Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Όχι σύντροφε Αλέξη, εδώ που ήρθαμε δεν ήρθαμε όλοι μαζί

oxitms«Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί
ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, ή θα φύγουμε όλοι μαζί»
Αλέξης Τσίπρας 10/7/2015

Όχι σύντροφε Αλέξη, εδώ που ήρθαμε δεν ήρθαμε όλοι μαζί.

Μόνος σου ήρθες, μαζί με ένα επιτελείο 5-6 ανθρώπων .
Μόνος σου πήγες και στις 20 Φλεβάρη,  σε εκείνη την επώδυνη συμφωνία που μας προϊδέαζε το τι θα επακολουθήσει, και προσπάθησες να βαφτίσεις το κρέας ψάρι αλλά είπαμε «δε βαριέσαι βρε αδερφέ αρχή είναι, πάμε παρακάτω…».

Δεν μας ρώτησες. Σε τίποτα δεν μας ρώτησες μέχρι τώρα.
Δεν βαδίσαμε μαζί στα μονοπάτια του «πάση θυσία συμφωνία» και του κάθε «έντιμου συμβιβασμού».
Δεν βαδίσαμε μαζί αυτούς τους πέντε μήνες στα μονοπάτια που λησμόνησαν την λέξη «μνημόνιο» και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζε σαν κάτι που είχε γραφτεί την εποχή της Στάσης του Νίκα.

Είχες πάντα την ψευδαίσθηση, την αυταπάτη ότι τα θηρία θα λογαριάσουν την ειλικρίνειά σου για «πάση θυσία συμφωνία» και «πάση θυσία μένουμε Ευρώπη».

Κι όταν είδες τις άγριες διαθέσεις τους , την απίστευτη βία για πλήρη εξευτελισμό και υποταγή, για την «παράδοση της χώρας» (δικά σου λόγια στο διάγγελμα για το δημοψήφισμα το θυμάσαι ; ) φοβήθηκες και είναι ανθρώπινο, γύρισες πίσω στην πατρίδα και μας έδωσες, από τον Γενάρη, για πρώτη φορά τον λόγο.
Σταθήκαμε δίπλα σου, και σου απαντήσαμε, με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση και ένα  ορμητικό ΟΧΙ που έρχονταν από τα βάθη της ιστορίας αυτού του τόπου.

Και «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις»  έδωσες το ΟΧΙ μας  για ερμηνεία στον Σταύρο και την Φώφη. Γιατί ρε Αλέξη ;
Και άρχισες να καθαρογράφεις αυτό που μόλις πριν αρνήθηκε όλη η Ελλάδα με το περήφανο 61 %. Το τελεσίγραφο.

Όχι  σύντροφε Αλέξη. Εδώ που ήρθαμε ΔΕΝ ήρθαμε όλοι μαζί.
Δεν είναι αυτός ο δρόμος της Αξιοπρέπειας.

Κι αν είναι να ντρεπόμαστε τα χρόνια που μας μείναν εμείς θα πούμε και πάλι ΟΧΙ.

Και να ξέρεις όμως ότι εμείς θα είμαστε εδώ ότι και γίνει. Θα είμαστε εδώ να φυλάμε τις πεζούλες μας. «Την τιμή, την ιστορία, τον πολιτισμό που κουβαλά αυτός ο λαός στις πλάτες του.» Αυτές έχουμε, σε αυτές είμαστε ταμένοι. Σε τίποτε άλλο….

10/07/2015 - Posted by | -Αντίσταση, -Διάφορα, -Πολιτική

14 Σχόλια »

 1. Δεν συμφωνώ. Ο λόγος αυτός δείχνει πείσμα και το πείσμα δεν είναι καλό. Έχω γράψει και αλλού, ένα πρόβλημα λύνεται με τους παράγοντές του. Αν θελήσουμε να το λύσουμε με άλλους παράγοντες, τότε είναι άλλο πρόβλημα. Προβάλλουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Μη ξεχνάμε ποτέ το επιθυμώ από το δύναμαι. Εγώ δεν είμαι του Αλέξη και όμως έκανε αυτό που μπορούσε και μάλιστα με αρκετή ζημιά. Πάντως προσπάθησε, μπορεί να έκανε λάθη, όμως λάθη κάνει αυτός που πράττει.

  Σχόλιο από kyriakos901 | 10/07/2015

 2. Από αυτά «που μας ενώνουν» δεν μπορεί να απουσιάζει αυτός ο χάρτης….

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/07/2015

 3. Όλοι μαζί πήγατε, μην βγάζετε την ούρα σας απέξω. Και λίγη αυτοκριτική δεν κάνει κακό.

  Σχόλιο από GApostolakis | 10/07/2015

 4. Είναι πασιφανές ότι αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κάποιος πολύ ισχυρός ξένος αξιωματούχος
  της ΕΕ και πραγματικός φίλος της Ελλάδας (Γάλλος κατά την εκτίμησή μου) ψιθύρισε στο αυτί του Αλέξη ότι οι σκληροπυρηνικοί κατά της παραμονής της Ελλάδας (πχ Σόιμπλε) έχουν ήδη αποφασίσει να οδηγήσουν την πατρίδα μας στην έξοδο από το ευρώ. Σίγουρα θα έγινε λόγος για την απομάκρυνση Βαρουφάκη και για την ανάγκη συμβιβασμού με τους δανειστές με υπογραφή νέου μνημονίου με σκληρούς όρους ως μόνη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα.

  Τα ζητούμενα για αυτή την νέα κυβέρνηση ήταν 2 εξαρχής..
  .
  Το πρώτο ήταν να φέρει την επανάσταση-αλλαγή πολιτικής σταματώντας την λιτότητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ξεσηκώνοντας όλους τους καταπιεσμένους πολίτες της.
  Το δεύτερο ήταν να εξυγιάνει το Ελληνικό κράτος από τις γνωστές παθογένειες που μας έφεραν στα μνημόνια.
  Να κάνει την διαφορά δηλαδή από το Πασοκ και την ΝΔ που μας κατέστρεψαν σαν χώρα μετά την μεταπολίτευση.

  Στο πρώτο απέτυχε αλλά είμαι σίγουρος ότι προσπάθησε τα μέγιστα και γι αυτό δεν κατηγορώ κανέναν ούτε ακόμα και αυτόν τον Βαρουφάκη που πολλοί προσπαθούν να του φορτώσουν την αναποτελεσματικότητα όλων των διαπραγματεύσεων. Ο Βαρουφάκης είναι σαφές ότι είχε πολύ δύσκολο και ειδικό ρόλο με μεγάλο ρίσκο αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…

  Στο δεύτερο εύχομαι να τα καταφέρει «και εκεί τους την έχω στήσει» γιατί θα αλλιώς θα φάνε πολύ μαύρο…
  Ο Ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξαναγίνει «πελάτης» κανενός!!!

  Σχόλιο από Κώστας-Νέον Φάληρον-Πειραιεύς | 10/07/2015

 5. Για σταθείτε ρε παιδιά. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση είχε θέμα το μνημόνιο που πρότειναν. Όχι έξω από το ευρώ. Υιοθετείτε την προπαγάνδα τους αν υποστηρίζετε το δεύτερο. Επομένως όποιος κατέβηκε προτείνοντας έξοδο, ήρθε σε λάθος συγκέντρωση.

  Δυστυχώς η διαπραγμάτευση των «εταίρων» ήταν τελεσίγραφο. Μάλιστα με την κάνη κολημένη πλέον στο μέτωπο του ελληνικού λαού, κυρίως όσων υπέφεραν.

  Δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα ο πρωθυπουργός να θυσιάσει αυτούς τους ανθρώπους για να πειραματιστεί με τη δραχμή. Αυτούς που προστατεύει δηλ. Η δραχμή θέλει οργάνωση και προετοιμασία. Αλλιώς πας στον γκρεμό. Δεν υπήρχε ο χρόνος για αυτή την προεργασία. Απαιτούνται χρόνια δουλειάς για μια χώρα που τόσα χρόνια στηρίζεται στα δανεικά. Επίσης απαιτείται ενότητα και αλληλεγγύη. Είδατε κάτι τέτοιο; Ούτε ο λαός αλλά ούτε και τα κόμματα έδειξαν διάθεση τέτοια.

  Ορθώς αναδιπλώθηκε λοιπόν μαζεύοντας ότι μπόρεσε και είναι στιγμή να ανασυνταχτεί. Χρειάζεται χρόνο. Εδώ καλείται να κερδίσει το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο στοιχημα. Την καταπολέμηση της διαπλοκής και την επανίδρυση του κράτους. Σημαντικότερο από κάθε συμφωνία κσι όποιο μνημόνιο. Αν το καταφέρει, έχει πάρει την παρτίδα χαλαρά.

  Σχόλιο από M | 11/07/2015

 6. Μαζί ήρθατε, μαζί πάτε και μαζί θα πάτε, με τον Αλέξη, χωρίς αυτό να δικαιώνει τους χαιρέκακους του παλαιομνημονιακού τόξου και τους σκιώδεις υποστηρικτές τους, στο ενημερωμένο πάντα (αλλά από πού;) κκε. Τώρα σκοτάδι, αλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα του ευρωπαϊσμού κάθε είδους και κάθε προσανατολισμού.
  Το όχι που είπα (εγώ μαζί με εκατομύρια) θα είναι για μενα ένα πολύ δηλητηριώδες πράγμα για το μέλλον, ελπίζω ο «κοσμάκης» (δεν διαχωρίζομαι) να το δαχειριστεί αυτό το δηλητήριο με έλλογο τρόπο. Λίγο δύσκολο το βλέπω, μάλλον πολύ δύσκολο το βλέπω.
  καλή σας τύχη με την συνείδησή σας..

  Σχόλιο από Ιωάννης Τζανάκος | 11/07/2015

 7. Nα ένα (πολύ) καλό του Tζανάκου:

  «…Η πλήρης καταστροφή του ιδεολογικού πυρήνα του σύριζα είναι καταστροφή του βαθύτερου ευρωπαϊσμού, της βαθύτερης ευρωπάθειας. Οι του συριζα (ακόμα και οι εκ κκε καταγωγής) είναι ουσιακά ποιό Ευρωπαίοι από τους έλληνες βλαχοδεξιούς και τα φιλελεύθερα σαχλοκούδουνα όπως κάτι Σώτη κάτι Γεωργελές κάτι ποταμίσια μάστερ με πίπα σε άγγλο καθηγητή εκονόμικς κόμικς. Οι του σύριζα είναι ο βαθύς ευρωπαϊσμός. Και αυτοί είναι που θα έσωζαν το ιδεολογικό και πολιτικό εποικοδόμημα, άρα τον εσωτερικό στύλο, της ευρωδουλοπρέπειας, με αξιώσεις, για να μην πω πως το οικονομικό τους πρόγραμμα επίσης θα ήταν μια ορθολογική ανάσα επιβίωσης της αστικής οικονομίας και ενίσχυσης της εσωτερικής συσσώρευσης κεφαλαίου. Απλά πράγματα, κατανοητά για όποιον δεν είναι ΒΛΑΞ έλλην δεξιός Μουρούτης, Καραμπελιάς, ή άθενς βόδι....»

  Σχόλιο από Ublic | 11/07/2015

 8. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΨΗΦΟΥ ΑΠΟ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

  Η Iskra παραθέτει ολόκληρη τη δήλωση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αιτιολόγηση της ψήφου τους στην ονομαστική ψηφοφορία επί της εξουδιοδότησης της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, με βάση την πρόταση της κυβέρνησης προς τους «Θεσμούς», η οποία έχει ως εξής:

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΑΠΟ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

  Οι κάτωθι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους «Θεσμούς», στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας ζητάει να δώσουμε με τη ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

  Αυτή η πρόταση στην ουσία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας.

  Για αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους και όσες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο προτάσεις –πρόταση- προς τους «Θεσμούς» και υπογραμμίζουμε ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις.

  Όλοι/ες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί από την Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση.

  Το δικό μας «ναι» που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό- λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα.

  Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους.

  Οι υπογράφοντες/ουσες βουλευτές :
  1. Αμμανατίδου Λίτσα
  2. Δελημήτρος Κωνσταντίνος
  3. Ζάννας Ζήσης
  4. Ζερδελής Γιάννης
  5. Ήσυχος Κώστας
  6. Ιωαννίδης Ηλίας
  7. Καματερός Ηλίας
  8. Κριτσωτάκης Μιχάλης
  9. Κώτσιας Θωμάς
  10. Ουζουνίδου Ευγενία
  11. Πετράκος Θανάσης
  12. Σαμοΐλης Στέφανος
  13. Τσανάκα Αλεξάνδρα
  14. Χαραλαμπίδου Δέσποινα
  15. Χουντής Νίκος

  Σχόλιο από Iskra-idis | 11/07/2015

 9. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ

  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  Εμείς στη “κοινωνία αξιών”, με δημιουργική αντιπολίτευση, από την 31 Ιανουαρίου ακόμη, μιλούσαμε και προειδοποιούσαμε τη κυβέρνηση για τα λάθη που έκανε στη πορεία των διαπραγματεύσεων. Πάντα, στο τέλος κάθε ανάλυσης, προτείναμε συγκεκριμένους τρόπους ενέργειας για την καλύτερη διαχείριση των λαθών.

  Δυστυχώς, η αλαζονεία της κυβέρνησης και ο αντιδημοκρατικός αποκλεισμός μας από τα ΜΜΕ (αν και οφείλουν να μας δίνουν βήμα ως πολιτικό κόμμα), δεν επέτρεψε να ακουσθεί η φωνή της λογικής, αν και όσα λέγαμε τα στέλναμε ως προτάσεις εγγράφως και στα ΜΜΕ και στη κυβέρνηση.

  Τώρα όμως δεν είναι ώρα για να διεκδικήσουμε ρόλο δήμιου κατά της ερασιτεχνικής κυβέρνησης ούτε κατά του γραφικού και ρίψασπι Βαρουφάκη.

  Εμείς στη “κοινωνία αξιών”, θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστηρίξουμε ότι τώρα δεν υπάρχει χρόνος για επικρίσεις, διχόνοια και αυτοχειρίες.
  Τώρα υπάρχει απαίτηση για εθνική ομοψυχία στη νέα περιπέτεια που οδήγησαν τη χώρα μας.
  Τώρα είναι ώρα για συναίνεση για στήριξη της κυβέρνησης της χώρας και για ομοψυχία του Ελληνικού λαού.

  Θα πρέπει όμως ο πρωθυπουργός να δείξει τόλμη, να απαγκιστρωθεί αποφασιστικά από τα αναχρονιστικά, ιδεοληπτικά στελέχη και να στραφεί στους καλύτερους Έλληνες σε κάθε τομέα, που να μπορούν να κρατήσουν το τιμόνι στα υπουργεία και τα δημόσια λειτουργήματα με σταθερότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα.

  Δεν πιστεύουμε σε ευκαιριακές συγκυβερνήσεις πολιτικής σκοπιμότητας από τα ίδια παλιά υλικά, που τελικά λειτουργούν ως σωσίβια για όλους τους παλαιοκομματικούς υπεύθυνους που συνέβαλαν στη δεινή κατάσταση της χώρας.

  Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός θα πρέπει να γίνει ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, να αφήσει πίσω του τα διχαστικά Ναι και Όχι των καταστροφικών δημοψηφισμάτων και να οδηγήσει με αποφασιστικότητα, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, εξωστρέφεια και υπευθυνότητα τη χώρα για να ξεπεράσει τη φουρτούνα στην οποία έχει πέσει.

  Πρωθυπουργέ, Συστράτευσε τους καλύτερους Έλληνες από κάθε τομέα σε μία και μόνο αποστολή: Το σωτηρία της χώρας!!!

  Μόνο με καλό καπετάνιο, καλό πλήρωμα και με ομοψυχία μπορεί το καράβι, η χώρα μας, να ορθοπρωρήσει και σιγά σιγά, με σιγουριά να ξεπεράσει αλώβητη τη καταιγίδα σε μια καλύτερη πορεία, προς ένα καλύτερο αύριο!!!.

  Σχόλιο από KOINΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ | 11/07/2015

 10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΔΡΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

  13. 1. Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα επουλώνει τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων. Δεν θα αναγνωρίσουμε τις συνταγματικές και παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης που οδήγησαν το τελευταίο διάστημα σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και σε κατάργηση σημαντικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στη δική μας προσέγγιση του δημόσιου ως μοχλού ανασυγκρότησης της χώρας όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν έχουν ρόλο και θα επαναπροσληφθούν.

  13. 2. Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.13. 3. Υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Δεν θα υπάρχει κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίωσή του, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της τροφής και της αξιοπρεπούς κατοικίας. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας λόγω χρέους.
  ……………..
  …………….

  Σχόλιο από Syriza | 12/07/2015

 11. ΚΑΙ ΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΓΕΝΝΑΙΟΙ»

  Μετά την αποδοχή της σκληρότατης αυτής συμφωνίας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την γενναιότητα του πρωθυπουργού, να αναγνωρίσει τα προηγούμενα λάθη του και να καταλήξει σε μία δυσχερή, πλην όμως τη καλύτερη δυνατή συμφωνία, δεδομένων των αδιεξόδων που περιήλθε η χώρα.

  Εάν όμως θέλει να επιτύχει τη διάσωση της χώρας και να μην καταστεί ευάλωτος πλευροκοπούμενος από το ίδιο του το κόμμα, την ΑΝΕΛ και την αντιπολίτευση, (που ντετερμινιστικά θα τον οδηγήσει κι αυτόν στην προοδευτική φθορά μέχρις εξαφάνισης, όπως συνέβη με ΓΑΠ, Βενιζέλο και Σαμαρά), θα πρέπει να επιδείξει την ίδια τόλμη όχι μόνο στο τρόπο που θα εφαρμόσει τη συμφωνία αλλά και σε πλειάδα άλλων πρωτοβουλιών, εκτός μνημονίου που θα πρέπει να αναλάβει. Γιατί είναι απαραίτητες και άλλες πρωτοβουλίες, πέραν της συμφωνίας για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών και να καταστεί κι αυτός πραγματικός ηγέτης:

  Συγκεκριμένα, πρέπει να επιδιώξει δυναμική “φυγή προς τα εμπρός”:

  • Να απεγκλωβισθεί οπωσδήποτε από τη μνημονιακή / αντιμνημονιακή ρητορική και την εσωστρέφεια και να πάψει το διχαστικό λόγο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραγνωρίζει τον υστερόβουλο ρόλο της Γερμανίας και των δορυφόρων της στην ΕΕ καθώς και τον σκληρό ρεαλισμό που υπάρχει στο διεθνές περιβάλλον. Πρέπει με σύνεση να προστατέψει τη χώρα, να αποφύγει να την εκθέσει και σε άλλους κινδύνους που θα την καταστήσουν περισσότερο ευάλωτη.
  • Να ζητήσει τη στήριξη όλων των Ελληνικών κομμάτων με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σχηματίζοντας μία αποτελεσματική υπερκομματική κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών που ευθύνονται για τη κατάντια της χώρας, αλλά και χωρίς κανένα βουλευτή του κοινοβουλίου. Έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει στηριζόμενος στη συνταγματική πρόβλεψη για διάκριση εξουσιών.
  • Να προχωρήσει συνεπώς σε εκτεταμένο ανασχηματισμό τοποθετώντας χωρίς κομματική ταυτότητα σε όλες τις θέσεις τους καλύτερους Έλληνες, με κριτήρια την ακεραιότητα, τις ικανότητες και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους.
  • Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγεί άμεσα από όσους υπουργούς και υφυπουργούς δημιουργούν προσκόμματα λόγω ιδεοληψίας και προσωπικής ατζέντας.
  • Ταυτόχρονα θα ενισχύσει το ρόλο του κοινοβουλίου και θα ξεπεράσει τα ζητήματα δεδηλωμένης, από τα οποία κινδυνεύει να αποκαθηλωθεί . Έτσι θα μπορεί να γίνει ο υπερκομματικός ηγέτης που αναβάθμισε τη Δημοκρατία στο κοινοβουλευτικό λίκνο της.
  • Να διαμορφώσει ένα στρατηγικό σχέδιο, με συγκεκριμένα βήματα σε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και να ζητήσει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.
  • Στο σχέδιο αυτό να αναλάβει και πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες και πέραν των μνημονιακών προβλέψεων, οι οποίες εκτός του ότι θα τον στηρίξουν στη συνείδηση του λαού έναντι των ασφυκτικών προβλέψεων του μνημονίου, θα δώσουν προοπτική και σε ολόκληρη την οικονομία και στη ζωή του τόπου.
  • Ο πολίτης θα πρέπει να αντιλαμβάνεται την πρόοδο που επιφέρουν οι πρωτοβουλίες αυτές στη καθημερινότητά του.

  Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι εξ ίσου σημαντική με την επίτευξη των οικονομικών μεγεθών και μπορούμε να το πετύχουμε αν εργασθούμε για το μέλλον επιδιώκοντας να είμαστε:
  “και στα μικρά γενναίοι”

  Σχόλιο από KOINΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ | 13/07/2015

 12. ΟΧΙ στο ευρωατλαντικό ιουλιανό πραξικόπημα!
  Ανένδοτος αγώνας ενάντια σε κάθε ταπείνωση, δανειακή σύμβαση και μνημόνιο. ΟΧΙ στο ευρώ, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και στην αποικία χρέους!…
  [Δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των συντακτών”, 13 Ιουλίου 2015]

  Γράφειο Δ. Πατέλης
  Αν. Καθηγ. Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης.

  Το μείζον, που δεν τόλμησε να θέσει η κυβέρνηση ως ερώτημα στο δημοψήφισμα, το έθεσαν ωμά, εκβιαστικά και απροκάλυπτα οι κορυφαίοι γραφειοκράτες της ΕΕ και οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών, με την χονδροειδή έπαρση του αποικιοκράτη. Όρισαν λοιπόν αυτοί το περιεχόμενο του ερωτήματος του δημοψηφίσματος ως ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ και στην ΕΕ, νομίζοντας ότι (σε συνδυασμό με την τρομοκρατία τραπεζών και ΜΜΕ) θα κάμψουν το λαό! Ο λαός σήκωσε το γάντι στην ιταμή πρόκληση, και απάντησε με αγέρωχη αξιοπρέπεια στη θρασύτατη κατάργηση της κυριαρχίας του, με σαφέστατους όρους ρήξης και όχι υποταγής, παραμερίζοντας τα άκυρα και παρελκυστικά αδιέξοδα φυγομαχούντων.

  Τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην περιφέρεια της ευρωζώνης, έχουμε ένα πόλεμο που εξαπολύει ο ίδιος άξονας, απ’ όπου δεν υπάρχει άλλος δρόμος διαφυγής, εκτός από αυτόν της συντριβής-παράδοσης ενός εκ των αντιμαχομένων. Στον πόλεμο, οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να κατατροπώσουν τον αντίπαλο. Όταν είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικής και πολέμου, νικά όποιο στρατόπεδο συγκροτείται σε οργανωμένο μέτωπο, με σαφείς σκοπούς και προοπτική, που την επιβάλλει με όλα τα μέσα, κατακτώντας τη στρατηγική πρωτοβουλία των κινήσεων. Σκοπούς και προοπτική που εδράζονται στη σαφή διάγνωση της κατάστασης, στην επίγνωση όλου του φάσματος των πιθανών και απίθανων κινήσεων του αντιπάλου, ώστε να διαθέτουν έτοιμες εναλλακτικές και αιφνιδιαστικές-ασύμμετρες κινήσεις, με ισχυρά ερείσματα εντός και εκτός της χώρας και την αντίστοιχη οργανωμένη μαζική κινητοποίηση. Μόνον αυτό το στρατόπεδο–μέτωπο μπορεί να γίνει πόλος έλξης με όρους ηθικοπολιτικής ηγεμονίας, να αδρανοποιήσει ή/και να καθυποτάξει τις αμφιταλαντευόμενες μάζες, ώστε τελικά να νικήσει.

  Εδώ δεν έχουν θέση εν λευκώ αναθέσεις και “μυστική διπλωματία” πίσω απ’ την πλάτη του λαού. Ποιός ετοιμάζει το λαό για αυτά που έρχονται;Μέχρι στιγμής, το μαύρο στρατόπεδο-μέτωπο του «Ανήκομεν εις την Δύσιν», παίζει χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Η ίδια η κυβέρνηση, την επομένη του δημοψηφίσματος, μαζί με την 5η φάλαγγα των προθύμων, έσπευσε να βαφτίσει το ΟΧΙ του λαού ΝΑΙ. Η ευρεία εντολή των 251 καθεστωτικών «ναι», με την οποία ο κ. Τσίπρας εξουσιοδοτήθηκε από τη Βουλή να διαπραγματευτεί την ατιμωτική συμφωνία άνευ όρων παράδοσης στους δανειστές, αποτέλεσε την τελική πράξη ακύρωσης του “πρώτη φορά αριστερά”, που σηματοδοτεί τον ιδεολογικό, πολιτικό και ταξικό χαρακτήρα του πραξικοπήματος, με τη συνέργεια του μετώπου του ηττημένου ΝΑΙ! Αυτό το πραξικόπημα, αυτή η πρωτοφανής ταπείνωση του λαού, δεν θα περάσει.

  Ο άξονας έχει ενεργοποιήσει το δοκιμασμένο πακέτο πολιτικών, προπαγανδιστικών και πολεμικών τεχνολογιών χειραγώγησης. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του διαπομπεύονται ασυστόλως και μεθοδευμένα ως αφερέγγυοι “παρίες”, επικίνδυνοι, “προδότες” της εμπιστοσύνης του άξονα, όπως ο Μιλόσεβιτς, ο Καντάφι κ.ο.κ. Στο πρόσωπό τους ο άξονας θέλει να τιμωρήσει και να ταπεινώσει περαιτέρω το λαό μας. Οι μηχανισμοί (κρατικοί, διακρατικοί & παρακρατικοί)του ευρωατλαντισμού, προς το παρόν βολεύονται με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, κρατώντας ως εφεδρεία τα σχέδια ένοπλης χούντας τύπου Κιέβου.

  Ο λαός μας δεν συνηθίζει να παραδίδεται αμαχητί και άνευ όρων. Αν κάποιοι νομίζουν ότι με εκχωρήσεις και υποταγή θα εξευμενίσουν το θηρίο, ώστε να σώσουν τις καρέκλες και τα κεφάλια τους, είναι βαθιά γελασμένοι και ανιστόρητοι. Αν δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να προωθήσουν την ιστορική λαϊκή ετυμηγορία, αν επιμένουν “δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα”, ας παραμερίσουν να προσμένουν μόνοι “κάποιο θάμα”, χωρίς να παίζουν στην πλάτη του λαού.

  Όσοι πραξικοπηματικά έσπευσαν να ερμηνεύσουν το 61,3% ως εν λευκό εξουσιοδότηση για εθελόδουλη παράταση και εμβάθυνση του καθεστώτος υποταγής θα λογοδοτήσουν. Αν “δεν κατάλαβαν”, οφείλουν ή να προσφύγουν εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία με το σαφές ερώτημα “ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ, στην ΕΕ και στην αποικία χρέους”, ή να σιωπήσουν και να παραιτηθούν ως αναντίστοιχοι των περιστάσεων.

  Dr. Dimitrios S. Patelis

  Σχόλιο από εφ.συν | 14/07/2015

 13. ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ E-mail Εκτύπωση PDF
  (Τρ. 21/7/15 – 22:30)

  Του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΠΕΡΑ

  Από το απόγευμα της Τρίτης, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν, ύστερα από τη δήλωση του πρωθυπουργού σε συνεργάτες του, την οποία άφησαν να διαρρεύσει «κυβερνητικές πηγές». Κοινή ήταν η εκτίμηση των συστημικών μέσων, ότι με αυτή τη δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την οδό της «εκκαθάρισης» όσων διαφωνούν με το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ελπίζουμε να διαψευστούν οι αντίπαλοί μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εγείρεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα- πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε;

  Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ευρώ δανειακής βοήθειας- γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου;

  Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;

  Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του, κι ότι μένει παντελώς ακάλυπτος στον οποιονδήποτε εκβιασμό; Εκτός κι αν δεν χρειάζεται καν να εκβιαστεί, πλέον, για να υπογράψει αυτά που θα του ζητηθούν.

  Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες «σταύρωναν» τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη.

  ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ

  Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21443:erotimata-dilosi&catid=81:kivernisi&Itemid=198

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/07/2015

 14. Η αριστερά δεν υπάρχει για…

  …να ψηφίζει μνημόνια.

  Του Παναγιώτη Χρονόπουλου.

  Είναι άχαρο και ντροπιαστικό η Αριστερά να προτείνει στο λαό ένα 3ο μνημόνιο και μάλιστα τόσο βαρύ και επαχθές. Αυτό που δεν μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε καθαρόαιμη μνημονιακή δύναμη, να το κάνει η ίδια η Αριστερά. Θα το πληρώσει αυτό και το τίμημα θα είναι βαρύ.
  Όποιος εφάρμοσε μνημονιακές πολιτικές φθάρθηκε γρήγορα. Το ίδιο θα πάθει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το 3ο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το Grexit.
  Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Είναι τέλος εποχής και σημάδι ανεξίτηλο, λεκές που δεν μπορεί να σβήσει, ό,τι και να γίνει (που δε θα γίνει κιόλας).
  Το μνημόνιο έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα μεταλλάσει τον ΣΥΡΙΖΑ οριστικά σε μνημονιακό κόμμα. Εδώ και καιρό είχε τονιστεί ο κίνδυνος που υπήρχε από τον άκρατο φιλοκυβερνητισμό που κυριάρχησε από τις ευρωεκλογές και μετά, αλλά και από τη γραμμή του συμβιβασμού με όλα τα καλλωπιστικά επίθετα που τον συνόδευαν (προωθητικός, αμοιβαία επωφελής, έντιμος, επώδυνος και τελικά μνημονιάρα). Όλη αυτή η αυταπάτη ξόδεψε τόσο τη λαική διαθεσιμότητα, όσο και τα ταμειακά αποθέματα της χώρας στον αγώνα να πειστούν τα διεθνή κοράκια της τοκογλυφίας και του ιμπεριαλισμού να πάψουν να φαίρονται σαν αυτοί που πραγματικά είναι(!!!). Αυτή η αυταπάτη χρεωκόπησε δυστυχώς μαζί με τη χώρα.
  Εκφράσεις καθωσπρεπισμού όπως λιτότητα και υφεσιακά μέτρα, απέναντι στο καταστροφικό μνημόνιο Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη σκληρή χρεοκοπία που αυτό συνεπάγεται, δεν αντανακλούν στο παραμικρό τη συμφορά που ήρθε για το λαό και τη χώρα.
  Είναι εποχή ματαίωσης ιστορικών ευκαιριών και ελπίδας για αλλαγή συσχετισμών, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις 25 Γενάρη, ή τουλάχιστον όπως θα έπρεπε κάτι τετοιο να σηματοδοτήσει.
  Οσοι επιμένουν να κάνουν λόγο σε αυτές τις συνθήκες για πολιτική επιβίωση, όσοι νομίζουν ότι υφίσταται αριστερή κυβέρνηση, ή ακόμα και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , πλανώνται επικίνδυνα. Το τιμόνι παραδόθηκε (αν άλλαξε και ποτέ χέρια τελικά) στους ξένους δυνάστες. Διερράγει η σχέση εμπιστοσύνης που ευρύτερα λαικά και κοινωνικά στρώματα ανέπτυξαν με έναν φορέα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον ανέδειξαν σε πρώτο κόμμα, προφανώς όχι για να ζήσουν την μνημονιακή εμβάθυνση που συντελέστηκε, πάνω στη χυδαία αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, τα όσα δηλαδή έλεγαν Σαμαράδες, Βενιζέλοι, Κουβέληδες όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθ υπόδειξη των αφεντικών τους. Απαραίτητη επίσης για να εφαρμοστεί το μνημόνιο-έκτρωμα είναι και η συμμαχία με όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα και τη διαπλοκή, προφανώς και μαζί με την επιστροφή στην καταστολή ( Αριστερά ΜΑΤ σε Σκουριές, στο Σύνταγμα προχθές, ίσως και σήμερα και βλέπουμε….)
  Την πραγματικά δύσκολη κατάσταση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν την αντιμετώπισε λέγοντας την αλήθεια στο λαό. Την περίοδο πριν τις εκλογές έγινε λόγος για ένα όχι σε αναθέσεις, αλλά για ένα λαό πρωταγωνιστή. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ήθελε να ακούσει ούτε αυτό. Καμμία προετοιμασία του λαού για το τι συμβαίνει, κανένα σχέδιο (και φυσικά δεν αναφέρομαι σε σχέδια για δραχμή και άλλες ανοησίες)
  Παρόλα αυτά όταν η κυβέρνηση κάλεσε αυτόν τον απροετοίμαστο λαό να πάρει θέση, αυτός επέδειξε αξιοθαύμαστο φρόνημα. Αποδείχτηκε (με τράπεζες κλειστές, με τρομοκρατία από ΜΜΕ και ιμπεριαλιστές-εκβιαστές) ηθικά έτοιμος να αναλάβει το φορτίο μιας σύγκρουσης. Και ακολούθησε η κατασπατάληση του ΟΧΙ από μια ανάξια για να το χειριστεί και πολύ κατώτερη της ιστορικής ευκαιρίας κυβέρνηση και κόμμα.
  Ο λαός όποια ερμηνεία και αν δωθεί από οποιονδήποτε σήμερα, είπε ένα ΟΧΙ σε εκβιασμούς. Για αυτό ρωτήθηκε. Αυτό το ΟΧΙ δεν μπορεί να παραχαραχθεί από καμμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα. Και το υπάρχον κοινοβούλιο δεν έχει πλέον καμμία νομιμοποίηση να πράξει όσα ξεκίνησε. Επήλθε ένα σχίσμα, ένας χωρισμός, που βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στη λαική βούληση και την εφαρμοζόμενη πολιτική.
  Η κυβέρνηση ωρίμασε σε διαφορετική όμως κατεύθυνση από το λαό, με όρους του σάπιου πολιτικού συστήματος, των media, των τοκογλύφων.
  Ζούμε την αποτυχία του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ, τη ματαίωση των πόθων, των καημών και των αγώνων που μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τού πρόσφεραν απλόχερα. Τόσο η καθωσπρέπει μαντεψιά πως οι «εταίροι» θα φερθούν «πολιτισμένα» όσο και ο ακαδημαϊσμός ενός Grexit χωρίς λαϊκά ποδάρια, κατέρρευσαν δίνοντας μια τερατογένεση.
  Η αποικιοποίηση της Ελλάδας έρχεται με γρήγορους ρυθμούς. Η εθνική ανεξαρτησία και η λαική κυριαρχία, το όραμα να κάνει κουμάντο ένας λαός στον τόπο του εξοβελίζονται και πολεμιούνται σα σκέψεις για να σωθούν για μια ακόμα φορά οι τράπεζες, οι πολυεθνικές, η σαπίλα του συστήματος.
  Το κυνικό αστειάκι του Β. Σόιμπλε στον Τζ. Λιού, για τράμπα της Ελλάδας με το Πουέρτο Ρίκο -υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ- και η εκκωφαντική απουσία αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης, αναδεικνύουν τον ντροπιαστικό και εξευτελιστικό για τη χώρα τρόπο παραδοχής της ήττας και του εξευτελισμού μιας κατά τα άλλα «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης.
  Κι ενώ αυτά συμβαίνουν, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση προβάλλονται σαν ιερά κειμήλια, που πρέπει να περιφρουρηθούν κι ας μεταλλάσσονται σε εργαλεία μιας μνημονιακής διακυβέρνησης, ασκούμενης από ξένα κέντρα.
  Οι στιγμές ζητούν να πάρουμε θέση. Όσες κι όσοι στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ με ή χωρίς ενστάσεις, διαφοροποιήσεις, κριτικές, έχουμε μερίδιο ευθύνης γι’ αυτά που γίνονται.
  Τα «διαφωνώ, αλλά δεν γινόταν τίποτα άλλο και μένω για να ελαχιστοποιήσω τα κακά», είναι κεντροαριστερή διαχείριση μνημονίων. Τα «διαφωνώ, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση, για να μην έρθουν οι άλλοι», ξεχνούν ότι «οι άλλοι» έχουν ήδη έρθει. Το χαμόγελο του Γενάρη και της Κυριακής του δημοψηφίσματος το πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα από το λαό και το κόλλησε ξανά στα μούτρα του Πρετεντέρη, του Σταύρου, του Μειμαράκη, του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Άδωνι, του Βορίδη, του Λοβέρδου και όλης αυτής της συμμορίας που ο λαός απαίτησε έστω και δια της ψήφου να απαλλαγεί. Τα «δεν χαρίζω το κόμμα» ανοίγουν θέματα κομματικής ιδιοκτησίας και μοιρασιάς, τη στιγμή που η χώρα βγαίνει στο σφυρί.
  Ούτε η άρνηση της ήττας, ούτε ο αυτοεγκλωβισμός ούτε ο σαλταδορισμός δίνουν απάντηση στα χοντρά προβλήματα της περιόδου, στην οποία έχει μπει η χώρα – καθένας μας, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας, οι συναγωνιστές μας.
  Ζητάω συγγνώμη που, στο μερίδιο που μου αναλογεί, δεν σκέφτηκα όσο έπρεπε, δεν μίλησα όσο έπρεπε, δεν έκανα όσα έπρεπε, για να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αντάξιος της γενναιότητας που επέδειξε ο λαός, του φρονήματος, της αξιοπρέπειας, της αποφασιστικότητας, της αυταπάρνησης του λαού σε στιγμές ιστορικές.
  Ο λαικός ριζοσπαστισμός θα ξαναβρεί νέα διέξοδο. Το πολιτικό σύστημα δε θα σταθεροποιηθεί ό,τι και να κάνει. Ο αγώνας για την ακύρωση των σχεδίων μετατροπής της χώρας σε αποικία και του λαού σε δούλο συνεχίζεται, έτσι ή αλλιώς.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει πια στα εργαλεία μετασχηματισμού της κοινωνίας, που τα πιο ανήσυχα τμήματά της αναζητούν και συγκροτούν εδώ και 5 χρόνια.
  Η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον -ακόμα ζωντανό στην κοινωνία- ριζοσπαστισμό τέλειωσε, αφήνει όμως μαγιές, που μπορούν να συμβάλουν στο ζύμωμα νέων αντιστάσεων του λαού. Αρκεί να ακολουθήσουν ένα άλλο δρόμο πιο δύσκολο.
  Ο ελληνικός λαός μπορεί να ελευθερωθεί απ’ τα μνημόνια, χωρίς τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ.
  Το οφείλει στον εαυτό του και σ’ όλους τους καταπιεσμένους λαούς του πλανήτη.
  Και θα τα καταφέρει. Γιατί μπορούμε αλλιώς, όσο και αν όλοι πασχίζουν να το διαψεύσουν. Ο λαός μπορεί τα πάντα, ας θυμηθούμε… το μέλλον.
  Στους αγώνες που έρχονται. Καλή αντάμωση.
  ΥΓ: Είναι αλήθεια πως στη πορεία του άκρατου φιλοκυβερνητισμού ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολιτική στέγη και τροφή σε ορισμένους πολιτευτές ειδικά του ΠΑΣΟΚ (εξωκοινοβουλευτική Δεξιά πλέον, ελέω μνημονίων), που σε κάποια στιγμή αρνήθηκαν να ψηφίσουν τα μνημόνια. Για παράδειγμα κάποιος ψήφισε το πρώτο ζήτησε συγγώμη και δεν ψήφισε τα άλλα. Βέβαια όταν καταψήφιζαν ανεξαρτητοποιούνταν. Οι ίδιοι τώρα έχοντας γνωρίσει το βάρος να καταψηφίσεις ένα μνημόνιο, υπερψήφισαν χωρίς ίχνος αιδούς το 3ο και ατιμωτικότερο, δίχως δικαιολογία. Και μάλιστα καλούν με θράσος όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισαν να παραδώσουν τις έδρες τους. Τόσο απλά και ξεδιάντροπα. Βέβαια όλοι αυτοί θα ζητήσουν σα γνωστά σοσιαλφιλελεύθερα ερπετά-χαμαιλέοντες να τους αναγνωριστεί αυτή η ύψιστη προσφορά προς το κόμμα και τη εξουσία του. Με την ελπίδα ότι τα λόγια του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου στο προαύλιο μιας Δ.Ε.Θ. σε κατοίκους της Χαλκιδικής για το πώς να αντιμετωπίσουν τον τότε Δήμαρχο Πάχτα, δε θα βρουν τώρα ανταπόκριση. (Ίσως το άρθρο της τοπικής εφημερίδας του Κιλκίς με τίτλο «Αιδώς Αργείοι», που γράφτηκε πριν τις εκλογές του Γενάρη να πρέπει να ξανατυπωθεί μέ άλλους πρωταγωνιστές, αν βέβαια το επιτρέπει η δεοντολογία και η κουλτούρα).

  http://www.kilkis24.gr/%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/07/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: