Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ο Οκτώβρης του ’17 και το ΚΚΕ του Μαϊλη

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ είναι μια φίρμα που κατά καιρούς (από την εποχή του ΣΕΚΕ) ελέγχεται από διάφορες ομάδες, οι οποίες συνήθως διαγράφουν η εξαφανίζουν τους προηγούμενους, καθώς και τους ανταγωνιστές τους. Στη σύγχρονη εποχή τη φίρμα κατέχει η ομάδα Μαίλη-παπαρήγα που τώρα έχει ανεβάσει στο θώκο του Γ.Γ. τον Δ. Κουτσούμπα. Το μαϊλειο λοιπόν ΚΚΕ γιόρτασε την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης στη θεσσαλονίκη με τον τρόπο που το περιγράφει ο Παντέλογλου.

Ε, όχι μια ομιλία για τον Οκτώβρη του 1917, όσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (7.11.2015)

του Κώστα Παντέλογλου

Σε μια αίθουσα που ο στολισμός της κάθε άλλο παρά παρέπεμπε σε εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση (ο στολισμός ήταν μόνο ΚΚΕ) η Αλέκα Παπαρήγα υποτίθεται πως αναφέρθηκε, διαβάζοντας μ’ ένα τρόπο επίπεδο, στο θέμα: «Οκτώβρης 1917. Η πορεία προς την νίκη. Διδάγματα – Συμπεράσματα».

Κάθε άλλο! Μια αναφορά στα προβλήματα του ΚΚΕ, όπως τα αντιλαμβάνεται η Μαΐλεια πλευρά, ήταν όσα διάβασε η Αλέκα Παπαρήγα – το 1905, η επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, και εκείνη του Οκτώβρη, δεν την απασχόλησαν συγκεκριμένα· δεν έκανε συγκεκριμένη ανάλυση συγκεκριμένης κατάστασης, ώστε να συνάγει διδάγματα, να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Και φυσικά δεν αναφέρθηκε εκτενώς στην κοσμοϊστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης, τον ρόλο της στην παγκόσμια ιστορία.

Έδειξε να μην κατέχει το θέμα, άλλα διάβασε· στο επίπεδο της κατανόησης των κομμουνιστικών πραγμάτων της Μαΐλειας πλευράς – δεν αντηχεί εντός της ο λόγος των κομμουνιστών της Ελλάδας, της διανόησης, του εργατικού, του λαϊκού κινήματος για την Οκτωβριανή Επανάσταση – ούτε λόγος για τοποθετήσεις του διεθνούς κινήματος, σειράς όλης κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά και προοδευτικών προσωπικοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας.

Δεν αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις διακεκριμένων παραγόντων της πολιτικής και της επιστήμης κατά την εξέλιξη της Οκτωβριανής Επανάστασης, και το ξεδίπλωμα των φάσεών της.

Δεν αναφέρθηκε στις γνώμες των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, στον ρόλο τους, στην τύχη τους τα κατοπινά χρόνια.

Δεν αναφέρθηκε στον γιορτασμό των 30χρονων της Οκτωβριανής Επανάστασης (1947) από τον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο, την τοποθέτηση ιδιαίτερα του Νικολάου Κιτσίκη – δεν αναφέρθηκε στο γιορταστικό τεύχος της «Επιθεώρησης Τέχνης» για τα 40χρονα της Επανάστασης (1957), και την δικαστική περιπέτεια που το ακολούθησε – δεν αναφέρθηκε στα 50χρονα αυτού του γιορτασμού (1967), τον πρώτο χρόνο της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ένα βιβλίο, ένα άρθρο σχετικό δεν πρόσθεσε στην βιβλιογραφική οπλοσκευή των ακροατών της, που αν τύχαινε να είναι απ’ αυτούς που έκαναν την πρώτη παρουσία τους σε εκδήλωση του ΚΚΕ, δύσκολα θα καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται.

Τώρα, το να ζητούσα μια ιδιαίτερη προσοχή στα όσα έχει γράψει ο Αντόνιο Γκράμσι για την Οκτωβριανή Επανάσταση, θα ήταν θαρρώ μια… απαιτητική απαίτηση!

Κώστας Π. Παντελόγλου

http://www.kosmosnf.gr/2015/11/aleka-1917/

 

20/11/2015 - Posted by | -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -Κομμουνιστική Διεθνής, -Κομμουνισμός, -Νεοελληνικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, Αντιδραστικά, Αναθεωρητισμός, ΚΚΕ

4 Σχόλια »

 1. Καλύτερα να μη απασχολείτε τον κόσμο με ξεπερασμένα πράγματα Τα πάντα ρεί. Όλα αλλάζουν. Νέα προβλήματα δημιουργούνται και αυτά λύνονται με τα δεδομένα της εποχής. Τα παλαιά πηγαίνουν στα Μουσεία. Είναι γνωστό πλέον σε όλους, ότι δεν προσαρμόζεται εξαφανίζεται. Εάν θέλετε να προσφέρετε κάτι να το κάνετε σήμερα, αύριο είναι αργά, γιατί αλλάζουν τα πράγματα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Σήμερα αυτό το βλέπει και ο τελευταίος πολίτης.

  Σχόλιο από kyriakos Ioannidis | 20/11/2015

 2. […] -Ο Οκτώβρης του ’17 και το ΚΚΕ του Μαϊλη […]

  Πίνγκμπακ από -Το ΚΚΕ, οι αγρότες και η γενοκτονία της αγροτικής τάξης στην ΕΣΣΔ « Πόντος και Αριστερά | 12/02/2016

 3. […] -Ο Οκτώβρης του ’17 και το ΚΚΕ του Μαϊλη […]

  Πίνγκμπακ από -Ο πόλεμος, η εξουσία και η Αλέκα! « Πόντος και Αριστερά | 09/09/2016

 4. Jakob Sverdlov
  27 Οκτωβρίου 2014 ·

  Σύμφωνα με τον Μάκη Μαϊλη, όλη η μέχρι σήμερα ιστορία του ΚΚΕ μέχρι δηλαδή το 1996, είναι λαθεμένη, δηλαδή προδοτική (δεν το λέει άμεσα αλλά αυτό αφήνει να εννοηθεί με την αναφορά στο «ηταν λάθος»). Στην συνέχεια όμως του κειμένου επικαλείται αυτήν την ιστορία ως ηρωική για να δικαιολογήσει την λογική της δικής του άποψης!.
  Αλήθεια δεν μας λέει τι πέτυχε η γραμμη 1929-1933 (ιδια με την σημερινη) και τι πέτυχε η υπόλοιπη (η λαθεμένη κατ΄ αυτόν) πορεία του ΚΚΕ;. Σωστή – λέει- μόνο η περίοδος 1929-1933 για την οποία ο Ζαχαριάδης είχε πει:
  ««…περιοριστήκαμε να καλούμε στην άμεση δημιουργία της Σοβιετικής εξουσίας, πράγμα που στις συνθήκες εκείνες ήταν απραγματοποίητο ακόμα… Σκέτο και ξερό το σύνθημα της άμεσης εγκαθίδρυσης της Σοβιετικής εξουσίας δεν συγκινούσε το λαό και δεν ξεσήκωνε ακόμα τις μάζες. Μας αποξένωνε απ’ αυτές. Για αυτό και ήταν σεχταριστικό, λανθασμένο.» (Ριζοσπάστης» 5-1-1936)
  Δεν μας λέει όμως ποιά κομματική απόφαση, (Συνέδριο, Ολομέλεια) έκρινε το 7ο Συνέδριο της ΚΔ λαθεμένο, ποιά απόφαση καθόρισε ότι το ΕΑΜ ήταν λάθος, ως απόρροια της πολιτικής του 7ου Συνέδριου της ΚΔ!.
  Τί ήταν αυτό που «ανακάλυψε» ο Μάκης Μαϊλης και δεν ήξερε ο Στάλιν, ο Δημητρώφ, οι Μπολσεβίκοι, οι οποίοι απέρριψαν τις προηγούμενες θέσεις του 5ου και 6ου Συνέδριου της ΚΔ, θέσεις που εισηγήθηκε ο Ζηνόβιεφ στο 5ο και ο Μπουχάριν στο 6ο, όπου προβαλλόταν ως τακτική η κατάληψη της εξουσίας κι ο Σοσιαλισμός για να νικηθεί ο φασισμός, κάτι που αποδείχτηκε στην πράξη ότι απομόνωνε τα Κ.Κομμουνιστικά Κόμματα από τις μάζες και δυνάμωνε τους φασίστες!.
  Αν ίσχυαν οι απόψεις αυτές θα περιμέναμε την σοσιαλιστική επανάσταση για την πτώση της χούντας στην Ελλάδα, και σοσιαλιστική επανάσταση στις ΗΠΑ Αγγλία Γαλλία για να νικηθεί ο φασισμός!!.
  Στην ουσία επαναφέρει την κριτική των Τροτσκιστών και των αρχειομαρξιστών στο ΚΚΕ που μετά το 6ο Συνέδριο του και το 7ο Συνέδριο της ΚΔ, κατηγορούσαν το ΚΚΕ για «προδοσία», για σύμπραξη με την αστικη ταξη, και ότι το ΚΚΕ είναι .. «τελειωμένο»!. Διαψεύστηκαν όμως, γατι το ΚΚΕ δυναμωσε και αυτοί εξαφανιστηκαν από τον πολιτικο χάρτη της Ελλάδας.
  Ας μας πει ο Μακης Μαϊλης: Ποιό Συνεδριο, προέβλεπε και ..αποφάσισε παράδοση της εξουσίας στην αστικη ταξη το 1944?. Ποιό συνεδριο, ολομελεια, κομματικό Σώμα, αποφάσισε παράδοση των όπλων στη Βαρκιζα?. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΚΑΝΕΝΑ!! Η Ηγεσια αποφάσιζε ερήμην του Κόμματος και εξω από το καταστατικό και το πρόγραμμα του!!.
  Ποιός εδωσε την έκγριση στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Λίβανο να δεχτεί αυτούς τους όρους?. Γιατί , ενω ειχε αποφασιστεί στο βουνό να περάσουν από λαικο δικαστήριο και να δικαστούν (εκτελεστουν για προδοσία) οι αντιπρόσωποι, αυτο δεν εγινε ποτέ?.
  Ποιά απόφαση συνεδριου έδινε στο Σιάντο το δικαίωμα να λέει το καλοκαιρι του 1944 ότι: «και να μας δώσουν την εξουσία, εμεις δεν θα την πάρουμε»??. Ηταν παραβιάσεις, των αποφάσεων του Κόμματος ναι ή, όχι?. ΉΤΑΝ!!.
  Ήταν χοντροειδέστατα λάθη, – ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Α ΤΟΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, και όχι λάθος επεξεργασίες ναι η όχι?. Γιατί αν ηταν λάθεμένες επεξεργασίες δεν θα γινόταν το 1/3 της Γης Κομμουνιστικό με αυτές ακριβώς τις επεξεργασίες!! (του 7ου Συνέδριου της ΚΔ)
  Είναι παραβίαση των αρχών του Κόμματος να καταγγέλλεται τώρα το 7ο Συνέδριο της ΚΔ για «λαθεμένο» και το ΕΑΜ επίσης!.
  Με βάση ποιά απόφαση του Κόμματος ο Μάκης Μαϊλης καταργεί τον Α ΤΟΜΟ της Ιστορίας του ΚΚΕ πριν ακόμα αποφασίσει ΤΟ ΚΚΕ για αυτό?. ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΦΡΑΞΙΟΝΙΣΜΟΣ σύντροφοι?

  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/10/2014&id=15474&pageNo=20

  Σχόλιο από aristeropontios | 12/04/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: