Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*

———————————————————————————–

Παράθυρο για συμβιβασμό στο Eurogroup σήμερα. Έγιναν δεκτές Γερμανικές προτάσεις για αλλαγές στο τελικό κείμενο συμφωνίας. Παραμένουν όμως ακόμα αγκάθιαΣύμφωνα με την επίσημη εκδοχή τα όσα  απαράδεκτα  συμβαίνουν τις  τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσα στην  ελληνική Κυβέρνηση και στους  δανειστές της εμφανίζονται ως διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο όρος είναι  σαφέστατα καταχρηστικός, γιατί ουσιαστικά   πρόκειται για  παρωδία διαπραγματεύσεων.  Οι εταίροι μας, που στα πέντε προηγούμενα χρόνια, είχαν συνηθίσει να εκλαμβάνουν την Ελλάδα ως υποτελή αποικία χρέους, και συνεπώς να θεωρούν αδιανόητη την όποιας μορφής αντίρρηση στις διαταγές  τους, δοκίμασαν δυσάρεστη έκπληξη  με τη νέα Κυβέρνηση, που όχι μόνο ζητούσε  διαπραγμάτευση, αλλά και την εννοούσε. Εξοργισμένοι οι θεσμοί,  με μια Ελλάδα, που τόλμησε να «ορθώσει ανάστημα», χρησιμοποίησαν ένα  συνονθύλευμα από    οιονεί διαπραγματεύσεις ως μέσον  για  «να την επαναφέρουν στην τάξη».  Χωρίς,  φυσικά, την ελάχιστη  πρόθεση υπαναχώρησης από τα εγκληματικά μέτρα, που με εμμονή εξακολουθούν  να προσπαθούν να της επιβάλουν, οι θεσμοί έθεσαν πρόσφατα σε  εφαρμογή  ένα άθλιο σχέδιο κατατρομοκράτησης και υποταγής της χώρας μας. Χωρίς αιδώ και χωρίς  φόβο για τις δυσμενείς  επιπτώσεις μιας τόσο καταδικαστέας αντιμετώπισης κράτους-μέλους, στους λαούς της Ευρώπης, οι «εταίροι μας»  στέρησαν εν ψυχρώ την Ελλάδα, από  το οξυγόνο της ρευστότητας, προκαλώντας της θανάσιμα συμπτώματα ασφυξίας.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό ιερατείο, εκ περιτροπής των μελών του, και με τη σύμπραξη μερίδας του διεθνούς Τύπου, κατέφυγε για ακόμη μια φορά στην προσφιλή τακτική του,   εκτοξεύοντας εναντίον της χώρας μας  απειλές γιαGREXIT,  στυγνούς εκβιασμούς, ευτελείς εμπαιγμούς, κακόγουστες  ειρωνείες και άφθονη δόση υποκρισίας. Ο στόχος τους, θα έλεγα με βεβαιότητα, ότι δεν είναι το GREXIT,  καθώς οι άγνωστες συνέπειές του  τους πανικοβάλουν, σε πείσμα των διαβεβαιώσεών τους για το αντίθετο. Πιστεύω, αντιθέτως, ότι  οι κορυφαίες  επιδιώξεις αυτής της ακραίας  συμπεριφοράς, που ντροπιάζει ανεπανόρθωτα την  Ευρώπη είναι δύο. Καταρχήν, οι «εταίροι μας» επείγονται να κάνουν γνωστή, προς κάθε κατεύθυνση, την έντονη  δυσαρέσκειά τους απέναντι στην  αριστερή ελληνική Κυβέρνηση, που επιπλέον  αρνείται να ισοπεδωθεί στις επιθυμίες τους. Η ταπείνωση και οι εξευτελισμοί  εναντίον της Ελλάδας, που έφθασαν μέχρι του αδιανόητου σημείου της μη αποδοχής, από τους θεσμούς, του ΥΠΟΙΚ της,  διότι….  δεν τυγχάνει της αρεσκείας τους, προβάλλονται και ως  παράδειγμα προς  αποφυγή  για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Ο δεύτερος στόχος αποβλέπει στην ιδεολογική περιφρούρηση του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, που στραγγαλίζει ασφυκτικά την Ευρώπη με κορωνίδα  την εφαρμογή  λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης.

Η ελληνική Κυβέρνηση, με το βρόγχο περασμένο στο λαιμό της, πασχίζει εναγωνίως  να συντονίσει το πλήθος των ετερόκλητων προβλημάτων της, που  έχουν σχηματίσει  δίνη έτοιμη  να την καταπιεί. Ο ασφυκτικός κλοιός γύρω από τον Πρωθυπουργό κυριαρχείται αφενός από την ανάγκη διατήρησης ανέπαφων των κόκκινων γραμμών, και αφετέρου από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (7 στους 10), που επιθυμούν διακαώς την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, χωρίς να συνειδητοποιούν το απειλητικό της περιεχόμενο. Πρόκειται, εμφανώς, για εκρηκτικό  μείγμα,  με παντελώς  ανέφικτη δυνατότητα   χειρισμού. Η Κυβέρνηση, κάτω από την αφόρητη πίεση της αντιπολίτευσης, το σφυροκόπημα των «εταίρων» και την άπνοια ρευστότητας,   εκπέμπει  ήδη  δείγματα πανικού, με αποτέλεσμα να υιοθετεί σπασμωδικές λύσεις, και κυρίως να μην είναι σε θέση  να αξιοποιήσει το, όντως, ισχυρότατο οπλοστάσιο που διαθέτει. Και ενώ η ελληνική Κυβέρνηση  θα έπρεπε  να αποκλείσει εκ προοιμίου, από την όποιας μορφής συζήτηση με τους δανειστές της, το   σύνολο των εγκληματικών μνημονιακών μέτρων, των οποίων η   τραγικά εσφαλμένη βάση ευθύνεται, αποδεδειγμένα,  για την πρόκληση  ανεπανόρθωτης καταστροφής στην  ελληνική οικονομία, εμφανίζεται δυστυχώς   παγιδευμένη, και σύρεται  αμήχανη σε οιονεί  διαπραγματεύσεις για τη δρομολόγηση της  επαναφοράς τους. Το επόμενο βήμα, της ελληνικής Κυβέρνησης θα όφειλε να είναι η απαίτησή της για την άμεση  υποκατάσταση του υφεσιακού προγράμματος που της έχει επιβληθεί,  με   πρόγραμμα ταχύρρυθμης ανάπτυξης. Διευκρινίζοντας, στη συνέχεια, στους θεσμούς,  ότι μόνον με τη ρητή αυτή προϋπόθεση  «η Ελλάδα δεσμεύεται να καταβάλει και την τελευταία δραχμή (ή ευρώ) του μη   επαχθούς  τμήματος  του χρέους της».

Εξυπακούεται ότι  οι  τρέχουσες οιονεί διαπραγματεύσεις,   που βασίζονται στην   αστήρικτη  υπόθεση  της εξασφάλισης θετικών αποτελεσμάτων, μέσα από την εφαρμογή μνημονιακών μέτρων  πάσχουν από αβάσταχτη ελαφρότητα και  βρίσκονται σε κραυγαλέα  αναντιστοιχία με την κοινή λογική. Ωστόσο, με την έμμεση παραδοχή αυτής της υπόθεσης βρίσκονται, ήδη, σε σοβαρό κίνδυνο οι  κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι βέβαιο  ότι η υπαναχώρηση θα συνεχιστεί μοιραία και με μεγαλύτερη σφοδρότητα στην επόμενη κρίση ρευστότητας. Τι θα απομείνει, λοιπόν, από τις ωραίες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ,  που του εξασφάλισαν την εξουσία;

Με τις συνθήκες αυτές  φαίνεται να είναι ανεπιθύμητη          η όποιας μορφής συμφωνία με τους δανειστές, ενώ η μοναδική περίπτωση ενός «έντιμου συμβιβασμού» μπορεί να εξασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο από την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Πριν, όμως, από το δημοψήφισμα ή  από τις εκλογές κύριε Πρωθυπουργέ  είναι, απολύτως, επιβεβλημένο να μεριμνήσετε για την αντικειμενική πληροφόρηση του ελληνικού λαού. Και τούτο, επειδή η εκστρατεία κατατρομοκράτησης και εσκεμμένης παραπληροφόρησης, που ακολουθήθηκε   τα πέντε τελευταία χρόνια, αναφορικά με τις δήθεν  καταστροφικές  συνέπειες μιας πιθανής   επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα, ευθύνεται για τα  τόσο  υψηλά και ασφαλώς αδικαιολόγητα, για την ελληνική περίπτωση,  ποσοστά    ευρωλαγνείας.

                                                            29.04.2015

 

*Πρ.πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας  

03/05/2015 - Posted by | -Κρίση, -ΣύΡιζΑ

6 Σχόλια »

 1. Ενώ στην αρχή καλά τα πήγατε, όμως το συμπέρασμα δεν είναι ορθό. Θα ήταν ορθό αν είχες και το μαχαίρι. Η πρόθεση των άσπονδων φίλων είναι αυτή που γράφετε, όμως δεν έγινε καλώς χειρισμός από την Κυβέρνηση και επιπλέον η πολυλογία του κυβερνώντων, γιατί δείχνει αστάθεια και φυσικά η στάση της αντιπολίτευσης και των φίλων τους στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση δεν παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να αμφιβάλει ο λαός για το έργο της.. Η εμφανιζόμενη υποστήριξη της κυβέρνησης από τον λαό έχει ξύλινα πόδια η οποία μετά το πέρας ,όπως εξελίγθησαν τα πράγματα θα καταρεύσει. Οι εκλογές ή το δημοψήφισμα θα φέρουν την καταστροφή. Οι εταίροι μπορούν να επιβάλουν τις απόψεις με πολλούς τρόπους. Να μη ξεχνάμε, ότι γείτονα έχουμε την Τουρκία και τότε βρεθεί κάποιος άλλος πρωθυπουργός να πει ευχαριστώ και να παρακαλάμε θεούς και δαίμονες να μας βάλουν ξανά στην ΕΕ. Οι

  Σχόλιο από kyriakos901 | 03/05/2015

 2. Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ

  Λυπάμαι, αλλά το κείμενο που μου εστάλη (λαμβάνω συνεχώς κείμενα απίστευτα κυμαινόμενης ποιότητας, ενώ το κείμενο που έστειλα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις πριν σχεδόν δυό μήνες δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στο Forum) είναι εντελώς παρορμητικό, χωρίς τη στοιχειώδη γνώση της διεθνούς διαπραγματευτικής διαδικασίας.

  Πιστεύω ότι οι ακαδημαικοί δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως απαίδευτοι «δημοσιογράφοι» σε θέματα υψίστης σημασίας, όπως η εξαιρετικά δύσκολη «non-zero sum» επαναδιαπραγμάτευση που διεξάγει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Φυσικά και δεν υπάρχουν «οιονεί διαπραγματεύσεις» (αλήθεια, έάν αναζητήσει κανείς τον όρο αυτό στη διεθνή βιβλιογραφία δεν θα τον βρεί πουθενά διότι είναι α-νόητος) και η αναζήτηση του «κοινού συμφέροντος» μέσα από τη διαπραγματευτική διαδικασία απαιτεί γνώση, οργάνωση και αντοχή από τη διαπραγματεύόμενη Ελλήνική πλευρά. Φραστικά πυροτεχνήματα που μέσα από τα μαζικά μέσα μετατρέπονται σε δευτερόλεπτα σε καταστροφικές χιονοστοιβάδες ή παρορμητικά ακαδημαικά κείμενα με παχιά γράμματα «επιλεκτικών αποκλεισμών» που εκφράζουν απίστευτης ελαφρότητας και – φεύ – βαθειάς άγνοιας προσωπικές – και αδιέξοδες «πολιτικές» -απόψεις παίζουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, αποδομητικό ρόλο στην αντίληψη της διαπραγματευτικής προσπάθειας της χώρας και χάνεται η οποιαδήποτε δυνατότητα να συνειδητοποιηθούν και να αξιολογηθούν σωρευτικά οι nuances της προόδου της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ας μήν ξεχνάμε ότι, δυστυχώς, δεν έχουμε, σε κανένα επίπεδο, «παιδεία διαπραγμάτευσης» και οργανωμένη συνολική και προοπτική διαχείριση των πολλαπλών διεθνών μας προβλημάτων, με αποτέλεσμα να «σερνόμαστε» σε «λύσεις» για τις οποίες «κραυγάζουμε» ΜΟΝΟ μεταξύ μας, διασφαλίζοντας το «ιδεώδες φαίνεσθαι»,με εκ των υστέρων «προφητικές» αναλύσεις και «περισπούδαστες» θέσεις που υπηρετούν προσωπικά ΕΓΩ.

  Ευάγγελος Ραυτόπουλος, Ph.D.(Cantab.)
  Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου
  Διευθυντής ΜEPIELAN Centre/Πάντειο Πανεπιστήμιο

  Σχόλιο από Ένας αντίλογος | 03/05/2015

 3. Μπορεί εσείς και όσοι πιστεύουν ότι «δεν έχουμε μοίρα στον ήλιο» να έχουν δίκαιο! Μπορεί η Ελλάδα να είναι χαμένη. Ωστόσο, εγώ ως Ελληνίδα, έχω ανάγκη να ελπίζω και να αγωνίζομαι με όσους τρόπους μπορώ. Γιατί, όλα μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή. Γιατί ο λαός μας, σε πείσμα των πολλών μειονεκτημάτων του, διαθέτει και άπειρα πλεονεκτήματα, που αναδύονται μόλις δοθεί η ευκαιρία. Έχουμε ανάγκη από έναν αρχηγό, που να εμπνέει εμπιστοσύνη, που να μην υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, που να αγαπά τον τόπο. Πως απελευθερωθήκαμε το 1821, και πως νικήσαμε στους βαλκανικού;. Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν, αλλά μένουν τα ίδια .

  Σχόλιο από delimar2013 | 03/05/2015

 4. Διασκεδαστικό το σχόλιο του κ. Ραφτόπουλου, που δεν γνωρίζω ούτε κατ’όνομα, αλλά ωστόσο φαίνεται να διατυπώνει τη γνώμη πως πρέπει να …..υποβάλω στην κρίση και στην έγκρισή του τα γραφόμενά μου. Θα ήταν ενδιαφέρον, λοιπόν, να βλέπαμε ένα δικό του άρθρο, στο οποίο αφ’ υψηλού να προσπαθεί να προβάλλει την…υπεροχή του, και που να μην έχει το άρθρο του, α-νοησίες και….άγνοια. Πραγματικά διασκεδαστικό!

  Σχόλιο από delimar2013 | 03/05/2015

 5. Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

  Εβδομάδα παθών Βαρουφάκη

  Κατέστη σαφές στους πάντες ότι ο Ελληνας υπουργός καθόλου δεν σεβόταν τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

  ΕΘΝΟΣ
  «E» 3/5

  Υπέστη τα πάνδεινα από πολιτική σκοπιά την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη διαπραγματευτική ομάδα εξεύρεσης συμφωνίας με την ΕΕ προκάλεσε ενθουσιασμό στους Γερμανούς, οι οποίοι τώρα ευελπιστούν ότι θα επιβάλουν με άνεση τους όρους τους στην ελληνική κυβέρνηση! Οχι, βέβαια, ότι δεν θα τους επέβαλλαν και επί Βαρουφάκη.

  Εντυπωσιακό το μίσος των ξένων επικυρίαρχων δανειστών εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη. Είχαν λυσσάξει να τον φάνε. Φορέας έντονα αριστερών αντιλήψεων ουδέποτε υπήρξε ο εν ενεργεία ακόμη υπουργός Οικονομικών. Δεν οφείλεται λοιπόν σε τέτοιου είδους πολιτική αντίθεση η αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη. Εντελώς διαφορετικοί είναι οι λόγοι.

  Η αυτοπεποίθηση που επεδείκνυε ο υπουργός οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι αυτός κρατούσε τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες των ΗΠΑ. Η συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ήταν αποκαλυπτική των δυνατοτήτων που του δημιουργούσαν αυτές οι επαφές.

  Ο αστικός κοσμοπολιτισμός του Γ. Βαρουφάκη ενίσχυε την αυτοπεποίθησή του, η οποία άλλωστε ουδέποτε κυμάνθηκε σε μέτρια ή κατώτερα επίπεδα. Ο συνδυασμός όμως όλων αυτών των πραγμάτων τον καθιστούσε ελάχιστα χειρίσιμο από τους Γερμανούς. Κατέστη σαφές στους πάντες ότι ο Ελληνας υπουργός καθόλου δεν σεβόταν τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλίμονο όμως για το Δ’ Ράιχ, αν ακόμη και οι μπατίρηδες Ελληνες τολμούσαν να βγάζουν γλώσσα στους Γερμανούς! Πάει η ψοφοδεής πειθαρχία! Επιπροσθέτως οι τόσο σημαντικές πολιτικές σχέσεις του Γ. Βαρουφάκη με τους Αμερικανούς τον έκαναν δυνάμει επικίνδυνο για τα συμφέροντα του Βερολίνου.

  Φιλογερμανική, ακόμη εντονότερα, τροχιά προσέλαβαν οι εξελίξεις της ελληνικής πολιτικής μετά την απογύμνωση του υπουργού Οικονομικών από διαπραγματευτικές αρμοδιότητες. Αντικειμενικά κρίνοντας το θέμα, αυξήθηκαν οι πιθανότητες η υπό εκκόλαψη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών που θα επιβάλει ο Σόιμπλε να είναι εξόφθαλμα ασύμβατη με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου αυτού, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δελεάζεται με την ιδέα προκήρυξης δημοψηφίσματος έγκρισης της συμφωνίας από τον λαό ώστε να τον καταστήσει συνένοχο των επερχόμενων δεινών που θα υποστεί.

  Το δημοψήφισμα, εάν εγκρίνει ο λαός το νέο Μνημόνιο, έχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα ότι εξουδετερώνει εκ των προτέρων κάθε αντίσταση του εξουθενωμένου λαού, στον οποίο δικαίως αποδίδεται πλέον η ενοχή της απόφασής του για την εξαθλίωση της μοίρας του. Με δεδομένη την απέχθεια του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η νέα κυβέρνηση Τσίπρα έχει αυξημένες πιθανότητες να περάσει δημοψήφισμα με αντιλαϊκές διατάξεις.

  Δεν θα επιτρέψει όμως το Βερολίνο τη διενέργεια δημοψηφίσματος! Εν πρώτοις, συνιστά πολύ κακό παράδειγμα αν κάθε συμφωνία εξανδραποδισμού μιας χώρας τίθεται υπό την έγκριση του λαού της. Εν συνεχεία, στα δημοψηφίσματα δεν υπάρχει μόνο η έγκριση, αλλά και η απόρριψη των συμφωνιών, η οποία φέρνει τη Γερμανία σε δύσκολη θέση, αφού πρέπει τότε να καταπατήσει ωμά το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος. Η καγκελαρία προτιμά να μη γίνονται ποτέ δημοψηφίσματα!

  Σχόλιο από Κ. | 04/05/2015

 6. Δυστυχώς δεν γνωρίζω ιερογλυφικά! Δείτε πως έφθασε το κείμενο!

  ΜΝΔ

  _____

  Σχόλιο από delimar2013 | 04/05/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: