Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ο Ρίχτερ ως απολογητής της ναζιστικής βίας ….

Mια ενδιαφέρουσα δίκη έγινε στην Κρήτη με κατηγορούμενο το Γερμανό ιστορικό Ρίχτερ –που αθωώθηκε, μάλλον δικαίως σύμφωνα με το νόμο γιατί οι αναφορές του δεν προκαλούσαν διέγερση η μάχη της Κρήτης Βλαχάκηςκαι μίσος- ο οποίος επί της ουσίας αιτιολόγησε τα εγκλήματα του ναζιστικού κατοχικού στρατού εις βάρος των Κρητικών που αντιστάθηκαν στην εισβολή. Ο ίδιος ιστορικός υποστηρίζει παράλληλα ότι  δεν υπάρχει το παραμικρό οικονομικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα λόγω της Κατοχής, της λεηλασίας που υπέστη η χώρα αλλά και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.  Ουσιαστικά ο Ρίχτερ προσπαθεί να αποδείξει πόσο υπέφεραν οι κατακτητές από τους κατακτημένους, οι οποίοι με την απολίτιστη αντίστασή τους τους υποχρέωσαν να υιοθετήσουν τα φονικά αντίποινα.

Το χαρακτηριστικό της περίπτωσης είναι ότι οι καλύτεροι συμπαραστάτες αυτών των απόψεων ήταν Νεοέλληνες ιστορικοί τύπου Αντώνη Λιάκου, οι οποίοι με το επιχείρημα της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας, κάλυψαν στην πραγματικότητα τον αναθεωρητισμό του Ρίχτερ και το δικαίωμα στην επιδοκιμασία της βιαιότητας του κατακτητή και τον εξευτελισμό των θυμάτων. Η συμπεριφορά αυτή του Λιάκου και της παρέας του ήταν αφενός απόρροια της απολύτως θεμιτής άποψης για το δικαίωμα της ελεύθερης διατύπωσης γνώμης από τους ερευνητές, αλλά αφετέρου λογική απόρροια της γενικής άποψης που έχουν για την ιστορία και το δίκαιο του θύτη. Το τελευταίο, που υπονομεύει τα πρώτο, συμπεραίνεται αν αναλογιστούμε το εγκωμιαστικό άρθρο που είχε γράψει ο Λιάκος για τους Νεότουρκους εθνικιστές, καθώς και τη διαρκή Άρνηση της Γενοκτονίας που διέπραξε από το 1914 ο τουρκικός μιλιταριστικός εθνικισμός (Νεότουρκοι και κεμαλικοί) κατά των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με μια έννοια, η ομάδα Λιάκου εντάσσοντας τον εαυτό της στο χώρο των Αρνητών της Γενοκτονίας, υπονομεύει την όποια ειλικρίνεια θα τους απέδιδε ένας αμερόληπτος παρατηρητής στην υπόθεση Ρίχτερ..

————————————————————————-

Εξισώνοντας το θύτη με τα θύματα

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Το γνωστό πίνακα του Πέτρου Βλαχάκη για τη Μάχη της Κρήτης επικαλείται ο κ. Ρίχτερ στο βιβλίο του για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του περί «βρώμικης και κτηνώδους» αντίστασης από την πλευρά των Κρητικών. Μιλά ακόμα για την «ιπποτική και δίκαιη» κατάκτηση της Κρήτης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η δίωξή του και η δίκη που διεξάγεται αυτή την περίοδο προφανώς και δεν απαντάει στην επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας, την οποία μεθοδικά προωθεί η Γερμανία.

Η αντιπαράθεση στο πεδίο της ιστορικής έρευνας και των ιδεών γίνεται με επιχειρήματα και όχι με διώξεις. Αυτό όμως απέχει πολύ από το να επιβραβεύουμε τα ανυπόστατα ψεύδη ή τη διαστροφή της ιστορίας και να αποδίδουμε τιμές σαν πολιτεία ή σαν πανεπιστημιακά ιδρύματα σε πλαστογράφους της ιστορίας. Γύρω από αυτό το ζήτημα όμως προκύπτουν και κάποια ακόμα σοβαρά θέματα.

Ο πίνακας του Βλαχάκη

η μάχη της Κρήτης Βλαχάκης

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τί απεικονίζει ο συγκεκριμένος πίνακας του Πέτρου Βλαχάκη; Ο ζωγράφος, επιζών της ναζιστικής θηριωδίας, κατέγραψε αυτό ακριβώς που είδαν τα μάτια του. Ο ναζί φαντάρος, μέλος της στρατιάς των εισβολέων μόλις έχει σκοτώσει τον Μανώλη Θεοδωράκη που πάλευε να υπερασπιστεί με πέτρες και λιανοτούφεκα την ζωή της οικογένειάς του και τη λευτεριά του. Ο άνδρας που σηκώνει την πέτρα, γείτονας του θύματος, θα έπρεπε κατά τον κύριο Ρίχτερ να πει στους εισβολείς: «Περάστε! Τί θα πάρετε;» Μόνο που οι ναζί δεν ήρθαν για… τουρισμό στην Κρήτη.

Ο ερευνητής κύριος Ρίχτερ δεν κατάφερε να βρει φαίνεται τις ιστορικές πηγές έτσι ώστε να ενημερωθεί για την ιστορία του πίνακα του Βλαχάκη.

19 τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών για την υπόθεση της ποινικής δίωξης του Ρίχτερ

Οι 19 ακαδημαϊκοί δημοσίευσαν κείμενο τους  στην εφημερίδα «Καθημερινή» την Κυριακή 20/12/2015. Όμως δεν μένουν απλά στο θέμα της δίωξης του Ρίχτερ. Θα περίμενε κανείς ότι τα τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών θα γνώριζαν για την ιστορία του πίνακα του Βλαχάκη. Θα περίμενε κανείς να γνωρίζουν ότι στη Γερμανία επιχειρείται, ειδικά μετά από την ενοποίησή της, μια έντονη προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας.

Γράφουν στο κείμενό τους ότι: «Ο Ρίχτερ, συγγραφέας του βιβλίου «Η Μάχη της Κρήτης», διαπιστώνει ως πόρισμα της ιστορικής του έρευνας τέλεση και από την πλευρά αντιστασιακών Κρητών (απρόσωπα) πράξεων που παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου, όπως θανάτωση συλλαμβανόμενων αιχμαλώτων, σφαγιασμό τραυματιών, ατιμασμός νεκρών κλπ. Οι πράξεις αυτές αν τελέσθηκαν, παραβιάζουν ασφαλώς διεθνείς συνθήκες που επιβάλουν μεταχείριση των αιχμαλώτων (δηλαδή εξουδετερωμένων και άρα ακίνδυνων αντιπάλων) ως υποκείμενα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πως μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους ο αντίπαλός τους είναι, άλλωστε, θέμα όχι μόνο του διεθνούς δικαίου αλλά και της ηθικής».

ΚατοχήΜόνο που στην Κρήτη δεν συγκρούστηκαν κάποιοι «αντίπαλοι» στρατοί. Από τη μια μεριά ήταν οι εμπειροπόλεμες στρατιές των ναζί και από την άλλη άμαχος πληθυσμός και λίγα στρατεύματα. Οι αλεξιπτωτιστές ήταν πάνοπλοι και οι Κρητικοί ουσιαστικά άοπλοι. Από τη μία πλευρά ο ουρανός γέμιζε με γερά εξοπλισμένους φανατισμένους δολοφόνους έτοιμους να σφάξουν και να κάψουν, με τα πιο σύγχρονα πολεμικά μέσα, ενώ από την άλλη βρίσκονταν οι υπερασπιστές της γης τους, άντρες, γέροι, γυναίκες και παιδιά, με πέτρες και με τσουγκράνες ή στην καλύτερη περίπτωση με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό.

Παρόλα αυτά έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά στην ιστορική έρευνα όπου οι Κρητικοί περιέθαλψαν ναζί τραυματίες που ήταν ανήμποροι για μάχη λόγω τραυματισμού τους, σε αντίθεση με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που έσφαζαν γυναικόπαιδα, άρρωστους, ηλικιωμένους και αιχμαλώτους. Εξολόθρευαν ολόκληρα χωριά παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, σκοτώνοντας τα ζωντανά και κλέβοντας τη σοδειά σαν κοινοί ληστές.

εκτελέσεις των Ναζί στην ΚρήτηΑυτά δεν τα ξέρουν οι 19 ακαδημαϊκοί; Δεν έχουν ακούσει τα ονόματα των χωριών που βίωσαν τη φρίκη του φασισμού; Δεν ξέρουν τίποτα για τους βιασμούς, τις ομαδικές εκτελέσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους θαλάμους αερίων, για τους νεκρούς από την πείνα και τον αργό θάνατο στον οποίο καταδίκασε το λαό μας το Τρίτο Ράιχ; Δεν ξέρουν την ιστορική έρευνα που κατέθεσε με το πέρας του πολέμου η επιτροπή διερεύνησης με τον Νίκο Καζαντζάκη;

Μα τα επιχειρήματα του Ρίχτερ δεν είναι καινούργια. Με τα ίδια ακριβώς λόγια «εγκαλούσαν» τους Κρητικούς οι συνεργάτες των ναζί, θορυβημένοι από την παλλαϊκή αντίσταση των κατοίκων του νησιού. Ο διορισμένος από τις κατοχικές αρχές πρωθυπουργός Γ. Τσολάκογλου έγραφε σε διάγγελμά του. «Πληροφορήθηκα», λέει ο συνεργάτης των ναζί στις 29 Μαΐου του 1941, «ότι η συμπεριφορά σας προς τους Γερμανούς αιχμαλώτους (!!) δεν είναι η αρμόζουσα προς τη διεθνή νομιμότητα και τον πολιτισμό μας (!!)… Επειδή δε εσείς έχετε ανεπτυγμένο το αίσθημα της φιλοξενίας (!!) πρέπει να το επιδείξετε εις τους ανδρείους αντιπάλους, με όλη σας την καρδιά. Συμπεριφερθείτε ευγενώς».

Συμψηφισμός και σχετικοποίηση 

Είναι γνωστό ότι στη Γερμανία υπάρχει διαμάχη για το σκοτεινό της παρελθόν. Η περίφημη αποναζιστικοποίηση δεν προχώρησε σε βάθος και με εξαίρεση κάποιες από τις κορυφές τις ναζιστικής ιεραρχίας αλλά και αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τον φύρερ στα πεδία των μαχών, ο βασικός πυρήνας της ναζιστικής κρατικής μηχανής έμεινε άθικτος. Αρκετά χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1986 ο Ερνστ Νόλτε δημοσίευσε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Εκεί θα βρούμε τα σπέρματα της νέας ιστορικής οπτικής. Συμψηφισμός εγκλημάτων για να αντισταθμιστεί η ναζιστική φρίκη.

μαθητές ζωγραφίζουν για τη μάχη της ΚρήτηςΟ Νόλτε αθώωνε ουσιαστικά τους ναζί για τις γενοκτονίες και τα φρικιαστικά εγκλήματα, καθώς παρουσίαζε αυτές τις πρακτικές της Γερμανίας ως… άμυνα ενάντια στην ΕΣΣΔ, λες και δεν ήταν η ναζιστική Γερμανία με την επεκτατική της πολιτική που προκάλεσε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τις συζητήσεις περί ενοχής των Γερμανών, τουλάχιστον γιατί αυτό αποτελεί συνέχεια του τρόπου σκέψης των ναζί, που είχαν πείσει τον εαυτό τους για την ενοχή των Εβραίων», έγραφε σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Κάπως έτσι προέκυψαν οι συνδέσεις διαφόρων γενοκτονιών και η σχετικοποίησή τους έτσι που να μειώνεται το ιστορικό φορτίο της καταστροφής που προξένησε το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας. Μόνο που ο ναζισμός ήταν το μόνο πολιτικό ρεύμα που έχει θέση αρχής την γενοκτονία και την εξολόθρευση των πολιτικών του αντιπάλων. Είναι το μόνο καθεστώς που έχει ως θέση του την γενοκτονία των «φυλετικά κατώτερων λαών», θέσεις τις οποίες και εφάρμοσε σε μαζική κλίμακα.

«Αντί να αποκλείσουν το Τρίτο Ράιχ από το ιστορικό συνεχές, οι συντηρητικοί εκπρόσωποι του επαγγέλματός μας τείνουν προς τον συμψηφισμό και τη σχετικοποίηση», γράφει πολύ σωστά ο ιστορικός Χανς Μόμσεν.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν έφτασαν να προβάλουν και να βάζουν στην ίδια μοίρα την άμυνα του Ρώσικου λαού, την άμυνα του Ελληνικού λαού και της Κρήτης, για να αντισταθμίσουν τα ναζιστικά εγκλήματα.

θηριωδίες των ναζί

Η ενοποιημένη Γερμανία ξαναγράφει την ιστορία

 Στη μεταπολεμική Γερμανία η κυρίαρχη αφήγηση της ιστορίας φόρτωνε τις ευθύνες της ναζιστικής φρίκης στον Χίτλερ και στο ηγετικό επιτελείο του ναζιστικού κόμματος. Πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σαν τον Βίλλυ Μπραντ γονάτιζαν μπροστά στο μνημείο του γκέτο της Βαρσοβίας. Το Άουσβιτς και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μετατρέπονταν σε μουσεία της μνήμης.

Αργότερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το συντηρητικό ρεύμα που πέρασε από την οικονομία και την πολιτική, έπληξε και την ιστορική έρευνα. Έτσι αρκετοί επεδίωξαν τον συμψηφισμό και τη σχετικοποίηση στην οποία αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Η αναθεώρηση της ιστορίας ακολούθησε τις αλλαγές στο επίσημο δόγμα της Γερμανικής εξωτερικής πολιτικής ως συνέπεια της ενίσχυσης της θέσης της στο διεθνές περιβάλλον μετά από την ενσωμάτωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Παρόλα αυτά αναπτύχθηκαν ισχυρές αντιστάσεις μέσα στη γερμανική επιστημονική κοινότητα, όπως του ιστορικού Ντάνιελ Γκόλντχαγκεν, που υπενθυμίζει στους Γερμανούς ότι οι σφαγές στο Ανατολικό Μέτωπο, οι σφαγές στην Ελλάδα, στην Πολωνία και αλλού, η προετοιμασία και η εκτέλεση του Ολοκαυτώματος, η λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης κοντά σε κατοικημένους τόπους όπου μπορούσε κανείς να μυρίσει τις ανθρώπινες σάρκες που καίγονταν στα κρεματόρια, δεν ήταν έργο μεμονωμένων φονιάδων ή κάποιων διεστραμμένων αξιωματικών των ες-ες αλλά προϋπέθεταν τη συνεργασία μεγάλων τμημάτων του στρατού, της Βέρμαχτ, αλλά και τμημάτων του πληθυσμού. Αλλά όλα αυτά αποτελούν την αρχή ενός καινούργιου άρθρου. Μέχρι τότε θα είχε ενδιαφέρον το άνοιγμα της συζήτησης για την λήθη της ιστορίας και στην Ελλάδα, για την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης με σκοπό την αποδυνάμωση της φασιστικής ιδεολογίας που ενισχύεται και που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να κυλίσει τον τροχό της ιστορία και πάλι προς τη βαρβαρότητα και το σκοταδισμό.

Ο κύριος Ρίχτερ, οι 19 ακαδημαϊκοί και η αναθεώρηση της ιστορίας στη Γερμανία

 

 

17/02/2016 - Posted by | -παράνοια, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κατοχή, -Μνήμες, -Νεοελληνικά, -Πολιτική

7 Σχόλια »

 1. Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Χ. ΡΙΧΤΕΡ

  Die Welt: «Δεν χρωστάμε εμείς αποζημιώσεις στην Ελλάδα αλλά οι Έλληνες σε μας»

  του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

  Οι Γερμανοί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι μελλοντικά δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν για τα εγκλήματα του ναζισμού σην Ελλάδα επί Κατοχής έχουν βάλει μπροστά τον «έγκυρο» «ιστορικό» τους τον Χάινς Ρίχτερ να διαβάλλει τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους Κρητικούς οι οποίοι είχαν το «θράσος» να αντισταθούν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες Γερμανοί και άρα σύμφωνα με τον «καταπληκτικό» συλλογισμό του δεν χρωστάει η Γερμανία αποζημιώσεις αλλά… εμείς!

  Η γερμανική εφημερίδα Die Welt φιλοξένησε στο χθεσινό της φύλλο κύριο άρθρο στο οποίο ο συντάκτης της αναφέρει απίστευτες ανακρίβειες και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απαιτεί αποζημιώσεις από τη Γερμανία αλλά – υπό προϋποθέσεις – θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο!

  Σημειώνεται ότι ο Χ.Ρίχτερ με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου αθωώθηκε (είχε παραπεμφθεί με το άρθρο 2 του «αντιρατσιστικού νόμου» 4285/2014) όπου μάλιστα το δικαστήριο έκρινε το άρθρο 2 ως αντισυνταγματικό και φυσικά μιλάει κι’όλας.

  Είναι μια καθαρά γερμανική λογική που ως πρώην νομάδες και κάποτε συγκάτοικοι με τους Ούννους Τούρκους στις ίδιες κοιλάδες (με τους οποίους ποτέ δεν διέρρηξαν τις άριστες σχέσεις τους) και έχοντας στο DNA τους τον νομαδικό οπορτουνισμό, απαιτεί να αρπάζει ότι του είναι χρήσιμο, χωρίς να πληρώνει για αυτό μην αναγνωρίζοντας στο θύμα καμία ηθική υποχρέωση για αποζημίωση.

  Για να στηρίξει, αυτό του το επιχείρημα, ο συντάκτης της εφημερίδας στηρίζεται σε ένα 10σελιδο άρθρο του Χάινς Ρίχτερ που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στο περιοδικό THETIS (Themata Ellinika Technis kai Istorias) που εκδίδει ο ίδιος ο Ρίχτερ μαζί με τον Ράινχαρντ Στούπεριχτ από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

  Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα η Αθήνα αιτιολογεί τις απαιτήσεις προς τη Γερμανία με μία έκθεση της Τράπεζας του Ράιχ. Ωστόσο, όπως γράφει η Die Welt, ο φάκελος αποδεικνύει το αντίθετο.

  «Διαφαίνεται ότι – καθαρά βάσει υπολογισμών – ενδέχεται να μην έχει η Γερμανία χρέη προς την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό μάλιστα να ισχύει το αντίθετο: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα – ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό – να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει (σ.σ.: η Ελλάδα) στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης»!

  «Είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης γερμανικών εγγράφων, κυρίως μιας έκθεσης της Τράπεζας του Ράιχ που διατηρείται στο αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τον ιστορικό από το Μανχάιμ, Χάινς Α. Ρίχτερ».

  «Ο ειδικός στη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας επιστήμονας δηλώνει έκπληκτος για τις, εκ βάθρων λανθασμένες απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία σε αυτό το ζήτημα.»

  Ευυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι Γερμανοί που θελλουν να βάλουν τον κύριο… Ρίχτερ στην θέση του.

  «Ο Ρίχτερ εν μέρει βασίζεται σε απροκάλυπτη προπαγάνδα της Βέρμαχτ με τελείως άκριτο τρόπο. (…) Για τον άμαχο κρητικό πληθυσμό δε χαλάλισε ούτε μια λέξη εκτός από τον αριθμό των νεκρών και τον ισχυρισμό πως έχουν διαπράξει έγκλημα πολέμου εις βάρος των νεαρών ιδεαλιστών, που αποτέλεσαν προϊόν εκμετάλλευσης». Ραλφ Κλάιν (Γερμανός Ιστορικός).

  Όπως αναφέρει και ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε άρθρο του στο pronews.gr

  «Οι Γερμανοί αρχικά σάστισαν αλλά στη συνέχεια, όταν η Μάχη έγειρε υπέρ τους, αντί να σεβαστούν τον γενναίο αντίπαλό τους, έσπευσαν να τον εκδικηθούν σκληρά: στις πρώτες κιόλας μέρες της Μάχης, στις 23 και 24.5.1941, διέπραξαν μαζικές σφαγές αμάχων στα Μισίρια Περιβολίων Ρεθύμνου και τον Κακόπετρο Χανίων, με βάση το ναζιστικό δόγμα της συλλογικής ευθύνης, ενώ συνολικά εκτέλεσαν 2.000 Κρητικούς από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο του 1941. Για να «νομιμοποιήσουν» τις αποτρόπαιες ενέργειές τους, οι ναζί έσπευσαν να αποδώσουν τα φρικτά τους εγκλήματα σε δήθεν «ωμότητες» στις οποίες προέβησαν οι αμυνόμενοι Κρητικοί – μία αθεμελίωτη κατηγορία που δεν αντέχει στην κριτική και η οποία δεν αποδείχθηκε ούτε από τις έρευνες των οργάνων του Γ’ Ράιχ. Εβδομήντα χρόνια μετά, ο κ. Ρίχτερ επιτίθεται, με ωμό και αντιεπιστημονικό τρόπο, στην ιστορία μας, επιχειρώντας, μάταια, να σπιλώσει την ηρωική και καθολική Αντίσταση του λαού μας στον Άξονα. Γιατί, αλήθεια, μας μέμφεται ο κ. Ρίχτερ; Τι μας καταλογίζει; Ότι δεν ραίναμε με ροδοπέταλα τους εισβολείς; Μα θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε, και πολύ περισσότερο να συμπράξουμε, στην υποδούλωση της χώρας μας και την οικοδόμηση μίας παγκόσμιας ναζιστικής δικτατορίας;

  Προκαλεί ο κ Ρίχτερ και μετά την αθώωσή του!

  Ο κ. Ρίχτερ, με το βιβλίο και τις συνεντεύξεις του (Σημείωση 2), αποδεικνύει ότι στην πράξη δεν αναγνωρίζει στον αντιστεκόμενο λαό το δικαίωμά του να υπερασπισθεί την πατρίδα του. Γι’ αυτόν, ουσιαστικά και πέρα τις πολιτικά ορθές διατυπώσεις, οι αντάρτες είναι κατσαπλιάδες, παράνομοι, εκτός Δικαίου του Πολέμου. Αλήθεια, τι διαφορά έχουν αυτά από τον χαρακτηρισμό από το Γ’ Ράιχ των ανταρτών ως «τρομοκρατών» και των εκτελεσθέντων συγχωριανών τους ως «συνενόχων» τους;

  Εκεί εδράζεται και η απέχθειά του απέναντι στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Ξεπερνώντας, μάλιστα, τα όρια της εμπάθειας και φτάνοντας στον παραλογισμό, δηλώνει χθες στην Die Welt, μετά την «αθώωσή του» ότι όχι μόνο δεν δικαιούμαστε αποζημιώσεις αλλά, αντίθετα, η Ελλάδα χρωστάει στη Γερμανία από την Κατοχή!»

  Tι να πούμε τώρα, δυστυχώς ισχύει αυτό που έλεγε ο μέγας Θουκυδίδης «οι δυνατοί κάνουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται.»

  Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι είναι αρκετά δυνατοί για να παραβιάσουν τους κανόνες της λογικής. Για να παρουσιάσουν αυτούς που σκοτώθηκαν από τις ομαδικές εκτελέσεις ως συλλογική τιμωρία (αυτό που κάνει πάλι η Γερμανία στην Ελλάδα αλλά με οικονομικά πλέον μέσα) σαν κάποιους που προκάλεσαν τον «δίκαιο» θάνατό τους.

  Θα τους το επιτρέψουμε; Αύριο στις 11:00 η ώρα συνεδριάζει η ειδική επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές όπου και θα παρουσιαστεί το έργο του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών με επικεφαλή τον Μ.Γλέζο.

  – See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160216/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%87%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD#sthash.bpsOqHMS.iQkWAqnk.dpuf

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/02/2016

 2. Ας μην ξεχνουμε οτι οταν οι Ελληνες στρατιωτες και πολιτες πολεμουσαν εναντιων των αλεξιπτωτιστων, υπηκουαν την διαταγη του τοτε αρχηγου του ακομα ελευθερου κοσμου, Ουινστον Τσωρτσιλ, ο οποιος ειχε δωσει την εξης επι λεξει διαταγη στους υπερασπιστες της Μεγαλονησου. Ανυπακοη στον Τσωρτσιλ τον καιρο εκεινο θα πρεπει να θεωρηθη προδοσια κατα της Ελλαδος, και του ελευθερου και σκλαβομενου κοσμου του Μαιου 1941. Η διαταγη του Τσωρτσιλ προς τον Στρατηγο Wavell ο οποιος ηταν υπευθυνος για την αμυνα της Μεσης Ανατολης, εχει ως εξης:

  «Φαινεται καθαρα συμφωνα με τις πληροφοριες μας, οτι μια βαρεια εξ αερου επιθεση απο Γερμανικα στρατευματα και βομβαρδιστικα θα λαβει χωρα συντομα εναντιον της Κρητης. Πληροφορειστε με, τι δυναμεις εχετε εις το νησι και ποια
  ειναι τα σχεδια σας. Αυτη ειναι μια θαυμασια ευκαιρια για την εξοντωση των αλεξιπτωτιστων. Το νησι πρεπει να το
  υπερασπιστουμε με πεισμα».

  Πρεπει να υπενθυμησω οτι αυτοι οι αλεξιπτωτιστες ειχαν εκγυμνασθει και προετοιμαστει απο τον στρατηγο Στουντεντ για την εξ αερος επιθεση εναντιον της Μεγαλης τοτε Βρεττανιας, και αντιπροσωπευαν μια απο τις ποιο εκλεκτες ναζιστικες δυναμεις.

  Γ. Μπλ.

  Σχόλιο από Richter | 19/02/2016

 3. Λεηλάτησαν στην Κατοχή τη χώρα και μετά τη… δάνεισαν για να ανορθωθεί οικονομικά!
  Δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας το χρέος, αποδεικνύουν τα αρχεία του Ράιχ 1941-44

  Τα αρχεία των Ναζί για την περίοδο 1941-44 αποδεικνύουν ότι τελικά δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα τα δάνεια που μας αναγκάζουν να πληρώσουμε σήμερα με το αίμα των Ελλήνων.

  Οι Γερμανοί άδειασαν τα ταμεία στην κατοχή, αρπάζοντας για τις ανάγκες τους σχεδόν το σύνολο του κυκλοφορούντος νομίσματος και στη συνέχεια αρνήθηκαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού οι ελληνικές ηγεσίες αποδείχτηκαν εξαιρετικά «συναινετικές».

  Αντί αυτού, μας δάνεισαν για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή της οικονομίας, που προκάλεσαν οι ίδιοι! Τα δάνεια αυτά πληρώνουμε σήμερα με τη νέα καταστροφή της χώρας και των ανθρώπων της…

  “Είναι υποχρέωση της Ελλάδας να πληρώνει τα έξοδα όχι μόνο του γερμανικού στρατού κατοχής, αλλά και των εκστρατειών στην ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική”, έγραφε ο Χίτλερ τον Σεπτέμβριο του 1942! Και θεωρούσε επίσης υποχρέωση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα που η χώρα του προκάλεσε!

  Θέση με την οποία διαφώνησε ο ίδιος Μουσολίνι, ενώ αντέδρασαν ακόμη κι ο κατοχικός «πρωθυπουργός» Τσολάκογλου και ο «υπουργός Οικονομικών» Γκοτζαμάνης! Σήμερα η ηγεσία αντιδρά λιγότερο απ’ όσο ακόμη και ο «κυβερνήτης» της κατοχής, που παραιτήθηκε εξαιτίας της στάσης των Γερμανών στα δημοσιονομικά…

  https://kokkonis.wordpress.com/2012/11/27/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C-%CF%84/

  Σχόλιο από Β | 25/02/2016

 4. «Δεν λησμονώ…» Σπάνιες φωτογραφίες για τις γερμανικές θηριωδίες, στο Μετρό
  Από Pressroom – Φεβρουαρίου 25, 2016

  Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα για τις γερμανικές θηριωδίες στη χώρα μας, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας σε 9 σταθμούς τ ου Μετρό, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου. το φωτογραφικό υλικό της, θα εκτεθεί στο Ζάππειο Μέγαρο και σε εννέα σταθμούς του Μετρό της Αθήνας (Ελληνικό, Άγιος Δημήτριος, Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Εθνική Άμυνα, Αγία Παρασκευή, Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι, Αιγάλεω), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

  Την έκθεση διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΔEN ΛΗΣΜΟΝΩ».Θέλει να καταδείξει σε όλους μας μέσα από την αναδρομή στο χρόνο, τί συνέβη κατά τη μαύρη περίοδο της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας. Θέλει να αναδείξει την πείνα, τις μαζικές δολοφονικές εκτελέσεις, τις καταστροφές και τα δεινά τα οποία πέρασε ο Ελληνικός λαός.

  Ειδικότερα, τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο στις 29 Φεβρουαρίου 2016 στις 7:30 μ.μ, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, κομμάτων, ξένων πρεσβειών καθώς επίσης άλλων οργανισμών και φορέων.

  Μάλιστα, στην τελετή των εγκαινίων θα δώσει το παρόν η επιζήσασα της γερμανικής θηριωδίας κ. Αναστασία Α. Βογιατζή, η οποία, ως νήπιο εκείνη την εποχή απαθανατίζεται σε φωτογραφία που περιλαμβάνεται στην έκθεση, να αποστρέφει το βλέμμα της σε γερμανό στρατιώτη ο οποίος την προσεγγίζει.

  Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

  Η διοίκηση του Ομίλου ΟΑΣΑ Α.Ε. εντάσσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τη σύνδεση των ΜΜΜ της Αθήνας με τον πολιτισμό, στηρίζοντάς την, όπως επίσης η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, η οποία παραχωρεί τους 9 σταθμούς του Μετρό.

  http://www.presspublica.gr/62205-2/

  Σχόλιο από Λ.Ι. | 25/02/2016

 5. Ζαν-Λικ Γκοντάρ: “Οι Γερμανοί είναι καθάρματα. Πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα και να πουν ευχαριστώ”

  Ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ εκφράζεται υπέρ της Ελλάδας.

  Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα και να της πουν: «Ευχαριστώ».

  «Οι Γερμανοί είναι καθάρματα» λέει ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ στο περιοδικό «SoFilm».

  «Διαγράψαμε όλα τους τα χρέη, ξαναχτίσαμε τα σπίτια τους, και τους επιτρέπεται να εισβάλλουν στην Ελλάδα ως τουρίστες».

  Σε συνέντευξή στο «SoFilm» τάσσεται υπέρ της αξίωσης της ελληνικής πλευράς για πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.

  «Φυσικά κι έχουν δίκιο! Και σας προτείνω να δείτε την ταινία «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» του Κρις Μαρκέρ στην οποία αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα χρωστάμε στην ελληνική σκέψη, η οποία διήρκησε για χιλιάδες χρόνια».

  Σχόλιο από Χ... | 28/02/2016

 6. Ποια η σχέση Ρίχτερ – Σόιμπλε;

  Βουλευτές του γερμανικού κόμματος «Αριστερά» κατέθεσαν στο κοινοβούλιο της Γερμανίας ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του Χάιντς Ρίχτερ περί οφειλών της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Σύμφωνα με τους βουλευτές, που επικαλούνται άρθρο του Spiegel, η θεωρία του Ρίχτερ αποτέλεσε θέμα «εσωτερικού σεμιναρίου» της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών. Βάσει αυτού διερωτώνται ποια η σχέση του Ρίχτερ με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και αν έχει λάβει κάποια αμοιβή.

  Σημειώνεται πως σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, βασικό θέμα του «εσωτερικού σεμιναρίου» ήταν η θεωρία του Χάιντς Ρίχτερ πως το ελληνικό κράτος οφείλει στη Γερμανία από το τέλος της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα «3.000 έως 4.000 λίρες».

  Οι βουλευτές της Αριστεράς Heike Hansel, Ulla Jelpke, Sevim Dagfelen και Niema Mobassat, με την ερώτησή τους ζητούν να μάθουν πότε πραγματοποιήθηκε αυτό το «εσωτερικό σεμινάριο», αν σε αυτό παρευρέθη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ποιο σκεπτικό πραγματοποιήθηκε, αν έχουν γίνει άλλα αντίστοιχα σεμινάρια και αν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τις θέσεις του επιστημονικά τεκμηριωμένες.

  Επισής ρωτούν να μάθουν ποια είναι η σχέση του υπουργείου Οικονομικών με τον Χάιντς Ρίχτερ, αν λαμβάνει κάποια αμοιβή και αν το υπουργείο κάλεσε και άλλους καθηγητές και εμπειρογνώμονες που έχουν αντίθετη άποψη. Με δεδομένο τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, ρωτούν αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει αναθεωρήσει τη θέση της για τις πολεμικές αποζημιώσεις, θέμα που όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα έχει κλείσει «πολιτικά και νομικά».

  http://tvxs.gr/news/ellada/poia-i-sxesi-rixter-soimple

  Σχόλιο από Β.Α. | 10/03/2016

 7. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αφαιρεί τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Ρίχτερ
  Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Μάιος, 2016 – 10:05 | Στην Κατηγορία:
  Κοινωνία

  Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του αλλά και το βιβλίο «Επιχείρηση Ερμής: Κατάκτηση της Νήσου Κρήτης τον Μάιο 1941», αποφασίζει την ανάκληση του επίτιμου τίτλου του ιστορικού Χάινς Ρίχτερ

  Η αιτιολογική έκθεση του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι μετά την «ατυχή δικαστική διαδικασία», ο Γερμανός ιστορικός κλιμακώνει και αναβαθμίζει διαρκώς τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, των Κρητών και της Εβραϊκής κοινότητας. «Είναι ξεκάθαρο πως εκμεταλλευόμενος δυστυχώς τις βραβεύσεις από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Ρίχτερ αυτοπροβάλλεται σαν ο πλέον ειδικός για τη σύγχρονη ιστορία και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στη γερμανική κυβέρνηση, διαχέοντας απίστευτες ανακρίβειες που δηλητηριάζουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης» τονίζει η έκθεση.

  Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι απόψεις του κ. Ρίχτερ δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις απόψεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. : «Πέραν λοιπόν του δεδομένου ότι το επιστημονικό έργο του κ. Ρίχτερ ελέγχεται και αμφισβητείται από πολλούς έγκριτους ιστορικούς, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να καταστεί απολύτως σαφές ποιο πρόσωπο και με ποια επιμέρους κριτήρια επιλέγεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εξόχως τιμητική διάκριση την οποία αυτό επιφυλάσσει -και θα πρέπει να επιφυλάσσει- μόνο σε όσους θέλει πραγματικά να ταυτίσει με την πορεία και τις αξίες του».

  «Είναι ξεκάθαρο πως εκμεταλλευόμενος δυστυχώς τις βραβεύσεις από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Ρίχτερ αυτοπροβάλλεται σαν ο πλέον ειδικός για τη σύγχρονη ιστορία και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στη γερμανική κυβέρνηση, διαχέοντας απίστευτες ανακρίβειες που δηλητηριάζουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης» τονίζει η έκθεση του Πανεπιστημίου.

  Σχόλιο από Ηufer | 23/05/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: