into such a deal, he is simply paid bribes, as the Greek governments were, to go along with the looting of the country the president pretends to represent.

When this method of looting became exhausted, the West bought up agricultural lands and pushed a policy on Third World countries of abandoning food self-sufficiency and producing one or two crops for export earnings. This policy makes Third World populations dependent on food imports from the West. Typically the export earnings are drained off by corrupt governments or by foreign purchasers who pay little while the foreigners selling food charge much. Thus, self-sufficiency is transformed into indebtedness.

With the entire Third World now exploited to the limits possible, the West has turned to looting its own. Ireland has been looted, and the looting of Greece and Portugal is so severe that it has forced large numbers of young women into prostitution. But this doesn’t bother the Western conscience.

Previously, when a sovereign country found itself with more debt than could be serviced, creditors had to write down the debt to an amount that the country could service. In the 21st century, as I relate in my book,The Failure of Laissez Faire Capitalism, this traditional rule was abandoned.

The new rule is that the people of a country, even a country whose top offiials accepted bribes in order to indebt the country to foreigners, must have their pensions, employment, and social services slashed and valuable national resources such as municipal water systems, ports, the national lottery, and protected national lands, such as the protected Greek islands, sold to foreigners, who have the freedom to raise water prices, deny the Greek government the revenues from the national lottery, and sell the protected national heritage of Greece to real estate developers.

What has happened to Greece and Portugal is underway in Spain and Italy. The peoples are powerless because their governments do not represent them. Not only are their governments receiving bribes, the members of the governments are brainwashed that their countries must be in the European Union. Otherwise, they are bypassed by history. The oppressed and suffering peoples themselves are brainwashed in the same way. For example, in Greece the government elected to prevent the looting of Greece was powerless, because the Greek people are brainwashed that no matter the cost to them, they must be in the EU.

The combination of propaganda, financial power, stupidity and bribes means that there is no hope for European peoples.

The same is true in the United States, Canada, Australia, and the UK. In the US tens of millions of US citizens have quietly accepted the absence of any interest income on their savings for seven years. Instead of raising questions and protesting, Americans have accepted without thought the propaganda that their existence depends upon the success of a handful of artificially created mega-banks that are “too big to fail.” Millions of Americans are convinced that it is better for them to draw down their savings than for a corrupt bank to fail.

To keep Western peoples confused about the real threat that they face, the people are told that there are terrorists behind every tree, every passport, under every bed, and that all will be killed unless the government’s overarching power is unquestioned. So far this has worked perfectly, with one false flag after another reinforcing the faked terror attacks that serve to prevent any awareness that this a hoax for accumulating all income and wealth in a few hands.

Not content with their supremacy over “democratic peoples,” the One Percent has come forward with the Trans-Atlanta and Trans-Pacific partnerships. Allegedly these are “free trade deals” that will benefit everyone. In truth, these are carefully hidden, secret, deals that give private businesses control over the laws of sovereign governments.

For example, it has come to light that under the Trans-Atlantic partnership the National Health Service in the UK could be ruled in the private tribunals set up under the partnership as an impediment to private medical insurance and sued for damages by private firms and even forced into abolishment.

The corrupt UK government under Washington’s vassal David Cameron has blocked access to legal documents that show the impact of the Trans-Atlantic partnership on Britain’s National Health Service.http://www.globalresearch.ca/cameron-desperate-to-stop-scandal-as-secret-plans-to-sell-the-national-health-service-are-discovered/5504306

For any citizen of any Western country who is so stupid or brainwashed as not to have caught on, the entire thrust of “their” government’s policy is to turn every aspect of their lives over to grasping private interests.

In the UK the postal service was sold at a nominal price to politically connected private interests. In the US the Republicans, and perhaps the Democrats, intend to privatize Medicare and Social Security, just as they have privatized many aspects of the military and the prison system. Public functions are targets for private profit-making.

One of the reasons for the escalation in the cost of the US military budget is its privatization. The privatization of the US prison system has resulted in huge numbers of innocent people being sent to prison, where they are forced to work for Apple Computer, IT services, clothing companies that manufacture for the US military, and a large number of other private businesses. The prison laborers are paid as low as 69 cents per hour, below the Chinese wage.

This is America today. Corrupt police. Corrupt prosecutors. Corrupt judges. But maximum profits for US Capitalism from prison labor. Free market economists glorified private prisons, alleging that they would be more efficient. And indeed they are efficient in providing the profits of slave labor for capitalists.

Here is a news report on UK Prime Minister Cameron denying information about the effect of the Trans-Atlantic partnership on Britains’ National Health.
http://www.theguardian.com/business/2016/jan/26/anger-government-blocks-ttip-legal-documents-nhs-health-service

The UK Guardian, which often has to prostitute itself in order to maintain a bit of independence, describes the anger that the British people feel toward the government’s secrecy about an issue so fundamental to the well being of the British people. Yet, the British continue to vote for political parties that have betrayed the British people.

All over Europe, the corrupt Washington-contolled governments have distracted people from their sellout by “their” governments by focusing their attention on immigrants, whose presence is a consequence of the European governments representing Washington’s interests and not the interest of their own peoples.

Somthing dire has happened to the intelligence and awareness of Western peoples who seem no longer capable of comprehending the machinations of “their” governments.

Accountable government in the West is history. Nothing but failure and collapse awaits Western civilization.

 

 

23/02/2016 - Posted by | -παράνοια, -Γεωπολιτικά, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -καπιταλισμός, Αντιδραστικά

2 Σχόλια »

  1. Για τους άλλους δεν με ενδιαφέρει, όμως είμαι βέβαιος, ότι η Ελλάδα που γνωρίζαμε τελειώνει. Στην εποχή που όλα μεταβάλλονται οι έλληνες με σχετική πλύση του εγκεφάλου την εύκολη λύση,αυτήν δηλαδή που οδηγεί στη κατηφόρα τη μεγάλη, αυτήν δηλαδή την μπέστε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μη δίνετε. Τι άλλο είναι, όταν καλείς τους παράνομους μετανάστες από την Κρήτη να καταλάβουν τη Νομική ή να καλείς τους μετανάστες και πρόσφυγες και να λες στη συνέχεια, ότι αυτοί ποιον ενοχλούν και ότι λιάζονται στην Ομόνοια. Αυτούς εσείς τους ψηφίσατε για αρχηγούς δείχνοντας την ποιότητά σας. Τώρα διαμαρτύρεστε και που είστε ακόμη για το αποτέλεσμα. Τώρα αν από αυτά τα λίγα δεν βλέπετε το αύριο σας, τι να σας κάνω ας σας λυπηθεί ο θεός και γιατί πρέπει να σας λυπηθεί, μήπως έχετε Θεό;

    Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 23/02/2016

  2. @kyriakos Ioannidis | Τουλάχιστον εσύ που έχεις θεό πες του και καμιά καλή κουβέντα και για μας τα μιάσματα…

    Καλά ρε Κυριάκο! Έχουμε συλλογικώς μια απορία: τι πίνεις και έρχεσαι εδώ μετά και λες τον πόνο σου;;

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: