Ακροδεξιοί επιτέθηκαν με βία εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το παμποντιακό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Οι δράστες έριξαν μπουκάλια με νερό και ξύλα εναντίον του βουλευτή, την ώρα που βρίσκοταν κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τον κτύπησαν με τα χέρια τους και τον εξύβρισαν.

Μάλιστα, για να γλιτώσει, διέφυγε προς τα σκαλιά της Βουλής, ενώ όταν άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να φυγαδεύσουν τον βουλευτή της ΝΔ προς την πλευρά του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη, η ίδια ομάδα τραμπούκων κινήθηκαν εναντίον τους, πετώντας πέτρες, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε χρήση χημικών.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο Γιώργος Κουμουτσάκος, δράστες της επίθεσης ήταν χρυσαυγίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να «καπηλευθούν» το συλλαλητήριο των Ποντίων.

«Επειδή ξέρω και πρόσωπα, επειδή είδα πρόσωπα, ξέρω υπό την καθοδήγηση ποίων αυτοί οι τραμπούκοι έδρασαν, αυτοί οι οποίοι επιχείρησαν να καπηλευθούν τον πόνο και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ποντιακών σωματείων. Οι πνευματικοί πατέρες είναι αυτοί οι οποίοι έχουν δολοφονήσει, οι οποίοι είναι οι φορείς του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και ό,τι πιο ακραίου υπάρχει στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας», δήλωσε λίγο αργότερα από το βήμα της Βουλής.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να υπάρξει «συνολική καταδίκη» και κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ότι πυροδότησε αυτά που συνέβησαν, ζητώντας την παραίτησή του.

O Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες διευκρίνισε ότι η αναφορά του στην Ολομέλεια της Βουλής σε «ηθική αυτουργία» του Ν. Φίλη ήταν «πολιτική τοποθέτηση».

Πάντως ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι θα καταθέσει μήνυση, αλλά δεν διευκρίνισε κατά ποίων θα στρέφεται η μήνυση και ποια θα είναι η κατηγορία που θα επικαλεστεί.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος λίγο αργότερα αποχώρησε μετά από έντονες διαμαρτυρίες.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών, την αφαίρεση από την διδακτέα ύλη της Γ’ Λυκείου του κεφαλαίου «Παρευξείνιος Ελληνισμός», του μοναδικού με σαφή αναφορά στον όρο γενοκτονία, και την άρνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκ μέρους του υπουργού Παιδείας.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Φασιστοειδή, που εκμεταλλεύτηκαν τη δικαιολογημένη κινητοποίηση των Ποντίων εναντίον των ανιστόρητων και προκλητικών δηλώσεων Φίλη, επιτέθηκαν, προπηλάκισαν και χτύπησαν τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και καταδικάζει τους «τραμπουκισμούς».

Υπογραμμίζει δε ότι ο κ. Κουμουτσάκος ως διπλωμάτης έχει δώσει αγώνα για την υποστήριξη των Δικαίων του Ποντιακού Ελληνισμού και αναφέρει ότι τραμπούκοι αποπειράθηκαν, επίσης, να χτυπήσουν και το βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τους τραμπουκισμούς και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο» αναφέρει.

Καλεί δε την αστυνομία να προχωρήσει άμεσα στη σύλληψη και την παραπομπή των δραστών στην Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση και τους υπουργούς «που τροφοδοτούν με τις δηλώσεις τους τα φασιστοειδή, να συνέλθουν και να ανακαλέσουν τις ύβρεις που εκτόξευσαν εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού».