Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Το ΚΚΕ, οι αγρότες και η γενοκτονία της αγροτικής τάξης στην ΕΣΣΔ

Γενικά η εποχή μας είναι γεμάτη από αντιφάσεις, κοινωνικά προβλήματα που εκρηκτικά εμφανίζονται, ματαιωμένες προσδοκίες, κατάρρευση της ιδεαλιστικής εικόνας που είχε ένα μεγάλο τμήμα της Αριστεράς για την πραγματικότητα. Η πτώση από τα ροζ ψεύτικα συννεφάκια στην αληθινή ζωή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρόμοια δύσκολη είναι η προσαρμογή των κοινωνικών σχέσεων και ισορροπιών σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης.

Σ’ αυτή την περίεργη εποχή ο κάθε πονηρός επενδύει με τον τρόπο που πιστεύει ότι θα του αποφέρει κέρδος. Και όσο ποιο κυνικός και θρασύς είναι ο πονηρός , τόσο πιο έντονη κάνει την παρουσία του.

Και όπως καταλάβατε αγαπητοί φίλοι εννοούμε τους γραφειοκράτες του Περισσού
, που υποδυόμενοι τον Λένιν και ακολουθώντας την φιλαγροτική πολιτική του που εκφράστηκε με το σύνθημά του «η γη στους αγρότες», έχουν φορέσει την φιλαγροτική ποδιά και οι αρχισυνδικαλιστές του τύπου Μπούτα, αλλά και οι ίδιοι πρωτοστατούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Κρύβουν όμως από τους αγρότες το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ:  Ότι το πολιτικό τους όραμα δεν είναι η πολιτική του Λένιν για τη γη, αλλά η πολιτική του Στάλιν. Δηλαδή η πολιτική της ΓΕΝΟKΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ…

Ας δούμε όμως τι έγινε στη Σοβιιετική Ένωση και πως εξοντώθηκε η αγροτική τάξη

 

Η επικράτηση του Στάλιν και η εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους των μπολσεβίκων που πήραν μέρος στην Επανάσταση του Οκτώβρη του ’17, οδήγησε στη διαμόρφωση ενός απολυταρχικού κράτους που βρέθηκε υπό την κυριαρχία μιας μικρής ομάδας γραφειοκρατών. Η εργατική και η αγροτική τάξη ξαναβρέθηκαν στο απόλυτο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο.

Το 1929 η σταλινική ομάδα εξουσίας αποφάσισε να εξοντώσει τους ελεύθερους αγρότες παίρνοντας βιαίως τη γή που είχαν κερδίσει 10 χρόνια πριν. Ο στόχος τους ήταν να τους μετατρέψουν από ελεύθερους αγρότες σε εργάτες της γης,πιστεύοντας ότι έτσι η αγροτική οικονομία θα παράξει τα απαραίτητα κεφάλαια για να τα επενδύσουν οι γραφειοκράτες στη εκβιομηχάνιση της χώρας.

Με μια αυθαίρετη εντολή για την εξαφάνιση των «κουλάκων» εξαπολύθηκε ένα πραγματικό πογκρόμ κατά των μεσαίων (seredniaki)  αλλά και μικρών αγροτών που κατείχαν γη. Από τον Οκτώβριο του 1929 η αστυνομία, οι ασφαλίτες με την καθοδήγηση και τη βοήθειας της σκληρής «Ειδικής Ασφάλειας», της ΓκεΠεΟυ (GPU) εξαπέλυσαν πρωτοφανείς διώξεις κατ΄εκατομμυρίων αγροτών και των οικογενειών τους.  Η μοίρα των  αγροτών αυτών καθοριζόταν από τις εν λευκώ αποφάσεις της Τρόϊκας, έτσι ονομαζόταν μια τριμελής επιτροπή που αποτελούνταν από τον πρώτο γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, τον πρόεδρο της τοπικής επιτροπής των Σοβιέτ και τον τοπικό υπεύθυνο της ασφάλειας  GPU.

Η βία που ασκήθηκε κατά των αγροτών ήταν πρωτοφανής. Εξαπολύθηκε σωστό πογκρόμ κατά της υπαίθρου και ειδικά κατά των χωριών που δεν δέχονταν να ενταχθούν στα κολχόζ, να χάσουν τη γή τους και να μετατραπούν εν μία νυκτί σε εργάτες γης υπό την κυριαρχία της τοπικης κομματικής οργάνωσης. Κατασχέσεις σπιτιών, βασανιστήρια, εκτελέσεις αγροτών με συνοπτικές διαδικασίες, αποστολή των απείθαρχων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας με καταδικαστικές αποφάσεις της τρόϊκα  χωρίς το δικαίωμα έφεσης. Επίσης, το Κόμμα κατασχέθηκαν όλα τα σιτηρά, τόσο αυτά που ήταν στα χωράφια όσο και στις αποθήκες, καθώς και όλα τα ζώα. Εκδόθηκε επίσης απόφαση με την οποία απαγορεύτηκε η μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού στις πόλεις.

Μπροστά στη βία της εξουσίας ο απλός λαός εξεγέρθηκε. Μόνο τον Ιανουάριο του 1930 η GPU κατέγραψε 402 αγροτικές εξεγέρσεις, 1048 τον Φεβρουάριο και 6.528 τον Μάρτιο. Στις συγκρούσεις των αγροτών με την εξουσία, σκοτώθηκαν ή κακοποιήθηκαν 1.500 υπάλληλοι, ενώ υπολογίζεται ότι περί τα 2.5 εκατομμύρια αγροτών πήραν μέρος σε 14.000 εξεγέρσεις.

Τον Ιανουάριο του 1932 υπήρχαν 1.800.000 επισήμως εκτοπισμένοι ενώ 500.000 αγρότες εξοντώθηκαν  κατά τη διαδικασία της βίαιης κολεχτιβοποίησης.

Θεωρείται ότι συνολικά εκτοπίστηκαν 2.000.000 αγρότες.

GolodomorKharkiv.jpg

Θύματα από την πείνα στο Χάρκοβο το 1933
Starved peasants on a street in Kharkiv, 1933. In Famine in the Soviet Ukraine, 1932-1933: a memorial exhibition, Widener Library, Harvard University. Cambridge, Mass.: Harvard College Library

Στη συνέχεια, η αποσάρθρωση της αγροτικής οικονομίας μαζί με τις κακές κλιματολογικές συνθήκες οδήγησε σε δραματική πτώση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να σημειωθεί λιμός κατά τα έτη 1931-32 με εκατομμύρια νεκρούς αγρότες από την πείνα στις αρκετές περιοχές της ΕΣΣΔ (Ρωσίας και Ουκρανίας).

Οι μαρτυρίες από εκείνο το λιμό είναι συγκλονιστικές και προέρχονται από το αφιέρωμα με τίτλο: Γολοντομόρ της Βικιπαιδείας

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Thomas Walker, που ταξίδεψε στην Ουκρανία κατά την περίοδο 1932-33, ανέφερε:

«Έφτασα σε ένα χωριό περίπου 20 μίλια νότια του Κιέβου, το οποίο είχε πρακτικά εξαφανιστεί από την πείνα. Υπήρχαν 15 σπίτια με πληθυσμό 40 κατοίκων. Όλοι οι σκύλοι και οι γάτες είχαν φαγωθεί. Τα άλογα και τα μουλάρια είχαν δημευτεί από τους Σοβιετικούς. Σε μια καλύβα μαγείρευαν κάτι περίεργο: υπήρχαν κόκαλα, δέρμα χοίρου, αγριόχορτα και κάτι που έμοιαζε με μπότα στην κορυφή της κατσαρόλας. Ο τρόπος με τον οποίον οι κάτοικοι παρακολουθούσαν το ‘γεύμα’ φανέρωνε την κατάσταση της πείνας τους. Υπήρχε ένα αγόρι περίπου 15 ετών, του οποίου το πρόσωπο, τα πόδια και τα χέρια ήταν πολύ λεπτά και το δέρμα του διαγραφόταν πάνω στα κόκαλά του. Είχε πρησμένο στομάχι, διπλάσιο από το κανονικό του μέγεθος. Ήταν ένα ορφανό, του οποίου ο πατέρας είχε πεθάνει από την πείνα πριν από ένα μήνα. Το αγόρι είχε σκεπαστεί με ψάθα. Δεν υπήρχαν καθόλου φτυάρια στο χωριό μετά την τελευταία επιδρομή της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας. Το παιδί είπε ότι η μητέρα του είχε φύγει μια μέρα για να ψάξει για φαγητό, αλλά δεν επέστρεψε. Το αγόρι ήθελε να πεθάνει, διότι υπέφερε έντονα από το πρησμένο του στομάχι και ήταν το μοναδικό άτομο από την ομάδα που δεν έδειχνε ενδιαφέρον για το φαγητό που ετοιμαζόταν» ( Thomas Walker, «Six million perish in Soviet Famine», Chicago-American, 25 Φεβρουαρίου 1935)

Μια επιζήσασα του λιμού, η Nina Popovych, περιέγραψε τα γεγονότα:

«Ήταν τρομακτικά χρόνια. Οι μητέρες έκοβαν κομμάτια τα παιδιά τους, τα έριχναν σε κατσαρόλες να τα μαγειρέψουν και τα έτρωγαν. Η μητέρα μου πήγε σε ένα χωράφι, όπου υπήρχαν μερικά άλογα και έφερε πίσω το κεφάλι ενός αλόγου – άλλες πέντε γυναίκες έπεσαν πάνω του και άρχισαν να το δαγκώνουν. Ήταν φριχτό! Οι άνθρωποι πέθαιναν μέσα στον δρόμο, αν τους τρυπούσες, το αίμα τους ήταν σαν νερό. » («Memories of Survivors and Witnesses of the Ukrainian Genocide of 1932-1933»)

Αυτό ακριβώς το γεγονός οι Ουκρανοί εθνικιστές το εκμεταλλεύονται για να μιλήσουν για τη Γενοκτονία του Ουκρανικού λαού, το Γολοντομόρ (Голодомор). Αποκρύπτουν ότι αυτή η μεγάλη τραγωδία δεν είχε εθνικά χαρακτηριστικά. Ότι υπήρξε μια τραγωδία της αγροτικής τάξης και του απλού λαού που δεν είχε πρόσβαση σε τροφές όπως τα κομματικά μέλη. Ότι οι θάνατοι από την πείνα δεν προκλήθηκαν από εθνικιστικές αιτίες, αλλά  από τη σκληρή ταξική σύγκρουση της σταλινικής κομματικής νομενκλατούρας με την αγροτική τάξη και το λαό.

Οι νεκροί ανήκαν σε όλες τις εθνικές ομάδες που κατοικούσαν στο Νότο και στις σιτοπαραγωγές περιοχές της Ουκρανίας: Ουκρανοί, Ρώσοι, Έλληνες, Τάταροι κ.ά.

———————————————————————–

Γι αυτό, όταν βλέπουμε σήμερα τον  Κουτσούμπα ή τον Παφίλη ή τον Μπούτα να ηγούνται του  αγροτικού κινήματος και να σκίζουν τα ιμάτια προς όφελος (τάχα) των αγροτικών συμφερόντων δεν μπορούμε παρά να καγχάσουμε με την αφέλεια των αγροτών που επιτρέπουν στους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Και να μας πιάσει θλίψη γιατί δεν βρίσκεται κανείς από την Αριστερά για να τους τρίψει στη νεόκοπη σταλινική τους μούρη την παλιά αυτή ιστορία

Άραγε θα ξυπνήσουν κάποτε τα πρόβατα;

Θα πάρουν κάποια στιγμή στο κυνήγι τους λύκους και κυρίως αυτούς που φορούν
την φιλοαγροτική προβιά;

———————————————————–

Για το ΚΚΕ και το σταλινισμό διαβάστε μπας και ξεστραβωθείτε επιτέλους  και τους στείλετε στον αγύριστο:

-Ο αντικομμουνισμός των σταλινικών

-Είναι ο σταλινισμός Αριστερά;

-Σταλινισμός και μειονότητες

-Τι γέννησε την αντιλαϊκή σταλινική τρομοκρατία;

-«Mάκης Μαϊλης: ο Απατεώνας» ή «συκοφαντώντας το Λαό»…

-ΚΚΕ : Οι μισές αλήθειες του κυρίου Γκίκα

-Εκθέτωντας το ΚΚΕ

-Για το σταλινισμό, το ΚΚΕ και τους Πόντιoυς

-Aπό τον Κεμάλ στον Στάλιν…. μέσω Ναγκόρνο-Καραμπάχ

-Ο παππούς Αντώνης, ο Στάλιν και ‘γω…

-H ΣΙΒΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

-Η σφαγή του Κατίν, ο Πούτιν και οι κατάρες του Γκίκα!

-Για το σταλινισμό και την αλλοτρίωση…

-Τα βασανιστήρια της εξουσίας…

-Ο Οκτώβρης του ’17 και το ΚΚΕ του Μαϊλη

-Μπράβο στην «Αυγή», επιτέλους και κάτι για το σταλινισμό!!!

-Ο Στάλιν, οι Πόντιοι και το …φερέγγυο ΚΚΕ

-Έλλη Παππά: Σύμβολο της αντι-σταλινικής Αριστεράς

-Λιάνα Κανέλλη: για τις γενοκτονίες του Στάλιν στην ΕΣΣΔ

-Βικτόρ Σέρζ, « Υπόθεση Τουλάγιεφ»

-Mια έκκληση από τη Νότια Ρωσία

-Αναζητώντας τις αιτίες της άγνοιας για τους Πόντιους της ΕΣΣΔ

-Τα παιδιά του Κολιγιάννη ποιόν είχανε πατέρα;

 

 

 

 

 

 

12/02/2016 - Posted by | -παράνοια, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -Κομμουνισμός, -Περί οικονομίας, -Πολιτική, -Ρωσία, -Σταλινικές Διώξεις, -Σοβιετικός Μεσοπόλεμος, -εθνικισμός, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

11 Σχόλια »

 1. Το άρθρο είναι κατατοπιστικό και χρήσιμο. Μου δίνει την ευκαιρία να πω δύο πράγματα. Η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχει καλύτερο σύστημα από την αστική Δημοκρατία, αν αυτή λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχει δεξιά ή αριστερά, γιατί όταν η αριστερά γίνει εξουσία τότε βαθμιαία γίνεται δεξιά. Συνεπώς η οριμότητα ενός λαού φαίνεται όταν μπορεί να ελαττώσει τις διαφορές μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς, οπότε και θα εκφράζεται η πλειοψηφία, χωρίς τη δυνατότητα εκτροπής ούτε δεξιά ούτε αριστερά και μάλιστα δεν θα υπάρχει η ανάγκη της χρήση των όρων που τόσα κακά έφεραν στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέξει πολύ να μη πέσει σε τέτοια λάθη που ήδη παρουσιάζει μερικά λάθη, γιατί κατέχεται από το αριστερό σύνδρομο. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις αποφάσεις και τις ενέργειές του, γιατί το κατεστημένο θα τα χρησιμοποιήσει για την ανατροπή του.Τα μέτρα δεν πρέπει να έχουν ταξικό ή άλλο χαρακτήρα παρά στη σύγκληση της αριστεράς και της δεξιάς με μοναδικό στόχο το σταθερό και το συμφέρον του συνόλου του λαού. Είμαι ελεύθερος και σχολιάζω μόνο με αυτά που βλέπω και γίνονται και με το δικό μου μυαλό

  Σχόλιο από kyriakos901 | 12/02/2016

 2. Ας πούμε λοιπόν αλήθειες από μηδενική βάση

  Παπανικολόπουλος Δημήτρης|10.02.2016

  Με κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα δεν ζεις οικογένεια. Αν τη ζεις, σημαίνει ότι απλώς φοροδιαφεύγεις. Δουλεύω μια περιουσία 40 στρεμμάτων (ο εθνικός μέσος όρος) με παραδοσιακές καλλιέργειες και όλη μου τη ζωή συναναστρέφομαι αγρότες.
  Όλοι (αγρότες και μη αγρότες!) παίρνουν επιδοτήσεις (ανάλογα φυσικά με τα στρέμματα που έχουν) και δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται οι αγροτοσυνδικαλιστές ότι μόνο οι πλούσιοι επωφελούνται. Οι αγρότες ποτέ δεν αποκήρυξαν τα αφορολόγητα λεφτά της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που κατηγορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Συνεχίζουν λοιπόν να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να παίρνει τέτοιες ενισχύσεις.
  Οι αγρότες ισχυρίζονται τακτικά ότι δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Αυτό είναι υπερβολή σαν αυτές που συχνά επαναλαμβάνει ένα στρώμα ανθρώπων που δεν έχει συνηθίσει να μιλά με στοιχεία, αλλά ούτε και να κρατά στοιχεία. Εγώ, που κρατάω, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα έξοδά μου αντιστοιχούν κάθε χρόνο στο 20% των εισοδημάτων μου. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους. Συμπεριλαμβάνω φυσικά και τις επιδοτήσεις, που δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται από το εισόδημα.
  Οι αγρότες ζητούν επίσης ευνοϊκή μεταχείριση, γιατί συχνά καταστρέφεται μέρος της σοδειάς τους από την κακοκαιρία. Αυτό είναι δίκαιο. Δεν φτάνουν όμως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και οι επιδοτήσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή; Ποια άλλη επαγγελματική ομάδα απολαμβάνει τέτοιας προστασίας όταν πέφτει ο τζίρος της; Για να μην αναφερθούμε στην πάγια συνήθεια να «φουσκώνουν» το ποσοστό ζημιάς τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων ή ελλείψει ελέγχων του ΕΛΓΑ.
  Ένα άλλο σημείο στο οποίο επέμεναν οι κινητοποιούμενοι αγρότες είναι το αφορολόγητο, που το ανέβαζαν μάλιστα στα 30.000 ευρώ! Τη στιγμή δηλαδή που όλες οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες με τέτοια εισοδήματα πληρώνουν αρκετά, αυτοί δεν θέλουν να πληρώνουν τίποτα! Το χειρότερο όμως είναι ότι έτσι ομολογούν ότι στις φορολογικές τους δηλώσεις λένε ψέματα. Πώς είναι δυνατόν να ζητούν 30.000 ευρώ αφορολόγητο όταν κατά 88% δηλώνουν κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα; Η απάντηση είναι προφανής: δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Εννοείται ότι ένας κλάδος που δεν διατηρούσε μέχρι χθες βιβλία εσόδων – εξόδων και πουλούσε προϊόντα χωρίς τιμολόγιο ήταν πρωταθλητής στη φοροδιαφυγή. Άλλωστε, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους ζητά να εξηγήσουν πώς γίνεται η ελληνική αγροτική παραγωγή να αποτιμάται στα 10 δισ. και χαρτιά να υπάρχουν μόνο για τα 5 δισ., απλώς δεν απαντούν.
  Οι αγρότες επίσης δεν θέλουν να πληρώνουν εισφορές (το 91% των συντάξεων του ΟΓΑ καλύπτεται από το κράτος). Κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές το είπαν ευθέως στον Κατρούγκαλο: Δεν θέλουμε να αυξηθούν οι εισφορές και ας παίρνουμε αυτή την υποτυπώδη σύνταξη. Φαίνεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Οι αγρότες δεν θα αποσυρθούν από τα κτήματά τους στα 67, ώστε να τους μένει μόνο η σύνταξή τους. Το πρόβλημα λοιπόν (για τους νεότερους) είναι ακριβώς το αντίθετο: όχι ότι δεν μπορούν οι άνθρωποι να δουλεύουν μέχρι τα 67, αλλά ότι θέλουν να διοικούν την περιουσία τους μέχρι τον θάνατό τους.
  Αντί λοιπόν να συνεταιριστούν, προκειμένου να αποκτήσουν εξαγωγική και μεταποιητική δυνατότητα, καλώντας την Πολιτεία να τους βοηθήσει σε αυτή την επιθετική στρατηγική τους, την καλούν να τους πληρώνει τις εισφορές και τις αποζημιώσεις και να μην ανακατεύεται στις δουλειές τους μέσω της φορολογίας.
  Οι αγρότες, τέλος, καλό θα ήταν να επιχειρήσουν μαζικά να παρακάμψουν τους μεσάζοντες, παρά να ζητούν συνεχώς από το κράτος να τους προστατεύσει από τους μεσάζοντες (που κατά τα άλλα τους έχουν ανάγκη). Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός κλέβει τον κόπο των αγροτών, όχι η κυβέρνηση. Και αυτός δεν αντιμετωπίζεται από μικροααστούς και κυβερνήσεις, αλλά από συνεταιρισμένους παραγωγούς.

  http://www.avgi.gr/article/6252518/as-poume-loipon-alitheies-apo-mideniki-basi#st_refDomain=www.facebook.com&st_refQuery=

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/02/2016

 3. Αυτό είναι διεξαγωγή. Αν δεν ενθαρρύνονται από την εκάστοτε αντιπολίτευση με προσχήματα τότε η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Αυτό ισχύει για όλους.

  Σχόλιο από kyriakos901 | 13/02/2016

 4. ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ, ΚΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!

  Τους χαϊδεψαμε, τους ενθαρρύναμε, κάναμε τα στραβά μάτια, τους σιγοντάραμε στους τσαμπουκάδες, στα κλεισίματα των δρόμων και στις μη ρεαλιστικές, για να μην πω τίποτα πιο βαρύ, απαιτήσεις τους.

  Απαιτήσεις πέραν καθε λογικού, διαχειρίσιμου ορίου και κάθε οικονομικής δικαιοσύνης για την υπόλοιπη κοινωνία.

  Έτσι όπως είχαν καλομάθει από όλες τις κυβερνήσεις, από ΟΛΑ τα κόμματα πριν από εμάς.
  Και τώρα λουζόμαστε όλον αυτό τον αδιέξοδο, επιπόλαιο και αχρείαστο, προεκλογικό λαϊκισμό.
  Κάναμε λάθος, κι εγώ μαζί.
  Επιτέλους να βγούμε να το πούμε ανοιχτά.
  Και προπάντων: να μην το επαναλάβουμε ποτέ πια!
  Να ξεμπερδεύουμε με τον Λαϊκισμό, αυτή τη σχεδόν ανίατη παιδική αρρώστια της Αριστεράς.
  [θδ]

  Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2016/02/blog-post_190.html#ixzz405cZ4qPB

  Σχόλιο από Το Λάθος | 14/02/2016

 5. —————————————————————————————————
  ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟν ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΙΛΟ (και κυρίως σύντροφο) skoupidontenekes
  —————————————————————————————————-

  Υπάρχει μια ωραία ιστορία του Μπρεχτ. Άκου την:

  Ο κ. Κόινερ δεν τόκρινε απαραίτητο να ζει σε μια συγκεκριμένη χώρα.

  Έλεγε: «Παντού μπορεί να πεινάσω.«

  Κάποτε όμως έλαχε να περνάει από μια πόλη που την είχε κυριέψει ο εχθρός της χώρας όπου ζούσε. Τον πλησίασε τότε ένας αξιωματικός του εχθρού και τον ανάγκασε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κ. Κόινερ κατέβηκε και διαπίστωσε ξαφνικά ότι είχε αγαναχτήσει ενάντια σ’ αυτόν τον άνθρωπο, και μάλιστα όχι μόνο ενάντια στον άνθρωπο μα προπαντός ενάντια στη χώρα που ανήκε ο άνθρωπος αυτός, τόσο, που ευχήθηκε να γίνει ένας σεισμός και να την καταπιεί.

  «Γιατί«, ρώτησε ο κ. Κόινερ, «έγινα εθνικιστής εκείνη τη στιγμή; Γιατί συνάντησα έναν εθνικιστή. Μα γι αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.»

  ——————

  Αν στη θέση του ¨εθνικιστή» βάλουμε το «σταλινικός» και ειδικότερα «νεοσταλικός του ΚΚΕ» περιγράφουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συμβαίνει

  ———————————-

  Εμείς θα θέλαμε να σου χαρίσουμε ένα κείμενο για τον Μεσία σου:

  Ο Στάλιν εναντίον των κατσαρίδων
  https://allotriosi.wordpress.com/2009/03/31/stalinvscockroaches/

  Ομέρ ο φίλος σου

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/02/2016

 6. ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ από το λιμό προέρχονται από το αφιέρωμα με τίτλο: Γολοντομόρ της Βικιπαιδείας

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CF%81

  Όσοι έχουν αμφιβολίες για την ακρίβειά τους, ας πάνε στο συγκεκριμένο λήμμα να τις αμφισβητήσουν…

  Στο λήμμα, ο συντάκτης κρατά απόσταση από την εθνικιστική χρήση που επιχειρούν οι συντηρητικοί Ουκρανοί και γράφει: » Αρκετές ακόμα χώρες έχουν επισήμως αναγνωρίσει το λιμό της Ουκρανίας ως γενοκτονία[8].Πλέον όμως έπειτα από επιστημονική μελέτη αποδείχτηκαν τα βαθύτερα 4 αίτια του λιμού και ότι τελικά δεν ήταν λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση...»

  (…Άιντε Ιγνάτιε -ή όπως αλλιώς σε λένε- τρέχα ως νέος Χερόντοτους και μετά σε ξαναπεριμένουμε. Ρώτα κάποιον από τους τεχνικους του ΚΚΕ να σου πουν πως παρεμβαίνεις στις σελίδης της )

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/02/2016

 7. Σχόλασε το πανηγύρι και η αποστολή εξετελέσθη…

  13 Φεβρουαρίου 2016
  Του Δημήτρη Καζάκη

  Τα «μάζεψαν» οι αγρότες από το Σύνταγμα. Η παράσταση έλαβε τέλος. Η πολιτική ζωοπανήγυρις του κ. Μπούτα με παράτες και γραφικότητες, που ανέλαβε να οργανώσει το ΚΚΕ, κέρδισε τις επιδοκιμασίες όλων των μέσων μαζικής εξημέρωσης. Κι έτσι mission accomplished, όπως ίσως να είπαν και τα μεγάλα αφεντικά στο παρασκήνιο.

  Τι ακριβώς παίχτηκε; Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα οι ηγεσίες της ΝΔ, του ΚΚΕ και της κυβέρνησης έψαχναν ένα τρόπο να «ξεφουσκώσουν» τα μπλόκα. Να μην επιτρέψουν την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Όλοι τους έτρεμαν τη στιγμή που τα χωριά θα αποφάσιζαν να κατέβουν και τότε, ποιός θα μπορούσε να ελέγξει την αγροτιά;

  Άλλωστε τα περισσότερα μπλόκα στήθηκαν από τους γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΚΚΕ, για τα μάτια του κόσμου, όχι για να κινητοποιηθούν οι αγρότες, αλλά για να μην κινητοποιηθούν. Για να μην υπάρξουν ανεξάρτητα συντονιστικά που θα ένωναν τον αγροτόκοσμο στη βάση αιτημάτων εναντίον του καθεστώτος κατοχής, εναντίον του ξεκληρίσματος των αγροτών.

  Έτσι εξαρχής οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΚΚΕ έδωσαν μάχη να μην υπάρξει κανενός είδους ενότητα των αγροτών. Έφτιαξε ο καθένας το ταμπούρι του στο μπλόκο που έλεγχε κομματικά και δεν επέτρεψε να σμίξει ο αγροτόκοσμος κάτω από κοινά αιτήματα, σε μια ενιαία κοινή κινητοποίηση. Και φυσικά με κανένα τρόπο δεν ήθελαν να διατυπωθούν αιτήματα πέρα από την απόσυρση του λεγόμενου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

  «Άσε ρε φίλε, δεν θέλω να χάσω τις επιδοτήσεις…,» σου έλεγαν οι γνωστοί αγροτοπατέρες της ΝΔ και της ΧΑ, όταν τους έλεγες ότι το πρόβλημα είναι πατριωτικό, ότι η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει ακόμη και το δικαίωμα να αποφασίζει. Άλλωστε, το είδος τους έκανε τρελή περιουσία από τις επιδοτήσεις και τη διασπάθισή τους. Όχι στο χωράφι. Εκεί το πολύ-πολύ να δουλεύουν τα δουλικά τους, οι μετανάστες. Την περιουσία την έφτιαξαν με το φραπέ στο χέρι και με τα γνωστά κονέ της εκάστοτε ληστοσυμμορίας που έλεγχε ευρωπαϊκά κονδύλια και δημόσιο ταμείο.

  «Το ζήτημα είναι ταξικό…,» σου έλεγε ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ, όταν τύχαινε να μιλήσεις στον νταϊφά του για πατρίδα και εθνική απελευθέρωση από δανειστές και ΕΕ. Κι όσο ο απλός αγρότης αντιλαμβανόταν τις απλές αλήθειες, τόσο η ψώρα της επαναστατικής λογοκοπίας, έδινε κι έπαιρνε.

  Όμως, όσο τα μπλόκα επέμεναν, τόσο κινδύνευαν όλοι αυτοί να βρεθούν αντιμέτωποι με μάζες. Κι όταν κατεβαίνουν μάζες, όσο ικανός απατεώνας κι αν είσαι, είναι δύσκολο να τις ελέγξεις.

  Ποιός θα αναλάμβανε να «ξεφουσκώσει» τα τρακτέρ των αγροτών; Ο ειδικός. Ποιός άλλος ειδικότερος από τον κ. Μπούτα. Κι έτσι ανέλαβε την αποστολή. Επί μέρες αυτή την εβδομάδα διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση το «στήσιμο» της φιέστας στο Σύνταγμα.

  Ο κ. Καμίνης συμφώνησε να παραδώσει την ηχητική του Συντάγματος στους εγκάθετους του κ. Μπούτα και η κυβέρνηση επέτρεψε να φέρει ο μέγας αυτός νεκροθάφτης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, περί τα 20 τρακτέρ. Το σκηνικό ήταν πια έτοιμο.

  Τα ΜΜΕ έπαιξαν το ρόλο τους. Μετέτρεψαν σε φορκλόρ τους Κρητικούς με τις μαγκούρες και τα σαρίκια. Πήραν αυτούς τους απλούς ανθρώπους και τους γελοιοποίησαν όσο δεν έπαιρνε. Την ανάγκη τους και την αδυναμία τους να θρέψουν τη φαμελιά τους, την ξεφτίλισαν.

  Τα δελτία ειδήσεων μιλούσαν για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων. Μέγα ψέμα. Η συγκέντρωση ήταν μικρότερη από εκείνη της απεργίας στις 4 Φεβρουαρίου. Ήταν ανάξια του προβλήματος, αλλά και των κινητοποιήσεων της τελευταίας περιόδου. Όμως, αυτό είχε συμφωνηθεί. Να ευλογήσουν τα γένια του παπά Γκαμπόν της αγροτιάς, του κ. Μπούτα και του κόμματός του.

  Κι ενώ τα τρακτέρ του Μπούτα πήραν άδεια παρέλασης στο Σύνταγμα, ο αγροτόκοσμος της Πελοποννήσου που ερχόταν με αγροτικά και πούλμαν αντιμετώπισε τους πραιτωριανούς. Επί ώρες ανάξιοι της στολής και του εθνόσημου – γνήσιοι απόγονοι των μπουραντάδων της ναζιστικής κατοχής – είχαν φράξει με εντολή της κυβέρνησης το δρόμο στους αγρότες στο ύψος Χαϊδαρίου.

  Ξύλο και χημικά άνευ προηγουμένου. Γιατί; Για να διαλυθούν οι αγρότες. Βλέπετε, αυτοί δεν ήταν μέσα στη συμφωνία του ΚΚΕ με την κυβέρνηση και η τελευταία φοβήθηκε από τον όγκο και τον παλμό τους.

  Με βάση ποιό νόμο τους σταμάτησαν; Με κανένα νόμο. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα. Νόμος είναι η θέληση του δοτού υπουργού. Μάλιστα, στο αίτημα των εγκλωβισμένων προς τους βαθμοφόρους των μπουραντάδων να έρθει εισαγγελέας επί τόπου, εισέπραξαν την απάντηση, «αποκλείεται!» Η νομιμότητα στο απόγειό της.

  Οι νέοι μπουραντάδες απαίτησαν από τους αγρότες να αφήσουν επί τόπου τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και να συνεχίσουν με τα πόδια, ή με τα πούλμαν προς το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα που τα τρακτέρ του Μπούτα έκαναν παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας συνοδεία της αστυνομίας.

  Όλα αυτά έκαναν πολύ κόσμο να μην κατέβει. Δεν τον αδικώ. Κι εμένα προσωπικά μου έφερε μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα όλη αυτή η φιέστα. Όμως, εγώ και πολλοί άλλοι είχαμε κατέβει, πρώτα-πρώτα, για να τιμήσουμε εκείνον τον αγροτόκοσμο που αθώα ήρθε στην Αθήνα να διαδηλώσει γιατί δεν πάει άλλο. Κι ήταν αρκετός.

  Μπορεί η μικροφωνική του Δήμου Αθηναίων να είχε δοθεί στα χέρια του ΚΚΕ, για να κόβει και να ράβει κατά πώς ήθελε, αλλά όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα ότι παραβρισκόταν αντιπροσωπεία του συγκεκριμένου κόμματος με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα, το αυθόρμητο γιούχα του κόσμου έδειξε ότι δεν μασάει κουτόχορτο. Ο Κουτσούμπας και οι δικοί του ήταν οι μόνοι που γιουχαρίστηκαν και μάλιστα έντονα.

  Η αποστολή του παπά Γκαμπόν της αγροτιάς και του κόμματός του, ήταν να «ξεφουσκώσει» τα λάστιχα από τα τρακτέρ. Για μια ακόμη φορά. Χάρις στη φιέστα που έστησε με την αμέριστη συνεργασία της κυβέρνησης, πέρασε στα ψιλά η παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ. Κι αφού το κατάφερε, σφύριξε λήξη στη φιέστα του Συντάγματος. Finito la musica passato la fiesta.

  Τώρα θα αρχίσει η δεύτερη φάση. «Δεν μπορεί να γίνει τίποτε, γιατί αυτός είναι ο καπιταλισμός…» Κάθισε και ψόφα εσύ αγρότη, εσύ επαγγελματία, εσύ εργάτη, εσύ μικρομεσαίε, γιατί μέχρι να έρθει η Δευτέρα Παρουσία με τα ατζέμ πιλάφ, που υπόσχεται ο Περισσός, πρέπει να εθιστείς στην ήττα. Και μάλιστα σε τέτοιον βαθμό ώστε να μην μπορείς να σηκώσεις κεφάλι, ό,τι κι αν γίνει.

  Ίσως, όμως, και να είναι ο μόνος τρόπος για να καθαρθεί ο αγρότης, ο εργάτης, ο επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος από όλους αυτούς που τον καπηλεύονται και τον ξεπουλάνε δεκαετίες τώρα. Άλλοι από τη συμπολίτευση κι άλλοι από την αντιπολίτευση.

  Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να πεισθούμε επιτέλους όλοι μας ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, είτε δεχόμαστε ότι δεν γίνεται τίποτε κι έτσι κάνουμε χαρακίρι, είτε βρίσκουμε τη δύναμη να συσπειρωθούμε όλοι μαζί – πέρα από τεχνητούς διαχωρισμούς δεξιάς και αριστεράς – για να επιβάλουμε το κοινό μας συμφέρον. Να κερδίσουμε την πατρίδα μας και να προκόψουμε σ’ αυτήν. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουμε μετά από τόσα παθήματά μας;

  Πάντως, όσο και να το θέλουν όλοι της κατοχικής βουλής, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Μόλις τώρα αρχίζει. Η κοινωνική οργή αυτή την φορά δεν μπορεί να φιμωθεί, δεν μπορεί να αποπροσανατολιστεί, ούτε να εκτονωθεί. Ούτε καν από το τυριμοκωμείο του Περισσού. Το καζάνι βράζει και σύντομα θα βρεθούν όλοι τους προ μεγάλης εκπλήξεως.

  Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

  http://www.epamhellas.gr/2016/02/13/%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%B5/

  Σχόλιο από Το Λάθος | 14/02/2016

 8. Αγράμματοι σοσιαλφασιστες του συριζα
  Οι εκτοπισμένοι για τους οποιους κλαιγεστε λεγονταν ΚΟΥΛΑΚΟΙ και ήταν οι πλούσιοι αγροτες της τσαρικής Ρωσίας και της ΕΣΣΔ. Ήταν οι τοκογλύφοι και οι αιματορουφηχτρες των φτωχών αγροτών και των ακτημόνων
  Δεν υπάρχει σοσιαλιστική επανάσταση χωρίς την απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτέων
  Αλλά προκειμένου να δικαιολογήσετε την κυβερνητικη επιδρομη στο αγροτικο εισοδημα κάθε ψεμα είναι καλο

  Σχόλιο από IA | 22/02/2016

 9. Δεν γνωρίζω αυτούς που μιλάνε για αγρότες, εγώ μέχρι τα 20 μου ήμουν αγρότης και μάλιστα του καπνού. Όσοι γνωρίζουν για καπνά καταλαβαίνουν τον τρόπο ζωής της εποχής εκείνης. Μπορώ λοιπόν να έχω γνώμη. Άλλες εποχές τότε. Τώρα δεν έχουν τα πράγματα όπως τότε. Σήμερα ο αγρότης πρέπει να είναι επιχείρηση για να μπορεί να ανταγωνιστεί, η επιδότηση δεν είναι η λύση, η λύση είναι στην οργάνωση και αυτό είναι δουλειά των αγροτών και του κράτους. Αγρότες λοιπόν επιχειρηματίες σύγχρονοι, ισάξιοι με λοιπούς επιχειρηματίες και να μη έχουν καμία σχέση με ταξικά προβλήματα. Συνεπώς αυτά περί κουλάκ είναι παρελθόν καθένας μπορεί να γράφει, ότι θέλει. Το αύριο να βλέπουμε . Σας παραπέμπω στο αρχικό μου σχόλιο. Ξεχάστε το παρελθόν, κρατήστε μόνο τα χρήσιμα και να χρησιμοποιείται την κριτική σκέψη.

  Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 22/02/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: