Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Τιμώντας τον Ευγένιο Χαραλαμπίδη

Την Τετάρτη 20 Μαΐου,  19:30 η Δημοτική Παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι», οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή  Ευγένιο Χαραλαμπίδη (1907-1948), Πρώτο Λαϊκό Δήμαρχο Περιστερίου (1944), που δολοφονήθηκε από το μετεμφυλιακό κράτος…

20-5-2015 πρόσκληση χαραλαμπιδη 2

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ

ΕΥΓΕΝΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

του Νίκου Θεοδοσίου

Το 2015 συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη χρονιά που στήθηκαν οι πρώτες ξύλινες παράγκες στο Περιστέρι για να στεγάσουν τους ξεριζωμένους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Από κει ξεκίνησε η εποποιία των απλών ανθρώπων,  σε σχεδόν  πάντα αντίξοες συνθήκες, να επιβιώσουν πρώτα, να ριζώσουν  και  να ξαναφτιάξουν μια νέα ζωή. Έτσι, με ατέλειωτες θυσίες  και πόνο από τα σαθρά σανίδια των παραπηγμάτων γεννήθηκε  η σημερινή πόλη.

Για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται να τιμούμε το παρελθόν και τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο Ευγένιος Χαραλαμπίδης είναι ένας από αυτούς, που δυστυχώς η επίσημη ιστορία του Δήμου θέλει να αγνοεί.

Το 1925, όταν ο Ευγένιος ήρθε το Περιστέρι ήταν μόλις 18 χρόνων. Από την πρώτη στιγμή συμμετείχε σε επιτροπές και στις κινητοποιήσεις για τη βελτίωση της ζωής στο συνοικισμό. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την πολιτιστική ανύψωση του τόπου με την ίδρυση του πρώτου πολιτιστικού συλλόγου «Ελπιδοφόρος» το 1928 .

LAZARETO MNHMEIO-O Toixos tis ektelesisΆριστος γνώστης της ρωσικής, μεταφράζει ρώσους λογοτέχνες  και συνεργάζεται από το 1931 με τα σημαντικότερα  λογοτεχνικά περιοδικά της περιόδου «Ο Κύκλος», «Νέοι Πρωτοπόροι»,  «Εστία».  Το 1934 διορίζεται δημοτικός υπάλληλος και είναι ο πρωτεργάτης του συνδικαλισμού των δημοτικών υπαλλήλων.

Στην Κατοχή πρωτοστατεί στον αγώνα για την επιβίωση με την οργάνωση των συσσιτίων, στο παράνομο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοτικών υπαλλήλων και στον αντιστασιακό αγώνα. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τους Ιταλούς.  Στην απελευθέρωση, το 1944, οι Περιστεριώτες, αναγνωρίζοντας το ήθος και την αγωνιστικότητά του, τον ανακηρύσσουν Λαϊκό Δήμαρχο!

Μετά τα Δεκεμβριανά κατηγορείται άδικα για τη θανάτωση του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Περιστερίου και μαζί με άλλους, καταδικάζεται σε θάνατο. Εκτελείται στην Κέρκυρα το 1948.

Αυτόν τον Μάρτυρα της πόλης μας αποφασίσαμε να αναδείξουμε, να προβάλουμε το έργο του να απαιτήσουμε από το Δήμο Περιστερίου να τον τιμήσει όπως αρμόζει.

Πολιτικοί κρατούμενοι στις Φυλακές της Αίγινας. Δεύτερος από δεξιά, με τα γυαλιά,  ο Ευγένιος Χαραλαμπίδης.

EYGENIOS XARALAMPIDIS

19/05/2015 - Posted by | -EAM, -Εμφύλιος, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Περί Πόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: