Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Aναγνώριση της Γενοκτονίας σε πολιτεία τωνΗΠΑ

Μία ακόμα αναγνώριση της Γενοκτονίας σε κοινοβούλιο της Αμερικής!

Μία ακόμα αναγνώριση της Γενοκτονίας σε κοινοβούλιο της Αμερικής!
Το Πολιτειακό Κοινοβονούλιο της Νοτίου Ντακότας των Η.Π.Α. αναγνωρίζει τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων/Αραμαίων
 .
Επιμ. Δρ. Βασιλείου Θ. Μεϊχανετσίδη
 .
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Νοτίου Ντακότας (South Dakota) σε πρόσφατο Ψήφισμά της (υπ’ αριθ. HCR 1009), το οποίο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 51 υπέρ, έναντι 17 κατά, αναγνώρισε επίσημα τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων/Αραμαίων, σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς αγγλόφωνου αρμενικού ειδησεογραφικού πρακτορείου asbarez.com.
 .
Το πολιτικής και ιστορικής σημασίας Ψήφισμα του Πολιτειακού Κοινοβουλίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
.
«Ορίζουμε το 2015 ως ‘Έτος Μνήμης της Εκατονταετηρίδος από την Έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας 1915-1923’ στην Νότια Ντακότα και προτρέπουμε το Κογκρέσσο και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει και να επιβεβαιώσει τυπικώς και με συνέπεια την ιστορική αλήθεια ότι οι ωμότητες/κτηνωδίες κατά των Αρμενίων, Ελλήνων και άλλων Χριστιανών, οι οποίοι ζούσαν στις ιστορικές τους κοιτίδες στην Ανατολή, απετέλεσαν γενοκτονία, και να  εργασθούν προς την κατεύθυνση δικαίων, σταθερών και διαρκών Αρμενο-Τουρκικών σχέσεων.«
 .
Το Ψήφισμα ενθαρρύνει επίσης και προτρέπει τη διδασκαλία της Γενοκτονίας στα πολιτειακά σχολεία της Νοτίου Ντακότας, η οποία γίνεται η 43η Πολιτεία των Η.Π.Α., που αναγνωρίζει επισήμως τις Γενοκτονίες των αυτοχθόνων Χριστιανικών Λαών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
 .
Ιστορική αναδρομή
 .
Ως γνωστόν, κατά την τελευταία ιστορική περίοδο της οθωμανικής τουρκικής αυτοκρατορίας (1913-1923), η υπό τον έλεγχο των Νεοτούρκων σουλτανική κυβέρνηση – με τη συνδρομή υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών – εφήρμοσε συγκεκριμένο Σχέδιο Γενοκτονίας κατά του συνόλου των Χριστιανικών πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμαίων και των Ελλήνων/Ρωμιών (Ανατ. Θράκης, Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου). Το Σχέδιο αυτό συνέχισε και ολοκλήρωσε η μετά-οθωμανική Εθνικιστική Κυβέρνηση υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά (“Ατατούρκ”) με αποτέλεσμα το συνολικό εξανδραποδισμό και το Ολοκαύτωμα των προαναφερθέντων γηγενών Χριστιανικών ιστορικών λαών της Ανατολίας.
 .
Υπολογίζεται πως ως αποτέλεσμα του τουρκικού αυτού σχεδίου άνω του 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων, 1 εκατομμυρίου Ελλήνων και 750.000 Ασσυρίων/Αραμαίων, ανδρών και γυναικοπαίδων, απώλεσαν τη ζωή τους ενώ περίπου ίσος αριθμός από επιζήσαντες εξαναγκάσθηκε σε βίαια εξορία από τις από χιλιετιών ιστορικές του κοιτίδες.
 .
Το Ολοκαύτωμα αυτό των Χριστιανικών Λαών της Τουρκίας αποτελεί την πρώτη χρονικά – αυτού του μεγέθους – Γενοκτονία του 20ου αιώνα, και θεωρείται πρόδρομος και εμπνευστής του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 .

28/02/2015 - Posted by | -Αρμένιοι, -Ασσύριοι, -Γενοκτονία, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιδεολογικά, -Πολιτική

4 Σχόλια »

 1. ΑΠΟ ΤΗΝ «κοσμική κεμαλική δικτατορία» ΣΤΗΝ «ισλαμική ερντογανική δικτατορία’.

  ———————————————————————————————————————-

  Σαρκίς Σεροπιάν: «Ερντογάν, ένας νέος πατισάχ»
  Μιλά στο Βήμα ο συνιδρυτής της αρμενικής εφημερίδας «Αγκός» στην Πόλη
  01/11/2014
  Σαρκίς Σεροπιάν: «Ερντογάν, ένας νέος πατισάχ»

  «Ενώ πριν είχαμε μια κοσμική κεμαλική δικτατορία, σήμερα έχουμε μια ισλαμική ερντογανική δικτατορία», λέει ο Σαρκίς Σεροπιάν

  «Στην αρχή, όταν πρωτοβγήκε ο Ερντογάν, οι Αρμένιοι τον βλέπαμε με συμπάθεια. Πάρα πολλοί τον ψήφισαν διότι ήταν εναντίον του κεμαλικού κράτους που μας καταπίεζε» λέει στο «Βήμα» ο Σαρκίς Σεροπιάν, συνιδρυτής της αρμένικης εφημερίδας «Αγκός» στην Κωνσταντινούπολη. «Σήμερα οι εύποροι Αρμένιοι, που συνεργάζονται με όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις, τα πάνε ακόμη καλύτερα με τον Ερντογάν. Οσοι ανήκουν στη μεσαία τάξη και κάτω, ειδικά οι νεότεροι που είναι και πιο αριστερών φρονημάτων, δεν τον συμπαθούν καθόλου. Διότι από τη μια υπάρχει η πίεση του ισλαμισμού, που υπήρχε πάντα αλλά έγινε εντονότερη, και από την άλλη ο Ερντογάν είναι βίαιος και εχθρικός προς τη νεολαία».

  Ο κ. Σεροπιάν – που επισκέφθηκε την Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο και μίλησε με θέμα «Εξισλαμισμένοι Αρμένιοι και ιστορική Αρμενία» σε εκδήλωση του περιοδικού «Αρμενικά» – ίδρυσε την εβδομαδιαία «Αγκός» πριν από 18 χρόνια μαζί με τον Χραντ Ντινκ, υπέρμαχο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2007 από τούρκο εθνικιστή.

  «Μέχρι νά ‘ρθει ο Ερντογάν, η στρατοκρατούμενη κεμαλική Τουρκία καταπίεζε όλους τους Τούρκους αλλά ακόμη περισσότερο τις μειονότητες. Το κεμαλικό καθεστώς ήταν σαφέστατα συνέχεια των Νεότουρκων που είχαν ως στόχο να εξαφανιστούν και να εκτουρκιστούν όλοι οι λαοί που ζούσαν στην Τουρκία. Αν και ο Κεμάλ απέρριπτε τους Νεότουρκους, το κεμαλικό καθεστώς συνέχισε την καταδίωξη των μειονοτήτων που ζουν επί χιλιάδες χρόνια στην περιοχή. Δεν επιτρεπόταν να μιλάμε αρμενικά ή ελληνικά στον δρόμο, έπρεπε όλοι να γίνουμε Τούρκοι και μουσουλμάνοι» συνεχίζει.

  Χάρη στον Ερντογάν, ο κεμαλισμός αντικαταστάθηκε από τον ισλαμισμό «που ήταν πιο ανεκτικός και ήπιος την πρώτη περίοδο». Οταν όμως ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας «κατάφερε να διαλύσει τη δύναμη του στρατού – που ούτε το φανταζόμασταν στο παρελθόν-, άρχισε να συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Ενώ πριν είχαμε μια κοσμική κεμαλική δικτατορία, σήμερα έχουμε μια ισλαμική ερντογανική δικτατορία. Τοποθέτησε σε θέσεις – κλειδιά ομοϊδεάτες του. Οποιος δεν σκέφτεται σαν τον Ερντογάν απομακρύνεται. Είναι σαν να έχει κάτσει ένας καινούργιος πατισάχ στον θρόνο».

  Ηδη πριν από την έλευση του Ερντογάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 «είχαν διαφανεί χαραμάδες φωτός ύστερα από την τραγικά σκοτεινή δεκαετία του ’80. Το 1996 ανοίξαμε την «Αγκός», την πρώτη δίγλωσση εφημερίδα (αρμενικά και τουρκικά), για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Ο Χραντ Ντινκ τόλμησε να υψώσει ακόμη περισσότερο τη φωνή του και δολοφονήθηκε». Ο κ. Σεροπιάν πιστεύει ότι υπεύθυνοι δεν ήταν ένας δυο που μπήκαν φυλακή αλλά «υψηλότερα κέντρα που οργάνωσαν τη δολοφονία του και χαίρουν κρατικής προστασίας».

  Οι Αρμένιοι και οι υπόλοιπες μειονότητες εξακολουθούν να είναι πιο ελεύθεροι σε σχέση με το παρελθόν αλλά «δεν νιώθουμε την ελευθερία να εκφραστούμε ενάντια στην τουρκική ταυτότητα που μας έχει επιβληθεί». Το διαβόητο άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, που προβλέπει αυστηρές ποινές για όποιον προσβάλει την τουρκικότητα, δεν έχει καταργηθεί _ «όποτε θέλουν το ανασύρουν από το συρτάρι».

  Αν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι πιο ανεκτική προς τις μειονότητες, «το στρατιωτικό Σύνταγμα διέπει ουσιαστικά την τουρκική νομοθεσία. Πολλά βαριά άρθρα του δεν έχουν αλλάξει. Εμείς στην «Αγκός» προσέχουμε τα άρθρα μας να μην δείχνουν ασέβεια προς την τουρκικότητα διότι μετά θα εξαρτηθεί σε ποιον δικαστή θα πέσεις και το πώς θα κρίνει την έκφραση ή λέξη που έγραψες».

  «Αν και είναι αντισυνταγματικό, εμείς μιλάμε για τη γενοκτονία των Αρμενίων» από την οθωμανική κυβέρνηση το 1915. Το θέμα αυτό «έχει αρχίσει να συζητιέται πια στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2015, στην 100ή επέτειο της γενοκτονίας, ίσως και η ίδια να μην έχει αποφασίσει ακόμη. Εγώ υποθέτω ότι θα κάνει το παν για να περάσει αθόρυβα».

  «Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία. Μερικοί διανοούμενοι μιλούν υπέρ της αναγνώρισης με βάση τα ιστορικά ντοκουμέντα, κάποιοι δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες ειδικά στις κουρδικές περιοχές στήνουν μνημεία, όμως δεν παύουν να παραμένουν μειοψηφία».

  «Και να ήθελε ο Ερντογάν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία θα ήταν πολύ δύσκολο» καταλήγει ο κ. Σεροπιάν. «Τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο ότι οι Αρμένιοι διέπραξαν γενοκτονία των Τούρκων. Οταν ένας λαός έχει γαλουχηθεί με αυτό τον τρόπο, ο Ερντογάν δεν μπορεί να πάει ενάντια. Στις 23 Απριλίου 2014, έστειλε ανοιχτή επιστολή προς «όλα τα θύματα των γενοκτονιών» στην οποία ανέφερε ότι «ανάμεσά τους ήταν και πολλοί Αρμένιοι». Η αναφορά αυτή, η πρώτη από τούρκο πρωθυπουργό, είχε περίεργο αντίκτυπο στην Τουρκία. «Μα τι λέει αυτός;» είπαν ορισμένοι».

  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=646362

  Σχόλιο από Agos | 04/03/2015

 2. Ενώ αλλού αναγνωρίζουν την γενοκτονία. Έλληνες εντός εισαγωγικων εδώ την αρνούνται. Συγκεκριμένα ο Σύγγελος Γιάννης του κολλεγίου Θεσσαλονίκης παρακαλώ DEI σε άρθρο στα αγγλικά σε site islam and europe την καταρρίπτει.
  Τι της θέλουμε λοιπόν τις αναγνωρίσεις;

  Σχόλιο από Aggelika Samos | 08/03/2015

 3. @Aggelika Samos |Θα μπορούσες να μας στείλεις το λινκ της συγκεκριμένης ανάρτησης του Σύγγελου;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/03/2015

 4. Κακώς το έσβησες, ήτανε το καλύτερο σχόλιο, μακράν!

  Σχόλιο από Tris na sti vali | 18/03/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: