Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ο Κνίτης, ο Χίτης και ο Ρατσιστής…

Μάνος Δούκας: Ένας ρατσιστής εκπαιδευτικός από τη Μυτιλήνη

Το ότι ο ρατσισμός -και δη ο αντιπροσφυγικός- υπήρξε το χαρακτηριστικό της ακροδεξιάς είναι γνωστό από το Μεσοπόλεμο, όταν οι δεξιοί παρακρατικοί έκαιγαν τις παράγκες των προσφύγων και οι δημοσιογράφοι τους απαιτούσαν να επιβληθούν στους πρόσφυγες να φορούν κίτρινα περιβραχιόνια για να τους ξεχωρίζουν από τους καθαρόαιμους «Έλληνες»…

Γνωστό είναι επίσης ότι σήμερα, που για πρώτη φορά από την εποχή της Ελεύθερης Ελλάδας και της ΠΕΕΑ, υπάρχει αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτοί που πρωτίστως και λυσσασμένα την εχθρεύονται και την υπονομεύουν είναι οι «σύντροφοι» του ΚΚΕ. Επίσης γνωστό είναι ότι οι γραφειοκράτες του ΚΚΕ, προσπαθούν να γκετοποιήσουν το χώρο τους και να αλλοτριώσουν τα πρόβατά τους (μέλη και οπαδούς), ξαναγυρίζοντας πίσω, στις πιο αυταρχικές και αντιλαϊκές παραδόσεις του κινήματος. Επί πλέον έχουν αποφασίσει για πρώτη φορά μετά το 1935 (όταν υιοθετήθηκε η γραμμή των αντιφασιστικών Λαϊκών Μετώπων στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς) ότι «τέρμα πια τα λαϊκά μέτωπα. Εμπρός για τη σοσιαλιστική επανάσταση».  Και αυτό τη στιγμή που ανακηρύσσουν σε άγιο του ελλαδικού κομ. κινήματος τον Νίκο Ζαχαριάδη, πατέρα της άποψης των Λαϊκών Μετώπων και των σταδίων.

Όμως  κάποιοι από αυτούς, εκτός από εμμονικοί αντιΣΥΡΙΖΑ, είναι και αντιπόντιοι ρατσιστές. Ή τουλάχιστον τους λείπει παντελώς το κριτήριο για να κατανοήσουν που σταματά το χιούμορ και που αρχίζει ο ρατσισμός και η στοχοποίηση πληθυσμιακών ομάδων.

Πρόσφατη απόδειξη αυτής της διαπίστωσης αποτελεί το κείμενο -απλοϊκό και κινδυνολογικό- ενός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, υπ. δημοτικού συμβούλου στη Μεταμόρφωση Αττικής. Και αυτός ο άνθρωπος τυχαίνει να είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών  και του ΔΣ Ε΄ ΕΛΜΕ.

Αφού λοιπόν περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις μελανώτερες εικόνες, καταλήγει ως επιβεβαίωση των λεγομένων του σ’ ένα αντιποντιακό ρατσιστικό ανέκδοτο, το οποίο εάν αναλυθεί σημειολογικά προσβάλλει τον ίδιο τον Λαό, εφόσον τον ταυτίζει με ένα αρνητικό στερεότυπο:

Χωρίς τίτλο2

Η ερώτησή μας είναι πολύ απλή: Η Αριστερά και  ο ρατσισμός έχουν κάποια σχέση;;; Ο «σύντροφος» Μάνος Δούκας έδωσε μια αβίαστη και ειλικρινή απάντηση: «ΝΑΙ«, εφόσον «πάντα τα καταφέρνει καλύτερα στα γραπτά»!!!

Εμείς από την πλευρά μας, προτείνουμε στους αναγνώστες μας ένα παλιότερο κείμενο του μεγάλου λαογράφου Ηλία Πετρόπουλου με τίτλο «Οι Πόντιοι» που δημοσιεύτηκε στον Σχολιαστή, όπου ο συγγραφέας αναφέρει τα κίνητρα για τη συγγραφή του: «Η μοναδική εθνική ομάδα που αντιστέκεται ακόμη στην αθηναϊκή τυποποίηση-αποβλάκωση, είναι οι πόντιοι. Γράφω αυτό το άρθρο για να τιμήσω αυτήν την αντίσταση…»

https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/12/12/27-4-2009-2/

Διαβάστε επίσης και μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση:

Τι ακριβώς είναι τα «ποντιακά ανέκδοτα»; Πώς αξιολογούνται; 

Ratsismos3

Στη συνέχεια παραθέτουμε το επίμαχο κείμενο του Μάνου Δούκα, ο οποίος υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής στη Μυτιλήνη κατά τις πρόσφατες εκλογές. Να σημειώσουμε ότι το κείμενο του Δούκα αναρτήθηκε σ’ ένα κουκουέδικο μπλογκ της Λέσβου, το «Aristera sti Mitilini» (τρομάρα τους), που απ’ ότι φαίνεται ουδόλως αφίστανται των ρατσιστικών αντιλήψεων του Δούκα. Όπως επίσης φαίνεται ότι ουδόλως επηρεάστηκαν από το πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο για το Ρατσισμό που έγινε στην Μυτιλήνη (17-20 Οκτωβρίου 2014) υπό τον τίτλο «Ο ρατσισμός στη λογοτεχνία», οργανωμένο από το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης συγγραφέων PEN International και τη  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και  Νησιωτικής Πολιτικής  με τη συμμετοχή του Δήμου Μυτιλήνης.

Εμείς το κείμενο του Δούκα θα το τιτλοφορούσαμε με μπόλικη δόση ειρωνείας:
«Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, Η ΚΑΣΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ« :  

——————————————————————————————————–

AΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑ: (Του Μάνου Δούκα)

Λέει ο συμπαθητικός τσομπανάκος στα πρόβατα: «Θα διαπραγματευτώ πολύ σκληρά με το χασάπη για τις συνθήκες της σφαγής σας. Πιο σκληρά από κάθε άλλο τσομπάνη». Τα πρόβατα είναι υποχρεωτικό να νοιώθουν αισιοδοξία; 

Ή να στο πω αλλιώτικα:

Αν τους Εβραίους τους πήγαιναν στο Άουσβιτς

με τρένα που είχαν μέσα όλες τις ανέσεις,

θα έπρεπε οι Εβραίοι να ήταν … χαρούμενοι κι αισιόδοξοι;

Είπες: «Yπομονή. Μη γίνεστε Κασσάνδρες. Aφήστε μας να αισιοδοξήσουμε. Δώστε χρόνο στο ΣΥΡΙΖΑ. Άσε να τους δούμε κι αυτούς». Αλλά και … «Ας είχε το ΚΚΕ την ικανότητα να πείσει τον κόσμο εκείνο κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας είχε το ΚΚΕ μια άλλη επικοινωνιακή πολιτική να πείσει». Αυτά που θέλω να πω, στα γράφω επειδή πάντα τα καταφέρνω καλύτερα στα γραπτά. Κι επειδή τα γραπτά μένουν.

 1. Η Κασσάνδρα δεν έπεισε ούτε τον ίδιο της τον πατέρα ότι ο Δούρειος Ίππος είναι παγίδα. Οι Τρώες δεν την άκουσαν γιατί «Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα».  Αλλά μέσα απ΄ το «άλογο» αυτό ξεφύτρωσαν οι εχθροί και τους έσφαξαν. Κέρδισαν κάτι οι Τρώες που δεν την εμπιστεύτηκαν και αφέθηκαν στην αφέλειά τους και στην έντονη ανάγκη τους να νοιώσουνε κι αυτοί …. «επιτέλους πιο αισιόδοξοι». 
 2. 2. Ο Γαλιλαίος δεν έπεισε την ανθρωπότητα ότι η γη γυρίζει. Αλλά αυτή γύριζε. Έκανε άραγε καλά η κοινή γνώμη που δεν τον πίστεψε; Κέρδισε τίποτα η ανθρωπότητα που έκανε μερικούς ακόμα αιώνες σκυμένη στα γόνατα, απέναντι στην εξουσία της εκκλησίας και της στραβομάρας; 

3. Το ΚΚΕ ίσως δεν έπεισε την κοινή γνώμη ότι το Μάαστριχτ κι η Ε.Ε. είναι καταστροφή για την οικονομία της χώρας μας και για τους εργαζόμενους. Κέρδισε ή έχασε ο λαός κι η χώρα μας; Τότε είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο, γιατί είχε και αγροτική παραγωγή και αγροτική οικονομία. Αλλά τώρα …. εφαρμόστηκαν οι πολιτικές της ΕΕ στην εργασία, στην αγροτική οικονομία, στη βιομηχανία, κλπ. Ψάξτε τώρα για βιομηχανία και αγροτική παραγωγή. Συμπτωματικά διαλύθηκαν, όπως ακριβώς είχε προβλέψει και προειδοποιήσει το ΚΚΕ; Αλλά δεν το πίστεψε ο κόσμος.

4.Tο 2009 (Δεκέμβρη), μόλις είχε εκλεγεί ο Γ. Παπανδρέου με 45%, το ΚΚΕ έλεγε: «Έρχεται θύελλα». Μας λοιδωρούσαν τότε. Όλοι έλεγαν «δώστε χρόνο». Η «θύελλα» όμως ήρθε. Ήταν κέρδος για όσους πίστεψαν στις αυταπάτες ή την καλιεργημένη αισιοδοξία απ΄ τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τους μηχανισμούς της προπαγάνδας; (π.χ. ο Λαζόπουλος έλεγε τότε: «Ας τον δοκιμάσουμε κι αυτόν και βλέπουμε. Αν δε μας κάνει τον αλλάζουμε»).

5.Το ΄81 όσοι αριστεροί ψήφισαν το (χωρίς γραβάτες) ΠΑΣΟΚ, γιατί «Τώρα είναι η ώρα κάτι να γίνει», έγιναν στη συνέχεια αυριανιστές προκειμένου να δικαιολογήσουν την επιλογή τους. Έγιναν σιγά σιγά δεξιοί χωρίς να το πολυκαταλάβουν. Και το υπερασπίζονταν κιόλας γιατί … «δε γινόταν αλλιώς», γιατί «αυτό που λέει το ΚΚΕ δε γίνεται» και άλλα τέτοια. Να δεις που και κάποιοι σύγχρονοι «αντιμνημονιακοί» μας φίλοι, σε καμιά δεκαριά μέρες (μη λέω και πολλές) θα είναι «κατά του 30% του μνημονίου, αλλά θα είναι υπέρ του 70%».

 1. Ή να δείς που σε λίγο θα μας λένε ότι «η διαγραφή του χρέους δεν είναι εφικτή».Ετοιμάσου. Το ΠΑΣΟΚ κάποτε υπέγραψε τη συμφωνία για την παραμονή των βάσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα πανηγύριζε (ολόκληρη καμπάνια κάνανε, συγκεντρώσεις, εκατοντάδες πανό, κλπ) με σύνθημα «Οι βάσεις φεύγουν». Τώρα λένε πάλι τα ίδια λόγια. «Το μνημόνιο φεύγει» – είπαν. «Η τρόϊκα φεύγει» – είπαν. Ετοιμαστείτε. Θυμηθείτε το. Θα σας χρειαστεί πολύ σύντομα. 
 2. Tο KKE (και η ΕΔΑ παλιότερα) έλεγε πάντα ότι «δεν αλλάζει ο χαρακτήρας της ΕΟΚ – ΕΕ». Ότι «είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου» και «δεν αλλάζει η ΕΕ απ΄ τα μέσα» (όπως έλεγε πάντα το ΚΚΕ-εσ, η ΕΑΡ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ). Θα περιμένεται να αποδειχθεί με την «αποφασιστική στάση» του ΣΥΡΙΖΑ; Ή θα βάλετε το μυαλό σας να σκεφτεί ότι κάποιος που ξεκινά με δεδομένο το «Μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη» είναι καταδικασμένος να χάσει τη διαπραγμάτευση γιατί μόνος του παραδίνεται;
 3. Ratsismos1Το «Ναι» ή το «Οχι» στην ΕΕ δεν είναι «ένα θέμα μέσα σ΄ όλα τα άλλα». Το δικό μας «ΟΧΙ» πατάει σε μια πολιτική, οικονομική, επιστημονική ανάλυση που συνεχώς δικαιώνεται. Οφείλεται στο ότι δε μπορεί η αριστερά να ταυτίζεται με τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου. Το «ΝΑΙ» του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί δογματική προσήλωση στην ΕΕ (ιστορική παρακαταθήκη από το ΚΚΕεσ και την ΕΑΡ). Χρειάζεται εσύ να αποφασίσεις κάποτε: Είναι αυταπάτη η θέση «θα αλλάξουμε την ΕΕ απ΄ τα μέσα» (που οδηγεί αντικειμενικά στην ενσωμάτωση); Ή είναι μια ακόμα απάτη απ΄ την πλευρά τους (πουστοχεύει ακριβώς στην ενσωμάτωση); Υπάρχει άραγε κάποιο επιχείρημα υπέρ της ΕΕ (πέρα απ΄ όσα εμπεριέχουν το φόβο και τον πεσιμισμό); Ένα έστω. Ρωτάω εδώ και χρόνια. 
 4. Είναι δυνατό να περιμένει ένας άνθρωπος με αριστερές αρχές τη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη; Ή θα σκεφτεί ότι προφανώς δε μπορεί ο σύμβουλος του Γ. Α. Παπανδρέου να μας φέρει τώρα την αντίθετη πολιτική απ΄ αυτή που υπερασπίστηκε ο προηγούμενος προϊστάμενός του; Τι έκανε τότε ο Βαρουφάκης; Πόσο διορατικός, αποφασιστικός, αντιμνημονιακός και τσαμπουκάς ήταν τότε; Τι άλλαξε τώρα; Σήκωσε το γιακά και μάγκεψε; 
 5. Είναι δυνατόν ένας λογικός άνθρωπος να δέχεται το επιχείρημα «Δε συζητώ με την τρόϊκα, αλλά συζητώ μόνο με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ»; Αυτός που το διακηρύσσει αυτό είναι ηλίθιος; Ή είναι απατεώνας (πολιτικά);
 6. Κι ύστερα … εμείς δε σας εμποδίζουμε να έχετε αυταπάτες … χαρά … αισιοδοξία … γνώμη κι ότι άλλο θέλετε. Είναι δικαίωμά σας ακόμα και να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Ή να παριστάνετε ότι όλα πάνε καλά. Άλλωστε πάντα η κοινή καθοδηγούμενη γνώμη έχει τάση προς τον εφυσηχασμό και το «εύπεπτο». Όλα τα παραδείγματα που είπα αυτό δείχνουν. Είναι υποχρεωτικό όμως να έχουμε κι εμείς την ίδια γνώμη και την ίδια στάση; Υποθέτω πως δεν το υποστηρίζεις αυτό. Γιατί εμείς έχουμε ακριβώς τον αντίθετο στόχο: Να λέμε και να ακούγεται η γνώμη της εργατικής τάξης (δηλαδή η αντίθετη γνώμη), που δεν πρόκειται να την προβάλει ούτε η τηλεόραση, ούτε ο Λαζόπουλος, ούτε οι Αμάν, ούτε και οι άλλοι εργολάβοι της ταξικής ενημέρωσης και νταβατζήδες της κοινής γνώμης και λογικής. Έτσι κι αλλιώς δε μπορεί κανείς να μας υποχρεώσει να τους ακολουθήσουμε. Δεν τα κατάφερε ποτέ κανείς. Ούτε η χούντα. Ούτε τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Την αλήθεια μας, θα τη λέμε παντού και πάντα. Γιατί είναι ανάγκη.

 7. Και θα τη λέμε για ένα λόγο παραπάνω: Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος (εσείς όλοι που νομίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξάδερφος του ΚΚΕ), όταν θα δείτε το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί την «πεπατημένη» της  σοσιαλδημοκρατία (μια άλλη φορά θα σου γράψω καμιά πενηνταριά ιστορικά παραδείγματα που έχω πρόχειρα), να μας κατηγορήσετε ότι «Η αριστερά φταίει». Η ΝΔ από τώρα το επιχειρεί όταν προσπαθεί να εμφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ σαν κομμουνιστικό. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ «το παίζει το εργάκι». Κυρίως με τις ψεύτικες προτάσεις που κάνει προεκλογικά μπας και κλέψει κανένα ψήφο. Εμείς θέλουμε να έχουμε πάλι πεικαθαρά τη γνώμη μας και τις εκτιμήσεις μας στο λαό. Ότι ο στόχος κι ο λόγος ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διάσωση του συστήματος της εκμετάλευσης. Γι  αυτό και είναι αποδεκτός από το ίδιο το σύστημα. Γι΄ αυτό και δεν έχει καμμιά σχέση συγγένειας, φιλίας ή έστω ομοιότητας με το ΚΚΕ.
  Κι ένα σχετικό ανέκδοτο: «Ένας Πόντιος βλέπει μπροστά του μια μπανανόφλουδα. Την κοιτάει με απόγνωση και λέει: Φτού ρε γαμώτο. Πάλι θα πέσω».

Μ.Δ/ς

Ratsismos4

——————————————————————-

13/02/2015 - Posted by | -Ανόητοι, -Ανέκδοτα, -Εκλογές, -Ιδεολογικά, -Κομμουνισμός, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, Αντιρατσιστικά, Αντιδραστικά

4 Σχόλια »

 1. μωρέ ποιος ασχολείται με αυτούς..

  Σχόλιο από akrat | 13/02/2015

 2. Βλακίες. Παλαιό πνεύμα. Σας έχουν μπερδέψει διάφορες θεωρίες, παλιές ιστορίες, ιδέες κλπ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν υπάρχουν τάξεις, κεφάλαια κλπ. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Ο ρατσισμός και όλοι οι ισμοί θα υπάρχουν όσο θα υπάρχουν άνθρωποι. Το πρόβλημα είναι πως μπορούμε να περιορίσουμε τη δύναμη του ισχυρού και τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα του εργαζόμενου.Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με δημοκρατικό τρόπο και με πολίτευμα την Δημοκρατία, όπως την εννούμε όλοι και όχι πως εφαρμόζεται γενικώς. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν δύο κόμματα αριστερό και δεξιό και αυτά να συγκλίνουν στους αγώνες τους στο μέσον, με νόμους κοινής αποδοχής και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου από τα δικαστήρια και δυνατότητα έπεμβασης του λαού στους παραβάτες. Έτσι κυρίαρχος θα είναι ο λαός και θα είναι υπεύθυνος για τα αποτελέσματα. Το μέγιστο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει αν ο λαός είναι όριμος (έστω αν εθισθεί) να τιμωρεί όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά αν δεν εφαρμόσει αυτά τα οποία κατήγγελε ως αντιπολίτευση. Έτσι θα οδηγηθούμε στη καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας και την ευημερία του λαού. Όλοι οι αγώνες πρέπει να γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση και τα αποτέλεσματα θα φανούν σύντομα.Ο βαθμός της ταχύτητας ανάπτυξης επιτυγχάνεται με τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας με ανάλογες ανοχές. Πιστεύω αν η Δημοκρατία λειτουργεί σωστα τότε θα επιληθούν όλα αυτά τα προβλήματα που αφορούν στη διοίκηση.

  Σχόλιο από kyriakos901 | 13/02/2015

 3. ΚΚΕ-ΣΟΪΜΠΛΕ: ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ;

  -Αντι-ποντιακό ανέκδοτο χρησιμοποίηση το μέλος του ΚΚΕ για να αποτρέψει τη ψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ

  -«Λυπάμαι για τους Ελληνες – Η νέα κυβέρνηση συμπεριφέρεται ανεύθυνα» δήλωσε και ο Σόϊμπλε http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64141194

  Σχόλιο από Π | 18/02/2015

 4. Ανώνυμος17 Φεβρουαρίου 2015 – 3:59 μ.μ.
  3.13 Επαιξες και εχασες.Το ΚΚΕ με τον σ.Ζαχαριαδη στην 4η πλατια ολομελεια 12 με 14 12 1953 εφερε σχεδιο προγραμματος που καταργουσε το Ενδιαμεσο Σταδιο. το 1954 του υποχρεωσανε να το αποσυρουνε απο το ΚΚΣΕ Χρουτσωφ και το 1955 να φερουνε το παλιο με το ΠΟΓΚΡΟΜ στην Τασκενδη σε εξελιξη 2ος τομος ιστοριας σελ.315 118. Το προγραμμα του ΚΚΕ στην 6η ολομελεια του 1934 μιλαγε για σοσιαλιστικη επανασταση.Η Αποφαση της 3ης Κ.Δ το 1935 ητανε ΕΛΙΓΜΟΣ για την σωτηρια της ΕΣΣΔ που στην πραγματικοτητα δεν την βοηθησε πουθενα. Το προγραμμα του κομματος αλλαξε το 1937 απο τους ΣΙΑΝΤΟ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ οι οποιοι κουρελιασανε και τα γραμματα του Ζαχαριαδη απο την φυλακη.Τα αποτελεσματα το 1944 τραγικα.Το 80% του λαου με τα οπλα στα χερια τον οκτωβρη του 1944 δεν μπορεσε να παρει την εξουσια συμφωνα με τις θεσεις του Απριλη του Λενιν.Και υπευθυνοι ειναι η ηγεσια του ΕΑΜ Σβωλος Τσιριμωκος Κυρκος Πασαλιδης Μενσεβικος το 1921 στην Γεωργια και Σιαντος Παρτσαλιδης. Η 3η συνδιασκεψη του 1950 με τον απολογισμο της δεκαετιας ειναι καταπελτης.ΟΙ ομιλιες Ζαχαριαδη Χαριλαου αφιερωμενες στον καθε οπορτουνιστη. Στον προσυνεδριακο διαλογο το 2009 στο 18ο ο Ρουσης κατηγορησε το ΚΚΕ για Σταλινικη στροφη. Επισης η Τιτικα Σαριγκουλη δηλωσε για πρωτη φορα οτι ψηφιζει ΚΚΕ επειδη αποκαταστησε τον Ζαχαριδη Σταλιν. Μαλλον στα 90 χρονια της θα εγινε Τροτσκιστρια αχαχαχαχαχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  Σχόλιο από σφυροδρεπανοειδής | 20/02/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: